Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 25 mai 2011  privind calculul si plata tarifelor pentru serviciile de imbunatatiri funciare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 25 mai 2011 privind calculul si plata tarifelor pentru serviciile de imbunatatiri funciare

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 542 din 1 august 2011

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    În conformitate cu prevederile art. 60 din Legea îmbunãtãţirilor funciare nr. 138/2004, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prezentele norme metodologice reglementeazã modul de stabilire a structurii tarifelor pentru livrarea apei pentru irigaţii şi a tarifului anual, modalitatea de ajustare periodicã a acestora, termenul de aducere la cunoştinţa beneficiarilor a cuantumului acestor tarife, termenul de încheiere a contractelor multianuale şi termenul de achitare de cãtre beneficiari a tarifului anual.
    ART. 2
    (1) Tarifele pentru serviciile de îmbunãtãţiri funciare se stabilesc astfel încât sã asigure exploatarea echitabilã a amenajãrilor de îmbunãtãţiri funciare, a sistemelor de irigaţii sau de desecare şi drenaj şi a lucrãrilor de apãrare împotriva inundaţiilor ori de combatere a eroziunii solului în vederea protejãrii intereselor tuturor beneficiarilor, sã previnã folosirea ineficientã a apei, excesul de umiditate, eroziunea şi poluarea solului şi sã promoveze protecţia mediului în conformitate cu standardele de mediu.
    (2) Principiile care stau la baza modului de stabilire a structurii şi a calculului tarifelor pentru irigaţii sunt urmãtoarele:
    a) reflectarea cheltuielilor efective realizate de Administraţia Naţionalã a Îmbunãtãţirilor Funciare, denumitã în continuare Administraţia, sau de alţi furnizori de apã pentru irigaţii pentru exploatarea, întreţinerea şi reparaţiile infrastructurii de irigaţii;
    b) calcularea tarifelor pentru serviciile de irigaţii pe baza datelor şi a parametrilor de funcţionare specifici fiecãrei amenajãri de irigaţii sau pãrţi de amenajare autonomã funcţional şi fiecãrei trepte de pompare din cadrul acestora, precum şi fiecãrui canal de distribuţie prin care se livreazã apã pentru irigaţii la punctele de livrare a apei pentru irigaţii;
    c) luarea în considerare la calculul tarifelor pentru serviciile de irigaţii numai a cheltuielilor estimate pentru exploatarea, întreţinerea şi reparaţiile elementelor de infrastructurã care deservesc punctele de livrare a apei pentru irigaţii prevãzute în contractele de prestãri de servicii în vigoare şi numai în mãsura în care aceste cheltuieli sunt efectuate pentru asigurarea unei funcţionãri sigure a infrastructurii şi au fost însuşite de reprezentanţii beneficiarilor constituiţi în consilii de unitate de administrare;
    d) distribuirea cheltuielilor, indiferent de natura lor, necesar a fi efectuate pentru exploatarea, întreţinerea şi reparaţiile infrastructurii comune care deserveşte mai multe puncte de livrare a apei pentru irigaţii, pe aceste puncte de livrare, proporţional cu suprafaţa contractatã pentru cheltuielile de întreţinere şi reparaţii şi cu volumul de apã livrat pentru cheltuielile de exploatare;
    e) includerea cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii şi a celor de exploatare necesar a fi efectuate exclusiv pentru exploatarea, întreţinerea şi reparaţiile unui punct de livrare a apei pentru irigaţii, numai în tarifele aferente acelui punct de livrare.
    ART. 3
    Termenii folosiţi au înţelesul atribuit în sensul Legii nr. 138/2004, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau cel prevãzut în anexa nr. 1.

    CAP. II
    Tarifele pentru serviciile de irigaţii

    SECŢIUNEA 1
    Structura tarifelor pentru serviciile de irigaţii

    ART. 4
    Tariful anual, tariful de livrare a apei pentru irigaţii şi tariful sezonier cuprind în structura lor toate cheltuielile necesare prestãrii serviciilor de irigaţii, specifice fiecãruia dintre aceste tarife, dupã cum urmeazã:
    a) tariful anual include cheltuielile estimate pentru sezonul de irigaţii, conform prevederilor legale, pentru:
    - paza şi protecţia infrastructurii de irigaţii;
    - consumul de energie electricã tehnologicã;
    - efectuarea epuismentelor pe bazã de deviz;
    - întreţinerea şi reparaţiile infrastructurii principale de irigaţii, aflate în administrarea Administraţiei, începând de la sursã sau prizã şi pânã la punctele de livrare a apei pentru irigaţii. Tariful anual cuprinde şi cheltuielile Administraţiei cu salarizarea personalului şi cele administrative de funcţionare a sediului sucursalei, inclusiv cele ale unitãţii de administrare, care rãspunde de administrarea amenajãrii de irigaţii. În cazul în care livrarea apei pentru irigaţii se face pânã la hidrant sau pânã la un alt punct din cadrul amenajãrii interioare de irigaţii, prin infrastructura din amenajarea interioarã de irigaţii, aflatã în administrarea Administraţiei, pânã la transmiterea acesteia la cerere, fãrã platã, în proprietatea organizaţiilor de îmbunãtãţiri funciare, la tariful anual se adaugã şi costul serviciului de întreţinere şi reparaţii ale infrastructurii din amenajarea interioarã de irigaţii;
    b) tariful de livrare a apei pentru irigaţii include, dupã caz, cheltuielile cu probele tehnologice, costul serviciului de prelevare a apei din sursã, care include şi costul apei şi costurile de transport al apei pentru irigaţii de la sursã/prizã pânã la punctul de livrare a apei pentru irigaţii sau, dupã caz, pânã la hidrant, prin intermediul infrastructurii de irigaţii, aflatã în administrarea Administraţiei. Costurile de transport cuprind cheltuielile administrative, cheltuielile cu salarizarea personalului, cele cu energia electricã şi termicã pentru pomparea apei, precum şi alte asemenea cheltuieli ale unitãţii de administrare, ale sediilor sucursale şi ale sediului central. În cazul în care livrarea apei pentru irigaţii se face pânã la hidrant sau pânã la un alt punct din cadrul amenajãrii interioare de irigaţii, prin infrastructura din amenajarea interioarã de irigaţii, aflatã în administrarea Administraţiei, pânã la transmiterea acesteia la cerere, fãrã platã, în proprietatea organizaţiilor de îmbunãtãţiri funciare, la tariful anual se adaugã şi costul serviciului de întreţinere şi reparaţii ale infrastructurii din amenajarea interioarã de irigaţii;
    c) tariful sezonier include cheltuielile prevãzute la lit. b), cheltuielile de întreţinere şi reparaţii similare celor prevãzute la lit. a), precum şi cele administrative şi orice alte cheltuieli suplimentare necesare livrãrii apei prin punctul de livrare a apei pentru irigaţii prevãzut în contractul sezonier.
    ART. 5
    Tarifele pentru serviciile de irigaţii au urmãtoarea structurã generalã:
    a) cheltuielile directe ale Administraţiei;
    b) cheltuielile indirecte, compuse din cheltuieli de regie ale unitãţilor de administrare, ale sucursalelor teritoriale şi ale sediului central ale Administraţiei;
    c) profitul Administraţiei;
    d) cheltuielile de executare a lucrãrilor de exploatare a infrastructurii din amenajarea interioarã de irigaţii, precum şi a lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii contractate cu terţii furnizori.
    ART. 6
    (1) Tariful anual va acoperi costurile estimate de întreţinere şi reparaţii ale infrastructurii de irigaţii din domeniul public al statului şi, dupã caz, din domeniul privat al statului pânã la predarea acesteia cãtre organizaţii sau federaţii, aflatã în administrarea Administraţiei.
    (2) Lucrãrile de întreţinere şi reparaţii se contracteazã cu terţii furnizori pe fiecare element de infrastructurã aflat în administrarea Administraţiei. Stabilirea volumului de lucrãri de întreţinere şi reparaţii se face pe bazã de antemãsurãtori.
    (3) Lista lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii pe baza cãrora se întocmesc devizele de lucrãri pentru fiecare element de infrastructurã este prevãzutã în anexa nr. 2.
    (4) Devizele de lucrãri se întocmesc pe baza indicatoarelor de norme de deviz în vigoare. Pentru lucrãrile de întreţinere şi reparaţii care nu se regãsesc în indicatoarele de norme de deviz în vigoare se întocmesc norme specifice activitãţilor de îmbunãtãţiri funciare de cãtre unitãţile de administrare ale Administraţiei, cu avizul consiliilor de unitate de administrare, se avizeazã de sucursalele teritoriale şi se aprobã de consiliul de administraţie al Administraţiei.
    (5) Structura tarifului anual pentru executarea lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii ale infrastructurii principale de irigaţii, de la sursã/prizã pânã la punctul de livrare a apei de irigaţii, este cea prevãzutã în anexa nr. 3. Detalierea structurii cheltuielilor cu terţii prestatori care executã lucrãrile de întreţinere şi reparaţii de la rândul C din anexa nr. 3 este prevãzutã în anexa nr. 3a). În cazul în care livrarea apei pentru irigaţii se face pânã la hidrant sau pânã la un alt punct din cadrul amenajãrii interioare de irigaţii, aflatã în administrarea Administraţiei, la tariful anual se adaugã valoarea serviciului de întreţinere şi reparaţii ale infrastructurii din amenajarea interioarã de irigaţii ce se executã de terţii prestatori, a cãrui structurã este prezentatã în anexa nr. 3b). Detalierea structurii cheltuielilor cu terţii prestatori care executã lucrãrile de întreţinere şi reparaţii de la rândul C din anexa nr. 3b) este prevãzutã în anexa nr. 3c).
    ART. 7
    (1) Tariful de livrare a apei pentru irigaţii va acoperi cheltuielile cu probele tehnologice, costul de prelevare a apei, costurile de transport al apei de la sursã sau prizã la punctul de livrare a apei pentru irigaţii prin intermediul infrastructurii de irigaţii din domeniul public al statului, aflatã în administrarea Administraţiei. Costurile de transport cuprind cheltuielile administrative, cheltuielile cu salarizarea personalului şi cele cu energia electricã şi termicã pentru pomparea apei. Tariful de livrare a apei pentru irigaţii nu cuprinde costurile care se acoperã din tariful anual.
    (2) Structura tarifului de livrare a apei pentru irigaţii prin infrastructura principalã de irigaţii, de la sursã/prizã pânã la punctul de livrare a apei pentru irigaţii, este cea prevãzutã în anexa nr. 4. În cazul în care livrarea apei pentru irigaţii se face pânã la hidrant sau pânã la un alt punct din cadrul amenajãrii interioare de irigaţii, aflatã în administrarea Administraţiei, la tariful de livrare a apei pentru irigaţii se adaugã valoarea serviciului de exploatare a infrastructurii din amenajarea interioarã de irigaţii, realizatã cu terţii prestatori, a cãrui structurã este prezentatã în anexa nr. 4a).
    ART. 8
    Tariful sezonier reprezintã valoarea serviciului de prelevare a apei din sursã, de pompare, de transport şi de distribuţie la punctele de livrare a apei pentru irigaţii prin infrastructura principalã de irigaţii, la care se adaugã cheltuielile de întreţinere şi reparaţii similare celor prevãzute la art. 4 lit. a) şi, dupã caz, în situaţia în care livrarea apei pentru irigaţii se face pânã la hidrant sau pânã la un alt punct din cadrul amenajãrii interioare de irigaţii, aflatã în administrarea Administraţiei, costul serviciilor de exploatare, întreţinere şi reparaţii ale infrastructurii din amenajarea interioarã de irigaţii, aflatã în administrarea Administraţiei, precum şi valoarea aferentã a cheltuielilor suplimentare de întreţinere şi reparaţii, administrative şi de orice altã naturã. Structura tarifului sezonier este prevãzutã în anexa nr. 7.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Metodologia de calcul al tarifelor pentru serviciile de irigaţii

    ART. 9
    (1) Tariful anual şi tariful de livrare a apei pentru irigaţii se calculeazã cu respectarea regulilor stabilite prin Normele metodologice de aplicare a Legii îmbunãtãţirilor funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.872/2005, cu modificãrile ulterioare.
    (2) Tariful sezonier se calculeazã conform regulilor instituite prin prezentele norme metodologice.
    ART. 10
    (1) Metodologia de calcul al tarifelor anuale pe fiecare punct de livrare a apei pentru irigaţii cuprinse în contractele multianuale este cea prevãzutã în anexa nr. 5.
    (2) Tariful anual se calculeazã prin parcurgerea urmãtoarelor etape:
    a) se determinã necesarul de lucrãri de întreţinere şi reparaţii pentru fiecare dintre elementele de infrastructurã care deservesc punctele de livrare a apei pentru irigaţii cuprinse în contractele multianuale;
    b) se stabileşte, pe bazã de antemãsurãtori, volumul de lucrãri de întreţinere şi reparaţii în funcţie de suprafeţele contractate deservite de fiecare element de infrastructurã menţionat la lit. a);
    c) se estimeazã costurile totale de întreţinere şi reparaţii pe fiecare element de infrastructurã, corespunzãtoare volumului de lucrãri stabilit conform lit. b);
    d) se centralizeazã suprafaţa de teren cuprinsã în contractele multianuale, exprimatã în hectare, care este deservitã de fiecare dintre elementele de infrastructurã menţionate la lit. a);
    e) se calculeazã costurile unitare de întreţinere şi reparaţii, exprimate în lei la hectar, care intrã în compunerea tarifelor pentru diferitele puncte de livrare a apei pentru irigaţii, prin împãrţirea valorilor obţinute potrivit lit. c) la suprafaţa de teren deservitã de fiecare element de infrastructurã, stabilitã conform lit. d), care se repartizeazã pe suprafeţele contractate deservite de punctele de livrare a apei pentru irigaţii, cuprinse în contractele multianuale, şi deservite de acel element de infrastructurã;
    f) se calculeazã valoarea tarifului anual pentru fiecare punct de livrare a apei pentru irigaţii, exprimat în lei la hectar, prin însumarea costurilor unitare, determinate conform lit. e), aferente fiecãrui punct de livrare a apei pentru irigaţii prevãzut în contractul multianual, conform relaţiei de calcul:


    T(Aijk) = t(Priza) + t(CA0) + t(SPA) + Σ i = n t(CAi) + Σ i = n t(SRPi-1) + t(Cdij),
                                          i=1 i=1



    în care:
    T(Aijk) = tariful anual pentru punctul de livrare a apei pentru irigaţii k, situat pe treapta de pompare i şi pe canalul de distribuţie j, exprimat în lei/ha, suprafaţa de teren de referinţã fiind cea prevãzutã în contractele multianuale;
    t(Priza) = cota-parte aferentã cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii ale prizei, exprimatã în lei/ha de suprafaţã contractatã;
    t(CA0) = cota-parte aferentã cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii ale canalului de transport, situat pe treapta 6, exprimatã în lei/ha de suprafaţã contractatã;
    t(SPA) = cota-parte aferentã cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii ale staţiei de pompare de alimentare, exprimatã în lei/ha de suprafaţã contractatã;
    t(CAi) = cota-parte aferentã cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii ale tronsonului canalului de aducţiune situat pe treapta de pompare i, exprimatã în lei/ha de suprafaţã contractatã;
    t(SRPi-1) = cota-parte aferentã cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii ale staţiei de repompare care alimenteazã tronsonul canalului de aducţiune situat pe treapta de pompare i, exprimatã în lei/ha de suprafaţã contractatã;
    t(Cdij) = cota-parte aferentã cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii ale canalului de distribuţie j, situat pe treapta de pompare i, pe care este situat punctul de livrare a apei pentru irigaţii, exprimatã în lei/ha de suprafaţã contractatã;
    n = numãrul treptelor de pompare din cadrul amenajãrii de irigaţii.

