Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 24 iunie 2002  privind procedura şi competentele de acordare a înlesnirilor la plata obligaţiilor scadente şi neachitate până la data de 31 decembrie 2001 către principalii furnizori de resurse energetice şi apa    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 24 iunie 2002 privind procedura şi competentele de acordare a înlesnirilor la plata obligaţiilor scadente şi neachitate până la data de 31 decembrie 2001 către principalii furnizori de resurse energetice şi apa

EMITENT: Ministerul Industriei şi Resurselor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 547 din 25 iulie 2002
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 251/195/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 547 din 25 iulie 2002.
──────────
    CAP. 1
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) În temeiul prevederilor Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 57/2002 pentru recuperarea arieratelor către principalii furnizori de resurse energetice şi apa, la cererea temeinic justificată a debitorilor agenţi economici, indiferent de forma de proprietate şi de modul de organizare, creditorii vor acorda, după caz, înlesniri la plata obligaţiilor scadente şi neachitate până la data de 31 decembrie 2001 astfel:
    a) eşalonarea la plata a sumei reprezentând contravaloarea facturilor pe o perioadă de până la 2 ani, în rate lunare;
    b) amânarea şi/sau reducerea la plata a majorărilor de întârziere şi/sau a penalitatilor de întârziere aferente, după caz;
    c) amânarea şi/sau scutirea la plata a majorărilor de întârziere şi/sau a penalitatilor de întârziere aferente, după caz;
    d) reducerea şi/sau scutirea la plata a sumei reprezentând contravaloarea facturilor, în condiţiile prevederilor ordonanţei de urgenta sus-menţionate.

    (2) Prin obligaţii de plată scadente şi neachitate până la data de 31 decembrie 2001 se înţelege: contravaloarea facturilor scadente, inclusiv a celor aferente majorărilor de tarif, după caz, pentru energie electrica, energie termica, gaze naturale, combustibili petrolieri, cărbune şi apa şi a serviciilor de transport şi distribuţie pentru energie electrica şi gaze, contravaloarea majorărilor de întârziere şi/sau a penalitatilor de întârziere aferente debitelor restante la data de 31 decembrie 2001 şi datorate până la data încheierii convenţiilor prevăzute de prezentele norme metodologice.

    ART. 2
    (1) Cererile de solicitare a înlesnirilor la plata obligaţiilor restante vor fi depuse în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 57/2002, însoţite de documente justificative, la sediul creditorilor, în vederea analizei şi încadrării în criteriile de performanţă prevăzute.
    (2) La agenţii economici creditori, în baza mandatului primit, adunarea generală a acţionarilor va imputernici consiliul de administraţie (societate comercială/companie naţionala/societate naţionala, filiala, după caz, regie autonomă) sa decidă asupra acordării înlesnirilor la plata obligaţiilor restante prevăzute la art. 1 pe baza analizei cererilor depuse de debitori.
    (3) Competentele de acordare a înlesnirilor la plata obligaţiilor restante sunt:
    - pentru valori până la 1 miliard lei/agent economic - directorul general al creditorului, cu informarea periodică a consiliului de administraţie;
    - pentru valori cuprinse între 1 miliard lei - 50 miliarde lei consiliul de administraţie, cu informarea periodică a adunării generale a acţionarilor;
    - pentru valori mai mari de 50 miliarde lei - cu aprobarea punctuala a adunării generale a acţionarilor.


    ART. 3
    (1) Analiza cererii de solicitare a înlesnirilor la plata obligaţiilor restante se face pe baza punctajului obţinut de debitor, stabilit în baza criteriilor de performanţă economico-financiară şi de disciplina financiară prevăzute în anexa la Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 57/2002.
    (2) Nu beneficiază de înlesniri la plata obligaţiilor restante debitorii care în urma evaluării obţin un punctaj mai mic de 30 de puncte, precum şi cei care au ca obiect de activitate organizarea de jocuri de noroc, asa cum este reflectat în ultimul bilanţ contabil anual.
    (3) Nu beneficiază de înlesniri la plata obligaţiilor restante debitorii care participa la o procedură de privatizare organizată de instituţiile publice implicate sau de agenţii de privatizare în vederea cumpărării de acţiuni la alte societăţi sau la achiziţionarea de alte valori mobiliare.

