Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 4 ianuarie 2006  privind avizul de amplasament    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 4 ianuarie 2006 privind avizul de amplasament

EMITENT: Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 87 din 31 ianuarie 2006
    ART. 1
    (1) Amplasarea în zona inundabilă a albiei majore sau în zonele de protecţie prevăzute la art. 40 din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, de noi obiective economice şi/sau sociale, amplasarea unor obiective şi desfăşurarea de activităţi în zonele de protecţie ale platformelor meteorologice, precum şi pe o distanţă de 500 m în jurul acestora sunt permise numai în baza unui aviz de amplasament.
    (2) Avizul de amplasament prevăzut la alin. (1) se emite de către Administraţia Naţională "Apele Române", de către direcţiile bazinale ale acesteia sau de Administraţia Naţională de Meteorologie, conform competenţelor stabilite prin prezentele norme metodologice privind avizul de amplasament, denumite în continuare norme.

    ART. 2
    Prin avizul de amplasament se reglementează:
    a) amplasarea unor obiective economice şi sociale în zona inundabilă a albiei majore şi realizarea anticipată a lucrărilor şi măsurilor necesare pentru evitarea pericolului de inundare şi asigurarea curgerii apelor;
    b) amplasarea următoarelor obiective pe o distanţă de până la 500 m în jurul şi în afara zonei de protecţie de 30 m instituite în jurul platformelor meteorologice:
    1. construcţii cu înălţime mai mare decât o treime din distanţa dintre construcţie şi limita zonei de protecţie;
    2. reţele de înaltă tensiune sau de telecomunicaţii;
    3. obiective economice sau sociale care ar putea emite fum şi pulberi în atmosferă;
    4. sisteme de irigaţii prin aspersiune;
    5. perdele forestiere;

    c) amplasarea oricăror obiective social-economice pe terenurile din zonele de protecţie din jurul lacurilor naturale, cursurilor de apă, lacurilor de acumulare, ţărmului mării, digurilor, canalelor, barajelor şi altor lucrări hidrotehnice, a construcţiilor şi instalaţiilor hidrometrice, a instalaţiilor de determinare automată a calităţii apei, precum şi a celor din zona dig-mal.


    ART. 3
    (1) În cazul în care beneficiarul sau titularul de investiţie doreşte să construiască în zonele prevăzute la art. 1 alin. (1), acesta va solicita, înainte de întocmirea temei de proiectare, un aviz de amplasament.
    (2) Solicitarea se realizează în baza formularului prezentat în anexa nr. 1a) la prezentele norme, care va fi completat corespunzător şi va fi înaintat către emitentul avizului, însoţit de o documentaţie de amplasare întocmită conform normativului de conţinut prezentat în anexa nr. 1b) la prezentele norme.

    ART. 4
    (1) Avizul de amplasament se emite de către Administraţia Naţională "Apele Române" pentru amplasarea în zonele prevăzute la art. 1 alin. (1) a obiectivelor economice sau sociale încadrate în clasele I şi II de importanţă a construcţiilor, conform procedurilor şi reglementărilor tehnice în vigoare.
    (2) Avizul de amplasament se emite de către direcţia bazinală din subordinea Administraţiei Naţionale "Apele Române" pentru amplasarea în zonele prevăzute la art. 1 alin. (1) pe teritoriul bazinului hidrografic respectiv a obiectivelor economice sau sociale care nu sunt prevăzute la alin. (1).
    (3) Avizul de amplasament se emite de către Administraţia Naţională de Meteorologie pentru amplasarea de obiective economice sau sociale, în limita a 500 m în jurul şi în afara zonei de protecţie a platformelor meteorologice.

