Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 14 decembrie 2006  privind implementarea Hotărârii Guvernului nr. 1.700/2006 pentru aprobarea Programului strategic privind monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine clasice în România    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 14 decembrie 2006 privind implementarea Hotărârii Guvernului nr. 1.700/2006 pentru aprobarea Programului strategic privind monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine clasice în România

EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.039 din 28 decembrie 2006


    PARTEA I
    Plan de vaccinare orală de urgenţă a mistreţilor împotriva pestei porcine clasice

    CAP. I
    Introducere

    1.1. În baza prevederilor art. 20 din anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare cu privire la măsurile pentru controlul pestei porcine clasice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 707 şi 707 bis din 5 august 2005, ce transpune Directiva Consiliului 2001/89/CE, şi, în condiţiile în care s-a propus de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi s-a agreat de către statele membre efectuarea vaccinării de urgenţă a porcinelor din România împotriva pestei porcine clasice, România se obligă să trimită Comisiei Europene un plan care să descrie situaţia epidemiologică în relaţie cu pesta porcină clasică şi detaliile Programului strategic privind monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine clasice în România.
    1.2. Prezentarea situaţiei epidemiologice în relaţie cu pesta porcină clasică este necesară, deoarece România, prin condiţiile sale naturale, constituie un habitat favorabil existenţei populaţiei de mistreţi. Situaţia pestei porcine clasice la mistreţi în România nu a fost relevantă în ultimii ani, iar corelaţiile epidemiologice dintre pesta porcină clasică la mistreţi şi focarele identificate la porcinele domestice nu au fost pe deplin investigate, în condiţiile în care evoluţia pestei porcine clasice la porcinele domestice poate fi considerată endemică.
    1.3. În anul 2005 Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a pus în aplicare un program de examinare a tuturor mistreţilor împuşcaţi sau găsiţi morţi, această activitate însumând un număr de 10.382 de porcine. Rezultatele înregistrate la probele prelevate de la mistreţi şi cele 1.508 focare identificate la porcinele domestice demonstrează faptul că pesta porcină clasică este o problemă majoră în România.
    1.4. Vaccinarea porcinelor domestice împotriva pestei porcine clasice a fost interzisă pe teritoriul României, în gospodăriile populaţiei, în anul 2003, iar în exploataţiile comerciale, în anul 2005. Începând cu anul 2002, mistreţii sunt vaccinaţi oral împotriva pestei porcine clasice, în majoritatea judeţelor folosindu-se ouă ce conţin tulpina C.
    Vaccinarea a fost efectuată doar în timpul iernii; rezultatele supravegherii serologice efectuate în timpul ultimului sezon de vânătoare conduc la concluzia că această practică de vaccinare a fost ineficientă.
    1.5. Ca urmare a analizării evoluţiei pestei porcine clasice la mistreţi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a elaborat Hotărârea Guvernului nr. 1.700/2006 pentru aprobarea Programului strategic privind monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine clasice în România, o parte a acestui program fiind vaccinarea orală de urgenţă a mistreţilor.

    CAP. II
    Obiective ale campaniei de vaccinare şi parametrii de evaluare a eficienţei acesteia

    2.1. Mistreţii împuşcaţi sau găsiţi morţi în zona de vaccinare sunt supuşi examenelor de laborator pentru pestă porcină clasică, conform prevederilor art. 17 din anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005, ce transpune Directiva Consiliului 2001/89/CE, de către laboratoarele sanitare veterinare de stat din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, iar pentru cazuri de expertiză, de către Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Clasică din structura Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală.
    2.2. Evaluarea rezultatelor vaccinării se realizează separat, pe judeţe, pe grupe de vârstă şi pe sexe.
    2.3. Principiul de evaluare a eficienţei vaccinării îl constituie estimarea proporţiei dintre mistreţii serologic negativi şi incidenţa virusului-mistreţi virusologic pozitivi.
    Probele virusologic pozitive sunt investigate în primele 28 de zile după distribuirea momelilor, pentru tipizare în vederea diferenţierii dintre virusul vaccinal şi virusul sălbatic. Trimestrial se realizează tipizarea tulpinilor izolate.
    2.4. Ca rezultat al vaccinării orale, numărul mistreţilor imuni faţă de pesta porcină clasică va creşte, iar cel al mistreţilor susceptibili va scădea odată cu scăderea presiunii virale, în relaţie cu virusul pestei porcine clasice, în mediul silvatic. În acest fel se preconizează a se îndeplini dezideratele majore ale vaccinării: diminuarea presiunii virale în relaţie cu virusul pestei porcine clasice în mediul silvatic şi reducerea semnificativă a numărului de mistreţi afectaţi de boală.

    CAP. III
    Descrierea situaţiei epidemiologice

    3.1. În România se cresc aproximativ 4,9 milioane de porcine domestice, 20% din acestea fiind ţinute în exploataţii profesionale comerciale, restul de 3,95 milioane sunt ţinute în exploataţii nonprofesionale pentru consum familial, 1-5 porcine în fiecare exploataţie de acest tip, sau ca porcine semisălbatice, în partea de sud şi est a ţării, în special în Delta Dunării. Populaţia de mistreţi este de aproximativ 57.000 de porcine, conform estimărilor din perioada 2006-2007.
    3.2. Pesta porcină clasică a evoluat în ultimele decenii atât în exploataţiile profesionale de porcine, cât şi în exploataţiile nonprofesionale, dar până în anul 2001 nu a fost modificată internaţional. România a apărut în această perioadă pe lista ţărilor indemne de pestă porcină clasică, în care se practică vaccinarea. După anul 2001, pesta porcină clasică a fost notificată internaţional la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor şi la serviciile veterinare ale Comisiei Europene, aceasta permiţând elaborarea şi punerea în aplicare a unor programe de control şi eradicare. Pesta porcină clasică evoluează la mistreţi şi porcine domestice de mai mulţi ani. Evoluţia pestei porcine clasice poate fi considerată endemică, în condiţiile în care mai multe focare de boală au apărut în diverse părţi ale ţării, în special în partea centrală şi de vest. Datele epidemiologice disponibile relevă faptul că pesta porcină clasică difuzează continuu în teritoriu.
    3.3. În anul 2005 boala a fost diagnosticată la porcine domestice în 33 de judeţe. În luna septembrie 2003 România a adoptat o nouă legislaţie pentru pesta porcină clasică, în conformitate cu legislaţia comunitară ce reglementează această boală. Vaccinarea antipestoasă a fost iniţial interzisă în anul 2003 în 6 judeţe, apoi în 12 judeţe în anul 2004, după care a fost reluată la începutul anului 2005. Ca urmare a adoptării noii legislaţii comunitare prin Hotărârea Guvernului nr. 89/2006 pentru aprobarea Programului strategic privind monitorizarea, controlul şi eradicarea peste porcine clasice din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 141 din 15 februarie 2006, în România s-a interzis, începând cu 1 ianuarie 2006, vaccinarea antipestoasă atât la porcinele domestice, cât şi la mistreţi. Ca urmare a acestei decizii, datorită presiunii mari de virus în teritoriu a fost diagnosticat un număr mare de focare de pestă porcină clasică ce s-a constituit la un moment dat ca risc inacceptabil pentru serviciile veterinare şi pentru sistemele de creştere a porcinelor în România. În aceste condiţii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a solicitat Comisiei Europene şi a obţinut acordul oficial al acesteia de a elabora şi pune în aplicare o nouă strategie de management, control şi eradicare a bolii. Elementul esenţial al acestei strategii este vaccinarea de urgenţă a porcinelor domestice şi sălbatice, pentru a diminua pe cât posibil presiunea virală din teritoriu şi a facilita renunţarea definitivă la vaccinarea antipestoasă, fără implicarea unui risc epidemiologic deosebit.
    3.4. În ultimii 5 ani au fost înregistrate 48 de cazuri de pestă porcină clasică la mistreţi, în anul 2005 boala fiind diagnosticată la aceste animale doar în 6 judeţe.

    CAP. IV
    Definirea zonelor

    4.1. Zonă infectată - este definită conform art. 2 şi art. 15 alin. (2) lit. a), coroborat cu art. 16 alin. (7) lit. b) din anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005, ce transpune Directiva Consiliului 2001/89/CE.
    4.2. Zonă de vaccinare pentru porcinele domestice - teritoriul în care sunt localizate exploataţii profesionale şi nonprofesionale de porcine, unde boala evoluează endemic în majoritatea judeţelor. Monitorizarea aplicării Planului de vaccinare de urgenţă se va realiza în consecinţă în toate judeţele, de către direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
    4.3. Zonă de vaccinare pentru mistreţi - fondurile de vânătoare în care sunt identificate populaţii de mistreţi.
    4.4. Loc specific de vaccinare - locul ales de către personalul silvic din cadrul inspectoratelor teritoriale silvice şi pentru vânătoare judeţene, în colaborare cu medicul veterinar oficial, în care se distribuie hrană pentru mistreţi în vederea inducerii unui reflex condiţionat de loc, iar ulterior se distribuie momelile vaccinale în vederea imunizării orale a mistreţilor. În acest context, de la toţi mistreţii găsiţi morţi sau împuşcaţi şi de la un număr stabilit prin eşantionaj de la porcinele domestice, se vor preleva probe pentru efectuarea examenelor de laborator, în vederea depistării cazurilor pozitive şi pentru testarea eficienţei imunizării porcinelor.

    CAP. V
    Autorităţile competente care vor supraveghea şi vor coordona vaccinarea

    5.1. Stabilirea în detaliu a măsurilor ce trebuie puse în aplicare pentru monitorizarea implementării Programului se realizează de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pe baza propunerilor Direcţiei generale sanitare veterinare din cadrul acesteia.
    5.2. Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în cooperare cu instituţiile menţionate în anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.700/2006, sunt responsabile pentru implementarea şi monitorizarea măsurilor menţionate de acest program.
    5.3. Examenele de laborator pentru depistarea bolii la mistreţi sunt realizate de către laboratoarele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, abilitate pentru efectuarea investigaţiilor în vederea diagnosticării pestei porcine clasice. Pentru judeţele în care laboratoarele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor nu sunt abilitate pentru realizarea unor astfel de investigaţii, probele prelevate de la mistreţi se vor trimite la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală.
    5.4. Expertiza de diagnostic şi examenele pentru testarea eficienţei imunizărilor antipestoase la mistreţi se realizează de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală.
    5.5. Tipizarea şi caracterizarea tulpinilor de virus pestos porcin, precum şi definirea relaţiilor epidemiologice ale acestora sunt în responsabilitatea Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Clasică şi se realizează de către Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Biologie Moleculară şi Biochimie din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală.
    5.6. Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în cooperare cu inspectoratele teritoriale silvice şi de vânătoare coordonează campania locală de vaccinare antipestoasă.
    5.7. Grupul de experţi din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor examinează lunar rezultatele campaniei de vaccinare, prin analiza cazurilor pozitive diagnosticate la mistreţi şi a testelor referitoare la evaluarea eficacităţii vaccinării orale.
    5.8. Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în colaborare cu inspectoratele teritoriale silvice şi de vânătoare stabilesc până la sfârşitul lunii noiembrie 2006 numărul de mistreţi ce urmează a fi supuşi vaccinării în campania de vaccinare 2006-2007. Detaliile privind numărul şi vârsta porcinelor catagrafiate trebuie transmise Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor în vederea stabilirii numărului de momeli vaccinale necesare pentru întreaga campanie de vaccinare 2006-2007.
    5.9. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor transmite aceste date Institutului pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar care are responsabilitatea procurării momelilor vaccinale pentru anul 2007 şi distribuirea acestora direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe baza solicitărilor acestora.
    5.10. Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, gestionează momelile în condiţii corespunzătoare şi cu respectarea prevederilor producătorului şi le distribuie medicilor veterinari oficiali în momentul în care este preconizată efectuarea vaccinării orale de urgenţă, conform formularului menţionat la pct. 5.13.
    5.11. În baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.700/2006, personalul silvic, sub supravegherea medicului veterinar oficial, dispune momelile la locurile stabilite pentru a fi consumate de mistreţi.
    5.12. Cu ocazia vânătorilor, personalul silvic, sub supravegherea medicului veterinar oficial, prelevează probe pentru depistarea cazurilor de pestă porcină clasică şi pentru testarea eficacităţii imunizării orale. Probe similare se prelevează şi de la mistreţii morţi. Acestea se trimit la laboratoarele sanitare veterinare menţionate pentru realizarea investigaţiilor specifice.
    5.13. Formular pentru acceptarea momelilor de către medicii veterinari oficiali

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│Controlul acceptării momelilor │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
    Atenţie: Pentru fiecare loc de plasare se completează un formular!
                   Bifaţi căsuţele chestionarului!

Judeţ: .................... teren de vânătoare: ..........................


Localitate: ................. gestionar: ..............
Identificarea locului de plasare/Nr. cadastral .........

Informaţii despre locul de plasare
Dimensiune (mp): ........................

Localizare*): Pădure [] Conifere [] Foioase [] Mixtă [] Hăţiş []
               Câmpie [] Zonă verde [] Margine de pădure [] Altele.......

Vegetaţie: joasă, medie, înaltă,
                până la 10 cm [] până la 50 cm [] peste 50 cm []

Timp destinat momirii: tot anul [] ≥ 10 zile înainte de vaccinare []
                                     < 10 zile înainte de vaccinare []
                                                                   (.....zile)

Distribuţia │ Data │ ora │ Număr de │ Starea
momelilor: │ │ │ momeli │ momelilor
                                │ │ │ │ ------------
                                │ │ │ │decon-│conge-
                                │ │ │ │gelate│late
                 ───────────────┼───────┼───────┼──────────┼──────┼───────
                 vaccinarea 1 │ │ │ │ [] │ []
                 vaccinarea 2 │ │ │ │ [] │ []

Acoperirea momelilor:
Sol [] Adâncimea de săpat: ca. 5 cm [] Lăţime Mai adânc []
                                                  cazma [] (ca. cm)......

Alt mod de acoperire [] Care ?..........................

Control: vaccinarea 1: nu [] da [] vaccinarea 2: nu [] da []

Ultima momeală găsită după vaccinare:
 [] 1-3 zile [] 3-6 zile [] mai mult de 6 zile

momeli nefolosite: │ Total │ număr momeli distruse
(indicaţi: 0 or 1 ....) ───────────────┼──────────┼──────────────────────
                              vaccinarea 1 │ │
                              vaccinarea 2 │ │

Acceptarea locului de plasare: nefolosit [] folosit [] de:
                                 -< 5 mistreţi [] )
                                  - 5-10 mistreţi [] )
                              -> 10 mistreţi [] )
                                 - număr necunoscut [] )

┌───────────────┬─────┬──────┬────┬────┬──────┬──────┬─────┬────┬────┬───────┐
│Animale │Vulpe│Bursuc│Jder│Cerb│Capri-│Cioara│Coţo-│Urs │Lup │Altele │
│competitoare** │ │ │ │ │ oara │ │fana │ │ │(.....)│
├───────────────┼─────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┼────┼────┼───────┤
│vaccinarea 1: │ [] │ [] │ [] │ [] │ [] │ [] │ [] │ [] │ [] │ [] │
│ nu [] │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ da [] │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┼────┼────┼───────┤
│vaccinarea 2: │ [] │ [] │ [] │ [] │ [] │ [] │ [] │ [] │ [] │ [] │
│ nu [] │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ da [] │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┼────┼────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────────┴─────┴──────┴────┴────┴──────┴──────┴─────┴────┴────┴───────┘

Data începutului vânătorii după vaccinare?.............................


............................
    Data/Nume/Semnătura


    Va rugăm trimiteţi acest formular la DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU
SIGURANŢA ALIMENTELOR în cel mult 10 zile după a doua vaccinare.

---------
    *) Bifaţi doar câte o căsuţă
    **) Mai multe opţiuni posibile



    CAP. VI
    Aria geografică de vaccinare

    Sunt incluse următoarele judeţe:
┌─────────────────────┬──────────────────┬───────────────────┬───────────────┐
│ judeţul │ dimensiunea-kmp │ dimensiunea ariei │ Număr fonduri │
│ │ │ de Vânătoare-kmp │ de vânătoare │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│ALBA***) │ 5872,73 │ 2256,83 │ 54 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│ARAD*) │ 7431,13 │ 2153,65 │ 74 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│ARGEŞ***) │ 6419,33 │ 2640,36 │ 51 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│BACĂU***) │ 6113,41 │ 2700,88 │ 56 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│BIHOR***) │ 7005,52 │ 1779,89 │ 70 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│BISTRIŢA-NĂSĂUD │ 4968,87 │ 1766,66 │ 39 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│BOTOŞANI │ 4491,66 │ 363,10 │ 49 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│BRĂILA │ 4629,55 │ 1876,26 │ 50 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│BRAŞOV***) │ 5099,32 │ 486,12 │ 45 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│BUCUREŞTI │ - │ - │ - │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│BUZĂU***) │ 5736,83 │ 1562,70 │ 58 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│CĂLĂRAŞI │ 4837,25 │ 363,10 │ 50 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│CARAŞ-SEVERIN**) │ 8274,45 │ 4128,50 │ 76 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│CLUJ**) │ 5994,07 │ 1683,19 │ 56 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│CONSTANŢA │ 6583,44 │ 178,81 │ 56 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│COVASNA***) │ 3704,66 │ 1730,40 │ 34 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│DÂMBOVIŢA │ 3685,59 │ 1099,53 │ 41 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│DOLJ │ 6931,49 │ 602,20 │ 73 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│GALAŢI │ 4183,12 │ 610,50 │ 86 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│GIURGIU │ 3274,31 │ 609,78 │ 43 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│GORJ***) │ 4972,45 │ 2152,00 │ 44 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│HARGHITA**) │ 5939,44 │ 1990,96 │ 45 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│HUNEDOARA**) │ 6764,46 │ 3394,11 │ 70 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│IALOMIŢA │ 4244,27 │ 229,19 │ 46 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│IAŞI │ 5188,74 │ 1011,12 │ 55 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│ILFOV │ 1577,52 │ 236,16 │ 22 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│MARAMUREŞ***) │ 5857,43 │ 2504,61 │ 54 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│MEHEDINŢI***) │ 4817,19 │ 1254,60 │ 43 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│MUREŞ**) │ 6398,08 │ 1961,05 │ 63 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│NEAMŢ │ 5359,86 │ 2515,50 │ 51 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│OLT │ 4929,73 │ 437,86 │ 33 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│PRAHOVA***) │ 4112,04 │ 1412,80 │ 53 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│SĂLAJ │ 3541,25 │ 959,00 │ 33 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│SATU MARE │ 3978,91 │ 586,80 │ 49 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│SIBIU**) │ 5217,77 │ 1575,20 │ 46 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│SUCEAVA**) │ 7862,06 │ 4236,85 │ 71 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│TELEORMAN │ 5630,94 │ 675,67 │ 62 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│TIMIŞ***) │ 8272,68 │ 1202,49 │ 86 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│TULCEA***) │ 5987,01 │ 1149,32 │ 54 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│VÂLCEA***) │ 5292,65 │ 2670,32 │ 47 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│VASLUI │ 4776,55 │ 695,06 │ 49 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│VRANCEA***) │ 4543,40 │ 1780,26 │ 44 │
├─────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│TOTAL │ 220492,17 │ 63246,49 │ 2095 │
└─────────────────────┴──────────────────┴───────────────────┴───────────────┘

    Zona de vaccinare are aproximativ 63246,49 kmp.
    *) Judeţ cu peste 3000 de mistreţi;
    **) Judeţe cu un număr între 2000 şi 3000 de mistreţi;
    ***) Judeţe cu un număr între 1000 şi 2000 de mistreţi;
    Restul judeţelor au sub 1000 de mistreţi.


