Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 4 iulie 2007  de aplicare a   Ordonantei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 4 iulie 2007 de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 532 din 7 august 2007

CAP. I
Categoriile de bunuri ce se valorificã în condiţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007 , declararea şi preluarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului

ART. 1
În condiţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, denumitã în continuare ordonanţã, se valorificã urmãtoarele bunuri, dacã prin legi speciale nu se dispune altfel:
a) bunurile confiscate sau intrate în proprietatea privatã a statului în temeiul legii, al hotãrârilor judecãtoreşti definitive şi irevocabile sau al deciziilor organelor împuternicite sã dispunã confiscarea, dacã deciziile, respectiv procesele-verbale sau alte acte prin care s-a dispus confiscarea, nu au fost contestate în termenul legal sau au fost contestate şi contestaţia a fost respinsã prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã şi irevocabilã;
b) bunurile care provin din succesiuni vacante;
c) bunurile care provin din donaţii, cu excepţia celor afectate de clauze derogatorii;
d) bunurile mobile pãrãsite ai cãror proprietari sunt neidentificaţi, predate pe bazã de proces-verbal organelor de poliţie, sau bunurile mobile descoperite de organele poliţiei de frontierã în zonele de competenţã, care nu au fost reclamate de proprietari timp de un an de la data predãrii şi a cãror valorificare nu este reglementatã prin alte acte normative specifice. În aceeaşi categorie intrã şi cele prevãzute în cadrul tezei întâi din prezenta literã, ai cãror proprietari sunt cunoscuţi, însã existã indicii temeinice, determinate de natura bunurilor sau a împrejurãrilor în care au fost gãsite, din care rezultã intenţia neechivocã a proprietarului de a renunţa la dreptul de proprietate asupra acestora;
e) bunurile considerate abandonate sau fãrã stãpân prin efectul unor acte normative, precum şi cele cãrora le sunt aplicabile prevederile art. 477 din Codul civil;
f) bunurile abandonate în favoarea statului la autoritatea vamalã;
g) mijloacele de platã în valutã convertibilã şi în lei, titlurile de valoare şi orice active necorporale sau drepturi, inclusiv creanţe, intrate în proprietatea privatã a statului prin modalitãţile prevãzute la lit. a)-f);
h) sumele consemnate în orice scop de cãtre persoane fizice sau juridice, la dispoziţia organelor judiciare, pentru care s-a dispus restituirea şi nu s-a cerut ridicarea de cãtre cei care le-au depus sau care erau îndreptãţiţi sã le ridice, în termenul de prescripţie prevãzut de legislaţia în vigoare;
i) orice alte bunuri mobile şi imobile intrate în proprietatea privatã a statului.
ART. 2
(1) Deţinãtorii de bunuri au obligaţia sã declare bunurile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, în termen de 10 zile de la data primirii documentului care constituie titlu de proprietate a statului asupra acestora, cu excepţia bunurilor care nu îndeplinesc condiţiile legale de comercializare şi a bunurilor prevãzute la art. 5 alin. (2) din ordonanţã.
(2) Bunurile intrate în proprietatea privatã a statului, care nu îndeplinesc condiţiile legale de comercializare, se distrug pe cheltuiala persoanelor fizice ori juridice de la care au fost confiscate sau care au abandonat bunurile, în cazul în care sunt cunoscute, ori cheltuielile de distrugere vor fi avansate de instituţia deţinãtoare, urmând a fi recuperate de la aceste persoane.
(3) Sumele reprezentând cheltuieli de distrugere se înscriu, pe bazã de documente justificative, în procesul-verbal de distrugere, care constituie titlu executoriu pentru aceste sume, în condiţiile legii, şi urmeazã regimul creanţelor bugetare prevãzute la <>art. 133 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) În cazul altor categorii de bunuri intrate în proprietatea privatã a statului, în afarã de cele confiscate sau abandonate de persoane fizice sau juridice cunoscute, cheltuielile de distrugere le suportã deţinãtorul.
(5) Distrugerea bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului, care nu îndeplinesc condiţiile legale de comercializare, se efectueazã în prezenţa şi cu confirmarea prin semnãturã a unei comisii de preluare şi distrugere formate din câte un reprezentant desemnat de deţinãtor, de organul de valorificare şi de serviciile publice deconcentrate corespunzãtoare ale Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi Ministerului Mediului şi Dezvoltãrii Durabile.
ART. 3
(1) În termen de 10 zile de la data declarãrii, deţinãtorii au obligaţia de a preda, iar direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, a municipiului Bucureşti sau administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, dupã caz, au obligaţia de a prelua bunurile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, cu excepţia bunurilor prevãzute la art. 6 alin. (6) din ordonanţã.
(2) Cu excepţia situaţiilor prevãzute la art. 13 alin. (2) şi (3), bunurile prevãzute la art. 6 alin. (6) din ordonanţã se predau de cãtre deţinãtori, imediat dupã intrarea în proprietatea privatã a statului, persoanelor juridice specializate sau fizice autorizate pentru comercializarea acestora cãtre populaţie şi se declarã cãtre organul de valorificare, pentru a urmãri încasarea contravalorii acestora. Predarea bunurilor are loc la organele de valorificare.
(3) Comisia prevãzutã la art. 2 alin. (5) are ca atribuţii stabilirea bunurilor care îndeplinesc condiţiile de comercializare şi distrugerea celor care nu le îndeplinesc. Bunurile care îndeplinesc condiţiile de comercializare se predau de deţinãtor organelor de valorificare, pe baza procesului-verbal de predareprimire.
(4) Dupã distrugerea bunurilor comisia de preluare şi distrugere încheie un proces-verbal de distrugere, semnat pentru confirmare de membrii acesteia. În cazul distrugerii precursorilor de droguri, procesul-verbal de distrugere se comunicã Agenţiei Naţionale Antidrog în termen de 10 zile de la distrugere.
(5) Membrii comisiei de preluare şi distrugere prevãzute la art. 2 alin. (5) pot fi şi membri ai comisiei de evaluare prevãzute la art. 6 alin. (4) din ordonanţã şi sunt numiţi prin decizie a deţinãtorului.
(6) Membrii comisiei de preluare şi distrugere primesc fiecare, în condiţiile legii, o indemnizaţie lunarã fixã, stabilitã prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor, cu condiţia întrunirii comisiei cel puţin o datã pe lunã. Indemnizaţia se indexeazã anual cu indicele de inflaţie şi se acoperã din veniturile încasate din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului.
ART. 4
(1) Deţinãtorii bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului au obligaţia sã inventarieze bunurile respective, luând în acelaşi timp şi mãsurile de pãstrare şi de conservare corespunzãtoare a acestora.
(2) Pânã la predarea bunurilor cãtre organele de valorificare, deţinãtorii acestora le înregistreazã în evidenţa tehnicooperativã.
(3) Arondarea teritorialã a deţinãtorilor de bunuri intrate în proprietatea privatã a statului, din punctul de vedere al organului de valorificare cãruia au obligaţia de a-i preda bunurile, se stabileşte prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor.
ART. 5
(1) Declararea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se face, pe bazã de borderou, la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori la administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(2) Predarea şi preluarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se consemneazã într-un procesverbal de predare-primire. Procesul-verbal de predare-primire şi borderoul prevãzut la alin. (1) cuprind datele de identificare a acestora, dupã caz:
a) numãrul procesului-verbal, data, ora şi locul încheierii acestuia;
b) numãrul curent;
c) denumirea, felul şi natura fiecãrui bun, descrierea amãnunţitã;
d) unitatea de mãsurã;
e) cantitatea;
f) provenienţa - din import sau indigen;
g) marca, seria, anul de fabricaţie;
h) starea fizicã - bun nou sau utilizat;
i) baza legalã de trecere în proprietatea privatã a statului;
j) numãrul actului de trecere în proprietatea privatã a statului;
k) semnãturile de predare-primire.
(3) Procesul-verbal de predare-primire se întocmeşte în douã exemplare, dintre care un exemplar rãmâne la deţinãtorul bunurilor, iar celãlalt exemplar se predã organului de valorificare.
(4) Bunurile prevãzute la art. 6 alin. (6) şi (7) din ordonanţã se declarã, în termen de 48 de ore, direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti. Aceste bunuri se predau de cãtre deţinãtor, de îndatã, persoanelor juridice specializate sau persoanelor fizice autorizate sã comercializeze aceste bunuri cãtre populaţie, în baza procesului-verbal de predare-primire, în care se înscrie cantitatea de bunuri predatã. Procesul-verbal de predare-primire se înainteazã, în termen de 48 de ore, organelor de valorificare, însoţit de o copie de pe nota de intrare-recepţie întocmitã de persoanele juridice specializate sau persoanele fizice autorizate sã comercializeze aceste bunuri cãtre populaţie.
(5) Bunurile care provin din donaţii fãcute statului intrã, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, în baza unui act autentic întocmit de donator şi a acceptului, prin ordin, al ministrului economiei şi finanţelor.
(6) Creanţele devenite ale statului în condiţiile prevãzute la art. 1 urmeazã regimul mijloacelor de platã în lei. Creanţele care nu se recupereazã prin plãţi voluntare, la scadenţã, se transmit organelor de executare silitã, împreunã cu documentele doveditoare ale dreptului de creanţã al statului. Acestea devin titluri executorii pentru sumele scadente, conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(7) Pentru bunurile provenind din succesiuni vacante, titlul de proprietate al statului asupra acestora este certificatul de vacanţã succesoralã emis de notarul public, care se transmite direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti.
(8) În succesiunile ce urmeazã a fi declarate vacante, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti reprezintã statul ca subiect de drepturi şi obligaţii şi sunt citate de notarii publici în cadrul procedurii succesorale. Reprezentarea acestora în cadrul procedurii succesorale se face prin serviciul (biroul) juridic din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti.
(9) Sumele consemnate, potrivit legii, în orice scop, pe numele persoanelor fizice sau juridice, la dispoziţia organelor judiciare, pentru care s-a dispus restituirea şi nu s-a cerut ridicarea de cãtre cei care le-au depus ori de cãtre cei care erau îndreptãţiţi sã le ridice în termenul de prescripţie prevãzut de legislaţia în vigoare, se vireazã la bugetul de stat de cãtre persoanele juridice care le au spre consemnare. Organele care au dispus consemnarea sumelor au obligaţia sã le declare direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la împlinirea termenului legal de prescripţie.

CAP. II
Mijloacele de platã intrate în proprietatea privatã a statului

ART. 6
(1) Mijloacele de platã în valutã liber convertibilã intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se depun de cãtre deţinãtorii acestora, în termen de 48 de ore, în conturile în valutã deschise pe seama organelor de valorificare la bãncile comerciale selectate de acestea şi se declarã organelor de valorificare în cadrul aceluiaşi termen, împreunã cu o copie a actului de confiscare sau intrare în proprietatea privatã a statului. Selectarea bãncilor se face de cãtre organele de valorificare, în funcţie de facilitãţile oferite, care vor fi stabilite prin protocol.
(2) Valorificarea mijloacelor de platã în valutã liber convertibilã intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se realizeazã prin virarea de cãtre bãncile comerciale, în contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului", deschis pe numele organelor de valorificare la unitãţile trezoreriei statului ale municipiilor reşedinţã de judeţ şi la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, a contravalorii în lei a mijloacelor de platã în valutã, în baza ordinului de vânzare de valutã emis de organul de valorificare.
ART. 7
Mijloacele de platã în lei intrate în proprietatea privatã a statului se depun în contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului", deschis pe numele organelor de valorificare la unitãţile trezoreriei statului ale municipiilor reşedinţã de judeţ şi la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, în termen de 48 de ore de la ridicare. Dupã depunere, sumele se declarã la organul de valorificare.

