Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 14 octombrie 2022  privind expertiza în vederea certificării activităţii de cercetare-dezvoltare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 14 octombrie 2022 privind expertiza în vederea certificării activităţii de cercetare-dezvoltare

EMITENT: Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1051 din 31 octombrie 2022
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 21.578 din 14 octombrie 2022, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1051 din 31 octombrie 2022.
──────────

    Cadru general
    Prezentele norme metodologice stabilesc tehnicile şi etapele de efectuare a expertizelor în vederea certificării activităţilor de cercetare-dezvoltare şi de asigurare a condiţiilor pentru aplicarea uniformă a normelor privind facilităţile fiscale pentru cercetare-dezvoltare prevăzute la art. 20 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi în Ordinul ministrului finanţelor publice şi al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice nr. 1.056/4.435/2016 pentru aprobarea Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
    Activităţile desfăşurate de contribuabili sunt analizate de experţi în vederea încadrării ca fiind activităţi de cercetare-dezvoltare.
    Pentru încadrarea activităţilor contribuabilului ca fiind de cercetare-dezvoltare sunt necesare cunoştinţe specifice şi speciale care, de regulă, în mod obiectiv nu sunt specifice activităţii desfăşurate de personalul organelor de control fiscal abilitate conform prevederilor legale în vigoare.
    Prin prezentele norme metodologice nu sunt stabilite tehnici şi etape privind verificarea modului de înregistrare contabilă a cheltuielilor asociate activităţilor de cercetare-dezvoltare efectuate de contribuabil. Înregistrarea contabilă este în răspunderea contribuabilului, iar verificarea acestora este în responsabilitatea organelor de control fiscal abilitate, conform prevederilor legale în vigoare.
    Expertiza care face obiectul prezentelor norme nu reprezintă o expertiză de natură fiscală.
    1. Definiţii şi termeni
    ART. 1
    În cadrul prezentei metodologii sunt utilizate următoarele definiţii:
    a) cerere de expertiză - solicitarea, în formă scrisă, adresată autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare de către contribuabil, prin care se solicită desemnarea unui expert din REXCD în vederea certificării activităţilor de cercetare-dezvoltare;
    b) certificarea - încadrarea activităţii desfăşurate de către contribuabil ca fiind activitate de cercetare-dezvoltare, care se concretizează prin întocmirea unui certificat de expertiză;
    c) comanda expertizei - solicitarea, în formă scrisă, adresată expertului de către contribuabil, prin care solicită verificarea eligibilităţii activităţilor de cercetare-dezvoltare desfăşurate în cadrul proiectului pentru acordarea deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal;
    d) contract de expertiză - acordul încheiat între contribuabil şi expert privind stabilirea condiţiilor de desfăşurare a expertizei în vederea certificării activităţilor de cercetare-dezvoltare;
    e) contribuabil - persoană juridică ce solicită efectuarea expertizei în vederea certificării activităţii ca fiind activitate de cercetare-dezvoltare, obligată prin lege să plătească taxe şi impozite;
    f) domeniu de cercetare-dezvoltare - conform Strategiei naţionale de cercetare, inovare şi specializare inteligentă 2022-2027, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 933/2022;
    g) expert - persoană calificată care face parte din categoria personalului de cercetare-dezvoltare cu studii superioare care este membru în Corpul de experţi şi este înscris în Registrul naţional al experţilor - REXCD de către autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, cu dreptul de a efectua expertiză în vederea certificării;
    h) expertiză - proces complex care se desfăşoară în baza prezentelor norme metodologice şi care presupune o examinare independentă efectuată de către un expert din REXCD în vederea încadrării activităţilor desfăşurate de către un contribuabil ca fiind activităţi de cercetare-dezvoltare;
    i) expertiză de verificare - analiza etapelor specifice procesului de expertiză prin verificarea concluziilor raportului de expertiză şi a listei documentelor analizate în scopul constatării existenţei/inexistenţei viciilor de procedură;
    j) obiectul expertizei - analizarea activităţilor realizate la nivelul unui contribuabil în vederea certificării acestora ca fiind activităţi de cercetare-dezvoltare;
    k) raport de expertiză - document elaborat de către expert, în format-cadru stabilit, care conţine obiectul, informaţii, date concrete, rezultatele obţinute în cadrul activităţilor de cercetare-dezvoltare, analizele şi concluziile ce ţin de efectuarea expertizei.



    2. Etapele procesului de expertiză în vederea certificării
    ART. 2
    (1) Etapele principale ale procesului de expertiză sunt:
    a) etapa I - solicitarea expertizei în vederea certificării activităţilor de cercetare-dezvoltare;
    b) etapa II - desemnarea unui expert din REXCD în vederea efectuării expertizei;
    c) etapa III - încheierea contractului de expertiză în vederea certificării;
    d) etapa IV - realizarea expertizei în vederea certificării.

    (2) Finalizarea procesului de expertiză se realizează odată cu semnarea şi înregistrarea raportului de expertiză şi înregistrarea certificatului de expertiză, după caz.
    (3) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, dacă se impune, poate efectua verificarea procesului de expertiză.
    (4) Până la data încheierii contractului, atât contribuabilul, cât şi expertul au posibilitatea de a se retrage din procesul de expertiză, în condiţii temeinic justificate, cu notificarea prealabilă a autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare.


    3. Etapa I - Solicitarea expertizei în vederea certificării
    ART. 3
    (1) În vederea iniţierii demersurilor pentru cererea de expertiză, contribuabilul analizează dacă activităţile desfăşurate la nivelul acestuia sunt activităţi de cercetare-dezvoltare, pentru care pot fi aplicate facilităţile fiscale în conformitate cu dispoziţiile art. 20 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În situaţia în care contribuabilul consideră că activităţile desfăşurate, în cadrul unui proiect, sunt activităţi de cercetare-dezvoltare, solicită autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare desemnarea unui expert din REXCD în domeniul de cercetare-dezvoltare al contribuabilului, în vederea aplicării facilităţilor fiscale pentru cercetare-dezvoltare prevăzute la art. 20 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Contribuabilul transmite autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare o cerere de expertiză, completată şi asumată de reprezentantul legal al contribuabilului.
    (4) După înregistrarea cererii de expertiză, în baza informaţiilor din cererea de expertiză, direcţia de specialitate din cadrul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare iniţiază procesul de desemnare a expertului şi monitorizează procesul de expertiză în vederea certificării.

    ART. 4
    (1) Cererea de expertiză are structura-cadru prezentată în anexa nr. 3.1 şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
    a) denumirea contribuabilului;
    b) adresa şi datele de contact ale contribuabilului;
    c) clasificaţia cod CAEN pentru obiectul (principal/secundar) de activitate de cercetare-dezvoltare autorizată^1, după caz, în conformitate cu prevederile din statut;
    ^1 Certificat constatator al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

    d) obiectul expertizei pentru care se solicită certificarea;
    e) informaţii pentru descrierea proiectului de cercetare-dezvoltare:
    - domeniul de cercetare-dezvoltare;
    – denumirea proiectului de cercetare-dezvoltare, scopul şi obiectivele şi prezentarea pe scurt a acestuia;
    – teritoriul^2 unde se desfăşoară activităţile de cercetare-dezvoltare;
    ^2 România sau în statele membre ale Uniunii Europene sau în statele care aparţin Spaţiului Economic European.

    – alte informaţii relevante^3 din care să reiasă domeniul de cercetare-dezvoltare în care se încadrează activităţile specifice proiectului de cercetare-dezvoltare.
    ^3 Informaţii care, în opinia solicitantului, pot ajuta expertul-evaluator în luarea deciziilor.



    (2) Cererea de expertiză cuprinde proiectele de cercetare-dezvoltare grupate pe domenii de cercetare-dezvoltare pentru anul fiscal pentru care se solicită expertiza.
    (3) Cererea de expertiză se transmite prin mijloace electronice către autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, la adresa de e-mail dedicată.

    ART. 5
    Responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor prezentate în cererea de expertiză aparţine în întregime contribuabilului.


    4. Etapa a II-a - Desemnarea expertului din cadrul REXCD
    ART. 6
    (1) În baza cererii de expertiză autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare identifică experţii din cadrul REXCD care corespund domeniului de cercetare-dezvoltare precizat.
    (2) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare verifică disponibilitatea experţilor şi respectarea condiţiei privind evitarea conflictului de interese dintre contribuabil şi expert.
    (3) Desemnarea expertului, pentru efectuarea expertizei în vederea certificării, se realizează de către conducătorul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare la propunerea direcţiei de specialitate, în maximum 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de expertiză.
    (4) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare comunică contribuabilului datele de contact ale expertului desemnat în vederea transmiterii comenzii de expertiză.


    5. Etapa a III-a - Încheierea contractului de expertiză în vederea certificării
    ART. 7
    (1) Contribuabilul contactează cu celeritate expertul desemnat de către autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare.
    (2) Expertul răspunde cu celeritate contribuabilului şi semnează o declaraţie de confidenţialitate (inclusiv cu privire la drepturile de proprietate intelectuală), incompatibilitate şi de imparţialitate cu privire la obiectul expertizei.
    (3) Modelul-cadru al declaraţiei este prezentat în anexa nr. 3.2.
    (4) Contribuabilul transmite expertului o comandă de expertiză.
    (5) Modelul-cadru al comenzii de expertiză este prezentat în anexa nr. 3.3.
    (6) Comanda de expertiză conţine, cel puţin, următoare informaţii:
    a) informaţii despre contribuabil şi despre expert;
    b) denumirea proiectului de cercetare-dezvoltare, date şi informaţii despre proiect;
    c) programul estimat pentru procesul de expertiză;
    d) opis cu documentele principale, care se anexează la comanda de expertiză.

    (7) Contractul de expertiză se încheie între contribuabil şi expert în baza comenzii de expertiză, care este anexă la contractul de expertiză.
    (8) Modelul-cadru al contractului de expertiză este prevăzut în anexa nr. 3.4.
    (9) Modelul-cadru se poate completa şi cu alte clauze convenite între părţi.
    (10) Preţul contractului se stabileşte prin negociere. La stabilirea preţului contractului de expertiză se au în vedere următoarele:
    a) tariful orar brut echivalent în lei de 50 EUR^4/oră, cu numărul de ore prestate, stabilit în funcţie de complexitatea procesului de expertiză în vederea certificării, astfel:
    ^4 Orientativ, în funcţie de complexitatea procesului de expertiză.
    – clasa de complexitate A^5 - dacă nu sunt necesare informaţii/date/documente suplimentare faţă de cele transmise de către contribuabil;
    ^5 Orientativ, numărul de ore asociat procesului de expertiză încadrat la clasa de complexitate A este cuprins între 20-25 de ore.

    – clasa de complexitate B^6 - dacă sunt necesare informaţii/date/documente suplimentare faţă de cele transmise de către contribuabil;
    ^6 orientativ, numărul de ore asociat procesului de expertiză încadrat la clasa de complexitate B este cuprins între 25-30 de ore.

    – clasa de complexitate C^7 - dacă se impune o vizită la sediul solicitantului;
    ^7 Orientativ, numărul de ore asociat procesului de expertiză încadrat la clasa de complexitate C este cuprins între 30-35 de ore.


    b) transportul^8, cazarea precum şi alte cheltuielile asociate procesului de expertiză.
    ^8 Intern, extern/internaţional.



