Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 31 iulie 2023  privind selecţia şi expertiza medicală şi psihologică a personalului aeronautic care desfăşoară activităţi aeronautice militare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 31 iulie 2023 privind selecţia şi expertiza medicală şi psihologică a personalului aeronautic care desfăşoară activităţi aeronautice militare

EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 725 bis din 7 august 2023
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. M.162 din 31 iulie 2023, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 725 din 7 august 2023.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
        Selecţia şi expertiza medicală şi psihologică a personalului aeronautic care desfăşoară activităţi aeronautice militare, denumit în continuare personal aeronautic, reprezintă activitatea de evaluare a posibilităţilor anatomo-fiziologice, psihice şi psihologice ale organismului uman pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice activităţilor aeronautice.

    ART. 2
        Selecţia şi expertiza medicală şi psihologică a personalului aeronautic se execută numai de către Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială "General doctor aviator Victor Anastasiu", denumit în continuare institut.

    ART. 3
    (1) Fondurile financiare necesare pentru plata serviciilor medicale şi psihologice aferente selecţiei candidaţilor pentru profesii aeronautice şi expertizei personalului aeronautic, inclusiv pentru plata investigaţiilor opţionale şi speciale recomandate, se asigură din bugetul instituţiei beneficiare.
    (2) În Ministerul Apărării Naţionale, ordonatorii secundari de credite beneficiari fundamentează şi direcţionează către institut necesarul de fonduri financiare pentru serviciile medicale şi psihologice solicitate, până la data de 15 aprilie pentru anul următor, pe baza datelor cuprinse în catalogul de costuri elaborat de institut.
    (3) Institutul centralizează necesarul de fonduri financiare şi îl transmite Direcţiei medicale în cadrul proiectului de buget pentru anul următor.
    (4) Plata contravalorii serviciilor prevăzute la alin. (1), prestate la cererea unei instituţii publice pentru personalul acesteia, care desfăşoară sau urmează să desfăşoare activităţi aeronautice militare, se face de către instituţia publică beneficiară, în baza facturii emise de institut după prestarea serviciilor respective.

    CAP. II
    Selecţia şi expertiza medicală şi psihologică
    ART. 4
    (1) Fac obiectul selecţiei medicale şi psihologice:
    a) candidaţii pentru profesii aeronautice la admiterea în unităţile/instituţiile de învăţământ militar ale Ministerului Apărării Naţionale;
    b) candidaţii altor instituţii publice care pregătesc personal aeronautic pe bază de contract.

    (2) Fac obiectul expertizei medicale şi psihologice:
    a) personalul aeronautic care se prezintă pentru revalidarea, suspendarea sau reînnoirea certificatului medical şi psihologic;
    b) personalul aeronautic navigant care efectuează trecerea la exploatarea unei noi categorii de aeronave/paraşută;
    c) personalul aeronautic care reia activităţile aeronautice, după întreruperi din motive medicale, după evenimente de zbor, la cererea comandantului unităţii militare/instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea persoana expertizată, la propunerea medicului unităţii sau la recomandarea din cadrul vizitei medicale periodice;
    d) personalul aeronautic care se prezintă pentru încadrarea în altă grupă de personal, în alte situaţii decât echivalenţele de aptitudine medicală şi psihologică prevăzute la anexa nr. 1;
    e) personalul aeronautic militar din cadrul forţelor armate străine, care desfăşoară activităţi aeronautice în România, în condiţiile prevăzute în înţelegerile tehnice.

    (3) Selecţia medicală şi psihologică a candidaţilor prevăzuţi la alin. (1) constituie vizită medicală şi psihologică de selecţie.
    (4) Expertiza medicală şi psihologică a personalului prevăzut la alin. (2) lit. a) constituie vizită medicală şi psihologică periodică.
    (5) Expertiza medicală şi psihologică a personalului prevăzut la alin. (2) lit. c) constituie vizită de control intercurent.

    ART. 5
     Pentru efectuarea selecţiei şi expertizei medicale şi psihologice, se stabilesc patru grupe de personal, conform prevederilor anexei nr. 1.

    ART. 6
    (1) Institutul coordonează şi planifică candidaţii şi personalul aeronautic la vizita medicală de selecţie sau expertiză, după caz, şi la investigaţiile opţionale/speciale solicitate în urma examinărilor medicale.
    (2) Planificarea examinării medicale şi psihologice se efectuează la solicitarea comandantului unităţii militare în care personalul aeronautic este încadrat, în ordinea propusă de către consiliul de conducere al institutului şi aprobată de comandant.

    ART. 7
    (1) Sunt clasaţi "inapt" pentru activităţi aeronautice militare candidaţii pentru profesii aeronautice care prezintă afecţiuni ce determină încadrarea acestora ca "inapt" în conformitate cu prevederile baremului medical privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională, pe perioada şcolarizării elevilor şi studenţilor în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională, pentru ocuparea funcţiilor de soldat/gradat profesionist, precum şi pentru candidaţii care urmează a fi chemaţi/rechemaţi/încadraţi/reîncadraţi în rândul cadrelor militare în activitate/poliţiştilor în serviciu/poliţiştilor de penitenciare, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale, al ministrului afacerilor interne, al ministrului justiţiei, al directorului Serviciului Român de Informaţii, al directorului Serviciului de Informaţii Externe, al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi al directorului Serviciului de Protecţie şi Pază nr. M.194/2022/179/2022/165/C/2023/9.507/2022/389/2022/48/2023/4.297/2022.
    (2) Personalul aeronautic care prezintă afecţiunile prevăzute în criteriile şi normele de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă pe baza cărora se stabileşte aptitudinea şi încadrarea în grade de invaliditate pentru cadrele militare, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 56/2012, cu modificările ulterioare, sunt trimişi pentru clarificarea situaţiei medico-militare la comisiile de expertiză medico-militare de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
    (3) Personalul aeronautic navigant din grupele I-III, clasat de către comisia de expertiză medico-militară ca "apt limitat în timp de pace şi război", "inapt pentru serviciul militar în timp de pace", "apt limitat la război" sau "inapt pentru serviciul militar" cu scoatere din evidenţă, este clasat "inapt pentru activităţi aeronautice militare" pe toată perioada de valabilitate a clasării.
    (4) Personalul aeronautic nenavigant din grupa a IV-a, clasat de către comisia de expertiză medico-militară "apt limitat în timp de pace şi război", este clasat "apt cu limitări" sau "inapt" , la aprecierea comisiei de expertiză medicală şi psihologică a personalului aeronautic.

    ART. 8
        La prezentarea pentru efectuarea expertizei medicale şi psihologice, personalul aeronautic predă certificatul medical şi psihologic pe care îl deţine, la institut.

    ART. 9
    (1) Candidaţii şi personalul aeronautic, în urma selecţiei sau expertizei medicale şi psihologice, sunt clasaţi în una dintre următoarele categorii de aptitudine medicală şi psihologică:
    a) apt;
    b) apt cu limitări, cu menţionarea expresă a uneia sau mai multor limitări de la activităţile aeronautice militare, după caz, dintre cele prevăzute în anexa nr. 2;
    c) inapt temporar, cu menţionarea expresă a perioadei, care nu poate depăşi 6 luni per examinare sau 2 ani cumulativ;
    d) inapt pentru activităţi aeronautice militare.

    (2) În urma selecţiei medicale şi psihologice candidaţii nu sunt clasaţi inapt temporar.
    (3) Categoriile de aptitudine medicală şi psihologică se propun, se acordă şi se hotărăsc, după caz, în cadrul activităţilor de selecţie şi expertiză medicală şi psihologică în conformitate cu prevederile cuprinse în coloanele nr. 2 - 9 din baremele medicale şi psihologice.
    (4) Modul de stabilire a limitărilor în situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b), este detaliat prin procedură internă specifică institutului.
    (5) La finalizarea selecţiei sau expertizei medicale şi psihologice în cadrul institutului, se consemnează categoria de aptitudine medicală şi psihologică în fişa medicală, cu menţionarea paragrafului şi a grupei din baremele medicale şi psihologice în caz de inaptitudine, şi, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data încheierii acesteia, se aduce la cunoştinţa candidatului, personalului aeronautic şi a comandantului/şefului unităţii unde este încadrat personalul aeronautic, în scris.
    (6) Avizul medical şi psihologic de "apt" acordat după efectuarea selecţiei medicale şi psihologice are o durată de valabilitate de un an.
    (7) Avizul medical şi psihologic de "inapt" acordat după efectuarea selecţiei medicale şi psihologice are o durată de valabilitate de şase luni.
    (8) În cazul în care, între data acordării avizului medical şi psihologic şi data admiterii într-o unitate/instituţie de învăţământ militar, intervine o modificare evidentă a stării de sănătate, candidatul este obligat să se adreseze institutului pentru confirmarea avizului, în termen de cel mult 30 de zile de la modificarea stării de sănătate, declarată pe proprie răspundere.

    ART. 10
    (1) În caz de clasare "apt" sau "apt cu limitări", se eliberează un certificat medical şi psihologic corespunzător categoriei pentru care a fost examinat.
    (2) Clasarea "apt cu limitări" este posibilă numai pentru afecţiunile cuprinse în baremele medicale şi psihologice pentru care este prevăzută menţiunea "la aprecierea comisiei".

    ART. 11
    (1) Vizita medicală pentru efectuarea selecţiei sau expertizei personalului aeronautic este parte a examenului medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă, efectuat conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, cu modificările şi completările ulterioare, şi stă la baza eliberării fişei de aptitudine în muncă de către medicul de medicina muncii.
    (2) Rezultatele examinărilor din cadrul selecţiei şi expertizei medicale şi psihologice sunt consemnate în fişa medicală pentru personal aeronautic, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3.
    (3) Pentru personalul prevăzut la art. 4 alin. (2) lit. c), rezultatele examinărilor din cadrul expertizei medicale şi psihologice sunt consemnate în fişa medicală pentru control intercurent, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 4.

    CAP. III
    Periodicitatea expertizei medicale şi psihologice a personalului aeronautic
    ART. 12
    (1) Expertiza medicală şi psihologică a personalului aeronautic din grupa I se efectuează anual, cu excepţia personalului cu vârsta peste 40 de ani, pentru care expertiza medicală se efectuează semestrial, fără probe specific aeronautice.
    (2) Expertiza medicală şi psihologică a personalului aeronautic din grupa a II-a se efectuează anual, cu următoarele excepţii:
    a) pentru personalul din subgrupa IIa, expertiza psihologică se efectuează o dată la doi ani;
    b) pentru personalul din subgrupa IIb cu vârsta peste 45 de ani, expertiza medicală se efectuează semestrial, fără probe specific aeronautice.

    (3) Pentru personalului aeronautic din grupele a III-a şi a IV-a, expertiza medicală se efectuează anual, iar cea psihologică o dată la doi ani.

    ART. 13
    (1) Fişa medicală pentru efectuarea anuală a expertizei medicale şi psihologice este fişa medicală pentru personal aeronautic.
    (2) Fişa medicală pentru efectuarea semestrială a expertizei medicale şi psihologice se întocmeşte conform modelului prevăzut în anexa nr. 5.

    ART. 14
    (1) Termenul de valabilitate al certificatului medical şi psihologic este înscris pe acesta şi este stabilit în concordanţă cu cerinţele de efectuare a expertizei medicale şi psihologice prevăzute la art. 12.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în situaţia clasării "apt cu limitări" cu menţiunea efectuării controlului la o anumită perioadă, termenul de valabilitate al certificatului medical şi psihologic nu poate depăşi data chemării la control.
    (3) La stabilirea termenului de valabilitate al certificatului medical şi psihologic de aptitudine pentru activităţi aeronautice se ia în calcul şi data planificată pentru efectuarea investigaţiilor suplimentare solicitate.
    (4) Modelul certificatului medical şi psihologic este prevăzut în anexa nr. 6.

    ART. 15
    (1) Institutul eliberează certificatul medical şi psihologic după încheierea fişei medicale şi psihologice pentru efectuarea selecţiei şi expertizei medicale şi psihologice sau pe baza deciziilor comisiilor de expertiză medicală şi psihologică a personalului aeronautic, privind clasarea "apt" sau "apt cu limitări".
    (2) Revalidarea certificatului medical şi psihologic se face cu maximum 45 de zile înainte de data expirării perioadei de valabilitate a acestuia, prin prezentarea la institut şi efectuarea expertizei, caz în care se eliberează un nou certificat medical şi psihologic, având data eliberării identică cu data examinării şi durata de valabilitate de maximum un an de la data eliberării.
    (3) Depăşirea termenului de valabilitate a certificatului medical şi psihologic atrage, direct şi imediat, suspendarea acestuia.
    (4) Certificatul medical şi psihologic poate fi reînnoit în termen de cel mult 2 ani de la data expirării valabilităţii acestuia.
    (5) În cazul reînnoirii solicitate într-un termen de până la 6 luni, inclusiv, de la data expirării valabilităţii certificatului medical şi psihologic, personalul aeronautic în cauză efectuează expertiza medicală şi psihologică după metodologia şi baremul de expertiză medicală şi psihologică periodică.
    (6) În cazul reînnoirii solicitate între 6 luni şi 2 ani de la data expirării valabilităţii certificatului medical şi psihologic, personalul aeronautic în cauză efectuează o vizită medicală extinsă, care presupune efectuarea unei vizite medicale de selecţie interpretată conform baremului de vizită medicală periodică.
    (7) În situaţiile prevăzute la alin. (5) şi (6), comandantul/şeful unităţii militare în care este încadrat personalul aeronautic, comunică institutului, în scris, motivele care au condus la suspendarea certificatului medical şi psihologic.
    (8) Motivele obiective sunt concediile acordate în temeiul legii, misiuni, detaşări şi cursuri, iar necomunicarea acestora determină neplanificarea personalului aeronautic în vederea efectuării expertizei medicale şi psihologice.
    (9) În situaţia în care certificatul medical şi psihologic nu este reînnoit conform prevederilor alin. (5) sau (6), acesta este retras, prin grija institutului, cu informarea Autorităţii Aeronautice Militare Naţionale, denumită în continuare AAMN.
    (10) Personalul aflat în situaţia prevăzută la alin. (9) poate relua activităţile aeronautice militare numai după efectuarea unei expertize medicale şi psihologice conform baremelor medicale şi psihologice de selecţie prevăzute pentru grupa din care face parte.

    ART. 16
        În situaţii deosebite, determinate de participarea personalului aeronautic la misiuni, operaţii sau cursuri în afara teritoriului naţional, la cererea comandantului unităţii militare sau a înlocuitorului acestuia, valabilitatea certificatului medical şi psihologic poate fi prelungită, o singură dată, cu 30 de zile, cu aprobarea comandantului institutului, cu informarea AAMN.

    ART. 17
    (1) În situaţia îmbolnăvirii pe timpul participării la misiuni sau operaţii în afara teritoriului statului român, personalul aeronautic efectuează evaluarea medicală în cadrul structurilor medicale stabilite conform înţelegerilor tehnice încheiate.
    (2) Documentele medicale, inclusiv rezultatele investigaţiilor clinice şi paraclinice, eliberate în situaţia prevăzută la alin. (1) se transmit institutului, în copie, prin reprezentantul naţional.

    ART. 18
    (1) Expertiza medicală şi psihologică periodică a personalului aeronautic care desfăşoară activităţi aeronautice pe timpul executării unei misiuni permanente în străinătate sau pe timpul participării la cursuri externe, se desfăşoară conform standardelor ţării gazdă.
    (2) Personalul aeronautic are obligaţia de a trimite institutului documentele ce i-au fost eliberate la finalul expertizei prevăzute la alin. (1).
    (3) Expertiza medicală efectuată în condiţiile prevăzute la alin. (1), aflată în termen de valabilitate, este recunoscută de institut, fără a fi necesară echivalarea sau eliberarea unui nou certificat.

