Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 31 martie 2017  de aplicare în Ministerul Apărării Naţionale a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 31 martie 2017 de aplicare în Ministerul Apărării Naţionale a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari

EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 259 din 13 aprilie 2017
──────────
    Aprobate de Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.25 din 31 martie 2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 259 din 13 aprilie 2017.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Rezerviştii voluntari sunt încadraţi, din timp de pace, în funcţii prevăzute în statele de organizare ale comandamentelor, marilor unităţi, unităţilor şi formaţiunilor din compunerea Ministerului Apărării Naţionale, denumite în continuare structuri militare, pe bază de contract individual pe durată determinată, denumit în continuare contract.
    (2) Rezerviştii voluntari sunt destinaţi pentru asigurarea cu prioritate a structurii de forţe a armatei cu resursele umane necesare realizării capacităţii de luptă complete, potrivit prevederilor actelor normative specifice privind asigurarea capacităţii de luptă a Armatei României.
    (3) Forma şi conţinutul contractului menţionat la alin. (1) sunt prevăzute în modelul din anexa nr. 1.

    ART. 2
    (1) Anual, pe baza propunerilor directorilor programelor majore pentru structurile aflate în finanţare, prin Directiva de planificare a apărării, se aprobă numărul maxim de posturi prevăzute a fi încadrate cu rezervişti voluntari în anul următor, pe categorii de personal.
    (2) Numărul maxim de posturi finanţate în vederea încadrării rezerviştilor voluntari se evidenţiază în cadrul anexelor de personal din documentele de planificare, iar fondurile necesare se aprobă în bugetul Ministerului Apărării Naţionale.

    ART. 3
    (1) În termen de 30 de zile calendaristice de la data aprobării Directivei de planificare a apărării, în baza art. 13 din Legea nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, denumită în continuare Lege, Statul Major General elaborează şi supune aprobării ministrului apărării naţionale repartiţia numărului de funcţii prevăzute a fi încadrate cu rezervişti voluntari pe structuri centrale, categorii de forţe ale armatei şi comandamente de armă/sprijin, respectiv pe surse de provenienţă a acestora.
    (2) Stabilirea nominală a structurilor militare care urmează să încadreze rezervişti voluntari, respectiv aprobarea repartiţiei numărului de funcţii pentru fiecare dintre acestea se realizează având în vedere prevederile documentelor de planificare a apărării, cu respectarea reglementărilor privind asigurarea capacităţii de luptă a Armatei României, astfel:
    a) de către directorii/şefii structurilor centrale, altele decât Statul Major General, la propunerea şefilor structurilor cu atribuţii pe linia asigurării cu resurse umane, pentru structurile militare aflate în subordine şi/sau în coordonare;
    b) de către şeful Statului Major General, la propunerea locţiitorului şefului Statului Major General, pentru structurile militare din subordinea nemijlocită a acestuia, altele decât statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei şi comandamentele de armă/sprijin, respectiv la propunerea şefilor categoriilor de forţe ale armatei şi comandanţilor comandamentelor de armă/sprijin, pentru structurile militare din subordinea acestora.

    (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), numărul de funcţii prevăzute a fi încadrate cu rezervişti voluntari în Direcţia generală de informaţii a apărării şi structurile subordonate se supune aprobării ministrului apărării naţionale de către directorul general al Direcţiei generale de informaţii a apărării.

    ART. 4
    (1) În situaţia în care, în statele de organizare ale structurilor militare stabilite potrivit prevederilor art. 3 alin. (2), există posturi prevăzute numai la război, pentru încadrarea acestora cu rezervişti voluntari se elaborează fişe-anexă cu modificări la statul de organizare, cu valabilitate temporară, denumite în continuare fişe-anexă, potrivit metodologiei stabilite prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.S 77/2012 privind aprobarea "Normelor pentru elaborarea, modificarea, avizarea şi aprobarea statelor de organizare ale structurilor din compunerea Ministerului Apărării Naţionale", cu modificările şi completările ulterioare*).──────────
    *) Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.S 77/2012 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, întrucât este clasificat.
──────────

    (2) Fişele-anexă elaborate potrivit prevederilor alin. (1) au valabilitate până la expirarea termenului până la care a fost încheiat contractul în calitate de rezervist voluntar sau până la instituirea stării de asediu, declararea stării de mobilizare sau a stării de război.

    ART. 5
     În înţelesul prezentelor norme metodologice, prin candidat se înţelege cetăţeanul român, bărbat sau femeie, care îşi exprimă opţiunea de a îndeplini serviciul militar în calitate de rezervist voluntar prin completarea unei cereri de înscriere în procesul de recrutare şi selecţie.

    CAP. II
    Recrutarea, selecţia, formarea şi dezvoltarea profesională a rezerviştilor voluntari
    SECŢIUNEA 1
    Responsabilităţi
    ART. 6
     Structurile specializate ale Ministerului Apărării Naţionale responsabile cu organizarea şi executarea recrutării şi selecţiei candidaţilor pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar sunt centrele militare zonale, judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, denumite în continuare centre militare.

    ART. 7
     Recrutarea şi selecţia candidaţilor pentru încadrarea funcţiilor din cadrul Direcţiei generale de informaţii a apărării şi al structurilor subordonate/coordonate/aflate în control operaţional al acesteia se realizează de către structurile beneficiare, în baza criteriilor specifice şi metodologiei aprobate de către ministrul apărării naţionale, la propunerea directorului general al Direcţiei generale de informaţii a apărării.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Criterii de recrutare a rezerviştilor voluntari
    ART. 8
     Candidaţii care optează pentru serviciul militar în calitate de rezervist voluntar trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii generale de recrutare:
    a) să aibă cetăţenie română şi domiciliul stabil în România de cel puţin 6 luni, la data depunerii cererii de înscriere;
    b) să fie declaraţi "apt medical" pentru arma/serviciul/specialitatea militară în care urmează să fie instruiţi;
    c) să fie evaluaţi şi declaraţi "admis" din punct de vedere psihologic;
    d) să fie evaluaţi şi declaraţi "admis" din punctul de vedere al pregătirii fizice;
    e) să nu fi fost condamnaţi penal printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, cu excepţia situaţiei în care cei condamnaţi au fost reabilitaţi sau amnistiaţi;
    f) să nu facă parte din organizaţii interzise de legislaţia română şi să nu fie membri ai unor organizaţii incompatibile cu regulile, activităţile şi atribuţiile specifice serviciului militar;
    g) să nu aparţină unor culte, asociaţii religioase sau grupări religioase care, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, precum şi celor care încalcă bunele moravuri sau afectează îndeplinirea serviciului militar.


    ART. 9
    (1) Candidaţii care se încadrează în prevederile art. 2 alin. (1) lit. a) din Lege, denumiţi în continuare candidaţi rezervişti, şi care optează pentru serviciul militar în calitate de cadru militar rezervist voluntar trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii specifice de recrutare:
    a) să deţină gradul corespunzător funcţiei pe care urmează să o încadreze sau gradul imediat inferior, în cadrul aceleiaşi categorii de personal militar;
    b) să fie confirmaţi în arma/serviciul/specialitatea militară a funcţiei pe care urmează să o încadreze;
    c) să îndeplinească cerinţele privind nivelul studiilor, corespunzătoare categoriei de personal militar din care fac parte, prevăzute de actele normative în vigoare;
    d) să nu fi împlinit vârsta de 55 de ani înainte de data depunerii cererii de înscriere.

    (2) Candidaţii care se încadrează în prevederile art. 2 alin. (1) lit. b) din Lege, denumiţi în continuare candidaţi fără pregătire militară, şi care optează pentru serviciul militar în calitate de ofiţer rezervist voluntar trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii specifice de recrutare:
    a) să fie absolvenţi, cu diplomă, ai studiilor universitare de licenţă sau de master, în instituţii de învăţământ superior acreditate, potrivit legii, corespunzător prevederilor de studii ale funcţiilor pe care urmează să le încadreze şi în specializări corespunzătoare armelor/serviciilor sau specialităţilor militare ale acestora;
    b) să deţină documente de atestare a calificării de pilot, emise de Autoritatea Aeronautică Civilă Română - numai candidaţii care optează pentru funcţii prevăzute cu arma "aviaţie", specialităţile militare "pilot pe aeronave cu motoare clasice (piston)" şi "pilot pe aeronave cu motoare reactive";
    c) să nu fi împlinit vârsta de 55 de ani înainte de data depunerii cererii de înscriere.

    (3) Candidaţii fără pregătire militară care optează pentru serviciul militar în calitate de maistru militar rezervist voluntar trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii specifice de recrutare:
    a) să fie absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat şi ai studiilor postliceale cu profil corespunzător armei/serviciului şi specialităţii militare corespunzătoare funcţiei pentru care candidează;
    b) să posede permis de conducere auto categoriile B şi C - numai pentru cei care optează pentru funcţii prevăzute cu armele "auto", "geniu", "artilerie şi rachete", "artilerie şi rachete antiaeriene" sau "tancuri", dacă îndeplinirea atribuţiilor presupune conducerea tehnicii specifice armelor respective;
    c) să nu fi împlinit vârsta de 55 de ani înainte de data depunerii cererii de înscriere.

    (4) Candidaţii fără pregătire militară care optează pentru serviciul militar în calitate de subofiţer rezervist voluntar trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii specifice de recrutare:
    a) să fie absolvenţi cel puţin ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau să facă dovada promovării examenului de bacalaureat până la data semnării angajamentului prevăzut la art. 14 alin. (5) din Lege, denumit în continuare angajament;
    b) să posede permis de conducere auto categoriile B şi C - numai pentru cei care optează pentru funcţii prevăzute cu armele "auto", "geniu" "artilerie şi rachete", "artilerie şi rachete antiaeriene" sau "tancuri", dacă îndeplinirea atribuţiilor presupune conducerea tehnicii specifice armelor respective;
    c) să nu fi împlinit vârsta de 55 de ani înainte de data depunerii cererii de înscriere.

    (5) Corespondenţa studiilor/specializărilor prevăzute la alin. (2) lit. a) şi alin. (3) lit. a) cu armele/serviciile şi specialităţile militare se stabileşte prin dispoziţie a şefului Direcţiei management resurse umane.

    ART. 10
    (1) Candidaţii rezervişti care optează pentru serviciul militar în calitate de soldat sau gradat rezervist voluntar trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii specifice de recrutare:
    a) să deţină grad în rezervă corespunzător corpului gradaţilor şi soldaţilor;
    b) să fie confirmaţi în arma/serviciul/specialitatea militară a funcţiei pe care urmează să o încadreze;
    c) să fie absolvenţi cel puţin ai învăţământului general obligatoriu;
    d) să nu împlinească vârsta de 51 de ani înainte de data semnării primului contract.

    (2) Candidaţii fără pregătire militară care optează pentru serviciul militar în calitate de soldat sau gradat rezervist voluntar trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii specifice de recrutare:
    a) să fie absolvenţi cel puţin ai învăţământului general obligatoriu sau să facă dovada absolvirii acestuia până la data semnării angajamentului;
    b) să posede permis de conducere auto categoriile B şi C - numai candidaţii care optează pentru funcţii prevăzute cu armele "auto", "geniu", "artilerie şi rachete", "artilerie şi rachete antiaeriene" sau "tancuri", dacă îndeplinirea atribuţiilor presupune conducerea tehnicii specifice armelor respective;
    c) să nu împlinească vârsta de 51 de ani înainte de data semnării primului contract.