    ART. 4
    (1) Înlesnirile la plata obligaţiilor restante se acordă de fiecare creditor, iar graficul de eşalonări şi condiţiile în care se acordă înlesnirile se stabilesc printr-o convenţie încheiată, în condiţiile legii, între creditor şi debitor, conform modelului prezentat în anexa nr. 1.
    (2) Înlesnirile la plata obligaţiilor restante se acordă pe baza datoriilor din evidenta analitica a contractelor, precum şi pe baza facturilor sau a notificărilor pentru majorările de întârziere şi penalităţile aferente.
    (3) În temeiul art. 5 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 57/2002, începând cu data comunicării aprobării pentru creanţele pentru care s-au obţinut înlesniri la plata obligaţiilor restante, în condiţiile respectării graficelor de eşalonări, executarea silită sau orice măsuri pentru recuperarea acestor debite se suspenda.
    (4) Orice suma reprezentând obligaţiile de plată restante ale creditorilor către debitori se compensează în contul datoriilor, iar diferenţa se eşalonează în condiţiile art. 1 alin. (1).
    (5) Cheltuielile de judecată realizate de către creditor în vederea recuperării debitelor eşalonate, până la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 57/2002, se suporta de către debitor, în termen de 90 de zile de la emiterea inlesnirii la plata. Nerespectarea acestei prevederi conduce la anularea înlesnirilor acordate.

    ART. 5
    Debitorii care după data depunerii cererii achită până la data aprobării acesteia 30% din obligaţiile datorate conform art. 1, exclusiv majorările de întârziere şi/sau penalităţile de întârziere, beneficiază de eşalonarea la plata diferenţei de 70% a sumelor reprezentând contravaloarea facturilor şi de reducerea cu 75% a majorărilor de întârziere şi/sau a penalitatilor de întârziere aferente.

    ART. 6
    (1) Stabilirea punctajului se realizează în urma analizei criteriilor de performanţă economico-financiară şi de disciplina financiară a debitorului.
    (2) Punctajul obţinut de debitor se corecteaza cu:
    a) minus 10 puncte pentru cei care la data scadentei obligaţiilor aveau disponibilitati băneşti la nivelul obligaţiilor;
    b) minus 10 puncte pentru cei care în perioada în care au acumulat obligaţii restante au plătit dividende acţionarilor/ asociaţilor.

    (3) Debitorii beneficiază de următoarele înlesniri la plata obligaţiilor restante:
    a) debitorii care obţin între 30-50 de puncte beneficiază de reducerea cu 30% a majorărilor de întârziere şi/sau a penalitatilor de întârziere aferente;
    b) debitorii care obţin între 50-80 de puncte beneficiază de reducerea cu 50% a majorărilor de întârziere şi/sau a penalitatilor de întârziere aferente;
    c) debitorii care obţin peste 80 de puncte beneficiază de scutirea majorărilor de întârziere şi/sau a penalitatilor de întârziere aferente.

    (4) Numărul lunilor de eşalonare la plata obligaţiilor restante se determina în funcţie de raportul procentual dintre totalul obligaţiilor şi cifra de afaceri, astfel:
    a) până la 15% ................................ 12 luni;
    b) între 15% şi 50% ........................... 18 luni;
    c) peste 50% .................................. 24 luni.


    ART. 7
    Un debitor nu poate beneficia concomitent de eşalonare şi de amânare la plata pentru acelaşi debit.

    ART. 8
    (1) În vederea soluţionării operative a cererilor de acordare a înlesnirilor la plata obligaţiilor restante se constituie Comisia tehnica interministeriala, formată din reprezentanţi ai Ministerului Industriei şi Resurselor, Ministerului Administraţiei Publice şi ai Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participatiilor Statului, nominalizaţi prin ordin comun al ministrilor de resort, în termen de 10 zile de la data publicării prezentelor norme metodologice.
    (2) Creditorii vor transmite lunar, pentru cererile primite în luna precedenta, situaţia cererilor primite şi analizate, a punctajului realizat şi a facilităţilor acordate (conform anexei nr. 2), în vederea informării lunare a Comisiei tehnice interministeriale. Situaţia, însoţită de rapoartele întocmite de către creditori, va avea avizul consiliului de administraţie.
    (3) În situaţia unor divergenţe între creditor şi debitor, acestea vor fi soluţionate de Comisia tehnica interministeriala, la solicitarea creditorului.