CAP. III
Bunurile mobile pãrãsite

ART. 8
(1) Persoana care gãseşte un bun mobil care nu îi aparţine şi nu are posibilitatea sã îl predea proprietarului este obligatã sã îl predea în termen de 10 zile unitãţii de poliţie pe a cãrei razã teritorialã a fost gãsit bunul respectiv.
(2) Bunurile mobile pãrãsite în incinta punctelor de control pentru trecerea frontierei de stat sau în apropierea acestora, precum şi cele gãsite în apropierea incintei acestora, în zona frontierei de stat, se predau de cãtre persoana care le-a gãsit organelor poliţiei de frontierã, pe bazã de proces-verbal de predare-primire, cu excepţia celor abandonate la autoritatea vamalã.
(3) Procesul-verbal de predare-primire întocmit de organul de poliţie competent va cuprinde urmãtoarele elemente:
a) data, locul întocmirii, numele, prenumele şi gradul lucrãtorului de poliţie, precum şi unitatea din care acesta face parte;
b) datele de identificare ale persoanei care a gãsit bunul;
c) descrierea amãnunţitã a bunului şi a împrejurãrilor în care acesta a fost gãsit;
d) datele de identificare ale proprietarului bunului gãsit, atunci când acesta este cunoscut.
(4) Procesul-verbal de predare-primire prevãzut la alin. (3) se întocmeşte şi în situaţia în care organele de poliţie se sesizeazã din oficiu cu privire la existenţa unui bun mobil pãrãsit în raza teritorialã de competenţã.
ART. 9
(1) Bunurile mobile prevãzute la art. 8 alin. (1) şi (2) se pãstreazã pe o perioadã de un an, în încãperi special amenajate, în incinta unitãţilor de poliţie, luându-se mãsuri de pãstrare şi de conservare corespunzãtoare a acestora, pânã la predarea lor efectivã spre valorificare.
(2) Termenul de un an în care bunurile pãrãsite trebuie pãstrate de cãtre organele de poliţie competente curge de la data întocmirii procesului-verbal de predare-primire a acestora.
(3) În situaţia în care proprietarul sau moştenitorii legali ai acestuia se prezintã la unitatea de poliţie competentã înainte de expirarea termenului de un an, aceştia intrã în posesia bunului reclamat, pe baza unui proces-verbal de predare-primire în care se vor consemna şi împrejurãrile în care bunul a fost pãrãsit.
(4) Bunurile mobile abandonate, ai cãror proprietari au fost identificaţi, dar au renunţat, printr-o declaraţie scrisã pe propria rãspundere, la exercitarea dreptului de proprietate asupra acestora, se predau de îndatã direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, în vederea valorificãrii. Fac excepţie bunurile mobile abandonate la autoritatea vamalã, susceptibile a aduce atingere unui drept de proprietate intelectualã, al cãror regim este reglementat prin <>Legea nr. 344/2005 privind unele mãsuri pentru asigurarea respectãrii drepturilor de proprietate intelectualã în cadrul operaţiunilor de vãmuire.
(5) Bunurile mobile, aflate la organele de valorificare sau la deţinãtor, pentru care s-a dispus restituirea prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã şi irevocabilã sau prin ordonanţa procurorului se considerã abandonate dacã proprietarul sau persoana îndreptãţitã nu se prezintã pentru a le ridica în termen de un an de la data comunicãrii. Bunurile respective se predau, dupã expirarea termenului, unitãţilor prevãzute la alin. (4).

CAP. IV
Bunurile aflate în situaţia prevãzutã la <>art. 7 din Legea nr. 314/2001 pentru reglementarea situaţiei unor societãţi comerciale

ART. 10
Bunurile, inclusiv mijloacele de platã în lei sau valutã convertibilã, titlurile de valoare, orice active necorporale sau drepturi, aflate în situaţia prevãzutã la <>art. 7 din Legea nr. 314/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, intrã sub incidenţa prevederilor art. 1 lit. e).
ART. 11
(1) Lichidatorii sau, în cazul societãţilor radiate fãrã lichidare, administratorii acestora la data radierii predau bunurile, pe bazã de proces-verbal de predare-primire, direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, în termen de 10 zile de la data comunicãrii încheierii de radiere.
(2) Bunurile de natura drepturilor, inclusiv dreptul de creanţã, precum şi activele necorporale şi titlurile de valoare se comunicã, de cãtre lichidatori sau, în cazul societãţilor radiate fãrã lichidare, de cãtre administratorii acestora la data radierii, organelor prevãzute la alin. (1) şi se predau pe bazã de proces-verbal de predare-primire toate documentele, în original, care atestã dreptul de proprietate al persoanei juridice radiate asupra acestora, precum şi orice alte documente deţinute cu privire la acestea, în termenul prevãzut la alin. (1).
(3) Bunurile imobile aflate în situaţia prevãzutã la art. 10 se predau, de cãtre lichidatori sau, în cazul societãţilor radiate fãrã lichidare, de cãtre administratorii acestora la data radierii, organelor prevãzute la alin. (1), împreunã cu documentele care atestã dreptul de proprietate al persoanei juridice radiate asupra acestora, precum şi orice alte documente relevante cu privire la acestea, în termenul prevãzut la alin. (1).
(4) Mijloacele de platã în lei aflate în situaţia prevãzutã la art. 10 se depun sau se vireazã, dupã caz, de cãtre lichidatori sau, în cazul societãţilor radiate fãrã lichidare, de cãtre administratorii acestora la data radierii, în contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului", deschis pe numele organelor de valorificare la unitãţile trezoreriei statului ale municipiilor reşedinţã de judeţ şi la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, în termenul prevãzut la alin. (1).
(5) Mijloacele de platã în valutã convertibilã aflate în situaţia prevãzutã la art. 10 se depun sau, dupã caz, se vireazã de cãtre lichidatori sau, în cazul societãţilor radiate fãrã lichidare, de cãtre administratorii acestora la data radierii, în conturile în valutã deschise pe seama organelor de valorificare la bãncile comerciale selectate de acestea, în termenul prevãzut la alin. (1), şi se valorificã în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (2).
(6) Mijloacele de platã în valutã neconvertibilã aflate în situaţia prevãzutã la art. 10 se depun de cãtre lichidatori sau, în cazul societãţilor radiate fãrã lichidare, de cãtre administratorii acestora la data radierii, în termenul prevãzut la alin. (1), la Banca Naţionalã a României. Mijloacele de platã în valutã neconvertibilã cotatã de Banca Naţionalã a României se valorificã în conformitate cu prevederile art. 49.
(7) Pentru preluarea bunurilor prevãzute la art. 10 nu este necesarã constituirea comisiei de preluare şi distrugere.
ART. 12
(1) Lichidatorii sau, în cazul societãţilor radiate fãrã lichidare, administratorii acestora la data radierii rãspund material individual sau, în cazul societãţilor cu mai mulţi administratori, solidar, pentru bunurile devenite proprietate a statului în condiţiile <>art. 7 din Legea nr. 314/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care, din vina lor, nu se predau în termen de 10 zile organelor competente prevãzute la art. 11.
(2) Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti reprezintã statul în calitate de proprietar al bunurilor devenite ale statului conform <>art. 7 din Legea nr. 314/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi sunt abilitate sã ia toate mãsurile legale necesare pentru a intra în posesia acestor bunuri, dacã acestea nu sunt predate conform art. 11.
(3) Creanţele persoanelor juridice radiate, devenite ale statului în condiţiile <>art. 7 din Legea nr. 314/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se transmit de cãtre organul de valorificare spre executare silitã, împreunã cu încheierea judecãtorului delegat prin care se dispune radierea persoanei juridice şi cu documentele doveditoare cu privire la dreptul de creanţã al persoanei juridice radiate, în condiţiile prevãzute la art. 5 alin. (6).
(4) În cazul bunurilor rãmase în patrimoniu dupã lichidare sau radiere, care nu pot fi recuperate, contravaloarea acestora sau valoarea lor, în cazul mijloacelor de platã în lei, se recupereazã de la lichidator sau, dupã caz, de la administratori.

CAP. V
Evaluarea şi valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului

SECŢIUNEA 1
Atestarea calitãţii bunurilor

ART. 13
(1) Bunurile de consum alimentar şi materiile prime necesare pentru prepararea acestor bunuri, cu grad ridicat de perisabilitate, precum şi cele care, prin trecerea timpului, pierd din greutate ori din valoare se supun valorificãrii fãrã a fi necesar avizul de calitate, în condiţiile în care se încadreazã în termenul de valabilitate menţionat pe ambalaj. În situaţia în care pentru aceste bunuri se depãşeşte termenul de valabilitate menţionat pe ambalaj, este interzisã valorificarea lor pentru consumul uman.
(2) În situaţia în care existã incertitudini privind calitatea sau termenul de valabilitate a bunurilor, se obţine de cãtre deţinãtor avizul de calitate prin care se atestã cã acestea sunt apte pentru a fi comercializate.
(3) Pentru bunurile pe al cãror ambalaj nu este înscris termenul de valabilitate, deţinãtorul solicitã avizul de calitate prin care se atestã cã acestea sunt apte pentru a fi comercializate.
(4) Avizul de calitate prevãzut la alin. (2) şi (3) se emite de îndatã de instituţiile care deţin laboratoare de specialitate şi care sunt autorizate în acest sens.
(5) Prin bun cu grad ridicat de perisabilitate se înţelege bunul care înregistreazã scãzãminte în timpul transportului, depozitãrii şi desfacerii, determinate de procese naturale, cum sunt: uscare, evaporare, scurgeri, spargeri, fãrâmiţare, refrigerare, congelare, decongelare, fermentare sau alte procese biofizice asemãnãtoare în procesul de comercializare.
(6) Instituţiile abilitate prin lege sã ateste calitatea bunurilor în vederea comercializãrii sunt obligate sã emitã avizul de calitate în termen de maximum 15 zile de la data solicitãrii acestuia, cu excepţia situaţiei prevãzute la alin. (4).

SECŢIUNEA a 2-a
Evaluarea bunurilor

ART. 14
(1) Dupã preluarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, comisia de evaluare procedeazã la evaluarea acestora în maximum 21 de zile, cu excepţia bunurilor care necesitã expertizarea în vederea evaluãrii.
(2) Rezultatele evaluãrii sunt consemnate într-un proces-verbal de evaluare întocmit de comisia de evaluare în 3 exemplare, semnat de membrii acesteia şi avizat de directorul executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori, în cazul administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, de şefii acestora.
(3) Activitatea de ansamblu a comisiei de evaluare este coordonatã de directorul executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori de şefii administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, care soluţioneazã şi eventualele probleme divergente care pot apãrea pe parcurs între membrii comisiei de evaluare.
(4) Comisia de evaluare se întruneşte ori de câte ori este necesar.
(5) Directorul executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori, dupã caz, şeful administraţiei publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti stabileşte prin decizie componenţa comisiei de evaluare, inclusiv membrii supleanţi, în scopul înlocuirii operative a membrilor comisiei în cazul absenţei acestora. Prezenţa membrilor comisiei de evaluare este obligatorie.
(6) În cazul bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, care sunt valorificate de administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, comisia de evaluare, inclusiv membrii supleanţi, se constituie în baza deciziei şefului administraţiei finanţelor publice de sector.
(7) Comisia de evaluare este formatã din 5 membri: 3 reprezentanţi ai organului de valorificare, un reprezentant al Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului şi unul al deţinãtorului bunurilor. Organul de valorificare este reprezentat în comisie de:
a) directorul executiv adjunct al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, care coordoneazã activitatea de valorificare, ori, în cazul administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, şeful adjunct al administraţiei - preşedintele comisiei;
b) 2 salariaţi din cadrul compartimentului, biroului sau serviciului valorificare bunuri, dintre care unul este desemnat secretarul comisiei. În cazul în care în cadrul compartimentului, biroului sau serviciului nu sunt încadraţi cel puţin 2 salariaţi, directorul executiv sau şeful administraţiei va desemna un salariat din cadrul altui compartiment, birou sau serviciu din instituţie.
ART. 15
(1) La evaluarea bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului, comisia de evaluare va avea în vedere preţul actual pentru produse identice sau similare, în care se includ, dupã caz, taxa pe valoarea adãugatã, comisionul consignatarului în cazul bunurilor valorificate în regim de consignaţie şi drepturile de import în cazul bunurilor necomunitare intrate în proprietatea privatã a statului prin autoritatea vamalã. Preţul rezultat se corecteazã, dupã caz, în funcţie de urmãtoarele criterii:
a) gradul de uzurã fizicã şi moralã a bunurilor respective;
b) utilitatea bunurilor pentru potenţialii cumpãrãtori - în cazul bunurilor utilizabile ca materii prime în procesul tehnologic, evaluarea se poate face la preţurile cu ridicata practicate în zonã;
c) cantitatea (volumul) bunurilor respective - în cazul loturilor mari de bunuri, se pot utiliza preţurile cu ridicata practicate în zonã;
d) caracterul sezonier al bunurilor;
e) termenul de valabilitate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã tuturor bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului, inclusiv celor pentru care prin legi speciale se stabilesc preţuri impuse.
(3) În cazul bunurilor necomunitare intrate în proprietatea privatã a statului prin autoritatea vamalã, pentru care aceasta comunicã drepturi de import în sume fixe aplicate la unitatea de cantitate, potrivit art. 58, preţul stabilit trebuie sã asigure cel puţin plata acestora şi a celorlalte cheltuieli de valorificare preconizate.
(4) În situaţia prevãzutã la alin. (3), dacã unitatea de mãsurã în care autoritatea vamalã comunicã drepturile de import unitare diferã de unitatea de mãsurã în care se face evaluarea, serviciul, biroul sau compartimentul valorificare calculeazã drepturile de import unitare corespunzãtoare unitãţii de mãsurã în care se face evaluarea.
ART. 16
(1) Pentru buna desfãşurare a activitãţii de evaluare, prin decizie a directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori a şefului administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, dupã caz, pot fi numite subcomisii ale comisiei de evaluare, care asigurã informaţii scrise privind preţurile actuale pentru produse identice sau similare, în vederea evaluãrii bunurilor.
(2) În situaţii justificate, în funcţie de natura bunurilor, comisia de evaluare poate apela la serviciile unor evaluatori specializaţi, valoarea stabilitã de cãtre aceştia putând fi acceptatã sau corectatã de comisia de evaluare.
(3) Membrii comisiei de evaluare primesc, fiecare, o indemnizaţie lunarã fixã, stabilitã prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor, cu condiţia întrunirii comisiei de evaluare cel puţin o datã pe lunã. Indemnizaţia se indexeazã anual cu indicele de inflaţie şi se acoperã din veniturile încasate din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului.
(4) În situaţia în care comisia de evaluare se întruneşte de mai multe ori pe lunã, iar la aceasta participã atât membrul plin, cât şi membrul supleant, membrul supleant va primi o indemnizaţie lunarã la nivelul celei stabilite pentru membrul plin prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor, cu condiţia motivãrii absenţei membrului plin.
(5) Membrii comisiei de evaluare nu pot face parte din comisia de licitaţie.
ART. 17
(1) Bunurile de consum alimentar şi materiile prime necesare pentru prepararea acestor bunuri, cu grad ridicat de perisabilitate sau care, prin trecerea timpului, pierd din greutate ori din valoare, inclusiv animalele, pãsãrile vii sau plantele, precum şi bunurile al cãror termen de valabilitate expirã înainte de data rãmânerii definitive a hotãrârii ce se pronunţã în litigiul al cãrui obiect îl constituie legalitatea procesului-verbal de confiscare sunt valorificate de persoanele juridice specializate sau de persoanele fizice autorizate sã comercializeze aceste bunuri cãtre populaţie.
(2) Valorificarea bunurilor prevãzute la alin. (1) se face la preţul cu ridicata practicat în zonã, care poate fi preţul stabilit pentru ultima intrare, dupã caz, fãrã efectuarea procedurilor de evaluare.
(3) Valorificarea acestora se face en dιtail sau angro, cu plata integralã în maximum 5 zile lucrãtoare de la data vânzãrii.
ART. 18
(1) În cazul bunurilor care nu au putut fi valorificate prin magazinele proprii, direct de la locul de depozitare sau de la locul de deţinere, precum şi în regim de consignaţie, în termen de 30 de zile de la data punerii în vânzare, comisia de evaluare poate proceda la reducerea preţurilor stabilite iniţial cu pânã la 30% din valoarea stabilitã.
(2) În intervalul de 150 de zile de la data primei evaluãri se pot face mai multe reevaluãri succesive, în sensul majorãrii sau al reducerii preţului bunurilor, în funcţie de decizia comisiei de evaluare. Reducerea preţurilor bunurilor poate fi fãcutã pânã la 75% din preţul stabilit iniţial.
(3) Dupã expirarea termenului de 180 de zile de la data punerii în vânzare, cu aprobarea directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, respectiv a şefului administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, bunurile pot fi valorificate la un preţ care nu poate fi mai mic decât cel oferit de unitãţile de colectare şi valorificare a deşeurilor.
ART. 19
În cazul bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, care conţin copii ilegale ale operelor prevãzute la <>art. 7 şi 8 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, organele deţinãtoare au obligaţia sã depunã bunurile respective la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, în vederea distrugerii de cãtre comisia de distrugere constituitã în conformitate cu prevederile art. 5 din Normele metodologice privind modul de depunere şi de distrugere a suporturilor, materialelor, fonogramelor, marcajelor holografice sau a copertelor confiscate, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.095/2000 .

