Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 24 iulie 2003  de aplicare a Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere - Metodologia de licenţiere a transporturilor rutiere publice de persoane sau bunuri în regim de taxi, a transporturilor rutiere publice de persoane în regim de închiriere, condiţiile privind agrearea şi inspecţia tehnică periodică a autovehiculelor care efectuează transport în regim de taxi, precum şi metodologia de eliberare a certificatului de atestare a pregătirii profesionale a taximetriştilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 24 iulie 2003 de aplicare a Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere - Metodologia de licenţiere a transporturilor rutiere publice de persoane sau bunuri în regim de taxi, a transporturilor rutiere publice de persoane în regim de închiriere, condiţiile privind agrearea şi inspecţia tehnică periodică a autovehiculelor care efectuează transport în regim de taxi, precum şi metodologia de eliberare a certificatului de atestare a pregătirii profesionale a taximetriştilor

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR ŞI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 577 din 12 august 2003

    PARTEA I
    Metodologia de licenţiere a transporturilor rutiere publice de persoane sau bunuri în regim de taxi ori a transporturilor rutiere publice de persoane în regim de închiriere

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prezentele norme metodologice reglementează metodologia de licenţiere a transporturilor rutiere publice de persoane sau bunuri în regim de taxi, a transporturilor rutiere publice de persoane în regim de închiriere, condiţiile privind agrearea şi inspecţia tehnica periodică a autovehiculelor care efectuează transport în regim de taxi, precum şi metodologia de eliberare a certificatului de atestare a pregătirii profesionale a taximetriştilor.
    ART. 2
    Licenţa de transport rutier public în regim de taxi, licenţa taxi, licenţa de execuţie pentru activităţile de dispecerat taxi, precum şi licenţa de execuţie pentru vehicul sunt documente cu regim special nominale şi netransmisibile, eliberate operatorilor de transport taxi, taximetriştilor independenţi sau operatorilor pentru activitatea de dispecerat taxi de către Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului prin Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. în condiţiile prezentelor norme metodologice.
    ART. 3
    Modelele licenţei de transport rutier public în regim de taxi, licenţei taxi, licenţei de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi, precum şi licenţei de execuţie pentru vehicul sunt prezentate în anexele nr. 1a)-1e) la prezentele norme metodologice.
    ART. 4
    (1) Licenţa de transport rutier public în regim de taxi, licenţa taxi, precum şi licenţa de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi se eliberează însoţite de caietele de sarcini specifice.
    (2) Caietele de sarcini sunt documente obligatorii care conţin condiţiile ce trebuie respectate de operatorul de transport rutier public sau taximetristul independent în desfăşurarea activităţilor de transport rutier în regim de taxi, precum şi de către operator în activităţile de dispecerat taxi.
    (3) Caietele de sarcini se elaborează de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., care le actualizează ori de câte ori este necesar, cu consultarea camerelor taximetriştilor ca filiale judeţene sau a asociaţiilor profesionale reprezentative la nivel naţional prin filialele judeţene.
    (4) Modelele caietelor de sarcini aferente licenţei de transport rutier public în regim de taxi, licenţei taxi şi licenţei de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi sunt prevăzute în anexele nr. 2-4 la prezentele norme metodologice.

    CAP. II
    Licenţierea operatorilor de transport taxi, a taximetriştilor independenţi şi a operatorilor pentru activităţi de dispecerat taxi

    ART. 5
    (1) Operatorul de transport taxi, precum şi taximetriştii independenţi pot desfăşura activitate de transport rutier public dacă au primit un număr de registru din Registrul operatorilor de transport rutier în regim de taxi sau al taximetriştilor independenţi, deschis la fiecare agenţie teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R.;
    (2) Numărul de registru se acorda dacă operatorul de transport taxi sau taximetristul independent îndeplineşte condiţiile pentru dobândirea licenţei de transport rutier public în regim de taxi sau a licenţei taxi.
    (3) Numărul de registru se înscrie pe licenţa de transport rutier public în regim de taxi sau pe licenţa taxi.
    (4) Operatorul pentru activitatea de dispecerat taxi este autorizat sa efectueze aceasta activitate prin eliberarea licenţei de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi.
    ART. 6
    Operatorii de transport care desfăşoară activitate de transport de persoane în regim de închiriere se vor autoriza de către agenţiile teritoriale ale Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în condiţiile în care sunt autorizaţi operatorii de transport public de persoane prin servicii ocazionale în trafic naţional.

    A. Licenţa de transport rutier public în regim de taxi

    ART. 7
    (1) Licenţa de transport rutier public în regim de taxi se eliberează de către agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. operatorilor de transport taxi, persoane juridice, care urmează sa desfăşoare activităţi de transport rutier în regim de taxi, care deţin în proprietate sau cu orice alt titlu (cu excepţia comodatului) autovehicule şi care îndeplinesc condiţiile privind baza tehnico-materială, competenta profesională, capacitatea financiară şi onorabilitatea.
    (2) Operatorul de transport taxi va obţine câte un exemplar de serviciu al licenţei de transport rutier public în regim de taxi pentru fiecare filiala înregistrată la Oficiul registrului comerţului, deschisă în alte judeţe sau în municipiul Bucureşti, în care efectuează activităţi de transport rutier în regim de taxi.
    (3) Operatorul de transport taxi va notifica, spre luare în evidenta, agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. obţinerea autorizaţiei pentru desfăşurarea activităţii de transport rutier în regim de taxi.
    (4) Exemplarul de serviciu se eliberează şi se vizează gratuit de către agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. emitenta a licenţei de transport rutier public în regim de taxi.
    (5) Licenţa de transport rutier public în regim de taxi se atribuie pentru o perioada de 5 ani de la data eliberării şi este valabilă numai în condiţiile vizării anuale de către emitent, cu plata tarifelor aferente.
    (6) Licenţa de transport rutier public în regim de taxi împreună cu caietul de sarcini aferent se păstrează în original de către operatorul de transport taxi, la sediul acestuia, iar exemplarul de serviciu se păstrează la filiala pentru care a fost eliberat.
    ART. 8
    (1) Operatorul de transport taxi care urmează sa desfăşoare activitate de transport în regim de taxi va solicita agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., în a carei raza îşi are sediul, eliberarea licenţei de transport rutier public în regim de taxi, indicând, atunci când este cazul, eventualele filiale înregistrate la oficiul registrului comerţului, pentru care doreşte eliberarea de exemplare de serviciu.
    (2) In vederea eliberării licenţei de transport rutier public în regim de taxi solicitantul prezintă un dosar care trebuie sa cuprindă:
    a) certificatul de înmatriculare la Oficiul registrului comerţului, codul fiscal şi statutul din care trebuie sa reiasă ca acesta are ca obiect de activitate transportul rutier în regim de taxi;
    b) certificatul de înmatriculare la Oficiul registrului comerţului pentru filiala pentru care solicita exemplarul de serviciu al licenţei de transport rutier public în regim de taxi;
    c) dovada ca îndeplineşte pentru sediu şi filiala condiţia privind baza tehnico-materială corespunzătoare, respectiv dovada ca deţine în proprietate sau cu orice alt titlu (cu excepţia comodatului) autovehicule cu care poate efectua activităţi de transport rutier în regim de taxi, precum şi spaţiul, în suprafaţa suficienta, pentru parcarea şi întreţinerea acestora (act de proprietate, contract de închiriere cu deţinătorul spaţiului, adeverinţa de la consiliul local etc.). Dovada întreţinerii autovehiculelor se poate face şi prin încheierea unui contract de prestări de servicii cu o unitate autorizata;
    d) documentele persoanei desemnate sa conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier în regim de taxi la sediu şi filiala:
    - dovada ca aceasta are calitatea de angajat, confirmată prin înregistrarea la camera de munca teritorială, cu excepţia cazului în care aceasta este chiar administratorul agentului economic;
    - decizia de numire;
    - certificat valabil de pregătire profesională, eliberat de Autoritarea Rutieră Română - A.R.R. Persoana desemnată sa conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier poate îndeplini aceasta funcţie la un singur operator de transport taxi şi răspunde de respectarea reglementărilor legale şi a caietelor de sarcini aferente în fata Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. şi a altor autorităţi;
    e) dovada ca îndeplineşte condiţiile privind capacitatea financiară, dovedită prin raportul unui auditor autorizat, întocmit pe baza bilanţului contabil vizat de direcţia finanţelor publice, respectiv ca societatea prezintă indicatori de solvabilitate prin care asigura un nivel de 500 euro pentru fiecare licenţa de execuţie pentru vehicul eliberata. Raportul auditorului va fi însoţit de o copie de pe bilanţul contabil;
    f) dovada ca îndeplineşte condiţia privind onorabilitatea, respectiv:
    - cazierul judiciar al administratorului agentului economic;
    - cazierul judiciar al persoanei desemnate sa conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier;
    - recomandarea gratuita din partea camerelor taximetriştilor ca filiale judeţene sau din partea unei asociaţii profesionale reprezentative la nivel naţional prin filialele judeţene.
    ART. 9
    Licenţa de transport rutier public în regim de taxi se eliberează după prezentarea de către operatorul de transport rutier a documentului de plata a tarifului de eliberare (ordin de plata, foaie de vărsământ etc.).
    ART. 10
    Vizarea anuala a licenţei de transport rutier public în regim de taxi, precum si, după caz, a exemplarelor de serviciu ale acesteia este condiţionată de menţinerea valabilităţii documentelor care au stat la baza eliberării acesteia, precum şi de verificarea activităţii operatorului de transport taxi.
    ART. 11
    (1) Operatorului de transport taxi i se suspenda licenţa de transport rutier public în regim de taxi în unul dintre următoarele cazuri:
    a) când operatorul de transport taxi nu mai îndeplineşte una dintre condiţiile care au stat la baza dobândirii licenţei de transport rutier public în regim de taxi;
    b) necomunicarea în scris la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. a modificărilor fata de datele existente la data obţinerii licenţei de transport rutier public în regim de taxi, în termen de 15 zile de la apariţia acestora;
    c) când reclamaţiile privind calitatea prestaţiilor realizate, adresate în scris agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. din partea beneficiarilor sau a altor organisme îndreptăţite, se confirma, iar deţinătorul de licenţa de transport rutier public în regim de taxi, la comunicarea în scris a agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., nu a remediat în termenul stabilit aspectele sesizate în reclamaţii;
    d) neprezentarea pentru vizarea anuala a licenţei de transport rutier public în regim de taxi în termen de 10 zile de la data expirării vizei precedente;
    e) când nu sunt respectate prevederile caietului de sarcini.
    (2) Licenţa de transport rutier public în regim de taxi se suspenda de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. prin agenţiile teritoriale.
    (3) Licenţa de transport rutier public în regim de taxi suspendată se reacorda, cu plata tarifelor aferente, la cererea operatorului de transport rutier, după expirarea termenului de suspendare.
    (4) Licenţa de transport rutier public în regim de taxi se suspenda pe o perioada cuprinsă între 1-3 luni.
    ART. 12
    (1) Anularea licenţei de transport rutier public în regim de taxi se efectuează de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. prin agenţiile teritoriale, în următoarele cazuri:
    a) după a treia suspendare în decurs de 2 ani consecutivi;
    b) când vehiculele din administrarea operatorului de transport taxi sunt utilizate la transportul de produse de contrabanda, droguri, arme şi muniţii, materiale radioactive, treceri ilegale de persoane peste frontiera, răpiri, sechestrări din vina dovedită a administratorului acestuia sau a persoanei desemnate sa conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier public în regim de taxi;
    c) în cazurile de accidente rutiere grave, soldate cu victime omeneşti sau cu deteriorarea grava a mediului înconjurător, datorate nerespectării de către administratorul sau persoana desemnată sa conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier în regim de taxi a normelor legale de organizare şi desfăşurare a activităţii sau a normelor tehnice de întreţinere a vehiculelor din administrarea sa;
    d) când se constata falsificarea documentelor de transport de către administratorul operatorului de transport taxi sau de către persoana desemnată sa conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier în regim de taxi şi utilizarea lor la efectuarea transporturilor;
    e) când se constata ca operatorul de transport taxi a obţinut licenţa de transport rutier public în regim de taxi în baza unor documente falsificate sau ca urmare a prezentării unor date eronate;
    f) când operatorul de transport taxi îşi încetează activitatea de transport rutier în regim de taxi.
    (2) După anularea licenţei de transport rutier public în regim de taxi poziţia din Registrul operatorilor de transport rutier în regim de taxi se radiază.
    (3) Suspendarea sau anularea licenţei de transport rutier public în regim de taxi produce aceleaşi efecte şi pentru exemplarele de serviciu ale acesteia.
    ART. 13
    Operatorul de transport care desfăşoară activitate de transport de persoane în regim de închiriere trebuie sa obţină licenţa de transport rutier public în condiţiile prevăzute de Normele metodologice de autorizare şi efectuare a transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 1.842/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

