Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 16 februarie 2024  privind evaluarea performanţei pentru integrarea activităţii de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică a organizaţiilor de cercetare, precum şi pentru stabilirea criteriilor de selectare a experţilor evaluatori prevăzute la art. 19 din Legea nr. 25/2023 privind integrarea voluntară a organizaţiilor de cercetare, dezvoltare şi inovare din România în Spaţiul European de Cercetare, precum şi pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 16 februarie 2024 privind evaluarea performanţei pentru integrarea activităţii de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică a organizaţiilor de cercetare, precum şi pentru stabilirea criteriilor de selectare a experţilor evaluatori prevăzute la art. 19 din Legea nr. 25/2023 privind integrarea voluntară a organizaţiilor de cercetare, dezvoltare şi inovare din România în Spaţiul European de Cercetare, precum şi pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 156 bis din 26 februarie 2024
──────────
    Aprobate prin HOTĂRÂREA nr. 138 din 16 februarie 2024, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 156 din 26 februarie 2024.
──────────
    CAP. I
    Aspecte generale
    ART. 1
    Definiţii
        În sensul prezentelor Norme metodologice, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
    a) comisia de evaluare a performanţei pentru integrarea organizaţiilor de cercetare - comisia de evaluare prevăzută la art. 19 alin. (7) din Legea nr. 25/2023 privind integrarea voluntară a organizaţiilor de cercetare, dezvoltare şi inovare din România în Spaţiul European de Cercetare, precum şi pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, denumită în continuare Comisia de evaluare;
    b) echivalent normă întreagă - durata normală a timpului de muncă de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, denumită în continuare ENI. Salariatul cu fracţiune de normă este salariatul al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil. La calculul ENI se ţine cont de numărul total de luni lucrate de salariat în perioada evaluată;
    c) expert evaluator independent astfel cum este reglementat de art. 19 alin. (10) din Legea nr. 25/2023;
    d) raportor - persoana selectată dintre cei trei experţi evaluatori independenţi ai unei echipe de evaluare, cu rol de mediere şi de întocmire a raportului de evaluare preliminar/final.


    CAP. II
    Comisia de evaluare şi experţii evaluatori independenţi
    ART. 2
    Componenţa Comisiei de evaluare
        Comisia de evaluare cuprinde: 7 membri din străinătate, 6 membri afiliaţi unor universităţi, 6 membri afiliaţi unor institute naţionale de cercetare-dezvoltare, 6 membri afiliaţi institutelor/filialelor Academiei Române sau academiilor de ramură şi 3 membri afiliaţi altor categorii de organizaţii de cercetare, selectaţi prin concurs, în baza prezentelor Norme metodologice.

    ART. 3
    Procedura de concurs pentru selectarea membrilor Comisiei de evaluare
    (1) Comisia de concurs pentru selectarea membrilor Comisiei de evaluare se numeşte prin ordin al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării.
    (2) Pentru selecţia membrilor Comisiei de evaluare se utilizează următoarele criterii de selectare a candidaţilor:
    a) deţin titlul de doctor şi au funcţia de profesor universitar, conferenţiar universitar, cercetător ştiinţific grad I sau cercetător ştiinţific grad II sau, în cazul cercetătorilor afiliaţi unor organizaţii de cercetare din străinătate, au o funcţie echivalentă;
    b) au experienţă dovedită de cel puţin 5 ani în poziţii de management organizaţional;
    c) au publicat în ultimii 10 ani cel puţin 4 articole în calitate de autor sau coautor în jurnale recunoscute internaţional, încadrate în cuartila Q1, luând în considerare ultimul clasament după scorurile de influenţă ale jurnalelor publicat de Web of Science - Journal Citation Reports la secţiunea "Article Influence Score";
    d) au participat la cel puţin două evaluări în cadrul unor programe naţionale/europene/internaţionale de cercetare şi/sau ale unor organizaţii de cercetare naţionale/europene/internaţionale;
    e) au câştigat prin competiţie cel puţin un proiect de cercetare cu buget de minimum 100.000 euro.

    (3) Îndeplinirea criteriilor prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b) este obligatorie, suplimentar fiind necesară îndeplinirea a cel puţin două dintre criteriile prevăzute la lit. c), d) şi e).
    (4) Concursul pentru selectarea membrilor Comisiei de evaluare constă în analiza documentelor ce dovedesc îndeplinirea criteriilor prevăzute la alin. (2) coroborat cu alin. (3) şi proba interviului.
    (5) Depunerea dosarelor de concurs se poate face electronic, în format pdf, la adresa de e-mail comisieevaluare@mcid.gov.ro.
    (6) Dosarul de concurs al candidaţilor conţine următoarele documente:
    a) cerere de înscriere la concursul pentru selectarea membrilor Comisiei de evaluare;
    b) scrisoare de intenţie care cuprinde cel puţin elementele necesare aprecierii gradului de îndeplinire a criteriilor prevăzute la alin. (13);
    c) copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz;
    d) certificat de căsătorie, dacă este cazul;
    e) copii ale diplomei de doctor, diplomei de absolvire a studiilor de licenţă şi suplimentului de diplomă aferent;
    f) curriculum vitae în format Europass, datat şi semnat;
    g) adeverinţă de la angajator sau alt document, după caz, care atestă titlul didactic sau gradul profesional de cercetare-dezvoltare deţinut;
    h) documente care atestă îndeplinirea criteriilor prevăzute la alin. (2) coroborat cu alin. (3);
    i) orice alte documente considerate relevante de către candidat;
    j) declaraţie de consimţământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

    (7) Dosarele candidaţilor se analizează de către membrii comisiei de concurs, în vederea verificării îndeplinirii criteriilor prevăzute la alin. (2) coroborat cu alin. (3), în termen de 30 de zile de la expirarea perioadei de depunere a dosarelor. Rezultatul analizei dosarului se consemnează prin calificativul "admis" sau "respins" şi se afişează pe site-ul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, denumit în continuare MCID.
    (8) În vederea fundamentării deciziei prevăzute la alin. (7) comisia de concurs poate solicita clarificări candidaţilor.
    (9) Eventualele contestaţii pot fi depuse în termen de 48 de ore de la afişarea rezultatului analizei dosarelor prevăzute la alin. (7) şi se vor soluţiona în termen de 72 de ore de la expirarea termenului de depunere. Rezultatul contestaţiilor se afişează pe site-ul MCID.
    (10) Interviul se organizează în termen de 15 zile calendaristice de la data afişării rezultatelor finale ale probei de selecţie a dosarelor.
    (11) Interviul constă în aprecierea realizărilor profesionale ale candidatului.
    (12) Realizările profesionale ale candidatului prevăzute la alin. (11) sunt apreciate prin raportarea la următoarele criterii:
    a) rezultatele activităţii de cercetare şi/sau inovare;
    b) impactul activităţii de cercetare şi/sau inovare, urmărindu-se cu precădere prezentarea unor aplicaţii concrete ale rezultatelor cercetării în economie şi/sau societate;
    c) capacitatea de a atrage fonduri de cercetare sau de a colabora cu organizaţii publice şi/sau private de cercetare;
    d) prestigiul profesional;
    e) capacitatea de conducere/coordonare a unor activităţi de cercetare şi/sau inovare.

    (13) Participă la interviu doar candidaţii care au obţinut calificativul "admis" la etapa de analiză a dosarelor prevăzută la alin. (7).
    (14) Rezultatul interviului se consemnează prin calificativul "admis" sau "respins" şi se afişează pe site-ul MCID.

    ART. 4
    Numirea membrilor Comisiei de evaluare
        Numirea membrilor Comisiei de evaluare se face prin ordin al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, care se publică pe site-ul MCID.

    ART. 5
    Experţii evaluatori independenţi
    (1) Pentru evaluarea fiecărei organizaţii de cercetare, Comisia de evaluare utilizează 3 experţi evaluatori independenţi, conform prevederilor art. 19 alin. (10) din Legea nr. 25/2023, selectaţi în baza prevederilor prezentelor Norme metodologice.
    (2) Pentru evaluarea fiecărei organizaţii de cercetare, Comisia de evaluare selectează experţii evaluatori independenţi specializaţi în domeniile de activitate specifice organizaţiei de cercetare evaluate.
    (3) Experţii evaluatori independenţi sunt selectaţi dintre membrii Comisiei de evaluare sau, în situaţia în care Comisia de evaluare constată că nu are în componenţă 3 membri cu expertiză în domeniile de activitate specifice organizaţiei de cercetare evaluate, experţii evaluatori pot fi selectaţi din afara membrilor Comisiei de evaluare cu respectarea prevederilor alin. (4) şi (5).
    (4) Pentru selecţia experţilor evaluatori independenţi se utilizează următoarele criterii de selectare a candidaţilor:
    a) deţin titlul de doctor şi au funcţia de profesor universitar, conferenţiar universitar, cercetător ştiinţific grad I sau cercetător ştiinţific grad II sau, în cazul cercetătorilor afiliaţi unor organizaţii de cercetare din străinătate, au o funcţie echivalentă, în domeniul ştiinţific/domeniile ştiinţifice de activitate al/ale organizaţiei de cercetare evaluate, conform actului de înfiinţare al acesteia;
    b) au experienţă dovedită de cel puţin 5 ani în poziţii de management organizaţional;
    c) au publicat în ultimii 10 ani cel puţin 4 articole în calitate de autor sau coautor în jurnale recunoscute internaţional, în domeniul de activitate al organizaţiei, încadrate în cuartila Q1, luând în considerare ultimul clasament după scorurile de influenţă ale jurnalelor publicat de Web of Science - Journal Citation Reports la secţiunea "Article Influence Score";
    d) au participat la cel puţin două evaluări în cadrul unor programe naţionale/europene/internaţionale de cercetare şi/sau ale unor organizaţii de cercetare naţionale/europene/internaţionale;
    e) au câştigat prin competiţie cel puţin un proiect de cercetare cu buget de minimum 100.000 euro.

    (5) Îndeplinirea criteriilor prevăzute la alin. (4) lit. a) şi b) este obligatorie, suplimentar fiind necesară îndeplinirea a cel puţin două dintre criteriile prevăzute la lit. c), d) şi e).
    (6) Pentru selecţia experţilor evaluatori independenţi, Comisia de evaluare beneficiază de suport tehnic asigurat de MCID.
    (7) În cadrul fiecărui proces de evaluare, experţii evaluatori independenţi sunt numiţi prin ordin al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării.
    (8) Comisia de evaluare organizează sesiuni de instruire la care participarea experţilor evaluatori independenţi este obligatorie, în cadrul cărora se prezintă modalitatea de acordare a punctajelor, cu obligativitatea argumentării clare şi detaliate a acestora, conform prevederilor art. 9 alin. (4).
    (9) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de aprobare a prezentelor Norme metodologice, prin ordin al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, se stabilesc modalităţile de plată şi cuantumurile sumelor reprezentând indemnizaţii, precum şi alte cheltuieli necesare pentru activităţile de evaluare independentă realizate de experţii evaluatori independenţi, inclusiv din străinătate, cu încadrarea în limitele bugetare aprobate, în condiţiile legii.

    CAP. III
    Procesul de evaluare şi criteriile generale de evaluare
    ART. 6
    Procesul de evaluare
    (1) MCID publică pe site-ul propriu anunţul privind începerea procesului de evaluare şi acordă acces organizaţiilor de cercetare în platforma online dedicată procesului de evaluare.
    (2) Procesul de evaluare începe în termen de 45 de zile calendaristice de la data publicării anunţului prevăzut la alin. (1), cu faza evaluării individuale prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. a).
    (3) În termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării anunţului prevăzut la alin. (1), MCID stabileşte de comun acord cu reprezentantul legal al organizaţiei de cercetare calendarul desfăşurării procesului de evaluare.
    (4) În termen de 20 de zile lucrătoare de la data publicării anunţului prevăzut la alin. (1), organizaţia de cercetare încarcă raportul de autoevaluare în platforma online, conform modelelor prevăzute în anexa nr. 1 la Normele metodologice, raport care conţine informaţii cu privire la activitatea desfăşurată de organizaţia de cercetare pe parcursul ultimilor 5 ani încheiaţi.

    ART. 7
    Criteriile generale de evaluare
     Criteriile generale de evaluare, pe baza cărora se realizează procesul de evaluare, în conformitate cu art. 19 alin. (1) din Legea nr. 25/2023, sunt detaliate în anexa nr. 2 la Normele metodologice.

    ART. 8
    Rapoartele de evaluare
    (1) Rapoartele de autoevaluare prevăzute în anexa nr. 1 sunt adaptate pe domenii de activitate şi la specificul organizaţiilor de cercetare, respectiv:
    a) Anexa 1a. Raport de autoevaluare pentru organizaţiile de cercetare prevăzute la art. 7, 8 şi 8^1 din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare, care declară ca domeniu de activitate "cercetarea fundamentală", cu excepţia instituţiilor de învăţământ superior de stat sau particulare, în ultimii 5 ani;
    b) Anexa 1b. Raport de autoevaluare pentru organizaţiile de cercetare prevăzute la art. 7, 8 şi 8^1 din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare, care declară ca domeniu de activitate "cercetare aplicativă/dezvoltare tehnologică/inovare", cu excepţia instituţiilor de învăţământ superior de stat sau particulare, în ultimii 5 ani;
    c) Anexa 1c. Raport de autoevaluare pentru instituţiile de învăţământ superior de stat sau particulare, în ultimii 5 ani.

    (2) Pentru completarea rapoartelor de autoevaluare prevăzute în anexa nr. 1 se folosesc caractere Times New Roman de 12 puncte, spaţiere între linii de 1.5, margini de 2 cm şi documentul completat nu trebuie să depăşească un număr de maximum 80 de pagini.
    (3) Informaţiile din rapoartele de autoevaluare prevăzute în anexa nr. 1 sunt prezentate în formă sintetică, detalierea lor, unde este cazul, făcându-se în documente doveditoare distincte.
    (4) Documentele prevăzute la alin. (1) şi (3) sunt încărcate atât în platforma online, cât şi pe site-ul propriu al organizaţiei de cercetare, cu acces controlat.
    (5) Rapoartele individuale/preliminare/finale de evaluare prevăzute în anexa nr. 2 sunt adaptate pe domenii de activitate şi la specificul organizaţiilor de cercetare, respectiv:
    a) Anexa 2a. Raport individual/preliminar/final de evaluare pentru organizaţiile de cercetare prevăzute la art. 7, 8 şi 8^1 din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare, care declară ca domeniu de activitate "cercetarea fundamentală", cu excepţia instituţiilor de învăţământ superior de stat sau particulare;
    b) Anexa 2b. Raport individual/preliminar/final de evaluare pentru organizaţiile de cercetare prevăzute la art. 7, 8 şi 8^1 din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare, care declară ca domeniu de activitate "cercetare aplicativă/dezvoltare tehnologică/inovare", cu excepţia instituţiilor de învăţământ superior de stat sau particulare;
    c) Anexa 2c. Raport individual/preliminar/final de evaluare pentru instituţiile de învăţământ superior de stat sau particulare.

    (6) Documentele prevăzute la alin. (1) şi (3) se completează în limba română şi se traduc în limba engleză.

    ART. 9
    Regulile procesului de evaluare
    (1) Evaluarea performanţei pentru integrarea activităţii de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică a organizaţiilor de cercetare se desfăşoară în trei faze:
    a) faza evaluării individuale, în care experţii evaluatori independenţi completează rapoartele de evaluare individuale conform modelului din anexa nr. 2, pe baza datelor din raportul de autoevaluare prevăzut în anexa nr. 1 şi completat de organizaţia de cercetare, a vizitei la faţa locului şi a interviurilor implicite;
    b) faza evaluării preliminare, în care raportorul, pe baza rapoartelor de evaluare individuale, întocmeşte raportul de evaluare preliminar conform modelului din anexa nr. 2;
    c) faza evaluării finale, în care raportorul, împreună cu ceilalţi 2 experţi evaluatori independenţi, întocmeşte raportul de evaluare final conform modelului din anexa nr. 2, luând în considerare observaţiile prevăzute la alin. (7), dacă este cazul.

    (2) Vizita de evaluare prevăzută la alin. (1) lit. a) constă în realizarea interviurilor cu reprezentantul legal al organizaţiei de cercetare, reprezentanţii conducerii executive şi ştiinţifice, conducătorii filialelor şi/sau sucursalelor, precum şi cu conducătorii departamentelor/laboratoarelor/colectivelor/echipelor de cercetare pe domeniile tematice specifice. Prezenţa tuturor experţilor evaluatori este obligatorie pe durata întregii activităţi de evaluare la faţa locului.
    (3) Vizita de evaluare se desfăşoară pe o durată de 1-3 zile lucrătoare. În situaţii deosebite, vizita de evaluare se poate prelungi până la 5 zile lucrătoare pe baza unei notificări din partea celor 3 experţi evaluatori independenţi, care vor argumenta această solicitare, urmând ca notificarea să fie aprobată sau, după caz, respinsă de Comisia de evaluare.
    (4) Experţii evaluatori independenţi completează şi semnează olograf sau electronic cu semnătură calificată, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, rapoartele de evaluare individuale în termen de 10 zile lucrătoare de la finalizarea vizitei de evaluare, luând în considerare următoarele aspecte:
    a) pentru fiecare indicator aferent criteriilor generale de evaluare se acordă punctaje între 0 şi punctajul maxim aferent indicatorului evaluat;
    b) se acordă punctaje întregi şi fracţionate de 0,5;
    c) se justifică fiecare punctaj acordat prin inserarea unui comentariu care trebuie să fie relevant, clar, coerent şi corelat cu datele din raportul prevăzut în anexa nr. 1;
    d) depunctarea se justifică prin comentarii detaliate;
    e) nu este permisă depunctarea pentru aceleaşi motive/argumente de mai multe ori, în cadrul unor indicatori diferiţi;
    f) punctajul total reprezintă cumulul punctajelor acordate pentru fiecare indicator aferent fiecărui criteriu general conform anexei nr. 2;
    g) punctajul total maxim care se poate obţine este de 200 puncte.

    (5) Din rândul celor 3 experţi evaluatori independenţi se selectează un raportor, în funcţie de punctajul total cel mai apropiat de media punctajelor totale acordate de cei 3 evaluatori în rapoartele individuale de evaluare.
    (6) Raportorul, împreună cu ceilalţi 2 experţi evaluatori independenţi, întocmeşte raportul de evaluare preliminar prin medierea rapoartelor de evaluare individuale, în termen de 3 zile lucrătoare de la finalizarea acestora. Raportul de evaluare preliminar este semnat olograf sau electronic cu semnătură calificată, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, şi transmis organizaţiei de cercetare pentru posibile observaţii.
    (7) Organizaţia de cercetare transmite eventuale observaţii şi documente doveditoare în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea raportului de evaluare preliminar.
    (8) În urma observaţiilor transmise de organizaţia de cercetare, experţii evaluatori independenţi pot reconsidera punctajele iniţiale şi comentariile aferente indicatorilor.
    (9) Raportorul, împreună cu ceilalţi 2 experţi evaluatori independenţi, întocmeşte raportul de evaluare final prin medierea rapoartelor de evaluare individuale şi îl transmite Comisiei de evaluare, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea observaţiilor din partea organizaţiei de cercetare. Raportul de evaluare final conţine punctajele, comentariile şi recomandările finale privind organizaţia de cercetare analizată şi este semnat olograf sau electronic cu semnătură calificată, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, de toţi cei 3 experţi.
    (10) În rapoartele prevăzute la alin. (6) şi (9), punctajul acordat pentru fiecare indicator reprezintă media aritmetică a punctajelor acordate de cei 3 experţi evaluatori independenţi, iar comentariul aferent este armonizat cu acesta. Experţii evaluatori independenţi îşi pot menţine opinia cu privire la punctajele şi comentariile acordate, fără a ţine cont de medierea realizată de raportor, opinie consemnată în raportul de evaluare preliminar sau final.
    (11) Scorul de performanţă prevăzut la art. 19 alin. (8) din Legea nr. 25/2023, acordat unei organizaţii de cercetare, reprezintă punctajul total final din raportul de evaluare final obţinut ca sumă a punctajelor acordate pentru fiecare indicator aferent fiecărui criteriu general conform anexei nr. 2, calculate conform alin. (9).
    (12) În funcţie de scorul de performanţă obţinut, organizaţiile de cercetare se clasifică în următoarele trei clase de performanţă:
    a) peste 150 de puncte, clasa I de performanţă;
    b) 60-150 puncte, clasa a II-a de performanţă;
    c) sub 60 de puncte, clasa a III-a de performanţă.

    (13) Comisia de evaluare analizează raportul de evaluare final şi motivează aprobarea sau respingerea acestuia în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrării raportului de către MCID.
    (14) În cazul în care există o diferenţă mai mare de 20 de puncte între punctajele totale din rapoartele de evaluare individuale actualizate în urma observaţiilor prevăzute la alin. (7), calculate conform alin. (4) lit. f), Comisia de evaluare dispune reluarea procesului de evaluare cu o altă echipă de experţi evaluatori independenţi.
    (15) Raportul de evaluare final aprobat de Comisia de evaluare se comunică organizaţiei de cercetare în termen de 5 zile lucrătoare de la aprobarea acestuia.
    (16) Comisia de evaluare propune emiterea ordinului ministrului cercetării, inovării şi digitalizării de încadrare într-o clasă de performanţă, în temeiul art. 19 alin. (8) şi (14) din Legea nr. 25/2023, în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicarea rezultatului final al procesului de evaluare către organizaţia de cercetare sau, în cazul în care organizaţia de cercetare a formulat contestaţie în baza art. 10, în termen de 30 de zile de la data soluţionării contestaţiei.
    (17) Raportul de evaluare final şi ordinul ministrului cercetării, inovării şi digitalizării prevăzut la alin. (16) sunt publicate pe site-ul MCID în termen de 10 zile de la data emiterii ordinului respectiv.

    ART. 10
    Contestaţii
    (1) Organizaţia de cercetare poate contesta rezultatul evaluării prin depunerea unei contestaţii, semnată de către reprezentantul legal al acesteia, în termen de 3 zile lucrătoare de la data comunicării rezultatului evaluării conform art. 9 alin. (15).
    (2) Contestaţiile pot avea ca obiect viciile de procedură şi punctajele acordate numai în cazurile în care comentariile contrazic punctajele acordate sau depunctarea nu este justificată detaliat.
    (3) Contestaţiile sunt soluţionate de Comisia de evaluare în termen de 20 de zile lucrătoare de la înregistrarea acestora.
    (4) Decizia Comisiei de evaluare este definitivă şi poate fi diferită de decizia echipei de experţi evaluatori independenţi. Decizia Comisiei de evaluare poate fi contestată doar în faţa instanţei de judecată.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale
    ART. 11
    Instrucţiuni
        În aplicarea prezentelor Norme metodologice, MCID poate elabora instrucţiuni care se aprobă prin ordin al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării.

    ART. 12
    Anexe
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele Norme metodologice.

    ANEXA 1

    la Normele metodologice
    ANEXA 1a.

     Raport de autoevaluare pentru organizaţiile de cercetare prevăzute la art. 7, 8 şi 8^1 din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare, care declară ca domeniu de activitate "cercetarea fundamentală", cu excepţia instituţiilor de învăţământ superior de stat sau particulare, în ultimii 5 ani
                               RAPORT DE AUTOEVALUARE
                                - structura cadru -
    1. Datele de identificare
    1.1. Denumirea organizaţiei de cercetare
    1.2. Actul de înfiinţare, cu modificările ulterioare
    1.3. Numărul de înregistrare în Registrul potenţialilor contractori
    1.4. Reprezentantul legal
    1.5. Persoana de contact
    1.6. Domeniul de activitate
    1.7. Adresa
    1.8. Telefon, fax, pagina web, e-mail

    2. Scurtă prezentare a organizaţiei de cercetare
    2.1. Istoric
    2.2. Structura organizatorică - organigramă, filiale (subunităţi cu personalitate juridică), sucursale (subunităţi fără personalitate juridică), puncte de lucru, instalaţii şi obiective speciale de interes naţional - IOSIN (instalaţii şi obiective de interes naţional, după caz)
    2.3. Domeniul de specialitate conform clasificărilor CAEN
    2.4. Personal angajat din cadrul organizaţiei de cercetare, din care personal CDI (ENI) cu studii superioare
        ENI (echivalent normă întreagă)

┌───────────────────┬──┬───┬───┬───┬───┐
│ENI (echivalent │An│An │An │An │An │
│normă întreagă) │n │n+1│n+2│n+3│n+4│
├───────────────────┼──┼───┼───┼───┼───┤
│Personal CDI cu │ │ │ │ │ │
│studii superioare │ │ │ │ │ │
│total, din care: │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼──┼───┼───┼───┼───┤
│- Personal cu grade│ │ │ │ │ │
│ştiinţifice CS III,│ │ │ │ │ │
│CS II, CSI şi │ │ │ │ │ │
│ingineri de │ │ │ │ │ │
│dezvoltare │ │ │ │ │ │
│tehnologică IDT II,│ │ │ │ │ │
│IDT I │ │ │ │ │ │
└───────────────────┴──┴───┴───┴───┴───┘

        Notă: "n" reprezintă primul an dintre cei 5 supuşi evaluării

    2.5. Direcţii de cercetare-dezvoltare/obiective de cercetare/priorităţi de cercetare:
    a) direcţii principale de cercetare-dezvoltare;
    b) direcţii secundare de cercetare;
    c) servicii/microproducţie.

    2.6. Modificări strategice în organizarea şi funcţionarea organizaţiei de cercetare
        (de exemplu, fuziuni, divizări, transformări etc.)


    3. Management şi capacitate instituţională
    3.1. Structura de conducere a organizaţiei de cercetare (se adaptează la specificul organizaţiei de cercetare)
    a) Consiliul de administraţie/Senat/Prezidiu;
    b) Directorul general/Rector/Preşedinte;
    c) Consiliul ştiinţific/Senat;
    d) Comitetul director/Birou executiv.

    3.2. Sistemul de management al calităţii (certificare de către instituţii abilitate)
        Se va completa cu informaţii despre manuale/regulamente/proceduri interne de management al calităţii şi alte proceduri specifice, precum şi dacă organizaţia de cercetare a fost acreditată de instituţii abilitate în domeniul managementului calităţii. În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    3.3. Regulamente, norme, proceduri implementate la nivelul organizaţiei de cercetare
        Se va completa cu informaţii despre regulamente/proceduri elaborate, aprobate şi implementate privind managementul activităţii de cercetare, evaluarea performanţelor salariaţilor, integritate, egalitate de şanse etc.
        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    3.4. Etica şi integritatea academică în cercetare
        Se va completa cu informaţii despre existenţa unui cod de etică, a unei comisii de etică şi integritate academică, a unei proceduri specifice pentru funcţionarea comisiei şi măsura în care comisia îşi dovedeşte funcţionalitatea în cazul unor sesizări.
        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    3.5. Infrastructura de cercetare corelată cu misiunea şi obiectivele organizaţiei de cercetare (modul în care infrastructura răspunde misiunii organizaţiei de cercetare)
        Se va completa cu informaţii despre:
    - gradul de dezvoltare al infrastructurii de cercetare-dezvoltare şi inovare în raport cu activităţile derulate în cadrul organizaţiei;
    – existenţa unei strategii şi a unui plan de investiţii.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    3.6. Organizaţia de cercetare este membru în reţele ştiinţifice/structuri asociative
        Se va completa cu informaţii despre capacitatea organizaţiei de cercetare de a se integra în reţele de cercetare şi structuri asociative dovedită prin acorduri/protocoale încheiate şi alte documente furnizate de organizaţie privind funcţionalitatea parteneriatelor, cu accent pe depunerea şi câştigarea în comun de proiecte, organizarea de evenimente ştiinţifice comune, elaborarea de publicaţii ştiinţifice etc.
        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    3.7. Laboratoare de încercări, teste, analize acreditate/neacreditate; biblioteci şi baze de date Open access create/administrate, în măsura în care au existat fonduri disponibile
        Se va completa cu informaţii despre gradul de dotare al organizaţiei de cercetare cu laboratoare de încercări, teste, analize şi situaţia acreditării acestora sau existenţa unor biblioteci proprii, baze de date Open access şi intensitatea accesării acestora. În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    3.8. Gradul de digitalizare al organizaţiei de cercetare
        Se va completa cu informaţii despre:
    - infrastructura IT şi corelaţia acesteia cu misiunea organizaţiei de cercetare şi cu standardele actuale în domeniu;
    – măsura în care organizaţia de cercetare are un website actualizat cu rezultatele cercetărilor realizate în organizaţia de cercetare în regim open acces.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.


