Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 17 octombrie 2007  privind procedura de avizare a acordului de primire pentru cercetatorii din tari terte in scopul desfasurarii in Romania de activitati de cercetare-dezvoltare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 17 octombrie 2007 privind procedura de avizare a acordului de primire pentru cercetatorii din tari terte in scopul desfasurarii in Romania de activitati de cercetare-dezvoltare

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 758 din 8 noiembrie 2007

ART. 1
Domeniul de aplicare
(1) Prezentele norme metodologice transpun Directiva 2005/71/CE privind procedura specificã pentru admisia cetãţenilor ţãrilor terţe în scopul desfãşurãrii unei activitãţi de cercetare ştiinţificã, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. 289 din 3 noiembrie 2005. Acestea stabilesc procedura de avizare a acordului de primire pentru cercetãtorii din ţãri terţe în scopul desfãşurãrii în România de activitãţi de cercetare-dezvoltare pe o perioadã mai mare de 3 luni, în vederea acordãrii vizei de lungã şedere şi de prelungire a dreptului de şedere temporarã pentru realizarea unui proiect de cercetare în conformitate cu acordurile de primire încheiate cu unitãţi de cercetare-dezvoltare autorizate.
(2) Prezentele norme metodologice nu se aplicã cercetãtorilor trimişi de cãtre o organizaţie de cercetare dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European cãtre o unitate de cercetare-dezvoltare din România sã desfãşoare activitãţi de cercetare-dezvoltare.
ART. 2
Dispoziţii generale
În sensul prezentelor norme metodologice, termenii şi expresiile se definesc astfel:
a) ţarã terţã înseamnã orice ţarã care nu este membrã a Uniunii Europene sau parte a Spaţiului Economic European;
b) cercetare-dezvoltare înseamnã principalele activitãţi creatoare şi generatoare de progres economic şi social, cuprinzând cercetarea fundamentalã, cercetarea aplicativã, dezvoltarea tehnologicã şi inovarea, definite conform anexei la <>Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţificã şi dezvoltarea tehnologicã, aprobatã prin <>Legea nr. 324/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) unitate de cercetare-dezvoltare autorizatã înseamnã un organism public sau privat care desfãşoarã activitãţi de cercetare-dezvoltare, în conformitate cu legislaţia naţionalã, şi care îndeplineşte condiţiile de autorizare prevãzute în prezentele norme metodologice;
d) cercetãtor este definit conform <>art. 2 lit. k) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strãinilor în România, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 3
Autorizarea unitãţilor de cercetare-dezvoltare
(1) O unitate de cercetare-dezvoltare care doreşte sã primeascã un cercetãtor dintr-o ţarã terţã în scopul desfãşurãrii în România de activitãţi de cercetare-dezvoltare pe o perioadã mai mare de 3 luni trebuie sã fie autorizatã de Autoritatea Naţionalã pentru Cercetare Ştiinţificã şi sã încheie cu cercetãtorul un acord de primire avizat de Autoritatea Naţionalã pentru Cercetare Ştiinţificã.
(2) Pentru a fi autorizatã, în sensul prezentelor norme metodologice, o unitate de cercetare-dezvoltare trebuie sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sã depunã cererea de autorizare prevãzutã în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentele norme metodologice, la Consiliul Naţional al Cercetãrii tiinţifice din Învãţãmântul Superior (dacã este instituţie de învãţãmânt superior de stat sau privatã acreditatã sau structurã a acesteia), Colegiul consultativ pentru cercetare-dezvoltare şi inovare (dacã este institut naţional de cercetare-dezvoltare, unitate sau instituţie de drept public sau privat), Academia Românã sau la academiile de ramurã (dacã este institut, centru sau staţiune de cercetare aparţinând acesteia);
b) sã prezinte împreunã cu cererea de autorizare copii dupã actul de înfiinţare, ultimul bilanţ şi statut;
c) sã facã dovada desfãşurãrii de activitãţi de cercetare prin prezentarea în copie a cel puţin unui contract de cercetare încheiat anterior solicitãrii, anexat la cererea de autorizare.
(3) Autoritatea Naţionalã pentru Cercetare Ştiinţificã comunicã unitãţii de cercetare-dezvoltare, în termenul legal de la data primirii certificãrii de la Consiliul Naţional al Cercetãrii tiinţifice din Învãţãmântul Superior, Colegiul consultativ pentru cercetare-dezvoltare şi inovare, Academia Românã sau academiile de ramurã, dupã caz, acordul sãu la cererea de autorizare, conform anexei nr. 2, care face parte integrantã din prezentele norme metodologice.
(4) Autorizarea unitãţii de cercetare-dezvoltare se acordã pe o perioadã de 5 ani.
(5) Autoritatea Naţionalã pentru Cercetare Ştiinţificã publicã şi actualizeazã cu regularitate pe pagina sa de internet, la adresa www.mct.ro, listele cu unitãţi de cercetare-dezvoltare autorizate.
ART. 4
Acordul de primire
(1) Acordul de primire precizeazã relaţia juridicã dintre unitatea de cercetare-dezvoltare şi cercetãtor, conform formularului-tip prezentat în anexa nr. 3, care face parte integrantã din prezentele norme metodologice. Condiţiile de muncã ale cercetãtorului urmeazã a fi stabilite ulterior de cãtre pãrţi.
(2) Cercetãtorului dintr-o ţarã terţã admis sã desfãşoare activitãţi de cercetare-dezvoltare în alt stat membru în condiţiile Directivei 2005/71/CE i se va permite sã desfãşoare o parte din activitatea de cercetare-dezvoltare pe teritoriul României, în urmãtoarele condiţii:
a) dacã cercetãtorul stã pe teritoriul României pentru o perioadã de pânã la 3 luni, cercetarea poate fi desfãşuratã în baza acordului de primire încheiat în alt stat membru, cu condiţia ca acesta sã aibã suficiente mijloace de întreţinere şi sã nu fie considerat o ameninţare pentru ordinea, siguranţa şi sãnãtatea publicã în România;
