Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE*) din 13 aprilie 1998  privind conţinutul-cadru de organizare a licitaţiilor, prezentare a ofertelor, adjudecare, contractare şi decontare a execuţiei lucrărilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE*) din 13 aprilie 1998 privind conţinutul-cadru de organizare a licitaţiilor, prezentare a ofertelor, adjudecare, contractare şi decontare a execuţiei lucrărilor

EMITENT: MINISTERUL FINANŢELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 230 bis din 24 iunie 1998

──────────
    *) Aprobate de Ordinul nr. 784 din 13 aprilie 1998/Ordinul nr. 34/N din 13 aprilie 1998, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 230 din 24 iunie 1998.
──────────

    CAP. 1
    Prevederi generale

    ART. 1.1.
    Prezentele norme metodologice sunt elaborate în baza prevederilor art. 13 din Ordonanţa Guvernului nr. 12/1993 privind achiziţiile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 281 din 4 decembrie 1995.
    Aceste norme metodologice au în vedere asigurarea cadrului organizatoric şi metodologia unitară privind organizarea, desfăşurarea şi desemnarea ofertelor câştigătoare ale licitaţiilor şi ale încheierii contractelor de execuţie pentru realizarea investiţiilor publice.
    Prezentele norme metodologice se adresează, în egală măsură, persoanelor juridice achizitoare (investitori), proiectanţilor, ofertanţilor şi specialiştilor desemnaţi în comisiile de licitaţie.
    Prin aplicarea prezentelor norme metodologice, în mod unitar, de către toţi factorii care concură şi participă la achiziţiile de investiţii publice, se asigură condiţiile pentru respectarea principiului concurentei loiale, eliminarea tendinţelor şi a manifestărilor care pot afecta loialitatea concurentei, eliminarea unor suspiciuni de favorizare sau de corupţie, prin asigurarea transparenţei necesare, fără ca prin aceasta să se aducă atingere dreptului ofertanţilor de a-şi proteja proprietatea intelectuală sau secretele comerciale.
    ART. 1.2.
    La elaborarea prezentelor norme metodologice s-au avut în vedere următoarele cerinţe şi principii:
    - simplificarea procedurii de analiza privind îndeplinirea condiţiilor de calificare şi de selecţie a ofertanţilor, în paralel cu creşterea exigenţei;
    - praguri minime de calificare pentru experienţa generală, exprimată în cifra medie anuală de afaceri realizată în ultimii 3 ani, pentru experienţa în lucrări similare executate, cât şi pentru capacitatea financiară, praguri care sunt înscrise şi în anunţul publicitar sau în invitaţia de participare la licitaţie;
    - îndeplinirea condiţiilor de calificare a contractanţilor este obligatorie pentru toate formele de contractare (prin licitaţie, prin cerere de oferta de preţ sau prin încredinţare directa);
    - punctajele obţinute la evaluarea contractanţilor - la preselecţie şi la calificare - nu se cumulează cu punctajele obţinute la evaluarea ofertelor.
    ART. 1.3.
    Valoarea totală a obiectivului de investiţii, stabilită prin acordul Ministerului Finanţelor, emis în baza prevederilor Legii nr. 72/1996 privind finanţele publice, se actualizează potrivit evoluţiei ulterioare a preţurilor.
    Actualizarea valorii totale a investiţiei, inclusiv a valorilor eşalonate pe ani, potrivit duratei de realizare aprobate, se face de către ordonatorii de credite, în calitate de investitori, şi pe propria răspundere, în preţuri valabile la data:
    1.3.1. - supunerii spre aprobare a studiului de fezabilitate, potrivit competentelor valorice stabilite de prevederile legale, după ce, în prealabil, valoarea totală actualizată a fost însuşită de ordonatorul principal de credite;
    1.3.2. - întocmirii sau modificării de către ordonatorul principal de credite, potrivit prevederilor legale, a listei obiectivelor de investiţii, anexa la bugetul de stat sau la bugetele locale, atât pentru obiectivele de investiţii noi, cât şi pentru obiectivele de investiţii în continuare;
    1.3.3. - organizării licitaţiei sau, după caz, a încredinţării directe a execuţiei lucrărilor, potrivit prevederilor legale privind achiziţiile publice de investiţii.
    Actualizarea se face pe baza unui coeficient calculat prin înmulţirea succesiva a indicelui preţurilor de consum total, comunicat lunar de Comisia Naţionala pentru Statistica, şi se determină pe intervalul cuprins:
    * între luna de referinţa, avută în vedere la aprobarea studiului de fezabilitate, şi data actualizării, în cazul obiectivelor noi, coeficient care se aplica la valorile din studiul de fezabilitate;
    * între luna de referinţa, avută în vedere la întocmirea ofertei, şi data actualizării, în cazul obiectivelor de investiţii în continuare, coeficient care se aplica partii rămase de executat, a carei valoare se determina folosind preţurile din oferta. Valoarea actualizată se determina ca suma a valorii lucrărilor rămase de executat până la punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii, actualizată cu preţurile valabile la data actualizării, şi a valorii lucrărilor decontate până la data actualizării.
    Se interzice persoanei juridice achizitoare să aprobe majorarea valorii totale a devizului general al investiţiei, determinată de nerespectarea soluţiilor tehnice şi constructive sau de înlocuirea unor obiecte care intra în componenta obiectivului de investiţii al cărui studiu de fezabilitate a fost aprobat potrivit competentelor valorice stabilite de prevederile legale.

    CAP. 2
    Organizarea licitaţiilor

    ART. 2.1.
    Organizatorul licitaţiei este persoana juridică achizitoare care răspunde de pregătirea, organizarea şi de desfăşurarea licitaţiei, potrivit prevederilor legale.
    ART. 2.2.
    Trecerea la organizarea licitaţiei se poate face numai după aprobarea investiţiei, obţinerea autorizaţiei de construire, asigurarea fondurilor pentru primul an de execuţie, conform prevederilor legale, şi elaborarea documentelor de organizare a licitaţiei.
    Documentele pot fi întocmite şi organizarea licitaţiei poate fi efectuată de persoana juridică achizitoare sau de alt agent economic de specialitate (consultant, proiectant etc.), angajat de persoana juridică achizitoare în acest scop, independent din punct de vedere juridic, compatibil cu prevederile legii concurentei, ale legii privind combaterea concurentei neloiale şi cu prevederile legale privind licitarea proiectării investiţiilor publice.
    ART. 2.3.
    Documentele de organizare a licitaţiei sunt: anunţul publicitar si/sau invitaţia de participare la licitaţie; instrucţiunile pentru contractanţi; proiectul tehnic şi caietele de sarcini; condiţiile generale, suplimentare şi speciale de contractare; nota justificativă, în cazul alegerii licitaţiei deschise fără preselecţie sau al licitaţiei restrânse, şi lista nominală a membrilor comisiei de licitaţie.
    Persoana juridică achizitoare poate modifica conţinutul documentelor de organizare a licitaţiei, după vânzarea lor, numai în situaţii deosebite, ca urmare a unor notificări scrise din partea contractanţilor sau a celorlalţi factori participanţi la procedura de achiziţie, notificări care au fost însuşite de persoana juridică achizitoare.
    Modificarea documentelor de organizare a licitaţiei se poate face de către persoana juridică achizitoare, cu avizul prealabil al reprezentanţilor Ministerului Finanţelor şi ai Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului din comisia de licitaţie, cu cel puţin 15 zile înaintea termenului limita de depunere a ofertelor, şi se transmite obligatoriu tuturor contractanţilor care au cumpărat documentele licitaţiei.
    În cazul în care, ca urmare a modificării documentelor de organizare a licitaţiei, este necesar să se prelungească termenul limita de depunere a ofertelor, noul termen se va comunica de către persoana juridică achizitoare tuturor contractanţilor, o data cu notificarea modificării.
    Documentele de organizare a licitaţiei pentru ofertare se pun la dispoziţie contractanţilor, contra cost, de către organizatorul licitaţiei, iar preţul de vânzare al acestora nu poate depăşi costul multiplicării lor.
    ART. 2.4.
    La licitarea execuţiei investiţiilor publice, de regula, se utilizează procedura de licitaţie publica deschisă cu preselecţie.
    Alegerea procedurii de licitaţie publica deschisă fără preselecţie sau de licitaţie publica restrânsă se poate face numai pe baza de nota justificativă, aprobată de conducătorul persoanei juridice achiziţionare, avizată de Ministerul Finanţelor şi de Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului.
    ART. 2.5.
    Licitaţia se organizează, de regula, pentru întregul obiectiv de investiţii supus achiziţiei ("contract la cheie"), respectiv se organizează o singura licitaţie atât pentru lucrările de construcţii-montaj, cât şi pentru furnizarea utilajelor, echipamentelor tehnologice şi instalaţiilor, cu şi fără montaj, cuprinse în devizul general al obiectivului de investiţii aprobat potrivit legii.
    Organizarea licitaţiei de obiecte şi lucrări sau pe părţi din obiectele sau lucrările ce intra în componenta unui obiectiv de investiţii, cu funcţionalitate independenta, se aproba de către persoana juridică achizitoare, cu avizul prealabil al Ministerului Finanţelor şi al Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, cu condiţia realizării întregului obiectiv de investiţii în cadrul duratei de execuţie aprobate. În aceleaşi condiţii de aprobare şi de avizare se pot organiza licitaţii şi pentru utilajele cu şi fără montaj, echipamentele tehnologice, instalaţiile şi materialele care deţin o pondere însemnată din valoarea totală a obiectivului de investiţii. În acest caz, precum şi în cel al serviciilor care contribuie la realizarea investiţiilor, documentele de organizare şi de participare la licitaţie se vor întocmi potrivit reglementărilor specifice referitoare la achiziţiile de bunuri şi servicii.
    Contractul încheiat numai pentru partea de construcţii-montaj reprezintă contract global.
    ART. 2.6.
    Anterior lansării anunţurilor publicitare ale licitaţiilor, persoana juridică achizitoare are obligaţia transmiterii unui exemplar din documentele de organizare a licitaţiei, gratuit, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, pentru a fi verificate dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
    - obiectivul este cuprins în listele de investiţii aprobate şi sunt asigurate fondurile pentru primul an de execuţie, potrivit prevederilor legale;
    - proiectul tehnic respecta soluţiile din studiul de fezabilitate aprobat, iar listele de cantităţi de lucrări sunt în concordanta cu caietele de sarcini şi cu soluţiile tehnice prevăzute în studiul de fezabilitate aprobat;
    - dacă proiectul tehnic a fost verificat sub aspectul calităţii, confirmat prin referatul privind verificarea de calitate, întocmit potrivit prevederilor art. 5.3. pct. 5.3. 3;
    - documentaţia este completa şi întocmită potrivit prevederilor prezentelor norme metodologice, exista modelele-anexa de prezentare a ofertelor, a condiţiilor generale, speciale şi suplimentare de contractare;
    - textul anunţului publicitar sau, după caz, al invitatiei de participare la licitaţie este redactat corect;
    - s-a obţinut autorizaţia de construire.
    ART. 2.7.
    Comisia de licitaţie se constituie, potrivit legii, pentru întregul obiectiv de investiţii supus achiziţiei publice şi este compusă din 5-9 membri, în funcţie de complexitatea achiziţiei (număr impar).
    Membrii comisiei de licitaţie sunt persoane fizice care au pregătire profesională în domeniu, probitate morala şi respecta prevederile Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale, cu modificările ulterioare. Înaintea deschiderii licitaţiei toţi membrii comisiei de licitaţie vor semna, pe propria răspundere, o declaraţie de compatibilitate fata de contractanţii participanţi la licitaţie, potrivit prevederilor Legii nr. 11/1991, şi de confidenţialitate a tuturor datelor prezentate şi a discuţiilor purtate în cadrul comisiei de licitaţie.
    Comisia de licitaţie răspunde de: activitatea de deschidere şi de desfăşurare a licitaţiei, de corectitudinea evaluării îndeplinirii condiţiilor de participare şi criteriilor de calificare ale contractanţilor, precum şi de corectitudinea îndeplinirii condiţiilor de admitere a ofertelor, în conformitate cu prevederile prezentelor norme metodologice şi cu precizările din documentaţia de licitaţie transmisă contractanţilor.
    ART. 2.8.
    Desemnarea reprezentanţilor Ministerului Finanţelor şi ai Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului în comisia de licitaţie se face în scris, la solicitarea persoanei juridice achizitoare, numai dacă s-au îndeplinit condiţiile prevăzute la art. 2.6.
    Se interzice persoanei juridice achizitoare să lanseze anunţul publicitar şi, după caz, invitaţia de participare la licitaţie, înainte de desemnarea reprezentanţilor Ministerului Finanţelor şi ai Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului în comisia de licitaţie, conform prevederilor de la alineatul precedent.
    ART. 2.9.
    Membrii comisiei de licitaţie, care nu sunt angajaţi permanenţi ai persoanei juridice achizitoare, au dreptul la un onorariu şi la decontarea cheltuielilor legate de transport, de cazare şi diurna, care se suporta, de către persoana juridică achizitoare, din fondurile investiţiei aprobate, prevăzute la cap. 3 pct. 3.4 al devizului general. Cheltuielile de transport, de cazare şi diurna se decontează în condiţiile stabilite pentru salariaţii unităţilor bugetare.

    CAP. 3
    Procedurile licitaţiilor

    ART. 3.1.
    Procedura de licitaţie publica deschisă cu preselecţie este licitaţia organizată în doua etape distincte: preselecţia şi selecţia.
    Preselecţia este prima etapa a licitaţiei, la care participa toţi contractanţii interesaţi, care răspund anunţului publicitar şi care transmit documentele de preselecţie (conform modelului nr. 12), în conformitate cu criteriile de calificare şi cu punctajele aferente prevăzute la art. 6.3.
    Selecţia este a doua etapa a licitaţiei, la care participa numai contractanţii preselectionati, care răspund scrisorii de invitare la licitaţie (etapa a II-a), tuturor condiţiilor de participare prevăzute la art. 6.1 şi tuturor criteriilor de calificare prevăzute la art. 6.2 şi care prezintă ofertele potrivit prevederilor art. 6.4.
    ART. 3.2.
    Procedura de licitaţie publica deschisă fără preselecţie se organizează într-o singura etapa, selecţie la care poate participa un număr nelimitat de contractanţi care răspund condiţiilor de participare prevăzute la art. 6.1 şi tuturor criteriilor de calificare prevăzute la art. 6.2 şi care prezintă oferta potrivit prevederilor art. 6.4.
    ART. 3.3.
    Procedura de licitaţie publica restrânsă se aplica, cu titlu de excepţie, numai pentru investiţiile care pot fi executate, de regula, de un număr restrâns de contractanţi specializaţi, precum şi pentru investiţiile cu caracter secret, la care, pe lângă condiţiile de selecţie specifice, stabilite de persoana juridică achizitoare, contractanţii răspund tuturor condiţiilor de participare prevăzute la art. 6.1 şi tuturor criteriilor de calificare prevăzute la art. 6.2 şi prezintă ofertele potrivit prevederilor art. 6.4.
    ART. 3.4.
    Procedura cererii de oferta de preţ se aplica pentru achiziţia investiţiilor ale căror valori totale actualizate nu depăşesc cuantumul valoric pentru care este obligatorie organizarea unei proceduri de licitaţie. La aceasta procedura de licitaţie contractanţii trebuie să răspundă tuturor condiţiilor prevăzute la art. 6.1 şi tuturor criteriilor de calificare prevăzute la art. 6.2 şi să prezinte oferta potrivit prevederilor de la art. 6.4.
    Ofertele de preţ sigilate se deschid în prezenta contractanţilor şi a unui colectiv de analiza, numit de persoana juridică achizitoare, format din cel puţin 3 specialişti proprii sau cooptaţi prin contract de colaborare, conform prevederilor legale.
    Contractul de achiziţie va fi încheiat cu contractantul care a oferit preţul cel mai scăzut, cu condiţia ca oferta să fie declarata corespunzătoare (sa răspundă cerinţelor documentaţiei de oferta de preţ, iar valorile devizelor-oferta să poată fi justificate la cererea colectivului de analiza) şi care respecta durata de execuţie, respectiv termenul de livrare şi, după caz, de montaj, impus prin documentele aferente acestei proceduri.
    ART. 3.5.
    Numărul de participanţi la licitaţie
    Numărul de participanţi la licitaţie, indiferent de procedura de achiziţie, este de cel puţin 3 contractanţi, în caz contrar trecandu-se la repetarea licitaţiei, prin procedura prevăzută la art. 3.2.
    În cazul în care, la repetarea licitaţiei se prezintă un singur contractant care îndeplineşte criteriile de calificare şi prezintă o oferta corespunzătoare, se aplica prevederile achiziţiei dintr-o singura sursa conform prevederilor cap. III art. 16 lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 12/1993, republicată.
    În situaţia în care, ca urmare a repetarii licitaţiei, nu s-au prezentat contractanţi, respectiv un contractant cu o oferta corespunzătoare, licitaţia se reface prin participarea a minim 2 contractanţi, reanalizandu-se, în prealabil, de către persoana juridică achizitoare, împreună cu Ministerul Finanţelor şi Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, condiţiile de calificare din instrucţiunile pentru ofertanţi, în vederea reducerii pragurilor de calificare cu maximum 30%, în sensul asigurării participării agenţilor economici la licitaţii.

    CAP. 4
    Achiziţia dintr-o singura sursa

    ART. 4.1.
    Achiziţia dintr-o singura sursa (încredinţare directa) a realizării investiţiilor se practica, cu titlu de excepţie de la regula generală de licitaţie, în circumstanţele de utilizare a achiziţiei prin aceasta procedura, prevăzute la cap. III art. 16 din Ordonanţa Guvernului nr. 12/1993, republicată. La aceasta procedura contractantul trebuie să răspundă tuturor condiţiilor prevăzute la art. 6.1, criteriilor de calificare prevăzute la art. 6.2 şi să prezinte oferta potrivit prevederilor art. 6.4.
    ART. 4.2.
    Pentru emiterea avizului comun al Ministerului Finanţelor şi al Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului de încredinţare directa, conducătorul persoanei juridice achizitoare va transmite o nota justificativă, arătând motivele şi circumstanţele pe care s-a bazat pentru alegerea acestei metode, însoţită de o documentaţie care va cuprinde:
    - procesul-verbal încheiat în urma analizei şi negocierilor dintre persoana juridică achizitoare şi contractantul respectiv, privind: îndeplinirea condiţiilor de participare şi a criteriilor de calificare, însuşirea ofertei şi a valorii acesteia, ca fiind corespunzătoare, şi a condiţiilor de contractare, cu documentele de atestare a îndeplinirii de către respectivul contractant a tuturor condiţiilor de participare şi a criteriilor de calificare a contractanţilor, prevăzute la art. 6.1 şi 6.2, şi oferta întocmită potrivit prevederilor art. 6.4;
    - devizul general al investiţiei, conform studiului de fezabilitate aprobat şi actualizat în baza evoluţiei indicelui preţurilor de consum total, la data întocmirii ofertei sau a partii din devizul general care face obiectul contractului.
    ART. 4.3.
    Pentru investiţiile ale căror valori totale nu depăşesc cuantumul valoric pentru care este obligatorie procedura achiziţiei prin licitaţie, dar care se încadrează în circumstanţele achiziţiei dintr-o singura sursa, încredinţarea contractului se va face de şi pe răspunderea persoanei juridice achizitoare, fără a fi necesar avizul Ministerului Finanţelor şi al Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, cu condiţia asigurării documentelor prevăzute la art. 4.2.

