Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 22 noiembrie 2006  de aplicare a   Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 22 noiembrie 2006 de aplicare a Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 968 din 4 decembrie 2006

ART. 1
Beneficiazã de indemnizaţia lunarã prevãzutã de <>Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publicã, denumitã în continuare lege, pensionarii sistemului public de pensii care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute, potrivit legii, ca persoane juridice de utilitate publicã, cetãţeni români, strãini sau apatrizi cu domiciliul sau reşedinţa în România ori, dupã caz, în strãinãtate.
ART. 2
În cazul pensionarilor sistemului public de pensii, membri a douã sau a mai multe uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publicã, se acordã o singurã indemnizaţie lunarã prevãzutã de lege.
ART. 3
În înţelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publicã se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fãrã scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale şi al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publicã.
ART. 4
(1) Calitatea de membru al uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publicã se atestã de cãtre conducerea acestora, pe baza unei adeverinţe eliberate conform modelului prevãzut în anexa nr. 1.
(2) Listele transmise caselor teritoriale de pensii de cãtre uniunile de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publicã, cuprinzând membrii uniunilor având statut de pensionari ai sistemului public de pensii, conform prevederilor art. 10 din lege, vor fi actualizate ori de câte ori intervin modificãri în structura acestora. Modelul tabelului nominal este prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 5
(1) Cuantumul indemnizaţiei lunare acordate membrilor uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publicã se calculeazã, conform legii, ca procent din pensia cuvenitã sau, dupã caz, aflatã în platã la data înregistrãrii cererii la casa teritorialã de pensii în a cãrei evidenţã se aflã dosarul de pensie.
(2) Prin pensie cuvenitã se înţelege pensia stabilitã prin decizia emisã de casa teritorialã de pensii şi care nu a fost pusã în platã pânã la data depunerii cererii de acordare a indemnizaţiei lunare.
(3) Eventualele modificãri ale cuantumului pensiei, intervenite dupã data solicitãrii indemnizaţiei lunare, nu modificã nivelul acesteia.
ART. 6
(1) Indemnizaţia lunarã se acordã la cererea titularului sau a mandatarului acestuia, desemnat prin procurã specialã şi autentificatã conform reglementãrilor legale în vigoare.
(2) Procura specialã trebuie sã conţinã urmãtoarele elemente:
a) numele, prenumele, cetãţenia, data şi locul naşterii, domiciliul şi actul de identitate ale persoanei îndreptãţite sã solicite acordarea indemnizaţiei lunare prevãzute de lege, valabil la data eliberãrii procurii, precum şi ale mandatarului;
b) obiectul mandatului: formularea cererii pentru acordarea indemnizaţiei lunare prevãzute de lege, deschiderea contului curent personal, încasarea indemnizaţiei pentru plãţi curente şi restante sau, dupã caz, semnarea extrasului de cont;
c) precizarea cã mandatarul are obligaţiile ce revin titularului dreptului la indemnizaţie, inclusiv obligaţia de a anunţa în termen casei teritoriale de pensii orice schimbare intervenitã în situaţia titularului, de naturã sã modifice sau sã înceteze dreptul la indemnizaţie.
(3) În cazul în care procura a fost emisã într-o limbã strãinã, aceasta va fi depusã şi în traducere autorizatã.
ART. 7
