Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 22 octombrie 2008  privind acordarea, verificarea si plata ajutorului financiar pentru productia interna de seminte si material saditor, certificata oficial, destinata insamantarii sau plantarii in campaniile agricole din toamna anului 2008 si primavara anului 2009    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 22 octombrie 2008 privind acordarea, verificarea si plata ajutorului financiar pentru productia interna de seminte si material saditor, certificata oficial, destinata insamantarii sau plantarii in campaniile agricole din toamna anului 2008 si primavara anului 2009

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 747 din 5 noiembrie 2008

ART. 1
Operatorii economici, persoane fizice sau juridice, înregistraţi pentru producerea de seminţe şi material sãditor, beneficiazã de ajutor financiar pentru producţia internã de seminţe şi material sãditor, certificatã oficial, destinatã însãmânţãrii sau plantãrii, prin comercializare sau prin însãmânţare ori plantare proprie în vederea multiplicãrii sau pentru producţia de consum.
ART. 2
Producãtorii de seminţe sau material sãditor, beneficiari ai ajutorului financiar pentru producţia internã de seminţe şi material sãditor, certificatã oficial, destinatã însãmânţãrii sau plantãrii, care comercializeazã seminţele şi materialul sãditor, sunt obligaţi sã înscrie pe facturi la rubrica "Denumirea produselor şi serviciilor" specia, soiul, categoria biologicã şi numãrul de lot ale seminţelor sau materialului sãditor şi, în continuare, în funcţie de rubricile facturii: cantitatea, preţul de vânzare integral, suma reprezentând ajutorul financiar, suma suportatã de cumpãrãtor atât pe unitatea de mãsurã, cât şi pe cantitatea vândutã.
ART. 3
Beneficiarii sumelor reprezentând ajutorul financiar pentru producţia internã de seminţe şi material sãditor, certificatã oficial, destinatã însãmânţãrii sau plantãrii, depun cererea, întocmitã conform modelului prevãzut în anexa nr. 1, la centrele judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã sau la centrul municipiului Bucureşti, dupã caz, în a cãror razã teritorialã este certificatã/certificat oficial sãmânţa sau materialul sãditor.
ART. 4
Cererile înaintate de beneficiarii ajutorului financiar pentru producţia internã de seminţe şi material sãditor certificate oficial, destinatã însãmânţãrii sau plantãrii, la centrele judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã sau al municipiului Bucureşti sunt însoţite de urmãtoarele documente, în copie, emise de inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului sãditor sau de Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor:
a) autorizaţiile operatorului economic, persoanã fizicã sau juridicã, înregistrat pentru producerea, prelucrarea şi comercializarea seminţelor sau a materialului sãditor, dupã caz, vizate pe anul în curs. În situaţia în care operatorul economic nu este înregistrat pentru desfãşurarea activitãţii de prelucrare sau nu efectueazã prelucrarea seminţelor ori a materialului sãditor, acesta va prezenta contractul de prestãri de servicii încheiat cu operatorul economic prestator şi autorizaţia de prelucrare a acestuia;
b) declaraţia de multiplicare a seminţei şi a materialului sãditor în vederea certificãrii oficiale sau declaraţia de multiplicare însoţitã de contractul de multiplicare cu un prestator de servicii înregistrat pentru producerea de seminţe şi material sãditor, în baza cãrora a fost produsã/produs sãmânţa/materialul sãditor, înregistrate la inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului sãditor sau la Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor;
c) situaţia privind provenienţa seminţelor şi a materialului sãditor care fac obiectul cererii pentru acordarea ajutorului financiar pentru producţia internã de seminţe şi material sãditor certificate oficial, destinatã însãmânţãrii sau plantãrii, care va cuprinde: denumirea producãtorului, specia, soiul, categoria de sãmânţã, numãrul de lot, cantitatea de seminţe şi material sãditor vândutã ori însãmânţatã sau plantatã, exprimatã în kilograme ori bucãţi, numãrul şi data documentului de intrare, destinaţia producţiei: vânzare sau însãmânţare ori plantare, şi copii ale documentelor oficiale de certificare. Situaţia va fi susţinutã prin copii ale documentelor prevãzute în situaţie;
d) beneficiarii ajutorului financiar pentru producţia internã de seminţe şi material sãditor, certificatã oficial, destinatã însãmânţãrii sau plantãrii, care comercializeazã sãmânţa ori materialul sãditor, trebuie sã prezinte şi lista centralizatoare a cumpãrãtorilor de seminţe şi material sãditor certificate oficial, care conţine: numele cumpãrãtorului, adresa, numãrul şi data facturii fiscale, numãrul şi data certificatului de calitate emis cumpãrãtorului, specia, soiul, categoria de sãmânţã, numãrul de lot, cantitatea de sãmânţã şi material sãditor vândutã, preţul de vânzare, suma suportatã de cumpãrãtor, suma stabilitã ca ajutor financiar la 100 kg sãmânţã sau la 100 bucãţi de material sãditor, valoarea ajutorului financiar, modul de efectuare a plãţii;
e) beneficiarii ajutorului financiar pentru producţia internã de seminţe şi material sãditor, certificatã oficial, destinatã însãmânţãrii sau plantãrii, care folosesc sãmânţa ori materialul de plantat propriu pentru însãmânţare sau plantare, trebuie sã facã dovada înfiinţãrii culturii printr-un document avizat de reprezentantul teritorial al direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţeanã sau a municipiului Bucureşti, din care sã reiasã: specia, soiul, categoria de sãmânţã, numãrul de lot, suprafaţa însãmânţatã sau plantatã, norma de sãmânţã ori material sãditor la hectar, cantitatea totalã de sãmânţã şi material sãditor certificatã oficial, folositã. Separat, beneficiarii ajutorului financiar vor furniza date cu privire la specie, soi, categoria de sãmânţã, numãrul de lot, cantitatea de sãmânţã şi material sãditor folositã pentru însãmânţare sau plantare, suma stabilitã ca ajutor financiar la 100 kg sãmânţã sau la 100 bucãti de material sãditor, valoarea ajutorului financiar şi suma suportatã de utilizator. Norma de sãmânţã sau de material sãditor la hectar nu va depãşi limita maximã prevãzutã, pe specii, în anexa nr. I.