    CAP. 5
    Documentele de organizare a licitaţiei

    ART. 5.1.
    Anunţul publicitar pentru licitarea achiziţiilor de investiţii prin procedurile prevăzute la art. 3.1, 3.2 şi 3.4, precum şi invitaţia de participare la licitaţiile prevăzute la art. 3.3 vor cuprinde obligatoriu date privind: persoana juridică, achizitoare, organizatorul licitaţiei, obiectul licitaţiei, locul, data şi preţul de procurare a documentelor de licitaţie, data, ora şi locul de depunere a ofertelor, data, ora şi locul deschiderii licitaţiei, precum şi plafoanele de calificare.
    Invitaţiile de participare la licitaţia publica se fac de către persoana juridică achizitoare pentru etapa a II-a a licitaţiei publice deschise cu preselecţie (conform modelului nr. 15) şi se transmit numai contractanţilor preselectionati, precum şi în cazul aplicării procedurii de licitaţie publica restrânsă.
    Contractanţii care primesc invitaţia de participare la licitaţie, dacă doresc să participe, transmit, în scris, organizatorului o cerere de includere pe lista contractanţilor potenţiali.
    ART. 5.2.
    Instrucţiunile pentru contractanţi cuprind:
    5.2.1. - lista (borderoul) documentelor licitaţiei;
    5.2.2. - informaţii generale (denumirea investiţiei, obiectul şi scopul contractului, denumirea persoanei juridice achizitoare, a organizatorului şi a proiectantului);
    5.2.3. - condiţiile de participare, conform prevederilor art. 6.1, şi criteriile de calificare a contractanţilor, conform prevederilor art. 6.2;
    5.2.4. - informaţii generale privind contractantul (conform modelului nr. 3);
    5.2.5. - atestarea informaţiilor (conform modelului nr. 11);
    5.2.6. - descrierea investiţiei pe baza datelor din proiectul tehnic (o descriere sintetică privind amplasamentul, topografia, geologia, nivelul freatic, clima, fenomenele naturale specifice zonei, vecinătăţi, acces la amplasament - drumuri, cai ferate, reţele de telecomunicaţii, gări, porturi, aerogări, asistenta socială, servicii medicale şi alte informaţii relevante). În cazul licitaţiei cu preselecţie, când proiectul tehnic nu este finalizat, descrierea investiţiei se va face pe baza datelor din studiul de fezabilitate;
    5.2.7. - informaţii privind sursele de finanţare;
    5.2.8. - cerinţele impuse de persoana juridică achizitoare privind forma de contract;
    5.2.9. - precizări privind prezentarea autorizaţiilor de funcţionare, înregistrări, asigurări, etc.;
    5.2.10. - garanţia de participare la licitaţie şi durata de valabilitate a acesteia;
    5.2.11. - precizări privind modul de prezentare a documentelor de participare la licitaţie, conform prevederilor cap. 6;
    5.2.12. - date privind amplasarea organizării de şantier;
    5.2.13. - precizări privind modul de prezentare a ofertei, cuprinzând: "Scrisoare de transmitere a ofertei" (modelul nr. 16); "Formularul de oferta şi anexa acestuia" (modelele nr. 23 şi 24); "Centralizatorul obiectelor pe obiectiv" (modelul nr. 26); "Centralizatorul categoriilor de lucrări pe obiecte" (modelul nr. 27); "Listele cu cantităţi de lucrări" (modelul nr. 28); "Listele de procurare a utilajelor şi echipamentelor tehnologice" (modelul nr. 29); "Fişele cu specificaţiile tehnice" (modelul nr. 30);
    5.2.14. - informaţii privind examinarea, evaluarea ofertelor, punctajul şi tehnica de apreciere a punctajului;
    5.2.15. - precizări privind termenele intermediare de predare la montaj şi receptiile pe faze;
    5.2.16. - precizări privind modul de comunicare dintre persoana juridică achizitoare şi contractanţi, de semnare şi de parafare a documentelor de participare la licitaţie;
    5.2.17. - menţionarea dreptului persoanei juridice achizitoare de a modifica unele termene, livrări sau lucrări şi în ce condiţii;
    5.2.18. - alte informaţii şi precizări pe care persoana juridică achizitoare le considera necesare.
    În cazul licitaţiei cu participare internaţionala, documentele licitaţiei se vor redacta şi într-o limba de circulaţie internaţionala.
    Instrucţiunile pentru contractanţi au caracter obligatoriu, iar nerespectarea lor de către contractanţi atrage, după caz, descalificarea sau respingerea ofertelor acestora.
    ART. 5.3.
    Proiectul tehnic este compus din piese scrise şi piese desenate şi se supune prevederilor Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii şi celorlalte acte normative date în aplicarea acesteia.
    5.3.1. - Piesele scrise sunt compuse din: memoriile tehnice pe specialităţi; caietele de sarcini; centralizatorul obiectelor pe obiectiv; centralizatorul categoriilor de lucrări pe obiecte; listele cu cantităţi de lucrări pe categorii; listele cu procurari de utilaje, echipamente functionale şi dotări independente şi fişele tehnice ale utilajelor şi echipamentelor tehnologice; descrierea conţinutului articolelor din listele cu cantităţi de lucrări; graficul general de realizare a investiţiei.
    Listele cu cantităţi de lucrări se vor întocmi de proiectant, pe cât posibil, pe categorii de lucrări (terasamente, structura de rezistenta, arhitectura, instalaţii etc.), cu descrierea în detaliu a lucrărilor.
    Proiectantii vor face o descriere a fiecărui articol de oferta din cadrul listelor cu cantităţile de lucrări, în asa fel încât să dea posibilitatea contractanţilor să includă în articol toate operaţiunile tehnologice necesare a se executa în cadrul acestei descrieri, cu luarea în considerare a următoarelor:
    - articolele de oferta să corespundă unor categorii de lucrări distincte;
    - articolele de oferta să reprezinte o activitate pentru care resursele semnificative (principale) să fie omogene ca natura;
    - articolele de oferta să reprezinte o activitate a carei desfăşurare în timp să se facă cu continuitate, pe segmente tehnologice (sa nu fie întrerupte din necesitatea realizării unei alte activităţi distincte de aceasta).
    În cazul în care sunt neconcordante între prevederile din articolele de oferta şi cele din caietele de sarcini, la întocmirea ofertei au prioritate prevederile din caietele de sarcini.
    Contractanţii au deplina libertate de a-si prevedea în oferta propriile consumuri şi tehnologii de execuţie, cu respectarea exigenţelor calitative şi cantitative prevăzute în proiectul tehnic, în caietele de sarcini şi în actele normative în vigoare.
    5.3.2. - Piesele desenate sunt constituite dintr-un minimum de planşe generale, cotate cu note, privind unele precizări de detaliu relevante, astfel încât să se poată reconstitui principalele cantităţi de lucrări.
    Indicatoarele de norme de deviz seria 1981, precum şi noi norme orientative revizuite şi completate, aprobate de Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, pot fi folosite, în mod orientativ, atât de către proiectant, cât şi de antreprenor, în descrierea lucrărilor, a condiţiilor de măsurare a lucrărilor, a condiţiilor generale de execuţie a lucrărilor, a evaluării valorii lucrărilor, a resurselor, a consumurilor specifice de materiale, manopera şi utilaje.
    5.3.3. - Referatul privind verificarea de calitate, întocmit de specialişti atestaţi, conform modelului din anexa nr. 2 a) la Ordinul ministrului lucrărilor publice şi amenajării teritoriului nr. 77/N din 28 octombrie 1996.
    ART. 5.4.
    Condiţiile generale, suplimentare şi speciale de contractare sunt conform modelelor nr. 33-35.
    Condiţiile suplimentare şi speciale de contractare, conform modelelor şi adaptate specificului fiecărei lucrări, de către persoana juridică achizitoare, vor fi incluse, în mod obligatoriu, în documentele licitaţiei.
    ART. 5.5.
    Lista nominală a membrilor comisiei de licitaţie va fi întocmită de persoana juridică achizitoare, conform prevederilor art. 2.8.

    CAP. 6
    Condiţiile de participare şi criteriile de calificare a contractanţilor, precum şi modul de întocmire a ofertelor

    ART. 6.1.
    Condiţiile de participare a contractanţilor la procedurile prevăzute la cap. 3 şi 4 sunt impuse de calitatea acestora în contractul de antrepriza: antreprenor general (cu sau fără subantreprenori) sau asociaţi.
    6.1.1. - Calitatea de antreprenor general se atesta numai când acesta îşi asuma întreaga răspundere pentru contractarea şi execuţia lucrării supuse licitaţiei şi când preia în execuţie, prin forte proprii, cel puţin 51% din valoarea lucrărilor contractate.
    Îndeplinirea tuturor condiţiilor de participare şi a criteriilor de calificare se atesta prin documentele proprii ale antreprenorului general.
    La oferta, antreprenorul general va prezenta în mod distinct (modelul nr. 21) lista subantreprenorilor şi valorile care urmează a fi executate de aceştia, din care să rezulte calitatea să de antreprenor general conform pct. 6.1.1.
    Subantreprenorii nu vor prezenta documentele de calificare.
    Se interzice antreprenorului general ca, după adjudecarea prin licitaţie a contractului de execuţie, să subcontracteze lucrările prevăzute în oferta a fi executate prin forte proprii, în caz contrar, contractul urmând a fi reziliat, iar antreprenorul general urmând a fi inclus pe lista specială prevăzută la art. 25 din Ordonanţa Guvernului nr. 12/1993, republicată.
    Un subantreprenor poate participa la aceeaşi licitaţie cu oferta la mai mulţi antreprenori generali, numai dacă preţurile şi tarifele sale sunt aceleaşi pentru toate ofertele.
    6.1.2. - Calitatea de lider al asociaţiei se atesta asociatului desemnat prin contractul de asociere, numai dacă acestea, preia în execuţie cu forte proprii, ponderea cea mai mare din valoarea totală a lucrărilor de construcţii-montaj supuse licitaţiei. Contractul (convenţia) de asociere se întocmeşte în baza art. 33-34 din Legea nr. 15/1990, cu modificările ulterioare, şi conform modelului nr. 22.
    În aceasta situaţie, asociaţii vor prezenta distinct documentele privind îndeplinirea tuturor criteriilor de calificare.
    Condiţiile de participare la licitaţie sunt îndeplinirea plafoanelor aferente criteriilor de calificare prevăzute în documentele de organizare a licitaţiei, în proporţie de 60%, de către liderul asociaţiei, şi, respectiv, 40% de către celălalt asociat, în cazul asocierii a doi parteneri, sau de 30%, de către fiecare asociat, în cazul asocierii a mai mult de doi parteneri.
    Formarea unei asociaţii după preselecţie şi orice modificare în asocierea preselecţionată se pot face numai cu aprobarea scrisă a persoanei juridice achizitoare şi cu avizul Ministerului Finanţelor şi al Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, cu respectarea îndeplinirii condiţiilor impuse iniţial la preselecţie şi fără a se restrânge concurenta sub numărul de 3 contractanţi.
    6.1.3. - Indiferent de procedura de licitaţie, contractanţii care participa ca subantreprenori nu pot participa la aceeaşi licitaţie şi ca antreprenor general, iar partenerii asociaţi la o licitaţie nu pot participa la aceeaşi licitaţie ca antreprenori generali sau subantreprenori.
    6.1.4. - Filialele agenţilor economici, înregistrate la registrul comerţului şi având personalitate juridică, participa la licitaţie, în nume propriu, cu documente de calificare şi selecţie, proprii filialei. Sucursalele neinregistrate la registrul comerţului pot participa la licitaţie numai în numele societăţii-mama, prin împuternicire. În acest caz, documentele de calificare şi de selecţie ce se vor prezenta vor fi ale societăţii-mama, iar contractul se va încheia cu împuternicire din partea acesteia. La aceeaşi licitaţie nu pot participa doua sau mai multe filiale (sucursale) ale aceleiaşi societăţi-mama.
    6.1.5. - Filialele firmelor străine înregistrate în România, cu personalitate juridică proprie, pot participa la licitaţiile interne, în nume propriu, cu condiţia îndeplinirii criteriilor de calificare, fără luarea în considerare a datelor de calificare a firmelor străine care au subscris şi au vărsat capitalul filialei şi care, din punct de vedere contractual, sunt persoane juridice diferite fata de persoana juridică achizitoare.
    Sucursalele şi reprezentantele societăţilor străine fără personalitate juridică nu pot participa la licitaţiile interne, în nume propriu şi nici în numele firmei-mama.
    La licitaţiile internaţionale pot participa, în condiţiile respectării prevederilor legale referitoare la achiziţiile publice, şi agenţi comerciali, alţii decât cei care au reprezentante deschise în România, dacă între ţara de origine a ofertantului străin şi România este încheiată convenţia de evitare a dublei impuneri. Dacă o astfel de convenţie nu exista, ofertantul străin poate participa numai în condiţiile respectării prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 47/1997 privind impunerea unor venituri, realizate din România de persoanele fizice şi juridice nerezidente, aprobată prin Legea nr. 180/1997, cu modificările ulterioare.
    ART. 6.2.
    Criteriile de calificare a contractanţilor care participa la procedurile cuprinse la cap. 3 şi 4 sunt:
    6.2.1. - Calitatea de agent economic autorizat, înregistrat, şi obiectul de activitate (certificat constatator, emis de Camera de Comerţ şi Industrie - oficiul registrului comerţului).
    Perioada de valabilitate a certificatului constatator este de 3 luni de la data emiterii şi cu drept de participare la toate licitaţiile care se vor organiza în acest interval.
    6.2.2. - Îndeplinirea obligaţiei de plată a impozitelor şi a contribuţiei pentru asigurările sociale de stat (modelele nr. 1 şi 2).
    În cazul participării unui contractant care are sucursale sau filiale în subordine, se vor prezenta certificate atât pentru societatea-mama, cât şi pentru sucursala sau filiala imputernicita să execute lucrările.
    Perioada de valabilitate a certificatului este de o luna de la data emiterii şi cu drept de participare la toate licitaţiile organizate în acest interval.
    6.2.3. - Certificatele de cazier judiciar pentru managerii şi prepuşii lor, precum şi pentru personalul de conducere a execuţiei lucrărilor care fac obiectul licitaţiei, eliberate de Inspectoratul General de Poliţie conform prevederilor art. 3 alin. (1) lit. e) din Ordonanţa Guvernului nr. 12/1993, republicată, eliberate cu cel mult 90 de zile înainte de termenul limita de depunere a ofertelor.
    6.2.4. - Experienţa generală şi similară în realizarea lucrărilor de construcţii-montaj.
    Experienţa generală: contractantul trebuie să aibă o cifra medie anuala de afaceri pe ultimii 3 ani, numai din activitatea de C+M, cel puţin egala cu plafonul stabilit prin documentele de licitaţie. Plafonul trebuie să fie cuprins între 1,5-3,0 ori valoarea medie anuala a lucrării supuse licitaţiei şi care este rezultatul raportului dintre valoarea estimată a lucrării şi durata de execuţie aprobată a investiţiei.
    Experienţa similară: contractantul trebuie să facă dovada ca a realizat în ultimii 5 ani (contract de antrepriza sau subantrepriză şi proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor) cel puţin o lucrare similară ca natura şi complexitate cu obiectivul supus licitaţiei (modelul nr. 4). Plafonul valoric aferent unei lucrări similare trebuie să fie cuprins între 0,3-0,5 din valoarea informativa estimată, actualizată, a lucrării ce face obiectul licitaţiei. În cazurile în care lucrările licitate nu se pot asimila cu cele prezentate (modelul nr. 6), urmează ca plafoanele de calificare să fie stabilite prin suprafeţe sau volume fizice ale principalelor capacităţi şi categorii de lucrări aferente investiţiei licitate.
    În îndeplinirea plafonului valoric de calificare, contractanţii pot prezenta însumarea valorilor aferente până la 3 lucrări similare executate.
    Valoarea cifrei de afaceri şi a lucrărilor similare se actualizează cu indicii preţurilor de consum total, comunicaţi de Comisia Naţionala pentru Statistica în revista lunară "Buletin statistic de preţuri". Coeficientul total de actualizare este cel corespunzător evoluţiei preţurilor pe intervalul cuprins între luna decembrie a anilor la care se referă cifra de afaceri şi, respectiv, intervalul cuprins între luna terminării lucrărilor similare şi luna aferentă celor 28 de zile anterioare termenului limita de depunere a ofertelor.
    6.2.5. - Calitatea în construcţii:
    Contractantul va prezenta documente privind:
    a) sistemul propriu de conducere şi de asigurare a calităţii lucrărilor;
    b) laboratoarele utilizate în vederea atestării calităţii construcţiilor;
    c) recomandări din partea beneficiarilor, vizate de Inspecţia de Stat în Construcţii, Lucrări Publice, Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (I.S.C.L.P.U.A.T.) privind lucrările similare executate (modelul nr. 5);
    d) programul calităţii (ca piesa componenta a ofertei), care concretizează sistemul de asigurare şi de conducere a calităţii la particularităţile lucrării ce face obiectul ofertei, elaborat şi avizat de specialişti sau de organisme agreate de Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, conform Ordinului nr. 10/N/1996, emis de acesta.
    Programul va cuprinde:
    - descrierea sistemului calităţii, aplicat la lucrare, inclusiv listele procedurilor aferente sistemului calităţii;
    - listele procedurilor tehnice de execuţie a principalelor categorii de lucrări privind realizarea obiectivului şi planul de control al calităţii, verificării şi incercarii;
    - laboratoarele utilizate şi autorizate, de grad corespunzător lucrărilor.
    Pentru etapa de preselecţie se vor prezenta şi se vor analiza documentele de la lit. a)-c), iar pentru etapa de selecţie, cele de la lit. d).
    Pentru celelalte proceduri de achiziţie se vor prezenta şi analiza, în mod unitar, documentele de la lit. a)-d).
    Se considera calificat acel contractant care, în urma analizei documentelor de la lit. a)-c), întruneşte minimum 15 puncte din cele 30 de puncte (conform procedurii de punctare a calităţii la etapa de preselecţie) şi răspunde prevederilor lit. d).
    6.2.6. - Asigurarea cu personal de specialitate pentru realizarea investiţiei.
    Contractantul trebuie să dispună de personal de conducere, compatibil cu prevederile Legii nr. 11/1991, cu modificările ulterioare, cu pregătire şi vechime în specialitate de minimum 5 ani şi având calitatea de conducător a minimum o lucrare similară, executată şi pusă în funcţiune, precum şi de un responsabil tehnic cu execuţia, atestat în domeniul lucrării supuse licitaţiei.
    6.2.7. - Asigurarea tehnica.
    Contractantul trebuie să prezinte principalele utilaje, echipamente, mijloace de transport, baze de producţie, laboratoare, pe care le considera necesare pentru execuţia lucrării, şi modul în care acestea vor fi asigurate, din dotare proprie, contracte sau convenţii de închiriere.
    Se considera calificat acel contractant care, prin asigurarea tehnica propusă şi prezentată, conduce la confirmarea existenţei unei capacităţi privind dotarea tehnica şi tehnologică (cu utilaje şi echipamente operaţionale), care să susţină execuţia lucrării supuse licitaţiei. La evaluarea asigurării tehnice a utilajelor se vor avea în vedere şi prevederile legale privind atestarea tehnica a acestora.
    6.2.8. - Bonitatea financiară.
    Contractantul trebuie să facă dovada bonitaţii şi a capacităţii financiare de a prelua noi lucrări, prezentând situaţia financiară întocmită pe baza datelor din bilanţul contabil pe anul precedent, în cazul desfăşurării licitaţiilor în perioada februarie - iulie a anului în curs, sau pe baza formularelor de raportare pe semestrul I al anului respectiv, în cazul desfăşurării licitaţiilor în perioada august-ianuarie.
    Din bilanţul contabil al anului precedent sau din balanţa financiară întocmită pentru semestrul I, înregistrate la direcţia generală a finanţelor publice şi controlului financiar de stat, indicatorii de bonitate rezultaţi trebuie să îndeplinească următoarele:

