Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 22 februarie 2023  de aplicare a Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 22 februarie 2023 de aplicare a Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 161 din 24 februarie 2023
──────────
    Aprobate prin HOTĂRÂREA nr. 152 din 22 februarie 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 161 din 24 februarie 2023.
──────────
    ART. 1
    (1) Prezentele norme metodologice sunt aplicabile vehiculelor fără stăpân şi vehiculelor abandonate, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. a) şi b) din Legea nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În sensul Legii nr. 421/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi al prezentelor norme metodologice, prin vehicul se înţelege orice sistem mecanic, cu sau fără mijloace de autopropulsare, destinat utilizării ca mijloc de transport persoane şi/sau bunuri pe o cale de comunicaţie terestră, subterană, aeriană sau pe apă ori destinat efectuării de servicii sau lucrări.
    (3) Indiciile temeinice pe baza cărora se apreciază că un vehicul este fără stăpân sau abandonat, în sensul art. 3 alin. (1) din Legea nr. 421/2002, cu modificările şi completările ulterioare, constau în împrejurări legate de starea fizică sau situaţia juridică a vehiculului, cum ar fi gradul de uzură ridicat al acestuia, de natură a-l face impropriu utilizării conform destinaţiei, lipsa unor părţi componente, radierea din circulaţie, lipsa asigurării obligatorii de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, expirarea termenului inspecţiei tehnice periodice sau alte asemenea.

    ART. 2
    Primarul şi conducătorul unităţii de poliţie din unitatea administrativ-teritorială ori din subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului pot încheia un protocol de colaborare pentru stabilirea modalităţilor concrete de conlucrare în vederea aplicării dispoziţiilor Legii nr. 421/2002, cu modificările şi completările ulterioare, prin care să stabilească următoarele:
    a) modalitatea de realizare a schimbului de informaţii între părţi pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 421/2002, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) tipurile de activităţi necesar a fi realizate în comun de către părţi şi modul de organizare a acestora;
    c) persoanele desemnate de părţi să urmărească modul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 421/2002, cu modificările şi completările ulterioare;
    d) alte forme concrete de colaborare apreciate ca fiind eficiente, în funcţie de situaţia de fapt de la nivelul unităţii administrativ-teritoriale ori al subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului.


    ART. 3
    Prin grija primarului se identifică şi se amenajează corespunzător un loc destinat depozitării vehiculelor fără stăpân şi a vehiculelor abandonate, precum şi o încăpere pentru depozitarea bunurilor aflate în interiorul acestora, în cazul vehiculelor deschise.

    ART. 4
    (1) Persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 421/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se sesizează din oficiu cu privire la existenţa, pe teritoriul administrativ al unităţii administrativ-teritoriale, respectiv al subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului, a unor vehicule fără stăpân sau a unor vehicule abandonate.
    (2) Orice persoană poate formula, în scris sau verbal, sesizări cu privire la existenţa, pe teritoriul administrativ al unităţii administrativ-teritoriale, respectiv al subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului, a unor vehicule fără stăpân sau a unor vehicule abandonate, care se adresează primarului sau unităţii de poliţie.
    (3) Sesizările scrise pot fi transmite prin serviciul poştal sau de curierat, precum şi prin intermediul poştei electronice sau, acolo unde este disponibil, al formularului online, afişate pe pagina de internet a autorităţii administraţiei publice locale şi a unităţii de poliţie.
    (4) Sesizările verbale pot fi adresate direct, la sediul autorităţii administraţiei publice locale sau al unităţii de poliţie, precum şi telefonic, la numerele de telefon afişate la sediul şi pe pagina de internet ale autorităţii administraţiei publice locale şi ale unităţii de poliţie.
    (5) Sesizările scrise se înregistrează imediat după primire, iar cele verbale se consemnează într-un registru special.

    ART. 5
    (1) În vederea aplicării dispoziţiilor art. 3 din Legea nr. 421/2002, cu modificările şi completările ulterioare, situaţia vehiculelor se verifică iniţial pe teren, iar procesul-verbal de constatare este semnat inclusiv de un martor sau este însoţit de planşe foto efectuate de către agenţii constatatori, din care să reiasă că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 2 lit. b) din Legea nr. 421/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Planşele foto trebuie să conţină în mod obligatoriu data şi ora la care au fost efectuate.
    (2) În lipsa unui martor, agentul constatator va preciza motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.
    (3) Procesul-verbal de constatare cuprinde o scurtă descriere a stării fizice a vehiculului, precum şi date de identificare a acestuia, astfel cum rezultă din inspectarea vizuală a vehiculului, inclusiv a conţinutului plăcuţelor de înmatriculare şi al marcajelor oficiale care sunt aplicate pe vehicul şi pot fi citite.
    (4) În funcţie de starea fizică a vehiculului şi de categoria acestuia, în procesul-verbal de constatare se înscriu cât mai multe dintre următoarele date de identificare:
    a) numărul de înmatriculare, de înregistrare sau de identificare;
    b) categoria vehiculului;
    c) marca şi tipul vehiculului;
    d) seria motorului;
    e) seria şasiului sau caroseriei;
    f) culoarea.

