Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 23 septembrie 2004  privind modul de stabilire a valorii terenurilor forestiere, în vederea acordării despăgubirilor prevăzute de Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 23 septembrie 2004 privind modul de stabilire a valorii terenurilor forestiere, în vederea acordării despăgubirilor prevăzute de Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 911 din 6 octombrie 2004
    ART. 1
    Prezentele norme metodologice permit evaluarea terenurilor forestiere în vederea determinării cuantumului despăgubirilor acordate persoanelor îndreptăţite, potrivit prevederilor Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 2
    Despăgubirile calculate se acordă persoanelor fizice şi juridice înscrise, în baza prevederilor legale, în anexa nr. 56^2, întocmită în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.172/2001, cu modificările şi completările ulterioare, şi care au fost aprobate prin hotărâri ale comisiilor judeţene.
    ART. 3
    Valoarea terenurilor forestiere se diferenţiază în raport cu următoarele criterii:
    a) clasa de producţie a arboretului situat pe terenul forestier - se utilizează clasele de producţie relative, corespunzătoare sistemului românesc din biometria forestieră;
    b) specia forestieră majoritară, existentă în compoziţia arboretului evaluat - speciile existente în fondul forestier din România se includ în 8 grupe: 1. răşinoase, 2. fag, 3. stejar pedunculat şi gorun, 4. alte quercinee şi diverse specii de esenţă tare, 5. diverse specii de esenţă moale, 6. salcâm, 7. sălcii şi plopi indigeni, 8. plopi euramericani;
    c) vârsta medie a arboretului - din considerente de ordin practic, diferenţierea se face pe clase de vârstă de:
    1. 20 de ani pentru grupele de specii gospodărite în regimul codrului - răşinoase, fag, stejar şi gorun, alte quercinee şi diverse specii tari, diverse specii moi. Clasa I de vârstă 1-20 de ani; clasa a II-a de vârstă 21-40 de ani; clasa a III-a de vârstă 41-60 de ani; clasa a IV-a de vârstă 61-80 de ani; clasa a V-a de vârstă 81-100 de ani; clasa a VI-a de vârstă > 100 de ani;
    2. 5 ani pentru grupele de specii gospodărite în regimul crângului sau al codrului convenţional - salcâm, sălcii şi plopi indigeni, plopi euramericani. Clasa I de vârstă 1-5 ani; clasa a II-a de vârstă 6-10 ani; clasa a III-a de vârstă 11-15 ani; clasa a IV-a de vârstă 16-20 de ani; clasa a V-a de vârstă 21-25 de ani; clasa a VI-a de vârstă > 25 de ani.
    ART. 4
    Modul în care se încadrează terenul forestier pentru care se acordă despăgubiri în criteriile de diferenţiere prevăzute la art. 3 se stabileşte, după identificarea amplasamentului terenului respectiv, în funcţie de informaţiile din descrierea parcelară existentă în amenajamentul silvic, actualizate pe baza lucrărilor efectuate în perioada trecută de la intrarea în vigoare a acestuia.
    ART. 5
    (1) În situaţia în care pe terenul forestier nu există vegetaţie forestieră, valoarea despăgubirii (V(TF)) se stabileşte cu ajutorul relaţiei:

    V(TF) = S ● V(UTF), (1)

    unde:
    S - suprafaţa terenului lipsit de vegetaţie forestieră pentru care se stabileşte valoarea de despăgubire (ha);
    V(UTF) - valoarea unitară pentru terenul forestier lipsit de vegetaţie forestieră (lei/ha); valorile unitare sunt prezentate în tabelul nr. 1 şi au fost calculate prin intermediul relaţiei:

               CTE ● PML ● RPF
    V(UTF) = ------------------, (2)
                   R(AD)

