Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 23 ianuarie 2008  de aplicare a prevederilor Legii nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soţul supravieţuitor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 23 ianuarie 2008 de aplicare a prevederilor Legii nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soţul supravieţuitor

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 67 din 29 ianuarie 2008
──────────
    Aprobate prin HOTĂRÂREA nr. 69 din 23 ianuarie 2008, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 67 din 29 ianuarie 2008.
──────────
    ART. 1
    Beneficiază de ajutor lunar soţul supravieţuitor al unei persoane care, la data decesului:
    a) avea stabilită calitatea de pensionar al sistemului public de pensii prin decizie emisă de casa teritorială de pensii;
    b) îndeplinea condiţiile de pensionare şi avea înregistrată cererea de stabilire a pensiei în sistemul public de pensii la casa teritorială de pensii, chiar dacă, până la data decesului, nu a fost emisă decizia de pensie.


    ART. 2
    (1) Ajutorul lunar se acordă la cerere, cu îndeplinirea cumulativă la data solicitării, de către soţul supravieţuitor, a următoarelor condiţii:
    a) este pensionar din sistemul public de pensii, indiferent de categoria de pensie de care beneficiază, şi are, la data solicitării, cel puţin vârsta standard de pensionare, prevăzută în anexa nr. 3 la Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, detaliată, în funcţie de data naşterii, în anexa nr. 9 la Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului muncii şi solidarităţii sociale nr. 340/2001, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) îndeplineşte condiţiile de pensionare şi are înregistrată cerere de stabilire a pensiei la casa teritorială de pensii, chiar dacă până la data solicitării ajutorului nu a fost emisă decizia de pensie;
    c) nu beneficiază de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public;
    d) nu s-a recăsătorit după decesul soţului;
    e) durata căsătoriei cu soţul care a decedat a fost de cel puţin 10 ani;
    f) are domiciliul pe teritoriul României;
    g) nu are calitatea de asigurat obligatoriu al sistemului public de pensii.

    (2) Beneficiază de ajutorul lunar soţul supravieţuitor care îndeplineşte cumulativ condiţiile prevăzute la alin. (1) şi care nu se regăseşte în una dintre următoarele situaţii:
    a) desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau ca funcţionar public;
    b) desfăşoară activitatea în funcţii elective sau este numit în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti;
    c) este membru cooperator într-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti;
    d) este asociat unic, asociat, comanditar sau acţionar;
    e) este administrator sau manager care a încheiat contract de administrare ori de management;
    f) este membru al unei asociaţii familiale;
    g) este persoană autorizată să desfăşoare activităţi independente;
    h) este persoană angajată într-o instituţie internaţională, dacă nu este asiguratul acesteia;
    i) realizează venituri din alte activităţi profesionale.

    (3) Ajutorul lunar se acordă în situaţia în care cuantumurile drepturilor de pensie din sistemul public realizate de către soţul supravieţuitor, aflate în plată sau, după caz, cuvenite la data solicitării, sunt mai mici de:
    a) 364 lei, în situaţia soţului supravieţuitor care beneficiază de pensie stabilită în baza prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, sau stabilită în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, precum şi în situaţia soţului supravieţuitor care beneficiază atât de pensie stabilită în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, cât şi în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori;
    b) 140 lei, în situaţia soţului supravieţuitor care beneficiază de una sau mai multe categorii de pensie stabilite numai în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori.

    (4) Pentru stabilirea plafonului de venit faţă de care se acordă ajutorul lunar, se au în vedere toate veniturile din pensiile prevăzute la alin. (3) de care beneficiază soţul supravieţuitor la data solicitării.
    (5) În situaţia în care soţul supravieţuitor beneficiază de pensie de serviciu, fiind stabilită şi pensie din sistemul public de pensii, la acordarea ajutorului lunar se are în vedere cuantumul pensiei aflate în plată, cu respectarea condiţiilor prevăzute la alin. (3) şi la art. 7 alin. (1).
    (6) În cazul în care soţul supravieţuitor beneficiază numai de pensie de serviciu, nefiind îndeplinite şi condiţiile pentru stabilirea pensiei din sistemul public, ajutorul lunar nu se acordă.

    ART. 3
    Plata ajutorului lunar acordat soţului supravieţuitor încetează începând cu luna următoare celei în care beneficiarul nu mai îndeplineşte una dintre condiţiile de acordare prevăzute la art. 2 alin. (1) şi (2).

    ART. 4
    Eventualele modificări ale cuantumului pensiei intervenite după data solicitării ajutorului lunar nu influenţează condiţiile de acordare prevăzute la art. 2 alin. (3) şi nici cuantumul ajutorului lunar prevăzut la art. 7 alin. (1).

    ART. 5
    Beneficiază de ajutorul lunar şi soţul supravieţuitor care are cel puţin 5 ani de căsătorie, în condiţiile legii.