b) dacã cercetãtorul rãmâne pe teritoriul României pentru mai mult de 3 luni, este necesar un nou acord de primire pentru desfãşurarea activitãţii de cercetare-dezvoltare în România.
(3) Unitatea de cercetare-dezvoltare autorizatã va informa cu promptitudine Autoritatea Naţionalã pentru Cercetare Ştiinţificã în legãturã cu orice impediment privind implementarea acordului de primire.
ART. 5
Procedura de avizare a acordului de primire
(1) Unitatea de cercetare-dezvoltare autorizatã depune la Autoritatea Naţionalã pentru Cercetare Ştiinţificã acordul de primire spre avizare, în douã exemplare, câte unul pentru fiecare parte semnatarã.
(2) Avizul final al Autoritãţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţificã se va acorda pe formularul de acord de primire de cãtre directorul general al Direcţiei generale programe sau, dupã caz, al organismului intermediar pentru cercetare.
(3) Avizul se acordã în termen de maximum 30 de zile de la solicitarea unitãţilor de cercetare-dezvoltare autorizate cu îndeplinirea cumulativã a condiţiilor prevãzute în <>art. 47^1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 194/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Avizul este valabil 6 luni de la data acordãrii.
ART. 6
Încetarea acordului de primire
(1) Acordul de primire înceteazã în mod automat în cazul în care cercetãtorul nu este admis sau în cazul în care relaţia juridicã dintre cercetãtor şi unitatea de cercetare-dezvoltare autorizatã înceteazã.
(2) În termen de douã luni de la încetarea acordului de primire, unitatea de cercetare-dezvoltare va informa Autoritatea Naţionalã de Cercetare Ştiinţificã cu privire la îndeplinirea de cãtre cercetãtor a activitãţilor de cercetare-dezvoltare prevãzute în proiectul de cercetare.
(3) În situaţia în care, din motive întemeiate, acordul de primire îşi înceteazã valabilitatea înainte de finalizarea proiectului, unitatea de cercetare-dezvoltare este obligatã în termen de o lunã sã notifice acest fapt Autoritãţii Naţionale de Cercetare Ştiinţificã.
ART. 7
Condiţii de refuz şi de retragere
A. În cazul autorizãrii unitãţii de cercetare-dezvoltare
(1) Autorizarea sau reînnoirea autorizãrii unitãţii de cercetare-dezvoltare, dupã caz, este refuzatã în urmãtoarele situaţii:
a) când nu sunt respectate condiţiile prevãzute la art. 3 alin. (2);
b) când nu este respectatã prevederea prevãzutã la art. 6 alin. (2).
(2) În cazul în care autorizarea sau reînnoirea autorizãrii unitãţii de cercetare-dezvoltare a fost refuzatã, se interzice solicitarea unei noi autorizãri pe o perioadã de un an de la data publicãrii deciziei de refuz.
(3) Autorizarea unitãţii de cercetare-dezvoltare este retrasã în urmãtoarele situaţii:
a) când a fost obţinutã în mod fraudulos;
b) când acordul de primire a fost încheiat în mod fraudulos;
c) când nu este respectatã prevederea prevãzutã la art. 6 alin. (3).
(4) În cazul în care autorizarea unitãţii de cercetare-dezvoltare a fost retrasã se interzice solicitarea unei noi autorizãri pe o perioadã de 5 ani de la data publicãrii deciziei de retragere.
B. În cazul avizãrii acordului de primire
Avizul Autoritãţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţificã este refuzat în urmãtoarele situaţii:
a) autorizarea unitãţii de cercetare-dezvoltare şi-a încetat valabilitatea;
b) documentaţia necesarã obţinerii avizului este prezentatã incomplet sau se constatã omisiuni care nu sunt remediate în termen de 5 zile lucrãtoare de la data primirii în scris a notificãrii Autoritãţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţificã;
c) unitatea de cercetare-dezvoltare a încheiat în mod fraudulos un acord de primire cu un cetãţean al unei ţãri terţe.
ART. 8
Contestaţii
Contestaţiile la decizia Autoritãţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţificã de refuz al autorizãrii, reînnoirii autorizãrii sau al avizãrii acordului de primire, precum şi de retragere a autorizãrii unitãţii de cercetare-dezvoltare se depun la sediul Autoritãţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţificã în termen de 10 zile de la data comunicãrii.
ART. 9
Drepturile cercetãtorului
(1) Cercetãtorul admis în condiţiile prezentelor norme metodologice poate desfãşura activitãţi didactice în conformitate cu legislaţia naţionalã.
(2) Numãrul maxim de ore sau de zile pentru activitatea didacticã se stabileşte conform legislaţiei în vigoare la data solicitãrii cercetãtorului.
(3) Cercetãtorul admis în condiţiile prezentelor norme metodologice beneficiazã de aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi cercetãtorii cetãţeni români, în conformitate cu legislaţia şi procedurile naţionale în vigoare, în ceea ce priveşte:
a) recunoaşterea diplomelor, a certificatelor, precum şi a altor calificãri profesionale;
b) raporturile de muncã;
c) securitatea socialã;
d) beneficiile fiscale;
e) accesul la bunuri şi servicii, precum şi la furnizarea de bunuri şi servicii care sunt disponibile publicului.
ART. 10
Dispoziţii finale
(1) Prezentele norme metodologice nu aduc atingere dispoziţiilor mai favorabile cuprinse în:
a) acordurile bilaterale sau multilaterale încheiate între Comunitate sau între Comunitate şi statele membre, pe de o parte, şi una ori mai multe ţãri terţe, pe de altã parte;
b) acordurile bilaterale sau multilaterale încheiate între unul sau mai multe state membre şi una ori mai multe ţãri terţe.
(2) Prezentele norme metodologice nu aduc atingere dreptului statului român de a adopta dispoziţii mai favorabile pentru persoanele cãrora li se aplicã.