    B. Licenţa taxi

    ART. 14
    Licenţa taxi se eliberează taximetriştilor independenţi, persoane fizice autorizate sa execute o activitate economică în conformitate cu prevederile Legii nr. 507/2002 privind organizarea şi desfăşurarea unor activităţi economice de către persoane fizice, cu autovehicule deţinute în proprietate ori care îndeplinesc condiţiile de onorabilitate sau competenta profesională.
    ART. 15
    (1) Prevederile art. 7 alin. (5), ale art. 9 şi 10 se aplica în mod corespunzător taximetriştilor independenţi cărora li se eliberează licenţa taxi.
    (2) Licenţa taxi împreună cu caietul de sarcini aferent se păstrează în original la domiciliul taximetristului independent.
    ART. 16
    (1) Taximetristul independent va solicita eliberarea licenţei taxi agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. din judeţul unde acesta are domiciliul.
    (2) In vederea eliberării licenţei taxi solicitantul prezintă un dosar care trebuie sa cuprindă:
    - autorizaţie pentru executarea unei activităţi economice în conformitate cu prevederile legale, eliberata de Oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul localităţii unde acesta îşi are domiciliul, din care sa reiasă ca are dreptul sa desfăşoare activitate de transport rutier în regim de taxi;
    - copie de pe actul de proprietate al autovehiculului deţinut;
    - cazierul judiciar;
    - recomandarea gratuita din partea camerelor taximetriştilor ca filiale judeţene sau din partea unei asociaţii profesionale reprezentative la nivel naţional prin filialele judeţene;
    - copie de pe certificatul de atestare a pregătirii profesionale.
    ART. 17
    (1) Taximetristului independent i se suspenda licenţa taxi în unul dintre următoarele cazuri:
    a) când taximetristul independent nu mai îndeplineşte una dintre condiţiile care au stat la baza dobândirii licenţei taxi;
    b) necomunicarea în scris la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. a modificărilor fata de datele existente la data obţinerii licenţei taxi, în termen de 15 zile de la apariţia acestora;
    c) când reclamaţiile privind calitatea prestaţiilor realizate, adresate în scris agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. din partea beneficiarilor sau a altor organisme îndreptăţite, se confirma, iar deţinătorul licenţei taxi, la comunicarea în scris a agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., nu le-a remediat în termenul stabilit;
    d) când se constata ca taximetristul independent desfăşoară alte categorii şi tipuri de transport rutier sau la a doua sancţiune privind neutilizarea aparatului de taxat;
    e) neprezentarea pentru vizarea anuala a licenţei taxi în termen de 10 zile de la data expirării vizei precedente;
    f) când nu sunt respectate prevederile caietului de sarcini al licenţei taxi.
    (2) Licenţa taxi se suspenda de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. prin agenţiile teritoriale.
    (3) Licenţa taxi suspendată se reacorda, cu plata tarifelor aferente, la cererea taximetristului independent, după expirarea termenului de suspendare.
    (4) Licenţa taxi se suspenda pe o perioada cuprinsă între 1-3 luni.
    ART. 18
    (1) Anularea licenţei taxi se efectuează de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., prin agenţiile teritoriale, în următoarele cazuri:
    a) după a treia suspendare în decurs de 2 ani consecutivi;
    b) când autovehiculul folosit de taximetristul independent este utilizat la transportul de produse de contrabanda sau furate, droguri, arme şi muniţii ori materiale radioactive, din vina dovedită a acestuia;
    c) în cazurile de accidente rutiere grave, soldate cu victime omeneşti sau cu deteriorarea grava a mediului înconjurător, datorate nerespectării de către taximetristul independent a normelor legale de organizare şi desfăşurare a activităţii sau a normelor tehnice de întreţinere a vehiculului;
    d) când se constata falsificarea documentelor de transport de către taximetristul independent şi utilizarea lor la efectuarea transporturilor;
    e) când se constata ca taximetristul independent a obţinut licenţa taxi în baza unor documente falsificate sau ca urmare a prezentării unor date eronate;
    f) când taximetristul independent îşi încetează activitatea de transport rutier în regim de taxi.
    (2) După anularea licenţei taxi poziţia din Registrul taximetriştilor independenţi se radiază.

