Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 19 octombrie 2022  privind alocarea de fonduri de la bugetul de stat instituţiilor de învăţământ superior de stat pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor extracurriculare - ştiinţifice, tehnice, cultural-artistice şi sportive naţionale, precum şi a celor pentru studenţii capabili de performanţe    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 19 octombrie 2022 privind alocarea de fonduri de la bugetul de stat instituţiilor de învăţământ superior de stat pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor extracurriculare - ştiinţifice, tehnice, cultural-artistice şi sportive naţionale, precum şi a celor pentru studenţii capabili de performanţe

EMITENT: Ministerul Educaţiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1058 din 1 noiembrie 2022
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 6.121 din 19 octombrie 2022, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1058 din 1 noiembrie 2022.
──────────
    ART. 1
    (1) Instituţiile de învăţământ superior de stat pot organiza, împreună cu studenţii, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a, după caz, fazele naţionale ale activităţilor extracurriculare - ştiinţifice, tehnice, cultural-artistice şi sportive naţionale.
    (2) Instituţiile de învăţământ superior de stat care organizează activităţi extracurriculare - ştiinţifice, tehnice, cultural-artistice şi sportive naţionale, precum şi cele pentru studenţii capabili de performanţe pot solicita Ministerului Educaţiei, denumit în continuare M.E., alocarea de fonduri de la bugetul de stat în vederea organizării şi desfăşurării acestora.
    (3) Pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor extracurriculare - ştiinţifice, tehnice, cultural-artistice şi sportive naţionale, precum şi a celor pentru studenţii capabili de performanţe, instituţiile de învăţământ superior de stat utilizează şi fonduri din veniturile proprii.

    ART. 2
    (1) Fondurile solicitate de instituţiile de învăţământ superior de stat de la bugetul de stat pentru organizarea şi desfăşurarea de activităţi extracurriculare - ştiinţifice, tehnice, cultural-artistice şi sportive naţionale, precum şi a celor pentru studenţii capabili de performanţe se alocă de către M.E. în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie.
    (2) Pentru activităţile prevăzute la alin. (1), M.E. poate aproba alocarea de fonduri de la bugetul de stat destinate următoarelor categorii de cheltuieli: cheltuieli ocazionate de organizarea activităţii extracurriculare - ştiinţifice, tehnice, cultural-artistice şi sportive naţionale, precum şi de transportul, cazarea şi masa participanţilor.
    (3) Pe perioada stării de alertă, de necesitate sau de urgenţă, activităţile extracurriculare aprobate se pot desfăşura şi în sistem online. În cazul organizării online a activităţilor extracurriculare, cheltuielile specifice de organizare sunt destinate închirierii de platforme online, acces la baze de date şi aplicaţii virtuale, cheltuieli pentru publicarea lucrărilor ştiinţifice ale studenţilor, cheltuieli pentru asigurarea vizibilităţii activităţilor extracurriculare, închiriere de softuri etc.
    (4) În cazul încetării stării de alertă, de necesitate sau de urgenţă, activităţile extracurriculare aprobate în format online se reiau în format fizic cu alocarea de fonduri conform cuantumurilor prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a)-d), cu încadrarea în suma aprobată.
    (5) Instituţiile de învăţământ superior de stat organizatoare de activităţi extracurriculare - ştiinţifice, tehnice, cultural-artistice şi sportive naţionale pot acorda stimulente financiare participanţilor din veniturile proprii.
    (6) Participanţii la activităţile extracurriculare ştiinţifice, tehnice, cultural-artistice şi sportive naţionale pot fi: studenţi români, studenţi străini şi elevi în clasele terminale ale liceului (clasele a XI-a şi a XII-a).

    ART. 3
    (1) Instituţiile de învăţământ superior de stat organizatoare de activităţi extracurriculare - ştiinţifice, tehnice, cultural-artistice şi sportive naţionale transmit la M.E., centralizat, conform anexelor 3 şi 4, până la data de 2 decembrie a anului în curs (data de înregistrare în M.E.), solicitările de aprobare a acţiunilor pentru organizarea în anul bugetar următor a acestora, precum şi devizele estimative de cheltuieli aferente acestora.
    (2) Solicitările instituţiilor organizatoare sunt însoţite şi de documentele care se întocmesc conform modelelor prevăzute în anexele nr. 1-4 care fac parte integrantă din prezentele norme metodologice şi sunt asumate atât de către coordonatorii proiectelor, cât şi de către rectorii instituţiilor organizatoare.

