Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 28 octombrie 2022  de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 86/2021 privind transferul drepturilor de pensie ale funcţionarilor şi agenţilor Uniunii Europene    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 28 octombrie 2022 de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 86/2021 privind transferul drepturilor de pensie ale funcţionarilor şi agenţilor Uniunii Europene

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1063 din 2 noiembrie 2022
──────────
    Aprobate prin HOTĂRÂREA nr. 1.319 din 28 octombrie 2022, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1063 din 2 noiembrie 2022.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Prezentele norme metodologice reglementează aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 86/2021 privind transferul drepturilor de pensie ale funcţionarilor şi agenţilor Uniunii Europene prin care s-a creat cadrul legal pentru implementarea articolelor 11 şi 12 din anexa VIII la Statutul funcţionarilor Uniunii Europene (partea I) stabilite în Regulamentul (CEE, Euratom, CECA) nr. 259/68 al Consiliului din 29 februarie 1968 de stabilire a Statutului funcţionarilor Comunităţilor Europene, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulament, precum şi a Regimului aplicabil celorlalţi agenţi ai Comunităţilor Europene şi de instituire a unor măsuri speciale aplicabile temporar funcţionarilor Comisiei.
    (2) În cuprinsul prezentelor norme metodologice, termenii şi expresiile au înţelesul prevăzut la art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 86/2021.

    CAP. II
    Procedura de calcul şi transfer către sistemul de pensii al Uniunii Europene al valorii de capital a drepturilor de pensie ale funcţionarilor UE dobândite în România
    ART. 2
    (1) Rata anuităţii folosită în calculul valorii actuariale prezente a drepturilor de pensie acumulate se calculează pe baza următoarelor formule:
    a) Rata anuităţii aferente unei pensii viagere pentru o singură persoană de vârstă x ani se determină pe baza următoarei formule: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    a_simpla(x) = rata anuităţii aferente unei pensii viagere pentru o singură persoană de vârstă x ani;
    t^px = probabilitatea ca membrul de vârstă x să supravieţuiască cel puţin t ani;
    T_x = anul terminal;
    L(t) = ultima lună a anului t de vârstă;
    l(t) = prima lună a anului t de vârstă, începând cu prima lună de plată a pensiei;
    r_e(i) = randamentul lunar al unei obligaţiuni cu maturitatea la i luni conform curbei spot a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale cotate AAA, publicate de către Banca Centrală Europeană;
    r_c(j) = rata lunară a cheltuielilor, după caz.


    b) Rata anuităţii aferente unei pensii viagere cu componentă de supravieţuitor se determină pe baza următoarelor formule: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    a_supravieţuitor(x_1) = rata anuităţii aferente unei pensii viagere cu componentă de supravieţuitor;
    a_simpla(x_1) = rata anuităţii aferente unei pensii viagere pentru o singură persoană de vârstă x_1, respectiv titularul;
    a_simpla(x_2)= rata anuităţii aferente unei pensii viagere pentru o singură persoană de vârstă x_2 ani, respectiv supravieţuitorul titularului;
    a_(MIN(x1,x2)) = rata combinată a anuităţii;
    v = procentul din pensia membrului, prevăzut în contractul de plată/legislaţie aplicabilă, pe care îl va primi supravieţuitorul acestuia sub formă de pensie viageră;
    t^p_x1 = probabilitatea ca membrul de vârstă x1 să supravieţuiască cel puţin t ani;
    t^p_x2 = probabilitatea ca supravieţuitorul de vârstă x2 să supravieţuiască cel puţin t ani;
    T_x1 = anul terminal pentru membru;
    T_x2 = anul terminal pentru supravieţuitor;
    L(t) = ultima lună a anului t de vârstă;
    l(t) = prima lună a anului t de vârstă, începând cu prima lună de plată a pensiei;
    r_e(i) = randamentul lunar al unei obligaţiuni cu maturitatea la i luni conform curbei spot a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale cotate AAA, publicate de către Banca Centrală Europeană;
    r_c(j) = rata lunară a cheltuielilor, după caz.



    (2) Ratele anuităţii prevăzute la alin. (1) se actualizează anual, în prima lună a anului în curs, folosind curba spot a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale cotate AAA, publicate de către Banca Centrală Europeană, aferentă ultimei zile lucrătoare a anului precedent.