    CAP. 2
    Procedura de acordare a înlesnirilor la plata obligaţiilor restante şi documentaţia necesară
    ART. 9
    (1) Înlesnirile la plata obligaţiilor restante se acordă numai pe baza cererilor motivate ale debitorilor (persoane juridice pentru activitatea proprie), care trebuie să cuprindă următoarele:
    a) elemente de identificare a debitorului: denumirea, adresa/sediul, numărul de telefon/fax, codul fiscal, natura capitalului social, structura actionariatului, numărul de salariaţi, obiectul de activitate, numele, prenumele şi calitatea celor care reprezintă debitorul în relaţiile cu creditorul, numărul contului/conturilor de disponibilitati, unitatea bancară/unităţile bancare la care acestea sunt deschise;
    b) sumele datorate şi neachitate la data de 31 decembrie 2001 pentru fiecare factura pentru energie electrica, energie termica, gaze naturale, combustibili petrolieri, cărbune şi apa, majorările de întârziere şi/sau penalităţile de întârziere aferente, calculate şi datorate până la data încheierii convenţiilor prevăzute;
    c) în cazul în care creditorul are sucursale cu împuterniciri de emitere şi/sau de încasare a facturilor, situaţia facturilor restante la data de 31 decembrie 2001 se va prezenta de către debitor cu avizul sucursalei creditorului;
    d) în cazul debitorilor persoane juridice, care au sucursale, obligaţiile restante şi neachitate până la data de 31 decembrie 2001, care fac obiectul cererilor de înlesniri la plata, se vor defalca pe fiecare unitate plătitoare, pe facturi şi termene de plată;
    e) natura înlesnirilor solicitate şi numărul de luni pentru care solicită înlesnirea, inclusiv perioada de graţie sau perioada de amânare, vechimea debitelor, măsurile de urmărire întreprinse (instanţele de judecată);
    f) punctajul rezultat prin aplicarea criteriilor de performanţă economico-financiară şi de disciplina financiară potrivit art. 9 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 57/2002 şi punctajul corectat potrivit art. 11 alin. (1) din aceeaşi ordonanţa;
    g) cauzele care au dus la neachitarea debitelor;
    h) menţiuni referitoare la înlesnirile la plata obligaţiilor restante, acordate anterior (numărul aprobării/aprobărilor, sumele datorate, precum şi modul în care acestea au fost respectate);
    i) orice alte elemente considerate utile pentru soluţionarea cererii.

    (2) Cererea de acordare a înlesnirilor la plata obligaţiilor restante trebuie însoţită de următoarele documente:
    a) copie de pe bilanţul contabil la data de 31 decembrie 2001, de pe ultimul bilanţ contabil şi copie de pe ultima balanţa de verificare anterioară depunerii cererii;
    b) declaraţie pe propria răspundere a reprezentanţilor legali ai debitorului, vizata de membrii consiliului de administraţie, privind vechimea contribuabilului debitor, care să cuprindă:
    - data de începere a activităţii. La societăţile comerciale rezultate din divizare sau externalizare vechimea o da unitatea din care s-a divizat noua societate;
    - relaţiile contractuale cu unităţile economice cu finanţare bugetară, şi anume dacă debitorul nu a încasat la termen contravaloarea acestora;
    - cota de participare a debitorului la capitalul social al altor societăţi comerciale, societăţi sau companii naţionale, după caz, precum şi suma investită.
    Falsul în declaraţii constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale;