    ART. 8
    După încheierea contractului de expertiză, în termen de 5 zile lucrătoare, expertul comunică, în scris, prin email, autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare informaţii cu privire la programul de expertiză stabilit de comun acord cu contribuabilul.


    6. Etapa a IV-a - Realizarea expertizei în vederea certificării
    ART. 9
    (1) Pentru efectuarea expertizei în vederea certificării, expertul desfăşoară următoarele activităţi:
    a) analiza informaţiilor, documentelor şi datelor puse la dispoziţie de contribuabil;
    b) verificarea, la sediul contribuabilului, a informaţiilor, documentelor şi materialelor prezentate, după caz, în funcţie de complexitatea procesului de expertiză;
    c) elaborarea raportului de expertiză;
    d) certificarea/necertificarea activităţilor ca fiind de cercetare-dezvoltare, în baza raportului de expertiză.

    (2) Expertul poate solicita informaţii şi documente suplimentare necesare şi relevante, care contribuie în mod direct la efectuarea expertizei, pe toată perioada derulării procesului de expertiză, cu excepţia celor din categoria secretelor comerciale şi alte informaţii/documente cu regim special.

    ART. 10
    (1) Raportul de expertiză se întocmeşte conform modelului-cadru prezentat în anexa nr. 3.5.
    (2) Cerinţele la întocmirea raportului de expertiză sunt:
    a) raportul de expertiză trebuie să fie clar, fundamentat şi fără abrevieri (cu excepţia celor acceptate);
    b) raportul de expertiză cuprinde următoarele secţiuni:
    (i) secţiunea A - date de identificare şi informaţii despre comanda expertizei;
    (ii) secţiunea B - cadru normativ aplicabil, metode şi instrumente de lucru, analiza documentelor şi informaţiilor din comanda expertizei şi fundamentarea constatărilor;
    (iii) secţiunea C - concluzii ale expertului privind eligibilitatea activităţii de cercetare-dezvoltare;
    (iv) secţiunea D - anexe cu documente analizate.


    (3) Secţiunea A prevăzută la alin. (2) lit. b) pct. (i) cuprinde:
    a) date de identificare ale contribuabilului;
    b) date de identificare ale expertului;
    c) informaţii despre comanda expertizei;
    d) perioada de realizare a expertizei, locul efectuării expertizei;
    e) obiectul expertizei;
    f) informaţii principale despre proiectul de cercetare-dezvoltare.

    (4) Secţiunea B prevăzută la alin. (2) lit. b) pct. (ii) cuprinde:
    a) prezentarea cadrului normativ aplicabil;
    b) descrierea etapelor de efectuare a expertizei, cu indicarea metodelor şi a instrumentelor de lucru;
    c) analiza cantitativă şi calitativă a documentelor şi informaţiilor despre proiectul de cercetare-dezvoltare care face obiectul expertizei;
    d) prezentarea informaţiilor/documentelor suplimentare, relevante pentru expertiză, solicitate de expert;
    e) analiza activităţilor proiectului de cercetare-dezvoltare conform comenzii de expertiză şi a documentelor şi informaţiilor prezentate;
    f) constatări privind eligibilitatea activităţilor de cercetare-dezvoltare şi fundamentarea acestora;
    g) prezentarea activităţilor de cercetare-dezvoltare eligibile şi neeligibile.

    (5) Secţiunea C prevăzută la alin. (2) lit. b) pct. (iii) cuprinde:
    a) constatarea îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:
    (i) activităţile de cercetare-dezvoltare sunt cuprinse întrun proiect care conţine cel puţin următoarele elemente:
    - obiectiv stabilit;
    – perioada de desfăşurare;
    – domeniul de cercetare-dezvoltare;
    – categoria rezultatului de cercetare-dezvoltare;
    – caracterul inovativ al rezultatului de cercetare-dezvoltare;
    – sursa de finanţare;
    – rezultatele de cercetare-dezvoltare sunt valorificabile/ valorificate;

    (ii) activităţile de cercetare-dezvoltare sunt din categoria activităţilor de cercetare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică/dezvoltare experimentală;

    b) concluzia expertului privind acordarea sau neacordarea certificării activităţilor de cercetare-dezvoltare în vederea aplicării facilităţii fiscale prevăzute la art. 20 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

    (6) Secţiunea D prevăzută la alin. (2) lit. b) pct. (iv) cuprinde lista cu documentele analizate în procesul de expertiză, corelat cu documentele înscrise în comanda de expertiză, precum şi cele solicitate suplimentar de către expert.

    ART. 11
    (1) Raportul de expertiză se întocmeşte în două exemplare, se semnează atât de expert, cât şi de contribuabil, cu valoare juridică egală, câte un exemplar pentru fiecare parte.
    (2) Raportul de expertiză, semnat, se înregistrează la contribuabil.
    (3) Responsabilitatea pentru corectitudinea, efectuarea la timp a expertizei şi întocmirea raportului de expertiză corespunzător modelului-cadru o poartă expertul care a efectuat expertiza.

    ART. 12
    (1) În situaţia în care contribuabilul are obiecţii întemeiate cu privire la conţinutul raportului de expertiză, semnează raportul de expertiză şi formulează, în scris, observaţiile sale cu privire la raport.
    (2) Expertul are obligaţia de a notifica autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare cu privire la observaţiile formulate de contribuabil referitoare la raportul de expertiză, în scris, prin e-mail, în termen de 3 zile lucrătoare de la data luării la cunoştinţă.
    (3) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare iniţiază, cu celeritate, un proces de conciliere în vederea soluţionării diferendului, în spiritul intereselor legitime şi al obiectivelor urmărite de părţile aflate în conflict şi al ajungerii la un acord cu privire la conţinutul şi concluziile raportului de expertiză.
    (4) Procesul de conciliere are loc la sediul autorităţii pentru cercetare-dezvoltare, cu prezenţa obligatorie a părţilor.
    (5) Procesul de conciliere se finalizează prin:
    a) încheierea unei înţelegeri scrise între părţi în baza căreia se va modifica raportul de expertiză în conformitate cu cele convenite în cadrul concilierii;
    b) constatarea situaţiei de eşuare a concilierii şi neajungerea la un acord între părţi;
    c) sistarea procesului de conciliere la solicitarea justificată a contribuabilului.

    (6) Procesul-verbal de conciliere este întocmit de autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare şi consemnează punctele de vedere prezentate de părţi şi modul de finalizare a concilierii.

    ART. 13
    (1) În situaţia în care prin raportul de expertiză activităţile analizate sunt încadrate ca fiind activităţi de
    cercetare-dezvoltare, expertul întocmeşte şi semnează certificatul de expertiză.

    (2) Certificatul de expertiză împreună cu o copie a raportului de expertiză se transmite autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare, în vederea avizului de conformitate şi înregistrării în registrul de evidenţă a certificatelor de expertiză.
    (3) Avizul de conformitate se acordă de către direcţia de specialitate din cadrul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare pentru înscrierea exactă a datelor din raportul de expertiză în certificatul de expertiză.
    (4) Avizul de conformitate nu presupune asumarea concluziilor expertului de către autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare.
    (5) Modelul-cadru al certificatului de expertiză este prezentat în anexa nr. 3.6.
    (6) Certificatul de expertiză este documentul care atestă încadrarea activităţilor ca fiind de cercetare-dezvoltare, utilizat în raport cu organele de control fiscal, cu scopul de a beneficia de stimulentele fiscale prevăzute la art. 20 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
    (7) Certificatul de expertiză, înregistrat la autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, se transmite contribuabilului în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la înregistrare.
    (8) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, prin direcţia de specialitate, ţine evidenţa certificatelor de expertiză întocmite de expert şi le înregistrează în Registrul de evidenţă a certificatelor de expertiză.
    (9) Modelul-cadru al Registrului de evidenţă a certificatelor de expertiză este prezentat în anexa nr. 3.7.


    7. Verificarea procesului de expertiză
    ART. 14
    (1) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare poate iniţia o verificare a procesului de expertiză, după finalizarea acestuia, cu notificarea contribuabilului şi expertului, exclusiv pentru constatarea eventualelor vicii de procedură.
    (2) Verificarea procesului de expertiză este realizată de către o persoană desemnată din cadrul direcţiei de specialitate din structura autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare.
    (3) În urma verificării procesului de expertiză, persoana desemnată din cadrul direcţiei de specialitate întocmeşte un raport de verificare.
    (4) Modelul-cadru al raportului de verificare este prezentat în anexa nr. 3.8.
    (5) Verificarea procesului de expertiză se poate efectua independent de concluziile raportului de expertiză cu privire la încadrarea sau neîncadrarea activităţilor ca fiind activităţi de cercetare-dezvoltare.
    (6) Costurile asociate verificării procesului de expertiză sunt suportate integral de autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare.
    (7) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare informează atât contribuabilul, cât şi expertul cu privire la concluziile verificării.
    (8) În situaţia în care se constată existenţa unor vicii de procedură, autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare solicită expertului care a întocmit raportul de expertiză să reia procesul de expertiză, fără implicarea unor costuri suplimentare din partea autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare şi/sau, după caz, a contribuabilului.

    ART. 15
    (1) În cazul în care contribuabilul nu este mulţumit de concluziile din raportul de expertiză, se poate adresa instanţelor de judecată abilitate în conformitate cu prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare nu poartă răspunderea cu privire la încheierea şi executarea contractului de expertiză.


    8. Responsabilităţi generale şi specifice
    ART. 16
    Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare are întreaga responsabilitate cu privire la:
    a) constituirea Corpului de experţi şi înregistrarea acestora în REXCD;
    b) organizarea şi monitorizarea procesului de expertiză;
    c) administrarea REXCD.


    ART. 17
    Alte responsabilităţi ale autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare sunt următoarele:
    a) asigură secretariatul Corpului de experţi şi administrarea REXCD;
    b) analizează cererea de expertiză a contribuabilului şi desemnează cu celeritate un expert din cadrul REXCD;
    c) asigură procesul de conciliere între contribuabil şi expert, după caz;
    d) asigură comunicarea cu experţii din cadrul REXCD şi contribuabili;
    e) asigură organizarea sesiunilor de informare, analiză şi instruire cu membrii Corpului de experţi;
    f) asigură înregistrarea documentelor care au legătură cu procesele de expertiză, transmiterea şi, după caz, arhivarea acestora;
    g) acordă avizul de conformitate, înregistrează certificatul de expertiză şi îl transmite contribuabilului;
    h) constituie şi administrează Registrul de evidenţă a certificatelor de expertiză;
    i) asigură, prin sondaj, verificarea proceselor de expertiză, acţionează pentru identificarea viciilor de procedură şi propune soluţii pentru rezolvarea acestora;
    j) întocmeşte un raport anual referitor la activitatea Corpului de experţi şi evidenţiază impactul aplicării normelor privind facilităţile fiscale aplicabile sistemului de cercetare-dezvoltare;
    k) asigură transparenţă asupra rezultatelor procesului de expertiză;
    l) dispune măsurile legale care se impun, atât asupra contribuabilului, cât şi asupra expertului, dacă prin acţiunile lor aduc prejudicii imaginii autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare;
    m) exclude din Corpul experţilor şi din REXCD expertul care încalcă dispoziţiile legale în vigoare privind buna conduită şi/sau prevederile stabilite prin prezentele norme metodologice, după caz;
    n) asigură confidenţialitatea datelor cu caracter personal conform GDPR.