    4. Rezultatele activităţii de cercetare şi impact la nivel naţional şi internaţional*1)
        *1) Se menţionează doar rezultatele pentru care autorul a precizat afilierea la organizaţia de cercetare evaluată.
        Rezultatele se raportează la numărul de cercetători (CSI, CSII şi CSIII), echivalent normă întreagă, afiliaţi organizaţiei de cercetare evaluate.
    4.1. Lucrări de amploare şi importanţă fundamentală; cărţi, tratate, enciclopedii, monografii, studii şi capitole coordonate/publicate/editate; articole publicate; brevete aplicate/valorificate/obţinute
        Se vor prezenta, în mod sintetic, pentru fiecare an supus evaluării, date despre numărul de:
    - dicţionare, atlase, enciclopedii (tipărite sau online);
    – tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de autor la o editură consacrată din străinătate;
    – tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de editor/coordonator la o editură consacrată din străinătate;
    – tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de autor la Editura Academiei Române;
    – tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de editor/coordonator la Editura Academiei Române;
    – tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de autor la o editură clasificată CNCS A sau B (în cazul domeniului umanist) sau la o editură consacrată din ţară (în cazul celorlalte domenii);
    – tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de editor/coordonator la o editură clasificată CNCS A sau B (în cazul domeniului umanist) sau la o editură consacrată din ţară (în cazul celorlalte domenii);
    – capitole în tratate/cărţi/monografii publicate la o editură consacrată din străinătate;
    – capitole în tratate/cărţi/monografii publicate la Editura Academiei Române;
    – capitole în tratate/cărţi/monografii publicate la o editură clasificată CNCS A sau B (în cazul domeniului umanist) sau la o editură consacrată din ţară (în cazul celorlalte domenii);
    – articole publicate într-o revistă indexată Web of Scenice (Journal Citation Reports Q1, Q2, Q3, Q4, Emerging Sources Citation Index sau, în plus, Arts & Humanities Citation Index, pentru ştiinţe umaniste), SCOPUS, IEEE;
    – articole publicate într-o revistă indexată CNSC (A sau B), pentru ştiinţe umaniste;
    – cereri de brevete înregistrate şi publicate;
    – brevete aplicate/valorificate la nivel naţional sau internaţional sau valorificate la nivel internaţional (cu prioritate UE/OCDE);
    – brevete obţinute la nivel internaţional (cu prioritate UE/OCDE) sau la nivel naţional;

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    4.2. Lucrări şi comunicări prezentate la manifestări ştiinţifice
        Se vor prezenta, în mod sintetic, pentru fiecare an supus evaluării, date despre numărul de:
    - lucrări prezentate la o manifestare ştiinţifică internaţională, publicate într-un volum indexat Web of Science - Conference Proceedings Citation Index (CPCI-S), Conference Proceedings Citation Index- Social Science & Humanities (CPCI-SSH), clasificate IEEE proceedings;
    – lucrări prezentate la o manifestare ştiinţifică internaţională, publicate într-un volum editat cu ISBN (non - WoS);
    – lucrări invitate/keynote prezentate la o manifestare ştiinţifică internaţională;
    – lucrări invitate/keynote prezentate la o manifestare ştiinţifică naţională.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    4.3. Vizibilitate şi impact al lucrărilor publicate*2)
        *2) Se includ numai cele pentru lucrările publicate de autor cu afiliere declarată la organizaţia de cercetare evaluată.
        Se vor prezenta informaţii despre numărul de citări acumulate de organizaţia de cercetare în perioada supusă evaluării în următoarele baze de date:
    - Web of Science;
    – SCOPUS;
    – IEEE;
    – în plus, pentru ştiinţe umaniste, Arts & Humanities Citation Index, în reviste indexate CNCS (A sau B) şi cărţi.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.


    5. Activitatea de dezvoltare şi inovare
    5.1. Capacitatea de a atrage şi de a gestiona fondurile de cercetare
        Se va completa cu informaţii despre:
    - contracte obţinute/granturi câştigate de organizaţia de cercetare din fonduri europene/internaţionale (număr);
    – valoarea contractelor obţinute/granturilor câştigate de organizaţia de cercetare de la organizaţii/instituţii internaţionale (sumele din evidenţele contabile ale organizaţiei de cercetare care provin din contracte/granturi internaţionale, exprimate ca procent din buget total);
    – contracte obţinute/granturi câştigate de organizaţia de cercetare de la organizaţii/instituţii naţionale (număr);
    – valoarea contractelor obţinute/granturilor câştigate de organizaţia de cercetare de la organizaţii/instituţii naţionale (sumele din evidenţele contabile ale organizaţiei de cercetare care provin din contracte/granturi naţionale, exprimate ca procent din buget total);
    – bugetul organizaţiei de cercetare în ultimii 5 ani (se vor detalia finanţarea de bază, fondurile atrase prin competiţie, veniturile proprii şi alte elemente pe care organizaţia de cercetare le consideră relevante).

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    5.2. Manifestări ştiinţifice organizate
        Se va completa cu informaţii despre:
    - diseminarea rezultatelor cercetării ştiinţifice în cadrul manifestărilor ştiinţifice (congrese, conferinţe, simpozioane, workshop-uri) sau şcolilor de vară internaţionale organizate atât în calitate de coordonator, cât şi în parteneriat cu alte organizaţii de cercetare;
    – diseminarea rezultatelor cercetării ştiinţifice în cadrul manifestărilor ştiinţifice (congrese, conferinţe, simpozioane, workshop-uri) sau şcolilor de vară naţionale organizate atât în calitate de coordonator, cât şi în parteneriat cu alte organizaţii de cercetare.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    5.3. Capacitatea de a dezvolta servicii, tehnologii, produse
        Se va completa cu informaţii despre:
    - produse/tehnologii/metodologii dezvoltate prin activităţi de cercetare rezultate în urma unor contracte economice sau de cercetare ştiinţifică;
    – tehnologii şi servicii puse la dispoziţia altor centre de cercetare pe bază de contract/colaborări proiecte (inclusiv postate în EERTIS - https://eertis.eu/) sau Open access;
    – rapoarte/studii de interes public sau cu beneficiari privaţi.

        Se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Listele incluzând informaţiile detaliate vor fi prezentate în anexe la raport.

    5.4. Editarea şi publicarea de reviste proprii ale organizaţiei de cercetare sau cu implicarea cercetătorilor din organizaţia de cercetare
        Se va completa cu informaţii despre:
    - editarea şi publicarea de către organizaţia de cercetare a unei reviste proprii indexată Web of Science (Journal Citation Reports Q1/Q2/Q3/Q4, Emerging Sources Citation Index sau, în plus, Arts & Humanities Citation Index, pentru ştiinţele umaniste), SCOPUS;
    – editarea şi publicarea de către organizaţia de cercetare a unei reviste proprii indexată CNCS (A sau B) sau în altă BDI recunoscută specifică domeniului;
    – persoane afiliate organizaţiei de cercetare evaluate având calitatea de editor şef al unei reviste indexată Web of Science (Journal Citation Reports Q1/Q2/Q3/Q4, Emerging Sources Citation Index sau, în plus, Arts & Humanities Citation Index, pentru ştiinţele umaniste), SCOPUS;
    – persoane afiliate organizaţiei de cercetare evaluate din domeniul ştiinţe umaniste având calitatea de editor şef al unei reviste indexate CNCS (A sau B).

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    5.5. Capacitatea de a pregăti tineri cercetători (doctorat, postdoctorat)
        Se va completa cu informaţii despre:
    - teze de doctorat pregătite sau stagii postdoctorale efectuate în sectoare/departamente din cadrul organizaţiei de cercetare;
    – cercetători afiliaţi organizaţiei de cercetare care au participat ca membri în comisii de susţinere publică a unei teze de doctorat sau în comisii de îndrumare ale tezelor de doctorat;
    – conducători de doctorat care activează în organizaţia de cercetare;
    – proiecte POSDRU/POCU/MSCA/PNCDI/PNRR de cercetare postdoctorală şi doctorală câştigate/derulate de organizaţia de cercetare;
    – doctoranzi / cercetători postdoctoranzi în cadrul organizaţiei de cercetare.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.


    6. Performanţa şi impactul socioeconomic
    6.1. Măsura în care activitatea răspunde unor interese publice de importanţă naţională sau locală, în corelaţie cu misiunea organizaţiei de cercetare
        Se va completa cu informaţii despre:
    - activitatea desfăşurată de organizaţia de cercetare în raport cu interesele publice de importanţă naţională sau locală în corelaţie cu misiunea acesteia;
    – studii, proiecte sectoriale, proiecte de cercetare de impact local sau naţional;
    – servicii de cercetare pentru sau în parteneriat cu operatori economici;
    – coordonarea sau participarea la elaborarea unor lucrări complexe cu impact naţional şi local.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    6.2. Capacitatea de a dezvolta colaborări naţionale şi internaţionale
        Se va completa cu informaţii despre:
    - capacitatea organizaţiei de cercetare de a dezvolta colaborări naţionale şi internaţionale care au ca rezultate principale utilizarea în comun a unor componente ale infrastructurii de cercetare;
    – asigurarea accesului cercetătorilor din alte organizaţii de cercetare la diferite componente ale infrastructurii proprii;
    – servicii suport pentru alte organizaţii de cercetare sau cercetători din afara organizaţiei de cercetare;
    – cooptarea de organizaţii partenere sau cercetători din alte organizaţii în proiectele iniţiate;
    – gradul ridicat de utilizare în comun a infrastructurii cu alte organizaţii de cercetare, punerea la dispoziţie a unor componente din infrastructura de cercetare pentru utilizarea de către cercetători din alte organizaţii de cercetare;
    – furnizarea de servicii către alte organizaţii de cercetare sau cercetători din cadrul acestora, atragerea de cercetători sau organizaţii de cercetare în proiecte de cercetare tip inter şi transdisciplinare.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    6.3. Contribuţia la ştiinţa şi cultura naţională şi mondială
        Se va completa cu informaţii despre:
    - lucrări de referinţă pentru ştiinţa şi cultura naţională şi mondială din perspectiva contribuţiilor aduse de organizaţia de cercetare prin intermediul acestora şi a dovezilor privind gradul de recunoaştere a impactului acestora de către comunitatea ştiinţifică naţională şi internaţională;
    – lucrări de referinţă publicate pentru domeniul respectiv;
    – organizarea de activităţi de diseminare a rezultatelor activităţii ştiinţifice prin evenimente/studii/rapoarte de amploare şi cu prestigiu dovedit în comunitatea ştiinţifică naţională şi internaţională.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.


    7. Resurse umane*3)
        *3) Se includ numai rezultatele pentru care autorul şi-a declarat afilierea la organizaţia de cercetare evaluată.
    7.1. Structura personalului pe grade ştiinţifice şi ponderea conducătorilor de doctorat, respectiv oportunităţi de evoluţie în carieră
        Se va completa cu informaţii despre:
    - oportunităţile de evoluţie în carieră oferite de organizaţia de cercetare membrilor săi;
    – structura personalului de cercetare ştiinţifică pe grade ştiinţifice;
    – numărul şi ponderea doctorilor în ştiinţe, a conducătorilor de doctorat;
    – calitatea echipei de cercetare în ansamblul său şi măsura în care aceasta este adecvată misiunii şi activităţilor derulate de organizaţia de cercetare.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    7.2. Membri în colectivul de redacţie al unei reviste naţionale/internaţionale (cotată de Web of Science, Thomson Reuters sau indexată într-o BDI) sau în colectivul editorial al unor edituri internaţionale consacrate; membri în think tank/grup internaţional de experţi la nivel european/mondial; membri (fellow, senior) ai unei societăţi ştiinţifice internaţionale
        Se va completa cu informaţii despre:
    - modul în care cercetătorii din organizaţia de cercetare, prin rezultatele şi prestigiul lor, contribuie la creşterea vizibilităţii organizaţiei de cercetare, a cercetării ştiinţifice româneşti din domeniul respectiv la nivel internaţional şi european;
    – prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în colectivele de redacţie ale unor reviste naţionale şi internaţionale de prestigiu, în colectivele editoriale ale unor edituri internaţionale consacrate, în think tank-uri/grupuri internaţionale de experţi la nivel european/mondial, calitatea acestora de membri (fellow, senior) ai unor societăţi ştiinţifice internaţionale de prestigiu pentru domeniul respectiv.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    7.3. Membri în conducerea/comitetul ştiinţific unei organizaţii/asociaţii internaţionale de specialitate
        Se va completa cu informaţii despre:
    - reprezentanţii pe care organizaţia de cercetare îi are în conducerea/comitetele ştiinţifice ale unor organizaţii/asociaţii internaţionale de prestigiu;
    – prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în conducerea/comitetele ştiinţifice ale unor organizaţii/asociaţii internaţionale de prestigiu.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    7.4. Membri/experţi în comisii/grupuri mixte de lucru ale autorităţilor publice la nivel naţional
        Se va completa cu informaţii despre:
    - soluţionarea unor probleme actuale ale societăţii prin intermediul cercetătorilor săi;
    – prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în calitate de membri sau experţi în comisii/grupuri mixte de lucru constituite de autorităţi publice la nivel naţional pentru fundamentarea şi elaborarea unor proiecte de acte normative, a unor strategii şi politici, planuri de acţiune, documente programatice etc.;
    – conectarea prin intermediul cercetătorilor, la nevoile reale ale societăţii şi probarea prin dovezi a derulării de către organizaţia de cercetare a unor acţiuni cu un impact societal, economic şi social.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    7.5. Membri în consiliul unei şcoli universitare de doctorat sau consiliul unei şcoli doctorale (CSUD); membri (fellow, senior) al unei societăţi ştiinţifice naţionale; membri în comitet ştiinţific/editorial al unei reviste naţionale de prestigiu
        Se va completa cu informaţii despre:
    - capacitatea de a contribui în mediul academic şi în societate, la coordonarea şi creşterea calităţii procesului de formare a studenţilor doctoranzi, la dezvoltarea cunoaşterii în domeniul de cercetare specific, la menţinerea unor standarde ridicate de calitate şi respectarea eticii şi integrităţii academice în domeniul de cercetare specific, prin intermediul cercetătorilor;
    – prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în forurile ştiinţifice de conducere ale şcolilor doctorale şi postdoctorale (consiliul unei şcoli universitare sau consiliul unei şcoli doctorale), prezenţa acestora în calitate de membri în societăţile ştiinţifice naţionale din domeniul de cercetare, în comitetele ştiinţifice/editoriale ale unor reviste de prestigiu etc.;
    – capacitatea de a contribui, atât ca instituţie, cât şi prin intermediul cercetătorilor săi, la coordonarea şi creşterea calităţii procesului de formare a studenţilor doctoranzi, la dezvoltarea cunoaşterii în domeniul de cercetare specific, la menţinerea unor standarde ridicate de calitate şi respectarea eticii şi integrităţii academice în domeniul de cercetare specific.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    7.6. Premii/distincţii/titluri
        Se va completa cu informaţii despre:
    - rezultatele de prestigiu ale organizaţiei de cercetare şi ale cercetătorilor, recunoscute şi validate de către Academia Română, de instituţii şi autorităţi ale statului, de societăţi ştiinţifice internaţionale şi naţionale, de universităţi în urma unor procese de selecţie etc.;
    – rezultatele şi prestigiul profesional al cercetătorilor din organizaţia de cercetare recunoscute de către foruri naţionale şi internaţionale consacrate, prin premii/distincţii/titluri, respectiv: premiu al Academiei Române; premiu/distincţie acordată de instituţii/autorităţi ale statului; premiu (distincţie) al unei societăţi ştiinţifice naţionale obţinut printr-un proces de selecţie; premiu (distincţie) al unei societăţi ştiinţifice internaţionale obţinut printr-un proces de selecţie; titlul de Doctor Honoris Causa acordat de o universitate.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.


    8. Planul strategic de dezvoltare pentru următorii 5 ani
    8.1. Calitatea şi fezabilitatea obiectivelor strategice propuse în raport cu misiunea organizaţiei de cercetare şi domeniul în care activează
        Se va completa cu informaţii despre:
    - fezabilitatea obiectivelor strategice şi măsura în care direcţiile strategice propuse susţin atingerea acestor obiective, în concordanţă cu misiunea organizaţiei de cercetare;
    – calitatea planului strategic instituţional aferent perioadei analizate şi pentru următorii ani; calitatea analizei SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats - Puncte tari, Puncte slabe, Oportunităţi, Ameninţări) a organizaţiei de cercetare în raport cu mediul în care activează;
    – gradul de corelare a direcţiilor de cercetare ale organizaţiei cu cele specifice spaţiului naţional şi european al cercetării, dezvoltării, inovării şi din domeniul în care organizaţia de cercetare activează;
    – gradul de adecvare a politicii de resurse umane la cerinţele Cartei Europene a Cercetătorilor, Codului de Conduită pentru recrutarea cercetătorilor, precum şi angajamentului pentru Strategia de resurse umane pentru cercetători (Human Resources Strategy for Researchers) - HRS4R.


    8.2. Gradul în care obiectivele ştiinţifice şi instituţionale sunt corelate cu tendinţele relevante din domeniul ştiinţific al organizaţiei şi nevoile societăţii
        Se va completa cu informaţii despre:
    - măsura în care organizaţia de cercetare asigură un cadru adecvat menţinerii în contact permanent al cercetătorilor cu cele mai recente evoluţii din domeniul de activitate;
    – gradul de racordare al obiectivelor ştiinţifice şi instituţionale ale organizaţiei de cercetare la tendinţele relevante din domeniul ştiinţific în care aceasta activează şi cu nevoile reale ale societăţii, după caz;
    – demersul pentru înfiinţarea unui consiliu consultativ ştiinţific internaţional;
    – planificarea unui cadru propice pentru susţinerea inovării şi transferului tehnologic;
    – gradul de corelare al obiectivelor ştiinţifice şi instituţionale cu tendinţele relevante pe plan naţional şi internaţional din domeniul ştiinţific al organizaţiei şi nevoile societăţii.



    9. Concluzii

    ANEXA 1b.

     Raportul de autoevaluare al organizaţiilor de cercetare prevăzute la art. 7, 8 şi 8^1 din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare, care declară ca domeniu de activitate "cercetare aplicativă/dezvoltarea tehnologică/inovare", cu excepţia instituţiilor de învăţământ superior de stat sau particulare, în ultimii 5 ani
                                 RAPORT DE AUTOEVALUARE
                                  - structura cadru -
    1. Datele de identificare
    1.1. Denumirea organizaţiei de cercetare
    1.2. Actul de înfiinţare, cu modificările ulterioare
    1.3. Numărul de înregistrare în Registrul potenţialilor contractori
    1.4. Reprezentantul legal
    1.5. Persoana de contact
    1.6. Domeniul de activitate
    1.7. Adresa
    1.8. Telefon, fax, pagina web, e-mail

    2. Scurtă prezentare a organizaţiei de cercetare
    2.1. Istoric
    2.2. Structura organizatorică - organigramă, filiale (subunităţi cu personalitate juridică), sucursale (subunităţi fără personalitate juridică), puncte de lucru, instalaţii şi obiective speciale de interes naţional - IOSIN (instalaţii şi obiective de interes naţional, după caz)
    2.3. Domeniul de specialitate conform clasificărilor CAEN
    2.4. Personal angajat din cadrul organizaţiei de cercetare, din care personal CDI (ENI) cu studii superioare
        ENI (echivalent normă întreagă)

┌───────────────────┬──┬───┬───┬───┬───┐
│ENI (echivalent │An│An │An │An │An │
│normă întreagă) │n │n+1│n+2│n+3│n+4│
├───────────────────┼──┼───┼───┼───┼───┤
│Personal CDI cu │ │ │ │ │ │
│studii superioare │ │ │ │ │ │
│total, din care: │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼──┼───┼───┼───┼───┤
│- Personal cu grade│ │ │ │ │ │
│ştiinţifice CS III,│ │ │ │ │ │
│CS II, CSI şi │ │ │ │ │ │
│ingineri de │ │ │ │ │ │
│dezvoltare │ │ │ │ │ │
│tehnologică IDT II,│ │ │ │ │ │
│IDT I │ │ │ │ │ │
└───────────────────┴──┴───┴───┴───┴───┘

        Notă: "n" reprezintă primul an dintre cei 5 supuşi evaluării

    2.5. Direcţii de cercetare-dezvoltare/obiective de cercetare/priorităţi de cercetare:
    a) direcţii principale de cercetare-dezvoltare;
    b) direcţii secundare de cercetare;
    c) servicii/microproducţie.

    2.6. Modificări strategice în organizarea şi funcţionarea organizaţiei de cercetare
        (de exemplu, fuziuni, divizări, transformări etc.)


    3. Management şi capacitate instituţională
    3.1. Structura de conducere a organizaţiei de cercetare (se adaptează la specificul organizaţiei de cercetare)
    a) Consiliul de administraţie/Prezidiu;
    b) Directorul general/Preşedinte;
    c) Consiliul ştiinţific;
    d) Comitetul director.

    3.2. Sistemul de management al calităţii (certificare de către instituţii abilitate)
        Se va completa cu informaţii despre manuale/regulamente/proceduri interne de management al calităţii şi alte proceduri specifice, precum şi dacă organizaţia de cercetare a fost acreditată de instituţii abilitate în domeniul managementului calităţii. În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    3.3. Regulamente, norme, proceduri implementate la nivelul organizaţiei de cercetare
        Se va completa cu informaţii despre regulamente/proceduri elaborate, aprobate şi implementate privind managementul activităţii de cercetare, evaluarea performanţelor salariaţilor, integritate, egalitate de şanse etc.
        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    3.4. Etica şi integritatea academică în cercetare
        Se va completa cu informaţii despre existenţa unui cod de etică, a unei comisii de etică şi integritate academică, a unei proceduri specifice pentru funcţionarea comisiei şi măsura în care comisia îşi dovedeşte funcţionalitatea în cazul unor sesizări.
        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    3.5. Infrastructura de cercetare corelată cu misiunea şi obiectivele organizaţiei de cercetare (modul în care infrastructura răspunde misiunii organizaţiei de cercetare)
        Se va completa cu informaţii despre:
    - gradul de dezvoltare al infrastructurii de cercetare-dezvoltare şi inovare în raport cu activităţile derulate în cadrul organizaţiei de cercetare;
    – includerea infrastructurii în Roadmap-ul naţional, apartenenţă la reţele europene şi paneuropene, cum ar fi: ESFRI, ERIC/CERIC etc.
    – existenţa unei strategii şi a unui plan de investiţii.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    3.6. Organizaţia de cercetare este membru în reţele ştiinţifice/structuri asociative
        Se va completa cu informaţii despre capacitatea organizaţiei de cercetare de a se integra în reţele de cercetare şi structuri asociative dovedită prin acorduri/protocoale încheiate şi alte documente furnizate de organizaţie privind funcţionalitatea parteneriatelor, cu accent pe depunerea şi câştigarea în comun de proiecte, organizarea de evenimente ştiinţifice comune, elaborarea de publicaţii ştiinţifice etc.
        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    3.7. Laboratoare de încercări, teste, analize acreditate/neacreditate; biblioteci şi baze de date Open access create/administrate, în măsura în care au existat fonduri disponibile
        Se va completa cu informaţii despre gradul de dotare al organizaţiei de cercetare cu laboratoare de încercări, teste, analize şi situaţia acreditării acestora; existenţa unor biblioteci proprii, baze de date Open access şi intensitatea accesării acestora.
        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    3.8. Gradul de digitalizare al organizaţiei de cercetare
        Se va completa cu informaţii despre:
    - infrastructura IT şi corelaţia acesteia cu misiunea organizaţiei de cercetare şi cu standardele actuale în domeniu;
    – măsura în care organizaţia de cercetare are un website actualizat cu rezultatele cercetărilor realizate în organizaţia de cercetare în regim open acces.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    3.9. Sistemul de management al inovării
        Se va completa cu informaţii despre regulamente/proceduri de management al inovării, acreditări/certificări ale sistemului de management al inovării din partea unei instituţii abilitate, existenţa unui centru de transfer tehnologic propriu.
        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.


    4. Rezultatele activităţii de cercetare şi impact la nivel naţional şi internaţional*4)
        *4) Se menţionează doar rezultatele pentru care autorul a precizat afilierea la organizaţia de cercetare evaluată.
        Rezultatele se raportează la numărul de cercetători (CS I, CS II şi CS III), echivalent normă întreagă, afiliaţi organizaţiei de cercetare evaluate.
    4.1. Lucrări de amploare şi importanţă fundamentală; cărţi, tratate, enciclopedii, monografii, studii şi capitole coordonate/publicate/editate; articole publicate; brevete aplicate/valorificate/obţinute
        Se vor prezenta, în mod sintetic, pentru fiecare an supus evaluării, date despre numărul de:
    - articole publicate într-o revistă indexată Web of Science (Journal Citation Reports Q1, Q2, Q3, Q4, Emerging Sources Citation Index sau, în plus, Arts & Humanities Citation Index, pentru ştiinţe umaniste), SCOPUS, IEEE;
    – articole publicate într-o revistă indexată CNSC (A sau B), pentru ştiinţe umaniste;
    – tratate/cărţi/monografii sau capitole publicate în calitate de autor la o editură consacrată din străinătate;
    – tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de editor/coordonator la o editură consacrată din străinătate; tratate/cărţi/monografii publicate sau capitole în calitate de autor la o editură clasificată CNCS (A sau B) sau la o editură consacrată din ţară;
    – tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de editor/coordonator la o editură clasificată CNCS (A sau B) sau la o editură consacrată din ţară;
    – cereri de brevete înregistrate şi publicate;
    – brevete aplicate/valorificate la nivel naţional sau internaţional sau valorificate la nivel internaţional (cu prioritate UE/OCDE);
    – certificate de soi/ rasă aplicate/valorificate la nivel naţional sau internaţional sau valorificate la nivel internaţional (cu prioritate UE/OCDE);
    – brevete obţinute la nivel internaţional (cu prioritate UE/OCDE) sau la nivel naţional;
    – proprietate intelectuală, certificate ORDA.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    4.2. Lucrări şi comunicări prezentate la manifestări ştiinţifice
        Se vor prezenta, în mod sintetic, pentru fiecare an supus evaluării, date despre numărul de:
    - lucrări prezentate la o manifestare ştiinţifică internaţională, publicate într-un volum indexat Web of Science - Conference Proceedings Citation Index (CPCI-S), Conference Proceedings Citation Index- Social Science & Humanities (CPCI-SSH), clasificate IEEE proceedings;
    – lucrări prezentate la o manifestare ştiinţifică internaţională, publicate într-un volum editat cu ISBN (non - WoS);
    – lucrări invitate/keynote prezentate la o manifestare ştiinţifică internaţională;
    – lucrări invitate/keynote prezentate la o manifestare ştiinţifică naţională.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    4.3. Vizibilitate şi impact al lucrărilor publicate*5)
        *5) Se includ numai cele pentru lucrările publicate de autor cu afiliere la organizaţia de cercetare evaluată.
        Se va completa cu informaţii despre numărul de citări acumulate de organizaţia de cercetare în perioada supusă evaluării în următoarele baze de date:
    - Web of Science;
    – SCOPUS;
    – IEEE;
    – în plus, pentru ştiinţe umaniste, Arts & Humanities Citation Index, în reviste indexate CNCS (A sau B) şi cărţi.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.


    5. Activitatea de dezvoltare şi inovare
    5.1. Capacitatea de a atrage şi de a gestiona fondurile de cercetare
        Se va completa cu informaţii despre:
    - contracte obţinute/granturi câştigate de organizaţia de cercetare din fonduri europene/internaţionale (număr);
    – valoarea contractelor obţinute/granturilor câştigate de organizaţia de cercetare de la organizaţii/instituţii internaţionale (sume);
    – contracte obţinute/granturi câştigate de organizaţia de cercetare de la organizaţii/instituţii naţionale (număr);
    – valoarea contractelor obţinute/granturilor câştigate de organizaţia de cercetare de la organizaţii/instituţii naţionale (sume);
    – bugetul organizaţiei de cercetare în ultimii 5 ani (se vor detalia finanţarea de bază, fondurile atrase prin competiţie, veniturile proprii şi alte elemente pe care organizaţia de cercetare le consideră relevante).

