Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 17 ianuarie 2001  pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 189/2000 privind stingerea unor obligatii bugetare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 17 ianuarie 2001 pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 189/2000 privind stingerea unor obligatii bugetare

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 52 din 31 ianuarie 2001

    1. Obligaţiile fata de bugetul de stat ale societăţilor comerciale prevăzute în anexa la Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 189/2000 privind stingerea unor obligaţii bugetare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 567 din 15 noiembrie 2000, denumita în continuare ordonanţa, se sting cu sumele reprezentând accizele aferente cantităţilor de carburanţi utilizaţi efectiv pentru funcţionarea navelor, determinate în "Situaţia centralizatoare a cantităţilor de carburanţi utilizaţi pentru funcţionarea navelor şi a accizelor aferente", denumita în continuare situaţia centralizatoare, prevăzută în anexa la prezentele norme metodologice, după verificarea acesteia de către organele fiscale.
    Prin obligaţii fata de bugetul de stat se înţelege impozite, taxe şi alte venituri ale bugetului de stat restante şi viitoare.
    Cuantumul accizelor cu care se sting obligaţiile fata de bugetul de stat ale societăţilor comerciale prevăzute la art. 1 din ordonanţa se determina prin aplicarea raportului dintre sumele achitate în contul cantităţilor de carburanţi aprovizionaţi şi sumele ce reprezintă contravaloarea acestora, asupra cuantumului accizelor aferente cantităţilor de carburanţi utilizaţi efectiv pentru funcţionarea navelor, după următoarea formula:

                       Suma achitată în contul
                      antitatilor de carburanţi
                           aprovizionaţi Suma accizelor aferente
 Suma accizelor care cantităţilor de carburanţi
sting obligaţiile fata = ────────────────── X utilizaţi efectiv pentru
de bugetul de stat funcţionarea navelor
                       Suma datorată pentru
                     cantităţile de carburanţi
                           aprovizionaţi


    2. Societăţile comerciale prevăzute în anexa la ordonanţa vor depune în termen de 5 zile de la expirarea lunii, la organele teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice în evidenta cărora se afla, situaţia centralizatoare prevăzută la pct. 1.
    După depunerea situaţiei centralizatoare organele fiscale vor proceda lunar la verificarea documentelor care au stat la baza întocmirii acesteia, precum şi la stabilirea obligaţiilor restante fata de bugetul de stat ale societăţilor comerciale beneficiare ale prevederilor ordonanţei. După caz, în actele de control vor fi determinate şi sumele declarate şi neplătite la scadenta, precum şi majorările de întârziere aferente.
    Situaţia centralizatoare aferentă lunii noiembrie 2000, precum şi cea corespunzătoare lunii decembrie 2000 se vor depune în termen de 5 zile de la data publicării prezentelor norme metodologice în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    Verificarea documentelor care au stat la baza situaţiei centralizatoare aferente lunii noiembrie 2000, stabilirea obligaţiilor restante fata de bugetul de stat, precum şi nota de compensare se efectuează distinct fata de luna decembrie.
    3. Pe baza sumelor stabilite în situaţia centralizatoare, confirmate potrivit pct. 2, şi a celor înscrise în actul de control organele fiscale vor proceda la întocmirea notei de compensare, astfel cum este prevăzută în Ordinul ministrului finanţelor nr. 2.051/1997 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor din Ordonanţa Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare, aprobată şi modificată prin Legea nr. 108/1996, modificată şi completată prin Ordonanţa Guvernului nr. 53/1997, referitoare la compensarea, restituirea şi scăderea pentru cauze de insolvabilitate a obligaţiilor bugetare.
    4. Obligaţiile fata de bugetul de stat neachitate la scadenta vor fi supuse compensării, pe fiecare tip de venit, în următoarea ordine:
    a) debitul cel mai vechi, apoi majorările de întârziere aferente calculate pana la data stingerii acestuia;
    b) debitul cu următoarea scadenta, apoi majorările de întârziere aferente calculate pana la data stingerii acestuia şi în continuare următoarele debite şi majorările de întârziere aferente în aceeaşi ordine.
    In cazul în care după stingerea debitului majorările de întârziere aferente nu sunt stinse în totalitate, ulterior se vor compensa, în condiţiile ordonanţei, mai întâi diferenţa de majorări de întârziere aferente acestui debit şi apoi debitele cu vechime ulterioara acestora şi majorările de întârziere aferente.
    5. In cazul în care sumele stabilite potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) din ordonanţa sunt mai mari decât obligaţiile restante fata de bugetul de stat ale societăţilor comerciale, diferenţa se va compensa cu obligaţiile viitoare fata de bugetul de stat. Compensarea se va face distinct pentru fiecare tip de venit al bugetului de stat, în ordinea scadentei acestora.
    6. Obligaţiile fata de bugetul de stat, stinse în condiţiile pct. 4, vor fi comunicate în scris societăţilor comerciale, de către organele fiscale, pana la sfârşitul lunii în care a fost depusa situaţia centralizatoare.
    In cazul obligaţiilor fata de bugetul de stat, stinse potrivit pct. 5, comunicarea adresată societăţilor comerciale se va face de organele fiscale în termen de 15 zile de la scadenta obligaţiilor supuse compensării.
    7. In contabilitatea societăţilor comerciale prevăzute la art. 1 din ordonanţa stingerea obligaţiilor fata de bugetul de stat cu sumele reprezentând accizele aferente cantităţilor de carburanţi utilizaţi efectiv pentru funcţionarea navelor se înregistrează efectuându-se articolul contabil:

  % = 758 "Alte venituri din exploatare" -
  441 "Impozit pe profit" analitic distinct
  4423 "TVA de plata"
   444 "Impozitul pe salarii"
   446 "Alte impozite, taxe şi vărsăminte
       asimilate"
   448 "Alte datorii şi creanţe cu bugetul
       statului"


    8. La data reluarii navigaţiei pe Dunare în zona oraşului Novi Sad, notificată prin ordin al ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei, situaţia centralizatoare va cuprinde numai cantităţile utilizate pana la acea data, stingerea obligaţiilor fata de bugetul de stat realizandu-se la valoarea înscrisă în situaţia depusa la aceeaşi data în conformitate cu procedura prevăzută la pct. 1-7.


    ANEXĂ
    la normele metodologice


                           SITUAŢIA CENTRALIZATOARE
        a cantităţilor de carburanţi utilizaţi pentru funcţionarea navelor
           şi a accizelor aferente pe luna ............../20........

    Denumirea contribuabilului ...................................
    Codul fiscal ........., localitatea .........., str. ......... nr. ......., bl. ....., sc. ...., ap. ........,
    judeţul/sectorul .........., codul poştal ........, telefon/fax ...........
    Conturi bancare ................. Banca .................

    I. Obligaţiile fata de bugetul de stat de compensat cu sumele reprezentând accizele aferente cantităţilor de carburanţi utilizaţi efectiv pentru funcţionarea navelor, în temeiul Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 189/2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 567 din 15 noiembrie 2000
    a) Contravaloarea cantităţilor de carburanţi aprovizionaţi ........... lei
    b) Sumele achitate pentru carburanţi.................................. lei
    c) Procent de determinare [b)/a)]......................................%
    d) Accize aferente carburantului efectiv consumat .................... lei
    Totalul sumelor de compensat [c) x d)]................... lei

