Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 31 august 2011  privind organizarea si functionarea Registrului national notarial al regimurilor matrimoniale si procedura de inscriere si consultare a acestuia    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 31 august 2011 privind organizarea si functionarea Registrului national notarial al regimurilor matrimoniale si procedura de inscriere si consultare a acestuia

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 666 din 19 septembrie 2011

    ART. 1
    (1) În Registrul naţional notarial al regimurilor matrimoniale, denumit în continuare R.N.N.R.M., organizat la nivelul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, se înscriu, pentru opozabilitate faţã de terţi, regimul matrimonial ales de soţi - comunitatea legalã, separaţia de bunuri sau comunitatea convenţionalã - precum şi orice schimbare ulterioarã a regimului matrimonial ales.
    (2) Alegerea regimului separaţiei de bunuri sau a regimului comunitãţii convenţionale se face prin convenţie matrimonialã. Regimul matrimonial al separaţiei de bunuri şi regimul matrimonial al comunitãţii convenţionale se înscriu în baza convenţiei matrimoniale prin care s-a ales.
    (3) Regimul matrimonial al comunitãţii legale de bunuri se înscrie în baza actului de cãsãtorie pe care s-a fãcut aceastã menţiune potrivit art. 291 din Codul civil, dacã soţii aleg la încheierea cãsãtoriei respectivul regim matrimonial.
    ART. 2
    (1) Convenţia matrimonialã, precum şi orice act prin care se modificã, se revocã sau se anuleazã aceasta se înscriu în R.N.N.R.M. pentru opozabilitate faţã de terţi.
    (2) Convenţia matrimonialã se înscrie în R.N.N.R.M. numai dupã încheierea cãsãtoriei.
    (3) Evidenţa actelor notariale menţionate la art. 1 şi la art. 2 alin. (1) se ţine centralizat la nivelul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, pe suport material şi electronic, ambele forme fiind identice şi obligatorii.
    ART. 3
    În R.N.N.R.M. se înregistreazã cel puţin urmãtoarele menţiuni:
    a) numãrul şi data formularului de înscriere a actului juridic sau, dupã caz, de interogare a R.N.N.R.M., alocate în mod automat de aplicaţia informaticã;
    b) numele şi prenumele pãrţilor, anterioare şi ulterioare încheierii cãsãtoriei, rezultate din actele de identitate ale pãrţilor şi, respectiv, din actul de cãsãtorie comunicat R.N.N.R.M., în copie, de cãtre autoritatea care a încheiat cãsãtoria;
    c) codul numeric personal al pãrţilor;
    d) regimul matrimonial ales: comunitatea legalã, separaţia de bunuri sau comunitatea convenţionalã;
    e) date privind actul de cãsãtorie pe baza cãruia se face înscrierea regimului comunitãţii legale de bunuri;
    f) date privind actul prin care se modificã, se revocã sau se anuleazã convenţia matrimonialã.
    ART. 4
    (1) În cazul convenţiei matrimoniale încheiate, modificate sau revocate în timpul cãsãtoriei, notarul public care autentificã actul notarial supus înscrierii comunicã de îndatã în format electronic, în ziua îndeplinirii procedurii de autentificare a convenţiei matrimoniale, a actului de modificare sau, dupã caz, de revocare a acesteia, copia actului juridic şi formularul de înscriere.
    (2) Oricare dintre soţi poate solicita îndeplinirea formalitãţilor de publicitate. Cererea de înscriere poate fi adresatã notarului public, camerei notarilor publici sau direct registrului.
    ART. 5
    (1) La cererea notarilor publici sau a oricãrei persoane fizice sau juridice, chiar dacã aceasta nu justificã un interes, R.N.N.R.M. elibereazã extrase privind datele înregistrate în cuprinsul acestuia, extrase care vor fi certificate de cãtre emitent. Extrasul nu va cuprinde CNP-ul şi adresa soţilor.
    (2) Cererea de informaţii poate fi adresatã notarului public, camerei notarilor publici sau direct R.N.N.R.M. Notarul public sau, dupã caz, camera notarilor publici are obligaţia de a comunica R.N.N.R.M. cererea de informaţii, completând în acest scop, în format electronic, formularul de interogare a R.N.N.R.M.
    (3) Verificarea în R.N.N.R.M. se face pe baza formularului prevãzut de alin. (2). În soluţionarea cererii de informaţii, R.N.N.R.M. elibereazã extrasul prevãzut la art. 334 alin. (5) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicatã. Extrasul, certificat de emitent, va purta semnãtura operatorului şi ştampila administratorului registrului.
    ART. 6
    (1) Pentru înscrierea în R.N.N.R.M. a actelor prevãzute de art. 1 şi art. 2 alin. (1), precum şi pentru interogarea R.N.N.R.M. se percepe taxã. Cuantumul şi modalitatea de platã se stabilesc de Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici. Taxa se percepe pe act juridic supus înregistrãrii.