    (3) În cazul în care livrarea apei pentru irigaţii se face pânã la hidrant sau pânã la alt punct din cadrul amenajãrii interioare, aflatã în administrarea Administraţiei, valoarea totalã a serviciilor de întreţinere şi reparaţii se calculeazã conform relaţiei de calcul:



    V(Sijk) = T(Aijk) + VPL(ijk),



    în care:
    V(Sijk) = valoarea totalã a serviciilor de întreţinere şi reparaţii, exprimatã în lei/ha de suprafaţã contractatã;
    VPL(ijk) = valoarea serviciului de întreţinere şi reparaţii ale infrastructurii din amenajarea interioarã de irigaţii, în cazul în care livrarea apei se face pânã la hidrant sau pânã la un alt punct din cadrul amenajãrii interioare, aflatã în administrarea Administraţiei, exprimatã în lei/ha de suprafaţã contractatã.

    ART. 11
    Tariful de livrare a apei pentru irigaţii se calculeazã conform metodologiei prevãzute în anexa nr. 6, cu parcurgerea urmãtoarelor etape:
    a) se determinã costul de livrare a apei la punctele de livrare a apei pentru irigaţii prevãzute în contractele multianuale, alimentate de canalul de transport de la priza cu alimentare gravitaţionalã pânã la prima staţie de pompare de bazã/alimentare, pe baza costului serviciului de prelevare a apei din sursã, a randamentului de transport al canalului, a altor cheltuieli materiale şi a cheltuielilor cu personalul necesare exploatãrii elementelor de infrastructurã aferente acelui canal de transport;
    b) se determinã costul de livrare a apei la punctele de livrare a apei pentru irigaţii prevãzute în contractele multianuale, alimentate de canalul de aducţiune situat pe treapta de pompare dintre staţia de pompare de bazã/alimentare şi prima staţie de repompare, pe baza costului de livrare a apei determinat la lit. a), a randamentului de transport al canalului de aducţiune, a costului energiei electrice şi puterii electrice necesare pompãrii apei, a altor cheltuieli materiale şi a cheltuielilor de personal necesare exploatãrii elementelor de infrastructurã aferente acelui canal de aducţiune;
    c) se determinã costul de livrare a apei la punctele de livrare a apei pentru irigaţii situate pe urmãtoarele trepte de pompare, alimentate direct din canalele de aducţiune situate între douã staţii de repompare sau dupã ultima staţie de repompare, pe baza aceloraşi elemente de cost şi randamente de transport ca cele prevãzute la lit. b), adaptate corespunzãtor. Pentru fiecare treaptã de pompare, costul de prelevare a apei este egal cu costul de livrare a apei, calculat pentru canalul de aducţiune situat pe treapta de pompare anterioarã;
    d) se calculeazã tariful de livrare pentru punctele de livrare a apei pentru irigaţii alimentate direct din canalele de transport sau de aducţiune situate pe diferitele trepte de pompare prin adãugarea la valoarea costului de livrare în reţeaua de canale de transport şi aducţiune, obţinutã pe fiecare treaptã de pompare conform metodologiei prevãzute la lit. a)-c), a valorii cheltuielilor indirecte şi a profitului aferente costului de livrare a apei la punctele de livrare a apei pentru irigaţii alimentate direct din canalele de transport şi de aducţiune situate pe fiecare treaptã de pompare;
    e) se determinã costul de livrare a apei la punctele de livrare a apei pentru irigaţii alimentate de fiecare canal de distribuţie situat pe o treaptã de pompare, pe baza cuantumului tarifului de livrare a apei la priza canalului de distribuţie, a randamentului de transport al canalului de distribuţie şi a cheltuielilor de personal necesare exploatãrii elementelor de infrastructurã aferente acelui canal de distribuţie;
    f) se calculeazã tariful de livrare pentru punctele de livrare a apei pentru irigaţii alimentate de canalele de distribuţie situate pe diferitele trepte de pompare, prin adãugarea la valoarea costului de livrare a apei, calculat conform lit. e), pentru canalele de distribuţie, a valorii cheltuielilor indirecte şi a profitului, aferente cheltuielilor Administraţiei de exploatare a acelui canal de distribuţie.
    ART. 12
    Pentru punctele de livrare a apei pentru irigaţii, care nu sunt în folosinţa sau în proprietatea unei organizaţii ori în folosinţa unei federaţii la care livrarea apei se face pânã la hidrant sau pânã la alt un punct din cadrul amenajãrii interioare de irigaţii, aflatã în administrarea Administraţiei, la valoarea tarifului de livrare a apei pentru irigaţii, calculat pentru respectivul punct de livrare, se adaugã şi valoarea serviciului de exploatare a infrastructurii din amenajarea interioarã de irigaţii.
    ART. 13
    (1) Valoarea tarifului sezonier se calculeazã astfel:


    T(S) = T(L) + T'(L) + ([T(A) + T'(A)] x S)/V + [T"(A) x S(cs)]/V(cs),



    în care:
    T(S) = valoarea tarifului sezonier, exprimatã în lei/1.000 mc;
    T(L) = valoarea tarifului de livrare a apei pentru irigaţii, calculatã în mod similar cu cea pentru punctele de livrare a apei pentru irigaţii, prevãzute în contractele multianuale, exprimatã în lei/1.000 mc;
    T'(L) = valoarea serviciului de exploatare a infrastructurii din amenajarea interioarã de irigaţii, în cazul în care livrarea apei pentru irigaţii se face pânã la hidrant sau pânã la un alt punct din cadrul amenajãrii interioare de irigaţii, aflatã în administrarea Administraţiei, exprimatã în lei/1.000 mc;
    T(A) = valoarea tarifului anual calculatã similar cu cea pentru punctul de livrare a apei de irigaţii prevãzut în contractele multianuale, exprimatã în lei/ha;
    T'(A) = valoarea serviciului de întreţinere şi reparaţii ale infrastructurii din amenajarea interioarã de irigaţii, în cazul în care livrarea apei se face pânã la hidrant sau pânã la un alt punct din cadrul amenajãrii interioare de irigaţii, aflatã în administrarea Administraţiei, exprimatã în lei/ha;
    V = volumul de apã solicitat potrivit contractului multianual, exprimat în mii mc, în cazul în care contractul sezonier se încheie pentru suplimentarea volumului de apã prevãzut în contractul multianual. În cazul încheierii unui contract sezonier fãrã încheierea prealabilã a unui contract multianual, V = 1;
    S = suprafaţa contractatã pentru irigaţii potrivit contractului multianual, exprimatã în ha, în cazul în care contractul sezonier se încheie pentru suplimentarea volumului de apã prevãzut în contractul multianual. În cazul încheierii unui contract sezonier fãrã încheierea prealabilã a unui contract multianual, S = 1;
    T"(A) = valoarea totalã a cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii, administrative şi de orice altã naturã, efectuate exclusiv pentru reţeaua interioarã şi hidranţii alimentaţi cu apã prin punctele de livrare a apei pentru irigaţii, care nu sunt prevãzute în contractele multianuale, exprimatã în lei/ha, în cazul în care livrarea apei se face pânã la hidrant sau pânã la alt un punct din cadrul amenajãrii interioare de irigaţii, aflatã în administrarea Administraţiei;
    S(cs) = suprafaţa contractatã pentru irigaţii, potrivit contractului sezonier, exprimatã în ha;
    V(cs) = volumul de apã solicitat potrivit contractului sezonier, exprimat în mii mc.

    (2) În cazul contractelor sezoniere, rata profitului aplicabilã la determinarea valorilor T(A), T'(A), T(L) şi T'(L) este de 10%.
    (3) Conform condiţiilor stabilite prin contractul sezonier, volumul de apã solicitat va fi de minimum o normã de udare pentru fiecare culturã, iar plata contravalorii serviciilor de irigaţii se va efectua anterior livrãrii apei.
    ART. 14
    În cazul în care, pe parcursul executãrii contractului multianual sau sezonier, înceteazã livrarea apei pentru irigaţii datoritã unor catastrofe naturale, inundaţii, cutremure, revolte, tulburãri de masã sau orice alte situaţii ori cauze care sunt independente de voinţa pãrţilor care invocã existenţa unei situaţii de forţã majorã sau din motive tehnice ori ca urmare a efectelor unor acte normative sau a înţelegerii pãrţilor, Administraţia va solicita beneficiarului plata serviciului în limita cantitãţii de apã livrate pânã la survenirea cazului de încetare a prestãrii acestui serviciu.

    CAP. III
    Dispoziţii procedurale

    ART. 15
    (1) Pânã la data de 31 iulie a fiecãrui an, unitãţile de administrare ale Administraţiei, în baza prezentelor norme metodologice şi în funcţie de parametrii şi datele specifice ale amenajãrilor de irigaţii sau pãrţilor de amenajare pe care le administreazã, calculeazã valoarea tarifului anual şi a tarifului de livrare a apei pentru irigaţii pentru anul urmãtor sau reactualizeazã cuantumul tarifelor valabile pentru anul în curs.
    (2) Consiliile de unitate de administrare supravegheazã aplicarea prevederilor prezentelor norme metodologice şi concordanţa valorilor tarifelor pentru serviciile de irigaţii cu parametrii specifici fiecãrei amenajãri de irigaţii şi avizeazã necesarul de lucrãri de întreţinere şi reparaţii, precum şi cuantumul calculat sau reactualizat al tarifelor. Dupã executarea lucrãrilor, consiliile de unitate de administrare avizeazã recepţia acestora.
    (3) Tarifele astfel calculate se transmit unitãţii centrale a Administraţiei pânã la data de 10 august a fiecãrui an.
    (4) În situaţia în care consiliul de unitate de administrare constatã neconcordanţe ce nu se pot soluţiona la nivelul unitãţii de administrare, înainteazã propuneri consiliului de sucursalã. În baza acestor propuneri, consiliul de sucursalã formuleazã recomandãri şi observaţii asupra valorii tarifelor, pe care le înainteazã conducerii sucursalei sau, în caz de nerezolvare, consiliului de administraţie al Administraţiei.
    (5) Pânã la data de 15 august a fiecãrui an, directorul general al Administraţiei supune aprobãrii consiliului de administraţie valoarea tarifelor calculate şi structura tarifelor pentru serviciile de irigaţii, care le aprobã în termen de 5 zile de la data primirii propunerii.
    ART. 16
    (1) Cuantumul tarifului anual şi al tarifului de livrare a apei pentru irigaţii aprobat conform art. 64 din Legea nr. 138/2004, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pânã la data de 31 august a fiecãrui an, pentru sezonul de irigaţii al anului urmãtor. Dupã avizarea de cãtre consiliile de unitate de administrare şi aprobarea de cãtre consiliul de administraţie al Administraţiei a unor tarife pentru noi puncte de livrare a apei pentru irigaţii sau dupã aprobarea tarifelor reactualizate, cuantumul aprobat al acestor tarife se transmite pentru publicare la Monitorul Oficial al României, Partea IV-a, în termen de 5 zile de la aprobare. Tarifele pentru serviciile de exploatare, întreţinere şi reparaţii ale infrastructurii din sistemele de irigaţii din administrarea Administraţiei, care nu au fost transmise organizaţiilor şi federaţiilor, nu sunt cuprinse în contractele multianuale.
    (2) În cazul în care consiliul de administraţie al Administraţiei nu aprobã tarifele pentru sezonul de irigaţii al anului urmãtor şi astfel nu se îndeplineşte obligaţia de publicare a cuantumului tarifelor în termenul prevãzut la alin. (1), rãmân valabile tarifele practicate de Administraţie pentru sezonul de irigaţii al anului curent.
    ART. 17
    (1) Pentru sezonul de irigaţii al anului urmãtor, Administraţia livreazã apã pentru irigaţii, la solicitarea beneficiarilor, în condiţiile prevãzute la art. 56 din Legea nr. 138/2004, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) Contractul multianual cu organizaţia/federaţia nouînfiinţatã se încheie pentru o duratã de 3 ani, dupã care poate fi prelungit cu acordul pãrţilor succesiv pe durate de 5 ani. Pentru organizaţiile care au contract multianual, acesta poate fi prelungit cu acordul pãrţilor pe perioade de 5 ani prin act adiţional sau prin încheierea unui nou contract.
    (3) Contractul multianual sau actul adiţional pentru sezonul de irigaţii al anului urmãtor se încheie în termen de 10 zile lucrãtoare de la publicarea sau comunicarea tarifelor calculate, dar nu mai târziu de 15 septembrie anul curent. În cazul în care tarifele se reactualizeazã în cursul sezonului de irigaţii, actul adiţional la contractul multianual se încheie în termen de 5 zile lucrãtoare.
    (4) Contractele prevãzute la art. 56 lit. b) şi c) din Legea nr. 138/2004, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi actele adiţionale la acestea se pot încheia în sezonul de irigaţii în curs pânã la data de 31 martie a anului curent.
    ART. 18
    (1) Beneficiarii plãtesc avansul la tariful anual aferent fiecãrui punct de livrare a apei pentru irigaţii prevãzut în contractul multianual, în cuantum de 20%, iar diferenţa în tranşe lunare. Prin tranşe lunare se înţelege contravaloarea prestaţiei efectuate în luna anterioarã. În cazul în care beneficiarul nu plãteşte avansul la tariful anual sau tranşa lunarã contractul se suspendã pânã la achitarea restanţelor. Contractul multianual se poate rezilia în condiţiile prevãzute la art. 61 din Legea nr. 138/2004, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) În cazul neîndeplinirii condiţiilor de punere în funcţiune a unei amenajãri de irigaţii ca urmare a neplãţii integrale de cãtre beneficiari a cuantumului tarifului anual, Administraţia restituie beneficiarilor diferenţa dintre sumele plãtite şi cheltuielile Administraţiei pentru asigurarea pazei şi protecţiei infrastructurii de irigaţii, epuismentul şi consumul de energie electricã, lucrãrile executate, asigurarea utilitãţilor, impozitele şi taxele prevãzute de lege. Diferenţa poate fi compensatã cu celelalte obligaţii existente ale beneficiarilor faţã de Administraţie. De asemenea, se restituie sumele pentru contravaloarea lucrãrilor neexecutate sau nerecepţionate prevãzute a fi finanţate din tariful anual.
    (3) Dupã finalizarea şi recepţia lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii, ale cãror costuri estimate au stat la baza calculãrii tarifului anual, Administraţia determinã gradul de realizare a lucrãrilor şi activitãţilor programate, iar în cazul în care acestea nu au fost executate integral, sumele suplimentare achitate pentru tariful anual de organizaţii şi federaţii, precum şi de ceilalţi beneficiari se restituie sau, în cazul organizaţiilor şi federaţiilor, se pot şi compensa cu plata contribuţiei proprii la tariful de livrare a apei pentru irigaţii. Sumele neutilizate pentru asigurarea pazei şi protecţiei infrastructurii de irigaţii, pentru energia tehnologicã, precum şi pentru efectuarea epuismentelor se stabilesc şi se restituie dupã încheierea sezonului de irigaţii.
    (4) În termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin se vor reactualiza tarifele anuale de livrare şi tarifele de prestaţii de servicii, publicate, cu modificarea corespunzãtoare a contractelor sau a actelor adiţionale existente.