    c) avizul Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participatiilor Statului, în care se specifică faptul ca debitorul nu participa şi/sau nu va participa pe perioada acordării de înlesniri la plata obligaţiilor restante la nici o procedură de privatizare organizată de instituţiile publice implicate sau de agenţii de privatizare, în vederea cumpărării de acţiuni la alte societăţi comerciale sau la achiziţionarea de alte valori mobiliare;
    d) acte doveditoare pentru datoriile debitorilor rezultate din neplata de către consiliile locale a subvenţiilor pentru energie termica, înregistrate la data de 31 decembrie 2001;
    e) avansurile acordate furnizorilor şi vechimea acestora, cu exemplificarea principalilor furnizori;
    f) situaţia privind soldurile conturilor de disponibilitati în lei şi în valută şi depozitele bancare, inclusiv pe unităţi plătitoare, la data scadentei obligaţiilor restante pentru care se solicita înlesnire la plata, precum şi situaţia privind creditele curente şi cele nerambursate la scadenta;
    g) copie de pe hotărârea consiliului de administraţie în care s-a analizat şi s-a aprobat solicitarea inlesnirii la plata:
    h) copie de pe extrasul din procesul-verbal al adunării generale a acţionarilor care a mandatat consiliul de administraţie pentru solicitarea inlesnirii la plata;
    i) orice alte documente considerate utile pentru soluţionarea cererii.


    ART. 10
    Soluţionarea cererilor de acordare a înlesnirilor la plata obligaţiilor restante se va face în conformitate cu competentele stabilite la art. 2 alin. (3).

    ART. 11
    Calculul punctajului total şi stabilirea sumelor privind înlesnirile la plata se realizează după verificarea documentelor aferente şi obţinerea aprobărilor legale. Convenţiile încheiate intră în vigoare la data de 1 a lunii următoare celei în care au fost semnate, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 57/2002.

    ART. 12
    Termenul general de soluţionare a cererilor de acordare a înlesnirilor la plata este de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii la creditor. Termenul de 30 de zile curge de la data primirii documentaţiei în forma completa.

    CAP. 3
    Dispoziţii finale
    ART. 13
    În situaţia divizării debitorului care beneficiază de înlesniri la plata obligaţiilor restante, acesta este obligat să prezinte creditorului protocolul de predare-primire, precum şi propunerile de defalcare a graficului de eşalonare pe baza căruia creditorul procedează la întocmirea noilor grafice de eşalonare pe entităţi rezultate din divizare.

    ART. 14
    Creditorii vor raporta lunar direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Industriei şi Resurselor situaţia respectării de către debitori a esalonarilor acordate, precum şi, nominal, situaţia debitorilor care nu au respectat înlesnirile acordate şi au pierdut eşalonarea.

    ART. 15
    Pentru neplata în termen a datoriilor contractuale agenţii economici aplica majorări de întârziere şi/sau penalităţi de întârziere aferente, în cuantumul prevăzut de reglementările în vigoare pentru creanţele bugetare, referitoare la majorările de întârziere şi, respectiv, la penalităţile de întârziere.

    ART. 16
    (1) Înlesnirile la plata obligaţiilor restante îşi pierd valabilitatea în situaţia în care debitorii nu îşi achită obligaţiile de plată curente (factura curenta) faţă de creditori începând cu data de întâi a lunii următoare intrării în vigoare a convenţiei încheiate. În cazul în care debitorii nu achită la scadenta obligaţiile curente (factura curenta), pot efectua plata acestora în cel mult 90 de zile, împreună cu majorările de întârziere aferente, datorate la data plăţii.
    (2) Nerespectarea termenelor de plată şi a condiţiilor în care s-au aprobat înlesnirile la plata atrage anularea acestora, începerea sau reluarea, după caz, a procedurilor de executare silită pentru întreaga suma neplatita şi obligaţia de plată a majorărilor de întârziere şi/sau a penalitatilor de întârziere calculate de la data la care termenele şi/sau condiţiile nu au fost respectate.

    ART. 17
    (1) Dacă timp de 7 ani de la data intrării în vigoare a convenţiilor de eşalonare s-au achitat facturile curente şi s-au respectat integral graficul de eşalonare, precum şi termenele de plată şi condiţiile prin care s-au aprobat înlesnirile la plata datoriilor, agenţii economici beneficiază de scutirea integrală de la plata majorărilor de întârziere şi/sau a penalitatilor de întârziere aferente.
    (2) Majorările de întârziere şi penalităţile de întârziere, precum şi datoriile prevăzute la art. 12 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 57/2002 rămân evidentiate în contabilitatea debitorilor şi creditorilor, în conturi bilantiere, până la punerea în aplicare a prevederilor art. 11 alin. (2) din aceeaşi ordonanţa.