    ART. 18
    Contribuabilul are întreaga responsabilitate cu privire la corectitudinea informaţiilor, datelor şi documentelor care sunt prezentate expertului în procesul de expertiză, sub incidenţa prevederilor din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, privind falsul în declaraţii.

    ART. 19
    Alte responsabilităţi ale contribuabilului, în procesul de expertiză, sunt următoarele:
    a) încheie contractul de expertiză cu expertul desemnat de autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare;
    b) prezintă toate informaţiile/datele/documentele solicitate de expert şi, după caz, de autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, necesare pentru derularea procesului de expertiză;
    c) acordă dreptul de acces la locurile şi spaţiile unde se implementează sau a fost implementat proiectul de cercetare-dezvoltare necesar pentru derularea procesului de expertiză, după caz;
    d) furnizează orice informaţii de natură tehnică legate de proiectul de cercetare-dezvoltare solicitate de către expert, cu excepţia celor care fac obiectul secretului comercial şi a altor informaţii/documente cu regim special;
    e) asigură disponibilitatea personalului implicat în implementarea proiectului de cercetare-dezvoltare pe întreaga durată a procesului de expertiză, la solicitarea expertului;
    f) înregistrează/păstrează/arhivează toată documentaţia legată de procesul de expertiză;
    g) suportă toate costurile expertizei;
    h) participă la procesul de conciliere iniţiat de autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare;
    i) solicită autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare informaţii şi clarificări privind procedura expertizei, după caz;
    j) asigură confidenţialitatea datelor cu caracter personal conform GDPR.


    ART. 20
    (1) Expertul are întreaga responsabilitate asupra procesului de expertiză, precum şi asupra raportului de expertiză în baza căruia se certifică/nu se certifică activităţile de cercetare-dezvoltare în vederea acordării facilităţilor fiscale.
    (2) Expertul desfăşoară activităţi specifice în baza comenzii de expertiză, cu respectarea prevederilor contractului de expertiză şi a prezentelor norme metodologice.

    ART. 21
    Alte responsabilităţi ale expertului, în procesul de expertiză, sunt următoarele:
    a) semnează o declaraţie de confidenţialitate, incompatibilitate şi imparţialitate;
    b) încheie contractul de expertiză cu contribuabilul;
    c) efectuează expertiza în baza comenzii de expertiză;
    d) efectuează analiza completă şi obiectivă a informaţiilor/documentelor/materialelor prezentate de contribuabil pe parcursul realizării expertizei;
    e) comunică autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare programul procesului de expertiză convenit cu contribuabilul;
    f) elaborează raportul de expertiză cu fundamentarea concluziilor;
    g) prezintă contribuabilului, spre semnare şi înregistrare, raportul de expertiză;
    h) returnează, în integralitatea lor, toate documentele/ materialele primite de la contribuabil, după caz;
    i) prezintă autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare certificatul de expertiză semnat, în vederea acordării avizului de conformitate şi înregistrării;
    j) răspunde cu celeritate la solicitările autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare;
    k) respectă principiile etice şi cerinţele deontologice specifice, astfel încât să evite sistematic:
    (i) aprecieri bazate pe date şi informaţii incoerente, necredibile, vicioase;
    (ii) situaţiile în care informaţiile din raportul de expertiză pot fi dovedite ca fiind nefundamentate, false sau se încadrează într-o situaţie sancţionabilă de legea penală/civilă;
    (iii) conflictul de interese şi incompatibilitate pe parcursul procesului de expertiză;

    l) reia procesul de expertiză, pe propria cheltuială, ca urmare a concilierii sau în cazul în care se constată existenţa unor vicii de procedură, exclusiv din vina expertului;
    m) acţionează astfel încât să nu aducă prejudicii materiale/morale autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare şi nici contribuabilului, prin activitatea pe care o desfăşoară;
    n) solicită direcţiei de specialitate din cadrul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare clarificări cu privire la aspecte care privesc cadrul specific reglementat procesului de expertiză;
    o) solicită contribuabilului informaţii, documente şi date suplimentare, necesare pentru fundamentarea obiectivă a concluziilor din raportul de expertiză, cu excepţia celor care constituie secret comercial sau altor informaţii cu regim special la nivelul contribuabilului;
    p) efectuează, după caz, vizite la sediul contribuabilului, după convenirea programului cu acesta;
    q) participă la procesul de conciliere iniţiat de autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare la solicitarea uneia dintre părţi.



    9. Principii etice ale experţilor
    ART. 22
    Principiile etice ale experţilor din cadrul REXCD cuprind aspectele care trebuie luate în considerare sau acţiuni care trebuie efectuate în vederea evitării sau a diminuării riscurilor ce pot apărea pe parcursul procesului de expertiză.

    ART. 23
    Principiile etice aplicabile experţilor din REXCD sunt:
    a) integritate: să fie direcţi şi oneşti în relaţiile profesionale şi contractuale;
    b) obiectivitate, independenţă, imparţialitate: să evite conflicte de interes, influenţe sau preferinţe care să le afecteze aprecierea profesională;
    c) confidenţialitate^9: să respecte confidenţialitatea informaţiilor obţinute ca urmare a relaţiilor profesionale şi să nu divulge astfel de informaţii terţilor fără a avea autoritate specifică (dacă nu există dreptul legal sau profesional sau datoria legală sau profesională de a divulga), să nu folosească informaţiile în avantajul personal sau al unor terţe părţi; contractul de expertiză reprezintă cadrul legal adecvat pentru a preciza tipul şi natura informaţiilor considerate confidenţiale;
    ^9 Obligaţia respectării principiului confidenţialităţii continuă chiar şi după încheierea relaţiei dintre expert, contribuabil sau autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare.

    d) competenţă profesională^10: să menţină cunoştinţele şi abilităţile profesionale necesare pentru a oferi contribuabililor servicii de expertiză bazate pe practicile şi reglementările în vigoare;
    ^10 Presupune atât dobândirea de cunoştinţe profesionale adecvate, cât şi menţinerea nivelului de cunoştinţe profesionale prin programele de pregătire continuă.

    e) comportament profesional: să respecte legile şi reglementările în domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării, să prezinte obiectiv şi fără ambiguităţi procesul de expertiză şi concluziile raportului de expertiză, indiferent de opinia şi indicaţiile contribuabilului, şi să nu facă afirmaţii compromiţătoare cu privire la alţi experţi sau la rapoartele efectuate de către aceştia.



    10. Dispoziţii finale
    ART. 24
    (1) Toate documentele se redactează în limba română.
    (2) Formularele specifice procesului de expertiză se publică pe pagina web a autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare la adresa www.research.gov.ro.
    (3) Lista cu contribuabilii şi numărul certificatului de expertiză se publică pe pagina web a autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare la adresa www.research.gov.ro.
    (4) Secţiunea helpdesk este publicată pe pagina web a autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare la adresa www.research.gov.ro.

    ART. 25
    Anexele nr. 3.1-3.8 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.


    ANEXA 3.1

    la normele metodologice
    CERERE DE EXPERTIZĂ
    - Model-cadru -
    ANTET SOLICITANT

┌──────────────────────────────────┬──────────────────────────────────┐
│Nr. ^1......................... │Nr. ^2......................... │
│/.................................│/.................................│
└──────────────────────────────────┴──────────────────────────────────┘


    CERERE DE EXPERTIZĂ
    1. Date de identificare ale contribuabilului

┌──────────────────────────────────────┐
│Subsemnatul, │
│.................................., în│
│calitate de reprezentant legal al │
│.............................^3, având│
│CUI │
│..................................., │
│cu sediul în judeţul │
│.............................., │
│municipiul/oraşul/comuna/satul │
│..................................., │
│sectorul ......, cod poştal │
│................., str. │
│................................. nr. │
│......, telefon │
│........................., fax │
│..................., e-mail │
│................., solicit desemnarea │
│unui expert din REXCD în vederea │
│certificării activităţilor de │
│cercetare-dezvoltare pentru aplicarea │
│facilităţilor fiscale conform │
│prevederilor art. 20 din Legea nr. 227│
│/2015 privind Codul fiscal, cu │
│modificările şi completările │
│ulterioare, pentru anul fiscal │
│................ . │
└──────────────────────────────────────┘



    2. Informaţii pentru descrierea obiectului expertizei
    Obiectul expertizei constă în verificarea eligibilităţii activităţilor de cercetare-dezvoltare desfăşurate în cadrul proiectului/proiectelor la nivelul contribuabilului, pentru acordarea deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal.

┌────────────────────┬────────────────────┐
│2.1. Clasificaţia │ │
│Cod^4 CAEN pentru │ │
│obiectul (principal/│ │
│secundar) de │ │
│activitate │ │
│cercetare-dezvoltare│ │
│în conformitate cu │ │
│prevederile din │ │
│statutul │ │
│contribuabilului │ │
│(autorizat^5, după │ │
│caz) │ │
├────────────────────┼────────────────────┤
│ │analizarea │
│ │activităţilor │
│ │realizate la nivelul│
│2.2. Obiectivul │contribuabilului în │
│expertizei │vederea certificării│
│ │acestora ca fiind │
│ │activităţi de │
│ │cercetare-dezvoltare│
└────────────────────┴────────────────────┘



    3. Informaţii pentru descrierea proiectului de cercetare-dezvoltare
    Pentru fiecare proiect de cercetare-dezvoltare se completează:
    - scopul, obiectivele şi o scurtă prezentare a proiectului;
    – teritoriul unde se desfăşoară activităţile de cercetare-dezvoltare ale proiectului;
    – alte informaţii relevante.

    Pentru fiecare domeniu de cercetare-dezvoltare se vor trece toate proiectele de cercetare-dezvoltare din domeniul respectiv.

┌──────────────────────────────────┬───┐
│3.1. Domeniul de │ │
│cercetare-dezvoltare^6 │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│▪ subdomeniul de │ │
│cercetare-dezvoltare^7 │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│3.1.1. Proiectul de │...│
│cercetare-dezvoltare │^8 │
├──┬───────────────────────────────┼───┤
│ │scopul şi obiectivele │ │
│a)│proiectului de │ │
│ │cercetare-dezvoltare, │ │
│ │prezentarea pe scurt a acestuia│ │
├──┼───────────────────────────────┼───┤
│ │teritoriul^9 unde se desfăşoară│ │
│b)│activităţile de │ │
│ │cercetare-dezvoltare specifice │ │
│ │proiectului │ │
├──┼───────────────────────────────┼───┤
│ │alte informaţii relevante din │ │
│ │care să reiasă domeniul de │ │
│c)│cercetare-dezvoltare în care se│ │
│ │încadrează activitatea pentru │ │
│ │care se solicită expertiza │ │
├──┴───────────────────────────────┼───┤
│3.n^10 Domeniul de │ │
│cercetare-dezvoltare │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│3.n.i^11 Proiectul de │...│
│cercetare-dezvoltare │^12│
├──┬───────────────────────────────┼───┤
│ │scopul şi obiectivele │ │
│a)│proiectului de │ │
│ │cercetare-dezvoltare, │ │
│ │prezentarea pe scurt a acestuia│ │
├──┼───────────────────────────────┼───┤
│ │teritoriul^13 unde se │ │
│b)│desfăşoară activităţile de │ │
│ │cercetare-dezvoltare specifice │ │
│ │proiectului │ │
├──┼───────────────────────────────┼───┤
│ │alte informaţii relevante din │ │
│ │care să reiasă domeniul de │ │
│c)│cercetare-dezvoltare în care se│ │
│ │încadrează activitatea pentru │ │
│ │care se solicită expertiza │ │
└──┴───────────────────────────────┴───┘



    Reprezentant legal,
    ....................................
    (numele şi prenumele/semnătura)
    ^1 Contribuabilul.
    ^2 Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare.
    ^3 Denumirea societăţii.
    ^4 Exemplu: 7310 - Cercetare-dezvoltare în ştiinţe fizice şi naturale.
    ^5 Conform certificatului constatator al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
    ^6 Coroborat cu domeniile de cercetare-dezvoltare din REXCD, prevăzute în Strategia naţională de cercetare, inovare şi specializare inteligentă 2022-2027, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 933/2022.
    ^7 Coroborat cu domeniile de cercetare-dezvoltare din REXCD, prevăzute în Strategia naţională de cercetare, inovare şi specializare inteligentă 2022-2027, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 933/2022.
    ^8 Se completează titlul proiectului.
    ^9 România sau în statele membre ale Uniunii Europene sau în statele care aparţin Spaţiului Economic European.
    ^10 n - reprezintă numărul asociat domeniului de cercetare-dezvoltare.
    ^11 i - reprezintă numărul proiectului de cercetare-dezvoltare pentru un domeniu de cercetare-dezvoltare.
    ^12 Se completează titlul proiectului.
    ^13 România sau în statele membre ale Uniunii Europene sau în statele care aparţin Spaţiului Economic European.