    C. Licenţa de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi

    ART. 19
    (1) Licenţa de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi se atribuie de către agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., în a carei raza îşi are sediul operatorul, pentru activitatea de dispecerat taxi, pentru o perioada de 5 ani de la data eliberării, şi este valabilă numai în condiţiile vizării anuale de către emitent, cu plata tarifelor aferente.
    (2) Dotările necesare şi condiţiile în care au obligaţia sa îşi desfăşoare activitatea operatorii pentru activitatea de dispecerat taxi sunt prevăzute în caietul de sarcini prezentat în anexa nr. 4.
    ART. 20
    (1) Documentele care se depun în vederea eliberării licenţei de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi sunt:
    a) acte doveditoare din care sa rezulte ca agentul economic deţine în proprietate sau cu contract de închiriere spaţii special amenajate pentru desfăşurarea activităţii respective, ca deţine în proprietate aparatura şi dotarea necesare, precum şi acte justificative pentru utilizarea frecvenţei radio protejate pentru operatorii de transport taxi şi taximetriştii independenţi deserviţi;
    b) copia autorizaţiei pentru reţeaua de comunicaţii independente, eliberata de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, sau dovada accesului la reţeaua de comunicaţii printr-o persoana juridică autorizata;
    c) copii ale contractelor privind serviciul de dispecerat taxi, realizate cu operatorii de transport taxi si/sau taximetriştii independenţi pentru întreaga durata de valabilitate a licenţei de execuţie, precum şi lista staţiilor radio deservite, cu seriile şi codul de apel ale acestora;
    d) certificatul de înmatriculare la Oficiul registrului comerţului, codul fiscal şi statutul, din care trebuie sa reiasă ca solicitantul are ca obiect de activitate efectuarea de activităţi de dispecerat taxi;
    e) decizia de numire, copia de pe contractul de angajare şi cazierul judiciar pentru persoana desemnată sa conducă permanent şi efectiv activitatea care îl reprezintă în relaţia cu agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. şi celelalte autorităţi;
    f) recomandarea gratuita din partea camerelor taximetriştilor ca filiale judeţene sau din partea unei asociaţii profesionale reprezentative la nivel naţional prin filialele judeţene;
    g) lista cu operatorii de emisie-recepţie autorizaţi de Inspectoratul General de Comunicaţii, precum şi carnetele de munca şi contractele de munca ale acestora.
    (2) Licenţa de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi împreună cu caietul de sarcini aferent se păstrează în original de către operatorul pentru activitatea de dispecerat taxi, la sediul acestuia.
    (3) Licenţa de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi se eliberează după prezentarea de către operatorul pentru activitatea de dispecerat taxi a documentului de plata a tarifului de eliberare (ordin de plata, foaie de vărsământ etc.).
    (4) Vizarea anuala a licenţei de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi este condiţionată de menţinerea valabilităţii documentelor care au stat la baza eliberării acesteia şi prezentarea acestor documente cu modificările survenite.
    (5) In cazul în care se constata de către organele de control abilitate abateri repetate în activitatea desfăşurata de operatorul pentru activitatea de dispecerat taxi în perioada dintre eliberarea licenţei de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi şi vizarea acesteia sau dintre doua vizari succesive, abateri care ar conduce la suspendarea licenţei în cauza, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. poate refuza acordarea vizei pentru o perioada de 1-3 luni.
    ART. 21
    (1) Suspendarea licenţei de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi se hotărăşte de către emitent în unul dintre următoarele cazuri:
    a) când operatorul pentru activitatea de dispecerat taxi nu mai îndeplineşte una dintre condiţiile care au stat la baza dobândirii licenţei de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi;
    b) necomunicarea în scris la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. a modificărilor fata de datele existente la data obţinerii licenţei de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi, în termen de 30 de zile de la apariţia acestora;
    c) când reclamaţiile privind prestaţiile realizate, adresate în scris agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. din partea beneficiarilor şi a altor organe îndreptăţite, se confirma, iar deţinătorul de licenţa de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi, la comunicarea în scris a agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., nu a remediat în termenul stabilit aspectele sesizate în reclamaţie;
    d) când nu sunt respectate prevederile caietului de sarcini al licenţei de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi.
    (2) Anularea licenţei de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi se hotărăşte de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., prin agenţiile teritoriale, în următoarele cazuri:
    a) dispeceratul deserveşte taxiuri dotate cu staţii radio a căror provenienta legală nu poate fi dovedită;
    b) dispeceratul deserveşte operatori de transport în regim de taxi sau taximetristi independenţi, neautorizaţi;
    c) dispeceratul deserveşte autoturisme care realizează transporturi în regim de închiriere, cărora le este interzisă folosirea staţiilor radio de emisie-recepţie;
    d) la a treia suspendare în decurs de 2 ani consecutivi.
    ART. 22
    Licenţa de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi suspendată se reacorda după ce deţinătorul acesteia face dovada ca au fost înlăturate cauzele care au condus la suspendarea acesteia, cu plata tarifelor aferente.

    CAP. III
    Efectuarea operaţiunilor de transport rutier

    A. Licenţa de execuţie pentru vehicul

    ART. 23
    (1) Efectuarea de transporturi rutiere în regim de taxi sau în regim de închiriere este permisă numai cu vehicule cărora li s-au eliberat de către agenţiile teritoriale ale Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. licenţe de execuţie pentru vehicul, corespunzătoare categoriei şi tipului de transport rutier respectiv.
    (2) Licenţa de execuţie pentru vehicul se eliberează sub forma de cartela magnetica, personalizata.
    (3) La eliberarea licenţei de execuţie pentru vehicul sub forma de cartela magnetica operatorul de transport taxi sau taximetristul independent primeşte un document-tip care atesta termenul de valabilitate a acesteia, categoria şi tipul de transport rutier pentru care a fost eliberata, duplicatul documentului pastrandu-se la emitent. Documentul-tip se preschimba ori de câte ori intervin modificări referitoare la termenul de valabilitate, la categoria sau tipul de transport rutier pentru care a fost eliberat, fără a fi necesară înlocuirea cartelei magnetice.
    (4) Licenţele de execuţie pentru vehicul se eliberează de către agenţiile teritoriale ale Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. operatorilor de transport taxi deţinători de licenţa de transport rutier public în regim de taxi sau de exemplare de serviciu ale licenţei de transport rutier public în regim de taxi, precum şi taximetriştilor independenţi deţinători de licenţa taxi, pentru parcul deţinut în condiţiile legii.
    (5) Licenţele de execuţie pentru vehicul se eliberează pentru transportul rutier în regim de taxi în trafic naţional si/sau transportul rutier în regim de taxi în trafic internaţional. Licenţa de execuţie pentru vehicul se eliberează numai pentru autovehicule agreate, înmatriculate în judeţul pentru care este valabilă licenţa de transport rutier public în regim de taxi, exemplarul de serviciu al acesteia sau licenţa taxi. Restricţia privind înmatricularea se exceptează în cazul deţinerii autovehiculelor prin contracte de leasing.
    (6) Pana la introducerea în totalitate a cartelelor magnetice licenţele de execuţie pentru vehicul se eliberează pe formularele-tip.
    ART. 24
    Documentele care stau la baza eliberării licenţei de execuţie pentru vehicul în cazul transporturilor în regim de taxi sunt:
    a) copia certificatului de înmatriculare şi cartea de identitate ale vehiculului;
    b) talonul-anexa la certificatul de înmatriculare, cu inspecţia tehnica valabilă;
    c) certificatul de agreare pentru utilizarea autovehiculului în regim de taxi, eliberat de Regia Autonomă "Registrul Auto Roman", denumit în continuare RAR;
    d) dovada deţinerii autovehiculului în cazul în care acesta este deţinut cu contract de leasing sau de închiriere;
    e) asigurarea pasagerilor şi bagajelor pentru riscurile ce cad în sarcina operatorilor de transport şi a taximetriştilor independenţi;
    f) asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.
    ART. 25
    (1) In cazul transporturilor rutiere în regim de închiriere licenţa de execuţie pentru vehicul se eliberează în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind transporturile rutiere.
    (2) Concomitent cu eliberarea licenţei de execuţie pentru vehicul în cazul transportului în regim de închiriere Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va asigura contra cost un ecuson cu textul "RENT A CAR" care se va aplica pe parbriz la loc vizibil.
    (3) Este interzis a se executa transport rutier în regim de taxi cu autoturisme destinate transportului în regim de închiriere; acestora le este interzis sa aibă în dotare aparate de taxat sau staţii radio de emisie-recepţie.
    ART. 26
    Pentru executarea unui transport rutier în regim de închiriere, la bordul autoturismului trebuie sa existe:
    a) licenţa de execuţie pe vehicul;
    b) documentul fiscal cu regim special valabil privind modul de plata a întregului transport;
    c) contractul încheiat între operator şi client;
    d) asigurarea pentru vehicul şi pentru client;
    e) certificatul de înmatriculare cu talonul-anexa având inspecţia tehnica periodică valabilă.
    ART. 27
    (1) Licenţa de execuţie pentru vehicul se suspenda în cazul în care nu mai sunt îndeplinite condiţiile care au stat la baza eliberării ei.
    (2) Licenţa de execuţie pentru vehicul se reacorda după ce deţinătorul face dovada ca au fost înlăturate cauzele care au condus la suspendarea acesteia, cu plata tarifelor aferente.
    ART. 28
    Anularea licenţei de execuţie pentru vehicul se face în următoarele cazuri:
    a) după a doua suspendare;
    b) neremedierea în termen de 3 luni a cauzelor care au dus la suspendarea acesteia;
    c) în cazul anulării certificatului de înmatriculare sau a certificatului de agreare al autovehiculului, după caz;
    d) în cazul suspendării licenţei de transport rutier public în regim de taxi.

    PARTEA a II-a
    Condiţii privind agrearea şi inspecţia tehnica periodică a autovehiculelor de transport în regim de taxi