    CAP. IV
    Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de expertiză medicală şi psihologică a personalului aeronautic
    ART. 19
    (1) La nivelul institutului, cu aprobarea comandantului acestuia, se înfiinţează Comisia de expertiză medicală şi psihologică a personalului aeronautic, denumită în continuare comisie, formată din 7 membri, dintre care unul este desemnat preşedinte, şi un secretar.
    (2) Unul dintre membri trebuie să fie psiholog cu atestat de liberă practică în specialitatea psihologia transporturilor, iar ceilalţi trebuie să fie medici în specialităţile implicate în evaluarea şi testarea medicală a personalului aeronautic, cu atestat de studii complementare în medicină aerospaţială.
    (3) Secretarul comisiei este şeful compartimentului secretariat sau înlocuitorul legal al acestuia.
    (4) Componenţa nominală a comisiei se consemnează în ordinul de zi pe unitate, denumit în continuare OZU, la începutul fiecărui an calendaristic şi ori de câte ori survine modificarea acesteia.

    ART. 20
    (1) La solicitarea preşedintelui comisiei, cu aprobarea comandantului institutului, la şedinţele comisiei pot participa, în calitate de invitaţi, fără drept de vot, medici specialişti din cadrul institutului sau din afara acestuia, pe care preşedintele comisiei îi consideră relevanţi pentru cazurile discutate.
    (2) Medicii specialişti prevăzuţi la alin. (1) se înscriu în OZU al institutului şi, după caz, în cel al unităţii militare din care provin.

    ART. 21
        Comisia are următoarele competenţe:
    a) analizează documentaţia prezentată şi ia hotărâri privind stabilirea aptitudinii medicale şi psihologice pentru activităţi aeronautice militare, în conformitate cu concluziile de aptitudine, doar pentru afecţiunile cuprinse în baremele medicale şi psihologice pentru care este prevăzută menţiunea "la aprecierea comisiei";
    b) solicită completarea documentaţiei cu examinări sau explorări funcţionale suplimentare pentru precizarea diagnosticului;
    c) avizează propunerile privind clasarea ca "inapt temporar", pe o perioadă care depăşeşte 30 de zile consecutive;
    d) avizează propunerile privind încadrarea în altă grupă de personal, în alte situaţii decât echivalenţele de aptitudine medicală şi psihologică prevăzute la anexa nr. 1.


    ART. 22
        Preşedintele comisiei are următoarele atribuţii:
    a) conduce nemijlocit şedinţele comisiei;
    b) verifică eligibilitatea cazului pentru comisie;
    c) aprobă ordinea de zi a şedinţei;
    d) alte atribuţii specifice care decurg din activitatea comisiei.


    ART. 23
        Membrii comisiei au următoarele atribuţii:
    a) analizează documentaţia medicală sau psihologică pentru fiecare caz înscris pe ordinea de zi a comisiei, precum şi referatul medical întocmit şi semnat de către medicul sau psihologul care a expertizat subiectul;
    b) votează, pentru fiecare caz înscris pe ordinea de zi, categoria de aptitudine medicală şi psihologică;
    c) verifică şi semnează procesul-verbal al şedinţei;
    d) verifică şi semnează decizia medicală şi psihologică.


    ART. 24
        Opiniile medicilor specialişti care participă la şedinţele comisiei în calitate de invitaţi, se consemnează în procesul-verbal.

    ART. 25
        Secretarul comisiei are următoarele atribuţii:
    a) centralizează cazurile pentru comisie;
    b) propune preşedintelui comisiei ordinea de zi, ierarhizând cazurile înscrise în aceasta în funcţie de estimarea privind durata dezbaterilor, cele mai scurte fiind primele;
    c) asigură participarea invitaţilor menţionaţi la art. 20;
    d) efectuează prezenţa membrilor comisiei şi raportează preşedintelui situaţia de fapt;
    e) întocmeşte procesul-verbal al şedinţei;
    f) întocmeşte decizia medicală şi psihologică privind aptitudine/inaptitudine pentru activităţi aeronautice;
    g) gestionează corespondenţa comisiei;
    h) îndosariază şi arhivează documentele comisiei;
    i) centralizează şi ţine evidenţa numărului total de examinări periodice prin comisia de expertiză, de reexaminări efectuate prin comisia superioară de expertiză medicală şi psihologică a personalului aeronautic, denumită în continuare comisia superioară, a numărului de reexaminări pe tipuri de şcolarizare, de angajare, schimbarea funcţiei şi a numărului de persoane clasate "apt", "apt cu limitări" sau "inapt" prin decizii ale comisiei superioare, cu precizarea specialităţii medicale care a determinat clasarea ca "inapt";
    j) alte atribuţii specifice care decurg din activitatea comisiei.


    ART. 26
    (1) Comisia se întruneşte, de regulă, săptămânal, la sediul institutului, şi se poate desfăşura numai dacă sunt prezenţi toţi membrii acesteia şi secretarul.
    (2) Membrii comisiei prezintă cazurile aflate pe ordinea de zi, conform specialităţii medicale a fiecăruia.
    (3) Fiecare caz se prezintă pe baza unui referat medical scris, întocmit şi semnat de către membrii comisiei sau medicii examinatori din institut care au analizat cazul şi au emis propunerea de trimitere la comisie. Referatul conţine, în mod obligatoriu, propuneri pentru stabilirea aptitudinii medicale şi psihologice de a desfăşura activităţi aeronautice militare, cu luarea în considerare a aspectelor legate de siguranţa aeronautică, şi este parte a dosarului medical şi psihologic pentru fiecare caz în parte.
    (4) După prezentarea cazului, invitaţii părăsesc sala de şedinţă, iar membrii comisiei deliberează şi votează.
    (5) Se votează separat pentru fiecare dintre categoriile de aptitudine medicală şi psihologică prevăzute la art. 9 alin. (1).
    (6) Votul este deschis şi exprimat prin ridicarea mâinii. Nu se admit abţineri.
    (7) Preşedintele comisiei certifică rezultatul votului, în funcţie de care se stabileşte aptitudinea/inaptitudinea pentru activităţi aeronautice.
    (8) Hotărârile comisiei se iau cu votul majorităţii membrilor.
    (9) Pentru fiecare caz înscris pe ordinea de zi, se consemnează în procesul-verbal al şedinţei sinteza prezentărilor şi a discuţiilor, rezultatul numeric al votului, categoria de aptitudine medicală şi psihologică astfel stabilită şi eventuale opinii separate.

    ART. 27
        În caz de inaptitudine, se precizează legătura cauzală dintre activitatea aeronautică a subiectului şi afecţiunile acestuia.

    ART. 28
    (1) În cel mult 5 zile lucrătoare de la data desfăşurării şedinţei, secretarul comisiei întocmeşte şi prezintă membrilor acesteia, în vederea semnării, procesul-verbal al şedinţei şi deciziile medicale şi psihologice privind aptitudinea/inaptitudinea pentru activităţi aeronautice militare.
    (2) La procesul-verbal, se anexează copii ale referatelor menţionate la art. 26 alin. (3).
    (3) Decizia medicală se întocmeşte în 4 exemplare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 7, şi, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data înregistrării ei, se transmite titularului, unităţii militare trimiţătoare a personalului aeronautic, AAMN, iar un exemplar rămâne la institut, în vederea ataşării la dosarul medical.

    ART. 29
        Pe baza deciziei comisiei în care este stabilită categoria de aptitudine medicală şi psihologică "apt" sau "apt cu limitări", comandantul institutului emite, în termen de 3 zile lucrătoare, certificatul medical şi psihologic.

    CAP. V
    Reexaminări şi contestaţii
    ART. 30
        Candidaţii clasaţi "inapt" pot fi reexaminaţi medical şi psihologic numai după 6 luni de la data examinării, o singură dată pentru aceeaşi categorie profesională.

    ART. 31
     Categoria de aptitudine medicală şi psihologică prevăzută la art. 9 alin. (5) şi decizia comisiei de expertiză medicală şi psihologică pot fi contestate în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la luarea la cunoştinţă, prin contestaţie scrisă adresată comandantului institutului, soluţionată de Comisia superioară.

    CAP. VI
    Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei superioare de expertiză medicală şi psihologică a personalului aeronautic
    ART. 32
    (1) La nivelul Ministerului Apărării Naţionale, se înfiinţează Comisia superioară de expertiză medicală şi psihologică a personalului aeronautic, formată din 7 membri şi un secretar.
    (2) Membrii comisiei superioare sunt:
    a) preşedinte - preşedintele comisiei centrale de expertiză medico-militară;
    b) 2 medici din specialităţile medicale cu atestat în medicina aerospaţială;
    c) un medic din specialităţile chirurgicale, cu atestat de studii complementare în medicina aerospaţială;
    d) un medic cu atestat de studii complementare în medicina aerospaţială, din cadrul categoriilor de forţe ale armatei sau al comandamentelor din subordinea Statului Major al Apărării;
    e) un psiholog cu atestat de liberă practică în specialitatea psihologia transporturilor;
    f) un consilier juridic din cadrul Direcţiei generale juridice.


    ART. 33
    (1) Componenţa nominală a comisiei superioare este propusă de către şeful Direcţiei medicale, după consultarea structurilor implicate, şi este aprobată prin ordin al ministrului apărării naţionale.
    (2) Nu pot fi desemnaţi ca membri ai comisiei superioare membrii comisiei prevăzute la art. 19.
    (3) Pentru asigurarea funcţionării comisiei superioare, prin ordinul prevăzut la alin. (1), se desemnează un număr egal de înlocuitori ai membrilor şi secretarului.

    ART. 34
    (1) Comisia superioară are următoarele competenţe:
    a) coordonează şi controlează activitatea comisiei prevăzute la art. 19;
    b) soluţionează contestaţiile prevăzute la art. 31, în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării lor;
    c) emite decizia medicală şi psihologică privind clasarea "apt", "apt cu limitări" sau "inapt", după caz;
    d) emite biletul de trimitere/internare pentru persoanele convocate la comisia superioară în vederea expertizării, pentru soluţionarea contestaţiilor depuse de acestea;

    (2) Pentru soluţionarea contestaţiilor, comisia superioară poate dispune consultul/internarea celui în cauză într-o altă clinică de specialitate a unui spitalul militar sau la un alt spital din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională decât emitentul deciziei medicale şi psihologice contestate. În anumite situaţii, internarea în vederea precizării diagnosticului clinic şi funcţional se poate face şi în clinici din reţeaua Ministerului Sănătăţii.
    (3) Modelul biletului de trimitere/internare emis de comisia superioară este prevăzut în anexa nr. 8.

    ART. 35
        Preşedintele comisiei superioare are următoarele atribuţii:
    a) conduce nemijlocit şedinţele comisiei superioare;
    b) aprobă ordinea de zi a şedinţei;
    c) aprobă situaţii statistice specifice comisiei superioare;
    d) poate participa, cu statut de invitat, la şedinţele comisiei prevăzute la art. 19, din proprie iniţiativă sau la propunerea preşedintelui respectivei comisii;
    e) alte atribuţii specifice care decurg din activitatea comisiei superioare.


    ART. 36
        Membrii comisiei superioare au următoarele atribuţii:
    a) analizează contestaţia şi documentaţia medicală sau psihologică pentru fiecare caz înscris pe ordinea de zi;
    b) votează, pentru fiecare caz înscris pe ordinea de zi, categoria de aptitudine medicală şi psihologică;
    c) verifică şi semnează procesul-verbal al şedinţei;
    d) verifică şi semnează decizia medicală şi psihologică.


    ART. 37
        Secretarul comisiei superioare are următoarele atribuţii:
    a) verifică existenţa documentelor necesare expertizării medicale şi psihologice, iar în situaţia când sunt complete întocmeşte ordinea de zi, pe care o supune aprobării preşedintelui comisiei superioare;
    b) întocmeşte adrese către comisia de expertiză medicală şi psihologică din institut pentru remedierea deficienţelor documentaţiei constatate;
    c) efectuează prezenţa membrilor comisiei superioare şi raportează preşedintelui situaţia de fapt;
    d) întocmeşte şi semnează procesul-verbal al şedinţei;
    e) întocmeşte şi semnează decizia medicală şi psihologică a comisiei superioare;
    f) gestionează corespondenţa comisiei superioare;
    g) îndosariază şi arhivează documentele comisiei superioare;
    h) centralizează şi ţine evidenţa numărului total de reexaminări efectuate de comisia superioară, a numărului de reexaminări pe tipuri de şcolarizare, de angajare, schimbarea funcţiei, examinare periodică prin comisia superioară şi a numărului de persoane clasate "apt", "apt cu limitări" sau "inapt" prin deciziei a comisiei superioare, cu precizarea specialităţii medicale care a determinat clasarea ca "inapt";
    i) aplică ştampila comisiei superioare pe toate documentele semnate de preşedintele acestei comisii;
    j) alte atribuţii care decurg din activitatea comisiei superioare.


    ART. 38
    (1) Comisia superioară se întruneşte de câte ori este nevoie, la sediul institutului, şi funcţionează numai în situaţia în care sunt prezenţi toţi membrii acesteia, titulari sau înlocuitori, după caz, şi secretarul.
    (2) Prevederile art. 26 alin. (5) - (9) şi art. 28 alin. (1) se aplică prin analogie.
    (3) Decizia comisiei superioare se întocmeşte în 5 exemplare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 9, şi, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data înregistrării ei, se transmite contestatarului, unităţii militare trimiţătoare a personalului aeronautic, AAMN, comisiei prevăzute la art. 19 în vederea ataşării la dosarul medical şi psihologic al personalului aeronautic, iar un exemplar rămâne la comisia superioară.

    ART. 39
    (1) Decizia comisiei superioare poate fi atacată la instanţa judecătorească competentă, în termen de 30 de zile de la comunicare.
    (2) Decizia medicală necontestată în termenul prevăzut la alin. (1) rămâne definitivă şi executorie.

    ART. 40
        Pe baza deciziei comisiei superioare în care este stabilită categoria de aptitudine medicală şi psihologică "apt" sau "apt cu limitări", comandantul institutului emite un nou certificat medical şi psihologic, cel vechi fiind reţinut la dosarul medical.

    CAP. VII
    Dispoziţii finale
    ART. 41
    (1) Dosarul medical şi psihologic al personalului aeronautic se constituie de la selecţie până la încetarea activităţii aeronautice şi se păstrează la compartimentul secretariat al institutului.
    (2) După încetarea activităţii aeronautice, dosarul medical şi psihologic se arhivează.

    ART. 42
     Datele sociale, profesionale şi de expertiză medicală şi psihologică sunt confidenţiale şi nu pot fi transmise altor persoane, cu excepţia medicilor din AAMN, medicilor din bazele aeriene, medicilor din comisia de investigaţie a evenimentelor de aviaţie şi membrilor comisiilor prevăzute la art. 19 şi 32.

    ART. 43
        Personalul aeronautic care îndeplineşte, conform atribuţiilor funcţionale, mai multe activităţi aeronautice militare, efectuează o singură examinare medicală şi psihologică pentru funcţia cu baremul cel mai restrictiv, iar pe avizul medical şi psihologic eliberat se menţionează toate activităţi aeronautice militare pe care le poate îndeplini.

    ART. 44
        Pentru stabilirea legăturii dintre inaptitudinea pentru activităţile aeronautice desfăşurate de personalul aeronautic şi cauzele care au generat-o, cadrul militar se prezintă pentru stabilirea gradului de invaliditate la comisia de expertiză medico-militară a capacităţii de muncă regională.

