Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 17 iulie 2009  privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentand asistenta medicala acordata in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 17 iulie 2009 privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentand asistenta medicala acordata in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte

EMITENT: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 545 din 5 august 2009
NORME METODOLOGICE din 17 iulie 2009
privind rambursarea şi recuperarea cheltuielilor reprezentând asistenţa medicalã acordatã în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii la care România este parte
EMITENT: CASA NAŢIONALÃ DE ASIGURÃRI DE SÃNÃTATE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 545 din 5 august 2009


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate îndeplineşte funcţia de organism de legãturã care asigurã comunicarea cu organismele similare din statele care au încheiat cu România documente internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii.
(2) Casele de asigurãri de sãnãtate îndeplinesc funcţia de instituţie competentã, care suportã cheltuielile pentru prestaţiile de boalã şi maternitate şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate acordate asiguraţilor proprii de cãtre furnizori de servicii medicale din alte state, în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii.
ART. 2
Rambursarea cheltuielilor ocazionate de acordarea serviciilor medicale persoanelor asigurate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate din România, aflate pe teritoriul altor state, în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii, precum şi recuperarea sumelor plãtite furnizorilor de servicii medicale cu care Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate sau casele de asigurãri de sãnãtate se aflã în relaţii contractuale pentru serviciile oferite cetãţenilor statelor cu care România are încheiate documente internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii sunt realizate de casele de asigurãri de sãnãtate prin intermediul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi, respectiv, de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate în situaţia în care furnizorul se aflã în relaţii contractuale cu aceasta.
ART. 3
(1) Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate deschide la o instituţie de credit un cont în lei în care casele de asigurãri de sãnãtate vor vira sumele reprezentând cheltuielile ocazionate de acordarea prestaţiilor de boalã şi maternitate şi a indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate asiguraţilor proprii de cãtre furnizori de servicii medicale din alte state, în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii.
(2) Instituţia de credit prevãzutã la alin. (1) va fi selectatã de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, cu respectarea prevederilor <>art. 9 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Prin aceastã instituţie de credit se deruleazã operaţiunile de decontare ocazionate de acordarea serviciilor medicale furnizate în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii.
ART. 4
Acoperirea diferenţelor de curs valutar ce rezultã din operaţiunile de decontare a cheltuielilor ocazionate de acordarea prestaţiilor de boalã şi maternitate în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii se realizeazã din bugetul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.

CAP. II
Recuperarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale acordate asiguraţilor strãini pe teritoriul României

ART. 5
(1) Casa de asigurãri de sãnãtate administreazã baza de date cu cetãţenii strãini beneficiari ai serviciilor medicale în România şi solicitã instituţiilor competente din statele din care provin cetãţenii strãini rambursarea cheltuielilor prin intermediul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, în conformitate cu prevederile documentelor internaţionale la care România este parte.
(2) În cazul în care cetãţeanul strãin a beneficiat pe teritoriul României de servicii medicale oferite de un furnizor de astfel de servicii, aflat în relaţii contractuale cu Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, decontarea acestor servicii se va face din bugetul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, iar administrarea bazei de date în acest caz se va face de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, care solicitã ulterior instituţiilor competente din statele din care provin cetãţenii strãini rambursarea cheltuielilor în conformitate cu prevederile documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii la care România este parte.
(3) Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate prezintã organismului de legãturã din statul din care provine asiguratul strãin, beneficiar al serviciilor medicale, cererea de rambursare a cheltuielilor, în termenele şi condiţiile prevãzute în documentele internaţionale la care România este parte.
(4) Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate deschide un cont în valutã pentru situaţia în care organismele de legãturã prevãzute la alin. (3) vireazã sumele reprezentând cheltuielile aferente serviciilor medicale acordate asiguraţilor strãini pe teritoriul României, în valutã.
(5) În contul prevãzut la art. 3 alin. (1) se vireazã şi sumele, în lei, reprezentând cheltuielile aferente serviciilor medicale acordate asiguraţilor strãini pe teritoriul României, de cãtre organismele de legãturã.
(6) Cheltuielile de administrare ale conturilor prevãzute la alin. (4) şi (5) se vor înscrie în bugetul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate la titlul II "Bunuri şi servicii" alineatul 20.30.30 "Alte cheltuieli cu bunuri şi servicii".
(7) În cazul documentelor internaţionale care prevãd rambursarea în valutã, echivalentul în lei al sumelor încasate de la organismul de legãturã este transferat cãtre casa de asigurãri de sãnãtate pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de acordarea prestaţiilor de boalã şi maternitate şi a indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate cetãţenilor strãini pe teritoriul României.
(8) În situaţia în care organismul de legãturã vireazã contravaloarea în valutã a cererii de rambursare, Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate transferã cãtre casele de asigurãri suma în lei înscrisã de cãtre acestea în cererea de rambursare.
(9) Eventualele diferenţe de curs valutar vor fi suportate din bugetul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.