    ART. 5
    (1) Documentaţiile tehnice necesare obţinerii avizului de amplasament, însoţite de celelalte avize necesare, se transmit de către solicitant după cum urmează:
    a) în 3 exemplare la Sistemul de gospodărire a apelor pe teritoriul căruia se amplasează obiectivul de investiţie, dacă emiterea avizului este în competenţa direcţiei bazinale din subordinea Administraţiei Naţionale "Apele Române"; un exemplar se remite direcţiei bazinale, însoţit de referatul tehnic de specialitate elaborat, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice, de Sistemul de gospodărire a apelor;
    b) în două exemplare la direcţia bazinală din subordinea Administraţiei Naţionale "Apele Române" pe teritoriul căreia se amplasează obiectivul de investiţie, dacă emiterea avizului revine Administraţiei Naţionale "Apele Române"; un exemplar se remite Administraţiei Naţionale "Apele Române", însoţit de referatul tehnic de specialitate elaborat, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice, de direcţia bazinală din subordinea Administraţiei Naţionale "Apele Române";
    c) în două exemplare la Administraţia Naţională de Meteorologie.

    (2) Pentru lucrările situate pe cursurile de apă care formează sau intersectează frontiera ţării, emitentul avizului de amplasament va realiza, în prealabil, concordanţa lucrărilor aferente obiectivelor investiţiei propuse cu lucrările situate pe teritoriul ţărilor vecine, în cadrul comisiilor mixte hidrotehnice.

    ART. 6
    Pentru amplasarea obiectivelor economice sau sociale în zona inundabilă a albiei majore, documentaţia tehnică necesară va fi însoţită de acceptul riveranilor, obţinut de beneficiarul sau titularul de investiţie, precum şi de avizele sau acordurile prevăzute în anexa nr. 1c) la prezentele norme.

    ART. 7
    (1) Datele hidrologice necesare pentru studiul inundabilităţii amplasamentelor se vor actualiza în etapa elaborării documentaţiei de investiţii şi vor fi furnizate de către direcţiile bazinale sau de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor.
    (2) Documentaţia tehnică şi studiile necesare vor fi elaborate de unităţi publice sau private certificate de autoritatea publică centrală din domeniul apelor.

    ART. 8
    (1) În vederea încadrării în mod unitar a lucrărilor ce se propun a fi executate pe ape sau în legătură cu apele în schema-cadru de gospodărire a apelor pentru bazinul hidrografic respectiv, precum şi în ansamblul amenajărilor existente sau care se prevăd a se realiza în zona de amplasare a obiectivului de investiţii, beneficiarul sau titularul de investiţie poate solicita Administraţiei Naţionale "Apele Române" şi direcţiilor bazinale ale acesteia consultaţii tehnice cu privire la: inundabilitatea amplasamentelor, schemele funcţionale ale lucrărilor, soluţiile tehnice, corelarea cu lucrările de gospodărire a apelor existente sau prevăzute, condiţiile de evacuare a apelor uzate în receptorii naturali, avize sau acorduri necesare, precum şi referitor la orice alte aspecte de gospodărire a apelor.
    (2) Consultanţa tehnică se poate solicita Administraţiei Naţionale "Apele Române" şi direcţiilor bazinale ale acesteia şi la întocmirea documentaţiilor tehnice, transmise spre avizare, pentru lucrări de investiţii de amploare sau lucrări complexe care necesită un grad de detaliere ridicat, precum şi Administraţiei Naţionale de Meteorologie, pentru amplasarea de obiective social-economice în jurul platformelor meteorologice.

    ART. 9
    (1) Documentaţia tehnică necesară obţinerii avizului de amplasament va conţine în mod obligatoriu o evaluare globală a consecinţelor ecologice potenţiale, precum şi a restricţiilor şi măsurilor impuse, în scopul limitării şi prevenirii impactului asupra gospodăririi cantitative şi calitative a apelor, precum şi elemente privind realizarea anticipată a lucrărilor şi măsurilor necesare pentru evitarea pericolului de inundare şi pentru asigurarea curgerii apei. De asemenea, va conţine declaraţia pe propria răspundere, completată pe formularul prevăzut în anexa nr. 1d) şi autentificată la biroul notarului public, cu privire la asumarea riscurilor şi pagubelor în caz de inundaţie, Administraţia Naţională "Apele Române" nefiind obligată să suporte contravaloarea acestora.
    (2) În cazul amplasamentelor în jurul şi în afara zonei de protecţie a platformelor meteorologice, documentaţia tehnică va conţine evaluări privind impactul obiectivelor menţionate la art. 2 lit. b) asupra regimului natural al parametrilor meteorologici.