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    5.2. Manifestări ştiinţifice organizate
        Se va completa cu informaţii despre:
    - diseminarea rezultatelor cercetării ştiinţifice în cadrul manifestărilor ştiinţifice (congrese, conferinţe, simpozioane, workshop-uri) sau şcolilor de vară internaţionale organizate atât în calitate de coordonator, cât şi în parteneriat cu alte organizaţii de cercetare;
    – diseminarea rezultatelor cercetării ştiinţifice în cadrul manifestărilor ştiinţifice (congrese, conferinţe, simpozioane, workshop-uri) sau şcolilor de vară naţionale organizate atât în calitate de coordonator, cât şi în parteneriat cu alte organizaţii de cercetare.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    5.3. Capacitatea de a dezvolta servicii, tehnologii, produse
        Se va completa cu informaţii despre:
    - produse/tehnologii/procedee/metodologii dezvoltate prin activităţi de cercetare rezultate în urma unor contracte economice sau de cercetare ştiinţifică;
    – tehnologii şi servicii puse la dispoziţia altor centre de cercetare pe bază de contract/colaborări proiecte (inclusiv postate în EERTIS - https://eertis.eu/) sau Open access;
    – rapoarte/studii de interes public sau cu beneficiari privaţi.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    5.4. Editarea şi publicarea de reviste proprii ale organizaţiei de cercetare sau cu implicarea cercetătorilor din organizaţie
        Se va completa cu informaţii despre:
    - editarea şi publicarea de către organizaţia de cercetare a unei reviste proprii indexată Web of Science (Journal Citation Reports Q1/Q2/Q3/Q4, Emerging Sources Citation Index sau, în plus, reviste indexate Arts & Humanities Citation Index, pentru ştiinţe umaniste), SCOPUS;
    – editarea şi publicarea de către organizaţia de cercetare a unei reviste proprii indexată CNCS (A sau B) sau în altă BDI recunoscută;
    – persoane afiliate organizaţiei de cercetare evaluate având calitatea de editor şef al unei reviste indexată Web of Science (Journal Citation Reports Q1/Q2/Q3/Q4, Emerging Sources Citation Index sau, în plus, în reviste indexate Arts & Humanities Citation Index, pentru ştiinţe umaniste), SCOPUS;
    – persoane afiliate organizaţiei de cercetare evaluate având calitatea de editor şef al unei reviste indexate CNCS (A sau B), pentru ştiinţe umaniste.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    5.5. Capacitatea de a pregăti tineri cercetători (doctorat, postdoctorat)
        Se va completa cu informaţii despre:
    - teze de doctorat pregătite sau stagii postdoctorale efectuate în sectoare/departamente din cadrul organizaţiei de cercetare;
    – cercetători afiliaţi organizaţiei de cercetare care au participat ca membri în comisii de susţinere publică a unei teze de doctorat sau în comisii de îndrumare ale tezelor de doctorat;
    – conducători de doctorat care activează în organizaţia de cercetare;
    – proiecte POSDRU/POCU/MSCA/PNCDI/PNRR de cercetare postdoctorală şi doctorală câştigate/derulate de organizaţia de cercetare;
    – doctoranzi/cercetători postdoctoranzi în cadrul organizaţiei de cercetare.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.


    6. Performanţa şi impactul socioeconomic
    6.1. Măsura în care activitatea răspunde unor interese publice de importanţă naţională sau locală, în corelaţie cu misiunea organizaţiei de cercetare
        Se va completa cu informaţii despre:
    - capacitatea de coordonare sau participare la elaborarea unor studii, proiecte sectoriale, proiecte de cercetare de impact local sau naţional, servicii de cercetare pentru sau în parteneriat cu operatori economici;
    – coordonarea sau participarea la elaborarea unor lucrări complexe cu impact naţional şi local, la nivel economic/social.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    6.2. Capacitatea de a dezvolta colaborări naţionale şi internaţionale
        Se va completa cu informaţii despre:
    - capacitatea organizaţiei de cercetare de a dezvolta colaborări naţionale şi internaţionale care au ca rezultate principale utilizarea în comun a unor componente ale infrastructurii de cercetare;
    – asigurarea accesului cercetătorilor din alte organizaţii de cercetare la diferite componente ale infrastructurii proprii (inclusiv IOSIN);
    – servicii suport pentru alte organizaţii de cercetare sau cercetători din afara organizaţiei;
    – cooptarea de organizaţii partenere sau cercetători din alte organizaţii în proiectele iniţiate;
    – gradul de utilizare în comun a infrastructurii cu alte organizaţii de cercetare, punerea la dispoziţie a unor componente din infrastructura de cercetare pentru utilizarea de către cercetători din alte organizaţii de cercetare;
    – furnizarea de servicii către alte organizaţii de cercetare sau cercetători din cadrul acestora, atragerea de cercetători sau organizaţii de cercetare în proiecte de cercetare tip inter şi transdisciplinare.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    6.3. Contribuţia la dezvoltare experimentală şi inovare la nivel naţional şi internaţional
        Se va completa cu informaţii despre:
    - lucrări de referinţă pentru ştiinţa din perspectiva contribuţiilor aduse de organizaţia de cercetare prin intermediul acestora şi a dovezilor privind gradul de recunoaştere a impactului acestora de către comunitatea ştiinţifică naţională şi internaţională;
    – rezultatele cercetării aplicative şi brevetele de invenţii identificate de organizaţia de cercetare ca având impact economic;
    – lucrări de referinţă publicate pentru domeniul în care activează;
    – organizarea de activităţi de diseminare a rezultatelor activităţii ştiinţifice prin evenimente/studii/rapoarte de amploare şi cu prestigiu dovedit în comunitatea ştiinţifică naţională şi internaţională;
    – lucrări de dezvoltare experimentală/brevete de invenţii pentru sau în parteneriat cu mediul economic.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.


    7. Resurse umane*6)
        *6) Se includ numai rezultatele pentru care autorul şi-a declarat afilierea la organizaţia de cercetare evaluată.
    7.1. Structura personalului pe grade ştiinţifice şi ponderea conducătorilor de doctorat, respectiv oportunităţi de evoluţie în carieră
        Se va completa cu informaţii despre:
    - oportunităţile de evoluţie în carieră oferite de organizaţia de cercetare membrilor săi;
    – structura personalului de cercetare ştiinţifică pe grade ştiinţifice;
    – numărul şi ponderea doctorilor în ştiinţe, a conducătorilor de doctorat;
    – calitatea echipei de cercetare în ansamblul său şi măsura în care aceasta este adecvată misiunii şi activităţilor derulate de organizaţia de cercetare.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    7.2. Membri în colectivul de redacţie al unei reviste naţionale/internaţionale (cotată de Web of Science, Thomson Reuters sau indexată într-o BDI) sau în colectivul editorial al unor edituri internaţionale consacrate; membri în think tank/grup internaţional de experţi la nivel european/mondial; membri (fellow, senior) ai unei societăţi ştiinţifice internaţionale
        Se va completa cu informaţii despre:
    - modul în care cercetătorii din organizaţia de cercetare, prin rezultatele şi prestigiul lor, contribuie la creşterea vizibilităţii organizaţiei de cercetare, a cercetării ştiinţifice româneşti din domeniul aplicativ respectiv, la nivel internaţional şi european;
    – prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în colectivele de redacţie ale unor reviste naţionale şi internaţionale de prestigiu, în colectivele editoriale ale unor edituri internaţionale consacrate, în think tank-uri/grupuri internaţionale de experţi la nivel european/mondial, calitatea acestora de membri (fellow, senior) ai unor societăţi ştiinţifice internaţionale de prestigiu pentru domeniul în care activează.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    7.3. Membri în conducerea/comitetul stiinţific unei organizaţii sau asociaţii internaţionale de specialitate
        Se va completa cu informaţii despre:
    - reprezentanţii pe care organizaţia de cercetare îi are în conducerea/comitetele ştiinţifice ale unor organizaţii/asociaţii internaţionale de prestigiu;
    – prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în conducerea/comitetele ştiinţifice ale unor organizaţii/asociaţii internaţionale de prestigiu.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    7.4. Membri/experţi în comisii/grupuri mixte de lucru ale autorităţilor publice la nivel naţional
        Se va completa cu informaţii despre:
    - soluţionarea unor probleme actuale ale societăţii prin intermediul cercetătorilor săi;
    – prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în calitate de membri sau experţi în comisii/grupuri mixte de lucru constituite de autorităţi publice la nivel naţional pentru fundamentarea, elaborarea unor proiecte de acte normative, a unor strategii şi politici, planuri de acţiune, documente programatice etc.;
    – conectarea prin intermediul cercetătorilor, la nevoile reale ale societăţii şi probarea prin dovezi a derulării de către organizaţia de cercetare a unor acţiuni cu un impact societal, economic şi social.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    7.5. Membri ai unei şcoli doctorale; membri (fellow, senior) al unei societăţi ştiinţifice naţionale; membri în comitet ştiinţific/editorial al unei reviste naţionale de prestigiu
        Se va completa cu informaţii despre:
    - capacitatea de a contribui în mediul academic şi în societate, la coordonarea şi creşterea calităţii procesului de formare a studenţilor doctoranzi, la dezvoltarea cunoaşterii în domeniul de cercetare specific, la menţinerea unor standarde ridicate de calitate şi respectarea eticii şi integrităţii academice în domeniul de cercetare specific, prin intermediul cercetătorilor;
    – apartenenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare la şcoli doctorale în calitate de coordonatori/îndrumători, prezenţa acestora în calitate de membri în societăţile ştiinţifice naţionale din domeniul de cercetare specific, în comitetele ştiinţifice/editoriale ale unor reviste de prestigiu etc.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    7.7. Premii/distincţii/titluri
        Se va completa cu informaţii despre:
    - rezultatele de prestigiu ale organizaţiei de cercetare şi ale cercetătorilor, de recunoaştere de către foruri naţionale şi internaţionale consacrate, instituţii şi autorităţi ale statului, de societăţi ştiinţifice internaţionale şi naţionale, universităţi, în urma unor procese de selecţie etc.;
    – recunoaşterea rezultatelor cercetătorilor din organizaţia de cercetare şi a prestigiului lor profesional de către foruri naţionale şi internaţionale consacrate, prin premii/distincţii/titluri, respectiv: premiu al Academiei Române; premiu/distincţie acordată de instituţii/autorităţi ale statului; premiu (distincţie) al unei societăţi ştiinţifice naţionale obţinut printr-un proces de selecţie; premiu (distincţie) al unei societăţi ştiinţifice internaţionale obţinut printr-un proces de selecţie; titlul de Doctor Honoris Causa acordat de o universitate etc.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.


    8. Planul strategic de dezvoltare pentru următorii 5 ani
    8.1. Calitatea şi fezabilitatea obiectivelor strategice propuse în raport cu misiunea organizaţiei de cercetare şi domeniul în care activează
        Se va completa cu informaţii despre:
    - fezabilitatea obiectivelor strategice şi măsura în care direcţiile strategice propuse susţin atingerea acestor obiective, în concordanţă cu misiunea organizaţiei de cercetare;
    – calitatea planului strategic instituţional aferent perioadei analizate şi pentru următorii ani;
    – calitatea analizei SWOT a organizaţiei de cercetare în raport cu mediul în care activează;
    – gradul de corelare a direcţiilor de cercetare ale organizaţiei de cercetare cu cele specifice spaţiului naţional şi european al cercetării, dezvoltării, inovării şi din domeniul în care organizaţia de cercetare activează;
    – gradul de adecvare a politicii de resurse umane la cerinţele Cartei Europene a Cercetătorilor, Codului de Conduită pentru recrutarea cercetătorilor, precum şi angajamentului pentru Strategia de resurse umane pentru cercetători (Human Resources Strategy for Researchers) - HRS4R.


    8.2. Gradul în care obiectivele ştiinţifice şi instituţionale sunt corelate cu tendinţele relevante din domeniul stiinţific al organizaţiei de cercetare şi nevoile societăţii
        Se va completa cu informaţii despre:
    - măsura în care organizaţia de cercetare asigură un cadru adecvat menţinerii în contact permanent al cercetătorilor cu cele mai recente evoluţii din domeniul de activitate, propice inovării şi transferului tehnologic;
    – gradul de racordare al obiectivelor ştiinţifice şi instituţionale ale organizaţiei de cercetare la tendinţele relevante din domeniul ştiinţific în care aceasta activează şi cu nevoile reale ale societăţii;
    – demersul pentru înfiinţarea unui consiliu consultativ ştiinţific internaţional;
    – gradul de corelare al obiectivelor ştiinţifice şi instituţionale cu tendinţele relevante pe plan naţional şi internaţional din domeniul ştiinţific al organizaţiei şi nevoile societăţii.



    9. Concluzii

    ANEXA 1c.

    Raportul de autoevaluare al instituţiilor de învăţământ superior de stat sau particulare, în ultimii 5 ani
                               RAPORT DE AUTOEVALUARE
                                - structura cadru -
    1. Datele de identificare
    1.1. Denumirea organizaţiei de cercetare
    1.2. Actul de înfiinţare, cu modificările ulterioare
    1.3. Numărul de înregistrare în Registrul potenţialilor contractori
    1.4. Reprezentantul legal
    1.5. Persoana de contact
    1.6. Domeniul de activitate
    1.7. Adresa
    1.8. Telefon, fax, pagina web, e-mail

    2. Scurtă prezentare a organizaţiei de cercetare
    2.1. Istoric
    2.2. Structura organizatorică - organigrama, filiale (subunităţi cu personalitate juridică), sucursale (subunităţi fără personalitate juridică), puncte de lucru, instalaţii şi obiective speciale de interes naţional - IOSIN (instalaţii şi obiective de interes naţional, după caz)
    2.3. Domeniul de specialitate conform clasificărilor CAEN
    2.4. Personal angajat din cadrul organizaţiei de cercetare, din care personal CDI (ENI)
        ENI (echivalent normă întreagă)

┌───────────────────┬──┬───┬───┬───┬───┐
│ENI (echivalent │An│An │An │An │An │
│normă întreagă) │n │n+1│n+2│n+3│n+4│
├───────────────────┼──┼───┼───┼───┼───┤
│Personal CDI cu │ │ │ │ │ │
│studii superioare │ │ │ │ │ │
│total, din care: │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼──┼───┼───┼───┼───┤
│- Personal cu grade│ │ │ │ │ │
│ştiinţifice CS III,│ │ │ │ │ │
│CS II, CSI (sau │ │ │ │ │ │
│echivalent) │ │ │ │ │ │
└───────────────────┴──┴───┴───┴───┴───┘

        Notă: "n" reprezintă primul an dintre cei 5 supuşi evaluării

    2.5. Direcţii de cercetare-dezvoltare/obiective de cercetare/priorităţi de cercetare:
    a) direcţii principale de cercetare-dezvoltare;
    b) direcţii secundare de cercetare;
    c) servicii/microproducţie.

    2.6. Modificări strategice în organizarea şi funcţionarea organizaţiei de cercetare
        (de exemplu, fuziuni, divizări, transformări etc.)


    3. Management şi capacitate instituţională
    3.1. Structura de conducere a organizaţiei de cercetare (se adaptează la specificul organizaţiei de cercetare):
    a) Consiliul de administraţie/Senat/Prezidiu;
    b) Directorul general/Rector/Preşedinte;
    c) Consiliul ştiinţific/Senat;
    d) Comitetul director.

    3.2. Sistemul de management al calităţii (certificare de către instituţii abilitate)
        Se va completa cu informaţii despre manuale/regulamente/proceduri interne de management al calităţii şi alte proceduri specifice, precum şi dacă organizaţia de cercetare a fost acreditată de instituţii abilitate în domeniul managementului calităţii.
        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    3.3. Regulamente, norme, proceduri implementate la nivelul organizaţiei de cercetare
        Se va completa cu informaţii despre regulamente/proceduri elaborate, aprobate şi implementate privind managementul activităţii de cercetare, evaluarea performanţelor salariaţilor, integritate, egalitate de şanse etc.
        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    3.4. Etica şi integritatea academică în cercetare
        Se va completa cu informaţii despre existenţa unui cod de etică, a unei comisii de etică şi integritate academică, a unei proceduri specifice pentru funcţionarea comisiei şi măsura în care comisia îşi dovedeşte funcţionalitatea în cazul unor sesizări.
        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    3.5. Infrastructura de cercetare corelată cu misiunea şi obiectivele organizaţiei de cercetare (modul în care infrastructura răspunde misiunii organizaţiei de cercetare)
        Se va completa cu informaţii despre:
    - infrastructură şi felul în care aceasta răspunde misiunii organizaţiei de cercetare;
    – gradul de dezvoltare al infrastructurii de cercetare-dezvoltare şi inovare în raport cu activităţile derulate în cadrul organizaţiei de cercetare;
    – existenţa unei strategii şi a unui plan de investiţii.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    3.6. Organizaţia de cercetare este membru în reţele ştiinţifice/structuri asociative
        Se va completa cu informaţii despre capacitatea organizaţiei de cercetare de a încheia acorduri/protocoale şi alte documente furnizate de organizaţie privind funcţionalitatea (depunerea şi câştigarea de proiecte în parteneriat, organizarea de manifestări ştiinţifice în parteneriat, elaborarea în comun de publicaţii ştiinţifice: articole/studii/cărţi etc.).

    3.7. Laboratoare de încercări, teste, analize acreditate/neacreditate; biblioteci şi baze de date Open access create/administrate în măsura în care au existat fonduri disponibile
        Se va completa cu informaţii despre gradul de dotare al organizaţiei de cercetare cu laboratoare de încercări, teste, analize şi situaţia acreditării acestora sau existenţa unor biblioteci proprii, baze de date Open access şi intensitatea accesării acestora. În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    3.8. Gradul de digitalizare al organizaţiei de cercetare
        Se va completa cu informaţii despre:
    - desfăşurarea activităţii cercetătorilor în raport cu infrastructura IT şi cu standardele actuale în domeniu;
    – măsura în care organizaţia de cercetare are un website actualizat cu rezultatele cercetărilor realizate în organizaţia de cercetare în regim open acces.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.


    4. Rezultatele activităţii de cercetare şi impact la nivel naţional şi internaţional*7)
        *7) Se menţionează doar rezultatele pentru care autorul a precizat afilierea la organizaţia de cercetare evaluată.
        Rezultatele se raportează la numărul de cercetători (CS I, CS II şi CS III), echivalent normă întreagă, afiliaţi organizaţiei de cercetare evaluate.
    4.1. Lucrări de amploare şi importanţă fundamentală; cărţi, tratate, enciclopedii, monografii, studii şi capitole coordonate/publicate/editate; articole publicate; brevete aplicate/valorificate/obţinute
        Se va completa cu informaţii despre:
    - articole publicate într-o revistă indexată Web of Science (Journal Citation Reports Q1, Q2, Q3, Q4, Emerging Sources Citation Index şi, în plus, pentru ştiinţe umaniste Arts & Humanities Citation Index), SCOPUS, IEEE;
    – articole publicate într-o revistă indexată CNSC (A sau B), pentru ştiinţe umaniste;
    – tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de autor la o editură consacrată din străinătate;
    – tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de editor/coordonator la o editură consacrată din străinătate;
    – tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de autor la Editura Academiei Române sau la o editură clasificată CNCS A;
    – tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de editor/coordonator la Editura Academiei Române sau la o editură clasificată CNCS A;
    – tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de autor o editură consacrată din ţară sau la o editură clasificată CNCS B;
    – tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de editor la o editură consacrată din ţară sau la o editură clasificată CNCS B;
    – capitole în tratate/cărţi/monografii publicate la o editură consacrată din străinătate;
    – capitole în tratate/cărţi/monografii publicate la Editura Academiei Române sau la o editură clasificată CNCS A;
    – capitole în tratate/cărţi/monografii publicate la o editură consacrată din ţară sau la o editură clasificată CNCS B;
    – dicţionare, atlase, enciclopedii (tipărite sau online); ediţii critice sau traducerile unor texte literare, texte ştiinţifice;
    – cereri de brevete înregistrate şi publicate;
    – brevete aplicate/valorificate la nivel naţional sau internaţional sau valorificate la nivel internaţional (cu prioritate UE/OCDE);
    – certificate de soi/ rasă aplicate/valorificate la nivel naţional sau internaţional sau valorificate la nivel internaţional (cu prioritate UE/OCDE);
    – brevete obţinute la nivel internaţional (cu prioritate UE/OCDE) sau la nivel naţional;
    – proprietate intelectuală, certificate ORDA.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    4.2. Lucrări şi comunicări prezentate la manifestări ştiinţifice
        Se va completa cu informaţii despre:
    - lucrări prezentate la o manifestare ştiinţifică internaţională, publicate într-un volum indexat Web of Science - Conference Proceedings Citation Index Science (CPCI-S), Conference Proceedings Citation Index - Social Science & Humanities (CPCI-SSH), clasificate IEEE proceedings;
    – lucrări prezentate la o manifestare ştiinţifică internaţională, publicate într-un volum editat cu ISBN (non - WoS);
    – lucrări invitate/keynote prezentate la o manifestare ştiinţifică internaţională;
    – lucrări invitate/keynote prezentate la o manifestare ştiinţifică naţională.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    4.3. Vizibilitate şi impact al lucrărilor publicate*8)
        *8) Se includ numai cele pentru lucrările publicate de autor cu afiliere la organizaţia de cercetare evaluată.
        Se va completa cu informaţii despre numărul de citări acumulate de organizaţia de cercetare în perioada supusă evaluării în următoarele baze de date:
    - Web of Science;
    – SCOPUS;
    – IEEE;
    – în plus, pentru ştiinţe umaniste, Arts & Humanities Citation Index, în reviste indexate CNCS (A sau B) şi cărţi.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.


    5. Activitatea de dezvoltare şi inovare
    5.1. Capacitatea de a atrage şi de a gestiona fondurile de cercetare
        Se va completa cu informaţii despre:
    - contracte obţinute/granturi câştigate de organizaţia de cercetare din fonduri europene/internaţionale (număr, valoare-sumele din evidenţele contabile);
    – contracte obţinute/granturi câştigate de organizaţia de cercetare de la organizaţii/instituţii naţionale (număr, valoare-sumele din evidenţele contabile);
    – cereri de finanţare depuse la proiecte naţionale/internaţionale (număr) în competiţiile deschise în perioada evaluată;
    – bugetul organizaţiei de cercetare în ultimii 5 ani (se vor detalia finanţarea de bază, fondurile atrase prin competiţie, veniturile proprii şi alte elemente pe care organizaţia de cercetare le consideră relevante).

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    5.2. Manifestări ştiinţifice organizate
        Se va completa cu informaţii despre:
    - diseminarea rezultatelor cercetării ştiinţifice în cadrul manifestărilor ştiinţifice (congrese, conferinţe, simpozioane, workshop-uri) sau şcolilor de vară internaţionale organizate atât în calitate de coordonator, cât şi în parteneriat cu alte organizaţii de cercetare;
    – diseminarea rezultatelor cercetării ştiinţifice în cadrul manifestărilor ştiinţifice (congrese, conferinţe, simpozioane, workshop-uri) sau şcolilor de vară naţionale organizate atât în calitate de coordonator, cât şi în parteneriat cu alte organizaţii de cercetare.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    5.3. Capacitatea de a dezvolta servicii, tehnologii, produse
        Se va completa cu informaţii despre:
    - produse/tehnologii/metodologii dezvoltate prin activităţi de cercetare rezultate în urma unor contracte economice sau de cercetare ştiinţifică;
    – tehnologii şi servicii puse la dispoziţie pe bază de contract/colaborări proiecte (inclusiv cele postate în EERTIS - https://eertis.eu/) sau Open access;
    – rapoarte/studii de interes public sau cu beneficiari privaţi.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    5.4. Editarea şi publicarea de reviste proprii ale organizaţiei de cercetare sau cu implicarea cercetătorilor din organizaţie
        Se va completa cu informaţii despre:
    - editarea şi publicarea de către organizaţia de cercetare a unei reviste proprii indexată Web of Science (Journal Citation Reports Q1/Q2/Q3/Q4, Emerging Sources Citation Index şi, în plus, pentru ştiinţe umaniste, indexate Arts & Humanities Citation Index), Scopus;
    – editarea şi publicarea de către organizaţia de cercetare a unei reviste proprii indexată CNCS (A sau B) sau a unei reviste indexată în baze de date internaţionale (BDI) recunoscute;
    – persoane afiliate organizaţiei de cercetare evaluate având calitatea de editor şef al unei reviste indexată Web of Science (Journal Citation Reports Q1/Q2/Q3/Q4, Emerging Sources Citation Index sau, în plus, pentru ştiinţe umaniste, indexată Arts & Humanities Citation Index), Scopus;
    – persoane afiliate organizaţiei evaluate având calitatea de editor şef al unei reviste indexate CNCS (A sau B) sau a unei reviste BDI recunoscută.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    5.5. Capacitatea de a pregăti tineri cercetători (doctorat, postdoctorat)
        Se va completa cu informaţii despre:
    - teze de doctorat pregătite sau stagii postdoctorale efectuate în sectoare/departamente din cadrul organizaţiei de cercetare;
    – cadre didactice afiliate/cercetători afiliaţi organizaţiei de cercetare care au participat ca membri în comisii de susţinere publică a unei teze de doctorat sau în comisii de îndrumare ale tezelor de doctorat;
    – conducători de doctorat care activează în organizaţia de cercetare;
    – proiecte POSDRU/POCU/MSCA/PNCDI/PNRR de cercetare postdoctorală şi doctorală câştigate/derulate de organizaţia de cercetare;
    – doctoranzi / cercetători postdoctoranzi în cadrul organizaţiei de cercetare.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.


    6. Performanţa şi impactul socioeconomic
    6.1. Măsura în care activitatea răspunde unor interese publice de importanţă naţională sau locală
        Se va completa cu informaţii despre:
    - activitatea desfăşurată de organizaţie în raport cu interesele publice de importanţă naţională sau locală în corelaţie cu misiunea acesteia;
    – studii, proiecte sectoriale, proiecte de cercetare de impact local sau naţional;
    – servicii de cercetare pentru sau în parteneriat cu operatori economici;
    – coordonarea sau participarea la elaborarea unor lucrări complexe cu impact naţional şi local.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    6.2. Capacitatea de a dezvolta colaborări naţionale şi internaţionale
        Se va completa cu informaţii despre:
    - capacitatea organizaţiei de cercetare de a dezvolta colaborări naţionale şi internaţionale care au ca rezultate principale utilizarea în comun a unor componente ale infrastructurii de cercetare;
    – asigurarea accesului cercetătorilor din alte organizaţii de cercetare la diferite componente ale infrastructurii proprii (inclusiv IOSIN);
    – servicii suport pentru alte organizaţii de cercetare sau cercetători din afara organizaţiei;
    – cooptarea de organizaţii partenere sau cercetători din alte organizaţii în proiectele iniţiate;
    – gradul ridicat de utilizare în comun a infrastructurii cu alte organizaţii de cercetare, punerea la dispoziţie a unor componente din infrastructura de cercetare pentru utilizarea de către cercetători din alte organizaţii de cercetare;
    – furnizarea de servicii către alte organizaţii de cercetare sau cercetători din cadrul acestora, atragerea de cercetători sau organizaţii de cercetare în proiecte de cercetare tip inter şi transdisciplinare.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    6.3. Contribuţia la ştiinţa şi cultura naţională şi mondială
        Se va completa cu informaţii despre:
    - lucrări de referinţă pentru ştiinţa şi cultura naţională şi mondială din perspectiva contribuţiilor aduse de organizaţia de cercetare prin intermediul acestora şi a dovezilor privind gradul de recunoaştere a impactului acestora de către comunitatea ştiinţifică naţională şi internaţională;
    – lucrări de referinţă publicate pentru domeniul de activitate;
    – organizarea de activităţi de diseminare a rezultatelor activităţii ştiinţifice prin evenimente/studii/rapoarte de amploare şi cu prestigiu dovedit în comunitatea ştiinţifică naţională şi internaţională.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.