CAP. III
Rambursarea cheltuielilor aferente prestaţiilor de boalã şi maternitate acordate asiguraţilor în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate din România pe teritoriul altui stat

ART. 6
(1) Casa de asigurãri de sãnãtate vireazã în contul deschis de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate la o instituţie de credit echivalentul în lei al sumelor în valutã, reprezentând cheltuielile ocazionate de acordarea prestaţiilor de boalã şi maternitate asiguraţilor aflaţi în evidenţa acestora de cãtre furnizori de servicii medicale din alte state, în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii. În acest caz se utilizeazã cursul valutar de vânzare al instituţiei de credit respective din ziua completãrii solicitãrii pentru acordare de prevedere bugetarã. În situaţia în care valuta utilizatã nu are stabilit un curs de schimb de cãtre instituţia de credit, se utilizeazã cursul comunicat de Banca Naţionalã a României din ziua completãrii solicitãrii pentru acordare de prevedere bugetarã.
(2) Pentru alocarea de prevederi bugetare se utilizeazã modelul de solicitare pentru acordare de prevedere bugetarã prevãzut în anexa nr. 1. În situaţia în care existã prevederi bugetare neutilizate din solicitãrile anterioare, la completarea cererii de platã externã se va utiliza cursul valutar de vânzare al instituţiei de credit din ziua completãrii ordinului de platã.
(3) Pentru rambursarea cheltuielilor prevãzute la alin. (1), angajamentul legal îl constituie cererea de rambursare a cheltuielilor. Formularele "Propunere de angajare a unei cheltuieli" şi "Angajamentul bugetar individual/global" se întocmesc în baza cererii de rambursare a cheltuielilor. Viza "Bun de platã" se acordã în baza formularelor de rambursare a cheltuielilor.
(4) Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate transferã cãtre organismul de legãturã din statul unde s-au acordat prestaţiile de boalã şi maternitate sumele în valutã pentru cheltuielile menţionate la alin. (1) şi (5), pe baza documentelor prevãzute în anexa nr. 2.
(5) Eventualele diferenţe de curs valutar vor fi suportate din bugetul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
(6) Sumele prevãzute la alin. (1) se suportã din bugetul casei de asigurãri de sãnãtate de la capitolul "materiale şi prestãri servicii cu caracter funcţional".
ART. 7
(1) În condiţiile în care unui asigurat român aflat pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene i se acordã asistenţã medicalã fãrã ca acesta sã prezinte cardul european de asigurãri sociale de sãnãtate sau acesta nu este recunoscut de unitatea sanitarã de la locul de şedere, asiguratul român suportã contravaloarea serviciilor medicale acordate.
(2) În baza unei cereri formulate ulterior cãtre casa de asigurãri de sãnãtate la care persoana este asiguratã, însoţitã de documentele justificative, asiguratului i se pot rambursa costurile acestor servicii în conformitate cu procedura instituitã pentru utilizarea formularului E 126, prevãzutã în Regulamentul (CEE) nr. 1.408/71 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socialã în raport cu lucrãtorii salariaţi şi cu familiile acestora care se deplaseazã în cadrul Comunitãţii, precum şi în Regulamentul (CEE) nr. 574/72 al Consiliului din 21 martie 1972 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate socialã în raport cu salariaţii şi cu membrii familiilor acestora care se deplaseazã în interiorul Comunitãţii.
(3) Dupã finalizarea procedurii instituite pentru utilizarea formularului E126, în vederea rambursãrii, casa de asigurãri de sãnãtate va solicita alocarea de prevederi bugetare utilizând modelul de solicitare pentru acordare de prevedere bugetarã prevãzut în anexa nr. 3.
(4) Rambursarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale suportate de asiguratul din sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate din România în condiţiile alin. (1) şi (2) se efectueazã de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate unde este luatã în evidenţã persoana asiguratã. Rambursarea se realizeazã cãtre asigurat, la solicitarea acestuia, a unui membru al familiei (pãrinte, soţ/soţie, fiu/fiicã) sau a unei persoane împuternicite de acesta, în lei, la cursul Bãncii Naţionale a României de la data efectuãrii plãţii serviciului medical de cãtre asigurat. Cursul Bãncii Naţionale a României este stabilit de cãtre Banca Naţionalã a României în fiecare zi bancarã. Acest curs este valabil pentru ziua urmãtoare, implicit pentru toate tranzacţiile ce urmeazã a fi fãcute în ziua urmãtoare.
(5) Rambursarea prevãzutã la alin. (4) se realizeazã în termen de maximum 90 de zile de la finalizarea procedurii instituite pentru utilizarea formularului E 126.
ART. 8
(1) În condiţiile în care un asigurat în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate din România se deplaseazã într-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical, fãrã aprobarea prealabilã a casei de asigurãri de sãnãtate unde este luat în evidenţã ca persoanã asiguratã, acesta suportã contravaloarea serviciilor medicale acordate.
(2) La solicitarea scrisã a asiguratului, a unui membru al familiei (pãrinte, soţ/soţie, fiu/fiicã) sau a unei persoane împuternicite de acesta, însoţitã de documente justificative, casa de asigurãri de sãnãtate ramburseazã contravaloarea serviciilor medicale acordate potrivit alin. (1) şi plãtite de acesta, la nivelul tarifelor prevãzute la alin. (5).
(3) Dupã întocmirea notei de calcul al sumei care se ramburseazã conform prevederilor alin. (2), casa de asigurãri de sãnãtate va solicita alocarea de prevederi bugetare utilizând modelul de solicitare pentru acordare de prevedere bugetarã prevãzut la anexa nr. 3.
(4) Rambursarea cheltuielilor în condiţiile alin. (1), (2) şi (3) se efectueazã de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate unde este luatã în evidenţã persoana asiguratã cãtre asiguratul care solicitã rambursarea, în lei.
(5) Nivelul la care se realizeazã operaţiunea de rambursare prevãzutã la alin. (4) se stabileşte dupã cum urmeazã:
a) pentru serviciile medicale de specialitate din ambulatoriu, medicamentele în tratamentul ambulatoriu, precum şi dispozitivele medicale destinate recuperãrii unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu: tarife exprimate prin valoarea definitivã a punctului, stabilitã în trimestrul anterior datei la care s-a plãtit serviciul, tarife maximale, tarife, procent din tarife, preţuri de referinţã, procent din preţurile de referinţã, preţuri de decontare, prevãzute de actele normative în vigoare care reglementeazã sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate în vigoare la data efectuãrii plãţii serviciului de cãtre asigurat;
b) pentru spitalizarea continuã: ICM x TCP, unde ICM este cel mai mare indice de case-mix, aferent spitalelor din România şi prevãzut în actele normative care reglementeazã sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate în vigoare la data efectuãrii plãţii serviciului de cãtre asigurat, iar TCP este tariful pe caz ponderat al aceluiaşi spital, aferent aceluiaşi an;
c) pentru spitalizarea de zi: o treime din suma rezultatã în urma aplicãrii procedurii prevãzute la lit. b).
(6) Rambursarea prevãzutã la alin. (4) poate avea loc numai în situaţia în care serviciul medical acordat într-un stat membru al Uniunii Europene şi achitat de cãtre asigurat face parte din pachetul de servicii de bazã din sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate din România.
(7) Rambursarea prevãzutã la alin. (3) se realizeazã în termen de maximum 90 de zile de la data înregistrãrii la casa de asigurãri de sãnãtate a cererii asiguratului, însoţitã de actele doveditoare.
(8) Rambursarea nu trebuie sã depãşeascã contravaloarea în lei a serviciilor medicale achitate de asigurat, la cursul Bãncii Naţionale a României din data efectuãrii plãţii de cãtre asigurat.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 9
(1) Înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor prevãzute la art. 2 şi 3 se efectueazã potrivit monografiei contabile prevãzute în anexa nr. 4.
(2) Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.


ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------

SOLICITARE
pentru acordare de prevedere bugetarã


Vã rugãm sã aprobaţi majorarea bugetului Casei de Asigurãri de Sãnãtate .............. cu suma de ........ lei, pentru a putea efectua plãţile conform art. 6 din anexa la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 729/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind rambursarea şi recuperarea cheltuielilor reprezentând asistenţa medicalã acordatã în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii la care România este parte, astfel: .....................
Aceastã sumã este necesarã pentru efectuarea plãţii sumei de ......... (valuta în care se face plata) pentru serviciile medicale acordate asiguratului ......., la instituţia ........ din ţara .......... .
În acest sens s-a primit Solicitarea de rambursare nr. ........ din data de ........, emisã de ........ din ţara ........., pentru suma de ......... .
Asiguratul a efectuat acest tratament în baza:
- Cardului european de asigurãri de sãnãtate nr. ............;
- formularului .................... .
Obiectul acestei plãţi îl constituie (Se bifeazã categoriile de prestaţii în naturã.):
[] Îngrijiri medicale
[] Îngrijiri dentare
[] Medicamente
[] Spitalizare
[] Alte prestaţii
Anexãm urmãtoarele documente:
- copia cererii de rambursare (formularul E 125 sau similar);
- copia formularului care a deschis dreptul la prestaţii.
Menţionãm cã s-au parcurs toate procedurile conform prevederilor legale în vigoare şi documentaţia existentã la sediul nostru îndeplineşte toate condiţiile de realitate, legalitate şi regularitate pentru efectuarea plãţii.