    Lg - lichiditatea globală = active circulante/datorii curente x 100 >100 %,

    în care:
    active circulante = stocuri + alte active circulante;
    datorii curente (în termen de până la un an) = furnizori şi conturi asimilate + împrumuturi pe termen scurt + salarii + impozite şi taxe;

    S(p) - solvabilitatea patrimonială = capitaluri proprii/total pasiv, mai puţin clienţi creditori şi conturile de regularizare şi asimilate x 100% > 30 %;

    R(pb) - rata profitului brut = rezultatul brut (profit sau pierdere) al exerciţiului financiar/cifra de afaceri > 0;

    C(1) - capacitatea financiară = V(r) x F(r) + C(n) + D(b) - V(lce) > V(p3')

    în care:
    V(r) = viteza de rotaţie anuala sau semestriala, după caz, a fondului de rulment, calculată pe baza datelor din bilanţul contabil din anul precedent, sau situaţia patrimoniului pe semestrul I, şi reprezintă raportul dintre veniturile din exploatare şi fondul de rulment aferent exerciţiului financiar exprimat în cicluri pe an sau semestru.
    În cazul vitezei de rotaţie a fondului de rulment, semestriala, în formula de calcul primul termen devine: 2 x V(r) x F(r);
    F(r) = fondul de rulment, calculat pe baza datelor din bilanţul contabil din anul precedent, sau situaţia patrimoniului pe semestrul I, definit ca diferenţa între totalul activelor circulante şi totalul obligaţiilor exigibile sub un an, exprimate în milioane lei;
    C(n) = credite neconsumate la data prezentării ofertei, cu confirmări de la bănci;
    D(b) = depozite constituite la data prezentării ofertei, cu confirmări de la bănci;
    V(lce) = valoarea actualizată a lucrărilor rest de executat pe următoarele 12 luni, în preţuri la data prezentării ofertei, aferentă lucrărilor în curs de execuţie şi lucrărilor noi, conform contractelor încheiate şi celor în curs de contractare (modelul nr. 10);
    V(lce) se determina ca rest de executat pentru următoarele 12 luni fata de luna corespunzătoare celei de-a 28-a zi anterioară termenului limita de depunere a ofertei. Actualizarea valorii totale şi a valorii executate se face cu coeficienţii statistici menţionaţi la pct. 6.2.4, pe intervalul cuprins între luna încheierii contractului, respectiv luna decontării, şi luna corespunzătoare celei de-a 28-a zi anterioară termenului limita de depunere a ofertei;
    V(p3) = valoarea prezumată a contractului a se realiza pe o perioada de 3 luni.
    6.2.9. - Siguranţa în desfăşurarea operaţiunilor proprii. Pentru lucrările de stricta specialitate, contractanţii trebuie să prezinte acceptul subantreprenorilor de specialitate.
    6.2.10. - Nu a elaborat, integral sau parţial, proiectul tehnic al obiectivului de investiţie supus licitaţiei.
    6.2.11. - Respecta prevederile art. 3 lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 12/1993, republicată (contractantul va prezenta declaraţia pe propria răspundere şi certificatul constatator, emis de oficiul registrului comerţului).
    6.2.12. - Nu se afla în situaţia prevăzută la art. 25 din Ordonanţa Guvernului nr. 12/1993, republicată, privind interdicţia de a intra într-un contract de achiziţie publica.
    ART. 6.3.
    Condiţiile de participare şi criteriile de calificare pentru preselecţie (etapa I) sunt numai criteriile de calificare prevăzute la pct. 6.2.1., 6.2.4-6.2.8 [din care, la pct. 6.2.5 pentru lit. a), b) şi c)] şi la pct. 6.2.10-6.2.12.
    Pentru criteriile de calificare de la pct. 6.2.4-6.2.8 se aplica următoarele punctaje:

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Criterii de calificare Punctaj maxim Punctaj minim
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                                   100 50
din care:
- experienţa similară 25 12
- asigurarea calităţii 30 15
- asigurarea cu personal 8 4
- asigurarea tehnică 7 4
- bonitatea financiară 30 15
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    Vor fi preselecţionaţi contractanţii care îndeplinesc atât punctajul minim la fiecare criteriu, cât şi punctajul total minim stabilit, prin documentele de licitaţie, în funcţie de complexitatea lucrării.
    6.3.1. - Punctarea experienţei similare se face pe baza datelor şi a informaţiilor prezentate de contractant pentru lucrări similare executate (modelul nr. 4), ale căror valori totale actualizate, pe fiecare lucrare, depăşesc valoarea precizată în instrucţiunile pentru contractanţi drept condiţie de calificare, prin determinarea unui coeficient K, astfel:
    K = suma valorilor actualizate, aferente lucrărilor similare realizate/valoarea plafonului aferent unei lucrări similare, stabilit în documentele licitaţiei
    pentru K = 1 se acorda punctajul minim - 12 puncte;
    pentru K >/- 2 se acorda punctajul maxim - 25 de puncte;
    pentru K cuprins în intervalul 1-2 se acorda punctajul Pi = Ki x 12.
    6.3.2. - Evaluarea asigurării calităţii se face ţinând seama de următoarele elemente:

    a) pentru sistemul propriu de conducere şi
       asigurare a calităţii, - maximum 15 puncte
    din care:
    - este certificat de către un organism de
      certificare acreditat - 15 puncte
    - este avizat de specialişti sau de
      organisme agreate de Ministerul
      Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului,
      conform Ordinului nr. 10/N/1996 - 10 puncte
    - este prezentat numai sub forma de documente
      proprii ale ofertanţilor; - 5 puncte
    b) laboratoare utilizate în vederea atestării
       calităţii construcţiilor, - maximum 5 puncte
    din care:
    - laborator propriu autorizat de Ministerul
      Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului
      - I.S.C.L.P.U.A.T. şi acreditat - 5 puncte
    - laborator propriu autorizat de Ministerul
      Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului
      - I.S.C.L.P.U.A.T. - 3 puncte
    - laborator propriu autorizat de Ministerul
      Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului
      - I.S.C.L.P.U.A.T. pentru o parte din
      încercări şi contracte încheiate cu laboratoare
      autorizate şi acreditate sau contractate
      integral cu laboratoare autorizate şi acreditate - 3 puncte
    - laborator propriu pentru cel puţin 60% din
      încercări şi pentru maximum 40% contracte
      încheiate cu laboratoare autorizate - 2 puncte
    - laborator propriu pentru mai puţin de 60% din
      încercări şi restul încercărilor contractate cu
      laboratoare autorizate sau contracte integral
      cu laboratoare autorizate - 1 punct.


    Contractanţii care nu deţin laboratoare autorizate pentru profilurile de lucrări rezultate din tehnologiile de execuţie adoptate sau care nu prezintă contracte de colaborare cu laboratoare autorizate pentru profilurile respective sunt, automat, descalificati;

    c) recomandări din partea beneficiarilor,
       vizate de I.S.C.L.P.U.A.T., privind
       lucrările similare executate, - maximum 10 puncte
    din care:
    - pentru neconformităţi care au condus
      la refacerea parţială sau totală a unei
      lucrări - depunctare 1 punct
    - recepţie amânată din considerente
      privind neîndeplinirea parametrilor
      de calitate - depunctare 2 puncte
    - recepţie respinsă din considerente
      privind neîndeplinirea parametrilor de
      calitate - depunctare 3 puncte
    - caz de accident tehnic produs din vina
      exclusiva a contractantului, privind
      încălcarea normelor tehnice şi a
      legislaţiei în vigoare privind calitatea
      lucrărilor - depunctare 4 puncte.


    Depunctarile menţionate se vor multiplica cu numărul cazurilor constatate.
    6.3.3. - Evaluarea asigurării cu personal se face pe baza datelor şi a informaţiilor prezentate de contractanţi (modelul nr. 7) privind conducerea propusă pentru execuţia lucrării (şef şantier, şef şantier adjunct, responsabil tehnic cu execuţia); punctajul va fi acordat de comisia de licitaţie, în funcţie de datele înscrise în curriculum vitae prezentat de aceştia, referitoare la pregătirea profesională, la numărul de lucrări similare executate, la rezultatele obţinute, la conducerea tehnica şi economică a lucrărilor (recomandări şi aprecieri de la investitori).
    6.3.4. - Evaluarea asigurării tehnice se face pe baza datelor şi a informaţiilor prezentate de contractanţi (modelul nr. 8) şi are în vedere gradul de asigurare, prin dotare proprie sau prin convenţii de închiriere şi prestări de servicii, a principalelor utilaje, echipamente şi mijloace de transport, operaţionale şi atestate tehnic, necesare execuţiei, precum şi, după caz, a dotării cu baze de producţie, depozite etc. în apropierea obiectivului de investiţii supus licitaţiei.
    În funcţie de cele prezentate de contractant, punctajul care se acorda este de 1-7 puncte.
    6.3.5. - Evaluarea bonitaţii financiare se face pe baza datelor şi a informaţiilor prezentate de contractanţi (modelul nr. 9), avându-se în vedere modul de îndeplinire a indicatorilor de bonitate financiară (ultimul an, după caz, semestrul I), astfel:

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatorul Punctajul Punctajul Punctajul
 financiar % de maxim % de maxim % de maxim
             îndeplinire acordat îndeplinire acordat îndeplinire acordat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
L(g)
 (lichiditate
  globală) 100-200 6 200 până la 8 > 250 13
                                       250
S(p)
 (solvabilitate
 patrimonială) 30-50 9 50-70 13 70-100 17
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: 15 21 30
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    Punctajul maxim se acorda fiecărui indicator pentru o evoluţie crescătoare pe ultimii 3 ani. În cazul evoluţiei oscilante sau descrescătoare, punctajul maxim se va reduce cu 1 punct şi, respectiv, cu 2 puncte.
    6.3.6. - Alte precizări privind preselecţia:
    - Persoana juridică achizitoare are obligaţia de a comunica, în scris, tuturor contractanţilor rezultatul preselecţiei (modelul nr. 14).
    - Numărul minim de contractanţi preselectionati trebuie să fie 3.
    - Durata preselecţiei este de maximum 30 de zile de la termenul limita de depunere a documentelor de preselecţie, iar calitatea de ofertant preselectionat încetează după 180 de zile.
    ART. 6.4.
    Oferta reprezintă angajamentul contractantului în conformitate cu documentele licitaţiei, este secreta şi se depune, în vederea participării la licitaţie, la organizatorul acesteia, potrivit modelelor nr. 23 şi 24. Valoarea înscrisă în oferta este ferma şi reprezintă cuantumul valoric al achiziţiei supuse licitaţiei.
    La întocmirea şi depunerea ofertei se vor respecta următoarele:
    6.4.1. - Oferta, semnată şi parafată de conducerea contractantului, cuprinde: scrisoarea de transmitere a ofertei; formularul de oferta; anexa la formularul de oferta; garanţia pentru oferta depusa (de participare) listele cu cantităţile de lucrări; listele de procurare cu utilaje şi echipamente cotate cu preţuri; fişele cu specificaţiile tehnice ale acestora; graficul de execuţie; centralizatoarele pe obiecte şi obiectiv; oferta alternativa (dacă se prezintă); documente nominalizate de reprezentare şi orice alte materiale care se cer a fi completate şi transmise conform instrucţiunilor pentru contractanţi; programul calităţii, care concretizează sistemul de asigurare şi conducere a calităţii la particularităţile lucrării, elaborat sau avizat de specialişti sau de organisme agreate de Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, conform Ordinului nr. 10/N/1996; planul de organizare a şantierului; condiţiile de contractare (generale, suplimentare şi speciale), însuşite, semnate şi parafate de contractant.
    O data cu oferta se prezintă distinct documentele privind îndeplinirea criteriilor de calificare pe baza cărora se face selecţia contractanţilor.
    6.4.2. - Preţurile unitare, utilizate la întocmirea ofertei, vor rezulta din analizele de preţ, întocmite de contractant pe baza propriilor sale consumuri de resurse (materiale, manopera, utilaje şi transport), precum şi pe baza preţurilor şi a tarifelor acestor resurse, de la furnizori, valabile cu 28 de zile anterioare termenului limita de depunere a ofertei. Luna de referinţa este cea în care se înscrie cea de-a 28-a zi anterioară termenului de depunere a ofertelor.
    6.4.3. - În preţurile unitare contractantul va include toate cheltuielile directe şi cheltuielile legate de transport, aprovizionare, manipulare, cheltuielile indirecte, taxele, impozitele considerate ca obligaţii legale ale contractanţilor, profitul, exclusiv T.V.A.
    În cazul în care persoana juridică achizitoare pune la dispoziţie materiale şi furnituri, acestea vor fi înscrise în mod explicit (cu preţurile aferente) în documentele de licitaţie, pentru a fi incluse de contractant în preţurile sale unitare ferme.
    Utilajele şi echipamentele tehnologice, puse la dispoziţie de către persoana juridică achizitoare, nu vor fi cuprinse în valoarea ofertei aferente listelor de procurare a utilajelor şi echipamentelor. Persoana juridică achizitoare va preciza condiţiile de livrare, în funcţie de care, în preţul unitar din devizul de montaj, contractantul va cuprinde transportul, ambalarea şi depozitarea la locul de montaj.
    6.4.4. - Preţurile unitare prevăzute în oferta, determinate potrivit pct. 6.4.3, au caracter ferm (preţuri de referinţa nemodificabile pe parcursul execuţiei lucrărilor). Situaţiile de plată pentru lucrările de construcţii-montaj, real executate, se actualizează conform prevederilor art. 10.3 din prezentele norme metodologice.
    6.4.5. - La oferta contractantul va prezenta valoarea lucrărilor de organizare de şantier, în funcţie de organizarea tehnologică proprie, ca o suma forfetara reprezentând cheltuielile necesare organizării de şantier, în baza unui proiect propriu.
    6.4.6. - Articolele sau cantităţile de lucrări necuprinse în listele cu cantităţi de lucrări, precum şi utilajele şi echipamentele functionale necuprinse în listele de procurare, ale documentelor de organizare a licitaţiei, dar care, ca urmare a analizării de către contractanţi a proiectului tehnic, sunt necesare execuţiei lucrărilor, vor fi aduse în mod obligatoriu la cunoştinţa persoanei juridice achizitoare, care, în cazul însuşirii observaţiilor, are obligaţia de a transmite, în scris, tuturor ofertanţilor completările sau modificările respective.
    În cazul în care aceste modificări conduc la imposibilitatea contractanţilor de a întocmi şi depune ofertele la termenul limita de depunere, stabilit prin anunţul publicitar, sau, după caz, prin invitaţia de participare la licitaţie, persoana juridică achizitoare, de comun acord cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi al Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, din comisia de licitaţie, va decala termenul limita de depunere a ofertelor şi, implicit, data de deschidere a licitaţiei.
    6.4.7. - Valoarea totală şi parţială a ofertei se va prezenta numai în lei. Pentru materialele, furniturile, utilajele şi echipamentele procurate din import, valoarea în lei a acestora se determina pe baza cursului de schimb valutar, comunicat de Banca Naţionala a României, corespunzător datei stabilite conform prevederilor pct. 6.4.2.
    6.4.8. - Contractanţii care doresc să prezinte oferte tehnico-economice alternative fata de cele din documentele de licitaţie, nesolicitate prin documentele de licitaţie, trebuie mai întâi să întocmească oferta de baza pentru cerinţele tehnice incluse în documentele licitaţiei, după care să furnizeze suplimentar toate elementele necesare pentru evaluarea completa a ofertelor alternative, inclusiv calculele proiectului, specificaţiile tehnice, listele cu cantităţi de lucrări, de utilaje şi echipamente şi preţurile lor parţiale şi totale, metodologia de execuţie propusă, agrementul tehnic pentru noua soluţie (dacă este cazul) şi alte detalii relevante.
    Comisia de licitaţie va lua în considerare ofertele alternative numai dacă acestea sunt acceptate, din punct de vedere al soluţiilor şi exigenţelor de calitate, de către proiectant sau de către specialişti atestaţi în domeniu.
    6.4.9. - Data şi ora până la care pot fi depuse ofertele sunt denumite termenul limita de depunere a ofertelor.
    Ofertele depuse după termenul limita sunt automat respinse de la licitaţie şi se restituie contractanţilor, nedesfăcute. Nu se va permite nici o modificare a valorii ofertelor sau a conţinutului acestora, după expirarea termenului limita de depunere.
    6.4.10. - În funcţie de complexitatea achiziţiei supuse licitaţiei, perioada pentru depunerea documentelor de participare la licitaţie, stabilită de către persoana juridică achizitoare, va fi de minimum 15 zile şi de maximum 60 de zile, începând cu data punerii în vânzare a documentelor licitaţiei.
    La licitaţiile publice deschise cu preselecţie, perioada pentru depunerea documentelor de participare la preselecţie este de minimum 15 zile, începând cu data publicării anunţului pentru preselecţie.
    6.4.11. - Durata de valabilitate a ofertei este de maximum 60 de zile, este stabilită de persoana juridică achizitoare şi reprezintă numărul zilelor de la termenul limita de depunere a ofertelor şi până la data semnării de către ambele părţi a contractului.
    La stabilirea duratei de valabilitate a ofertei se va avea în vedere perioada necesară pentru: deschiderea licitaţiei, examinarea şi evaluarea documentelor necesare selecţiei şi ofertelor, luarea deciziei de adjudecare, comunicarea deciziei de adjudecare, soluţionarea contestaţiilor, semnarea contractului.
    6.4.12. - Revocarea ofertei de către contractant, după expirarea termenului limita de depunere a acesteia şi înainte de adjudecare, atrage după sine pierderea garanţiei de participare la licitaţie.
    Revocarea de către contractantul câştigător a ofertei, după adjudecare, atrage, de asemenea, pierderea garanţiei de participare la licitaţie.
    6.4.13. - Ofertele se depun de contractant, în conformitate cu instrucţiunile pentru contractanţi, în doua exemplare (original şi copie). Contractantul va introduce originalul şi copia, separat, în câte un plic interior, acestea introducîndu-se într-un plic exterior, notând corespunzător plicurile interioare cu "original" şi "copie".
    Pe plicul exterior se vor nota sediul organizatorului licitaţiei, titlul investiţiei sau obiectul contractului şi cuvintele "a nu se deschide înainte de (ora şi data deschiderii licitaţiei)", iar pe plicul interior se vor nota denumirea şi sediul contractantului, pentru ca oferta să poată fi returnată nedeschisă, în cazul în care aceasta a fost transmisă după termenul limita de depunere a ofertelor sau a fost retrasă.
    Plicul exterior şi plicul interior vor fi sigilate de către contractant. Dacă plicul exterior nu este sigilat şi notat conform prevederilor de la alineatul precedent, organizatorul licitaţiei nu va purta nici o răspundere pentru adresarea gresita.
    Organizatorul licitaţiei va refuza primirea ofertelor în plicuri deteriorate sau desfăcute, indiferent din vina cui s-a produs aceasta.
    6.4.14. - Contractantul va suporta toate cheltuielile aferente elaborării şi prezentării ofertei sale. Persoana juridică achizitoare nu va fi, în nici un caz, răspunzătoare pentru aceste costuri, indiferent de derularea sau de rezultatul obţinut în adjudecarea ofertei.