    7. Resurse umane*9)
        *9) Se includ numai rezultatele pentru care autorul a precizat afilierea la organizaţia de cercetare evaluată.
    7.1. Structura personalului pe grade ştiinţifice şi ponderea conducătorilor de doctorat, respectiv oportunităţi de evoluţie în carieră
        Se va completa cu informaţii despre:
    - oportunităţile de evoluţie în carieră oferite de organizaţia de cercetare membrilor săi;
    – structura personalului de cercetare ştiinţifică pe grade ştiinţifice;
    – numărul şi ponderea doctorilor în ştiinţe, a conducătorilor de doctorat;
    – calitatea echipei de cercetare în ansamblul său şi măsura în care aceasta este adecvată misiunii şi activităţilor derulate de organizaţia de cercetare.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    7.2. Membri în colectivul de redacţie al unei reviste naţionale/internaţionale (cotată de Web of Science, Thomson Reuters sau indexată într-o BDI) sau în colectivul editorial al unor edituri internaţionale consacrate; membri în think tank/grup internaţional de experţi la nivel european/mondial; membri (fellow, senior) ai unei societăţi ştiinţifice internaţionale
        Se va completa cu informaţii despre:
    - modul în care cercetătorii din organizaţia de cercetare, prin rezultatele şi prestigiul lor, contribuie la creşterea vizibilităţii organizaţiei de cercetare, a cercetării ştiinţifice româneşti din domeniul respectiv la nivel internaţional şi european;
    – prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în colectivele de redacţie ale unor reviste naţionale şi internaţionale de prestigiu, în colectivele editoriale ale unor edituri internaţionale consacrate, în think tank-uri/grupuri internaţionale de experţi la nivel european/mondial, calitatea acestora de membri (fellow, senior) ai unor societăţi ştiinţifice internaţionale de prestigiu pentru domeniul respectiv.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    7.3. Membri în conducerea/comitetul ştiinţific unei organizaţii/asociaţii internaţionale de specialitate
        Se va completa cu informaţii despre:
    - reprezentanţii pe care organizaţia de cercetare îi are în conducerea/comitetele ştiinţifice ale unor organizaţii/asociaţii internaţionale de prestigiu;
    – prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în conducerea/comitetele ştiinţifice ale unor organizaţii/asociaţii internaţionale de prestigiu.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    7.4. Membri/experţi în comisii/grupuri mixte de lucru ale autorităţilor publice la nivel naţional
        Se va completa cu informaţii despre:
    - soluţionarea unor probleme actuale ale societăţii prin intermediul cercetătorilor săi;
    – prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în calitate de membri sau experţi în comisii/grupuri mixte de lucru constituite de autorităţi publice la nivel naţional pentru fundamentarea şi elaborarea unor proiecte de acte normative, a unor strategii şi politici, planuri de acţiune, documente programatice etc.;
    – conectarea prin intermediul cercetătorilor, la nevoile reale ale societăţii şi probarea prin dovezi a derulării de către organizaţia de cercetare a unor acţiuni cu un impact societal, economic şi social.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    7.5. Membri în consiliul unei şcoli universitare de doctorat sau consiliul unei şcoli doctorale (CSUD); membri (fellow, senior) al unei societăţi ştiinţifice naţionale; membri în comitet ştiinţific/editorial al unei reviste naţionale de prestigiu
        Se va completa cu informaţii despre:
    - capacitatea de a contribui în mediul academic şi în societate la coordonarea şi creşterea calităţii procesului de formare a studenţilor doctoranzi, la dezvoltarea cunoaşterii în domeniul de cercetare specific, la menţinerea unor standarde ridicate de calitate şi respectarea eticii şi integrităţii academice în domeniul de cercetare specific, prin intermediul cercetătorilor;
    – prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în forurile ştiinţifice de conducere ale şcolilor doctorale şi postdoctorale (consiliul unei şcoli universitare sau consiliul unei şcoli doctorale), prezenţa acestora în calitate de membri în societăţile ştiinţifice naţionale din domeniul de cercetare, în comitetele ştiinţifice/editoriale ale unor reviste de prestigiu etc.
    – capacitatea de a contribui, atât ca instituţie, cât şi prin intermediul cercetătorilor săi, la coordonarea şi creşterea calităţii procesului de formare a studenţilor doctoranzi, la dezvoltarea cunoaşterii în domeniul de cercetare specific, la menţinerea unor standarde ridicate de calitate şi respectarea eticii şi integrităţii academice în domeniul de cercetare specific.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.

    7.8. Premii/distincţii/titluri
        Se va completa cu informaţii despre:
    - rezultatele de prestigiu ale organizaţiei de cercetare şi ale cercetătorilor beneficiază de recunoaşterea (prin premii/distincţii/titluri) unor foruri naţionale şi internaţionale consacrate, premierea acestora de către Academia Română, premierea organizaţiei de cercetare de către instituţii/autorităţi ale statului (ASAS, AOSR, ASTR, academii de ramură, CNCSIS etc.), premierea cercetătorilor de către o societate ştiinţifică naţională, premii naţionale în domeniu, conferirea titlului de Doctor Honoris Causa membrilor organizaţiei de cercetare;
    – rezultatele şi prestigiul profesional ale organizaţiei de cercetare şi ale cercetătorilor săi sunt recunoscute şi validate de Academia Română, de instituţii şi autorităţi ale statutului, de societăţi ştiinţifice naţionale şi internaţionale, de universităţi în urma unor procese de selecţie etc.

        În cadrul raportului, se prezintă o sinteză a informaţiilor.
        Dacă este cazul, informaţiile se detaliază într-un document distinct, indicând denumirea documentului pentru a putea fi analizat.


    8. Planul strategic de dezvoltare pentru următorii 5 ani
    8.1. Calitatea şi fezabilitatea obiectivelor strategice propuse în raport cu misiunea organizaţiei de cercetare şi domeniul în care activează
        Se va completa cu informaţii despre:
    - fezabilitatea obiectivelor strategice şi măsura în care direcţiile strategice de dezvoltare propuse susţin atingerea acestor obiective, în concordanţă cu misiunea organizaţiei de cercetare;
    – calitatea planului strategic instituţional aferent perioadei analizate şi pentru următorii ani; calitatea analizei SWOT a organizaţiei de cercetare în raport cu mediul în care activează;
    – gradul de corelaţie şi integrarea direcţiilor de cercetare specifice organizaţiei de cercetare în direcţiile specifice din spaţiul naţional şi european de cercetare, dezvoltare şi inovare;
    – modul în care politica de resurse umane răspunde cerinţelor din Carta Europeană a Cercetătorilor, Codul de Conduită pentru recrutarea cercetătorilor precum şi angajamentul pentru Strategia de resurse umane pentru cercetători (Human Resources Strategy for Researchers) - HRS4R.


    8.2. Gradul în care obiectivele ştiinţifice şi instituţionale sunt corelate cu tendinţele relevante din domeniul ştiinţific al organizaţiei şi nevoile societăţii
        Se va completa cu informaţii despre:
    - demersul pentru înfiinţarea unui consiliu consultativ ştiinţific internaţional;
    – existenţa unui cadru propice pentru susţinerea inovării şi transferului tehnologic;
    – gradul de corelare al obiectivelor ştiinţifice şi instituţionale cu tendinţele relevante pe plan naţional şi internaţional din domeniul ştiinţific al organizaţiei şi nevoile societăţii.



    9. Concluzii

    ANEXA 2

    la Normele metodologice
    ANEXA 2a.

     Raport individual/preliminar/final de evaluare pentru organizaţiile de cercetare prevăzute la art. 7, 8 şi 8^1 din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare, care declară ca domeniu de activitate "cercetarea fundamentală", cu excepţia instituţiilor de învăţământ superior de stat sau particulare
                    RAPORT INDIVIDUAL/PRELIMINAR/FINAL DE EVALUARE
                                     (după caz)
        Denumirea organizaţiei de cercetare: ...
        Perioada evaluată: ...
        Data vizitei: ...
        Componenta echipei de experţi evaluatori independenţi
        Date evaluator 1 - raportor echipă de experţi evaluatori independenţi
        Nume şi prenume: ...

        Date evaluator 2
        Nume şi prenume: ...

        Date evaluator 3
        Nume şi prenume:

        Stabilirea punctajelor pentru indicatorii aferenţi criteriilor generale I şi II se va face prin corelarea rezultatelor cu numărul de cercetători (CS I, CS II, CS III), echivalent normă întreagă, afiliaţi organizaţiei de cercetare evaluate.
        Se vor lua în considerare numai rezultatele prevăzute la indicatorii II.1 şi II.2, pentru care autorul şi-a declarat afilierea la organizaţia de cercetare respectivă.
        Indicatorii de performanţă asociaţi unui indicator sunt necumulativi.
        În cazul organizaţiilor de cercetare fără personalitate juridică, punctajele aferente criteriilor generale III-VI se vor stabili şi prin analizarea indicatorilor aferenţi instituţiei în subordonarea căreia acestea se află.

┌───────────┬──────────────┬───────┬───────┬──────────┐
│CRITERIU │INDICATORI │PUNCTAJ│PUNCTAJ│COMENTARIU│
│GENERAL │ │MAXIM │OBŢINUT│ │
├───────────┼──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │I.1 │ │ │ │
│ │Capacitatea de│ │ │ │
│ │a atrage şi de│10 │ │ │
│ │a gestiona │ │ │ │
│ │fondurile de │ │ │ │
│ │cercetare │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │I.2 │ │ │ │
│ │Manifestări │3 │ │ │
│ │ştiinţifice │ │ │ │
│ │organizate │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │I.3 │ │ │ │
│ │Capacitatea de│ │ │ │
│ │a dezvolta │10 │ │ │
│ │servicii, │ │ │ │
│ │tehnologii, │ │ │ │
│I. │produse │ │ │ │
│ACTIVITATEA├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│DE │I.4 Editarea │ │ │ │
│DEZVOLTARE │şi publicarea │ │ │ │
│ŞI INOVARE │de reviste │ │ │ │
│ │proprii ale │ │ │ │
│ │organizaţiei │ │ │ │
│ │de cercetare │3 │ │ │
│ │sau cu │ │ │ │
│ │implicarea │ │ │ │
│ │cercetătorilor│ │ │ │
│ │din │ │ │ │
│ │organizaţie │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │I.5 │ │ │ │
│ │Capacitatea de│ │ │ │
│ │a pregăti │ │ │ │
│ │tineri │8 │ │ │
│ │cercetători │ │ │ │
│ │(doctorat, │ │ │ │
│ │postdoctorat) │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │TOTAL │34 │ │ │
└───────────┴──────────────┴───────┴───────┴──────────┘

    Indicator I.1 Capacitatea de a atrage şi de a gestiona fondurile de cercetare
        > Se analizează măsura în care organizaţia de cercetare demonstrează capacitatea de a atrage fonduri din câştigarea prin competiţie a unor granturi/contracte obţinute de la organizaţii/instituţii naţionale sau internaţionale şi de a gestiona resursele financiare disponibile.
    > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului I.1 sunt:
    - Contracte obţinute/granturi câştigate de organizaţia de cercetare din fonduri europene/internaţionale (număr);
    – Valoarea contractelor obţinute/granturilor câştigate de organizaţia de cercetare de la organizaţii/instituţii internaţionale (sumele din evidenţele contabile ale organizaţiei de cercetare care provin din contracte/granturi internaţionale, exprimate ca procent din bugetul total);
    – Contracte obţinute/granturi câştigate de organizaţia de cercetare de la organizaţii/instituţii naţionale (număr);
    – Valoarea contractelor obţinute/granturilor câştigate de organizaţia de cercetare de la organizaţii/instituţii naţionale (sumele din evidenţele contabile ale organizaţiei de cercetare care provin din contracte/granturi naţionale, exprimate ca procent din bugetul total);
    – Structura bugetului în funcţie de specificul organizaţiei de cercetare pe ultimii 5 ani.

        > Se analizează ponderea fondurilor atrase prin competiţii de proiecte organizate la nivel naţional/internaţional şi prin contracte obţinute în raport cu bugetul organizaţiei.
        > Se evaluează cu precădere câştigarea de către organizaţie prin competiţie a unor granturi/contracte de la organizaţii/instituţii naţionale şi internaţionale.

    Indicator I.2 Manifestări ştiinţifice organizate
        > Se analizează măsura în care organizaţia de cercetare, pentru diseminarea rezultatelor cercetării ştiinţifice, a organizat, atât în calitate de coordonator, cât şi în parteneriat cu alte organizaţii de cercetare, manifestări ştiinţifice (congrese, conferinţe, simpozioane, workshop-uri) sau şcoli de vară internaţionale şi/sau naţionale;
    > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului I.2 sunt:
    - Manifestări ştiinţifice (congrese, conferinţe, simpozioane, workshop-uri) sau şcoli de vară internaţionale organizate;
    – Manifestări ştiinţifice (congrese, conferinţe, simpozioane, workshop-uri) sau şcoli de vară naţionale organizate.

        > Se evaluează cu precădere organizarea de manifestări ştiinţifice internaţionale.
        Notă: În cazul manifestărilor ştiinţifice internaţionale (organizate cu prezenţă fizică sau în format hibrid) se are în vedere o pondere de minimum 20% a participanţilor din străinătate.

    Indicator I.3 Capacitatea de a dezvolta servicii, tehnologii, produse
        > Se analizează măsura în care organizaţia de cercetare are impact societal, economic şi social prin demonstrarea capacităţii de a dezvolta servicii, tehnologii, produse, reflectată, în funcţie de misiunea organizaţiei de cercetare, prin produse/tehnologii/metodologii dezvoltate/postate/rapoarte/studii de interes public/servicii de cercetare/consultanţă/studii de impact.
    > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului I.3 sunt:
    - Produse/tehnologii/metodologii dezvoltate prin activităţi de cercetare rezultate în urma unor contracte economice sau de cercetare ştiinţifică;
    – Tehnologii şi servicii puse la dispoziţia altor centre de cercetare pe bază de contract/colaborări proiecte (inclusiv postate în EERTIS - https://eertis.eu/) sau Open access;
    – Rapoarte/studii de interes public sau cu beneficiari privaţi.

        > Se evaluează cu precădere, în raport cu misiunea organizaţiei de cercetare ştiinţifică, măsura în care aceasta demonstrează capacitatea de a dezvolta servicii, tehnologii, produse pentru beneficiari publici sau privaţi prin: rapoarte/studii/servicii de cercetare/consultanţă/sisteme software de editare, publicare şi de consultare on line de informaţii ştiinţifice/studii teoretice cu impact social sau în alte ştiinţe obţinute prin competiţie, comandate sau realizate la solicitarea beneficiarilor sau cu impact social sau în alte ştiinţe dovedite prin documente oficiale/relaţii contractuale/solicitări/comenzi.

    Indicatorul I.4 Editarea şi publicarea de reviste proprii ale organizaţiei de cercetare sau cu implicarea cercetătorilor din organizaţie
        > Se analizează măsura în care organizaţia de cercetare demonstrează capacitatea de a contribui la diseminarea rezultatelor cercetării ştiinţifice de calitate prin editarea şi publicarea de reviste proprii indexate în Web of Science sau în alte baze de date internaţionale recunoscute specifice domeniului şi gradul de implicare al cercetătorilor din organizaţie în editarea şi publicarea de reviste indexate în baze de date internaţionale recunoscute (Web of Science etc.).
    > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului I.4 sunt:
    - Editarea şi publicarea de către organizaţia de cercetare a unei reviste proprii indexată Web of Science (Journal Citation Reports Q1/Q2/Q3/Q4, Emerging Sources Citation Index sau, în plus, Arts & Humanities Citation Index, pentru ştiinţele umaniste), SCOPUS;
    – Editarea şi publicarea de către organizaţia de cercetare a unei reviste proprii indexată CNCS (A sau B) sau în altă BDI recunoscută specifică domeniului;
    – Persoane afiliate organizaţiei de cercetare evaluate având calitatea de editor şef al unei reviste indexată Web of Science (Journal Citation Reports Q1/Q2/Q3/Q4, Emerging Sources Citation Index sau, în plus, Arts & Humanities Citation Index, pentru ştiinţele umaniste), SCOPUS;
    – Persoane afiliate organizaţiei de cercetare evaluate din domeniul ştiinţe umaniste având calitatea de editor şef al unei reviste indexate CNCS (A sau B).

        > Se evaluează cu precădere, în raport cu resursele disponibile, măsura în care organizaţia de cercetare demonstrează capacitatea de a edita şi publica o revistă proprie indexată în baze de date internaţionale recunoscute şi un grad ridicat de implicare al cercetătorilor din organizaţie în editarea şi publicarea unor reviste indexate în baze de date internaţionale recunoscute.
        Notă: În cazul revistelor indexate Journal Citation Reports, se vor lua în considerare factorii de impact (IF) sau scorurile de influenţă (A1S) calculate de Web of Science.
        Se consideră cea mai bună încadrare Q1, Q2, Q3 sau Q4 (între IF şi AIS) din ultimele 5 ediţii publicate de Journal Citation Reports raportat la anul evaluării.

    Indicator I.5. Capacitatea de a pregăti tineri cercetători (doctorat, postdoctorat)
        > Se analizează măsura în care organizaţia de cercetare contribuie la formarea de tineri cercetători (studii doctorale şi postdoctorale) prin pregătirea de teze de doctorat în sectoare/departamente din organizaţia de cercetare, participări ale cercetătorilor din organizaţia de cercetare ca membri în comisii de susţinere publică sau comisii de îndrumare ale tezelor de doctorat, cercetători având calitatea de conducător de doctorat care activează în organizaţie sau proiecte POSDRU/ POCU/ MSCA/ PNCDI/ PNRR de cercetare postdoctorală şi doctorală câştigate/derulate de organizaţia de cercetare.
    > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului I.5 sunt:
    - Teze de doctorat pregătite sau stagii postdoctorale efectuate în sectoare/departamente din cadrul organizaţiei de cercetare;
    – Cercetători afiliaţi organizaţiei de cercetare care au participat ca membri în comisii de susţinere publică a unei teze de doctorat sau în comisii de îndrumare ale tezelor de doctorat;
    – Conducători de doctorat care activează în organizaţia de cercetare;
    – Proiecte POSDRU/POCU/MSCA/PNCDI/PNRR de cercetare postdoctorală şi doctorală câştigate/derulate de organizaţia de cercetare;
    – Doctoranzi/cercetători postdoctoranzi în cadrul organizaţiei de cercetare.

        > Se evaluează cu precădere dacă organizaţia de cercetare demonstrează că a avut contribuţii la formarea de tineri cercetători (studii doctorale şi postdoctorale) prin cercetători având calitate de conducători de doctorat care activează în organizaţia de cercetare, atragerea de doctoranzi/cercetători postdoctoranzi în cadrul organizaţiei de cercetare, pregătirea de teze de doctorat în sectoare/departamente din organizaţia de cercetare, participări ale cercetătorilor din organizaţia de cercetare ca membri în comisii de susţinere publică şi comisii de îndrumare ale tezelor de doctorat sau prin proiecte POSDRU/POCU/MSCA/PNCDI/PNRR de cercetare postdoctorală şi doctorală câştigate/derulate de organizaţia de cercetare.


┌─────────────┬─────────────┬───────┬───────┬──────────┐
│CRITERIU │INDICATORI │PUNCTAJ│PUNCTAJ│COMENTARIU│
│GENERAL │ │MAXIM │OBŢINUT│ │
├─────────────┼─────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │II. 1 Lucrări│ │ │ │
│ │de amploare │ │ │ │
│ │şi importanţă│ │ │ │
│ │fundamentală;│ │ │ │
│ │cărţi, │ │ │ │
│ │tratate, │ │ │ │
│ │enciclopedii,│ │ │ │
│ │monografii, │ │ │ │
│ │studii şi │ │ │ │
│ │capitole │50 │ │ │
│ │coordonate/ │ │ │ │
│ │publicate/ │ │ │ │
│II. │editate; │ │ │ │
│REZULTATELE │articole │ │ │ │
│ACTIVITĂŢII │publicate; │ │ │ │
│DE CERCETARE │brevete │ │ │ │
│ŞI IMPACT LA │aplicate/ │ │ │ │
│NIVEL │valorificate/│ │ │ │
│INTERNAŢIONAL│obţinute │ │ │ │
│ŞI NAŢIONAL ├─────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │II.2 Lucrări │ │ │ │
│ │şi comunicări│ │ │ │
│ │prezentate la│6 │ │ │
│ │manifestări │ │ │ │
│ │ştiinţifice │ │ │ │
│ ├─────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │II.3 │ │ │ │
│ │Vizibilitate │ │ │ │
│ │şi impact al │10 │ │ │
│ │lucrărilor │ │ │ │
│ │publicate │ │ │ │
│ ├─────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │TOTAL │66 │ │ │
└─────────────┴─────────────┴───────┴───────┴──────────┘

        Indicator II.1 Lucrări de amploare şi importanţă fundamentală; cărţi, tratate, enciclopedii, monografii, studii şi capitole coordonate/publicate/editate; articole publicate; brevete aplicate/valorificate/obţinute
        > Se analizează productivitatea organizaţiei de cercetare în raport cu resursele avute la dispoziţie (inclusiv cele umane), respectiv cu finanţarea de care a beneficiat organizaţia de cercetare, din perspectiva producţiei ştiinţifice materializată în funcţie de misiunea specifică organizaţiei de cercetare în: tratate/cărţi/monografii publicate de cercetătorii din organizaţia de cercetare în calitate de autori sau editori la edituri internaţionale şi naţionale consacrate, capitole în aceste categorii de publicaţii, articole publicate în reviste indexate (Journal Citation Reports Q1, Q2, Q3, Q4, Emerging Sources Citation Index sau, în plus, Arts & Humanities Citation Index, pentru ştiinţe umaniste), SCOPUS, IEEE sau indexate CNSC (A sau B), ediţii critice, brevete aplicate/valorificate/obţinute.
        > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului II.1 sunt:
    - Dicţionare, atlase, enciclopedii (tipărite sau online);
    – Tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de autor la o editură consacrată din străinătate;
    – Tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de editor/coordonator la o editură consacrată din străinătate;
    – Tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de autor la Editura Academiei Române;
    – Tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de editor/coordonator la Editura Academiei Române;
    – Tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de autor la o editură clasificată CNCS A sau B (în cazul domeniului umanist) sau la o editură consacrată din ţară (în cazul celorlalte domenii);
    – Tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de editor/coordonator la o editură clasificată CNCS A sau B (în cazul domeniului umanist) sau la o editură consacrată din ţară (în cazul celorlalte domenii);
    – Capitole în tratate/cărţi/monografii publicate la o editură consacrată din străinătate;
    – Capitole în tratate/cărţi/monografii publicate la Editura Academiei Române;
    – Capitole în tratate/cărţi/monografii publicate la o editură clasificată CNCS A sau B (în cazul domeniului umanist) sau la o editură consacrată din ţară (în cazul celorlalte domenii);
    – Articole publicate într-o revistă indexată Web of Scenice (Journal Citation Reports Q1, Q2, Q3, Q4, Emerging Sources Citation Index sau, în plus, Arts & Humanities Citation Index, pentru ştiinţe umaniste), SCOPUS, IEEE;
    – Articole publicate într-o revistă indexată CNSC (A sau B), pentru ştiinţe umaniste;
    – Cereri de brevete înregistrate şi publicate;
    – Brevete aplicate/valorificate la nivel naţional sau internaţional sau valorificate la nivel internaţional (cu prioritate UE/OCDE);
    – Brevete obţinute la nivel internaţional (cu prioritate UE/OCDE) sau la nivel naţional.

        > Se evaluează cu precădere o productivitate ridicată a organizaţiei de cercetare din perspectiva producţiei ştiinţifice, materializată, în funcţie de misiunea specifică organizaţiei de cercetare, în dicţionare, atlase, enciclopedii (tipărite sau online), tratate/cărţi/monografii publicate de cercetătorii din organizaţia de cercetare în calitate de autori sau editori la edituri internaţionale şi naţionale consacrate, capitole în aceste categorii de publicaţii, articole publicate în reviste indexate Web of Science (Journal Citation Reports Q1, Q2, Q3, Q4, Emerging Sources Citation Index sau, în plus, Arts & Humanities Citation Index pentru ştiinţe umaniste), SCOPUS, IEEE sau articole publicate într-o revistă indexată CNSC (A sau B), pentru ştiinţe umaniste.
        > Se evaluează cu precădere brevetele aplicate/valorificate în "Registrul naţional al brevetelor de invenţie", în cadrul OSIM, România, brevetele internaţionale înregistrate la Oficiul European de Brevete (European Patent Office - EPO) sau în Organizaţia Mondială a Proprietăţii intelectuale (WorldIntelectual Property Organization, WIPO) sau la alte baze de date pentru brevete internaţionale, în situaţia în care corespund misiunii organizaţiei de cercetare.
        Notă: În cazul revistelor indexate Journal Citation Reports, se vor lua în considerare factorii de impact (IF) sau scorurile de influenţă (A1S) calculate de Web of Scenice. Se consideră cea mai bună încadrare Q1, Q2, Q3 sau Q4 (între IF şi AIS) din ultimele 5 ediţii publicate de Journal Citation Reports raportat la anul evaluării.
        În cazul articolelor, se vor lua în considerare numai cele pentru care autorul a precizat afilierea la organizaţia de cercetare evaluată.

        Indicator II.2 Lucrări prezentate şi comunicări la manifestări ştiinţifice
        > Se analizează măsura în care cercetătorii ştiinţifici din organizaţia de cercetare diseminează şi testează rezultatele cercetărilor derulate în cadrul unor evenimente ştiinţifice de prestigiu,
        > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului II.2 sunt:
    - Lucrări prezentate la manifestări ştiinţifice internaţionale, publicate într-un volum indexat Web of Science - Conference Proceedings Citation Index (CPCI-S), Conference Proceedings Citation Index - Social Science & Humanities (CPCI-SSH), clasificate IEEE proceedings;
    – Lucrări prezentate la o manifestare ştiinţifică internaţională, publicate într-un volum editat cu ISBN (non - WoS);
    – Lucrări invitate/keynote prezentate la o manifestare ştiinţifică internaţională;
    – Lucrări invitate/keynote prezentate la o manifestare ştiinţifică naţională.

        > Se evaluează cu precădere un grad ridicat de diseminare a rezultatelor cercetării ştiinţifice din organizaţie prin intermediul participării cercetătorilor ştiinţifici la evenimente ştiinţifice internaţionale de prestigiu şi publicarea prezentărilor realizate în volume ale conferinţelor indexate Web of Science (WOS) sau cu ISBN (non - WOS), prin invitarea acestora în calitate de keynote speakers la manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale.
        Notă: În cazul lucrărilor prezentate la manifestări ştiinţifice, se vor lua în considerare numai cele pentru care autorul a precizat afilierea la organizaţia de cercetare evaluată.

        Indicator II.3 Vizibilitate şi impact al lucrărilor publicate
        > Se analizează vizibilitatea ştiinţifică şi impactul publicaţiilor organizaţiei de cercetare prin intermediul numărului de citări consemnate de acestea în reviste indexate Web of Science, SCOPUS, IEEE sau, în plus, pentru ştiinţe umaniste Arts & Humanities Citation Index, reviste indexate CNCS (A sau B) şi cărţi (exclus autocitări).
        > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului II.3 sunt:
        Număr citări acumulate de organizaţia de cercetare în perioada supusă evaluării în următoarele baze de date:
    - Web of Science;
    – SCOPUS; IEEE;
    – în plus, pentru ştiinţe umaniste, Arts & Humanities Citation Index, în reviste indexate CNCS (A sau B) şi cărţi.

        > Se evaluează cu precădere identificarea unui număr important de citări, în perioada analizată, ale lucrărilor publicate de organizaţia de cercetare în reviste indexate WOS, SCOPUS, IEEE sau, în plus, pentru ştiinţe umaniste Arts & Humanities Citation Index, în reviste indexate CNCS (A sau B) şi cărţi, indiferent de anul apariţiei lucrării citate.
        Notă: În cazul citărilor, se vor lua în considerare numai cele pentru lucrările publicate de autor cu afiliere la organizaţia de cercetare evaluată.