Preşedinte-director general, Director executiv management
........................... economic, ...........


Loc rezervat CNAS:

În urma verificãrii documentelor anexate se constatã îndeplinirea procedurii necesare realizãrii operaţiunii de rambursare.


Direcţia juridic, contencios şi acorduri internaţionale

Semnãtura
......................

ANEXA 2
-------
la normele metodologice
------------------------

CERERE
pentru efectuarea plãţii externe

Casa de Asigurãri de Sãnãtate ..........., cu sediul în ......., prin reprezentanţii sãi legali, ........., preşedinte-director general, şi ........., director executiv economic (ca instituţie competentã conform prevederilor legale în vigoare) autorizeazã Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate (ca organism de legãturã conform prevederilor legale în vigoare) sã efectueze în numele şi pentru ea plata sumei de ......... (valuta în care se face plata) pentru asiguratul ..........., conform cererii de rambursare nr. ....... din data de ......., emisã de ........ din ţara ......... .
În acest sens, cu Ordinul de platã nr. ......... din data de ......... v-am virat suma de ......... lei în contul dvs. nr. ......... deschis la ............ .
Suma de ............. va fi viratã:
În ţara ...........................
Beneficiar .......................,
având numãrul de cont .............
Banca beneficiarului ..............
Adresa bãncii .....................
Cod BIC (SWIFT) ...................

Anexãm urmãtoarele documente:
- copia cererii de rambursare (formularul E 125 sau similar);
- copia ordinului de platã cu care v-am virat contravaloarea în lei a valutei necesare transferului.
Menţionãm cã s-au parcurs toate procedurile conform prevederilor legale în vigoare şi documentaţia existentã la sediul nostru îndeplineşte toate condiţiile de realitate, legalitate şi regularitate pentru efectuarea plãţii.

Preşedinte-director general, Director executiv management
........................... economic,..................



ANEXA 3
-------
la normele metodologice
-----------------------

SOLICITARE
pentru acordare de prevedere bugetarã

Vã rugãm sã aprobaţi majorarea bugetului Casei de Asigurãri de Sãnãtate .......... cu suma de ........ lei, pentru a putea efectua plãţile conform .......... (se completeazã cu art. 7 sau 8, dupã caz) din anexa la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 729/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind rambursarea şi recuperarea cheltuielilor reprezentând asistenţa medicalã acordatã în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii la care România este parte, astfel: .............. .
Aceastã sumã este necesarã pentru efectuarea plãţii sumei de ...... lei [reprezentând contravaloarea a ....... (valuta în care s-a efectuat plata)] asiguratului .......... pentru serviciile medicale acordate asiguratului la instituţia ....... din ţara ........ şi care au fost achitate de asigurat în data de .........., conform Facturii nr. ......... /Chitanţei nr. .......... .
În acest sens s-a primit solicitarea scrisã a asiguratului însoţitã de documentele justificative, conform prevederilor legale în vigoare.
Anexãm urmãtoarele documente (se bifeazã în funcţie de felul rambursãrii):
a) copia cererii de rambursare a asiguratului;
b) copiile documentelor care dovedesc efectuarea plãţii de cãtre asigurat (traduse în limba românã);
c) copiile documentelor din care rezultã serviciul medical de care a beneficiat solicitantul (traduse în limba românã);
[] copia formularului E 126 (pentru rambursãrile prevãzute la art. 7 din anexa la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 729/2009);
[] detalierea modalitãţii de calcul al sumei care se ramburseazã pentru rambursãrile care fac obiectul art. 8 din anexa la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 729/2009 (nota de calcul se semneazã de preşedintele-director general, directorul executiv management economic, directorul executiv-medic şef şi directorul executiv relaţii contractuale).
Menţionãm cã s-au parcurs toate procedurile conform prevederilor legale în vigoare şi documentaţia existentã la sediul nostru îndeplineşte toate condiţiile de realitate, legalitate şi regularitate pentru efectuarea plãţii.