    CAP. 7
    Desfăşurarea licitaţiei şi stabilirea ofertei câştigătoare

    ART. 7.1.
    La etapa I a licitaţiei publice deschise cu preselecţie, după termenul limita de depunere a documentelor de preselecţie, conform anunţului publicitar, persoana juridică achizitoare invita în termen de maximum 3 zile membrii comisiei de licitaţie pentru începerea analizei de preselecţie a contractanţilor. În aceasta etapa, comisia de licitaţie preselectioneaza contractanţii care răspund criteriilor de calificare şi punctajelor prevăzute la art. 6.3.
    Rezultatele preselecţiei se consemnează într-un proces-verbal de preselecţie (modelul nr. 13), semnat de membrii comisiei de licitaţie. Persoana juridică achizitoare va comunica, în scris, contractanţilor rezultatul preselecţiei. Contractanţilor care nu au fost preselectionati li se vor preciza motivele nepreselectionarii lor.
    ART. 7.2.
    La etapa a II-a a licitaţiei publice deschise cu preselecţie şi la licitaţiile publice fără preselecţie şi restrânse, documentele de participare la licitaţie, întocmite conform prevederilor art. 6.1, 6.2 şi ale art. 6.4, se primesc de persoana juridică achizitoare numai dacă sunt intacte şi sigilate şi se păstrează sub cheie de aceasta, până la data şi ora deschiderii licitaţiei.
    ART. 7.3.
    Deschiderea licitaţiei se va face la data, ora şi locul anunţate, în prezenta membrilor comisiei de licitaţie şi a reprezentanţilor contractanţilor care vor prezenta documente de împuternicire. În aceasta etapa comisia de licitaţie va proceda după cum urmează:
    - va anunţa denumirea contractanţilor care au depus documentele de participare la licitaţie în termen, cu întârziere şi a celor care si-au retras documentele, după care trece le deschiderea documentelor depuse în termen;
    - va exclude contractantul care, deşi a depus în termen documentele de participare la licitaţie, nu a prezentat garanţia de participare la licitaţie şi nu si-a îndeplinit obligaţiile de plată a impozitelor şi a contribuţiei pentru asigurările sociale de stat;
    - va verifica dacă documentele de participare la licitaţie sunt complete şi corespunzătoare, după care va anunţa public valorile din ofertele contractanţilor respectivi şi, după caz, din ofertele alternative.
    Comisia de licitaţie poate solicita acte de completare şi, după caz, de clarificare, necesare aprecierii corecte, asupra ofertei prezentate, în limita legii şi a prevederilor din caietul de sarcini, ceea ce se va menţiona şi în procesul-verbal de deschidere a licitaţiei;
    - va întocmi procesul-verbal de deschidere a licitaţiei (modelul nr. 18), în care se vor consemna obligatoriu toate constatările referitoare la îndeplinirea de către contractanţi a prevederilor documentelor de organizare a licitaţiei, a respectării prevederilor legale în domeniu, precum şi eventualele observaţii ale contractanţilor prezenţi. Sunt permise contestaţii asupra modului de deschidere a licitaţiei numai dacă în procesul-verbal s-au menţionat observaţii în acest sens. O copie de pe procesul-verbal se înmânează fiecărui contractant participant la licitaţie.
    ART. 7.4.
    Documentele de participare la licitaţie deschisă au caracter confidenţial şi pot fi consultate şi analizate numai de către membrii comisiei de licitaţie; păstrarea lor se va face de către preşedintele comisiei.
    ART. 7.5.
    Îndeplinirea condiţiilor de participare şi a criteriilor de calificare a contractanţilor, după analizarea raspunsurilor de completare şi clarificare solicitate de comisia de licitaţie, se consemnează în lista contractanţilor selecţionaţi şi neselectionati (modelul nr. 19 - cap. III). Este obligatorie consemnarea în lista a tuturor condiţiilor şi criteriilor neindeplinite de către contractanţii neselectionati.
    ART. 7.6.
    Ofertele contractanţilor selecţionaţi se analizează şi se verifica de către membrii comisiei de licitaţie, dacă au fost întocmite conform prevederilor art. 6.4 şi dacă: valorile din centralizatoarele obiectelor şi ale categoriilor de lucrări (modelele nr. 26 şi 27) sunt corect insumate; toate articolele din listele de cantităţi de lucrări (modelul nr. 28) sunt corect notate; unităţile de măsura ale preţurilor unitare şi ale cantităţilor sunt corecte.
    În cazul constatării unor neclaritati sau al existenţei unor oferte anormal de scăzute fata de amploarea lucrărilor, comisia de licitaţie va cere contractanţilor, individual, clarificarea ofertelor, inclusiv detalierea elementelor constitutive ale preţurilor unitare, confirmarea acestora cu documente justificative ale furnizorilor şi le va verifica ţinând seama de explicaţiile primite.
    Solicitarea de clarificare şi răspunsul aferent se vor face în scris, dar nu se va permite nici o modificare a valorii sau a conţinutului ofertei, exceptând cazurile în care se solicita corecţia erorilor aritmetice constatate de comisia de licitaţie în cursul examinării ofertelor.
    O oferta considerată anormal de scăzută va fi respinsă numai în condiţiile în care contractantul nu poate justifica preţurile unitare din oferta.
    ART. 7.7.
    După analizarea raspunsurilor de clarificare, comisia de licitaţie stabileşte, prin vot, lista ofertelor corespunzătoare şi a ofertelor necorespunzătoare. Este obligatorie consemnarea în lista a tuturor cauzelor care au condus la respingerea unei oferte.
    Ofertele corespunzătoare trebuie să întrunească votul a minimum 2/3 din numărul membrilor comisiei de licitaţie, în care trebuie să se regaseasca, în mod obligatoriu, doua voturi dintre cele trei ale preşedintelui comisiei de licitaţie, reprezentantului Ministerului Finanţelor şi reprezentantului Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului.
    ART. 7.8.
    Evaluarea ofertelor în cazul licitaţiilor fără preselecţie, al licitaţiilor publice restrânse şi în etapa a II-a a licitaţiilor publice cu preselecţie se face de către comisia de licitaţie prin punctaj.
    Criteriile de punctaj sunt:
    * valoarea ofertei - 80 de puncte;
    * durata de execuţie - 20 de puncte;
    Pentru valoarea cea mai mica ofertată (V(min)) dintre ofertele declarate corespunzătoare de către comisia de licitaţie se acorda punctajul maxim.
    Pentru o alta valoare ofertată (V(n)) dintre ofertele declarate corespunzătoare se acorda punctajul:

    P(n) = V(min)/V(n) x 80 de puncte.

    Facilităţile prezentate conform modelului nr. 25, cuantificate valoric şi care sunt considerate de comisia de licitaţie ca oportune pentru obiectivul de investiţie supus licitaţiei, vor fi scăzute din valoarea ofertei, iar la valoarea rezultată se aplica punctajul prevăzut pentru criteriul "valoarea ofertei".
    Pentru durata cea mai mica ofertată (D(min)) se acorda punctajul maxim.
    Pentru alta durata de execuţie a lucrării ofertate (D(n)) se acorda punctajul:

    P(n) = D(min)/D(n) x 20 de puncte.

    În cazul licitaţiei cu preselecţie, punctajul obţinut de contractanţii preselectionati în etapa I nu se aduna cu punctajul obţinut în etapa a II-a, privind evaluarea ofertelor.
    Oferta care acumulează punctajul maxim este declarata câştigătoare.
    Sistemul de punctaj şi modul de aplicare a acestuia se vor comunica contractanţilor prin documentele licitaţiei.
    ART. 7.9.
    Desfăşurarea şi rezultatele licitaţiei se consemnează de comisia de licitaţie în hotărârea de desemnare a ofertei câştigătoare (modelul nr. 19). Este obligatorie consemnarea în aceasta hotărâre a justificarii modului în care a votat fiecare membru al comisiei de licitaţie.
    Procesul-verbal de deschidere a licitaţiei, lista contractanţilor selecţionaţi şi neselecţionaţi, lista ofertelor corespunzătoare şi a ofertelor necorespunzătoare fac parte integrantă din hotărârea de desemnare a ofertei câştigătoare.
    Hotărârea se întocmeşte în patru exemplare, destinate:
    - un exemplar (originalul) persoanei juridice achizitoare;
    - un exemplar pentru Ministerul Finanţelor;
    - un exemplar pentru Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului;
    - un exemplar rămâne pentru evidenta la dispoziţia ordonatorului principal de credite.
    ART. 7.10.
    În cazul respingerii tuturor ofertelor ca fiind necorespunzătoare sau al neasigurarii votului în condiţiile prevăzute la art. 7.7, pentru declararea corespunzătoare a cel puţin unei oferte, comisia de licitaţie anulează licitaţia şi consemnează aceasta în hotărârea de anulare a licitaţiei.

    CAP. 8
    Comunicarea rezultatului licitaţiei şi restituirea garanţiei de participare la licitaţie

    ART. 8.1.
    Hotărârea de desemnare a ofertei câştigătoare constituie actul în baza căruia persoana juridică achizitoare va incredinta, contractantului câştigător, contractul de execuţie a investiţiei.
    ART. 8.2.
    Rezultatul licitaţiei se comunica tuturor participanţilor la licitaţie, printr-o scrisoare recomandată cu confirmare de primire, semnată de persoana juridică achizitoare (modelul nr. 20). Contractanţilor necâştigători li se vor comunica, totodată, toate motivele pentru care nu au fost selecţionaţi sau pentru care le-au fost respinse ofertele ca necorespunzătoare.
    ART. 8.3.
    În cazul în care nu s-au depus contestaţii în termen de 7 (şapte) zile de la data luării la cunoştinţa a rezultatului licitaţiei, persoana juridică achizitoare transmite, în scris, contractantului câştigător o invitaţie pentru semnarea contractului şi constituirea garanţiei de buna execuţie.
    ART. 8.4.
    Garanţia de participare la licitaţie a contractanţilor asigura persoana juridică achizitoare de menţinerea ofertelor pe durata licitaţiei şi de semnarea contractului şi a documentelor acestuia de către contractantul declarat câştigător al licitaţiei.
    Valoarea garanţiei de participare la licitaţie se stabileşte de persoana juridică achizitoare în cuantum de 0,5% până la maximum 1% din valoarea maxima estimată a achiziţiei supuse licitaţiei. Durata de valabilitate a garanţiei de participare la licitaţie trebuie să acopere perioada de valabilitate a ofertei şi va fi de minimum 60 de zile calendaristice (de la termenul limita de depunere a ofertelor, comunicat, în scris, prin documentele licitaţiei) şi de maximum 90 de zile.
    Garanţia de participare la licitaţie poate fi constituită numai prin scrisori de garanţie bancară (modelul nr. 17), prin ordin de plată emis cu 24 de ore înainte de deschiderea licitaţiei sau prin sume cash depuse la casieria persoanei juridice achizitoare, şi va fi prezentată acesteia la data şi ora deschiderii licitaţiei, separat de documentele de participare la licitaţie.
    ART. 8.5.
    Restituirea garanţiei de participare la licitaţie se face fără nici un fel de reţineri, numai după semnarea contractului de execuţie cu ofertantul câştigător sau după expirarea perioadei de valabilitate a documentelor de participare la licitaţie.

    CAP. 9
    Semnarea contractului de execuţie şi constituirea garanţiei de buna execuţie

    ART. 9.1.
    Contractul căruia i s-a adjudecat oferta este obligat să încheie contractul de execuţie (modelul nr. 31). Semnarea şi parafarea contractului de execuţie şi a documentelor acestuia (condiţiile generale de contractare, condiţiile suplimentare şi speciale de contractare) se fac la sediul persoanei juridice achizitoare, cu aceasta ocazie părţile prezentând şi documentele de împuternicire în vederea semnării (dacă este cazul). Cu ocazia semnării nu este permisă nici o modificare a condiţiilor de contractare fata de condiţiile din documentele de organizare a licitaţiei.
    Înainte de semnarea contractului, ofertantul declarat câştigător va prezenta în mod obligatoriu anexa-model nr. 28 bis, pe aceleaşi categorii de lucrări, structurată pe cheltuieli directe, defalcate pe materiale, manopera, utilaje, transporturi, inclusiv cheltuielile indirecte şi profitul, în acelaşi cuantum valoric prezentat în oferta prin anexa-model nr. 28.
    9.1.1. - Contractul de execuţie încheiat cu persoana juridică achizitoare va fi semnat de antreprenorul general şi, după caz, de toţi asociaţii.
    În cazul asocierii, partenerii sunt responsabili în mod solidar pentru execuţia contractului de execuţie, în întregime şi direct, fiecare asociat pentru partea ce-i revine, conform contractului de asociere. Relaţia dintre partenerii din asociaţie şi persoana juridică achizitoare va fi asigurata de către liderul asociaţiei, similar antreprenorului general, fără ca prin aceasta să fie aduse prejudicii celorlalţi asociaţi.
    În scopul asigurării persoanei juridice achizitoare de realizarea calitativă convenită prin contractul de execuţie şi în durata de execuţie aprobată a investiţiei, contractantul este obligat, înainte de semnarea contractului, să constituie garanţia de buna execuţie.
    9.1.2. - Pe durata contractării şi a derulării contractului de execuţie a lucrărilor nu este permisă schimbarea asociaţilor.
    În cazul denunţării unilaterale de către unul dintre asociaţi a contractului de asociere, continuarea lucrărilor se poate face prin:
    - preluarea de către ceilalţi parteneri asociaţi a lucrărilor;
    - preluarea lucrărilor de către liderul asociaţiei, pentru a fi executate cu forte proprii.
    În cazul neîndeplinirii prevederilor de mai sus, persoana juridică achizitoare va rezilia contractul de execuţie.
    ART. 9.2.
    Dacă contractantul câştigător nu semnează contractul de execuţie şi documentele acestuia şi nu constituie garanţia de buna execuţie conform prevederilor art. 9.1, persoana juridică achizitoare poate semna contractul, cu avizul prealabil al reprezentanţilor Ministerului Finanţelor şi ai Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului în comisia de licitaţie, cu contractantul clasat pe locul al doilea din lista ofertelor corespunzătoare.
    ART. 9.3.
    Garanţia de buna execuţie se constituie în scopul asigurării persoanei juridice achizitoare de realizarea calitativă, convenită prin contractul de execuţie şi în durata de execuţie aprobată a investiţiei. Contractantul este obligat să constituie garanţia de buna execuţie într-un cuantum de minimum 5% până la maximum 10% din valoarea lucrărilor contractante.
    Garanţia de buna execuţie (modelul nr. 32) se constituie printr-una dintre cele doua forme: scrisoare de garanţie bancară privind cuantumul valoric al garanţiei de buna execuţie; scrisoare de garanţie bancară privind garantarea contului garanţiei de buna execuţie, constituit de contractant şi alimentat de persoana juridică achizitoare prin reţineri succesive din situaţiile de plată lunare, în procentul stabilit prin contractul de execuţie.
    Alimentarea contului se va face până la incidenta valorii totale a garanţiei de buna execuţie (cont închis pentru contractant, cont deschis pentru persoana juridică achizitoare). Garanţia de buna execuţie, astfel constituită în contul contractantului, este purtătoare de dobânda în favoarea acestuia.
    ART. 9.4.
    Modul de restituire a garanţiei de buna execuţie se precizează în condiţiile speciale de contractare.
    Restituirea garanţiei de buna execuţie se poate face, parţial, la terminarea lucrărilor, în procent de 50% până la maximum 70% din valoarea garanţiei de buna execuţie, în cazul în care în procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nu sunt înscrise remedieri şi completări de efectuat în sarcina contractantului, iar riscul pentru vicii ascunse este minim.
    Restul de 30-50% din garanţia de buna execuţie constituită rămâne în cont, la dispoziţia persoanei juridice achizitoare, până la recepţia finala, şi se va restitui, pe baza procesului-verbal de recepţie finala, la expirarea duratei de garantare a lucrărilor executate.