    ART. 29
    (1) Eliberarea certificatului de agreare pentru autovehiculele destinate transportului de persoane sau bunuri în regim de taxi se face de către RAR.
    (2) Eliberarea la cerere a certificatului de agreare a unui autoturism, pentru transportul de persoane în regim de taxi, se face cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
    a) autoturismul are inspecţia tehnica periodică în termenul de valabilitate, conform prevederilor legale;
    b) autoturismul corespunde constructiv categoriei de folosinţa, conform prevederilor legale;
    c) autoturismul are dotările stabilite, conform legii, în stare de funcţionare, respectiv:
    - este dotat cu aparat de taxat, deţinut legal, pentru care se face dovada ca distribuitorul, autorizat de Ministerul Finanţelor Publice, are aprobare de model din partea Biroului Roman de Metrologie Legală care atesta ca aparatul corespunde prevederilor Legii nr. 38/2003 şi normelor în vigoare;
    - este dotat cu staţie radio de emisie-recepţie, pe baza unui act de deţinere legal, cu excepţia localităţilor unde consiliile locale emit un număr maxim de 20 de autorizaţii taxi, caz în care dispecerizarea se realizează prin telefonie mobila redirectionata. In cazul în care solicitantul declara ca autoturismul va fi utilizat ca taxi numai în perioada sezoniera, dotarea cu staţie radio este opţională, situaţie care se va menţiona în certificatul de agreare, după caz;
    - este dotat cu un dispozitiv de alarma la dispoziţia şoferului, pentru protecţia sa. Dispozitivul trebuie sa poată transmite, prin acţionare discreta, semnale de alarma prin sistem de radio sau GPS; dispozitivul de alarmare poate fi încorporat în staţia radio de emisie-recepţie;
    - este dotat cu lampa taxi certificată de RAR, care funcţionează în concordanta cu poziţiile de operare în care lucrează aparatul de taxat, respectiv "Liber" şi "Ocupat";
    - poziţiile de lucru ale lămpii taxi, "Liber" şi "Ocupat", trebuie sa aibă corespondent vizibil în afişajul client al aparatului de taxat;
    d) autoturismul are însemnele stabilite conform legii:
    - are aplicată pe părţile laterale banda dubla de carouri tip sah, pe o lungime egala cel puţin cu lăţimea portierelor, sub nivelul geamurilor acestora;
    e) autoturismul are înscrisurile stabilite conform legii:
    - are înscrisul "TAXI" pe suprafeţele partii galbene a lămpii taxi, după caz;
    f) are elementele de caroserie de culoarea stabilită prin hotărâre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz.
    In cazul în care consiliul local sau Consiliul General al Municipiului Bucureşti a stabilit culoarea taxiului obligatorie numai pentru partea de deasupra benzii duble tip sah, aceasta va fi aplicată cel puţin pe stâlpii şi pe cupola caroseriei, de la nivelul benzii în sus.
    In cazul în care solicitantul declara ca autoturismul va fi utilizat ca taxi numai în perioada sezoniera, culoarea stabilită este opţională. Aceasta situaţie se va menţiona în certificatul de agreare, după caz;
    g) autoturismul dispune de un spaţiu destinat exclusiv bagajelor, cu un volum de minimum 100 dmc, exclusiv, eventual, volumul ocupat de o instalaţie de alimentare GPL.
    (3) Eliberarea la cerere a certificatului de agreare a unui autovehicul, pentru transportul de bunuri în regim de taxi, se face cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
    a) autovehiculul are inspecţia tehnica periodică în termenul de valabilitate, conform prevederilor legale;
    b) autovehiculul corespunde constructiv categoriei de folosinţa, conform prevederilor legii;
    c) autovehiculul are dotările stabilite conform legii, în stare de funcţionare, respectiv:
    - este dotat cu aparat de taxat, deţinut legal, pentru care se face dovada ca distribuitorul, autorizat de Ministerul Finanţelor Publice, are aprobare de model din partea Biroului Roman de Metrologie Legală, conform căreia aparatul corespunde prevederilor Legii nr. 38/2003 şi normelor în vigoare;
    - este dotat cu lampa taxi certificată de RAR, care funcţionează în concordanta cu poziţiile de operare în care lucrează aparatul de taxat, respectiv "Liber" şi "Ocupat";
    - poziţiile de lucru ale lămpii taxi, "Liber" şi "Ocupat", trebuie sa aibă corespondent vizibil în afişajul client al aparatului de taxat;
    d) are însemnele stabilite conform legii:
    - are aplicată pe părţile laterale şi în fata, dacă este posibil, banda dubla de carouri tip sah, plasata imediat sub nivelul geamurilor portierelor şi parbrizului cabinei;
    e) are înscrisuri stabilite conform legii:
    - are înscrisul "TAXI" pe fetele fata şi spate ale partii galbene a lămpii taxi, după caz;
    f) are elementele de caroserie de culoarea stabilită prin hotărâre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz.
    In cazul în care consiliul local sau Consiliul General al Municipiului Bucureşti a stabilit culoarea taxiului obligatorie numai pentru partea de deasupra benzii duble tip sah, aceasta va fi aplicată cel puţin pe stâlpii şi pe cupola caroseriei, de la nivelul benzii în sus.
    In cazul în care solicitantul declara ca autovehiculul va fi utilizat ca taxi numai în perioada sezoniera, culoarea stabilită este opţională. Aceasta situaţie se va menţiona în certificatul de agreare, după caz.
    ART. 30
    (1) Începând cu 1 ianuarie 2004, inspecţia tehnica periodică a autovehiculelor agreate, licenţiate şi autorizate pentru transportul rutier în regim de taxi se face de către RAR, în reprezentantele sale, sau cu personal propriu RAR, în anumite staţii de inspecţie tehnica autorizate, din alte municipii sau oraşe, altele decât municipiile reşedinţa de judeţ şi unde se constata existenta unui număr semnificativ de taxiuri.
    (2) RAR poate stabili centre de arondare pentru efectuarea inspecţiei tehnice periodice a autovehiculelor prevăzute la alin. (1), după consultarea cu camerele taximetriştilor ca filiale judeţene sau cu asociaţiile profesionale reprezentative la nivel naţional prin filialele judeţene.
    (3) Inspecţia tehnica periodică a autovehiculelor agreate, licenţiate şi autorizate pentru transportul rutier în regim de taxi cuprinde cumulativ următoarele operaţii:
    a) inspecţia tehnica periodică efectuată conform reglementărilor privind încadrarea vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţa conform destinaţiei - RNTR 1;
    b) verificarea menţinerii condiţiilor de agreare stabilite la art. 29;
    c) verificarea dotărilor suplimentare cerute prin Legea nr. 38/2003, ulterioare agreării.
    (4) Autovehiculul prezentat pentru verificarea dotărilor prevăzute la art. 30 alin. (3) trebuie sa îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
    a) are aplicate pe cele doua portiere spate, iar în cazul transportului de bunuri în regim de taxi, pe părţile laterale ale cabinei sau caroseriei cele doua indicatoare marcate, care trebuie sa conţină:
    - numărul autorizaţiei taxi;
    - localitatea de autorizare;
    - data expirării autorizaţiei taxi;
    b) indicatorul marcat stabilit ca model unic la nivelul localităţii, prin hotărâre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, îndeplineşte următoarele condiţii:
    - are forma, dimensiunile, iar dimensiunile înscrisurilor şi culorile astfel încât sa poată fi lizibile la o distanta de 100 m;
    - are înscrisurile în relief, pentru a nu putea fi falsificate;
    - are un sistem de prindere pe portiera, care sa îl asigure contra desprinderii cu uşurinţa. Sistemul de prindere va fi convenit cu camerele taximetriştilor şi cu asociaţiile profesionale reprezentative;
    - nu poate fi îndepărtat de pe portiera decât de persoana desemnată de primărie;
    c) are aplicată pe cele doua portiere fata valoarea tarifului pe kilometru, a tarifului pe ora şi a tarifului de pornire;
    d) nu are pe geamuri aplicate înscrisuri, colante sau altele asemenea, care ar putea afecta vizibilitatea din şi înspre interior.
    ART. 31
    (1) Începând cu 1 ianuarie 2004 nu vor mai fi agreate pentru transportul public în regim de taxi autoturismele care nu îndeplinesc prevederile art. 29 alin. (2) lit. g).
    (2) De la prevederile alin. (1) se exceptează autoturismele care au deţinut agreare RAR pana la 31 decembrie 2003.
    (3) Lampa taxi, de culoare galbena, împreună cu lămpile suplimentare, de culoare roşie şi verde, vor fi executate compact.
    (4) Nu vor fi omologate/certificate şi nu vor fi utilizate pe vehicule lămpile taxi ale căror raze de racordare a părţilor exterioare sunt mai mici de 2,5 mm.
    (5) Lăţimea literelor înscrisului "TAXI", aplicate pe lampa taxi, va fi cuprinsă între 10-15 mm.
    (6) Toate aparatele de taxat şi staţiile radio existente pe taxiuri vor putea fi utilizate pana la înlocuirea lor conform legii, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2003.
    (7) Certificatele de agreare existente la data de 28 aprilie 2002 vor fi valabile pana la 31 decembrie 2003.
    (8) Pana la 31 decembrie 2003 se vor realiza următoarele:
    a) operatorii de transport taxi, taximetriştii independenţi şi operatorii pentru activitatea de dispecerat taxi vor solicita de la agenţia Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. eliberarea licenţelor de transport rutier public în regim de taxi, a licenţelor taxi şi a licenţelor de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi, în condiţiile stabilite de lege;
    b) RAR şi agenţia Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. vor elibera certificate de agreare si, respectiv, licenţe de execuţie pentru vehicul, temporare, în condiţiile în care nu au avut loc dotarea şi amenajarea taxiurilor, conform legii, pana la 31 decembrie 2003, acestea urmând sa fie declarate definitive după reverificarea agreării de către RAR. Pe baza certificatelor de agreare temporare se pot elibera licenţe de execuţie temporare pentru vehicul şi pe baza acestora se pot elibera autorizaţiile taxi temporare de către primărie;
    c) pana la 31 decembrie 2003 RAR va agrea temporar autoturismele prezentate pentru activitate de taxi dacă acestea îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii minimale:
    - au inspecţia tehnica periodică în termenul de valabilitate;
    - sunt dotate cu aparate de taxat şi staţie radio de emisie-recepţie în stare de funcţionare;
    - au în dotare caseta taxi;
    - au cel puţin doua usi pe partea dreapta, numai pentru autoturismele destinate efectuării de transport de persoane în regim de taxi;
    d) în condiţiile existenţei unei hotărâri a consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, privind limitarea numărului de autorizaţii taxi, agrearea temporară se va acorda numai pentru autovehiculele deţinătoare de autorizaţii taxi valabile, începând cu data distribuirii acestora de către autoritatea locală respectiva. După finalizarea dotării şi pregătirii taxiurilor conform prevederilor legii, pana la 31 decembrie 2003, RAR va modifica termenul temporar în permanent, după caz;
    e) operaţiunea de pregătire a parcului de autoturisme pentru agreare ca taxiuri de către RAR începe cu data intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice şi se finalizează la 31 decembrie 2003, urmând ca procedura de agreare sa se efectueze pe baza unor programări stabilite de comun acord între RAR şi camera taximetriştilor ca filiala judeţeana şi asociaţiile profesionale reprezentative prin filialele judeţene.
    ART. 32
    Planul de operaţii privind desfăşurarea procedurii de agreare, procedura de omologare/certificare a lămpilor taxi, planul de operaţii privind inspecţia tehnica periodică pentru autovehiculele taxi, precum şi modelul certificatului de agreare se stabilesc de RAR şi pot fi puse la dispoziţie celor interesaţi la 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice.