    II. Jurnal privind cumpărările de carburanţi supuse accizelor

┌──┬─────────────┬──────────┬────┬──────────┬───────────────┬────────┬─────────┐
│Nr│Felul şi data│ │ │ │Valoarea rămasă│Valoarea│Valoarea │
│c │documentului │Furnizorul│U.M.│Cantitatea│de achitat din │totală │achitată/│
│r │ │ │ │ │luna precedenta│- lei - │compen- │
│t │ │ │ │ │ - lei - │ │sata-lei-│
├──┼─────────────┼──────────┼────┼──────────┼───────────────┼────────┼─────────┤
│0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├──┼─────────────┼──────────┼────┼──────────┼───────────────┼────────┼─────────┤
│1.│ Sold │ x │ x │ x │ │ x │ │
│ │ luna │ │ │ │ │ │ │
│ │precedenta │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────┼──────────┼────┼──────────┼───────────────┼────────┼─────────┤
│2.│ │ │ │ │ x │ │ │
├──┼─────────────┼──────────┼────┼──────────┼───────────────┼────────┼─────────┤
│3.│ │ │ │ │ x │ │ │
├──┼─────────────┼──────────┼────┼──────────┼───────────────┼────────┼─────────┤
│4.│ │ │ │ │ x │ │ │
├──┼─────────────┼──────────┼────┼──────────┼───────────────┼────────┼─────────┤
│5.│ │ │ │ │ x │ │ │
├──┼─────────────┴──────────┴────┼──────────┼───────────────┼────────┼─────────┤
│ │ TOTAL: │ │ │ │ │
└──┴─────────────────────────────┴──────────┴───────────────┴────────┴─────────┘


    III. Jurnal privind consumul efectiv de carburanţi supus accizelor


┌──┬──────────┬─────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────┐
│N │ │ INTRARI │ CONSUM │ STOC FINAL │
│r.│ NAVA/ ├────────┬─────────┬─────────┬────────────┬───────┼────────┬────────┬─────────┬────────┬────────┬──────────┼───────┬────────┤
│ │ UTILAJ │ Stoc │ Accize │ │ Accize │ Total │ Din │ Accize │ Din │ Accize │ Total │ Total │Canti- │ Accize │
│c │ │iniţial │aferente │Cumpărări│ aferente │combus-│ stocul │aferente│cumpărări│aferente│ consum │ accize │ tatea │aferente│
│r │ │- tone -│stocului │ - hg - │cumpărărilor│ tibil │ iniţial│stocului│- tone - │cumpăra-│- tone -│aferente │- tone-│stocului│
│t.│ │ │iniţial │ │ - lei - │ │ -tone- │iniţial │ │rilor │ │consumului│ │ final │
│ │ │ │ - lei - │ │ │ │ │ -lei- │ │- lei - │ │ - lei - │ │ - lei -│
├──┼──────────┼────────┼─────────┼─────────┼────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼──────────┼───────┼────────┤
│ 0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │
├──┼──────────┼────────┼─────────┼─────────┼────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼──────────┼───────┼────────┤
├──┼──────────┼────────┼─────────┼─────────┼────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼──────────┼───────┼────────┤
├──┼──────────┼────────┼─────────┼─────────┼────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼──────────┼───────┼────────┤
├──┼──────────┼────────┼─────────┼─────────┼────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼──────────┼───────┼────────┤
├──┼──────────┼────────┼─────────┼─────────┼────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼──────────┼───────┼────────┤
├──┼──────────┼────────┼─────────┼─────────┼────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼──────────┼───────┼────────┤
├──┴──────────┼────────┼─────────┼─────────┼────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼──────────┼───────┼────────┤
│ TOTAL: ├────────┼─────────┼─────────┼────────────┼───────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼──────────┼───────┼────────┤
└─────────────┴────────┴─────────┴─────────┴────────────┴───────┴────────┴────────┴─────────┴────────┴────────┴──────────┴───────┴────────┘


    Cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal privind falsul în declaraţii, declar ca am verificat datele din prezenta situaţie şi în conformitate cu informaţiile furnizate o declar corecta şi completa.


         Numele ............... Prenumele ....................

                   Data ................................

                      Funcţia
    (director general sau alta persoana autorizata)

             Semnătura şi ştampila


                             Avizat
       Asociaţia Armatorilor Fluviali Portuari din România
    (pentru existenta parcului de nave/utilaje în exploatare)


                              ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016