    ART. 11
    (1) Candidaţii rezervişti care nu se încadrează în prevederile art. 15 alin. (3) din Lege pot opta pentru a îndeplini serviciul militar în calitate de rezervist voluntar pe o funcţie corespunzătoare altei categorii de personal militar, superioară din punct de vedere ierarhic, în următoarele condiţii:
    a) îndeplinesc criteriile generale şi specifice de recrutare corespunzătoare categoriei de personal militar respective, stabilite potrivit prevederilor prezentelor norme metodologice pentru candidaţii fără pregătire militară;
    b) îşi exprimă acordul scris pentru a urma cursul de formare iniţială în aceleaşi condiţii ca şi candidaţii fără pregătire militară.

    (2) Candidaţii rezervişti pot opta pentru a îndeplini serviciul militar în calitate de rezervist voluntar pe o funcţie prevăzută cu altă armă/specialitate militară decât cea în care sunt confirmaţi, în cadrul aceleiaşi categorii de personal, dacă îndeplinesc toate celelalte criterii generale şi specifice de recrutare şi îşi exprimă acordul scris pentru a urma modulul pregătirii de specialitate înainte de a semna primul contract.

    ART. 12
    (1) În funcţie de nevoile Ministerului Apărării Naţionale, pentru unele funcţii prevăzute cu arme şi specialităţi militare specifice categoriilor de forţe ale armatei şi comandamentelor de armă/sprijin, criteriile specifice prevăzute la art. 9 şi 10 pot fi completate cu criterii suplimentare, prevăzute în actele normative care reglementează domeniile de activitate specifice acestora.
    (2) În situaţia prevăzută la alin. (1), criteriile suplimentare se aduc la cunoştinţa candidaţilor în etapele iniţiale ale procesului de recrutare, prevăzute la art. 15 lit. a)-c), iar dosarele de candidat ale acestora se completează cu actele/documentele corespunzătoare.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Procesul de recrutare a rezerviştilor voluntari
    ART. 13
     Recrutarea candidaţilor, cu excepţia celor prevăzuţi la art. 7, se realizează de către personalul centrelor militare cu atribuţii pe linia evidenţei resurselor umane din rezerva de mobilizare.

    ART. 14
    (1) Recrutarea candidaţilor se realizează, de regulă, din judeţele în care sunt dislocate structurile militare stabilite potrivit prevederilor art. 3 alin. (2) şi din cele limitrofe, în baza unui plan anual, aprobat de către şeful Direcţiei personal şi mobilizare.
    (2) Prin planul anual de recrutare se stabilesc repartiţia pe centre militare a posturilor pentru care se organizează recrutarea şi perioadele de desfăşurare a acesteia, cuprinzând cel puţin detalii referitoare la indicativul numeric al structurii militare, localitatea de dislocare a acesteia, denumirea funcţiei, precum şi gradul, arma şi specialitatea militară a acesteia.
    (3) În vederea elaborării planului prevăzut la alin. (1), statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei şi comandamentele de armă/sprijin transmit Direcţiei personal şi mobilizare situaţii centralizatoare cu funcţiile stabilite pentru a fi încadrate cu rezervişti voluntari în structurile militare din subordine, întocmite conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, în termen de 30 de zile de la nominalizarea acestora potrivit prevederilor art. 3 alin. (2).
    (4) Pentru structurile subordonate direct Statului Major General şi pentru structurile centrale, altele decât Statul Major General, responsabilitatea întocmirii şi transmiterii situaţiilor prevăzute la alin. (3) revine structurilor cu atribuţii pe linia asigurării cu resurse umane din compunerea acestora.
    (5) Direcţia personal şi mobilizare transmite extrase din planul prevăzut la alin. (1) tuturor centrelor militare stabilite pentru punerea acestuia în execuţie, care vor cuprinde numai elemente neclasificate de identificare a structurilor şi posturilor pentru care se organizează recrutarea.

    ART. 15
     Procesul de recrutare cuprinde următoarele etape:
    a) prezentarea funcţiilor disponibile, a criteriilor de recrutare, a procesului de recrutare şi selecţie, a condiţiilor necesare pentru formare şi îndeplinire a serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, la sediul centrelor militare, prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă, precum şi prin organizarea şi/sau participarea la activităţi de promovare a serviciului militar în calitate de rezervist voluntar în mediul civil;
    b) punerea la dispoziţia candidaţilor a materialelor de informare;
    c) consilierea candidaţilor;
    d) punerea la dispoziţia candidaţilor a fişei de examinare medicală şi îndrumarea acestora privind modalitatea de efectuare a examinării medicale;
    e) completarea dosarului de candidat cu toate documentele necesare dovedirii îndeplinirii criteriilor de recrutare şi verificarea acestor documente;
    f) informarea candidaţilor privind data participării la selecţie, respectiv condiţiile şi modul de desfăşurare a probelor.


    ART. 16
    (1) Dosarul de candidat conţine următoarele documente:
    a) cererea de înscriere;
    b) actul de identitate, în copie;
    c) fişa de examinare medicală - document tipizat;
    d) fişa de cunoaştere - document tipizat;
    e) certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maximum 6 luni înainte de data depunerii;
    f) acte de studii şi alte documente care atestă alte competenţe dobândite, în copie;
    g) copia permisului de conducere - pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor funcţiei pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;
    h) copia livretului militar - numai pentru candidaţii rezervişti.

    (2) Dosarul de candidat se constituie de către centrul militar pe a cărui rază de responsabilitate domiciliază cel în cauză, în perioadele planificate în acest scop.
    (3) Pentru un candidat, pe parcursul unui an calendaristic, se întocmeşte un singur dosar de candidat, pentru categoria de personal corespunzătoare funcţiilor pentru care a optat.

    ART. 17
    (1) Cererea de înscriere prevăzută la art. 16 alin. (1) lit. a) se completează potrivit modelului şi precizărilor prevăzute în anexa nr. 3.
    (2) Documentele prevăzute la art. 16 alin. (1), prezentate în copie, se certifică pentru conformitate, pe fiecare pagină, de către personalul centrelor militare, după confruntarea cu documentele originale.
    (3) Modelele formularelor prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. c) şi d) sunt cele prevăzute în Instrucţiunile privind recrutarea, selecţia, formarea profesională şi evoluţia în cariera militară în Armata României, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale M.30/2012, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 229 din 5 aprilie 2012, cu modificările şi completările ulterioare.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Selecţia rezerviştilor voluntari
    ART. 18
    (1) Selecţia candidaţilor, cu excepţia celor prevăzuţi la art. 7, se execută centralizat, la nivel de judeţ/sector, la unul dintre sediile structurilor militare beneficiare, stabilite de către şefii categoriilor de forţe ale armatei/comandanţii comandamentelor de armă/sprijin în a căror subordine se află acestea, care îndeplinesc condiţiile necesare organizării şi desfăşurării selecţiei, referitoare la asigurarea bazei materiale şi a personalului specializat.
    (2) Selecţia candidaţilor, în condiţiile alin. (1), se execută de către o comisie de selecţie, stabilită la nivel de judeţ/sector, formată din:
    a) preşedinte, un ofiţer din cadrul centrului militar;
    b) secretar, un cadru militar din cadrul centrului militar;
    c) 1-3 specialişti psihologi, în funcţie de numărul de candidaţi;
    d) 2 specialişti în educaţie fizică;
    e) 1 consilier juridic;
    f) 1 sanitar;
    g) câte un ofiţer cu atribuţii pe linie de resurse umane din fiecare structură militară beneficiară.

    (3) Membrii comisiei de selecţie, prevăzuţi la alin. (2) lit. c)-f) se asigură din cadrul structurilor militare beneficiare şi/sau al altor structuri militare din subordinea categoriei de forţe ale armatei/comandamentului de armă/sprijin de care aparţin acestea.

    ART. 19
    (1) Selecţia candidaţilor cuprinde următoarele tipuri de probe:
    a) probe psihologice;
    b) probe fizice.

    (2) Probele de selecţie prevăzute la alin. (1) se desfăşoară în aceeaşi zi.
    (3) În funcţie de numărul candidaţilor şi posibilităţile de examinare ale comisiei prevăzute la art. 18 alin. (2), selecţia acestora se poate derula pe durata mai multor zile, pe serii de candidaţi.

    ART. 20
     În activitatea de selecţie se utilizează, diferenţiat, pe categorii de candidaţi/personal militar, instrumente de evaluare a capacităţilor cognitive, a trăsăturilor de personalitate, a capacităţii motrice, precum şi a altor caracteristici stabilite de către structurile specializate ale Ministerului Apărării Naţionale.

    ART. 21
    (1) În activitatea de evaluare psihologică a candidaţilor se aplică criteriile, metodologiile, manualele şi procedurile profesionale de evaluare specifice, elaborate de către Centrul de investigaţii sociocomportamentale şi aprobate de către şeful Direcţiei management resurse umane.
    (2) În activitatea de evaluare a nivelului capacităţii motrice a candidaţilor se aplică probele şi baremele prevăzute în anexa nr. 4.
    (3) Instrumentele de selecţie nu se schimbă pe parcursul unui an de selecţie.

    ART. 22
     La activitatea de selecţie participă candidaţii care deţin adeverinţă eliberată de către medicul de familie din care să rezulte faptul că sunt apţi pentru efort fizic şi care declară, sub semnătură, că starea psihică şi cea fizică le permit susţinerea probelor.

    ART. 23
    (1) Procesul de selecţie se încheie cu declararea candidatului în una dintre următoarele situaţii:
    a) "Admis" - dacă îndeplineşte baremul/cerinţele tuturor probelor/instrumentelor/criteriilor administrate/aplicate;
    b) "Respins" - dacă nu îndeplineşte unul/una dintre baremele/cerinţele probelor/instrumentelor/criteriilor administrate/ aplicate sau dacă nu s-a prezentat pentru susţinerea cel puţin a uneia dintre probele prevăzute la art. 19 alin. (1), până la încheierea perioadei de selecţie.

    (2) În urma desfăşurării procesului de selecţie, comisia prevăzută la art. 18 alin. (2) întocmeşte un proces-verbal, semnat de către toţi membrii acesteia, în care se consemnează rezultatul final pentru fiecare candidat, potrivit alin. (1), la care se anexează tabelele nominale cu rezultatele parţiale obţinute de către candidaţi pe fiecare probă.
    (3) Candidaţilor participanţi la procesul de selecţie li se înmânează, la cerere, pe bază de semnătură, o adeverinţă prin care se certifică participarea acestora la această activitate.

    ART. 24
    (1) Rezultatele obţinute în urma desfăşurării procesului de selecţie se afişează la sediul centrului militar, pentru fiecare serie de candidaţi, în ziua următoare susţinerii probelor.
    (2) În baza procesului-verbal prevăzut la art. 23 alin. (2), centrul militar emite, pentru fiecare candidat, o adeverinţă în care se consemnează rezultatul selecţiei, care se introduce în dosarul de candidat.

    ART. 25
     Contestaţiile privind rezultatul selecţiei se depun în termen de 24 de ore de la afişarea rezultatelor şi se soluţionează de către o comisie constituită la nivelul centrului militar, prin compararea rezultatelor parţiale obţinute cu rezultatul final.