SECŢIUNEA a 3-a
Valorificarea bunurilor

ART. 20
(1) Bunurile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se valorificã de cãtre organele de valorificare prin magazine proprii, direct de la locul de depozitare sau de la locul la care acestea se aflã, prin licitaţie publicã, în regim de consignaţie ori prin bursele de mãrfuri, dupã caz.
(2) Alegerea metodei de valorificare se face de cãtre directorul executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, respectiv şeful administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, înainte de evaluarea bunurilor sau cu ocazia avizãrii procesului-verbal de evaluare.
(3) Bunurile intrate în proprietatea privatã a statului, care nu se aflã pe teritoriul României, se valorificã în conformitate cu prevederile ordinului ministrului afacerilor externe emis în condiţiile art. 13 alin. (2) din ordonanţã.
ART. 21
(1) Magazine proprii se pot organiza de cãtre organul de valorificare în condiţiile în care volumul bunurilor ce urmeazã sã fie vândute asigurã continuitate în funcţionarea acestora.
(2) Vânzarea bunurilor prin magazine proprii se poate face en dιtail şi/sau angro, la valoarea stabilitã de comisia de evaluare.
(3) Vânzarea bunurilor de la locul de depozitare sau de la locul unde acestea se aflã, în sistem angro, se face pe bazã de facturã.
(4) Vânzarea bunurilor în sistem angro se poate face cu plata integralã sau eşalonat pe o perioadã de maximum 12 luni. În cazul vânzãrii în rate persoana fizicã sau juridicã prezintã o garanţie bancarã sau scrisoare de garanţie bancarã reprezentând contravaloarea a 3 rate lunare şi plãteşte, în momentul ridicãrii bunurilor, minimum 50% din valoarea acestora. Ratele lunare se actualizeazã în funcţie de taxa oficialã a scontului stabilitã de Banca Naţionalã a României.
(5) În cazul valorificãrii bunurilor prevãzute la art. 13 persoanele juridice specializate sau persoanele fizice autorizate sã comercializeze aceste bunuri vireazã la bugetul de stat contravaloarea bunurilor, în maximum 5 zile lucrãtoare de la data încasãrii acesteia.
ART. 22
(1) Bunurile imobile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se valorificã numai prin licitaţie publicã.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1):
a) bunurile imobile grevate de datorii înscrise în pasivul succesoral;
b) bunurile imobile constând în locuinţe, inclusiv terenurile pe care sunt amplasate, dacã aparţin statului, care nu se valorificã în termen de 180 de zile de la data evaluãrii;
c) bunurile imobile deţinute de stat în cotã indivizã.
(3) Bunurile imobile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, grevate de datorii înscrise în pasivul succesoral, pot fi valorificate direct cãtre titularul dreptului de creanţã, cu condiţia ca acesta sã îşi exprime opţiunea de cumpãrare şi sã ofere preţul stabilit de comisia de evaluare în baza raportului de expertizã tehnicã sau de evaluare, în termen de 30 de zile de la data primirii înştiinţãrii în acest sens din partea organului de valorificare. În acest caz, creanţa asupra statului, atestatã de certificatul de vacanţã succesoralã, se stinge prin compensare cu creanţa statului asupra cumpãrãtorului, reprezentând contravaloarea imobilului, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã achitarea de cãtre cumpãrãtor a diferenţei în contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului".
(4) Diferenţa dintre contravaloarea imobilului şi datoria care greveazã imobilul se achitã în termen de 60 de zile de la depunerea ofertei de cumpãrare. În caz contrar, precum şi în cazul în care titularul dreptului de creanţã nu şi-a exprimat opţiunea de cumpãrare în condiţiile şi termenul de mai sus, se procedeazã la valorificarea imobilului prin licitaţie publicã. În acest caz, termenul prevãzut la alin. (2) lit. b) curge de la data la care se trece la valorificarea prin licitaţie publicã. Contractul de vânzare-cumpãrare se încheie în formã autenticã, în termen de 30 de zile de la data achitãrii diferenţei prevãzute mai sus.
(5) Bunurile imobile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, ce provin din succesiuni vacante, constând în locuinţe, inclusiv terenurile pe care sunt amplasate, care nu se valorificã în termen de 180 de zile de la data evaluãrii, cu respectarea procedurii de valorificare prin licitaţie publicã, pot fi atribuite cu titlu gratuit ministerelor, altor autoritãţi publice centrale şi organelor deconcentrate ale acestora, precum şi autoritãţilor administraţiei publice locale, prin hotãrâre a Guvernului iniţiatã de Ministerul Economiei şi Finanţelor, la propunerea organelor de valorificare, însoţitã de solicitarea instituţiilor interesate, sau direct la solicitarea instituţiilor interesate.
(6) Bunurile imobile deţinute de stat în cotã indivizã se valorificã direct cãtre coproprietari, dacã aceştia oferã cel puţin preţul stabilit de comisia de evaluare pe baza raportului de expertizã tehnicã sau de evaluare, în termen de 30 de zile de la data înştiinţãrii în acest sens de cãtre organele de valorificare, şi achitã integral suma în termen de 60 de zile de la data depunerii ofertei de cumpãrare. În caz contrar, se procedeazã la valorificarea imobilului prin licitaţie publicã.
(7) În cazul în care unii dintre coproprietari nu depun oferta de cumpãrare în termenul de mai sus, vânzarea directã a cotei deţinute de stat se face cãtre cei care au depus oferta. În cazul acestor bunuri imobile nu se aplicã termenul prevãzut la alin. (5). Contractul de vânzare-cumpãrare se încheie în formã autenticã în termen de cel mult 30 de zile de la data achitãrii sumei prevãzute mai sus.
ART. 23
(1) Valoarea de pornire a licitaţiei este stabilitã de comisia de evaluare.
(2) În vederea organizãrii licitaţiei se publicã în presã anunţuri de vânzare, care trebuie sã cuprindã urmãtoarele informaţii privind organizarea licitaţiei:
a) data, ora şi locul organizãrii licitaţiei;
b) valoarea de pornire a licitaţiei;
c) descrierea bunurilor supuse licitaţiei;
d) pasul licitaţiei, stabilit procentual sau valoric.
Se pot utiliza în plus şi alte forme de publicitate.
(3) Publicarea anunţului de vânzare se face în cel mult 10 zile lucrãtoare dupã evaluarea bunurilor.
(4) Licitaţia publicã se desfãşoarã în minimum 5 zile şi maximum 10 zile lucrãtoare de la data publicãrii anunţului de vânzare.
(5) Lista cuprinzând bunurile ce fac obiectul licitaţiei publice se afişeazã la sediul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, respectiv al administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, începând cu data publicãrii anunţului de vânzare, iar alte informaţii necesare se pun la dispoziţie celor interesaţi de cãtre serviciile sau birourile de valorificare.
(6) Lista cuprinzând bunurile care fac obiectul licitaţiei publice poate fi publicatã şi în presa centralã sau localã, precum şi prin internet, pe site-ul Ministerului Economiei şi Finanţelor.
(7) Licitaţia publicã are loc în prezenţa unei comisii formate din 3 membri, desemnaţi prin decizie a directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti şi, respectiv, prin decizie a şefului administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(8) Comisia de licitaţie verificã îndeplinirea condiţiilor de participare la licitaţie şi întocmeşte lista cuprinzând persoanele acceptate la licitaţie. Garanţia de participare la licitaţie se depune de cãtre participanţii la licitaţie în contul 50.05 "Disponibil din sume de mandat şi sume în depozit ale ministerelor şi instituţiilor subordonate", deschis la unitãţile Trezoreriei Statului pe seama direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, respectiv a administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
ART. 24
(1) La licitaţia publicã pot participa atât persoanele fizice, cât şi juridice, cu urmãtoarele condiţii:
a) înscrierea la licitaţie pe baza unei cereri;
b) plata unei garanţii de participare la licitaţie, reprezentând cel puţin 10% din valoarea de pornire a licitaţiei;
c) împuternicirea persoanei care îl reprezintã pe ofertant;
d) pentru persoanele juridice de naţionalitate românã, copie de pe certificatul unic de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerţului;
e) pentru persoanele juridice strãine, actul de înmatriculare tradus în limba românã şi legalizat;
f) pentru persoanele fizice române, copie de pe actul de identitate;
g) pentru persoanele fizice strãine, copie de pe paşaport sau carte de identitate, dupã caz;
h) dovada emisã de creditorii fiscali cã nu are obligaţii fiscale restante.
(2) Licitaţia publicã se desfãşoarã în locul, la data şi la ora indicate în anunţul de vânzare, dacã sunt cel puţin 2 ofertanţi.
(3) Licitaţia publicã se reia în situaţia în care nu se prezintã 2 ofertanţi sau nu se obţine valoarea de pornire a licitaţiei. În aceste situaţii se întocmeşte un proces-verbal de desfãşurare, semnat de toţi membrii comisiei de licitaţie, iar comisia de evaluare va proceda la reducerea preţului bunurilor licitate, în termen de cel mult 10 zile de la data licitaţiei, prin reducerea preţului de vânzare cu cel mult 50% din cel stabilit iniţial.
(4) Data reluãrii licitaţiei publice se stabileşte de cãtre comisia de licitaţie, în termen de maximum 30 de zile de la data primei licitaţii.
(5) Dupã reevaluarea bunurilor noua valoare stabilitã de comisia de evaluare constituie valoarea de pornire a licitaţiei.
(6) Dacã la a doua licitaţie publicã nu se prezintã niciun ofertant, bunurile pot fi supuse valorificãrii prin celelalte metode de valorificare.
(7) Dacã la a doua licitaţie publicã se prezintã un singur ofertant şi acesta îndeplineşte condiţiile de participare, el este admis şi are loc negocierea preţului de vânzare a bunurilor.
(8) În situaţia în care nu se obţine valoarea de pornire a celei de-a doua licitaţii publice, inclusiv în cazul negocierii cu un singur ofertant, se întocmeşte un proces-verbal de desfãşurare, semnat de toţi membrii comisiei de licitaţie, şi licitaţia se reia. În aceastã situaţie comisia de evaluare procedeazã la reducerea preţului bunurilor supuse licitaţiei, în termen de 10 zile de la data licitaţiei, astfel încât reducerea totalã a preţului de vânzare, dupã cele 3 licitaţii, sã nu depãşeascã 75% din valoarea iniţialã. Comisia de licitaţie stabileşte data celei de-a treia licitaţii publice, în termen de cel mult 30 de zile de la data licitaţiei anterioare. În cazul în care la cea de-a treia licitaţie publicã se prezintã un singur ofertant, se procedeazã la negocierea preţului de vânzare cu acesta, care nu poate fi mai mic de 25% din valoarea stabilitã iniţial de comisia de evaluare.
(9) În cazul în care bunurile nu se valorificã nici în urma celei de-a treia licitaţii publice, se pot utiliza alte metode de valorificare.
(10) Publicarea anunţului de vânzare este obligatorie înaintea fiecãrei licitaţii publice, în aceleaşi condiţii ca şi în cazul primei licitaţii.
(11) Pasul de licitare se stabileşte înaintea fiecãrei licitaţii publice, în sumã absolutã sau în procente din valoarea de pornire a licitaţiei, de serviciul, biroul sau compartimentul de valorificare din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori al administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(12) Plata contravalorii bunurilor se face integral la preluarea acestora de cãtre câştigãtorul licitaţiei. În cazul negocierii preţului de vânzare cu un singur ofertant, conform alin. (7) şi (8), vânzarea se poate face şi în rate, cu garanţie bancarã reprezentând contravaloarea a trei rate lunare, câştigãtorul licitaţiei plãtind în momentul preluãrii bunurilor minimum 50% din valoarea adjudecatã. Rata dobânzii se actualizeazã în funcţie de nivelul ratei dobânzii de referinţã a Bãncii Naţionale a României.
(13) Dupã fiecare licitaţie publicã se întocmeşte un proces-verbal de licitaţie în care se consemneazã rezultatele acesteia şi care se semneazã de toţi membrii comisiei de licitaţie şi de ofertanţi. Adjudecatarul primeşte din partea comisiei de licitaţie procesul-verbal de licitaţie.
(14) Garanţia depusã de participanţii la licitaţie se restituie în termen de 5 zile lucrãtoare de la data încheierii licitaţiei. În cazul adjudecatarului, aceasta se reţine în contul preţului sau al sumei de minimum 50% din preţ datorate la preluarea bunurilor, în cazul vânzãrii în rate, organul de valorificare virând garanţia în contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului", deschis la unitãţile Trezoreriei Statului ale municipiilor reşedinţã de judeţ şi la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti.
(15) În cazul neprezentãrii la licitaţie, precum şi al ofertanţilor care refuzã semnarea procesului-verbal de licitaţie, garanţia nu se restituie, devine venit la bugetul de stat şi se vireazã în contul 20.35.01.03 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate odatã cu confiscarea potrivit legii".
(16) Adjudecatarul este obligat sã plãteascã preţul, diminuat cu contravaloarea garanţiei, în termen de cel mult 5 zile de la data licitaţiei.
(17) În cazul vânzãrii în rate conform alin. (12), adjudecatarul este obligat la plata sumei de minimum 50% din preţ, diminuatã cu valoarea garanţiei depuse, în termen de cel mult 5 zile de la data licitaţiei.
(18) Procesul-verbal de licitaţie constituie titlu de creanţã asupra adjudecatarului, pentru suma datoratã, respectiv preţul diminuat cu garanţia depusã. Termenul de platã a obligaţiei este de maximum 5 zile de la data licitaţiei sau termenele stabilite prin procesul-verbal de licitaţie, în cazul vânzãrii în rate.
(19) Dupã plata preţului diminuat cu garanţia, adjudecatarul preia bunurile în baza documentului "facturã", care constituie şi titlu de proprietate asupra acestora, în cazul bunurilor mobile.
(20) În cazul bunurilor imobile, adjudecatarul le preia pe bazã de facturã dupã plata preţului, diminuat cu garanţia, dar titlul de proprietate îl constituie contractul de vânzare-cumpãrare încheiat în formã autenticã, în termen de 30 de zile de la plata sumei.
(21) În cazul în care adjudecatarul nu achitã suma datoratã în vederea preluãrii bunurilor în maximum 5 zile lucrãtoare de la adjudecarea bunurilor, acesta pierde dreptul la restituirea garanţiei, iar licitaţia se reia în cel mult 15 zile lucrãtoare de la data adjudecãrii, cu aceeaşi valoare de pornire ca şi licitaţia anterioarã.
(22) În situaţia prevãzutã la alin. (21), din garanţia depusã se vor acoperi, în ordine, cheltuielile ocazionate de organizarea unei noi licitaţii şi diferenţa de preţ, în cazul în care preţul obţinut la noua licitaţie va fi mai mic.
(23) În cazul în care garanţia depusã depãşeşte sumele prevãzute la alin. (22), suma rãmasã din garanţie dupã acoperirea acestora se vireazã la bugetul de stat, în contul 20.35.01.03 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate odatã cu confiscarea potrivit legii". În caz contrar, fostul adjudecatar este obligat la plata cheltuielilor ocazionate de organizarea unei noi licitaţii publice şi, dupã caz, a diferenţei de preţ rãmase neacoperite din garanţia depusã.
(24) În situaţia prevãzutã la alin. (21), adjudecatarul datoreazã majorãri de întârziere pentru neachitarea obligaţiei faţã de bugetul de stat, stabilitã prin procesul-verbal de licitaţie, conform alin. (18), pânã la stingerea creanţei. În acest caz, creanţa se stinge prin achitarea contravalorii bunurilor de cãtre noul adjudecatar, precum şi a diferenţei de preţ de cãtre vechiul adjudecatar, dacã este cazul.
(25) În situaţia prevãzutã la alin. (21), adjudecatarul poate intra în posesia bunurilor achitând suma prevãzutã la alin. (16), împreunã cu majorãrile de întârziere aferente şi cheltuielile ocazionate de organizarea urmãtoarei licitaţii, rãmase neacoperite din garanţie, dacã este cazul, pânã cu o zi înainte de data organizãrii acesteia. În acest caz noua licitaţie nu va mai avea loc.
(26) Dacã adjudecatarul care nu a achitat în termen suma datoratã nu procedeazã conform alin. (25), nu are dreptul de a participa la urmãtoarea licitaţie.
(27) În cazul reluãrii licitaţiei conform alin. (21), comisia de licitaţie stabileşte sumele datorate de primul adjudecatar, respectiv diferenţa de preţ şi cheltuielile ocazionate de organizarea licitaţiei, rãmase neacoperite de garanţia depusã. Aceste sume se consemneazã în procesul-verbal de licitaţie, care se comunicã şi primului adjudecatar.
(28) Majorãrile de întârziere prevãzute la alin. (24) se stabilesc conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 25
(1) Bunurile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se valorificã şi în regim de consignaţie, precum şi prin societãţi comerciale tip consignaţie, pe baza principiului licitãrii comisionului în cadrul limitei de 0,5-25% din valoarea bunurilor.
(2) Licitarea comisionului se poate face la începutul anului sau ori de câte ori este necesar, cu condiţia ca la stabilirea acestuia comisia de licitaţie sã aibã în vedere criteriile stabilite la alin. (3).
(3) La stabilirea comisionului comisia de licitaţie trebuie sã aibã în vedere urmãtoarele criterii, dupã caz:
a) volumul de marfã care poate fi preluat pentru valorificare;
b) vadul comercial al consignatarului;
c) respectarea obligaţiilor privind plata contravalorii bunurilor sau plata în avans.
(4) Consignatarul vinde bunurile preluate la preţul stabilit de comisia de evaluare fãrã TVA, care include şi comisionul, la care se adaugã TVA-ul aferent.
(5) Plata contravalorii bunurilor vândute se face integral sau pe mãsura vânzãrii, în termen de maximum 5 zile lucrãtoare de la data vânzãrii.
(6) Pentru nevãrsarea la termen a sumelor încasate din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, organele de valorificare calculeazã majorãri de întârziere, potrivit legislaţiei fiscale în materie.
ART. 26
(1) Bunurile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se valorificã şi prin intermediul burselor de mãrfuri, în baza prevederilor legale în acest sens.
(2) Titlurile de valoare intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se valorificã pe piaţa valorilor mobiliare conform legislaţiei în vigoare.
ART. 27
Dacã în termen de 150 de zile de la prima reevaluare a bunurilor acestea nu se valorificã prin modalitãţile prevãzute la art. 8 din ordonanţã sau nu se atribuie cu titlu gratuit, se poate proceda la:
a) valorificarea prin unitãţile de colectare şi valorificare a deşeurilor;
b) dezmembrarea bunurilor şi valorificarea componentelor rezultate, inclusiv a ambalajelor, dupã caz;
c) distrugerea bunurilor sau a componentelor acestora.
ART. 28
(1) Bunurile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului pot fi valorificate prin intermediul altor organe de valorificare din structura Ministerului Economiei şi Finanţelor, la propunerea serviciului sau a biroului de valorificare, în baza deciziei directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori a şefului administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(2) Lista bunurilor greu vandabile, cuprinzând denumirea, felul şi natura fiecãrui bun, unitatea de mãsurã, cantitatea, valoarea stabilitã de comisia de evaluare, provenienţa, marca, seria, anul de fabricaţie, starea fizicã şi baza legalã de trecere în proprietatea privatã a statului, se transmite trimestrial spre analizã organelor de valorificare din structura Ministerului Economiei şi Finanţelor.
(3) În cazul în care alte organe de valorificare îşi manifestã interesul faţã de preluarea, în vederea valorificãrii, a bunurilor respective, se încheie un protocol între conducãtorii organelor de valorificare respective. Din sumele încasate din valorificarea acestor bunuri se acoperã toate cheltuielile aferente valorificãrii, iar diferenţa se varsã la bugetul de stat de cãtre organul de valorificare.

