Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 14 iunie 2012  privind constituirea şi utilizarea Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 14 iunie 2012 privind constituirea şi utilizarea Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică

EMITENT: Ministerul Mediului şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 422 din 25 iunie 2012
──────────
    Aprobate de ORDINUL nr. 2.353 din 14 iunie 2012, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 422 din 25 iunie 2012.
──────────
    ART. 1
    Sursele de constituire a Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică sunt următoarele:
    a) taxa pentru scoaterea definitivă a terenurilor din fondul forestier prevăzută la art. 41 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) dobânzi încasate, în condiţiile legii, la disponibilităţile băneşti, la depozitele constituite din venituri încasate din realizările activităţii prevăzute la lit. a).


    ART. 2
    În utilizarea Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică, Ministerul Mediului şi Pădurilor îndeplineşte atribuţiile şi răspunderile ordonatorilor principali de credite bugetare, stabilite prin Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, iar Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva şi structurile teritoriale de specialitate din subordinea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură au calitatea de autoritate contractantă.

    ART. 3
    Virarea şi decontarea sumelor din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică se vor efectua în conformitate cu Normele metodologice privind finanţarea investiţiilor instituţiilor publice prin trezoreria statului, aprobate prin Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 2.487/1996, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 4
    Potrivit reglementărilor legale, din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică se asigură:
    a) finanţarea cercetării, proiectării şi executării lucrărilor prevăzute în proiectele de amenajare, ameliorare şi punere în valoare prin împădurire a terenurilor degradate constituite în perimetre de ameliorare;
    b) finanţarea întocmirii de studii şi documentaţii tehnico-economice pentru realizarea perdelelor forestiere de protecţie;
    c) finanţarea împăduririi terenurilor pentru realizarea pe categorii a Sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie;
    d) compensaţia pierderii de venit corespunzător suprafeţei efectiv ocupate de perdelele forestiere de protecţie, prevăzută la art. 101 alin. (1) din Legea nr. 46/2008, cu modificările şi completările ulterioare.


    ART. 5
    (1) Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin direcţiile care au atribuţii în domeniu, întocmeşte şi aprobă bugetul de venituri şi cheltuieli, lista obiectivelor de investiţii - obiective noi, obiective în continuare şi programul de proiectare -, finanţate din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică.
    (2) Lista obiectivelor în continuare se elaborează pe baza propunerilor înaintate de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva - pentru obiectivele ce se execută pe terenurile proprietate publică a statului pe care aceasta le are în administrare, respectiv de structurile teritoriale de specialitate din subordinea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură - pentru celelalte categorii de terenuri.
    (3) Lista prevăzută la alin. (2) se întocmeşte potrivit documentaţiilor tehnico-economice, inventarelor de lucrări de la finele anului precedent şi rezultatelor controlului anual al regenerărilor, efectuat conform Normelor tehnice privind efectuarea controlului anual al regenerărilor.

    ART. 6
    (1) Proiectarea şi execuţia lucrărilor de amenajare, ameliorare şi punere în valoare prin împădurire a terenurilor degradate cuprinse în perimetrele de ameliorare se realizează, conform prevederilor legale, de către persoane juridice atestate de Ministerul Mediului şi Pădurilor.
    (2) Documentaţiile tehnico-economice se avizează de către Comisia tehnică de avizare pentru silvicultură şi de către Consiliul tehnico-economic al Ministerului Mediului şi Pădurilor şi se aprobă conform reglementărilor în vigoare.
    (3) Serviciile de proiectare şi execuţie a lucrărilor din lista aprobată a obiectivelor de investiţii finanţate din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică se realizează în conformitate cu reglementările privind achiziţiile publice.

    ART. 7
    (1) Decontarea lucrărilor de amenajare, ameliorare şi punere în valoare prin împădurire a terenurilor degradate, din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică, se efectuează de către Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin:
    a) Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, pe baza situaţiilor de lucrări aprobate de direcţiile silvice şi avizate de structurile teritoriale de specialitate din subordinea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură şi pe baza proceselor-verbale de recepţie - pentru lucrările executate pe terenuri situate în fondul forestier, preluate în proprietatea publică a statului şi administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva în acest scop;
    b) structurile teritoriale de specialitate din subordinea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, pe baza situaţiilor de lucrări întocmite de executantul lucrărilor, însuşite de proprietarul terenului, verificate şi aprobate de structurile teritoriale de specialitate din subordinea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, şi pe baza proceselor-verbale de recepţie - pentru lucrările executate pe alte categorii de terenuri decât cele prevăzute la lit. a).

    (2) Recuperarea fondurilor investite, în situaţia în care deţinătorul sau administratorul terenului cuprins în obiectivul de investiţii sistează lucrările în amplasamente cu lucrări în continuare, se va face prin executare silită.