ANEXA 1
la normele metodologice


Unitate de cercetare-dezvoltare ..... CNCSIS/Colegiul consultativ CDI/
..................................... Academia Românã/academii de ramurã

Nr. înregistrare ...... Data ........ Nr. înregistrare .... Data .......

CERERE
de autorizare a unitãţii de
cercetare-dezvoltare în vederea aplicãrii directivei 2005/71/CE

Prin prezenta cerere se solicitã autorizarea/reînnoirea autorizãrii
unitãţii de cercetare-dezvoltare cu denumirea ..............................,
adresa ........................., nr. de înregistrare la registrul comerţului
.............., C.U.I ................ reprezentatã de ......................
(nume, prenume, funcţie)
pentru o perioadã de cinci (5) ani în vederea primirii de cercetãtori din
state terţe în scopul desfãşurãrii de activitãţi de cercetare-dezvoltare în
cadrul unor proiecte de cercetare.
Se anexeazã urmãtoarele documente:
a) copii ale actului de înfiinţare, ultimului bilanţ şi statutului;
b) copia a cel puţin unui contract de cercetare încheiat anterior
solicitãrii.
Declarãm pe propria rãspundere cã datele prezentate sunt în conformitate
cu realitatea.

Reprezentant legal al unitãţii Compartiment juridic al unitãţii
de cercetare-dezvoltare de cercetare-dezvoltare
Funcţia ...................... Funcţia ...........................
Nume şi prenume .............. Nume şi prenume ...................
(semnãtura şi ştampila) (semnãtura)




ANEXA 2
la normele metodologice


CNCSIS/Colegiul consultativ CDI/ Autoritatea Naţionalã pentru
Academia Românã/academii de ramurã Cercetare Ştiinţificã
Nr. înregistrare ..... Data ......... Nr. înregistrare ..... Data ......