    ART. 45
        Pentru elucidarea unor cazuri deosebite în expertiza medicală şi psihologică, comisiile de expertiză medicală şi psihologică pot cere relaţii despre persoanele în cauză de la unitatea militară/instituţia în care îşi desfăşoară activitatea, asigurându-se confidenţialitatea datelor.

    ART. 46
    (1) Investigaţiile opţionale şi/sau speciale se recomandă de către medicul examinator şi se efectuează doar cu avizul şefului secţiei expertiză şi asistenţă medicală de specialitate şi cu aprobarea comandantului institutului.
    (2) În situaţia în care nu pot fi efectuate anumite servicii/investigaţii medicale obligatorii, opţionale şi/sau speciale recomandate în cadrul institutului, acesta contactează/încheie protocoale pentru serviciile/investigaţiile medicale în cauză cu alţi furnizori de servicii medicale.

    ART. 47
    (1) Medicul de serviciu la zbor este responsabil de verificarea stării de sănătate a personalului aeronautic militar, având ca sarcină luarea deciziei de admitere/neadmitere la zbor a personalului aeronautic navigant militar.
    (2) Decizia se ia în urma unei evaluări medicale care include verificarea respectării limitărilor menţionate în certificatul medical şi psihologic, precum şi a normelor privind regimul de odihnă şi de alimentaţie prescris.
    (3) Metodologia admiterii/neadmiterii/readmiterii la zbor din punct de vedere medical se stabileşte prin procedură internă aprobată de şeful AAMN.

    ART. 48
    Anexele nr. 1 - 9 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.

    ANEXA 1

        la normele metodologice privind selecţia şi expertiza
                        CLASIFICAREA PERSONALULUI AERONAUTIC ÎN
                        VEDEREA SELECŢIEI ŞI EXPERTIZEI MEDICALE
                        ŞI PSIHOLOGICE ŞI MODUL DE DESFĂŞURARE A
                         PROBELOR SPECIFICE MEDICO-AERONAUTICE
    A. Clasificarea personalului aeronautic pentru efectuarea expertizei medicale şi psihologice
     Pentru efectuarea expertizei medicale şi psihologice, personalul aeronautic care desfăşoară activităţi aeronautice militare, prevăzut la art. 7 - 16 din Statutul personalului aeronautic din aviaţia militară a României, aprobat prin Legea nr. 35/1990, cu modificările şi completările ulterioare, se clasifică în patru grupe, astfel:

┌─────┬────────┬───────────────────────┐
│GRUPA│SUBGRUPA│PERSONAL AERONAUTIC │
├─────┼────────┼───────────────────────┤
│ │ │• piloţi/studenţi pe │
│ │ │avioane de luptă │
│ │ │supersonice; │
│ │ │• piloţi/studenţi pe │
│ │ │avioane de luptă │
│ │ │subsonice/avion şcoală │
│ │Ia │cu piston; │
│ │ │• piloţi de încercare │
│I │ │pe avioane de luptă │
│ │ │supersonice; │
│ │ │• piloţi de încercare │
│ │ │pe avioane de luptă │
│ │ │subsonice/avion şcoală │
│ │ │cu piston. │
│ ├────────┼───────────────────────┤
│ │Ib │• astronauţi şi │
│ │ │candidaţi astronauţi. │
├─────┼────────┼───────────────────────┤
│ │ │• piloţi/studenţi pe │
│ │ │avioane de transport; │
│ │ │• piloţi/studenţi pe │
│ │ │elicoptere; │
│a │IIa │• piloţi de încercare │
│II-a │ │pe avioane de │
│ │ │transport; │
│ │ │• piloţi de încercare │
│ │ │pe elicoptere. │
│ ├────────┼───────────────────────┤
│ │IIb │• paraşutişti. │
├─────┼────────┼───────────────────────┤
│ │ │• navigator de bord; │
│ │IIIa │• controlori de zbor de│
│ │ │la bordul aeronavelor. │
│ ├────────┼───────────────────────┤
│ │ │• ingineri, subingineri│
│ │ │şi tehnicieni de bord; │
│ │ │• alt personal │
│ │ │tehnic-ingineresc de │
│ │ │exploatare în zbor a │
│ │ │aeronavelor, │
│ │ │motoarelor, │
│ │ │instalaţiilor, │
│ │ │echipamentelor şi │
│ │ │sistemelor de bord: │
│ │ │radiotelegrafişti de │
│ │ │bord, operatori foto, │
│ │ │video, de sisteme de │
│ │IIIb │comunicaţii şi │
│ │ │achiziţii de voce şi │
│ │ │date, de radiolocaţie │
│ │ │şi hidrolocaţie, de │
│a │ │sisteme de supraveghere│
│III-a│ │aeriană, troliu, │
│ │ │sarcini exterioare, │
│ │ │specialişti cu │
│ │ │încărcarea şi │
│ │ │centrajul, trăgători │
│ │ │aerieni, personal │
│ │ │tehnic ingineresc │
│ │ │pentru încercarea, │
│ │ │recepţia şi controlul │
│ │ │în zbor al aeronavelor.│
│ ├────────┼───────────────────────┤
│ │ │• personal de însoţire;│
│ │ │• însoţitori de bord; │
│ │ │• supraveghetori de │
│ │ │zbor; │
│ │ │• reprezentanţi de │
│ │IIIc │zbor; │
│ │ │• paramedici; │
│ │ │• personal │
│ │ │medico-sanitar; │
│ │ │• operatori căutare, │
│ │ │salvare şi evacuare. │
├─────┼────────┼───────────────────────┤
│ │ │• controlori de trafic │
│ │ │operaţional, controlori│
│ │ │cu interceptarea - │
│ │IVa │navigatori radar; │
│ │ │• operatori aeronave │
│ │ │fără pilot, mai grele │
│ │ │de 150 kg. │
│ ├────────┼───────────────────────┤
│ │ │• navigatori de sol │
│ │ │dispeceri; │
│ │ │• controlori aerieni în│
│ │IVb │poziţii înaintate; │
│ │ │• operatori aeronave │
│ │ │fără pilot, mai uşoare │
│ │ │de 150 kg; │
│ │ │• meteorologi. │
│ ├────────┼───────────────────────┤
│ │ │• personal tehnic │
│ │ │ingineresc de aviaţie, │
│ │ │personal tehnic │
│ │ │ingineresc de │
│a │ │comunicaţii aeronautice│
│IV-a │ │şi informatică şi de │
│ │ │sisteme terestre de │
│ │ │navigaţie aeriană şi │
│ │ │control spaţiu aerian; │
│ │ │• alte cadre militare │
│ │ │din statele majore şi │
│ │ │centrele de operaţii │
│ │ │aeriene ale unităţilor │
│ │IVc │de aviaţie, care │
│ │ │execută planificarea, │
│ │ │coordonarea, dirijarea │
│ │ │aeronavelor la sol sau │
│ │ │pe suprafeţe, cadre │
│ │ │militare, soldaţi şi │
│ │ │gradaţi profesionişti │
│ │ │şi personal civil din │
│ │ │Ministerul Apărării │
│ │ │Naţionale şi din alte │
│ │ │instituţii sau │
│ │ │structuri care │
│ │ │desfăşoară activităţi │
│ │ │aeronautice militare. │
└─────┴────────┴───────────────────────┘


        Se stabilesc următoarele echivalenţe de aptitudine medicală şi psihologică şi vor fi înscrise în certificatul medical şi psihologic, cu datele de valabilitate corespunzătoare grupei/subgrupei, astfel:
    - personalul aeronautic din grupa I clasat "apt", este "apt" şi pentru grupele II-IV;
    – personalul aeronautic din subgrupa IIa clasat "apt", este "apt" şi pentru grupele II-IV;
    – personalul aeronautic din subgrupa IIb clasat "apt", este "apt" şi pentru subgrupele IVb şi IVc;
    – personalul aeronautic din subgrupa IIIa clasat "apt", este "apt" şi pentru subgrupele IIIb, IIIc şi pentru grupa a IV-a;
    – personalul aeronautic din subgrupa IIIb clasat "apt", este "apt" şi pentru subgrupele IIIc, IVb şi IVc;
    – personalul aeronautic din subgrupa IIIc clasat "apt", este "apt" şi pentru subgrupa IVc;
    – personalul aeronautic din subgrupa IVa clasat "apt", este "apt" şi pentru subgrupele IVb şi IVc;
    – personalul aeronautic din subgrupa IVb clasat "apt", este "apt" şi pentru subgrupa IVc.


    B. Probele specifice selecţiei medicale şi psihologice a personalului aeronautic
    1) Lista cu probe obligatorii pentru personalul aeronautic din grupa I
        Probele obligatorii pentru personalul aeronautic din grupa I sunt:
    1. Chestionar anamnestic plurispecialitate şi adeverinţă de la medicul de familie.
    2. Medicină internă:
    a. examen clinic pe aparate şi sisteme - frecvenţă cardiacă, TA clino şi ortostatică;
    b. ecografie abdominală;
    c. probe funcţionale respiratorii;
    d. EKG;
    e. ecografie cardiacă.
        Hotărârea de expertiză medicală şi psihologică se ia după consultarea rezultatelor examenelor paraclinice şi a consulturilor interdisciplinare.

    3. Neurologie:
    a. examen clinic;
    b. EEG.

    4. Psihiatrie:
    a. examen clinic.
        Decizia de aptitudine psihiatrică se va lua după evaluarea psihologică.
        Opţional: screening droguri.

    5. O.R.L.:
    a. examen clinic;
    b. audiograma;
    c. impedanţămetrie/timpanograma;
    d. examen vestibular.
        Opţional: examen fibroscopic nazofaringolaringian, CT sinusuri, ecografie părţi moi.

    6. Oftalmologie:
    a. examenul clinic al ochiului şi anexelor oculare;
    b. motilitatea oculară;
    c. acuitatea vizuală la distanţă (fotopică şi mezopică) şi la apropiere;
    d. sensibilitatea la contrast;
    e. foriile;
    f. simţul cromatic;
    g. vederea stereoscopică;
    h. autorefractometria fără şi cu cicloplegie;
    i. tensiunea intraoculară;
    j. biomicroscopia polului anterior;
    k. examenul fundului de ochi;
    l. câmpul vizual.
        Opţional: topografie corneană, pahimetrie corneană, fotografiere digitală a fundului de ochi, câmp vizual, ecografie oculo-orbitară, tomografie Heidelberg (HRT), tomografie în coerenţă optică (OCT), anomaloscop sau alte metode de evaluare a simţului cromatic.

    7. Chirurgie:
    a. examen antropometric conform standardelor;
    b. examen clinic general.
        Opţional: bioimpedanţă.

    8. Dermatologie:
    a. examen clinic dermato-venerologic.

    9. Medicină dentară:
    a. examen clinic al regiunii oro-faciale;
    b. formula dentară.

    10. Ginecologie, doar la femei:
    a. examen clinic.
        Opţional: ecografie pelvină, test de sarcină.
        Special: CT pelvis.

    11. Explorări fiziologice aeronautice: testarea rezistenţei fiziologice şi psihice la hipoxie şi hipobarism şi proba rotatorie.
    12. Examen psihologic:
    a. aptitudini cognitive generale şi aptitudini operaţionale specifice;
    b. factori de personalitate.

    13. Radiologie:
    a. radiografie toraco-pulmonară;
    b. radiografie a sinusurilor anterioare ale feţei;
    c. radiografie coloană vertebrală cervicală, toracală, lombară faţă şi profil;
    d. radiografie de bazin faţă.
        Opţional: radiografie de bazin incidenţă oblică, la indicaţia clinicianului.

    14. Laborator clinic:
    a. hematologie: hemoleucogramă, VSH, coagulogramă;
    b. teste biochimice: glicemie, TGO, TGP, GGT, acid uric, creatinină, bilirubină totală, colesterol total, HDL colesterol; LDL colesterol, trigliceride, uree, AgHBs, Ac. anti-HCV, Ac. anti-HIV, RPR carbon, dozare CDT;
    c. examen complet urină.



    2) Lista cu probe obligatorii pentru personalul aeronautic din grupa a II-a
        Probele obligatorii pentru personalul aeronautic din grupa a II-a sunt:
    1. Chestionar anamnestic plurispecialitate şi adeverinţă de la medicul de familie.
    2. Medicină internă:
    a. examen clinic pe aparate şi sisteme - frecvenţă cardiacă, TA clino şi ortostatică;
    b. ecografie abdominală;
    c. probe funcţionale respiratorii;
    d. EKG;
    e. ecografie cardiacă, investigaţie opţională pentru subgrupa IIb.
        Hotărârea de expertiză medicală şi psihologică se va lua după consultarea rezultatelor examenelor paraclinice şi a consulturilor interdisciplinare.

    3. Neurologie:
    a. examen clinic.
        Opţional: EEG pentru subgrupa IIa.

    4. Psihiatrie:
    a. examen clinic.
        Decizia de aptitudine psihiatrică se va lua după evaluarea psihologică.
        Opţional: screening droguri.

    5. O.R.L.:
    a. examen clinic;
    b. audiogramă;
    c. impedanţămetrie/timpanometrie;
    d. examen vestibular.
        Opţional: examen fibroscopic nazofaringolaringian, CT sinusuri, ecografie părţi moi.

    6. Oftalmologie:
    a. examenul clinic al ochiului şi anexelor oculare;
    b. motilitatea oculară;
    c. acuitatea vizuală la distanţă (fotopică şi mezopică) şi la apropiere;
    d. sensibilitatea la contrast;
    e. foriile;
    f. simţul cromatic;
    g. vederea stereoscopică;
    h. autorefractometria fără şi cu cicloplegie;
    i. tensiunea intraoculară;
    j. biomicroscopia polului anterior;
    k. examenul fundului de ochi;
    l. câmpul vizual.
        Opţional: topografie corneană, pahimetrie corneană, fotografiere digitală a fundului de ochi, câmp vizual, ecografie oculo-orbitară, tomografie Heidelberg (HRT), tomografie în coerenţă optică (OCT), anomaloscop sau alte metode de evaluare a simţului cromatic.

    7. Chirurgie:
    a. examen antropometric conform standardelor;
    b. examen clinic general.
        Opţional: bioimpedanţă.

    8. Dermatologie:
    a. examen clinic dermato-venerologic.

    9. Medicină dentară:
    a. examen clinic al regiunii oro-faciale;
    b. formula dentară.

    10. Ginecologie, doar la femei:
    a. examen clinic.
        Opţional: ecografie pelvină, test de sarcină.
        Special: CT pelvis.

    11. Explorări fiziologice aeronautice: testarea rezistenţei fizice şi psihice la hipoxie şi hipobarism şi proba rotatorie.
    12. Examen psihologic:
    a. aptitudini cognitive generale şi aptitudini operaţionale specifice;
    b. factori de personalitate.

    13. Radiologie:
    a. radiografie toraco-pulmonară;
    b. radiografie a sinusurilor anterioare ale feţei;
    c. radiografie coloană vertebrală cervicală, toracală, lombară faţă şi profil;
    d. radiografie de bazin faţă.
        Opţional: radiografie de bazin incidenţă oblică, la indicaţia clinicianului.

    14. Laborator clinic:
    a. hematologie: hemoleucogramă, VSH, coagulogramă;
    b. teste biochimice: glicemie, TGO, TGP, GGT, acid uric, creatinină, bilirubină totală, colesterol total, HDL colesterol; LDL colesterol, trigliceride, uree, AgHBs, Ac. anti-HCV, Ac. anti-HIV, RPR carbon, dozare CDT;
    c. examen complet urină.