┌──────────────┬──────────────┬───────┬───────┬──────────┐
│CRITERIU │INDICATORI │PUNCTAJ│PUNCTAJ│COMENTARIU│
│GENERAL │ │MAXIM │OBŢINUT│ │
├──────────────┼──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III. 1 │ │ │ │
│ │Sistemul de │ │ │ │
│ │management al │ │ │ │
│ │calităţii │5 │ │ │
│ │(certificare │ │ │ │
│ │de către │ │ │ │
│ │instituţii │ │ │ │
│ │abilitate) │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III.2 │ │ │ │
│ │Regulamente, │ │ │ │
│ │norme, │ │ │ │
│ │proceduri │5 │ │ │
│ │implementate │ │ │ │
│ │la nivelul │ │ │ │
│ │organizaţiei │ │ │ │
│ │de cercetare │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III.3 Etica şi│ │ │ │
│ │integritatea │5 │ │ │
│ │academică în │ │ │ │
│ │cercetare │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III.4 │ │ │ │
│ │Infrastructura│ │ │ │
│ │de cercetare │ │ │ │
│ │corelată cu │ │ │ │
│ │misiunea şi │ │ │ │
│ │obiectivele │ │ │ │
│ │organizaţiei │12 │ │ │
│ │de cercetare │ │ │ │
│ │(modul în care│ │ │ │
│ │infrastructura│ │ │ │
│ │răspunde │ │ │ │
│III. │misiunii │ │ │ │
│MANAGEMENT ŞI │organizaţiei │ │ │ │
│CAPACITATE │de cercetare) │ │ │ │
│INSTITUŢIONALĂ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III. 5 │ │ │ │
│ │Organizaţie de│ │ │ │
│ │cercetare │ │ │ │
│ │membră în │7 │ │ │
│ │reţele │ │ │ │
│ │ştiinţifice/ │ │ │ │
│ │structuri │ │ │ │
│ │asociative │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III. 6 │ │ │ │
│ │Laboratoare de│ │ │ │
│ │încercări, │ │ │ │
│ │teste, analize│ │ │ │
│ │acreditate/ │ │ │ │
│ │neacreditate; │ │ │ │
│ │biblioteci şi │ │ │ │
│ │baze de date │7 │ │ │
│ │Open access │ │ │ │
│ │create/ │ │ │ │
│ │administrate, │ │ │ │
│ │în măsura în │ │ │ │
│ │care au │ │ │ │
│ │existat │ │ │ │
│ │fonduri │ │ │ │
│ │disponibile │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III.7 Gradul │ │ │ │
│ │de │ │ │ │
│ │digitalizare │5 │ │ │
│ │al │ │ │ │
│ │organizaţiei │ │ │ │
│ │de cercetare │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │TOTAL │46 │ │ │
└──────────────┴──────────────┴───────┴───────┴──────────┘

        Indicator III.1 Sistemul de management al calităţii (certificare de către instituţii abilitate)
        > Se analizează dacă organizaţia are regulament/procedură internă de management al calităţii elaborată, aprobată şi implementată, manual al calităţii şi alte proceduri specifice, precum şi dacă organizaţia de cercetare a fost acreditată de instituţii abilitate în domeniul managementului calităţii.
        > Se evaluează cu precădere dacă organizaţia are regulament/procedură de managementul calităţii implementată, manual al calităţii, procedură de tratare a riscurilor şi oportunităţilor şi, în general, existenţa unor proceduri privind calitatea pentru activităţile derulate.
        > Punctajul maxim se acordă atunci când organizaţia de cercetare face dovada unei acreditări ISO 9001 din partea unei instituţii abilitate.

        Indicator III.2 Regulamente, norme, proceduri implementate la nivelul organizaţiei de cercetare
        > Se analizează dacă organizaţia de cercetare are regulament de organizare şi funcţionare şi regulament intern actualizate conform reglementărilor legale în vigoare, regulamente/proceduri elaborate, aprobate şi implementate privind managementul activităţii de cercetare, evaluarea performanţelor salariaţilor, integritate, egalitate de şanse etc.
        > Se evaluează cu precădere un grad ridicat de implementare a regulamentelor, normelor şi procedurilor şi un grad ridicat de încredere în Sistemul de control intern managerial (SCIM) al organizaţiei de cercetare.

        Indicator III.3 Etica şi integritatea academică în cercetare
        > Se analizează existenţa codului de etică, comisiei de etică şi integritate academică, a procedurii specifice pentru funcţionarea comisiei şi măsura în care comisia îşi dovedeşte funcţionalitatea în cazul unor sesizări.
        > Se evaluează cu precădere dacă organizaţia de cercetare are cod de etică, procedură de funcţionare a comisie de etică elaborate, aprobate şi implementate, existenţa comisiei de etică şi integritate academică şi documente care atestă funcţionarea comisiei de etică, în cazul unor sesizări.

        Indicator III.4 Infrastructura de cercetare corelată cu misiunea şi obiectivele organizaţiei de cercetare
        > Se analizează măsura în care infrastructura răspunde misiunii organizaţiei de cercetare şi gradul de dezvoltare al infrastructurii de cercetare-dezvoltare şi inovare în raport cu activităţile derulate în cadrul organizaţiei de cercetare.
        > Se evaluează cu precădere dacă infrastructura de cercetare este adecvată misiunii organizaţiei de cercetare, un grad ridicat de dezvoltare al acesteia, precum şi existenţa unei strategii şi a unui plan de investiţii.

        Indicator III.5 Organizaţie de cercetare membră în reţele ştiinţifice/structuri asociative
        > Se analizează capacitatea organizaţiei de cercetare de a se integra în reţele de cercetare şi structuri asociative dovedită prin acorduri/protocoale încheiate şi alte documente furnizate de organizaţie privind funcţionalitatea parteneriatelor, cu accent pe depunerea şi câştigarea în comun de proiecte, organizarea de evenimente ştiinţifice comune, elaborarea de publicaţii ştiinţifice etc.
        > Se evaluează cu precădere dacă organizaţia de cercetare are încheiate acorduri/protocoale de colaborare, dacă există documente doveditoare privind faptul că acestea sunt funcţionale (depunerea şi câştigarea de proiecte în parteneriat, organizarea de manifestări ştiinţifice în parteneriat, elaborarea în comun de articole/studii/cărţi etc.)

        Indicator III.6 Laboratoare de încercări, teste, analize acreditate/neacreditate; biblioteci şi baze de date Open access create/administrate - în măsura în care au existat fonduri disponibile
        > Se analizează, în corelaţie cu domeniul în care activează organizaţia de cercetare şi fondurile disponibile, gradul de dotare al organizaţiei de cercetare cu laboratoare de încercări, teste, analize şi situaţia acreditării acestora sau existenţa unor biblioteci proprii, baze de date Open access şi intensitatea accesării acestora.
        > Se evaluează cu precădere dacă, în corelaţie cu fondurile disponibile şi domeniul în care activează, organizaţia de cercetare are laboratoare de încercări, teste, analize şi dacă acestea sunt acreditate sau în curs de acreditare sau se evaluează cu precădere dacă are bibliotecă proprie sau baze de date Open access şi dacă există dovezi că informaţiile ştiinţifice din bibliotecă, bazele de date Open access au fost accesate.

        Indicator III.7 Gradul de digitalizare al organizaţiei de cercetare
        > Se analizează dacă, în raport cu misiunea organizaţiei de cercetare şi în corelaţie cu standardele actuale în domeniu, infrastructura IT este adecvată desfăşurării activităţii cercetătorilor şi măsura în care organizaţia de cercetare are un website actualizat cu rezultatele cercetărilor realizate în organizaţia de cercetare în regim open acces.
        > Se evaluează ca precădere dacă infrastructura IT este adecvată misiunii organizaţiei de cercetare, organizaţia de cercetare are website în limba română şi limba engleză şi, în corelaţie cu fondurile disponibile, website-ul este actualizat cu rezultate ale cercetării publicate în regim Open access.


┌─────────────┬──────────────┬───────┬───────┬──────────┐
│CRITERIU │INDICATORI │PUNCTAJ│PUNCTAJ│COMENTARIU│
│GENERAL │ │MAXIM │OBŢINUT│ │
├─────────────┼──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │IV.1 Măsura în│ │ │ │
│ │care │ │ │ │
│ │activitatea │ │ │ │
│ │răspunde unor │ │ │ │
│ │interese │ │ │ │
│ │publice de │ │ │ │
│ │importanţă │10 │ │ │
│ │naţională sau │ │ │ │
│ │locală, în │ │ │ │
│ │corelaţie cu │ │ │ │
│ │misiunea │ │ │ │
│ │organizaţiei │ │ │ │
│IV. │de cercetare │ │ │ │
│PERFORMANŢA ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ŞI IMPACTUL │IV.2 │ │ │ │
│SOCIOECONOMIC│Capacitatea de│ │ │ │
│ │a dezvolta │6 │ │ │
│ │colaborări │ │ │ │
│ │naţionale şi │ │ │ │
│ │internaţionale│ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │IV.3 │ │ │ │
│ │Contribuţia la│ │ │ │
│ │ştiinţa şi │10 │ │ │
│ │cultura │ │ │ │
│ │naţională şi │ │ │ │
│ │mondială │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │TOTAL │26 │ │ │
└─────────────┴──────────────┴───────┴───────┴──────────┘

        Indicator IV.1 Măsura în care activitatea răspunde unor interese publice de importanţă naţională sau locală
        > Se analizează dacă activitatea desfăşurată de organizaţia de cercetare răspunde unor interese publice de importanţă naţională sau locală în corelaţie cu misiunea acesteia, dacă realizează studii, proiecte sectoriale, proiecte de cercetare de impact local sau naţional; servicii de cercetare pentru sau în parteneriat cu operatori economici.
        > Se evaluează cu precădere coordonarea sau participarea la elaborarea unor lucrări complexe cu impact naţional şi local.

        Indicator IV.2 Capacitatea de a dezvolta colaborări naţionale şi internaţionale
        > Se analizează capacitatea organizaţiei de cercetare de a dezvolta colaborări naţionale şi internaţionale care au ca rezultate principale utilizarea în comun a unor componente ale infrastructurii de cercetare, asigurarea accesului cercetătorilor din alte organizaţii de cercetare la diferite componente ale infrastructurii proprii, servicii suport pentru alte organizaţii de cercetare sau cercetători din afara organizaţiei, cooptarea de organizaţii partenere sau cercetători din alte organizaţii în proiectele iniţiate.
        > Se evaluează cu precădere existenţa unor dovezi privind gradul ridicat de utilizare în comun a infrastructurii cu alte organizaţii de cercetare, punerea la dispoziţie a unor componente din infrastructura de cercetare pentru utilizarea de către cercetători din alte organizaţii de cercetare, furnizarea de servicii către alte organizaţii de cercetare sau cercetători din cadrul acestora, atragerea de cercetători sau organizaţii de cercetare în proiecte de cercetare tip inter şi transdisciplinare.

        Indicator IV.3 Contribuţia la ştiinţa şi cultura naţională şi mondială
        > Se analizează lucrările identificate de organizaţia de cercetare ca fiind de referinţă pentru ştiinţa şi cultura naţională şi mondială din perspectiva contribuţiilor aduse de organizaţia de cercetare prin intermediul acestora şi a dovezilor privind gradul de recunoaştere a impactului acestora de către comunitatea ştiinţifică naţională şi internaţională.
        > Se evaluează cu precădere publicarea de lucrări de referinţă pentru domeniul respectiv, de ex. handbook; dicţionare/enciclopedii; cărţi la cele mai prestigioase edituri; rezultate evidenţiate, de exemplu, pe coperta unor reviste de prestigiu, organizarea de activităţi de diseminare a rezultatelor activităţii ştiinţifice prin evenimente/studii/rapoarte de amploare şi cu prestigiu dovedit în comunitatea ştiinţifică naţională şi internaţională.


┌────────┬──────────────┬───────┬───────┬──────────┐
│CRITERIU│INDICATORI │PUNCTAJ│PUNCTAJ│COMENTARIU│
│GENERAL │ │MAXIM │OBŢINUT│ │
├────────┼──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │V.1 Structura │ │ │ │
│ │personalului │ │ │ │
│ │pe grade │ │ │ │
│ │ştiinţifice şi│ │ │ │
│ │ponderea │ │ │ │
│ │conducătorilor│3 │ │ │
│ │de doctorat, │ │ │ │
│ │respectiv │ │ │ │
│ │oportunităţi │ │ │ │
│ │de evoluţie în│ │ │ │
│ │carieră │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │V.2 Membri în │ │ │ │
│ │colectivul de │ │ │ │
│ │redacţie al │ │ │ │
│ │unei reviste │ │ │ │
│ │naţionale/ │ │ │ │
│ │internaţionale│ │ │ │
│ │(cotată de Web│ │ │ │
│ │of Science, │ │ │ │
│ │SCOPUS) sau în│ │ │ │
│ │colectivul │ │ │ │
│ │editorial al │ │ │ │
│ │unor edituri │ │ │ │
│ │internaţionale│ │ │ │
│ │consacrate; │3 │ │ │
│ │membri în │ │ │ │
│ │think tank/ │ │ │ │
│ │grup │ │ │ │
│ │internaţional │ │ │ │
│ │de experţi la │ │ │ │
│ │nivel european│ │ │ │
│ │/mondial; │ │ │ │
│ │membri │ │ │ │
│ │(fellow, │ │ │ │
│ │senior) ai │ │ │ │
│ │unei societăţi│ │ │ │
│ │ştiinţifice │ │ │ │
│ │internaţionale│ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │V.3 Membri în │ │ │ │
│ │conducerea/ │ │ │ │
│V. │comitetul │ │ │ │
│RESURSE │ştiinţific al │ │ │ │
│UMANE │unei │3 │ │ │
│ │organizaţii/ │ │ │ │
│ │asociaţii │ │ │ │
│ │internaţionale│ │ │ │
│ │de │ │ │ │
│ │specialitate │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │V.4 Membri / │ │ │ │
│ │experţi în │ │ │ │
│ │comisii/ │ │ │ │
│ │grupuri mixte │3 │ │ │
│ │de lucru ale │ │ │ │
│ │autorităţilor │ │ │ │
│ │publice la │ │ │ │
│ │nivel naţional│ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │V.5 Membri în │ │ │ │
│ │consiliul unei│ │ │ │
│ │şcolii │ │ │ │
│ │universitare │ │ │ │
│ │de doctorat │ │ │ │
│ │sau consiliul │ │ │ │
│ │unei şcoli │ │ │ │
│ │doctorale │ │ │ │
│ │(CSUD); membri│ │ │ │
│ │(fellow, │ │ │ │
│ │senior) ai │3 │ │ │
│ │unei societăţi│ │ │ │
│ │ştiinţifice │ │ │ │
│ │naţionale; │ │ │ │
│ │membri în │ │ │ │
│ │comitet │ │ │ │
│ │ştiinţific/ │ │ │ │
│ │editorial al │ │ │ │
│ │unei reviste │ │ │ │
│ │naţionale de │ │ │ │
│ │prestigiu │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │V.6 Premii/ │ │ │ │
│ │distincţii/ │3 │ │ │
│ │titluri │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │TOTAL │18 │ │ │
└────────┴──────────────┴───────┴───────┴──────────┘

        Indicator V.1 Structura personalului pe grade ştiinţifice şi ponderea conducătorilor de doctorat, respectiv oportunităţi de evoluţie în carieră
        > Se analizează oportunităţile de evoluţie în carieră oferite de organizaţia de cercetare membrilor săi, structura personalului de cercetare ştiinţifică pe grade ştiinţifice, numărul şi ponderea doctorilor în ştiinţe, a conducătorilor de doctorat, calitatea echipei de cercetare în ansamblul său şi măsura în care aceasta este adecvată misiunii şi activităţilor derulate de organizaţia de cercetare.
        > Se evaluează cu precădere oportunităţile de evoluţie în carieră oferite cercetătorilor în cadrul organizaţiei de cercetare, o structură echilibrată a personalului total şi a personalului de cercetare pe grade ştiinţifice, un număr şi o pondere ridicată a conducătorilor de doctorat.

        Indicator V.2 Membri în colectivul de redacţie al unei reviste naţionale/internaţionale (cotată de Web of Science, SCOPUS) sau în colectivul editorial al unor edituri internaţionale consacrate; membri în think tank/grup internaţional de experţi la nivel european/mondial; membri (fellow, senior) ai unei societăţi ştiinţifice internaţionale
        > Se analizează modul în care cercetătorii din organizaţia de cercetare, prin rezultatele şi prestigiul lor, contribuie la creşterea vizibilităţii organizaţiei de cercetare, a cercetării ştiinţifice româneşti din domeniul fundamental respectiv la nivel internaţional şi european.
        > Se evaluează cu precădere, în perioada analizată, prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în colectivele de redacţie ale unor reviste naţionale şi internaţionale de prestigiu, în colectivele editoriale ale unor edituri internaţionale consacrate, în think tank-uri/grupuri internaţionale de experţi la nivel european/mondial, calitatea acestora de membri (fellow, senior) ai unor societăţi ştiinţifice internaţionale de prestigiu pentru domeniul respectiv.

        Indicator V.3 Membri în conducerea/comitetul ştiinţific al unei organizaţii/asociaţii internaţionale de specialitate
        > Se analizează modul în care organizaţia de cercetare şi cercetarea ştiinţifică românească beneficiază de un plus de vizibilitate şi prestigiu prin reprezentanţii pe care organizaţia de cercetare îi are în conducerea/comitetele ştiinţifice ale unor organizaţii/asociaţii internaţionale de prestigiu.
        > Se evaluează cu precădere, pentru perioada analizată, prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în conducerea/comitetele ştiinţifice ale unor organizaţii/asociaţii internaţionale de prestigiu.

        Indicator V.4 Membri/experţi în comisii/grupuri mixte de lucru ale autorităţilor publice la nivel naţional
        > Se analizează modul în care organizaţia de cercetare, prin intermediul cercetătorilor săi, s-a implicat în perioada analizată în soluţionarea unor probleme actuale ale societăţii.
        > Se evaluează cu precădere, pentru perioada analizată, prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în calitate de membri sau experţi în comisii/grupuri mixte de lucru constituite de autorităţi publice la nivel naţional pentru fundamentarea şi elaborarea unor proiecte de acte normative, a unor strategii şi politici, planuri de acţiune, documente programatice etc.
        > Se evaluează cu precădere un grad ridicat de conectare al organizaţiei de cercetare, prin intermediul cercetătorilor săi, la nevoile reale ale societăţii şi probarea prin dovezi a derulării de către organizaţia de cercetare a unor acţiuni cu un impact societal, economic şi social.

        Indicator V.5 Membri în consiliul unei şcolii universitare de doctorat sau consiliul unei şcoli doctorale (CSUD); membri (fellow, senior) ai unei societăţi ştiinţifice naţionale; membri în comitet ştiinţific/editorial al unei reviste naţionale de prestigiu
        > Se analizează gradul în care organizaţia de cercetare, prin intermediul cercetătorilor săi, beneficiază în mediul academic şi în societate, de recunoaştere a capacităţii sale de a contribui la coordonarea şi creşterea calităţii procesului de formare a studenţilor doctoranzi, la dezvoltarea cunoaşterii în domeniul cercetării fundamentale, la menţinerea unor standarde ridicate de calitate şi respectarea eticii şi integrităţii academice în domeniul de cercetare specific.
        > Se evaluează cu precădere pentru perioada analizată, prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în forurile ştiinţifice de conducere ale şcolilor doctorale şi postdoctorale (consiliul unei şcoli universitare sau consiliul unei şcoli doctorale), prezenţa acestora în calitate de membri în societăţile ştiinţifice naţionale din domeniul cercetării fundamentale, în comitetele ştiinţifice/editoriale ale unor reviste de prestigiu etc.
        > Se evaluează cu precădere un grad ridicat de recunoaştere a capacităţii organizaţiei de cercetare, de a contribui, atât ca instituţie, cât şi prin intermediul cercetătorilor săi, la coordonarea şi creşterea calităţii procesului de formare a studenţilor doctoranzi, la dezvoltarea cunoaşterii în domeniul cercetării fundamentale, la menţinerea unor standarde ridicate de calitate şi respectarea eticii şi integrităţii academice în domeniul de cercetare specific.

        Indicator V.6 Premii/distincţii/titluri
        > Se analizează gradul în care rezultatele de prestigiu ale organizaţiei de cercetare şi ale cercetătorilor săi au beneficiat, în perioada analizată, de recunoaştere şi validare de către Academia Română, de instituţii şi autorităţi ale statului, de societăţi ştiinţifice internaţionale şi naţionale, de universităţi în urma unor procese de selecţie etc.
        > Se evaluează cu precădere recunoaşterea rezultatelor cercetătorilor din organizaţia de cercetare şi a prestigiului lor profesional de către foruri naţionale şi internaţionale consacrate, prin premii/distincţii/titluri, respectiv: premiu al Academiei Române; premiu/distincţie acordată de instituţii/autorităţi ale statului; premiu (distincţie) al unei societăţi ştiinţifice naţionale obţinut printr-un proces de selecţie; premiu (distincţie) al unei societăţi ştiinţifice internaţionale obţinut printr-un proces de selecţie; titlul de Doctor Honoris Causa acordat de o universitate.
        Notă: Nu se va lua în considerare premierea rezultatelor cercetării (PRECIŞI).


┌──────────┬──────────────┬───────┬───────┬──────────┐
│CRITERIU │INDICATORI │PUNCTAJ│PUNCTAJ│COMENTARIU│
│GENERAL │ │MAXIM │OBŢINUT│ │
├──────────┼──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │VI. 1 │ │ │ │
│ │Calitatea şi │ │ │ │
│ │fezabilitatea │ │ │ │
│ │obiectivelor │ │ │ │
│ │strategice │ │ │ │
│ │propuse în │5 │ │ │
│ │raport cu │ │ │ │
│ │misiunea │ │ │ │
│ │organizaţiei │ │ │ │
│VI. PLANUL│de cercetare │ │ │ │
│STRATEGIC │şi domeniul în│ │ │ │
│DE │care activează│ │ │ │
│DEZVOLTARE├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│AFERENT │VI.2 Gradul în│ │ │ │
│PERIOADEI │care │ │ │ │
│ANALIZATE │obiectivele │ │ │ │
│ŞI PENTRU │ştiinţifice şi│ │ │ │
│URMĂTORII │instituţionale│ │ │ │
│5 ANI │sunt corelate │ │ │ │
│ │cu tendinţele │5 │ │ │
│ │relevante din │ │ │ │
│ │domeniul │ │ │ │
│ │ştiinţific al │ │ │ │
│ │organizaţiei │ │ │ │
│ │şi nevoile │ │ │ │
│ │societăţii │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │TOTAL │10 │ │ │
└──────────┴──────────────┴───────┴───────┴──────────┘

        Indicator VI.1 Calitatea şi fezabilitatea obiectivelor strategice propuse în raport cu misiunea organizaţiei de cercetare şi mediul în care activează
        > Se analizează: fezabilitatea obiectivelor strategice şi măsura în care direcţiile strategice propuse susţin atingerea acestor obiective, în concordanţă cu misiunea organizaţiei de cercetare; calitatea planului strategic instituţional aferent perioadei analizate şi pentru următorii ani; calitatea analizei SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats - Puncte tari, Puncte slabe, Oportunităţi, Ameninţări) a organizaţiei de cercetare în raport cu mediul în care activează; gradul de corelare a direcţiilor de cercetare ale organizaţiei cu cele specifice spaţiului naţional şi european al cercetării, dezvoltării, inovării şi din domeniul în care organizaţia de cercetare activează şi gradul de adecvare a politicii de resurse umane la cerinţele Cartei Europene a Cercetătorilor, Codului de Conduită pentru recrutarea cercetătorilor, precum şi angajamentului pentru Strategia de resurse umane pentru cercetători (Human Resources Strategy for Researchers) - HRS4R.
        > Se evaluează cu precădere dacă obiectivele prezentate sunt fezabile, corecte şi direcţiile strategice de dezvoltare propuse susţin implementarea acestora în raport cu misiunea organizaţiei de cercetare, un Plan strategic instituţional realist şi adecvat misiunii organizaţiei de cercetare, un grad ridicat de corelarea a direcţiilor de cercetare specifice organizaţiei de cercetare cu direcţiile specifice din spaţiul naţional şi european de cercetare, dezvoltare şi inovare.
        > Se evaluează cu precădere corelarea strategiei de resurse umane a organizaţiei cu cerinţele din Carta Europeană a Cercetătorilor, Codul de Conduită pentru recrutarea cercetătorilor, precum şi angajamentul pentru Strategia de resurse umane pentru cercetători (Human Resources Strategy for Researchers) - HRS4R.

        Indicator VI.2 Gradul în care obiectivele ştiinţifice şi instituţionale sunt corelate cu tendinţele relevante din domeniul ştiinţific al organizaţiei şi nevoile societăţii
        > Se analizează măsura în care organizaţia de cercetare asigură un cadru adecvat menţinerii în contact permanent al cercetătorilor cu cele mai recente evoluţii din domeniul de activitate, gradul de racordare al obiectivelor ştiinţifice şi instituţionale ale organizaţiei de cercetare la tendinţele relevante din domeniul ştiinţific în care aceasta activează şi cu nevoile reale ale societăţii, după caz.
        > Se evaluează cu precădere demersul pentru înfiinţarea unui consiliu consultativ ştiinţific internaţional.
        > Se evaluează cu precădere planificarea unui cadru propice pentru susţinerea inovării şi transferului tehnologic.
        > Se evaluează cu precădere un grad ridicat de corelare al obiectivelor ştiinţifice şi instituţionale cu tendinţele relevante pe plan naţional şi internaţional din domeniul ştiinţific al organizaţiei şi nevoile societăţii.


┌──────────────────────────────────────┐
│Concluzii/recomandări: │
└──────────────────────────────────────┘


    ANEXA 2b.

     Raport individual/preliminar/final de evaluare pentru organizaţiile de cercetare prevăzute la art 7, 8 şi 8^1 din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare, care declară ca domeniu de activitate "cercetare aplicativă/dezvoltarea tehnologică/inovare", cu excepţia instituţiilor de învăţământ superior de stat sau particulare
                     RAPORT INDIVIDUAL/PRELIMINAR/FINAL DE EVALUARE
                                     (după caz)
        Denumirea organizaţiei de cercetare: ...
        Perioada evaluată: ...
        Data vizitei: ...
        Componenta echipei de experţi evaluatori independenţi
        Date evaluator 1 - raportor echipă de experţi evaluatori independenţi
        Nume şi prenume: ...

        Date evaluator 2
        Nume şi prenume: ...

        Date evaluator 3
        Nume şi prenume: ...

        Stabilirea punctajelor pentru indicatorii aferenţi criteriilor generale I şi II se va face prin corelarea rezultatelor cu numărul de cercetători (CS I, CS II, CS III), echivalent normă întreagă, afiliaţi organizaţiei de cercetare evaluate.
        Se vor lua în considerare numai rezultatele prevăzute la indicatorii II.1 şi II.2, pentru care autorul şi-a declarat afilierea la organizaţia de cercetare respectivă.
        Indicatorii de performanţă asociaţi unui indicator sunt necumulativi.
        În cazul organizaţiilor de cercetare fără personalitate juridică, punctajele aferente criteriilor generale III-VI se vor stabili şi prin analizarea indicatorilor aferenţi instituţiei în subordonarea căreia acestea se află.

┌───────────┬──────────────┬───────┬───────┬──────────┐
│CRITERIU │INDICATORI │PUNCTAJ│PUNCTAJ│COMENTARIU│
│GENERAL │ │MAXIM │OBŢINUT│ │
├───────────┼──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │I.1 │ │ │ │
│ │Capacitatea de│ │ │ │
│ │a atrage şi de│17 │ │ │
│ │a gestiona │ │ │ │
│ │fondurile de │ │ │ │
│ │cercetare │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │I.2 │ │ │ │
│ │Manifestări │3 │ │ │
│ │ştiinţifice │ │ │ │
│ │organizate │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │I.3 │ │ │ │
│ │Capacitatea de│ │ │ │
│ │a dezvolta │25 │ │ │
│ │servicii, │ │ │ │
│ │tehnologii, │ │ │ │
│I. │produse │ │ │ │
│ACTIVITATEA├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│DE │I.4 Editarea │ │ │ │
│DEZVOLTARE │şi publicarea │ │ │ │
│ŞI INOVARE │de reviste │ │ │ │
│ │proprii ale │ │ │ │
│ │organizaţiei │ │ │ │
│ │de cercetare │1 │ │ │
│ │sau cu │ │ │ │
│ │implicarea │ │ │ │
│ │cercetătorilor│ │ │ │
│ │din │ │ │ │
│ │organizaţie │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │I.5 │ │ │ │
│ │Capacitatea de│ │ │ │
│ │a pregăti │ │ │ │
│ │tineri │4 │ │ │
│ │cercetători │ │ │ │
│ │(doctorat, │ │ │ │
│ │postdoctorat) │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │TOTAL │50 │ │ │
└───────────┴──────────────┴───────┴───────┴──────────┘

    Indicator I.1 Capacitatea de a atrage şi de a gestiona fondurile de cercetare
        > Se analizează măsura în care organizaţia de cercetare demonstrează capacitatea de a atrage fonduri din câştigarea prin competiţie a unor granturi/contracte obţinute de la organizaţii/instituţii naţionale sau internaţionale şi de a gestiona resursele financiare disponibile.
    > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului I.1 sunt:
    - Contracte obţinute/granturi câştigate de organizaţia de cercetare din fonduri europene/internaţionale (număr);
    – Valoarea contractelor obţinute/granturilor câştigate de organizaţia de cercetare de la organizaţii/instituţii internaţionale (sume);
    – Contracte obţinute/granturi câştigate de organizaţia de cercetare de la organizaţii/instituţii naţionale (număr);
    – Valoarea contractelor obţinute/granturilor câştigate de organizaţia de cercetare de la organizaţii/instituţii naţionale (sume);
    – Structura bugetului în funcţie de specificul organizaţiei de cercetare pe ultimii 5 ani.

        > Se evaluează cu precădere câştigarea de către organizaţie prin competiţie a unor granturi/contracte obţinute de la organizaţii/instituţii naţionale şi internaţionale.