ART. 5
Rãspunderea pentru realitatea şi legalitatea datelor înscrise în cererea pentru acordarea ajutorului financiar pentru producţia internã de seminţe şi material sãditor, certificatã oficial, destinatã însãmânţãrii sau plantãrii, revine beneficiarului ajutorului financiar.
ART. 6
Termenul-limitã pentru depunerea cererii şi a documentelor însoţitoare este data de 15 iulie a anului de vânzare.
ART. 7
Inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului sãditor şi Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor au obligaţia sã verifice şi sã confirme, înainte de a fi aprobatã cererea pentru acordarea ajutorului financiar, dacã beneficiarul ajutorului financiar este înregistrat pentru producerea de seminţe sau material sãditor, iar cantitatea de seminţe şi material sãditor pentru care solicitã ajutorul financiar a fost produsã în baza unui contract şi/sau a unei declaraţii de multiplicare, înregistratã conform prevederilor <>Legii nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calitãţii, comercializarea seminţelor şi a materialului sãditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante, şi a fost certificatã oficial.
ART. 8
(1) Centrele judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã sau a municipiului Bucureşti verificã cererile pentru acordarea ajutorului financiar pentru producţia internã de seminţe şi material sãditor, certificatã oficial, destinatã însãmânţãrii sau plantãrii, le aprobã, întocmesc situaţia centralizatoare privind cererile aprobate pentru acordarea ajutorului financiar pentru producţia internã de seminţe şi material sãditor, certificatã oficial, folosite la însãmânţare sau plantare în campaniile agricole din toamna anului 2008 şi primãvara anului 2009, conform modelului prevãzut în anexa nr. 2, pe care o transmit Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã.
(2) Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã întocmeşte centralizatorul sumelor privind ajutorul financiar acordat pentru seminţele şi materialul sãditor certificate oficial, din producţia internã, folosite la însãmânţare sau plantare în campaniile agricole din toamna anului 2008 şi primãvara anului 2009, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3, şi îl transmite la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale spre aprobare, pânã la data de 30 iulie a anului de vânzare.
ART. 9
(1) Ajutorul financiar se acordã o singurã datã pentru aceeaşi cantitate de seminţe şi material sãditor certificate oficial, produsã şi comercializatã şi/sau utilizatã pentru însãmânţare ori plantare proprie de cãtre producãtorul acesteia.
(2) Cantitãţile de seminţe şi material sãditor cumpãrate pentru însãmânţare sau plantare nu se comercializeazã, nu se folosesc în alte scopuri decât pentru însãmânţare sau plantare şi nu se pãstreazã pe stoc.
(3) Solicitantului i se acordã ajutor financiar pentru producţia de seminţe sau material sãditor, dacã cererea pentru acordarea ajutorului financiar se referã la seminţe şi material sãditor certificate oficial şi produse în ţarã.
ART. 10
(1) Nerespectarea prevederilor art. 9 alin. (1) şi (3) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 5.000 lei la 20.000 lei, cu anularea autorizaţiei de producere a seminţelor şi materialului sãditor, precum şi cu obligarea la restituirea cãtre Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã a sumelor încasate, actualizate în funcţie de nivelul ratei inflaţiei.
(2) Amenda se aplicã persoanelor fizice sau, dupã caz, persoanelor juridice contraveniente.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre persoanele împuternicite de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.
(4) Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (1), agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal.
ART. 11
Prevederile art. 10 referitoare la contravenţii se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 12
Centralizatorul transmis de Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã privind ajutorul financiar acordat pentru seminţele şi materialul sãditor certificate oficial, din producţia internã, folosite la însãmânţare sau plantare în campaniile agricole din toamna anului 2008 şi primãvara anului 2009, se aprobã de ordonatorul principal de credite şi se transmite Ministerului Economiei şi Finanţelor, însoţit de cererea de deschidere a creditelor bugetare.
ART. 13
Dupã aprobarea de cãtre Ministerul Economiei şi Finanţelor a cererii pentru deschiderea creditelor bugetare, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale alimenteazã conturile Agenţiei de Plãti şi Intervenţie pentru Agriculturã, care, în baza cererilor aprobate pentru acordarea ajutorului financiar pentru producţia internã de seminţe şi material sãditor, certificatã oficial, destinatã însãmânţãrii sau plantãrii, efectueazã plãţile cãtre beneficiarii ajutorului financiar.
ART. 14
Organele de control ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale verificã modul de acordare şi utilizare a alocaţiilor de la bugetul de stat reprezentând ajutorul financiar pentru producţia de seminţe şi material sãditor, certificatã oficial, destinatã însãmânţãrii sau plantãrii.
ART. 15
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.