    CAP. VII
    Procedura de vaccinare şi vaccinul utilizat

    7.1. Obiectivele programului de vaccinare de urgenţă sunt următoarele:
    a) asigurarea unei perioade de linişte epidemiologică prin protejarea populaţiei de mistreţi împotriva virusului pestei porcine clasice, astfel încât boala să nu mai prezinte un risc major pentru populaţia de porcine domestice;
    b) menţinerea statusului imun al mistreţilor din mediul silvic, pentru a fi protejaţi împotriva virusului PPC;
    c) monitorizarea continuă a efectivelor de mistreţi prin examen anatomopatologic şi de laborator efectuat la toţi mistreţii morţi sau vânaţi;
    d) diminuarea presiunii virale în relaţia cu virusul pestei porcine clasice în mediul silvic şi reducerea semnificativă a numărului de mistreţi afectaţi de boală;
    e) reducerea costurilor pentru realizarea programului de eradicare a bolii.
    7.2. Vaccinul utilizat pentru vaccinarea orală de urgenţă a mistreţilor este un vaccin viu cu capsulă vaccinală-blister ce trebuie să conţină un anumit număr de mililitri de vaccin ce este încorporat într-un înveliş protector care îl protejează faţă de variaţiile de temperatură din mediul extern.
    7.3. Vaccinul conţine tulpina virală vie atenuată "C", având un titru de ≥10^4.5 TCID(50)/doză. Virusul vaccinal este preluat de către mistreţi după distrugerea capsulei protectoare. Dacă este preluată întreaga cantitate de suspensie dintr-o momeală, doza vaccinală este suficientă pentru imunizarea unui mistreţ, astfel încât acesta nu mai este receptiv la virusul sălbatic, indiferent de concentraţia acestuia în alimente.
    7.4. Vaccinul este congelat şi poate fi păstrat în această stare mai multe luni. La temperatura de +4°C vaccinul poate rezista până la 3 săptămâni.
    7.5. Personalul silvic din cadrul inspectoratelor teritoriale silvice şi de vânătoare judeţene are responsabilitatea plasării momelilor vaccinale în locurile stabilite, în coordonarea şi sub supravegherea medicului veterinar oficial. Plasarea momelilor se efectuează manual, iar acestea trebuie să fie acoperite cu pământ în strat subţire, pentru evitarea inactivării virusului prin variaţii de temperatură şi a consumului momelilor de către animale competitoare din acelaşi biotop. Plasarea momelilor se efectuează după 10-14 zile, în momentul în care se consideră că mistreţii şi-au format reflex condiţionat faţă de locurile specifice de vaccinare, prin administrarea în aceste locuri, în perioada menţionată, de hrană pentru inducerea reflexului condiţionat.
    7.6. Trebuie să se efectueze 3 campanii de vaccinare - primăvara, vara şi toamna -, începând din primăvara anului 2007. Fiecare campanie constă în două vaccinări efectuate la interval de 28 de zile. În fiecare loc specific de vaccinare trebuie să fie plasate 20-40 de momeli vaccinale, în funcţie de densitatea mistreţilor din zona de vaccinare respectivă. În zona de vaccinare, locurile specifice de vaccinare trebuie să fie instituite la distanţă de aproximativ 2 km.
    7.7. După fiecare plasare de momeli, se interzice vânătoarea la locurile specifice de vaccinare timp de 4 zile, pentru a nu deranja mistreţii şi a se asigura consumul în totalitate al momelilor. Momelile neconsumate şi eventual capsulele momelilor consumate sunt colectate de către vânători, după perioada menţionată, şi returnate prin responsabilitatea medicului veterinar oficial la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
    7.8. Distribuirea momelilor vaccinale este organizată de medicul veterinar oficial de la circumscripţia zonală. Acesta notifică direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, cu privire la datele referitoare la efectuarea vaccinării orale de urgenţă a mistreţilor, conform formularului menţionat la pct. 7.23.
    7.9. Preţul unei momeli vaccinale trebuie să fie aproximativ 1 euro. Respectându-se distanţa de aproximativ 2 km dintre locurile specifice de vaccinare în cadrul unei zone de vaccinare de aproximativ 63.000 kmp, rezultă 31.500 de locuri specifice de vaccinare. Prin plasarea a cel puţin 20 de momeli în fiecare loc specific de vaccinare rezultă un necesar total de 630.000 de momeli pentru fiecare campanie de vaccinare, astfel încât pentru cele 3 campanii de vaccinare preconizate pentru anul 2007 sunt necesare 3.840.000 de momeli.
    7.10. Costul estimativ pentru transportul momelilor: 400.000 euro.
    7.11. Costul estimativ pentru stocare şi distribuţie: 200.000 euro.
    7.12. Costul estimativ pentru examenele de laborator ce trebuie efectuate la probele prelevate de la mistreţi: (16.000 x 4,7) + (16.000 x 1,2) = 94.400 euro + 36.800 (recoltări de probe) = 131.200 euro.
    7.13. Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, organizează activităţi de informare a populaţiei şi de instruire a personalului propriu şi personalului silvic cu referire la modalităţile practice detaliate de efectuare a vaccinării orale de urgenţă contra pestei porcine clasice, monitorizarea mistreţilor vaccinali şi prelevarea de probe în vederea efectuării examenelor de laborator.
    7.14. În vederea obţinerii unei imunizări eficiente a mistreţilor din categoria tineret, pentru vaccinarea acestora trebuie să se utilizeze cuşti de aproximativ 1,5 m înălţime, confecţionate din bare situate la distanţă între ele, încât să permită accesul înăuntru doar al purceilor mici.
    7.15. Locul specific de vaccinare trebuie să aibă o arie suficient de mare, care să permită accesul tuturor mistreţilor din arealul arondat. Aceasta trebuie să aibă cel puţin 200 mp.
    7.16. Durata vaccinării de urgenţă a mistreţilor este de 3 ani. Această durată se poate prelungi în situaţii epidemiologice nefavorabile sau când riscul privind pesta porcină clasică se menţine intolerabil. Vaccinarea de urgenţă a mistreţilor trebuie să continue cel puţin un an după ultimul caz de boală diagnosticat la mistreţi.
    7.17. Concomitent cu aplicarea vaccinării orale de urgenţă şi a măsurilor sanitare veterinare complementare acesteia, autorităţile silvice trebuie să pună în aplicare o strategie de reducere a numărului de mistreţi la un nivel care să nu afecteze supravieţuirea acestei specii, în special diminuarea anuală a numărului de mistreţi din categoria tineret, aceştia constituind principalul element de risc în lanţul epidemiologic al bolii.
    7.18. Numărul de mistreţi ce trebuie vaccinaţi se determină pe baza unor evaluări efectuate de personalul silvic din cadrul inspectoratelor teritoriale silvice şi de vânătoare, de paznici, vânători, gestionari ai fondurilor de vânătoare, la sfârşitul fiecărui sezon de vânătoare. Numărul de mistreţi ce trebuie vaccinaţi în primăvara anului 2007 este de aproximativ 57.000.
    7.19. Numărul estimat de mistreţi ce trebuie vaccinaţi în fiecare judeţ, în anul 2007, precum şi cota de vânat estimată sunt menţionate în următorul tabel:

┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
│ judeţ │ nr. mistreţi estimaţi │ nr. mistreţi estimaţi │
│ │ │ de a fi vânaţi │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ ALBA │ 1738 │ 594 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ ARAD │ 3748 │ 1297 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ ARGEŞ │ 1866 │ 416 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ BACĂU │ 1334 │ 296 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ BIHOR │ 2176 │ 728 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ BISTRIŢA │ 881 │ 216 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ BRAŞOV │ 1682 │ 402 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ BRĂILA │ 324 │ 119 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ BOTOŞANI │ 613 │ 143 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ BUZĂU │ 1335 │ 404 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ CARAŞ │ 2642 │ 432 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ CĂLĂRAŞI │ 915 │ 465 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ CLUJ │ 2124 │ 616 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ CONSTANŢA │ 633 │ 261 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ COVASNA │ 2125 │ 657 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ DÂMBOVIŢA │ 483 │ 66 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ DOLJ │ 550 │ 198 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ GALAŢI │ 494 │ 167 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ GIURGIU │ 517 │ 242 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ GORJ │ 1128 │ 110 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ HARGHITA │ 3018 │ 1074 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ HUNEDOARA │ 2505 │ 621 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ IALOMIŢA │ 589 │ 301 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ IAŞI │ 822 │ 267 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ ILFOV │ 460 │ 145 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ MARAMUREŞ │ 1403 │ 223 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ MEHEDINŢI │ 956 │ 148 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ MUREŞ │ 2647 │ 997 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ NEAMŢ │ 1018 │ 159 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ OLT │ 841 │ 279 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ PRAHOVA │ 1133 │ 169 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ SATU MARE │ 963 │ 355 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ SĂLAJ │ 1019 │ 336 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ SIBIU │ 2276 │ 536 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ SUCEAVA │ 2548 │ 365 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ TELEORMAN │ 903 │ 392 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ TIMIŞ │ 1899 │ 694 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ TULCEA │ 1195 │ 377 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ VASLUI │ 703 │ 149 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ VÂLCEA │ 1332 │ 348 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ VRANCEA │ 1187 │ 272 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ TOTAL │ 56725 │ 16036 │
└─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘


    7.20. Cota anuală de vânătoare este formată din aproximativ 30% mistreţi din categoria tineret, 10% mistreţi subadulţi şi 60% mistreţi adulţi.
    7.21. În aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 1.700/2006, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale trebuie să elaboreze şi să pună în aplicare un plan anual de reducere a numărului de mistreţi, în special a celor din categoria tineret. Măsurile privind reducerea populaţiei, în special a mistreţilor tineri, vor face obiectul unui proiect legislativ.
    7.22. Vânarea mistreţilor din categoria tineret imediat după fătare constituie elementul esenţial pentru diminuarea populaţiei de mistreţi şi a presiunii virale în teritoriu, aceştia fiind purtători şi eliminatori de virus.
    7.23. Formular pentru înregistrarea datelor privind vaccinarea orală a mistreţilor contra pestei porcine clasice:

┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Înregistrarea datelor privind vaccinarea orală a mistreţilor împotriva │
│ pestei porcine clasice de către DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ Şi PENTRU │
│ SIGURANŢA ALIMENTELOR │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ Şi PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR:
    .........................................................................
    Identificarea campaniei de vaccinare:
    ................................................
    Datele vaccinărilor:
    ..........................................................
    Datele livrării momelilor:..........................
    Numărul seriei momelilor:....................
    Depozitarea:
                   Locul:..................................
                   Temperatura de depozitare:..............

    Data livrării momelilor către vânători:
                   vaccinarea 1............................
                   vaccinarea 2:...........................

    Temperatura exterioară în primele 3 zile de vaccinare:
    vaccinarea 1:
         ziua 1 ziua 2 ziua 3
     ............... ............. ..............

    vaccinarea 2.:
        ziua 1 ziua 2 ziua 3
     ............... ............. ..............

    Condiţii Atmosferice:
    vaccinarea 1: Noros [] Senin [] Însorit [] Ploios [] Îngheţat []
                      Vreme schimbătoare [] Ninsoare []

    vaccinarea 2: Noros [] Senin [] Însorit [] Ploios [] Îngheţat []
                      Vreme schimbătoare [] Ninsoare []

    Numărul de locuri de plasare în judeţ:................

      ................................
       Data/Nume/Semnătura/Ştampila


    Vă rugăm, trimiteţi acest formular la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în cei mult 10 zile de la a doua vaccinare.

    7.24. Procedura de vaccinare de urgenţă se aplică mistreţilor din mediul silvatic şi porcinelor semisălbatice din Delta Dunării şi Balta Brăilei.
    7.25. Realizarea vaccinării de urgenţă a mistreţilor presupune îndeplinirea unor măsuri pregătitoare, pregătirea condiţiilor pentru realizarea vaccinării şi etapizarea acestora în 3 faze de vaccinare.
    7.26. Gestionarii fondurilor de vânătoare trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pregătitoare pentru vaccinarea de urgenţă:
    (i) la sfârşitul sezonului de vânătoare efectuează catagrafia populaţiei de mistreţi de pe fiecare fond de vânătoare, stabilind numărul de mistreţi ce urmează să fie vaccinaţi în primăvara anului 2007;
    (ii) înaintează o solicitare scrisă direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru asigurarea necesarului de momeli vaccinale şi pentru eliberarea reţetei cu timbru sec;
    (iii) stabilesc necesarul de momeli vaccinale pentru fiecare fond de vânătoare;
    (iv) stabilesc responsabili care plasează momelile, sub supraveghere sanitară veterinară;
    (v) realizează instruirea teoretică şi practică a responsabililor stabiliţi şi a medicilor veterinari oficiali şi de liberă practică împuterniciţi, care participă la acţiunea de imunizare orală a mistreţilor.
    7.27. Pentru realizarea în condiţii corespunzătoare a vaccinării de urgenţă, gestionarii fondurilor de vânătoare, proprietarii porcinelor semisălbatice din Delta Dunării şi Balta Brăilei, medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi asigură:
    (i) transportul, depozitarea şi manipularea momelilor vaccinale în condiţiile precizate de producător;
    (ii) purtarea obligatorie a echipamentului de protecţie constituit din: halat, bonetă, salopetă, combinezon de unică folosinţă, cizme de cauciuc şi mănuşi de unică folosinţă;
    (iii) ustensilele necesare plasării momelilor vaccinale;
    (iv) necesarul de furaje la locurile de administrare a vaccinului;
    (v) formularele necesare întocmirii evidenţelor sanitare veterinare ce constau în: harta zonei de vaccinare, formular pentru acceptarea momelilor, formular pentru înregistrarea datelor privind imunizarea orală a mistreţilor împotriva pestei porcine clasice, formular pentru examinarea de laborator a mistreţilor.
    7.28. Pentru efectuarea vaccinării, personalul responsabil, instruit pentru aplicarea momelilor, sub coordonarea şi supravegherea medicului veterinar oficial sau de liberă practică împuternicit, asigură:
    (i) stabilirea locurilor de aplicare a momelilor vaccinale pe fiecare fond de vânătoare;
    (ii) marcarea locurilor unde sunt administrate momelile vaccinale;
    (iii) furajarea continuă a mistreţilor pe o perioadă de 10-14 zile înainte de plasarea momelilor vaccinale;
    (iv) plasarea momelilor vaccinale şi a furajului în gropi cu adâncimea de 10 cm, plasate în perimetrul delimitat din 2 în 2 metri şi acoperite cu pământ ce nu trebuie tasat, în vederea protejării vaccinului;
    (v) interzicerea vânătorilor şi a circulaţiei persoanelor în zonele specifice de vaccinare;
    (vi) colectarea momelilor vaccinale neconsumate şi a capsulelor după 5 zile de la administrarea acestora, în vederea predării acestora la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.

    CAP. VIII
    Măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului vaccinal la porcii domestici

    8.1. Pentru prevenirea răspândirii virusului vaccinal la porcii domestici, momelile trebuie plasate manual în locurile specifice de vaccinare. Momelile trebuie îngropate în sol, la o adâncime de cel mult 20 cm, împreună cu un ştiulete de porumb, pentru a le proteja faţă de variaţiile de temperatură din mediu şi faţă de animalele din alte specii existente în biotop.
    8.2. Măsurile ce se aplică pentru porcinele domestice şi mistreţi în zona infectată sunt cele prevăzute de Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005, ce transpune Directiva Consiliului 2001/89/CE; în plus faţă de acestea, în vecinătatea fondurilor de vânătoare în care se aplică vaccinarea orală de urgenţă a mistreţilor se iau următoarele măsuri:
    a) interzicerea creşterii porcinelor domestice în libertate;
    b) gestionarea resturilor menajere, a gunoiului şi aşternutului în exploataţiile nonprofesionale şi profesionale, astfel încât acestea să nu vină în contact sau să fie accesibile mistreţilor;
    c) îndepărtarea adecvată a intestinelor, după prelevarea de probe, indiferent dacă aceasta se efectuează la locul uciderii sau într-o unitate specializată;
    d) interzicerea accesului vânătorilor în exploataţii profesionale şi în cele nonprofesionale - microfermă comercială cel puţin 21 de zile după participarea la vânători.
    8.3. Prelevarea de probe de la mistreţi şi examinarea de laborator se efectuează conform Manualului de diagnostic şi după cum prevede art. 17 alin. (1) din Directiva 2001/89/CE.

    CAP. IX
    Măsuri suplimentare pentru controlul vânatului

    9.1. Fiecare mistreţ împuşcat trebuie marcat imediat de către personalul silvic din cadrul inspectoratelor teritoriale silvice şi de vânătoare, conform instrucţiunilor medicului veterinar oficial în a cărui arie de activitate are loc vânătoarea.
    9.2. Mistreţii vânaţi trebuie să fie transportaţi, prin responsabilitatea personalului silvic responsabil de vânătoare, la depozitele speciale în care vânatul se ţine o anumită perioadă. Pe durata transportului trebuie să se evite contactul direct sau indirect cu exploataţii profesionale şi nonprofesionale de porcine. Carcasele porcilor mistreţi se ţin în aceste depozite, din motive sanitare veterinare, până când rezultatele de laborator privind pesta porcină clasică sunt disponibile, pentru a se asigura trasabilitatea conform art. 16 alin. (7) lit. c) din Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005, ce transpune Directiva Consiliului 2001/89/CE. Probele prelevate de la mistreţi în depozitele speciale se trimit la laborator pentru efectuarea examenelor specifice pentru pesta porcină clasică, potrivit art. 16 alin. (7) lit. c) din Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005, ce transpune Directiva 2001/89/CE, fiind însoţite de formularul prevăzut la pct. 9.6, completat de medicul veterinar oficial în a cărui responsabilitate se află depozitul special. Copia acestui formular este păstrată la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor respectivă.
    9.3. În cazul unui rezultat pozitiv, o copie de pe buletinul de analiză se trimite la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor competentă şi la medicul veterinar oficial care a trimis probele spre examinare.
    9.4. Gestionarii depozitelor speciale în care se prelevează probe pentru examene de laborator sau cei ai fondurilor de vânătoare, atunci când prelevarea de probe s-a efectuat necorespunzător în momentul vânătorii, sunt responsabili pentru distrugerea cadavrelor şi carcaselor de mistreţi pentru care investigaţiile de laborator au relevat rezultate pozitive în relaţie cu pesta porcină clasică.
    9.5. Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, controlează distrugerea în siguranţă a cadavrelor şi a carcaselor de mistreţi ce fac obiectul prevederilor pct. 9.4. Măsurile trebuie să asigure că nicio carcasă provenită de la mistreţi la care investigaţiile de laborator au fost pozitive nu este scoasă din depozitul special sau din zona infectată, în cazul cadavrelor de mistreţi.
    9.6. Formular pentru examinarea de laborator a mistreţilor:

    Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor

    Formular pentru examinarea de laborator a mistreţilor

    Număr:.......... eliberat de: .............

    Expeditor:
    Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ............
    Tel:................ fax: ....................

    Veterinar privat............. Număr certificat: ......... Tel:.......
    ......... fax ..............

    Alte date
    .........................................................................
    .......................

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ Număr de identificare: organizaţia: │
│ ........................... │
│ - Nr cadastru: │
│ ........................... │
│┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ │
││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ │
│ ....................... │
│ │
│Fond Vânătoare: ................. │
│Probele: gestionar: │
│....................... │
│ │
│ │ vânător, (alţi): │
│ │ .............................. │
│categoria de vârstă: matur │ │
│ [] tineret │ probe luate de: │
│ ................ │ │
│ [] adult │ în: │
│ ................... │ │
├──────────────────────────────────────┤ │
│ │ │
│ sex: [] mascul │ │
│ [] femela │ mod de plată: [] │
├──────────────────────────────────────┤ [] proprietar │
│ date animal: .................. │ [] Veterinar privat │
│ [] vânat conform uzanţelor │ [] alţi: ................ │
│ [] vânat neconform uzanţelor ├───────────────────────────────────────┤
│ [] găsit mort │ De completat la laborator │
│ [] live │ │
├──────────────────────────────────────┤ │
│organe trimise: [] amigdale │ data intrării: ................. │
│ [] splina │ ora intrării: ................. │
│ [] rinichi │ mod de livrare: │
│ [] specializat │ │
│ [] inima ├───────────────────┐ [] curier │
│ ├───────────────────┤ │
│ [] sânge │ protocol │ [] express │
│ [] pilier diafragmatic├───────────────────┤ [] mail │
│ [] limfonoduli │ Nr.: │ [] alte │
│ alte: .............. │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ [] CSF │
│ examinări cerute: [] trichinellosis │
│ altele: ...................... │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Confirmarea proprietarului: Sunt de acord cu examinarea şi voi plăti costurile,
stabilite pe bază de înţelegere.

Cont bancar: ....................................
           ...................................
Număr de identificare a organizaţiei -


semnătura şi ştampila proprietarului semnătura şi ştampila expeditorului

În ..................................

Rezultatele vor fi trimise la: [] DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU
SIGURANŢA ALIMENTELOR [] Veterinar zonal [] ANSVSA

Formularul trebuie trimis separat pentru fiecare mistreţ în parte.


    CAP. X
    Costuri

    Fondurile pentru acţiunile cuprinse în planul de vaccinare orală de urgenţă a mistreţilor sunt suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

    PARTEA a II-a
    Planul de vaccinare de necesitate împotriva pestei porcine clasice în exploataţiile nonprofesionale de porcine

    CAP. I
    Obiectivele planului de vaccinare de necesitate a porcilor domestici din exploataţiile nonprofesionale

    1.1. Asigurarea imunizării porcinelor crescute în exploataţiile nonprofesionale
    1.2. Diminuarea semnificativă a presiunii virale la sfârşitul anului 2007
    1.3. Diminuarea riscului în relaţie cu pesta porcină clasică, astfel încât eventualele focare de boală ce pot apărea după interzicerea vaccinării la sfârşitul anului 2007 să nu constituie un risc intolerabil pentru sănătatea porcinelor, în general, şi, în special, a porcinelor domestice crescute în exploataţiile nonprofesionale
    1.4. Monitorizarea adecvată a porcinelor domestice în relaţie cu pesta porcină clasică
    1.5. Facilitarea interzicerii vaccinării antipestoase la sfârşitul planului de vaccinare de urgenţă
    1.6. Facilitarea aplicării conceptului de regionalizare în eventualitatea apariţiei unui număr redus de focare de pestă porcină clasică
    1.7. Facilitarea participării României la comerţul intracomunitar cu porcine vii, produse şi subproduse provenite de la acestea, precum şi cu carcase de mistreţi
    1.8. Corelarea planului privind vaccinarea de necesitate pentru porcinele din exploataţiile nonprofesionale cu planurile şi cu prevederile Programului strategic privind monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine clasice.