    CAP. IV
    Dispoziţii tranzitorii şi finale

    ART. 19
    (1) Administraţia, prin sucursalele teritoriale, încheie cu terţi executanţi contractele pentru execuţia lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii, pe baza volumelor de lucrãri de întreţinere şi reparaţii necesare pentru fiecare element de infrastructurã din cadrul amenajãrilor de irigaţii sau pãrţilor de amenajare din administrarea acesteia şi a costurilor de întreţinere şi reparaţii estimate de Administraţie. Contractele ce urmeazã sã se încheie de sucursale se aprobã de consiliul de administraţie al Administraţiei. Lucrãrile necesare de întreţinere şi reparaţii şi volumele de lucrãri determinate pentru fiecare element de infrastructurã se stabilesc de subunitãţile Administraţiei, cu avizul consiliilor de unitate de administrare sau, pânã la constituirea acestor consilii, cu avizul beneficiarilor.
    (2) Valoarea prestaţiilor contractate nu va depãşi suma cuantumurilor tarifelor anuale prevãzute în contractele încheiate de Administraţie cu beneficiarii din amenajarea sau partea de amenajare care poate funcţiona autonom.
    ART. 20
    Pânã la transmiterea la cerere, fãrã platã, a infrastructurii de irigaţii din domeniul privat al statului în proprietatea organizaţiilor de îmbunãtãţiri funciare, exploatarea acestei infrastructuri se va realiza de terţi executanţi, prin încheierea de contracte de prestãri de servicii cu Administraţia, în condiţiile legii.
    ART. 21
    (1) Stabilirea anualã a cuantumului tarifelor pentru serviciile de irigaţii se realizeazã pe baza indicilor specifici de evoluţie a preţurilor şi tarifelor, a ratei inflaţiei la nivel naţional, precum şi a cheltuielilor cu salariile personalului Administraţiei.
    (2) În cazul în care între data stabilirii tarifelor şi cea de început a sezonului de irigaţii apar modificãri semnificative ale cererii de servicii de irigaţii şi ale principalelor categorii de cheltuieli, respectiv cheltuielile salariale, materiale, cu combustibilul şi energia electricã, precum şi modificãri legislative, care conduc la o majorare sau o reducere a cuantumului total al tarifelor anuale şi de livrare a apei pentru irigaţii, acestea se vor ajusta în termen de 30 de zile de la data apariţiei circumstanţelor ce determinã necesitatea acestor modificãri. Tarifele reactualizate se aprobã de consiliul de administraţie şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, conform legii.
    ART. 22
    Prezentele norme metodologice se vor completa cu prevederi referitoare la modul de calcul şi de platã a tarifelor de prestaţii pentru alte activitãţi de îmbunãtãţiri funciare decât irigaţiile.
    ART. 23
    Anexele nr. 1, 2, 3, 3a), 3b), 3c), 4, 4a), 5, 6 şi 7 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.


    ANEXA 1
    la normele metodologice

           Înţelesul unor termeni în sensul normelor metodologice

    Element de infrastructurã de irigaţii - acea parte distinctã din infrastructura principalã de irigaţii reprezentând priza, staţia de pompare de alimentare, staţiile de repompare, canalele de transport şi distribuţie sau tronsoane ale acestora şi construcţiile hidrotehnice aferente, precum şi acea parte din infrastructura din amenajarea interioarã de irigaţii reprezentând staţiile de pompare de punere sub presiune, reţeaua de conducte subterane sau canalele/jgheaburile distribuitoare de sector.
    Infrastructura principalã de irigaţii - lucrãrile, construcţiile, utilajele şi echipamentele care asigurã prelevarea apei din sursã, pomparea, transportul şi distribuţia apei pentru irigaţii la punctele de livrare a apei pentru irigaţii.
    Infrastructura din amenajarea interioarã de irigaţii - lucrãrile, construcţiile, utilajele şi echipamentele care asigurã prelevarea apei din canalele de aducţiune sau distribuţie a apei, pomparea şi distribuţia apei pentru irigaţii de la punctele de livrare a apei pentru irigaţii la hidrant sau vanetã.
    Norma de udare - volumul de apã pe unitatea de suprafaţã, care se administreazã unei culturi la o singurã udare.
    Suprafaţa contractatã - suprafaţa de teren pentru irigarea cãreia s-a încheiat un contract multianual sau sezonier cu Administraţia Naţionalã a Îmbunãtãţirilor Funciare sau un contract de prestãri de servicii de irigaţii cu un alt furnizor de apã pentru irigaţii.
    Treapta de pompare - suprafaţa de teren clar delimitatã din cadrul unei amenajãri de irigaţii, care poate fi alimentatã cu apã pentru irigaţii de o staţie de pompare de alimentare sau o staţie de repompare şi pe care distribuirea apei cãtre punctele de livrare a apei pentru irigaţii se realizeazã gravitaţional din canalele de transport de aducţiune şi de distribuţie a apei.
    Volumul brut de apã - volumul de apã prelevat din sursã sau volumul de apã preluat dintr-un canal de transport, aducţiune şi distribuţie care cuprinde volumul net de apã ce urmeazã a fi livrat la diferitele puncte de livrare, volumul de apã care se pierde prin infiltraţie şi evaporaţie pe parcursul transportului şi distribuţiei apei cãtre diferitele puncte de livrare şi volumul de umplere a reţelei de canale.
    Volumul net de apã - volumul de apã care se livreazã la punctele de livrare a apei pentru irigaţii şi care se preia şi se pompeazã prin aceste puncte.


    ANEXA 2
    la normele metodologice

                                LISTA
        lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii pe baza cãrora
      se întocmesc devizele de lucrãri pentru fiecare element de
    infrastructurã din cadrul amenajãrilor de irigaţii sau pãrţilor
       de amenajãri de utilitate publicã aflate în administrarea
          Administraţiei Naţionale a Îmbunãtãţirilor Funciare

    I. Lista lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii a elementelor de infrastructurã principalã de irigaţii, cuprinse între prizã şi punctul de livrare a apei pentru irigaţii - staţie de pompare de punere sub presiune, vanetã sau canal de distribuţie -, din cadrul amenajãrilor de irigaţii ce se pot executa în funcţie de necesitãţi


┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┐
│Nr. │ Categoria de lucrãri de întreţinere şi reparaţii │Cod deviz│
│crt.│ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┤
│ 1. │Lucrãrile de întreţinere şi reparaţii a prizei de apã a amenajãrii de │
│ │irigaţii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┤
│ │- Determinarea volumelor de lucrãri prin mãsurãtori pentru │ IR03 │
│ │contractarea cu terţii la canalele de transport, aducţiune şi │ │
│ │distribuţie, la staţiile de pompare (SPB, SRP) şi sedii │ │
│ │administrative │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Distrugerea vegetaţiei acvatice, ierboase şi lemnoase │ II 05 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Completãri terasamente la canale executate în rambleu sau │ IR 01 │
│ │semirambleu │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la conducte îngropate, inclusiv sifoane │ IR 07 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la peree degradate pe canale │ IR 14 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii construcţii hidrotehnice - stãvilare, regulatoare │ IR 18 │
│ │de nivel AVIO - AVIS, deversoare, goliri de fund pe canale, │ │
│ │cãderi, poduri şi podeţe │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparat garduri piscicole │ IR37 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Supravegherea şi recepţia lucrãrilor executate cu terţii │ II04 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┤
│ 2. │Lucrãrile de întreţinere şi reparaţii ale canalului de transport a apei │
│ │de la prizã la staţia de pompare de bazã │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┤
│ │- Determinarea volumelor de lucrãri prin mãsurãtori pentru │ IR 03 │
│ │contractarea cu terţii la canalele de transport, aducţiune şi │ │
│ │distribuţie, la staţiile de pompare (SPB, SRP) şi sedii │ │
│ │administrative │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Întreţinere drumuri de exploatare │ II 01 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Distrugerea vegetaţiei acvatice, ierboase şi lemnoase │ II 05 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Completãri terasamente la canale executate în rambleu sau │ IR 01 │
│ │semirambleu │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Decolmatãri canale de depuneri │ IR 05 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la conducte îngropate, inclusiv sifoane │ IR 07 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la instalaţiile de protecţie pe reţeaua de conducte│ IR 10 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la jgheaburi │ IR 12 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la peree degradate pe canale │ IR 14 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la noduri de distribuţie - armãturi pe reţea de │ IR 16 │
│ │conducte îngropate │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii construcţii hidrotehnice - stãvilare, regulatoare │ IR 18 │
│ │de nivel AVIO - AVIS, deversoare, goliri de fund pe canale, │ │
│ │cãderi, poduri şi podeţe │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Asigurarea pazei şi protecţiei infrastructurii pe perioada │ IO1*) │
│ │sezonului de irigaţii │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Supravegherea şi recepţia lucrãrilor executate cu terţii │ II04 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┤
│ 3. │Lucrãrile de întreţinere şi reparaţii ale staţiei de pompare de bazã │
│ │- fixã sau plutitoare - sau ale staţiilor de repompare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┤
│ │- Determinarea volumelor de lucrãri prin mãsurãtori pentru │ IR03 │
│ │contractarea cu terţii la canalele de transport, aducţiune şi │ │
│ │distribuţie, la staţiile de pompare (SPB, SRP) şi sedii │ │
│ │administrative │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- întreţinere foraje alimentare cu apã pentru irigaţii │ 1102 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Repararea agregatelor de pompare de bazã (SPB + SRP) │ IR 23 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Repararea conductelor de aspiraţie şi refulare (SPB + SRP), │ IR 25 │
│ │inclusiv dispozitivele de protecţie │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Repararea instalaţiilor hidromecanice şi auxiliare din │ IR 27 │
│ │staţiile de pompare - armãturi, instalaţii auxiliare, │ │
│ │organe protecţie şi etanşãri, site, grãtare (SPB + SRP) │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la clãdiri şi anexe la SPB + SRP │ IR 20 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Repararea bazinelor de aspiraţie, refulare (SPB + SRP) │ IR 29 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Revizia şi repararea instalaţiilor electrice de joasã │ IR 31 │
│ │tensiune şi instalaţii electronice, automatizãri - │ │
│ │dispecerizãri - comutaţie primarã şi secundarã, echipamente │ │
│ │auxiliare etc. (SPB + SRP) │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Revizia şi repararea instalaţiilor electrice de medie │ IR 33 │
│ │tensiune de (6-20 kV): celule, transformatoare, linii │ │
│ │electrice (SPB + SRP) │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Mãsurãtori şi verificãrile PRAM - ISCIR - AMC (SPB + SPA) │ IR 35 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Dezafectarea pe timp de iarnã a staţiilor de pompare fixe │ IR 38 │
│ │(SPB + SPA) │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Trecerea staţiilor de pompare plutitoare în regim iernatic │ IR40 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii LEA şi PT din administrarea ANIF │ IR41 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Asigurarea pazei şi protecţiei infrastructurii pe perioada │ │
│ │sezonului de irigaţii │ IO1*) │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Efectuarea epuismentelor cu agregate termice sau electrice │ │
│ │în staţiile de bazã şi de repompare │ IO4 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Menţinerea sub tensiune a postului trafo şi iluminarea │ │
│ │staţiilor de pompare pe perioada sezonului de irigaţii │ IO5 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Supravegherea şi recepţia lucrãrilor executate cu terţii │ II04 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┤
│ 4. │Lucrãri de întreţinere şi reparaţii ale canalului de aducţiune a apei │
│ │de la staţia de pompare de bazã la prima staţie de repompare şi de la │
│ │prima staţie de repompare pânã ultima staţie de repompare sau la ultimul │
│ │tronson al canalului de aducţiune │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┤
│ │- Determinarea volumelor de lucrãri prin mãsurãtori pentru │ IR03 │
│ │contractarea cu terţii la canalele de transport, aducţiune şi │ │
│ │distribuţie, la staţiile de pompare (SPB, SRP) şi sedii │ │
│ │administrative │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Întreţinere drumuri de exploatare │ II 01 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Distrugerea vegetaţiei acvatice, ierboase şi lemnoase │ II 05 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Completãri terasamente la canale executate în rambleu sau │ IR 01 │
│ │semirambleu │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Decolmatãri canale de depuneri │ IR 05 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la conducte îngropate, inclusive sifoane │ IR 07 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la instalaţiile de protecţie pe reţeaua de conducte│ IR 10 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la jgheaburi │ IR 12 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la peree degradate pe canale │ IR14 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la noduri de distribuţie - armãturi pe reţea │ IR16 │
│ │de conducte îngropate │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii construcţii hidrotehnice - stãvilare, regulatoare │ IR 18 │
│ │de nivel AVIO - AVIS, deversoare, goliri de fund pe canale, │ │
│ │cãderi, poduri şi podeţe │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Asigurarea pazei şi protecţiei infrastructurii pe perioada │ IO1*) │
│ │sezonului de irigaţii │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Supravegherea şi recepţia lucrãrilor executate cu terţii │ IIO4 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┤
│ 5. │Lucrãrile de întreţinere şi reparaţii ale canalelor de distribuţie a apei│
│ │de la canalul de transport şi de aducţiune │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┤
│ │- Determinarea volumelor de lucrãri prin mãsurãtori pentru │ IR 03 │
│ │contractarea cu terţii la canalele de transport, aducţiune şi │ │
│ │distribuţie, la staţiile de pompare (SPB, SRP) şi sedii │ │
│ │administrative │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Întreţinere drumuri de exploatare │ II 01 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Distrugerea vegetaţiei acvatice, ierboase şi lemnoase │ II 05 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Completãri terasamente la canale executate în rambleu sau │ IR 01 │
│ │semirambleu │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Decolmatãri canale de depuneri │ IR 05 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la conducte îngropate, inclusiv sifoane │ IR 07 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la instalaţiile de protecţie pe reţeaua de conducte│ IR 10 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la jgheaburi │ IR12 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la peree degradate pe canale │ IR14 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la noduri de distribuţie - armãturi pe reţea │ IR 16 │
│ │de conducte îngropate │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii construcţii hidrotehnice - stãvilare, regulatoare │ IR 18 │
│ │de nivel AVIO - AVIS, deversoare, goliri de fund pe canale, │ │
│ │cãderi, poduri şi podeţe │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Asigurarea pazei şi protecţiei infrastructurii pe perioada │ IO1*) │
│ │sezonului de irigaţii │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Supravegherea şi recepţia lucrãrilor executate cu terţii │ II04 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┤
│ 6. │Lucrãri de reparaţii ale sediilor administrative │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┤
│ │- Determinarea volumelor de lucrãri prin mãsurãtori pentru │ IR 03 │
│ │contractarea cu terţii la canalele de transport, aducţiune şi │ │
│ │distribuţie, la staţiile de pompare (SPB, SRP) şi sedii │ │
│ │administrative │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Asigurarea pazei şi protecţiei infrastructurii pe perioada │ IO1*) │
│ │sezonului de irigaţii │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Supravegherea şi recepţia lucrãrilor executate cu terţii II04│ │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┘