    ART. 4
    (1) Cuantumul pentru fiecare categorie de cheltuieli care poate fi alocat din bugetul de stat se stabileşte după cum urmează:

┌────────────────────────┬─────────────┐
│ │50 lei/ │
│a) transport dus-întors:│participant/ │
│ │activitate; │
├────────────────────────┼─────────────┤
│b) cazare: │85 lei/zi/ │
│ │participant; │
├────────────────────────┼─────────────┤
│c) masă: │90 lei/zi/ │
│ │participant; │
├────────────────────────┼─────────────┤
│d) cheltuieli de │30 lei/ │
│organizare: │participant/ │
│ │activitate; │
├────────────────────────┼─────────────┤
│e) cheltuieli specifice │100 lei/ │
│de organizare a │persoană/ │
│acţiunilor online: │activitate. │
└────────────────────────┴─────────────┘



    (2) Devizul estimativ de cheltuieli se întocmeşte pe baza cuantumului aprobat pentru fiecare categorie de cheltuieli şi în funcţie de numărul de participanţi care se deplasează pentru desfăşurarea activităţii, numărul de nopţi de cazare/participant, numărul de zile pentru care se solicită masa/participant, cheltuieli de organizare, pe surse de finanţare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1. În cazul organizării online a activităţilor extracurriculare, devizul estimativ, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2, se întocmeşte pe baza cuantumului aprobat conform alin. (1) lit. e).
    (3) Instituţiile de învăţământ superior de stat propun, până în data de 2 decembrie a anului în curs, activităţi extracurriculare care urmează a se desfăşura până la data de 15 decembrie a anului bugetar următor.

    ART. 5
    (1) Lista activităţilor extracurriculare cu devizele centralizate pe universităţi şi suma totală aferentă se aprobă de către ordonatorul principal de credite în vederea realizării activităţilor extracurriculare - ştiinţifice, tehnice, cultural-artistice şi sportive naţionale, pe baza propunerilor transmise până în data de 2 decembrie a anului în curs.
    (2) Suma totală aprobată menţionată la alin. (1) se virează instituţiilor la începutul anului calendaristic în care se desfăşoară activităţile extracurriculare şi cuprinde sumele aferente fiecărei acţiuni extracurriculare supuse aprobării conform alin. (1).
    (3) Sumele aferente activităţilor extracurriculare care nu s-au desfăşurat pot fi transferate doar către acele activităţi extracurriculare din lista aprobată iniţial de ordonatorul de credite, însă numai după notificarea M.E. Totodată, sumele aprobate pot fi transferate de la o categorie de cheltuieli la alta în cadrul aceleiaşi acţiuni, dar şi de la o activitate la alta, fără a se depăşi cuantumul/categorie/persoană şi suma totală aprobată.
    (4) După desfăşurarea activităţilor se întocmeşte un raport, în două exemplare, în care se prezintă pentru fiecare activitate devizul postcalcul, care trebuie să cuprindă numărul participanţilor, al zilelor de desfăşurare şi sumele finale utilizate, precum şi sumele rămase neutilizate.
    (5) Raportul se transmite în original la M.E. până în data de 15 decembrie (data de înregistrare în M.E.) a anului financiar pentru care s-au aprobat şi alocat fondurile.
    (6) Instituţiile de învăţământ superior de stat care nu transmit raportul menţionat la alin. (5) până în data de 15 decembrie sunt exceptate de la alocarea fondurilor pentru activităţile extracurriculare care se vor desfăşura în anul următor.
    (7) După desfăşurarea activităţilor extracurriculare, fondurile care rămân neutilizate se virează în bugetul M.E. de către instituţia de învăţământ superior de stat organizatoare, până la data de 15 decembrie a anului în care s-au desfăşurat activităţile extracurriculare.