    Indicator I.2 Manifestări ştiinţifice organizate
        > Se analizează măsura în care organizaţia de cercetare, pentru diseminarea rezultatelor cercetării ştiinţifice, a organizat, atât în calitate de coordonator, cât şi în parteneriat cu alte organizaţii de cercetare, manifestări ştiinţifice (congrese, conferinţe, simpozioane, workshop-uri) sau şcoli de vară internaţionale şi/sau naţionale.
    > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului I.2 sunt:
    - Manifestări ştiinţifice (congrese, conferinţe, simpozioane, workshop-uri) sau şcoli de vară internaţionale organizate;
    – Manifestări ştiinţifice (congrese, conferinţe, simpozioane, workshop-uri) sau şcoli de vară naţionale organizate.

        > Se evaluează cu precădere organizarea de manifestări ştiinţifice internaţionale.
        Notă: În cazul manifestărilor ştiinţifice internaţionale se are în vedere o pondere de minimum 20% a participanţilor din străinătate.

    Indicator I.3 Capacitatea de a dezvolta servicii, tehnologii, produse
        > Se analizează măsura în care organizaţia de cercetare are impact societal, economic şi social prin demonstrarea capacităţii de a dezvolta servicii, tehnologii, produse, reflectată, în funcţie de misiunea organizaţiei de cercetare, prin produse/tehnologii/metodologii dezvoltate/postate/rapoarte/studii de interes public/servicii de cercetare/consultanţă/studii de impact raportat la finanţarea şi numărul de cercetători de care a dispus.
    > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului I.3 sunt:
    - Produse/tehnologii/procedee/metodologii dezvoltate prin activităţi de cercetare rezultate în urma unor contracte economice sau de cercetare ştiinţifică;
    – Tehnologii şi servicii puse la dispoziţia altor centre de cercetare pe baza de contract/colaborări proiecte (inclusiv postate în EERTIS - https://eertis.eu/) sau Open access;
    – Rapoarte/studii de interes public sau cu beneficiari privaţi.

        > Se evaluează cu precădere, în raport cu misiunea organizaţiei de cercetare ştiinţifică, măsura în care aceasta demonstrează capacitatea de a dezvolta servicii, tehnologii, produse pentru beneficiari publici sau privaţi prin: rapoarte/studii/servicii de cercetare/consultanţă/sisteme software de editare, publicare şi de consultare on line de informaţii ştiinţifice/studii teoretice cu impact social sau în alte ştiinţe obţinute prin competiţie, comandate sau realizate la solicitarea beneficiarilor sau cu impact social sau în alte ştiinţe dovedit prin documente oficiale/relaţii contractuale/solicitări/comenzi.

    Indicatorul I.4 Editarea şi publicarea de reviste proprii ale organizaţiei de cercetare sau cu implicarea cercetătorilor din organizaţie
        > Se analizează măsura în care organizaţia de cercetare demonstrează capacitatea de a contribui la diseminarea rezultatelor cercetării ştiinţifice de calitate prin editarea şi publicarea de reviste proprii indexate în Web of Science sau în alte baze de date internaţionale recunoscute şi gradul de implicare al cercetătorilor din organizaţie în editarea şi publicarea de reviste indexate în baze de date internaţionale recunoscute (Web of Science etc.).
    > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului I.4 sunt:
    - Editarea şi publicarea de către organizaţia de cercetare a unei reviste proprii indexată Web of Science (Journal Citation Reports Q1/Q2/Q3/Q4, Emerging Sources Citation Index sau, în plus, reviste indexate Arts & Humanities Citation Index, pentru ştiinţe umaniste), SCOPUS;
    – Editarea şi publicarea de către organizaţia de cercetare a unei reviste proprii indexată CNCS (A sau B) sau în altă BDI recunoscută;
    – Persoane afiliate organizaţiei de cercetare evaluate având calitatea de editor şef al unei reviste indexată Web of Science (Journal Citation Reports Q1/Q2/Q3/Q4, Emerging Sources Citation Index sau, în plus, în reviste indexate Arts & Humanities Citation Index, pentru ştiinţe umaniste), SCOPUS;
    – Persoane afiliate organizaţiei de cercetare evaluate având calitatea de editor şef al unei reviste indexate CNCS (A sau B), pentru ştiinţe umaniste.

        > Se evaluează cu precădere, în raport cu resursele disponibile, măsura în care organizaţia de cercetare demonstrează capacitatea de a edita şi publica o revistă proprie indexată în baze de date internaţionale recunoscute şi un grad ridicat de implicare al cercetătorilor din organizaţie în editarea şi publicarea unor reviste indexate în baze de date internaţionale recunoscute.
        Notă: În cazul revistelor indexate Journal Citation Reports, se vor lua în considerare factorii de impact (IF) sau scorurile de influenţă (A1S) calculate de Web of Science. Se consideră cea mai bună încadrare Q1, Q2, Q3 sau Q4 (între IF şi AIS) din ultimele 5 ediţii publicate de Journal Citation Reports raportat la anul evaluării.

    Indicatorul I.5. Capacitatea de a pregăti tineri cercetători (doctorat, postdoctorat)
        > Se analizează măsura în care organizaţia de cercetare contribuie la formarea de tineri cercetători (studii doctorale şi postdoctorale) prin pregătirea de teze de doctorat şi stagii postdoctorale în sectoare/departamente din organizaţia de cercetare, participări ale cercetătorilor din organizaţia de cercetare ca membri în comisii de susţinere publică sau comisii de îndrumare ale tezelor de doctorat, cercetători având calitate de conducător de doctorat care activează în organizaţie sau proiecte POSDRU/POCU/MSCA/PNCDI/PNRR de cercetare postdoctorală şi doctorală câştigate/derulate de organizaţia de cercetare.
    > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului I.5 sunt:
    - Teze de doctorat pregătite sau stagii postdoctorale efectuate în sectoare/departamente din cadrul organizaţiei de cercetare;
    – Cercetători afiliaţi organizaţiei de cercetare care au participat ca membri în comisii de susţinere publică a unei teze de doctorat sau în comisii de îndrumare ale tezelor de doctorat;
    – Conducători de doctorat care activează în organizaţia de cercetare;
    – Proiecte POSDRU/POCU/MSCA/PNCDI/PNRR de cercetare postdoctorală şi doctorală câştigate/derulate de organizaţia de cercetare;
    – Doctoranzi/cercetători postdoctoranzi în cadrul organizaţiei de cercetare.

        > Se evaluează cu precădere dacă organizaţia de cercetare demonstrează că a avut contribuţii la formarea de tineri cercetători (studii doctorale şi postdoctorale) prin cercetători având calitatea de conducători de doctorat care activează în organizaţia de cercetare, atragerea de doctoranzi/cercetători postdoctoranzi în cadrul organizaţiei de cercetare, pregătirea de teze de doctorat în sectoare/departamente din organizaţia de cercetare, participări ale cercetătorilor din organizaţia de cercetare ca membri în comisii de susţinere publică şi comisii de îndrumare ale tezelor de doctorat sau prin proiecte POSDRU/POCU/MSCA/PNCDI/PNRR de cercetare postdoctorală şi doctorală câştigate/derulate de organizaţia de cercetare.


┌─────────────┬─────────────┬───────┬───────┬──────────┐
│CRITERIU │DESCRIPTORI │PUNCTAJ│PUNCTAJ│COMENTARIU│
│GENERAL │ │MAXIM │OBŢINUT│ │
├─────────────┼─────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │II.1 Lucrări │ │ │ │
│ │de amploare │ │ │ │
│ │şi importanţă│ │ │ │
│ │fundamentală;│ │ │ │
│ │cărţi, │ │ │ │
│ │tratate, │ │ │ │
│ │enciclopedii,│ │ │ │
│ │monografii, │ │ │ │
│ │studii şi │ │ │ │
│ │capitole │35 │ │ │
│ │coordonate/ │ │ │ │
│ │publicate/ │ │ │ │
│II. │editate; │ │ │ │
│REZULTATELE │articole │ │ │ │
│ACTIVITĂŢII │publicate; │ │ │ │
│DE CERCETARE │brevete │ │ │ │
│ŞI IMPACT LA │aplicate/ │ │ │ │
│NIVEL │valorificate/│ │ │ │
│INTERNAŢIONAL│obţinute │ │ │ │
│ŞI NAŢIONAL ├─────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │II.2 Lucrări │ │ │ │
│ │şi comunicări│ │ │ │
│ │prezentate la│5 │ │ │
│ │manifestări │ │ │ │
│ │ştiinţifice │ │ │ │
│ ├─────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │II.3 │ │ │ │
│ │Vizibilitate │ │ │ │
│ │şi impact al │10 │ │ │
│ │lucrărilor │ │ │ │
│ │publicate │ │ │ │
│ ├─────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │TOTAL │50 │ │ │
└─────────────┴─────────────┴───────┴───────┴──────────┘

        Indicatorul II.1 Lucrări de amploare şi importanţă fundamentală; cărţi, tratate, enciclopedii, monografii, studii şi capitole coordonate/publicate/editate; articole publicate; brevete aplicate /valorificate/obţinute
        > Se analizează productivitatea organizaţiei de cercetare, în raport cu resursele avute la dispoziţie (inclusiv cele umane exprimate ca număr cercetători - echivalent normă întreagă), respectiv cu finanţarea de care a beneficiat organizaţia de cercetare, din perspectiva producţiei ştiinţifice materializată, în funcţie de misiunea specifică organizaţiei de cercetare în articole publicate în reviste indexate (Journal Citation Reports Q1, Q2, Q3, Q4, Emerging Sources Citation Index sau, în plus, Arts & Humanities Citation Index, pentru ştiinţe umaniste), SCOPUS, IEEE sau indexate CNCS (A sau B), pentru ştiinţe umaniste, tratate/cărţi/monografii publicate de cercetătorii din organizaţia de cercetare în calitate de autori sau editori la edituri internaţionale şi naţionale consacrate, capitole în aceste categorii de publicaţii, brevete aplicate/valorificate/obţinute,
        > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului II.1 sunt:
    - Articole publicate într-o revistă indexată Web of Science (Journal Citation Reports Q1, Q2, Q3, Q4, Emerging Sources Citation Index sau, în plus, Arts & Humanities Citation Index, pentru ştiinţe umaniste), SCOPUS, IEEE;
    – Articole publicate într-o revistă indexată CNSC (A sau B), pentru ştiinţe umaniste;
    – Tratate/cărţi/monografii sau capitole publicate în calitate de autor la o editură consacrată din străinătate;
    – Tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de editor/coordonator la o editură consacrată din străinătate;
    – Tratate/cărţi/monografii publicate sau capitole în calitate de autor la o editură clasificată CNCS A sau B sau la o editură consacrată din ţară;
    – Tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de editor/coordonator la o editură clasificată CNCS A sau B sau la o editură consacrată din ţară;
    – Cereri de brevete înregistrate şi publicate;
    – Brevete aplicate/valorificate la nivel naţional sau internaţional sau valorificate la nivel internaţional (cu prioritate UE/OCDE);
    – Certificate de soi/ rasă aplicate/valorificate la nivel naţional sau internaţional sau valorificate la nivel internaţional (cu prioritate UE/OCDE);
    – Brevete obţinute la nivel internaţional (cu prioritate UE/OCDE) sau la nivel naţional;
    – Proprietate intelectuală, certificate ORDA.

        > Se evaluează cu precădere o productivitate ridicată a organizaţiei de cercetare din perspectiva producţiei ştiinţifice, materializată, în funcţie de misiunea specifică organizaţiei de cercetare, în articole publicate în reviste indexate Web of Science (Journal Citation Reports Q1, Q2, Q3, Q4, Emerging Sources Citation Index sau, în plus, pentru ştiinţe umaniste, Arts & Humanities Citation Index), SCOPUS, IEEE sau, în plus, pentru ştiinţe umaniste, articole publicate într-o revistă indexată CNSC (A sau B), tratate/cărţi/monografii publicate de cercetătorii din organizaţia de cercetare în calitate de autori sau editori la edituri internaţionale şi naţionale consacrate, capitole în aceste categorii de publicaţii.
        > Se evaluează cu precădere brevetele aplicate/valorificate în "Registrul naţional al brevetelor de invenţie", în cadrul OSIM, România, brevetele internaţionale înregistrate la Oficiul European de Brevete (European Patent Office - EPO) sau în Organizaţia Mondială a Proprietăţii intelectuale (WorldIntelectual Property Organization, WIPO) sau la alte baze de date pentru brevete internaţionale.
        Notă: În cazul revistelor indexate Journal Citation Reports, se vor lua în considerare factorii de impact (IF) sau scorurile de influenţă (AIS) calculate de Web of Science. Se consideră cea mai bună încadrare Q1, Q2, Q3 sau Q4 (între IF şi AIS) din ultimele 5 ediţii publicate de Journal Citation Reports raportat la anul evaluării.
        În cazul articolelor, se vor lua în considerare numai cele pentru care autorul a precizat afilierea la organizaţia de cercetare evaluată.

        Indicatorul II.2 Lucrări prezentate şi comunicări la manifestări ştiinţifice
        > Se analizează, în funcţie de specificul organizaţiei, măsura în care cercetătorii ştiinţifici din organizaţia de cercetare diseminează rezultatele cercetărilor derulate în cadrul unor evenimente ştiinţifice de prestigiu.
        > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului II.2 sunt:
    - Lucrări prezentate la o manifestare ştiinţifică internaţională, publicate într-un volum indexat Web of Science - Conference Proceedings Citation Index (CPCI-S), Conference Proceedings Citation Index - Social Science & Humanities (CPCI-SSH), clasificate IEEE proceedings;
    – Lucrări prezentate la o manifestare ştiinţifică internaţională, publicate într-un volum editat cu ISBN (non-WoS);
    – Lucrări invitate/keynote prezentate la o manifestare ştiinţifică internaţională;
    – Lucrări invitate/keynote prezentate la o manifestare ştiinţifică naţională.

        > În funcţie de specificul domeniului, se evaluează cu precădere un grad ridicat de diseminare a rezultatelor cercetării ştiinţifice din organizaţie prin intermediul participării cercetătorilor ştiinţifici la evenimente ştiinţifice internaţionale de prestigiu şi publicarea prezentărilor realizate în volume ale conferinţelor indexate Web of Science (WOS) sau cu ISBN (non - WOS), prin invitarea acestora în calitate de keynote speakers la manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale.
        Notă: În cazul lucrărilor prezentate la manifestări ştiinţifice, se vor lua în considerare numai cele pentru care autorul a precizat afilierea la organizaţia de cercetare evaluată.

        Indicatorul II.3 Vizibilitate şi impact al lucrărilor publicate
        > Se analizează vizibilitatea ştiinţifică şi impactul publicaţiilor organizaţiei de cercetare prin intermediul numărului de citări consemnate de acestea în reviste indexate WOS, SCOPUS, IEEE sau, în plus, pentru ştiinţe umaniste Arts & Humanities Citation Index, în reviste indexate CNCS (A sau B) şi cărţi (exclus autocitări).
        > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului II.3 sunt:
    - Număr citări acumulate de organizaţia de cercetare în perioada supusă evaluării în următoarele baze de date:
    – Web of Science;
    – SCOPUS; IEEE;
    – în plus, pentru ştiinţe umaniste Arts & Humanities Citation Index, în reviste indexate CNCS (A sau B) şi cărţi.

        > Se evaluează cu precădere identificarea unui număr important de citări, în perioada analizată, ale lucrărilor publicate de organizaţia de cercetare în reviste indexate WOS, SCOPUS, IEEE sau, în plus, pentru ştiinţe umaniste, Arts & Humanities Citation Index, în reviste indexate CNCS (A sau B) şi cărţi, indiferent de anul apariţiei lucrării citate.
        Notă: În cazul citărilor, se vor lua în considerare numai cele pentru lucrările publicate de autor cu afiliere la organizaţia de cercetare evaluată.


┌──────────────┬──────────────┬───────┬───────┬──────────┐
│CRITERIU │INDICATORI │PUNCTAJ│PUNCTAJ│COMENTARIU│
│GENERAL │ │MAXIM │OBŢINUT│ │
├──────────────┼──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III. 1 │ │ │ │
│ │Sistemul de │ │ │ │
│ │management al │ │ │ │
│ │calităţii │3 │ │ │
│ │(certificare │ │ │ │
│ │de către │ │ │ │
│ │instituţii │ │ │ │
│ │abilitate) │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III.2 │ │ │ │
│ │Regulamente, │ │ │ │
│ │norme, │ │ │ │
│ │proceduri │2 │ │ │
│ │implementate │ │ │ │
│ │la nivelul │ │ │ │
│ │organizaţiei │ │ │ │
│ │de cercetare │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III.3 Etica şi│ │ │ │
│ │integritatea │5 │ │ │
│ │academică în │ │ │ │
│ │cercetare │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III.4 │ │ │ │
│ │Infrastructura│ │ │ │
│ │de cercetare │ │ │ │
│ │corelată cu │ │ │ │
│ │misiunea şi │ │ │ │
│ │obiectivele │ │ │ │
│ │organizaţiei │10 │ │ │
│ │de cercetare │ │ │ │
│ │(modul în care│ │ │ │
│ │infrastructura│ │ │ │
│ │răspunde │ │ │ │
│ │misiunii │ │ │ │
│ │organizaţiei │ │ │ │
│III. │de cercetare) │ │ │ │
│MANAGEMENT ŞI ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│CAPACITATE │III. 5 │ │ │ │
│INSTITUŢIONALĂ│Organizaţie de│ │ │ │
│ │cercetare │ │ │ │
│ │membră în │5 │ │ │
│ │reţele │ │ │ │
│ │ştiinţifice/ │ │ │ │
│ │structuri │ │ │ │
│ │asociative │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III.6 │ │ │ │
│ │Laboratoare de│ │ │ │
│ │încercări, │ │ │ │
│ │teste, analize│ │ │ │
│ │acreditate sau│ │ │ │
│ │neacreditate; │ │ │ │
│ │biblioteci şi │ │ │ │
│ │baze de date │10 │ │ │
│ │Open access │ │ │ │
│ │create sau │ │ │ │
│ │administrate, │ │ │ │
│ │în măsura în │ │ │ │
│ │care au │ │ │ │
│ │existat │ │ │ │
│ │fonduri │ │ │ │
│ │disponibile │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III.7 Gradul │ │ │ │
│ │de │ │ │ │
│ │digitalizare │3 │ │ │
│ │al │ │ │ │
│ │organizaţiei │ │ │ │
│ │de cercetare │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III. 8 │ │ │ │
│ │Sistemul de │2 │ │ │
│ │management al │ │ │ │
│ │inovării │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │TOTAL │40 │ │ │
└──────────────┴──────────────┴───────┴───────┴──────────┘

        Indicatorul III.1 Sistemul de management al calităţii (certificare de către instituţii abilitate)
        > Se analizează dacă organizaţia are regulament sau procedură internă de management al calităţii elaborată, aprobată şi implementată, manual al calităţii şi alte proceduri specifice, precum şi dacă organizaţia de cercetare a fost acreditată de instituţii abilitate în domeniul managementului calităţii.
        > Se evaluează cu precădere dacă organizaţia are regulament sau procedură de managementul calităţii implementată, manual al calităţii, procedură de tratare a riscurilor şi oportunităţilor şi, în general, existenţa unor proceduri privind calitatea pentru activităţile derulate.
        > Punctajul maxim se acordă atunci când organizaţia de cercetare face dovada unei acreditări ISO 9001 din partea unei instituţii abilitate.

        Indicatorul III.2 Regulamente, norme, proceduri implementate la nivelul organizaţiei de cercetare
        > Se analizează dacă organizaţia de cercetare are regulament de organizare şi funcţionare şi regulament intern actualizate conform reglementărilor legale în vigoare, regulamente/proceduri elaborate, aprobate şi implementate privind managementul activităţii de cercetare, evaluarea performanţelor salariaţilor integritate, egalitate de şanse etc.
        > Se evaluează cu precădere un grad ridicat de implementare a regulamentelor, normelor şi procedurilor şi un grad ridicat de încredere în Sistemul de control intern managerial (SCIM) al organizaţiei de cercetare.

        Indicatorul III.3 Etica şi integritatea academică în cercetare
        > Se analizează existenţa codului de etică, comisiei de etică în cercetare, a unei proceduri specifice pentru funcţionarea comisiei şi măsura în care comisia îşi dovedeşte funcţionalitatea în cazul unor sesizări.
        > Se evaluează cu precădere dacă organizaţia de cercetare are cod de etică, procedură de funcţionare a comisiei de etică elaborate, aprobate şi implementate, existenţa comisii de etică şi integritate academică şi documente care atestă funcţionarea comisiei de etică, în cazul unor sesizări.

        Indicator III.4 Infrastructura de cercetare corelată cu misiunea şi obiectivele organizaţiei de cercetare (modul în care infrastructura răspunde misiunii organizaţiei de cercetare)
        > Se analizează măsura în care infrastructura răspunde misiunii organizaţiei de cercetare şi gradul de dezvoltare al infrastructurii de cercetare-dezvoltare şi inovare în raport cu activităţile derulate în cadrul organizaţiei.
        > Se evaluează cu precădere dacă infrastructura de cercetare este adecvată misiunii organizaţiei de cercetare, un grad ridicat de dezvoltare al acesteia, precum şi existenţa unei strategii şi a unui plan de investiţii.

        Indicator III.5 Organizaţie de cercetare membră în reţele ştiinţifice/structuri asociative
        > Se analizează capacitatea organizaţiei de cercetare de a se integra în reţele de cercetare şi structuri asociative dovedită prin acorduri/protocoale încheiate şi alte documente furnizate de organizaţie privind funcţionalitatea parteneriatelor, cu accent pe depunerea şi câştigarea în comun de proiecte, organizarea de evenimente ştiinţifice comune, elaborarea de publicaţii ştiinţifice etc.
        > Se evaluează cu precădere dacă organizaţia de cercetare are încheiate acorduri/protocoale de colaborare, dacă există documente doveditoare privind faptul că acestea sunt funcţionale (depunerea şi câştigarea de proiecte în parteneriat, organizarea de manifestări ştiinţifice în parteneriat, elaborarea în comun de articole/studii/cărţi etc.).

        Indicator III.6 Laboratoare de încercări, teste, analize acreditate sau neacreditate; biblioteci şi baze de date Open access create/administrate - în măsura în care au existat fonduri disponibile
        > Se analizează, în corelaţie cu domeniul în care activează organizaţia de cercetare şi fondurile disponibile, gradul de dotare al organizaţiei de cercetare cu laboratoare de încercări, teste, analize şi situaţia acreditării acestora sau existenţa unor biblioteci proprii, baze de date Open access şi intensitatea accesării acestora.
        > Se evaluează cu precădere dacă, în corelaţie cu fondurile disponibile şi domeniul în care activează, organizaţia de cercetare are laboratoare de încercări, teste analize şi dacă acestea sunt acreditate şi se evaluează cu precădere dacă are bibliotecă proprie sau baze de date Open access şi dacă există dovezi că informaţiile ştiinţifice din bibliotecă, bazele de date Open access au fost accesate.

        Indicator III.7 Gradul de digitalizare al organizaţiei de cercetare
        > Se analizează dacă, în raport cu misiunea organizaţiei de cercetare şi în corelaţie cu standardele actuale în domeniu, infrastructura IT este adecvată desfăşurării activităţii cercetătorilor şi măsura în care organizaţia de cercetare are un website actualizat cu rezultatele cercetărilor realizate în organizaţia de cercetare în regim open acces,
        > Se evaluează cu precădere dacă infrastructura IT este adecvată misiunii organizaţiei de cercetare, organizaţia de cercetare are website în limba română şi limba engleză şi, în corelaţie cu fondurile disponibile, website-ul este actualizat cu rezultate ale cercetării publicate în regim Open access.

        Indicator III.8 Sistemul de management al inovării
        > Se analizează dacă organizaţie are regulament/procedură de management al inovării, aprobată şi implementată şi dacă a organizat un centru de transfer tehnologic propriu.
        > Punctajul maxim se acordă atunci când organizaţia de cercetare face dovada unei acreditări/certificări a sistemului de management al inovării din partea unei instituţii abilitate şi a înfiinţării/funcţionării unui centru de transfer tehnologic.


┌─────────────┬──────────────┬───────┬───────┬──────────┐
│CRITERIU │INDICATORI │PUNCTAJ│PUNCTAJ│COMENTARIU│
│GENERAL │ │MAXIM │OBŢINUT│ │
├─────────────┼──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │IV.1 Măsura în│ │ │ │
│ │care │ │ │ │
│ │activitatea │ │ │ │
│ │răspunde unor │ │ │ │
│ │interese │5 │ │ │
│ │publice de │ │ │ │
│ │importanţă │ │ │ │
│ │naţională sau │ │ │ │
│ │locală │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │IV.2 │ │ │ │
│IV. │Capacitatea de│ │ │ │
│PERFORMANŢA │a dezvolta │10 │ │ │
│SI IMPACTUL │colaborări │ │ │ │
│SOCIOECONOMIC│naţionale şi │ │ │ │
│ │internaţionale│ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │IV.3 │ │ │ │
│ │Contribuţia la│ │ │ │
│ │dezvoltare │ │ │ │
│ │experimentală │10 │ │ │
│ │şi inovare la │ │ │ │
│ │nivel naţional│ │ │ │
│ │şi │ │ │ │
│ │internaţional │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │TOTAL │25 │ │ │
└─────────────┴──────────────┴───────┴───────┴──────────┘

        Indicator IV.1 Măsura în care activitatea răspunde unor interese publice de importanţă naţională sau locală
        > Se analizează şi evaluează, raportat la domeniul de cercetare-dezvoltare, finanţare şi resursa umană de care dispune, capacitatea organizaţiei de coordonare sau participare la elaborarea unor studii, proiecte sectoriale, proiecte de cercetare de impact local sau naţional; servicii de cercetare pentru sau în parteneriat cu operatori economici.
        > Se evaluează cu precădere coordonarea sau participarea la elaborarea unor lucrări complexe cu impact naţional şi local, la nivel economic/social.

        Indicator IV.2 Capacitatea de a dezvolta colaborări naţionale şi internaţionale
        > Se analizează capacitatea organizaţiei de cercetare de a dezvolta colaborări naţionale şi internaţionale care au ca rezultate principale utilizarea în comun a unor componente ale infrastructurii de cercetare, asigurarea accesului cercetătorilor din alte organizaţii de cercetare la diferite componente ale infrastructurii proprii (inclusiv IOSIN); servicii suport pentru alte organizaţii de cercetare sau cercetători din afara organizaţiei, cooptarea de organizaţii partenere sau cercetători din alte organizaţii în proiectele iniţiate.
        > Se evaluează cu precădere existenţa unor dovezi privind gradul ridicat de utilizare în comun a infrastructurii cu alte organizaţii de cercetare, punerea la dispoziţie a unor componente din infrastructura de cercetare pentru utilizarea de către cercetători din alte organizaţii de cercetare, furnizarea de servicii către alte organizaţii de cercetare sau cercetători din cadrul acestora, atragerea de cercetători sau organizaţii de cercetare în proiecte de cercetare tip inter şi transdisciplinare.

        Indicator IV.3 Contribuţia la dezvoltare experimentală şi inovare la nivel naţional şi internaţional
        > Se analizează lucrările identificate de organizaţia de cercetare ca fiind de referinţă pentru ştiinţa din perspectiva contribuţiilor aduse de organizaţia de cercetare prin intermediul acestora şi a dovezilor privind gradul de recunoaştere a impactului acestora de către comunitatea ştiinţifică naţională şi internaţională; se vor analiza rezultatele cercetării aplicative şi brevetele de invenţii identificate de organizaţia de cercetare ca având impact economic.
        > Se evaluează cu precădere publicarea de lucrări de referinţă pentru domeniul respectiv, de ex. handbook; cărţi la cele mai prestigioase edituri; rezultate evidenţiate, de exemplu, pe coperta unor reviste de prestigiu, organizarea de activităţi de diseminare a rezultatelor activităţii ştiinţifice prin evenimente/studii/rapoarte de amploare şi cu prestigiu dovedit în comunitatea ştiinţifică naţională şi internaţională; lucrări de dezvoltare experimentală/brevete de invenţii pentru sau în parteneriat cu mediul economic.