CAP. VI
Atribuirea, cu titlu gratuit, a unor categorii de bunuri intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului

ART. 29
(1) Ministerul Economiei şi Finanţelor poate transmite sau, dupã caz, poate propune Guvernului transmiterea cu titlu gratuit a unor bunuri intrate în proprietatea privatã a statului unor persoane fizice sau juridice, astfel:
a) Secretariatului General al Guvernului - autovehicule, ambulanţe sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiuni şi motoare ataşabile acestora.
Repartizarea acestor bunuri se face de cãtre o comisie interministerialã care va funcţiona pe lângã Secretariatul General al Guvernului, constituitã prin decizie a primuluiministru, formatã din reprezentanţi ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Economiei şi Finanţelor, Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Ministerului Apãrãrii, Ministerului Justiţiei, Ministerului Transporturilor şi ai Cancelariei Primului-Ministru.
Transmiterea cu titlu gratuit a acestor bunuri se face prin comunicare periodicã Secretariatului General al Guvernului, pe baza datelor centralizate de la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi de la administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti au obligaţia de a comunica lunar Ministerului Economiei şi Finanţelor situaţia nominalã privind autovehiculele, ambulanţele sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunile şi motoarele ataşabile acestora, intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, pânã la data de 5 a lunii urmãtoare, conform anexei nr. 1.
Înscrierea în situaţia lunarã înaintatã Ministerului Economiei şi Finanţelor trebuie sã cuprindã numai autovehiculele, ambulanţele sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunile şi motoarele ataşabile acestora, care au o situaţie clarã din punct de vedere juridic, în sensul cã au intrat definitiv în proprietatea privatã a statului. Situaţiile lunare cuprind autovehiculele care sunt în stare de funcţionare şi corespund din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumurile publice, conform legislaţiei în vigoare. Se înscriu în situaţiile lunare şi autovehiculele care nu se încadreazã în prevederile privind emisiile poluante, dar îndeplinesc celelalte condiţii prevãzute de lege pentru a circula pe drumurile publice.
În raportul de expertizã tehnicã se precizeazã în mod expres dacã autovehiculul corespunde din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumurile publice şi dacã se încadreazã în prevederile legale privind emisiile poluante, precum şi gradul de uzurã.
Cererile de atribuire cu titlu gratuit a autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunilor şi motoarelor ataşabile acestora se depun la Secretariatul General al Guvernului.
Comisia interministerialã va elabora un regulament de organizare şi funcţionare a acesteia, în care sã se prevadã atribuţiile ce îi revin cu privire la repartizarea cu titlu gratuit a autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunilor şi motoarelor ataşabile acestora.
Comisia interministerialã analizeazã cererile de atribuire gratuitã a autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunilor şi a motoarelor ataşabile acestora şi repartizeazã aceste bunuri în administrarea ministerelor, autoritãţilor publice centrale şi locale, în limita normativelor de dotare a acestora, precum şi unitãţilor de cult şi Societãţii Naţionale de Cruce Roşie din România.
Prin regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei interministeriale se stabileşte modul de soluţionare a cererilor de atribuire gratuitã a autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunilor şi a motoarelor ataşabile, nerezolvate.
Secretariatul General al Guvernului comunicã Ministerului Economiei şi Finanţelor, dupã fiecare şedinţã a comisiei interministeriale, situaţia privind autovehiculele, ambulanţele sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunile şi motoarele ataşabile acestora, care au fost atribuite gratuit, precum şi situaţia celor neatribuite gratuit.
Predarea autovehiculelor cãtre instituţiile cãrora le-au fost atribuite şi valorificarea celor neatribuite de cãtre organul de valorificare se efectueazã pe baza comunicãrii exprese a Ministerului Economiei şi Finanţelor.
Transmiterea comunicãrilor de Ministerul Economiei şi Finanţelor atât cãtre beneficiari, cât şi cãtre organele de valorificare se va face în termen de 15 zile de la data primirii comunicãrii de la Secretariatul General al Guvernului.
Transmiterea de cãtre beneficiari a acceptului sau refuzului se va face în termen de 15 zile lucrãtoare de la data comunicãrii. În caz contrar, bunurile se considerã refuzate.
Pentru autovehiculele intrate în proprietatea privatã a statului, repartizate cu titlu gratuit, care nu se încadreazã în prevederile legale privind emisiile poluante, omologarea individualã se face prin exceptare individualã, conform prevederilor <>Ordinului ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.132/2005 pentru aprobarea Reglementãrilor privind omologarea individualã, eliberarea cãrţii de identitate şi certificarea autenticitãţii vehiculelor rutiere - RNTR 7.
Datele tehnice care trebuie comunicate Ministerului Economiei şi Finanţelor pentru autovehicule, ambulanţe sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiuni şi motoare ataşabile acestora sunt prevãzute în anexa nr. 1.
Expertiza tehnicã şi evaluarea autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunilor şi motoarelor ataşabile acestora, intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, se efectueazã de cãtre experţi tehnici sau evaluatori autorizaţi;
b) creşelor, grãdiniţelor, centrelor de plasament şi centrelor de primire a copilului, cãminelor de bãtrâni, cantinelor pentru sãraci, azilurilor, spitalelor, şcolilor, bibliotecilor, instituţiilor de cult, persoanelor cu handicap, Societãţii Naţionale de Cruce Roşie din România, precum şi persoanelor fizice care au avut de suferit de pe urma calamitãţilor naturale, la propunerea organelor de valorificare.
Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti pot atribui cu titlu gratuit bunuri în valoare de pânã la 10.000 lei/beneficiar.
Pentru bunurile ce sunt atribuite cu titlu gratuit, în valoare de peste 10.000 lei/beneficiar, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti înainteazã Ministerului Economiei şi Finanţelor propuneri concrete şi motivate, care vor cuprinde beneficiarii bunurilor şi lista bunurilor atât cantitativ, cât şi valoric. În vederea atribuirii cu titlu gratuit, bunurile vor fi retrase de la valorificare.
Se pot atribui cu titlu gratuit bunuri în valoare de peste 10.000 lei/beneficiar şi în baza unei cereri înaintate direct Ministerului Economiei şi Finanţelor. În aceastã situaţie Ministerul Economiei şi Finanţelor va solicita listele cu bunuri, atât cantitativ, cât şi valoric, de la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi de la administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
c) ministerelor, altor autoritãţi publice centrale, inclusiv organelor deconcentrate ale acestora, precum şi autoritãţilor administraţiei publice locale - echipamente de comunicaţie, tehnicã de calcul şi biroticã, rechizite, bunuri de folosinţã îndelungatã, inventar gospodãresc, materiale de întreţinere şi reparaţii, cu respectarea procedurilor de declarare şi de evaluare.
Atribuirea cu titlu gratuit, pentru unitãţile administrativteritoriale, se face în baza unei cereri adresate direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, pentru bunuri în valoare de pânã la 10.000 lei/ beneficiar, iar pentru bunuri în valoare de peste 10.000 lei/ beneficiar, cererea va fi adresatã Ministerului Economiei şi Finanţelor.
Atribuirea cu titlu gratuit, pentru ministere şi alte autoritãţi publice centrale, precum şi pentru organele deconcentrate ale acestora, se face în baza unei cereri adresate Ministerului Economiei şi Finanţelor;
d) Ministerului Afacerilor Externe - bunuri mobile şi imobile aflate în strãinãtate, prin hotãrâre a Guvernului;
e) persoanelor juridice - bunuri intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, care au fost achiziţionate din import, în baza unui contract de credit garantat de stat, prin hotãrâre a Guvernului;
f) persoanelor juridice care administreazã case memoriale, prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Economiei şi Finanţelor.
(2) Atribuirea cu titlu gratuit a bunurilor prevãzute la alin. (1) lit. b) şi c) se face cu aprobarea, prin ordin, a ministrului economiei şi finanţelor, pentru cele care intrã în competenţa Ministerului Economiei şi Finanţelor, sau prin decizie a directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, ori prin decizie a şefului administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, pentru cele care intrã în competenţa acestora.
(3) Atribuirea cu titlu gratuit beneficiarilor prevãzuţi la alin. (1) lit. b), în cazul în care aceştia nu au personalitate juridicã, se poate face organelor sau persoanelor juridice în cadrul sau în subordinea cãrora îşi desfãşoarã activitatea.
ART. 30
(1) Autovehiculele, ambulanţele sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunile şi motoarele ataşabile acestora, care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi atribuite cu titlu gratuit Secretariatului General al Guvernului, cele care nu sunt repartizate de comisia interministerialã sau cele refuzate de beneficiari, explicit sau prin netransmiterea în termen de 15 zile a acceptului sau refuzului de a le prelua, se valorificã de cãtre direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi de administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, astfel:
a) prin licitaţie publicã;
b) prin vânzare directã de la locul de depozitare sau de la locul unde acestea se aflã;
c) prin atribuire cu titlu gratuit;
d) ca piese componente;
e) prin unitãţile de colectare şi valorificare a deşeurilor;
f) prin distrugere.
(2) Atribuirea cu titlu gratuit în condiţiile art. 29 alin. (1) lit. b) se poate face direct, fãrã parcurgerea etapelor de valorificare, dar cu respectarea procedurii de evaluare a bunurilor.
(3) Dacã bunurile nu sunt preluate în termen de 60 de zile de la data aprobãrii atribuirii cu titlu gratuit, vor urma procedura de valorificare sau pot fi atribuite unui alt beneficiar.

CAP. VII
Competenţele şi obligaţiile organelor de valorificare, obligaţiile persoanelor juridice sau fizice care primesc spre valorificare bunuri intrate în proprietatea privatã a statului

ART. 31
Organele de valorificare au urmãtoarele competenţe şi obligaţii:
a) propun Ministerului Economiei şi Finanţelor transmiterea cu titlu gratuit a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, pentru valori mai mari de 10.000 lei/beneficiar;