    ART. 8
    (1) Decontarea lucrărilor se asigură prin Trezoreria Statului, prin contul 50.57 "Disponibil din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică" al Ministerului Mediului şi Pădurilor şi prin contul curent al Regiei Naţionale a Pădurilor- Romsilva.
    (2) În funcţie de derularea procesului investiţional şi de soldul Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică, Ministerul Mediului şi Pădurilor, în calitate de ordonator principal de credite, poate reactualiza în cursul anului, conform legislaţiei în vigoare, bugetul şi lista obiectivelor de investiţii care se finanţează din acest fond.

    ART. 9
    Soldul Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică rămas neutilizat la finele anului se reportează în anul următor şi se utilizează cu aceeaşi destinaţie.

    ART. 10
    (1) Evidenţierea în contabilitate a veniturilor, cheltuielilor şi a disponibilităţilor Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică se face potrivit Planului de conturi pentru instituţii publice, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.917/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia, cu modificările ulterioare, utilizându-se în principal următoarele conturi:
    - 550 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specială";
    – 481 "Decontări între instituţia superioară şi instituţiile subordonate";
    – 776 "Fonduri cu destinaţie specială", analitic 776.5057 "Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică";
    – 629.5057 "Cheltuieli din fonduri cu destinaţie specială".

    (2) Disponibilităţile, veniturile şi cheltuielile din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică se raportează în anexa nr. 14a la situaţiile financiare anuale şi trimestriale pentru instituţii publice, aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice.
    (3) Monografia privind înregistrarea în contabilitate a principalelor operaţiuni privind constituirea şi utilizarea Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică este prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.
    (4) Anual, direcţia cu atribuţii în domeniu din cadrul Ministerul Mediului şi Pădurilor comunică Direcţiei generale păduri din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, până la data de 31 ianuarie a anului următor, balanţa de venituri şi cheltuieli pentru Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică.

    ART. 11
    (1) Pentru lucrările executate se va organiza recepţia lucrărilor şi se va întocmi un proces-verbal de recepţie.
    (2) La finalizarea lucrărilor, respectiv la realizarea stării de masiv a plantaţiilor, se organizează recepţia finală şi se întocmeşte procesul-verbal de recepţie finală.
    (3) Recepţia lucrărilor se face de către comisii de specialişti numite de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva - pentru obiectivele de investiţii situate pe terenurile proprietate publică a statului pe care le are în administrare, respectiv de structura teritorială de specialitate din subordinea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură - pentru obiectivele de investiţii situate pe celelalte categorii de terenuri.
    (4) Comisiile de recepţie sunt constituite din 5-7 membri, din care trebuie să facă parte şi:
    - reprezentantul deţinătorului cu orice titlu al terenului;
    – reprezentantul structurii teritoriale silvice din subordinea Ministerului Mediului şi Pădurilor;
    – reprezentantul unităţii specializate pentru executarea lucrării de împădurire;
    – reprezentantul administraţiei publice locale pe teritoriul căreia se află lucrările executate.

    (5) Comisia de recepţie are obligaţia de a verifica dacă au fost executate toate lucrările de amenajare şi ameliorare la parametrii prevăzuţi în documentaţia tehnico-economică aprobată.
    (6) În situaţia în care lucrările de amenajare şi ameliorare nu au fost executate la parametrii prevăzuţi în documentaţia tehnico-economică aprobată, Comisia de recepţie, în termen de 10 zile de la constatare, notifică executantului, în vederea remedierii lucrărilor, stabilindu-se un termen în acest scop.
    (7) În situaţia în care lucrările de amenajare şi ameliorare au fost executate la parametrii prevăzuţi în documentaţia tehnico-economică aprobată, Comisia de recepţie procedează la predarea-primirea lucrărilor finalizate, prin proces-verbal încheiat între executantul lucrărilor, deţinătorii terenurilor, reprezentantul structurii teritoriale de specialitate din subordinea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură şi reprezentantul administraţiei publice locale pe teritoriul căreia se află lucrările executate, după caz.
    (8) În actul de predare-primire se vor specifică:
    a) suprafaţa şi lucrările de amenajare şi ameliorare aferente realizate;
    b) mijloacele fixe realizate;
    c) fondurile utilizate;
    d) recomandările şi obligaţiile privind respectarea regimului silvic de către deţinătorul terenului.