    ANEXA 3.2

    la normele metodologice
    DECLARAŢIE
    de confidenţialitate, incompatibilitate şi imparţialitate
    - Model-cadru -
    Nr. ^1 ............/................................
    ^1 Date de înregistrare a declaraţiei pentru autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare sau pentru contribuabil, după caz.

    Declaraţie de confidenţialitate, incompatibilitate şi imparţialitate
     în relaţia cu contribuabilul .............................
    Subsemnatul/Subsemnata, ......................., născut/ă în localitatea .........................., judeţul ........................., la data de ...................., fiul/fiica lui ........................... şi al/a ...................., CNP ............................, având funcţia de ........................... în cadrul^2 ................, cu domiciliul în localitatea ..........................., str. .................. nr. ........., bl. ......., sc. ......, et. ......, ap. ......., judeţul/sectorul ................., posesor/posesoare al CI seria .......... nr. ........................, tel. .............., adresa de e-mail ................, declar, sub sancţiunea falsului în declaraţii, următoarele:
    ^2 Se trece denumirea unităţii de cercetare-dezvoltare unde expertul are normă de bază.
    1. am competenţa de a efectua activităţile specifice procesului de expertiză şi voi dispune de toate cunoştinţele şi capacităţile mele profesionale şi etice în vederea ducerii la îndeplinire a procesului de expertiză;
    2. sunt de acord cu respectarea obligaţiilor şi responsabilităţilor ce îmi revin pe timpul desfăşurării expertizei, prevăzute în contractul de expertiză;
    3. nu sunt şi nu am fost în relaţii contractuale cu contribuabilul ............................, în ultimii 5 ani, cu excepţia contractelor de expertiză în vederea certificării activităţilor de cercetare-dezvoltare pentru aplicarea facilităţilor fiscale;
    4. nu mă aflu în nicio situaţie de natură să afecteze imparţialitatea subsemnatului/subsemnatei pe parcursul realizării obiectului procesului de expertiză;
    5. nu mă aflu în conflict^3 de interese cu contribuabilul;
    ^3 Reprezintă conflict de interese orice situaţie în care exercitarea obiectivă şi imparţială a activităţii de analiză specifică contractului este compromisă din motive care implică familia, viaţa sentimentală, afinităţi politice sau naţionale, interese economice sau orice alte interese.

    6. în cazul în care descopăr, în perioada derulării procesului de expertiză, un interes sau o situaţie care face obiectul prezentei declaraţii, voi informa de îndată contribuabilul şi autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare;
    7. mă oblig să păstrez confidenţialitatea asupra informaţiilor/documentelor şi secretelor comerciale cu care intru în contact în perioada desfăşurării procesului de expertiză, a zonelor de acces de la sediul contribuabilului, inclusiv după încetarea activităţilor care fac obiectul contractului de expertiză, pentru o perioadă de cel puţin ....... ani după finalizarea expertizei;
    8. sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal în vederea încheierii contractului de expertiză.

    Semnătura ................... Data .....................
    NOTĂ:
    Declaraţia poate conţine precizări suplimentare în funcţie de interesele contribuabilului.


    ANEXA 3.3

    la normele metodologice
    COMANDĂ DE EXPERTIZĂ
    - Model-cadru -
    ANTET CONTRIBUABIL

┌──────────────────────────────────────┐
│Nr. ^1 ............ │
│/................................ │
└──────────────────────────────────────┘


    ^1 Date de înregistrare pentru comanda de expertiză.
    COMANDĂ^2 DE EXPERTIZĂ
    ^2 Comanda expertizei se realizează pentru un singur proiect.
    1. Date de identificare ale contribuabilului

┌─────────────────────────────────────┬┐
│Denumirea: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│CUI: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cod CAEN^3 pentru ││
│cercetare-dezvoltare, autorizat ││
│^3 Autorizat, după caz, conform ││
│certificatului constatator al ││
│Oficiului Naţional al Registrului ││
│Comerţului. ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Adresa^4 ││
│^4 Ţara (România sau un stat membru ││
│UE sau al Spaţiului Economic ││
│European)/judeţul/municipiul/oraşul/ ││
│comuna/satul/sectorul/codul poştal/ ││
│strada/nr. ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Telefon/Fax/E-mail: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Reprezentant legal:^5 ││
│^5 Funcţia/Numele şi prenumele. ││
└─────────────────────────────────────┴┘



    2. Date de identificare ale expertului^6
    ^6 Conform comunicării autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare de desemnare a expertului.

┌─────────────────────────────────────┬┐
│Numele şi prenumele: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Datele de contact: ││
└─────────────────────────────────────┴┘



    3. Obiectul expertizei pentru proiectul de cercetare-dezvoltare
    Prezentarea activităţilor de cercetare-dezvoltare desfăşurate în cadrul proiectului/proiectelor la nivelul contribuabilului, în vederea acordării deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal

┌────────────────────────────────────────┬───────────┐
│Denumirea proiectului de │ │
│cercetare-dezvoltare │ │
├────────────────────┬───────────────────┴┬──────────┤
│ │1. domeniul^7 de │ │
│ │cercetare-dezvoltare│ │
│ │^7 Conform │ │
│ │Strategiei naţionale│ │
│ │de cercetare, │ │
│ │inovare şi │... Se │
│ │specializare │detaliază.│
│ │inteligentă │ │
│ │2022-2027, aprobată │ │
│ │prin Hotărârea │ │
│ │Guvernului nr. 933/ │ │
│ │2022. │ │
│ ├────────────────────┼──────────┤
│ │2. scopul │... Se │
│ │proiectului │detaliază.│
│ ├────────────────────┼──────────┤
│ │3. obiectivul/ │... Se │
│ │obiectivele │detaliază.│
│ │proiectului │ │
│ ├────────────────────┼──────────┤
│ │4. perioada de │... Se │
│ │desfăşurare a │detaliază.│
│ │proiectului │ │
│ ├────────────────────┼──────────┤
│ │5. activităţile de │ │
│ │cercetare-dezvoltare│... Se │
│ │desfăşurate în │detaliază.│
│ │cadrul proiectului │ │
│ ├────────────────────┼──────────┤
│ │6. descrierea pe │ │
│ │scurt a │ │
│ │activităţilor de │... Se │
│ │cercetare-dezvoltare│detaliază.│
│ │şi durata de │ │
│ │realizare a acestora│ │
│ ├────────────────────┼──────────┤
│ │7. caracterul de │... Se │
│ │noutate │detaliază.│
│ ├────────────────────┼──────────┤
│ │8. caracterul de │... Se │
│ │creativitate │detaliază.│
│ ├────────────────────┼──────────┤
│ │9. caracterul de │... Se │
│ │incertitudine │detaliază.│
│ ├────────────────────┼──────────┤
│ │10. caracterul de │... Se │
│ │demers sistematic │detaliază.│
│ ├────────────────────┼──────────┤
│ │11. caracterul de │... Se │
│ │reproductibilitate/ │detaliază.│
│ │transferabilitate │ │
│ ├────────────────────┼──────────┤
│ │12. categoria │... Se │
│ │rezultatelor de │detaliază.│
│ │cercetare-dezvoltare│ │
│ ├────────────────────┼──────────┤
│Date şi informaţii │13. caracterul │ │
│despre proiectul de │inovativ al │... Se │
│cercetare-dezvoltare│rezultatelor de │detaliază.│
│care face obiectul │cercetare-dezvoltare│ │
│comenzii de ├────────────────────┼──────────┤
│expertiză │14. modalitatea de │ │
│ │valorificare a │... Se │
│ │rezultatelor de │detaliază.│
│ │cercetare-dezvoltare│ │
│ │obţinute │ │
│ ├────────────────────┼──────────┤
│ │15. sursa/sursele de│... Se │
│ │finanţare │detaliază.│
│ ├────────────────────┼──────────┤
│ │16. bugetul │... lei │
│ │proiectului │ │
│ ├────────────────────┼──────────┤
│ │17. categoriile de │ │
│ │cheltuieli asociate │ │
│ │activităţilor de │... Se │
│ │cercetare-dezvoltare│detaliază.│
│ │descrise, corelate │ │
│ │cu devizul de calcul│ │
│ ├────────────────────┼──────────┤
│ │18. valoarea totală │ │
│ │a cheltuielilor │... lei │
│ │eligibile │ │
│ ├────────────────────┼──────────┤
│ │19. valoarea totală │ │
│ │a facilităţii │ │
│ │fiscale asociate │... lei │
│ │proiectului, │ │
│ │estimată de │ │
│ │contribuabil │ │
│ ├────────────────────┼──────────┤
│ │20. dacă este cazul,│ │
│ │alte informaţii │ │
│ │relevante, cum ar │ │
│ │fi: │ │
│ │- sistem de │ │
│ │management al │ │
│ │inovării │ │
│ │implementat; │ │
│ │- procedură de │ │
│ │stabilire a valorii │ │
│ │rezultatelor de │ │
│ │cercetare-dezvoltare│ │
│ │în vederea │ │
│ │valorificării şi │... Se │
│ │evidenţierii în │detaliază.│
│ │contabilitate; │ │
│ │- procedură privind │ │
│ │exploatarea │ │
│ │drepturilor de │ │
│ │proprietate │ │
│ │intelectuală; │ │
│ │- colaborarea cu UCD│ │
│ │şi entităţi de │ │
│ │inovare şi transfer │ │
│ │tehnologic; - audit │ │
│ │şi prognoză │ │
│ │tehnologică; │ │
│ │- etc. │ │
└────────────────────┴────────────────────┴──────────┘



    4. Programul^8 estimat de realizare a expertizei
    ^8 De la data înregistrării comenzii pentru expertiză.

┌───────────────────────────────┬──────┐
│ │Termen│
├───────────────────────────────┼──────┤
│1. Predarea/Primirea │ │
│documentelor solicitantului │ │
│expertizei │ │
├───────────────────────────────┼──────┤
│2. Analiza/Verificarea │ │
│informaţiilor/datelor/ │ │
│documentelor │ │
├───────────────────────────────┼──────┤
│3. Vizită la sediul │ │
│contribuabilului (dacă este │ │
│cazul) │ │
├───────────────────────────────┼──────┤
│4. Redactarea raportului de │ │
│expertiză │ │
├───────────────────────────────┼──────┤
│5. Semnarea raportului de către│ │
│reprezentantul contribuabilului│ │
│şi expert │ │
├───────────────────────────────┼──────┤
│6. Predarea/Primirea raportului│ │
│de expertiză şi a documentelor │ │
│care au făcut obiectul │ │
│expertizei │ │
└───────────────────────────────┴──────┘


    5. Opis^9 cu documentele principale anexate la comanda de expertiză
    ^9 Opisul cu documente nu se limitează la cele principale; se poate conveni transmiterea de documente şi informaţii suplimentare.