b) verificã dacã sumele rezultate din valorificarea bunurilor se varsã în termen la bugetul de stat; în caz contrar se iau mãsuri de realizare a creanţelor bugetare, conform legislaţiei fiscale în vigoare;
c) transmit debitele constatate organelor de executare silitã în vederea aplicãrii mãsurilor de executare silitã, în baza titlurilor executorii care sunt, în condiţiile legii, dupã caz:
1. procesul-verbal al comisiei de inventariere, în cazul bunurilor gãsite lipsã la inventar la consignatari;
2. procesul-verbal de constatare în cazul bunurilor lãsate în custodie, gãsite lipsã;
3. procesul-verbal al comisiei de licitaţie în cazul neachitãrii la termen a obligaţiilor rezultate din adjudecarea bunurilor la licitaţie;
4. actele de constatare a majorãrilor de întârziere, pentru obligaţiile neachitate la termen;
5. contractul de vânzare-cumpãrare, în cazul neachitãrii la termen a ratelor rezultate din vânzarea în rate a bunurilor;
6. alte documente care atestã dreptul de creanţã al statului şi depãşirea termenelor de platã, conform art. 5 alin. (6) şi (7) şi art. 11, inclusiv contractele de împrumut sau alte acte atestând drepturi de creanţã, precum şi certificatele de vacanţã succesoralã, în baza cãrora creanţele devin ale statului;
d) întocmesc documentaţia în vederea valorificãrii bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, prin bursele de mãrfuri şi pe piaţa valorilor mobiliare;
e) controleazã dacã persoanele juridice şi fizice care au preluat spre valorificare bunuri intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului le pãstreazã în bune condiţii;
f) asigurã, la preluarea autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunilor şi motoarelor ataşabile acestora, sigilarea acestor bunuri;
g) raporteazã lunar Ministerului Economiei şi Finanţelor situaţia privind autovehiculele, ambulanţele sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunile şi motoarele ataşabile acestora intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, conform anexei nr. 1;
h) raporteazã trimestrial Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã situaţia generalã privind bunurile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, conform anexei nr. 2, pânã la data de 20 a lunii urmãtoare încheierii trimestrului. Anexa nr. 2 va fi însoţitã de o informare privind urmãtoarele aspecte: modul de funcţionare a comisiilor de evaluare şi a comisiilor de distrugere a bunurilor, vãrsarea în termen la bugetul de stat a sumelor datorate, penalizãri de întârziere calculate pentru nevãrsarea în termen a sumelor la bugetul de stat, nivelul TVA-ului şi al drepturilor vamale de import, aferente bunurilor valorificate, dupã caz, nivelul comisioanelor negociate cu societãţile tip consignaţie pentru valorificarea bunurilor, lista detaliatã cuprinzând bunurile greu vandabile şi categoriile de cheltuieli, precum şi alte aspecte semnificative privind acţiunea de valorificare;
i) organizeazã evidenţa bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului şi a sumelor obţinute din valorificarea acestora, potrivit normelor legale în vigoare;
j) organizeazã evidenţa strictã a proceselor-verbale de predare-primire pe deţinãtorii de la care s-au primit bunurile şi pe persoanele fizice sau juridice prin care se face valorificarea;
k) organizeazã evidenţa proceselor-verbale de evaluare întocmite de comisia de evaluare.
ART. 32
Persoanele juridice sau fizice care primesc spre valorificare bunuri intrate în proprietatea privatã a statului au urmãtoarele obligaţii:
a) sã trimitã reprezentantul lor pentru a prelua bunurile ori de câte ori sunt înştiinţate de organele de valorificare;
b) sã semneze de primirea bunurilor avizul de însoţire a mãrfii, aplicând şi ştampila unitãţii, dupã caz;
c) sã înregistreze în evidenţele proprii bunurile respective în ziua primirii;
d) sã organizeze evidenţa bunurilor primite pe fiecare aviz de însoţire a mãrfii;
e) sã anexeze documentului de platã un borderou cuprinzând lista cu bunurile vândute, preţul unitar, cantitatea, valoarea, seria şi numãrul avizului de însoţire a mãrfii pe baza cãruia au preluat bunurile;
f) sã asigure conservarea bunurilor în cele mai bune condiţii, având grijã sã nu fie înlocuite pânã la vânzare cu altele de calitate inferioarã şi sã nu se altereze sau sã se deterioreze din cauza condiţiilor de întreţinere necorespunzãtoare;
g) sã expunã în permanenţã bunurile respective spre vânzare şi sã ia cele mai eficiente mãsuri pentru ca aceste bunuri sã fie vândute în cel mai scurt timp;
h) sã vireze sau sã depunã în numerar contravaloarea bunurilor, respectiv preţul stabilit de comisia de evaluare, din care se deduce comisionul, în termen de cel mult 5 zile de la vânzarea bunurilor, în contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului".

CAP. VIII
Procedura de distrugere a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului

ART. 33
(1) Bunurile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului şi preluate de organele de valorificare, care în intervalul celor 180 de zile au devenit necomercializabile, precum şi cele care nu au putut fi valorificate sau atribuite cu titlu gratuit, inclusiv componentele rezultate din dezmembrare, care nu au fost predate unitãţilor de colectare şi de valorificare a deşeurilor, se pot distruge sub supravegherea comisiei de distrugere.
(2) De asemenea, pot fi distruse şi bunurile pentru care volumul acestora (valoric) nu justificã angajarea cheltuielilor în vederea valorificãrii.
(3) În cazul bunurilor necomunitare intrate în proprietatea privatã a statului prin autoritatea vamalã, pentru care aceasta comunicã drepturi de import în sume fixe aplicabile la unitatea de cantitate, dacã preţul stabilit conform art. 15 alin. (1) nu asigurã cel puţin plata drepturilor de import şi a celorlalte cheltuieli de valorificare preconizate, bunurile se distrug.
(4) Comisia de distrugere este formatã din 5 membri: 2 reprezentanţi ai organului de valorificare, desemnaţi din cadrul compartimentului, biroului sau al serviciului valorificare bunuri, un reprezentant din partea inspectoratului judeţean de poliţie sau al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipului Bucureşti, un reprezentant al oficiului judeţean pentru protecţia consumatorilor sau al Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti şi un reprezentant al agenţiei judeţene pentru protecţia mediului.
(5) În cazul în care în cadrul compartimentului, biroului sau serviciului nu sunt încadraţi cel puţin 2 salariaţi, directorul executiv sau şeful administraţiei vor desemna un salariat din cadrul altui compartiment, birou sau serviciu din instituţie.
ART. 34
(1) Distrugerea bunurilor dovedite cã aduc atingere unui drept de proprietate intelectualã se face de cãtre o comisie numitã de titularul dreptului, având urmãtoarea componenţã:
a) un reprezentant al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori al administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, dupã caz, care are atribuţii de valorificare bunuri;
b) un reprezentant al deţinãtorului;
c) un reprezentant al inspectoratului general de poliţie judeţean sau al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti;
d) un reprezentant al oficiului judeţean pentru protecţia consumatorilor sau al Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti;
e) un reprezentant al agenţiei judeţene pentru protecţia mediului.
(2) Titularul dreptului de proprietate intelectualã va numi, la propunerea instituţiilor reprezentate în comisie, câte un membru supleant, care va înlocui membrul plin când acesta nu este disponibil.
(3) Membrii comisiei prevãzute la alin. (1) primesc o indemnizaţie fixã lunarã cel puţin egalã cu indemnizaţia stabilitã prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor, pentru membrii comisiilor prevãzute la art. 1 alin. (3), art. 6 alin. (4) şi art. 7 alin. (2) din ordonanţã.
(4) Indemnizaţia prevãzutã la alin. (3) este plãtitã de titularul dreptului de proprietate intelectualã, cu condiţia întrunirii comisiei cel puţin o datã pe lunã. Indemnizaţia se plãteşte cel târziu în data întrunirii comisiei. În cazul participãrii la distrugere a membrului supleant, acesta primeşte aceeaşi indemnizaţie. Dacã într-o lunã comisia de distrugere se întruneşte de mai multe ori, iar la distrugere participã, în mod justificat, atât membrul plin, cât şi cel supleant, ambii vor primi indemnizaţia.
(5) Totalitatea cheltuielilor de distrugere, în cazul bunurilor distruse de comisia prevãzutã la alin. (1), se suportã de cãtre titularul dreptului de proprietate intelectualã, cu excepţia celor prevãzute la art. 7 alin. (7) din ordonanţã.
ART. 35
(1) Comisia de distrugere stabileşte, în funcţie de natura bunurilor respective, locul unde urmeazã sã fie distruse acestea, putându-se apela şi la serviciile unor unitãţi specializate în acest gen de activitate.
(2) Dupã distrugerea bunurilor comisia de distrugere încheie un proces-verbal de distrugere, în 3 exemplare semnate de toţi membrii comisiei, precum şi de unitatea specializatã, dupã caz.
(3) Data întrunirii comisiei de distrugere se stabileşte prin decizie a directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, a şefului administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti sau a titularului dreptului de proprietate intelectualã, dupã caz.
(4) Prezenţa tuturor membrilor comisiei de distrugere la operaţiunea de distrugere este obligatorie, iar dacã un membru este absent, înlocuitorul acestuia este numit prin decizie a directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, a şefului administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti ori, dupã caz, a titularului dreptului de proprietate intelectualã.
(5) Procesul-verbal de distrugere este avizat de directorul executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, de şeful administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti sau de conducãtorul titularului dreptului de proprietate intelectualã.
(6) În funcţie de importanţa operaţiunii de distrugere se pot efectua înregistrãri video fie cu aparatura proprie, fie prin apelarea la serviciile unor persoane fizice sau juridice specializate.
(7) Membrii comisiei de distrugere primesc, fiecare, o indemnizaţie lunarã fixã, stabilitã prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor, cu condiţia întrunirii comisiei cel puţin o datã pe lunã. Indemnizaţia se indexeazã anual cu indicele de inflaţie şi se acoperã din veniturile încasate din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului.
(8) În situaţia în care comisia de distrugere se întruneşte de mai multe ori pe lunã, iar la aceasta participã atât membrul plin, cât şi membrul supleant, membrul supleant va primi o indemnizaţie lunarã la nivelul stabilit pentru membrul plin prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor, cu condiţia motivãrii absenţei membrului plin.