    3) Lista cu probe obligatorii pentru personalul aeronautic din grupa a III-a
        Probele obligatorii pentru personalul aeronautic din grupa a III-a sunt:
    1. Chestionar anamnestic plurispecialitate şi adeverinţă de la medicul de familie.
    2. Medicină internă:
    a. examen clinic pe aparate şi sisteme - frecvenţă cardiacă, TA clino şi ortostatică;
    b. ecografie abdominală;
    c. probe funcţionale respiratorii;
    d. EKG.
        Hotărârea de expertiză medicală şi psihologică se ia după consultarea rezultatelor examenelor paraclinice şi a consulturilor interdisciplinare.

    3. Neurologie:
    a. examen clinic.

    4. Psihiatrie:
    a. examen clinic.
        Decizia de aptitudine psihiatrică se va lua după evaluarea psihologică.
        Opţional: dozare CDT, screening droguri.

    5. O.R.L.:
    a. examen clinic;
    b. audiometrie;
    c. impedanţămetrie/timpanometrie;
    d. examen vestibular.
        Opţional: examen fibroscopic nazofaringolaringian, CT sinusuri, ecografie părţi moi.

    6. Oftalmologie:
    a. examenul clinic al ochiului şi anexelor oculare;
    b. motilitatea oculară;
    c. acuitatea vizuală la distanţă (fotopică şi mezopică) şi la apropiere;
    d. sensibilitatea la contrast;
    e. foriile;
    f. simţul cromatic;
    g. vederea stereoscopică;
    h. autorefractometria fără şi cu cicloplegie;
    i. tensiunea intraoculară;
    j. biomicroscopia polului anterior;
    k. examenul fundului de ochi;
    l. câmpul vizual.
        Opţional: topografie corneană, pahimetrie corneană, fotografiere digitală a fundului de ochi, câmp vizual, ecografie oculo-orbitară, tomografie Heidelberg (HRT), tomografie în coerenţă optică (OCT), anomaloscop sau alte metode de evaluare a simţului cromatic.

    7. Chirurgie:
    a. examen antropometric;
    b. examen clinic general.
        Opţional: bioimpedanţă.

    8. Dermatologie:
    a. examen clinic dermato-venerologic.

    9. Medicină dentară:
    a. examen clinic al regiunii oro-faciale;
    b. formulă dentară.

    10. Ginecologie, doar la femei:
    a. examen clinic.
        Opţional: ecografie pelvină, test de sarcină.
        Special: CT pelvis.

    11. Examen psihologic:
    a. aptitudini cognitive generale şi aptitudini operaţionale;
    b. caracteristici de personalitate;
    c. adaptabilitate profesională aeronautică.

    12. Radiologie:
    a. radiografie toraco-pulmonară;
    b. radiografie a sinusurilor anterioare ale feţei;
    c. radiografie coloană vertebrală cervicală, toracală, lombară faţă şi profil;
    d. radiografie de bazin faţă.
        Opţional: radiografie de bazin incidenţă oblică, la indicaţia clinicianului.

    13. Explorări fiziologice aeronautice: testarea rezistenţei fizice şi psihice la hipoxie şi hipobarism şi proba rotatorie.
    14. Laborator clinic:
    a. hematologie: hemoleucogramă, VSH, coagulogramă;
    b. teste biochimice: glicemie, TGO, TGP, GGT, acid uric, creatinină, bilirubină totală, colesterol total, HDL colesterol; LDL colesterol, trigliceride, uree, AgHBs, Ac. anti-HCV, Ac. anti-HIV, RPR carbon;
    c. examen complet urină.



    4) Lista cu probe obligatorii pentru personalul aeronautic din grupa a IV-a
        Probele obligatorii pentru personalul aeronautic din grupa a IV-a sunt:
    1. Chestionar anamnestic plurispecialitate şi adeverinţă de la medicul de familie.
    2. Medicină internă:
    a. examen clinic pe aparate şi sisteme - frecvenţă cardiacă, TA clino şi ortostatică;
    b. EKG.
        Hotărârea de expertiză medicală şi psihologică se va lua după consultarea rezultatelor examenelor paraclinice şi a consulturilor interdisciplinare.

    3. Neurologie:
    a. examen clinic.

    4. Psihiatrie:
    a. examen clinic.
        Decizia de aptitudine psihiatrică se va lua după evaluarea psihologică.
        Opţional: dozare CDT, screening droguri.

    5. O.R.L.:
    a. examen clinic;
    b. audiometrie.
        Opţional: examen fibroscopic nazofaringolaringian, CT sinusuri, ecografie părţi moi.

    6. Oftalmologie:
    a. examenul clinic al ochiului şi anexelor oculare;
    b. motilitatea oculară;
    c. acuitatea vizuală la distanţă şi la apropiere (cu eventuală corecţie optică);
    d. foriile - cu excepţia subgrupei IVc;
    e. sensibilitatea la contrast - cu excepţia subgrupei IVc;
    f. simţul cromatic;
    g. vederea stereoscopică - cu excepţia subgrupei IVc;
    h. autorefractometria fără cicloplegie;
    i. autorefractometria cu cicloplegie - cu excepţia subgrupei IVc;
    j. tensiunea intraoculară;
    k. biomicroscopia polului anterior;
    l. examenul fundului de ochi;
    m. câmp vizual prin confruntare.
        Opţional: topografie corneană, pahimetrie corneană, fotografiere digitală a fundului de ochi, câmp vizual, ecografie oculo-orbitară, tomografie Heidelberg (HRT), tomografie în coerenţă optică (OCT), anomaloscop sau alte metode de evaluare a simţului cromatic.

    7. Chirurgie:
    a. examen clinic general.
        Opţional: bioimpedanţă.

    8. Dermatologie:
    a. examen clinic dermato-venerologic.

    9. Medicină dentară:
    a. examen clinic al regiunii oro-faciale;
    b. formulă dentară.

    10. Ginecologie, doar la femei:
    a. examen clinic
        Opţional: ecografie pelvină, test de sarcină.
        Special: CT pelvis.

    11. Examen psihologic:
    a. aptitudini cognitive generale şi aptitudini operaţionale specifice;
    b. factori de personalitate.

    12. Radiologie:
    a. radiografie toraco-pulmonară.

    13. Laborator clinic:
    a. hematologie: hemoleucogramă, VSH, coagulogramă;
    b. teste biochimice: glicemie, TGO, TGP, GGT, acid uric, creatinină, bilirubină totală, colesterol total, HDL colesterol; LDL colesterol, trigliceride, uree, AgHBs, Ac. anti-HCV, Ac. anti-HIV, RPR carbon;
    c. examen complet urină.




    C. Probele specifice expertizei medicale şi psihologice a personalului aeronautic
    1) Lista cu probe obligatorii pentru personalul aeronautic din grupa I, până la vârsta de 40 de ani inclusiv
        Probele obligatorii pentru personalul aeronautic din grupa I, până la vârsta de 40 de ani inclusiv, sunt:
    1. Chestionar anamnestic plurispecialitate şi adeverinţă de la medicul de familie.
    2. Medicină internă:
    a. examen clinic pe aparate şi sisteme - frecvenţă cardiacă, TA clino şi ortostatică;
    b. EKG;
    c. ecografie abdominală.
        Opţional: Holter EKG şi TA pe 24 de ore, ecografie cardiacă transtoracică şi transesofagiană, test EKG efort, ecocardiografie de efort, studiu electrofiziologic, angiografie, angio CT, CT cardiac, scor de calciu, CT abdomen-pelvis, endoscopie digestivă superioară, endoscopie digestivă inferioară, test hemocultură, hemogramă cu frotiu, serologie boli autoimune, profil trombofilie, probe funcţionale respiratorii.
        Speciale: puncţie medulară şi biopsie osoasă, examen de spută şi BK, bronhoscopie cu lavaj bronhoalveolar, RMN abdominal şi pelvis, RMN cardiac, scintigrafie miocardică, PET CT, viremie virus hepatic B şi C, Fibroscan.

    3. Neurologie:
    a. examen clinic.
        Speciale: CT cerebral, CT coloană vertebrală, RMN cerebral, RMN coloană vertebrală, EMG cu VCN, ecografie Doppler vase cervico-cerebrale, EEG.

    4. Psihiatrie:
    a. examen clinic.
        Opţional: screening droguri, CT cerebral, examen clinic psihologic.
        Speciale: RMN cerebral.
        Decizia de aptitudine psihiatrică se va lua după evaluarea psihologică.

    5. O.R.L.:
    a. examen clinic;
    b. examen vestibular;
    c. audiometrie.
        Opţional: examen fibroscopic nazofaringolaringian, videonistagmografie, posturografie dinamică computerizată.
        Special: RMN cerebral, CT cerebral, CT sinusuri, CT cervical, ecografie părţi moi.

    6. Oftalmologie:
    a. acuitatea vizuală la distanţă şi la apropiere (eventual cu corecţie optică);
    b. autorefractometria fără cicloplegie;
    c. tensiunea intraoculară;
    d. biomicroscopia polului anterior;
    e. examenul fundului de ochi.
        Opţional: topografia corneană, pahimetria corneană, fotografierea digitală a fundului de ochi, câmpul vizual, ecografia oculo-orbitară, tomografia Heidelberg (HRT), tomografia în coerenţă optică (OCT).

    7. Chirurgie:
    a. examen clinic general.
        Opţional: bioimpedanţă, RMN, CT, Rx pe diferite segmente; ecografie abdominală, ecografie de părţi moi.
        Speciale: Endoscopie digestivă superioară şi inferioară, PET CT, markeri tumorali.

    8. Dermatologie:
    a. examen clinic dermato-venerologic.
        Speciale: biopsie cutanată, examen bacteriologic şi micologic, Ac anti-TPHA FTA-ABS

    9. Medicină dentară:
    a. examen clinic al regiunii oro-faciale;
    b. formula dentară;
    c. ortopantomogramă la prima expertiză medicală şi psihologică a personalului aeronautic, apoi numai la indicaţie.

    10. Ginecologie, doar la femei:
    a. examen clinic.
        Opţional: ecografie pelvină, test de sarcină.
        Special: CT pelvis.

    11. Explorări de fiziologie aeronautică: testarea rezistenţei fizice şi psihice la hipoxie şi hipobarism şi proba rotatorie.
    12. Examen psihologic:
    a. evaluarea nivelului de adaptare profesională curentă.
        Opţional: evaluare aptitudinală şi evaluarea structurii de personalitate.

    13. Radiologie:
    a. radiografie toraco-pulmonară;
    b. radiografie a sinusurilor anterioare ale feţei.

    14. Laborator clinic:
    a. hematologie: hemoleucogramă, VSH;
    b. teste biochimice: glicemie, TGO, TGP, GGT, uree, creatinină, colesterol total, HDL colesterol; LDL colesterol, trigliceride, Ac. anti HIV, R.P.R. carbon, dozare CDT;
    c. examen complet de urină.

    15. Evenimente de zbor: interviu privind situaţii deosebite fizice, psihice, profesionale apărute în timpul zborului.


    2) Lista cu probe obligatorii pentru personalul aeronautic din grupa I, peste vârsta de 40 de ani

    (1) Probele obligatorii pentru personalul aeronautic din grupa I, peste vârsta de 40 de ani, la expertiza anuală, sunt:
    1. Chestionar anamnestic plurispecialitate şi adeverinţă de la medicul de familie.
    2. Medicină internă:
    a. examen clinic pe aparate şi sisteme - frecvenţă cardiacă, TA clino şi ortostatică;
    b. EKG;
    c. ecografie abdominală;
    d. probe funcţionale respiratorii - la 3 ani.
        Opţional: Holter EKG şi TA pe 24 de ore, ecografie cardiacă transtoracică şi transesofagiană, test EKG efort, ecocardiografie de efort, studiu electrofiziologic, angiografie, angio CT, CT cardiac, scor de calciu, CT abdomen-pelvis, endoscopie digestivă superioară, endoscopie digestivă inferioară, test hemocultură, hemogramă cu frotiu, serologie boli autoimune, profil trombofilie.
        Speciale: puncţie medulară şi biopsie osoasă, examen de spută şi BK, bronhoscopie cu lavaj bronhoalveolar, RMN abdominal şi pelvis, RMN cardiac, scintigrafie miocardică, PET CT, viremie virus hepatic B şi C, Fibroscan.

    3. Neurologie:
    a. examen clinic.
        Speciale: CT cerebral, CT coloană vertebrală, RMN cerebral, RMN coloană vertebrală, EMG cu VCN, ecografie Doppler vase cervico-cerebrale, EEG.

    4. Psihiatrie:
    a. examen clinic.
        Opţional: screening droguri, CT cerebral, examen psihologic clinic.
        Speciale: RMN cerebral.
        Decizia de aptitudine psihiatrică se va lua după evaluarea psihologică.

    5. O.R.L.:
    a. examen clinic;
    b. examen vestibular;
    c. audiometrie.
        Opţional: examen fibroscopic nazofaringolaringian, videonistagmografie, posturografie dinamică computerizată.
        Special: RMN cerebral, CT cerebral, CT sinusuri, CT cervical, ecografie părţi moi.

    6. Oftalmologie:
    a. acuitatea vizuală la distanţă şi la apropiere (eventual cu corecţie optică);
    b. autorefractometria fără cicloplegie;
    c. tensiunea intraoculară;
    d. biomicroscopia polului anterior;
    e. examenul fundului de ochi.
        Opţional: topografia corneană, pahimetria corneană, fotografierea digitală a fundului de ochi, câmpul vizual, ecografia oculo-orbitară, tomografia Heidelberg (HRT), tomografia în coerenţă optică (OCT), anomaloscop sau alte metode de evaluare a simţului cromatic.

    7. Chirurgie:
    a. examen clinic general.
        Opţional: bioimpedanţă, RMN, CT, Rx pe diferite segmente; ecografie abdominală, ecografie de părţi moi.
        Speciale: Endoscopie digestivă superioară şi inferioară, PET CT, markeri tumorali.

    8. Dermatologie:
    a. examen clinic dermato-venerologic.
        Speciale: biopsie cutanată, examen bacteriologic şi micologic, Ac anti-TPHA FTA-ABS.

    9. Medicină dentară:
    a. examen clinic al regiunii oro-faciale;
    b. formula dentară;
    c. ortopantomogramă la prima expertiză medicală şi psihologică a personalului aeronautic, apoi numai la indicaţie.

    10. Ginecologie, doar la femei:
    a. examen clinic.
        Opţional: ecografie pelvină, ecografie sân.
        Special: CT pelvis, mamografie.

    11. Explorări de fiziologie aeronautică: testarea rezistenţei fizice şi psihice la hipoxie şi hipobarism şi proba rotatorie.
    12. Examen psihologic:
    a. evaluarea nivelului de adaptare profesională curentă.

    13. Radiologie:
    a. radiografie toraco-pulmonară;
    b. radiografie a sinusurilor anterioare ale feţei.

    14. Laborator clinic:
    a. hematologie: hemoleucogramă, VSH;
    b. teste biochimice: glicemie, TGO, TGP, GGT, uree, creatinină, colesterol total, HDL colesterol, LDL colesterol, trigliceride, Ac. antiHIV, R.P.R. carbon, dozare CDT;
    c. examen complet de urină.