    unde:
    C(TE) - creşterea medie a arboretului total până la vârsta exploatabilităţii (mc/an/ha), adoptată în mod convenţional pentru specia molid, calculată diferenţiat pe clase de producţie;
    P(ML) - preţul mediu al unui mc de lemn, stabilit ca medie a preţurilor de pornire la licitaţie pentru parchetele scoase la licitaţiile organizate de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva şi adjudecate de agenţii economici.
    Valoarea utilizată în metodologie este de 426.131 lei/mc şi a fost calculată pentru perioada 1 septembrie 2002-31 august 2003;
    R(PF) - rata medie a profitului, corespunzătoare terenului pe care este instalată vegetaţie forestieră, ca mijloc de producţie; pentru uniformizare s-a utilizat aceeaşi valoare cu cea utilizată în evaluarea terenurilor agricole, respectiv 17%;
    R(AD) - rata medie anuală a dobânzii pe piaţa bancară, respectiv 10%.
    Încadrarea terenului în clasa de producţie se face utilizându-se media claselor de producţie ale arboretelor din unităţile amenajistice limitrofe acestuia.
    (2) În situaţia în care, prin excepţie, nu se poate stabili amplasamentul terenului forestier solicitat, în calculul despăgubirilor se vor utiliza indicatorii medii specifici ai unităţii de producţie în a cărei rază se solicită terenul.
    ART. 6
    Valoarea despăgubirii pentru terenurile acoperite cu vegetaţie forestieră (V(P)) se stabileşte cu ajutorul relaţiei:

    V(P) = S ● V(PU) ● I(A), (3)

    unde:
    V(PU) - valoarea unitară a terenului forestier acoperit cu vegetaţie forestieră (lei/ha);
    I(A) - consistenţa arboretului, exprimată prin indicele de acoperire a coronamentului, prin număr zecimal (0,1-1,0);
    S - suprafaţa terenului forestier acoperit cu vegetaţie forestieră (ha).
    Valorile V(PU) sunt prezentate în tabelul nr. 2 şi au fost calculate cu ajutorul relaţiei:

    V(PU) = V(UTF) ● K(SP) ● K(TE), (4)

    unde:
    K(SP) - coeficientul de diferenţiere a valorii terenului acoperit cu vegetaţie forestieră, în raport cu cele 8 grupe de specii, ale căror valori sunt prezentate în tabelul nr. 3.
    Valorile care au fost utilizate la stabilirea coeficienţilor au la bază diferenţierea, pe specii, a preţului mediu calculat în condiţiile precizate anterior;
    K(TE) - coeficientul de diferenţiere a valorii terenului forestier în raport cu vârsta medie a arboretului, ale cărui valori sunt prezentate în tabelul nr. 4. Valorile au la bază raportul dintre volumul de lemn la o vârstă egală cu media intervalului clasei de vârstă şi volumul de lemn la vârsta exploatabilităţii;
    V(UTF) are semnificaţia şi modul de calcul prezentate la art. 5.
    ART. 7
    Elementele de intrare în tabelul nr. 2 se stabilesc pe baza informaţiilor actualizate din "Descrierea parcelară" a amenajamentului silvic în vigoare, după cum urmează:
    a) încadrarea în grupa de specii se face în raport cu specia majoritară din compoziţia arboretului aflat pe terenul forestier supus evaluării;
    b) încadrarea în clasa de vârstă se face în funcţie de vârsta medie a arboretului;
    c) încadrarea în clasa de producţie se face în funcţie de clasa de producţie a arboretului.
    ART. 8
    Calculul valorii despăgubirilor pentru terenurile forestiere se întocmeşte de ocolul silvic, pentru fiecare persoană fizică sau juridică înscrisă în anexa nr. 56^2 la Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.172/2001, validată prin hotărârea comisiei judeţene.
    ART. 9
    Verificarea şi aprobarea valorilor determinate conform art. 8 se realizează de conducerea direcţiei silvice, respectiv de conducerea Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva.
    ART. 10
    Tabelele nr. 1, 2, 3 şi 4 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.
    Exemple de aplicare:
    A. Valoarea unui teren lipsit de vegetaţie forestieră, în suprafaţă de 7,9 ha. Terenul se învecinează cu două unităţi amenajistice în care arboretele au clasa a III-a de producţie şi, respectiv, clasa a V-a:
    1. Stabilirea informaţiilor de intrare în tabelul nr. 1:
    - clasa a IV-a de producţie medie;
    - valoarea unitară preluată din tabelul nr. 1:
    V(UTF) = 5.868.000 lei/ha.
    2. Calculul valorii de despăgubire:
    V(TF) = 7,9 . 5.868.000 = 46.357.200 lei.
    B. Cuantumul despăgubirii pentru un teren forestier în suprafaţă de 3,4 ha, cu un arboret având compoziţia actuală 6 Mo, 3 Br, 1 Fa, cu vârsta medie de 35 de ani, clasa a II-a de producţie şi consistenţa 0,9.
    1. Stabilirea informaţiilor de intrare în tabelul nr. 2:
    - specia majoritară - Mo - grupa răşinoase (1);
    - clasa a II-a de producţie;
    - vârsta de 35 de ani se încadrează în clasa a II-a de vârstă 21-40 de ani.
    2. Valoarea V(PU) determinată în funcţie de elementele de intrare în tabelul nr. 2 = 21.660.701 lei/ha.
    3. Calculul valorii de despăgubire:
    V(P) = S . V(PU) . I(A) = 3,4 . 21.660.701 . 0,9 = 66.281.745 lei.
    C. Cuantumul despăgubirii pentru un teren forestier în suprafaţă de 0,8 ha, cu un arboret având compoziţia 4 Ce, 3 Fr, 2 Ju, 1 Dm, cu vârsta medie de 105 ani, clasa a IV-a de producţie şi consistenţa 0,6.
    1. Stabilirea informaţiilor de intrare în tabelul nr. 2:
    - specia majoritară Ce se încadrează în grupa - alte quercinee şi diverse specii de esenţă tare (4);
    - clasa a IV-a de producţie;
    - vârsta medie de 105 ani se încadrează în clasa a VI-a de vârstă > 100 de ani.
    2. Valoarea V PU determinată în funcţie de elementele de intrare în tabelul nr. 2 = 27.287.491 lei/ha.
    3. Calculul valorii de despăgubire:
    V(P) = S . V(PU) . I(A) = 0,8 . 27.287.491 . 0,6 = 13.097.995 lei.