    ART. 26
    (1) Candidaţii declaraţi "Admis" în urma parcurgerii procesului de selecţie, potrivit dispoziţiilor art. 23 alin. (1), efectuează examinarea medicală pe baza fişei de examinare medicală, în cadrul spitalelor sau al centrelor medicale de diagnostic şi tratament ambulatoriu din reţeaua sanitară a Ministerului Apărării Naţionale, conform dispoziţiilor şefului Direcţiei medicale.
    (2) Expertizarea medico-militară a candidaţilor se realizează în baza baremului medical stabilit pentru candidaţii care urmează să fie chemaţi în rândul cadrelor militare în activitate, potrivit prevederilor Ordinului ministrului apărării naţionale, al viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, al ministrului justiţiei, al directorului Serviciului Român de Informaţii, al directorului Serviciului de Informaţii Externe, al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi al directorului Serviciului de Protecţie şi Pază nr. M.55/107/2.587/C/10.357/ 210/496/831/2014 pentru aprobarea baremelor medicale privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională, pe perioada şcolarizării elevilor şi studenţilor în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională, pentru ocuparea funcţiilor de soldat/gradat profesionist, precum şi pentru candidaţii care urmează a fi chemaţi/rechemaţi/încadraţi în rândul cadrelor militare în activitate/poliţiştilor în serviciu/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 686 şi 686 bis din 19 septembrie 2014, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Cheltuielile aferente examinării medicale a candidaţilor se suportă din bugetul Ministerului Apărării Naţionale.

    ART. 27
    (1) În funcţie de specificul funcţiei pentru care candidează, unele categorii de candidaţi efectuează examinarea medicală şi/sau psihologică specială, astfel:
    a) candidaţii pentru funcţii pentru care îndeplinirea atribuţiilor presupune desfăşurarea de activităţi aeronautice militare, la Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială "General doctor aviator Victor Anastasiu";
    b) candidaţii pentru funcţii prevăzute cu specialitatea militară "scafandri" sau pentru care îndeplinirea atribuţiilor presupune ambarcarea pe orice tip de navă, la Centrul de Medicină Navală.

    (2) Prin excepţie de la prevederile art. 26 alin. (1), candidaţii prevăzuţi la alin. (1) pot efectua examinarea medicală concomitent cu examinarea medicală şi/sau psihologică specială, la Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială "General doctor aviator Victor Anastasiu", respectiv la Centrul de Medicină Navală, după caz.

    ART. 28
     Documentele rezultate în urma finalizării examinărilor/probelor/testelor efectuate în cadrul procesului de selecţie, cele eliberate în urma examinării medicale şi, după caz, a examinării medicale şi/sau psihologice speciale se adaugă în dosarul de candidat, pe măsura obţinerii/eliberării lor.

    ART. 29
    (1) Candidaţii declaraţi "Admis" la selecţie şi "Apt" în urma examinării medicale în condiţiile art. 26 sau ale art. 27, după caz, sunt repartizaţi pe funcţii/structuri militare, pe baza opţiunilor exprimate.
    (2) Repartiţia candidaţilor pe funcţii, în condiţiile alin. (1), se realizează de către centrele militare, în baza unei metodologii elaborate de către Direcţia personal şi mobilizare.
    (3) Dosarele candidaţilor rezervişti repartizaţi, care îndeplinesc criteriile specifice prevăzute la art. 9 alin. (1), respectiv la art. 10 alin. (1), sunt trimise la structurile beneficiare în vederea încheierii contractelor.
    (4) Dosarele candidaţilor fără pregătire militară şi ale candidaţilor rezervişti prevăzuţi la art. 11, repartizaţi, sunt trimise la instituţiile în care se desfăşoară formarea iniţială.
    (5) Dosarele candidaţilor declaraţi "Respins", respectiv ale celor declaraţi "Inapt" în urma desfăşurării examinării medicale în condiţiile art. 26 sau ale art. 27 sunt clasate şi se păstrează timp de 1 an la centrele militare care le-au întocmit.

    ART. 30
    (1) Candidaţii fără pregătire militară şi candidaţii rezervişti prevăzuţi la art. 11, repartizaţi pentru funcţii prevăzute cu arme/servicii şi specialităţi militare, pentru care este necesară deţinerea permisului auto sau obţinerea brevetului de conducere a tehnicii specifice armelor respective, efectuează examinarea psihotehnică specifică la prezentarea în instituţiile în care se desfăşoară formarea iniţială, prin grija laboratoarelor psihotehnice ale Ministerului Apărării Naţionale, potrivit actelor normative în vigoare.
    (2) Dosarele candidaţilor declaraţi "Respins" în urma examinării psihotehnice specifice se trimit la centrele militare care le-au întocmit în vederea clasării.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Formarea rezerviştilor voluntari
    ART. 31
    (1) Formarea rezerviştilor voluntari este iniţială şi continuă.
    (2) Formarea iniţială a rezerviştilor voluntari reprezintă procesul de instruire instituţionalizată a candidaţilor fără pregătire militară, respectiv a candidaţilor rezervişti prevăzuţi la art. 11, pe timpul programului de instruire iniţială prevăzut la art. 15 din Lege, pentru formarea competenţelor, înţelese ca ansamblu multifuncţional şi transferabil de cunoştinţe, deprinderi/abilităţi şi atitudini necesare pentru îndeplinirea la parametri maximali a atribuţiilor funcţiilor în care vor fi încadraţi.
    (3) Formarea continuă se desfăşoară pe timpul îndeplinirii serviciului militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar.

    ART. 32
    (1) Instruirea prevăzută la art. 31 alin. (2) se execută atât în instituţiile de formare continuă, cât şi în alte structuri nominalizate prin ordin al şefului Statului Major General, pe arme şi specialităţi militare, potrivit nevoilor Ministerului Apărării Naţionale.
    (2) Programul de instruire iniţială se execută sub forma unui curs de formare, a cărui structură este diferenţiată în funcţie de sursa de provenienţă a candidaţilor, categoria de personal, arma şi specialitatea militară.
    (3) Pentru candidaţii fără pregătire militară, cursul de formare este structurat conform ordinului şefului Statului Major General privind instruirea rezerviştilor voluntari, pe module de instruire individuală de bază, individuală de specialitate şi de leadership.
    (4) Pentru candidaţii rezervişti prevăzuţi la art. 11 alin. (1), cursul de formare cuprinde toate modulele prevăzute la alin. (3), iar pentru cei prevăzuţi la art. 11 alin. (2), numai modulele instruirii individuale de specialitate şi/sau de leadership, după caz.
    (5) În funcţie de specificul şi conţinutul instruirii, unele module/etape/secvenţe din cadrul cursului de formare se pot desfăşura prin gruparea candidaţilor de la mai multe arme/specialităţi militare, familii de posturi/funcţii.

    ART. 33
    (1) Pe timpul cursului de formare, în urma semnării angajamentului întocmit potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 5, personalului participant i se atribuie statutul de cursant, având drepturile şi îndatoririle prevăzute la art. 15 alin. (2) din Lege.
    (2) La finalizarea cursului de formare, absolvenţii beneficiază de certificat de absolvire sau brevet de cadru militar rezervist aferent categoriei de personal pentru care s-a instruit, după caz.

    ART. 34
     Instruirea rezerviştilor voluntari continuă pe timpul derulării contractului, prin participarea acestora la activităţile de instruire planificate, organizate şi desfăşurate în cadrul structurilor în care au fost încadraţi sau în instituţiile de formare continuă pentru parcurgerea cursurilor de specializare sau de carieră, care să le asigure evoluţia în carieră.

    ART. 35
    (1) Pentru actualizarea cunoştinţelor/deprinderilor dobândite pe timpul îndeplinirii serviciului militar, rezerviştii voluntari proveniţi din rezervişti participă, în primul an de contract, la un curs de specializare.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), rezerviştii voluntari care au îndeplinit serviciul militar activ în calitate de militar profesionist şi au trecut în rezervă cu cel mult 5 ani înainte de data semnării contractului nu participă la cursul de specializare, dacă arma/specializarea deţinută în calitate de militar profesionist corespunde postului pe care este încadrat ca rezervist voluntar.
    (3) Planificarea rezerviştilor voluntari în vederea participării la cursuri de specializare şi/sau carieră se realizează de către structura militară în care sunt încadraţi şi se comunică acestora în termenul prevăzut la art. 21 alin. (3) lit. a) din Lege.

    ART. 36
    (1) Determinarea cheltuielilor efectuate pe timpul recrutării şi selecţiei se realizează potrivit metodologiei prevăzute în anexa nr. 6.
    (2) Determinarea cheltuielilor efectuate pe timpul instruirii iniţiale se elaborează în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M.111/2011 pentru aprobarea Normelor de restituire de către cadrele militare din Ministerul Apărării Naţionale a cheltuielilor de întreţinere şi de instruire pe timpul şcolarizării, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 909 din 21 decembrie 2011, precum şi a precizărilor Direcţiei financiar-contabile privind aplicarea acestora.

    CAP. III
    Serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar
    SECŢIUNEA 1
    Raporturile de serviciu dintre rezerviştii voluntari şi Ministerul Apărării Naţionale
    ART. 37
    (1) Raporturile de serviciu ale rezerviştilor voluntari se stabilesc odată cu semnarea contractului prevăzut la art. 1 alin. (1) şi se exercită în baza ordinului de numire în funcţie.
    (2) La încheierea contractului, Ministerul Apărării Naţionale este reprezentat de către comandantul/şeful structurii militare în al cărei stat de organizare se regăseşte funcţia prevăzută a fi încadrată de titularul acestuia.
    (3) Ordinul de numire în funcţie prevăzut la alin. (1) se emite după semnarea contractului, cu respectarea competenţelor pentru numirea în funcţie a personalului militar, corespunzătoare gradului funcţiei care urmează a fi încadrată, stabilite potrivit prevederilor actelor normative în vigoare.

    ART. 38
    (1) Pe durata executării contractului, rezerviştii voluntari îndeplinesc serviciul militar în rezervă, în forma prevăzută la art. 3 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Limita de vârstă până la care rezerviştii voluntari pot îndeplini serviciul militar în această calitate este cea prevăzută de lege pentru menţinerea rezerviştilor în clasa a III-a de evidenţă, corespunzătoare categoriei de personal din care fac parte.

    ART. 39
     Cu 6 luni înainte de expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul, părţile sunt obligate să se înştiinţeze reciproc, în scris, asupra intenţiei de continuare sau de încetare a raporturilor de serviciu.

    ART. 40
    (1) Raporturile de serviciu ale rezerviştilor voluntari pot fi modificate prin act adiţional, în situaţia detaşării sau trimiterii în misiune a acestora, în condiţiile legii.
    (2) Raporturile de serviciu ale rezerviştilor voluntari pot fi modificate numai în cadrul categoriei de personal militar din care fac parte.

    ART. 41
    (1) Rezerviştii voluntari participă la întreaga gamă de misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în condiţiile art. 15 din Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu completările ulterioare, precum şi ale art. 21 din Lege.
    (2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), rezerviştii voluntari pot fi selecţionaţi pentru încadrarea unor funcţii în statul de organizare pentru misiune şi/sau pentru rezerva de înlocuire, în funcţie de nevoile Ministerului Apărării Naţionale, potrivit Criteriilor şi metodologiei privind selecţia personalului în vederea participării la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M. 101/2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 890 din 15 decembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Rezerviştii voluntari selecţionaţi potrivit prevederilor alin. (2) participă la programul de pregătire pentru misiune, în aceleaşi condiţii ca şi personalul militar în activitate.

    ART. 42
     Rezerviştii voluntari pot fi detaşaţi în cadrul Ministerului Apărării Naţionale în alte structuri militare decât cele în care sunt încadraţi, în următoarele situaţii:
    a) pentru exercitarea atribuţiilor unei alte funcţii;
    b) pentru participarea la diferite forme de dezvoltare profesională;
    c) pentru desfăşurarea unor activităţi în interesul instituţiei militare.