CAP. IX
Veniturile încasate şi cheltuielile aferente bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului

ART. 36
(1) Veniturile încasate din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, precum şi veniturile încasate în urma valorificãrii bunurilor confiscate de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale se colecteazã în contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului", deschis pe numele direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene la unitãţile Trezoreriei Statului ale municipiilor reşedinţã de judeţ şi pe numele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti. În cazul încasãrii contravalorii bunurilor respective în numerar sumele se depun la casieria Trezoreriei Statului în prima zi lucrãtoare de la încasare.
(2) Din sumele colectate direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, precum şi administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti acoperã, pe bazã de documente legale, cheltuielile efectuate în vederea valorificãrii bunurilor respective şi reţin cota de 1% aferentã bunurilor confiscate de organele de poliţie, care se vireazã Ministerului Internelor şi Reformei Administrative pentru recompensarea poliţiştilor, potrivit dispoziţiilor <>art. 54 alin. (3) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, având obligaţia ca în termen de 5 zile lucrãtoare de la încasare sã vireze disponibilitãţile rãmase, dupã caz:
a) în contul bugetului de stat 20.35.01.03 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate odatã cu confiscarea potrivit legii";
b) în contul bugetului de stat 20.35.01.06 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate ca urmare a sãvârşirii infracţiunilor la regimul drogurilor şi precursorilor";
c) în contul 21.35.02.03 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate odatã cu confiscarea potrivit legii" pentru sumele destinate bugetelor locale.
ART. 37
(1) Pentru cheltuielile efectuate în vederea valorificãrii bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului dupã virarea la bugetul de stat a disponibilitãţilor rezultate din valorificare sau pentru care sumele disponibile în contul 50.85 nu sunt suficiente, se prezintã documente justificative, procedându-se astfel:
a) direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti întocmesc un referat în care vor fi consemnate, pe bazã de documente justificative, sumele care urmeazã sã fie restituite din contul bugetului de stat în contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului". Referatul este semnat de directorul executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi de şeful administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti şi va purta viza de control financiar preventiv propriu;
b) unitãţile Trezoreriei Statului restituie suma totalã aprobatã în referat din contul bugetului de stat 20.35.01.03 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate odatã cu confiscarea potrivit legii" sau, dupã caz, 20.35.01.06 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate ca urmare a sãvârşirii infracţiunilor la regimul drogurilor şi precursorilor" în contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului";
c) dupã alimentarea contului 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului", direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti dispun plãţile legale cãtre beneficiari.
(2) Veniturile încasate din valorificarea bunurilor confiscate de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale se fac venit la bugetul local, dupã deducerea cheltuielilor cu valorificarea efectuate conform legislaţiei în vigoare şi a unui comision de 20% din veniturile rãmase dupã deducerea cheltuielilor cu valorificarea. Comisionul se vireazã în contul bugetului statului 20.35.01.03, în termen de 5 zile de la încasare.
(3) În situaţia în care nivelul veniturilor încasate din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului nu asigurã acoperirea cheltuielilor necesare în vederea valorificãrii acestora, diferenţa va fi acoperitã de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei şi Finanţelor.
(4) În situaţia în care nivelul veniturilor încasate din valorificarea bunurilor confiscate de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale nu asigurã acoperirea cheltuielilor necesare în vederea valorificãrii acestora, diferenţa este acoperitã din veniturile datorate bugetului local.
ART. 38
(1) Diferenţa de cheltuieli neacoperitã din veniturile încasate din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se acoperã din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei şi Finanţelor, respectiv de la capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale", subcapitolul 54.01.50 "Alte servicii publice generale".
(2) Cheltuielile de delegare (transport, cazare şi indemnizaţia de delegare) pentru membrii comisiilor de distrugere, preluare şi distrugere, evaluare vor fi plãtite de instituţia care i-a desemnat.
ART. 39
(1) În categoria cheltuielilor prevãzute la art. 37 şi 38 se cuprind cheltuielile efectuate în vederea valorificãrii bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului, de la preluarea acestora pânã la valorificarea, atribuirea gratuitã sau distrugerea lor, respectiv cheltuielile privind sortarea, manipularea, transportarea, depozitarea, conservarea, analiza, fotografierea, filmarea, marcarea, etichetarea şi expertizarea, inclusiv cele efectuate pentru stabilirea bunurilor care îndeplinesc condiţiile de comercializare, asigurarea garanţiei pentru bunurile de folosinţã îndelungatã, evaluarea, licitaţiile, publicitatea, dezmembrarea, distrugerea, precum şi cele cu dotarea cu mijloace auto pentru desfãşurarea în condiţii optime a activitãţii de valorificare, restituirea sumelor încasate greşit sau fãrã bazã legalã, a contravalorii bunurilor intrate, greşit sau fãrã bazã legalã, în proprietatea privatã a statului, precum şi indemnizaţiile membrilor comisiilor prevãzute la art. 1 alin. (3), art. 6 alin. (3) şi art. 7 alin. (2) din ordonanţã şi cotele pentru constituirea fondului de stimulente, conform reglementãrilor în vigoare.
(2) În categoria cheltuielilor prevãzute la alin. (1) se cuprind şi cheltuielile efectuate cu valorificarea bunurilor prin magazine proprii, respectiv: cheltuieli cu pregãtirea magazinului conform cerinţelor legale în vigoare, cheltuieli cu dotarea magazinului, respectiv cu mobilier, casã de marcat, obiecte de inventar, cheltuieli cu întreţinerea, paza sau cu sistemele de asigurare a pazei, cu mijloacele de transport ale magazinului, precum şi cheltuielile cu salarizarea şi şcolarizarea personalului care deserveşte activitatea magazinului.
(3) În categoria cheltuielilor prevãzute la alin. (1) se cuprind şi urmãtoarele categorii de cheltuieli privind valorificarea bunurilor imobile care provin din succesiuni fãrã moştenitori legali sau testamentari:
a) cheltuieli privind inventarierea şi preluarea acestor bunuri;
b) cheltuieli ce greveazã asupra bunurilor în momentul preluãrii acestora în vederea valorificãrii (impozite, taxe, cheltuieli de întreţinere, energie, telefon, gaze naturale, datorii înscrise în pasivul succesoral şi altele asemenea);
c) taxe şi onorarii plãtite persoanelor fizice şi/sau juridice autorizate;
d) cheltuieli judiciare;
e) cheltuieli pentru îndeplinirea condiţiilor de publicitate imobiliarã.
(4) În categoria cheltuielilor prevãzute la alin. (1) se cuprind şi cheltuielile ocazionate de deschiderea conturilor în valutã, de transformarea în lei a sumelor în valutã şi de restituirea acestora.
(5) În categoria cheltuielilor prevãzute la alin. (1) se cuprind şi urmãtoarele categorii de cheltuieli ocazionate de valorificarea metalelor preţioase, aliajelor acestora şi pietrelor preţioase:
a) cheltuieli privind analiza, expertizarea şi marcarea obiectelor din metale preţioase şi/sau pietre preţioase;
b) cheltuieli cu procurarea de bunuri care asigurã desfãşurarea în bune condiţii a activitãţii de valorificare, pãstrarea în condiţii de siguranţã a metalelor preţioase, aliajelor acestora şi pietrelor preţioase, precum şi a celorlalte valori (cântare electronice, casã de bani, camerã de luat vederi, aparat foto digital pentru întocmirea albumului de prezentare a metalelor preţioase etc.).
(6) În categoria cheltuielilor prevãzute la alin. (1) se cuprind şi cheltuieli cu procurarea de bunuri pentru aplicarea şi buna funcţionare a pachetului de programe destinat informatizãrii activitãţii de valorificare (dotarea serviciilor, birourilor, compartimentelor de valorificare a bunurilor cu echipamente de comunicaţii, tehnicã de calcul şi biroticã şi altele asemenea).