    ANEXA

    la normele metodologice
    MONOGRAFIA
    privind înregistrarea în contabilitate a principalelor
    operaţiuni privind constituirea şi utilizarea
    Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică

┌────┬─────────────────┬─────────────────────┐
│Nr. │La Ministerul │ │
│crt.│Mediului şi │Simbol cont │
│ │Pădurilor │ │
├────┼─────────────────┼────────┬────────────┤
│ │Încasarea taxelor│ │ │
│ │datorate de │ │ │
│ │persoanele fizice│ │ │
│ │şi juridice, │ │ │
│1. │potrivit legii, │562.5057│776.5057 │
│ │pentru scoaterea │ │ │
│ │definitivă din │ │ │
│ │circuitul silvic │ │ │
│ │a terenurilor │ │ │
├────┼─────────────────┼────────┼────────────┤
│ │Înregistrarea │ │ │
│ │dobânzii │ │ │
│2. │calculate pentru │562.5057│776.5057 │
│ │disponibilităţile│ │ │
│ │aflate în cont │ │ │
├────┼─────────────────┼────────┼────────────┤
│ │Transmiterea │ │ │
│ │sumelor la │ │ │
│ │inspectoratul │ │562.5057 │
│3. │teritorial de │481.5057│înregistrare│
│ │regim silvic şi │ │în roşu │
│ │de vânătoare │ │ │
│ │pentru efectuarea│ │ │
│ │cheltuielilor │ │ │
├────┼─────────────────┼────────┼────────────┤
│ │Transmiterea │ │ │
│ │sumelor la Regia │ │ │
│ │Naţională a │ │ │
│4. │Pădurilor - │562.5057│776.5057 │
│ │Romsilva pentru │ │ │
│ │efectuarea │ │ │
│ │cheltuielilor │ │ │
├────┼─────────────────┼────────┼────────────┤
│ │La sfârşitul │ │ │
│ │anului, │ │ │
│5. │închiderea │776.5057│121 │
│ │contului de │ │ │
│ │venituri │ │ │
├────┼─────────────────┼────────┼────────────┤
│ │Încasarea │ │ │
│ │garanţiilor │ │ │
│6. │pentru scoaterea │550.5057│4621.83 │
│ │temporară a │ │ │
│ │terenurilor din │ │ │
│ │circuitul silvic │ │ │
├────┼─────────────────┼────────┼────────────┤
│ │Restituirea │ │ │
│ │garanţiilor │ │4621.83 │
│7. │pentru scoaterea │550.5057│înregistrare│
│ │temporară a │ │în roşu │
│ │terenurilor din │ │ │
│ │circuitul silvic │ │ │
├────┴─────────────────┴────────┴────────────┤
│La Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva │
│(RNP) │
├────┬─────────────────┬────────┬────────────┤
│ │Pentru sumele │ │ │
│ │primite de RNP de│ │ │
│8. │la Ministerul │5121 │4722 │
│ │Mediului şi │ │ │
│ │Pădurilor │ │ │
├────┼─────────────────┼────────┼────────────┤
│ │Înregistrarea │23113 │404 │
│ │investiţiei │ │ │
│ │efectuate de RNP ├────────┼────────────┤
│9. │(cu întreaga │404 │5121 │
│ │valoare, inclusiv│ │ │
│ │TVA) (garanţia de├────────┼────────────┤
│ │bună execuţie de │404 │167 │
│ │5%) │ │ │
├────┼─────────────────┼────────┼────────────┤
│ │Înregistrarea │ │ │
│ │consumului din │4722 │23113 │
│ │Fondul de │ │ │
│10. │ameliorare a ├────────┼────────────┤
│ │fondului funciar │ │ │
│ │cu destinaţie │47511 │23112 │
│ │silvică │ │ │
├────┼─────────────────┼────────┼────────────┤
│ │Înregistrarea la │ │ │
│ │10 ani când se │ │ │
│ │atinge starea de │ │ │
│11. │masiv şi se face │4722 │23113 │
│ │recepţia finală │ │ │
│ │(înregistrare │ │ │
│ │extracontabilă) │ │ │
├────┴─────────────────┴────────┴────────────┤
│La autoritatea teritorială competentă a │
│Ministerului Mediului şi Pădurilor │
├────┬─────────────────┬────────┬────────────┤
│ │Evidenţierea │ │ │
│ │sumelor de la │ │ │
│ │Ministerul │ │ │
│ │Mediului şi │ │ │
│12. │Pădurilor │562.5057│481.5057 │
│ │distinct pentru │ │ │
│ │efectuarea │ │ │
│ │cheltuielilor │ │ │
│ │prevăzute în │ │ │
│ │bugetul aprobat │ │ │
├────┼─────────────────┼────────┼────────────┤
│ │Efectuarea │ │ │
│13. │investiţiei │404.5057│562.5057 │
│ │potrivit │ │ │
│ │bugetului aprobat│ │ │
├────┼─────────────────┼────────┼────────────┤
│ │Înregistrarea │ │ │
│14. │investiţiei în │231.5057│404.5057 │
│ │curs │ │ │
└────┴─────────────────┴────────┴────────────┘


    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016