    ART. 43
    (1) În situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (3) din Lege, contractele rezerviştilor voluntari se suspendă de drept, în baza ordinului de concentrare sau de mobilizare, după caz, începând cu data înscrisă în acestea.
    (2) La revenirea la starea de pace, ca urmare a încetării stărilor prevăzute la alin. (1), executarea contractului în calitate de rezervist voluntar se reia începând cu data înscrisă în ordinul de demobilizare sau de desconcentrare, după caz, iar termenul de expirare al acestuia se stabileşte proporţional cu perioada rămasă neexecutată la data suspendării.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Îndeplinirea serviciului militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar
    ART. 44
    (1) Pe timp de pace şi pe timpul stării de urgenţă, chemarea rezerviştilor voluntari la concentrare pentru instruire sau pentru îndeplinirea unor misiuni se realizează în baza ordinului de chemare întocmit potrivit modelului din anexa nr. 7a.
    (2) Chemarea rezerviştilor voluntari la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare se realizează pe baza ordinului de chemare întocmit potrivit modelului din anexa nr. 7b.
    (3) Chemarea rezerviştilor voluntari la instituirea stării de asediu, la declararea stării de mobilizare sau a stării de război se realizează pe baza ordinului de chemare prevăzut de Hotărârea Guvernului nr. 13/2011 privind aprobarea modelului ordinelor de chemare a rezerviştilor la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, la mobilizare sau la război şi a rezerviştilor voluntari la mobilizare sau la război.
    (4) Chemarea rezerviştilor voluntari pentru actualizarea datelor de evidenţă se face prin ordin de chemare pentru clarificarea situaţiei militare, întocmit potrivit normelor de evidenţă militară.

    ART. 45
    (1) În situaţiile în care motivele chemării şi/sau perioadele de desfăşurare ale instruirilor se modifică, se întocmeşte şi se înmânează un nou ordin de chemare, cu respectarea termenului prevăzut la art. 21 alin. (4) din Lege.
    (2) La înmânarea noului ordin de chemare se reţine vechiul ordin de chemare.

    ART. 46
     În situaţiile prevăzute la art. 21 alin. (3) lit. c) din Lege, chemarea se face prin delegatul structurii militare în care aceştia sunt încadraţi, care va avea asupra lui delegaţia de serviciu.

    ART. 47
     Pe durata instruirii prevăzută la art. 22 alin. (1) din Lege, programul efectiv de lucru al rezerviştilor voluntari se stabileşte numai în zilele lucrătoare, în limita a 8 ore zilnic.

    ART. 48
     Pe timpul participării la instruire sau la misiuni, între rezerviştii voluntari şi personalul militar în activitate, respectiv personalul civil se stabilesc tipurile de relaţii prevăzute de actele normative specifice în vigoare pentru militari/personalul civil din Armata României.

    ART. 49
    (1) Examenul medical periodic al rezerviştilor voluntari se realizează în baza fişei de examinare medicală tip Ministerul Apărării Naţionale, potrivit metodologiei stabilite prin dispoziţie a şefului Direcţiei medicale.
    (2) Examenele medicale prin care se asigură supravegherea stării de sănătate a rezerviştilor voluntari se planifică în perioadele premergătoare concentrărilor pentru participare la instruire, de către unităţile sanitare militare, de comun acord cu structurile militare cu care aceştia au încheiate contracte.
    (3) Expertizarea medico-militară a rezerviştilor voluntari, la examenul medical periodic, se realizează în baza baremului medical aplicabil personalului militar în activitate.

    ART. 50
    (1) Accesul rezerviştilor voluntari la informaţii clasificate este permis în baza documentelor de acces şi cu respectarea principiului necesităţii de a cunoaşte.
    (2) Accesul rezerviştilor voluntari în obiectivele militare, în zonele de securitate şi zonele administrative se face în conformitate cu prevederile Normelor privind protecţia informaţiilor clasificate în Ministerul Apărării Naţionale, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M. 9/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 115 şi 115 bis din 28 februarie 2013.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Drepturi şi obligaţii pe durata îndeplinirii serviciului militar
    ART. 51
    (1) Rezerviştilor voluntari li se asigură drepturile de echipament stabilite pentru aceştia prin Hotărârea Guvernului nr. 809/1994 privind aprobarea normelor de echipare, în timp de pace, a personalului din instituţiile publice, aparţinând Sectorului de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Rezerviştii voluntari poartă uniforma militară numai pe timpul participării la instruire sau la îndeplinirea unor misiuni, potrivit Legii.
    (3) Articolele de echipament pentru rezerviştii voluntari se asigură pe durata contractului şi se păstrează la structura militară în care sunt încadraţi, în perioadele când nu participă la instruire sau la îndeplinirea unor misiuni, în încăperi special destinate.

    ART. 52
    (1) Pe timpul desfăşurării instruirii iniţiale, a concentrărilor pentru participare la instruire/misiuni sau la alte forme de instruire, rezerviştii voluntari beneficiază de aceleaşi condiţii de cazare prevăzute în actele normative specifice în vigoare pentru personalul militar în activitate.
    (2) Rezerviştii voluntari, pe timpul cât sunt concentraţi pentru instruire, pot să nu fie încazarmaţi, numai în situaţia în care au domiciliul în localitatea de dislocare a structurii militare unde sunt încadraţi sau în localităţi situate la distanţe mai mici de 50 km, cu decontarea cheltuielilor de transport.

    ART. 53
     Rezerviştii voluntari, pe timpul participării la instruire sau la îndeplinirea unor misiuni, beneficiază de normele de hrană, sub formă de hrană preparată sau de valoarea financiară neimpozabilă a acestora, potrivit reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate.

    ART. 54
    (1) Rezerviştii voluntari au obligaţia de a-şi menţine nivelul de pregătire fizică pe timpul cât nu participă la instruire sau la îndeplinirea unor misiuni.
    (2) Anual, pe timpul instruirii prevăzute la art. 22 alin. (1) din Lege se execută evaluarea nivelului de pregătire fizică a rezerviştilor voluntari.
    (3) Evaluarea nivelului de pregătire fizică a rezerviştilor voluntari se realizează pe baza baremelor stabilite pentru personalul militar în activitate prin Regulamentul educaţiei fizice militare, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.149/2012, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 88 şi 88 bis din 11 februarie 2013, cu modificările ulterioare.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Acordarea gradelor, înaintarea în gradul următor şi promovarea în funcţie a rezerviştilor voluntari
    ART. 55
    (1) Rezerviştilor voluntari proveniţi potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) lit. b) din Lege li se acordă primul grad militar corespunzător categoriei de personal din care fac parte, la semnarea contractului în această calitate, prin ordine ale comandaţilor care au competenţe în acest sens, stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale.
    (2) În formulele de adresare/prezentare şi în înscrisuri se foloseşte expresia "....... (gradul) rezervist voluntar".

    ART. 56
    (1) Rezerviştii voluntari pot fi înaintaţi în gradul următor, de regulă, la finalizarea perioadei de concentrare pentru îndeplinirea unei misiuni sau la reînnoirea/prelungirea contractului, cu respectarea competenţelor prevăzute în actele normative specifice în vigoare.
    (2) Pe timpul executării contractului, rezerviştii voluntari pot fi înaintaţi în gradul următor cu respectarea stagiilor minime în grad prevăzute de lege pentru personalul militar în rezervă şi numai dacă permite gradul funcţiei de încadrare prevăzută în contract.
    (3) Pentru a fi înaintaţi în gradul următor, rezerviştii voluntari trebuie să îndeplinească aceleaşi condiţii de studii/cursuri ca şi personalul militar în activitate.

    ART. 57
    (1) Promovarea în funcţie a rezerviştilor voluntari se realizează cu respectarea prevederilor actelor normative specifice referitoare la competenţele de numire în funcţie, după finalizarea cel puţin a primului contract de 4 ani.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), promovarea în funcţie a rezerviştilor voluntari se poate realiza şi înainte de finalizarea primului contract dacă, în cazul desfiinţării funcţiei în care sunt încadraţi sau la încadrarea acesteia cu personal militar în activitate, există posibilitatea încadrării pe o funcţie superioară şi îndeplinesc toate celelalte condiţii legale.
    (3) Promovarea în funcţie a rezerviştilor voluntari, în situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), se realizează prin încheierea unui nou contract pentru funcţia respectivă.
    (4) Pentru promovarea în funcţie a rezerviştilor voluntari, aceştia trebuie să îndeplinească aceleaşi condiţii de studii/cursuri ca şi personalul militar în activitate.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Încetarea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar
    ART. 58
    (1) Raporturile de serviciu ale rezerviştilor voluntari încetează prin decizie a comandantului/şefului structurii militare cu care au încheiat contractul.
    (2) În situaţiile prevăzute la art. 27 alin. (1) lit. a), d), e), k), n)p) şi ş) din Lege, decizia se emite la propunerea structurii de resurse umane.
    (3) În situaţiile prevăzute la art. 27 alin. (1) lit. b),c), h) j), l),m), q) şi s) din Lege, decizia se emite la propunerea comandantului sau şefului direct al rezervistului voluntar.
    (4) Propunerea pentru încetarea contractului se face prin raport scris, avizat de către consilierul juridic.
    (5) Decizia de încetare a contractului se consemnează în ordinul de zi pe unitate şi se comunică în scris centrului militar pe a cărui rază de responsabilitate îşi are acesta domiciliul.

    ART. 59
     În situaţia prevăzută la art. 27 alin. (1) lit. a) din Lege, data de încetare a contractului este prima zi după expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul.

    ART. 60
    (1) În situaţia prevăzută la art. 27 alin. (1) lit. b) din Lege, raportul se întocmeşte în 5 zile lucrătoare de la primirea noilor state de organizare sau a unor modificări ale celor actuale.
    (2) Data de încetare a contractului este, de regulă, cu cel puţin o zi înainte de data intrării în vigoare a ordinelor de desfiinţare ori a noilor state de organizare.

    ART. 61
    (1) Încetarea contractului în situaţia prevăzută la art. 27 alin. (1) lit. c) din Lege se face în baza aprobării pe raportul scris al rezervistului voluntar adresat comandantului/şefului structurii militare.
    (2) Data de încetare a contractului este convenită de ambele părţi.

    ART. 62
     În situaţia prevăzută la art. 27 alin. (1) lit. d) din Lege, contractul încetează la data în care rezervistul voluntar trece la îndeplinirea serviciului militar activ.

    ART. 63
    (1) În situaţia prevăzută la art. 27 alin. (1) lit. e) din Lege, raportul privind încetarea contractului se întocmeşte până la data de 20 a lunii premergătoare celei în care rezervistul voluntar împlineşte limita de vârstă pentru scoaterea din evidenţa militară ca rezervist.
    (2) Data de încetare a contractului este ziua în care împlineşte limita de vârstă pentru scoaterea din evidenţa militară ca rezervist.

    ART. 64
    (1) În situaţiile prevăzute la art. 27 alin. (1) lit. f) şi r) din Lege, comandantul/şeful structurii militare înştiinţează rezervistul voluntar în cauză despre motivele care stau la baza desfacerii unilaterale a contractului, din iniţiativa Ministerului Apărării Naţionale.
    (2) Raportul se întocmeşte cu cel puţin 60 de zile înainte de data încetării contractului.