CAP. X
Restituiri

ART. 40
(1) Organele de valorificare restituie bunurile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului sau contravaloarea acestora, în baza hotãrârilor judecãtoreşti rãmase definitive şi irevocabile.
(2) În cazul bunurilor trecute în proprietatea statului în baza unei ordonanţe emise de procuror, restituirea se poate face şi în baza unei ordonanţe emise de procuror.
(3) În cazul bunurilor valorificate, restituirea contravalorii acestora se face la nivelul valorii recuperate în urma valorificãrii.
(4) În cazul bunurilor atribuite cu titlu gratuit, distruse sau al bunurilor care nu se mai aflã în posesia organului de valorificare şi pentru care s-a întocmit documentaţia în vederea recuperãrii creanţelor, restituirea contravalorii acestora se face la nivelul valorii stabilite de comisia de evaluare, în vigoare la data atribuirii cu titlu gratuit sau distrugerii, ori al valorii bunurilor pentru care s-a întocmit documentaţia pentru recuperarea creanţelor.
(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), în cazul autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunilor şi motoarelor ataşabile acestora, repartizate cu titlu gratuit ministerelor, autoritãţilor publice centrale şi locale, în condiţiile art. 29 alin. (1), pentru care se constatã, ulterior repartizãrii, cã sunt furate şi sunt solicitate de proprietarii de drept, şi care se mai aflã în posesia instituţiilor beneficiare ale repartizãrii cu titlu gratuit la data solicitãrii, procedura de restituire se stabileşte prin ordin comun al ministrului economiei şi finanţelor şi al ministrului internelor şi reformei administrative.
(6) Sumele prevãzute la alin. (3) şi (4) pot fi actualizate numai pe bazã de hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã şi irevocabilã, care precizeazã suma de restituit, din care se scad cheltuielile cu valorificarea acestora, cu excepţia situaţiei prevãzute la art. 6 alin. (8) din ordonanţã.
(7) Restituirea sumelor în valutã liber convertibilã confiscate se face de cãtre organele de valorificare, în baza hotãrârilor judecãtoreşti rãmase definitive şi irevocabile sau a unei ordonanţe emise de procuror, însoţite de o cerere de restituire depusã la organul de valorificare în contul cãruia deţinãtorii au depus sumele care urmeazã a fi restituite şi de certificatul de atestare fiscalã din care sã rezulte cã persoana fizicã sau juridicã de la care s-a dispus confiscarea nu are obligaţii bugetare neachitate. Sumele în valutã liber convertibilã confiscate se restituie în lei, la cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţionalã a României la data rãmânerii definitive şi irevocabile a hotãrârii judecãtoreşti prin care se dispune restituirea sau a ordonanţei emise de procuror.
(8) Contravaloarea sumelor în valutã neconvertibilã cotatã de Banca Naţionalã a României şi depozitatã la sucursalele acesteia se restituie de cãtre unitãţile Trezoreriei Statului la care a fost viratã suma respectivã, pe baza hotãrârii judecãtoreşti rãmase definitive şi irevocabile sau a ordonanţei emise de procuror, însoţite de cererea de restituire, precum şi de certificatul de atestare fiscalã din care sã rezulte cã persoana fizicã sau juridicã de la care s-a dispus confiscarea nu are obligaţii bugetare neachitate. Restituirea sumei în lei încasate de la Banca Naţionalã a României se efectueazã, dupã caz:
a) din contul 20.35.01.03 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate odatã cu confiscarea potrivit legii";
b) din contul bugetului de stat 20.35.01.06 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate ca urmare a sãvârşirii infracţiunilor la regimul drogurilor şi precursorilor";
c) din contul 21.35.02.03 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate odatã cu confiscarea potrivit legii", în cazul mijloacelor de platã în valutã neconvertibilã cotatã de Banca Naţionalã a României, confiscate de organele administraţiei publice locale.
(9) Contravaloarea în lei a mijloacelor de platã în valutã neconvertibilã cotatã, care fac obiectul restituirii, se calculeazã la cursul de referinţã al pieţei valutare comunicat de Banca Naţionalã a României, de la data rãmânerii definitive şi irevocabile a hotãrârii judecãtoreşti prin care se dispune restituirea sau a ordonanţei emise de procuror.
(10) Valuta neconvertibilã necotatã de Banca Naţionalã a României, depozitatã la sucursalele Bãncii Naţionale a României, care nu a putut fi valorificatã de Banca Naţionalã a României, poate fi restituitã ca atare.
ART. 41
(1) Organele de valorificare restituie bunurile sau contravaloarea acestora numai în cazul bunurilor care le-au fost predate de cãtre deţinãtori. În celelalte cazuri, restituirea este de competenţa deţinãtorilor.
(2) Restituirea contravalorii în lei a sumelor confiscate în valutã liber convertibilã este de competenţa organelor de valorificare numai în cazul depunerii lor în conturile deschise pe seama acestora şi declarãrii de cãtre deţinãtori conform art. 6 alin. (1). În caz contrar, restituirea sumelor este de competenţa deţinãtorilor.
(3) Restituirea mijloacelor de platã în lei este de competenţa organelor de valorificare numai în cazul depunerii lor în contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului", deschis la unitãţile Trezoreriei Statului ale municipiilor reşedinţã de judeţ şi la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, şi declarãrii acestora potrivit art. 7. În caz contrar, restituirea sumelor este de competenţa deţinãtorilor.
(4) Contravaloarea în lei a bunurilor şi a sumelor în valutã liber convertibilã, precum şi mijloacele de platã în lei intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se restituie din contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului", deschis la unitãţile Trezoreriei Statului ale municipiilor reşedinţã de judeţ şi la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, şi intrã în categoria cheltuielilor de valorificare.
(5) În cazul în care beneficiarul restituirii înregistreazã obligaţii restante faţã de bugetele ale cãror creanţe sunt administrate de Ministerul Economiei şi Finanţelor, acestea se vor compensa cu suma de restituit, pânã la concurenţa celei mai mici sume, conform prevederilor <>art. 112 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(6) Diferenţele de curs nefavorabile aferente sumelor în valutã confiscate restituite, precum şi sumele rezultate din actualizarea prin hotãrâri judecãtoreşti sau ordonanţe emise de procurori a valorii bunurilor şi sumelor confiscate se asigurã de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei şi Finanţelor, respectiv de la capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale", subcapitolul 54.01.50 "Alte servicii publice generale", în situaţia neacoperirii acestora din veniturile încasate.
(7) Sumele incluse în fondul de stimulare, aferente contravalorii bunurilor valorificate, restituite în temeiul hotãrârilor judecãtoreşti rãmase definitive şi irevocabile sau al ordonanţelor emise de procurori, se deduc din fondul de stimulare constituit în perioada urmãtoare pentru acelaşi beneficiar.

CAP. XI
Preluarea, evaluarea, utilizarea, valorificarea, casarea sau distrugerea, dupã caz, a bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului, cuprinse în art. 5 alin. (2) din ordonanţã

ART. 42
(1) Deţinãtorii bunurilor prevãzute la art. 5 alin. (2) din ordonanţã vor proceda la inventarierea acestora şi vor lua mãsuri de pãstrare şi de conservare corespunzãtoare pânã la predarea lor efectivã organelor specializate ale statului.
(2) Predarea-primirea bunurilor prevãzute la alin. (1) se va face de îndatã, în baza unui proces-verbal încheiat în douã exemplare, dintre care unul se pãstreazã de cãtre deţinãtor, iar celãlalt se predã organului specializat al statului.
ART. 43
Medicamentele, materialele consumabile de utilitate medicalã, materialele de natura obiectelor de inventar medicale şi aparatura medicalã se pun de cãtre deţinãtor la dispoziţia Ministerului Sãnãtãţii Publice, care stabileşte, prin ordin al ministrului, modul de preluare, evaluare, transmitere cu titlu gratuit, comercializare sau, dupã caz, casarea ori distrugerea acestor bunuri.
ART. 44
Substanţele şi preparatele toxice şi foarte toxice se predau gratuit unitãţilor specializate ale ministerelor cu atribuţii şi rãspunderi legale privind regimul acestor bunuri sau, dupã caz, operatorilor economici autorizaţi prin lege sã desfãşoare activitate cu astfel de substanţe şi produse. Valorificarea sau, dupã caz, distrugerea acestora se face în conformitate cu prevederile actelor normative care reglementeazã regimul acestor substanţe.
ART. 45
Materialele nucleare şi radioactive se predau imediat, cu titlu gratuit, unitãţilor specializate, stabilite de Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare.
ART. 46
(1) Bunurile, documentele sau valorile susceptibile sã facã parte din patrimoniul cultural naţional sau care prezintã valoare documentarã, ştiinţificã, artisticã sau muzeisticã se predau de îndatã, cu titlu gratuit, Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru a fi repartizate instituţiilor specializate, potrivit avizului Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.
(2) Cãrţile, publicaţiile şi alte bunuri culturale de aceastã naturã, cu excepţia celor prevãzute la alin. (1), se predau de îndatã, cu titlu gratuit, Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru a fi repartizate bibliotecilor publice.
ART. 47
(1) Documentele şi materialele de arhivã se depun de îndatã, cu titlu gratuit, la Direcţia Generalã a Arhivelor Naţionale sau la direcţiile judeţene ori a municipiului Bucureşti, dupã caz.
(2) Aprecierea apartenenţei documentelor prevãzute la alin. (1) la Fondul Arhivistic Naţional al României se realizeazã, în condiţiile <>Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de cãtre reprezentanţii Arhivelor Naţionale, la solicitarea deţinãtorilor acestor documente.
(3) Documentele prevãzute la alin. (1), care nu fac parte din Fondul Arhivistic Naţional al României, se transmit de Arhivele Naţionale unitãţilor de profil.
(4) Predarea documentelor prevãzute la alin. (1) se va realiza în baza unui proces-verbal de predare-primire care va cuprinde:
a) numãrul din registrul de evidenţã curentã al unitãţilor arhivistice, al deţinãtorului, unde figureazã înscrise documentele;
b) provenienţa documentelor - cu trimitere la actele întocmite cu acea ocazie;
c) descrierea amãnunţitã a documentelor, realizatã de cãtre reprezentantul Arhivelor Naţionale, care se poate constitui ca inventar anexat la procesul-verbal;
d) specificarea principalelor elemente cuprinse în inventar - totalitatea documentelor cuprinse, datele extreme, felul acestora şi denumirea creatorului, dupã caz, denumirile creatorilor;
e) baza legalã de trecere a documentelor în proprietatea privatã a statului.
(5) Procesul-verbal se întocmeşte în douã exemplare, dintre care unul rãmâne la deţinãtorul documentelor, iar celãlalt se predã unitãţii din structura Arhivelor Naţionale, unde se depun documentele, ambele exemplare fiind semnate, parafate pe toate filele şi înregistrate la predãtor şi primitor.
ART. 48
Mijloacele de platã în valutã neconvertibilã intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se depun de cãtre deţinãtorii acestora, în termen de 48 de ore, la Banca Naţionalã a României.
ART. 49
Valorificarea mijloacelor de platã în valutã neconvertibilã cotatã de Banca Naţionalã a României intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, preluate de Banca Naţionalã a României, se realizeazã prin virarea contravalorii în lei a acestora, calculatã la cursul de referinţã al pieţei valutare comunicat de Banca Naţionalã a României la data decontãrii, dupã deducerea cheltuielilor efectuate în vederea valorificãrii, în termen de 5 zile de la depunerea acestora, dupã caz:
a) în contul bugetului de stat 20.35.01.03 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate o datã cu confiscarea potrivit legii";
b) în contul bugetului de stat 20.35.01.06 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate ca urmare a sãvârşirii infracţiunilor la regimul drogurilor şi precursorilor";
c) în contul 21.35.02.03 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate odatã cu confiscarea potrivit legii", în cazul mijloacelor de platã în valutã neconvertibilã cotatã de Banca Naţionalã a României, confiscate de organele administraţiei publice locale.
ART. 50
(1) Armele de foc, muniţiile, materiile explozive şi bunurile cu specific militar intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se predau imediat, cu titlu gratuit, inspectoratelor de poliţie judeţene şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, fie pentru completarea dotãrii unitãţilor Ministerului Internelor şi Reformei Administrative - prin organele centrale de planificare a înzestrãrii - sau a instituţiilor publice asigurate gratuit cu arme de foc şi muniţii de cãtre Ministerul Internelor şi Reformei Administrative - prin Inspectoratul General al Poliţiei -, fie, dupã caz, pentru valorificare, potrivit legii, prin unitãţile autorizate sã le comercializeze ori pentru casare.
(2) Se predau Ministerului Apãrãrii numai armele militare şi muniţiile aferente acestora, materiile explozive şi bunurile cu specific militar care fac obiectul înzestrãrii exclusive a unitãţilor din structura acestui minister.
(3) Materiile explozive care nu fac obiectul atribuirii, cu titlu gratuit, Ministerului Internelor şi Reformei Administrative sau Ministerului Apãrãrii se predau operatorilor economici autorizaţi sã desfãşoare activitãţi cu astfel de bunuri, în vederea utilizãrii, valorificãrii sau distrugerii conform legii.
(4) Armele de vânãtoare, de tir, cu gaze nocive, iritante sau de neutralizare, armele de recuzitã, muniţiile acestora şi armele de panoplie, care nu fac obiectul dotãrii sau casãrii, se valorificã prin unitãţile autorizate sã le comercializeze, dupã evaluare, conform legii.
(5) Evaluarea bunurilor menţionate la alin. (4) se efectueazã de comisii numite prin dispoziţie a inspectorului general al poliţiei române, a şefului inspectoratului de poliţie judeţean sau al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, dupã caz, din care face parte şi un reprezentant al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti.
(6) Armele care prezintã valoare istoricã, documentarã, ştiinţificã, artisticã sau muzeisticã se predau gratuit de cãtre unitãţile de poliţie care le-au preluat instituţiilor muzeale specializate, potrivit avizului Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.
(7) În cazurile în care organele Ministerului Internelor şi Reformei Administrative identificã ori sunt sesizate despre existenţa unor materii explozive, dispozitive cu încãrcãturã explozivã - bombe, mine, grenade, proiectile şi altele - sau mijloace de iniţiere a acestora, pot solicita sprijinul organelor de specialitate ale Ministerului Apãrãrii pentru executarea, dupã caz, a operaţiunilor de ridicare, de transport sau de distrugere a acestor materiale, conform dispoziţiilor legale.
(8) Obiectele, veşmintele şi cãrţile de cult se valorificã de instituţiile de cult, conform prevederilor legale în vigoare.
(9) Materialele lemnoase, aşa cum sunt definite în <>Legea nr. 26/1996 - Codul silvic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, confiscate, se valorificã de cãtre unitãţile silvice şi/sau de structurile silvice private, legal autorizate sã funcţioneze, în conformitate cu prevederile legale în domeniu.
ART. 51
(1) Sumele obţinute ca urmare a valorificãrii bunurilor prevãzute la art. 5 alin. (2) din ordonanţã sunt virate, în termen de 5 zile de la încasare, la bugetul de stat în conturile 20.35.01.03 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate odatã cu confiscarea potrivit legii" sau 20.35.01.06 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate ca urmare a sãvârşirii infracţiunilor la regimul drogurilor şi precursorilor", dupã caz, sau la bugetul local în contul 21.35.02.03 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate odatã cu confiscarea potrivit legii", în cazul bunurilor confiscate de organele administraţiei publice locale, dupã deducerea cheltuielilor efectuate conform prevederilor legale în vigoare şi a cotei de 1% aplicate asupra disponibilitãţilor rãmase care se vireazã Ministerului Internelor şi Reformei Administrative pentru recompensarea poliţiştilor, potrivit dispoziţiilor <>art. 54 alin. (3) din Legea nr. 360/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aferentã bunurilor confiscate de poliţişti, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) sumele rezultate din valorificarea bunurilor ce intrã sub incidenţa legislaţiei în vigoare privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult, care rãmân la dispoziţia cultelor religioase.