    (2) Taxa pentru interogarea R.N.N.R.M. se plãteşte de cãtre notarul public sau camera notarilor publici, urmând ca acestora sã le fie plãtitã contravaloarea taxei de cãtre persoana care a solicitat interogarea.
    (3) Sunt scutite de taxã cererile adresate R.N.N.R.M. de cãtre autoritãţile şi instituţiile publice.
    ART. 7
    (1) Dacã se constatã cã o înscriere este eronatã se va proceda la rectificarea sau anularea acesteia şi, dupã caz, la efectuarea unei noi înscrieri, care la rubrica "Observaţii" va cuprinde o menţiune despre înscrierea anterioarã.
    (2) Dupã efectuarea noii înscrieri se va elibera un nou extras, care va cuprinde atât noua înscriere, cât şi pe cea anterioarã, cu evidenţierea pãrţii din înscriere rectificatã sau anulatã.
    (3) Rectificarea sau anularea unei înscrieri se face la cererea notarului public, a camerei notarilor publici, a oricãrei persoane interesate sau din oficiu, pe baza dispoziţiei Comisiei de experţi în materie notarialã. Pânã la soluţionarea de cãtre Comisia de experţi în materie notarialã a cererii de rectificare sau anulare a înscrierii eronate, aplicaţia va emite un mesaj de avertizare în acest sens.
    (4) Taxa pentru rectificarea sau anularea unei înscrieri eronate din culpa notarului public se suportã de cãtre acesta. Pentru rectificarea sau anularea unei înscrieri eronate din culpa administratorului R.N.N.R.M. nu se percepe taxã.
    ART. 8
    (1) Pentru a asigura evidenţa pe suport material a actelor juridice prevãzute de art. 1 şi art. 2 alin. (1) se procedeazã astfel: în prima zi lucrãtoare a fiecãrei luni se vor tipãri înregistrãrile lunii precedente, împreunã cu proceseleverbale de deschidere şi, respectiv, de închidere a R.N.N.R.M., iar responsabilul de R.N.N.R.M. sau persoana desemnatã de cãtre acesta va semna, va ştampila şi va lega paginile respective. Registrele pe suport electronic vor avea aceeaşi structurã ca şi cele pe suport material.
    (2) La începutul primei zile lucrãtoare a fiecãrui an, aplicaţia va reiniţializa numerotarea înregistrãrilor actelor şi procedurilor notariale, prima înregistrare purtând numãrul "1".
    ART. 9
    (1) Cererile de înscriere sau de verificare transmise prin intermediul formularelor electronice vor primi în mod automat numere succesive în ordine crescãtoare şi datã, cronologic. Data recepţionãrii de cãtre R.N.N.R.M. a cererii prin intermediul programului informatic va fi cel puţin în format an/lunã/zi.
    (2) Dupã efectuarea înscrierii sau verificãrii, solicitantului i se elibereazã un extras certificat.
    (3) Orice interogare se va face numai în baza de date a R.N.N.R.M., fãrã a se efectua verificãri la notarul public care a autentificat actul juridic.
    ART. 10
    Actele juridice menţionate la art. 1 şi art. 2 alin. (1), încheiate de cãtre notarii strãini sau de cãtre alte autoritãţi strãine, vor fi înscrise doar de cãtre administratorul R.N.N.R.M., cu consultarea prealabilã a Comisiei de experţi în materie notarialã.
    ART. 11
    (1) Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici stabileşte, prin hotãrâre, modul de administrare şi verificare a R.N.N.R.M.
    (2) În aplicarea prezentelor norme, Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici va elabora instrucţiuni de înscriere, interogare şi verificare a R.N.N.R.M., pe care le va comunica notarilor publici, camerelor notarilor publici şi personalului R.N.N.R.M. Prin instrucţiuni se vor stabili modelul R.N.N.R.M., datele care urmeazã sã se comunice R.N.N.R.M., modelul formularelor de înscriere şi verificare, modelul extrasului eliberat de R.N.N.R.M. în urma verificãrilor şi înscrierilor, modul de transmitere a datelor cãtre şi de cãtre R.N.N.R.M., procedurile de administrare a datelor rezultate în urma înscrierilor şi verificãrilor, modalitãţile de gestionare a R.N.N.R.M., precum şi alte proceduri şi documente necesare funcţionãrii R.N.N.R.M. Instrucţiunile vor fi publicate şi accesibile publicului pe site-ul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici.
    (3) Documentele R.N.N.R.M. sunt conservate şi pãstrate de administratorul R.N.N.R.M. în condiţiile legii şi ale nomenclatorului arhivistic aprobat de Arhivele Naţionale ale României la propunerea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici.
    ART. 12
    Uniunea Naţionalã a Notarilor Publici va lua mãsurile necesare pentru organizarea şi funcţionarea R.N.N.R.M., pentru ca acesta sã fie funcţional la data intrãrii în vigoare a Legii nr. 287/2009, republicatã.

                       -------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016