    ART. 65
    (1) În situaţia prevăzută la art. 27 alin. (1) lit. g) din Lege, contractul încetează la cererea rezervistului voluntar.
    (2) Rezervistul voluntar care solicită să îi înceteze contractul prin demisie adresează raport scris comandantului/şefului structurii militare în care specifică data de încetare a acestuia.
    (3) Raportul se aprobă la termenul şi întrunirea condiţiilor legale.

    ART. 66
    (1) În situaţiile prevăzute la art. 27 alin. (1) lit. h),i) şi s) din Lege, în raportul cu propunerea pentru încetarea contractului se prezintă motivele încetării acestuia.
    (2) Raportul se prezintă spre aprobare comandantului/şefului structurii militare în termen de 3 zile lucrătoare de la data adoptării deciziei de sancţionare propusă prin actul de constatare întocmit de către comisia de cercetare.
    (3) Data de încetare a contractului este a 15-a zi lucrătoare, calculată de la data comunicării deciziei de sancţionare.

    ART. 67
    (1) În situaţia prevăzută la art. 27 alin. (1) lit. j) din Lege, raportul cu propunerea de încetare a contractului, la care se anexează o copie de pe hotărârea judecătorească, se prezintă comandantului în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii hotărârii judecătoreşti definitive.
    (2) Contractul încetează după 15 zile lucrătoare de la data prezentării propunerilor comandantului/şefului structurii militare.

    ART. 68
     În situaţiile prevăzute la art. 27 alin. (1) lit. k) şi n) din Lege, raportul se prezintă comandantului structurii militare în termen de 3 zile lucrătoare de la data primirii hotărârii judecătoreşti la care se anexează o copie după aceasta.

    ART. 69
    (1) În situaţia prevăzută la art. 27 alin. (1) lit. l) din Lege, raportul se prezintă comandantului structurii militare în termen de 3 zile lucrătoare de la data constatării neîndeplinirii condiţiilor de la momentul încheierii contractului.
    (2) Data de încetare a contractului este la 5 zile lucrătoare de la data aprobării raportului.

    ART. 70
    (1) În situaţia prevăzută la art. 27 alin. (1) lit. m) din Lege, raportul se prezintă comandantului structurii militare în termen de două zile lucrătoare de la data primirii deciziei autorităţii competente privind retragerea motivată a avizului de securitate la care se anexează o copie de pe aceasta.
    (2) Contractul încetează după 15 zile lucrătoare de la primirea propunerii.

    ART. 71
    (1) În situaţiile prevăzute la art. 27 alin. (1) lit. o) şi p) din Lege, raportul se prezintă comandantului structurii militare în termen de 5 zile lucrătoare de la rămânerea definitivă a deciziei medicale a comisiilor de expertiză medico-militară.
    (2) Încetarea contractului se dispune în termen de 30 de zile de la data primirii actelor medicale.

    ART. 72
     În situaţia prevăzută la art. 27 alin. (1) lit. q) din Lege, data încetării contractului corespunde cu data plecării în străinătate.

    ART. 73
     În situaţia prevăzută la art. 27 alin. (1) lit. ş) din Lege, data încetării contractului este cea consemnată în certificatul de deces.

    SECŢIUNEA a 6-a
    Evidenţa rezerviştilor voluntari
    ART. 74
    (1) Sistemul de evidenţă a rezerviştilor voluntari se constituie în scopul cunoaşterii permanente şi exacte a situaţiei necesarului şi existentului acestei categorii de personal, precum şi a principalelor date necesare evoluţiei în carieră, asigurării drepturilor materiale, financiare şi de altă natură cuvenite acestora, potrivit prevederilor legale.
    (2) Comandanţii/Şefii structurilor militare au obligaţia să asigure organizarea şi ţinerea evidenţei rezerviştilor voluntari, iar şefii compartimentelor/similare de resurse umane răspund de actualizarea permanentă a datelor şi documentelor de evidenţă militară a rezerviştilor voluntari.

    ART. 75
    (1) Documentul care atestă calitatea de rezervist voluntar este legitimaţia militară.
    (2) Emiterea, evidenţa, utilizarea şi retragerea legitimaţiilor militare prevăzute la alin. (1) se realizează potrivit prevederilor metodologiilor şi instrucţiunilor specifice, aplicabile personalului militar în activitate.
    (3) Pentru cadrele militare rezervişti voluntari, în aplicarea metodologiei privind emiterea, utilizarea, retragerea şi evidenţa legitimaţiilor militare, se respectă următoarele particularităţi:
    a) culoarea cardului este mov pal;
    b) seriile legitimaţiilor militare sunt reprezentate de înscrisul RzV;
    c) fotografia se descarcă din cadrul sistemului informatic pentru managementul persoanelor ce încadrează funcţii la război din structurile militare ale Ministerului Apărării Naţionale;
    d) termenul de emitere a legitimaţiilor militare este de 90 de zile de la semnarea contractului;
    e) pe durata contractului, în perioadele în care nu participă la instruire sau la îndeplinirea unor misiuni, legitimaţiile militare se păstrează la structura de resurse umane la care aceştia sunt în evidenţă.


    ART. 76
    (1) La prezentarea pentru participare la instruire sau îndeplinirea unor misiuni, rezerviştii voluntari predau livretele militare compartimentului de resurse umane al structurii militare în care sunt încadraţi, care le păstrează şi le actualizează pe toată durata desfăşurării acestora.
    (2) La încheierea activităţilor prevăzute la alin. (1), rezerviştilor voluntari li se înmânează livretele militare actualizate cu datele corespunzătoare activităţilor desfăşurate.

    ART. 77
     Rezerviştii voluntari au obligaţia să înştiinţeze de îndată structura militară cu care au încheiat contract despre modificările apărute în datele de evidenţă şi anunţare, în scopul actualizării operative a documentelor de evidenţă nominală şi a bazei de date a sistemului informatic.

    ART. 78
    (1) La încetarea contractului rezerviştilor voluntari şi trecerea acestora în poziţia de rezervişti, în rezerva de mobilizare, documentele de evidenţă ale acestora se trimit centrului militar pe a cărui rază de responsabilitate îşi au domiciliul.
    (2) În situaţia în care rezerviştii voluntari sunt declaraţi "admis" pentru a urma o formă de îndeplinire a serviciului militar în activitate, documentele de evidenţă ale acestora se trimit structurilor militare unde au fost repartizaţi pentru instruire/formare.

    ART. 79
    (1) Consultarea şi comunicarea de date şi informaţii din sistemul de evidenţă nominală a rezerviştilor voluntari se realizează numai cu aprobarea comandantului/şefului structurii militare la care acestea se păstrează, cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la protecţia informaţiilor personale.
    (2) Prevederile normelor privind protecţia informaţiilor clasificate în Armata României se aplică şi pentru documentele de evidenţă nominală ale rezerviştilor voluntari.

    SECŢIUNEA a 7-a
    Decontarea cheltuielilor de deplasare
    ART. 80
    (1) Rezerviştii voluntari care au domiciliul/reşedinţa în afara perimetrului localităţii de dislocare a structurii militare în care sunt încadraţi sau în care se instruiesc beneficiază de decontarea cheltuielilor de deplasare la chemarea la exerciţii de mobilizare, la concentrare sau la mobilizare, precum şi în alte situaţii prevăzute de Lege.
    (2) De decontarea cheltuielilor de deplasare beneficiază şi cetăţenii prevăzuţi la art. 14 alin. (5) din Lege, la prezentarea pentru participarea la programul de instruire iniţială, dacă au domiciliul/reşedinţa în afara perimetrului localităţii de dislocare a structurii militare în care se desfăşoară acesta.
    (3) La încheierea activităţilor pentru care au fost chemaţi, celor care se încadrează în prevederile alin. (1) şi/sau (2) li se asigură documente militare de transport sau sume în numerar pentru deplasarea în localităţile de domiciliu/reşedinţă.

    ART. 81
    (1) Deplasarea rezerviştilor voluntari şi a cetăţenilor prevăzuţi la art. 14 alin. (5) din Lege, în condiţiile prevăzute la art. 80 alin. (1) şi (2), se poate realiza cu categoriile de mijloace de transport în comun la care au dreptul, aparţinând operatorilor economici autorizaţi pentru a presta servicii de transport de persoane, denumiţi în continuare transportatori, sau cu mijloace auto personale.
    (2) Cheltuielile de deplasare se calculează pentru distanţa dintre localitatea de domiciliu/reşedinţă şi localitatea de dislocare a structurii militare în care este încadrat cel în cauză sau în care se instruieşte, pe drumul cel mai scurt cu mijlocul de transport ales.
    (3) Valoarea cheltuielilor de deplasare reprezintă, după caz:
    a) pentru deplasarea cu mijloace de transport în comun - suma valorilor legitimaţiilor de călătorie emise de către transportatori, la care se adaugă sumele plătite pentru comisioane percepute de agenţiile de voiaj şi/sau ca taxe specifice pentru călători, reglementate în legislaţia naţională;
    b) pentru deplasarea cu mijloace auto personale - contravaloarea carburantului consumat pe distanţa prevăzută la alin. (2), în cuantumul prevăzut de reglementările în vigoare aplicabile personalului militar în activitate, la care se pot adăuga sumele plătite ca taxe de autostradă, taxe de transbordare sau alte taxe specifice reglementate în legislaţia naţională.

    (4) Nu fac obiectul decontării următoarele categorii de cheltuieli:
    a) taxe percepute suplimentar pentru depăşirea limitei de greutate a bagajelor de mână;
    b) taxe percepute suplimentar de agenţiile de voiaj pentru diferite servicii prestate;
    c) amenzi pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei rutiere în vigoare.

    (5) Cuantumul sumei în numerar asigurată în condiţiile art. 80 alin. (3) este egal cu contravaloarea documentelor militare de transport la care au dreptul cei în cauză.

    ART. 82
    (1) Decontarea cheltuielilor de deplasare se realizează în baza ordinului de chemare, a legitimaţiilor de călătorie şi a altor documente justificative, după caz.
    (2) Pentru admiterea la decontare a legitimaţiilor de călătorie, acestea trebuie să aibă înscrise denumirea transportatorului, preţul şi data efectuării călătoriei.
    (3) Documentele justificative prevăzute la alin. (1) sunt:
    a) bon fiscal/chitanţă eliberat(ă) de staţia de alimentare cu carburanţi, din care să rezulte preţul de achiziţie al carburantului la data alimentării;
    b) bonuri fiscale/chitanţe eliberate la plata taxelor prevăzute la art. 81 alin. (3);
    c) nota personală, anexată la ordinul de chemare, în care se menţionează ruta şi numărul de kilometri parcurşi - numai la deplasarea cu mijloace auto personale.

    (4) În toate situaţiile, legitimaţiile de călătorie şi documentele prevăzute la alin. (3) lit. a) şi b) se admit la decontare numai dacă data înscrisă pe acestea este anterioară cu cel mult 24 de ore faţă de data înscrisă în ordinul de chemare.

