Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 18 decembrie 2002  privind deschiderea de contingente tarifare la importul in Romania al unor produse agricole originare din Uniunea Europeana si modul de administrare a acestor contingente in anul 2003    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 18 decembrie 2002 privind deschiderea de contingente tarifare la importul in Romania al unor produse agricole originare din Uniunea Europeana si modul de administrare a acestor contingente in anul 2003

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 963 din 28 decembrie 2002

ART. 1
(1) La importul în România al produselor originare din Uniunea Europeanã se deschid, pentru anul 2003, contingentele tarifare prevãzute în anexa nr. 1.1 la prezentele norme metodologice.
(2) Admiterea la import a mãrfurilor originare din Uniunea Europeanã în cadrul contingentelor tarifare stabilite potrivit art. 3 se face numai dupã prezentarea în fata autoritãţilor vamale a certificatului de import prevãzut la art. 3 alin. (1) lit. a) şi a certificatului de circulaţie a mãrfurilor tip EUR 1, eliberat de autoritãţile vamale ale Uniunii Europene.
ART. 2
Alocarea de cote în cadrul contingentelor tarifare prevãzute la art. 1 se face de cãtre Departamentul de Comerţ Exterior.
ART. 3
(1) În vederea admiterii importurilor în cadrul contingentelor tarifare prevãzute la art. 1, importatorii vor prezenta urmãtoarele documente:
a) certificat de import, original şi doua copii, conform formularului prevãzut în anexa nr. 1.2 la prezentele norme metodologice;
b) declaraţie suplimentarã a importatorului, conform formularului prevãzut în anexa nr. 1.3 la prezentele norme metodologice;
c) copie a actului de constituire a agentului economic, din care sa rezulte ca, potrivit obiectului de activitate, desfãşoarã activitãţi de import de produse agroalimentare. Copia actului de constituire nu este necesarã în cazul în care a fost depusa la Departamentul de Comerţ Exterior în anul 2002, cu condiţia sa nu fi intervenit modificãri cu privire la obiectul de activitate.
(2) Documentele prevãzute la alin. (1) se depun la registratura Departamentului de Comerţ Exterior.
(3) La deschiderea contingentelor tarifare pentru carne de pasare şi preparate din carne de pasare, carne de bovina, branzeturi şi zahãr, documentele prevãzute la alin. (1) se transmit Departamentului de Comerţ Exterior prin posta, cu scrisoare recomandatã cu confirmare de primire, începând cu prima zi lucrãtoare a lunii în care se deschide contingentul tarifar menţionat.
(4) Depunatorul documentelor prevãzute la alin. (1) trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa reprezinte un singur agent economic;
b) sa aibã calitatea de angajat al agentului economic pe care îl reprezintã. Pentru dovedirea calitãţii de angajat depunatorul va prezenta, dupã caz, fie o copie de pe contractul de munca avizat de autoritãţile competente, fie o copie certificatã de pe cartea de munca;
c) sa depunã un singur certificat de import pentru aceeaşi grupa de produse.
(5) Depunerea de certificate de import pentru mai multe contingente se poate face numai cu respectarea prevederilor alin. (4).
(6) Certificatul de import şi declaraţia suplimentarã a importatorului se completeazã cu toate datele şi informaţiile solicitate, cu excepţia casutelor nr. 2 şi 8 "Viza autoritãţilor competente", rezervate pentru viza autoritãţilor abilitate sa elibereze certificatul.
(7) Rãspunderea pentru veridicitatea datelor şi informaţiilor înscrise în documentele prevãzute la alin. (6) revine importatorilor respectivi. Declaraţiile importatorului din casuta nr. 9 - "Declaraţie importator" a certificatului de import şi declaraţia suplimentarã prevãzutã în anexa nr. 1.3 la prezentele norme metodologice vor fi semnate numai de asociatul/directorul agentului economic importator care solicita alocarea de cote.
(8) Specimenele de semnatura ale persoanelor împuternicite din cadrul Departamentului de Comerţ Exterior sa semneze aceste certificate, precum şi specimenul de ştampila vor fi transmise la Direcţia Generalã a Vamilor în vederea difuzãrii acestora la unitãţile vamale din teritoriu.