    15. Evenimente de zbor: interviu privind situaţii deosebite fizice, psihice, profesionale apărute în timpul zborului.


    (2) Probele obligatorii pentru personalul aeronautic din grupa I, peste vârsta de 40 de ani, la expertiza medicală şi psihologică semestrială (după/la 6 luni de la expertiza medicală şi psihologică anuală), sunt:
    1. Chestionar anamnestic plurispecialitate şi adeverinţă de la medicul de familie.
    2. Medicină internă:
    a. examen clinic pe aparate şi sisteme - frecvenţă cardiacă, TA clino şi ortostatică;
    b. EKG.
        Opţional: Holter EKG şi TA pe 24 de ore, ecografie cardiacă transtoracică şi transesofagiană, test EKG efort, ecocardiografie de efort, studiu electrofiziologic, angiografie, angio CT, CT cardiac, scor de calciu, CT abdomen-pelvis, endoscopie digestivă superioară, endoscopie digestivă inferioară, test hemocultură, hemogramă cu frotiu, serologie boli autoimune, profil trombofilie;
        Speciale: puncţie medulară şi biopsie osoasă, examen de spută şi BK, bronhoscopie cu lavaj bronhoalveolar, RMN abdominal şi pelvis, RMN cardiac, scintigrafie miocardică, PET CT, viremie virus hepatic B şi C, Fibroscan.

    3. Neurologie:
    a. examen clinic.
        Speciale: CT/RMN cerebral, CT/RMN coloană vertebrală, EMG cu VCN, ecografie Doppler vase cervico-cerebrale, EEG.

    4. Psihiatrie:
    a. examen clinic.
        Opţional: dozare CDT, screening droguri, CT cerebral, examen psihologic clinic.
        Speciale: RMN cerebral.

    5. O.R.L.:
    a. examen clinic.
        Opţional: examen fibroscopic nazofaringolaringian, videonistagmografie, posturografie dinamică computerizată;
        Special: RMN cerebral, CT cerebral, CT sinusuri, CT cervical, ecografie părţi moi.

    6. Oftalmologie:
    a. examen clinic al ochiului şi anexelor;
    b. acuitate vizuală: sensibilitate la contrast;
    c. refractometrie fără cicloplegie;
    d. biomicroscopie pol anterior ochi;
    e. tensiune oculară;
    f. examenul fundului de ochi.
        Opţional: topografie corneană, pahimetrie corneană, fotografiere digitală a fundului de ochi, câmp vizual, ecografie oculo-orbitară, tomografie Heidelberg (HRT), tomografie în coerenţă optică (OCT), anomaloscop sau alte metode de evaluare a simţului cromatic.

    7. Laborator clinic:
    a. hematologie: hemoleucogramă, VSH;
    b. teste biochimice: glicemie, TGO, TGP, GGT, acid uric, test PSA;
    c. examen complet de urină.



    3) Lista cu probe obligatorii pentru personalul aeronautic din grupa a II-a, piloţi până la vârsta de 45 de ani inclusiv şi paraşutişti
        Probele obligatorii pentru personalul aeronautic din grupa a II-a, piloţi până la vârsta de 45 de ani inclusiv şi paraşutişti sunt:
    1. Chestionar anamnestic plurispecialitate şi adeverinţă de la medicul de familie.
    2. Medicină internă:
    a. examen clinic pe aparate şi sisteme - frecvenţă cardiacă, TA clino şi ortostatică;
    b. EKG;
    c. ecografie abdominală.
        Opţional: Holter EKG şi TA pe 24 de ore, ecografie cardiacă transtoracică şi transesofagiană, test EKG efort, ecocardiografie de efort, studiu electrofiziologic, angiografie, angio CT, CT cardiac, scor de calciu, CT abdomen-pelvis, endoscopie digestivă superioară, endoscopie digestivă inferioară, test hemocultură, hemogramă cu frotiu, serologie boli autoimune, profil trombofilie, probe funcţionale respiratorii;
        Speciale: puncţie medulară şi biopsie osoasă, examen de spută şi BK, bronhoscopie cu lavaj bronhoalveolar, RMN abdominal şi pelvis, RMN cardiac, scintigrafie miocardică, PET CT, viremie virus hepatic B şi C, Fibroscan.

    3. Neurologie:
    a. examen clinic.

    4. Psihiatrie:
    a. clinic.
        Opţional: screening droguri, CT cerebral, examen psihologic clinic.
        Speciale: RMN cerebral.
        Decizia de aptitudine psihiatrică se va lua după evaluarea psihologică.

    5. O.R.L.:
    a. examen clinic;
    b. examen vestibular;
    c. audiometrie.
        Opţional: examen fibroscopic nazofaringolaringian, videonistagmografie, posturografie dinamică computerizată;
        Special: RMN cerebral, CT cerebral, CT sinusuri, CT cervical, ecografie părţi moi.

    6. Oftalmologie:
    a. acuitatea vizuală la distanţă şi la apropiere (eventual cu corecţie optică);
    b. tensiunea intraoculară;
    c. autorefractometria fără cicloplegie;
    d. biomicroscopia polului anterior;
    e. examenul fundului de ochi.
        Opţional: topografia corneană, pahimetria corneană, fotografierea digitală a fundului de ochi, câmpul vizual, ecografia oculo-orbitară, tomografia Heidelberg (HRT), tomografia în coerenţă optică (OCT), anomaloscop sau alte metode de evaluare a simţului cromatic.

    7. Chirurgie:
    a. examen clinic general.
        Opţional: RMN, CT, Rx pe diferite segmente; ecografie abdominală, ecografie de părţi moi, bioimpedanţă.

    8. Dermatologie:
    a. examen clinic dermato-venerologic.
        Speciale: biopsie cutanată, examen bacteriologic şi micologic, Ac anti-TPHA FTA-ABS.

    9. Medicină dentară:
    a. examen clinic al regiunii oro-faciale;
    b. formulă dentară;
    c. ortopantomogramă la prima expertiză medicală şi psihologică a personalului aeronautic, apoi numai la indicaţie.

    10. Ginecologie, doar la femei:
    a. examen clinic.
        Opţional: ecografie pelvină, test de sarcină.
        Special: CT pelvis.

    11. Explorări de fiziologie aeronautică: testarea rezistenţei fizice şi psihice la hipoxie şi hipobarism şi proba rotatorie pentru subgrupa IIa şi testarea rezistenţei fizice şi psihice la hipobarism pentru subgrupa IIb.
    12. Examen psihologic:
    a. evaluarea nivelului de adaptare profesională curentă.

    13. Radiologie:
    a. radiografie toraco-pulmonară;
    b. radiografie a sinusurilor anterioare ale feţei.

    14. Laborator clinic:
    a. hematologie: hemoleucogramă, VSH;
    b. teste biochimice: glicemie, TGO, TGP, GGT, uree, creatinină, colesterol total, HDL colesterol; LDL colesterol, trigliceride, Ac.antiHIV, R.P.R. carbon, dozare CDT;
    c. examen complet de urină.

    15. Evenimente de zbor: interviu privind situaţii deosebite fizice, psihice, profesionale apărute în timpul zborului.


    4) Lista cu probe obligatorii pentru personalul aeronautic din subgrupa IIa, piloţi peste vârsta de 45 de ani

    (1) Probele obligatorii pentru personalul aeronautic din subgrupa IIa, piloţi peste vârsta de 45 de ani, la expertiza anuală sunt:
    1. Chestionar anamnestic plurispecialitate şi adeverinţă de la medicul de familie.
    2. Medicină internă:
    a. examen clinic pe aparate şi sisteme - frecvenţă cardiacă, TA clino şi ortostatică;
    b. EKG;
    c. ecografie abdominală;
    d. probe funcţionale respiratorii - la 3 ani.
        Opţional: Holter EKG şi TA pe 24 de ore, ecografie cardiacă transtoracică şi transesofagiană, test EKG efort, ecocardiografie de efort, studiu electrofiziologic, angiografie, angio CT, CT cardiac, scor de calciu, CT abdomen-pelvis, endoscopie digestivă superioară, endoscopie digestivă inferioară, test hemocultură, hemogramă cu frotiu, serologie boli autoimune;
        Speciale: puncţie medulară şi biopsie osoasă, examen de spută şi BK, bronhoscopie cu lavaj bronhoalveolar, RMN abdominal şi pelvis, RMN cardiac, scintigrafie miocardică, PET CT, viremie virus hepatic B şi C, Fibroscan.

    3. Neurologie:
    a. examen clinic.
        Opţional: CT/RMN cerebral, CT/RMN coloană vertebrală, EMG cu VCN, ecografie Doppler vase cervico-cerebrale, EEG.

    4. Psihiatrie:
    a. examen clinic.
        Opţional: screening droguri, CT cerebral, examen psihologic clinic.
        Speciale: RMN cerebral.
        Decizia de aptitudine psihiatrică se va lua după evaluarea psihologică.

    5. O.R.L.:
    a. examen clinic;
    b. examen vestibular;
    c. audiometrie.
        Opţional: examen fibroscopic nazofaringolaringian, videonistagmografie, posturografie dinamică computerizată.
        Special: RMN cerebral, CT cerebral, CT sinusuri, CT cervical, ecografie părţi moi.

    6. Oftalmologie:
    a. acuitatea vizuală la distanţă şi la apropiere (eventual cu corecţie optică);
    b. tensiunea intraoculară;
    c. autorefractometria fără cicloplegie;
    d. biomicroscopia polului anterior;
    e. examenul fundului de ochi.
        Opţional: topografia corneană, pahimetria corneană, fotografierea digitală a fundului de ochi, câmpul vizual, ecografia oculo-orbitară, tomografia Heidelberg (HRT), tomografia în coerenţă optică (OCT), anomaloscop sau alte metode de evaluare a simţului cromatic.

    7. Chirurgie:
    a. examen clinic general.
        Opţional: RMN, CT, Rx pe diferite segmente; ecografie abdominală, ecografie de părţi moi, bioimpedanţă.
        Speciale: Endoscopie digestivă superioară şi inferioară, PET CT, markeri tumorali.

    8. Dermatologie:
    a. examen clinic dermato-venerologic.
        Speciale: biopsie cutanată, examen bacteriologic şi micologic, Ac anti-TPHA FTA- ABS.

    9. Medicină dentară:
    a. examen clinic al regiunii oro-faciale;
    b. formula dentară;
    c. ortopantomogramă la prima expertiză medicală şi psihologică a personalului aeronautic, apoi numai la indicaţie.

    10. Ginecologie, doar la femei:
    a. examen clinic.
        Opţional: ecografie pelvină, ecografie sân.
        Special: CT pelvis, mamografie.

    11. Explorări de fiziologie aeronautică: testarea rezistenţei fizice şi psihice la hipoxie şi hipobarism şi proba rotatorie.
    12. Examen psihologic:
    a. evaluarea nivelului de adaptare profesională curentă.

    13. Radiologie:
    a. radiografie toraco-pulmonară;
    b. radiografie a sinusurilor anterioare ale feţei.

    14. Laborator clinic:
    a. hematologie: hemoleucogramă., VSH;
    b. teste biochimice: glicemie, TGO, TGP, GGT, uree, creatinină, colesterol total, HDL colesterol; LDL colesterol, trigliceride, Ac. anti HIV, R.P.R. carbon, dozare CDT;
    c. examen complet de urină.

    15. Evenimente de zbor: interviu privind situaţii deosebite fizice, psihice, profesionale apărute în timpul zborului.


    (2) Probele obligatorii pentru personalul aeronautic din subgrupa Iia, piloţi peste vârsta de 45 de ani, la expertiza medicală semestrială - după/la 6 luni de la expertiza medicală şi psihologică anuală - sunt:
    1. Chestionar anamnestic plurispecialitate şi adeverinţă de la medicul de familie.
    2. Medicină internă:
    a. examen clinic pe aparate şi sisteme - frecvenţă cardiacă, TA clino şi ortostatică;
    b. EKG.
        Opţional: Holter EKG şi TA pe 24 de ore, ecografie transesofagiană, test EKG efort, ecocardiografie de efort, studiu electrofiziologic, angiografie, angio CT, CT cardiac, scor de calciu, CT abdomen-pelvis, endoscopie digestivă superioară, endoscopie digestivă inferioară, test hemocultură, hemogramă cu frotiu, serologie boli autoimune;
        Speciale: puncţie medulară şi biopsie osoasă, examen de spută şi BK, bronhoscopie cu lavaj bronhoalveolar, RMN abdominal şi pelvis, RMN cardiac, scintigrafie miocardică, PET CT, viremie virus hepatic B şi C, Fibroscan.

    3. Neurologie:
    a. examen clinic.
        Speciale: CT/RMN cerebral, CT/RMN coloană vertebrală, EMG cu VCN, ecografie Doppler vase cervico-cerebrale, EEG.

    4. Psihiatrie:
    a. examen clinic.
        Opţional: dozare CDT, screening droguri, CT cerebral, examen psihologic clinic.
        Speciale: RMN cerebral.

    5. O.R.L.:
    a. examen clinic.
        Opţional: examen fibroscopic nazofaringolaringian, videonistagmografie, posturografie dinamică computerizată;
        Special: RMN cerebral, CT cerebral, CT sinusuri, CT cervical, ecografie părţi moi.

    6. Oftalmologie:
    a. examen clinic al ochiului şi anexelor;
    b. acuitate vizuală: sensibilitate la contrast;
    c. refractometrie fără cicloplegie;
    d. biomicroscopie pol anterior ochi;
    e. tensiune oculară;
    f. examenul fundului de ochi.
        Opţional: topografie corneană, pahimetrie corneană, fotografiere digitală a fundului de ochi, câmp vizual, ecografie oculo-orbitară, tomografie Heidelberg (HRT), tomografie în coerenţă optică (OCT), anomaloscop sau alte metode de evaluare a simţului cromatic.

    7. Laborator clinic:
    a. hematologie: hemoleucogramă, VSH;
    b. teste biochimice: glicemie, TGO, TGP,GGT, acid uric, test PSA;
    c. examen complet de urină.



    5) Lista cu probe obligatorii pentru personalul aeronautic din grupa a III-a
        Probele obligatorii pentru personalul aeronautic din grupa a IiI-a sunt:
    1. Chestionar privind anamneza biologică şi socială.
    2. Medicină internă:
    a. examen clinic pe aparate şi sisteme - frecvenţă cardiacă, TA clino şi ortostatică;
    b. EKG.
        Opţional: Holter EKG şi TA pe 24 de ore, ecografie transesofagiană, test EKG efort, ecocardiografie de efort, studiu electrofiziologic, angiografie, angio CT, CT cardiac, scor de calciu, CT abdomen-pelvis, endoscopie digestivă superioară, endoscopie digestivă inferioară, test hemocultură, hemogramă cu frotiu, serologie boli autoimune, probe funcţionale respiratorii;
        Speciale: puncţie medulară şi biopsie osoasă, examen de spută şi BK, bronhoscopie cu lavaj bronhoalveolar, RMN abdominal şi pelvis, RMN cardiac, scintigrafie miocardică, PET CT, viremie virus hepatic B şi C, Fibroscan.

    3. Neurologie:
    a. examen clinic.
        Speciale: CT/RMN cerebral, CT/RMN coloană vertebrală, EMG cu VCN, ecografie Doppler vase cervico-cerebrale, EEG.

    4. Psihiatrie:
    a. examen clinic.
        Opţional: screening droguri, CT cerebral, examen psihologic clinic.
        Speciale: RMN cerebral.
        Decizia de aptitudine psihiatrică se va lua după evaluarea psihologică.

    5. O.R.L.:
    a. examen clinic;
    b. audiometrie.
        Opţional: examen fibroscopic nazofaringolaringian, videonistagmografie, posturografie dinamică computerizată.
        Special: RMN cerebral, CT cerebral, CT sinusuri, CT cervical, ecografie părţi moi.

    6. Oftalmologie:
    a. acuitatea vizuală la distanţă şi la apropiere (cu eventuală corecţie optică);
    b. tensiunea intraoculară;
    c. autorefractometria fără cicloplegie;
    d. biomicroscopia polului anterior;
    e. examenul fundului de ochi.
        Opţional: topografie corneană, pahimetrie corneană, fotografiere digitală a fundului de ochi, câmp vizual, ecografie oculo-orbitară, tomografie Heidelberg (HRT), tomografie în coerenţă optică (OCT), anomaloscop sau alte metode de evaluare a simţului cromatic.