    CAP. II
    Descrierea situaţiei epidemiologice în perioada 2001-2006

    2.1. Interzicerea graduală a vaccinării preventive împotriva pestei porcine clasice în exploataţiile de porcine nonprofesionale, începând cu anul 2003, a avut drept consecinţă creşterea alarmantă a cazurilor de boală, în special în acest tip de exploataţie. Numărul de focare a crescut dramatic, în principal în anul 2005, când au fost înregistrate 1.508 focare. Situaţia focarelor de pestă porcină clasică diagnosticate de la data de 1 ianuarie 2006 la data de 15 septembrie 2006 constituie un element de risc major pentru serviciile veterinare şi pentru bugetul de stat, prin sumele alocate implementării măsurilor de control şi prin plata compensaţiilor către deţinătorii sau proprietarii de porcine afectaţi direct ori indirect de evoluţia bolii.
    Situaţia detaliată este prezentată în tabelul 1.

    Tabelul 1: Situaţia pestei porcine clasice 2001-septembrie 2006

┌───────────────────────┬───────┬────────┬────────┬────────┬────────┬──────────┐
│ │ 2001 │ 2002 │ 2003 │ 2004 │ 2005 │ 2006 │
│ │ │ │ │ │ │(15 sept.)│
├───────────────────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼────────┼──────────┤
│Cazuri de pestă porcină│ │ │ │ │ │ │
│clasică la porcine │ │ │ │ │ │ │
│domestice │ 1 │ 45 │ 155*) │ 180*) │ 1508*)│ 519**) │
├───────────────────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼────────┼──────────┤
│Porcine moarte de pestă│ │ │ │ │ │ │
│porcina clasică │ 13 │ 452 │ 1021 │ 634 │ 2982 │ 1111 │
├───────────────────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼────────┼──────────┤
│Porcine domestice ucise│ 0 │ 985 │ 3592 │ 1624 │ 8045 │ 2969 │
├───────────────────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼────────┼──────────┤
│Număr total de porcine │ │ │ │ │ │ │
│afectate │ 13 │ 1437 │ 4613 │ 2258 │ 11027 │ 4080 │
├───────────────────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼────────┼──────────┤
│Localităţi afectate │ 1 │ 45 │ 155 │ 161 │ 276 │ 309 │
├───────────────────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼────────┼──────────┤
│Judeţe afectate │ 1 │ 17 │ 16 │ 26 │ 33 │ 34 │
├───────────────────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼────────┼──────────┤
│Cazuri de pestă porcină│ │ │ │ │ │ │
│clasică la mistreţi │ 2 │ - │ 6 │ 4 │ 36 │ 6 │
│ │ │ │ │ │ │ │
└───────────────────────┴───────┴────────┴────────┴────────┴────────┴──────────┘
--------
    *) În 2003 şi 2004 întreaga localitate (sat) este considerată focar de boală
    **) Începând cu august 2005, exploataţia a fost considerată focar de boală


    CAP. III
    Procedura de vaccinare de urgenţă şi tipul de vaccin utilizat

    3.1. Campania de vaccinare de urgenţă urmează să se deruleze în 3 faze:
    a) prima fază începe la data de 20 decembrie 2006;
    b) faza a doua începe la data de 1 martie 2007;
    c) faza a treia începe la data de 1 septembrie 2007.
    3.2. Pentru vaccinarea de urgenţă a porcinelor din exploataţiile nonprofesionale se utilizează un vaccin viu atenuat convenţional.
    3.3. În cadrul primei faze a vaccinării de urgenţă se vaccinează toate porcinele din exploataţiile nonprofesionale în vârstă de peste 60 de zile.
    3.4. Campania de vaccinare este coordonată direct de medicul veterinar oficial, iar durata fiecărei faze nu trebuie să depăşească două luni.
    3.5. Până la finalizarea oficială a campaniei de vaccinare de urgenţă se interzice mişcarea în scop comercial a porcinelor vaccinate din exploataţiile nonprofesionale. După 21 de zile de la finalizarea vaccinării de urgenţă este permisă doar mişcarea de porcine vii din exploataţiile nonprofesionale - microfermă comercială, în condiţiile prevăzute de anexa nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1.700/2006.
    3.6. Vaccinarea de urgenţă trebuie să fie însoţită de respectarea următoarelor măsuri:
    a) iniţierea unei campanii de educaţie şi conştientizare a populaţiei, a proprietarilor sau a deţinătorilor de porcine, precum şi a medicilor veterinari oficiali şi de liberă practică împuterniciţi privind importanţa şi obiectivele vaccinării de urgenţă împotriva pestei porcine clasice şi a anunţării în cel mult 24 de ore a oricărei suspiciuni de îmbolnăvire a porcinelor;
    b) constituirea unui grup operaţional care are responsabilitatea monitorizării şi coordonării tuturor activităţilor corelate cu vaccinarea;
    c) utilizarea pentru efectuarea vaccinării a unui ac de inoculare pentru fiecare porc. În acest sens se va efectua o evaluare a porcinelor care urmează să fie vaccinate într-o perioadă de maximum 3 ore, pentru care se pregătesc cele necesare vaccinării;
    d) suplimentar sistemului de identificare a porcinelor prin crotalie auriculară, porcinele vaccinate de urgenţă trebuie să fie marcate prin tatuaj, prin folosirea literei "V" pe crupa dreaptă şi utilizarea unei substanţe colorante care să persiste cel puţin 6 luni;
    e) prin derogare de la lit. d), în perioada 20 decembrie 2006-1 ianuarie 2007, nu se aplică marcarea suplimentară prin tatuarea literei "V";
    f) proprietarii sau deţinătorii de exploataţii nonprofesionale trebuie să primească carnetul de sănătate individual al exploataţiei în care sunt înregistrate toate datele referitoare la vaccinarea de urgenţă şi cele legate de starea de sănătate a animalelor, după următorul model:

    Model
    DSVSA..............
    CSV..............
    Data............

                              CARNET DE SĂNĂTATE
          pentru urmărirea stării de sănătate a porcinelor domestice

                    Nume şi prenumele proprietarului
                             Codul Exploataţiei

┌────┬─────────┬─────┬──────┬──────┬────────┬──────┬──────┬──────┬─────────────┐
│Nr. │Data │ Nr. │Marca │Data │Examene │ Data │Alte │Obser-│ Semnătura │
│crt.│vizitării│porci│auri- │naşte-│clinice │imuni-│trata-│vaţii │ proprietar/ │
│ │exploa- │ │culară│rii │(inclu- │zării │mente │ │ medic │
│ │taţiei │ │ │luna/ │siv │ │ │ │ veterinar │
│ │ │ │ │an │termo- │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │metria │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │-C) │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┬──────┤
│ 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 6 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 7 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────┴─────┴──────┴──────┴────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┘

    Activităţile de transport a porcinelor ce provin din exploataţiile
nonprofesionale microfermă comercială

┌──────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│Date privind introducerea de porcine │Date privind porcinele livrate din │
│în exploataţie │exploataţii │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│1. Au fost introduse porcine sau │1. Au fost livrate porcine din exploa- │
│animale din alte specii, în exploa- │taţie de la data ultimei vizite? │
│taţie, de la data ultimei vizite? │ │
│[] da [] nu │ [] da [] nu │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│2. Data intrării, numărul şi originea │2. Data livrării, numărul de porcine │
│acestora: │livrate şi destinaţia acestora │
│3. Animalele introduse provin dintr-o │ │
│exploataţie în care se cresc şi │ │
│porcine? │ │
│[] da [] nu │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│4. Numele şi adresa persoanei care a │3. Dacă nu au fost transportate cu un │
│transportat porcinele sau alte specii │vehicul ce aparţine proprietarului │
│de animalele în exploataţie? │exploataţiei, se specifică numărul de │
│ │identificare al vehiculului şi numele │
│ │persoanei care a efectuat transportul │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│5. Transportul porcinelor sau al altor│4. Livrarea porcinelor la destinaţie a │
│specii de animale în exploataţie s-a │fost efectuată? │
│efectuat cu un vehicul al proprieta- │ [] de către proprietarul care a livrat│
│rului/deţinătorului exploataţiei? │ porcinele, fără a transporta şi alte │
│[] da [] nu │ specii de animale în acelaşi transport│
│ │ [] de către proprietarul care a livrat│
│ │ animalele, împreună cu alte specii de │
│ │ animale; │
│ │ [] de către un transportator autorizat│
│ │cu precizarea numelui şi a numărului de│
│ │autorizare al acestuia. │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│6. A fost acest vehicul de transport │5. Informaţii privind destinaţia porci-│
│împrumutat altor persoane? │nelor livrate din exploataţie │
│ [] da [] nu │a) Adresa destinaţiei de livrare │
│ │b) Dacă până la destinaţia de livrare, │
│ │porcinele au trecut prin alte exploata-│
│ │ţii de porcine sau centre de colectare │
│ │pentru porcine │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│7. Vehiculul utilizat a fost supus │ │
│dezinfecţiei înainte de transport? │ │
│[] da [] nu │ │
└──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘
    CSV............ Proprietar,
    Medic veterinar împuternicit


    g) pe bază de eşantionaj, prelevarea de probe de sânge de la porcine, înainte de vaccinare, pentru a se stabili statusul imunologic al acestora. De asemenea, prin aceeaşi procedură se prelevă probe de sânge de la porcine vaccinate, în conformitate cu procedura stabilită de Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pesta Porcină Clasică.
    3.7. În cadrul celei de-a doua faze de vaccinare de urgenţă se efectuează vaccinarea porcinelor cu vaccin viu atenuat convenţional, la interval de două luni de la prima vaccinare, astfel:
    a) toate porcinele care nu au fost vaccinate la prima campanie de vaccinare de urgenţă;
    b) toţi purceii proveniţi de la scroafe vaccinate, în vârstă de 8-9 săptămâni;
    c) toate porcinele nevaccinate introduse în efectiv.
    3.8. Vaccinarea de urgenţă din faza a doua trebuie să fie însoţită de respectarea următoarelor măsuri:
    a) iniţierea unei campanii de educaţie şi conştientizare a populaţiei, a proprietarilor sau deţinătorilor de porcine, precum şi a medicilor veterinari oficiali şi de liberă practică împuterniciţi privind importanţa şi obiectivele vaccinării de urgenţă împotriva pestei porcine clasice şi a anunţării în cel mult 24 de ore a oricărei suspiciuni de îmbolnăvire a porcinelor;
    b) în cazul confirmării unui focar de pestă porcină clasică, se efectuează investigaţii epidemiologice şi examinări de laborator în toate exploataţiile de porcine învecinate, în toate exploataţiile suspecte, precum şi în toate exploataţiile de contact;
    c) examinarea clinică a tuturor porcinelor din exploataţiile de porcine nonprofesionale trebuie realizată de două ori pe an, în conformitate cu prevederile Manualului de diagnostic;
    d) identificarea şi înregistrarea porcinelor din acest tip de exploataţii sunt realizate conform prevederilor legislative ce reglementează acest domeniu;
    e) suplimentar sistemului de identificare a porcinelor prin crotalie auriculară, porcinele vaccinate de urgenţă trebuie să fie marcate prin tatuaj, prin folosirea literei "V" pe crupa dreaptă şi utilizarea unei substanţe colorante care să persiste cel puţin 6 luni;
    f) numai porcinele vaccinate care provin din exploataţiile nonprofesionale - microfermă comercială pot fi comercializate pe piaţa locală;
    g) activităţile de transport al porcinelor care provin din exploataţiile nonprofesionale - microfermă comercială sunt înregistrate în registrul exploataţiei, menţionat în legislaţia specifică privind identificarea animalelor, în vederea facilitării trasabilităţii acestora;
    h) produsele şi subprodusele obţinute de la porcine vaccinate crescute în acest tip de exploataţii pot fi utilizate pentru consum familial, în cazul exploataţiilor nonprofesionale pentru consum familial;
    i) facilitarea achiziţionării de porcine pentru popularea exploataţiilor nonprofesionale, în special din exploataţii profesionale comerciale libere de pestă porcină clasică şi cu măsuri de biosecuritate corespunzătoare. Porcinele achiziţionate trebuie să fie vaccinate antipestos.
    3.9. În cadrul fazei a treia de vaccinare de urgenţă se vaccinează toate porcinele în vârstă de 60 de zile existente în exploataţii.
    3.10. Măsurile ce însoţesc activitatea de vaccinare, menţionate la fazele 1 şi 2, trebuie respectate şi pentru faza a treia a vaccinării de urgenţă.
    3.11. În funcţie de evaluarea situaţiei epidemiologice rezultate după cele trei faze de vaccinare de urgenţă se evaluează oportunitatea solicitării de către România a extinderii perioadei de vaccinare.
    3.12. Aprovizionarea, manipularea, depozitarea, distribuirea şi utilizarea vaccinului se realizează prin responsabilitatea direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu supervizarea medicului veterinar oficial. Pe parcursul desfăşurării acestor activităţi sunt acceptate pierderi de maximum 10% din cantitatea totală necesară de vaccin.
    3.13. Înregistrarea porcinelor vaccinate se face în carnetul de sănătate menţionat la pct. 3.6 lit. f) şi este însoţită de procesul-verbal de vaccinare de urgenţă, completat de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit care efectuează vaccinarea.
    3.14. Eliberarea vaccinului viu atenuat convenţional de către direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, utilizat pentru vaccinarea porcilor care îşi au originea în exploataţiile pentru consum familial, se realizează pe baza unei reţete cu timbru sec, aprobată de către medicul veterinar oficial în a cărui responsabilitate este exploataţia.
    3.15. Medicii veterinari oficiali şi cei de liberă practică împuterniciţi trebuie să respecte recomandările producătorului de vaccin în ceea ce priveşte transportul, manipularea, depozitarea şi utilizarea vaccinului.
    3.16. Atribuţiile medicilor veterinari oficiali şi ale celor de liberă practică ce au responsabilitatea realizării planului de vaccinare de urgenţă sunt:
    a) identificarea, înregistrarea şi marcarea porcinelor din exploataţiile nonprofesionale, precum şi înregistrarea acestor exploataţii;
    b) prezentarea unei solicitări oficiale către direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu referire la cantitatea necesară de vaccin;
    c) asigurarea transportului, manipulării, depozitării şi utilizării vaccinului, în conformitate cu cerinţele producătorului;
    d) realizarea examinărilor clinice în conformitate cu Manualul de diagnostic, incluzând controlul temperaturii porcinelor înaintea inoculării vaccinului;
    e) eliminarea de la vaccinarea de urgenţă a porcinelor care prezintă febră şi/sau alte semne clinice de boală, precum şi a scroafelor aflate în stare avansată de gestaţie. Acestea trebuie să fie menţionate în procesul-verbal de vaccinare şi în registrul de vaccinare;
    f) notificarea direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu privire la terminarea campaniei de vaccinare de urgenţă şi transmiterea sumarului privind vaccinarea de urgenţă, în conformitate cu modelele prezentate la pct. 3.17;
    g) înregistrarea şi notificarea direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu privire la porcinele vaccinate care au prezentat reacţii postvaccinale, numărul acestora, numărul de identificare, categoria, vârsta şi proprietarul sau deţinătorul acestora;
    h) comunicarea de urgenţă către medicul veterinar oficial a oricărei suspiciuni sau deficienţe constatate în ceea ce priveşte calitatea vaccinului utilizat;
    i) asigurarea că procesele-verbale pentru vaccinarea de urgenţă sunt semnate, ştampilate şi întocmite corespunzător de către medicul veterinar împuternicit şi că sunt aprobate de medicul veterinar oficial;
    j) întocmirea şi ţinerea actualizată a registrelor pentru vaccinul furnizat de către direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;
    k) asigurarea că materialele utilizate la vaccinarea porcilor domestici, ace, seringi, tampoane folosite la asepsia locului de inoculare, flacoanele în care a fost furnizat vaccinul şi diluantul sunt distruse, fiind dezinfectate cu soluţie de sodă caustică 2% înainte de trimiterea la centrul de inactivare a deşeurilor.
    3.17. Notificarea direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, se efectuează săptămânal, în fiecare zi de vineri, cu privire la derularea campaniei şi la terminarea campaniei de vaccinare de urgenţă, prin transmiterea următoarelor documente:

    Model

    DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR


                                       Aprobat, CSVZ............
                                    Medic Veterinar Oficial
                       (data, nume, prenume, semnătura, ştampila, parafa)

    CSVZ...............
    Perioada de la (data)........ la (data).............

        SINTEZA CAMPANIEI DE VACCINARE EFECTUATE LA PORCINELE DOMESTICE
                       DIN LOCALITATEA/LOCALITĂŢILE
                       ............................

    Nr. total de exploataţii nonprofesionale..............
    Din care: Nr. total de exploataţii nonprofesionale care deţin porcine.....
    Număr total de porcine:
    1. Scroafe
    2. Vieri
    3. Tineret între 60 - 120 zile
    4. Porci graşi
    5. Porcine sub vârsta de vaccinare

    Număr total de porcine vaccinate din care:
    6. Scroafe
    7. Vieri
    8. Tineret între 60 - 120 zile
    9. Porci graşi

    Nr. total de doze vaccin convenţional viu atenuat utilizate................
nr. serii.......... valabilitate........... în campania din perioada...........

    Porcinele sub vârsta de vaccinare vor fi vaccinate la data împlinirii
vârstei de vaccinare

                  Medic veterinar împuternicit,
          (data, nume, prenume, semnătura, ştampila, parafa)



    Model

    DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR


                                       Aprobat, CSVZ............
                                    Medic Veterinar Oficial
                       (data, nume, prenume, semnătura, ştampila, parafa)

    CSVZ...............
    Perioada de la (data)........ la (data).............

                         TABEL CENTRALIZATOR
             privind vaccinarea împotriva PESTEI PORCINE CLASICE
                     în localitatea/localităţile
    ..........................................................................
    cu vaccin convenţional viu atenuat (denumirea)..................,
    seria........ valabilitatea......................

┌────┬────────┬──────┬───────┬──────────────────────────────────┬───────┬──────┐
│Nr. │Numele │Codul │Nr. de │ Porcine vaccinate │Porci │Semnă-│
│crt.│şi pre- │Explo-│iden- ├──────┬──────┬──────┬──────┬──────┤nevac- │tura │
│ │numele │ataţi-│tifi- │Scroa-│Vieri │Tine- │Porci │Porci │cinaţi │pro- │
│ │proprie-│ ei │care │ fe │ │ret │graşi │sub │ │prie- │
│ │tarului │ │al por-│ │ │6-120 │ │vârstă│ │taru- │
│ │ │ │cinelor│ │ │zile │ │ │ │lui │
│ │ │ │*) │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴────────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┤
│ TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────┴──────┴───────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┴──────┘

----------
    *) Este obligatoriu să se scrie numărul de identificare individual şi
suplimentar să se tatueze semnul "V" pe crupa dreaptă.

                        Medic veterinar împuternicit,
                 (nume, prenume, semnătura, ştampila, parafa)


    3.18. Documentele sinteză cuprinse la pct. 3.17 se întocmesc pe baza documentelor primare întocmite la efectuarea vaccinării, potrivit următoarelor modele:

    Model

    DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR

                                       Aprobat, CSVZ............
                                    Medic Veterinar Oficial
                       (data, nume, prenume, semnătura, ştampila, parafa)

    CSVZ.............

                             Proces - Verbal
        centralizator privind înregistrarea zilnică a vaccinării de necesitate
                             Nr......./data

    Subsemnatul Dr........... medic veterinar împuternicit din cadrul CSVZ......
    Am efectuat vaccinarea de necesitate împotriva pestei porcine clasice la un
număr de............ porcine domestice după cum urmează:
    1............ scroafe;
    2............ vieri;
    3............ tineret între 60 - 120 zile;
    4............ porci graşi.
    Au fost utilizate..........doze de vaccin convenţional viu atenuat, produs
de ................. cu seria............. cu termen de valabilitate...........
primit la data de............ de la DSVSA/CSVZ.............

                         Medic veterinar împuternicit,
                   (nume, prenume, semnătura, ştampila, parafa)


    Model

    DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR

                                       Aprobat, CSVZ............
                                    Medic Veterinar Oficial
                       (data, nume, prenume, semnătura, ştampila, parafa)

    CSVZ...............
    Data.............

                                   TABEL
               privind vaccinarea împotriva PESTEI PORCINE CLASICE
                      în exploataţia...................

    cu vaccin convenţional vin atenuat (denumirea)...................,
    seria.........., valabilitatea....................