    ART. 83
    (1) Decontarea cheltuielilor de deplasare ale rezerviştilor voluntari în condiţiile prezentelor norme se realizează de către structurile militare în care aceştia sunt încadraţi, iar cele ale cetăţenilor prevăzuţi la art. 14 alin. (5) din Lege, de către structurile militare în care desfăşoară programul de pregătire iniţială, în termen de 5 zile lucrătoare de la data prezentării documentelor prevăzute la art. 82 alin. (1).
    (2) Pentru asigurarea drepturilor de decontare a cheltuielilor de deplasare, structurile militare prevăzute la alin. (1) şi centrele militare solicită de la structurile teritoriale abilitate, anual, până la 1 decembrie, sau ori de câte ori este nevoie, lista operatorilor economici licenţiaţi să presteze servicii de transport de persoane şi datele de identificare socială/fiscală ale acestora.
    (3) Lista operatorilor economici prevăzută la alin. (2) se aduce la cunoştinţa rezerviştilor voluntari, prin grija structurilor militare în care sunt încadraţi, respectiv a cetăţenilor prevăzuţi la art. 14 alin. (5) din Lege, prin grija centrelor militare.
    (4) În sensul prezentelor norme, prin structuri teritoriale abilitate se înţelege organismele şi agenţiile teritoriale ale autorităţilor şi instituţiilor publice care acordă licenţe de transport rutiere, feroviare, aeriene şi navale, potrivit legii.
    (5) Structurile militare care nu au structură financiar-contabilă înaintează eşalonului în a cărui asigurare financiară se află, în termen de 5 zile de la prezentarea rezerviştilor voluntari, documentele de călătorie şi pe cele justificative ale acestora.

    ART. 84
    (1) Pe durata participării la instruire sau la îndeplinirea unor misiuni, rezerviştii voluntari au aceleaşi drepturi de transport ca şi personalul militar în activitate, corespunzătoare categoriei de personal din care fac parte, conform normelor metodologice în vigoare.
    (2) Cetăţenii prevăzuţi la art. 14 alin. (5) din Lege, pe durata programului de instruire iniţială, au drepturile de transport corespunzătoare soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, conform normelor metodologice în vigoare.

    SECŢIUNEA a 8-a
    Prezentarea publică a informaţiilor militare de către rezerviştii voluntari
    ART. 85
    (1) Prin informaţii militare, în sensul dispoziţiilor art. 10 alin. (3) din Lege, se înţelege informaţiile referitoare la instituţia militară sau cele din interiorul acesteia, care se gestionează potrivit prevederilor Instrucţiunilor privind activitatea de informare şi relaţii publice în Ministerul Apărării Naţionale, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M. 76/2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 455 din 17 iunie 2016.
    (2) Rezerviştii voluntari respectă prevederile instrucţiunilor menţionate la alin. (1) pe toată durata derulării contractului în această calitate, atât pe timpul participării la instruire sau la misiuni, cât şi în perioada când nu participă la aceste activităţi.

    ART. 86
    (1) Orice opinie personală postată în conturile individuale ale rezerviştilor voluntari, deschise în nume propriu pe reţelele de socializare, nu este considerată ca reprezentând punctul de vedere al instituţiei militare.
    (2) Postările rezerviştilor voluntari pe conturile personale nu trebuie să aducă prejudicii de imagine instituţiei militare, trebuie să respecte regulile de comportament asumate, prevăzute de legislaţia în vigoare referitoare la statutul cadrelor militare, soldaţilor şi gradaţilor profesionişti.
    (3) Rezerviştii voluntari răspund pentru comportamentul şi postările personale în mediul on-line, conform normelor şi regulamentelor militare în vigoare şi ale prevederilor cadrului normativ naţional, potrivit cărora spaţiul virtual este definit ca fiind spaţiu public.

    CAP. IV
    Dispoziţii tranzitorii şi finale
    ART. 87
     Comandanţii/Şefii structurilor militare stabilite potrivit prevederilor art. 3 alin. (2) răspund de pregătirea personalului, de asigurarea bazei materiale şi a infrastructurii necesare formării, respectiv a instruirii rezerviştilor voluntari repartizaţi.

    ART. 88
     Anexele nr. 1-7b fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.

    ANEXA 1

    la normele metodologice
     - Model -

              ROMÂNIA NECLASIFICAT
        MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE Exemplarul nr.
        Unitatea Militară nr. .......


     CONTRACT
     pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate
     de rezervist voluntar
     Nr. .......... din............
    A. Părţile contractului
     Ministerul Apărării Naţionale, prin U.M. ......(indicativul numeric)...., cu sediul în .....(adresă/localitate/judeţ)...., telefon ....(nr. telefon)..., reprezentată legal prin .....(gradul, numele şi prenumele) (funcţia)....., în calitate de ........................... şi domnul/doamna .......(gradul, numele şi prenumele)......., domiciliat(ă) în localitatea ................., str. .............. nr. ...., bl. ......, sc. ...., ap. ...., judeţul ............, posesor/posesoare al/a buletinului/cărţii de identitate seria ........ nr. .........., eliberat(ă) de ........... la data de ..............., CNP ..............., denumit în continuare rezervist voluntar, am încheiat prezentul contract în următoarele condiţii:

    B. Obiectul contractului
     Îndeplinirea serviciului militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar, prin încadrarea unei funcţii prevăzute în statul de organizare al U.M. nr. .......(indicativul numeric şi localitatea de dislocare)........

    C. Funcţia
    - .......(denumirea funcţiei, fără detalii referitoare la conexiuni, elemente de salarizare etc.)......, cu specificaţiile şi atribuţiile prevăzute în Fişa postului înregistrată cu nr. ........

    D. Criterii de evaluare a activităţii profesionale
    - conform prevederilor ............................................
     (Se înscrie, după caz, Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M. 122/2014 privind aprobarea Metodologiei întocmirii aprecierilor de serviciu pentru cadrele militare din structurile Ministerului Apărării Naţionale, pe timp de pace, cu completările ulterioare, pentru cadre militare, sau Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M. 39/2010 privind aprobarea Instrucţiunilor de aplicare în Ministerul Apărării Naţionale a prevederilor Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari, cu modificările şi completările ulterioare, pentru gradaţi şi soldaţi.)

    E. Riscuri specifice postului
    - conform prevederilor din Fişa postului nr............

    F. Durata contractului
    - pe durată determinată, de la data de ................... până la data de ............................

    G. Durata concediului de odihnă
    - pentru perioada participării la instruire: concediu de odihnă, proporţional cu numărul de zile de participare efectivă;
    – pentru perioada participării la misiuni în afara teritoriului naţional: concediul de odihnă suplimentar, conform prevederilor art. 16 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu completările ulterioare;
    – pentru perioada cât nu participă la instruire/misiuni: nu se acordă.

    H. Condiţiile de acordare a preavizului şi durata acestuia
    - 60 de zile, în condiţiile prevăzute la art. 28 alin. (2) din Legea nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari.

    I. Veniturile salariale şi periodicitatea plăţii acestora
    - soldă de funcţie şi de grad, pentru numărul de zile de participare efectivă la instruire/misiuni, în situaţiile prevăzute la art. 21 alin. (1) din Legea nr. 270/2015;
    – indemnizaţie lunară în cuantum de 10% din suma reprezentând solda de funcţie pe care sunt încadraţi, conform contractului încheiat şi solda gradului deţinut, în perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni în cadrul structurilor în care sunt încadraţi;
    – drepturi salariale stabilite potrivit art. 77 alin. (1) din anexa nr. VII la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţiile prevăzute la art. 21 alin. (2) din Legea nr. 270/2015;
    – primă de fidelitate - în condiţiile art. 5 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 270/2015.

    J. Durata normală a muncii, exprimată în ore/zi şi zile/an
    - zilnic 8 h; 5 zile/săptămână.

    K. Formarea profesională
    - cursuri de specializare/perfecţionare, .......

    L. Mobilitate
    - executarea atribuţiilor de serviciu nu se realizează într-un loc stabil de muncă. În acest caz, angajatul beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport şi de indemnizaţie de delegare/detaşare.

    M. Păstrarea confidenţialităţii
    - pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, angajatul nu transmite date sau informaţii de care a luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite de lege şi de actele normative în vigoare.

    N. Comunicările în scris
    - prin ordine de chemare - pentru concentrări pentru participarea la instruire sau la misiuni, precum şi pentru actualizarea datelor de evidenţă;
    – prin raport - pentru cereri sau alte situaţii.

    O. Drepturi şi obligaţii generale ale părţilor
    O.1. Ministerul Apărării Naţionale are, în principal, următoarele drepturi:
    a) să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a atribuţiilor funcţionale;
    b) să constate săvârşirea abaterilor disciplinare şi să aplice sancţiunile corespunzătoare, potrivit legii şi Regulamentului disciplinei militare;
    c) să beneficieze de capacitatea de muncă a rezervistului voluntar în funcţia repartizată, pe o perioadă de .... ani, în condiţiile legii şi ale prezentului contract.

    O.2. Rezervistul voluntar are, în principal, următoarele drepturi:
    a) hrană, echipament şi materiale de întreţinere şi alte drepturi materiale gratuite, pe timpul participării la instruire şi la îndeplinirea unor misiuni;
    b) drepturi băneşti, acordate în condiţiile legii şi ale prezentului contract;
    c) condiţii de instruire/pregătire prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare pentru personalul militar în activitate, la chemarea la concentrare pentru îndeplinirea unor misiuni;
    d) asistenţă medicală şi medicamente gratuite, în condiţiile plăţii contribuţiei stabilite de lege.

    O.3. Ministerului Apărării Naţionale îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
    a) să înmâneze rezervistului voluntar ordinele de chemare în termenele prevăzute de lege;
    b) să acorde rezervistului voluntar toate drepturile ce decurg din prezentul contract şi din actele normative în vigoare;
    c) să reţină şi să vireze contribuţiile datorate de angajat şi de angajator, pentru perioada în care rezervistul voluntar participă la instruire şi la îndeplinirea unor misiuni, conform legii;
    d) să asigure permanent condiţiile tehnice şi organizatorice necesare formării şi perfecţionării pregătirii militare şi de specialitate a rezervistului voluntar;
    e) să informeze rezervistul voluntar asupra condiţiilor de pregătire, drepturilor şi obligaţiilor acestuia pe timpul participării la instruire;
    f) să elibereze, la cerere, toate documentele care atestă pregătirea militară efectuată;
    g) să asigure confidenţialitatea datelor cu caracter personal.

    O.4. Rezervistului voluntar îi revin, în principal, următoarele obligaţii
    a) să se prezinte la data, ora şi locul prevăzute în ordinele de chemare;
    b) să îşi însuşească cunoştinţele şi să îşi formeze deprinderile în arma/serviciul sau specialitatea militară în care se instruieşte;
    c) să respecte prevederile legilor ţării, jurământului militar, regulamentelor militare şi celorlalte acte normative în vigoare care reglementează activitatea în şcolile de aplicaţie ale armelor/centrele de pregătire/unităţile de instrucţie;
    d) să folosească cu eficienţă baza materială şi celelalte bunuri materiale de instruire existente în structura militară şi să le păstreze în stare de funcţionare;
    e) să manifeste în toate împrejurările o comportare demnă şi civilizată, să apere onoarea şi demnitatea de militar, să aibă o ţinută militară regulamentară şi să nu săvârşească abateri disciplinare;
    f) în cazul încetării raporturilor de serviciu cu Ministerul Apărării Naţionale în condiţiile art. 27 alin. (1) lit. g) - m), q) şi s) din Legea nr. 270/2015, să restituie cheltuielile pentru selecţie şi instruire iniţială*), proporţional cu perioada din contract**) rămasă neexecutată, precum şi integral prima de fidelitate acordată.──────────
    *) Pentru rezerviştii voluntari care se încadrează în prevederile art. 15 alin. (3) din Legea nr. 270/2015, în clauza prevăzută la subparagraful O.4. lit. f), în locul cheltuielilor pentru instruire iniţială se va menţiona restituirea cheltuielilor generate de acordarea drepturilor de echipament în condiţiile art. 51 din normele metodologice.
    **) În cazul în care încetarea raporturilor de muncă cu Ministerul Apărării Naţionale survine pe timpul executării celui de-al doilea contract sau ulterior, se restituite doar prima de fidelitate acordată la încheierea contractului respectiv.
──────────



    P. Dispoziţii finale
     Orice modificare privind clauzele contractuale***) în timpul executării contractului impune încheierea unui act adiţional la contract, conform dispoziţiilor legale.
──────────
    ***) Clauzele prevăzute în prezentul model sunt orientative, comandanţii structurilor beneficiare putând adapta conţinutul acestora la particularităţile fiecărei situaţii în parte.
──────────

     Prezentul contract s-a încheiat în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte****).
──────────
    ****) În conţinutul contractului se consemnează numai informaţii neclasificate.
──────────

     Prezentul contract se suspendă de drept la instituirea stării de asediu, precum şi la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, potrivit legii.