    ART. 18
    Dispoziţiile prezentului ordin se aplică cererilor depuse după data publicării acestuia în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. 19
    Cererile de acordare a înlesnirilor la plata obligaţiilor restante, depuse şi nesolutionate înainte de intrarea în vigoare a prezentului ordin, se vor completa şi se vor actualiza în condiţiile Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 57/2002 şi se vor soluţiona conform prevederilor acestuia.

    ART. 20
    O noua cerere de acordare de înlesniri la plata obligaţiilor restante nu poate fi depusa timp de 12 luni de la data nerespectării înlesnirilor anterior acordate.

    ART. 21
    Înlesnirile la plata obligaţiilor restante acordate anterior se pot derula în continuare, în condiţiile prevăzute de actele normative în baza cărora au fost acordate.

    ART. 22
    La cererea debitorilor certificată de creditor, după îndeplinirea prevederilor art. 11 alin. (2) şi ale art. 12 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 57/2002 se va solicita ministerului coordonator scutirea de la plata a obligaţiilor debitorilor, prin hotărâre a Guvernului.

    ANEXA 1

    la normele metodologice

┌──────────────────────────────┬─────────────────────┐
│SOCIETATEA COMERCIALĂ │SOCIETATEA COMERCIALĂ│
│(creditoare) │(debitoare) │
│Adresa │Adresa │
│..............................│.....................│
│CF/CUI │CF/CUI │
│..............................│.....................│
└──────────────────────────────┴─────────────────────┘

    CONVENŢIA
    Nr. .......... din ..............
    între Societatea Comercială .......... şi Societatea Comercială .............
    Ca urmare a cererii nr. ..... din data de ....... a Societăţii Comerciale ........, înregistrată la ............ sub nr. ....... şi transmisă la ........ sub nr. ....., prin care se solicita înlesniri la plata obligaţiilor scadente şi neachitate până la data de 31 decembrie 2001 către principalii furnizorii de resurse energetice şi apa, şi pe baza analizei documentaţiei conform prevederilor Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 57/2002 şi ale Ordinului ministrului industriei şi resurselor şi al ministrului administraţiei publice nr. 251/195/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind procedura şi competentele de acordare a înlesnirilor la plata obligaţiilor scadente şi neachitate până la data de 31 decembrie 2001 către principalii furnizori de resurse energetice şi apa, s-au aprobat următoarele:
    - eşalonarea la plata pe ............. luni, cu ......... luni perioada de graţie, a următoarelor obligaţii:

┌──────────────────────────────┬───────┐
│Tipul obligaţiei eşalonate │Suma │
│ │(lei) │
├──────────────────────────────┼───────┤
│Datorie scadenta la data de 31│ │
│decembrie 2001 │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│Majorări de întârziere │ │
│aferente │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│Penalităţi de întârziere │ │
│aferente │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│TOTAL: │ │
└──────────────────────────────┴───────┘


    - amânarea la plata până la ................. (cel mult până la data de 29 decembrie a anului în curs) a următoarelor obligaţii:

┌──────────────────────────────┬───────┐
│Tipul obligaţiei │Suma │
│ │(lei) │
├──────────────────────────────┼───────┤
│Datorie scadenta la data de 31│ │
│decembrie 2001 │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│Majorări de întârziere │ │
│aferente │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│Penalităţi de întârziere │ │
│aferente │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│TOTAL: │ │
└──────────────────────────────┴───────┘

    Graficul de eeşalonare la plata obligaţiilor restante este prezentat în anexa care face parte integrantă din prezenta convenţie.