ANEXA 1


───────
la normele metodologice
───────────────────────

Judeţul .........................................
Beneficiarul ajutorului financiar ...............
Adresa/Sediul ...................................
Telefon/Fax .....................................
codul fiscal ....................................
Numãrul de înregistrare la registrul comerţului .......
Banca (Trezoreria) ....................................
Contul nr. ............................................


AGENŢIA DE PLĂŢI ŞI INTERVENŢIE PENTRU AGRICULTURĂ,
Centrul judeţean sau al municipiului Bucureşti ...........
Verificat şi aprobat pentru suma de ............ mii lei.

Director executiv,
...................


Confirmãm
──────────
certificarea oficialã a seminţei
sau materialului sãditor
Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea
Seminţelor şi a Materialului Sãditor ...../
Laboratorul Central pentru Calitatea
Seminţelor şi a Materialului Sãditor
Director executiv,
..................

Direcţia pentru Agriculturã şi
Dezvoltare Ruralã .....................,
Director executiv,
.................................


CERERE
pentru acordarea ajutorului financiar pentru producţia internã de seminţe şi material sãditor, certificatã oficial, destinatã însãmânţãrii sau plantãrii, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.343/2008

1. Sãmânţã/Material sãditor vândutã/vândut





┌────┬───────────────────┬──────────┬──────────────────┬───────────┬───────────┐
│Nr. │Seminţe şi material│Categoria │Suma reprezentând │Cantitatea │Ajutorul │
│crt.│sãditor certificate│de sãmânţã│ajutorul financiar│de sãmânţã/│financiar │
│ │ oficial │ │ (lei/100 kg; │material │de primit │
│ │ - specia - │ │ 100 buc.) │saditor │ de la │
│ │ │ │ │ Total │bugetul de │
│ │ │ │ │(kg/buc.) │ stat │
│ │ │ │ │ │ (lei) │
├────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼───────────┼───────────┤
├────┼───────────────────┼──────────┼──────────────────┼───────────┼───────────┤
│ │TOTAL 1: │ x │ x │ │ │
└────┴───────────────────┴──────────┴──────────────────┴───────────┴───────────┘