    PARTEA a III-a
    Metodologia de eliberare a certificatului de atestare a pregătirii profesionale a taximetriştilor

    ART. 33
    Conducătorii de autovehicule care efectuează transport rutier în regim de taxi trebuie sa deţină un certificat de atestare a pregătirii profesionale, care sa confirme dobândirea cunoştinţelor profesionale în calitate de conducător de autovehicul de transport în regim de taxi.
    ART. 34
    Pentru a putea practica activitatea de taximetrist în transportul rutier în regim de taxi, conducătorul auto trebuie sa îndeplinească următoarele condiţii:
    a) sa aibă 21 de ani împliniţi;
    b) sa aibă permis de conducere categoria B valabil şi o vechime de cel puţin 3 ani sau permis de conducere categoria C valabil şi o vechime de cel puţin 2 ani;
    c) sa deţină certificat de atestare a pregătirii profesionale valabil;
    d) sa facă dovada ca este angajat al operatorului de transport taxi care deţine autovehiculul pe care îl conduce sau ca este proprietarul acestuia, în cazul taximetristului independent;
    e) sa fie apt din punct de vedere medical şi psihologic.
    ART. 35
    (1) Certificatul de atestare a pregătirii profesionale este eliberat de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. după prezentarea dovezii achitării contravalorii acestuia. Modelul şi conţinutul certificatului profesional sunt prevăzute în anexa nr. 5.
    (2) Certificatul de atestare a pregătirii profesionale se obţine în urma promovării unui examen pe baza de test-grila organizat de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., care va desemna comisia de examinare. Direcţia generală transport rutier din cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului va putea desemna un reprezentant în comisie.
    ART. 36
    Pentru susţinerea testului-grila candidaţii trebuie sa prezinte la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. următoarele documente:
    a) dovada absolvirii unui curs de pregătire profesională pentru practicarea taximetriei;
    b) dovada plăţii în contul agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. a taxei privind examinarea.
    ART. 37
    (1) Pregătirea profesională va fi asigurata de către şcolile de conducători auto autorizate de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. şi centrele de pregătire profesională autorizate de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului prin Direcţia generală transport rutier, în baza reglementărilor specifice.
    (2) Cursurile de pregătire profesională prevăzute la art. 36 trebuie sa asigure candidaţilor cunoştinţele necesare referitoare la reglementările specifice în vigoare şi la practicarea taximetriei conform standardului ocupaţional.
    (3) Programele cursurilor vor fi astfel întocmite încât sa poată răspunde tematicii prevăzute în anexa nr. 6 şi vor fi avizate de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.
    (4) Cursurile de pregătire profesională în vederea atestării conducătorilor auto vor avea durata de 30 de ore.
    (5) Pentru înscrierea la cursurile de pregătire profesională conducătorii auto solicitanţi vor prezenta următoarele documente:
    a) cerere-tip;
    b) copia permisului de conducere valabil;
    c) cazier judiciar;
    d) copia cărţii de munca, dacă exista;
    e) copia actului de identitate;
    f) dovada ca este apt medical şi psihologic pentru transportul de persoane;
    g) adeverinţa eliberata de serviciul poliţiei rutiere judeţene, din care sa rezulte ca în ultimul an nu a avut suspendat dreptul de a conduce un autovehicul şi nu a produs accidente rutiere grave soldate cu victime omeneşti sau importante pagube materiale;
    h) dovada absolvirii unei forme de învăţământ obligatoriu.
    ART. 38
    (1) Testul pentru obţinerea certificatului de pregătire profesională consta într-o proba scrisă tip grila cu 20 de întrebări.
    (2) Pentru promovarea examenului este necesar sa se răspundă corect la 70% din totalul întrebărilor.
    (3) Rezultatul testării va fi comunicat candidaţilor în aceeaşi zi, iar eventualele contestaţii vor fi depuse în termen de 3 zile de la comunicare la sediul Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. care are obligaţia sa le soluţioneze în termen de 10 zile.
    (4) Candidaţii respinşi vor susţine o noua testare după maximum 15 zile. Candidaţii respinşi şi la cel de-al doilea test se pot prezenta la o noua testare numai după ce au urmat un nou curs de pregătire profesională.
    (5) Actele prevăzute la art. 37 alin. (5) împreună cu catalogul cursului şi situaţia taximetriştilor examinaţi, verificate de comisia de examinare, se păstrează de şcoala de conducători auto sau centrul de pregătire profesională unde s-a desfăşurat cursul de pregătire profesională, o perioada de 10 ani.
    (6) Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului prin Direcţia generală transport rutier şi Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. au dreptul de a controla modul de efectuare a cursurilor de pregătire profesională.
    ART. 39
    (1) Certificatul de atestare a pregătirii profesionale, în cazul transportului rutier în regim de taxi, se eliberează pentru 5 ani şi poate fi prelungit pentru încă 3 ani, conform legii.
    (2) Certificatul de atestare a pregătirii profesionale este valabil în condiţiile vizării anuale gratuite şi susţinerii testului tip grila o data la 2 ani la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., precum şi ale prezentării dovezii ca taximetristul este apt din punct de vedere medical şi psihologic.
    (3) Neacordarea vizei anuale în termen poate fi contestată de către taximetrist la sediul central al Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. Contestaţia se rezolva în maximum 15 zile.
    (4) Certificatele de atestare a pregătirii profesionale eliberate taximetriştilor pana la data intrării în vigoare a prezentului ordin îşi menţin valabilitatea pana la data de 31 decembrie 2003.
    ART. 40
    (1) Certificatul de atestare a pregătirii profesionale poate fi reţinut de către reprezentanţii organelor de control autorizate şi predat agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., o data cu copia documentului de constatare, care va lua măsuri de suspendare sau anulare, după caz.
    (2) Suspendarea certificatului de atestare a pregătirii profesionale se realizează pe o perioada de 1-3 luni în următoarele cazuri:
    a) taximetristul a realizat transport fără ca aparatul de taxat sa fie în funcţiune;
    b) taximetristul nu poate justifica provenienta aparatului de taxat sau a staţiei radio de pe taxi;
    c) taximetristul a fost implicat cu vinovăţie în activităţi cu caracter infracţional sau acte antisociale grave;
    d) taximetristul a fost implicat cu vinovăţie în accidente de circulaţie grave, soldate cu victime omeneşti şi pagube materiale însemnate;
    e) taximetristul a avut un comportament evident agresiv în raporturile sale cu organele de control autorizate sau cu clienţii;
    f) taximetristul are cazier judiciar;
    g) taximetristul este inapt din punct de vedere medical si/sau psihologic;
    h) taximetristul îşi desfăşoară activitatea cu sigiliul de la aparatul de taxat rupt sau fără valabilitate;
    i) taximetristului i-a fost suspendat permisul de conducere;
    j) taximetristului i-a fost reţinut certificatul de atestare profesională, iar motivul reţinerii, care rezulta din documentul de constatare, se dovedeşte a fi real;
    k) agenţia Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. primeşte sesizare din partea camerelor taximetriştilor prin filialele judeţene sau asociaţiile profesionale reprezentative la nivel naţional prin filialele judeţene asupra unor activităţi sau comportamente neconforme cu prevederile legale ori cu standardul ocupaţional existent conform legii, care se confirma.
    (3) Anularea certificatului de atestare a pregătirii profesionale se realizează în următoarele cazuri:
    a) taximetristului i-a fost anulat permisul de conducere;
    b) taximetristul este privat de libertate printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitiva;
    c) taximetristului i se suspenda a doua oara în 2 ani consecutivi certificatul de atestare a pregătirii profesionale.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale

    ART. 41
    Deţinătorii de licenţe de transport rutier public în regim de taxi, licenţe taxi sau licenţe de execuţie pentru activităţile de dispecerat taxi îşi desfăşoară activitatea pentru care au fost autorizaţi în baza regulamentelor proprii, cu respectarea prezentelor norme metodologice, a legislaţiei interne şi internaţionale în vigoare şi a prevederilor caietelor de sarcini aferente.
    ART. 42
    Documentele solicitate la eliberarea licenţei de transport rutier public în regim de taxi, a licenţei taxi şi a licenţei de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi se prezintă la sediul agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în original şi în copie pentru certificarea autenticităţii.
    ART. 43
    Agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. analizează dosarul depus de solicitant si, în funcţie de îndeplinirea condiţiilor necesare, în termen de 15 zile eliberează licenţa de transport rutier public în regim de taxi, licenţa taxi şi licenţa de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi ori comunica în scris refuzul motivat al eliberării acestora, după caz.
    ART. 44
    (1) Contestaţia impotriva refuzului de eliberare a licenţei de transport rutier public în regim de taxi, a licenţei taxi, a licenţei de execuţie pentru vehicul şi a licenţei de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi, precum şi impotriva măsurii de suspendare sau de anulare a acestora se depune în termen de 15 zile de la comunicare la sediul Autorităţii Rutiere Române - A.R.R.
    (2) In cazul în care măsura aplicată este reconfirmata de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., solicitantul se poate adresa cu plângere instanţelor de contencios administrativ conform Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990, cu modificările ulterioare.
    ART. 45
    Pierderea, deteriorarea sau sustragerea licenţei de transport rutier public în regim de taxi, a exemplarelor de serviciu ale acesteia, a licenţei taxi si/sau a licenţelor de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi, după caz, se comunica, în termen de 15 zile de la data constatării, de către operatorul de transport taxi, taximetristul independent sau de către operatorul pentru activităţi de dispecerat taxi, agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. care a emis licenţa respectiva, care procedează la anularea acesteia. Înlocuirea acestora se efectuează în mod similar procedurii de obţinere a unui document nou, cu plata tarifelor aferente. Pierderea sau sustragerea licenţei de transport rutier public în regim de taxi, a licenţei taxi şi a licenţelor de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
    ART. 46
    La nivelul fiecărei agenţii teritoriale Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va desemna o persoana care se va ocupa de activitatea de taximetrie, precum şi de relaţia cu consiliul local, camerele taximetriştilor sau asociaţiile profesionale reprezentative.
    ART. 47
    Administraţia publica locală va comunica reprezentantelor RAR şi agenţiilor teritoriale ale Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. numărul de autorizaţii taxi eliberate, precum şi numele operatorilor de transport taxi şi ale taximetriştilor independenţi cărora le-au fost eliberate.
    ART. 48
    Tarifele percepute de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. pentru prestaţiile specifice efectuate sunt aceleaşi cu cele prevăzute în anexa nr. 12 la Normele metodologice de autorizare şi efectuare a transporturilor rutiere şi activităţilor conexe acestora, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 1.842/2001, cu modificările şi completările ulterioare, şi se aplica în mod corespunzător.