    (5) În situaţia în care în interiorul vehiculului se află şi alte bunuri, procesul-verbal de constatare conţine şi inventarul acestora, în cazul vehiculelor deschise.
    (6) Modelul procesului-verbal de constatare este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.

    ART. 6
    Restituirea vehiculului potrivit art. 7 din Legea nr. 421/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se face pe bază de proces-verbal încheiat între persoana împuternicită de primar şi proprietarul sau deţinătorul legal al vehiculului.

    ART. 7
    În cazul vehiculelor înscrise în registrul naţional de evidenţă a vehiculelor înmatriculate ori în evidenţele Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii sau ale consiliilor locale, primarul transmite către autoritatea care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea o copie a dispoziţiei prin care vehiculul a fost declarat ca fiind fără stăpân sau abandonat, emisă în temeiul art. 4 alin. (2) din Legea nr. 421/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 8
    În aplicarea art. 10 din Legea nr. 421/2002, cu modificările şi completările ulterioare, vehiculul poate fi valorificat sau predat unităţii de colectare şi valorificare a deşeurilor numai dacă:
    a) dispoziţia primarului prin care s-a constatat trecerea de drept a vehiculului în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale nu a fost atacată în termenul prevăzut la art. 10 alin. (2) din Legea nr. 421/2002, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) hotărârea judecătorească prin care a fost respinsă acţiunea proprietarului sau a deţinătorului legal al vehiculului îndreptată împotriva dispoziţiei primarului de constatare a trecerii de drept a vehiculului în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale a rămas definitivă.


    ART. 9
    (1) Valorificarea bunurilor trecute de drept în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale în condiţiile art. 8 sau, după caz, ale art. 10 alin. (1) din Legea nr. 421/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se face prin vânzare sau prin valorificare la o unitate de colectare şi valorificare a deşeurilor.
    (2) În vederea valorificării, bunurile sunt evaluate, prin grija primarului, ocazie cu care vor fi inventariate şi valorificate inclusiv bunurile aflate în interiorul vehiculului.
    (3) Valorificarea în modalitatea vânzării se realizează prin vânzarea directă sau prin vânzarea la licitaţie, potrivit procedurii privind evaluarea şi valorificarea bunurilor sechestrate, aplicabilă la nivelul organelor fiscale locale, care se aplică în mod corespunzător.
    (4) Sumele obţinute din valorificarea bunurilor se fac venit la bugetul unităţii administrativ-teritoriale.

    ANEXA 1

    la normele metodologice
    Modelul procesului-verbal de constatare
    ROMÂNIA
    ...........................................
    (denumirea instituţiei din care face parte agentul constatator)

    PROCES-VERBAL DE CONSTATARE
    Seria ....... nr. ........
    Încheiat astăzi ..................., în localitatea ................., judeţul ................
    Agent constatator ............................ (grad, nume, prenume, funcţie) din ........................... (unitatea)
    Constat că vehiculul cu nr. de înmatriculare/înregistrare/identificare ................................, categoria ..........................., marca şi tipul .........................., seria motorului ..........., seria şasiului sau caroseriei ................, culoarea .........., starea fizică ........., în legătură cu care am fost sesizaţi că ar putea fi fără stăpân sau abandonat, a fost identificat în ziua de ....................., ora ........, în localitatea ..........................., str. ......... nr. ...., sectorul ........, judeţul ........., urmând a fi înştiinţate autorităţile abilitate pentru efectuarea verificărilor legale privind situaţia juridică a acestuia.
    Alte menţiuni (inventarul bunurilor aflate în vehicul): .........................
    .............................................................................................
    ............................................................................................
    ..............................................................................................
    .............................................................................................
    ...............................................................................................

    Fapt atestat de martorul ........................................, domiciliat în .........................., str. ................................... nr. ...., bl. ..., judeţul ........, act de identitate ... seria ... nr. ..........., emis de ......., C.N.P. .../.../.../.../.../.../.../.../.../.../.../.../.../
    Procesul-verbal a fost încheiat în lipsa unui martor, întrucât .......................................... .
    Au fost realizate planşe foto, cu ocazia încheierii prezentului proces-verbal: [ ] da/[ ] nu.
    Pentru care s-a încheiat prezentul proces-verbal în baza art. 5 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 152/2023.
    Agent constatator,
    Martor,

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016