    - amânarea la plata a majorărilor de întârziere şi a penalitatilor de întârziere, în suma totală de ............ lei, până la ultimul termen de plată din grafic.
    În situaţia în care au fost respectate întocmai termenele de plată din eşalonare şi condiţiile în care aceasta a fost acordată, după ultimul termen de plată din eşalonare debitorul beneficiază de reducerea cu ......... %/scutirea la plata a majorărilor de întârziere şi a penalitatilor de întârziere reprezentând ...... lei, astfel:

┌──────────┬───────┬───────────────────┐
│ │ │Suma reprezentând │
│Tipul │Suma │reducerea/scutirea │
│obligaţiei│amânată│(50%, 75%, 100%) în│
│ │ │condiţiile legii │
├──────────┼───────┼───────────────────┤
│Majorări │ │ │
│de │ │ │
│întârziere│ │ │
│aferente │ │ │
├──────────┼───────┼───────────────────┤
│Penalităţi│ │ │
│de │ │ │
│întârziere│ │ │
│aferente │ │ │
├──────────┼───────┼───────────────────┤
│TOTAL: │ │ │
└──────────┴───────┴───────────────────┘



    - scutirea la plata a majorărilor de întârziere şi a penalitatilor de întârziere, în condiţiile art. 11 alin. (1) lit. b), lit. c), lit. d) şi alin. (2), după caz.

┌──────────┬──────┬──────┬──────┬─────┐
│ │alin. │alin. │alin. │ │
│Obligaţia │(1) │(1) │(1) │alin.│
│ │lit. │lit. │lit. │(2) │
│ │b) │c) │d) │ │
├──────────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│Majorări │ │ │ │ │
│de │ │ │ │ │
│întârziere│ │ │ │ │
├──────────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│Penalităţi│ │ │ │ │
│de │ │ │ │ │
│întârziere│ │ │ │ │
├──────────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│TOTAL: │ │ │ │ │
└──────────┴──────┴──────┴──────┴─────┘



    Înlesnirea la plata obligaţiilor scadente şi neachitate până la data de 31 decembrie 2001 către principalii furnizori de resurse energetice şi apa se acordă în următoarele condiţii:
    a) constituirea de către debitor, în condiţiile legii, a unei garanţii în suma de ....... lei;
    b) pe perioada derulării înlesnirilor la plata debitorul nu poate participa la nici o procedură de privatizare organizată de instituţiile publice implicate sau de agenţii de privatizare, în vederea cumpărării de acţiuni la alte societăţi comerciale sau la achiziţionarea de alte valori mobiliare ori părţi sociale.