┌─────────────────────────────┬──┬──┬──┐
│ │ │ │NP│
│ │DA│NU│^ │
│ │ │ │10│
├─────────────────────────────┼──┼──┼──┤
│1. Anexa cu lista │ │ │ │
│personalului implicat în │ │ │ │
│activitatea de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare pentru │ │ │ │
│proiectul de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare care │ │ │ │
│face obiectul comenzii de │ │ │ │
│expertiză │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──┼──┼──┤
│2. Anexa cu lista │ │ │ │
│imobilizărilor corporale │ │ │ │
│existente şi/sau │ │ │ │
│achiziţionate (după caz) în │ │ │ │
│vederea desfăşurării │ │ │ │
│activităţii de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──┼──┼──┤
│3. Anexa cu lista │ │ │ │
│imobilizărilor corporale │ │ │ │
│închiriate în vederea │ │ │ │
│desfăşurării activităţii de │ │ │ │
│cercetare- dezvoltare │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──┼──┼──┤
│4. Anexa cu lista │ │ │ │
│imobilizărilor necorporale │ │ │ │
│achiziţionate în vederea │ │ │ │
│desfăşurării activităţii de │ │ │ │
│cercetare- dezvoltare │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──┼──┼──┤
│5. Anexa cu lista │ │ │ │
│imobilizărilor necorporale │ │ │ │
│închiriate în vederea │ │ │ │
│desfăşurării activităţii de │ │ │ │
│cercetare- dezvoltare │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──┼──┼──┤
│6. Anexa cu lista │ │ │ │
│imobilizărilor corporale │ │ │ │
│dezvoltate de către │ │ │ │
│solicitant în vederea │ │ │ │
│desfăşurării activităţii de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──┼──┼──┤
│7. Anexa cu lista │ │ │ │
│imobilizărilor necorporale │ │ │ │
│dezvoltate de către │ │ │ │
│solicitant în vederea │ │ │ │
│desfăşurării activităţii de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──┼──┼──┤
│8. Anexa cu lista │ │ │ │
│activităţilor de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare care │ │ │ │
│sunt efectuate de │ │ │ │
│contribuabil sau de către un │ │ │ │
│terţ, la comandă │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──┼──┼──┤
│9. Anexa cu prezentarea şi │ │ │ │
│fundamentarea cheltuielilor │ │ │ │
│eligibile asociate │ │ │ │
│activităţilor de cercetare- │ │ │ │
│dezvoltare realizate în │ │ │ │
│cadrul proiectului │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──┼──┼──┤
│10. Devizul^11 de calcul │ │ │ │
│asociat activităţilor de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare │ │ │ │
│realizate în cadrul │ │ │ │
│proiectului │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──┼──┼──┤
│11. Certificat constatator/ │ │ │ │
│furnizare informaţii eliberat│ │ │ │
│de Oficiul Naţional al │ │ │ │
│Registrului Comerţului │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──┼──┼──┤
│12. Anexă cu alte documente^ │ │ │ │
│12 şi informaţii relevante │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──┼──┼──┤
│OBSERVAŢII: │ │ │ │
└─────────────────────────────┴──┴──┴──┘

    ^10 Număr de pagini.
    ^11 Cheltuieli de personal, cheltuieli cu materii prime şi materialele; cheltuieli cu servicii prestate de terţi, cheltuieli indirecte.
    ^12 Se menţionează conţinutul anexelor (de exemplu, rapoarte de cercetare, rapoarte de încercare, rapoarte de validare etc.).

    Reprezentant legal,
    .........................................
    (numele şi prenumele/semnătura^13)
    ^13 Prin semnătură, reprezentantul legal îşi asumă responsabilitatea asupra corectitudinii informaţiilor/datelor şi documentelor transmise.
    ANEXA 1

    la comanda expertizei
    STRUCTURĂ-CADRU
    a Planului de realizare a proiectului de cercetare-dezvoltare

┌─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Denumirea proiectui^1│ │
├──────────┬──────────┴────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┤
│Scop^2 │ │Perioada^3│ │
├──────────┴───────────────────────────────────────────────┬───────────────┴──────────┼──────────┤
│ │Resursa │ │
├────┬─────┬──────────┬───────────┬──────────┬─────────────┼─────┬─────────┬──────────┼──────────┤
│ │Etapa│Obiectivul│Activitatea│Rezultatul│Valorificarea│Umană│Logistică│Financiară│Categorii^│
│Anul│^4 │^5 CD │^6 CD │^7 CD │^8 CD │^9 │^10 │^11 │12 de │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │cheltuieli│
├────┼─────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────────┼─────┼─────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────────┼─────┼─────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────────┼─────┼─────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────┴──────────┴───────────┴──────────┴─────────────┴─────┴─────────┴──────────┴──────────┘


      Director/Responsabil de proiect,
    ..................
                  (numele şi prenumele)
    NOTĂ:
    Planul de realizare prezintă succint datele şi informaţiile din comanda de expertiză.
    Planul de realizare trebuie să fie corelat cu informaţiile din comanda expertizei.

    ^1 Denumirea proiectului conform comenzii de expertiză.
    ^2 Scopul proiectului conform comenzii de expertiză.
    ^3 Perioada de realizare a proiectului de cercetare-dezvoltare.
    ^4 Etapa de realizare a proiectului; dacă proiectul are o singură etapă, se consideră etapă unică.
    ^5 Obiectivele proiectului prezentate în comanda expertizei.
    ^6 Activităţile de cercetare-dezvoltare prezentate în comanda expertizei apreciate de contribuabil ca fiind eligibile.
    ^7 Rezultatele asociate realizării fiecărui obiectiv.
    ^8 Modalitatea de valorificare a rezultatului activităţii de cercetare-dezvoltare sau, după caz, prin care urmează a fi valorificat.
    ^9 Corelat cu lista personalului implicat în activitatea de cercetare-dezvoltare.
    ^10 Corelat cu lista echipamentelor, utilajelor, instalaţiilor proprii/închiriate utilizate pentru realizarea activităţilor de cercetare-dezvoltare.
    ^11 Corelat cu devizul de calcul asociat activităţilor de cercetare-dezvoltare realizate.
    ^12 Categoriile de cheltuieli din structura devizului de cheltuieli considerate de contribuabil eligibile.

    ANEXA 3.4

    la normele metodologice
    CONTRACT DE EXPERTIZĂ
    - Model-cadru -
    ANTET CONTRIBUABIL

┌──────────────────────────────────────┐
│Nr. ^1 ............ │
│/................................ │
└──────────────────────────────────────┘


    ^1 Date de înregistrare la beneficiar.
    CONTRACT DE EXPERTIZĂ
    Contribuabilul^2 ..............., cu sediul^3 în ................, str. .................. nr. ..............., codul poştal ..................., tel./fax ......................., codul fiscal ...................., reprezentat prin director general/director .........................., în calitate de beneficiar,
    ^2 Denumirea completă.
    ^3 Ţara, judeţul, localitatea/sectorul.

    şi
    doamna/domnul ......................., cu domiciliul în ............, posesoare/posesor a/al actului de identitate ..........................., eliberat de .........................., judeţul/oraşul/sectorul ......................, codul numeric personal................................., în calitate de expert,
    având în vedere:
    a) prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) prevederile art. 20 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare,

    în conformitate cu:
    a) prevederile Ordinului ministrului finanţelor publice şi al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice nr. 1.056/4.435/2016 pentru aprobarea Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) prevederile Ordinului ministrului cercetării, inovării şi digitalizării nr. 21.578/2022 privind aprobarea constituirii Registrului naţional al experţilor pentru certificarea activităţii de cercetare-dezvoltare - REXCD, a Metodologiei de selecţie pentru Corpul de experţi şi a Normelor metodologice privind expertiza în vederea certificării activităţii de cercetare-dezvoltare;
    c) prevederile art. 1.851 alin. (1) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, cu modificările şi completările ulterioare,

    au încheiat prezentul contract.
    ART. 1
    Obiectul contractului
    1.1. Obiectul contractului îl constituie efectuarea expertizei în vederea încadrării activităţilor desfăşurate de contribuabil ca fiind activităţi de cercetare-dezvoltare în scopul certificării acestora pentru aplicarea facilităţilor fiscale prevăzute la art. 20 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
    1.2. Expertiza se realizează pentru proiectul/proiectele cu denumirea:
    a) .......;
    b) ....... .

    1.3. Expertiza prevăzută la pct. 1.1 nu reprezintă o expertiză de natură fiscală.

    ART. 2
    Documentele contractului
    Documentele contractului sunt:
    a) anexa nr. 1^4 - comanda expertizei;
    ^4 Modelul anexei nr. 1 este prevăzut în anexa nr. 3.1 la normele metodologice.

    b) anexa nr. 2^5 - declaraţie de confidenţialitate, incompatibilitate şi imparţialitate.
    ^5 Modelul anexei nr. 2 este prevăzut în anexa nr. 3.2 la normele metodologice.



    ART. 3
    Durata contractului
    Prezentul contract intră în vigoare la data semnării de către ambele părţi şi se derulează până la îndeplinirea integrală şi corespunzătoare a obligaţiilor părţilor, dar nu mai mult de 90 de zile.

    ART. 4
    Preţul contractului
    4.1. Preţul contractului cuprinde:
    a) plata expertului pentru activitatea desfăşurată;
    b) cheltuielile cu transportul, cazarea, precum şi alte cheltuieli necesare realizării expertizei.

    4.2. Tariful orar brut acordat expertului este de ...... euro/oră, echivalent lei, din care va fi dedus impozitul de ....% prevăzut de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, de către ................. .
    4.3. Numărul de ore necesare expertizei este de .................., în funcţie de complexitatea procesului de expertiză.
    4.4. Dacă pe parcursul expertizei se constată faptul că se impun, în mod justificat, modificări în ceea ce priveşte complexitatea expertizei, numărul de ore necesare expertizei se modifică corespunzător, prin încheierea unui act adiţional semnat de către ambele părţi.
    4.5. Plata se va efectua în termen de ........... zile de la semnarea şi înregistrarea raportului de expertiză.