┌────┬────────┬──────┬───────┬──────────────────────────────────┬───────┬──────┐
│Nr. │Numele │Codul │Nr. de │ Porcine vaccinate │Porci │Semnă-│
│crt.│şi pre- │Explo-│iden- ├──────┬──────┬──────┬──────┬──────┤nevac- │tura │
│ │numele │ataţi-│tifi- │Scroa-│Vieri │Tine- │Porci │Porci │cinaţi │pro- │
│ │proprie-│ ei │care │ fe │ │ret │graşi │sub │ │prie- │
│ │tarului │ │al por-│ │ │6-120 │ │vârstă│ │taru- │
│ │ │ │cinelor│ │ │zile │ │ │ │lui │
│ │ │ │*) │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴────────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┤
│ TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────┴──────┴───────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┴──────┘

--------
    *) Este obligatoriu să se scrie numărul de identificare individual şi
suplimentar să se tatueze semnul "V" pe crupa dreaptă.

                        Medic veterinar împuternicit,
                 (nume, prenume, semnătura, ştampila, parafa)

    Un exemplar se înmânează proprietarului/deţinătorului, iar un exemplar este
păstrat de medicul veterinar împuternicit.


    3.19. În cazul în care la vizitarea exploataţiei, ca rezultat al examinărilor clinice sau de laborator, se suspicionează sau se confirmă pesta porcină clasică, vaccinarea este interzisă şi, anterior aplicării măsurilor legale, se va efectua ancheta epidemiologică, potrivit următorului model:

    DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR

    A. Investigaţii epidemiologice pentru pesta porcină clasică
    1. Data vizitei .......................... (zi/lună/an)
    2. Durata vizitei: .............. Ore
    3. Raport de vizită compus din: ........................................
    4. Exploataţia vizitată de autoritatea veterinară competentă ............
......................................

    B. Declaraţie privind statusul exploataţiei vizitate
    1. exploataţia este [] suspectată [] infectată
    2. Exploataţia a fost declarată suspectată/infectată pe baza:
      [] inspecţiei clinice efectuate la data de ............. (zi/lună/an)
         Durata: ........Ore
      [] confirmării prin buletin de laborator emis la data:.......(zi/lună/an)
         Durata: ........Ore
    3. Suspiciunea de infectare /infectarea cu virusul pestei porcine clasice
s-a realizat pe baza:
       [] notificării oficiale [] trasabilităţii
       [] anchetei epidemiologice [] altele .......................
       de către
       [] proprietar [] medic veterinar de liberă practică împuternicit
       [] medic veterinar oficial [] comerciant de animale
       [] laborator [] altele

    C. Informaţii privind exploataţia cu porcine suspecte/infectate
    1. Numele şi adresa proprietarului sau deţinătorului...............
    2. Numărul unic al exploataţiei....................................
    3. Adresa exploataţiei:............................................
    4. Coordonatele exploataţiei
    Telefon: ........................................
    Fax: ............................................
    Mail: ...........................................
    Numele medicului veterinar:......................
    5. Dacă proprietarul de porcine deţine exploataţii cu alte locaţii
    Adresă:...........................................
    6. Tipul exploataţiei
    a) Prezenţa altor specii de animale în exploataţie:
         [] da [] nu
    Se specifică specia şi numărul de animale.................................
    b) Pentru exploataţiile profesionale, prezenţa altor utilităţi:
    [] depozit de furaje
    [] centrul de carantină pentru import
    [] centrul de colectare pentru export
    [] altele..............................
    [] centru de creştere a vierilor
    [] alte dependinţe.....................
    c) Prezenţa următoarelor specii şi categorii de animale:
    [] păsări domestice
    [] păsări ouătoare
    [] broileri
    [] curcani
    [] struţi
    [] alte animale de fermă
    [] animale sălbatice de captivitate
    [] alte animale ..........................

    D. Localizarea geografică a exploataţiei
    Exploataţia este localizată în:
    [] zona arondată circumscripţiei sanitare veterinară de
    asistenţă:..............................................
    [] zona de protecţie :..................................
    [] zona de supraveghere:................................
    [] zona de vaccinare:...................................

    E. Existenţa altor exploataţii de porcine sau fonduri de vânătoare în care
există mistreţi, pe o rază de 1 km în jurul exploataţiei suspectate/infectate
        [] da [] nu
    Adresa exploataţiei de proximitate........................................

    F. Evoluţia bolii în exploataţie
    Se întocmeşte o hartă referitoare la adăposturile pentru porcine existente
în exploataţie şi diagrama fluxului de producţie. Adăposturile pentru porcine şi
compartimentele acestora, drumurile interioare, precum şi drumurile de acces la
exploataţie, locuinţele muncitorilor care activează în exploataţie şi care au
localizare în incinta acestora şi exploataţiile din jurul celei în cauză,
trebuie identificate prin numere.

    G. Rezultatul examinărilor clinice
    Pentru fiecare adăpost/compartiment/padoc cu porcine suspectate şi infectate
se precizează
    Categoria de porcine.......................................................
    Numărul şi vârsta medie a porcinelor.......................................
    Semne clinice depistate....................................................
    Numărul şi vârsta porcinelor afectate......................................
    Numărul şi vârsta porcinelor suspecte de contaminare.......................
    Numărul de probe prelevate pentru examenele de laborator...................

    H. Date anamnetice privind apariţia bolii
    1. La ce dată au apărut primele semne clinice? ........... (ziua/luna/anul)
    2. În care adăpost/compartiment/padoc?
    3. Descrierea evoluţiei bolii în ultimile zile (istoricul bolii)
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    4. Dacă porcinele au fost supuse unor tratamente medicamentoase în
ultimele 21 de zile?
         [] da [] nu
    5. Ce medicamente şi regimuri de administrare..............................
    6. Efectul administrării medicamentelor:...................................
    7. Rezultatul diagnosticului diferenţial:
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................

    I. Examenele de laborator pentru porcinele de la care s-au prelevat probe şi
evaluarea rezultatului acestora
    1. Numărul total de porcine
    2. Categoria de porcine
    3. Nr. de identificare a porcinelor
    4. Localizarea acestora în exploataţie, cu precizarea adăpostului/
compartimentului/padocului
    5. Dacă au fost prelevate, în ultima lună, probe pentru examene de laborator
           [] da [] nu
    6. Data.....................................(ziua/luna/anul)
    7. Dacă animalele bolnave şi/sau suspecte au fost:
    [] izolate [] nu au fost izolate
    8. Evoluţia mortalităţii înainte de notificarea suspiciunii sau a bolii
    Se specifică numărul de porcine care au murit, în ultimele 4 săptămâni,
în exploataţie.

    J. Porcine prezente în exploataţie
    Scroafe
    Vieri
    Purcei sugari
    Porcine tineret
    Porcine la îngrăşat

    K. Numărul de porcine bolnave, pe categorii de producţie

    L. Alte specii de animale prezente în exploataţie şi numărul acestora
    1. Bovine Da/nu
    2. Ovine Da/nu
    3. Caprine Da/nu
    4. Cabaline Da/nu
    5. Păsări Da/nu
    6. Găini Da/nu
    7. Pisici Da/nu
    8. Iepuri Da/nu
    9. Altele Da/nu

    M. Date privind furajarea porcinelor
    1. Sunt porcinele furajate cu resturi menajere de origine animală provenite
din alte exploataţii? [] da [] nu
    2. Numele persoanelor de la care s-au preluat resturile menajere de origine
animală?
    3. Sunt porcinele furajate cu resturi menajere de origine animală (care
provenite din exploataţia proprie? [] da [] nu

    N. Date privind relaţiile epidemiologice cu alte porcine
    1. Există contacte cu animale din exploataţiile din vecinătate?
         [] da [] nu
    2. Numele şi adresa exploataţiilor de contact:

    O. Date privind introducerea de porcine în exploataţie
    1. Au fost introduse porcine sau animale din alte specii, în exploataţie,
în ultimele 6 săptămâni? [] da [] nu
    2. Numărul şi originea acestora:
    3. Animalele introduse provin dintr-o exploataţie în care se cresc şi
porcine? [] da [] nu
    4. Numele şi adresa persoanei care a transportat porcinele sau alte specii
de animalele în exploataţie?
    5. Transportul porcinelor sau al altor specii de animale în exploataţie
s-a efectuat cu un vehicul al proprietarului/deţinătorului exploataţiei?
        [] da [] nu
    6. A fost acest vehicul de transport împrumutat altor persoane?
        [] da [] nu
    7. Vehiculul utilizat a fost supus dezinfecţiei înainte de transport?
        [] da [] nu

    P. Date privind porcinele livrate din exploataţii
    1. Au fost livrate porcine din exploataţie în ultimele 6 săptămâni?
         [] da [] nu
    2. Data livrării, numărul de porcine livrate şi destinaţia acestora
    3. Dacă nu au fost transportate cu un vehicul ce aparţine proprietarului
exploataţiei, se specifică numărul de identificare al vehiculului şi numele
persoanei care a efectuat transportul
    4. Livrarea porcinelor la destinaţie a fost efectuată?
    [] de către proprietarul care a livrat porcinele, fără a transporta şi
alte specii de animale în acelaşi transport;
    [] de către proprietarul care a livrat animalele, împreună cu alte specii
de animale;
    [] de către un transportator autorizat, cu precizarea numelui şi a numărului
de autorizare al acestuia.
    5. Informaţii privind destinaţia porcinelor livrate din exploataţie
    a) Adresa destinaţiei de livrare
    b) Dacă până la destinaţia de livrare, porcinele au trecut prin alte
exploataţii de porcine sau centre de colectare pentru porcine

    R. Date privind modalităţi de transmitere indirectă a pestei porcine clasice
    1. Există unelte, maşini agricole, materiale deţinute de proprietarul
exploataţiei suspecte/infectate, împrumutate altor persoane?
         [] da [] nu
    2. Identificarea persoanelor cărora le-au fost împrumutate cele menţionate
la pct. 1
    3. A preluat exploataţia gunoi de grajd de la alte exploataţii de porcine
aflate pe o rază de 200 de metri de exploataţia suspectă/infectată?
         [] da [] nu
    4. A fost livrat gunoi de grajd din exploataţia suspectă/infectată în
ultimele 4 săptămâni?
         [] da [] nu
    5. Date privind destinaţia gunoiului livrat:
    Denumirea şi nr. unic al exploataţiei
    Adresa exploataţiei
    Data livrării (ziua/luna/anul)
    6. A fost livrat gunoi către exploataţia suspectă/infectată în ultimele
4 săptămâni?
         [] da [] nu
    7. Informaţii despre originea gunoiului:
    Denumirea şi nr. unic al exploataţiei
    Adresa exploataţiei
    Data livrării (ziua/luna/anul)

    S. Bate privind persoanele care au avut acces în exploataţii
    Numele şi cod numeric al persoanelor care au vizitat exploataţia suspectă/
infectată în ultimele 4 săptămâni:
    1. Medici veterinari, cu excepţia celor angajaţi de proprietarul
exploataţiei, medici veterinari de liberă practică împuterniciţi şi medici
veterinari oficiali care au în responsabilitate exploataţia
    2. persoane care se ocupă cu transportul sau comercializarea de porcine
    3. persoane care se ocupă cu transportul sau comercializarea de produse sau
subproduse provenite de la porcine
    4. persoane deţinătoare de porcine
    5. persoane ce aparţin unor societăţi al căror obiect de activitate este
colectarea, transportul şi procesarea gunoiului de grajd
    6. persoane care lucrează în exploataţii profesionale de porcine
    7. transportatori de animale

    Ş. Persoane care nu au venit în contact cu porcine, dar au vizitat
exploataţia suspectă/infectată
    Numele şi cod numeric personal...........................................
    Data.....................................................................
    Scopul vizitei...........................................................

    T. Date privind ecarisarea şi procesarea porcinelor moarte
    ........................................................................

    Ţ. Comentarii suplimentare
    ........................................................................
    ........................................................................
    ........................................................................
    ........................................................................


    3.20. În vederea realizării vaccinării de urgenţă a porcinelor din exploataţiile nonprofesionale este necesar a fi îndeplinite condiţiile pregătitoare acesteia şi condiţiile pentru efectuarea practică a vaccinării. În acest sens, modelele prevăzute la pct. 3.17, 3.18 şi 3.19 vor fi tipizate de către direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi vor fi puse, gratuit, la dispoziţie medicilor veterinari împuterniciţi la începerea campaniei de vaccinare.
    3.21. În cadrul condiţiilor pregătitoare, administratorul exploataţiei nonprofesionale de porcine depune la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea evaluării, dosarul tehnic al activităţilor corelate cu vaccinarea de urgenţă, în vederea obţinerii aprobării de vaccinare. Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, transmite solicitarea de vaccin pentru întreg judeţul la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Aceasta comunică fiecărei direcţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, exploataţiile care au primit aprobare pentru începerea vaccinării de urgenţă.
    3.22. Administratorul exploataţiei nonprofesionale de porcine împreună cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit organizează:
    (i) inventarierea porcinelor din exploataţie, înregistrarea acestora în registrul exploataţiei, pe categorii, vârstă şi stare fiziologică;
    (ii) verificarea identificării şi marcării porcinelor, stabilind necesarul de mărci auriculare pentru porcinele neidentificate;
    (iii) trimiterea unei solicitări scrise către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru asigurarea necesarului de vaccin şi eliberarea reţetei cu timbru sec.
    3.23. Condiţii în vederea vaccinării
    Pentru realizarea practică a vaccinării, administratorul exploataţiei şi medicul veterinar de liberă practică împuternicit asigură:
    (i) transportul, depozitarea şi manipularea vaccinului viu atenuat convenţional "C" în condiţiile precizate de producător;
    (ii) purtarea obligatorie a unui echipament de protecţie constituit din halat, bonetă, salopetă, combinezon de unică folosinţă, cizme de cauciuc;
    (iii) instrumentarul necesar efectuării examenului clinic şi pentru administrarea vaccinului, constând în set de termometre, stetoscop, seringă cu ace, acul fiind schimbat pentru fiecare porcină, precum şi termos cu gheaţă pentru transportul vaccinului;
    (iv) formularele necesare întocmirii evidenţelor sanitare veterinare referitoare la vaccinare, constând în registrul imunologic şi formularul de proces-verbal de vaccinare;
    (v) instrumentarul pentru identificarea suplimentară a porcinelor vaccinate prin aplicarea tatuajului; trusele de tatuaj sunt puse la dispoziţie medicilor veterinari împuterniciţi, pentru perioada efectuării campaniei de vaccinare, pe baza unui proces-verbal încheiat între aceştia şi direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor care este proprietara truselor;
    (vi) substanţele dezinfectante omologate.
    3.24. Medicul veterinar de liberă practică împuternicit verifică bilunar starea de sănătate a porcinelor prin examen clinic şi termometrie, eliminând de la vaccinare porcinele la care starea de sănătate este modificată sau pe cele care prezintă febră.
    3.25. În vederea realizării vaccinării de urgenţă, medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în a cărui responsabilitate se află exploataţia, asigură:
    (i) necesarul de vaccin viu atenuat convenţional, de seringi şi ace;
    (ii) personalul necesar pentru contenţia porcinelor;
    (iii) pregătirea vaccinului şi a locului de inoculare, conform prescripţiilor producătorului, administrând intramuscular o doză de vaccin;
    (iv) aplicarea tatuajului cu litera "V" pe crupa dreaptă a porcinelor vaccinate;
    (v) înregistrarea în registrul exploataţiei a datelor referitoare la starea de sănătate a porcinelor;
    (vi) întocmirea proceselor-verbale de vaccinare şi completarea registrului imunologic;
    (vii) recuperarea acelor, seringilor, flacoanelor utilizate la vaccinare. Acestea trebuie să fie introduse într-un recipient cu substanţă dezinfectantă. Termometrele se spală şi se dezinfectează după fiecare utilizare. Mâinile şi cizmele sunt spălate şi dezinfectate după terminarea vaccinării în fiecare exploataţie;
    (viii) colectarea deşeurilor rezultate în urma vaccinării în recipienţi ermetici, de culoare galbenă, inscripţionaţi cu sintagma "deşeuri periculoase". Acestea sunt predate unităţilor specializate pentru colectarea, depozitarea şi procesarea acestui tip de materii de risc.

    CAP. IV
    Definirea zonelor şi a unităţii epidemiologice

    4.1. Având în vederea aspectele epidemiologice ale bolii în exploataţiile nonprofesionale, cu evoluţie endemică, vaccinarea de urgenţă împotriva pestei porcine clasice trebuie să fie realizată în toate exploataţiile de acest tip.
    4.2. Drept consecinţă, în perioada efectuării vaccinării de urgenţă a porcinelor din exploataţiile nonprofesionale şi o perioadă ce va fi stabilită odată cu interzicerea acestei vaccinări, România nu poate comercializa porcine vii, produse şi subproduse obţinute de la acestea, material seminal, ovule sau embrioni de porcine în cadrul comerţului intracomunitar.
    4.3. Mişcarea porcinelor vaccinate cu tulpina de virus viu atenuat convenţional, precum şi comerţul cu produse şi subproduse provenite de la acestea sunt limitate pentru piaţa locală, aşa cum este definită în anexa nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1.700/2006.
    4.4. Populaţia de porcine domestice din România la 30 iunie 2006 era de 5.332.759, din care 424.312 efectiv pentru reproducţie, scroafe şi vieri, distribuită după cum urmează:
    a) în cele 278 de exploataţii profesionale de porcine cu aprobare sanitară veterinară sunt peste 1,1 milioane de animale, din care: 127.503 de scroafe; 2.500 de vieri; 184.349 de purcei sugari; 372.385 de purcei tineret şi 465.345 de porcine la îngrăşat;
    b) în peste 1,9 milioane de exploataţii nonprofesionale sunt crescute aproximativ 4,6 milioane porcine, din care 220.000 reprezintă efectivul de reproducţie, scroafe şi vieri. Aceasta înseamnă că, în medie, în exploataţiile nonprofesionale familiale sunt crescute 1-5 porcine, restul fiind crescut în exploataţiile nonprofesionale-microfermă comercială.

    CAP. V
    Plan de monitorizare a porcinelor din exploataţiile nonprofesionale

    5.1. Supravegherea clinică a tuturor porcinelor din exploataţiile nonprofesionale de cel puţin două ori pe an şi înaintea vaccinării de necesitate pentru pesta porcină clasică: de la porcinele care prezintă febră sau semne clinice se prelevează probe pentru supravegherea prin examen de laborator.
    5.2. Supravegherea serologică pentru evaluarea eficienţei vaccinării de urgenţă: în acest scop se prelevează randomizat probe de ser sangvin de la porcine, la 21 de zile după vaccinare, de două ori pe an, 15 probe din fiecare localitate. Probele de ser sangvin sunt trimise la Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pesta Porcină Clasică sau la laboratoarele stabilite de acesta.
    5.3. Supravegherea virusologică se realizează prin examene efectuate pe probe prelevate de la porcine care au prezentat semne clinice de pestă porcină clasică. De asemenea, se efectuează examene virusologice pentru detecţia genomului viral pe probe prelevate de la animale moarte.
    5.4. Pentru porcinele tăiate în cadrul tăierilor tradiţionale se efectuează examinări ante-mortem şi post-mortem. De la porcinele cu semne clinice sau leziuni de pestă porcină clasică sunt prelevate probe pentru examinare virusologică. Până la finalizarea diagnosticului este interzis consumul carcaselor de porcine de la care s-au prelevat probe pentru examene de laborator.
    5.5. Cu ocazia tăierilor tradiţionale, probele prelevate pentru examene de laborator în relaţie cu pesta porcină clasică se trimit împreună cu cele pentru trichineloză şi vor fi testate în tranşe de câte 10 probe.
    5.6. Probele pentru examene de laborator, în relaţie cu pesta porcină clasică, sunt prelevate de medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi şi sunt trimise laboratoarelor sanitare veterinare judeţene sau Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, după caz, în conformitate cu prevederile legale.

    CAP. VI
    Costuri

    Fondurile pentru acţiunile cuprinse în planul privind vaccinarea de urgenţă a porcinelor crescute în exploataţiile nonprofesionale sunt suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

    PARTEA a III-a
    Plan de vaccinare de urgenţă în exploataţiile profesionale

    CAP. I
    Descrierea situaţiei epidemiologice

    Odată cu interzicerea graduală a vaccinării preventive împotriva pestei porcine clasice, în exploataţiile de porcine s-a înregistrat o recrudescenţă a cazurilor de boală, numărul de focare a crescut semnificativ în special în anul 2005, când au fost diagnosticate 1.508 focare, precum şi în anul 2006, potrivit tabelului nr. 1.