┌────────┬──────────────┬───────┬───────┬──────────┐
│CRITERIU│INDICATORI │PUNCTAJ│PUNCTAJ│COMENTARIU│
│GENERAL │ │MAXIM │OBŢINUT│ │
├────────┼──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │V.1 Structura │ │ │ │
│ │personalului │ │ │ │
│ │pe grade │ │ │ │
│ │ştiinţifice şi│ │ │ │
│ │ponderea │ │ │ │
│ │conducătorilor│10 │ │ │
│ │de doctorat, │ │ │ │
│ │respectiv │ │ │ │
│ │oportunităţi │ │ │ │
│ │de evoluţie în│ │ │ │
│ │carieră │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │V.2 Membri în │ │ │ │
│ │colectivul de │ │ │ │
│ │redacţie al │ │ │ │
│ │unei reviste │ │ │ │
│ │naţionale/ │ │ │ │
│ │internaţionale│ │ │ │
│ │(cotată de Web│ │ │ │
│ │of Science, │ │ │ │
│ │SCOPUS) sau în│ │ │ │
│ │colectivul │ │ │ │
│ │editorial al │ │ │ │
│ │unor edituri │ │ │ │
│ │internaţionale│ │ │ │
│ │consacrate; │1 │ │ │
│ │membri în │ │ │ │
│ │think tank/ │ │ │ │
│ │grup │ │ │ │
│ │internaţional │ │ │ │
│ │de experţi la │ │ │ │
│ │nivel european│ │ │ │
│ │/mondial; │ │ │ │
│ │membri │ │ │ │
│ │(fellow, │ │ │ │
│ │senior) ai │ │ │ │
│ │unei societăţi│ │ │ │
│ │ştiinţifice │ │ │ │
│ │internaţionale│ │ │ │
│V. ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│RESURSE │V.3 Membri în │ │ │ │
│UMANE │conducerea/ │ │ │ │
│ │comitetul │ │ │ │
│ │ştiinţific │ │ │ │
│ │unei │1 │ │ │
│ │organizaţii │ │ │ │
│ │sau asociaţii │ │ │ │
│ │internaţionale│ │ │ │
│ │de │ │ │ │
│ │specialitate │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │V.4 Membri / │ │ │ │
│ │experţi în │ │ │ │
│ │comisii/ │ │ │ │
│ │grupuri mixte │1 │ │ │
│ │de lucru ale │ │ │ │
│ │autorităţilor │ │ │ │
│ │publice la │ │ │ │
│ │nivel naţional│ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │V.5 Membri ai │ │ │ │
│ │unei şcoli │ │ │ │
│ │doctorale; │ │ │ │
│ │membri │ │ │ │
│ │(fellow, │ │ │ │
│ │senior) al │ │ │ │
│ │unei societăţi│ │ │ │
│ │ştiinţifice │1 │ │ │
│ │naţionale; │ │ │ │
│ │membri în │ │ │ │
│ │comitet │ │ │ │
│ │ştiinţific/ │ │ │ │
│ │editorial al │ │ │ │
│ │unei reviste │ │ │ │
│ │naţionale de │ │ │ │
│ │prestigiu │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │V.6 Premii/ │ │ │ │
│ │distincţii/ │1 │ │ │
│ │titluri │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │TOTAL │15 │ │ │
└────────┴──────────────┴───────┴───────┴──────────┘

        Indicator V.1 Structura personalului pe grade ştiinţifice şi ponderea conducătorilor de doctorat, respectiv oportunităţi de evoluţie în carieră
        > Se analizează oportunităţile de evoluţie în carieră oferite de organizaţia de cercetare membrilor săi, structura personalului de cercetare ştiinţifică pe grade ştiinţifice, numărul şi ponderea doctorilor în ştiinţe, a conducătorilor de doctorat, calitatea echipei de cercetare în ansamblul său şi măsura în care aceasta este adecvată misiunii şi activităţilor derulate de organizaţia de cercetare.
        > Se evaluează cu precădere oportunităţile de evoluţie în carieră oferite cercetătorilor în cadrul organizaţiei de cercetare, o structură echilibrată a personalului total şi a personalului de cercetare pe grade ştiinţifice, un număr şi o pondere ridicată a conducătorilor de doctorat.

        Indicator V.2 Membri în colectivul de redacţie al unei reviste naţionale/internaţionale (cotată de Web of Science, SCOPUS) sau în colectivul editorial al unor edituri internaţionale consacrate; membri în think tank/grup internaţional de experţi la nivel european/mondial; membri ai unei societăţi ştiinţifice internaţionale
        > Se analizează modul în care cercetătorii din organizaţia de cercetare, prin rezultatele şi prestigiul lor, contribuie la creşterea vizibilităţii organizaţiei de cercetare, a cercetării ştiinţifice româneşti din domeniul aplicativ respectiv, la nivel internaţional şi european.
        > Se evaluează cu precădere, în perioada analizată, prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în colectivele de redacţie ale unor reviste naţionale şi internaţionale de prestigiu, în colectivele editoriale ale unor edituri internaţionale consacrate, în think tank-uri/grupuri internaţionale de experţi la nivel european/mondial, calitatea acestora de membri (fellow, senior) ai unor societăţi ştiinţifice internaţionale de prestigiu pentru domeniul respectiv.

        Indicator V.3 Membri în conducerea/comitetul ştiinţific al unei organizaţii sau asociaţii internaţionale de specialitate
        > Se analizează modul în care organizaţia de cercetare şi cercetarea ştiinţifică românească beneficiază de un plus de vizibilitate şi prestigiu prin reprezentanţii pe care organizaţia de cercetare îi are în conducerea/comitetele ştiinţifice ale unor organizaţii/asociaţii internaţionale de prestigiu.
        > Se evaluează cu precădere, pentru perioada analizată, prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în conducerea/comitetele ştiinţifice ale unor organizaţii/asociaţii internaţionale de prestigiu.

        Indicator V.4 Membri/experţi în comisii/grupuri mixte de lucru ale autorităţilor publice la nivel naţional
        > Se analizează modul în care organizaţia de cercetare, prin intermediul cercetătorilor săi, s-a implicat în perioada analizată în soluţionarea unor probleme actuale ale societăţii.
        > Se evaluează cu precădere, pentru perioada analizată, prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în calitate de membri sau experţi în comisii/grupuri mixte de lucru constituite de autorităţi publice la nivel naţional pentru fundamentarea şi elaborarea unor proiecte de acte normative, a unor strategii şi politici, planuri de acţiune, documente programatice etc.

        Indicator V.5 Membri ai unei şcoli doctorale; membri (fellow, senior) ai unei societăţi ştiinţifice naţionale; membri în comitetul ştiinţific sau editorial al unei reviste naţionale de prestigiu
        > Se analizează gradul în care organizaţia de cercetare, prin intermediul cercetătorilor săi, beneficiază în mediul academic şi în societate, de recunoaştere a capacităţii sale de a contribui la coordonarea şi creşterea calităţii procesului de formare a studenţilor doctoranzi, la dezvoltarea cunoaşterii în domeniul de cercetare specific, la menţinerea unor standarde ridicate de calitate şi respectarea eticii şi integrităţii academice în domeniul de cercetare specific.
        > Se evaluează cu precădere pentru perioada analizată, apartenenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare la şcoli doctorale în calitate de coordonatori/îndrumători, prezenţa acestora în calitate de membri în societăţile ştiinţifice naţionale din domeniul de cercetare specific, în comitetele ştiinţifice/editoriale ale unor reviste de prestigiu etc.

        Indicator V.6 Premii/distincţii/titluri
        > Se analizează gradul în care rezultatele de prestigiu ale organizaţiei de cercetare şi ale cercetătorilor săi au beneficiat, în perioada analizată, de recunoaşterea unor foruri naţionale şi internaţionale consacrate, instituţii şi autorităţi ale statului, de societăţi ştiinţifice internaţionale şi naţionale, universităţi, în urma unor procese de selecţie etc.
        > Se evaluează cu precădere recunoaşterea rezultatelor cercetătorilor din organizaţia de cercetare şi a prestigiului lor profesional de către foruri naţionale şi internaţionale consacrate, prin premii/distincţii/titluri, respectiv: premiu al Academiei Române; premiu/distincţie acordată de instituţii/autorităţi ale statului; premiu (distincţie) al unei societăţi ştiinţifice naţionale obţinut printr-un proces de selecţie; premiu (distincţie) al unei societăţi ştiinţifice internaţionale obţinut printr-un proces de selecţie; titlul de Doctor Honoris Causa acordat de o universitate etc.
        Notă: Nu se va lua în considerare premierea rezultatelor cercetării (PRECIŞI).


┌──────────┬──────────────┬───────┬───────┬──────────┐
│CRITERIU │INDICATORI │PUNCTAJ│PUNCTAJ│COMENTARIU│
│GENERAL │ │MAXIM │OBŢINUT│ │
├──────────┼──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │VI.1 Calitatea│ │ │ │
│ │şi │ │ │ │
│ │fezabilitatea │ │ │ │
│ │obiectivelor │ │ │ │
│ │strategice │ │ │ │
│ │propuse în │10 │ │ │
│ │raport cu │ │ │ │
│ │misiunea │ │ │ │
│ │organizaţiei │ │ │ │
│VI. PLANUL│de cercetare │ │ │ │
│STRATEGIC │şi domeniul în│ │ │ │
│DE │care activează│ │ │ │
│DEZVOLTARE├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│AFERENT │VI.2 Gradul în│ │ │ │
│PERIOADEI │care │ │ │ │
│ANALIZATE │obiectivele │ │ │ │
│ŞI PENTRU │ştiinţifice şi│ │ │ │
│URMĂTORII │instituţionale│ │ │ │
│5 ANI │sunt corelate │ │ │ │
│ │cu tendinţele │10 │ │ │
│ │relevante din │ │ │ │
│ │domeniul │ │ │ │
│ │ştiinţific al │ │ │ │
│ │organizaţiei │ │ │ │
│ │şi nevoile │ │ │ │
│ │societăţii │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │TOTAL │20 │ │ │
└──────────┴──────────────┴───────┴───────┴──────────┘

        Indicator VI.1 Calitatea şi fezabilitatea obiectivelor strategice propuse în raport cu misiunea organizaţiei şi mediul în care activează
        > Se analizează: fezabilitatea obiectivelor strategice şi măsura în care direcţiile strategice propuse susţin atingerea acestor obiective, în concordanţă cu misiunea organizaţiei de cercetare; calitatea planului strategic instituţional aferent perioadei analizate şi pentru următorii ani; calitatea analizei SWOT a organizaţiei de cercetare în raport cu mediul în care activează; gradul de corelare a direcţiilor de cercetare ale organizaţiei cu cele specifice spaţiului naţional şi european al cercetării, dezvoltării, inovării şi din domeniul în care organizaţia de cercetare activează şi gradul de adecvare a politicii de resurse umane la cerinţele Cartei Europene a Cercetătorilor, Codului de Conduită pentru recrutarea cercetătorilor, precum şi angajamentului pentru Strategia de resurse umane pentru cercetători (Human Resources Strategy for Researchers) - HRS4R.
        > Se evaluează cu precădere dacă obiectivele prezentate sunt fezabile, corecte şi direcţiile strategice de dezvoltare propuse susţin implementarea acestora în raport cu misiunea organizaţiei de cercetare, un Plan strategic instituţional realist şi adecvat misiunii organizaţiei de cercetare, un grad ridicat de corelarea a direcţiilor de cercetare specifice organizaţiei de cercetare cu direcţiile specifice din spaţiul naţional şi european de cercetare, dezvoltare şi inovare.
        > Se evaluează cu precădere corelarea strategiei de resurse umane a organizaţiei cu cerinţele din Carta Europeană a Cercetătorilor, Codul de Conduită pentru recrutarea cercetătorilor, precum şi angajamentul pentru Strategia de resurse umane pentru cercetători (Human Resources Strategy for Researchers) - HRS4R.

        Indicator VI.2 Gradul în care obiectivele ştiinţifice şi instituţionale sunt corelate cu tendinţele relevante din domeniul ştiinţific al organizaţiei de cercetare şi nevoile societăţii
        > Se analizează măsura în care organizaţia de cercetare asigură un cadru adecvat menţinerii în contact permanent al cercetătorilor cu cele mai recente evoluţii din domeniul de activitate, propice inovării şi transferului tehnologic; gradul de racordare al obiectivelor ştiinţifice şi instituţionale ale organizaţiei de cercetare la tendinţele relevante din domeniul ştiinţific în care aceasta activează şi cu nevoile reale ale societăţii.
        > Se evaluează cu precădere susţinerea inovării şi transferului tehnologic; demersul pentru înfiinţarea unui consiliu consultativ ştiinţific internaţional al organizaţiei de cercetare; un grad ridicat de corelare al obiectivele ştiinţifice şi instituţionale cu tendinţele relevante pe plan naţional şi internaţional din domeniul ştiinţific al organizaţiei şi nevoile societăţii.


┌──────────────────────────────────────┐
│Concluzii/recomandări: │
└──────────────────────────────────────┘


    ANEXA 2c.

    Raport individual/preliminar/final de evaluare pentru instituţiile de învăţământ superior de stat sau particulare
                   RAPORT INDIVIDUAL/PRELIMINAR/FINAL DE EVALUARE
                                   (după caz)
        Denumirea organizaţiei de cercetare: ...
        Perioada evaluată: ...
        Data vizitei: ...
        Componenta echipei de experţi evaluatori independenţi
        Date evaluator 1 - raportor echipă de experţi evaluatori independenţi
        Nume şi prenume: ...

        Date evaluator 2
        Nume şi prenume: ...

        Date evaluator 3
        Nume şi prenume: ...

        Stabilirea punctajelor pentru indicatorii aferenţi criteriilor generale I şi II se va face prin corelarea rezultatelor cu numărul de cercetători (CS I, CS II, CS III sau echivalent), echivalent normă întreagă, afiliaţi organizaţiei de cercetare evaluate.
        Se vor lua în considerare numai rezultatele prevăzute la indicatorii II.1 şi II.2, pentru care autorul şi-a declarat afilierea la organizaţia de cercetare respectivă.
        Indicatorii de performanţă asociaţi unui indicator sunt necumulativi.
        În cazul organizaţiilor de cercetare fără personalitate juridică, punctajele aferente criteriilor generale III-VI se vor stabili şi prin analizarea indicatorilor aferenţi instituţiei în subordonarea căreia acestea se află.

┌───────────┬──────────────┬───────┬───────┬──────────┐
│CRITERIU │INDICATORI │PUNCTAJ│PUNCTAJ│COMENTARIU│
│GENERAL │ │MAXIM │OBŢINUT│ │
├───────────┼──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │I.1 │ │ │ │
│ │Capacitatea de│ │ │ │
│ │a atrage şi de│15 │ │ │
│ │a gestiona │ │ │ │
│ │fondurile de │ │ │ │
│ │cercetare │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │I.2 │ │ │ │
│ │Manifestări │5 │ │ │
│ │ştiinţifice │ │ │ │
│ │organizate │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │I.3 │ │ │ │
│ │Capacitatea de│ │ │ │
│ │a dezvolta │10 │ │ │
│ │servicii, │ │ │ │
│ │tehnologii, │ │ │ │
│ │produse │ │ │ │
│I. ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ACTIVITATEA│I.4 Editarea │ │ │ │
│DE │şi publicarea │ │ │ │
│DEZVOLTARE │de reviste │ │ │ │
│ŞI INOVARE │proprii ale │ │ │ │
│ │organizaţiei │ │ │ │
│ │de cercetare │5 │ │ │
│ │sau cu │ │ │ │
│ │implicarea │ │ │ │
│ │cercetătorilor│ │ │ │
│ │din │ │ │ │
│ │organizaţia de│ │ │ │
│ │cercetare │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │I.5 │ │ │ │
│ │Capacitatea de│ │ │ │
│ │a pregăti │ │ │ │
│ │tineri │10 │ │ │
│ │cercetători │ │ │ │
│ │(doctorat, │ │ │ │
│ │postdoctorat) │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │TOTAL │45 │ │ │
└───────────┴──────────────┴───────┴───────┴──────────┘

    Indicator I.1 Capacitatea de a atrage şi de a gestiona fondurile de cercetare
        > Se analizează măsura în care organizaţia de cercetare demonstrează capacitatea de a atrage fonduri din câştigarea prin competiţie a unor granturi/contracte obţinute de la organizaţii/instituţii naţionale sau internaţionale şi de a gestiona resursele financiare disponibile.
    > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului I.1 sunt:
    - Contracte obţinute/granturi câştigate de organizaţia de cercetare din fonduri europene/internaţionale (număr, valoare-sumele din evidenţele contabile);
    – Contracte obţinute/granturi câştigate de organizaţia de cercetare de la organizaţii/instituţii naţionale (număr, valoare-sumele din evidenţele contabile);
    – Cereri de finanţare depuse la proiecte naţionale/internaţionale (număr) în competiţiile deschise în perioada evaluată;
    – Structura bugetului în funcţie de specificul organizaţiei de cercetare pe ultimii 5 ani.

        > Se evaluează cu precădere, câştigarea de către organizaţie prin competiţie a unor granturi/contracte obţinute de la organizaţii/instituţii naţionale şi internaţionale.
        Notă: În cazul contractelor/granturilor naţionale nu sunt luate în considerare competiţiile pentru care sunt eligibile numai anumite categorii de organizaţii de cercetare (Programul Nucleu, Granturile Academiei Române).

    Indicator I.2 Manifestări ştiinţifice organizate
        > Se analizează măsura în care organizaţia de cercetare, pentru diseminarea rezultatelor cercetării ştiinţifice, a organizat, atât în calitate de coordonator, cât şi în parteneriat cu alte organizaţii de cercetare, manifestări ştiinţifice (congrese, conferinţe, simpozioane, workshop-uri) sau şcoli de vară internaţionale şi/sau naţionale.
    > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului I.2 sunt:
    - Manifestări ştiinţifice (congrese, conferinţe, simpozioane, workshop-uri) sau şcoli de vară internaţionale organizate;
    – Manifestări ştiinţifice (congrese, conferinţe, simpozioane, workshop-uri) sau şcoli de vară naţionale organizate.

        > Se evaluează cu precădere organizarea de manifestări ştiinţifice internaţionale.
        Notă: În cazul manifestărilor ştiinţifice internaţionale (organizate cu prezenţă fizică sau în format hibrid) se are în vedere o pondere de minimum 20% a participanţilor din străinătate.

    Indicator I.3 Capacitatea de a dezvolta servicii, tehnologii, produse
        > Se analizează măsura în care organizaţia de cercetare are impact societal, economic şi social prin demonstrarea capacităţii de a dezvolta servicii, tehnologii, produse, reflectată, în funcţie de misiunea organizaţiei de cercetare, prin produse/tehnologii/metodologii dezvoltate/postate/rapoarte/studii de interes public/servicii de cercetare/consultanţă/studii de impact.
    > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului I.3 sunt:
    - Produse/tehnologii/metodologii dezvoltate prin activităţi de cercetare rezultate în urma unor contracte economice sau de cercetare ştiinţifică;
    – Tehnologii şi servicii puse la dispoziţie pe bază de contract/colaborări proiecte (inclusiv cele postate în EERTIS - https.V/eertis. eu/) sau Open access;
    – Rapoarte/studii de interes public sau cu beneficiari privaţi.

        > Se evaluează cu precădere, în raport cu misiunea organizaţiei de cercetare ştiinţifică, măsura în care aceasta demonstrează capacitatea de a dezvolta servicii, tehnologii, produse pentru beneficiari publici sau privaţi prin: rapoarte/studii/servicii de cercetare/consultanţă/sisteme software de editare, publicare şi de consultare on line de informaţii ştiinţifice studii teoretice cu impact social sau în alte ştiinţe dovedit.
        Notă: În cazul rapoartelor/studiilor de interes public sau cu beneficiari privaţi se vor lua în considerare doar acelea care au fost obţinute prin competiţie sau realizate la solicitarea beneficiarilor sau cu impact social sau în alte ştiinţe dovedit prin documente oficiale/relaţii contractuale/solicitări/comenzi.

    Indicator I.4 Editarea şi publicarea de reviste proprii ale organizaţiei de cercetare sau cu implicarea cercetătorilor din organizaţia de cercetare
        > Se analizează măsura în care organizaţia de cercetare demonstrează capacitatea de a contribui la diseminarea rezultatelor cercetării ştiinţifice de calitate prin editarea şi publicarea de reviste proprii indexate în Web of Science sau în alte baze de date internaţionale recunoscute şi gradul de implicare al cercetătorilor/cadrelor didactice afiliaţi organizaţiei în editarea şi publicarea de reviste indexate în baze de date internaţionale recunoscute (Web of Science etc.).
    > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului I.4 sunt:
    - Editarea şi publicarea de către organizaţia de cercetare a unei reviste proprii indexată Web of Science (Journal Citation Reports Q1/Q2/Q3/Q4, Emerging Sources Citation Index şi, în plus, pentru ştiinţe umaniste, indexate Arts & Humanities Citation Index), Scopus;
    – Editarea şi publicarea de către organizaţia de cercetare/universitate a unei reviste proprii indexată CNCS (A sau B) sau a unei reviste indexată în baze de date internaţionale (BDI) recunoscute;
    – Persoane afiliate organizaţiei de cercetare evaluate având calitatea de editor şef al unei reviste indexată Web of Science (Journal Citation Reports Q1/Q2/Q3/Q4, Emerging Sources Citation Index sau, în plus, pentru ştiinţe umaniste, indexată Arts & Humanities Citation Index), Scopus;
    – Persoane afiliate organizaţiei de cercetare evaluate având calitatea de editor şef al unei reviste indexate CNCS (A sau B) sau a unei reviste BDI recunoscută.

        > Se evaluează cu precădere, în raport cu resursele disponibile, măsura în care organizaţia de cercetare demonstrează capacitatea de a edita şi publica o revistă proprie indexată în baze de date internaţionale (BDI) recunoscute şi un grad ridicat de implicare al cercetătorilor din organizaţia de cercetare în editarea şi publicarea unor reviste indexate în baze de date internaţionale recunoscute.
        Notă: În cazul revistelor indexate Journal Citation Reports, se vor lua în considerare factorii de impact (IF) sau scorurile de influenţă (A1S) calculate de Web of Science.
        Se consideră cea mai bună încadrare Q1, Q2, Q3 sau Q4 (între IF şi AIS) din ultimele 5 ediţii publicate de Journal Citation Reports raportat la anul evaluării.

        Indicator I.5. Capacitatea de a pregăti tineri cercetători (doctorat, postdoctorat)
        > Se analizează măsura în care organizaţia de cercetare contribuie la formarea de tineri cercetători (studii doctorale şi postdoctorale) prin pregătirea de teze de doctorat în sectoare/departamente din organizaţia de cercetare, participări ale cercetătorilor din organizaţia de cercetare ca membri în comisii de susţinere publică a tezelor de doctorat, cercetători având calitatea de doctorat, care activează în organizaţie sau proiecte POSDRU/POCU/MSCA/PNCDI/PNRR de cercetare postdoctorală şi doctorală câştigate/derulate de organizaţia de cercetare.
    > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului I.5 sunt:
    - Teze de doctorat pregătite sau stagii postdoctorale efectuate în sectoare/departamente din cadrul organizaţiei de cercetare;
    – Cadre didactice afiliate/cercetători afiliaţi organizaţiei de cercetare care au participat ca membri în comisii de susţinere publică a unei teze de doctorat sau în comisii de îndrumare ale tezelor de doctorat;
    – Conducători de doctorat care activează în organizaţia de cercetare;
    – Proiecte POSDRU/POCU/MSCA/PNCDI/PNRR de cercetare postdoctorală şi doctorală câştigate/derulate de organizaţia de cercetare;
    – Doctoranzi/cercetători postdoctoranzi în cadrul organizaţiei de cercetare.

        > Se evaluează cu precădere dacă organizaţia de cercetare demonstrează că a avut contribuţii la formarea de tineri cercetători (studii doctorale şi postdoctorale) prin cercetători având calitate de conducători de doctorat care activează în universitate, atragerea de doctoranzi/cercetători postdoctoranzi în cadrul organizaţiei de cercetare şi a proiectelor de cercetare şi stimularea pentru înscrierea la studii doctorale şi postdoctorale, pregătirea de teze de doctorat în sectoare/departamente din organizaţia de cercetare, participări ale cercetătorilor din organizaţia de cercetare ca membri în comisii de susţinere publică a tezelor de doctorat sau prin proiecte POSDRU/POCU/MSCA/PNCDI/PNRR de cercetare postdoctorală şi doctorală câştigate/derulate de organizaţia de cercetare/universitate.


┌─────────────┬─────────────┬───────┬───────┬──────────┐
│CRITERIU │INDICATORI │PUNCTAJ│PUNCTAJ│COMENTARIU│
│GENERAL │ │MAXIM │OBŢINUT│ │
├─────────────┼─────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │II. 1 Lucrări│ │ │ │
│ │de amploare │ │ │ │
│ │şi importanţă│ │ │ │
│ │fundamentală;│ │ │ │
│ │cărţi, │ │ │ │
│ │tratate, │ │ │ │
│ │enciclopedii,│ │ │ │
│ │monografii, │ │ │ │
│ │studii şi │ │ │ │
│ │capitole │42 │ │ │
│ │coordonate/ │ │ │ │
│ │publicate/ │ │ │ │
│II. │editate; │ │ │ │
│REZULTATELE │articole │ │ │ │
│ACTIVITĂŢII │publicate; │ │ │ │
│DE CERCETARE │brevete │ │ │ │
│ŞI IMPACT LA │aplicate/ │ │ │ │
│NIVEL │valorificate/│ │ │ │
│INTERNAŢIONAL│obţinute │ │ │ │
│ŞI NATIONAL ├─────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │II.2 Lucrări │ │ │ │
│ │şi comunicări│ │ │ │
│ │prezentate la│3 │ │ │
│ │manifestări │ │ │ │
│ │ştiinţifice │ │ │ │
│ ├─────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │II.3 │ │ │ │
│ │Vizibilitate │ │ │ │
│ │şi impact al │10 │ │ │
│ │lucrărilor │ │ │ │
│ │publicate │ │ │ │
│ ├─────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │TOTAL │55 │ │ │
└─────────────┴─────────────┴───────┴───────┴──────────┘

        Indicator II.1 Lucrări de amploare şi importanţă fundamentală; cărţi, tratate, enciclopedii, monografii, studii şi capitole coordonate/publicate/editate; articole publicate; brevete obţinute/ aplicate/valorificate/
        > Se analizează productivitatea organizaţiei de cercetare, în raport ca resursele avute la dispoziţie (inclusiv cele umane), respectiv cu finanţarea de care a beneficiat organizaţia de cercetare, din perspectiva producţiei ştiinţifice materializată, în funcţie de misiunea specifică organizaţiei de cercetare în tratate/cărţi/monografii publicate de cercetătorii din organizaţia de cercetare în calitate de autori sau editori la edituri internaţionale şi naţionale consacrate, capitole în aceste categorii de publicaţii, articole publicate în reviste indexate Web of Science, Scopus sau, pentru ştiinţe umaniste, Arts&Humanities sau indexate CNSC (A sau B), în dicţionare, atlase, enciclopedii (tipărite sau online), ediţii critice sau traducerile unor texte literare, texte ştiinţifice, brevete aplicate/valorificate/obţinute.
        > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului II.1 sunt:
    - Articole publicate într-o revistă indexată Web of Science (Journal Citation Reports Q1, Q2, Q3, Q4, Emerging Sources Citation Index şi, în plus, pentru ştiinţe umaniste Arts & Humanities Citation Index), SCOPUS, IEEE;
    – Articole publicate într-o revistă indexată CNSC (A sau B), pentru ştiinţe umaniste;
    – Tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de autor la o editură consacrată din străinătate;
    – Tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de editor/coordonator la o editură consacrată din străinătate;
    – Tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de autor la Editura Academiei Române sau la o editură clasificată CNCS A;
    – Tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de editor/coordonator la Editura Academiei Române sau la o editură clasificată CNCS A;
    – Tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de autor o editură consacrată din ţară sau la o editură clasificată CNCS B;
    – Tratate/cărţi/monografii publicate în calitate de editor la o editură consacrată din ţară sau la o editură clasificată CNCS B;
    – Capitole în tratate/cărţi/monografii publicate la o editură consacrată din străinătate;
    – Capitole în tratate/cărţi/monografii publicate la Editura Academiei Române sau la o editură clasificată CNCS A;
    – Capitole în tratate/cărţi/monografii publicate la o editură consacrată din ţară sau la o editură clasificată CNCS B;
    – Dicţionare, atlase, enciclopedii (tipărite sau online); ediţii critice sau traducerile unor texte literare, texte ştiinţifice;
    – Cereri de brevete înregistrate şi publicate;
    – Brevete aplicate/valorificate la nivel naţional sau internaţional sau valorificate la nivel internaţional (cu prioritate UE/OCDE);
    – Certificate de soi/ rasă aplicate/valorificate la nivel naţional sau internaţional sau valorificate la nivel internaţional (cu prioritate UE/OCDE);
    – Brevete obţinute la nivel internaţional (cu prioritate UE/OCDE) sau la nivel naţional;
    – Proprietate intelectuală, certificate ORDA.