(1) Stabilirea şi plata indemnizaţiei lunare se fac de cãtre casa teritorialã de pensii în a cãrei razã titularul sau, dupã caz, mandatarul îşi are domiciliul ori reşedinţa.
(2) Indemnizaţia lunarã prevãzutã de lege se acordã pe baza urmãtoarelor documente:
a) cerere de acordare a indemnizaţiei lunare, conform modelului prezentat în anexa nr. 3;
b) copie de pe legitimaţia de membru al uniunii de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoanã juridicã de utilitate publicã, vizatã la zi;
c) copie de pe buletinul de identitate sau de pe cartea de identitate;
d) adeverinţã eliberatã de uniunea de creatori legal constituitã şi recunoscutã ca persoanã juridicã de utilitate publicã al cãrei membru este solicitantul;
e) decizia de pensionare sau, dupã caz, talonul de platã a pensiei prin mandat poştal ori talonul prin cont curent sau cont de card;
f) procura specialã şi autentificatã conform reglementãrilor legale în vigoare, dupã caz.
ART. 8
(1) Indemnizaţia lunarã se acordã începând cu luna urmãtoare celei în care a fost depusã cererea la casa teritorialã de pensii.
(2) Admiterea sau respingerea cererii de acordare a indemnizaţiei lunare se face prin decizie emisã de casa teritorialã de pensii în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii. Modelul deciziei este prevãzut în anexa nr. 4.
(3) Decizia emisã în condiţiile alin. (2) poate fi contestatã de solicitant conform prevederilor <>Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 9
Suspendarea plãţii indemnizaţiei se face în situaţiile de suspendare a plãţii pensiilor, conform prevederilor <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi în situaţia suspendãrii temporare a calitãţii de membru, potrivit statutelor uniunilor de creatori.
ART. 10
Încetarea plãţii indemnizaţiei lunare se face în urmãtoarele situaţii:
a) încetarea plãţii pensiei conform prevederilor <>Legii nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) când beneficiarul pierde calitatea de membru al uniunii de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoanã juridicã de utilitate publicã;
c) când titularul beneficiazã de indemnizaţia de merit în temeiul <>Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit, cu modificãrile ulterioare.
ART. 11
(1) Documentaţia care stã la baza stabilirii indemnizaţiei lunare prevãzute de lege se constituie în dosare noi, distincte faţã de dosarul de pensie.
(2) Indemnizaţia lunarã nu face parte din pensie şi se evidenţiazã distinct pe documentul cu care se face plata pensiei.
ART. 12
Uniunile de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publicã au obligaţia sã anunţe în scris casele teritoriale de pensii ori de câte ori intervin modificãri de naturã sã conducã la acordarea sau încetarea plãţii indemnizaţiei lunare, în termen de 15 zile de la data producerii acestora.
ART. 13
Indemnizaţia lunarã se plãteşte personal titularului, mandatarului desemnat de acesta prin procurã specialã şi autentificatã conform reglementãrilor legale în vigoare sau reprezentantului legal al acestuia, în funcţie de opţiunea adresatã casei teritoriale de pensii, prin mandat poştal, cont curent sau cont de card, în condiţiile negociate prin convenţiile încheiate de Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale cu Compania Naţionalã "Poşta Românã" - S.A., respectiv cu bãnci.
ART. 14
(1) Sumele încasate necuvenit cu titlu de indemnizaţie se recupereazã în termenul general de prescripţie de 3 ani.
(2) Casele teritoriale de pensii recupereazã sumele plãtite necuvenit în baza deciziei emise de conducerea casei respective, care constituie titlu executoriu.
ART. 15
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.