    Tabelul 1: Situaţia pestei porcine clasice în România în perioada 2001-2006

┌───────────────────────┬───────┬────────┬────────┬────────┬────────┬──────────┐
│ │ 2001 │ 2002 │ 2003 │ 2004 │ 2005 │ 2006 │
│ │ │ │ │ │ │(20 febr.)│
├───────────────────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼────────┼──────────┤
│Cazuri de pestă porcină│ │ │ │ │ │ │
│clasică la porcine │ │ │ │ │ │ │
│domestice │ 1 │ 45 │ 155*) │ 180*) │ 1508*)│ 140**) │
├───────────────────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼────────┼──────────┤
│Porcine moarte de pestă│ │ │ │ │ │ │
│porcina clasică │ 13 │ 452 │ 1021 │ 634 │ 2982 │ 247 │
├───────────────────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼────────┼──────────┤
│Porcine eradicate dato-│ 0 │ 985 │ 3592 │ 1624 │ 8045 │ 469 │
│rită pestei porcine │ │ │ │ │ │ │
│clasice │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼────────┼──────────┤
│Total porcine afectate │ 13 │ 1437 │ 4613 │ 2258 │ 11027 │ 716 │
├───────────────────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼────────┼──────────┤
│Localităţi cu porcine │ 1 │ 45 │ 155 │ 161 │ 276 │ 77 │
│afectate │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼────────┼──────────┤
│Judeţe cu porcine │ 1 │ 17 │ 16 │ 26 │ 33 │ 22 │
│afectate │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼────────┼──────────┤
│Cazuri de pestă porcină│ │ │ │ │ │ │
│clasică la mistreţi │ 2 │ - │ 6 │ 4 │ 36 │ 1 │
│ │ │ │ │ │ │ │
└───────────────────────┴───────┴────────┴────────┴────────┴────────┴──────────┘
--------
    *) În 2003 şi 2004 au fost înregistrate localităţile (satele) cu focare
    **) Începând cu august 2005 au fost înregistrate exploataţiile cu focare


    CAP. II
    Procedura de vaccinare şi vaccinul utilizat

    2.1. Categoriile de porcine şi numărul acestora, care urmează a fi vaccinate, sunt:

    a) efectiv matcă: 120.000 de scroafe dobândite;
                                2.700 de vieri;
    b) tineret: 2.160.000 de purcei;
    c) porcine la îngrăşat: 2.052.000.


    2.2. Necesarul de doze vaccinale pentru efectuarea vaccinării de urgenţă este:

    a) efectiv matcă: 240.000 de doze pentru scroafe;
                                5.400 de doze pentru vieri;
    b) tineret: 4.320.000 de doze;
    c) porcine la îngrăşat: 2.052.000 de doze.

    Total: 6.617.400 + 10% pierderi (661.740 de doze) =
                            7.279.000 de doze


    2.3. Vaccinul utilizat este un vaccin marker. Motivaţia utilizării acestui vaccin rezidă din:
    a) posibilitatea de a utiliza în anumite circumstanţe carnea porcinelor vaccinate sub formă de carne proaspătă, dar numai pe piaţa naţională;
    b) posibilitatea de a pune în aplicare un sistem de monitorizare permanentă a porcinelor vaccinate prin detectarea anticorpilor postvaccinali faţă de virusul pestei porcine clasice şi de a le diferenţia de porcinele care prezintă anticorpi faţă de virusul pestei porcine sălbatic.
    2.4. Obiectivele programului de vaccinare urgentă:
    a) asigurarea unei perioade de linişte epidemiologică prin protejarea porcinelor crescute în acest tip de exploataţii faţă de virusul pestei porcine clasice, astfel încât boala să nu mai prezinte un risc major pentru aceste porcine;
    b) menţinerea statusului imun al porcinelor domestice din exploataţiile profesionale, pentru a fi protejate împotriva virusului pestei porcine clasice;
    c) monitorizarea continuă a efectivelor de porcine prin examene clinice, anatomopatologice şi de laborator;
    d) reducerea costurilor pentru realizarea programului de eradicare a bolii.
    2.5. În cadrul condiţiilor pregătitoare, administratorul exploataţiei profesionale de porcine depune la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea evaluării, dosarul tehnic al activităţilor corelate cu vaccinarea de urgenţă, în vederea obţinerii aprobării de vaccinare. Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, transmite solicitarea de vaccin pentru întreg judeţul la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Aceasta comunică fiecărei direcţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, exploataţiile care au primit aprobare pentru începerea vaccinării de urgenţă.
    2.6. Administratorul exploataţiei profesionale de porcine, împreună cu medicul veterinar de liberă practică, organizat în cabinete medical-veterinare, cabinete medical-veterinare asociate sau societăţi comerciale având obiect principal de activitate activităţile veterinare, împuternicit de direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în condiţiile legii, organizează:
    (i) inventarierea porcinelor din exploataţie, înregistrarea acestora în registrul exploataţiei, pe categorii, vârstă şi stare fiziologică;
    (ii) verificarea identificării şi marcării porcinelor, stabilind necesarul de mărci auriculare pentru porcinele neidentificate;
    (iii) trimiterea unei solicitări scrise către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru asigurarea necesarului de vaccin şi eliberarea reţetei cu timbru sec.
    2.7. Condiţii în vederea vaccinării
    Pentru realizarea practică a vaccinării, administratorul exploataţiei profesionale de porcine şi medicul veterinar de liberă practică menţionat la pct. 2.6 asigură:
    (i) transportul, depozitarea şi manipularea vaccinului marker în condiţiile precizate de producător;
    (ii) purtarea în mod obligatoriu a unui echipament de protecţie constituit din halat, bonetă, salopetă, combinezon de unică folosinţă şi cizme de cauciuc;
    (iii) instrumentarul necesar efectuării examenului clinic şi pentru administrarea vaccinului constând în set de termometre, stetoscop, seringă cu ace, acul fiind schimbat pentru fiecare boxă de porcine, precum şi termos cu gheaţă pentru transportul vaccinului;
    (iv) formularele necesare întocmirii evidenţelor sanitare veterinare referitoare la vaccinare, constând în registrul imunologic şi formularul de proces-verbal de vaccinare;
    (v) instrumentarul pentru identificarea suplimentară a porcinelor vaccinate prin aplicarea tatuajului, asigurat de administratorul exploataţiei;
    (vi) substanţele dezinfectante omologate.
    2.8. Medicul veterinar de liberă practică menţionat la pct. 2.6, care activează în exploataţie, verifică zilnic starea de sănătate a porcinelor, prin examen clinic şi termometrie randomizată, eliminând de la vaccinare porcinele la care starea de sănătate este modificată sau pe cele care prezintă febră.
    2.9. În vederea realizării vaccinării de urgenţă, medicul veterinar de liberă practică menţionat la pct. 2.6, în a cărui responsabilitate se află exploataţia, asigură:
    (i) necesarul de vaccin marker, de seringi şi ace;
    (ii) personalul necesar pentru contenţia porcinelor;
    (iii) pregătirea vaccinului şi a locului de inoculare, conform prescripţiilor producătorului, administrând intramuscular o doză de vaccin;
    (iv) aplicarea tatuajului cu litera "M" pe crupa dreaptă a porcinelor vaccinate;
    (v) înregistrarea în registrul exploataţiei a datelor referitoare la starea de sănătate a porcinelor;
    (vi) întocmirea proceselor-verbale de vaccinare şi completarea registrului imunologic;
    (vii) recuperarea acelor, seringilor, flacoanelor utilizate la vaccinare. Acestea trebuie să fie introduse într-un recipient cu substanţă dezinfectantă. Termometrele se spală şi se dezinfectează după fiecare utilizare. Mâinile şi cizmele sunt spălate şi dezinfectate după terminarea vaccinării în fiecare exploataţie;
    (viii) colectarea deşeurilor rezultate în urma vaccinării în recipienţi ermetici, de culoare galbenă, inscripţionate cu sintagma "deşeuri periculoase". Acestea sunt predate unităţilor specializate pentru colectarea, depozitarea şi procesarea acestui tip de materii de risc.
    2.10. Fazele vaccinării de urgenţă sunt:
    a) faza I de vaccinare:
    - începe cu data de 1 decembrie 2006, urmând a fi vaccinate toate porcinele domestice din exploataţiile profesionale, folosindu-se vaccin marker, conform instrucţiunilor producătorului de vaccin.
    Durata acestei faze nu trebuie să depăşească data de 1 februarie 2007, perioadă în care este interzisă orice mişcare de porcine, exceptând livrările directe pentru abatorizare sau pentru populare în exploataţii cu acelaşi status imunologic;
    b) faza a II-a de vaccinare:
    - începe la 1 mai 2007, la 6 luni de la data aplicării ultimei vaccinări în cadrul primei faze, utilizându-se vaccin marker, conform instrucţiunilor producătorului de vaccin.
    2.11. Avându-se în vedere condiţiile specifice României cu privire la existenţa celor două sisteme de creştere, pondere având sistemul de exploataţii nonprofesionale, la evoluţia endemică a bolii, la faptul că aceste exploataţii trebuie să respecte normele de biosecuritate, perioada în care se efectuează vaccinarea de urgenţă a porcinelor din exploataţiile profesionale este de un an.
    2.12. În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, rezultată ca urmare a evaluării unei perioade de 9 luni de aplicare a vaccinării de urgenţă cu vaccin marker, urmează a se analiza oportunitatea prelungirii acestei perioade.

    CAP. III
    Program de monitorizare a porcinelor din exploataţiile profesionale

    3.1. Efectivele de porcine sunt examinate clinic în relaţie cu pesta porcină clasică, precum şi cu testele virusologice şi serologice, în vederea depistării infecţiei cu pestă porcină clasică.
    3.2. De asemenea, acestea sunt examinate şi pe baza examenelor virusologice efectuate pe probe prelevate în acest scop. Prelevările de probe se realizează de la porcine moarte şi, în special, de la porcine care au murit în urma unei îmbolnăviri.
    3.3. Monitorizarea vierilor în relaţie cu pesta porcină clasică se realizează pe probe, astfel încât să permită detectarea unei prevalenţe de 1% cu o confidenţă de 95%.
    Sunt vizate porcinele cu stări febrile, iar de la celelalte porcine prelevarea de probe se face în sistem randomizat.
    Prelevarea de probe se realizează de două ori pe an.
    3.4. Monitorizarea vierilor din centrele de însămânţare artificială se realizează pe probe de material seminal testat în sistemul pull.
    3.5. Monitorizarea scroafelor pentru reproducţie se realizează prin prelevare de probe, astfel încât să permită detectarea unei prevalenţe de 5% cu o confidenţă de 95%. Sunt vizate scroafele de stări febrile, restul scroafelor fiind testate randomizat. Probele sunt testate în sistem pull de câte 10 probe, prelevate de două ori pe an.
    3.6. Monitorizarea purceilor sugari de la scroafe vaccinate de urgenţă cu vaccin marker se realizează pe probe prelevate, pentru a se detecta o prevalenţă de 5% cu o confidenţă de 95%. Probele sunt testate în sistem pull de câte 10 probe, prelevate de 4 ori pe an de la purceii cu probleme de sănătate şi randomizat pentru completarea numărului necesar de probe.
    3.7. Monitorizarea prin examene serologice se realizează în laboratoarele sanitare veterinare judeţene, selecţionate pentru a efectua teste de discriminare în vederea diferenţierii anticorpilor împotriva virusului vaccinal de cei ai virusului tulpinii sălbatice. Expertiza de diagnostic se realizează la Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pesta Porcină Clasică, astfel:
    a) la purceii înţărcaţi proveniţi de la scroafe vaccinate cu vaccin marker, se prelevează probe pentru a se detecta o prevalenţă de 5% cu o confidenţă de 95% pe fiecare unitate epidemiologică, la interval de 6 luni;
    b) la porcinele la îngrăşat, în vârstă de peste 4 luni, se prelevează probe pentru a se detecta o prevalenţă de 10% cu o confidenţă de 95% pentru fiecare unitate epidemiologică, la interval de 6 luni;
    c) la vierii vaccinaţi cu vaccin marker se prelevează probe pentru a se detecta o prevalenţă de 2% cu o confidenţă de 95%, la interval de 6 luni;
    d) la scroafe vaccinate cu vaccin marker se prelevează probe pentru a se detecta o prevalenţă de 5% cu o confidenţă de 95%, la interval de 6 luni.
    3.8. În cazul obţinerii de rezultate pozitive în exploataţia profesională medicul veterinar oficial execută următoarele:
    a) vizitarea exploataţiei suspecte;
    b) verificarea înregistrărilor de producţie şi a celor în relaţie cu sănătatea porcinelor din exploataţie;
    c) inspecţia fiecărei subunităţi a exploataţiei;
    d) examinarea clinică;
    e) retestarea animalelor cu rezultate pozitive pentru alte pestivirusuri;
    f) retestarea după cel puţin două săptămâni în cazurile suspecte.
    3.9. Procedurile detaliate pentru efectuarea examenelor de laborator sunt menţionate în Manualul de diagnostic.
    3.10. În cazul rezultatelor pozitive confirmate prin examene de laborator, ca urmare a monitorizării menţionate anterior, se aplică măsurile de control şi eradicare prevăzute de legislaţia din acest domeniu.
    3.11. În vederea eradicării pestei porcine clasice trebuie implementate următoarele măsuri:
    a) marcarea tuturor porcinelor din exploataţiile profesionale şi înregistrarea acestora în baza de date, până la data de 31 decembrie 2006;
    b) codificarea şi înregistrarea în baza de date a tuturor exploataţiilor profesionale de porcine;
    c) controlul mişcării porcinelor domestice şi monitorizarea mişcării mistreţilor, precum şi controlul mişcării produselor şi subproduselor provenite de la acestea.
    3.12. În procesul-verbal de vaccinare de urgenţă cu vaccin marker, întocmit de medicul veterinar de liberă practică menţionat la pct. 2.6, care a executat acţiunea, se menţionează numărul animalelor vaccinate, data aplicării vaccinului, cantitatea, seria şi termenul de valabilitate ale acestuia, precum şi persoana care a executat vaccinarea, conform modelului următor:

    DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
                   ..................

                                                         Vizat,
                                                medic veterinar oficial
                                            (nume, prenume, ştampila, parafa)
    Sediu: loc.......... adresa.........
    Tel/fax..........
    Profilul de activitate:

              Proces verbal de vaccinare de urgenţă cu vaccin marker.
                        Nr......../data...............

    Subsemnatul............, având funcţia ............ în cadrul...........,
am efectuat azi.......... vaccinarea de urgenţă antipestoasă, la hala.......,
compartimentul............, la un număr de ......... porcine din categoria
............
    A fost utilizat vaccinul antipestos porcin marker, seria......., termen de
valabilitate.........., achiziţionat în baza reţetei cu timbru sec nr.......
eliberată de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în cantitate de....... doze,
respectând recomandările producătorului precizate în prospect.
    Porcii vaccinaţi cu vaccin marker se identifică prin aplicarea unui tatuaj
cu simbolul «M». Lotul a fost clinic sănătos şi nu a prezentat modificări ale
stării de sănătate...........,

    Îngrijitori animale:
    (nume, prenume, semnătura)
                                              Semnătura executant,
                                           (nume, prenume, semnătura)
                                     Medic veterinar exploataţie împuternicit:
                                             (nume prenume, parafa)

          Tabel anexat la Procesul verbal de vaccinare nr..../ data........

Nr. Hala Categoria/ Numărul de
crt. compartiment, Nr. total de identificare şi Vaccinat*) Nevaccinat
      exploataţie porcine înregistrare al -motivul**)
                     vaccinate animalului/lor

-------
    * rubrica se marchează cu "X" pentru porcinele vaccinate cu vaccin marker
    ** se marchează cu "X" în cazul în care animalul nu a fost vaccinat şi se
precizează motivul nevaccinării.


    3.13. În conformitate cu prevederile art. 19 alin. (4) din Directiva Consiliului 2001/89/CE, pe întreaga perioadă de vaccinare nu este permisă mişcarea porcinelor din exploataţiile profesionale, cu excepţia transportului:
    a) la un abator autorizat sanitar-veterinar, desemnat de autoritatea sanitar-veterinară competentă;
    b) la o altă exploataţie profesională unde se aplică vaccinarea de urgenţă cu vaccin marker;
    c) într-o exploataţie-centru de colectare, în care sunt afluite porcine pentru creştere sau îngrăşare, vaccinate numai cu vaccin marker.
    3.14. Carnea rezultată de la porcine din exploataţiile profesionale în care s-a aplicat vaccinarea cu vaccin marker se marchează şi poate fi comercializată, sub formă proaspătă, doar pe piaţa naţională.

    CAP. IV
    Măsuri de biosecuritate în exploataţiile profesionale

    Principalele măsuri de biosecuritate ce trebuie respectate de către exploataţiile profesionale sunt:
    a) asigurarea împrejmuirii exploataţiei cu gard care să împiedice accesul în exploataţie al animalelor şi al persoanelor străine. Zilnic se verifică integritatea acestuia;
    b) amenajarea, funcţionarea şi menţinerea condiţiilor de întreţinere corespunzătoare a filtrului sanitar-veterinar şi asigurarea echipamentului de protecţie, precum şi dezinfectarea acestuia după fiecare utilizare, asigurarea igienei corporale pentru personalul care are acces în exploataţie;
    c) personalul angajat al exploataţiei, medicul veterinar de liberă practică menţionat la pct. 2.6, medicul veterinar oficial, precum şi persoanele aflate în vizită se supun regimului de filtru sanitar-veterinar înainte de a intra în exploataţia de porcine. Vizitarea exploataţiei de porcine se aprobă de către administratorul exploataţiei, cu acordul autorităţii sanitare veterinare locale şi numai pentru scopuri de producţie sau comerciale;
    d) amenajarea şi utilizarea rampei pentru încărcarea/descărcarea porcinelor la nivelul împrejmuirii şi în conformitate cu un sistem care să asigure condiţiile de protecţie şi bunăstare a animalelor;
    e) aprovizionarea cu furaje de la fabrica proprie autorizată/aprobată sanitar-veterinar se realizează cu mijloace proprii exploataţiei, iar din alte întreprinderi de producere a furajelor, cu respectarea regulilor de dezinfecţie;
    f) utilizarea pentru transportul porcinelor vii a mijloacelor autorizate/aprobate sanitar-veterinar, care:
    (i) imediat după debarcarea animalelor au fost curăţate şi dezinfectate;
    (ii) la inspecţia efectuată înainte de îmbarcarea porcinelor, se constată, inclusiv pe baza procesului-verbal de dezinfecţie, că această operaţiune a fost efectuată corespunzător; datele înscrise în procesul-verbal de dezinfecţie trebuie înscrise într-un registru special întocmit;
    g) amenajarea în zona neproductivă din incinta exploataţiei a facilităţilor necesare medicului veterinar care asigură asistenţa sanitară veterinară zilnică pentru:
    (i) efectuarea necropsiilor;
    (ii) întocmirea şi prezentarea documentelor oficiale;
    (iii) prelevarea, condiţionarea şi transportul probelor pentru examene de laborator;
    (iv) depozitarea produselor medicale de uz veterinar şi a instrumentarului necesar;
    h) asigurarea ecarisării exploataţiei prin:
    (i) păstrarea cadavrelor, a dejecţiilor şi gunoiului de grajd în condiţii de securitate, pentru protecţia sănătăţii animalelor şi a mediului, şi livrarea acestora la întreprinderi specializate autorizate/ aprobate sanitar-veterinar;
    (ii) sistem contractual cu întreprinderi specializate de ecarisare sau prin alte modalităţi prevăzute de legislaţia din acest domeniu;
    i) interzicerea introducerii de alimente în incinta exploataţiei, amenajarea unei cantine în afara împrejmuirii, asigurarea controlului sanitar-veterinar al produselor de origine animală utilizate la prepararea hranei şi distrugerea ori procesarea deşeurilor provenite de la cantine;
    j) existenţa unei echipe pentru efectuarea operaţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare pe fluxul de producţie şi în incinta exploataţiei ori de câte ori este necesar;
    k) amenajarea unor adăposturi pentru efectuarea carantinei profilactice obligatorii pentru porcinele achiziţionate şi care să fie separate funcţional de clădirile în care se cresc porcine în exploataţie;
    l) respectarea principiului tehnologic "totul plin, totul gol" la nivel de hală/adăpost/compartiment;
    m) obligaţia asigurării şi respectării normelor de biosecuritate revine tuturor deţinătorilor de exploataţii de porcine autorizate/aprobate sanitar-veterinar, are termen permanent şi condiţionează aprobarea despăgubirilor pentru cazurile în care se înregistrează pagube din cauza pestei porcine clasice sau a altei boli aflate pe lista bolilor pentru care se acordă despăgubiri, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.415/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 837 din 10 septembrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare;
    n) la interval de două săptămâni medicul veterinar oficial responsabil pentru exploataţia de porcine efectuează o inspecţie a acesteia, încheind un raport conform modelului de mai jos, şi controlează activitatea medicului veterinar de liberă practică menţionat la pct. 2.6, care are în responsabilitate exploataţia, privind:
    a) evaluarea condiţiilor de biosecuritate şi a stării de sănătate a porcinelor;
    b) controlul monitorizării animalelor bolnave, cu simptome de pestă porcină clasică;
    c) controlul modului în care s-a realizat prelevarea de probe pentru examene de laborator;
    d) controlul efectuării tratamentelor cu antibiotice pentru unele boli infecţioase;
    e) controlul marcării şi înregistrării porcinelor vaccinate cu vaccin marker;
    f) controlul registrului imunologic şi al respectării schemei de vaccinare;
    g) respectarea condiţiilor de achiziţionare, transport, depozitare şi utilizare a vaccinului marker;
    h) controlul monitorizării mişcărilor de porcine şi al respectării destinaţiei, prevăzută de reglementările în vigoare.

    DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
                  ............................

    CSVZ..............

                    RAPORT PENTRU INSPECŢIA EXPLOATAŢIILOR
                      ÎN CARE SE UTILIZEAZĂ VACCIN MARKER

    1. Date privind identificarea exploataţiei
    Nr. de înregistrare a exploataţiei...................................
    Numele proprietarului................................................
    Adresa proprietarului................................................
    .....................................................................
    Numele exploataţiei..................................................
    Adresa exploataţiei..................................................
    .....................................................................
    Medic veterinar...................................................
    2. Tipul exploataţiei:
    Reproducţie.........................................................[]
    Reproducţie şi îngrăşare............................................
    Îngrăşare...........................................................[]
    Punct de însămânţare artificială....................................[]

    Creştere şi în aer liber [] Creştere numai în adăposturi []

    3. Evaluarea normelor de biosecuritate
    Integritatea împrejmuirii...............................
    Da [] Nu []
    Filtru sanitar veterinar funcţional prevăzut cu duş........
    Da [] Nu []
    Personalul angajat şi vizitatorii sunt supuşi regimului de filtru.........
    Da [] Nu []
    Echipament de protecţie pentru persoanele care intră în exploataţie
    Da [] Nu []
    Rampă de încărcare /descărcare a porcinelor amplasată la nivelul împrejmuiri
    Da [] Nu []
    Utilaje şi mijloace de transport necesare activităţii din interiorul fermei
    Da [] Nu []
    Utilizarea pentru transportul animalelor vii a mijloacelor de transport
autorizate sanitar veterinar
    Da [] Nu []
    Transbordarea furajelor
    Da [] Nu []
    Adăpost pentru carantina animalelor achiziţionate
    Da [] Nu []
    Asigurarea utilajelor şi a echipei de dezinfecţie, precum şi a substanţelor
dezinfectante necesare
    Da [] Nu []
    Asigurarea condiţiilor corespunzătoare de păstrare, depozitare şi manipulare
a produselor medicamentoase de uz veterinar
    Da [] Nu []
    Respectarea principiului tehnologic "totul plin totul gol"
    Da [] Nu []
    Existenţa şi amenajarea corespunzătoare a spaţiului de păstrare a cadavrelor
    Da [] Nu []
    Existenţa, igiena şi dotarea sălii de necropsie
    Da [] Nu []
    Existenta unui spaţiu cu dotări corespunzătoare desfăşurării activităţii
medicului veterinar
    Da [] Nu []
    Existenţa unui contract cu o firmă specializată de ecarisare
    Da [] Nu []
    Existenţa staţiei de dezinfecţie a utilajelor şi mijloacelor de transport
    Da [] Nu []
    Alte precizări:...........................................................
    ..........................................................................
    ..........................................................................
    ..........................................................................

    4. Detalii referitoare la efectivul de porcine:

    Categoria Nr. de porcine Nr. de porcine Nr. de porcine
    de porcine bolnave moarte

    Scroafe
    Vieri
    Purcei sugari
    Porcine tineret
    Porcine la îngrăşat

    Total

    5. Informaţii referitoare la starea de sănătate:
    Există semne clinice de boală la porcinele din exploataţie
    Da [] Nu []
    Data când au fost observate semnele clinice.............................
    Categoria de porcine la care a fost prima dată observate
    ........................................................................

    Nr. de animale afectate anterior inspecţiei.............................

    Nr. Animalelor moarte
    Nr. de animale afectate la momentul inspecţiei..........................
    ........................................................................

    Descrierea semnelor clinice
    Alte constatări:
    ..........................................................................
    ..........................................................................
    ..........................................................................

    Leziuni constatate la examenul necropsie:
    ..........................................................................
    ..........................................................................
    ..........................................................................
    ..........................................................................

    6. Furaj are cu resturi alimentare ?
    Da [] Nu []
    Numele şi adresa furnizorilor:............................................
    ..........................................................................

    7. Se foloseşte însămânţarea artificială?
    Da [] Nu []

    Numele şi adresa operatorului.............................................

    8. Activitatea medicului veterinar de liberă practică împuternicit din
exploataţie
    Există completat registrul inspecţiei zilnice efectuate?
    Da [] Nu []
    Există un registru privind mortalitatea zilnică?
    Da [] Nu []
    Există un registru de consultaţii şi tratamente completat corespunzător
şi la zi?
    Da [] Nu []
    Mortalitatea depăşeşte pierderile obişnuite?
    Da [] Nu []
    S-au făcut investigaţii pentru a se stabili cauza acesteia?
    Da [] Nu []
    Nr. de purcei fătaţi se încadrează în parametrii tehnologici?
    Da [] Nu []
    Nr. de purcei înţărcaţi se încadrează în parametrii tehnologici?
    Da [] Nu []
    Tratamente cu antibiotice:
    - durata tratamentului......................
    - tipul antibioticelor......................
    Eficienţa tratamentelor cu antibiotice aplicate
    Da [] Nu []

    9. Rezultatele investigaţiilor de laborator
┌──────────┬──────────┬──────────┬────────────┬──────────┬─────────┬──────────┐
│ Data │ Nr. │ Nr. de │ Ce fel de │ Ţesuturi │ Sânge │ Rezultat │
│ │ boxei │ porcine │investigaţii│ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└──────────┴──────────┴──────────┴────────────┴──────────┴─────────┴──────────┘

    10. Mişcarea porcilor în interiorul exploataţiei în perioada ultimelor două
săptămâni
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    11. Mişcarea porcilor din exploataţie în perioada ultimelor două săptămâni
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    12. Lista persoanelor ce au vizitat exploataţia şi identitatea acestora
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    13. Situaţia privind dăunătorii în exploataţii şi numărul campaniilor anuale
de deratizare
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    14. Alte precizări
    ...........................................................................
    ...........................................................................

    Data şi durata inspecţiei ............
                                                Semnătura (Parafa/Ştampila)
                                                   Medic veterinar zonal


    PARTEA a IV-a
    Sistemul de identificare şi înregistrare a suinelor

    1. Exploataţiile de creştere de tip nonprofesional pentru consum familial şi microfermele comerciale vor fi supuse sistemului de identificare existent, prevăzut în legislaţia în vigoare.
    2. Porcii vor fi identificaţi şi înregistraţi de medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu o crotalie cu cod individual, începând cu vârsta de 20 de zile, dar în orice caz înainte de ieşirea din exploataţia de origine.
    3. Modalitatea de înregistrare a suinelor identificate şi a mişcărilor şi evenimentelor suferite de acestea va respecta prevederile legale în vigoare.
    4. În exploataţiile profesionale comerciale aprobate sanitar-veterinar identificarea suinelor va fi efectuată în condiţiile legii, prin marcare cu tatuaj, astfel:
    a) la mişcarea porcilor vii către o altă exploataţie aprobată în scopul populării, prin aplicarea unui tatuaj pe spata dreaptă; tatuajul cuprinde codul de identificare al exploataţiei, codul ISO al ţării - RO plus codul SIRUTA format din 6 cifre, plus cifra 9 (specifică exploataţiilor aprobate) şi încă 3 cifre;
    b) după utilizare, plăcuţa de tatuare se dezinfectează prin flambare sau cu o substanţă virulicidă aprobată pentru comercializare în conformitate cu legislaţia în vigoare;
    c) la mişcarea porcilor vii către abator, prin aplicarea unui tatuaj pe fiecare coapsă; tatuajul cuprinde codul de identificare al exploataţiei plus un cod de lot, care este compus din 3 cifre, din care primele două reprezintă săptămâna livrării, iar cea de a 3-a ziua săptămânii; de exemplu: cod de lot 501 = porc livrat în săptămâna 50 în ziua de luni.
    5. La mişcarea porcilor din exploataţia profesională comercială aprobată, transportul va fi însoţit de:
    a) certificatul veterinar de transport şi sănătate pentru animale din specia porcină;
    b) formularul de mişcare.
    6. La mişcarea porcilor pe teritoriul comunei din exploataţiile nonprofesionale-microferme comerciale, transportul porcilor vii va fi însoţit de:
    a) biletul de adeverire a proprietăţii emis de primăria locală;
    b) formularul de mişcare.
    7. Procedurile detaliate de identificare şi înregistrare a porcinelor şi a exploataţiilor sunt stabilite prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

    PARTEA a V-a

    CAP. I
    Marcarea cărnii

    1.1. a) Carnea proaspătă de la porcine, carnea tocată, carnea preparată, produsele din carne de porcine şi produsele care conţin carne de porcine, precum şi carnea din produsele din carne provenite de la mistreţi, obţinute pe teritoriul României, nu pot face obiectul schimburilor comerciale cu statele membre ale Uniunii Europene, în acest sens fiind necesară marcarea sau identificarea acestora cu o marcă specială de sănătate ori de identificare, prevăzută la cap. II.
    b) Marca de sănătate prevăzută la pct. 1 şi 3 ale cap. II este utilizată numai în cazul cărnii proaspete de porcine domestice vaccinate de urgenţă cu vaccin marker sau de la mistreţi vaccinaţi de urgenţă cu momeli vaccinale.
    c) Marca de identificare prevăzută la pct. 2 şi 4 ale cap. II se utilizează pentru marcarea tuturor produselor din carne de porcine şi a produselor care conţin carne de porcine, precum şi a cărnii şi a produselor din carne provenite de la porcine sălbatice obţinute pe teritoriul României, indiferent de originea materiei prime.
    1.2. Prin derogare de la pct. 1, România poate autoriza livrarea către statele membre ale Uniunii Europene a produselor din carne sau a produselor care conţin carne, provenite de la porcine domestice ori de la mistreţi, dacă acestea îndeplinesc următoarele condiţii:
    a) au fost supuse unui tratament specific recunoscut oficial, prin care se asigură distrugerea virusului pestei porcine clasice, aşa cum este prevăzut în anexa nr. 3 la Norma sanitară veterinară ce stabileşte reguli de sănătate animală care reglementează producţia, procesarea, distribuţia şi introducerea produselor de origine animală destinate pentru consum uman, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 39/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 213 din 8 martie 2006;
    b) sunt produse depozitate şi procesate în întreprinderi care sunt aprobate în acest scop de către autoritatea veterinară competentă;
    c) sunt supuse certificării veterinare, în conformitate cu art. 5 din Norma sanitară veterinară ce stabileşte reguli de sănătate animală care reglementează producţia, procesarea, distribuţia şi introducerea produselor de origine animală destinate pentru consumul uman, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 39/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 213 din 8 martie 2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 2002/99/CE;
    d) până la data aderării României la Uniunea Europeană sunt însoţite de certificat de sănătate animală pentru produsele din carne originare din ţări terţe şi destinate exportului în Uniunea Europeană, completat cu următoarea specificaţie:
    "Produs în conformitate cu prevederile legislaţiei comunitare referitoare la măsuri tranzitorii de protecţie în relaţie cu pesta porcină clasică în România"
    e) de la data aderării României la Uniunea Europeană sunt însoţite de certificatul de comerţ, conform modelului prevăzut în partea a II-a cap. III, care trebuie să fie completat cu următoarele:
    "Produs în conformitate cu prevederile legislaţiei comunitare referitoare la măsuri tranzitorii de protecţie în relaţie cu pesta porcină clasică în România".
    1.3. Marcarea cărnii proaspete de porcine şi identificarea cărnii tocate, cărnii preparate, produselor din carne de porcine şi a produselor care conţin carne de porcine, obţinute pe teritoriul României, cu excepţia celor prevăzute la pct. 2, se face după cum urmează:
    a) marca de sănătate aplicată pe carnea proaspătă de porcine obţinută în întreprinderi aprobate pentru comerţ cu statele membre ale Uniunii Europene este o ştampilă de formă ovală înscrisă într-un dreptunghi având dimensiunile de 6,5 x 4,5 cm, latura dreptunghiului trebuind să aibă 2 mm, cu următoarele înscrisuri:
    (i) în partea superioară, "ROMÂNIA" sau codul ISO al ţării;
    (ii) în centru, numărul de aprobare al întreprinderii acordat de autoritatea veterinară centrală pentru efectuarea unor activităţi de comerţ intracomunitar;
    (iii) în partea inferioară, menţiunea "NUMAI PENTRU ROMÂNIA" cu majuscule; caracterele literelor au înălţimea de 0,8 cm, iar cifrele de 1 cm;
    b) marca de sănătate aplicată pe carnea proaspătă de porcine, obţinută în întreprinderile aprobate pentru perioada de tranziţie, este o ştampilă de formă rotundă, având diametrul de 3,5 cm, cu următoarele înscrisuri:
    (i) în partea superioară, cu majuscule "ROMÂNIA";
    (ii) în centru, indicativul judeţului, urmat fără întrerupere de numărul de autorizare al întreprinderii. Imediat sub acesta se înscrie numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară a întreprinderii,
    (iii) în partea inferioară, cu majuscule, "CONTROLAT SANITAR VETERINAR";
    c) marca de identificare aplicată pe carnea tocată, carnea preparată, produsele din carne de porcine, obţinute în întreprinderi aprobate pentru comerţ cu statele membre ale Uniunii Europene, este o ştampilă de formă ovală înscrisă într-un dreptunghi având dimensiunile de 6,5 x 4,5 cm, latura dreptunghiului trebuind să aibă 2 mm, cu următoarele înscrisuri:
    (i) în partea superioară, "ROMÂNIA" sau codul ISO al ţării;
    (ii) în centru, numărul de aprobare al întreprinderii, acordat de autoritatea veterinară centrală pentru efectuarea unor activităţi de comerţ intracomunitar;
    (iii) în partea inferioară, menţiunea "NUMAI PENTRU ROMÂNIA", cu majuscule; caracterele literelor au înălţimea de 0,8 cm, iar cifrele 1 cm;
    d) marca de identificare aplicată pe carnea tocată, carnea preparată, produsele din carne de porcine, obţinute în întreprinderile aprobate pentru perioada de tranziţie, este o ştampilă de formă rotundă, având diametrul de 3,5 cm, cu următoarele înscrisuri:
    (i) în partea superioară, cu majuscule, "ROMÂNIA";
    (ii) în centru, indicativul judeţului, urmat fără întrerupere de numărul de autorizare al întreprinderii. Imediat sub acesta se înscrie numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară;
    (iii) în partea inferioară, cu majuscule, "CONTROLAT SANITAR VETERINAR".
    1.4. Marcarea cărnii proaspete de mistreţi şi identificarea cărnii tocate, cărnii preparate, produselor din carne de porcine sălbatice şi produselor care conţin carne de porcine sălbatice, obţinute pe teritoriul României, cu excepţia celor prevăzute la pct. 2, se face după cum urmează:
    a) marca de identificare a cărnii proaspete de porcine sălbatice obţinute pe teritoriul României este o ştampilă de formă pentagonală, înscrisă într-un dreptunghi cu latura de cel puţin 2 mm, având inscripţionat cu caractere perfect lizibile următoarele informaţii:
    (i) pentru întreprinderile aprobate pentru schimburi intracomunitare:
    1. în partea superioară, "ROMÂNIA", cu majuscule;
    2. în centru, numărul de aprobare al secţiei de prelucrare a vânatului sălbatic, acordat de autoritatea veterinară centrală;
    3. în partea inferioară, "NUMAI PENTRU ROMÂNIA", cu majuscule; caracterele cifrelor au înălţimea de 0,8 cm, iar literele 1 cm, pentru vânatul sălbatic mare, şi 0,2 cm pentru vânatul sălbatic mic;
    (ii) pentru consum pe piaţa internă:
    1. în partea superioară, "ROMÂNIA", cu majuscule;
    2. în centru, codul judeţului urmat de numărul de aprobare veterinară;
    3. în partea inferioară, "CONTROLAT SANITAR VETERINAR", cu majuscule;
    b) marca de identificare a cărnii tocate, cărnii preparate, produselor din carne de porcine sălbatice şi produselor care conţin carne de mistreţi, obţinute pe teritoriul României, este o ştampilă de formă pentagonală, înscrisă într-un dreptunghi cu latura de cel puţin 2 mm, având inscripţionate cu caractere perfect lizibile următoarele informaţii:
    (i) pentru întreprinderile aprobate pentru comerţ intracomunitar:
    1. în partea superioară, "ROMÂNIA", cu majuscule;
    2. în centru, numărul de aprobare al secţiei de prelucrare a vânatului sălbatic, acordat de autoritatea veterinară centrală;

    3. în partea inferioară, "NUMAI PENTRU ROMÂNIA", cu majuscule; caracterele cifrelor au înălţimea de 0,8 cm, iar ale literelor de 1 cm pentru vânatul sălbatic mare şi de 0,2 cm pentru vânatul sălbatic mic;
    (ii) pentru consum pe piaţa internă:
    1. în partea superioară, "ROMÂNIA", cu majuscule;
    2. în centru, codul judeţului urmat de numărul de aprobare veterinară;
    3. în partea inferioară, "CONTROLAT SANITAR VETERINAR", cu majuscule.
    1.5. Până la data aderării României la Uniunea Europeană, unităţile cu program de restructurare-modernizare, cu finalizare la data de 31 decembrie 2006, trebuie să utilizeze marca de sănătate şi marca de identificare prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare.
    1.6. Modelele mărcilor de sănătate şi mărcii de identificare sunt prevăzute în cap. II.
    1.7. Modul de aplicare a mărcii de sănătate şi a mărcii de identificare este cel prevăzut în legislaţia sanitară veterinară.
    1.8. Marca de sănătate şi marca de identificare prevăzute la pct. 1.1. sunt utilizate numai pe durata aplicării măsurilor de monitorizare, control şi eradicare a pestei porcine clasice.

    CAP. II
    Mărci de sănătate

    1. MARCA DE SĂNĂTATE PENTRU CARNEA PROASPĂTĂ DE PORCINE DOMESTICE OBŢINUTĂ PE TERITORIUL ROMÂNIEI

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Modelul mărcii de sănătate pentru carnea proaspătă de porcine domestice obţinută pe teritoriul României se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 1039 din 28.12.2006, la pagina 46 (a se vedea imaginile asociate).


    2. MARCA DE IDENTIFICARE PENTRU CARNEA TOCATĂ DE PORCINE, CARNEA PREPARATĂ DE PORCINE, PRODUSE DIN CARNE DE PORCINE ŞI PRODUSE CARE CONŢIN CARNE DE PORCINE OBŢINUTE PE TERITORIUL ROMÂNIEI

-------------
    NOTĂ(CTCE)
    Modelul mărcii de identificare pentru carnea tocată de porcine, carnea preparată de porcine, produse din carne de porcine şi produse care conţin carne de porcine obţinute pe teritoriul României se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 1039 din 28.12.2006, la pagina 47 (a se vedea imaginile asociate).


    3. MARCA DE SĂNĂTATE PENTRU CARNEA PROASPĂTĂ DE MISTREŢI OBŢINUTĂ PE TERITORIUL ROMÂNIEI

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Modelul mărcii de sănătate pentru carnea proaspătă de mistreţi obţinută pe teritoriul României se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 1039 din 28.12.2006, la pagina 47 (a se vedea imaginile asociate).


    4. MARCA DE IDENTIFICARE PENTRU CARNEA TOCATĂ, CARNEA PREPARATĂ, PRODUSE DIN CARNE ŞI PRODUSE CARE CONŢIN CARNE DE MISTREŢI OBŢINUTE PE TERITORIUL ROMÂNIEI

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Modelul mărcii de identificare pentru carnea tocată, carnea preparată, produse din carne şi produse care conţin carne de mistreţi obţinute pe teritoriul României se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 1039 din 28.12.2006, la pagina 47 (a se vedea imaginile asociate).