-----------
    *)Salarizarea personalului se va face la nivelul muncitorului necalificat în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncã.

    NOTĂ:
    Identificarea lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii necesare şi determinarea volumului acestor lucrãri se realizeazã de unitãţile de administrare ale Administraţiei Naţionale a Îmbunãtãţirilor Funciare cu avizul consiliilor de unitate de administrare sau, pânã la constituirea acestor consilii, cu avizul beneficiarilor.


    II. Lista lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii a elementelor de infrastructurã din amenajarea interioarã de irigaţii, cuprinse între punctul de livrare a apei pentru irigaţii şi hidrant, canal sau jgheab de sector, ce se pot executa în funcţie de necesitãţi


┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┐
│Nr. │ Categoria de lucrãri de întreţinere şi reparaţii │Cod deviz│
│crt.│ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┤
│ 1. │Lucrãrile de întreţinere şi reparaţii ale staţiilor de pompare de punere │
│ │sub presiune │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┤
│ │- Determinarea volumelor de lucrãri prin mãsurãtori la reţeaua │ IR 04 │
│ │interioarã şi staţiile de pompare (SPP) │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Întreţinerea forajelor pentru irigaţii │ II 02 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Repararea agregatelor de pompare de bazã (SPP) │ IR 24 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Repararea conductelor de aspiraţie şi de refulare (SPP) │ IR 26 │
│ │inclusiv dispozitive de protecţie │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Repararea instalaţiilor hidromecanice şi auxiliare din │ IR 28 │
│ │staţiile de pompare - armãturi, instalaţii auxiliare, │ │
│ │organe protecţie şi etanşãri, site, grãtare (SPP) │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la clãdiri şi anexe la SPP │ IR 21 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Repararea bazinelor de aspiraţie, refulare (SPP) │ IR30 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Revizia şi repararea instalaţiilor electrice de joasã │ IR 32 │
│ │tensiune şi instalaţii electronice, automatizãri - │ │
│ │dispecerizãri - comutaţie primarã şi secundarã, echipamente │ │
│ │auxiliare etc. (SPP) │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Revizia şi repararea instalaţiilor electrice de medie │ IR 34 │
│ │tensiune (6-20 kV), celule, transfomatoare, linii electrice │ │
│ │(SPP) │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Mãsurãtori şi verificãri PRAM - ISCIR - AMC (SPP) │ IR 36 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Dezafectarea pe timp de iarnã a staţiilor de pompare fixe │ IR 39 │
│ │(SPP) │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Repararea LEA şi PT din administrarea Administraţiei │ IR41 │
│ │Naţionale a Îmbunãtãţirilor Funciare │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Asigurarea pazei şi protecţiei infrastructurii pe perioada │ IO2**) │
│ │sezonului de irigaţii │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Menţinerea sub tensiune a postului trafo şi iluminarea │ IO5 │
│ │staţiilor de pompare pe perioada sezonului de irigaţii │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Supravegherea şi recepţia lucrãrilor executate cu terţii │ II04 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┤
│ 2. │Lucrãrile de întreţinere şi reparaţii ale reţelei de distribuţie formatã │
│ │din canale/jgheaburi sau conducte îngropate distribuitoare de sector │
│ │(reţea interioarã) │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┤
│ │- Determinarea volumelor de lucrãri prin mãsurãtori la reţeaua │ IR04 │
│ │interioarã şi staţiile de pompare (SPP) │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Întreţinere foraje alimentare cu apã pentru irigaţii │ II 02 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Distrugerea vegetaţiei acvatice, ierboase şi lemnoase │ II 06 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Completãri terasamente la canale executate în rambleu sau │ IR 02 │
│ │semirambleu │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Decolmatãri canale de depuneri │ IR 06 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la conducte îngropate - PREMO, AZBO, P.V.C, │ IR 08 │
│ │metalice │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la hidranţi │ IR 09 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la instalaţii de protecţie pe reţeaua de conducte │ IR 11 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la jgheaburi │ IR 13 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la peree degradate pe canale │ IR 15 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la noduri de distribuţie - armãturi pe reţeaua de │ IR 17 │
│ │conducte îngropate │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Reparaţii la construcţii hidrotehnice - stãvilare, │ IR19 │
│ │deversoare, goliri de fund pe canale, cãderi, poduri şi podeţe │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │- Asigurarea pazei şi protecţiei infrastructurii pe perioada │ IO2**) │
│ │sezonului de irigaţii │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │-Supravegherea şi recepţia lucrãrilor executate cu terţii │ II04 │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┘


--------------
    **) Salarizarea personalului se va face la nivelul muncitorului necalificat în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncã.


    ANEXA 3
    la normele metodologice

                              STRUCTURA
     tarifului anual pentru executarea lucrãrilor de întreţinere
       şi reparaţii ale infrastructurii principale de irigaţii,
         de la sursã/prizã pânã la punctul de livrare a apei
     pentru irigaţii, din cadrul unei amenajãri de irigaţii sau
    pãrţi de amenajare de utilitate publicã aflate în administrarea
          Administraţiei Naţionale a Îmbunãtãţirilor Funciare



┌────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┐
│ Nr. │ Categorii de cheltuieli │ Total │
│ crt. │ │(lei/ha)│
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ A. │Cheltuieli directe*) - total (rd. 1 + rd. 2) │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┤
│ 1. │Cheltuieli de personal - numai pentru personalul care lucreazã la │
│ │întreţinerea şi repararea infrastructurii de irigaţii de la │
│ │prizã/sursã pânã la punctul de livrare a apei de irigaţii, total: │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1. │Cheltuieli cu munca vie, total, din care: │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.a) │Salarii │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.b) │CAS │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.c) │Şomaj │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.d) │CASS │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.e) │Fond de garantare │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.f.)│Fond de risc şi accidente │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.g) │Fond special de sãnãtate │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.h) │Cheltuieli sociale │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.i) │Fonduri speciale pentru persoanele cu handicap │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.j) │Altele, conform reglementãrilor în vigoare │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.2. │Alte cheltuieli cu personalul (cazare, diurnã, transport) │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┤
│ 2. │Cheltuieli materiale (materii prime, combustibil, energie electricã │
│ │tehnologicã, piese de schimb, consumabile, obiecte de inventar) │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┤
│ B. │Cheltuieli indirecte total: │ │
│ │1. Regia unitãţii de administrare, inclusiv a formaţiilor - │ │
│ │ 6% din total rd. A1 │ │
│ │2. Regia sucursalelor - 3% din total rd. A1 │ │
│ │3. Regia sediului central - 1% din total rd. A1 │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ C. │Cheltuieli cu terţi prestatori**) care executã lucrãrile de │ │
│ │întreţinere şi reparaţii │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ D. │Profit***) = 3% x (rd. A1 + rd. B) │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ E. │TOTAL GENERAL = rd. A + rd. B + rd. C + rd. D │ │
└────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┘


--------------
    *) Cheltuielile directe ale unitãţii de administrare se referã la:
    1. cheltuieli pentru determinarea prin mãsurãtori a volumului de lucrãri ce se contracteazã cu terţii prestatori;
    2. cheltuieli pentru supravegherea şi recepţia lucrãrilor executate de terţi.
    **) Valoarea contractului care se încheie cu terţii prestatori, stabilitã conform legislaţiei în vigoare.
    ***) Profitul se calculeazã ca procent din totalul cheltuielilor directe şi indirecte şi a cheltuielilor cu terţi prestatori care executã lucrãrile de întreţinere şi reparaţii.

    NOTĂ:
    Cheltuielile se determinã pentru fiecare element de infrastructurã de irigaţii şi se repartizeazã pe fiecare punct de livrare a apei pentru irigaţii, conform metodologiei prevãzute în anexa nr. 5 la normele metodologice.