    ART. 3
    Actualizarea drepturilor de pensie acumulate se realizează folosind randamentele curbei spot a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale cotate AAA, publicate de către Banca Centrală Europeană, folosită pentru cea mai recentă actualizare a ratelor anuităţii.

    ART. 4
    Formularul-tip de cerere prevăzut la art. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 86/2021 se transmite de către instituţia competentă europeană instituţiei desemnate, urmând ca instituţia desemnată să îl înregistreze şi să iniţieze astfel procedura de calcul şi transfer către sistemul de pensii al Uniunii Europene.

    ART. 5
    (1) Funcţionarul Uniunii Europene prezintă instituţiei europene competente documente în original sau în copie, certificată pe fiecare filă ca fiind conformă cu originalul, care atestă vechimea în muncă realizată anterior datei de 1 aprilie 2001 şi drepturile salariale aferente.
    (2) Certificarea copiei pentru conformitate cu originalul poate fi realizată de către una dintre următoarele instituţii, după caz:
    a) misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, în cazul cetăţenilor români sau străini stabiliţi în străinătate, în măsura în care legile şi reglementările statului de reşedinţă sau acordurile bilaterale nu se opun;
    b) notarii publici de pe teritoriul României, atât în cazul cetăţenilor români, cât şi în cazul cetăţenilor străini;
    c) instituţia competentă europeană;
    d) instituţiile de asigurări sociale din alte state membre ale UE, Spaţiul Economic European, Confederaţia Elveţiană sau cu care se aplică instrumente juridice bilaterale de securitate socială la care România este parte;
    e) autorităţi abilitate în acest sens din alte state membre ale UE, Spaţiul Economic European, Confederaţia Elveţiană sau cu care se aplică instrumente juridice bilaterale de securitate socială la care România este parte.
    f) avocaţi care provin din state membre ale UE, Spaţiul Economic European şi Confederaţia Elveţiană.

    (3) Documentele sau copiile prevăzute la alin. (1) se transmit de către instituţia competentă europeană, împreună cu formularul-tip de cerere, instituţiei desemnate.

    ART. 6
    În termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, instituţia desemnată solicită funcţionarului UE, prin servicii poştale sau prin mijloace de comunicare electronică, cu confirmare de primire, completarea, dacă este cazul, cu informaţii şi documente necesare instrumentării cererii de calcul şi transfer către sistemul de pensii al UE.

    ART. 7
    Instituţia desemnată, în termen de 10 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, transmite către instituţiile competente ale sistemelor de pensii în evidenţa cărora se află funcţionarul UE o copie a cererii.

    ART. 8
    Instituţia desemnată, în calitate de instituţie competentă a sistemului public de pensii din România, emite, în termen de 60 de zile lucrătoare de la înregistrarea cererii, decizia de stabilire a valorii de capital a drepturilor de pensie care se cuvin funcţionarului UE din sistemul public de pensii din România, în baza raportului întocmit şi asumat de un actuar certificat.

    ART. 9
    Instituţia desemnată transmite funcţionarului UE, în termen de 90 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, decizia/deciziile, după caz, precum şi informările cu privire la valoarea activului personal net, emise de una sau mai multe instituţii care gestionează/administrează sistemele de pensii/ fondurile de pensii administrate privat, facultative sau ocupaţionale din România, sub rezerva primirii respectivelor decizii/informări, cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înaintea expirării termenului de 90 de zile lucrătoare.

    ART. 10
    Instituţia desemnată transmite către instituţia competentă a UE decizia/deciziile, după caz, precum şi documentele de informare privind valoarea de capital a drepturilor de pensie, după ce acestea rămân definitive, potrivit dispoziţiilor art. 26 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 86/2021.

    ART. 11
    După primirea de la instituţia competentă a Uniunii Europene a acordului funcţionarului UE privind transferul valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite în cadrul sistemului de pensii din România către sistemul de pensii al UE, instituţia desemnată iniţiază procedura de transfer şi comunică reprezentanţilor altor sisteme de pensii implicate din România acordul funcţionarului privind transferul valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite în cadrul sistemului de pensii din România către sistemul de pensii al UE.

    ART. 12
    Instituţia desemnată stabileşte şi comunică reprezentanţilor celorlalte sisteme de pensii implicate din România perioada de 5 zile lucrătoare în care fiecare sistem de pensii implicat efectuează plata valorii de capital a drepturilor de pensie de transfer.