    CAP. 10
    Admiterea la finanţare, urmărire şi decontare a execuţiei lucrărilor

    ART. 10.1.
    Admiterea la finanţare a investiţiilor instituţiilor publice prin trezoreria statului se face, potrivit normelor metodologice aprobate prin ordin al ministrului finanţelor, pe baza următoarelor documente: studiul de fezabilitate aprobat potrivit prevederilor legale; acordul prealabil al Ministerului Finanţelor şi, după caz, avizul Consiliului interministerial de avizare lucrări publice de interes naţional şi locuinţe sociale, emis potrivit prevederilor legale; contractul de execuţie încheiat potrivit prevederilor legale privind achiziţiile publice; devizul general al investiţiei şi devizele pe obiecte, corespunzătoare contractului de execuţie; autorizaţia de construire.
    Pe durata execuţiei, finanţarea lucrărilor determinate de modificări ale soluţiilor tehnice şi constructive, prevăzute în studiile de fezabilitate aprobate potrivit legii, precum şi de modificări ale cantităţilor şi tipurilor de materiale, produse şi servicii, prevăzute în listele de lucrări de construcţii-montaj şi în listele de dotări, echipamente şi utilaje tehnologice, este admisă numai cu avizul prealabil al direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor, după caz, al Consiliului interministerial de avizare lucrări publice de interes naţional şi locuinţe sociale.
    ART. 10.2.
    Urmărirea execuţiei investiţiilor se face prin diriginţii de şantier, care pot fi angajaţi ai persoanei juridice achizitoare, sau prin orice alta persoana fizica sau juridică, cu condiţia să fie atestata potrivit legii.
    Plata urmăririi execuţiei investiţiei nu poate depăşi valoarea actualizată, înscrisă în devizul general aprobat pentru aceasta activitate.
    În scopul decontării lucrărilor executate, contractanţii întocmesc situaţii de plată, lunare şi finale, pe baza preţurilor unitare ferme din devizele-oferta contractate (anexele nr. 28 şi 28 bis).
    Diriginţii de şantier verifica şi confirma, lunar, cantităţile executate şi înscrise în caietele de măsurători.
    Diriginţii de şantier verifica situaţiile de plată privind corespondenta dintre cantităţile confirmate în caietele de măsurători şi preţurile unitare ferme din devizele contractate (anexele nr. 28 şi 28 bis).
    Pentru cantităţile de lucrări rezultate în plus sau în minus fata de devizele-oferta contractate se întocmesc note de comanda suplimentare, după caz, note de renunţare, confirmate de proiectant, utilizîndu-se preţurile unitare din devizele contractate.
    Pentru lucrările suplimentare, necuprinse în devizele contractate, rezultate pe parcursul execuţiei ca fiind necesare, înscrise în dispoziţiile de şantier semnate de persoana juridică achizitoare şi pentru care au existat preţuri unitare ferme contractate, se întocmesc devize cu cantităţi suplimentare şi preţuri unitare ferme contractate, acceptate de persoana juridică achizitoare. Situaţiile de plată corespunzătoare devizelor suplimentare se întocmesc distinct de situaţiile de plată corespunzătoare devizelor-oferta contractate.
    Pentru lucrările suplimentare fără corespondent în preţurile unitare ale devizelor-oferta contractate, persoana juridică achizitoare poate accepta, pe baza de documente justificative, prezentate de contractant (facturi, tarife etc. de la cel puţin 3 agenţi economici), preţuri unitare noi, valabile în luna execuţiei lucrărilor.
    Compensarea valorică a notelor de comanda suplimentare cu notele de renunţare trebuie să se încadreze în valoarea devizului general aprobat, nefiind admisă introducerea de obiecte noi.
    Schimbarea pe parcursul execuţiei a soluţiilor constructive, înlocuirea unor materiale şi finisaje, precum şi modificarea listelor de dotări, echipamente şi utilaje tehnologice, prevăzute în studiul de fezabilitate aprobat potrivit legii, se pot face de către persoana juridică achizitoare, cu avizul prealabil al direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor şi, în cazul investiţiilor aprobate prin hotărâre a Guvernului, al Consiliului interministerial de avizare lucrări publice de interes naţional şi locuinţe sociale, emise potrivit prevederilor legale.
    ART. 10.3.
    Situaţiile de plată pentru lucrările de construcţii-montaj real executate, întocmite conform prevederilor art. 10.2 din prezentele norme metodologice, se actualizează prin aplicarea la valoarea totală a acestora a unui coeficient de actualizare calculat prin înmulţirea succesiva a indicelui preţurilor de consum total, comunicat lunar de Comisia Naţionala pentru Statistica în revista "Buletinul statistic de preţuri", şi se determina pe intervalul cuprins între luna de referinţa a întocmirii ofertei şi luna în care s-au actualizat lucrările.
    Întrucât cheltuielile cu salariile se indexează în conformitate cu prevederile Legii salarizarii nr. 14/1991 şi ale hotărârilor Guvernului, asigurând un grad de acoperire a creşterii preţurilor de cel mult 75%, valoarea totală, rezultată după aplicarea coeficientului de actualizare, se corectează în funcţie de gradul de acoperire a creşterii preţurilor de consum, luat în calcul la fundamentarea cheltuielilor de personal din legea bugetară anuala.
    Spre exemplu, dacă gradul de acoperire din legea bugetară anuala este de 60%, coeficientul de corecţie se determina prin înmulţirea "gradului de neacoperire a salariilor" (coeficient 0,4 din exemplul dat) cu "ponderea manoperei directe în totalul cheltuielilor directe" (coeficient determinat prin împărţirea valorii manoperei directe la valoarea totală a cheltuielilor directe din modelul nr. 28 bis, aferentă situaţiei de lucrări lunare), şi cu "creşterea coeficientului de actualizare" aferentă perioadei de decontare (coeficientul de actualizare - 1).
    În final, valoarea de decontare a situaţiilor de plată se determina ca diferenţa între valoarea totală rezultată după aplicarea coeficientului de actualizare şi aceasta valoare înmulţită cu coeficientul de corecţie.
    Valoarea materialelor şi furniturilor cuprinse în devizele-oferta şi care se pun la dispoziţie de către persoana juridică achizitoare, pe măsura consumării lor, se va scădea din punct de vedere strict financiar din situaţiile de plată aferente, întocmite conform preţurilor unitare din oferta, raportate la cantităţile real executate. Situaţia de plată, astfel rezultată, va urma procedura de actualizare prevăzută mai sus.
    Valoarea utilajelor, echipamentelor tehnologice, precum şi a dotărilor independente cuprinse în listele de procurare, se decontează, pe baza preţurilor din facturile fiscale emise de furnizorii declaraţi din oferta adjudecată, la data livrării.
    Schimbarea furnizorului de materiale, utilaje, echipamente sau dotări se poate face numai pe baza de nota justificativă, semnată de contractant, proiectant şi investitor, caz în care contractantul va prezenta investitorului, înainte de lansarea comenzii către furnizor, minimum trei oferte de preţ, în aceleaşi condiţii tehnice şi de calitate. Investitorul va accepta, în scris, oferta furnizorului cu preţul total cel mai redus.
    Evidenta valorilor executate, cumulat de la începutul lucrărilor, se tine distinct, pentru valori executate conform devizelor contractate, neactualizate, pentru valori rezultate ca urmare a actualizării cu indicele preţurilor de consum total şi pentru valori suplimentare sau reduceri rezultate din notele de comanda suplimentare şi din notele de renunţări.
    ART. 10.4.
    Decontarea valorii organizării de şantier, prevăzută la pct. 6.4.5 se face prin aplicarea procentului corespunzător valorii organizării de şantier, fata de valoarea totală a lucrărilor ofertate, la valoarea actualizată a lucrărilor real executate. Cota de organizare nu se acorda pentru lucrările suplimentare apărute pe parcursul execuţiei lucrărilor.
    ART. 10.5.
    Măsurătorile efectuate şi înscrise în caietele de măsurători se fac la terminarea lucrărilor care devin ascunse, o data cu întocmirea procesului-verbal de recepţie calitativă a lucrărilor ce devin ascunse, şi lunar, pentru celelalte lucrări care nu devin ascunse.
    Măsurătorile şi cantităţile rezultate la data efectuării acestora vor fi semnate, pe fiecare pagina a caietului de măsurători, de reprezentantul contractantului şi al persoanei juridice achizitoare.
    ART. 10.6.
    În cazul în care cantităţile rezultate în urma măsurătorilor sunt mai mari decât cele înscrise în listele de cantităţi de lucrări ale proiectului tehnic, aceste cantităţi stabilite prin note de comanda suplimentară se confirma şi de proiectant.
    ART. 10.7.
    În cazul depăşirii duratei de execuţie contractate din vina exclusiva a contractantului, persoana juridică achizitoare va refuza situaţiile de plată actualizate după expirarea termenului de punere în funcţiune - PIF (recepţie), ca urmare a evoluţiei ulterioare a preţurilor pentru lucrările rămase de executat, în conformitate cu cele înscrise în condiţiile speciale de contractare.
    Pentru lucrările rămase de executat după expirarea termenului de punere în funcţiune, decontarea se face cu preţurile din oferta actualizate cu indicele de actualizare aferent lunii în care antreprenorul avea obligaţia punerii în funcţiune.
    ART. 10.8.
    Înainte de primirea primului avans lunar, acordat de persoana juridică achizitoare conform reglementărilor legale în vigoare, contractantul va constitui o garanţie pentru restituirea avansurilor lunare, a carei valoare va corespunde valorii celei mai mari de avans lunar din anul respectiv.
    Lunar, din valoarea lucrărilor realizate se va retine avansul acordat. În cazul în care valoarea lucrărilor realizate este mai mica decât avansul lunar acordat, diferenţa se va retine din garanţia construită. Pentru luna următoare, valoarea avansului nu poate depăşi valoarea garanţiei rămase.

    CAP. 11
    Conţinutul-cadru al proiectelor, pe faze de proiectare a investiţiilor

    ART. 11.1.
    Conţinutul-cadru al studiului de prefezabilitate:

    A. PĂRŢILE SCRISE
       --------------

    1. DATE GENERALE:
    1.1. Denumirea obiectivului de investiţii.
    1.2. Elaboratorul studiului de prefezabilitate (persoana juridică achizitoare, după caz, consultantul).
    1.3. Ordonatorul principal de credite.
    1.4. Persoana juridică achizitoare (investitor).
    1.5. Amplasamentul (judeţul, localitatea, strada, numărul).
    1.6. Tema, cu fundamentarea necesităţii şi oportunităţii investiţiei.

    2. EVALUĂRI PENTRU PROIECTAREA STUDIULUI DE PREFEZABILITATE SI A STUDIULUI DE FEZABILITATE
    2.1. Valoarea totală estimativă a obiectivului de investiţie.
    2.2. Cheltuieli pentru proiectarea studiului de prefezabilitate.
    2.3. Cheltuieli pentru proiectarea studiului de fezabilitate.
    2.4. Cheltuieli pentru obţinerea avizelor legale necesare elaborării studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate.
    2.5. Cheltuieli pentru pregătirea documentelor privind organizarea licitaţiei, prezentarea ofertelor şi adjudecarea proiectării investiţiei, conform prevederilor legale (instrucţiuni pentru ofertanţi, publicitate, onorarii şi cheltuieli de deplasare etc.).

    3. DATE TEHNICE ALE INVESTIŢIEI
    3.1. Suprafaţa şi situaţia juridică ale terenului care urmează a fi ocupat de obiectivul de investiţii.
    3.2. Caracteristicile geofizice ale terenului din amplasament (zona seismică de calcul şi perioada de colt; natura terenului de fundare şi presiunea convenţionala; nivelul maxim al apelor freatice).
    3.3. Caracteristicile principale ale construcţiilor.
    3.3.1. Pentru clădiri: aria construită; aria desfăşurata şi numărul de niveluri.
    3.3.2. Pentru reţele: lungimi şi diametre.
    3.4. Principalele utilaje de dotare a construcţiilor (cazane de abur sau apa fierbinte, hidrofoare, ascensoare etc.).
    3.5. Utilităţi (modul de asigurare a acestora şi soluţia avută în vedere).

    4. FINANŢAREA INVESTIŢIEI
    Din valoarea totală estimativă a investiţiei, ....% din surse proprii, ....% din credite bancare, .....% din fondurile bugetului de stat sau ale bugetului local, ....% din fondurile special constituite prin lege în afară acestor bugete, .....% din credite externe garantate sau contractate direct de stat.

    B. PĂRŢILE DESENATE
       ----------------

    1. - Plan de amplasare în zona (1:25.000 - 1:5.000)
    2. - Plan general (1:5.000 - 1:1.000).
    ART. 11.2.
    Conţinutul-cadru al studiului de fezabilitate:

    A. PĂRŢILE SCRISE
       --------------

    1. DATE GENERALE
    1.1. Denumirea obiectivului de investiţii.
    1.2. Elaborator (proiectantul, după caz, persoana juridică achizitoare).
    1.3. Ordonatorul principal de credite.
    1.4. Persoana juridică achizitoare (investitorul).
    1.5. Amplasamentul (judeţul, localitatea, strada, numărul).
    1.6. Tema, cu fundamentarea necesităţii şi oportunităţii avute în vedere la aprobarea studiului de prefezabilitate.
    1.7. Descrierea funcţională şi tehnologică, inclusiv memorii tehnice, pe specialităţi.

    2. DATE TEHNICE ALE INVESTIŢIEI
    2.1. Suprafaţa şi situaţia juridică ale terenului care urmează a fi ocupat de obiectivul de investiţii (definitiv si/sau temporar).
    2.2. Caracteristicile geofizice ale terenului din amplasament (zona seismică de calcul şi perioada de colt; natura terenului de fundare şi presiunea convenţionala; nivelul maxim al apelor freatice).
    2.3. Caracteristicile principale ale construcţiilor.
    2.3.1. Pentru clădiri: deschideri, travei, aria construită, aria desfăşurata, numărul de niveluri şi înălţimea acestora, volumul construit.
    2.3.2. Pentru reţele: lungimi, lăţimi, diametre, materiale, condiţii de pozare etc.
    2.4. Structura constructivă.
    Pentru clădiri şi reţele se va face o deschidere a soluţiilor tehnice avute în vedere, cu recomandări privind tehnologia de realizare şi condiţiile de exploatare ale fiecărui obiect în parte.
    2.5. Principalele utilaje de dotare a construcţiilor (cazane de abur sau apa fierbinte, hidrofoare, ascensoare etc.).
    2.6. Instalaţii aferente construcţiilor.
    Se vor descrie soluţiile adoptate pentru instalaţiile de iluminat, forta, curenţi slabi, apa, canalizare etc.
    2.7. Utilităţi.
    Se vor descrie modul de asigurare a acestora şi soluţiile tehnice adoptate.

    3. DATE PRIVIND FORTA DE MUNCA OCUPATĂ DUPĂ REALIZAREA INVESTIŢIEI
    3.1. Total personal, din care:
    - personal de execuţie.
    3.2. Locuri de munca nou-create.

    4. DEVIZUL GENERAL AL INVESTIŢIEI
    Valoarea totală a obiectivului de investiţii, cu detalierea pe structura devizului general, conform prevederilor legale.

    5. PRINCIPALII INDICATORI TEHNICO-ECONOMICI AI INVESTIŢIEI
    5.1. Valoarea totală a investiţiei
    (în preţuri - luna, anul),
    din care:
    - construcţii-montaj.
    5.2. Eşalonarea investiţiei (INV/C + M)
    - Anul I.
    - Anul II.
    - ......... .
    5.3. Durata de realizare a investiţiei (luni).
    5.4. Capacităţi (în unităţi fizice).
    Principalii indicatori se vor completa, după caz, cu date privind:
    - condiţiile financiare de realizare a obiectivului (analiza cash-flow, inclusiv cu rata de actualizare, rata interna de rentabilitate, analiza raportului cost-profit, rata impozitului pe profit, perioada de scutire de impozit pe profit, influenta variaţiei în timp a preţurilor, rata dobânzii la credite bancare, rata de schimb valutar etc.);
    - maşini şi utilaje necesare procesului tehnologic (lista principalelor utilaje, echipamente şi dotări, cu indicarea capacităţii tehnice a acestora;
    - producţia şi desfacerea (lista produselor, capacitatea teoretică anuala, pe produse, durata proiectata pentru funcţionarea capacităţii, pentru fiecare produs, preţul unitar pe fiecare produs, preţul de vânzare al produselor similare fabricate în ţara sau procurate din import);
    - materiile prime, materialele, combustibilii şi energia consumată pentru fiecare produs în parte şi preţurile de procurare ale acestora;
    - manopera (cu detalierea pe structura de personal);
    - cheltuieli generale ale unităţii (taxe, comisioane, impozite, instruire personal, chirii si/sau amortismente, cheltuieli de administraţie şi marketing etc.).

    6. FINANŢAREA INVESTIŢIEI
    Din valoarea totală a investiţiei:
    ..... mii lei din surse proprii, ..... mii lei din credite bancare, .... mii lei din fondurile bugetului de stat sau ale bugetului local, .... mii lei din fondurile special constituite prin lege în afară acestor bugete, .... mii lei din credite externe garantate sau contractate direct de stat.

    7. AVIZE SI ACORDURI
    Avizele şi acordurile emise de organele în drept, potrivit legislaţiei în vigoare, privind:
    - avizul ordonatorului principal de credite privind necesitatea şi oportunitatea realizării investiţiei;
    - certificatul de urbanism, cu încadrarea amplasamentului în planul urbanistic, avizat şi aprobat potrivit legii, precum şi regimul juridic al terenului;
    - avizele privind asigurarea utilităţilor (energie termica şi electrica, gaz metan, apa, canal, telecomunicaţii etc.);
    - avizele pentru consumul de combustibil;
    - avizele pentru protecţia mediului şi a apelor;
    - alte avize de specialitate, stabilite potrivit dispoziţiilor legale.

    B. PĂRŢILE DESENATE
       ----------------
    1. Plan de amplasare în zona (1:25.000 - 5.000).
    2. Plan general (1:5.000 - 1:500).
    3. Planuri şi secţiuni de arhitectura pentru principalele obiecte de construcţii.

    NOTA:
    La faza studiu de fezabilitate este interzisă angajarea de cheltuieli pentru pregătirea documentelor privind organizarea licitaţiei, prezentarea ofertelor şi adjudecarea execuţiei investiţiei publice (proiect tehnic, caiete de sarcini, instrucţiuni pentru ofertanţi, publicitate, onorarii etc.).
    Aceste cheltuieli se pot efectua numai după aprobarea studiului de fezabilitate potrivit competentelor valorice stabilite de Legea nr. 72/1996 privind finanţele publice şi după asigurarea fondurilor bugetare - la nivelul primului an de execuţie, stabilite prin acordul Ministerului Finanţelor - prin listele de investiţii, anexa la bugetul de stat, după caz, bugetele locale, aprobate potrivit legii.
    ART. 11.3.
    Conţinutul-cadru al proiectului tehnic.

    A. PĂRŢILE SCRISE
       --------------

    1. DESCRIEREA GENERALĂ A LUCRĂRILOR
    1.1. Elemente generale:
    Proiectul tehnic verificat, avizat şi aprobat, potrivit prevederilor legale, reprezintă documentaţia scrisă şi desenată, care face parte din documentele licitaţiei, pe baza căreia se întocmeşte oferta, şi este document anexat contractului de execuţie, şi pe baza căreia se executa lucrarea.
    Proiectul tehnic trebuie să fie astfel elaborat încât să fie clar şi să asigure informaţii complete, astfel încât:
    Persoana juridică achizitoare (investitorul) să obţină date tehnice şi economice complete privind viitoarea lucrare şi să răspundă cerinţelor sale tehnice, economice şi tehnologice;
    Contractantul (ofertantul), după studierea proiectului tehnic, să poată elabora oferta, să analizeze datele tehnice şi tehnologice necesare stabilirii valorii ofertei, precum şi informaţii complete privind execuţia lucrărilor.
    De asemenea, este necesar ca proiectul tehnic să fie complet şi suficient de clar, astfel ca să se poată elabora pe baza lui detaliile de execuţie în conformitate cu materialele şi tehnologia de execuţie propusă, dar cu respectarea stricta a prevederilor proiectului tehnic, fără să fie necesară suplimentarea cantităţilor de lucrări respective şi fără a se depăşi costul lucrării, stabilit în faza de oferta.
    Proiectul tehnic se elaborează pe baza studiului de fezabilitate aprobat, etapa în care au fost stabilite elementele şi soluţiile principale ale lucrării şi în care au fost obţinute toate avizele, acordurile şi aprobările necesare execuţiei lucrării, în conformitate cu prevederile legale. Proiectul tehnic se verifica de specialişti atestaţi de Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, conform prevederilor Regulamentului aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 925/1995, se avizează şi se aproba de persoana juridică achizitoare.
    1.2. Descrierea lucrărilor
    În cadrul "descrierii lucrărilor" care fac obiectul proiectului tehnic se vor face referiri asupra următoarelor elemente:
    * amplasamentul;
    * topografia;
    * clima şi fenomenele naturale specifice zonei;
    * geologia, seismicitatea;
    * prezentarea proiectului pe volume, broşuri, capitole;
    * organizarea de şantier, descrierea sumară, demolări, devieri de reţele etc.;
    * căile de acces provizorii;
    * sursele de apa, energie electrica, gaze, telefon etc., pentru organizarea de şantier şi definitive;
    * căile de acces, căile de comunicaţii, etc.;
    * programul de execuţie a lucrărilor, graficele de lucru, programul de recepţie;
    * trasarea lucrărilor;
    * protejarea lucrărilor executate şi a materialelor din şantier;
    * măsurarea lucrărilor;
    * laboratoarele contractantului (ofertantului) şi testele care cad în sarcina sa;
    * curăţenia în şantier;
    * serviciile sanitare;
    * relaţiile dintre contractant (ofertant), consultant şi persoana juridică achizitoare (investitor);
    * memoriile tehnice, pe specialităţi.