    CAP. III



COMUNITATEA EUROPEANĂ Certificat de comerţ*)
EUROPEAN COMMUNITY Intra trade certificate
┌─────┬───────────────────────────────────────┬───────────────────────────┬──────────────────┐
│ │I.1. Expeditor │I.2. Număr de referinţă │I.2.a. Număr de │
│Par- │ │al certificatului │referinţă local │
│tea │I.1. Consignor │ │I.2.a. Local re- │
│ I │ [] Nume │1.2. Certificate reference │ference number │
│De- │ [] Name │number │ │
│ta- │Adresă ├───────────────────────────┴──────────────────┤
│lii │ │I.3. Autoritatea competentă centrală │
│ale │Address │I.3. Central Competent Authority │
│tran-│ ├──────────────────────────────────────────────┤
│spor-│Cod poştal │I.4. Autoritatea competentă locală │
│tu- │Poştal code │I.4. Local Competent Authority │
│lui │ │ │
│pre- ├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│zen- │I.5. Destinatar │I.6. Nr.(e) de certificate Nr.(e) de │
│tat │ │originale relatate documente │
│ │I.5. Consignee │ însoţitoare │
│Part │ │I.6. No.(s) of related No.(s) of │
│ I │Nume │original certificates accompariyiog │
│De- │Name │ documents │
│tails│ ├──────────────────────────────────────────────┤
│ of │Adresă │I.7. Comerciant │
│con- │Adress │I.7. Dealer │
│sign-│Cod poştal │Nume Număr de autorizare │
│ment │Poştal code │Name Approval number │
│pre- ├────────────────────┬──────────────────┼─────────────────────────┬────────────────────┤
│sen- │I.8. Ţară Cod ISO│I.9. Regiune Cod│I.10. Ţară de Cod ISO │I.11. Regiune Cod│
│ted │de origine │de origine │destinaţie │de destinaţie │
│ │I.8. Country ISO │I.9. Region Code│I.10. Country ISO code│I.11. Region Code│
│ │of origin │ code │of origin │ │of destination │ │of destination │ │
│ ├─────────────┴──────┴────────────┴─────┼───────────────┴─────────┴───────────────┴────┤
│ │I.12. Loc de origine/ Loc de recoltare │I.13. Loc de destinaţie │
│ │I.12. Place of origin/Place of harvest │1.13. Place of destination │
│ │ │ │
│ │Exploataţie [] Centru de colectare [] │Exploataţie [] Centru de colectare [] │
│ │Sediul comerciantului [] │Sediul comerciantului [] │
│ │Holding [] Assembly centre [] │Holding [] Assembly centre [] │
│ │Dealer's premise [] │Dealer's premise [] │
│ │ │ │
│ │Organism autorizat [] Centru de │Organism autorizat [] Centru de recoltare │
│ │recoltare a materialului seminal [] │a materialului seminal [] │
│ │Approved body [] Semen centre [] │Approved body [] Semen centre [] │
│ │ │ │
│ │Exploataţie de acvacultura │Exploataţie de acvacultura autorizată [] │
│ │autorizată [] │ │
│ │Approved aquaculture holding [] │Approved aquaculture holding [] │
│ │ │ │
│ │Echipa de [] Întreprindere [] │Echipa de colectare [] Întreprindere [] │
│ │colectare a Altele [] │a embrionilor Altele [] │
│ │embrionilor │ │
│ │Embryo team [] Establishment [] │Embryo team [] Establishment [] │
│ │ Other [] │ Other [] │
│ │ │ │
│ │Nume Număr de autorizare │Nume Număr de autorizare │
│ │Name Approval number │Name Approval number │
│ │Adresă │Adresă │
│ │Address │Address │
│ │Cod poştal │Cod poştal │
│ │Poştal code │Poştal code │
│ ├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│ │I.14. Loc de încărcare │I.15. Data şi ora plecării │
│ │I.14. Place of loading │I.15. Date and time of departure │
│ │Cod poştal │ │
│ │Poştal code │ │
│ ├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│ │I.16. Mijloace de transport │I.17. Transportator │
│ │I.16. Means of transport │I.17. Transporter │
│ │ │ │
│ │Avion [] Vapor [] Vagon de tren []│Nume Număr de autorizare │
│ │Aeroplane[] Ship [] Railway wagon []│Name Approval number │
│ │ Autovehicul [] Altele [] │Adresă │
│ │ Road vehicle [] Other [] │Address │
│ │Identificare: │Cod poştal Stat Membru │
│ │Identification: │Poştal code Member state │
│ ├───────────────────────────────────────┴─────────────┬────────────────────────────────┤
│ │I.18. Specia animală/Produs │I.19. Cod produs (Cod CN) │
│ │I.18. Animal species/ Product │I.19. Commodity code (CN code) │
│ │ ┌──────────────────────────┤
│ │ │I.20. Număr de calitate │
│ │ │I.20. Number Quality │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ │I.21. Temperatura produselor │I.22. Număr de pachete │
│ │I.21. Temperature of products │I.22. Number of packages │
│ │Ambientală [] Refrigerat [] Congelat [] │ │
│ │Ambient [] Chilled [] Frozen [] │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ │I.23. Identificarea containerului/număr de sigiliu │I.24. Tip de împachetare │
│ │I.23. Identification of container/Seal number │I.24. Type of packaging │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┤
│ │I.25. Animale certificate ca/produse certificate pentru: │
│ │I.25. Animals certified as/ products certified for: │
│ │ │
│ │Creştere [] Îngrăşare [] Tăiere [] Transhumantă [] Organism autorizat []│
│ │Breeding [] Fattening [] Slaughter [] Transhumance [] Approved body []│
│ │ │
│ │Însămânţare [] Ecvine înregistrate [] Repopulare cu vânat [] Animale de │
│ │artificială companie [] │
│ │Artificial [] Registered equidae [] Game restocking [] Pets [] │
│ │reproduction │
│ │Consum uman [] Produse furajere [] Uz farmaceutic [] Uz tehnic [] Altele []│
│ │ pentru animale │
│ │Human [] Animal feedingstuff [] Pharmaceutical [] Technical [] Other []│
│ │consumption use use │
│ ├───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┤
│ │I.26. Tranzit printr-o ţară terţă [__]│I.27. Tranzit prin state membre [_______] │
│ │I.26. Transit through 3rd country [__]│I.27. Transit through Member states [_______] │
│ │Ţară terţă Cod ISO │Stat membru Cod ISO │
│ │3rd country ISO code │Member state ISO code │
│ │Punct de ieşire Cod │Stat Membru Cod ISO │
│ │Exit point Code │Member state ISO code │
│ │Punct de intrare Unitatea PIF nr.│Stat membru Cod ISO │
│ │Entry point BIP unit no.: │Member state ISO code │
│ ├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│ │I.28. Export [__________] │I.29. Durata estimată a traseului │
│ │I.28. Export [__________] │I.29. Estimated journey time │
│ │Ţară terţă Cod ISO │ │
│ │3rd country ISO code │ │
│ │Punct de ieşire Cod │ │
│ │Exit point Code │ │
│ ├───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┤
│ │I.30. Schema rutei │
│ │I.30. Route place │
│ │ Da [_______] Nu [________] │
│ │ Yes [_______] No [________] │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │I.31. Identificarea animalelor │
│ │I.31. Identification of the animals │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
├─────┼─────────────────────────────────┬───────────────────────────────┬────────────────────┤
│ │II. Informaţii de sănătate *) │II.a. Număr de referinţă al │II.b. Număr local │
│PAR- │ │certificatului │de referinţă │
│TEA │II. Health information *) │II.a. Certificate reference │II.b. Local │
│A-II │ │number │reference number │
│-A: │ [_] │ │ │
│CER- ├─────────────────────────────────┴───────────────────────────────┴────────────────────┤
│TI- │ │
│FI- │ │
│CARE │ │
│ │ │
│PART │ │
│ II: │ │
│Cer- │ │
│tifi-│ │
│ca- │ │
│tion │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
      │Medic veterinar oficial sau inspector oficial │
      │Official veterinarian or official inspector │
      │ │
      │Nume (cu majuscule) Calificare şi titlu: │
      │Name (in Capital): Qualification and titie: │
      │Unitate veterinară locală Nr. UVL relatate: │
      │Local Veterinary Unit No of the related LVU │
      │Data: Semnătură: │
      │Date: Signature: │
      │Ştampilă │
      │Stamp │
      │ │
      └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
--------
    *) cerinţă sanitară specifică ce trebuie completată
    *) specific sanitary requirement to be completed




COMUNITATEA EUROPEANĂ Certificat de comerţ
EUROPEAN COMMUNITY Intra trade certificate
┌─────┬───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┐
│ │III.1. Data inspecţiei │III.2. Numărul de referinţă al certificatului:│
│ │III.1. Date of the inspection │III.2. Certificate Reference Number: │
│ PAR-│ [] │ │
│ TEA ├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│A-III│III.3. Controlul Nu[__] Da [__] │III.4. Controlul identităţii: Nu [__] Da [__]│
│ -A: │documentelor │ │
│CON- │III.3. Documentary No [__] Yes[__] │III.4. Identity Check: No [__] Yes[__]│
│TROL │Check: │ │
│ │ │ │
│PART │Standard UE Satisacător [] │ │
│ III:│ Nesatisfăcător [] │ │
│CON- │EU Standard Satisfactory [] │Satisfăcător [_____] Nesatisfăcător [_____] │
│TROL │ Not satisfactory [] │ │
│ │ │ │
│ │Garanţii Satisfăcător [] │Satisfactory [_____] Not satisfactory[____] │
│ │suplimentare Nestatisfăcător [] │ │
│ │Additional Satisfactory [] │ │
│ │guarantees Not satisfactory [] │ │
│ │ │ │
│ │Cerinţe naţionale Satisfăcător [] │ │
│ │ Nesatisfăcător [] │ │
│ │Naţional Satisfactory [] │ │
│ │requirements Not satisfactory []│ │
│ ├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│ │III.5. Control fizic: Nr [____] │III.6. Teste de laborator Nu [__] Da [__] │
│ │ Total animale controlate [____]│ │
│ │III.5. Physical Check: No [___] │III.6. Laboratory-tests No [___] Yes [___]│
│ │ Total animals checked [___] │ │
│ │Satisfăcător [__] Nesatisilcător[__] │Data: │
│ │Satisfactory [__] Not satisfactory[__] │Date: │
│ ├───────────────────────────────────────┤ │
│ │III.7. Controlul bunăstării Nu[] Da[] │Testate pentru: │
│ │III.7. Welfare check: No[] Yes[] │Tested for: │
│ │Satisfăcător [__] Nesatisfăcător[__] │ Prin sondaj [___] Suspiciune[___] │
│ │Satisfactory [__] Not satisfactory[__] │ Random [___] Suspicion [___] │
│ │ │Rezultate: Satisfăcătoare [_____] │
│ │ │ Nesatisfăcătoare [_____] │
│ │ │Results: Satisfactory [_____] │
│ │ │ Not satisfactory [____] │
│ ├──────────────────────────────────┬────┼──────────────────────────────────────────────┤
│ │III.8. Încălcarea regulamentului │ │III.9. Încălcarea legislaţiei privind │
│ │bunăstării []│ │sănătatea []│
│ │III.8. Infringement of │ │III.9. Infringement of health legislation []│
│ │welfare regulation: []│ │ │
│ │ │ │ │
│ │III.8.1. Autorizaţie │Ave-│III.9.1. Absenţa certificatului/ │
│ │transportor invalidă []│rage│certificat invalid []│
│ │III.8.1. Transporter │ s │III.9.1. Absence/Invalid certificate []│
│ │authorisation invalid []│ p │ │
│ │ │ a │ │
│ │III.8.2. Ne-conformitatea │ c │III.9.2. Nepotrivire cu documentele []│
│ │mijloacelor de transport │ e │ │
│ │III.8.2. Non-compliance of │ │III.9.2. Mis-match with documents []│
│ │the means of transport []│ │ │
│ │ │ │ │
│ │III.8.3. Depăşirea │ │III.9.3. Ţară neautorizată []│
│ │densităţii de populare []│ │ │
│ │III.8.3. Stocking density │ │III.9.3. Not authorised country []│
│ │exceeded []│ │ │
│ │ │ │ │
│ │III.8.4. Depăşirea duratei de │ │III.9.4. Regiune/zonă neautorizată []│
│ │transport []│ │ │
│ │III.8.4.Travel times exceeded []│ │III.9.4. Non approved region/zone │
│ │ │ │ │
│ │III.8.5. Hrănire şi adăpare │ │III.9.5. Specie interzisă []│
│ │neefectuate []│ │ │
│ │III.8.5. Wateringandfeeding │ │III.9.5. Prohibited species []│
│ │not fulfilled []│ │ │
│ │ │ │ │
│ │III.8.6. Manipularea greşită │ │III.9.6. Absenţa garanţiilor suplimentare []│
│ │sau neglijenţă faţă de animale []│ │ │
│ │III.8.6. Mishandling or │ │III.9.6. Absence of additional guarantee []│
│ │negligence to the animals []│ │ │
│ │ │ │ │
│ │III.8.7. Altele []│ │III.9.7. Exploataţie neautorizată []│
│ │III.8.7. Others []│ │III.9.7. Non approvcd holding []│
│ │ │ │ │
│ │ │ │III.9.8. Animale bolnave sau suspecte │
│ │ │ │de boală []│
│ │ │ │III.9.8. Diseased or suspect animals []│
│ │ │ │ │
│ │ │ │III.9.9. Teste nesatisfăcătoare []│
│ │ │ │III.9.9. Unsatisfactiony tests []│
│ │ │ │ │
│ │ │ │III.9.10. Absenţa identificării sau │
│ │ │ │identificare ilegală []│
│ │ │ │III.9.10. Absence or non legal │
│ │ │ │identification []│
│ │ │ │ │
│ │ │ │III.9.11. Cerinţe naţionale neîndeplinite []│
│ │ │ │III.9.11. Naţional requirements not │
│ │ │ │fulfilied []│
│ ├──────────────────────────────────┴────┤ │
│ │III.10. Impactul transportului asupra │III.9.12. Adresa de destinaţie invalidă []│
│ │animalelor │ │
│ │III.10. Impact of the transport on │III.9.12. Address of destination invalid []│
│ │animals │ │
│ │Număr de animale │III.9.13. Altele []│
│ │moarte [_____] Estimare [___]│III.9.13. Others []│
│ │Number of dead │ │
│ │animals [_____] Estimation [___]│ │
│ │Număr de animale │ │
│ │improprii [_____] Estimare [___]│ │
│ │Number of unfit │ │
│ │animals [_____] Estimation [___]│ │
│ │ Număr de fătări sau avorturi [___]│ │
│ │ Number of birth or abortion [___]│ │
│ ├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│ │ │III.12. Carantină de urmărire │
│ │III.11. Măsuri corective []│III.12. Follow-up of quarantine │
│ │III.11. Corrective action []│III.12.1. Ucidere nedureroasă/Eutanasia [__] │
│ │III.11.1. Plecare întârziată []│III.12.1. Humanely killing/Euthanasia [__] │
│ │III.11.1. Delayed departure []│III.12.2. Eliberare [__] │
│ │ │ │
│ │III.11.2. Procedură de transfer []│III.12.2. Release [__] │
│ │III.11.2. Transfer procedure []│ │
│ │ │ │
│ │III.11.3. Carantină []│ │
│ │III.11.3. Quarantine []│ │
│ │ │ │
│ │III.11.4. Ucidere nedureroasă/ │ │
│ │Eutanasia []│ │
│ │III.11.4. Humane killing/Euthanasia []│ │
│ │ │ │
│ │III.11.5. Distrugerea produselor │ │
│ │din carcase []│ │
│ │III.11.5. Distruction of carcasses │ │
│ │products []│ │
│ │ │ │
│ │III.11.6. Reîntoarcerea transportului[]│ │
│ │III.11.6. Return of consignment []│ │
│ │ │ │
│ │III.11.7. Tratamentul produselor []│ │
│ │III.11.7. Treatment ot products []│ │
│ │III.11.8. Utilizatea produselor │ │
│ │în alt scop []│ │
│ │III.11.8. Use of products for │ │
│ │other purpose []│ │
│ │ Identificare: [____] │ │
│ │ Identification: [____] │ │
│ ├───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┤
│ │III.13. Locul inspecţiei │
│ │III.13. Place of inspection │
│ │Întreprindere [___] Exploataţie [___] Centru de colectare [___]│
│ │Establishment [___] Holding [___] Assembly centre [___]│
│ │Sediul comerciantului[___] Organism autorizat[___] Centru de material seminal[___]│
│ │Dealer's premise [___] Approved body [___] Semen centre [___]│
│ │Port [___] Aeroport [___] Punct de ieşire [___]│
│ │Port [___] Airport [___] Exit point [___]│
│ │Pe drum [___] Altele [___] │
│ │Enroute [___] Other [___] │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │III.14. Medic veterinar oficial sau inspector oficial │
│ │III.14. Official veterinarian or official inspector │
│ │Unitate veterinară locală Nr. ULV relatate: │
│ │Local Veterinary Unit No of the related LVU: │
│ │Nume (cu majuscule) │
│ │Name (in Capital) │
│ │Calificare şi titlu │
│ │Qualification and title │
│ │Data: Semnătura: │
│ │Date: Signature: │
└─────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


               Note de îndrumare privind certificatul de comerţ

    1.1. În general: Vă rog completaţi certificatul cu majuscule. Pentru a confirma o opţiune, bifaţi caseta sau însemnaţi cu o cruce -X.
    "Coduri ISO" se referă la codul standard internaţional din 2 litere pentru o ţară.
    2. Principii:
    2.1. Prezentul certificat se referă la comerţul intracomunitar pentru toate animalele şi produsele l-a care s-a referit "Norma sanitară veterinară privind controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene cu produse animaliere şi de origine animală", aprobată prin Ordinul nr. 580/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 250 din 11 aprilie 2003, ce transpune Directiva Consiliului 90/425/CEE pentru care este necesar un certificat de sănătate, pentru toate subprodusele animale la care s-a referit "Norma sanitară veterinară ce stabileşte reguli de sănătate cu privire la subprodusele de la animale, ce nu sunt destinate consumului uman", aprobată prin Ordinul nr. 723/2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 842 din 26 noiembrie 2003, ce transpune Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului 1774/2002/CE, şi pentru produsele animaliere şi de origine animală la care se referă "Norma sanitară veterinară privind controalele veterinare pentru comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu produse animaliere şi de origine animală", aprobată prin Ordinul nr. 21/2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 155 şi 155 bis (anexa) din 11 martie 2003, ce transpune Directiva Consiliului 89/662/CEE pentru care legislaţia solicită notificare în prealabil.
    2.2. Prezentul certificat este valabil 10 zile de la data inspecţiei de sănătate efectuată în România.
    2.3. Prezentul certificat este valabil numai pentru o specie sau pentru un tip de produs în acelaşi timp.
    2.4. Semnătura şi ştampila trebuie să fie într-o culoare diferită de cea a tiparului.
    2.5. Originalul prezentului certificat trebuie să însoţească transportul până la destinaţia finală.
    2.6. Exploataţia sau întreprinderea trebuie să păstreze originalul sau o copie a certificatului cel puţin 3 ani.
    2.7. Certificatele pot fi întocmite numai pentru animale ce trebuie să fie transportate în acelaşi vagon de tren, remorcă/ camion, avion sau navă/ vas, ce provin din aceeaşi exploataţie şi sunt trimise aceluiaşi destinatar. Acelaşi lucru se aplică la produse.
    2.8. Certificatul trebuie să fie emis înainte cu 24 de ore de plecarea transportului.