        Comandantul/Şeful U.M. nr. ....., Rezervist voluntar,
           ............................ ...........................
          (gradul, numele şi prenumele) (gradul, numele şi prenumele)

                                    Consilier juridic,
                             .............................
                             (gradul, numele şi prenumele)


    ANEXA 2

    la normele metodologice

    
                                        - Model -

              ROMÂNIA SECRET DE SERVICIU
        MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE (după completare)
        Denumirea structurii Exemplar nr. .........
        Nr. ........ din ............

                                SITUAŢIE CENTRALIZATOARE
               cu funcţiile stabilite pentru a fi încadrate cu rezervişti
              voluntari, în structurile din subordinea ..................

    ┌────┬─────────┬────────┬──────────┬────────┬────────┬──────────┬─────────────┬───────────┬───────────┐
    │Nr. │ │ │ │ │ │ Codul │ Denumirea │ Numărul de│ │
    │crt.│ Judeţul │ U.M. │Garnizoana│ Gradul │ Arma │speciali- │specialităţii│ funcţii │Observaţii │
    │ │ │ │ │ │ │ tăţii │ militare │ propuse │ │
    │ │ │ │ │ │ │ militare │ │ pentru │ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ planul de │ │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ recrutare │ │
    ├────┴─────────┴────────┴──────────┴────────┴────────┴──────────┴─────────────┴───────────┴───────────┤
    │ I. OFIŢERI │
    ├────┬─────────┬────────┬──────────┬────────┬────────┬──────────┬─────────────┬───────────┬───────────┤
    │ 1.│ Braşov │ 01149 │ Braşov │ Cpt. │ Auto │ 006 │ Auto │ 2 │ │
    ├────┼─────────┼────────┼──────────┼────────┼────────┼──────────┼─────────────┼───────────┼───────────┤
    │ │ ... │ ... │ ... │ ... │ ... │ ... │ ... │ ... │ │
    ├────┴─────────┴────────┴──────────┴────────┴────────┴──────────┴─────────────┴───────────┴───────────┤
    │ II. MAIŞTRI MILITARI │
    ├────┬─────────┬────────┬──────────┬────────┬────────┬──────────┬─────────────┬───────────┬───────────┤
    │ │ ... │ ... │ ... │ ... │ ... │ ... │ ... │ ... │ │
    ├────┴─────────┴────────┴──────────┴────────┴────────┴──────────┴─────────────┴───────────┴───────────┤
    │ III. SUBOFIŢERI │
    ├────┬─────────┬────────┬──────────┬────────┬────────┬──────────┬─────────────┬───────────┬───────────┤
    │ │ ... │ ... │ ... │ ... │ ... │ ... │ ... │ ... │ │
    ├────┴─────────┴────────┴──────────┴────────┴────────┴──────────┴─────────────┴───────────┴───────────┤
    │ IV. GRADAŢI-SOLDAŢI │
    ├────┬─────────┬────────┬──────────┬────────┬────────┬──────────┬─────────────┬───────────┬───────────┤
    │ │ ... │ ... │ ... │ ... │ ... │ ... │ ... │ ... │ │
    └────┴─────────┴────────┴──────────┴────────┴────────┴──────────┴─────────────┴───────────┴───────────┘

        Şeful ......................................
             (denumirea structurii cu atribuţii pe linia
                asigurării cu resurse umane) Întocmit
        Gradul ............................. Gradul ........................
                 (prenumele şi numele) (prenumele şi numele)
                                                                              Tf. serviciu


    ANEXA 3

    la normele metodologice




     - Model -
     ROMÂNIA
     MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
     Centrul Militar ................
     Denumirea şi ştampila structurii la care candidatul şi-a modificat opţiunea: ................
     CERERE DE ÎNSCRIERE

     Subsemnatul(a)*), ......(numele, prenumele tatălui şi prenumele candidatului/candidatei)....., născut/ă în anul ......., luna ....., ziua ..., în localitatea ..................., judeţul/sectorul .............., de cetăţenie**) ............., naţionalitate ............, starea civilă ............, legitimat(ă) cu BI/CI seria .... nr. ..........., eliberat(ă) de ........... la data de .........., cu domiciliul stabil în localitatea ..............., judeţul/sectorul ............., str. ............. nr. ...., bl. ...., sc ...., et. ...., ap. ...., telefon .................., cod numeric personal: [][][][][][][][][][][][][], având următoarele studii: ......(ultima formă de învăţământ absolvită: denumirea, localitatea şi anul absolvirii)........, ocupaţia actuală: ....(funcţia/ocupaţia şi locul de muncă/instituţia de învăţământ)....., situaţia militară***): ............., fiul/fiica lui ....(prenumele tatălui)........, şi al/a ....(prenumele mamei)........., solicit să particip la selecţia pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de****):
──────────
    *) În cazul în care numele a fost schimbat, se va indica şi numele anterior.
     **) Se trec toate cetăţeniile deţinute.
     ***) Se înscrie una dintre următoarele situaţii: "rezervist", "cetăţean încorporabil" sau "cetăţean fără obligaţii militare"; rezerviştii înscriu inclusiv gradul, arma şi specialitatea militară deţinute în această calitate, conform datelor înscrise în livretul militar.
     ****) Se bifează o singură opţiune.
──────────
    1. ofiţer rezervist voluntar []
    2. maistru militar rezervist voluntar []
    3. subofiţer rezervist voluntar []
    4. soldat/gradat rezervist voluntar []

     arma/serviciul şi specialitatea militară sau specializarea:
    1. ............................

     alte opţiuni:
    2. ......(arma/serviciul şi specialitatea militară sau specializarea)......
    3. ......(arma/serviciul şi specialitatea militară sau specializarea).....

     pe o funcţie corespunzătoare din cadrul:
    1. U.M. nr. .........(indicativul şi localitatea de dislocare).........

     alte opţiuni:
    2. U.M. nr. .........(indicativul şi localitatea de dislocare).........

     Declar pe propria răspundere că:
    a) accept investigarea activităţii mele trecute după regulile specifice Ministerului Apărării Naţionale;
    b) nu sunt în curs de urmărire penală sau de judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni;
    c) nu fac parte din organizaţii aflate în afara legii;
    d) nu aparţin unor culte sau secte religioase interzise de lege;
    e) orice boală avută sau găsită în perioada de la examinarea medicală până la finalizarea selecţiei o voi sesiza unităţii sanitare la care am efectuat vizita medicală. În cazul în care nu voi anunţa unitatea sanitară despre boala apărută, iar aceasta va fi descoperită, voi suporta consecinţele legale;
    f) îmi asum toate riscurile ce pot surveni în timpul parcurgerii procesului de selecţie, ca urmare a stării de graviditate/maternitate.

     În cazul în care voi fi declarat(ă) admis(ă), mă oblig să semnez angajamentul/contractul*****) cu Ministerul Apărării Naţionale, de care am luat cunoştinţă, în caz contrar mă oblig să restitui cheltuielile generate de recrutarea şi selecţia mea.
──────────
    *****) După caz.
──────────

     Declar că îmi asum răspunderea exactităţii datelor înscrise în prezentul acord, iar în situaţia în care acestea nu corespund realităţii voi suporta consecinţele legale.
     Semnătura candidatului/candidatei
     .................................
     Data ............................

    ANEXA 4

    la normele metodologice




     ROMÂNIA
     MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
     Testul de evaluare a nivelului de
     pregătire fizică pentru rezerviştii voluntari

    
    ┌──────────────────┬────────────────┬────────────┬─────────────┬────────────┬───────────┬──────────────┐
    │. Vârsta │ │ │ │ │ │ │
    │ . │ │ │ │ │ │ │
    │ . │ │ │ │ │ │ │
    │ . │ Grupa I │Grupa a II-a│Grupa a III-a│Grupa a IV-a│Grupa a V-a│Grupa a VI-a │
    │ . │(până la 31 ani)│(31-35 ani) │ (36-40 ani) │ (41-45 ani)│(46-50 ani)│(peste 51 ani)│
    │ . │ │ │ │ │ │ │
    │Probe/Sex . │ │ │ │ │ │ │
    ├───────────────┬──┼────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┼──────────────┤
    │Flotări │M │ 12 │ 10 │ 8 │ 6 │ 4 │ 2 │
    │(repetări) ├──┼────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┼──────────────┤
    │ │F │ 6 │ 5 │ 4 │ 3 │ 2 │ 1 │
    ├───────────────┼──┼────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┼──────────────┤
    │Abdomene │M │ 18 │ 16 │ 14 │ 12 │ 10 │ 8 │
    │(repetări) ├──┼────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┼──────────────┤
    │ │F │ 14 │ 12 │ 10 │ 8 │ 6 │ 4 │
    ├──────┬────────┼──┼────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┼──────────────┤
    │Aler- │2.000 m │ │ 12'00" │ 12'30" │ 13'00" │ 13'30" │ 14'00" │ │
    │gare ├────────┤M ├────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┼──────────────┤
    │de │1.000 m │ │ │ │ │ │ │ 8'00" │
    │rezis-├────────┼──┼────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┼──────────────┤
    │tenţă │2.000 m │ │ 14'00" │ 14'30" │ 15'00" │ │ │ │
    │ ├────────┤F ├────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┼──────────────┤
    │ │1.000 m │ │ │ │ │ 08'00" │ 08'30" │ 09'00" │
    └──────┴────────┴──┴────────────────┴────────────┴─────────────┴────────────┴───────────┴──────────────┘


     NOTE:
    1. Toate probele se execută în aceeaşi zi.
    2. Personalul execută probele în echipament sportiv.
    3. Pentru a fi declarat "admis", personalul trebuie să participe la toate probele şi să obţină baremul minim la fiecare probă (baremul specificat în tabele pentru a fi declarat "admis").
    4. Modul de execuţie a probelor:
    - abdomenele - poziţia iniţială: culcat dorsal cu mâinile la ceafă, sprijin la nivelul gleznelor. Se execută flexii ale abdomenului pe coapse, timp de două minute. În intervalul celor două minute se pot face pauze, dar sunt permise numai atunci când se ajunge în poziţia iniţială;
    – flotările - poziţia iniţială: sprijin culcat facial, pe ambele braţe. Se execută flexii ale braţelor pe antebraţe până ce acestea fac între ele un unghi de 90°, timp de două minute. În intervalul celor două minute se pot face pauze, dar sunt permise numai atunci când se ajunge în poziţia iniţială;
    – alergarea - se execută pe cât posibil în teren plat, startul dându-se din picioare. În condiţii grele de teren şi pe timp nefavorabil - teren moale, cu apă, gheaţă, lapoviţă, ger, caniculă - baremele prevăzute se măresc cu câte 15 secunde pentru fiecare 1.000 metri.