    ART. 5
    Obligaţiile expertului
    Expertul se obligă:
    a) să asigure desfăşurarea activităţilor de natură intelectuală în termenul stabilit, în vederea realizării obiectului contractului într-un mod independent, confidenţial şi imparţial, aplicând regulile de etică şi deontologie profesională în domeniul CDI;
    b) să elaboreze şi să semneze raportul de expertiză şi certificatul de expertiză, după caz, la termenul stabilit;
    c) să transmită beneficiarului toate datele necesare efectuării plăţii (numele, prenumele, datele de contact, copia după actul de identitate, codul IBAN al contului, banca);
    d) să returneze în integralitatea lor toate documentele/ materialele puse la dispoziţie de beneficiar, odată cu predarea raportului;
    e) să colaboreze cu persoanele desemnate de către beneficiar, în condiţiile comunicate de către acesta.


    ART. 6
    Obligaţiile beneficiarului
    Beneficiarul se obligă:
    a) să pună la dispoziţia expertului, la solicitarea acestuia, toate materialele, documentele şi logistica necesare pentru derularea activităţilor specifice procesului de expertiză;
    b) să semneze şi să înregistreze raportul de expertiză;
    c) să achite preţul contractului în conformitate cu art. 4, independent de concluziile din raportul de expertiză.


    ART. 7
    Obligaţia de confidenţialitate şi evitarea conflictului de interese
    7.1. Pe durata acestui contract, expertul se obligă să nu se angajeze în nicio activitate care să vină în conflict cu interesele beneficiarului.
    7.2. Beneficiarul este îndreptăţit să stabilească dacă o informaţie/un document solicitat excedează obiectului contractului şi să notifice expertul cu privire la aceasta.
    7.3. Expertul se obligă să păstreze confidenţialitatea faţă de terţi asupra tuturor datelor furnizate de beneficiar sau de care ia cunoştinţă în executarea prezentului contract.

    ART. 8
    Modificarea contractului
    Clauzele prezentului contract se pot modifica numai prin act adiţional scris, încheiat cu acordul ambelor părţi.

    ART. 9
    Încetarea contractului
    9.1. Contractul încetează în următoarele situaţii:
    a) la expirarea termenului stabilit în art. 3;
    b) cu acordul expres al ambelor părţi;
    c) în cazuri de forţă majoră, conform legii.

    9.2. Contractul se reziliază de drept în următoarele situaţii:
    a) la solicitarea scrisă a părţii prejudiciate pentru nerespectarea prevederilor prezentului contract;
    b) în caz de incapacitate temporară sau definitivă de muncă a expertului;
    c) în caz de deces.


    ART. 10
    Răspundere şi sancţiuni
    10.1. În caz de nerespectare a termenului stabilit prin prezentul contract, expertul se obligă să plătească penalizări de .....% pe zi de întârziere din preţul contractului.
    10.2. Neplata la termen de către beneficiar a preţului contractului are drept consecinţă obligarea beneficiarului la penalităţi de întârziere de ...% pe zi.

    ART. 11
    Forţa majoră
    Forţa majoră, aşa cum este definită de lege, apără de răspundere partea care o notifică celeilalte părţi, în termen de maximum 5 zile de la data apariţiei evenimentului ce constituie caz de forţă majoră.

    ART. 12
    Dispoziţii finale
    12.1. Notificările prevăzute în acest contract trebuie să se facă în scris şi să se trimită la adresa beneficiarului, respectiv a expertului, stabilite conform prezentului contract. Notificarea va fi considerată ca fiind valabil comunicată şi în situaţia în care aceasta va fi primită personal de expert, care va confirma primirea prin semnătură.
    12.2. Subcontractarea sau prestarea de către terţe persoane a unor activităţi legate de prezentul contract este strict interzisă.
    12.3. Părţile convin că legea aplicabilă prezentului contract este legea română.
    12.4. Orice neînţelegere cu privire la interpretarea sau executarea contractului se soluţionează pe cale amiabilă între părţi.
    12.5. În cazul imposibilităţii de soluţionare pe cale amiabilă, litigiul va fi înaintat spre judecare instanţelor competente în localitatea în care beneficiarul îşi are sediul.

    Prezentul contract s-a încheiat la data de ................, în două exemplare originale, cu valoare juridică egală, câte unul pentru fiecare parte semnatară.
    Beneficiar,
    .....................
    Reprezentant legal,
    .....................
    (numele şi prenumele)
    Expert,
    .....................
    (numele şi prenumele)

    ANEXA 3.5

    la normele metodologice
    RAPORT DE EXPERTIZĂ
    - Model-cadru -

┌──────────────────────────────────────┐
│Nr. ^1 ............ │
│/................................ │
└──────────────────────────────────────┘


    ^1 Date de înregistrare a raportului de expertiză la contribuabil.
    RAPORT DE EXPERTIZĂ
    pentru proiectul de cercetare-dezvoltare cu denumirea ...............................
    SECŢIUNEA A

    1. Date de identificare ale contribuabilului

┌─────────────────────────────────────┬┐
│Denumirea contribuabilului ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│CUI ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Clasificaţia CAEN^2 ││
│^2 Autorizat, după caz, conform ││
│certificatului eliberat de Oficiul ││
│Naţional al Registrului Comerţului. ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Adresa^3: ││
│^3 Judeţul/Municipiul/Oraşul/Comuna/ ││
│Satul/Sectorul/Codul poştal/Strada ││
│nr. ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Telefon: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│E-mail: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Reprezentantul legal^4: ││
│^4 Funcţia/Numele şi prenumele. ││
└─────────────────────────────────────┴┘



    2. Date de identificare ale expertului

┌─────────────────────────────────────┬┐
│Numele şi prenumele ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Gradul ştiinţific/Funcţia didactică ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Domeniul de cercetare-dezvoltare^5 ││
│^5 Conform REXCD. ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Datele de contact (telefon, e-mail ││
│etc.) ││
└─────────────────────────────────────┴┘



    3. Informaţii despre comanda expertizei

┌────────────────────┬────────────────────┐
│ │Verificarea │
│ │eligibilităţii │
│ │activităţilor de │
│ │cercetare-dezvoltare│
│ │desfăşurate în │
│ │cadrul proiectului │
│ │de │
│Obiectul expertizei │cercetare-dezvoltare│
│ │la nivelul │
│ │contribuabilului, │
│ │pentru acordarea │
│ │deducerii │
│ │suplimentare la │
│ │calculul │
│ │rezultatului fiscal │
├────────────────────┼────────────────────┤
│Numărul şi data de │ │
│înregistrare pentru │ │
│comanda de expertiză│ │
├────────────────────┼────────────────────┤
│Locul realizării │ │
│expertizei │ │
├────────────────────┼────────────────────┤
│Perioada de │ │
│realizare a │ │
│expertizei │ │
├────────────────────┼────────────────────┤
│Valoarea^6 totală a │ │
│cheltuielilor │ │
│eligibile conform │ │
│datelor primite de │ │
│la contribuabil │ │
│^6 Conform │ │
│informaţiilor din │ │
│comanda expertizei. │ │
├────────────────────┼────────────────────┤
│Valoarea totală, │ │
│estimată, a │ │
│facilităţii fiscale │ │
│asociate │ │
│proiectului, conform│ │
│datelor primite de │ │
│la contribuabil │ │
├────────────────────┼────────────────────┤
│Denumirea │ │
│proiectului de │ │
│cercetare-dezvoltare│ │
├────────────────────┼────────────────────┤
│Domeniul^7 de │ │
│cercetare-dezvoltare│ │
│^7 Conform │ │
│încadrării de către │ │
│contribuabil. │ │
├────────────────────┼────────────────────┤
│Scopul proiectului │ │
├────────────────────┼────────────────────┤
│Obiectivul/ │ │
│Obiectivele │ │
│proiectului │ │
├────────────────────┼────────────────────┤
│Perioada de │ │
│desfăşurare a │ │
│proiectului │ │
└────────────────────┴────────────────────┘



    SECŢIUNEA B

    4. Cadru normativ aplicabil

┌──────────────────────────┬───────────┐
│ │Prezentare │
├──────────────────────────┼───────────┤
│Reglementări generale^8 │ │
├──────────────────────────┼───────────┤
│Reglementări specifice^9 │ │
├──────────────────────────┴───────────┤
│Raportul de expertiză nu ţine loc de │
│analiză/expertiză de natură fiscală. │
└──────────────────────────────────────┘

    ^8 Din categoria actelor normative primare (legi, ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, ordonanţe ale Guvernului etc.).
    ^9 Din categoria actelor normative secundare (hotărâri ale Guvernului, ordine ale miniştrilor, instrucţiuni etc.).

    5. Metode şi instrumente de lucru pentru realizarea expertizei^10

┌────────────────────────────┬─────────┐
│ │Descriere│
├────────────────────────────┼─────────┤
│Etape şi metode de lucru │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Instrumente^11 de lucru │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Informaţii privind │ │
│necesitatea utilizării de │ │
│mijloace tehnice de analiză/│ │
│verificare a informaţiilor │ │
│şi a datelor prezentate de │ │
│contribuabil, dacă este │ │
│cazul │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Informaţii privind rapoarte │ │
│de cercetare/încercări/ │ │
│verificări/ validări şi alte│ │
│documente supuse analizei │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Informaţii/Documente │ │
│suplimentare, relevante │ │
│pentru expertiză, care nu se│ │
│regăsesc în documentele │ │
│transmise de către │ │
│contribuabil │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Elemente care justifică │ │
│efectuarea unei vizite la │ │
│sediul contribuabilului │ │
└────────────────────────────┴─────────┘

    ^10 Identificarea şi fundamentarea informaţiilor şi documentelor prezentate de către contribuabil, precum şi a celor solicitate suplimentar de către expert, care sunt relevante pentru formularea concluziilor.
    ^11 De exemplu, chestionare, interviuri etc.

    6. Analiza^12 documentelor anexate comenzii de expertiză

┌─────────────────────┬──┬──┬──────────┐
│ │DA│NU│Analiză şi│
│ │ │ │constatare│
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│1. anexa cu lista │ │ │ │
│personalului implicat│ │ │ │
│în activitatea de │ │ │*)...^13 │
│cercetare- │ │ │ │
│dezvoltare; │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│2. anexa cu lista │ │ │ │
│imobilizărilor │ │ │ │
│corporale │ │ │ │
│achiziţionate în │ │ │*)...^14 │
│vederea desfăşurării │ │ │ │
│activităţii de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare;│ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│3. anexa cu lista │ │ │ │
│imobilizărilor │ │ │ │
│corporale închiriate │ │ │ │
│în vederea │ │ │*)..... │
│desfăşurării │ │ │ │
│activităţii de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare;│ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│4. anexa cu lista │ │ │ │
│imobilizărilor │ │ │ │
│necorporale │ │ │ │
│achiziţionate în │ │ │*)..... │
│vederea desfăşurării │ │ │ │
│activităţii de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare;│ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│5. anexa cu lista │ │ │ │
│imobilizărilor │ │ │ │
│necorporale │ │ │ │
│închiriate în vederea│ │ │*)..... │
│desfăşurării │ │ │ │
│activităţii de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare;│ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│6. anexa cu lista │ │ │ │
│imobilizărilor │ │ │ │
│corporale dezvoltate │ │ │ │
│de către solicitant │ │ │*)..... │
│în vederea │ │ │ │
│desfăşurării │ │ │ │
│activităţii de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare;│ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│7. anexa cu lista │ │ │ │
│imobilizărilor │ │ │ │
│necorporale │ │ │ │
│dezvoltate de către │ │ │*)..... │
│solicitant în vederea│ │ │ │
│desfăşurării │ │ │ │
│activităţii de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare;│ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│8. anexa cu lista │ │ │ │
│activităţilor de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare │ │ │ │
│care sunt efectuate │ │ │*)..... │
│de contribuabil sau │ │ │ │
│de către un terţ (la │ │ │ │
│comandă); │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│9. anexă cu │ │ │ │
│prezentarea şi │ │ │ │
│fundamentarea │ │ │ │
│cheltuielilor │ │ │ │
│asociate │ │ │*)...^15 │
│activităţilor de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare │ │ │ │
│realizate în cadrul │ │ │ │
│proiectului; │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│10. anexa cu devizul │ │ │ │
│de calcul asociat │ │ │ │
│activităţilor de │ │ │ │
│cercetare- dezvoltare│ │ │ │
│realizate în cadrul │ │ │ │
│proiectului; │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│11. anexă cu │ │ │ │
│certificatul │ │ │ │
│constatator/furnizare│ │ │ │
│informaţii eliberat │ │ │ │
│de Oficiul Naţional │ │ │ │
│al Registrului │ │ │ │
│Comerţului; │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│12. anexă cu alte │ │ │ │
│documente^16 şi │ │ │ │
│informaţii relevante.│ │ │ │
└─────────────────────┴──┴──┴──────────┘