    ART. 6
    La determinarea condiţiei prevăzute de lege privind durata căsătoriei se au în vedere numai ani întregi.

    ART. 7
    (1) În cazul în care durata căsătoriei cu soţul decedat a fost de cel puţin 10 ani, cuantumul ajutorului lunar este de:
    a) 113 lei lunar, pentru soţul supravieţuitor care se regăseşte în situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a);
    b) 44 lei lunar, pentru soţul supravieţuitor care se regăseşte în situaţia prevăzută la art. 2 alin. (3) lit. b).

    (2) În situaţia în care durata căsătoriei cu soţul decedat a fost mai mică de 10 ani, dar de cel puţin 5 ani, cuantumul ajutorului lunar prevăzut la alin. (1) lit. a) sau b), după caz, se diminuează proporţional cu numărul de ani întregi de căsătorie care lipsesc.
    (3) Pentru soţul supravieţuitor care se regăseşte în situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a), a cărui durată a căsătoriei este mai mică de 10 ani, cuantumul ajutorului lunar prevăzut la art. 7 alin. (1) lit. a) este de:
    a) 57 lei pentru o durată a căsătoriei de 5 ani;
    b) 68 lei pentru o durată a căsătoriei de 6 ani;
    c) 80 lei pentru o durată a căsătoriei de 7 ani;
    d) 91 lei pentru o durată a căsătoriei de 8 ani;
    e) 102 lei pentru o durată a căsătoriei de 9 ani.

    (4) Pentru soţul supravieţuitor care se regăseşte în situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. b), a cărui durată a căsătoriei este mai mică de 10 ani, cuantumul ajutorului lunar prevăzut la art. 7 alin. (1) lit. b) este de:
    a) 22 lei pentru o durată a căsătoriei de 5 ani;
    b) 27 lei pentru o durată a căsătoriei de 6 ani;
    c) 31 lei pentru o durată a căsătoriei de 7 ani;
    d) 36 lei pentru o durată a căsătoriei de 8 ani;
    e) 40 lei pentru o durată a căsătoriei de 9 ani.


    ART. 8
    (1) Ajutorul lunar se stabileşte prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, pe baza următoarelor documente:
    a) cererea de acordare a ajutorului lunar;
    b) copia buletinului de identitate sau a cărţii de identitate din care să rezulte codul numeric personal;
    c) copia certificatului de naştere al soţului supravieţuitor;
    d) copia certificatului de căsătorie;
    e) copia certificatului de deces al soţului decedat;
    f) copia deciziei de pensie/talonului de pensie sau, după caz, dovada depunerii la casa teritorială de pensii, anterior decesului, a cererii de pensionare a soţului decedat;
    g) copia deciziei de pensie/talonului de pensie sau, după caz, dovada depunerii la casa teritorială de pensii a cererii de pensionare a soţului supravieţuitor;
    h) declaraţia pe propria răspundere, sub sancţiunea prevederilor art. 292 din Codul penal, din care să rezulte că soţul supravieţuitor nu se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, că nu s-a recăsătorit după decesul soţului şi că nu beneficiază de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public;
    i) alte documente necesare stabilirii ajutorului lunar, după caz.

    (2) Cererea pentru acordarea ajutorului lunar se depune la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a soţului supravieţuitor sau, după caz, a mandatarului, tutorelui, curatorului sau a reprezentantului legal şi se soluţionează în termen de 30 de zile de la data depunerii acesteia.
    (3) Ajutorul lunar se acordă soţului supravieţuitor începând cu data de întâi a lunii următoare depunerii cererii.
    (4) Cererile înregistrate anterior intrării în vigoare a Legii nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soţul supravieţuitor, cu modificările ulterioare, se consideră a fi depuse în luna ianuarie 2008, iar plafoanele prevăzute la art. 2 alin. (3) se vor raporta la cuantumul drepturilor de pensie realizate de soţul supravieţuitor în luna ianuarie 2008.
    (5) Documentaţia care stă la baza stabilirii ajutorului lunar prevăzut de Legea nr. 578/2004, cu modificările ulterioare, se constituie într-un dosar distinct.
    (6) Ajutorul se evidenţiază pe talon de plată distinct faţă de documentul de plată în baza căruia se achită drepturile de pensie.

    ART. 9
    Prevederile referitoare la stabilirea, plata, încetarea plăţii pensiilor, recuperarea sumelor încasate necuvenit, precum şi cele referitoare la răspunderea juridică şi jurisdicţia din domeniul pensiilor din sistemul public se aplică în mod corespunzător şi ajutorului lunar stabilit în condiţiile legii.

    ART. 10
    Modelul de cerere, de decizie, precum şi cel al declaraţiei pe propria răspundere, prevăzut la art. 8 lit. h), se aprobă prin decizia preşedintelui Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale.


    ---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016