    PARTEA I
    Această parte poate fi completată de expeditor sau de comerciant, sau de un medic veterinar oficial sau de un inspector oficial în cazul animalelor de acvacultura

    Caseta I.1. Expeditor: trebuie să se completeze numele şi adresa persoanei fizice sau juridice care expediază transportul.
    Caseta I.2. Numărul de referinţă al certificatului este un număr de referinţă unic acordat de sistemul Traces.
    Caseta I.2.a Numărul de referinţă local este un număr pe care autoritatea competentă îl poate acorda în conformitate cu clasificarea proprie.
    Caseta I.3. Autoritatea competentă centrală: numele şi numărul autorităţii competente centrale din ţara de origine.
    Caseta I.4. Autoritatea competentă locală: numele şi numărul autorităţii competente locale din ţara de origine.
    Caseta I.5. Destinatar: se indică numele şi adresa persoanei fizice sau juridice care este responsabilă de primirea transportului în ţara de destinaţie.
    Caseta I.6. Numărul (numerele) certificatelor originale relatate: priveşte numai acele animale ce trec printr-un centru de colectare (animale din specia bovine, porcine, ovine şi caprine şi ecvine): se completează numărul de referinţă al fiecărui certificat ce constituie un transport nou.
    Documente însoţitoare: priveşte numai acele ecvidee şi animale menţionate de Convenţia de la Washington privind speciile protejate şi produsele acestora. Pentru ecvidee şi animalele menţionate de Convenţia de la Washington privind speciile protejate trebuie să se completeze cu numărul paşaportului sau al permisului CITES. Pentru produse sau subproduse trebuie să se completeze cu numărul documentului comercial.
    Caseta I.7. Comerciant: priveşte numai activităţile de transport de animale din specia bovine, porcine, ovine sau caprine: se completează cu numărul de înregistrare oficial şi numele comerciantului autorizat.
    Caseta I.8. Ţara de origine: se completează numele ţării din care provin animalele sau produsele.
    Caseta I.9. Regiune de origine: priveşte numai animale din specia bovine şi porcine şi animale de acvacultura în contextul măsurilor de regionalizare.
    Pentru animalele din specia bovine şi porcine: se indică regiunile administrative.
    Pentru animalele de acvacultura: se indică zonele autorizate şi zonele de coastă.
    Coduri aşa cum au fost acordate de legislaţia relevantă.
    Caseta I.10. Ţara de destinaţie: se completează numele ţării pentru care sunt destinate animalele.
    Caseta I.11. Regiunea de destinaţie: conform casetei 1.9.
    Caseta I.12. Locul de origine/ locul de recoltare: locul din care provin animalele sau produsele.
    Exploataţie: aşa cum a fost definit de art. 2 al "Normei sanitare veterinare referitoare la controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României cu Statele Membre cu unele animale vii şi produse de origine animală" aprobată prin Ordinul 580/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 250 din 11 aprilie 2003, ce transpune Directiva Consiliului 90/425/CEE.
    Exploataţie de acvacultura autorizată: priveşte numai acele animale de acvacultura aşa cum a fost definit de art. 2(5) al "Normei veterinare privind condiţiile de sănătate a animalelor ce reglementează punerea pe piaţa României a animalelor şi produselor de acvacultura" aprobată prin Ordinul 494/2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 191 din 21 martie 2002, ce transpune Directiva 91/67/CEE.
    Centru de colectare: priveşte numai animalele din specia bovine, porcine, ovine sau caprine şi ecvidee: aşa cum a fost definit de art. 2 (23) al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate şi certificarea veterinară pentru comerţul României cu statele Membre cu ovine şi caprine" aprobată prin Ordinul 66/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 306 din 9 mai 2002, ce transpune Directiva 91/68 şi de art. 2 (o) al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate a animalelor ce afectează comerţul României cu Statele Membre cu animale din speciile bovine şi porcine" aprobată prin Ordinul 236/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 835 din 20 noiembrie 2002, ce transpune Directiva 64/432/CEE.
    Sediul comerciantului: privesc numai acele animale din specia ovine şi caprine aşa cum a fost definit de art. 2 (b)(12) al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate şi certificarea veterinară pentru comerţul României cu statele Membre cu ovine şi caprine" aprobată prin Ordinul 66/2002, Partea I, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 306 din 9 mai 2002, ce transpune Directiva 91/68/CEE.
    Organism autorizat: organism autorizat oficial, institut sau centru aşa cum a fost definit de art. 2(s) al "Normei sanitare veterinare stabilind condiţiile de sănătate a animalelor ce reglementează comerţul României cu statele membre şi importul din ţările terţe de animale, material seminal, ovule şi embrioni de la specii ce nu sunt reglementate prin legislaţie specifică" aprobată prin Ordinul 159/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 692 din 20 septembrie 2002, ce transpune Directiva 92/65/CEE şi în special grădinile zoologice şi laboratoarele de cercetare.
    Centru de recoltare a materialului seminal: centru de colectare şi depozitare a materialului seminal aşa cum a fost definit de art. 2(1) al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate a animalelor şi certificarea veterinară pentru comerţul României cu statele membre şi importul din ţări terţe de material seminal de bovine" aprobată prin Ordinul 353/2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 111 din 11 februarie 2002, ce transpune Directiva 88/407/CEE.
    Echipă de colectare a embrionilor: structură autorizată pentru colectarea, procesarea şi depozitarea embrionilor şi ovulelor aşa cu s-a definit de art. 2 (b) al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate a animalelor ce reglementează comerţul României cu Statele Membre şi importul din ţări terţe de embrioni proaspeţi şi congelaţi proveniţi de la animale domestice din specia bovine" aprobată prin Ordinul 74/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 206 din 27 martie 2002, ce transpune Direcfiva 89/556/CEE.
    Întreprindere: priveşte numai produsele şi subprodusele de origine animală aşa cum a fost definit de art. 2 (4) al "Normei sanitare veterinare privind controalele veterinare pentru comerţul dintre România şi Statele Membre ale Uniunii Europene cu produse animaliere şi de origine animală" aprobată prin Ordinul 21/2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 155 şi 155 bis (anexa) din 11 martie 2003, ce transpune Directiva 89/662/CEE.
    Se completează cu numele, adresa şi numărul autorizaţiei sau numărul de înregistrare al acestor structuri atunci când este solicitat în baza legislaţiei.
    Caseta I.13. Locul de destinaţie: locul către care sunt transportate animalele sau produsele pentru descărcarea finală (puncte de oprire ce nu se iau în considerare) şi sunt păstrate în conformitate cu legislaţia prezentă. Conform casetei 1.12.
    Caseta I.14. Locul de încărcare: priveşte numai animalele: se completează localitatea şi codul poştal al locului în care sunt încărcate animalele.
    Caseta I.15. Data şi ora plecării: priveşte numai animalele: se completează data şi ora la care este planificată livrarea animalelor.
    Caseta I.16. Mijloace de transport: se completează detaliile mijlocului de transport.
    Mijloace de transport (avion, navă, vagon de tren, autovehicul).
    Identificarea mijlocului de transport: numărul zborului, pentru transportul aerian; numele navei, pentru transportul maritim; numărul trenului şi vagonului, pentru transportul pe cale ferată şi numărul de înregistrare al autovehiculului şi numărul remorcii, atunci când a fost utilizată pentru transportul rutier.
    "Altele" se referă la mijloace de transport ce nu sunt acoperite de Direcfiva 91/628/CEE ce se ocupă de bunăstarea animalelor în timpul transportului.
    Caseta I.17. Transportator: se referă numai la transport de animale: se completează cu numărul de autorizare al transportatorului în conformitate cu art. 5 al Directivei 91/628/CEE privind protecţia şi bunăstarea animalelor în timpul transportului.
    Caseta I.18. Specia animală/ produse: pentru animale, se declară specia de animale completând cu numele uzual aşa cum a fost clasificat în nomenclatorul tarifar; pentru produsele animaliere (material seminal, ovule, embrioni), se completează cu specia şi tipul de produs. Pentru produsele de origine animală se declară tipul de produs după cum a fost clasificat în nomenclatorul tarifar.
    Caseta I.19. Cod CN: se completează cu minim primele 4 cifre ale codului nomenclatorului mixt relevant (codul CN) stabilit în baza Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 2658/87.
    Caseta I.20. Număr/ cantitate:
    Pentru animale şi produse animaliere (material seminal, ovule, embrioni), se completează cu numărul de animale sau de paiete, exprimat în unităţi.
    Pentru animalele şi produsele de acvacultura se completează greutatea totală în kilograme.
    Caseta I.21. Temperatura produselor: priveşte numai produsele de origine animală: se completează metoda de conservare.
    Caseta I.22. Număr de pachete: se completează numărul de cutii, cuşti sau boxe în care sunt transportate animale sau numărul de containere pentru produse.
    Caseta I.23. Identificarea containerului/ numărul de sigiliu: se completează toate numerele de identificare ale sigiliilor şi în special cele ale containerului pentru produse.
    Caseta I.24. Tip de împachetare: priveşte numai produsele.
    Caseta I.25. Animale certificate ca/ produse certificate pentru: se completează destinaţia exclusivă a animalelor sau produselor.
    Creştere: pentru animale pentru creştere şi producţie.
    Îngrăşare: priveşte numai animale din specia ovine şi caprine.
    Tăiere: pentru animale destinate unui abator.
    Transhumantă: priveşte numai animalele din specia bovine ce pasc în zone de munte.
    Organism autorizat: un organism, institut sau centru autorizat oficial în baza "Normei sanitare veterinare stabilind condiţiile de sănătate a animalelor ce reglementează comerţul României cu statele membre şi importul din ţările terţe de animale, material seminal, ovule şi embrioni de la specii ce nu sunt reglementate prin legislaţie specifică" aprobată prin Ordinul 159/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 692 din 20 septembrie 2002, ce transpune Directiva 92/65/CEE.
    Însămânţare artificială: priveşte numai materialul seminal, ovulele şi embrionii.
    Ecvidee înregistrate: în conformitate cu "Norma sanitară veterinară cu privire la condiţiile de sănătate a animalelor ce guvernează mişcarea ecvideelor între Statele Membre şi România şi importul lor din ţări terţe" aprobată prin Ordinul 65/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 474 din 03 iulie 2002, ce transpune Directiva 90/426/CEE.
    Repopulare cu vânat: priveşte numai vânatul în scopul refacerii stocului.
    Animale de companie: animale de companie ce sunt subiectul tranzacţiilor comerciale.
    Consum uman: priveşte numai produsele destinate consumului uman pentru care este solicitat un certificat de sănătate în baza legislaţiei.
    Produse furajere animaliere: priveşte numai produsele destinate hranei animalelor aşa cum s-a referit "Norma sanitară veterinară ce stabileşte reguli de sănătate cu privire la subprodusele de la animale ce nu sunt destinate consumului uman" aprobată prin Ordinul 723/2003 şi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 842 şi 842 bis (anexa) din 26 noiembrie 2003, ce transpune Regulamentul nr. 1774/2002.
    Uz farmaceutic.
    Uz tehnic: produse improprii consumului uman sau animal şi destinate utilizării industriale după cum s-a menţionat la "Norma sanitară veterinară ce stabileşte reguli de sănătate cu privire la subprodusele de la animale ce nu sunt destinate consumului uman" ce transpune Regulamentul nr. 1774/2002.
    "Altele": destinate pentru scopuri ce nu sunt menţionate altundeva în această clasificare.
    Caseta I.26. Tranzit printr-o ţară terţă: se completează numele ţării cu codul ISO al acesteia şi punctul de ieşire după cum a fost definit la art. 1 al Deciziei Comisiei 93/444/CEE şi numele şi numărul postului de inspecţie la frontieră de intrare a animalelor în Uniunea Europeană.
    Caseta I.27. Tranzit prin statele membre: se completează codul ISO al ţărilor UE/AEE traversate de un transport de animale sau produse.
    Caseta I.28. Export: se completează punctul de ieşire din UE/AEE.
    Caseta I.29. Durata prevăzută a traseului: se completează durata estimată impusă în baza Directivei Consiliului 91/628/CEE.
    Caseta I.30. Schema rutei: se declară dacă există o schemă a rutei în conformitate cu cerinţele.
    Caseta I.31. Identificarea animalelor/ produselor: vă rugăm să introduceţi orice fel de cerinţe specifice referitoare la specia sau la natura produselor.

    PARTEA a II-a
    Această parte poate fi completată numai de un medic veterinar oficial sau de un inspector oficial în cazul animalelor de acvacultura

    Caseta II. Informaţii de sănătate: vă rugăm să completaţi această parte în conformitate cu legislaţia relevantă.
    Caseta II.a. Număr de referinţă: conform casetei I.2.
    Caseta II.b. Număr de referinţă local: conform casetei I.2.a.

    PARTEA a III-a
    Controale: această parte trebuie să fie completată de un medic veterinar oficial sau de un inspector oficial la efectuarea controlului la destinaţie sau în timpul transportului pentru animale şi în timpul expedierii produselor la care se referă "Norma sanitară veterinară ce stabileşte reguli de sănătate cu privire la subprodusele de la animale ce nu sunt destinate consumului uman" ce transpune Regulamentul nr. 1744/2002

    Caseta III.1. Data inspecţiei:
    Caseta III.2. Număr de referinţă al certificatului: conform casetei I.2.
    Caseta III.3. Controlul documentelor: acesta, de asemenea, cuprinde controlul conformităţii cu standardele comunitare şi garanţiile suplimentare pentru unele state membre şi în ceea ce priveşte speciile ce nu sunt menţionate la anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare referitoare la controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României cu Statele Membre cu unele animale vii şi produse de origine animală" aprobată prin Ordinul 580/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 250 din 11 aprilie 2003, ce transpune Directiva Consiliului 90/425/CEE, aceasta include conformitatea cu cerinţele naţionale indiferent de destinaţia finală. Neconformitatea cu o cerinţă de garanţie suplimentară sau cu o cerinţă naţională înseamnă că transportul nu este satisfăcător.
    Caseta III.4. Controlul identităţii: se compară transportul cu certificatul şi documentele însoţitoare.
    Caseta III.5. Controlul fizic: acesta se referă la rezultatele examinării clinice întreprinse, mortalitatea şi morbiditatea în transportul. Se declară numărul de animale controlate.
    Caseta III.6. Teste de laborator:
    Testate pentru: se declară categoria de substanţă sau de agent patogen pentru care a fost efectuată o procedură de investigare.
    "Bazată pe suspiciuni" cuprinde cazuri în care animale sunt suspecte de a avea o boală sau au semne de boală sau sunt testate în baza clauzelor de protecţie în vigoare.
    Caseta III.7. Controlul bunăstării: se descriu condiţiile de transport şi starea bunăstării animalelor la sosire.
    Caseta III.8. Încălcarea legislaţiei privind bunăstarea: vă rugăm să completaţi una sau mai multe casete depinzând de natura infracţiunii (infracţiunilor).
    Caseta III.9. Încălcarea legislaţiei privind sănătatea: se completează caseta corespunzătoare în funcţie de natura infracţiunii.
    III.9.1. Absenţa certificatului: atunci când un transport se deplasează fără certificat sau fără notificare anterioară.
    III.9.2. Nepotrivirea cu documentele: semnifică că elementele ce alcătuiesc transportul nu corespund certificării.
    III.9.3. Ţară ne-autorizată: atunci când o măsură de protecţie afectează ţara pentru specia în discuţie.
    III.9.5. Specie interzisă: animale ale unei specii în afara standardelor interzise într-un stat membru sau animale ale unei specii protejate în baza Convenţiei de la Washington încălcând legislaţia relevantă.
    III.9.12. Adresă invalidă: atunci când adresa dată nu există sau nu corespunde speciei sau produsului în cauză sau atunci când transportul nu a ajuns la adresa dată.
    Caseta III.10. Impactul transportului asupra animalelor: priveşte numai animalele: se declară câte animale au murit, câte sunt improprii transportului şi câte femele au fătat sau au avortat în timpul transportului, în cazul animalelor trimise în număr mare (pui de o zi, peşte, moluşte, etc.) se estimează numărul de animale moarte sau improprii, după cum este corespunzător.
    Caseta III.11. Măsuri corective: se indică orice decizie luată pentru a pune capăt infracţiunii în conformitate cu Directiva Consiliului 91/628/CEE, "Norma sanitară veterinară referitoare la controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României cu Statele Membre cu unele animale vii şi produse de origine animală" aprobată prin Ordinul 580/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 250 din 11 aprilie 2003, ce transpune Directiva Consiliului 90/425/CEE sau cu "Norma sanitară veterinară privind controalele veterinare pentru comerţul dintre România şi Statele Membre ale Uniunii Europene cu produse animaliere şi de origine animală" aprobată prin Ordinul 21/2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 155 şi 155 bis (anexa) din 11 martie 2003, ce transpune Directiva Consiliului 89/662/CEE.
    III.11.1. Amânarea plecării: se amână transportul pentru a vă asigura ca animalele sunt proprii pentru plecare.
    III.11.2. Procedură de transfer: se transferă animalele dintr-un mijloc de transport ce nu întruneşte cerinţele în altul ce le întruneşte.
    Caseta III.12.
    Urmare a carantinei: priveşte numai animalele: tăierea sau eliberarea animalelor în funcţie de rezultatele examinărilor.
    Caseta III.13. Locul inspecţiei.
    Caseta III.14. Semnătura medicului veterinar sau a inspectorului oficial: se declară cărei unităţi locale veterinare aparţine semnatarul.


    PARTEA a VI-a
    Sistemul de informare a călătorilor în punctele de trecere a frontierei privind măsurile de protecţie împotriva pestei porcine clasice

    1. Măsurile de protecţie împotriva pestei porcine clasice stabilite prin Decizia Comisiei din 14 noiembrie 2006 cu privire la măsuri de control tranzitorii privind sănătatea animalelor (2006/779/EC) sunt implementate de la data intrării în vigoare a Tratatului de aderare a României.
    2. Pentru a preveni răspândirea pestei porcine clasice în alte zone din afara teritoriului României se interzic livrările din România de porci vii, de carne de porc proaspătă, refrigerată sau congelată, de preparate şi produse din carne sau care conţin carne de porc.
    3. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a stabilit modelul de afiş ce va fi expus în mod obligatoriu, într-un număr suficient de exemplare, în zonele cele mai vizibile din punctele de trecere a frontierei de stat din România, inclusiv în porturi şi aeroporturi.
    4. Administratorii punctelor de trecere a frontierei de stat, altele decât cele în care sunt organizate posturi de inspecţie la frontieră, iar măsurile necesare pentru aplicarea corespunzătoare a afişului necesar informării călătorilor şi orice alte măsuri suplimentare ce se pot utiliza.
    5. În punctele de trecere a frontierei de stat în care sunt organizate posturi de inspecţie la frontieră, serviciile veterinare sunt responsabile pentru implementarea cerinţelor descrise la pct. 4.
    6. Autorităţile responsabile cu controalele aplicabile călătorilor sunt obligate să ia toate măsurile necesare pentru respectarea prevederilor prezentelor norme metodologice.

   Exemplu de afişaj pentru Punctele de Trecere a Frontierei, inclusiv porturi şi aeroporturi.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ (STEMA) │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ │
│ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR │
│ │
├───────────────────────────────────┬──────┬───────────────────────────────────┤
│ ANUNŢ PENTRU CĂLĂTORI │ │ NOTICE TO TRAVELLERS │
│ ATENŢIUNE │ │ ATTENTION │
│ Măsuri de proiecţie împotriva │ │ Proiective measures against │
│ Pestei Porcine Clasice │ │ Classical Swine Fever │
│ │ │ │
│ Legislaţia din România interzice │ *) │ The Romanian legislation prohibits│
│mişcarea porcinelor vii, a cărnii │ │the removal of live pigs, fresh, │
│de porc proaspete, refrigerate sau │ │chilled and frozen pig meat, and │
│congelate şi a produselor din carne│ │meat based pork products (sausages,│
│de porc (cârnaţi, şuncă, carne │ │ham, salted meats etc.) from │
│sărată etc) din teritoriul României│ │Romanian territory even in small │
│chiar în cantităţi mici cu excepţia│ │quantities with the exception of │
│produselor din carne de porc │ │pork products with proper health │
│însoţite de certificat de sănătate │ │certification. │
│corespunzător. │ │ │
│ │ │ │
│Contravenienţii vor fi pedepsiţi │ │The transgressors will be punished │
│în condiţiile legii. │ │the law. │
│ │ │ │
└───────────────────────────────────┴──────┴───────────────────────────────────┘

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    *) Imaginea "ANUNŢ PENTRU CĂLĂTORI" se găseşte în Monitorul Oficial al
României, Partea I, Nr. 1039 din 28.12.2006, la pagina 59.



    PARTEA a VII-a
    Numărul de probe prelevate pentru diagnosticarea pestei porcine clasice - confidenţă 95%*)

    Tabel

   ┌───────┬──────┬──────┬─────────┐ ┌────────┬───────┬────────┬───────┐
   │ No. │ 20% │ 10% │ 5% │ │ No │ 20% │ 10% │ 5% │
   │ porci ├──────┴──────┴─────────┤ │ porci ├───────┴────────┴───────┤
   │ │ Prevalenta │ │ porci │ Prevalenta │
   ├───────┼─────┬───────┬─────────┤ ├────────┼───────┬────────┬───────┤
   │ 10 │ 8 │ 10 │ 10 │ │ 500 │ 14 │ 28 │ 56 │
   │ 20 │ 10 │ 16 │ 19 │ │ 600 │ 14 │ 28 │ 56 │
   │ 30 │ 11 │ 19 │ 26 │ │ 700 │ 14 │ 28 │ 57 │
   │ 40 │ 12 │ 21 │ 31 │ │ 800 │ 14 │ 28 │ 57 │
   │ 50 │ 12 │ 22 │ 35 │ │ 900 │ 14 │ 28 │ 57 │
   │ 60 │ 12 │ 23 │ 38 │ │ 1000 │ 14 │ 29 │ 57 │
   │ 70 │ 13 │ 24 │ 40 │ │ 1200 │ 14 │ 29 │ 57 │
   │ 80 │ 13 │ 24 │ 42 │ │ 1400 │ 14 │ 29 │ 58 │
   │ 90 │ 13 │ 25 │ 43 │ │ 1600 │ 14 │ 29 │ 58 │
   │ 100 │ 13 │ 25 │ 45 │ │ 1800 │ 14 │ 29 │ 58 │
   │ 120 │ 13 │ 26 │ 47 │ │ 2000 │ 14 │ 29 │ 58 │
   │ 140 │ 13 │ 26 │ 48 │ │ 3000 │ 14 │ 29 │ 58 │
   │ 160 │ 13 │ 27 │ 49 │ │ 4000 │ 14 │ 29 │ 58 │
   │ 180 │ 13 │ 27 │ 50 │ │ 5000 │ 14 │ 29 │ 59 │
   │ 200 │ 13 │ 27 │ 51 │ │ 6000 │ 14 │ 29 │ 59 │
   │ 250 │ 14 │ 27 │ 63 │ │ 7000 │ 14 │ 29 │ 59 │
   │ 300 │ 14 │ 28 │ 54 │ │ 8000 │ 14 │ 29 │ 59 │
   │ 360 │ 14 │ 28 │ 54 │ │ 9000 │ 14 │ 29 │ 59 │
   │ 400 │ 14 │ 28 │ 55 │ │10000 │ 14 │ 29 │ 59 │
   │ 450 │ 14 │ 28 │ 55 │ │ │ │ │ │
   └───────┴─────┴───────┴─────────┘ └────────┴───────┴────────┴───────┘


                                      --------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016