    ART. 10
    (1) Avizul de amplasament se emite dacă documentaţia tehnică depusă de solicitant respectă prevederile Normativului de conţinut cuprins în anexa nr. 1b), iar în urma verificării în teren se constată că datele prezentate corespund realităţii şi condiţiile din teren permit amplasarea obiectivului în zona propusă. În caz contrar, se va proceda după cum urmează:
    a) dacă documentaţia tehnică prezentată la avizare prezintă deficienţe majore sau datele prezentate nu corespund realităţii, aceasta se va restitui solicitantului cu adresă însoţitoare, în vederea refacerii;
    b) dacă documentaţia tehnică prezentată spre avizare este incompletă, se solicită în scris completări;
    c) dacă în urma verificării în teren se constată că în mod natural condiţiile din teren nu permit amplasarea obiectivului în zona propusă, se va refuza motivat, în scris, emiterea avizului.

    (2) Avizul de amplasament se emite numai pentru lucrările care sunt prevăzute în planurile urbanistice generale (PUG) ale localităţilor.

    ART. 11
    (1) În condiţiile în care documentaţia tehnică, cu completările solicitate, după caz, satisface cerinţele legale, se emite avizul de amplasament, care se transmite solicitantului, însoţit de un exemplar al documentaţiei tehnice, ştampilată spre neschimbare.
    (2) Avizul de amplasament se emite în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data primirii documentaţiei sau a ultimei completări solicitate.
    (3) În cazul în care este necesară concordanţa lucrărilor aferente obiectivului de investiţie cu lucrările situate pe teritoriul ţărilor vecine, termenul de emitere a avizului decurge de la data aprobării protocolului comisiei mixte hidrotehnice.

    ART. 12
    (1) Autoritatea emitentă refuză emiterea avizului de amplasament în una dintre următoarele situaţii:
    a) condiţiile zonei nu permit amplasarea obiectivului;
    b) măsurile de protecţie prevăzute în documentaţia înaintată nu sunt suficiente;
    c) obiectivul nu este prevăzut în Planul Urbanistic General (PUG).

    (2) Refuzul emiterii avizului de amplasament va fi transmis solicitantului în scris şi motivat, în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data primirii documentaţiei sau a ultimei completări solicitate.

    ART. 13
    (1) Câte un exemplar din avizele de amplasament emise se va păstra în evidenţa Administraţiei Naţionale "Apele Române", a direcţiilor sale bazinale sau a Administraţiei Naţionale de Meteorologie, după caz.
    (2) Documentaţia tehnică ce a stat la baza emiterii avizului de amplasament se păstrează în arhiva tehnică a direcţiei bazinale din subordinea Administraţiei Naţionale "Apele Române" pe raza căreia se amplasează obiectivul, respectiv a Administraţiei Naţionale de Meteorologie, pe toată durata de existenţă a lucrării pentru care s-a solicitat avizul de amplasament.

    ART. 14
    (1) Avizul de amplasament este aviz conform.
    (2) Avizul de amplasament, precum şi refuzul de emitere a acestuia pot fi atacate la instanţa de contencios administrativ competentă, în condiţiile prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004.