        > Se evaluează cu precădere o productivitate ridicată a organizaţiei de cercetare, în raport cu resursele avute la dispoziţie (inclusiv cele umane), respectiv cu finanţarea de care a beneficiat organizaţia de cercetare, din perspectiva producţiei ştiinţifice, materializată, în funcţie de misiunea specifică organizaţiei de cercetare, în articole publicate în reviste indexate Web of Science (Journal Citation Reports Q1, Q2, Q3, Q4, Emerging Sources Citation Index sau, în plus, pentru ştiinţe umaniste Arts & Humanities Citation Index), SCOPUS, IEEE sau indexate CNSC (A sau B), brevete aplicate/valorificate/obţinute, tratate/cărţi/monografii publicate de cercetătorii din organizaţia de cercetare în calitate de autori sau editori la edituri internaţionale, capitole în aceste categorii de publicaţii, dicţionare, atlase, enciclopedii (tipărite sau online), ediţii critice sau traducerile unor texte literare, texte ştiinţifice.
        > Se analizează cu precădere, brevetele aplicate/valorificate în "Registrul naţional al brevetelor de invenţie", în cadrul OSIM, România; brevete internaţionale înregistrate în Oficiul European de Brevete (European Patent Office - EPO) sau în Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (WorldIntellectual Property Organization WIPO) sau la alte baze de date internaţionale (pentru brevetele internaţionale), în situaţia în care corespund misiunii organizaţiei de cercetare.
        Notă: În cazul revistelor indexate Journal Citation Reports, se vor lua în considerare factorii de impact (IF) sau scorurile de influenţă (AIS) calculate de Web of Science. Se consideră cea mai bună încadrare Q1, Q2, Q3 sau Q4 (între IF şi AIS) din ultimele 5 ediţii publicate de Journal Citation Reports raportat la anul evaluării. Se consideră categoria care corespunde celui mai favorabil nivel de recunoaştere al brevetului. Se raportează doar articolele în care este menţionată afilierea instituţională a cadrelor didactice sau de cercetare angajate în organizaţia de cercetare.

        Indicator II.2 Lucrări şi comunicări prezentate la manifestări ştiinţifice
        > Se analizează măsura în care cercetătorii ştiinţifici din organizaţia de cercetare diseminează şi testează rezultatele cercetărilor derulate în cadrul unor evenimente ştiinţifice de prestigiu.
        > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului II.2 sunt:
    - Lucrări prezentate la o manifestare ştiinţifică internaţională, publicate într-un volum indexat Web of Science - Conference Proceedings Citation Index Science (CPCI-S), Conference Proceedings Citation Index - Social Science & Humanities (CPCI-SSH), clasificate IEEE proceedings;
    – Lucrări prezentate la o manifestare ştiinţifică internaţională, publicate într-un volum editat cu ISBN (non - WoS);
    – Lucrări invitate/keynote prezentate la o manifestare ştiinţifică internaţională;
    – Lucrări invitate/keynote prezentate la o manifestare ştiinţifică naţională.

        > Se evaluează cu precădere un grad ridicat de diseminare a rezultatelor cercetării ştiinţifice din organizaţie prin intermediul participării cercetătorilor ştiinţifici la evenimente ştiinţifice internaţionale şi naţionale de prestigiu şi publicarea prezentărilor realizate în volume ale conferinţelor indexate Web of Science (WOS) sau cu ISBN (non - WOS), prin invitarea acestora în calitate de keynote speakers la manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale.
        Notă: În cazul lucrărilor prezentate la manifestări ştiinţifice, se vor lua în considerare numai cele pentru care autorul a precizat afilierea la organizaţia de cercetare evaluată. în cazul lucrărilor invitate/keynote prezentate la o manifestare ştiinţifică se va proba printr-o copie a diplomei de lector sau a invitaţiei (exclusiv POS, ERASMUS).

        Indicator II.3 Vizibilitate şi impact al lucrărilor publicate
        > Se analizează vizibilitatea ştiinţifică şi impactul publicaţiilor organizaţiei de cercetare prin intermediul numărului de citări consemnate de acestea în reviste indexate WOS, SCOPUS, IEEE sau, în plus, pentru ştiinţe umaniste Arts & Humanities Citation Index, reviste indexate CNSC (A sau B) şi cărţi (exclus autocitări).
        > Indicatorii de performanţă asociaţi indicatorului II.3 sunt:
    - Număr citări acumulate de organizaţia de cercetare în perioada supusă evaluării în următoarele baze de date:
    – Web of Science;
    – SCOPUS; IEEE;
    – în plus, pentru ştiinţe umaniste în Arts & Humanities Citation Index, reviste indexate CNSC (A sau B) şi cărţi.

        > Se evaluează cu precădere identificarea unui număr important de citări, în perioada analizată, ale lucrărilor publicate de organizaţia de cercetare în reviste indexate WOS, SCOPUS, IEEE sau, în plus, pentru ştiinţe umaniste Arts & Humanities Citation Index, reviste indexate CNSC (A sau B) şi cărţi, indiferent de anul apariţiei lucrării citate.
        Notă: În cazul citărilor, se vor lua în considerare numai cele pentru lucrările publicate de autor cu afiliere la organizaţia de cercetare evaluată.


┌──────────────┬──────────────┬───────┬───────┬──────────┐
│CRITERIU │INDICATORI │PUNCTAJ│PUNCTAJ│COMENTARIU│
│GENERAL │ │MAXIM │OBŢINUT│ │
├──────────────┼──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III.1 Sistemul│ │ │ │
│ │de management │ │ │ │
│ │al calităţii │ │ │ │
│ │(certificare │5 │ │ │
│ │de către │ │ │ │
│ │instituţii │ │ │ │
│ │abilitate) │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III.2 │ │ │ │
│ │Regulamente, │ │ │ │
│ │norme, │ │ │ │
│ │proceduri │5 │ │ │
│ │implementate │ │ │ │
│ │la nivelul │ │ │ │
│ │organizaţiei │ │ │ │
│ │de cercetare │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III.3 Etica şi│ │ │ │
│ │integritatea │5 │ │ │
│ │academică în │ │ │ │
│ │cercetare │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III.4 │ │ │ │
│ │Infrastructura│ │ │ │
│ │de cercetare │ │ │ │
│ │corelată cu │ │ │ │
│ │misiunea şi │ │ │ │
│ │obiectivele │ │ │ │
│ │organizaţiei │12 │ │ │
│ │de cercetare │ │ │ │
│ │(modul în care│ │ │ │
│ │infrastructura│ │ │ │
│ │răspunde │ │ │ │
│III. │misiunii │ │ │ │
│MANAGEMENT ŞI │organizaţiei │ │ │ │
│CAPACITATE │de cercetare) │ │ │ │
│INSTITUŢIONALĂ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III. 5 │ │ │ │
│ │Organizaţie de│ │ │ │
│ │cercetare │ │ │ │
│ │membră în │6 │ │ │
│ │reţele │ │ │ │
│ │ştiinţifice/ │ │ │ │
│ │structuri │ │ │ │
│ │asociative │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III. 6 │ │ │ │
│ │Laboratoare de│ │ │ │
│ │încercări, │ │ │ │
│ │teste, analize│ │ │ │
│ │acreditate/ │ │ │ │
│ │neacreditate; │ │ │ │
│ │biblioteci şi │ │ │ │
│ │baze de date │7 │ │ │
│ │Open access │ │ │ │
│ │create/ │ │ │ │
│ │administrate │ │ │ │
│ │în măsura în │ │ │ │
│ │care au │ │ │ │
│ │existat │ │ │ │
│ │fonduri │ │ │ │
│ │disponibile │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │III.7 Gradul │ │ │ │
│ │de │ │ │ │
│ │digitalizare │6 │ │ │
│ │al │ │ │ │
│ │organizaţiei │ │ │ │
│ │de cercetare │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │TOTAL │46 │ │ │
└──────────────┴──────────────┴───────┴───────┴──────────┘

        Indicator III.1 Sistemul de management al calităţii (certificare de către instituţii abilitate)
        > Se evaluează dacă organizaţia are un regulament/o procedură de managementul calităţii elaborată, aprobată şi implementată, un manual al calităţii, procedură de tratare a riscurilor şi oportunităţilor şi, în general, existenţa unor proceduri privind calitatea pentru activităţile derulate.
        > Se evaluează cu precădere dacă organizaţia are un regulament/o procedură de managementul calităţii elaborată, aprobată şi implementată, un manual al calităţii, procedură de tratare a riscurilor şi oportunităţilor şi, în general, existenţa unor proceduri privind calitatea pentru activităţile derulate.
        > Punctajul maxim se acordă atunci când organizaţia de cercetare face dovada unei acreditări ISO 9001 din partea unei instituţii abilitate.

        Indicator III.2 Regulamente, norme, proceduri implementate la nivelul organizaţiei de cercetare
        > Se analizează dacă organizaţia de cercetare are regulament de organizare şi funcţionare şi regulament intern actualizate conform reglementărilor legale în vigoare, regulamente/proceduri elaborate, aprobate şi implementate privind managementul activităţii de cercetare, evaluarea performanţelor salariaţilor integritate, egalitate de şanse etc.
        > Se evaluează cu precădere un grad ridicat de implementare a regulamentelor, normelor şi procedurilor şi un grad ridicat de încredere în Sistemul de control intern managerial (SCIM) al organizaţiei de cercetare.

        Indicator III.3 Etica şi integritatea academică în cercetare
        > Se evaluează cu precădere, dacă organizaţia de cercetare are cod de etică, procedură de funcţionare a comisie de etică elaborate, aprobate şi implementate, existenţa comisiei de etică şi integritate academică şi documente care atestă funcţionarea comisiei de etică, în cazul unor sesizări.

        Indicator III.4 Infrastructura de cercetare corelată cu misiunea şi obiectivele organizaţiei de cercetare
        > Se analizează măsura în care infrastructura răspunde misiunii organizaţiei de cercetare.
        > Se analizează gradul de dezvoltare a infrastructurii de cercetare, dezvoltare şi inovare.
        > Se evaluează cu precădere dacă infrastructura de cercetare este adecvată misiunii instituţiei evaluate, gradul ridicat de dezvoltare al acesteia, precum şi existenţa unei strategii şi a unui plan de investiţii.

        Indicator III.5 Organizaţie de cercetare membră în reţele ştiinţifice/structuri asociative
        > Se evaluează cu precădere, dacă organizaţia de cercetare are încheiate acorduri/protocoale de colaborare, dacă există documente doveditoare privind faptul că acestea sunt funcţionale (depunerea şi câştigarea de proiecte în parteneriat, organizarea de manifestări ştiinţifice în parteneriat, elaborarea în comun de publicaţii ştiinţifice: articole/studii/cărţi etc.)

        Indicator III.6 Laboratoare de încercări, teste, analize acreditate sau neacreditate; biblioteci şi baze de date Open access create/administrate - în măsura în care au existat fonduri disponibile
        > Se evaluează cu precădere, dacă, în corelaţie cu fondurile disponibile, organizaţia de cercetare are laboratoare de încercări, teste analize şi dacă acestea sunt sau nu acreditate sau se evaluează cu precădere dacă, în corelaţie cu fondurile disponibile, organizaţia de cercetare are bibliotecă proprie sau baze de date Open access şi dacă există dovezi că informaţiile din bibliotecă, bazele de date Open access au fost accesate/intensitatea accesării acestora.

        Indicator III.7 Gradul de digitalizare al organizaţiei de cercetare
        > Se analizează dacă, în raport cu misiunea organizaţiei de cercetare şi în corelaţie cu standardele actuale în domeniu, infrastructura IT este adecvată desfăşurării activităţii cercetătorilor şi măsura în care organizaţia de cercetare are un website actualizat cu rezultatele cercetărilor realizate în organizaţia de cercetare în regim open acces.
        > Se evaluează cu precădere, dacă infrastructura IT este adecvată misiunii organizaţiei de cercetare, organizaţia de cercetare are website în limba română şi limba engleză şi, în corelaţie cu fondurile disponibile, website-ul este actualizat cu rezultate ale cercetării publicate în regim Open access.


┌─────────────┬──────────────┬───────┬───────┬──────────┐
│CRITERIU │INDICATORI │PUNCTAJ│PUNCTAJ│COMENTARIU│
│GENERAL │ │MAXIM │OBŢINUT│ │
├─────────────┼──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │IV.1 Măsura în│ │ │ │
│ │care │ │ │ │
│ │activitatea │ │ │ │
│ │răspunde unor │ │ │ │
│ │interese │10 │ │ │
│ │publice de │ │ │ │
│ │importanţă │ │ │ │
│ │naţională sau │ │ │ │
│ │locală │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│IV. │IV.2 │ │ │ │
│PERFORMANŢA │Capacitatea de│ │ │ │
│ŞI IMPACTUL │a dezvolta │8 │ │ │
│SOCIOECONOMIC│colaborări │ │ │ │
│ │naţionale şi │ │ │ │
│ │internaţionale│ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │IV.3 │ │ │ │
│ │Contribuţia la│ │ │ │
│ │ştiinţa şi │8 │ │ │
│ │cultura │ │ │ │
│ │naţională şi │ │ │ │
│ │mondială │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │TOTAL │26 │ │ │
└─────────────┴──────────────┴───────┴───────┴──────────┘

        Indicator IV.1 Măsura în care activitatea răspunde unor interese publice de importanţă naţională sau locală
        > Se analizează dacă activitatea desfăşurată de organizaţie răspunde unor interese publice de importanţă naţională sau locală în corelaţie cu misiunea acesteia, dacă realizează studii, proiecte sectoriale, proiecte de cercetare de impact local sau naţional; servicii de cercetare pentru sau în parteneriat cu operatori economici.
        > Se evaluează cu precădere, coordonarea sau participarea la elaborarea unor lucrări complexe, de impact naţional şi local.

        Indicator IV.2 Capacitatea de a dezvolta colaborări naţionale şi internaţionale
        > Se analizează capacitatea organizaţiei de cercetare de a dezvolta colaborări naţionale şi internaţionale care au ca rezultate principale utilizarea în comun a unor componente ale infrastructurii de cercetare, asigurarea accesului cercetătorilor din alte organizaţii de cercetare la diferite componente ale infrastructurii proprii (inclusiv IOSIN); servicii suport pentru alte organizaţii de cercetare sau cercetători din afara organizaţiei, cooptarea de organizaţii partenere sau cercetători din alte organizaţii în proiectele iniţiate.
        > Se evaluează cu precădere, un grad ridicat de utilizare în comun a infrastructurii cu alte organizaţii de cercetare, punerea la dispoziţie a unor componente din infrastructura de cercetare pentru utilizarea de către cercetători din alte organizaţii de cercetare, furnizarea de servicii către alte organizaţii de cercetare sau cercetători din cadrul acestora, atragerea de cercetători sau organizaţii de cercetare în proiecte de cercetare tip inter şi transdisciplinare.

        Indicator IV.3 Contribuţia la ştiinţa şi cultura naţională şi mondială
        > Se analizează lucrările identificate de organizaţia de cercetare ca fiind de referinţă pentru ştiinţa şi cultura naţională şi mondială din perspectiva contribuţiilor aduse de organizaţia de cercetare prin intermediul acestora şi a dovezilor privind gradul de recunoaştere a impactului acestora de către comunitatea ştiinţifică naţională şi internaţională.
        > Se evaluează cu precădere, publicarea de lucrări de referinţă pentru domeniul respectiv, de ex. handbook; dicţionare/enciclopedii; cărţi la cele mai prestigioase edituri; rezultate evidenţiate, de exemplu, pe coperta unor reviste de prestigiu, organizarea de activităţi de diseminare a rezultatelor activităţii ştiinţifice prin evenimente/studii/rapoarte de amploare şi cu prestigiu dovedit în comunitatea ştiinţifică naţională şi internaţională.


┌────────┬──────────────┬───────┬───────┬──────────┐
│CRITERIU│INDICATORI │PUNCTAJ│PUNCTAJ│COMENTARIU│
│GENERAL │ │MAXIM │OBŢINUT│ │
├────────┼──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │V.1 Structura │ │ │ │
│ │personalului │ │ │ │
│ │pe grade │ │ │ │
│ │ştiinţifice şi│ │ │ │
│ │ponderea │ │ │ │
│ │conducătorilor│3 │ │ │
│ │de doctorat, │ │ │ │
│ │respectiv │ │ │ │
│ │oportunităţi │ │ │ │
│ │de evoluţie în│ │ │ │
│ │carieră │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │V.2 Membri în │ │ │ │
│ │colectivul de │ │ │ │
│ │redacţie al │ │ │ │
│ │unei reviste │ │ │ │
│ │naţionale/ │ │ │ │
│ │internaţionale│ │ │ │
│ │(cotată de Web│ │ │ │
│ │of Science, │ │ │ │
│ │SCOPUS) sau în│ │ │ │
│ │colectivul │ │ │ │
│ │editorial al │ │ │ │
│ │unor edituri │ │ │ │
│ │internaţionale│ │ │ │
│ │consacrate; │3 │ │ │
│ │membri în │ │ │ │
│ │think tank/ │ │ │ │
│ │grup │ │ │ │
│ │internaţional │ │ │ │
│ │de experţi la │ │ │ │
│ │nivel european│ │ │ │
│ │/mondial; │ │ │ │
│ │membri │ │ │ │
│ │(fellow, │ │ │ │
│ │senior) ai │ │ │ │
│ │unei societăţi│ │ │ │
│ │ştiinţifice │ │ │ │
│ │internaţionale│ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │V.3 Membri în │ │ │ │
│ │conducerea/ │ │ │ │
│V. │comitetul │ │ │ │
│RESURSE │ştiinţific │ │ │ │
│UMANE │unei │3 │ │ │
│ │organizaţii/ │ │ │ │
│ │asociaţii │ │ │ │
│ │internaţionale│ │ │ │
│ │de │ │ │ │
│ │specialitate │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │V.4 Membri/ │ │ │ │
│ │experţi în │ │ │ │
│ │comisii/ │ │ │ │
│ │grupuri mixte │3 │ │ │
│ │de lucru ale │ │ │ │
│ │autorităţilor │ │ │ │
│ │publice la │ │ │ │
│ │nivel naţional│ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │V.5 Membri în │ │ │ │
│ │consiliul unei│ │ │ │
│ │şcolii │ │ │ │
│ │universitare │ │ │ │
│ │de doctorat │ │ │ │
│ │sau consiliul │ │ │ │
│ │unei şcoli │ │ │ │
│ │doctorale │ │ │ │
│ │(CSUD); membri│ │ │ │
│ │(fellow, │ │ │ │
│ │senior) ai │3 │ │ │
│ │unei societăţi│ │ │ │
│ │ştiinţifice │ │ │ │
│ │naţionale; │ │ │ │
│ │membri în │ │ │ │
│ │comitet │ │ │ │
│ │ştiinţific/ │ │ │ │
│ │editorial al │ │ │ │
│ │unei reviste │ │ │ │
│ │naţionale de │ │ │ │
│ │prestigiu │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │V.6 Premii/ │ │ │ │
│ │distincţii/ │3 │ │ │
│ │titluri │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │TOTAL │18 │ │ │
└────────┴──────────────┴───────┴───────┴──────────┘

        Indicator V.1 Structura personalului pe grade ştiinţifice şi ponderea conducătorilor de doctorat, respectiv oportunităţi de evoluţie în carieră
        > Se analizează oportunităţile de evoluţie în carieră oferite de organizaţia de cercetare membrilor săi, structura personalului de cercetare ştiinţifică pe grade ştiinţifice, numărul şi ponderea doctorilor în ştiinţe, a conducătorilor de doctorat, calitatea echipei de cercetare în ansamblul său şi măsura în care aceasta este adecvată misiunii şi activităţilor derulate de organizaţia de cercetare.
        > Se analizează structura personalului total şi a personalului de cercetare, ponderea cadrelor didactice (lector - profesor universitar), respectiv cercetători (CS III - CS I) în total personal de cercetare-dezvoltare şi ponderea conducătorilor de doctorat.
        > Se analizează numărul de doctori în ştiinţe şi ponderea în personalul de cercetare-dezvoltare.

        Indicator V.2 Membri în colectivul de redacţie al unei reviste naţionale/internaţionale (cotată de Web of Science, SCOPUS) sau în colectivul editorial al unor edituri internaţionale consacrate; membri în think tank/grup internaţional de experţi la nivel european/mondial; membri ai unei societăţi ştiinţifice internaţionale
        > Se evaluează modul în care cercetătorii din organizaţia de cercetare, prin rezultatele şi prestigiul lor, contribuie la creşterea vizibilităţii organizaţiei de cercetare, a cercetării ştiinţifice româneşti din domeniul fundamental respectiv la nivel internaţional şi european.
        > Se evaluează cu precădere, prezenţa cercetătorilor seniori din organizaţia de cercetare în colectivele de redacţie ale unor reviste naţionale şi internaţionale de prestigiu, în colectivele editoriale ale unor edituri internaţionale consacrate, în think tank-uri/grupuri internaţionale de experţi la nivel european/mondial, calitatea acestora de membri (fellow, senior) ai unor societăţi ştiinţifice internaţionale de prestigiu pentru domeniul respectiv.

        Indicator V.3 Membri în conducerea/comitetul ştiinţific al unei organizaţii sau asociaţii internaţionale de specialitate
        > Se evaluează modul în care organizaţia de cercetare şi cercetarea ştiinţifică românească beneficiază de un plus de vizibilitate şi prestigiu prin reprezentanţii pe care organizaţia de cercetare îi are în conducerea/comitetele ştiinţifice ale unor organizaţii/asociaţii internaţionale de prestigiu.
        > Se evaluează cu precădere, prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în conducerea/comitetele ştiinţifice ale unor organizaţii/asociaţii internaţionale de prestigiu.

        Indicator V.4 Membri/experţi în comisii/grupuri mixte de lucru ale autorităţilor publice la nivel naţional
        > Se evaluează modul în care organizaţia de cercetare, prin intermediul cercetătorilor săi, s-a implicat în soluţionarea unor probleme actuale ale societăţii.
        > Se evaluează cu precădere, prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în calitate de membri sau experţi în comisii/grupuri mixte de lucru constituite de autorităţi publice la nivel naţionale pentru fundamentarea şi elaborarea unor reglementări legale, a unor strategii şi politici, planuri de acţiune, documente programatice etc.
        > Se evaluează cu precădere un grad ridicat de conectare al organizaţiei de cercetare, prin intermediul cercetătorilor săi, la nevoile reale ale societăţii şi probarea prin dovezi a derulării de către organizaţia de cercetare a unor acţiuni cu un impact economic şi social.

        Indicator V.5 Membri în consiliul unei şcolii universitare de doctorat sau consiliul unei şcoli doctorale (CSUD); membri (fellow, senior) ai unei societăţi ştiinţifice naţionale; membri în comitet ştiinţific/editorial al unei reviste naţionale de prestigiu
        > Se analizează gradul în care organizaţia de cercetare, prin intermediul cercetătorilor săi, beneficiază de recunoaştere a capacităţii sale de a contribui la coordonarea şi creşterea calităţii procesului de formare a studenţilor doctoranzi, la dezvoltarea cunoaşterii în domeniul fundamental de cercetare specific, la menţinerea unor standarde ridicate de calitate şi respectarea eticii şi integrităţii academice în domeniul de cercetare specific.
        > Se evaluează gradul în care organizaţia de cercetare, prin intermediul cercetătorilor săi, beneficiază de o recunoaştere a capacităţii sale de a contribui la coordonarea şi creşterea calităţii procesului de formare a studenţilor doctoranzi, la dezvoltarea cunoaşterii în domeniul fundamental de cercetare specific, la menţinerea unor standarde ridicate de calitate şi respectarea eticii şi integrităţii academice în domeniul de cercetare specific.
        > Se evaluează cu precădere prezenţa cercetătorilor din organizaţia de cercetare în forurile ştiinţifice de conducere ale şcolilor doctorale şi postdoctorale (consiliul unei şcoli universitare sau consiliul unei şcoli doctorale), prezenţa acestora în calitate de membri în societăţile ştiinţifice naţionale din domeniul fundamental de cercetare, în comitetele ştiinţifice/editoriale ale unor reviste de prestigiu etc.

        Indicator V.6 Premii/distincţii/titluri
        > Se evaluează modul în care rezultatele cercetătorilor din organizaţia de cercetare şi prestigiul lor profesional beneficiază de recunoaşterea (prin premii/distincţii/titluri) unor foruri naţionale şi internaţionale consacrate, premierea acestora de către Academia Română, premierea organizaţiei de cercetare de către instituţii/autorităţi ale statului (ASAS, AOSR, ASTR, academii de ramură, CNCSIS, etc.), premierea cercetătorilor de către o societate ştiinţifică naţională, premii naţionale în domeniu, conferirea titlului de Doctor Honoris Causa membrilor organizaţiei de cercetare.
        > Se evaluează gradul în care rezultatele de prestigiu ale organizaţiei de cercetare şi ale cercetătorilor săi sunt recunoscute şi validate de Academia Română, de instituţii şi autorităţi ale statutului, de societăţi ştiinţifice naţionale şi internaţionale, de universităţi în urma unor procese de selecţie etc.
        Notă: Nu se va lua în considerare premierea rezultatelor cercetării (PRECIŞI).


┌──────────┬──────────────┬───────┬───────┬──────────┐
│CRITERIU │INDICATORI │PUNCTAJ│PUNCTAJ│COMENTARIU│
│GENERAL │ │MAXIM │OBŢINUT│ │
├──────────┼──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │VI.1 Calitatea│ │ │ │
│ │şi │ │ │ │
│ │fezabilitatea │ │ │ │
│ │obiectivelor │ │ │ │
│ │strategice │ │ │ │
│ │propuse în │5 │ │ │
│ │raport cu │ │ │ │
│ │misiunea │ │ │ │
│ │organizaţiei │ │ │ │
│VI. PLANUL│de cercetare │ │ │ │
│STRATEGIC │şi domeniul în│ │ │ │
│DE │care activează│ │ │ │
│DEZVOLTARE├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│AFERENT │VI.2 Gradul în│ │ │ │
│PERIOADEI │care │ │ │ │
│ANALIZATE │obiectivele │ │ │ │
│ŞI PENTRU │ştiinţifice şi│ │ │ │
│URMĂTORII │instituţionale│ │ │ │
│5 ANI │sunt corelate │ │ │ │
│ │cu tendinţele │5 │ │ │
│ │relevante din │ │ │ │
│ │domeniul │ │ │ │
│ │ştiinţific al │ │ │ │
│ │organizaţiei │ │ │ │
│ │şi nevoile │ │ │ │
│ │societăţii │ │ │ │
│ ├──────────────┼───────┼───────┼──────────┤
│ │TOTAL │10 │ │ │
└──────────┴──────────────┴───────┴───────┴──────────┘

        Indicator VI.1 Calitatea şi fezabilitatea obiectivelor strategice propuse în raport cu misiunea organizaţiei şi mediul în care activează
        > Se evaluează ca precădere dacă obiectivele prezentate sunt fezabile, iar direcţiile strategice de dezvoltare propuse susţin implementarea acestora în raport cu misiunea organizaţiei de cercetare. Se analizează Planul strategic instituţional.
        > Se evaluează cu precădere calitatea Analizei SWOT în raport cu mediul în care activează.
        > Se evaluează cu precădere gradul de corelaţie şi integrarea direcţiilor de cercetare specifice organizaţiei de cercetare în direcţiile specifice din spaţiul naţional şi european de cercetare, dezvoltare şi inovare.
        > Se evaluează cu precădere modul în care politica de resurse umane răspunde cerinţelor din Carta Europeană a Cercetătorilor, Codul de Conduită pentru recrutarea cercetătorilor, precum şi angajamentul pentru Strategia de resurse umane pentru cercetători (Human Resources Strategy for Researchers) - HRS4R.

        Indicator VI.2 Gradul în care obiectivele ştiinţifice şi instituţionale sunt corelate cu tendinţele relevante din domeniul ştiinţific al organizaţiei şi nevoile societăţii
        > Se evaluează cu precădere demersul pentru înfiinţarea unui consiliu consultativ ştiinţific internaţional,
        > Se evaluează cu precădere existenţa unui cadru propice pentru susţinerea inovării şi transferului tehnologic.
        > Se evaluează cu precădere gradul în care obiectivele ştiinţifice şi instituţionale sunt corelate cu tendinţele relevante pe plan naţional şi internaţional din domeniul ştiinţific al organizaţiei şi nevoile societăţii.


┌──────────────────────────────────────┐
│Concluzii/recomandări: │
└──────────────────────────────────────┘

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016