    5. Ordinea de executare a probelor: flotări, abdomene şi alergare
    6. După testarea unui grup sau colectiv la o probă se trece imediat la testarea pentru proba următoare, în aceeaşi ordine de execuţie, pentru proba de alergare acordându-se un timp de 15-20 de minute pentru încălzirea specifică.
    7. Pentru departajarea personalului din punctul de vedere al nivelului de pregătire fizică, se va utiliza ca algoritm de calcul pe fiecare probă astfel:
    - pentru fiecare repetare executată în plus faţă de baremul minim la proba de abdomene, se adaugă câte 1 punct;
    – pentru fiecare repetare executată în plus faţă de baremul minim la proba de flotări, se adaugă câte 2 puncte;
    – pentru fiecare 5 secunde obţinute sub baremul minim la proba de alergare, se adaugă câte 1 punct.

    8. Vârstele cuprinse în tabel sunt exprimate în ani împliniţi.


    ANEXA 5

    la normele metodologice
     - Model -

                  ROMÂNIA
        MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE NECLASIFICAT
        Unitatea Militară nr. ....... Exemplarul nr. .........


     ANGAJAMENT
     pentru efectuarea programului de instruire iniţială

     În baza prevederilor art. 14 alin. (5) din Legea nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, subsemnatul/ subsemnata, .............., cu domiciliul în ..................., str. ............. nr. ....., bl. ....., sc. ....., ap. ......., judeţul/sectorul ....................,
     declar că mă angajez să parcurg întregul program de pregătire iniţială, astfel:
    1. în perioada ..........(ziua, luna, anul de la/până la)............ la U.M. nr. .......(indicativul unităţii şi localitatea de dislocare)........;
    2. în perioada ..........(ziua, luna, anul de la/până la)............ la U.M. nr. .......(indicativul unităţii şi localitatea de dislocare)........;
    3. în perioada ..........(ziua, luna, anul de la/până la)............ la U.M. nr. .......(indicativul unităţii şi localitatea de dislocare)........;

     şi mă oblig:
    a) să nu mă sustrag de la activităţile specifice programului de pregătire iniţială şi să manifest interes pentru însuşirea cunoştinţelor şi formarea deprinderilor specifice pe parcursul programului de instruire iniţială;
    b) să respect prevederile legilor ţării, ale regulamentelor militare şi ale celorlalte acte normative în vigoare care reglementează activitatea în şcolile de aplicaţie ale armelor/centrele de pregătire/unităţile de instrucţie;
    c) să manifest în toate împrejurările un comportament demn şi civilizat, să apăr onoarea şi demnitatea militară, să am o ţinută militară regulamentară şi să nu săvârşesc abateri disciplinare;
    d) după absolvirea programului de instruire iniţială, în termen de ....... zile, să închei contract pe o durată de 4 (patru) ani cu Ministerul Apărării Naţionale;
    e) să restitui cheltuielile ocazionate de recrutarea, selecţia şi instruirea mea, efectuate de Ministerul Apărării Naţionale, dacă:
    - renunţ la parcurgerea programului de pregătire iniţială înainte de finalizarea acestuia;
    – sunt eliminat din programul de pregătire iniţială ca urmare a nerespectării prevederilor prezentului angajament;
    – sunt eliminat din programul de pregătire iniţială ca urmare a condamnării mele pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie sau din culpă prin hotărâre judecătorească definitivă.



        Comandantul/Şeful U.M. nr. ....., Candidat,
      ..................................... ..................................
         (gradul, numele şi prenumele) (gradul, numele şi prenumele)
                                                        Carte de identitate
                                                        Seria ....... nr. .....
                                                        Eliberată de ..........
                                                        La data de ............

                                  Consilier juridic,
                            .............................
                            (gradul, numele şi prenumele)


     Prezentul angajament s-a înregistrat la numărul ......... din ............., după ce în prealabil s-a verificat identitatea candidatului.

    ANEXA 6

    la normele metodologice

                  ROMÂNIA
        MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE NECLASIFICAT
        Unitatea Militară nr. ....... Exemplarul nr. .........


     METODOLOGIA
     privind determinarea cheltuielilor efectuate
     pe timpul recrutării şi selecţiei
    1. Cheltuielile efectuate pe timpul recrutării şi selecţiei reprezintă cheltuieli efectuate de Ministerul Apărării Naţionale cu:
    a) hrănirea;
    b) cazarea;
    c) transportul;
    d) examinarea medicală în condiţiile art. 26 şi 27 din normele metodologice, după caz;
    e) consumul bunurilor materiale utilizate în procesul de selecţie pentru activităţile prevăzute la art. 19, 27 şi 30 din normele metodologice, după caz.

    2. Stabilirea cuantumului cheltuielilor efectuate este în responsabilitatea centrelor militare.
    3. Cercetarea administrativă şi recuperarea cheltuielilor prevăzute la pct. 1 se execută în conformitate cu prevederile actelor normative referitoare la răspunderea materială a militarilor.

    ANEXA 7a

    la normele metodologice




     - Model -
     ORDIN DE CHEMARE A REZERVIŞTILOR VOLUNTARI LA CONCENTRARE

                    ROMÂNIA SERIA ..... Nr. ...........
        MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
        Unitatea Militară nr. ........


     DOVADA DE ÎNMÂNARE
     a ordinului de chemare a rezerviştilor
     voluntari la concentrare
     .........(gradul, numele şi prenumele).........., domiciliat în ................., str. ................ nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ....., ap. ......., judeţul/sectorul .............., telefon ..........., am primit ordinul de chemare a rezerviştilor voluntari la concentrare, seria ..... nr. ........ .
     Data primirii .......................
     Semnătura de primire .................

                    ROMÂNIA SERIA ..... Nr. ...........
        MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
        Unitatea Militară nr. ........


     DOVADA DE ÎNCUNOŞTINŢARE
     pentru prezentarea rezerviştilor
     voluntari la concentrare
     ........(gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele)......., am fost încunoştinţat astăzi, .......(ziua, luna, anul, ora)......., de către ......(numele şi prenumele)...... şi mă oblig a mă prezenta la locul şi termenele prevăzute în ordinul de chemare pe care îl posed.
     Semnătura rezervistului voluntar ....................

                    ROMÂNIA SERIA ..... Nr. ...........
        MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
        Unitatea Militară nr. ........


     ORDIN
     de chemare a rezerviştilor voluntari la concentrare
     Domnul/Doamna ......(gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele)......, domiciliat/ă în ................, str. ........... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ...................., legitimat/ă cu B.I./C.I. seria ... nr. ..........., eliberat/ă de ........., şi livret militar seria ....... nr. ............, se prezintă la datele menţionate mai jos la U.M. nr. ......... din garnizoana ..........., în baza Contractului de rezervist voluntar nr. ......... din ..........., pentru a participa la concentrarea pentru:
    1. instruire în perioada ......................;
    2. misiune în perioada ..........................;
    3. alte forme de instruire/activităţi, în perioada .....................;
    4. îndeplinirea unor misiuni pe timpul stării de urgenţă, începând cu data ......, ora ............. .


        COMANDANTUL UNITĂŢII MILITARE NR. ..... L.S. ................


     Versoul ordinului de chemare:
     OBLIGAŢIILE POSESORULUI ORDINULUI
     DE CHEMARE LA CONCENTRARE
    1. Despre obligativitatea prezentării la data, ora şi locul de prezentare prevăzute în ordin, înştiinţaţi angajatorul cu care aveţi încheiate raporturi de muncă sau de serviciu, astfel:
    - pentru instruirile prevăzute în contractul încheiat în condiţiile legii, înştiinţarea se face cu cel puţin 15 zile înainte de data prezentării la concentrare;
    – pentru concentrările în vederea participării la misiuni sau instruiri cu o durată mai mare de 15 zile, înştiinţarea se face cu cel puţin 45 de zile înainte de termenul prevăzut pentru prezentarea la concentrare;
    – pentru îndeplinirea unor misiuni pe timpul stării de urgenţă, înştiinţarea se face imediat după primirea ordinului de chemare.

    2. La prezentarea la unitate veţi avea asupra dumneavoastră:
    - prezentul ordin de chemare;
    – livretul militar;
    – actul de identitate;
    – permis de conducere/documente de atestare a calificării;
    – documente de călătorie;
    – actele medicale pe care le posedaţi (carnet de sănătate, bilet de ieşire din spital, certificat de concediu medical, decizia de pensionare pe caz de boală etc.);
    – obiecte de igienă personală.

    3. Pierderea/Distrugerea/Furtul prezentului ordin de chemare se anunţă imediat unităţii militare emitente.

    ANEXA 7b

    la normele metodologice




     - Model -
     ORDIN DE CHEMARE A REZERVIŞTILOR VOLUNTARI
     LA EXERCIŢII ŞI ANTRENAMENTE DE MOBILIZARE

                    ROMÂNIA SERIA ..... Nr. ...........
        MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
        Unitatea Militară nr. ........


     DOVADA DE ÎNMÂNARE
     a ordinului de chemare a rezerviştilor voluntari
     la exerciţii şi antrenamente de mobilizare
     Subsemnatul, ......(gradul, numele şi prenumele)......, domiciliat în ..............., str. ........... nr. .., bl. ........., sc. ......., et. ......., ap. ........, judeţul/sectorul ................., telefon .........., am primit ordinul de chemare a rezerviştilor voluntari la exerciţii/antrenamente de mobilizare, seria .... nr. ............ .
     Data primirii ......................
     Semnătura de primire .................

                    ROMÂNIA SERIA ..... Nr. ...........
        MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
        Unitatea Militară nr. ........


     ORDIN DE CHEMARE
     a rezerviştilor voluntari la exerciţii
     şi antrenamente de mobilizare
     În baza prevederilor art. 21 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, precum şi ale art. 67 alin. (2) din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, domnul/doamna .......(gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele)......., domiciliat/ă în ................., str. .............. nr. ........., bl. ...., sc. ...., et. ....., ap. ....., judeţul/sectorul ..........., legitimat/ă cu C.I. seria ..... nr. ....., eliberat/ă de ................., şi livret militar seria ..... nr. ..........., se prezintă în data de ............, ora ......, la ........(indicativul U.M. şi localitatea de dislocare)....... la adresa ...................., pentru a participa la un exerciţiu/antrenament de mobilizare, care se desfăşoară în perioada ................ .

        COMANDANTUL UNITĂŢII MILITARE NR. ...... L.S. .............


     Versoul ordinului de chemare:
     OBLIGAŢIILE POSESORULUI ORDINULUI DE CHEMARE LA EXERCIŢII ŞI ANTRENAMENTE DE MOBILIZARE
    1. Despre obligativitatea prezentării la data, ora şi locul de prezentare prevăzute în ordin, înştiinţaţi imediat angajatorul cu care aveţi încheiate raporturi de muncă sau de serviciu.
    2. La prezentarea la unitate veţi avea asupra dumneavoastră:
    - prezentul ordin de chemare;
    – livretul militar;
    – actul de identitate;
    – permis de conducere/documente de atestare a calificării;
    – documente de călătorie;
    – actele medicale pe care le posedaţi (carnet de sănătate, bilet de ieşire din spital, certificat de concediu medical, decizia de pensionare pe caz de boală etc.);
    – obiecte de igienă personală.

    3. Pierderea/Distrugerea/Furtul prezentului ordin de chemare se anunţă imediat unităţii militare emitente.

     ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016