    ^12 Dacă documentul din tabel există anexat solicitării, se marchează cu x în coloana DA, dacă nu există, se marchează cu x în coloana NU; la coloana „Analiză şi constatare“ se trec inclusiv aprecierile cantitative/calitative privind conţinutul anexei.
    ^13 Se consemnează conformitatea cu prevederile cap. 2 din Legea nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, cu completările ulterioare.
    ^14 Se consemnează dacă imobilizările corporale/necorporale sunt în legătură cu activităţile de cercetare-dezvoltare, aşa cu m sunt prezentate de către contribuabil.
    ^15 Se consemnează corelarea (justificarea) cheltuielilor efectuate cu activităţile de cercetare-dezvoltare, aşa cum sunt prezentate de către solicitant.
    ^16 Se specifică conţinutul anexelor (de exemplu, rapoarte de cercetare, rapoarte de încercare, rapoarte de validare etc.).

    7. Analiza documentelor solicitate suplimentar

┌────────────┬──┬──┬───────────────────┐
│ │DA│NU│Analiză şi │
│ │ │ │constatare │
├────────────┼──┼──┼───────────────────┤
│1........ )^│ │ │ │
│17 │ │ │ │
├────────────┼──┼──┼───────────────────┤
│2......... )│ │ │ │
└────────────┴──┴──┴───────────────────┘

    ^17 Se menţionează toate documentele (informaţiile solicitate suplimentar); prin DA/NU se consemnează dacă acestea au fost transmise de către contribuabil.

    8. Analiza documentelor şi informaţiilor la sediul contribuabilului

┌────────────┬──┬──┬───────────────────┐
│ │DA│NU│Analiză şi │
│ │ │ │constatare │
├────────────┼──┼──┼───────────────────┤
│1........ )^│ │ │ │
│18 │ │ │ │
├────────────┼──┼──┼───────────────────┤
│2......... )│ │ │ │
└────────────┴──┴──┴───────────────────┘

    ^18 Se menţionează toate documentele (informaţiile solicitate suplimentar); prin DA/NU se consemnează dacă acestea fost puse la dispoziţia expertului la sediul contribuabilului.

    9. Analiza activităţilor proiectului, conform comenzii de expertiză şi documentelor şi informaţiilor prezentate de contribuabil

┌───────────────────────────┬──────────┐
│ │ │
├─────────────────────┬──┬──┤ │
│Criterii^19 de │ │ │Analiză şi│
│analiză a │ │ │constatare│
│activităţilor de │DA│NU│ │
│cercetare-dezvoltare^│ │ │ │
│20: │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│1. clasificaţia cod │ │ │ │
│CAEN pentru obiectul │ │ │ │
│de activitate │ │ │ │
│(principal/secundar) │ │ │...^21 │
│este specifică │ │ │ │
│activităţilor de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare;│ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│2. activităţile │ │ │ │
│proiectului de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare │ │ │ │
│sunt corelate cu │ │ │ │
│domeniul^22 de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare;│ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│3. denumirea, scopul │ │ │ │
│şi obiectivele │ │ │ │
│proiectului sunt │ │ │ │
│definite; │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│4. obiectivele │ │ │ │
│proiectului de │ │ │...^23 │
│cercetare-dezvoltare │ │ │ │
│sunt cuantificabile; │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│5. sursa/sursele de │ │ │ │
│finanţare este/sunt │ │ │ │
│identificată/ │ │ │ │
│identificate; │ │ │ │
└─────────────────────┴──┴──┴──────────┘


┌────────────────────────┬──┬──┬──────────┐
│Criterii^19 de analiză a│ │ │Analiză şi│
│activităţilor de │DA│NU│constatare│
│cercetare-dezvoltare^20:│ │ │ │
├────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│6. echipamentele de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare │ │ │ │
│utilizate şi personalul │ │ │ │
│de cercetare-dezvoltare │ │ │ │
│sunt adecvate │ │ │ │
│activităţilor de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare; │ │ │ │
├────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│7. perioada de │ │ │ │
│desfăşurare a │ │ │ │
│activităţilor de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare │ │ │ │
│este evidenţiată şi │ │ │ │
│corelată cu │ │ │ │
│complexitatea acestora; │ │ │ │
├────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│8. activitatea/ │ │ │ │
│activităţile de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare │ │ │ │
│este/sunt realizată/ │ │ │ │
│realizate în baza unor │ │ │ │
│protocoale de cercetare │ │ │ │
│sau proceduri specifice;│ │ │ │
├────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│9. activitatea/ │ │ │ │
│activităţile de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare are│ │ │ │
│/au caracter de noutate;│ │ │ │
├────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│10. activitatea/ │ │ │ │
│activităţile de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare are│ │ │ │
│/au caracter de │ │ │ │
│creativitate; │ │ │ │
├────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│11. activitatea/ │ │ │ │
│activităţile de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare are│ │ │ │
│/au caracter de │ │ │ │
│incertitudine; │ │ │ │
├────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│12. activitatea/ │ │ │ │
│activităţile de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare are│ │ │ │
│/au caracter de demers │ │ │ │
│sistematic; │ │ │ │
├────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│13. activitatea/ │ │ │ │
│activităţile de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare are│ │ │ │
│/au caracter de │ │ │ │
│reproductibilitate/ │ │ │ │
│transferabilitate; │ │ │ │
├────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│14. rezultatul/ │ │ │ │
│rezultatele │ │ │ │
│activităţilor de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare │ │ │ │
│este/sunt evidenţiat(e) │ │ │ │
│şi realizat(e); │ │ │ │
├────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│15. rezultatul/ │ │ │ │
│rezultatele activităţii │ │ │ │
│de cercetare-dezvoltare │ │ │ │
│are/au caracterul │ │ │ │
│inovativ; │ │ │ │
├────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│16. rezultatul/ │ │ │ │
│rezultatele activităţii │ │ │ │
│de cercetare-dezvoltare │ │ │ │
│este/sunt clar definit │ │ │ │
│(e) şi corect încadrat │ │ │ │
│(e) pe categorii, │ │ │ │
│conform Ordonanţei │ │ │ │
│Guvernului nr. 57/2002 │ │ │ │
│privind cercetarea │ │ │ │
│ştiinţifică şi │ │ │ │
│dezvoltarea tehnologică,│ │ │ │
│aprobată cu modificări │ │ │ │
│şi completări prin Legea│ │ │ │
│nr. 324/2003, cu │ │ │ │
│modificările şi │ │ │ │
│completările ulterioare;│ │ │ │
├────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│17. rezultatul/ │ │ │ │
│rezultatele activităţii │ │ │ │
│de cercetare-dezvoltare │ │ │...^24 │
│este/sunt valorificat(e)│ │ │ │
│/valorificabil(e); │ │ │ │
├────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│18. bugetul proiectului │ │ │ │
│este fundamentat şi │ │ │ │
│defalcat pe categorii de│ │ │ │
│cheltuieli şi acestea │ │ │ │
│sunt corelate cu │ │ │ │
│activităţile de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare │ │ │ │
│descrise; │ │ │ │
├────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│19. informaţiile/ │ │ │ │
│documentele prezentate/ │ │ │ │
│solicitate suplimentar │ │ │ │
│sunt relevante^25 pentru│ │ │ │
│activitatea de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare; │ │ │ │
├────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│20. prezentarea şi │ │ │ │
│fundamentarea aspectelor│ │ │ │
│care conduc la │ │ │ │
│imposibilitatea │ │ │ │
│soluţionării complete a │ │ │ │
│comenzii expertizei, │ │ │ │
│după caz. │ │ │ │
├───────────────┬────────┴──┼──┴──────────┤
│Constatări │Prezentarea│Fundamentarea│
│ │activităţii│constatării │
├───────────────┼───────────┼─────────────┤
│Activităţi de │ │ │
│CD eligibile │ │ │
├───────────────┼───────────┼─────────────┤
│Activităţi de │ │ │
│CD neeligibile │ │ │
└───────────────┴───────────┴─────────────┘

    ^19 Criteriile prezentate sunt minimale, nu sunt limitative, în funcţie de specificul proiectului de cercetare-dezvoltare, se pot introduce criterii suplimentare.
    ^20 Se marchează cu x în coloana DA, dacă nu există, se marchează cu x în coloana NU; la coloana „Analiză şi constatare“ se trec aprecierile cantitative/calitative privind conţinutul din obiectul expertizei.
    ^21 Se analizează în conformitate cu certificatul constatator eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
    ^22 Conform încadrării contribuabilului în comanda expertizei.
    ^23 Se precizează atât obiectivele realizate, cât şi cele în curs de realizare/nerealizate în concordanţă cu indicatorii asociaţi.^
    ^24 Se prezintă modalitatea/modalităţile de valorificare (valorificarea se poate realiza atât în folosul propriu, prin preluarea în activitatea proprie a rezultatelor cercetării, conform cerinţelor activităţii industriale sau comerciale desfăşurate de contribuabil, cât şi prin vânzarea rezultatelor cercetării sau exploatarea drepturilor de proprietate intelectuală rezultate).
    ^25 De exemplu, rezultatele cercetării sunt protejate/sunt în curs de protejare prin drepturi de proprietate intelectuală şi industrială: brevete de invenţie, certificate de înregistrare a desenelor şi modelelor industriale, procedură pentru stabilirea valorii rezultatelor de cercetare-dezvoltare şi evidenţiere în contabilitate, sistem de managementul inovării implementat; procedură privind exploatarea drepturilor de proprietate intelectuală; colaborarea cu UCD şi entităţi de inovare şi transfer tehnologic; audit şi prognoză tehnologică, altele asemenea.