    Tabelul 1


         Valorile unitare ale terenului lipsit de vegetaţie forestieră
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Clasa Vârsta exploatabi- Creşterea medie Valori unitare
de producţie lităţii (ani) la exploatabilitate V(UTF)*) (lei/ha)
                                    (C(TE)) (mc/an/ha)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    I 120 13,8 9.997.000
   II 110 12,2 8.838.000
  III 100 10,5 7.607.000
   IV 100 8,1 5.868.000
    V 100 5,7 4.129.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


──────────
    *)

              C(TE) ● 426.131 lei/mc ● 0,17
    V(UTF) = ---------------------------------
                          0,10

──────────


    Tabelul 2

    Valorile unitare ale terenului acoperit cu vegetaţie forestieră (lei/ha)
┌────────────┬───────┬──────────┬───────────┬───────────┬──────────┬──────────┐
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ I │ II │ III │ IV │ V │
├────────────┼───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│(1)Răşinoase│ 1- 20│ 19122062│ 16905150│ 14550517│ 11224193│ 7897869│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 21- 40│ 24501247│ 21660701│ 18643692│ 14381646│ 10119601│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 41- 60│ 30210734│ 26708259│ 22988202│ 17732979│ 12477755│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 61- 80│ 36899327│ 32621412│ 28077741│ 21659023│ 15240304│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 81-100│ 44071575│ 38962146│ 33535307│ 25868961│ 18202614│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ >100│ 51751070│ 45751321│ 39378853│ 30376641│ 21374429│
├────────────┼───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│(2)Fag │ 1- 20│ 20094370│ 17764734│ 15290374│ 11794915│ 8299455│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 21- 40│ 25747074│ 22762092│ 19591676│ 15112917│ 10634157│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 41- 60│ 31746873│ 28066306│ 24157093│ 18634656│ 13112218│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 61- 80│ 38775564│ 34280127│ 29505423│ 22760329│ 16015235│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 81-100│ 46312502│ 40943272│ 35240492│ 27184332│ 19128171│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ >100│ 54382480│ 48077659│ 41381167│ 31921216│ 22461265│
├────────────┼───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│(3)Stejar │ 1- 20│ 26738476│ 23638557│ 20346063│ 15694846│ 11043630│
│pedunculat, ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│gorun │ 21- 40│ 34260219│ 30288268│ 26069569│ 20109929│ 14150289│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 41- 60│ 42243823│ 37346295│ 32144520│ 24796114│ 17447709│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 61- 80│ 51596516│ 45614686│ 39261248│ 30285922│ 21310595│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 81-100│ 61625507│ 54480967│ 46892591│ 36172699│ 25452808│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ >100│ 72363784│ 63974305│ 55063650│ 42475811│ 29887973│
├────────────┼───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│(4)Alte di- │ 1- 20│ 17177445│ 15185982│ 13070804│ 10082750│ 7094696│
│verse quer- ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│cinee şi │ 21- 40│ 22009595│ 19457918│ 16747723│ 12919106│ 9090489│
│specii cu ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│esenţă tare │ 41- 60│ 27138456│ 23992165│ 20650419│ 15929625│ 11208831│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 61- 80│ 33146853│ 29303980│ 25222378│ 19456410│ 13690443│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 81-100│ 39589720│ 34999894│ 30124937│ 23238219│ 16351501│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ >100│ 46488249│ 41098644│ 35374224│ 27287491│ 19200758│
├────────────┼───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│(5)Diverse │ 1- 20│ 16205137│ 14326398│ 12330947│ 9512028│ 6693109│
│specii cu ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│esenţă moale│ 21- 40│ 20763769│ 18356526│ 15799739│ 12187836│ 8575933│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 41- 60│ 25602317│ 22634118│ 19481527│ 15027948│ 10574369│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 61- 80│ 31270616│ 27645264│ 23794696│ 18355104│ 12915512│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 81-100│ 37348792│ 33018768│ 28419752│ 21922848│ 15425944│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ >100│ 43856839│ 38772306│ 33371909│ 25742916│ 18113923│