Preşedinte-director general, Director executiv management
........................... economic,..................

Loc rezervat CNAS:
[] Serviciile medicale pentru care se solicitã rambursarea cheltuielilor efectuate au natura unor servicii medicale care au devenit necesare în timpul deplasãrii persoanei solicitate (pentru rambursãrile prevãzute la art. 7 din normele metodologice aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 729/2009)
[] Serviciile medicale pentru care se solicitã rambursarea cheltuielilor efectuate sunt cuprinse în pachetul de servicii de bazã (pentru rambursãrile prevãzute la art. 8 din normele metodologice aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 729/2009)


Direcţia generalã evaluare - Medic şef,
.......................................

Nivelul stabilit pentru rambursare este conform cu prevederile art. 8 alin. (5) din anexa la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 729/2009 (pentru rambursãrile ce fac obiectul acestei prevederi).


Direcţia strategii, metodologii şi norme
........................................

În urma verificãrii documentelor anexate se constatã îndeplinirea/neîndeplinirea procedurii necesare realizãrii operaţiunii de rambursare.

Direcţia juridic, contencios şi acorduri internaţionale
..................................................


ANEXA 4
-------
la normele metodologice
-----------------------

MONOGRAFIE
privind înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor de
decontare a prestaţiilor de boalã şi maternitate

I. Decontarea cheltuielilor aferente prestaţiilor de boalã şi maternitate acordate asiguraţilor în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate din România pe teritoriul altui stat
1. În cazul efectuãrii plãţii cãtre organismul de legãturã de pe teritoriul altui stat
a) la casele de asigurãri de sãnãtate judeţene


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───┬────┐
│înregistrarea cheltuielii aferente prestaţiei de boalã �� │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼────┤
│se efectueazã plata în contul CNAS deschis la o instituţie de credit �� │
│ ��│
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───┴────┘



b) la Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────┬────┐
│alimentarea contului din instituţia de credit pentru cheltuieli � �│
│bancare �� │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┤
│încasarea contravalorii în lei a prestaţiei de boalã de la casele de�� │
│asigurãri de sãnãtate judeţene │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┤
│cumpãrare valutã de cãtre CNAS � �│
│ �� │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┤
│transferul valutei la organismul de legãturã din strãinãtate � �│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┤
│achitarea comisioanelor bancare � �│
│ � �│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┤
│încasarea dobânzilor datorate ��│
│ ��│
│ �� │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┤
│se vinde valuta provenitã din dobânzi bancare � �│
│ �� │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┤
│veniturile din dobânzi se transferã la trezorerie � �│
│ �� │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┤
│înregistrarea diferenţelor de curs valutar favorabile �� │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┤
│înregistrarea diferenţelor de curs valutar nefavorabile � �│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┤
│la sfârşitul anului, închiderea conturilor deschise în valutã de la � �│
│instituţia de credit �� │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┤
│la sfârşitul anului, închiderea conturilor deschise în lei de la � �│
│instituţia de credit �� │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────┴────┘



2. În cazul efectuãrii plãţii cãtre asigurat de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate judeţene


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────┬────┐
│înregistrarea cheltuielii aferente prestaţiei de boalã � � │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┤
│efectuarea plãţii cãtre asigurat prin numerar � �│
│ � � │
│ � � │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┤
│Sau │ │ │
│efectuarea plãţii cãtre asigurat prin virament � �│
└────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────┴────┘



II. Decontarea cheltuielilor aferente prestaţiilor de boalã şi maternitate acordate asiguraţilor strãini pe teritoriul României
a) la Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────┬────┐
│încasarea cheltuielilor aferente prestaţiilor de boalã de la �� │
│organismul de legãturã din strãinãtate �� │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┤
│vânzarea valutei încasate din prestaţii de boalã de la organismul de� �│
│legãturã din strãinãtate �� │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┤
│transferul sumelor rezultate din vânzarea valutei la casa de � �│
│asigurãri de sãnãtate │ │ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────┴────┘



b) la casele de asigurãri de sãnãtate judeţene


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────┬────┐
│se achitã contravaloarea prestaţiei medicale pentru asiguratul � � │
│strãin spitalului unde acesta a fost tratat � �│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┤
│înregistrarea creanţei de încasat pentru serviciul medical acordat │ │ │
│asiguratului strãin │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┤
│în cazul în care se încaseazã contravaloarea unei prestaţii din anii� � │
│precedenţi �� │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┼────┤
│în cazul în care se încaseazã contravaloarea unei prestaţii din anul� �│
│ curent �� │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────┴────┘


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016