    ART. 13
    Valoarea de capital a drepturilor de pensie de transfer se actualizează la data efectuării plăţii valorii de capital de către fiecare sistem de pensii implicat, inclusiv de către sistemul public de pensii din România, prin instituţia desemnată, prin emiterea unei noi decizii.

    ART. 14
    În urma efectuării plăţii valorii de capital a drepturilor de pensie de transfer, instituţia desemnată, prin intermediul direcţiei de specialitate care gestionează baza de date a asiguraţilor sistemului public de pensii din România, operează scoaterea definitivă din sistem a funcţionarului UE, ca urmare a transferului valorii de capital a drepturilor de pensie către sistemul de pensie al UE.

    ART. 15
    Calculul pensiei de transfer, în cadrul procedurii de calcul şi transfer al valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite în sistemul de pensii din România către sistemul de pensii al Uniunii Europene, se va realiza prin intermediul unei aplicaţii informatice.

    ART. 16
    Decizia privind valoarea de capital a pensiei de transfer cuvenite în sistemul public de pensii funcţionarului UE, revizuită în temeiul art. 25 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 86/2021, se emite de către instituţia desemnată, în termen de 45 de zile lucrătoare de la data înregistrării contestaţiei la decizia iniţială, în baza raportului revizuit, întocmit şi asumat de un actuar certificat, care face parte integrantă din decizie.

    ART. 17
    Instituţia desemnată centralizează deciziile/actele administrative emise în soluţionarea contestaţiei şi le transmite instituţiei competente a UE şi funcţionarului UE, prin intermediul serviciilor poştale sau prin mijloace de comunicare electronică, cu confirmare de primire, în termen de 10 zile lucrătoare.

    CAP. III
    Procedura de calcul al valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite în sistemul public de pensii din România
    ART. 18
    La calculul stagiului de cotizare realizat în sistemul public de pensii pentru stabilirea pensiei de transfer se utilizează perioadele şi stagiile valorificate la stabilirea drepturilor de pensie în sistemul public de pensii, cu excepţia stagiilor asimilate stagiului de cotizare prevăzute la art. 49 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 19
    Pensia de transfer se calculează prin aplicarea modului de determinare a cuantumului pensiei pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii din România.

    ART. 20
    (1) Calculul punctajului lunar, punctajului anual, al numărului total de puncte şi al punctajului mediu anual se face conform dispoziţiilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Cuantumul pensiei de transfer se calculează prin înmulţirea punctajului mediu anual cu valoarea punctului de pensie în vigoare la data emiterii deciziei.

    CAP. IV
    Procedura de calcul al valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite în sistemul pensiilor militare de stat
    ART. 21
    Vechimea în serviciu este definită la art. 3 lit. e) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 22
    (1) Pentru persoanele care au realizat vechime în serviciu în mai multe instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cererea se soluţionează de casa de pensii sectorială competentă potrivit dispoziţiilor art. 6 din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi în temeiul protocoalelor încheiate potrivit dispoziţiilor art. 61 alin. (5) din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În termen de 5 zile de la primirea solicitării transmise de instituţia competentă europeană, casa de pensii sectorială solicită funcţionarului UE alegerea celor 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate care constituie baza de calcul, conform prevederilor art. 28 din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) În termen de 5 zile de la primirea solicitării prevăzute la alin. (2), funcţionarul are obligaţia să transmită casei de pensii sectoriale perioada cu cele 6 luni consecutiv alese în vederea calculării bazei de calcul.
    (4) În situaţia în care funcţionarul UE nu transmite informaţiile potrivit alin. (3) sau depăşeşte termenul, calculul se face în raport cu baza de calcul aferentă ultimelor 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/ poliţist/funcţionar public cu statut special.
    (5) Casa de pensii sectorială transmite o copie a opţiunii prevăzute la alin. (3) structurilor prevăzute la art. 61 alin. (3) din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
    (6) Structurile prevăzute la art. 61 alin. (3) din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, sunt obligate să întocmească şi să transmită dosarul de pensionare casei de pensii sectoriale, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării opţiunii comunicate potrivit alin. (5).
    (7) Decizia de pensie de transfer se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării opţiunii privind alegerea bazei de calcul,
    (8) Calculul pensiei de transfer se realizează potrivit dispoziţiilor art. 29, 30 şi art. 60 din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 23
    Casa de pensii sectorială emite decizia de stabilire a valorii de capital a drepturilor de pensie care se cuvin funcţionarului UE din sistemul pensiilor militare de stat din România, în termen de 60 de zile lucrătoare de la înregistrarea cererii la aceasta, în baza raportului întocmit şi asumat de un actuar certificat.