    ANEXA 1a)

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ RO │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI │
│ │
│ │
│ LICENŢA DE TRANSPORT │
│ │
│ RUTIER PUBLIC IN REGIM DE TAXI │
│ │
│ │
│ │
│ Operatorul de transport rutier ................................ │
│ Cod fiscal .................. │
│ Este abilitat sa efectueze transport rutier public în regim de taxi │
│ în conformitate cu caietul de sarcini. │
│ Valabilă de la data de ..... pana la data de .... numai cu viza │
│ anuala. │
│ │
│ │
│ │
│ Emitent │
│ Autoritatea Rutieră Română - ARR │
│ Agenţia ARR .................... │
│ │
│ Semnătura şi ştampila │
│ │
│ │
│ │
│ R.O.T.R. ....../..../.... │
│ │
│ │
│ Seria ............ nr. ........... │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ Vize anuale: │
│ │
│ ┌─────────┬──────────────────┬─────────────────┬───────────┬──────────┐ │
│ │ Nr. crt.│ Nr. înregistrare │ Valabil pana la │ Semnătura │ Ştampila │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 1 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 2 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 3 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 4 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 5 │ │ │ │ │ │
│ └─────────┴──────────────────┴─────────────────┴───────────┴──────────┘ │
│ │
│ │
│ Menţiuni speciale: │
│ │
│ Falsificarea acestei licenţe se pedepseşte conform legilor. │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Seria ....... nr. ......... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 1b)

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ RO │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI │
│ │
│ │
│ LICENŢA TAXI │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Persoana fizica autorizata .................................... │
│ Cod numeric personal .................. │
│ Este abilitata sa efectueze transport rutier public în regim de taxi │
│ în conformitate cu caietul de sarcini. │
│ Valabilă de la data de ..... pana la data de .... numai cu viza │
│ anuala. │
│ │
│ │
│ │
│ Emitent │
│ Autoritatea Rutieră Română - ARR │
│ Agenţia ARR .................... │
│ │
│ Semnătura şi ştampila │
│ │
│ │
│ │
│ R.O.T.R. ....../..../.... │
│ │
│ │
│ Seria ............ nr. ........... │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ Vize anuale: │
│ │
│ ┌─────────┬──────────────────┬─────────────────┬───────────┬──────────┐ │
│ │ Nr. crt.│ Nr. înregistrare │ Valabil pana la │ Semnătura │ Ştampila │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 1 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 2 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 3 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 4 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 5 │ │ │ │ │ │
│ └─────────┴──────────────────┴─────────────────┴───────────┴──────────┘ │
│ │
│ │
│ Menţiuni speciale: │
│ │
│ Falsificarea acestei licenţe se pedepseşte conform legilor. │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Seria ....... nr. ......... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 1c)

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ RO │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI │
│ │
│ │
│ LICENŢA DE EXECUŢIE │
│ PENTRU ACTIVITATEA DE DISPECERAT TAXI │
│ │
│ │
│ │
│ Operatorul ................................. │
│ Cod fiscal ............................ │
│ Valabilă de la data de ..... pana la data de .... numai cu viza │
│ anuala. │
│ │
│ │
│ │
│ Emitent │
│ Autoritatea Rutieră Română - ARR │
│ Agenţia ARR .................... │
│ │
│ Semnătura şi ştampila │
│ │
│ │
│ Agentul economic mai sus menţionat este autorizat sa execute │
│ în conformitate cu caietul de sarcini activităţi de dispecerat taxi │
│ în spaţiul special amenajat situat în localitatea ......., │
│ str. .........., nr. ......... . │
│ │
│ │
│ │
│ Seria ............ nr. ........... │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ Vize anuale: │
│ │
│ ┌─────────┬──────────────────┬─────────────────┬───────────┬──────────┐ │
│ │ Nr. crt.│ Nr. înregistrare │ Valabil pana la │ Semnătura │ Ştampila │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 1 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 2 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 3 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 4 │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────┼──────────┤ │
│ │ 5 │ │ │ │ │ │
│ └─────────┴──────────────────┴─────────────────┴───────────┴──────────┘ │
│ │
│ │
│ Menţiuni speciale: │
│ │
│ Falsificarea acestei licenţe se pedepseşte conform legilor. │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Seria ....... nr. ......... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 1d)

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ RO │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI │
│ │
│ │
│ LICENŢA DE EXECUŢIE │
│ │
│ PENTRU VEHICUL │
│ │
│ PENTRU TRANSPORTUL RUTIER PUBLIC IN REGIM DE TAXI │
│ │
│ │
│ │
│ Operatorul de transport taxi .................................. │
│ Categorie vehicul ............... Nr. circulaţie .............. │
│ Nr. identificare ..................... │
│ Valabilă de la ............ pana la ............... │
│ Eliberata în baza licenţei de transport rutier public în regim │
│ de taxi Seria .............. nr. ............ │
│ │
│ │
│ Emitent │
│ │
│ Autoritatea Rutieră Română - ARR │
│ Agenţia ARR .................... │
│ │
│ Semnătura şi ştampila │
│ │
│ │
│ Seria ............ nr. ........... │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 1e)

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ RO │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI │
│ │
│ │
│ LICENŢA DE EXECUŢIE │
│ │
│ PENTRU VEHICUL │
│ │
│ PENTRU TRANSPORTUL RUTIER PUBLIC IN REGIM DE TAXI │
│ │
│ │
│ │
│ Persoana fizica autorizata .................................... │
│ Categorie vehicul ............... Nr. circulaţie .............. │
│ Nr. identificare ..................... │
│ Valabilă de la ............ pana la ............... │
│ Eliberata în baza licenţei taxi Seria ........... nr. .......... │
│ │
│ │
│ Emitent │
│ │
│ Autoritatea Rutieră Română - ARR │
│ Agenţia ARR .................... │
│ │
│ Semnătura şi ştampila │
│ │
│ │
│ Seria ............ nr. ........... │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 2


                                CAIET DE SARCINI
                al licenţei de transport rutier în regim de taxi

    1. Operatorul de transport taxi are obligaţia de a respecta reglementările şi normativele legale în vigoare.
    2. Administratorul operatorului de transport taxi împreună cu persoana desemnată sa conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier în regim de taxi răspund de asigurarea stării tehnice corespunzătoare a vehiculelor aflate în administrarea societăţii.
    3. Persoana desemnată sa conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier în regim de taxi răspunde de instruirea personalului în vederea efectuării operaţiunilor de transport rutier în regim de taxi, în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi cu caietul de sarcini specific.
    4. Operatorul de transport taxi are obligaţia:
    - sa păstreze licenţa de transport rutier în regim de taxi la sediu şi sa transmită câte un exemplar de serviciu al acesteia la fiecare filiala, care va înştiinţa pentru luare în evidenta agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea;
    - sa comunice agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. care a eliberat licenţa de transport rutier în regim de taxi orice modificare fata de documentele care au stat la baza atribuirii licenţei, în termen de 30 de zile de la apariţia acesteia;
    - sa comunice în scris, în termen de 15 zile, agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. care a eliberat licenţa de transport rutier în regim de taxi încetarea activităţii din initiativa operatorului de transport taxi;
    - sa comunice în scris, în termen de 15 zile, agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. care a eliberat licenţa de transport rutier în regim de taxi pierderea, sustragerea sau deteriorarea acesteia;
    - sa reînnoiască licenţa de transport rutier în regim de taxi la expirarea perioadei de valabilitate şi sa solicite cu cel puţin 10 zile înainte aplicarea vizelor anuale.
    5. Operatorul de transport taxi care îşi schimba sediul în alt judeţ va depune licenţa de transport rutier în regim de taxi la agenţia Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. care a eliberat-o, în termen de 60 de zile de la data schimbării sediului, interval de timp în care va obţine licenţa de transport rutier în regim de taxi de la agenţia Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. pe raza căreia se afla noul sediu. In aceasta perioada activitatea se desfăşoară în baza licenţei de transport rutier în regim de taxi, deţinuta anterior, care îşi păstrează valabilitatea.
    6. La solicitarea organelor de control abilitate, personalul operatorului de transport taxi - administrator sau persoana desemnată sa conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier în regim de taxi etc. - este obligat sa pună la dispoziţia acestora toate documentele care atesta dreptul de a desfăşura activitatea de transport rutier în regim de taxi, documentele prevăzute în prezentul caiet de sarcini sau în alte reglementări în vigoare, precum şi actele de identitate personale.
    7. Documentele pe care operatorul de transport taxi trebuie sa le deţină la sediu sau la sediul filialei sunt:
    - documentele din care sa rezulte calitatea de angajat a conducătorilor auto şi a persoanei desemnate sa conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier în regim de taxi;
    - fişele cu instruirea personalului privind protecţia muncii şi PSI (în original);
    - evidenta examenelor medicale şi psihologice ale conducătorilor auto;
    - evidenta privind instruirea personalului pe linia siguranţei rutiere;
    - evidenta accidentelor grave de circulaţie şi modul de tratare a acestora;
    - documente din care sa rezulte ca deţine vehiculele din administrare în proprietate, în leasing sau cu chirie (în copie);
    - cărţile de identitate ale vehiculelor;
    - talonul-anexa la certificatul de înmatriculare cu viza inspecţiei tehnice periodice pentru fiecare vehicul (în copie);
    - licenţele de execuţie pentru vehiculele din administrare sau documentul-tip care atesta valabilitatea cartelei magnetice (în copie);
    - documente din care sa rezulte provenienta legală a aparatelor de taxat aprobate şi verificate de către Biroul Roman de Metrologie Legală;
    - documente din care sa rezulte provenienta legală a staţiilor radio de emisie-recepţie;
    - polita de asigurare a călătorilor şi bagajelor acestora pentru riscurile care cad în sarcina operatorilor de transport taxi (în copie);
    - documente din care sa rezulte ca are asigurata activitatea de dispecerat (licenţa de execuţie pentru activitatea de dispecerat sau contract de prestări de servicii cu deţinătorii de licenţa de execuţie pentru activitatea de dispecerat).
    8. Documentele valabile care trebuie sa se găsească la bordul autovehiculelor care efectuează transport rutier în regim de taxi sunt:
    - licenţa de execuţie pentru vehicul (în original);
    - autorizaţia taxi (în copie);
    - certificatul de înmatriculare al vehiculului şi talonul-anexa cu inspecţia tehnica periodică efectuată la termen (în original);
    - asigurarea de răspundere civilă auto RCA (în copie);
    - permisul de conducere al conducătorului auto;
    - atestatul profesional al conducătorului auto cu viza valabilă;
    - buletinul metrologic pentru aparatul de taxat (în original).
    9. Obligaţiile operatorului de transport taxi privind conducătorii auto:
    - sa utilizeze numai conducători auto apţi din punct de vedere medical şi psihologic;
    - sa utilizeze numai conducători auto deţinători ai atestatului profesional valabil şi care corespund standardului ocupaţional al taximetristului;
    - sa asigure instruirea conducătorilor auto pe linia respectării normelor de protecţia muncii şi PSI, precum şi pe linia siguranţei rutiere;
    - sa asigure instruirea conducătorilor auto în privinţa obligaţiilor ce le revin la efectuarea transportului rutier în regim de taxi.