     ANEXA 3a)
    la normele metodologice

                              STRUCTURA
       cheltuielilor cu terţii prestatori care executã lucrãrile
           de întreţinere şi reparaţii prevãzute la rândul C
               din anexa nr. 3 la normele metodologice



┌────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┐
│ Nr. │ Categorii de cheltuieli │ Total │
│ crt. │ │ (lei) │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ A. │Cheltuieli directe - total (rd. 1 + rd. 2 + rd. 3) │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┤
│ 1. │Cheltuieli de personal - pentru personalul care executã lucrãri de │
│ │întreţinere şi reparaţii a infrastructurii principale de irigaţii, │
│ │de la sursã/prizã pânã la punctul de livrare a apei pentru irigaţii │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┤
│ 1.1. │Cheltuieli cu munca vie, total, din care: │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.a) │Salarii │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.b) │CAS │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.c) │Şomaj │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.d) │CASS │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.e) │Fond de risc │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.f) │Altele, conform reglementãrilor în vigoare │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.2. │Alte cheltuieli cu personalul (cazare, diurnã, transport) │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┤
│ 2. │Cheltuieli materiale (materii prime, combustibil, energie electricã │
│ │tehnologicã, piese de schimb, consumabile, obiecte de inventar) │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3. │Cheltuieli cu utilajele de construcţii, de micã mecanizare şi │
│ │mijloace de transport │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┤
│ B. │Cheltuieli indirecte ale prestatorului de servicii │ │
│ │(% din total rd. A) │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ C. │Profit = 3% x (rd. A + rd. B) │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ D. │TOTAL GENERAL = rd. A + rd. B + rd. C │ │
└────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┘




     ANEXA 3b)
    la normele metodologice

                             STRUCTURA
      serviciului de întreţinere şi reparaţii ale infrastructurii
        din amenajarea interioarã de irigaţii, de livrare a apei
       pentru irigaţii, din cadrul unei amenajãri de irigaţii sau
    pãrţi de amenajare de utilitate publicã aflate în administrarea
         Administraţiei Naţionale a Îmbunãtãţirilor Funciare,
                ce se executã de terţii prestatori



┌────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┐
│ Nr. │ Categorii de cheltuieli │ Total │
│ crt. │ │(lei/ha)│
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ A. │Cheltuieli directe*) - total (rd. 1 + rd. 2) │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┤
│ 1. │Cheltuieli de personal - numai pentru personalul care lucreazã la │
│ │întreţinerea şi repararea infrastructurii de irigaţii de la │
│ │prizã/sursã pânã la punctul de livrare a apei de irigaţii, total: │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┤
│ 1.1. │Cheltuieli cu munca vie, total, din care: │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.a) │Salarii │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.b) │CAS │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.c) │Şomaj │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.d) │CASS │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.e) │Fond de garantare │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.f) │Fond de risc şi accidente │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.g) │Fond special de sãnãtate │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.h) │Cheltuieli sociale │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.i) │Fonduri speciale pentru persoanele cu handicap │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.j) │Altele, conform reglementãrilor în vigoare │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.2. │Alte cheltuieli cu personalul (cazare, diurnã, transport) │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┤
│ 2. │Cheltuieli materiale (materii prime, combustibil, energie electricã │
│ │tehnologicã, piese de schimb, consumabile, obiecte de inventar) │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┤
│ B. │Cheltuieli indirecte total: │ │
│ │1. Regia unitãţii de administrare, inclusiv a formaţiilor - │ │
│ │ 6% din total rd. A1 │ │
│ │2. Regia sucursalelor - 3% din total rd. A1 │ │
│ │3. Regia sediului central - 1% din total rd. A1 │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ C. │Cheltuieli cu terţi prestatori**) care executã lucrãrile de │ │
│ │întreţinere şi reparaţii │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ D. │Profit***) = 3% x (rd. A1 + rd. B) │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ E. │TOTAL GENERAL = rd. A + rd. B + rd. C + rd. D │ │
└────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┘


-------------
    *) Cheltuielile directe ale unitãţii de administrare se referã la:
    1. cheltuieli pentru determinarea prin mãsurãtori a volumului de lucrãri ce se contracteazã cu terţii prestatori;
    2. cheltuieli pentru supravegherea şi recepţia lucrãrilor executate de terţi.
    **) Valoarea contractului care se încheie cu terţii prestatori, stabilitã conform legislaţiei în vigoare.
    ***) Profitul se calculeazã ca procent din totalul cheltuielilor directe şi indirecte şi a cheltuielilor cu terţi prestatori care executã lucrãrile de întreţinere şi reparaţii.

    NOTĂ:
    Cheltuielile se determinã pentru fiecare element de infrastructurã de irigaţii şi se repartizeazã pe fiecare punct de livrare a apei pentru irigaţii, conform metodologiei prevãzute în anexa nr. 5 la normele metodologice.


     ANEXA 3c)
    la normele metodologice

                            STRUCTURA
       cheltuielilor cu terţii prestatori care executã lucrãrile
          de întreţinere şi reparaţii prevãzute la rândul C
              din anexa nr. 3b) la normele metodologice



┌────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┐
│ Nr. │ Categorii de cheltuieli │ Total │
│ crt. │ │(lei/ha)│
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ A. │Cheltuieli directe - total (rd. 1 + rd. 2 + rd. 3) │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┤
│ 1. │Cheltuieli de personal - pentru personalul prestatorului de servicii │
│ │care executã lucrãri de întreţinere şi reparaţii a infrastructurii │
│ │din amenajarea interioarã de irigaţii, aferentã unui punct de livrare│
│ │a apei pentru irigaţii │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┤
│ 1.1. │Cheltuieli cu munca vie, total, din care: │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.a) │Salarii │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.b) │CAS │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.c) │Şomaj │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.d) │CASS │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.e) │Fond de risc │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.1.f) │Altele, conform reglementãrilor în vigoare │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1.2. │Alte cheltuieli cu personalul (cazare, diurnã, transport) │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┤
│ 2. │Cheltuieli materiale (materii prime, combustibil, energie electricã │
│ │tehnologicã, piese de schimb, consumabile, obiecte de inventar) │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┤
│ 3. │Cheltuieli cu utilajele de construcţii, de micã mecanizare │ │
│ │şi mijloace de transport │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ B. │Cheltuieli indirecte ale prestatorului de servicii │ │
│ │(% din total rd. A) │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ C. │Profit = 3% x (rd. A + rd. B) │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ D. │TOTAL GENERAL = rd. A + rd. B + rd. C │ │
└────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┘




    ANEXA 4
    la normele metodologice

                            STRUCTURA
          tarifului de livrare a apei pentru irigaţii prin
      infrastructura principalã de irigaţii, de la sursã/prizã
    pânã la punctul de livrare a apei pentru irigaţii, din cadrul
    unei amenajãri de irigaţii sau pãrţi de amenajare de utilitate
      publicã aflate în administrarea Administraţiei Naţionale
                  a Îmbunãtãţirilor Funciare



┌────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┐
│ Nr. │ Categorii de cheltuieli │ Total │
│ crt. │ │ (lei/ │
│ │ │1.000 mc)│
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ A. │Cheltuieli directe*) - total (rd. 1 + rd. 2) │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┤
│ 1. │Cheltuieli de personal - numai pentru personalul care lucreazã la │
│ │întreţinerea şi repararea infrastructurii de irigaţii de la │
│ │prizã/sursã pânã la punctul de livrare a apei de irigaţii, total: │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┤
│ 1.1. │Cheltuieli cu munca vie, total, din care: │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.1.a) │Salarii │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.1.b) │CAS │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.1.c) │Şomaj │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.1.d) │CASS │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.1.e) │Fond de garantare │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.1.f) │Fond de risc şi accidente │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.1.g) │Fond special de sãnãtate │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.1.h) │Cheltuieli sociale │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.1.i) │Fonduri speciale pentru persoanele cu handicap │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.1.j) │Altele, conform reglementãrilor în vigoare │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.2. │Alte cheltuieli cu personalul (cazare, diurnã, transport) │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┤
│ 2. │Materii prime: │
│ │1. Apã pentru irigaţii │
│ │2. Energie electricã de pompare │
│ │3. Energie termicã de pompare │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┤
│ B. │Cheltuieli indirecte total: │ │
│ │1. Regia unitãţii de administrare, inclusiv a formaţiilor -│ │
│ │ 6% din total rd. A1 │ │
│ │2. Regia sucursalelor - 3% din total rd. A1 │ │
│ │3. Regia sediului central - 1% din total rd. A1 │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ C. │Profit**) 3% x (rd. A1 + rd. B) │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ D. │TOTAL GENERAL = rd. A + rd. B + rd. C │ │
└────────┴───────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┘


--------------
    *) Cheltuielile directe ale unitãţii de administrare se referã la cheltuielile de exploatare a infrastructurii principale de irigaţii.
    **) Profitul se calculeazã ca procent din totalul cheltuielilor directe şi indirecte efectuate pentru desfãşurarea activitãţilor Administraţiei Naţionale a Îmbunãtãţirilor Funciare.

    NOTĂ:
    Cheltuielile se determinã pentru fiecare element de infrastructurã de irigaţii şi se repartizeazã pe fiecare punct de livrare a apei pentru irigaţii, conform metodologiei prevãzute în anexa nr. 6 la normele metodologice.


     ANEXA 4a)
    la normele metodologice

                             STRUCTURA
     serviciului de exploatare a infrastructurii din amenajarea
     interioarã de irigaţii, din cadrul unei amenajãri sau pãrţi
       de amenajare de irigaţii de utilitate publicã aflate în
      administrarea Administraţiei Naţionale a Îmbunãtãţirilor
           Funciare, ce se executã de terţii prestatori



┌────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┐
│ Nr. │ Categorii de cheltuieli │ Total │
│ crt. │ │ (lei/ │
│ │ │1.000 mc)│
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ A. │Cheltuieli directe*) - total (rd. 1 + rd. 2) │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┤
│ 1. │Cheltuieli de personal - numai pentru personalul care lucreazã la │
│ │întreţinerea şi repararea infrastructurii de irigaţii de la │
│ │prizã/sursã pânã la punctul de livrare a apei de irigaţii, total: │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┤
│ 1.1. │Cheltuieli cu munca vie, total, din care: │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.1.a) │Salarii │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.1.b) │CAS │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.1.c) │Şomaj │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.1.d) │CASS │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.1.e) │Fond de garantare │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.1.f) │Fond de risc şi accidente │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.1.g) │Fond special de sãnãtate │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.1.h) │Cheltuieli sociale │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.1.i) │Fonduri speciale pentru persoanele cu handicap │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.1.j) │Altele, conform reglementãrilor în vigoare │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.2. │Alte cheltuieli cu personalul (cazare, diurnã, transport) │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┤
│ 2. │Materii prime: │
│ │1. Energie electricã de pompare │
│ │2. Energie termicã de pompare │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┤
│ B. │Cheltuieli indirecte ale prestatorului de servicii % rd. A │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ C. │Profit**) 3% x (rd. A + rd. B) │ │
├────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ D. │TOTAL GENERAL = rd. A + rd. B + rd. C │ │
└────────┴───────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┘


--------------
    *) Cheltuielile directe ale prestatorului de servicii sunt cheltuielile de exploatare a infrastructurii din amenajarea interioarã de irigaţii.
    **) Profitul se calculeazã ca procent din totalul cheltuielilor directe şi indirecte efectuate pentru desfãşurarea activitãţilor prestatorului de servicii.

    NOTE:
    1. Cheltuielile se determinã pentru fiecare punct de livrare a apei pentru irigaţii, conform metodologiei prevãzute în anexa nr. 6 la normele metodologice.
    2. Cheltuielile cu energia electricã şi termicã de pompare şi cele cu energia electricã tehnologicã nu se iau în calcul când alimentarea cu apã se face gravitaţional.


    ANEXA 5
    la normele metodologice

                             METODOLOGIE
       de calcul al tarifului anual şi modul de repartizare
       a cheltuielilor pe punctele de livrare a apei pentru
     irigaţii prevãzute în contractele multianuale, din cadrul
       unei amenajãri de irigaţii sau pãrţi de amenajare de
            utilitate publicã aflate în administrarea
       Administraţiei Naţionale a Îmbunãtãţirilor Funciare




┌────┬───────────────┬──────────┬─────────┬───────────┬─────────┬──────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Elementul de │Volumul de│ Costuri │ Suprafaţa │ Costuri │ Repartizarea costurilor unitare de │
│crt.│infrastructurã │lucrãri de│totale de│ de teren │ unitare │ întreţinere şi reparaţii pe puncte │
│ │ │ întreţi- │întreţi- │cuprinsã în│de între-│ de livrare (lei/ha) │
│ │ │ nere şi │ nere şi │contractele│ţinere şi├──────┬──────┬──────┬──────┬───┬──────┤
│ │ │reparaţii │reparaţii│multianuale│reparaţii│treap-│treap-│treap-│treap-│...│treap-│
│ │ │ │ (lei) │ (ha) │(lei/ha) │ ta │ ta │ ta │ ta │ │ ta │
│ │ │ │ │ │ │ 0 │ I │ II │ III │ │ n │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───┼──────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5=3/4 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │10 │ 11 │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───┼──────┤
│ 1 │Priza │ V(1) │ A │ X │ a │ a │ a │ a │ a │.. │ a │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───┼──────┤
│ │CA*1) luncã │ V(2) │ B │ X │ b │ b │ b │ b │ b │.. │ b │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───┼──────┤
│ │CD*2) treapta 0│ V(3) │ C │ Scd*3) │ c │ c │ │ │ │...│ │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───┼──────┤
│ 2 │SPA*4) │ V(4) │ D │ Y │ d │ │ d │ d │ d │...│ d │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───┼──────┤
│ │CA treapta I │ V(5) │ E │ Y │ e │ │ e │ e │ e │...│ e │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───┼──────┤
│ │CD treapta I │ V(6) │ F │ Scd │ f │ │ f │ │ │ │ │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───┼──────┤
│ 3 │SRP*5)1 │ V(7) │ G │ Z │ g │ │ │ g │ g │...│ g │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───┼──────┤
│ │CA treapta II │ V(8) │ H │ Z │ h │ │ │ h │ h │...│ h │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───┼──────┤
│ │CD treapta II │ V(9) │ I │ Scd │ i │ │ │ i │ i │...│ i │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───┼──────┤
│ 4 │SRP2 │ V(10) │ J │ W │ j │ │ │ │ j │...│ j │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───┼──────┤
│ │CA treapta III │ V(11) │ K │ W │ k │ │ │ │ k │...│ k │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───┼──────┤
│ │CD treapta III │ V(12) │ L │ Scd │ l │ │ │ │ l │...│ l │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───┼──────┤
│ │..... │ ... │ ... │ ... │ ... │ │ │ │ │ │ ... │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───┼──────┤
│ N+1│SRP n-1 │ V(x) │ P │ Scd │ p │ │ │ │ │ │ p │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───┼──────┤
│ │CA treapta n │ V(y) │ Q │ Scd │ q │ │ │ │ │ │ q │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───┼──────┤
│ │CD treapta n │ V(z) │ R*6) │ Scd │ r │ │ │ │ │ │ r │
└────┴───────────────┴──────────┴─────────┴───────────┴─────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───┴──────┘


---------------
    *1) Canal de aducţiune.
    *2) Canale de distribuţie.
    *3) Suprafaţa cuprinsã în contractele multianuale deservitã de fiecare canal de distribuţie situat pe o treaptã de pompare.
    *4) Staţie de pompare de alimentare.
    *5) Staţie de repompare.
    *6) Costurile totale de întreţinere şi reparaţii diferenţiate pe fiecare element de infrastructurã.