    7. Chirurgie:
    a. examen clinic general.
        Opţional: RMN, CT, Rx pe diferite segmente; ecografie abdominală, ecografie de părţi moi, bioimpedanţă.
        Speciale: Endoscopie digestivă superioară şi inferioară, PET CT, markeri tumorali.

    8. Dermatologie:
    a. examen clinic dermato-venerologic.
        Speciale: biopsie cutanată, examen bacteriologic şi micologic, Ac anti-TPHA FTA- ABS.

    9. Medicină dentară:
    a. examen clinic al regiunii oro-faciale;
    b. formula dentară;
    c. ortopantomogramă la prima expertiză medicală şi psihologică a personalului aeronautic militar, în rest numai la indicaţie.

    10. Ginecologie, doar la femei:
    a. examen clinic.
        Opţional: ecografie pelvină, ecografie sân.
        Special: CT pelvis, mamografie.

    11. Explorări de fiziologie aeronautică: testarea rezistenţei fizice şi psihice la hipoxie şi hipobarism şi proba rotatorie.
    12. Examen psihologic:
    a. evaluarea nivelului de adaptare profesională curentă.

    13. Radiologie:
    a. radiografie toraco-pulmonară;
    b. radiografie a sinusurilor anterioare ale feţei.

    14. Laborator clinic:
    a. hematologie: hemoleucogramă, VSH;
    b. teste biochimice: glicemie, TGO, TGP, GGT, uree, creatinină, colesterol total, HDL colesterol; LDL colesterol, trigliceride, Ac. anti HIV, R.P.R. carbon, dozare CDT;
    c. examen complet de urină.

    15. Evenimente de zbor: interviu privind situaţii deosebite fizice, psihice, profesionale apărute în timpul zborului.


    6) Lista cu probe obligatorii pentru personalul aeronautic din grupa a IV-a
        Probele obligatorii pentru personalul aeronautic din grupa a IV-a sunt:
    1. Chestionar privind anamneza biologică şi socială.
    2. Medicină internă:
    a. examen clinic pe aparate şi sisteme - frecvenţă cardiacă, TA clino şi ortostatică;
    b. EKG.
        Opţional: Holter EKG şi TA pe 24 de ore, ecografie transesofagiană, test EKG efort, ecocardiografie de efort, studiu electrofiziologic, angiografie, angio CT, CT cardiac, scor de calciu, CT abdomen-pelvis, endoscopie digestivă superioară, endoscopie digestivă inferioară, test hemocultură, hemogramă cu frotiu, serologie boli autoimune;
        Speciale: puncţie medulară şi biopsie osoasă, examen de spută şi BK, bronhoscopie cu lavaj bronhoalveolar, RMN abdominal şi pelvis, RMN cardiac, scintigrafie miocardică, PET CT, viremie virus hepatic B şi C, Fibroscan.

    3. Neurologie:
    a. examen clinic.
        Speciale: CT/RMN cerebral, CT/RMN coloană vertebrală, EMG cu VCN, ecografie Doppler vase cervico-cerebrale, EEG.

    4. Psihiatrie:
    a. examen clinic.
        Opţional: dozare CDT, screening droguri, CT cerebral, examen psihologic clinic.
        Decizia de aptitudine psihiatrică se va lua după evaluarea psihologică.

    5. O.R.L.:
    a. examen clinic.
        Opţional: examen fibroscopic nazofaringolaringian, videonistagmografie, posturografie dinamică computerizată.
    Special: RMN cerebral, CT cerebral, CT sinusuri, CT cervical, ecografie părţi moi.

    6. Oftalmologie:
    a. acuitatea vizuală la distanţă şi la apropiere (cu eventuală corecţie optică);
    b. tensiunea intraoculară;
    c. autorefractometria fără cicloplegie;
    d. biomicroscopia polului anterior.
        Opţional: topografie corneană, pahimetrie corneană, fotografiere digitală a fundului de ochi, câmp vizual, ecografie oculo-orbitară, tomografie Heidelberg (HRT), tomografie în coerenţă optică (OCT), anomaloscop sau alte metode de evaluare a simţului cromatic.

    7. Chirurgie:
    a. examen clinic general.
        Opţional: RMN, CT, Rx pe diferite segmente; ecografie abdominală, ecografie de părţi moi, bioimpedanţă.
        Speciale: Endoscopie digestivă superioară şi inferioară, PET CT, markeri tumorali.

    8. Dermatologie:
    a. examen clinic dermato-venerologic.
        Speciale: biopsie cutanată, examen bacteriologic şi micologic, Ac anti-TPHA FTA- ABS.

    9. Medicină dentară :
    a. examen clinic al regiunii oro-faciale;
    b. formulă dentară.

    10. Ginecologie, doar la femei:
    a. examen clinic.
        Opţional: ecografie pelvină, test de sarcină.
        Special: CT pelvis.

    11. Examen psihologic:
    a. evaluarea nivelului de adaptare profesională curentă.

    12. Radiologie:
    a. radiografie toraco-pulmonară.

    13. Laborator clinic:
    a. hematologie: hemoleucogramă, VSH;
    b. teste biochimice: glicemie, TGO, TGP, GGT, uree, creatinină, colesterol total, HDL colesterol; LDL colesterol, trigliceride, Ac. anti HIV, R.P.R. carbon;
    c. examen complet de urină.




    D. Probele funcţionale specifice medico-aeronautice
        Probele funcţionale specifice medico-aeronautice se efectuează atât pentru testarea rezistenţei individuale la factori specifici activităţilor aeronautice - hipoxie, hipobarism, suprasolicitare vestibulară - cât şi pentru evidenţierea unor afecţiuni sau sindroame relevate sau agravate în aceste condiţii. În vederea documentării şi evaluării performanţelor, probele funcţionale specifice medico-aeronautice vor fi înregistrate video. Termenul de păstrare este până la prezentarea la următoarea vizită medicală ce presupune probe funcţionale specifice medico-aeronautice sau de un an în cazul ieşirii din sistem.
    1. Testarea rezistenţei fizice şi psihice la hipoxie şi hipobarism (proba de barocameră)
        În anul în care se execută unul din profilele de antrenament fiziologic în camera hipobară, în cazul completării cu succes a profilului de antrenament, efectuarea testării rezistenţei fizice şi psihice la hipoxie şi hipobarism, denumită în continuare probă, nu se execută, iar expertizatul primeşte aptitudine la testarea rezistenţei fizice şi psihice la hipoxie şi hipobarism. În cazul necompletării cu succes a profilului de antrenament, expertizatul va efectua testarea rezistenţei fizice şi psihice la hipoxie şi hipobarism după minimum 48 de ore de la sesiunea de antrenament.
        Proba se execută la 5500 de metri înălţime simulată cu test de efort.
        Condiţiile de executare a probei sunt:
    a) subiect odihnit, cu o alimentaţie consumată în urmă cu minimum 30 de minute;
    b) subiectul să aibă efectuate: la selecţie - examen clinic boli interne, EKG, ecografie cardiacă, analizele de laborator, examen clinic ORL, radiografie toraco-pulmonară şi a sinusurilor anterioare ale feţei, electroencefalogramă, examen ginecologic pentru femei iar la expertiză - examen clinic boli interne, EKG, examen clinic ORL, radiografie toraco-pulmonară şi a sinusurilor anterioare ale feţei, examen ginecologic pentru femei;
    c) proba se execută până la ora 13.30, în cazul programului normal de lucru pentru subgrupa Iib şi până la ora 13.00, pentru celelalte subgrupe.

        Contraindicaţii:
    a) afecţiuni acute ale căilor respiratorii superioare;
    b) stări febrile;
    c) stări de oboseală accentuată şi surmenaj;
    d) hipertensiune arterială (cu TAS >150 mmHg şi/sau TAD >100 mmHg);
    e) aritmie extrasistolică cu peste 5 extrasistole ventriculare pe minut (confirmate cardiologic);
    f) traseu EKG care sugerează modificări ischemice;
    g) tulburări majore de conducere;
    h) gravide.

        Tehnica de lucru:
        Testarea rezistenţei fizice şi psihice la hipoxie şi hipobarism se execută în 3 etape.
        Etapa 1. Pe tot parcursul probei, subiectul este monitorizat, urmărindu-se permanent frecvenţa cardiacă, morfologia EKG, fizionomia feţei, starea de vigilenţă şi capacitatea psihică prin stimuli verbali şi alte tehnici destinate evaluării stării psihice curente. Durata probei este de 15 minute. Ascensiunea se execută cu viteza de 40 m/s, continuu până la altitudinea simulată de 5500 m, corespunzător la o presiune de 379 mm Hg. În primele 7 minute de hipoxie hipobară are loc acomodarea aparatului cardio-vascular şi respirator la aceste condiţii, exprimată prin:
    a) creşterea frecvenţei cardiace;
    b) creşterea tensiunii arteriale sistolice;
    c) creşterea inotropismului prin creşterea cateholaminelor circulante;
    d) creşterea debitului cardiac/minut;
    e) creşterea debitului cerebral.

        În etapa a 2-a se execută un test de solicitare constând din 10 genuflexiuni timp de 20 de secunde.
        În etapa a 3-a, cu durata de 7 minute şi 40 de secunde, se urmăreşte modul de revenire a parametrilor fiziologici la datele dinaintea testului de solicitare, exprimând capacitatea de adaptare a organismului la hipoxia hipobară.
        Coborârea la presiunea de la sol se execută cu viteza de 30 m/s.

        Rezultatul şi concluziile testării:
        Medicul care conduce proba consemnează în fişa de examinare, atât parametrii fiziologici frecvenţa cardiacă în diferite etape, modificări ale activităţii electrice ale inimii, ale frecvenţei şi amplitudinii mişcărilor respiratorii, capacităţii psihice, cât şi patologici, obţinuţi pe parcursul probei, în funcţie de care se apreciază rezistenţa la hipoxie, bună sau scăzută.
        Se consideră rezistenţă scăzută la hipoxie-hipobarism:
    a) apariţia sincopei cardio-respiratorii în una din etapele probei;
    b) tahicardia peste 160 bătăi/minut;
    c) extrasistole ventriculare mai frecvente de 10 bătăi/minut. Caracterul patologic al acestora se apreciază şi în funcţie de modul cum se comportă excitabilitatea miocardului după administrarea de O2, în timpul probei, la indicaţia medicului care conduce proba;
    d) bradicardia exprimată prin frecvenţa cardiacă sub 50 bătăi/minut;
    e) modificări morfologice ale EKG;
    f) dispneea inspiratorie;
    g) diminuarea stării de vigilenţă şi a proceselor psihice;
    h) necesitatea de administrare de oxigen pe mască.

        În caz de rezistenţă scăzută la hipoxie, se adoptă următoarea atitudine:
    a) pentru candidaţi: inapt, prin decizia stabilită de către cabinetele de boli interne, O.R.L. sau neurologie, în funcţie de patologia descrisă;
    b) pentru personalul navigant brevetat, stabilirea cauzelor care au determinat rezistenţa slabă, cât şi a aptitudinii, până la repetarea probei, nu mai devreme de 48 de ore, vor fi luate de către cabinetele de boli interne, O.R.L. sau neurologie, în funcţie de patologia descrisă.

        Incidente în timpul probei:
    a) sincopa cardio-respiratorie: se întrerupe proba, se coboară cu avarie şi se aplică măsurile de resuscitare cardio-respiratorii indicate. Toţi subiecţii aflaţi în camera hipobară, supuşi coborârii de avarie, sunt examinaţi clinic O.R.L.;
    b) lipotimii: se adoptă aceeaşi atitudine ca la lit. a);
    c) otalgii, sinusalgii, odontalgii: se dau indicaţii pentru egalizarea presiunilor în urechea medie şi sinusuri, iar în caz de eşec, se întrerupe proba şi se redirecţionează către consult O.R.L. Ceilalţi participanţi la probă vor repeta proba la o dată ulterioară;
    d) în situaţia în care rezistenţa scăzută la hipoxie nu este evidenţiată de o cauză medicală specifică unei specialităţi (lipsă de cooperare, motive psihologice, abandonul voit al probei, etc.), decizia de inaptitudine şi/sau repetarea probei aparţine medicului examinator.



    2. Testarea rezistenţei fizice şi psihice la hipobarism (proba de barofuncţie)
        Proba se execută la 5500 de metri înălţime simulată.
        Condiţiile de executare a probei sunt:
    a) subiect odihnit, cu o alimentaţie consumată în urmă cu minimum 30 de minute;
    b) subiectul să aibă efectuate: examen clinic boli interne, EKG, examen clinic ORL, radiografie toraco-pulmonară şi a sinusurilor anterioare ale feţei, examen ginecologic pentru femei.

        Contraindicaţii:
    a) afecţiuni acute ale căilor respiratorii superioare;
    b) stări febrile;
    c) stări de oboseală accentuată şi surmenaj;
    d) hipertensiune arterială (cu TAS >150 mmHg şi/sau TAD >100 mmHg);
    e) aritmie extrasistolică cu peste 5 extrasistole ventriculare (confirmate cardiologic) pe minut;
    f) traseu EKG care sugerează modificări ischemice;
    g) tulburări majore de conducere;
    h) gravide.

        Tehnica de lucru:
        Durata probei este de 8 minute.
        Se execută o ascensiune cu o viteză de 40 m/s continuu, până la altitudinea simulată de 5500 m, corespunzător la o presiune de 379 mm/Hg.
        Urmează un palier de 2 minute, după care se efectuează coborârea la presiunea de la sol cu o viteză de 30 m/s.
        Pe tot parcursul probei, subiectul este monitorizat, urmărindu-se permanent fizionomia, starea de vigilenţă, apariţia unor simptome ca: otalgii, sinusalgii, odontalgii, dureri abdominale.
        În funcţie de aceşti parametri se apreciază rezistenţa la hipobarism. Medicul care conduce proba consemnează în fişa de examinare "Barofuncţie fără acuze" sau descrie simptomele apărute, subiectul fiind îndrumat către medicul specialist O.R.L. sau medicul stomatolog pentru depistarea cauzelor, tratament, recuperare şi stabilirea aptitudinii. La indicaţia acestor medici se poate repeta proba, dacă este cazul, după perioada de recuperare. Ceilalţi participanţi la probă vor repeta proba la o dată ulterioară.


    3. Proba rotatorie
        Probele care se efectuează în cadrul acestui examen urmăresc să testeze reactivitatea şi rezistenţa vestibulară individuală la factorii specifici zborului - acceleraţii liniare, unghiulare, zgomot, vibraţii. Se urmăresc şi se cuantifică următoarele 2 tipuri de reacţii ce se pot manifesta ca urmare a excitaţiei vestibulare, existând de asemenea şi contraindicaţii de executare a probei:
    1. Reacţiile somatice, unde se urmăresc:
    a) deviaţia segmentară;
    b) nistagmusul ocular;
    c) nistagmusul cefalic;
    d) nistagmusul troncular;
    e) mişcările de apărare;
    f) încordarea motorie.

    2. Reacţiile vegetative, care pot fi:
    a) paloarea tegumentelor;
    b) transpiraţia;
    c) greaţa;
    d) vărsăturile.


        Contraindicaţiile de executare a probei sunt:
    a) afecţiuni febrile;
    b) infecţii acute ale căilor respiratorii superioare;
    c) stări de oboseală accentuată.