    ART. 15
    (1) Avizul de amplasament are valabilitate pe întreaga durată de existenţă a obiectivului pentru care a fost solicitat, în următoarele condiţii:
    a) execuţia lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor prevăzute în aviz începe în maximum un an de la emiterea avizului, respectă prevederile documentaţiei tehnice şi ale avizului de amplasament şi este finalizată în maximum 2 ani;
    b) după finalizarea lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor, titularul solicită şi obţine avizul de gospodărire a apelor pentru obiectivul respectiv;
    c) execuţia obiectivului începe în maximum 2 ani de la obţinerea avizului de gospodărire a apelor.

    (2) Dacă oricare dintre condiţiile prevăzute la alin. (1) nu este respectată, avizul de amplasament îşi pierde valabilitatea şi este necesar să se solicite un nou aviz de amplasament pe baza unei noi documentaţii şi a celorlalte avize actualizate.

    ART. 16
    Pentru activitatea de consultanţă tehnică şi de emitere a avizului de amplasament se percep tarife a căror valoare este stabilită în anexa nr. 7 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 73/2005 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române".

    ART. 17
    Obţinerea avizului de amplasament nu exclude obligaţia obţinerii avizului de gospodărire a apelor şi a celorlalte avize prevăzute de lege.

    ART. 18
    Anexele nr. 1a) - 1d) fac parte integrantă din prezentele norme.

    ANEXA 1a)

    la norme

                                       Către,
            ............................................................
           (Direcţia apelor ..................../Sistemul de gospodărire
            a apelor....................)

     În conformitate cu prevederile Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările
    ulterioare,
    ..............................................................................................,
     (Denumirea societăţii comerciale)
    codul fiscal nr. ..................., nr. de înregistrare la registrul comerţului ............,
    telefon ............, fax ..............., cu sediul în localitatea ..........................,
    str. .................... nr. ......, judeţul ............................, prin reprezentantul
    său ..........................................................................................,
     (numele şi prenumele)
    în calitate de ....................................................................., solicită:
     (beneficiar sau titular de investiţie)

     AVIZ DE AMPLASAMENT

     pentru investiţia ..........................................................................
     (denumirea investiţiei - obiectiv social-economic, locuinţă etc.)
    din Bazinul hidrografic .........................., pe râul, km ...............................
     Obiectivul este încadrat în clasa .......................... de importanţă.
     Menţionăm că investiţia urmează să se realizeze ca:
     investiţie nouă [ ]
     extindere [ ] reglementată anterior prin:
     avizul/autorizaţia de gospodărire a apelor nr. .............. din data de ................., emis
    de ...........................................................................................,
     (denumirea autorităţii de gospodărire a apelor emitente)
    pe care le anexăm în două exemplare.
     Pretenţie de confidenţialitate: ............................................................
     Lucrările, construcţiile şi instalaţiile pentru care se solicită aviz de amplasament
    îndeplinesc condiţiile necesare potrivit reglementărilor în vigoare, existând prevăzute lucrări
    şi măsuri pentru asigurarea protecţiei împotriva inundaţiilor.
     Anexăm în două exemplare documentaţia de amplasare.
     Documentele anexate la prezenta cerere sunt completate corespunzător cerinţelor legale.

     Data .......................................................
     (funcţia, numele şi semnătura)
     L.S.

    ANEXA 1b)