┌────────────────────────────────────┬─────────┬──┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬───┬─────────┐
│Tariful anual la punctul │ │ │ T(A0) │ T(A1) │ T(A2) │ T(A3) │...│T(An) *7)│
│de livrare │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼──┬──────┼──┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───┼─────────┤
│Valoarea serviciului de întreţinere │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│şi reparaţii în amenajarea │T │SPL(m)│m │ m │ m │ m │ m │ │ m │
│interioarã VPL(m) *8) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┬──────┼──┼──────┼──┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───┼─────────┤
│Valoarea totalã a serviciului│ │ │ │ │ T(A0)+m │ T(A1)+m │ T(A2)+m │ T(A3)+m │...│ T(An)+m │
│de întreţinere şi reparaţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│V(Sii) *9) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────────────────────┴──────┴──┴──────┴──┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴───┴─────────┘


-------------
    *7) Tarif anual pe trepte de pompare.
    *8) Valoarea serviciului de întreţinere şi reparaţii în amenajarea interioarã, care se aplicã numai în cazul în care livrarea apei se face pânã la hidrant sau pânã la un alt punct din cadrul amenajãrii interioare de irigaţii, aflate în proprietatea sau, administrarea furnizorului de apã.
    *9) Valoarea totalã a serviciului de întreţinere şi reparaţii.

    NOTE:
    Tariful anual pentru punctele de livrare a apei pentru irigaţii prevãzute în contractele multianuale cuprinde cheltuielile pentru întreţinere şi reparaţii ale infrastructurii principale de irigaţii de la sursã/prizã pânã la punctul de livrare, calculate conform anexei nr. 3 la normele metodologice, la care, în cazul în care livrarea apei se face pânã la hidrant sau pânã la un alt punct din cadrul amenajãrii interioare aflate în proprietatea sau administrarea furnizorului de apã, se adaugã cheltuielile de întreţinere şi reparaţii a infrastructurii din amenajarea interioarã de irigaţii, calculate conform anexei nr. 3a) la normele metodologice.
    Tariful anual se calculeazã pentru fiecare amenajare de irigaţii şi diferenţiat pentru fiecare punct de livrare a apei de irigaţii.
    Calculul tarifului anual se realizeazã prin utilizarea bazei de date existente la nivelul fiecãrei amenajãri de irigaţii şi a modului de repartizare a cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii pe fiecare punct de livrare a apei de irigaţii, dupã cum urmeazã:
    1. se structureazã baza de date existente, astfel:
    a) lista amenajãrilor de irigaţii sau pãrţilor de amenajãri declarate de utilitate publicã;
    b) lista punctelor de livrare a apei de irigaţii din cadrul amenajãrii de irigaţii sau pãrţii de amenajare, pe fiecare treaptã de pompare din cadrul amenajãrii;
    c) inventarul fizic al staţiilor de pompare cu parametrii tehnici specifici pentru fiecare staţie de pompare: puterea instalatã, debitul instalat şi înãlţimea de pompare;
    d) inventarul fizic al canalelor de transport, aducţiune şi distribuţie din fiecare amenajare sau parte de amenajare, cu elementele constructive ale acestora;
    e) lista lucrãrilor specifice de întreţinere şi reparaţii a infrastructurii de irigaţii, conform anexei nr. 2 la normele metodologice;
    f) anexele la contractul colectiv de muncã privind clasele de salarizare şi sporurile legale cuvenite personalului de exploatare;
    2. se prelucreazã datele necesare pentru obţinerea:
    a) stabilirii suprafeţelor cuprinse în contractele multianuale încheiate cu beneficiarii, la fiecare punct de livrare a apei de irigaţii, pe fiecare canal de transport, aducţiune şi distribuţie şi pe fiecare treaptã de pompare;
    b) constatãrii stãrii tehnice reale a amenajãrii de irigaţii care va funcţiona pentru asigurarea derulãrii contractelor, pe fiecare treaptã de pompare;
    c) întocmirii devizelor de întreţinere şi reparaţii ale amenajãrilor de irigaţii sau pãrţilor de amenajãri, pe fiecare treaptã de pompare şi element de infrastructurã;
    3. se repartizeazã cheltuielile de întreţinere şi reparaţii pe punctele de livrare a apei de irigaţii care au suprafeţe contractate, astfel:
    a) lucrãrile de întreţinere şi reparaţii se evalueazã pe bazã de antemãsurãtori şi devize de lucrãri întocmite în conformitate cu indicatoarele de norme de deviz în vigoare. Pentru lucrãrile de întreţinere şi reparaţii care nu se regãsesc în indicatoarele de deviz la întocmirea devizelor se vor folosi normele locale specifice domeniului îmbunãtãţirilor funciare;
    b) repartizarea cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii pe puncte de livrare a apei de irigaţii va respecta urmãtoarele principii:
    - cheltuielile de întreţinere şi reparaţii ale unei staţii de pompare de punere sub presiune şi ale reţelei de distribuţie aferente se repartizeazã în totalitate pe suprafaţa contractatã din cadrul suprafeţei deservite de acel punct de livrare a apei de irigaţii;
    - cheltuielile de întreţinere şi reparaţii ale unui canal de distribuţie situat pe o treaptã de pompare se repartizeazã numai pe punctele de livrare a apei pentru irigaţii situate pe acel canal, proporţional cu suprafeţele contractate;
    - cheltuielile de întreţinere şi reparaţii ale unui canal de aducţiune sau tronson al acestuia situat pe o treaptã de pompare se repartizeazã pe punctele de livrare a apei de irigaţii situate pe acea treaptã, precum şi pe toate treptele urmãtoare, alimentate de canalul de aducţiune sau de un tronson al acestuia, proporţional cu suprafeţele contractate;
    - cheltuielile de întreţinere şi reparaţii ale prizelor, canalului de transport, staţiilor de bazã de alimentare sau staţiilor de repompare se repartizeazã pe punctele de livrare a apei pentru irigaţii alimentate de acestea, indiferent de treapta pe care sunt situate, proporţional cu suprafeţele contractate;
    - cheltuielile de funcţionare a sediilor unitãţilor de administrare şi ale formaţiilor se repartizeazã pe punctele de livrare a apei de irigaţii prevãzute în contractele multianuale, proporţional cu suprafeţele contractate, indiferent de amenajarea şi treapta pe care este situat sediul, în interiorul sau în afara perimetrului amenajãrii de irigaţii sau pãrţii de amenajare.


    ANEXA 6
    la normele metodologice


                                  METODOLOGIA
           de calcul al tarifului de livrare a apei pe fiecare punct
           de livrare a apei pentru irigaţii prevãzut în contractele
            multianuale, din cadrul unei amenajãri de irigaţii sau
             pãrţi de amenajare de utilitate publicã aflate în
       administrarea Administraţiei Naţionale a Îmbunãtãţirilor Funciare

    Tabelul de mai jos prezintã calculul costului total al livrãrii unui volum net de 1.000 mc de apã la punctele de livrare a apei pentru irigaţii alimentate de anumite tronsoane ale canalului de transport, aducţiune sau diferitele canale de distribuţie situate pe diferitele trepte de pompare din cadrul unei amenajãri de irigaţii sau pãrţi de amenajare.
    În calculul costului total intrã urmãtoarele categorii de cheltuieli:
    a) costul serviciului de prelevare a 1.000 mc de apã din sursã (A);
    b) costul volumului brut de apã prelevat din sursã (B);
    c) costul energiei electrice şi puterii electrice consumate pentru pomparea prin staţia de pompare de bazã/alimentare şi prin staţiile de repompare (C);
    d) cheltuielile de personal, pentru personalul care exploateazã staţiile de pompare (E);
    e) cheltuielile de personal, pentru personalul care exploateazã reţeaua de canale de transport şi de aducţiune (F);
    f) cheltuielile de personal, pentru personalul care exploateazã reţeaua de canale de distribuţie, în cazul punctelor de livrare a apei pentru irigaţii alimentate din canalele de distribuţie (F).