        Tehnica de lucru:
        Testarea vestibulară se execută în 3 etape, în funcţie de subiectul testat, astfel:
        Etapa 1: 10 giraţii stânga + 10 giraţii dreapta cu stop la 90°, 270°/secundă cu capul înclinat anterior la 30°;
        Etapa a 2-a: 1 minut giraţie dreapta cu înclinări laterale dreapta - stânga ale capului; 1 minut pauză; 1 minut giraţie stânga cu înclinări laterale dreapta - stânga ale capului; 1 minut pauză;
        Etapa a 3-a: 1 minut giraţie dreapta la 270°/secundă cu aplecări anterioare ale trunchiului, pornind şi revenind la poziţia cu capul anteflectat 30°; 1 minut pauză; 1 minut giraţii stânga la 270°/secundă cu aplecări anterioare ale trunchiului, pornind şi revenind la poziţia cu capul anteflectat 30°.
        Evaluarea şi cuantificarea reacţiilor somatice şi a reacţiilor vegetative se face de către medicul examinator, consemnând în fişa de examinare fiecare reacţie apărută, momentul instalării acesteia şi intensitatea. Hotărârea asupra aptitudinii se ia apreciind numărul şi intensitatea reacţiilor.


    4. Evenimente de zbor
        Interviul privind evenimentele de zbor se desfăşoară pentru identificarea şi minimalizarea factorilor de risc specifici aeronautici. Se va consemna în fişă numărul total de ore de zbor şi numărul de ore de zbor efectuate de la ultimul interviu, cu precizarea tipului sau tipurilor de aeronave. Pentru subgrupa IIb se va consemna numărul total de salturi şi numărul de salturi de la ultimul interviu, cu menţionarea tipului de paraşută. Interviul se va desfăşura în laboratorul antrenamente speciale la sol. Se va insista asupra evenimentelor fiziologice/simptome/modificări ale stării de sănătate apărute pe timpul zborului, cu detalierea eventualelor incidente/accidente de zbor. În funcţie de gravitatea evenimentelor identificate, se va colabora cu specialiştii din cadrul cabinetelor de psihiatrie, neurologie, ORL, boli interne, chirurgie, laboratorul psihologie şi instructorii din cadrul antrenamentului fiziologic, pentru identificarea etiologică şi urmărirea în timp a problemelor identificate. Rezultatul final se va consemna în fişa de expertiză.


    E. Evaluarea aptitudinii psihice pentru activităţi aeronautice militare
    1. Aspecte generale
        Evaluarea psihologică în aviaţie este un proces prin care se urmăreşte certificarea unor caracteristici psihice din perspectiva performanţei profesionale. Această evaluare are loc atât în faza de selecţie cât şi ulterior acesteia, periodic, pe tot parcursul activităţii profesionale.
        Selecţia psihologică are drept scop alegerea, dintre toţi candidaţii, a celor care prezintă cele mai potrivite caracteristici psihologice (care să le asigure şanse de succes în instruire şi ulterior, în perioada de exercitare a profesiei). Astfel, selecţia pune accentul pe evaluarea nivelului psihoaptitudinal, având în vedere identificarea acelor trăsături stabile şi neantrenabile (sau foarte puţin antrenabile) care condiţionează în cea mai mare măsură adaptarea la procesul de instruire şi la solicitările profesiilor aeronautice.
        Durata evaluărilor psihologice de selecţie este condiţionată de gradul solicitărilor psihice specifice fiecărei funcţii aeronautice militare. Evaluarea poate varia de la două zile de evaluare consecutive (cu un volum cumulat de 10-12 ore pentru piloţi, controlori de trafic, navigatori de bord, controlori de zbor de la bordul aeronavelor şi operatori aeronave fără pilot, mai grele de 150 kg.) până la o zi de evaluare (cu un volum de 4-6 ore) pentru celelalte funcţii aeronautice.
        Evaluările psihologice periodice/controalele suplimentare, spre deosebire de selecţie, au scopul de a evidenţia adaptarea profesională a persoanelor care au trecut printr-un proces de selecţie psihologică. Cu această ocazie se investighează aspecte ce ţin de capacitatea de a răspunde solicitărilor profesionale pe termen lung (adaptare profesională curentă).

    2. Metode şi tehnici utilizate în evaluarea psihologică
        În vederea realizării evaluării psihologice se utilizează atât tehnici de investigaţie din laboratorul de psihologie cât şi metode de recoltare a informaţiilor din mediul profesional al subiecţilor.
    1) Metode şi tehnici utilizate pentru evaluarea psihologică din laborator
        Evaluarea psihologică se bazează pe metode specifice create în cadrul laboratorului de psihologie al institutului sau achiziţionate, anterior experimentate şi validate, care respectă criteriile ştiinţifice şi normele profesionale de construcţie a instrumentelor de evaluare psihologică.
        Ori de câte ori este posibil, aptitudinile şi trăsăturile de personalitate se evaluează prin două surse de informaţii (teste/chestionare) diferite, pentru o mai mare siguranţă a rezultatelor.
        Examinarea poate cuprinde şi probe aflate în faza de experimentare, fără ca acestea să fie utilizate la susţinerea deciziei aptitudinale.
        Decizia psihologică se întemeiază pe probe etalonate şi adaptate sub aspectul tipului de examen (selecţie/control periodic) şi al funcţiei aeronautice. Etalonarea poate lua oricare din formele uzuale: decile, centile, stanine, note T. Etaloanele vor fi supuse permanent unui proces de evaluare şi actualizare.
        Astfel, pentru evaluarea psihologică se utilizează următoarele metode:
    a) teste psihologice - în scopul cunoaşterii aptitudinilor relevante pentru mediul aeronautic militar;
    b) chestionare - în scopul identificării unor aspecte specifice privind caracteristicile de personalitate şi adaptabilitate aeronautică;
    c) interviu psihologic - în scopul analizei datelor biografice şi sociale, evaluării de ansamblu a caracteristicilor de personalitate sau a unor variabile comportamentale. Poate fi efectuat atât pe cale verbală directă cât şi prin intermediul programelor computerizate;
    d) înregistrări psihofiziologice - vizează identificarea corelaţiilor dintre elementele conduitei observabile şi parametrii fiziologici asociaţi cum ar fi frecvenţa cardiacă, reacţia electrodermală, reflexele posturale.


    2) Tehnici de recoltare a informaţiilor din mediul profesional al subiecţilor
        Acestea sunt tehnici de investigaţie care se utilizează în cazurile în care acest lucru este posibil şi necesar, astfel:
    a) caracterizări: de serviciu, de zbor, psihologică;
    b) observaţia şi analiza directă în cadrul activităţii;
    c) teste de apreciere interpersonală;
    d) teste sociometrice;
    e) evaluări curente din mediul profesional - note şcolare, calificative, aprecieri din carnetele de zbor.

        Recoltarea informaţiilor din mediul profesional se face cu respectarea riguroasă a exigenţelor ştiinţifice şi deontologice.


    3. Metodologia de examinare psihologică şi regulile decizionale cu privire la aptitudinea psihică pentru activităţi aeronautice
    3.1) Elementele care compun aptitudinea psihică la selecţie
        Aptitudinea psihică pentru profesii aeronautice este definită de trei dimensiuni complementare relevante, ce se constituie în criterii ale deciziei psihologice. Aceste trei dimensiuni sunt: aptitudinile cognitive generale, aptitudinile operaţionale specifice, structura de personalitate şi motivaţia profesională. În dreptul fiecărei aptitudini investigate sunt menţionate grupele de personal aeronautic pentru care evaluarea acestor componente este obligatorie la selecţie.
    3.1.1) Componentele dimensiunii aptitudinii cognitive generale:
    a) inteligenţă fluidă - capacitatea de a rezolva situaţii noi, independente de cunoştinţele deţinute la un moment dat. Se au în vedere două tipuri de raţionament: inductiv şi deductiv;
    b) inteligenţă cristalizată - abilitatea de a utiliza cunoştinţe şi deprinderi pentru a crea noi raţionamente. Aici se au în vedere fluenţa vorbirii, înţelegerea materialului verbal, înţelegere de tip matematic/cantitativ, capacitatea de a aplica cunoştinţe de tip matematic pentru a rezolva probleme noi - înţelegere numerică, flexibilitate computaţională, înţelegerea operatorilor matematici.

    3.1.2) Componentele dimensiunii aptitudinii operaţionale specifice:
    a) caracteristici ale percepţiei: viteză, acurateţe, integrare, percepţie periferică;
    b) caracteristici ale atenţiei: concentrare, vigilenţă, comutare, selectivitate;
    c) calitatea şi viteza deciziei, eficienţa deciziei în situaţii de solicitare mentală prelungită;
    d) procesarea informaţiei în condiţii de stres temporal;
    e) memorie şi abilitatea de a învăţa;
    f) funcţia psihomotorie: timp de reacţie, coordonare senzo-motorie;
    g) operare în regim de sarcină multiplă;
    h) rezistenţa în sarcini repetitive şi monotone;
    i) înţelegere spaţială, vizualizare, orientare;
    j) adaptarea la sarcini cu caracter dinamic;
    k) estimarea mişcării şi vitezei.

    3.1.3) Componentele structurii de personalitate şi motivaţia profesională:
    a) caracteristici structurale şi integrative: intro/extraversiune, încredere şi siguranţă de sine, combativitate, atitudine decizională, atitudine faţă de risc, capacitate de adaptare la stres, rezistenţă la frustrare, conştiinciozitate, asumarea responsabilităţilor, autodisciplină, echilibru emoţional, vitalitate;
    b) caracteristici de relaţie - sociabilitate, capacitate de lucru în echipă, raportare la autoritate;
    c) motivaţie profesională, valori şi atitudine faţă de muncă: trebuinţa de realizare, acceptarea responsabilităţilor, adaptabilitate la norme şi reguli, raportare la riscul profesional.

    3.1.4) Reguli decizionale cu privire la aptitudinea psihică investigată în cadrul evaluării de selecţie
        Având în vedere multitudinea de informaţii recoltate cu instrumentarul psihologic, decizia aptitudinală este un demers structurat după următoarele trei criterii:
    a) criteriul randamentului la probleme de aptitudini cognitive generale;
    b) criteriul randamentului la probele de aptitudini operaţionale specifice;
    c) criteriul structurii de personalitate, pentru care se vor considera atât rezultatele obţinute la chestionarele de personalitate cât şi datele obţinute din interviul de selecţie.

        Tipurile de aviz psihologic ce pot fi obţinute de către candidaţi pentru funcţii aeronautice militare la selecţie sunt:
    1. apt - este obţinut de candidaţi dacă întrunesc concomitent următoarele condiţii:
    a) performanţele/scorurile globale pentru primele două criterii simultan se situează cel puţin la nivelul mediu al etalonului de admitere stabilit statistic pentru grupa respectivă;
    b) structura de personalitate nu prezintă accentuări sau dizarmonii.

    2. inapt - este obţinut de candidaţi dacă se constată cel puţin una din următoarele situaţii:
    a) performanţele (scorurile globale) pentru oricare din criteriile randamentului la probele de aptitudini cognitive generale (deficit aptitudinal cognitiv general) se situează sub nivelul mediu al etalonului de admitere stabilit statistic pentru grupa respectivă;
    b) performanţele (scorurile globale) pentru oricare din criteriile randamentului la probele de aptitudini operaţionale specifice (deficit aptitudinal operaţional) se situează sub nivelul mediu al etalonului de admitere stabilit statistic pentru grupa respectivă;
    c) structura de personalitate prezintă accentuări sau dizarmonii sau se constată un potenţial adaptativ scăzut pentru profesiuni aeronautice (deficit la nivelul factorilor de personalitate).


        Există două situaţii în care evaluarea psihologică ce se efectuează pe parcursul a două zile consecutive se poate încheia la finalul primei zile de evaluare cu avizul de inaptitudine:
    a) dacă performanţele candidaţilor la finalul primei zile de evaluare, se situează mult sub nivelul mediu al etalonului de admitere pentru grupa respectivă la oricare dintre cele trei criterii investigate, iar evaluarea din ziua a doua nu este justificată (rezultatele din ziua a doua de examinare, oricât de bune, nu ar putea compensa acest nivel aptitudinal extrem de redus), se poate decide avizul de inaptitudine fără continuarea evaluării din a doua zi, examinarea fiind încheiată);
    b) dacă se constată, la evaluarea din prima zi, o structură de personalitate cu potenţial dezadaptativ (dizarmonii, accentuări ale unor trăsături de personalitate), incompatibile cu exercitarea, în condiţii de siguranţă, a profesiei pentru care s-a realizat evaluarea.



    3.2) Evaluarea psihologică periodică
        Pentru scopul acestor examinări se are în vedere evaluarea tuturor aspectelor semnificative care contribuie la adaptarea profesională. În dreptul fiecărei dimensiuni investigate sunt menţionate grupele de personal aeronautic pentru care evaluarea acestor aspecte este obligatorie în cadrul controalelor periodice. Elementele care compun aptitudinea psihică în cazul evaluărilor periodice sunt:
    a) urmărirea modificărilor aptitudinale determinate de factori precum vârsta, problematica medicală asociată, impactul emoţional al unor evenimente cu potenţial traumatic şi altele;
    b) stabilirea nivelului general de adaptare profesională ţine cont de următoarele aspecte: calitatea relaţiilor profesionale, toleranţa la stres, capacitatea de mobilizare a resurselor, atitudinea faţă de profesie, manifestări de personalitate ce pot influenţa performanţa operaţională, şi orice probleme personale semnificative pentru eficienţa profesională.


    3.3) Evaluarea psihologică în cazul controalelor suplimentare
        Controalele psihologice suplimentare sunt iniţiate numai în baza unei solicitări de la nivelul instituţiilor de învăţământ sau din unităţile în care îşi desfăşoară activitatea personalul evaluat. Factorii de comandă/decizie din unităţi (comandant, comandant escadrilă, instructor zbor, psiholog, medic) sunt obligaţi să înştiinţeze institutul în legătură cu următoarele situaţii care au implicaţii directe asupra desfăşurării în condiţii de eficienţă şi siguranţă a activităţilor aeronautice.
        Impun o evaluare psihologică:
    a) evenimentele de zbor;
    b) obţinerea calificării speciale de instructor de zbor;
    c) obţinerea unui aviz psihologic limitativ la evaluarea din unitate;
    d) constatarea unor deficienţe care pot apărea atât în procesul de instruire cât şi pe parcursul întregii carierei profesionale.

    3.3.1) În urma evenimentelor de zbor
    a) se analizează circumstanţele evenimentului, rolul subiectului în derularea acestuia - decelarea eventualelor erori - efectele psiho-emoţionale imediate şi de durată;
    b) se analizează caracterizarea de zbor, caracterizarea psihologică şi o prezentare oficială a evenimentului în care a fost implicat subiectul (dacă este disponibilă);
    c) se evaluează persistenţa motivaţiei profesionale.

    3.3.2) În vederea obţinerii calificării speciale de instructor de zbor
        În vederea obţinerii calificării speciale de instructor de zbor, persoana evaluată se prezintă cu următoarele documente:
    a) caracterizarea de zbor;
    b) caracterizare psihologică.

        Examenul psihologic are în vedere atât analiza datelor rezultate din evaluările anterioare cât şi suplimentarea, la nevoie, cu o nouă evaluare. Vor fi analizate:
    a) nivelul aptitudinilor cognitive;
    b) nivelul aptitudinilor operaţionale;
    c) caracteristicile de personalitate implicate în actul didactic (maturizare, capacitate de relaţionare interpersonală, echilibrul emoţional şi altele).


    3.3.3) În cazul unui aviz psihologic limitativ la evaluarea din unitate
        Situaţia obţinerii unui aviz de tipul apt condiţionat/inapt temporar/inapt obţinut la evaluarea psihologică din unitate atrage după sine inaptitudinea temporară privind calitatea de personal aeronautic.
        Aptitudinea aeronautică se va baza pe o evaluare psihologică numai după obţinerea avizului psihologic de aptitudine la nivelul unităţii.