    la norme
    NORMATIV DE CONŢINUT
    al documentaţiei tehnice necesare obţinerii avizului de amplasament
    (1) Documentaţia tehnică pentru obiectivele ce vor fi amplasate în zona inundabilă a albiei majore sau în zonele de protecţie prevăzute la art. 40 din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, va cuprinde:
    a) schema generală a lucrărilor, construcţiilor, instalaţiilor şi a folosinţei de apă pentru întreg ansamblul obiectivului de investiţie, cu indicarea principalilor parametri constructivi şi funcţionali, inclusiv clasa de importanţă a lucrării;
    b) studiul hidrologic, inclusiv planul de situaţie cu trasarea curbei de inundabilitate în zonă;
    c) actele de reglementare emise anterior, în copie;
    d) elementele privind evaluarea impactului ecologic asupra factorului de mediu - apa, cu evidenţierea efectelor şi implicaţiilor majore datorate desfăşurării activităţii propuse spre avizare;
    e) măsurile adecvate de prevenire, stabilire, control, diminuare şi înlăturare a poluării, de gospodărire cantitativă raţională a apelor şi de restabilire a echilibrului ecologic;
    f) încadrarea în schema directoare şi de management a bazinului hidrografic, sub aspectul corelării funcţionale cu lucrările existente sau propuse în zonă;
    g) măsurile de apărare împotriva inundaţiilor;
    h) planul de încadrare în zonă a lucrărilor de investiţii propuse;
    i) planul de ansamblu al lucrărilor investiţiei, în coordonate STEREO 'f670 nivel de referinţă, propuse cu încadrarea în schiţa de sistematizare a zonei şi cu prezentarea zonelor de protecţie pentru lucrările hidrotehnice propuse;
    j) profilurile transversale şi longitudinale în secţiuni caracteristice (cu menţionarea şi materializarea nivelurilor de calcul şi verificarea corespunzătoare clasei de importanţă), pentru principalele lucrări care fac obiectul avizului;
    k) pentru captările, construcţiile şi instalaţiile destinate alimentării centralizate cu apă potabilă/minerală terapeutică sau pentru îmbutelierea apei potabile/minerale naturale, documentele prevăzute la lit. a)-j) vor fi completate cu documentaţia de instituire a zonelor de protecţie sanitară, şi, după caz, a perimetrului de protecţie hidrogeologică, întocmită, respectiv expertizată sau avizată, după caz, conform prevederilor legale în vigoare;
    l) copie de pe scrisoarea de informare publică a intenţiilor privind activitatea propusă, trimisă autorităţii publice locale, precum şi confirmarea de primire a acesteia, în conformitate cu prevederile art. 11 din anexa la Ordinul ministrului mediului şi gospodăririi apelor nr. 1.044/2005 pentru aprobarea Procedurii privind consultarea utilizatorilor de apă, riveranilor şi publicului la luarea deciziilor în domeniul gospodăririi apelor.

    (2) Pentru obiective amplasate sau activităţi desfăşurate pe o distanţă de până la 500 m în jurul şi în afara zonei de protecţie a platformelor meteorologice, documentaţia tehnică va cuprinde datele de coordonare privind amplasarea staţiei meteorologice (denumirea, localitatea etc.) şi, după caz:
    a) descrierea tipului de activitate ce urmează a se desfăşura;
    b) schema generală a obiectivului de investiţii;
    c) înălţimea construcţiilor prevăzute a se realiza şi destinaţia acestora;
    d) caracteristicile perdelelor forestiere;
    e) emisiile de fum sau de pulberi în atmosferă;
    f) metoda de irigare.


    ANEXA 1c)

    la norme
    ACTE, AVIZE ŞI ACORDURI
    necesare, după caz, în activitatea de elaborare a avizului de amplasament
    a) Avizul organelor silvice de specialitate pentru plantarea sau tăierea arborilor ori arbuştilor de pe terenurile situate în albiile majore ale cursurilor de apă şi pe ţărmul mării
    b) Acceptul în scris al deţinătorilor lucrărilor existente în zonă sau al sistemului hidroedilitar orăşenesc, industrial, zonal sau microregional, pentru situaţii în care, prin soluţiile tehnice adoptate, se propun cooperări cu acestea în ceea ce priveşte amplasarea, funcţionarea sau exploatarea din punct de vedere al gospodăririi apelor
    c) Actele de proprietate sau de concesiune a terenului de amplasament sau, după caz, avizul deţinătorilor cu orice titlu ai terenului de amplasament, precum şi acordul scris al deţinătorilor cu orice titlu ai terenurilor învecinate
    d) Acordul autorităţii publice centrale din domeniul transporturilor, pentru situaţii în care lucrările ce se construiesc pe ape sau au legătură cu apele se efectuează în zona căilor naţionale navigabile
    e) Dovada includerii lucrărilor pentru care se solicită aviz de amplasament în planurile de urbanism general (PUG).