ART. 4
(1) Dupã examinarea cererilor primite alocarea cotelor în cadrul contingentelor tarifare se va face în ordinea înregistrãrii cererilor şi în limita cantitãţilor disponibile la data primirii cererilor respective.
(2) La alocarea cotelor se va urmãri asigurarea unui tratament nedisciminatoriu pentru importatorii interesaţi din România, în ceea ce priveşte accesul la aceste contingente tarifare, pana la epuizarea lor.
(3) Operatorii economici care nu au respectat prevederile Ordinului ministrului afacerilor externe nr. 123c/2002 , referitoare la notificarea efectuãrii cotelor de import alocate sau la restituirea certificatelor de import neutilizate, nu vor avea acces la contingentele tarifare preferenţiale instituite în baza prezentelor norme metodologice.
(4) Cantitatea maxima alocata importatorilor cu ocazia prezentãrii unei cereri nu poate depãşi, pentru fiecare contingent tarifar, procentul prevãzut în anexa nr. 1.1 la prezentele norme metodologice, aplicat la nivelul iniţial al contingentului.
ART. 5
(1) Operatorii economici cãrora li s-au eliberat certificate de import vor trebui sa facã dovada efectuãrii importului respectiv, prezentând, în termen de cel mult 10 zile de la data vamuirii, o copie a declaraţiei vamale de import.
(2) Operatorii economici care fac dovada efectuãrii cotelor alocate anterior pot beneficia în continuare de noi cote, în limitele prevãzute la art. 4 alin. (1).
ART. 6
(1) Certificatele de import se elibereazã în termen de cel mult 5 zile lucrãtoare de la data depunerii lor.
(2) Ridicarea de la Departamentul de Comerţ Exterior a certificatului de import se face numai de cãtre angajaţii agentului economic importator sau de cãtre persoanele împuternicite în acest scop de conducerea agentului economic.
(3) Certificatele de import care nu au fost ridicate în termen de cel mult 10 zile lucrãtoare de la data eliberãrii se anuleazã.
ART. 7
Certificatele de import sunt valabile pentru o perioada de cel mult doua luni de la data eliberãrii, fãrã ca durata de valabilitate sa depãşeascã sfârşitul perioadei pentru care contingentul a fost stabilit.
ART. 8
(1) În situaţii excepţionale, la cererea justificatã a operatorilor economici, certificatele de import pot fi prelungite o singura data, cu cel mult 15 zile. În acest sens agentul economic importator va prezenta Departamentului de Comerţ Exterior documentele justificative din care rezulta ca respectivul contract se afla în derulare.
(2) La cererea justificatã a operatorilor economici, Departamentul de Comerţ Exterior poate aproba înlocuirea o singura data a certificatului de import, ca urmare a modificãrii partenerului extern sau a tarii de origine, în cadrul termenului de valabilitate a certificatului emis anterior şi în condiţiile returnarii originalului acestuia.
ART. 9
Certificatele de import eliberate sunt netransmisibile, ele putând fi utilizate numai de titulari.
ART. 10
(1) În cazul în care din diferite motive certificatul eliberat nu este utilizat în termenul prevãzut la art. 7, va fi restituit Departamentului de Comerţ Exterior în termen de 5 zile de la data expirãrii valabilitãţii.
(2) Pentru certificatele utilizate parţial se va prezenta o confirmare din partea organelor vamale, prin care se atesta cantitãţile efectiv importate în baza acestor certificate, în termenul prevãzut la alin. (1).
(3) Nerestituirea în termen a certificatelor neutilizate conduce la excluderea agenţilor economici respectivi de la dreptul de a beneficia ulterior, în cursul anului 2003, de regimul preferenţial instituit în conformitate cu prezentele norme metodologice. Totodatã agenţii economici respectivi nu vor avea acces la contingentele tarifare preferenţiale valabile pentru anul 2003.
ART. 11
(1) Cantitãţile rãmase ca urmare a neutilizarii certificatelor de import anulate sau parţial utilizate vor fi realocate agenţilor economici în ordinea prezentãrii cererilor la Departamentul de Comerţ Exterior.
(2) Noile certificate de import se elibereazã în condiţiile prezentelor norme metodologice.
ART. 12
Anexele nr. 1.1-1.3 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.