├────────────┼───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│(6)Salcâm │ 1- 5│ 14475256│ 12797070│ 11014632│ 8496629│ 5978627│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 6- 10│ 16806557│ 14858092│ 12788584│ 9865047│ 6941510│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 11- 15│ 20663799│ 18268146│ 15723669│ 12129156│ 8534643│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 16- 20│ 24521041│ 21678200│ 18658754│ 14393265│ 10127776│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 21- 25│ 27360989│ 24188899│ 20819750│ 16060247│ 11300743│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ > 25│ 30179743│ 26680861│ 22964620│ 17714788│ 12464956│
├────────────┼───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│(7)Sălcii │ 1- 5│ 13865839│ 12258306│ 10550909│ 8138916│ 5726923│
│şi plopi ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│indigeni │ 6- 10│ 15795260│ 13964040│ 12019060│ 9271440│ 6523820│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 11- 15│ 18974306│ 16774524│ 14438086│ 11137464│ 7836842│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 16- 20│ 22133358│ 19567332│ 16841898│ 12991752│ 9141606│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 21- 25│ 24492650│ 21653100│ 18637150│ 14376600│ 10116050│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ > 25│ 26801957│ 23694678│ 20394367│ 15732108│ 11069849│
├────────────┼───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│(8)Plop │ 1- 5│ 14065779│ 12435066│ 10703049│ 8256276│ 5809503│
│euramerican ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 6- 10│ 16275116│ 14388264│ 12384196│ 9553104│ 6722012│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 11- 15│ 19914024│ 17605296│ 15153144│ 11689056│ 8224968│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 16- 20│ 23542935│ 20813490│ 17914485│ 13819140│ 9723795│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ 21- 25│ 26232128│ 23190912│ 19960768│ 15397632│ 10834496│
│ ├───────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│ │ > 25│ 28881333│ 25532982│ 21976623│ 16952652│ 11928681│
└────────────┴───────┴──────────┴───────────┴───────────┴──────────┴──────────┘


    Tabelul 3

                Coeficienţii de diferenţiere a valorii terenului
              forestier în raport cu principalele grupe de specii
                                    (K(SP))

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Nr. Valoarea
   crt. Grupa de specii coeficientului K(SP)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    1. Răşinoase 1,80
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    2. Fag 1,24
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    3. Stejar şi gorun 1,65
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    4. Alte quercinee şi diverse specii tari 1,06
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    5. Diverse specii moi 1,00
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    6. Salcâm 1,06
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    7. Salcie şi plop indigen 1,00
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    8. Plop euramerican 1,00
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    Tabelul 4

                     Coeficienţii de diferenţiere a valorii
                 terenului forestier în raport cu vârsta medie
                             a arboretului (K(TE))
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                    Valoarea coeficientului K(TE) pentru grupa de specii:
            ──────────────────────────────────────────────────────────────────
              Răşinoase; fag,
Clasa stejar şi gorun; Sălcii şi plopi Plopi
de vârstă alte quercinee Salcâm indigeni euramericani
              şi diverse specii
              tari;diverse
              specii moi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    I 1,621 1,366 1,387 1,407
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 a II-a 2,077 1,586 1,580 1,628
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 a III-a 2,561 1,950 1,898 1,992
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 a IV-a 3,128 2,314 2,214 2,355
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 a V-a 3,736 2,582 2,450 2,624
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 a VI-a 4,387 2,848 2,681 2,889
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


                                 -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016