    2. CAIETELE DE SARCINI
    Caietele de sarcini dezvolta, în scris, elementele tehnice menţionate în planşe şi prezintă informaţii, precizări şi prescripţii complementare planşelor.
    Aceste caiete de sarcini se elaborează de către proiectant, pe baza planşelor deja terminate, şi se organizează, de regula, în broşuri distincte, pe specialităţi.
    2.1. Rolul şi scopul caietelor de sarcini
    * Fac parte integrantă din proiectul tehnic şi din documentele licitaţiei.
    * Reprezintă descrierea scrisă a lucrărilor care fac obiectul licitaţiei; planşele fac prezentarea lor grafica, iar breviarele de calcul justifica dimensionarea elementelor constituente.
    * Planşele, breviarele de calcul şi caietele de sarcini sunt complementare. Notele explicative, înscrise în planşe, sunt scurte şi cu caracter general, vizând în special explicitarea desenelor.
    * Conţin nivelul de performanta al lucrărilor, descrierea soluţiilor tehnice şi tehnologice folosite, care să asigure exigenţele de performanta calitative.
    * Detaliază aceste note şi cuprind caracteristicile şi calităţile materialelor folosite, testele şi probele acestora, descriu lucrările care se executa, calitatea, modul de realizare, testele, verificările şi probele acestor lucrări, ordinea de execuţie şi de montaj şi aspectul final.
    * Împreună cu planşele, trebuie să fie astfel concepute încât, pe baza lor, să se poată determina: cantităţile de lucrări, costurile lucrărilor şi utilajelor, forta de munca şi dotarea necesară execuţiei lucrărilor.
    * Elaborarea acestora se face, pe baza breviarelor de calcul şi a planşelor, de către ingineri specialişti, pentru fiecare categorie de lucrare.
    * Forma de prezentare trebuie să fie: ampla, clara, să conţină şi să clarifice precizările din planşe, să definească calităţile materialelor, cu trimitere la standarde, să definească calitatea execuţiei, normative şi prescripţii tehnice în vigoare.
    * să stabilească responsabilităţile pentru calităţile materialelor şi ale lucrărilor şi responsabilităţile pentru teste, verificări, probe.
    * Orice neclaritate în execuţia lucrărilor trebuie sa-si găsească precizări în caietele de sarcini.
    * Nu trebuie să fie restrictive.
    * Redactarea acestora trebuie să fie concisă, sistematizată şi exprimarea se va face cu minimum de cuvinte.
    * să prevadă modul de urmărire a comportării în timp a investiţiei.
    * să prevadă măsurile şi acţiunile de demontare, de demolare (inclusiv reintegrarea în mediul natural al deşeurilor), după expirarea perioadei de viaţa (postutilizarea).
    2.2. Tipuri şi forme de caiete de sarcini
    * În funcţie de destinaţie, caietele de sarcini pot fi:
    * Caiete de sarcini pentru execuţia lucrărilor.
    * Caiete de sarcini pentru recepţii, teste, probe, verificări şi puneri în funcţiune, urmărirea comportării în timp a construcţiilor şi conţinutul cărţii tehnice a construcţiei.
    * Caiete de sarcini pentru furnizori de materiale, utilaje, echipamente şi confecţii diverse.
    * În funcţie de domeniul la care se referă, caietele de sarcini pot fi:
    * Caiete de sarcini generale, care se referă la lucrări curente în domeniul construcţiilor şi care acoperă majoritatea categoriilor de lucrări; acestea se pot sistematiza pe categorii şi capitole de lucrări, pot deveni repetitive şi pot fi introduse în memoria calculatoarelor.
    * Caiete de sarcini speciale, care se referă la lucrări specifice şi care sunt elaborate independent pentru fiecare lucrare.
    2.3. Conţinutul caietelor de sarcini
    Dat fiind ca fiecare lucrare în construcţii are un anumit specific, caietele de sarcini sunt elaborate pentru fiecare lucrare în parte, folosind, dacă este posibil, părţi, secţiuni, capitole etc. elaborate anterior, verificate şi adaptate la noile condiţii tehnice ale lucrării şi puse de acord cu prescripţiile tehnice în vigoare.
    Astfel, conţinutul unui capitol de lucrări din caietul de sarcini trebuie să cuprindă:
    * breviarele de clacul pentru dimensionarea elementelor de construcţii şi de instalaţii;
    * nominalizarea planşelor care guvernează lucrarea;
    * proprietăţile fizice, chimice, de aspect, de calitate, tolerante, probe, teste etc., pentru materialele componente ale lucrării cu indicarea standardelor;
    * dimensiunea, forma, aspectul şi descrierea execuţiei lucrării;
    * ordinea de execuţie, probe, teste, verificări ale lucrării;
    * standardele, normativele şi alte prescripţii, care trebuie respectate la materiale, utilaje, confecţii, execuţie, montaj, probe, teste, verificări;
    * condiţiile de recepţie, măsurători, aspect, culori, tolerante etc.

    3. LISTELE CU CANTITĂŢILE DE LUCRĂRI
    Acest aspect va cuprinde toate elementele necesare cuantificării valorice şi duratei de execuţie a investiţiei, şi anume:
    * centralizatorul obiectelor, pe obiectiv;
    * centralizatorul categoriilor de lucrări pe obiecte;
    * listele cu cantităţile de lucrări pe capitole de lucrări, aferente categoriilor de lucrări, cu descrierea în detaliu a acestora;
    * listele cu cantităţile de utilaje şi echipamente tehnologice, inclusiv cu dotările (după caz), pentru execuţia lucrărilor care fac obiectul licitaţiei publice;
    * specificaţiile tehnice.

    4. GRAFICUL GENERAL DE REALIZARE A INVESTIŢIEI PUBLICE

    B. PĂRŢILE DESENATE
       ----------------
    Sunt documentele principale ale proiectului tehnic, pe baza cărora se elaborează părţile scrise ale proiectului şi care, de regula, se compun din:
    1. Planurile generale:
    * planurile de amplasare a reperelor de nivelment şi planimetrice;
    * planurile topografice principale;
    * planurile de amplasare a forajelor, profilelor geotehnice, inclusiv cu înscrierea pe acestea a condiţiilor şi a recomandărilor privind lucrările de pământ şi de fundare;
    * planurile principale de amplasare a obiectelor, inclusiv cote de nivel, distanţe de amplasare, orientări, coordonate, axe, repere de nivelment şi planimetrice, cotele +/- 0,00, cotele trotuarelor, cotele şi distanţele principale de amplasare a drumurilor, trotuarelor, aleilor pietonale, platformelor etc.;
    * planurile principale privind sistematizarea pe verticala a terenului, inclusiv înscrierea pe acestea a volumelor de terasamente, săpături-umpluturi, depozite de pământ, volumul pământului transportat (excedent şi deficit), lucrările privind stratul vegetal, precum şi precizări privind utilajele şi echipamentele de lucru, completări şi alte date şi elemente tehnice şi tehnologice;
    * planurile principale privind construcţiile subterane - amplasarea lor, secţiuni, profiluri longitudinale, dimensiuni, cote de nivel, cofraj şi armare, ariile şi marca secţiunilor din oţel, marca betoanelor, protecţii şi izolaţii hidrofuge, protecţii impotriva agresivităţii solului, a coroziunii etc.
    * planurile de amplasare a reperelor fixe şi mobile de trasare.
    2. Planşele principale ale obiectelor
    Se recomanda ca fiecare obiect subteran sau suprateran să aibă un număr sau un cod şi o denumire proprie, iar planşele să fie organizate într-un volum propriu, independent pentru fiecare obiect.
    În cazul în care proiectul este voluminos, planşele se vor organiza în volume si/sau broşuri pentru fiecare specialitate, distinct.
    3. Arhitectura
    Va cuprinde planşe principale privind arhitectura fiecărui obiect, inclusiv cote, dimensiuni, tolerante, dintre care:
    * planul individual de amplasare;
    * planurile de arhitectura ale nivelelor subterane şi supraterane, ale teraselor, acoperişurilor etc., inclusiv cote, dimensiuni, suprafeţe, funcţiuni tehnologice, cu precizări privind materialele, confecţiile etc.;
    * secţiuni, faţade, detalii importante, cotate etc.;
    * tablouri de prefabricate, confecţii;
    * tablouri de tâmplării şi tablouri de finisaje interioare şi exterioare.
    Planşele vor conţine cote, dimensiuni, distanţe, funcţiuni, arii, precizări privind finisajele şi calitatea acestora etc.
    4. Structura
    Va cuprinde planşele principale privind alcătuirea şi execuţia structurii de rezistenta, pentru fiecare obiect, şi anume:
    * planurile infrastructurii şi secţiunile caracteristice cotate;
    * planurile suprastructurii şi secţiunile caracteristice cotate;
    * descrierea soluţiilor, constructive, descrierea ordinii tehnologice de execuţie şi montaj, recomandări privind transportul, manipularea, depozitarea şi montajul, care se vor înscrie pe planşele principale.
    5. Instalaţiile
    Vor cuprinde planşele principale privind execuţia instalaţiilor fiecărui obiect, inclusiv cote, dimensiuni, tolerante etc., şi anume:
    * planurile principale de amplasare a utilajelor;
    * scheme principale ale instalaţiilor;
    * secţiuni, vederi, detalii principale; planşele vor conţine cote, dimensiuni, calităţile materialelor, verificările şi probele necesare, izolaţii termice, acustice, protecţii anticorosive şi parametrii principali ai instalaţiilor.
    6. Dotări şi instalaţii tehnologice
    Vor cuprinde planurile principale de tehnologie şi montaj, secţiuni, vederi, detalii, inclusiv cote, dimensiuni, tolerante, detalii montaj etc., şi anume:
    * desenele de ansamblu;
    * schemele tehnologice ale fluxului tehnologic;
    * schemele cinematice, cu indicarea principalilor parametri;
    * schemele instalaţiilor hidraulice, pneumatice, electrice, de automatizare, comunicaţii, reţele de combustibil, apa, iluminat etc., ale instalaţiilor tehnologice;
    * planurile de montaj, geometrii, dimensiuni de amplasare, prestaţii, sarcini etc., inclusiv schemele tehnologice de montaj;
    * diagramele, nomogramele, calculele inginereşti, tehnologice şi de montaj, inclusiv materialul grafic necesar punerii în funcţiune şi exploatării;
    * listele cu utilaje şi echipamentele din componenta planurilor tehnologice, inclusiv parametrii, performanţele şi caracteristicile.
    7. Dotări de mobilier, inventar gospodăresc, paza contra incendiilor, protecţia muncii etc.
    Planurile principale de amplasare şi montaj, inclusiv cote, dimensiuni, secţiuni, vederi, tablouri de dotări etc.
    Listele cu dotări, inclusiv parametrii, performanţele şi caracteristicile acestora.
    NOTA:
    La elaborarea proiectelor, materialele, confecţiile, utilajele tehnologice, echipamentele etc. vor fi definite prin parametri, performanţe şi caracteristici.
    Este interzis a se face referiri sau trimiteri la mărci de fabrica, producători sau comercianţi ori la alte asemenea recomandări sau precizări care să indice preferinţe sau să restrângă concurenta.
    Caracteristicile tehnice şi parametrii funcţionali vor fi prezentaţi în cadrul unor limite (pe cât posibil) rezultate din breviarele de calcul şi nu vor fi date în mod determinist, în scopul de a favoriza un anumit furnizor (producător sau comerciant).

    CAP. 12
    Conţinutul-cadru al documentelor de licitaţie

    Volumul I - Documentele pentru calificarea (eligibilitatea) şi selecţia contractanţilor/ofertanţilor Documentele de preselecţie

    1. Publicitatea:
    1.1. Anunţul publicitar (pentru forma de licitaţie publica deschisă cu/fără preselecţie).
    1.2. Invitaţia de participare (pentru forma de licitaţie publica restrânsă).
    2. Instrucţiunile pentru contractanţi (ofertanţi) - partea I:
    2.1. Lista (borderoul) documentelor.
    2.2. Informaţiile generale (privind obiectul contractului, scopul investiţiei, precum şi informaţii importante privind lucrările şi elementele particulare ale amplasamentului, conform celor precizate la art. 7.3. din Regulamentul-anexa la Hotărârea Guvernului nr. 592/1993, republicată în anul 1995).
    2.3. Descrierea investiţiei (se va face o descriere sintetică generală a lucrărilor care privesc obiectul contractului, informaţiile trebuind să corespundă cu planşele şi părţile scrise ale proiectului tehnic).
    2.4. Informaţiile financiare (care vor cuprinde sursele de finanţare şi, după caz, montajul financiar, conform celor precizate în art. 7.3 din regulament).
    2.5. Cerinţele impuse de persoana juridică achizitoare, cu privire la:
    2.5.1. Participarea contractanţilor la procedura de licitaţie publica, în funcţie de cuantumul stabilit (si actualizat) prin hotărâre a Guvernului (conform dispoziţiilor art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 12/1993, coroborate cu art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 592/1993, ambele republicate în anul 1995).
    2.5.2. Forma de contract şi formele de organizare a contractanţilor participanţi la licitaţia publica şi la execuţia lucrărilor.
    2.5.3. Alte cerinţe impuse de persoana juridică achizitoare (inclusiv cele reieşite din autorizaţia de construire, după caz).
    2.6. Precizări privind prezentarea autorizaţiilor de funcţionare, înregistrări, taxe, asigurări etc.
    2.7. Informaţiile privind calificarea contractanţilor şi, respectiv, cele cu privire la examinarea, selectarea, tehnica de calcul şi punctajul, care vor fi folosite la evaluarea, compararea şi selecţia capabilităţii contractanţilor.
    2.7.1. Condiţiile de calificare (eligibilitate) pentru contractanţi.
    2.7.2. Criteriile de selecţie a capabilităţii contractanţilor şi sistemul de apreciere prin punctaj.
    2.8. Precizările privind formele de comunicare (conform prevederilor art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 12/1993, republicată) şi limba folosită în corespondenta şi în relaţiile dintre părţi (în cazul licitaţiei cu participare internaţionala, atunci când unele din documentele licitaţiei sunt redactate în mai multe limbi, se va preciza în mod explicit ca limba romana va avea prioritate).
    2.9. Data şi ora limita, precum şi adresa de depunere a documentelor pentru calificarea şi selecţia contractanţilor şi modul de înregistrare a depunerii (respectiv a documentelor de preselecţie, pentru forma de licitaţie publica deschisă cu preselecţie - etapa I: procedura de preselecţie).
    2.10. Semnăturile şi parafele necesare pe documentele pentru calificarea şi selecţia contractanţilor.
    2.11. Alte informaţii şi precizări pe care persoana juridică achizitoare le considera necesare.

    Volumul II - Documentele pentru ofertare

    1. Invitaţia de participare (pentru forma de licitaţie publica deschisă cu preselecţie - etapa a II-a).
    2. Instrucţiunile pentru contractanţi (ofertanţi) - partea a II-a:
    2.1. Instrucţiunile privind forma de prezentare a garanţiei pentru oferta depusa (de participare) şi a garanţiei de buna execuţie, precum şi valorile şi durata de valabilitate a acestora.
    2.1.1. Scrisoarea de garanţie bancară pentru participare la licitaţie.
    2.2. Precizările privind prezentarea ofertei pe secţiuni, pe capitole şi categorii de lucrări (specificaţii referitoare la modul de prezentare a ofertei tehnice, a ofertei valorice şi de transmitere şi depunere a acestora).
    2.3. Precizările referitoare la valabilitatea preţurilor şi tarifelor pentru resursele ce se vor utiliza la analizele de preţ cuprinse în listele cu cantităţile de lucrări şi, respectiv, listele de procurare a utilajelor şi echipamentelor tehnologice.
    2.4. Precizările referitoare la modul de prezentare a valorii ofertei.
    2.5. Precizările referitoare la perioada de valabilitate a ofertelor.
    2.6. Termene pentru recepţii parţiale, pe faze şi perioade.
    2.7. Precizările privind modul de completare şi de semnare a contractului de execuţie şi eventualele negocieri ale clauzelor contractuale.
    2.7.1. Condiţiile generale, suplimentare şi speciale de contractare a execuţiei lucrărilor.
    2.7.2. Condiţiile generale şi speciale de asigurare pentru evenimentele luate în considerare de persoana juridică achizitoare şi care pot afecta construcţiile şi instalaţiile aferente, utilajele şi echipamentele tehnologice, dotările şi personalul, după caz, (în funcţie de forma de contract de execuţie şi de cerinţele impuse de persoana juridică achizitoare).
    2.7.3. Condiţiile de acordare a avansului şi de constituire a garanţiei pentru rambursarea acestuia (în conformitate cu prevederile legale).
    2.7.4. Procedura de actualizare a valorii adjudecate şi contractate, pe parcursul execuţiei lucrărilor.
    2.8. Criteriile de selecţie a ofertelor şi sistemul de apreciere prin punctaj.
    2.9. Menţionarea dreptului organizatorului licitaţiei de a accepta sau de a respinge orice oferta sau toate ofertele şi situaţiile în care condiţiile tehnice si/sau economice prezentate de contractanţi sunt inacceptabile pentru persoana juridică achizitoare.
    2.10. Menţionarea dreptului persoanei juridice achizitoare de a modifica unele termene, livrări sau lucrări şi în ce condiţii.
    2.11. Data şi ora limita, precum şi adresa de depunere a ofertelor (conform documentelor de licitaţie).
    2.12. Condiţiile privind retragerea ofertei, despăgubiri (daune-interese).
    2.13. Semnăturile şi parafele necesare pe documentele ofertei.
    2.14. Precizările privind procedura de deschidere a ofertelor, ziua, ora, locul şi condiţiile de reprezentare.
    2.15. Precizarea modului de notificare a persoanei juridice achizitoare către contractanţi, privind adjudecarea execuţiei investiţiei publice.
    2.15.1. Scrisoarea de acceptare (comunicare) a adjudecării execuţiei investiţiei publice.
    2.16. Alte informaţii şi precizări (pe care persoana juridică achizitoare le considera necesare).
    2.17. Calendarul desfăşurării licitaţiei.
    3. Proiectul tehnic

    A. PĂRŢILE SCRISE
       --------------

    3.1. Descrierea generală a lucrărilor inclusiv memoriile tehnice, pe specialităţi) .........(conform art. 11.3.A.1)
    3.2. Caietele de sarcini .....(conform art. 11.3.A.2)
    3.3. Centralizatorul obiectelor, pentru obiectivul supus licitaţiei ........MODELUL nr. 26
    3.3.1. Centralizatoarele categoriilor de lucrări ale obiectelor .......MODELUL nr. 27
    3.3.1.1. Listele cu cantităţile de lucrări, pe capitole, corespunzător categoriilor de lucrări ........MODELUL nr. 28
    3.3.2. Listele cu cantităţile de utilaje ......... şi echipamentele tehnologice, cu montaj şi independente, inclusiv dotările (după caz)/ aferente obiectelor .........MODELUL nr. 29
    3.3.2.1. Fişele tehnice (specificaţiile tehnice şi parametrii funcţionali) .....MODELUL nr. 30
    3.4. Graficul general de realizare a obiectivului de investiţii supus licitaţiei publice.

    B. PĂRŢILE DESENATE
       ----------------

    3.5. Proiectul tehnic (planşe) .... (conform art. 11.3. B)
    4. Condiţiile de contractare a lucrărilor privind execuţia investiţiei
    Potrivit condiţiilor generale de contractare, se vor respecta cele cuprinse în modelul nr. 33 din prezentele norme metodologice, la care, în documentele de licitaţie, se vor adauga condiţiile suplimentare de contractare, cuprinse în modelul nr. 34, şi condiţiile speciale de contractare, cuprinse în modelul nr. 35.

                      LISTA MODELELOR

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Nr. Denumirea modelului
 modelului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  1 Certificat de plată a impozitelor şi taxelor
  2 Certificat de plată a asigurărilor sociale
  3 Informaţii generale
  4 Lucrări executate, similare investiţiei licitate
  5 Recomandări privind calitatea lucrărilor executate
  6 Grupe de lucrări
  7 Conducerea propusă pentru execuţia investiţiei
  8 Asigurarea tehnica, propusă pentru execuţia investiţiei
  9 Informaţii privind situaţia financiară
 10 Obligaţii contractuale în desfăşurare
 11 Atestarea informaţiilor
 12 Scrisoarea de transmitere a documentelor de preselecţie
 13 Hotărâre privind preselecţia contractanţilor
 14 Comunicarea rezultatului preselecţiei
 15 Invitaţie de participare la etapa a II-a a licitaţiei cu preselecţie
 16 Scrisoare de transmitere a documentelor de participare la licitaţie
 17 Garanţia de participare la licitaţie
 18 Proces-verbal la deschiderea licitaţiilor
 19 Hotărârea de desemnare a ofertei câştigătoare
 20 Comunicarea rezultatului licitaţiei
 21 Acord de subantrepriză
 22 Acord de asociere
 23 Formular de oferta
 24 Anexa la formularul de oferta
 25 Facilităţi oferite de contractant
 26 Centralizatorul obiectelor
 27 Centralizatorul categoriilor de lucrări
 28 Lista cu cantităţile de lucrări
 28 bis Lista cu cantităţile de lucrări
 29 Listele cu cantităţile de utilaje şi echipamentele tehnologice.
        Devizul-oferta pentru procurare
 30 Specificaţii tehnice
 31 Formular de contract
 32 Garanţia de buna execuţie
 33 Condiţiile generale de contractare
 34 Condiţii suplimentare de contractare
 35 Condiţii speciale de contractare
 36 Anunţ de licitaţie cu/fără preselecţie
 37 Invitaţie de participare la licitaţie publica restrânsă
 38 Certificat de la oficiul registrului comerţului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


 MODELUL Nr. 1 - CERTIFICAT de plată A IMPOZITELOR SI TAXELOR
 MINISTERUL FINANŢELOR
 D.G.F.P.C.F.S. a judeţului ................
 Nr. ................. Data ................