    3.3.4) Constatarea unor deficienţe care pot apărea atât în procesul de instruire cât şi pe parcursul întregii carierei profesionale.
        Se va avea în vedere adaptarea la solicitările generale specifice mediului militar; solicitările legate de procesul de învăţare/academice şi solicitările legate de zbor. Reprezintă factori de risc şi necesită o atenţie aparte:
    a) nivelul de instruire/pregătire academică: diminuarea semnificativă a performanţei academice. Este vorba despre acele situaţii care nu au o justificare de ordin organic, nefiind puse pe seama unor boli fizice, sau implicate de stresul profesional sau de oboseală accentuată;
    b) performanţa în zbor: deficit la nivelul procesării informaţiei de recepţionare, de prelucrare, de decizie, de control şi de autocontrol, precum şi deficit la nivel acţional-operaţional de control al aeronavei, de navigare, de comunicare şi de management al sistemelor de bord, nivel scăzut sau diminuarea semnificativă a aptitudinilor de zbor, asimilare deficitară a deprinderilor de zbor, progres lent în însuşirea cunoştinţelor şi deprinderilor ce poate fi asociat cu depăşirea numărului maxim de exerciţii prevăzut de baremul de instruire în zbor, erori repetate în zbor asociate cu risc de premise şi evenimente de zbor, atitudine inadecvată faţă de zbor, mod de raportare la riscul profesional manifestat prin fenomene de teamă de zbor etc. şi alte elemente semnificative cuprinse în caracterizarea de zbor. Este vorba despre acele situaţii care nu au o justificare de ordin organic, nefiind puse pe seama unor boli fizice, sau implicate de stresul profesional sau de oboseală accentuată;
    c) performanţa profesională din activităţile aeronautice, altele decât cele legate de zbor: nivel scăzut sau diminuarea semnificativă a aptitudinilor tehnico-profesionale sau progresul lent în însuşirea cunoştinţelor şi deprinderilor. Este vorba despre acele situaţii care nu au o justificare de ordin medical/organic nefiind puse pe seama unor boli fizice, sau implicate de stresul profesional sau de oboseală accentuată;
    d) manifestări de personalitate cu potenţial de risc pentru desfăşurarea, în condiţii de eficienţă şi siguranţă, a activităţii profesionale aeronautice, precum: imaturitate, neasumarea responsabilităţilor, izolare socială/trăsături antisociale/impulsivitate/agresivitate, dificultăţi de subordonare, relaţii deficitare în colectiv cu manifestări de relaţie pe verticală şi orizontală, control ineficient al impulsurilor, neîncadrarea în programul activităţilor stabilite/indisciplină sau orice alt aspect care poate influenţa negativ lucrul în echipă şi performanţa operaţională; modul de raportare la norme şi reguli;
    e) motivaţia profesională: deficit motivaţional sau motivaţie excesivă pentru prestigiu, bani sau alte aspecte secundare în raport cu antrenamentul;
    f) istoric personal marcat de evenimente de viaţă semnificative: istoric medical marcat de frecvente acuze somatice, care pot sugera tulburări de somatizare cauzate de stres, probleme cu justiţia (civilă sau militară), utilizare de droguri/exces de substanţe (de tipul cafelei, alcoolului), angajare în situaţii de tulburare a ordinii publice şi altele;
    g) impactul emoţional al unor evenimente traumatice, probleme personale semnificative nerezolvate timp prelungit cum sunt divorţul sau separarea familială, opoziţia familiei în legătură cu activitatea profesională etc.



    3.4) Regulile decizionale cu privire la aptitudinea psihică investigată în cadrul evaluărilor periodice şi a controalelor suplimentare
        Evaluările periodice şi controalele suplimentare se realizează atât prin metode de laborator cât şi cu ajutorul informaţiilor obţinute din mediul profesional al persoanei investigate, atunci când acest lucru este necesar.
        Tipurile de aviz psihologic care se pot obţine de către personalul aeronautic militar în cadrul evaluărilor psihologice periodice şi controalelor suplimentare sunt:
    1. apt - este obţinut dacă se constată că personalul aeronautic militar evaluat are capacitatea de a face faţă în continuare solicitărilor profesionale în condiţii de siguranţă şi eficienţă profesională, manifestă motivaţie pentru activitatea desfăşurată, manifestă interes pentru evoluţia sa profesională, prezintă un grad de satisfacţie profesională pozitiv;
    2. inapt temporar - presupune constatarea unor manifestări de dezadaptare profesională aeronautică, pe fond psihoaptitudinal, care pot fi de natură temporară sub impactul factorilor profesionali, organizaţionali, familiali. Acest tip de aviz se obţine în urma prezentării cazului respectiv în cadrul comisiei de expertiză medicală şi psihologică;
    3. inapt - se întemeiază pe constatarea unor manifestări de dezadaptare profesională aeronautică. Acest tip de aviz se obţine în urma prezentării cazului respectiv în cadrul comisiei de expertiză medicală şi psihologică după cum urmează:
    a) inadaptare profesională de natură psihoaptitudinală: se aplică celor care nu îndeplinesc, la un nivel minim, solicitările specifice militare, academice şi profesionale, în faza iniţială de instruire. Acest tip de evaluare presupune întotdeauna o semnalare obiectivă din partea factorilor de instruire din mediul profesional;
    b) dezadaptare profesională de natură psihoaptitudinală: se aplică în cazurile de diminuare semnificativă a performanţelor profesionale, pe fondul unor modificări stabile ale profilului psihoaptitudinal. Aceste manifestări de dezadaptare profesională de natură psihoaptitudinală presupun existenţa anterioară a unei perioade de adaptare normală la solicitările profesionale. Acest tip de evaluare se bazează întotdeauna pe o semnalare obiectivă din partea factorilor responsabili de la nivelul unităţii militare - comandant, medic, psiholog, instructor;
    c) manifestări psihoaptitudinale cu potenţial dezadaptativ: se utilizează cu prilejul examenelor periodice sau al controalelor suplimentare, dacă se constată existenţa unor caracteristici psihocomportamentale care pot pune în pericol exercitarea, în condiţii de siguranţă şi eficienţă, a atribuţiilor profesionale. Acest tip de evaluare impune angajarea unei comunicări directe a laboratorului de psihologie cu factorii responsabili de la nivelul unităţii militare. Pe această cale se iniţiază acţiuni de suport şi recuperare până la precizarea deciziei.


        Decizia psihologică de inaptitudine temporară sau definitivă este întotdeauna argumentată atât prin constatarea unor deficite psihoaptitudinale cât şi prin evidenţierea, de la nivelul unităţii militare, a unor factori de risc profesional, astfel:
    1. Deficite constatate în urma evaluării de selecţie conform prevederilor paragrafului 3.1.4.:
    a) deficit aptitudinal cognitiv general;
    b) deficit aptitudinal operaţional;
    c) deficit la nivelul factorilor de personalitate;
    d) deficit psihoaptitudinal accentuat.

    2. Informaţii obţinute din mediul profesional al persoanei investigate, care pot fi obţinute pe tot parcursul carierei profesionale. Semnalarea timpurie a unor manifestări de dezadaptare profesională este legată atât de solicitările generale specifice mediului militar cât şi de solicitările academice şi cele specifice mediului aeronautic. Reprezintă factor de risc şi necesită o atenţie aparte constatarea unor deficienţe care pot apărea atât în procesul de instruire cât şi pe parcursul întregii carierei profesionale (conform paragrafului 3.3.4).





    ANEXA 2

        la normele metodologice privind selecţia şi expertiza
                               TABEL CU LIMITĂRILE DE LA
                           ACTIVITĂŢILE AERONAUTICE MILITARE
        TML - apt pentru o perioadă limitată
        SIC - examinare medicală specifică
        HAL - valabil doar cu aparate auditive
        OML - valabil numai ca sau cu copilot
        OCL - valabil numai copilot
        OSL - valabil doar cu multiechipaj SSL - restricţii speciale după specificaţii
        ATL - limita altitudinală operaţională în metri
        GEL - limita suprasarcină operaţională în Gs
        CCP - corecţie optică permanentă, aceeaşi la toate distanţele (ochelari monofocali), cu deţinerea unor ochelari de schimb la îndemână
        CCD - corecţie optică doar pentru distanţă (ochelari monofocali), cu deţinerea unor ochelari de schimb la îndemână
        CCA - corecţie optică pentru apropiere (ochelari monofocali), cu deţinerea unor ochelari de schimb la îndemână
        CCM - corecţie optică multifocală (ochelari multifocali), cu deţinerea unor ochelari de schimb la îndemână
        CLC - corecţie cu lentile de contact (monofocale), cu deţinerea unei perechi suplimentare de schimb la îndemână
        CMX - corecţie optică mixtă (lentile de contact monofocale permanente, combinate cu ochelari monofocali pentru apropiere), cu deţinerea unei variante de corecţie optică de schimb la îndemână

    ANEXA 3

        la normele metodologice privind selecţia şi expertiza
                   MODELUL FIŞEI MEDICALE PENTRU PERSONAL AERONAUTIC
 (a se vedea imaginea asociată)
                        FIŞA MEDICALĂ PENTRU PERSONAL AERONAUTIC
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 4

        la normele metodologice privind selecţia şi expertiza
            MODELUL FIŞEI MEDICALE PENTRU CONTROL INTERCURENT
 (a se vedea imaginea asociată)
                          FIŞĂ MEDICALĂ DE CONTROL INTERCURENT

┌─────────────┬────────────┬───────────┐
│ │Rezultatul │ │
│Specialitatea│examinărilor│Recomandări│
│ │medicale │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│ │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│ │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│ │ │ │
├─────────────┴────────────┴───────────┤
│Concluzii şi recomandări │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│AVIZUL COMANDANTULUI │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│DATA ................ │
└──────────────────────────────────────┘


    ANEXA 5

        la normele metodologice privind selecţia şi expertiza
                  MODELUL FIŞEI MEDICALE PENTRU EXAMINARE SEMESTRIALĂ
 (a se vedea imaginea asociată)
                       FIŞĂ MEDICALĂ PENTRU EXAMINARE SEMESTRIALĂ

┌─────────────┬────────────┬───────────┐
│Specialitatea│Rezultatul │Recomandări│
│ │examenelor │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│MEDICINĂ │ │ │
│INTERNĂ │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│NEUROLOGIE │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│O.R.L. │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│OFTALMOLOGIE │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│PSIHIATRIE │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┤
│LABORATOR │ │ │
│CLINIC │ │ │
├─────────────┴────────────┴───────────┤
│CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI │
├──────────────────────────────────────┤
│AVIZUL COMANDANTULUI │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│DATA ........................... │
└──────────────────────────────────────┘


    ANEXA 6

        la normele metodologice privind selecţia şi expertiza
                       MODELUL CERTIFICATULUI MEDICAL ŞI PSIHOLOGIC
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 7

        la normele metodologice privind selecţia şi expertiza
                 MODELUL DECIZIEI MEDICALE ŞI PSIHOLOGICE
 (a se vedea imaginea asociată)
                            DECIZIE MEDICALĂ ŞI PSIHOLOGICĂ
                                A COMISIEI DE EXPERTIZĂ
    Nr. din
        pentru evaluarea capacităţii de zbor/paraşutare a d-lui/d-nei ........ din U.M ............. născut la codul .......... nr. .......... total de ore zbor/salturi .......... nr. de ore de zbor/salturi în ultimul an .......... categoria de aviaţie ..........
        DOCUMENTAREA DIN DOSARUL MEDICAL

┌──────────────────────────────────────┐
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│Examenul clinic şi de laborator: │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│Diagnostic clinic şi funcţional: │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│Aptitudinea privind capacitatea de │
│zbor/paraşutare: │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
└──────────────────────────────────────┘


        RECOMANDĂRILE COMISIEI DE EXPERTIZĂ MEDICALĂ ŞI PSIHOLOGICĂ A PERSONALULUI AERONAUTIC:

┌──────────────────────────────────────┐
│PREŞEDINTELE COMISIEI DE EXPERTIZĂ │
│MEDICALĂ ŞI PSIHOLOGICĂ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├┬─────────────────────────────────────┤
││MEMBRII: │
│├─────────────────────────────────────┤
││ │
│├─────────────────────────────────────┤
││ │
│├─────────────────────────────────────┤
││ │
│├─────────────────────────────────────┤
││ │
│├─────────────────────────────────────┤
││ │
├┴─────────────────────────────────────┤
│SECRETAR │
└──────────────────────────────────────┘


    ANEXA 8

        la normele metodologice privind selecţia şi expertiza
                  MODELUL DE BILET DE TRIMITERE/INTERNARE
 (a se vedea imaginea asociată)
                     BILET DE TRIMITERE/INTERNARE
        Pentru internare/consult de specialitate la ...........................
        Numele ..................... Prenumele ....................
        Localitatea .................... Judeţ ....................
        Str. .................... Nr. .......... Bloc ...... Ap. .....
        CNP [][][][][][][][][][][][][]
        Angajat la: ....................
        se prezintă pentru internare/consult în serviciul dumneavoastră pentru stabilirea diagnosticului în legătură cu ....................
        Diagnostic prezumtiv
    1. ....................
    2. ....................
    3. ....................

        pentru a-i servi la expertiza medico-aeronautică

┌────────────────────────────────────────────────────┐
│Programare │
├────────────────────────────────────────────────────┤
│Consultaţie iniţială: data/ora │
│.................................... │
├───────────┬──┬┬────────────────────────────────────┤
│Consultaţie│ ││data/ora │
│de │1.││....................................│
│control*: │ ││ │
├───────────┼──┼┼────────────────────────────────────┤
│ │2.││data/ora │
│ │ ││....................................│
├───────────┼──┼┼────────────────────────────────────┤
│ │ ││ │
└───────────┴──┴┴────────────────────────────────────┘

        Data ...............
        Preşedintele Comisiei superioare de expertiză medicală şi psihologică
        Semnătura şi parafa

    ANEXA 9

        la normele metodologice privind selecţia şi expertiza
                    MODELUL DE DECIZIE MEDICALĂ ŞI PSIHOLOGICĂ
 (a se vedea imaginea asociată)
                            DECIZIE MEDICALĂ ŞI PSIHOLOGICĂ
                                 A COMISIEI SUPERIOARE
                              Nr. din
        pentru evaluarea capacităţii de zbor/paraşutare a d-lui/d-nei ........... din U.M ............ născut la ............ codul ............ nr. total de ore zbor/salturi ....... nr. de ore de zbor/salturi în ultimul an ..... categoria de aviaţie ............
        DOCUMENTAREA DIN DOSARUL MEDICAL

┌──────────────────────────────────────┐
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│Examenul clinic şi de laborator: │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│Diagnostic clinic şi funcţional: │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│Aptitudinea privind capacitatea de │
│zbor/paraşutare: │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
└──────────────────────────────────────┘


        RECOMANDĂRILE COMISIEI SUPERIOARE DE EXPERTIZĂ MEDICALĂ ŞI PSIHOLOGICĂ A PERSONALULUI AERONAUTIC:

┌──────────────────────────────────────┐
│PREŞEDINTELE COMISIEI DE EXPERTIZĂ │
│MEDICALĂ ŞI PSIHOLOGICĂ │
│……………………………………………….. │
├┬─────────────────────────────────────┤
││MEMBRII: │
│├─────────────────────────────────────┤
││ │
│├─────────────────────────────────────┤
││ │
│├─────────────────────────────────────┤
││ │
│├─────────────────────────────────────┤
││ │
│├─────────────────────────────────────┤
││ │
├┴─────────────────────────────────────┤
│SECRETAR │
└──────────────────────────────────────┘


                                         ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016