ANEXA 1.1
──────────
la normele metodologice
────────────────────────

LISTA
contingentelor tarifare pentru importul în România al unor produse agricole
originare din Uniunea Europeanã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Poziţia Contingent Denumirea Taxa Procent
Crt. tarifara (tone) 01.01.- produsului/ vamalã maxim
31.12.2003 Grupei de aplicatã de alocare
produse % %
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.02 01, 02 02 3000, din care: Came de 0 1,0
2000- 1.01-30.06 bovina*1) 2,0
1000-1.07-31.12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. 0206 10 95, 75 Muschi de 0 26,7
0206 2991, bovina*1)
0210 20,
0210 99 51
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. 0207 3.750, din care: Carne de 0 0,85
2.400-1.01-30.06 pasare 1,5
1.350-1.07-31.12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. 0402.10.19 1.500 Lapte praf 15 2,0
0402.21.11; 18,8
0402.21.19;
0402.21.91
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. 0405.10.11; 1.900 Unt 18,8 1,1
0405.10.19;
0405.10.30;
0405.10.50;
0405.10.90;
0405.90.10;
0405.90.90
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. 0406 2.500, din care: Branzeturi şi 0 1,6
1.250-1.01-30.06 casuri 1,6
1.250-1.07-31.12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. 0701.90.50;
0701.90.90 20.000 Cartofi 18,8 0,3
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. 1001.90.91;
1001.90.99; 125.000 Grâu 18,8/ex*1) 4,0
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. 1002.00.00 30.000 Secara 18,8 2,0
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. 1003.00.10 1.118 Orz (pentru
Samanta) 18,8 3,0
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. 1003.00.90 55.882 Orz (altele) 18,8 5,0
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. 1005.10 1.000 Porumb destinat 2,3/ex*1) 4,0
insamantarii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. 1005.9000 36.750 Porumb, altul 0 0,41
decât cel destinat
insamantarii*1)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. 1006, 1102 10.000 Orez, fãina de 18,8/ex*1) 1,0
30 00*1), orez,
1103 19 50*1), crupe şi grisuri
1103 20 50*1) din orez, pelete
din orez
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. 1101, 1103 2250 Fãina din grâu,
11,1103 20 60 crupe şi grisuri,
pelete din grâu*1) 0 0,5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. 1107 7.500 Malt*1) ex 0,675
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. 1517.10 1.000 Margarina 18,75 2,0
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. 1602.31.11; 625, din care: Carne de pasare, 0 6,2
1602,31.19; 325-1.01-30.06 preparata sau 6.7
1602.31.30; 300-1.07-31.12 conservatã
1602.31.90;
1602.32.11;
1602.32.19;
1602.32.30;
1602.32.90;
1602.39.21;
1602.39.29;
1602.39.40;
1602.39.80;
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. 16.02 50 375 Preparate din 0 6,15
carne de bovina*1)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. 1701 11,1701 20.000, din care: Zahãr 18,8 2,0
12,170 199 10.000-1.01.-30.06 2,0
10.000-1.07-31.12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. 1806.32.10; 900 Ciocolata şi 43,2 2,5
1806.90.19; alte preparate 43,2
1806.90.31; alimentare care
1806.90.39; conţin cacao
1806.90.50;
1806.90.60;
1806.90.70;
1806.90.90
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. 2005.70.10;
2005.70.90 5.000 Masline 18,8/ex*1) 1,0
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. 2105.00.10; 160 Inghetata 41,3 10
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. 2203.00.01;
2203.00.09;
2203.00.10 70.000 hl Bere 55 0,5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. 2401.10.10;
2401.10.20;
2401.10.60;
2401.10.70;
2401.20.10;
2401.20.20 2.500 Tutun 18,8 2,5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Nota:


────-
*1) Valabil de la intrarea ia vigoare a Protocolului privind adaptarea aspectelor comerciale ale Acordului European instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunitatile Europene şi Statele Membre ale acestora, pe de alta parte, pentru a lua în considerare rezultatele negocierilor dintre Pãrţi pentru noi concesii reciproce în domeniul comerţului cu produse agricole.





ANEXA 1.2
──────────
la normele metodologice
────────────────────────

Modelul certificatului de import
┌─────────────────────────────────┬──────────────┬─────────────────────────────┐
│1.Importator (nume,adresa) │ ORIGINAL │2.Nr. │
│ ├──────────────┼─────────────────────────────┤
│ │3.An cota │4.Ţara de origine a mãrfii │
│ │ │ │
├─────────────────────────────────┼──────────────┴─────────────────────────────┤
│5.Exportator (nume,adresa,ţara) │ │
│ │ │
│ │ CERTIFICAT DE IMPORT │
├─────────────────────────────────┤ (CONTINGENTE TARIFARE) │
│6.Mijloc de transport │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
├─────────────────────────────────┴──────────┬─────┬───────────────────────────┤
│7.Cod(poziţie TV)/denumire,descriere marfa) │U/M │Valoare conform contract │
│ │cant.│import │
│ │neta │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
├────────────────────────────────────┬───────┴─────┴───────────────────────────┤
│8.Viza,autoritãţilor competente │9.Declaraţie importator │
│ │ │
│ │ │
│ Cantitate/UM:_________________ │Declar ca produsele menţionate în │
│ │prezentul certificat îndeplinesc │
│ │criteriile de origine pentru a │
│ │beneficia de regimul preferenţial │
│ Document valabil pana la:_________ │solicitat │
│ │ │
│ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ │ │
│ (data,ştampila,semnatura │ (data,ştampila,semnatura) │
│ autorizata) │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘






ANEXA 1.3
──────────
la normele metodologice
────────────────────────

Modelul declaraţiei suplimentare a importatorului
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ COD FISCAL. .................. │
│ │
│ DECLARAŢIE SUPLIMENTARĂ A IMPORTATORULUI │
│ │
│ 1. Declar pe propria rãspundere ca în obiectul de activitate al societãţii │
│ pentru care solicit certificatul de import este cuprins şi importul de │
│ produse agroalimentare. │
│ │
│ 2. Ma angajez ca în termen de lO zile de la data utilizãrii certificatului │
│ de import (vamuirii mãrfii) sa prezint la Departamentul de Comerţ │
│ Exterior (Direcţia Negocieri UE, Acquis şi Acorduri de Comerţ Liber) │
│ copia Declaraţiei (Declaraţiilor)vamale de import atestând utilizarea │
│ cotei alocate. │
│ │
│ 3. În cazul în care nu am utilizat certificatul de import în limita │
│ termenului de valabilitate înscris, ma angajez ca în termen de 5 zile │
│ de la expirarea acestuia sa îl returnez la Departamentul de Comerţ │
│ Exterior (Direcţia Negocieri UE, Acquis şi Acorduri de Comerţ Liber), │
│ pentru a evita blocarea cotei. │
│ │
│ │
│ (Denumirea firmei, ştampila, numele şi semnatura solicitantului, │
│ numãr de telefon, persoana de contact) │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘






────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016