                            CERTIFICAT

    Urmare cererii nr. ........ 199..., se certifica ca Societatea Comercială..........., codul fiscal............., cu sediul in..............., str. ................. nr. ......, nu are/are impozite şi taxe neplătite/reesalonate la termenele legale de plată către bugetul de stat şi bugetele locale, la data de ............*).
    Se eliberează prezentul certificat în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 12/1993 privind achiziţiile publice, republicată în anul 1995.

                     DIRECTOR GENERAL,
                          L.S.

──────────
    *) 30 a lunii precedente eliberării certificatului.
──────────


 MODELUL Nr. 2 - CERTIFICAT DE PLATA A ASIGURĂRILOR SOCIALE
 MINISTERUL MUNCII SI PROTECŢIEI SOCIALE
 D.M.P.S. a judeţului ..............

                            CERTIFICAT

    Urmare cererii nr. ........ 199...., se certifica ca Societatea Comercială..........., codul fiscal..........., cu sediul în ..............., str......................... nr......, nu are/are restante în plata contribuţiei pentru asigurările sociale de stat, la data de..............*).
    Se eliberează prezentul certificat în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 12/1993 privind achiziţiile publice, republicată în anul 1995.

                      DIRECTOR GENERAL,
                           L.S.

──────────
    *) 30 a lunii precedente eliberării certificatului.
──────────


 MODELUL Nr. 3 - INFORMAŢII GENERALE
 CONTRACTANT
 ...................
  (denumirea)

    Subsemnatul................, directorul general al societăţii comerciale, declar pe propria răspundere următoarele informaţii:

    1. Firma socială: ...........(denumirea şi forma de organizare a agentului economic)........

    2. Sediul social: ......(adresa completă a sediului central, telefon/telefax)......

    3. Certificatul de înmatriculare al agentului economic la oficiul registrului comerţului (judeţul): .....(numărul şi data înmatriculării).......

    4. Capitalul social (mil. lei): .......(subscris şi vărsat)........

    5. Cifra de afaceri pe ultimii 3 ani (mil. lei):

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Domeniile de Cifra de afaceri anuala, Cifra
 crt. activitate pe domenii de activitate, medie
                         aferentă exerciţiului financiar (mil. lei) anuală
                         ------------------------------------------
                          31-12-199- 31-12-199- 31-12-199-
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  0 1 2 3 4 5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Construcţii-montaj valoarea la valoarea la valoarea la suma valorii
                          31-12-199- 31-12-199- 31-12-199- actualizate
                          ----------- ----------- ------------ -----------
                            valoarea valoarea valoarea 3
                          actualizată actualizată actualizată

2. Producţie industriala
3. Prestări de servicii
4. Alte activităţi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    TOTAL:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    6. până la data de ..., la dosarul firmei nu s-au operat cereri de înscrieri de menţiuni, conform art. 21 din Legea nr. 26/1990, referitoare la hotărârea de condamnare a agentului economic pentru fapte penale, punerea să sub stare de interdicţie, instituirea curatelei, declararea stării de faliment.

    7. Birourile sucursalelor (filialelor) locale (dacă este cazul) sunt: .......(adresele complete, nr. telefon/telex/telefax).............

    8. Certificatele de înmatriculare ale sucursalelor (filialelor) locale (dacă este cazul) la oficiul registrului comerţului (judeţul): .........(numerele şi datele înmatriculării)......

    9. Obiectul de activitate, pe domenii, este: (conform celor înscrise în statutul societăţii)

                            Semnătura
                               L.S.


 MODELUL Nr. 4 - LUCRĂRI EXECUTATE, SIMILARE INVESTIŢIEI LICITATE
 CONTRACTANT
 ......................
    (denumirea)

                              FIŞA
de informare privind lucrările similare realizate (puse în funcţiune), ca natura şi complexitate, cu obiectivul de investiţii supus licitaţiei

 1. Denumirea lucrării şi beneficiarul (adresa) ...................
 2. Principalele date tehnice ale lucrării, relevante
    ca fiind similare cu obiectivul de investiţii
    supus licitaţiei ...................
 3. Numărul şi data contractului (AG sau SA) ...................
 4. Calitatea de executant (antreprenor general,
    asociat sau subantreprenor) ...................
 5. Valoarea contractantă:
    - iniţială ...................
    - actualizată la data întocmirii ofertei ...................
    - valoarea finala cu care s-a realizat investiţia ...................
 6. Durata de execuţie:
    - contractată - luni - termen PIF ...................
    - efectiv realizată - luni - PIF ...................
    - motivul decalării termenului contractat, pe baza
      de acte adiţionale încheiate cu beneficiarul ...................
 7. Numărul şi data procesului-verbal de recepţie la
    terminarea lucrărilor ...................
 8. Principalele remedieri şi completări înscrise în
    procesul-verbal de recepţie (natura acestora) ...................
 9. Dacă au fost litigii privind execuţia contractului,
    natura acestora şi modul de soluţionare ...................
10. Alte aspecte relevante ...................

                         CONTRACTANT

                            L.S.

    Precizare:
    Fişa se întocmeşte pentru fiecare lucrare similară, ca natura şi complexitate, cu obiectivul supus licitaţiei, terminată (recepţionată).


 MODELUL Nr. 5 - RECOMANDĂRI PRIVIND CALITATEA LUCRĂRILOR EXECUTATE

   BENEFICIARUL LUCRĂRII
 ...............................
 (denumirea, adresa, telefonul)

                                                         AVIZAT

                                                   I.J.C.L.P.U.A.T. judeţul
                                                  (cu eventualele observaţii
                                                   şi punct de vedere).........

                                                        Inspector şef,
                                                             L.S.


                            RECOMANDARE

    În legătura cu participarea .....(denumirea firmei contractoare)........, cu sediul în........... str. .......... nr. .........., la licitaţii publice, ca urmare a colaborării şi derulării unor contracte de investiţii în domeniul construcţii-montaj şi al instalaţiilor aferente acestora, suntem în măsura de a face cunoscute următoarele:
    Numita societate a derulat cu firma de construcţii mai sus menţionată următoarele lucrări:

 Denumirea Contract Data începerii Data terminării Observaţii
   lucrării nr. / data lucrării lucrărilor
 ........... .......... ............ ............. ..........

    Apreciem calificativul lucrărilor executate, din punct de vedere al
calităţii, ca fiind:

      FOARTE BUN BUN SATISFĂCĂTOR NESATISFĂCĂTOR

    În cursul desfăşurării lucrărilor de execuţie au fost înregistrate:

Neconformităţi care au condus la refaceri parţiale Total, Observaţii
sau totale de lucrări din care: si
                                                        Rezolvat precizări
                                                        ........ .........
Caz de accident tehnic produs din vina exclusiva
a contractantului, datorită încălcării normelor
tehnice şi a legislaţiei în vigoare privind
calitatea lucrărilor
................................................
Recepţii amânate datorită nerespectării La terminarea lucrărilor
parametrilor de calitate si/sau la recepţia finală

Recepţii respinse datorită nerespectării La terminarea lucrărilor
parametrilor de calitate si/sau la recepţia finală

    Alte precizări ............................................................

    Prezentul document are caracter de recomandare şi este eliberat pe baza
datelor înregistrate în cadrul unităţii noastre.

                    CONDUCĂTORUL BENEFICIARULUI,
              (PREŞEDINTE, DIRECTOR GENERAL, DIRECTOR)

                          Semnătura
                            L.S.



 MODELUL Nr. 6 - GRUPE DE LUCRĂRI

                        GRUPELE DE LUCRĂRI
        privind încadrarea (natura) obiectivelor de investiţii

 1. Clădiri cu caracter civil

 Clădiri de locuinţe
 Clădiri pentru învăţământ, ştiinţă, artă, cultură
 Clădiri pentru ocrotirea sănătăţii, asistenţă socială şi cultură fizică
 Clădiri administrative
 Clădiri pentru afaceri şi comerciale
 Clădiri de călători, coletărie, peroane, mesagerie
 Autogări
 Gări fluviale, gări maritime
 Aerogări
 Oficii P.T.T.R., centrale telefonice
 Clădiri pentru staţii de emisie, telecomunicaţii, radio, TV
 Alte clădiri asemenea.

 2. Clădiri - construcţii cu caracter industrial

 Hale industriale
 Clădiri-anexe, aferente flux tehnologic (staţii de conexiune,
de pompare etc.)
 Ateliere revizie, întreţinere, remize
 Garaje, hangare, depouri
 Depozite (subterane, exterioare)
 Construcţii pentru creşterea animalelor
 Alte clădiri asemenea.

 3. Construcţii speciale industriale

 3.1. Sonde ţiţei, gaze, injecţie
 3.2. Construcţii speciale energetice subterane şi supraterane (centrale
      termoelectrice, hidroelectrice, termice şi puncte termice,
inclusiv anexe, staţii de transformare-conexiuni)
 3.3. Construcţii miniere (turnuri de extracţie, galerii, planuri înclinate
      subterane, rampe de put, puţuri de mina, culoare de benzi transportoare,
      estacade, eşafodaje, rampe de încărcare-descărcare, iazuri pentru
      decantare)
 3.4. Coşuri de fum, turnuri de răcire
 3.5. Alte construcţii asemenea.

 4. Construcţii hidrotehnice

 4.1. Baraje şi construcţii cu accesorii, diguri
 4.2. Cheiuri de încărcare-descărcare şi de acostare
 4.3. Canale de navigaţie
 4.4. Construcţii pentru piscicultura (heleştee, lacuri, bazine)
 4.5. Alte construcţii asemenea.

 5. Construcţii speciale agricole

 Sere
 Alte construcţii asemenea.

 6. Construcţii speciale pentru transporturi şi telecomunicaţii
 6.1. Cai ferate, linii de tramvai, reţele electrice de contact şi tracţiune
      electrica
 6.2. Drumuri, piste, platforme, treceri de nivel, ziduri de sprijin, poduri,
      viaducte, tunele
 6.3. Construcţii pentru telecomunicaţii - linii aeriene de telecomunicaţii,
      reţele subterane de telecomunicaţii
 6.4. Construcţii pentru transportul energiei electrice - reţele de distribuţie
      şi linii de transport al energiei electrice (aeriene, subterane)
 6.5. Alte construcţii asemenea

 7. Construcţii speciale pentru alimentari cu apa şi canalizare
 7.1. Captări de apa, puţuri, drenuri, canale pentru alimentari cu apa, galerii
      pentru alimentari cu apa, conducte pentru alimentari cu apa, reţele de
      distribuţie, reţele de canalizare
 7.2. Construcţii pentru îmbunătăţirea calităţii apei - epurare ape uzate
 7.3. Castele de apa, rezervoare de apa
 7.4. Alte construcţii asemenea.

 8. Construcţii pentru transportul şi distribuţia petrolului, gazelor,
lichidelor industriale, aerului comprimat, termoficare
 8.1. Conducte pentru transportul produselor petroliere, gazelor, lichidelor
      industriale
 8.2. Conducte de termoficare, conducte tehnologice
 8.3. Alte construcţii asemenea.

 9. Alte construcţii speciale

 NOTA:
 - Consolidările, transformările, modernizările şi extinderile, precum şi reparaţiile capitale la construcţiile şi instalaţiile aferente se încadrează la aceeaşi grupa sau subgrupa corespunzătoare obiectului
 - De la grupele şi subgrupele nominalizate fac excepţie lucrările de specific şi complexitate deosebita, a căror similitudine cu lucrarea supusă licitaţiei se va face în mod distinct în documentaţia de licitaţie.


 MODELUL Nr. 7 - CONDUCEREA PROPUSĂ PENTRU EXECUŢIA INVESTIŢIEI
 CONTRACTANT
 (denumirea)

    Subsemnatul .............., directorul general al societăţii comerciale,
declar pe propria răspundere ca pentru investiţia: .....................
voi folosi următorul personal:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Numele şi prenumele Vechimea în Numărul de lucrări
crt. Studiile de specialitate similare, executate
                          specialitate (ani) în calitate de
                                                                conducător
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1 Şef şantier
 2 Şef şantier adjunct
 3 Responsabil tehnic cu
   execuţia
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    NOTA:
    - Pentru responsabilul tehnic cu execuţia se va preciza domeniul pentru care este atestat.
    - Pentru fiecare persoana propusă se prezintă curriculum vitae.

    Data completării:

                               Semnătura:
                                  L.S.

 MODELUL Nr. 8 - ASIGURAREA TEHNICA PROPUSĂ PENTRU EXECUŢIA INVESTIŢIEI
    CONTRACTANT
 ..................
  (denumirea)

    Subsemnatul .............., directorul general al societăţii comerciale,
declar pe propria răspundere ca pentru investiţia .....................
societatea comercială dispune de următoarea asigurare tehnica:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     Denumirea principalelor
       utilaje, echipamente Atestate tehnice,
     mijloace de transport, conform
       baze de producţie Asigurate de reglementărilor
     (ateliere, depozite, Asigurate la terţi sau privind atestarea
Nr. spaţii de cazare) U.M. din din alte tehnica a
crt. şi laboratoare (buc.- dotare surse - maşinilor si
    propuse de contractant, seturi) proprie contracte - echipamentelor
      ca fiind necesare convenţii tehnologice
    pentru execuţia lucrării, de închiriere utilizate în
      rezultate pe baza activitatea de
    tehnologiilor pe care el construcţii
      urmează să le adopte
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4 5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 2.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 .
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 .
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 n
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
        Data completării:

                                 Semnătura
                                    L.S.



 MODELUL Nr. 9 - INFORMAŢII PRIVIND SITUAŢIA FINANCIARĂ
 CONTRACTANT
 ....................
   (denumirea)

                                                 Certificam exactitatea datelor
                                                 DGFPCFS judeţul...............

                                                         Director general,
                                                                L.S.


    A. Elemente privind evoluţia bonitaţii financiare:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea Simbolul U.M. Indicatori de bonitate calculaţi:
crt. - conform bilanţurilor contabile
                                                 anuale;
                                               - conform formularelor de
                                                 raportare semestriale, la data
                                                 de:
                                               31.XII. 31.XII. 31.XII 31.VI.
                                               199... 199... 199... 199...
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4 5 6 7
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Lichiditatea
   globală Lg %
2. Solvabilitatea
   patrimonială Sp %
3. Rata profitului
   brut Rpn %
4. Viteza de rotaţie
   a fondului de
   rulment Vr cicluri
                                   --------
                                      an
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    B. Elemente privind capacitatea financiară a contractantului (ofertantului)
calculată la data de...........................................................
                    (din bilanţul ultimului an încheiat sau din formularul de
                                   raportare semestriala)
    1. TOTAL GENERAL ACTIV - mil. lei ........................................,
       din care:
       1.1. - Active circulante - TOTAL: mil. lei .............................
    2. TOTAL GENERAL PASIV - mil. lei ........................................,
       din care:
       2.1. - Obligaţii - TOTAL: mil. lei .....................................
    3. Fond de rulment (rd. 1.1.-rd.2.1.) TOTAL: mil. lei .....................
    4. Depozite bancare - TOTAL: mil. lei .....................................
    5. Linie de credite deschise - TOTAL: mil. lei ............................
    6. Credite bancare (neconsumate) - TOTAL: mil. lei ........................
    7. Venituri din exploatare - TOTAL: mil lei ...............................
       (din activitatea de C + M)
    8. Viteza de rotaţie a fondului de rulment (Vr) ...........................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                               CONTRACTANT
                               (semnătura)
                                   L.S.



 MODELUL Nr. 10 - OBLIGAŢII CONTRACTUALE În DESFĂŞURARE
 CONTRACTANT
 ..................
  (denumirea)

            INFORMAŢII PRIVIND OBLIGAŢIILE CONTRACTUALE

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Denumirea Valoa- Coefi- Valoa- Valoa- Valoa- Valoa- Durata Termen
 obiectivului rea cientul rea rea rea rea de PIF,
 de investiţii lucrării de actua- execu- rama- preco- execu- conform
  Contract contrac- actua- lizata tata, să nizata tie contrac
   încheiat tate sau lizare a reac- de a se con- tului
 (nr./luna/an) în curs lucra- tuali- exe- execu- trac-
 Beneficiarul de rii zata cutat ta în tata
                contrac- (Până urma-
                  tare la toarele
                                          luna 12 luni
                                          ante- (Vlce)
                                          rioara
                                          deschi-
                                          derii
                                          lici-
                                          tatiei)
                mil.lei mil.lei mil.lei mil.lei mil.lei luni luna/an
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1 2 3 4 5 6 7 8 9
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Lucrări în
   curs de
   execuţie
1. ...........
2. ...........
..............
TOTAL A.
B. Lucrări în
   curs de
   contractare
1. ........... x
2. ........... x
.............. x
TOTAL B. x
TOTAL A + B
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
       Data completării
                                                        CONTRACTANT,
                                                    (semnătura autorizata)
                                                            L.S.



 MODELUL Nr. 11 - ATESTAREA INFORMAŢIILOR
 CONTRACTANT
 ..............
 (denumirea)

    1. Subsemnatul .......[numele şi adresa contractantului (ofertantului)].......... autorizez, prin prezenta, orice societate comercială, banca sau societate de consultanţa să furnizeze informaţii reprezentanţilor autorizaţi ai persoanei juridice achizitoare (numele şi adresa persoanei juridice achizitoare), cu privire la bonitatea firmei noastre.
    2. Scrisori de recomandare din partea unor beneficiari asociaţi, firme de consultanţă etc. (anexate):
    2.1. ................
          (denumirea)
    2.2. ................
         ................
    3. Subsemnatul înţeleg că se pot cere informaţii suplimentare celor anexate la oferta privind eligibilitatea firmei noastre, în numele .....(numele şi adresa persoanei juridice achizitoare)...........

     Data completării ................

                                CONTRACTANT

                                (Semnătura)
                                   L.S.

 MODELUL Nr. 12
 CONTRACTANT (OFERTANT)
 ...............................
  (denumirea şi adresa completa)

 Nr. ......./................ Înregistrat la sediul persoanei juridice
       (ziua, luna, anul) achizitoare (investitoare)
                                        Nr. ......../...............
                                              (ziua, luna, anul)


                  SCRISOAREA DE TRANSMITERE A DOCUMENTELOR
              DE PRESELECŢIE A CONTRACTANŢILOR (OFERTANŢILOR)

    Către ........(denumirea persoanei juridice achizitoare şi adresa completa)...................
    Ca urmare a anunţului publicitar apărut în .......(denumirea, seria, numărul şi data apariţiei)........... privind organizarea licitaţiei publice deschise cu preselecţie (etapa I - procedura de preselecţie), noi, .........(denumirea contractantului)..........., va transmitem alăturat, în cadrul termenului limită comunicat de dumneavoastră, documentele de preselecţie care cuprind documentele solicitate de dumneavoastră.
    Am luat la cunoştinţa, din documentele licitaţiei, de condiţiile de calificare, de criteriile de preselecţie şi de sistemul de apreciere prin punctaj.

    Cu stimă,

          Data completării:
          ................
          (ziua, luna, anul)

                                                CONTRACTANT (OFERTANT)
                                                (semnătura autorizată)
                                                        L.S.



 MODELUL Nr. 13

 PERSOANA JURIDICĂ ACHIZITOARE
 .....(denumirea).......

 Comisia de licitaţie
 Nr. ....../ data.............

                             HOTĂRÂRE
privind preselecţia contractanţilor pentru execuţia investiţiei publice.......

    Comisia de licitaţie, numita prin Decizia nr. ..., având următoarea
componentă:
    1. .......... - preşedinte
    2. .......... - membru, reprezentant al Ministerului Lucrărilor Publice
                        şi Amenajării Teritoriului;
    3. .......... - membru.