CAP. XII
Valorificarea metalelor preţioase şi pietrelor preţioase, intrate în proprietatea privatã a statului

ART. 52
Sunt supuse valorificãrii metalele preţioase şi pietrele preţioase intrate în proprietatea privatã a statului, pentru care existã un document care atestã intrarea, cu titlu definitiv, în proprietatea privatã a statului.
ART. 53
(1) Obiectele din metale şi/sau pietre preţioase vor fi evaluate de cãtre comisia de evaluare constituitã în baza prevederilor art. 6 alin. (4) din ordonanţã.
(2) Reprezentantul Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în comisia de evaluare va fi un specialist în metale preţioase sau, dupã caz, pietre preţioase desemnat de cãtre aceasta, care va întocmi un raport de evaluare a obiectelor din metale şi/sau pietre preţioase evaluate, în care se vor prezenta şi fotografii ale acestora.
(3) Evaluarea obiectelor din metale şi/sau pietre preţioase prevãzute la alin. (1) se va face la unitãţile Trezoreriei Statului unde au fost depuse, în funcţie de preţurile pieţei libere, ţinându-se seama de vechimea şi prelucrarea acestora, în maximum 21 de zile de la data expertizãrii lor.
(4) În scopul evaluãrii, obiectele din metale şi/sau pietre preţioase vor fi preluate temporar din tezaurul unitãţilor Trezoreriei Statului, pe bazã de proces-verbal de predareprimire a gropurilor, care va fi semnat astfel:
a) de comisia constituitã la nivelul unitãţilor Trezoreriei Statului;
b) de comisia de evaluare.
(5) Unitãţile Trezoreriei Statului vor asigura spaţiile corespunzãtoare desfãşurãrii activitãţii de evaluare.
(6) Obiectele din metale şi/sau pietre preţioase evaluate se depun la tezaurul Trezoreriei Statului în gropuri sigilate, pe bazã de proces-verbal de predare-primire a gropurilor, care se semneazã de cãtre comisia de evaluare, pentru predare, şi de cãtre comisia constituitã la nivelul unitãţilor Trezoreriei Statului, pentru primire.
ART. 54
În termen de 30 de zile de la evaluare, obiectele din metale şi/sau pietre preţioase se predau de cãtre comisia constituitã la nivelul unitãţilor Trezoreriei Statului comisiei de evaluare, pe bazã de proces-verbal de predare-primire. Comisia de evaluare predã pe bazã de proces-verbal de predare-primire obiectele din metale sau pietre preţioase, în vederea valorificãrii, reprezentantului persoanelor fizice sau juridice autorizate, care asigurã şi transportul la sediul acestuia.
ART. 55
(1) Pentru valorificarea obiectelor din metale sau pietre preţioase prevãzute la art. 52 se utilizeazã metoda vânzãrii directe.
(2) Obiectele din metale şi/sau pietre preţioase prevãzute la art. 52 se valorificã numai cãtre persoanele fizice sau juridice autorizate de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor.
(3) Valorificarea prin metoda directã se poate face cu plata integralã sau eşalonat, pe o perioadã de maximum 12 luni. În cazul vânzãrii în rate persoana fizicã sau juridicã va prezenta o garanţie bancarã sau scrisoare de garanţie bancarã reprezentând contravaloarea a 3 rate lunare şi va plãti, în momentul ridicãrii bunurilor, minimum 50% din valoarea acestora. Ratele lunare se actualizeazã în funcţie de dobânda de referinţã stabilitã de Banca Naţionalã a României.
(4) În cazul în care nu se reuşeşte valorificarea bunurilor în urma publicãrii cel puţin a douã anunţuri de vânzare în presã, comisia de evaluare poate proceda la reducerea preţului de vânzare cu cel mult 25%.
(5) În cazul în care dupã reducerea de preţ nu se reuşeşte valorificarea bunurilor în aceleaşi condiţii ca cele prevãzute la alin. (4), comisia de evaluare poate proceda la noi reduceri de preţ, cu condiţia repetãrii procedurii prevãzute la alin. (4) înainte de fiecare reducere, pânã când preţul de vânzare ajunge la 25% din preţul iniţial stabilit de comisia de evaluare.
ART. 56
Organele de valorificare restituie obiectele din metale şi/sau pietre preţioase intrate în proprietatea privatã a statului sau contravaloarea acestora, la nivelul valorii stabilite de comisia de evaluare în baza unei hotãrâri judecãtoreşti rãmase definitivã şi irevocabilã sau a unei ordonanţe emise de procuror.
ART. 57
Metalele preţioase, aliajele acestora şi pietrele preţioase intrate în proprietatea privatã a statului se valorificã de cãtre direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene în cadrul cãrora funcţioneazã unitãţile Trezoreriei Statului depozitare, prevãzute în anexa nr. 1 la Normele metodologice privind procedurile de depunere, manipulare şi depozitare a metalelor preţioase, aliajelor acestora şi pietrelor preţioase, considerate bunuri fãrã stãpân, precum şi a celor ridicate în vederea confiscãrii ori confiscate în condiţiile prevãzute de lege, la unitãţile Trezoreriei Statului, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 526/2004 , cu modificãrile ulterioare, şi se evalueazã de cãtre comisiile de evaluare care funcţioneazã în cadrul acestora.

CAP. XIII
Procedura privind calculul şi virarea drepturilor de import aferente bunurilor necomunitare intrate în proprietatea privatã a statului prin autoritatea vamalã

ART. 58
(1) În cazul bunurilor prevãzute la art. 11 din ordonanţã, autoritatea vamalã deţinãtoare va preciza în borderoul privind bunurile trecute în proprietatea statului, prevãzut la art. 5 alin. (1), pe care îl transmite organelor de valorificare, ratele drepturilor de import aplicabile bunurilor cuprinse în borderou (procentual), precum şi, dacã este cazul, sumele în lei datorate în valoare absolutã, pe unitate de cantitate, conform prevederilor legale în domeniu.
(2) În cazul în care legislaţia în domeniu prevede drepturi de import sub forma unor sume fixe în valutã, pe unitate de cantitate, autoritatea vamalã are obligaţia sã calculeze sumele în lei datorate pe unitate de cantitate şi sã le comunice organelor de valorificare.
(3) Odatã cu borderoul, autoritatea vamalã comunicã organului de valorificare conturile deschise la Trezoreria Statului, în care acesta sã vireze sumele datorate cu titlu de drepturi de import şi cota destinatã, potrivit legii, constituirii fondului de stimulare a personalului vamal.
ART. 59
(1) În termen de 5 zile de la încasarea contravalorii bunurilor, indiferent de metoda de valorificare, organele de valorificare calculeazã sumele datorate cu titlu de drepturi de import, aplicând rata comunicatã de autoritatea vamalã la valoarea rezultatã din valorificarea bunurilor, prin procedeul sutei mãrite, şi le vireazã în contul indicat de autoritatea vamalã.
(2) În cazul în care drepturile de import comunicate de autoritatea vamalã reprezintã o sumã fixã în lei pe unitatea de cantitate, organele de valorificare calculeazã suma datoratã pentru cantitatea valorificatã şi o vireazã în contul indicat de autoritatea vamalã, în cel mult 5 zile de la încasarea contravalorii bunurilor.
(3) În cazul în care drepturile de import au o componentã procentualã aplicabilã valorii încasate din valorificarea bunurilor şi una în sumã absolutã pe unitate de cantitate, se procedeazã astfel:
a) pentru partea care se calculeazã procentual, se aplicã prevederile alin. (1);
b) pentru partea care se calculeazã pe baza unei sume fixe pe unitatea de cantitate, organele de valorificare calculeazã suma datoratã pentru cantitatea valorificatã, o deduc din suma rãmasã dupã deducerea sumei calculate conform lit. a) şi vireazã ambele sume, în cadrul aceluiaşi termen de 5 zile, în contul indicat de autoritatea vamalã.
(4) În acelaşi timp organele de valorificare transmit autoritãţii vamale un borderou cuprinzând lista de bunuri valorificate, contravaloarea încasatã şi drepturile de import aferente, precum şi numãrul şi data borderoului cu care autoritatea vamalã a declarat bunurile.
(5) Valoarea rezultatã din valorificarea bunurilor, cãreia i se aplicã, prin procedeul sutei mãrite, rata drepturilor de import, nu include taxa pe valoare adãugatã.
ART. 60
Drepturile de import aferente bunurilor necomunitare intrate în proprietatea privatã a statului intrã în categoria cheltuielilor de valorificare şi se plãtesc din contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului".
ART. 61
Dupã reţinerea drepturilor de import din sumele încasate din valorificarea bunurilor, din suma rãmasã se suportã celelalte cheltuieli de valorificare, iar sumele rãmase se vireazã la bugetul statului în contul 20.35.01.03.
ART. 62
(1) Nu se datoreazã drepturi de import pentru bunurile necomunitare intrate în proprietatea privatã a statului prin organele autoritãţii vamale, atribuite cu titlu gratuit sau distruse.
(2) Pentru bunurile necomunitare provenind de la autoritatea vamalã distruse în prezenţa comisiei de distrugere prevãzute la art. 33 alin. (4) sau atribuite cu titlu gratuit, organul de valorificare transmite autoritãţii vamale un exemplar al procesului-verbal de distrugere, respectiv al actului de predare a bunurilor cãtre beneficiarul atribuirii cu titlu gratuit.

CAP. XIV
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 63
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.
ART. 64
În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, comisiile de evaluare prevãzute la art. 14 alin. (7) vor proceda, dupã caz, la recalcularea preţului de vânzare a bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului, aflate în stoc la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, astfel încât preţul de vânzare al bunurilor cãtre consumator, inclusiv TVA-ul şi drepturile de import în cazul bunurilor necomunitare intrate în proprietatea privatã a statului prin autoritatea vamalã, sã fie egal cu nivelul anterior al preţului de vânzare.


ANEXA 1
la normele metodologice


Autovehicule, ambulanţe sanitare cu dotãrile aferente




──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Alte elemente
Locul unde Numã- specifice
se aflã Capaci- rul autovehi-
N autovehi- tatea de culului,
r. culul, am- cilin- Anul kilo- Carbu- Gradul Valoarea ambulanţelor Ob-
bulanţele Marca dricã de metri rantul de stabilitã sanitare cu ser-
c sanitare a moto- fa- înre- folo- uzurã de comisia dotãrile va-
r cu dotãrile rului bri- gis- sit de eva- aferente ţii
t. aferente, (cmc) ca- traţi luare (SS - serie
tipul ţie la şasiu;
bord SM - serie
motor;
SC - serie
caroserie;
culoare
etc.)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Ambarcaţiuni


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Locul unde Lun- Lãţi- Înãl- Valoarea
Nr se aflã Numãrul gimea mea ţimea Crevace Gradul stabilitã Ob-
crt ambarcaţiunea de (m) (m) (m) (bucãţi) de de comisia ser-
şi tipul bucãţi uzurã de va-
acesteia evaluare ţii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




Motoare ataşabile ambarcaţiunilor


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Locul unde Starea Valoarea
Nr. se aflã Denumirea CP Seria Gradul tehnicã stabilitã
crt. motoarele motorului motorului de conform de comisia Obser-
ataşabile uzurã fişei de vaţii
ambarca- tehnice evaluare
ţiunilor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7 8 9
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 2
la normele metodologice


Judeţul .....................
Trimestrul ......





- mii lei -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
din care valorificate prin:
────────────────────────────────────
In- licitaţie Sold
Cate- Sold trãri Redu- To- publicã burse Res- Dis- A- la
gorii la în ceri/ tal maga- con- vân- ──────────── de mãr- ti- tru- tri- sfâr-
de înce- cur- majo- bu- zine sig- zare va- din furi/ Total tu- geri bu- şi- Alte
bunuri putul sul rãri nuri pro- na- di- loa- care: piaţa bunuri iri de iri tul date
tri- tri- de de prii ţii rec- re +/- valori valori- de bu- gra- tri-
mes- me- preţ valo- tã adju- mobi- ficate bu- nuri tu- mes-
tru- tru- +/- rifi- de- liare nuri ite tru-
lui lui cat catã lui
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3**) 4=1+2+ 5 6 7 8 9**) 10 11=5+6+ 12 13 14 15=4+9- 16
+3 7+8+10 11-12- ***)
13-14
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Produse
alimentare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) Confecţii
şi
încãlţãminte
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
c) Aparaturã
electronicã
(audio,
video etc.)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
d) Bunuri
de uz casnic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
e) Echipamente
de comunicaţii,
tehnicã
de calcul
şi biroticã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
f) Succesiuni
vacante/
donaţii,
din care:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- bunuri mobile
- bunuri imobile
- titluri de
valoare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
g) Autovehicule,
ambarcaţiuni
şi motoare
ataşabile
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
h) Materiale
refolosibile
şi piese
de schimb
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
i) Sume
consemnate x
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
j) Metale
preţioase,
aliaje ale
acestora
şi pietre
preţioase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
k) Mijloace
de platã
în valutã
liber
convertibilã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
l) Alte
bunuri*)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Total
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Venituri
încasate x
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cheltuieli
efectuate x
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bunuri
greu
vandabile x
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



-------
*) Se nominalizeazã bunurile cu pondere semnificativã.
**) Se completeazã cu diferenţa în +/- faţã de valoarea stabilitã de comisia de evaluare.
***) Se completeazã cu veniturile încasate (ct. 50.85) şi cheltuielile efectuate în cursul trimestrului de raportat, precum şi valoarea stocului de bunuri greu vandabile.

NOTĂ:
1. La coloanele 5, 6, 7, 8 si 10 se va include şi valoarea bunurilor gãsite lipsã în gestiune, dacã este cazul.
2. Se raporteazã valorile bunurilor, în care se includ, dupã caz, TVA-ul, drepturile de import şi comisionul consignatarului.


--------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016