    ANEXA 3


                                CAIET DE SARCINI
                              al licenţei de taxi

    1. Taximetristul independent are obligaţia de a respecta reglementările şi normativele legale în vigoare.
    2. Taximetristul independent răspunde de asigurarea stării tehnice corespunzătoare a vehiculului propriu.
    3. Taximetristul independent are obligaţia de a se instrui în vederea efectuării operaţiunilor de transport rutier în regim de taxi, în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi cu caietul de sarcini specific.
    4. Taximetristul independent are obligaţia:
    - sa păstreze licenţa taxi la sediu;
    - sa comunice agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. care a eliberat licenţa taxi orice modificare fata de documentele care au stat la baza atribuirii licenţei, în termen de 30 de zile de la apariţia acesteia;
    - sa comunice în scris, în termen de 15 zile, agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. care a eliberat licenţa taxi încetarea activităţii din initiativa acestuia;
    - sa comunice în scris, în termen de 15 zile, agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. care a eliberat licenţa taxi pierderea, sustragerea sau deteriorarea acesteia;
    - sa reînnoiască licenţa taxi la expirarea perioadei de valabilitate şi sa solicite cu cel puţin 10 zile înainte aplicarea vizelor anuale.
    5. Taximetristul independent care îşi schimba domiciliul în alt judeţ va depune licenţa taxi la agenţia Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. care a eliberat-o, în termen de 60 de zile de la data schimbării domiciliului, interval de timp în care va obţine licenţa taxi de la agenţia Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. pe raza căreia se afla noul sediu. In aceasta perioada activitatea se desfăşoară în baza licenţei taxi deţinute anterior, care îşi păstrează valabilitatea.
    6. La solicitarea organelor de control abilitate, taximetristul independent este obligat sa pună la dispoziţia acestora toate documentele care atesta dreptul de a desfăşura activitatea de transport rutier în regim de taxi, documentele prevăzute în prezentul caiet de sarcini sau în alte reglementări în vigoare, precum şi actele de identitate personale.
    7. Documentele pe care taximetristul independent trebuie sa le deţină la domiciliu sunt:
    - fişa de instruire privind protecţia muncii şi PSI (în original);
    - evidenta examenului medical şi psihologic al acestuia;
    - evidenta instruirii pe linia siguranţei rutiere;
    - evidenta accidentelor grave de circulaţie şi modul de tratare a acestora;
    - documente din care sa rezulte ca deţine vehiculul în proprietate (în copie);
    - cartea de identitate a autovehiculului;
    - talonul-anexa la certificatul de înmatriculare cu viza inspecţiei tehnice periodice pentru vehicul (în copie);
    - licenţa de execuţie pentru vehiculul din administrare sau documentul-tip care atesta valabilitatea cartelei magnetice (în copie);
    - documente din care sa rezulte provenienta legală a aparatului de taxat aprobat şi verificat de către Biroul Roman de Metrologie Legală;
    - documente din care sa rezulte provenienta legală a staţiei radio de emisie-recepţie;
    - polita de asigurare a călătorilor şi bagajelor acestora pentru riscurile care cad în sarcina acestuia (în copie);
    - documente din care sa rezulte ca are asigurata activitatea de dispecerat (contract de prestări de servicii cu deţinătorii de licenţa de execuţie pentru activitatea de dispecerat).
    8. Documentele valabile care trebuie sa se găsească la bordul autovehiculului care efectuează transport rutier în regim de taxi sunt:
    - licenţa de execuţie pentru vehicul (în original);
    - autorizaţia taxi (în copie);
    - certificatul de înmatriculare al vehiculului şi talonul-anexa cu inspecţia tehnica periodică efectuată la termen (în original);
    - asigurarea de răspundere civilă auto RCA (în copie);
    - permisul de conducere al conducătorului auto;
    - atestatul profesional al conducătorului auto, cu viza valabilă;
    - buletinul metrologic pentru aparatul de taxat (în original).


    ANEXA 4


                                CAIET DE SARCINI
         al licenţei de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi

    Activitatea de dispecerat la transporturile efectuate în regim de taxi este activitatea de preluare telefonica a comenzilor de la clienţi şi de transmitere a acestora către taximetristi prin intermediul staţiei radio de emisie-recepţie.
    1. Deţinătorul de licenţa de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi are obligaţia de a desfăşura activitatea pentru care a fost autorizat cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
    2. Obligaţiile deţinătorului de licenţa de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi sunt următoarele:
    - sa anunţe, în termen de 15 zile de la constatarea evenimentului, la agenţia Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. care a eliberat licenţa pierderea, sustragerea sau deteriorarea acesteia;
    - sa comunice agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. care a eliberat licenţa orice modificare fata de documentele care au stat la baza atribuirii acesteia, în termen de 30 de zile de la apariţia modificării;
    - sa comunice în scris, în termen de 15 zile, agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. care a eliberat licenţa încetarea activităţii din initiativa sa;
    - sa reînnoiască licenţa de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi la expirarea perioadei de valabilitate şi sa solicite cu cel puţin 10 zile înainte aplicarea vizelor anuale;
    - sa respecte obligaţiile contractuale ale tuturor beneficiarilor serviciului de dispecerizare;
    - sa ţină la zi evidentele solicitate de reglementările în vigoare.
    3. Deţinătorul de licenţa de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi va angaja în funcţia de dispecer numai personal atestat conform legii şi va asigura instruirea acestuia asupra obligaţiilor ce-i revin în desfăşurarea activităţii.
    4. Documentele pe care deţinătorul de licenţa de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi trebuie sa le păstreze la sediu sunt:
    - licenţa de execuţie pentru activitatea de dispecerat taxi;
    - documente din care sa reiasă ca deţine în proprietate sau cu chirie spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea;
    - documente din care sa reiasă ca deţine în folosinţa reţeaua de comunicaţii independente, eliberate de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, sau dovada accesului la reţeaua de comunicaţii printr-o persoana juridică autorizata;
    - lista staţiilor radio din dotarea taxiurilor pe care le deserveşte;
    - contractele cu operatorii de transport taxi sau cu taximetriştii independenţi pe care ii deserveşte.