De acord


Preşedinte ANCS
Nume, prenume
................
(semnãtura şi ştampila)

AUTORIZARE

Prin prezenta se certificã îndeplinirea de cãtre .........................,
(denumirea unitãţii de cercetare-dezvoltare)
adresa ........................., nr. de înregistrare la registrul comerţului
.................., C.U.I ................, reprezentatã de ................,
(nume, prenume, funcţie)
a condiţiilor prevãzute în normele metodologice ce transpun Directiva 2005/
71/CE privind procedura specificã de admisie a cetãţenilor ţãrilor terţe în
scopul desfãşurãrii de activitãţi de cercetare ştiinţificã şi se supune spre
aprobare autorizarea în acest sens a unitãţii de cercetare-dezvoltare precum
şi includerea sa în lista unitãţilor autorizate care se publicã pe pagina de
internet www.mct.ro a Autoritãţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţificã.
Prezenta autorizare este valabilã pentru o perioadã de cinci ani pânã la
data de ........ (ziua şi luna de depunere a cererii de autorizare/anul de
depunere a cererii de avizare + 5).

Preşedintele CNCSIS/Colegiul consultativ CDI/Academia Românã/
academii de ramurã
Nume şi prenume
.................
(semnãtura şi ştampila)



ANEXA 3
la normele metodologice


AVIZAT A.N.C.S.
Direcţia generalã programe/
Direcţia generalã organism intermediar
pentru cercetare
Director general
.....................

Nr. înregistrare .... Data avizãrii .......
Unitate de
cercetare-dezvoltare .......... Autoritatea Naţionalã pentru Cercetare
Nr. înregistrare .... Data .... Ştiinţificã
Nr. înregistrare ....... Data .............

ACORD DE PRIMIRE
În vederea primirii unui cercetãtor dintr-o ţarã terţã invitat de o unitate
de cercetare-dezvoltare autorizatã, cu scopul de a desfãşura activitãţi de
cercetare-dezvoltare în cadrul unui proiect de cercetare pe o duratã mai mare
de trei luni, s-a încheiat prezentul acord prin care:
I. Unitatea de cercetare-dezvoltare solicitantã,
Denumire ..................................................................
Adresã ....................................................................
Nr. de înregistrare la registrul comerţului ........... C.U.I. ............
Reprezentant legal (nume, prenume, funcţie) ...............................
confirmã primirea în calitate de cercetãtor a
Nume (dl, dna) ............................................................
Prenume ...................................................................
Data naşterii .............................................................
Locul naşterii ............................................................
Cetãţenia .................................................................
Domiciliu actual ..........................................................
Titlu (prof., dr., cercetãtor etc.) .......................................
Ultima organizaţie angajatoare ............................................
pentru a desfãşura activitãţi de cercetare ştiinţificã în cadrul
proiectului
(titlul) ..............., derulat prin Programul (PNII, PC7 etc.) ........,
finanţat prin contract de cercetare încheiat cu ............................,
(denumirea contractorului)
înregistrat cu nr .......... din data de ..............,
ce constau în îndeplinirea urmãtoarelor sarcini:
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
Data prevãzutã de început a activitãţii ...................................
Data prevãzutã de sfârşit a activitãţii ...................................
Adresa pe durata şederii ..................................................
...........................................................................
...........................................................................
şi garanteazã cã:
1. cercetãtorul este acceptat în scopul desfãşurãrii activitãţilor mai sus
menţionate;
2. proiectul de cercetare este validat de conducerea unitãţii noastre dupã
examinarea scopului şi a duratei activitãţii de cercetare, a disponibilitãţii
resurselor financiare necesare realizãrii lui, precum şi a calificãrilor
corespunzãtoare ale cercetãtorului, care îi permit accesul la programe de
doctorat şi în acelaşi timp sunt relevante pentru obiectivele proiectului;
3. suportã cheltuielile de şedere şi îndepãrtare a cercetãtorului, în cazul
în care acesta rãmâne ilegal pe teritoriul României dupã încetarea dreptului
de şedere, pentru o perioadã de maxim 6 luni de la încetarea Acordului de
primire.
II. Cercetãtorul se angajeazã sã:
1. îndeplineascã sarcinile asumate în cadrul proiectului de cercetare;
2. dispunã pe perioada şederii de resurse lunare suficiente pentru a-şi
acoperi cheltuielile de întreţinere şi costurile cãlãtoriei de întoarcere la
finalizarea proiectului;
3. deţinã pe perioada şederii o asigurare medicalã valabilã.
III. Pãrţile vor reglementa raporturile de muncã prin încheierea unui
contract individual de muncã sau a unei convenţii civile de prestãri
servicii.
Semnat la ................
(localitatea)
la .......................
(data)

Semnãtura reprezentantului legal al unitãţii Semnãtura cercetãtorului
de cercetare-dezvoltare Compartiment juridic
Direcţia integrare europeanã şi relaţii şi contencios
internaţionale
Nume şi prenume
Nume şi prenume
Avizul se prelungeşte pânã la data de .........


----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016