    Cele ..... transe se vor achită conform graficului convenit şi anexat la prezenta convenţie, plata trebuind să fie efectuată până în ultima zi lucrătoare a fiecărei luni din eşalonare.
    Societatea Comercială ....... - S.A. se obliga sa plătească la termen şi integral sumele prevăzute în prezenta convenţie, prioritar faţă de orice alta obligaţie de plată.
    Societatea Comercială ....... - S.A. se obliga ca, pe lângă sumele datorate din prezenta reesalonare, sa plătească la termen şi integral factura pentru consumul curent propriu, conform contractului.
    În condiţiile nerespectării obligaţiilor prevăzute în prezenta convenţie creditorul este în drept sa limiteze de îndată furnizarea ..... la nivelul minim tehnologic, transmitand un preaviz de sistare de 7 zile. Dacă în cele 7 zile de preavizare debitorul Societatea Comercială ..... - S.A. nu va plati sumele datorate conform prezentei convenţii, creditorul va trece la sistarea totală şi necondiţionată a furnizarii.......... .
    Reluarea furnizarii ........ se va face exclusiv după achitarea integrală a restantelor de plată conform prezentei convenţii, precum şi a unei taxe de reconectare în valoare de ........ .
    Se considera plata onorata data intrării banilor în contul creditorului.
    Creditorul va putea, în situaţia în care debitorul nu va plati sumele la care s-a obligat, sa treacă imediat la executarea garanţiilor prevăzute mai sus, selectiv sau cumulat, după cum crede de cuviinţă, debitorul fiind de drept în întârziere.
    Debitorul, în deplina cunoştinţa de cauza, recunoaşte prezentei convenţii caracterul de titlu executoriu şi consimte ca creditorul sa treacă direct la executarea garanţiilor, inclusiv la executarea silită.
    Riscurile de orice natura şi eventualele daune rezultate din neonorarea obligaţiilor de plată şi sistarea furnizarii ......... revin exclusiv debitorului.
    Forta majoră exonereaza de răspundere şi reprezintă acel eveniment imprevizibil, invincibil şi insurmontabil, survenit ulterior încheierii contractului şi independent de voinţa părţilor şi care împiedica executarea obligaţiilor contractuale.
    Circumstanţele de forta majoră amana îndeplinirea obligaţiilor contractuale ale părţilor. Partea pentru care a apărut imposibilitatea îndeplinirii obligaţiilor prezentei convenţii din cauza circumstantei de forta majoră trebuie să înştiinţeze în scris, în termen de 3 zile, cealaltă parte despre începerea şi încetarea cazului de forta majoră şi să depună în termen de 15 zile actele doveditoare, certificate de camera de comerţ şi industrie din raza teritorială a locului survenirii circumstantei de forta majoră.
    Dacă situaţia de forta majoră şi/sau consecinţele acesteia durează mai mult de 30 de zile, prezenta convenţie se considera reziliata.
    Litigiile decurgând din executarea prezentei convenţii se vor soluţiona pe cale amiabila, iar în cazul dezacordului acestea vor fi supuse soluţionării instanţelor judecătoreşti.
    Prezenta convenţie face parte din contractul de furnizare ..... încheiat de către Societatea Comercială ....... - S.A. cu Societatea Comercială .......... - S.A., pe care îl modifica şi îl completează în mod corespunzător.
    Nerespectarea prezentei convenţii, respectiv a termenelor de plată şi a condiţiilor în care s-au acordat înlesnirile la plata, atrage anularea acestora, începerea imediata sau continuarea, după caz, a executării silite pentru întreaga suma neplatita şi obligaţia de plată a majorărilor de întârziere şi/sau a penalitatilor de întârziere calculate de la data la care termenele şi/sau condiţiile nu au fost respectate.
    O noua cerere de acordare a înlesnirilor la plata obligaţiilor restante nu poate fi depusa timp de 12 luni de la data nerespectării înlesnirilor anterior acordate.
    Societatea comercială care acorda înlesnirea la plata
    .....................................................
    Debitor,
    .............

    ANEXA 2

    la normele metodologice
    SITUAŢIA
    cererilor, a punctajului realizat şi a facilităţilor acordate

┌────┬─────────┬─────────┬─────────┬──────────┬───────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┐
│ │ │ │ │ │ │Facilităţi acordate (milioane lei) │ │
│ │ │ │ │Majorări/ │ ├──────────────┬─────────────┬─────────────┬──────────────┤ │
│ │ │ │Debit la │penalităţi│ │eşalonarea la │amânarea şi/ │amânarea şi/ │reducerea şi/ │ │
│ │Denumirea│Numărul │31 │aferente │Punctaj│plată a sumei │sau reducerea│sau scutirea │sau scutirea │ │
│Nr. │agentului│cererii/ │decembrie│debitelor │obţinut│reprezentând │la plată a │la plată a │la plată a │Observaţii│
│Crt.│economic │data │2001 │la data │(pct.) │contravaloarea│majorărilor │majorărilor │sumei │ │
│ │ │depunerii│-milioane│cererii │ │facturilor pe │de întârziere│de întârziere│reprezentând │ │
│ │ │ │lei- │-milioane │ │o perioadă de │şi/sau a │şi/sau a │contravaloarea│ │
│ │ │ │ │lei- │ │până la 2 ani │penalităţilor│penalităţilor│facturilor │ │
│ │ │ │ │ │ │ │de întârziere│de întârziere│ │ │
├────┼─────────┼─────────┼─────────┼──────────┼───────┼──────────────┼─────────────┼─────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────────┼─────────┼──────────┼───────┼──────────────┼─────────────┼─────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────────┼─────────┼──────────┼───────┼──────────────┼─────────────┼─────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │TOTAL: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────┴─────────┴─────────┴──────────┴───────┴──────────────┴─────────────┴─────────────┴──────────────┴──────────┘


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016