    ART. 6
    (1) Instituţiile de învăţământ superior de stat organizatoare ale activităţilor extracurriculare - ştiinţifice, tehnice, cultural-artistice şi sportive naţionale răspund, potrivit legii, de utilizarea fondurilor alocate din bugetul M.E. cu această destinaţie.
    (2) Un exemplar din raportul menţionat la art. 5 alin. (5), precum şi documentele justificative care stau la baza desfăşurării activităţilor extracurriculare se păstrează în arhiva instituţiilor de învăţământ superior de stat organizatoare timp de 10 ani, cu începere de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite, pentru eventualele controale ale M.E. sau ale altor instituţii abilitate în acest sens.

    ANEXA 1

    la normele metodologice
    Deviz preliminar

┌──────────┬────────┬────┬─────┬───────┐
│Tip │Nr. de │Nr. │Suma │Sumă │
│cheltuială│persoane│de │(lei)│alocată│
│ │ │zile│ │(lei) │
├──────────┼────────┼────┼─────┼───────┤
│Transport │X │- │50 │X x 50 │
├──────────┼────────┼────┼─────┼───────┤
│Masă │Y │a │90 │Y x a x│
│ │ │ │ │90 │
├──────────┼────────┼────┼─────┼───────┤
│Cazare │Z │b │85 │Z x b x│
│ │ │ │ │85 │
├──────────┼────────┼────┼─────┼───────┤
│Cheltuieli│ │ │ │ │
│de │W │- │30 │W x 30 │
│organizare│ │ │ │ │
├──────────┴────────┴────┴─────┼───────┤
│Total sumă │Σ │
└──────────────────────────────┴───────┘


    Rector,
    ..........................
    Coordonator proiect,
    ...................................

    ANEXA 2

    la normele metodologice
    Deviz preliminar (pentru activităţi online)

┌────────────┬────────┬────────┬───────┐
│Tipul │Nr. de │Sumă/ │Sumă │
│cheltuielii │persoane│persoană│alocată│
├────────────┼────────┼────────┼───────┤
│Cheltuieli │ │ │ │
│specifice de│W │100 │W x 100│
│organizare │ │ │ │
└────────────┴────────┴────────┴───────┘


    Rector,
    ...................................
    Coordonator proiect,
    ...............................

    ANEXA 3

    la normele metodologice
    Fişă de aplicaţie
    (maximum 1 pagină)
    Instituţia: Universitatea ..................
    Activitatea 1, organizată de către universitate în parteneriat cu: [Universitatea ............., organizaţia studenţească .............., grupul de iniţiativă din cadrul universităţii ..................................]
    Titlul activităţii: exemplu de titlu de activitate extracurriculară
    Se va desfăşura între: X.x.2022/X.x.2022
    Scopul activităţii (maximum 3 rânduri, font 12, Times New Roman)
    Descrierea activităţii (maximum 15 rânduri, font 12, Times New Roman)
    Numărul de studenţi beneficiari direcţi: x
    Descrierea parteneriatului (de exemplu, cu alte universităţi, organizaţii studenţeşti, grupuri de iniţiativă din universitate) (maximum 5 rânduri, font 12, Times New Roman)
    Buget total solicitat conform anexei nr. 1 la normele metodologice - Deviz estimativ de cheltuieli: ............... lei
    Rector,
    ..........................
    Coordonator proiect,
    .............................

    ANEXA 4

    la normele metodologice
    Deviz centralizat
    Semnificaţia coloanelor din tabelul de mai jos este următoarea:
    A - Număr de persoane cheltuieli de organizare;
    B - Număr de persoane cheltuieli de organizare (online).

┌────────────┬──────────┬─────────┬────────┬─────┬────────┬──────┬─┬─┐
│ │ │Număr de │Număr de│Număr│Număr de│Număr │ │ │
│Ordinea de │Denumire │persoane │persoane│de │persoane│de │A│B│
│prioritate*)│activitate│transport│masă │zile │cazare │zile │ │ │
│ │ │ │ │masă │ │cazare│ │ │
└────────────┴──────────┴─────────┴────────┴─────┴────────┴──────┴─┴─┘


    *) Se va ţine cont de importanţa activităţii pentru universitate.
    Rector,
    ............................
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016