2. Sãmânţã/Material sãditor utilizatã/utilizat pentru însãmânţare sau plantare proprie


┌────┬───────────┬──────────┬────────────┬──────────────────────┬──────────────┐
│Nr. │Seminţe şi │Categoria │ Suma │Cantitatea de sãmânţã/│ Ajutorul │
│crt.│material │de sãmânţã│reprezentând│ material sãditor │ financiar │
│ │sãditor │ │ajutorul ├─────────┬────────────┤de primit de │
│ │certificate│ │financiar │Norma la │ Total │la bugetul de │
│ │oficial │ │(lei/100 kg;│hectar │ (kg/buc.) │ stat │
│ │ specia - │ │100 buc.) │(kg; mii │ │ (lei) │
│ │ │ │ │buc./ha) │ │ │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────────┼──────────────┤
│ │TOTAL 2: │ x │ x │ x │ │ │
├────┴───────────┴──────────┼────────────┼─────────┼────────────┼──────────────┤
│ TOTAL GENERAL (1+2): │ x │ x │ │ │
└───────────────────────────┴────────────┴─────────┴────────────┴──────────────┘



Rãspund pentru realitatea şi legalitatea datelor:

Beneficiarul ajutorului financiar

Manager (director general),
..............................
[(numele şi prenumele (în clar)]
Semnãtura şi ştampila unitãţii

Director economic,
.................................
[numele şi prenumele (în clar) şi semnãtura]


ANEXA 2


────────
la normele metodologice
───────────────────────

AGENŢIA DE PLĂŢI ŞI INTERVENŢIE PENTRU AGRICULTURĂ -
CENTRUL JUDEŢEAN SAU AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI


SITUAŢIA CENTRALIZATOARE
privind cererile aprobate pentru acordarea ajutorului financiar pentru seminţele şi materialul sãditor certificate oficial din producţia internã, folosite la însãmânţare sau plantare în campaniile agricole din toamna anului 2008 şi primãvara anului 2009





┌────┬────────────┬──────────┬──────┬──────────┬──────────┬────────────────────┐
│Nr. │Beneficiarul│Cerere │Specia│Categoria │Cantitatea│Ajutorul financiar │
│crt.│ ajutorului │nr. ......│ │de sãmânţã│(kg/buc.) │ │
│ │ financiar │din ......│ │ │ ├────────────┬───────┤
│ │ │ │ │ │ │(lei/100 kg;│Total │
│ │ │ │ │ │ │100 buc.) │(lei) │
├────┼────────────┼──────────┼──────┼──────────┼──────────┼────────────┼───────┤
├────┼────────────┼──────────┼──────┼──────────┼──────────┼────────────┼───────┤
├────┼────────────┼──────────┼──────┼──────────┼──────────┼────────────┼───────┤
└────┴────────────┴──────────┴──────┴──────────┴──────────┴────────────┴───────┘



NOTĂ:
Situaţia centralizatoare se va întocmi separat pentru seminţele ori materialul sãditor vândute/vândut şi separat pentru seminţele/materialul sãditor utilizate/utilizat pentru însãmânţare sau plantare proprie.

Director executiv,
............................................
[(numele şi prenumele (în clar) şi semnãtura]


ANEXA 3


───────
la normele metodologice
───────────────────────

AGENŢIA DE PLĂŢI ŞI INTERVENŢIE PENTRU AGRICULTURĂ


Se aprobã.
──────────
Ordonator principal de credite,
...............................


CENTRALIZATORUL
sumelor privind ajutorul financiar acordat pentru seminţele şi materialul sãditor certificate oficial din producţia internã, folosite la însãmânţare sau plantare în campaniile agricole din toamna anului 2008 şi primãvara anului 2009





┌────┬───────┬───────┬──────────┬───────────┬──────────────────────────────────┐
│Nr. │ │ │Categoria │Cantitatea │Ajutorul financiar de primit │
│crt.│Judeţul│Cultura│de sãmânţã│ (kg/buc.) │ de la bugetul de stat │
│ │ │ │ │ ├───────────────────────┬──────────┤
│ │ │ │ │ │(lei/100 kg; 100 buc.) │ Total │
│ │ │ │ │ │ │ (lei) │
├────┼───────┼───────┼──────────┼───────────┼───────────────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────┴───────┴──────────┴───────────┴───────────────────────┴──────────┘



Director general,
.............................................
[(numele şi prenumele (în clar) şi semnãtura]

___________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016