    CAP. V
    Procedura de transfer către sistemul de pensii din România al valorii de capital a drepturilor de pensie ale funcţionarilor UE dobândite în sistemul de pensii al UE
    ART. 24
    În cadrul procedurii de transfer către sistemul de pensii din România al valorii de capital a drepturilor de pensie ale funcţionarilor UE, dobândite în sistemul de pensii al UE, comunicarea cu instituţia competentă a Uniunii Europene şi cu persoanele în cauză se realizează de către fiecare instituţie competentă a sistemelor de pensii din România.

    ART. 25
    Transferul valorii de capital a drepturilor dobândite în sistemul de pensii al UE către sistemul de pensii din România poate fi solicitat doar de persoanele care dobândesc sau deţin calitatea de asigurat în sistemul de pensii din România la data solicitării transferului, indiferent dacă îndeplinesc sau nu condiţiile de vechime minimă în serviciu, în cadrul unei instituţii UE, necesară pentru acordarea unei pensii pentru limită de vârstă, conform Regulamentului nr. 259/68 al Consiliului din 29 februarie 1968 de stabilire a Statutului funcţionarilor Comunităţilor Europene, precum şi a Regimului aplicabil celorlalţi agenţi ai acestor comunităţi şi de instituire a unor măsuri speciale tranzitorii aplicabile funcţionarilor Comisiei.

    ART. 26
    Cererea de transfer cuprinzând calculul provizoriu al valorii de capital a drepturilor de pensie către sistemul de pensii din România trebuie însoţită de dovada calităţii de asigurat/participant la sistem.

    ART. 27
    Cererea de transfer se depune la instituţia desemnată din România, care o înaintează instituţiei competente a Uniunii Europene, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării, împreună cu acceptul sau refuzul transferului valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite în sistemul de pensii al UE.

    ART. 28
    Notificarea prevăzută la art. 38 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 86/2021 cuprinde inclusiv coordonatele bancare privind transferul valorii de capital a drepturilor de pensie.

    ART. 29
    (1) În termen de 45 de zile lucrătoare de la data efectuării transferului valorii de capital, instituţia desemnată, în calitate de instituţie competentă pentru sistemul de pensii din România, emite o decizie de transfer, cuprinzând punctajul acumulat/cuantumul pensiei pentru limită de vârstă de funcţionarul UE în urma transferului, în baza raportului întocmit şi asumat de un actuar certificat.
    (2) Decizia se comunică funcţionarului Uniunii Europene, prin intermediul serviciilor poştale sau prin mijloace de comunicare electronică, cu confirmare de primire, în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii.

    CAP. VI
    Procedura de contestare a calculului valorii de capital a drepturilor de pensie de transfer ale funcţionarilor UE dobândite în România
    ART. 30
    În termen de 10 zile lucrătoare de la data înregistrării contestaţiei, instituţia desemnată are obligaţia de a informa instituţia competentă UE cu privire la înregistrarea contestaţiei, precum şi de a transmite către instituţiile competente contestaţia formulată în vederea soluţionării ei.

    ART. 31
    (1) În termen de 45 de zile lucrătoare de la data înregistrării contestaţiei, instituţia care a emis decizia contestată reanalizează documentele care au stat la baza emiterii deciziei contestate şi stabileşte prin decizie/act administrativ menţinerea sau revizuirea deciziei contestate.
    (2) Decizia/Actul administrativ rezultat în urma contestaţiei se transmite către instituţia desemnată în cadrul aceluiaşi termen.

    ART. 32
    Instituţia desemnată transmite, în termen de 10 zile lucrătoare, către instituţia competentă UE şi către funcţionarul UE, prin intermediul serviciilor poştale sau prin mijloace de comunicare electronică, decizia/actul administrativ emis.

    CAP. VII
    Dispoziţii finale
    ART. 33
    În aplicarea prevederilor referitoare la transferul drepturilor de pensie ale funcţionarilor şi agenţilor Uniunii Europene prelucrarea datelor cu caracter personal se efectuează cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), precum şi a Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), cu modificările ulterioare.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016