ANEXA 1
la normele metodologice

Denumirea uniunii de creatori ................
Localitatea ..................................
Judeţul/Sectorul .............................
Telefon .................., fax ..............

ADEVERINŢĂ
Nr. ........ din .................

Adeverim prin prezenta cã domnul/doamna ..........................., domiciliat/domiciliatã în ......................, str. .......................... nr. ....., bl. ..... sc. ....., ap. ....., sectorul ....., judeţul ..........., actul de identitate ......., seria ........ nr. ................, CNP: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, eliberat la data de .................... de cãtre ....................., are calitatea de membru ................ al Uniunii ........................ .
Uniunea a dobândit calitatea de persoanã juridicã de utilitate publicã prin Hotãrârea Guvernului nr. .................
Certificãm corectitudinea şi legalitatea datelor înscrise în prezenta adeverinţã.

Preşedinte,
...................


ANEXA 2
la normele metodologice

Denumirea uniunii de creatori .......................
Localitatea .........................................
Judeţul/Sectorul ....................................
Telefon .................., fax .....................

TABEL
nominal cuprinzând persoanele care au
calitatea de pensionar al sistemului public de pensii
şi sunt membri ai uniunii de creatori


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Numele Numãrul deciziei
crt. şi prenumele Adresa de pensie CNP
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Cerficãm corectitudinea datelor înscrise în prezentul tabel.

Preşedinte,
................


ANEXA 3
la normele metodologice


CASA JUDEŢEANĂ DE PENSII .....................

Subsemnatul/Subsemnata .........................., nãscut/nãscutã la data de .................. în localitatea ....................., judeţul ..............., fiul/fiica lui ..................... şi al/a ...................., posesor/posesoare al/a BI/CI seria ....... nr. .............., având CNP ......................, domiciliat/domiciliatã în localitatea .........................., str. ...................... nr. ....., bl. .... sc. ...., ap. ...., sectorul/judeţul ..............., solicit în baza <>art. 1 alin. (1) din Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publicã, acordarea indemnizaţiei lunare.
Menţionez cã beneficiez de pensie de ..............., în baza Deciziei nr. ............. din ..............., prin talon de pensie nr. ......................, din care anexez câte un exemplar.
Mai anexez la prezenta cerere urmãtoarele acte:
a) copia de pe legitimaţia de membru al uniunii de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoanã juridicã de utilitate publicã;
b) copie de pe buletinul de identitate/cartea de identitate;
c) adeverinţã eliberatã de uniunea de creatori legal constituitã şi recunoscutã ca persoanã juridicã de utilitate publicã al cãrei membru sunt.
Solicit ca plata indemnizaţiei sã se facã prin: mandat poştal/cont curent/cont de card.
Declar pe propria rãspundere, sub sancţiunea prevederilor art. 292 din Codul penal, cã nu beneficiez de indemnizaţia acordatã în temeiul <>Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit, cu modificãrile ulterioare.
Cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal privind falsul în declaraţii, declar cã nu am mai solicitat şi nu voi mai solicita acordarea indemnizaţiei în baza calitãţii de membru al unei alte uniuni.
Mã oblig sã anunţ în scris casa teritorialã de pensii despre orice modificare a condiţiilor de acordare a indemnizaţiei lunare reparatorii, în termen de 15 zile de la data producerii acesteia.
Am luat la cunoştinţã faptul cã sunt obligat sã restitui sumele încasate necuvenit, ca urmare a intervenirii modificãrilor pe care nu le-am comunicat casei teritoriale de pensii.

Data ............. Semnãtura ......................


ANEXA 4
la normele metodologice

Casa Judeţeanã de Pensii ................/Casa Localã de Pensii ......................
Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti/Casa Localã de Pensii a Sectorului ...........

DECIZIA
Nr. ......... din .........................

pentru stabilirea indemnizaţiei prevãzute de Legea nr.
8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii
sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de
creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice
de utilitate publicã

Cod ..............

Ca urmare a cererii şi a examinãrii documentelor din dosarul înregistrat la nr. ......./.............. pentru acordarea indemnizaţiei lunare în baza <>art. 1 alin. (1) din Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publicã, se admite/se respinge cererea solicitantului .........................., CNP ......................, având calitatea de pensionar ........................, nãscut/nãscutã la data de ......................., şi se stabilesc urmãtoarele drepturi lunare începând cu data de ......................... :
- indemnizaţia lunarã de ...................... lei.
Cererea se respinge pentru urmãtoarele motive: ...................................... .
Plata drepturilor se va face cãtre ............................., CNP .................................., la adresa:
localitatea ............................, str. .......................... nr. ......, bl. ..... sc. .... .
Decizia poate fi contestatã conform prevederilor <>Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 , cu modificãrile ulterioare.
Începând cu luna ............../anul .........., înceteazã plata indemnizaţiei stabilite conform prevederilor <>Legii nr. 8/2006 (Dosar nr. .................).

Director executiv adjunct, Întocmit Verificat
........................ ............ ..................

În situaţia casei locale de pensii decizia se semneazã de şeful casei locale de pensii.

-----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016