    ANEXA 1d)

    la norme

        ...........................
        (Nr. şi data înregistrării)

                      DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE

     Referitor la: ..............................................................................
     (denumirea investiţiei, amplasamentul, bazinul hidrografic, râul,
     zona costieră)
     În conformitate cu prevederile Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările
    ulterioare:
    a) Subsemnatul ......................................, posesor al buletinului de identitate:

     (numele şi prenumele solicitantului)
    seria ...... nr. ............, codul numeric personal ............................., domiciliat
    în localitatea ......................., str. ................. nr. ..., bl. ......, ap. ......,
    telefon ..........;
    b) .........................................................................................

     (denumirea societăţii comerciale)
    codul fiscal .................., nr. de înmatriculare la registrul comerţului ................,
    telefon ................., fax ..............., cu sediul în localitatea .....................,
    str. ................................... nr. ......, judeţul ............................, prin
    reprezentantul său legal ........................................................., în calitate
     (numele şi prenumele)
    de ............................................,
     (beneficiar sau titular de investiţie)
     declar pe propria răspundere următoarele:
    1. am luat la cunoştinţă din partea ........................................................
     (Direcţia apelor/S.G.A.)
    care sunt riscurile din punctul de vedere al legislaţiei în domeniul gospodăririi apelor pentru
    amplasarea investiţiei în zona inundabilă a râului/zona de protecţie a .......................,
    comuna ............................., oraşul ......................., judeţul ............... .
     Aceste riscuri mi le asum în totalitate în calitate de persoană fizică (reprezentant al
    firmei ......................................................................................):
    2. în situaţia producerii de către această investiţie, pe parcursul execuţiei şi
    funcţionării ei, a unor poluări a apelor de suprafaţă sau subterane voi suferi rigorile legii
    şi voi acorda despăgubiri morale şi materiale celor pe care îi voi afecta;
    3. în cazul în care investiţia va fi afectată de apele de suprafaţă sau subterane în orice
    fel (viituri, ridicarea nivelului pânzei freatice), declar că îmi asum în totalitate acest risc
    şi nu voi cere autorităţilor de gospodărire a apelor despăgubiri morale şi materiale pentru
    eventualele victime umane şi pagube materiale ce s-ar produce;
    4. prin prezenta mă angajez să realizez în termen util lucrările impuse de legislaţia în
    vigoare în domeniul gospodăririi apelor privind protecţia împotriva poluării apelor subterane
    şi de suprafaţă, viiturilor şi a excesului de umiditate datorat pânzei freatice;
    5. în situaţia schimbării proprietarului investiţiei, mă angajez prin prezenta ca la
    întocmirea formelor legale (contract de vânzare-cumpărare, donaţie, moştenire etc.) să închei
    cu noul proprietar un act legalizat pentru prelucrarea de către acesta (persoană fizică sau
    juridică) a riscurilor şi să îl îndrum spre autoritatea de gospodărire a apelor să dea o
    declaraţie pe propria răspundere. În caz contrar, îmi asum riscul şi răspunderea sus-menţionate
    pe toată durata existenţei investiţiei;
    6. declaraţia s-a redactat în 4 exemplare, toate cu aceeaşi putere juridică (un exemplar
    pentru declarant, un exemplar pentru notarul public, un exemplar pentru autoritatea de
    gospodărire a apelor şi un exemplar pentru autoritatea publică locală).

     Data ..............................
     .................. (Numele, prenumele şi funcţia)
     Ştampila şi semnătura

     Consilier juridic/jurist consult
     .......................................
     (numele, prenumele şi semnătura)

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016