    Calculul tarifului de livrare a apei din reţeaua de aducţiune şi transport




┌───┬─────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───────┐
│Nr.│ │ │ Cost │
│crt│ Specificaţie │ Baza de calcul │ (lei) │
├───┼─────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───────┤
│ │ treapta 0 │
├───┼─────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───────┤
│ 1.│Costul serviciului de prelevare a│- preţul de achiziţie a apei la sursã (A0) [lei/1.000 mc]│ │
│ │apei din sursã │- randamentul canalului de transport determinat pentru │ │
│ │ │condiţiile livrãrii volumelor de apã contractate [eta(0)]│ │
│ │ │- volumul de apã brut ce se va prelua (V0) [mii mc] = │ │
│ │ │1.000 mc/eta(0) │ │
│ │ ├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │ │- costul apei prelevate din sursã B0 = A0 x V0 │ B0 │
├───┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 2.│Costul energiei electrice │- nu este cazul │ C0 = 0│
├───┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 3.│Cheltuielile de personal, pentru │ │ │
│ │personalul care exploateazã │ │ │
│ │staţiile de pompare │- nu este cazul │ E0 = 0│
├───┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 4.│Cheltuielile de personal, pentru │- împãrţirea canalului de transport pe tronsoane cu │ │
│ │personalul care exploateazã │aceleaşi elemente constructive │ │
│ │canalul de transport │- numãrul de agenţi hidrotehnici pentru exploatarea │ │
│ │ │canalului, conform Normativului de personal din C.C.M. │ │
│ │ │negociat (Na0) │ │
│ │ │- durata de exploatare a canalului de transport, conform │ │
│ │ │contractelor de livrare a apei, este de 4-7 luni - │ │
│ │ │(T0) [ore] │ │
│ │ │- numãrul de ore om (agenţi hidrotehnici) necesar pentru │ │
│ │ │exploatarea canalului de transport Na0 x T0 [ore] │ │
│ │ │- salariul orar mediu calculat pentru formaţia de agenţi │ │
│ │ │hidro de categorii diferite + adaosuri + sporuri = │ │
│ │ │cheltuieli orã cu munca vie = CMVa0 [lei/orã] │ │
│ │ │- cheltuialã totalã cu munca vie pe toatã perioada de │ │
│ │ │exploatare CMVa0 x Na0 x T0 = Fsa0 [lei] │ │
│ │ │- volumul de apã brut necesar a se preleva din sursã, │ │
│ │ │calculat prin program informatic pe baza volumelor de apã│ │
│ │ │contractate la toate punctele de livrare din amenajare şi│ │
│ │ │corectate cu randamentele de transport pe canalele de │ │
│ │ │transport, aducţiune şi distribuţie (V0 - sursã) [mii mc]│ │
│ │ │- cheltuieli de personal Fa0 = Fsa0A/0 [lei/1.000 mc] │ Fa0 │
├───┼─────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 5.│Total cheltuieli directe pe treapta 0 (T0 = B0 + C0 + E0 + Fa0) │ T0 │
└───┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ treapta 1 │
├───┬─────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───────┤
│ 1.│Costul apei │- costul apei prelevate din treapta 0 │ │
│ │ │(A1 = T0) [lei/1.000 mc] │ │
│ │ │- randamentul canalului de aducţiune determinat pentru │ │
│ │ │condiţiile livrãrii volumelor de apã contractate [eta(1)]│ │
│ │ │- volumul de apã brut ce se va pompa (V1) [mii mc] = │ │
│ │ │1.000 mc/[eta(1)] │ │
│ │ │- costul apei B1 = A1 x V1 │ B1 │
├───┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 2.│Costul energiei şi puterii │- consumul energetic (Ce1) [kwh] şi (Cp1) [kw] pentru │ │
│ │electrice │pomparea volumului V1 la înãlţimea de pompare şi cu │ │
│ │ │randamentul de pompare specifice staţiei de pompare │ │
│ │ │- preţul energiei electrice (Pe1) [lei/kwh] şi al puterii│ │
│ │ │electrice (Pp1) [lei/kw] │ │
│ │ │- costul energiei şi al puterii electrice │ │
│ │ ├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │ │C1= Ce1 x Pe1 + Cp1 x Pp1 │ C1 │
├───┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 3.│Cheltuielile de personal, pentru │- puterea instalatã a staţiei de pompare (P1) [kw] │ │
│ │personalul care exploateazã │- numãrul de electromecanici/schimb în funcţie de puterea│ │
│ │staţiile de pompare │instalatã, conform Normativului de personal din C.C.M. │ │
│ │ │negociat (Ne1) │ │
│ │ │- durata de exploatare a staţiei de pompare, conform │ │
│ │ │contractelor de livrare a apei, este │ │
│ │ │de 4-7 luni (T1) [ore] │ │
│ │ │- numãrul de ore om (electromecanici) necesar pentru │ │
│ │ │exploatarea staţiilor de pompare Ne1 x nr. schimb x T1 │ │
│ │ │- salariul orar mediu calculat pentru formaţia de │ │
│ │ │electromecanici/schimb de categorii diferite + adaosuri │ │
│ │ │+ sporuri = cheltuieli orã cu munca vie = CMVe1 (lei/orã)│ │
│ │ │- cheltuialã totalã cu munca vie pe toatã perioada de │ │
│ │ │exploatare CMVe1 x Ne1 x nr. schimb x T1 = Fse1 (lei) │ │
│ │ │- volumul de apã brut necesar a se pompa din canalul de │ │
│ │ │transport, calculat prin program informatic pe baza │ │
│ │ │volumelor de apã contractate la punctele de livrare din │ │
│ │ │treaptã şi din treptele superioare şi corectate cu │ │
│ │ │randamentele de transport pe canalele de aducţiune şi │ │
│ │ │distribuţie (V1) [mii mc] │ │
│ │ │- cheltuieli de personal Fe1 = Fse1/V1 [lei/1.000 mc] │ Fe1 │
├───┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 4.│Cheltuielile de personal, pentru │- împãrţirea canalului de aducţiune pe tronsoane cu │ │
│ │personalul care exploateazã │aceleaşi elemente constructive │ │
│ │reţeaua de canale de aducţiune │- numãrul de agenţi hidrotehnici pentru exploatarea │ │
│ │ │canalului, conform Normativului de personal din C.C.M. │ │
│ │ │negociat (Na1) │ │
│ │ │- durata de exploatare a canalului de aducţiune, conform │ │
│ │ │contractelor de livrare a apei, este │ │
│ │ │de 4-7 luni - (T1) [ore] │ │
│ │ │- numãrul de ore om (agenţi hidrotehnici) necesar pentru │ │
│ │ │exploatarea canalului de aducţiune Na1 x T1 [ore] │ │
│ │ │- salariul orar mediu calculat pentru formaţia de agenţi │ │
│ │ │hidro de categorii diferite + adaosuri + sporuri = │ │
│ │ │cheltuieli orã cu munca vie = CMVa1 [lei/orã] │ │
│ │ │- cheltuialã totalã cu munca vie pe toatã perioada de │ │
│ │ │exploatare CMVa1 x Na1 x T1 = Fsa1 [lei] │ │
│ │ │- volumul de apã brut necesar a se pompa din canalul de │ │
│ │ │transport, calculat prin program informatic pe baza │ │
│ │ │volumelor de apã contractate la punctele de livrare din │ │
│ │ │treaptã şi treptele superioare corectate cu randamentele │ │
│ │ │de transport pe canalele de aducţiune şi │ │
│ │ │distribuţie (V1) [mii mc] │ │
│ │ │- cheltuieli de personal Fa1 = Fsa1/V1 [lei/1.000 mc] │ Fa1 │
├───┼─────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 5.│Total cheltuieli directe pe treapta 1 (T1 = B1 + C1 + Fe1 + Fa1) │ T1 │
└───┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ treapta 2 │
├───┬─────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───────┤
│ 1.│Costul apei │- costul apei prelevate din treapta I │ │
│ │ │(A2 = T1) [lei/1.000 mc] │ │
│ │ │- randamentul canalului de aducţiune determinat pentru │ │
│ │ │condiţiile livrãrii volumelor de apã contractate [eta(2)]│ │
│ │ │- volumul de apã brut ce se va pompa (V2) [mii mc] = │ │
│ │ │1.000 mc/[eta(2)] │ │
│ │ ├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │ │- costul apei B2 = A2 x V2 │ B2 │
├───┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 2.│Costul energiei şi puterii │ - consumul energetic (Ce2) [kwh] şi (Cp2) [kw] pentru │ │
│ │electrice │pomparea volumului V2 la înãlţimea de pompare şi cu │ │
│ │ │randamentul de pompare specifice staţiei de pompare │ │
│ │ │- preţul energiei electrice (Pe2) [leikwh] şi al puterii │ │
│ │ │electrice (Pp2) [lei/kw] │ │
│ │ ├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │ │- costul energiei şi al puterii electrice │ │
│ │ │C2 = Ce2 x Pe2 + Cp2 x Pp2 │ C2 │
├───┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 3.│Cheltuielile de personal, pentru │- puterea instalatã a staţiei de pompare (P2) [kw] │ │
│ │personalul care exploateazã │- numãrul de electromecanici/schimb în funcţie de puterea│ │
│ │staţiile de pompare │instalatã, conform Normativului de personal din C.C.M. │ │
│ │ │negociat Ne2 │ │
│ │ │- durata de exploatare a staţiei de pompare, conform │ │
│ │ │contractelor de livrare a apei, este │ │
│ │ │de 4-7 luni (T2) [ore] │ │
│ │ │- numãrul de ore om (electromecanici) necesar pentru │ │
│ │ │exploatarea staţiilor de pompare │ │
│ │ │Ne2 x nr. schimb x T2 [ore] │ │
│ │ │- salariul orar mediu calculat pentru formaţia de │ │
│ │ │electromecanici/schimb de categorii diferite + adaosuri │ │
│ │ │+ sporuri + cheltuieli orã cu munca vie (CMVe2) [lei/orã]│ │
│ │ │- cheltuialã totalã cu munca vie pe toatã perioada de │ │
│ │ │exploatare CMVe2 x Ne2 x nr. schimb x T2 = Fse2 [lei] │ │
│ │ │- volumul de apã brut necesar a se pompa din canalul de │ │
│ │ │aducţiune, calculat prin program informatic pe baza │ │
│ │ │volumelor de apã contractate la punctele de livrare din │ │
│ │ │treaptã şi din treptele superioare şi corectate cu │ │
│ │ │randamentele de transport pe canalele de aducţiune şi │ │
│ │ │distribuţie (V2) [mii mc] │ │
│ │ │- cheltuieli de personal Fe2 = Fse2A/2 [lei/1.000 mc] │ Fe2 │
├───┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 4.│Cheltuielile de personal, pentru │- împãrţirea canalului de aducţiune pe tronsoane cu │ │
│ │personalul care exploateazã │aceleaşi elemente constructive │ │
│ │reţeaua de canale de aducţiune │- numãrul de agenţi hidrotehnici pentru exploatarea │ │
│ │ │canalului, conform Normativului de personal din C.C.M. │ │
│ │ │negociat (Na2) │ │
│ │ │- durata de exploatare a canalului de aducţiune, conform │ │
│ │ │contractelor de livrare a apei, este │ │
│ │ │de 4-7 luni - (T2) [ore] │ │
│ │ │- numãrul de ore om (agenţi hidrotehnici) necesar pentru │ │
│ │ │exploatarea canalului de aducţiune Na2 x T2 [ore] │ │
│ │ │- salariul orar mediu calculat pentru formaţia de agenţi │ │
│ │ │hidro de categorii diferite + adaosuri + sporuri = │ │
│ │ │cheltuieli orã cu munca vie = CMVa2 [lei/orã] │ │
│ │ │- cheltuialã totalã cu munca vie pe toatã perioada de │ │
│ │ │exploatare CMVa2 x Na2 x T2 = Fsa2 [lei] │ │
│ │ │- volumul de apã brut necesar a se pompa din canalul de │ │
│ │ │aducţiune, calculat prin program informatic pe baza │ │
│ │ │volumelor de apã contractate la punctele de livrare din │ │
│ │ │treaptã şi din treptele superioare şi corectate cu │ │
│ │ │randamentele de transport pe canalele de aducţiune şi │ │
│ │ │distribuţie (V2) [mii mc] │ │
│ │ │- cheltuieli de personal Fa2 = Fsa2/V2 [lei/1.000 mc] │ Fa2 │
├───┼─────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 5.│Total cheltuieli directe pe treapta 2 (T2 = B2 + C2 + Fe2 + Fa2) │ T2 │
└───┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ treapta n │
├───┬─────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───────┤
│ 1.│Costul apei │- costul apei prelevate din treapta n-1 │ │
│ │ │(An = Tn-1) [lei/1.000 mc] │ │
│ │ │- randamentul canalului de aducţiune determinat pentru │ │
│ │ │condiţiile livrãrii volumelor de apã contractate [eta(n)]│ │
│ │ │- volumul de apã brut ce se va pompa │ │
│ │ │(Vn) [mii mc] = 1.000 mc/eta(n) │ │
│ │ ├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │ │- costul apei Bn = An x Vn │ Bn │
├───┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 2.│Costul energiei şi puterii │- consumul energetic (Cen) [kwh] şi al puterii (Cpn) [kw]│ │
│ │electrice │pentru pomparea volumului Vn la înãlţimea de pompare şi │ │
│ │ │cu randamentul de pompare specifice staţiei de pompare │ │
│ │ │- preţul energiei electrice (Pen) [lei/kwh] şi al puterii│ │
│ │ │electrice (Ppn) [lei/kw] │ │
│ │ │- costul energiei Cn = Cen x Pen + Cpn x Ppn │ Cn │
├───┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 3.│Cheltuielile de personal, pentru │- puterea instalatã a staţiei de pompare (Pn) [kw] │ │
│ │personalul care exploateazã │- numãrul de electromecanici/schimb în funcţie de puterea│ │
│ │staţiile de pompare │instalatã, conform Normativului de personal din C.C.M. │ │
│ │ │negociat (Nen) │ │
│ │ │- durata de exploatare a staţiei de pompare, conform │ │
│ │ │contractelor de livrare a apei, este │ │
│ │ │de 4-7 luni (Tn) [ore] │ │
│ │ │- numãrul de ore om (electromecanici) necesar pentru │ │
│ │ │exploatarea staţiilor de pompare Nen x nr. schimb x Tn │ │
│ │ │- salariul orar mediu calculat pentru formaţia de │ │
│ │ │electromecanici/schimb de categorii diferite + adaosuri │ │
│ │ │+ sporuri = cheltuieli orã cu munca vie = CMVen (lei/orã)│ │
│ │ │- cheltuialã totalã cu munca vie pe toatã perioada de │ │
│ │ │exploatare CMVen x Nen x nr. schimb x Tn = Fsen (lei) │ │
│ │ │- volumul de apã brut necesar a se pompa din canalul de │ │
│ │ │transport, calculat prin program informatic pe baza │ │
│ │ │volumelor de apã contractate la punctele de livrare din │ │
│ │ │treaptã şi din treptele superioare şi corectate cu │ │
│ │ │randamentele de transport pe canalele de aducţiune şi │ │
│ │ │distribuţie (Vn) [mii mc] │ │
│ │ │- cheltuieli de personal Fen = Fsen/Vn [lei/1.000 mc] │ Fen │
├───┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 4.│Cheltuielile de personal, pentru │- împãrţirea canalului de aducţiune pe tronsoane cu │ │
│ │personalul care exploateazã │aceleaşi elemente constructive │ │
│ │reţeaua de canale de aducţiune │- numãrul de agenţi hidrotehnici pentru exploatarea │ │
│ │ │canalului, conform Normativului de personal din C.C.M. │ │
│ │ │negociat (Nan) │ │
│ │ │- durata de exploatare a canalului de aducţiune, conform │ │
│ │ │contractelor de livrare a apei, este │ │
│ │ │de 4-7 luni - (Tn) [ore] │ │
│ │ │- numãrul de ore om (agenţi hidrotehnici) necesar pentru │ │
│ │ │exploatarea canalului de aducţiune Nan x Tn [ore] │ │
│ │ │- salariul orar mediu calculat pentru formaţia de agenţi │ │
│ │ │hidro de categorii diferite + adaosuri + sporuri = │ │
│ │ │cheltuieli orã cu munca vie = CMVan [lei/orã] │ │
│ │ │- cheltuialã totalã cu munca vie pe toatã perioada de │ │
│ │ │exploatare CMVan x Nan x Tn = Fsan [lei] │ │
│ │ │- volumul de apã brut necesar a se pompa din canalul de │ │
│ │ │transport, calculat prin program informatic pe baza │ │
│ │ │volumelor de apã contractate la punctele de livrare din │ │
│ │ │treaptã şi treptele superioare corectate cu randamentele │ │
│ │ │de transport pe canalele de aducţiune şi │ │
│ │ │distribuţie (Vn) [mii mc] │ │
│ │ │- cheltuieli de personal Fan = Fsan/Vn [lei/1.000 mc] │ Fan │
├───┼─────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 5.│Total cheltuieli directe pe treapta n (Tn - Bn + Cn + Fen + Fan) │ Tn │
├───┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┤
│Cheltuielile care se adaugã numai o singurã datã la fiecare din treptele de pompare*) │
├───┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────┤
│ 6.│Cheltuieli indirecte, aferente activitãţilor de la rd. 3 + rd. 4: │ │
│ │- 6% pentru regie unitate de administrare a amenajãrii, inclusiv formaţii │ │
│ │- 3% pentru regie sucursalã │ │
│ │- 1% pentru regie sediu central │a(1..n)│
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 7.│Profit = 3% din rd. 3 + rd. 4 + rd. 6, pe fiecare treaptã de pompare │b(1..n)│
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 8.│Tarif de livrare la punctele de livrare alimentate direct din reţeaua de transport şi │ │
│ │aducţiune [T(1...n) = rd. 5 + rd. 6 + rd. 7] │T(1..n)│
└───┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┘



---------
    *) Cheltuielile indirecte şi profitul se adaugã o singurã datã la suma cheltuielilor directe care, împreunã, compun tariful de livrare a apei pentru irigaţii pe o anumitã treaptã de pompare prin infrastructura principalã de irigaţii, la care, dupã caz, se adaugã valoarea serviciului de exploatare a infrastructurii din amenajarea interioarã de irigaţii, pânã la preluarea acesteia la cerere, fãrã platã, de cãtre organizaţii sau federaţii.
    Valoarea serviciului de exploatare a infrastructurii din amenajarea interioarã de nepreluat de organizaţii sau federaţii, pentru livrarea apei de irigaţii de la punctul de livrare pânã la hidrant sau pânã la un alt punct din cadrul amenajãrii interioare de irigaţii, aflatã în proprietatea sau administrarea furnizorului de apã (domeniul privat al statului).