    SECŢIUNEA C

    10. Concluzia expertului

┌─────────────────────┬──┬──┬────────────────────┐
│Activităţile de │ │ │ │
│cercetare-dezvoltare │ │ │ │
│eligibile pentru │ │ │ │
│acordarea deducerii │ │ │ │
│suplimentare la │DA│NU│Concluzie^26 │
│calculul rezultatului│ │ │ │
│fiscal îndeplinesc, │ │ │ │
│cumulativ, │ │ │ │
│următoarele condiţii:│ │ │ │
│ │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼────────────────────┤
│A.Activităţile sunt │ │ │ │
│cuprinse într-un │ │ │ │
│proiect, care conţine│ │ │ │
│cel puţin următoarele│ │ │ │
│elemente: │ │ │ │
│ │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┤ │
│— obiectiv stabilit: │ │ │ │
│— perioada de │ │ │Activităţile supuse │
│esfăşurare: │ │ │expertizei sunt/nu │
│— domeniul de │ │ │sunt încadrate în │
│cercetare-dezvoltare:│ │ │categoria │
│— categoria │ │ │activităţilor de │
│rezultatului/ │ │ │cercetare-dezvoltare│
│rezultatelor de │ │ │pentru care se │
│cercetare-dezvoltare:│ │ │acordă/nu se acordă │
│—caracterul inovativ │ │ │certificarea în │
│al rezultatului/ │ │ │vederea aplicării │
│rezultatelor de │ │ │facilităţii fiscale │
│cercetare-dezvoltare:│ │ │prevăzute la art. 20│
│— sursa/sursele de │ │ │din Legea nr. 227/ │
│finanţare: │ │ │2015 privind Codul │
│— rezultatele de │ │ │fiscal, cu │
│cercetare-dezvoltare │ │ │modificările şi │
│sunt valorificabile: │ │ │completările │
│ │ │ │ulterioare. │
├─────────────────────┼──┼──┤ │
│B.Activităţile sunt │ │ │ │
│din categoria │ │ │ │
│activităţilor de │ │ │ │
│cercetare aplicativă │ │ │ │
│şi/sau de dezvoltare │ │ │ │
│tehnologică/ │ │ │ │
│dezvoltare │ │ │ │
│experimentală │ │ │ │
└─────────────────────┴──┴──┴────────────────────┘

    ^26 Concluzia trebuie să corespundă cu informaţiile şi datele analizate se prezintă clar, concret şi bazat pe date obiective şi incontestabile.

    SECŢIUNEA D

    11. Lista^27 cu documentele analizate în cadrul procesului de expertiză, pe baza cărora s-a realizat expertiză
    Prezentul raport de expertiză este întocmit în două exemplare cu caracter de original, câte unul pentru fiecare parte.

┌────────┬─────────┬───────┬────┬─────────┐
│Întocmit│Numele şi│Funcţia│Data│Semnătura│
│ │prenumele│ │ │ │
├────────┼─────────┼───────┼────┼─────────┤
│Expert │ │ │ │ │
└────────┴─────────┴───────┴────┴─────────┘


┌────────────┬─────────┬───────┬────┬─────────┬──────────┐
│Luat la │Numele şi│Funcţia│Data│Semnătura│Observaţii│
│cunoştinţă │prenumele│ │ │ │^28 │
├────────────┼─────────┼───────┼────┼─────────┼──────────┤
│Contribuabil│ │ │ │ │ │
└────────────┴─────────┴───────┴────┴─────────┴──────────┘

    ^27 Se anexează.
    ^28 Se anexează raportului de expertiză.


    ANEXA 3.6

    la normele metodologice
    CERTIFICAT DE EXPERTIZĂ
    - Model-cadru -

┌──────────────────────────────────────┐
│Nr. ^1 ............ │
│/................................ │
└──────────────────────────────────────┘


    ^1 Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare.
    CERTIFICAT DE EXPERTIZĂ
    În conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finanţelor publice şi al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice nr. 1.056/4.435/2016 pentru aprobarea Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal, cu modificările şi completările ulterioare,
    ca urmare a comenzii de expertiză înregistrate cu nr. ............. din data .......................,
    în baza concluziilor din raportul de expertiză înregistrat la contribuabil cu nr. ........... din data ................... pentru proiectul de cercetare-dezvoltare ................................................,
    se certifică faptul că activităţile care fac obiectul expertizei fac parte din categoria activităţilor de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea facilităţilor fiscale, în conformitate cu prevederile art. 20 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

┌──────────────────────────────────┬───┐
│ │1. │
│ACTIVITĂŢI ELIGIBILE │2. │
│ │3. │
└──────────────────────────────────┴───┘



┌─────────────────────────────────────┬┐
│Denumirea contribuabilului, cu ││
│următoarele date de identificare: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cod unic de înregistrare ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cod CAEN^2 ││
│^2 Pentru activitatea de ││
│cercetare-dezvoltare. ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Adresa^3: ││
│^3 Ţara (România sau un stat membru ││
│UE sau al Spaţiului Economic ││
│European)/Judeţul/Municipiul/Oraşul/ ││
│Comuna/Satul/Sectorul/Codul poştal/ ││
│Strada nr. ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Telefon/E-mail: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Reprezentant legal^4: ││
│^4 Funcţia/Numele şi prenumele. ││
└─────────────────────────────────────┴┘


    Expert,
    ........................................
    (numele şi prenumele, semnătura)
    AVIZ DE CONFORMITATE^5
    ^5 Atestă înscrierea exactă a datelor din raportul de expertiză în certificatul de expertiză şi nu presupune asumarea concluziilor expertului de către autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare.
    Director,
    Direcţia de specialitate din cadrul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare
    Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare

    ANEXA 3.7

    la normele metodologice
    REGISTRUL DE EVIDENŢĂ
    a certificatelor de expertiză - Model-cadru -
    ANTET AUTORITATEA DE STAT PENTRU CERCETARE-DEZVOLTARE
    REGISTRUL DE EVIDENŢĂ
    a certificatelor de expertiză

┌────┬─────────────┬─────────────┬─────────────┬─────────────┬────────────────┬────────────────┬──────────┬──────────┐
│ │ │Nr. şi data │Nr. şi data │Nr. şi data │ │Datele de │Numele şi │ │
│Nr. │Nr. şi data │înregistrării│înregistrării│înregistrării│Denumirea │contact ale │prenumele │Observaţii│
│crt.│înregistrării│cererii de │comenzii de │raportului de│contribuabilului│contribuabilului│expertului│ │
│ │ │expertiză │expertiză │expertiză │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────────┼──────────┼──────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────────┼──────────┼──────────┤
│n │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────────┴─────────────┴─────────────┴─────────────┴────────────────┴────────────────┴──────────┴──────────┘


    NOTĂ:
    • În registru, datele se completează de persoana(ele) desemnată(e) care răspund(e) de corectitudinea datelor înregistrate.
    • Registrul se ţine în format electronic.
    • Registrul de evidenţă este administrat de direcţia de specialitate din cadrul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare.


    ANEXA 3.8

    la normele metodologice
    RAPORT DE VERIFICARE
    - Model-cadru -
    ANTET AUTORITATE DE STAT PENTRU CERCETARE-DEZVOLTARE

┌──────────────────────────────────────┐
│Nr. ^1 ............ │
│/................................ │
└──────────────────────────────────────┘


    ^1 Date înregistrare raport expertiză la autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare.
    RAPORT DE VERIFICARE
    1. Date de identificare ale contribuabilului

┌─────────────────────────────────────┬┐
│Denumirea: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│CUI: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Codul CAEN: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Adresa^2: ││
│^2 Judeţul/Municipiul/Oraşul/Comuna/ ││
│Satul/Sectorul/Codul poştal/Strada ││
│nr. ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Telefon: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│E-mail: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Reprezentant legal^3: ││
│^3 Funcţia/Numele şi prenumele. ││
└─────────────────────────────────────┴┘



    2. Date de identificare ale expertului

┌─────────────────────────────────────┬┐
│Numele şi prenumele: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Titlul ştiinţific: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Gradul ştiinţific/didactic: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Domeniul de CD: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Datele contact: ││
└─────────────────────────────────────┴┘



    3. Informaţii despre comanda şi raportul expertizei

┌─────────────────────────────────────┬┐
│Date identificare comandă expertiză ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Date identificare raport expertiză ││
└─────────────────────────────────────┴┘



    4. Informaţii privind necesitatea verificării procesului de expertiză

┌─────────────────────────────────────┬┐
│Cauzele/Motivaţia verificării ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Dispoziţia de iniţiere a verificării ││
│procesului de expertiză ││
└─────────────────────────────────────┴┘



    5. Analiza şi verificarea procesului de expertiză

┌─────────────────────┬──┬──┬──────────┐
│ │DA│NU│Observaţii│
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│1. respectarea │ │ │ │
│perioadei şi │ │ │ │
│termenelor stabilite │ │ │ │
│în procesul de │ │ │ │
│expertiză conform │ │ │ │
│prezentei │ │ │ │
│metodologii; │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│2. desfăşurarea │ │ │ │
│procesului de │ │ │ │
│expertiză în │ │ │ │
│conformitate cu │ │ │ │
│clauzele │ │ │ │
│contractuale; │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│3. desfăşurarea │ │ │ │
│procesului de │ │ │ │
│expertiză cu │ │ │ │
│respectarea │ │ │ │
│reglementărilor şi │ │ │ │
│normelor metodologice│ │ │ │
│aplicabile; │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│4. conformitatea │ │ │ │
│documentelor │ │ │ │
│elaborate de expert │ │ │ │
│cu modelele-cadru; │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│5. conformitatea │ │ │ │
│documentelor │ │ │ │
│elaborate de │ │ │ │
│contribuabil cu │ │ │ │
│modelele- cadru; │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│6. concordanţa între │ │ │ │
│comanda de expertiză │ │ │ │
│şi raportul de │ │ │ │
│expertiză referitor │ │ │ │
│la obiectul │ │ │ │
│expertizei; │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│7. punerea la │ │ │ │
│dispoziţia expertului│ │ │ │
│a tuturor │ │ │ │
│documentelor şi │ │ │ │
│informaţiilor │ │ │ │
│solicitate; │ │ │ │
├─────────────────────┼──┼──┼──────────┤
│8. aspecte │ │ │ │
│suplimentare: │ │ │ │
└─────────────────────┴──┴──┴──────────┘


    6. Concluzia verificării procesului de expertiză

┌───────────────────┬──┬──┬────────────┐
│ │DA│NU│Fundamentare│
├───────────────────┼──┼──┼────────────┤
│În baza verificării│ │ │ │
│se constată │ │ │ │
│existenţa unor │ │ │ │
│abateri de la │ │ │ │
│procedură în │ │ │ │
│procesul de │ │ │ │
│expertiză analizat?│ │ │ │
└───────────────────┴──┴──┴────────────┘


    7. Recomandări în baza concluziilor

┌───────────────────┬──┬──┬────────────┐
│ │DA│NU│Fundamentare│
├───────────────────┼──┼──┼────────────┤
│Reluarea procesului│ │ │ │
│de expertiză cu │ │ │ │
│notificarea │ │ │ │
│contribuabilului şi│ │ │ │
│a expertului │ │ │ │
└───────────────────┴──┴──┴────────────┘


    Responsabil verificare

┌───────────────┬───────┬────┬─────────┐
│Numele şi │Funcţia│Data│Semnătura│
│prenumele │ │ │ │
├───────────────┼───────┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │
└───────────────┴───────┴────┴─────────┘



    Director

┌─────────┬───────┬────┬─────────┬──────────┐
│Numele şi│Funcţia│Data│Semnătura│Observaţii│
│prenumele│ │ │ │ │
├─────────┼───────┼────┼─────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │
└─────────┴───────┴────┴─────────┴──────────┘



    NOTĂ:
    1. Verificarea procesului de expertiză nu vizează modul de încadrare a activităţilor ca fiind activităţi de cercetare-dezvoltare.
    2. Raportul se supune aprobării la nivelul direcţiei de specialitate.


    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016