    ANEXA 5

┌───────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ │ ┌───────┐│
│ ROMÂNIA │ ROMÂNIA │ ││
│ │ │ ││
│ MINISTERULUI TRANSPORTURILOR, │ MINISTERULUI TRANSPORTURILOR, │ ││
│ CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI │ CONSTRUCŢIILOR SI TURISMULUI └───────┘│
│ │ │
│ AUTORITATEA RUTIERĂ ROMÂNĂ - ARR │ AUTORITATEA RUTIERĂ ROMÂNĂ - ARR │
│ │ │
│ │ │
│ CERTIFICAT PROFESIONAL │ CERTIFICAT PROFESIONAL │
│ pentru conducătorii auto care │ pentru conducătorii auto care │
│ efectuează transport rutier │ efectuează transport rutier │
│ în regim de taxi │ în regim de taxi │
│ │ │
│ │ │
│ Numele .............. │ Numele .............. │
│ Prenumele ........... │ Prenumele ........... │
│ Data şi locul naşterii ...... │ Data şi locul naşterii ...... │
│ ............................. │ ............................. │
│ CNP ......................... │ CNP ......................... │
│ │ │
│ Semnătura ................. │ DIRECTOR GENERAL │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ Data eliberării ...... │ Data eliberării ...... │
│ Valabil pana la ...... │ Valabil pana la ...... │
│ Prelungit pana la .... │ Prelungit pana la .... │
│ │ │
│ │ │
│ Seria CPTx nr. .... │ Seria CPTx nr. .... │
│ │ │
│ │ │
└───────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┘
                                    ┌──────────────────────────────────────────┐
                                    │ │
                                    │ Se certifica prin prezentul certificat │
                                    │ ca titularul a făcut dovada pregătirii │
                                    │ sale profesionale, potrivit prevederilor │
                                    │ Legii nr. 38/2003 privind transportul │
                                    │ în regim de taxi şi în regim de │
                                    │ închiriere. │
                                    │ │
                                    │ │
                                    │ │
                                    │ VIZE ANUALE │
                                    │ │
                                    │ │
                                    │ Valabil pana la: Valabil pana la: │
                                    │ ................. ................. │
                                    │ │
                                    │ │
                                    │ │
                                    │ Valabil pana la: Valabil pana la: │
                                    │ ................. ................. │
                                    │ │
                                    │ Valabil pana la: Valabil pana la: │
                                    │ ................. ................. │
                                    │ │
                                    │ │
                                    │ │
                                    │ Seria CPTx nr. ........... │
                                    │ │
                                    │ │
                                    └──────────────────────────────────────────┘




    ANEXA 6

                          TEMATICA
   de pregătire profesională a conducătorilor de autovehicule
      care efectuează transport rutier în regim de taxi

                     Plan de învăţământ
          pentru cursul de pregătire profesională a
       conducătorilor de autovehicule care efectuează
               transport rutier în regim de taxi

──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Conţinutul tematic Nr. de ore
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1. Legislaţia profesională, socială şi fiscală 5
 2. Servirea clienţilor 3
 3. Practica serviciilor de taximetrie 10
 4. Conducerea autovehiculului şi siguranţa rutieră 7
 5. Securitatea autovehiculului şi a pasagerilor 5
 6. Limba străină (opţional) 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────


    A. Programa analitica pentru disciplina: Legislaţia profesională, socială şi fiscală

    Durata: ore
    I. Legislaţia specifica (Legea nr. 38/2003)
       ----------------------------------------
    1. Nota introductivă
    2. Transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere:
    a) autorizarea şi efectuarea transportului;
    b) atestarea profesională a taximetriştilor;
    c) autovehiculele taxi;
    d) aparatul de taxat;
    e) tarife privind transportul în regim de taxi;
    f) obligaţiile operatorului de transport, ale taximetristului şi ale clientului;
    g) sancţiuni şi contravenţii;
    h) atribuţiile autorităţilor cu privire la desfăşurarea transportului în regim de taxi
    3. Legislaţia în vigoare referitoare la utilizarea staţiilor de emisie-recepţie (Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicaţiilor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 591/2002, şi Hotărârea Guvernului nr. 88/2003 privind echipamentele radio şi echipamentele terminale de telecomunicaţii şi recunoaşterea mutuala a conformităţii acestora)
    II. Legislaţia socială
        ------------------
    1. Nota introductivă
    2. Contractul individual de munca:
    a) clauze generale şi specifice;
    b) drepturile şi obligaţiile angajatului;
    c) suspendarea şi încetarea contractului;
    d) concedierea şi demisia;
    e) variante de contract individual de munca;
    f) timpul de lucru şi munca suplimentară;
    g) concediul de odihna şi concediul de formare profesională;
    h) salarizarea;
    i) sancţiuni disciplinare
    3. Contractul colectiv de munca. Clauzele acestuia
    4. Standardul ocupaţional (Cartea taximetristului). Principalele prevederi
    III. Legislaţia fiscală
         ------------------
    1. Nota introductivă
    2. taxe şi impozite, reglementări în activitatea de taximetrie:
    a) aplicarea T.V.A.;
    b) taxa pe autovehicul;
    c) taxe de trecere şi de utilizare a infrastructurii;
    d) impozitele pe venit;
    e) regimul asigurărilor;
    f) stabilirea tarifului în taximetrie, cheltuieli fixe şi variabile;
    g) contract de închiriere a autovehiculelor.

    B. Programa analitica pentru disciplina: Servirea clienţilor

    Durata: ore
    I. Cerinţele operatorului de transport taxi
       ----------------------------------------
    1. Politica firmei privind relaţiile cu clienţii:
    a) regulamentul de ordine interioară;
    b) ţinuta vestimentara şi igiena corporală;
    c) profilul moral şi codul bunelor maniere;
    d) tipuri de nevoi speciale ale clientului;
    e) rezolvarea situaţiilor conflictuale şi a reclamaţiilor;
    f) avantajele oferite clientului
    2. Comportamentul fata de clienţi:
    a) obligaţii ale conducătorului auto;
    b) obligaţii ale clienţilor.

    C. Programa analitica pentru disciplina: Practica serviciilor de taximetrie

    Durata: ore
    I. Aspecte specifice
       -----------------
    1. Funcţionarea şi utilizarea aparatului de taxat şi a staţiei radio de emisie-recepţie
    2. Întocmirea şi păstrarea documentelor:
    a) documentele care trebuie sa se găsească obligatoriu la bordul vehiculului;
    b) completarea foii de parcurs;
    c) asigurarea cu accesorii;
    d) documentele cu care se încheie ziua de lucru
    II. Topografia locală
        -----------------
    1. Arterele principale
    2. Drumuri cu sens unic şi intersecţii de circulaţie dirijate
    3. Împărţirea zonala
    4. Principalele localităţi limitrofe
    5. Amplasarea instituţiilor importante
    6. Citirea hartilor şi a ghidurilor
    III. Informaţii turistice
         --------------------
    1. Cunoştinţe referitoare la tipurile de informaţii solicitate de clienţi:
    a) informaţii generale;
    b) istoria oraşului;
    c) edificii istorice şi moderne importante;
    d) divertisment
    IV. Aspecte practice
        ----------------
    1. Comunicarea cu firma
    2. Abilitaţi de conversaţie cu clienţii
    3. Studii de caz privind comportamentul (profesionist sau neadecvat) al taximetristului:
    a) simularea unei curse;
    b) simularea unui control.

    D. Programa analitica pentru disciplina: Conducerea autovehiculului şi siguranţa rutieră

    Durata: ore
    I. Cunoştinţe despre vehicul
       -------------------------
    1. Cunoştinţe despre exploatarea autovehiculului
    2. Verificarea tehnica zilnica
    3. Primirea şi predarea zilnica a autovehiculului
    II. Îndrumări privind conducerea vehiculului
        ----------------------------------------
    1. Conducerea defensiva specifica activităţii de taximetrie:
    a) noţiuni introductive;
    b) factorii conducerii defensive;
    c) măsuri pentru conducerea în siguranţa;
    d) măsuri pentru evitarea unui accident
    2. Factorii care influenţează starea fizica şi psihică a conducătorului auto
    3. Conducerea defensiva în diverse situaţii:
    a) pe timp de noapte;
    b) pe timp de ceata;
    c) pe timp de ploaie;
    d) pe timp de iarna;
    e) pe timp de vara;
    f) pe timp de primavara şi toamna;
    g) în mediul urban;
    h) în mediul rural;
    i) pe poduri, sub poduri, tunele şi pasaje rutiere;
    j) la depăşire;
    k) la acordarea priorităţii;
    l) în coliziuni
    4. Controlul derapajului:
    a) în linie dreapta;
    b) în viraje
    5. Frânarea uniforma
    6. Incendiul la autovehicul
    III. Accidentul rutier
         -----------------
    1. Formularul de consemnare a datelor
    2. Utilizarea diverselor date:
    a) completarea constatării de accident;
    b) cauzele accidentului;
    c) implicarea şoferului/vehiculului
    3. Obligaţiile şoferului implicat într-un eveniment rutier
    4. Obligaţiile şoferului care ajunge la locul unui accident
    5. Evenimentul rutier fără persoane accidentate
    6. Măsuri în cazul unui accident:
    a) primul ajutor:
       ● măsuri generale;
       ● măsuri conforme cu instructajul special efectuat în firma
    IV. Siguranţa rutieră
        -----------------
    1. Circulaţia rutieră: principalele reguli şi abateri
    2. Aspecte generale şi specifice
    3. Infracţiuni care atrag anularea permisului de conducere
    4. Breviarul sancţiunilor contravenţionale şi punctele de penalizare stabilite prin Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

    E. Programa analitica pentru disciplina: Securitatea autovehiculului şi a pasagerilor

    Durata: ore
    1. Statistici referitoare la violenta în taximetrie
    2. Riscuri diverse:
    a) clientul dificil;
    b) clientul neplatitor;
    c) hartuirea sexuală;
    d) furtul de obiecte din vehicul;
    e) furtul vehiculului
    3. Furtul cu violenta şi ameninţări:
    a) consecinţe posibile;
    b) profilul autorului;
    c) armele folosite;
    d) măsuri adoptate pentru evitarea atacului;
    e) cauzele care influenţează riscul unui atac;
    f) desfăşurarea unui furt armat
    4. Prevenirea unui furt armat:
    a) scopul prevenirii;
    b) recunoaşterea furtului armat;
    c) observarea şi vigilenta;
    d) limitarea informaţiilor
    5. Măsuri preventive generale de securitate
    6. Măsuri preventive specifice de securitate:
    a) înainte de plecarea în cursa;
    b) în timpul cursei;
    c) după cursa
    7. Măsuri preventive specifice de securitate în cazul unui furt armat:
    a) în timpul atacului;
    b) după atac
    8. Consecinţele psihice ale agresiunii
    9. Consideraţii generale.

                             -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016