    Calculul tarifului de livrare a apei din reţeaua de distribuţie




┌───┬─────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───────┐
│Nr.│ │ │ Cost │
│crt│ Specificaţie │ Baza de calcul │ (lei) │
├───┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 9.│Costul apei ce se va prelua din │- costul de achiziţie a apei din canalul de transport sau│ │
│ │canalele de transport şi │aducţiune [G = T(1...n)] [lei/1.000 mc] │ │
│ │aducţiune │- randamentul canalului de distribuţie determinat pentru │ │
│ │ │condiţiile livrãrii volumelor de apã contractate [eta(d)]│ │
│ │ │- volumul de apã brut ce se va prelua din canalul de │ │
│ │ │transport şi aducţiune (Vd) [mii mc] = 1.000 mc/eta(d) │ │
│ │ ├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │ │- costul apei preluate din canalul de transport sau │ │
│ │ │aducţiune H = G x Vd │ H │
├───┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│10.│Cheltuielile de personal, pentru │- împãrţirea canalelor de distribuţie pe tronsoane cu │ │
│ │personalul care exploateazã │aceleaşi elemente constructive │ │
│ │reţeaua de canale de distribuţie │- numãrul de agenţi hidrotehnici pentru exploatarea │ │
│ │ │canalelor, conform Normativului de personal din C.C.M, │ │
│ │ │negociat (Nad) │ │
│ │ │- durata de exploatare a canalelor de distribuţie, │ │
│ │ │conform contractelor de livrare a apei, este │ │
│ │ │de 4-7 luni - (Td) [ore] │ │
│ │ │- numãrul de ore om (agenţi hidro) necesar pentru │ │
│ │ │exploatarea canalului de aducţiune Nad x Td [ore] │ │
│ │ │- salariul orar mediu calculat pentru formaţia de agenţi │ │
│ │ │hidro de categorii diferite + adaosuri + sporuri = │ │
│ │ │cheltuieli orã cu munca vie = CMVad [lei/orã] │ │
│ │ │- cheltuialã totalã cu munca vie pe toatã perioada de │ │
│ │ │exploatare CMVad x Nad x Td [ore] = Fsad [lei] │ │
│ │ │- volumul de apã brut necesar a se preleva din canalele │ │
│ │ │de transport sau aducţiune, calculat prin program │ │
│ │ │informatic pe baza volumelor de apã contractate la │ │
│ │ │punctele de livrare şi de pe canalul de distribuţie │ │
│ │ │corectat cu randamentul de transport al canalului de │ │
│ │ │distribuţie (Vd) [mii mc] │ │
│ │ │- cheltuieli de personal Fad = Fsad/Vd [lei/1.000 mc] │ Fad │
├───┼─────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│11.│Total cheltuieli directe pânã la punctul de livrare situat pe canalul de distribuţie │ │
│ │(Td = H + Fad) │ Td │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│12.│Cheltuieli indirecte, având ca bazã de calcul cheltuielile de personal de la rd. 10: │ │
│ │- 6% pentru regie unitate de administrare a amenajãrii, inclusiv formaţii │ │
│ │- 3% pentru regie sucursalã │ │
│ │- 1% pentru regie sediu central │ a(d) │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│13.│Profit = 3% din rd. 10 + rd. 12 │ b(d) │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│14.│Tarif de livrare la punctele de livrare alimentate prin reţeaua de distribuţie │ │
│ │(Td = rd. 11 + rd. 12 + rd. 13) │ T(d) │
└───┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┘



    Valoarea serviciului de exploatare a infrastructurii din amenajarea interioarã nepreluatã de organizaţii sau federaţii, pentru livrarea apei de irigaţii de la punctul de livrare pânã la hidrant ori pânã la un alt punct din cadrul amenajãrii interioare de irigaţii, aflatã în proprietatea sau administrarea furnizorului de apã (domeniul privat al statului)



┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│a) - cu reţea interioarã alimentatã prin pompare │
├───┬─────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───────┤
│ 1.│Costul apei │- costul apei ce se va pompa cu SPP din treapta de │ │
│ │ │pompare n [T(1...n)] [lei/1.000 mc] │ │
│ │ │- volumul de apã contractat ce se va pompa │ │
│ │ │cu SPP [V(Spp)] [mii mc] = 1.000 mc │ │
│ │ ├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │ │- costul apei B(SPP) = V(SPP) x T(1...n) │ B(SPP)│
├───┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 2.│Costul energiei şi puterii │ - consumul energetic [Ce(Spp)] [kwh] şi [Cp(Spp)] [kw] │ │
│ │electrice │pentru pomparea volumului VsPP la înãlţimea de pompare şi│ │
│ │ │cu randamentul de pompare specifice staţiei de pompare │ │
│ │ │- preţul energiei electrice [Pe(SPP)] [lei/kwh] şi al │ │
│ │ │puterii electrice [Pp(spp)] [lei/kw] │ │
│ │ ├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │ │- costul energiei şi al puterii electrice │ │
│ │ │C(SPP) = Ce(SPP) x Pe(SPP) + Cp(SPP) x Pp(SPP) │ C(SPP)│
├───┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 3.│Cheltuielile de personal, pentru │- puterea instalatã a staţiei de pompare de punere sub │ │
│ │personalul care exploateazã │presiune [P(SPP)] [kw] │ │
│ │staţiile de pompare │- numãrul de electromecanici/schimb în funcţie de puterea│ │
│ │ │instalatã, conform Normativului de personal din C.C.M. │ │
│ │ │negociat [Ne(SPP)] │ │
│ │ │- durata de exploatare a staţiei de pompare, conform │ │
│ │ │contractelor de livrare a apei [T(SPP)] [ore] │ │
│ │ │- numãrul de ore om (electromecanici) necesar pentru │ │
│ │ │exploatarea SPP Ne(Spp) x nr. schimb x T(SPP) │ │
│ │ │- salariul orar mediu calculat pentru │ │
│ │ │electromecanici/schimb de categorii diferite + adaosuri │ │
│ │ │+ sporuri = cheltuieli orã cu munca vie │ │
│ │ │CMVe(SPP) [lei/orã] │ F(SPP)│
│ │ │- cheltuialã totalã cu munca vie pe perioada de │ │
│ │ │exploatare CMVespp x Nespp x nr. schimb x T(SPP) = │ │
│ │ │Fse(Spp) [lei] │ │
│ │ │- volumul de apã contractat necesar a se pompa din │ │
│ │ │canalul de transport, aducţiune şi distribuţie │ │
│ │ │[V(SPP)] [mii mc] │ │
│ │ │- cheltuieli de personal Fe(Spp) = Fse(SPP)/V(SPP) │ │
│ │ │[lei/1.000 mc] │ │
├───┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 4.│Cheltuielile de personal, pentru │- numãrul de agenţi hidrotehnici pentru exploatarea │ │
│ │personalul care exploateazã │reţelei interioare, conform Normativului de personal din │ │
│ │reţeaua interioarã │C.C.M. negociat [Na(SPP)] │ │
│ │ │- durata de exploatare a reţelei interioare, conform │ │
│ │ │contractelor de livrare a apei [T(SPP)] [ore] │ │
│ │ │- numãrul de ore om (agenţi hidrotehnici) necesar pentru │ │
│ │ │exploatarea reţelei interioare Na(SPP) x T(SPP) [ore] │ │
│ │ │- salariul orar mediu calculat pentru agenţii hidro de │ │
│ │ │categorii diferite + adaosuri + sporuri = cheltuieli orã │ │
│ │ │cu munca vie = CMVa(SPP) [lei/orã] │ │
│ │ │- cheltuialã totalã cu munca vie pe perioada de │ │
│ │ │exploatare CMVa(SPP) x Na(SPP) x T(SPP) = Fsa(SPP) [lei] │ │
│ │ │- volumul de apã contractat necesar a se pompa din │ │
│ │ │canalul de transport, aducţiune şi distribuţie │ │
│ │ │[V(SPP)] [mii mc] │ │
│ │ │- cheltuieli de personal Fa(SPP) = Fsa(SPP)/V(SPP) │ │
│ │ │[lei/1.000 mc] │Fa(SPP)│
├───┼─────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 5.│Total cheltuieli directe aferente punctului de livrare │ │
│ │[T(SPP) = B(SPP) + C(SPP) + D(SPP) + Fe(SPP)Fa(SPP)] │ T(SPP)│
├───┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┤
│b) cu reţea interioarã alimentatã gravitaţional │
├───┬─────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───────┤
│ 1.│Costul apei │- costul apei ce se va prelua gravitaţional din treapta │ │
│ │ │de pompare n [T(1....n)] [lei/1.000 mc] │ │
│ │ │- volumul de apã contractat ce se va prelua gravitaţional│ │
│ │ │[V(G)] [mii mc] = 1.000 mc │ │
│ │ ├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │ │- costul apei B(G) = V(G) x T(1....n) │ B(G) │
├───┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 2.│Costul energiei şi puterii │ │ │
│ │electrice │- nu este cazul │ C(g)=0│
├───┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 3.│Cheltuielile de personal, pentru │ │ │
│ │personalul care exploateazã │ │ │
│ │staţiile de pompare │- nu este cazul │Fe(G)=0│
├───┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 4.│Cheltuielile de personal, pentru │- numãrul de agenţi hidrotehnici pentru exploatarea │ │
│ │personalul care exploateazã │reţelei interioare, conform Normativului de personal din │ │
│ │reţeaua interioarã │C.C.M. negociat [N3(G)] │ │
│ │ │- durata de exploatare a reţelei interioare, conform │ │
│ │ │contractelor de livrare a apei [T(G)] [ore] │ │
│ │ │- numãrul de ore om (agenţi hidro) necesar pentru │ │
│ │ │exploatarea reţelei interioare Na(G) x T(G) [ore] │ │
│ │ │- salariul orar mediu calculat pentru agenţii hidro de │ │
│ │ │categorii diferite + adaosuri + sporuri = cheltuieli orã │ │
│ │ │cu munca vie = CMVa(G) (lei/orã) │ │
│ │ │- cheltuialã totalã cu munca vie pe perioada de │ │
│ │ │exploatare CMVa(G) x Na(G) x T(G) = Fsa(G) (lei) │ │
│ │ │- volumul de apã contractat necesar a se prelua │ │
│ │ │gravitaţional din canalul de transport, aducţiune şi │ │
│ │ │distribuţie [V(G)] [mii mc] │ │
│ │ │- cheltuieli de personal Fa(G) = Fsa(G)/V(G) │ │
│ │ │[lei/1.000 mc] │ Fa(G) │
├───┼─────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 5.│Total cheltuieli directe aferente punctului de livrare [T(G) = B(G) + D(G) + Fa(G)] │ T(G) │
└───┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┘




    ANEXA 7
    la normele metodologice


                                   STRUCTURA
          tarifului sezonier stabilit potrivit contractelor sezoniere
        încheiate cu beneficiarii din cadrul unei amenajãri de irigaţii
             sau pãrţi de amenajare de utilitate publicã aflate în
       administrarea Administraţiei Naţionale a Îmbunãtãţirilor Funciare




┌───┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┐
│Nr.│ │ Total │
│crt│ Categorii de cheltuieli │ (lei/ │
│ │ │1.000 mc)│
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1.│Cheltuielile de întreţinere şi reparaţii a infrastructurii principale de irigaţii, de la │ │
│ │prizã/sursã pânã la punctul de livrare a apei pentru irigaţii, cuprinse în tariful anual,│ │
│ │calculate conform anexei nr. 3 la normele metodologice*) │ T(A) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 2.│Cheltuielile de întreţinere şi reparaţii a infrastructurii din amenajarea interioarã de │ │
│ │irigaţii, de la punctul de livrare a apei pentru irigaţii pânã la hidrant sau pânã la un │ │
│ │alt punct din cadrul amenajãrii interioare de irigaţii, aflate în proprietatea sau │ │
│ │administrarea furnizorului de apã, calculate conform anexei nr. 3b) la normele │ │
│ │metodologice**) │ T'(A) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 3.│Cheltuielile de exploatare a infrastructurii principale de irigaţii, de la prizã/sursã │ │
│ │pânã la punctul de livrare a apei pentru irigaţii, cuprinse în tariful de livrare a apei │ │
│ │pentru irigaţii, calculate conform anexei nr. 4 la normele metodologice │ T(l) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 4.│Cheltuielile de exploatare a infrastructurii din amenajarea interioarã de irigaţii, │ │
│ │pentru livrarea apei pentru irigaţii de la punctul de livrare pânã la hidrant sau pânã la│ │
│ │un alt punct din cadrul amenajãrii interioare de irigaţii, aflate în proprietatea sau │ │
│ │administrarea furnizorului de apã, calculate conform anexei nr. 4a) la normele │ │
│ │metodologice │ T'(L) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 5.│Cheltuielile suplimentare de întreţinere şi reparaţii, administrative şi de orice altã │ │
│ │naturã efectuate exclusiv pentru alimentarea cu apã pentru irigaţii pânã la hidrant sau │ │
│ │pânã la un alt punct din cadrul amenajãrii interioare de irigaţii, aflate în proprietatea│ │
│ │sau administrarea furnizorului de apã, la punctele de livrare a apei pentru irigaţii │ │
│ │prevãzute în contractul sezonier***) │ T"(a) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ │TOTAL TARIF │ │
└───┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┘



--------
    *) Transformarea cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii a infrastructurii principale de irigaţii, de la sursã/prizã pânã la punctul de livrare a apei de irigaţii, cuprinse în tariful anual, din lei/ha în lei/1.000 mc, se face astfel:
    [T(A) x S]/V(C) = lei/1.000 mc,
    unde:
    T(A) - tariful anual [lei/ha];
    S - suprafaţa contractatã potrivit contractului multianual [ha];
    V(C) - volumul de apã contractat [mii mc].
    **) Transformarea cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii în cazul infrastructurii din amenajarea interioarã de irigaţii, de la punctul de livrare a apei de irigaţii pânã la hidrant sau pânã la un alt punct din cadrul amenajãrii interioare de irigaţii, aflate în proprietatea sau administrarea furnizorului de apã, din lei/ha în lei/1.000 mc, se face astfel:
    [T'(A) x S]/V(C) = lei/1.000 mc,
    unde:
    T'(A) - cheltuielile de întreţinere şi reparaţii [lei/ha];
    S - suprafaţa contractatã potrivit contractului multianual [ha];
    V(C) - volumul de apã contractat [mii mc].
    ***) Transformarea cheltuielilor suplimentare de întreţinere şi reparaţii, administrative şi de orice altã naturã efectuate exclusiv pentru alimentarea cu apã pentru irigaţii pânã la hidrant sau pânã la un alt punct din cadrul amenajãrii interioare de irigaţii, aflate în administrarea Administraţiei Naţionale a Îmbunãtãţirilor Funciare, la punctele de livrare a apei pentru irigaţii prevãzute în contractul sezonier, se face astfel:
    [T"(A) x S(CS)]/V(CS) = lei/1.000 mc,
    unde:
    T"(A) - cheltuielile suplimentare [lei/ha];
    S(CS) - suprafaţa contractatã potrivit contractului sezonier [ha];
    V(CS) - volumul de apã contractat potrivit contractului sezonier [mii mc].

    NOTĂ:
    În cazul contractelor sezoniere, rata profitului aplicabilã la determinarea valorilor T(A), T'(A), T(L) şi T'(L) este de 10%.

                        -------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016