                             CAPITOLUL 1
             Principalele date legate de pregătirea licitaţiei

    a) Ordonatorul principal de credite .......................................
    b) Sursa de finanţare .....................................................
    c) Organizatorul licitaţiei ...............................................
    d) Persoana juridică achizitoare ..........................................
    e) Forma de licitaţie aleasă - cu preselecţie .............................
    Anunţul publicitar a fost publicat în .....................................
nr. .... din ....., care a prevăzut data de ..... pentru cumpărarea documentelor de licitaţie ..... şi data de ..... ora ....., ca termen limita de depunere a documentelor de licitaţie pentru preselecţie, la sediul organizatorului ....... din ........, str. ............ nr. ......... .
    Documentele licitaţiei de preselecţie au fost elaborate de ....., din....., str. ......... nr. ......., telefon ........, şi au cuprins toate datele necesare pentru contractanţi, în vederea întocmirii documentaţiei de preselecţie, în conformitate cu prevederile Regulamentului de licitaţie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. ..... . Valoarea acestor documente este de ...... lei.

                           CAPITOLUL II
           Modul de organizare şi de desfăşurare a licitaţiei

    S-au prezentat şi au cumpărat documentaţia de licitaţie pentru preselecţie un număr de ....... contractanţi, respectiv:
    1. - Societatea Comercială ......................
    2. - Societatea Comercială ......................
    ................................................. .
    până la data limita de depunere a documentelor de licitaţie, specificată în anunţul publicitar, de ......., ora ......, s-au depus la sediul organizatorului un număr de ...... documentaţii de preselecţie, după cum urmează:
    1. - Societatea Comercială ......................
    2. - Societatea Comercială ......................
    ................................................. .
    La convocarea preşedintelui comisiei de licitaţie, la data de ....., comisia de licitaţie s-a întrunit în vederea analizării documentelor de preselecţie, prezentate de contractanţi.
    După ce s-a constatat integritatea sigiliilor de pe ambalajul documentelor de preselecţie, depuse de contractanţi, s-a trecut la desfacerea acestora pentru fiecare contractant în parte.
    Comisia de licitaţie a verificat componenta documentelor de preselecţie, prezentate de contractanţi, cu cerinţele documentaţiei de licitaţie, consemnându-se (conform anexei) documentele existente, precum şi cele lipsa.
    Pentru documentele lipsa, comisia de licitaţie a cerut, în scris, contractanţilor ..................... să le prezinte până la data de ........, ora ....... .
    Aceste documente au fost (nu au fost) transmise ...... .

                          CAPITOLUL III
          Analiza şi verificarea documentelor de preselecţie,
               desemnarea contractanţilor preselecţionaţi

    Ca urmare a verificării îndeplinirii condiţiilor de calificare, următorii contractanţi au fost declaraţi calificaţi:
    Societatea Comercială ......................
    Societatea Comercială ......................
    Nu au fost declaraţi calificaţi următorii contractanţi:
    Societatea Comercială ......................
    Societatea Comercială ......................
    ................................................. .
    (Pentru fiecare contractant se vor preciza motivele necalificarii).
    În vederea preselecţiei, s-au aplicat criteriile de punctaj, fiecare contractant obţinând următorul punctaj mediu:

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                             Societatea Societatea Societatea
                                 Punctajul Comercială Comercială Comercială
                                             .......... .......... ..........
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 - experienţa similară 25 .......... .......... ..........
 - asigurarea calităţii 30 .......... .......... ..........
 - asigurarea cu personal 8 .......... .......... ..........
 - asigurarea tehnica 7 .......... .......... ..........
 - bonitatea financiară 30 .......... .......... ..........
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
       TOTAL 100
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    Următorii contractanţi nu au îndeplinit punctajul minim (conform prevederilor regulamentului de licitaţie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. ..........), pentru fiecare, şi anume:
    Societatea Comercială ......................
    Societatea Comercială ......................
    ................................................. .
    (Se vor face precizări privind modul de punctare a fiecărui contractant.)
    Următorii contractanţi nu au îndeplinit punctajul total minim de preselecţie, stabilit prin documentaţia de licitaţie (.... p):
    Societatea Comercială ......................
    Societatea Comercială ......................
    ................................................. .
    Contractanţii care îndeplinesc punctajul total minim de preselecţie sunt:
    Societatea Comercială ......................
    Societatea Comercială ......................
    ................................................. .
    Comisia de licitaţie, în baza analizei şi punctajelor precizate,

                               HOTĂRĂŞTE:

    1. Declară preselecţionaţi pentru execuţia obiectivului de investiţii ............. pe următorii contractanţi:
    Societatea Comercială ......................
    Societatea Comercială ......................
    ................................................. .
    2. Persoana juridică achizitoare va comunica, în scris, fiecărui contractant participant la licitaţie numele contractanţilor preselectionati, iar celor nepreselectionati, motivele nepreselectionarii.
    3. Ofertanţilor preselectionati li se vor transmite invitaţii de participare la etapa a II-a a licitaţiei, pentru prezentarea ofertei.
    4. Întreaga documentaţie care a stat la baza acestei hotărâri se afla la sediul persoanei juridice achizitoare.................., din .................,
str. ............. nr. ........ .
    Prezenta hotărâre de preselecţie s-a încheiat astăzi, ........, la sediul persoanei juridice achizitoare, în 4 (patru) exemplare, dintre care câte un exemplar la dispoziţia persoanei juridice achizitoare, Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului şi a ordonatorului principal de credite.

                        COMISIA DE LICITAŢIE

        Numele şi prenumele Semnătura
    1.
    2.

    Data întocmirii
    ...............



    ANEXA 1
la Hotărârea nr......

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
          Documentaţia pentru preselecţie Contractanţi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- Calitatea de agent economic autorizat, înregistrat, şi
  obiectul de activitate - certificat emis de Camera de
  comerţ şi industrie - oficiul registrului comerţului
- Informaţii privind experienţa generală
- Informaţii privind experienţa în lucrări similare
- Informaţii privind calitatea în construcţii:
a) sistemul propriu de conducere şi de asigurare a calităţii
b) recomandări din partea beneficiarilor, vizate de
   I.S.C.L.P.U.A.T., privind lucrările similare executate
- Informaţii privind asigurarea cu personal de execuţie
- Informaţii privind asigurarea tehnică
- Bonitatea financiară
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


 MODELUL Nr. 14 - COMUNICAREA REZULTATULUI PRESELECŢIEI
 PERSOANA JURIDICĂ ACHIZITOARE
 ............................
     (denumirea, adresa)
 Nr. ........../.............

                  Către
                           ..................................
                           (numele şi adresa contractantului)

    Prin prezenta vă transmitem rezultatul obţinut în cadrul preselecţiei pentru licitaţia publică a execuţiei investiţiei ".............".

                                   PERSOANA JURIDICĂ ACHIZITOARE,
                                       (semnătura autorizată)
                                               L.S.

 MODELUL Nr. 15 - INVITAŢIE DE PARTICIPARE LA ETAPA A II-A A LICITAŢIEI CU
                  PRESELECŢIE

               Către
                        ......................................
                        (denumirea şi sediul contractantului)

    Licitaţia publică (etapa a II-a) pentru execuţia investiţiei "............" se va organiza la data de: ...................... .
    În scopul informării dumneavoastră despre condiţiile de participare, de elaborare a ofertei şi despre condiţiile contractuale, va invităm să cumpăraţi de la sediul .....(denumirea şi sediul organizatorului licitaţiei) ............... documentele de organizare a licitaţiei, a căror valoare este de ........ lei.

                             PERSOANA JURIDICĂ ACHIZITOARE
                               (semnătura autorizată)
                                      L.S.

 MODELUL Nr. 16 - SCRISOARE DE TRANSMITERE A DOCUMENTELOR DE PARTICIPARE LA
                  LICITAŢIE

 CONTRACTANT Înregistrat la sediul persoanei juridice
 ............................ achizitoare
   (denumirea şi adresa)
 Nr. ........../............. Nr. ....../..............
       (ziua, luna, anul) (ziua, luna, anul)

    Către .....................................................................
           [denumirea persoanei juridice achizitoare (investitoare) şi adresa
                                    completa]
    Ca urmare a:
    a) anunţului publicitar apărut în publicaţia ..............................
    ........(denumirea, seria, numărul şi data apariţiei)..........,
    privind organizarea licitaţiei publice deschise fără preselecţie;
    b) invitării în scris la ..................................................
...............................................................................
 (numărul şi data scrisorii privind invitaţia de participare la etapa a II-a
 a licitaţiei publice deschise cu preselecţie sau la licitaţia publica restrânsă
    noi, ......(denumirea contractantului)....., vă transmitem alăturat,

    în cadrul termenului limita comunicat de dumneavoastră, următoarele:
    1. documentul ...(tipul, seria, numărul, emitentul, valoarea).. privind
    garanţia de participare la licitaţie, în cuantumul şi forma stabilite de
dumneavoastră prin documentele licitaţiei;
    2. coletul sigilat şi inscripţionat în mod vizibil, conţinând oferta noastră
în doua exemplare - original şi copie -, care cuprinde documentele solicitate de
dumneavoastră;
    3. documentele pentru reconfirmarea calificării, solicitate de persoana
juridică achizitoare cu ocazia invitării în scris ..(numai în cazul
licitaţiei).....
publice deschise cu preselecţie etapa a II-a, dacă este cazul)
    La locul, data şi ora indicate de dumneavoastră pentru deschiderea publica
a ofertelor, din partea noastră va participa un reprezentant pe deplin
autorizat să ne reprezinte şi să semneze în numele şi pentru firma noastră.
    Avem speranta ca oferta noastră este corespunzătoare şi va satisface
cerinţele dumneavoastră.

            Cu stimă,
         Data completării CONTRACTANT
        ................. (semnătura autorizată)
       (ziua, luna, anul) L.S.

    Precizare:
    Literele a) şi b) se vor adapta în funcţie de forma de licitaţie publica, adoptată de persoana juridică achizitoare.


    MODELUL Nr. 17 - GARANŢIE DE PARTICIPARE LA LICITAŢIE
    BANCA
    .....................
       (denumirea)

          Către PERSOANA JURIDICĂ ACHIZITOARE
              .......................................
                        (denumirea, adresa)

    Cu privire la licitaţia publica a obiectivului de investiţii ....(denumirea)...... care va avea loc la data de ......, garantăm în favoarea persoanei juridice achizitoare ....(denumirea)..... pentru suma de .................... suma pe care ne angajăm să o plătim la prima dumneavoastră cerere scrisă şi fără alta procedura, în caz că ... (unitatea ofertantă) .... se află într-una dintre următoarele situaţii:
    - revoca oferta, după deschiderea acesteia şi înainte de adjudecare;
    - revoca oferta, după adjudecarea execuţiei în favoarea sa;
    - fiind câştigătorul licitaţiei, nu semnează contractul şi documentele acestuia în termenul de valabilitate a ofertei;
    - fiind câştigătorul licitaţiei, nu constituie garanţia de buna execuţie.
    Prezenta garanţie este valabilă până la data de .............. şi devine nulă în cazul neacceptării ofertei depuse sau dacă licitaţia a fost adjudecată unui alt ofertant.
    Valabilitatea garanţiei poate fi extinsă în cazul în care este necesar, la cererea organizatorului licitaţiei, cu acordul prealabil al .......(unitatea ofertantă)............

          BANCA,
     ........................
      (semnătura autorizată)
              L.S.

    PRECIZĂRI:
    Perioada de valabilitate a garanţiei este cel puţin egală cu perioada de valabilitate a ofertei.


    MODELUL Nr. 18 - PROCES-VERBAL LA DESCHIDEREA LICITAŢIEI
    Nr. ............. data ..............

                         PROCES-VERBAL

    încheiat astăzi ................, cu ocazia deschiderii licitaţiei la
investiţia ..................
    Comisia de licitaţie, numita prin Decizia nr. .............. din ...........
a .............................., compusă din :
    1. ..........., preşedinte-director ......................
    2. ..........., membru, reprezentant al Ministerului Finanţelor ...........
    3. ..........., membru, reprezentant al Ministerului Lucrărilor Publice şi
                    Amenajării Teritoriului .........................
    4. ..........., membru ..........................................
    5. ..........., membru ..........................................
    6. ..............................................................
    7. ..............................................................
    8. ..............................................................
    9. ..............................................................

    împreună cu organizatorul licitaţiei a procedat astăzi, ......../.........., ora ..........., la deschiderea licitaţiei publice pentru execuţia lucrării mai sus menţionate.
    Participa cu invitaţi şi ......................................... .
    Preşedintele comisiei de licitaţie deschide licitaţia, arătând scopul acesteia, prezintă pe scurt datele tehnice ale investiţiei supuse licitaţiei şi da citire componentei comisiei de licitaţie.
    Preşedintele comisiei de licitaţie informează ca licitaţia s-a organizat în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 12/1993, republicată în anul 1995, fiind aleasă forma de licitaţie publica ............., cu contract ............ .
    A cumpărat documentele pentru licitaţie un număr de .......... contractanţi. Aceştia au depus documentele de participare la licitaţie, astfel:
    - după termenul limita, următorii:
    1. Societatea Comercială ......, str. ..... nr. ..., localitatea ..........
    2. Societatea Comercială ......, str. ..... nr. ..., localitatea ..........
    - în termenul limita, următorii:
    1. Societatea Comercială ......, str. ..... nr. ..., localitatea ..........
    2. Societatea Comercială ......, str. ..... nr. ..., localitatea ..........
    3. Societatea Comercială ......, str. ..... nr. ..., localitatea ..........
    4. Societatea Comercială ......, str. ..... nr. ..., localitatea ..........
    5. Societatea Comercială ......, str. ..... nr. ..., localitatea ..........
    6. Societatea Comercială ......, str. ..... nr. ..., localitatea ..........

    La deschiderea licitaţiei participa un număr de .... contractanţi, după cum urmează:
    1. Societatea Comercială ......, reprezentată prin ...., în calitate de.....
    2. Societatea Comercială ......, reprezentată prin ...., în calitate de.....
    3. Societatea Comercială ......, reprezentată prin ...., în calitate de.....
    4. Societatea Comercială ......, reprezentată prin ...., în calitate de.....
    5. Societatea Comercială ......, reprezentată prin ...., în calitate de.....
    6. Societatea Comercială ......, reprezentată prin ...., în calitate de.....

    Înainte de deschiderea ofertelor, preşedintele comisiei de licitaţie face o serie de precizări, şi anume:
    1. Întreabă firmele contractante dacă au depus garanţia de participare la licitaţie, sub forma de scrisoare de garanţie bancară.
    2. Solicita împuternicirile scrise ale reprezentanţilor firmelor contractante.
    3. Întreabă firmele contractante dacă preţurile utilizate în oferte sunt cele cerute de persoana juridică achizitoare prin instrucţiunile pentru ofertanţi, respectiv ziua ..... luna ..... anul ......... .
    4. Întreabă firmele contractante dacă documentele de licitaţie cumpărate au fost clare, complete, fără ştersături sau adăugări, pentru a se întocmi ofertele în bune condiţii.
    5. Întreabă firmele contractante dacă au luat cunoştinţa despre criteriile de calificare (după caz, procedura de punctaj a acestora) şi despre modul de adjudecare a execuţiei obiectivului supus licitaţiei.
    6. Întreabă firmele contractante dacă în valoarea ofertei sunt incluse T.V.A. şi toate celelalte taxe legale.
    7. Întreabă firmele contractante dacă au obiecţii legate de documentele licitaţiei sau de modul de organizare şi desfăşurare a licitaţiei.
    La întrebările puse, toate firmele contractante declara:
    - ca au întocmit oferta întocmai şi ca nu au obiecţii;
    - ca au unele observaţii, şi anume:
    (In cazul în care sunt obiecţii sau probleme care trebuie clarificate, acestea se vor rezolva pe loc, în conformitate cu prevederile regulamentului de organizare a licitaţiilor. În funcţie de modul de rezolvare a acestor obiecţii, se va trece sau nu la deschiderea ofertelor. Toate aceste clarificări vor fi consemnate în prezentul proces-verbal.)
    Se trece la deschiderea şi la prezentarea ofertelor de către fiecare contractant în parte.
    Toţi contractanţii recunosc integritatea şi inviolabilitatea plicurilor care conţin ofertele.
    La loc vizibil se prezintă datele principale ale fiecărei oferte: valoarea, durata de execuţie şi perioada de valabilitate a ofertei.
    Se prezintă principalele date din ofertele următorilor contractanţi (se adapteaza conform licitaţiei - deschisă fără preselecţie, restrânsă sau etapa a II-a a licitaţiei cu preselecţie):

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Contractanţii
 crt. Conţinutul ofertelor ------------------
                                                               1 2 3 4 5 6
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  0 1 2 3 4 5 6 7
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  1. Garanţia de participare la licitaţie (mii lei)
  2. Scrisoare de transmitere a documentelor ofertei
  3. Certificat de înmatriculare la registrul comer-
     tului şi informaţii privind bonitarea contractului
  4. Certificat constatator privind îndeplinirea obli-
     gatiilor de plată a impozitelor şi, respectiv,
     a contribuţiei pentru asigurările sociale de stat
     (document eliberat de Direcţia generală a finan-
     telor publice şi controlului financiar de stat şi
     de Direcţia generală de munca şi protecţie socială)
  5. Certificat de cazier judiciar, pentru participarea
     la licitaţie (document eliberat de Inspectoratul
     General al Poliţiei)
  6. Informaţii generale privind contractul
  7. Informaţii privind asocierea
  8. Lista subantreprenorilor si/sau subantreprenorilor
     de specialitate (acordul de subantrepriză)
  9. Informaţii privind asigurarea cu personal a
     contractantului şi curriculum vitae
 10. Informaţii privind asigurarea tehnica a contractantului
 11. Informaţii privind situaţia financiară a contractantului
 12. Recomandări din partea beneficiarilor, vizate de
     I.S.C.L.P.U.A.T., privind lucrările similare executate
 13. Documente privind:
    - sistemul propriu de conducere şi de asigurare a calităţii
    - programul calităţii, care concretizează sistemul de
      asigurare şi de conducere a calităţii la particulari-
      tatile lucrării care face obiectul ofertei, avizat de
      specialişti sau de organe agreate de Ministerul Lucra-
      rilor Publice şi Amenajării Teritoriului, conform
      Ordinului ministrului lucrărilor publice şi amenajării
      teritoriului nr. 10/1996
 14. Atestarea informaţiilor
 15. Formularul de oferta, inclusiv anexa la formularul de
     oferta
 16. Valoarea ofertei (mii lei)
 17. Facilităţi financiare ale contractantului
 18. Durata de valabilitate a ofertei (zile calendaristice)
 19. Durata de execuţie a ofertei (zile calendaristice)
 20. Graficul de execuţie
 21. Deviz-oferta (centralizator), pe obiectiv
 22. Deviz-oferta (centralizator), pe obiecte
 23. Listele cu cantităţile de lucrări pe categorii de lucrări
     (devizele-oferta)
 24. Lista cu cantităţile de utilaje şi echipamente tehnolo-
     gice cu montaj (procurare)
 25. Fişele tehnice pentru utilaje şi echipamente tehnologice
 26. Garanţia de buna execuţie (%)
 27. Perioada garanţiei de buna execuţie (luni calendaristice)
 28. Condiţii suplimentare şi speciale de contractare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    Comisia de licitaţie solicita firmelor contractante care nu au documentaţia de oferta completa ca, până la data de ............., ora ..........., să prezinte la sediul persoanei juridice achizitoare datele lipsa, conform tabelului de mai sus. În cazul necompletarii acestor date până la data şi ora stabilite prin prezentul proces-verbal, oferta respectiva ca fi respinsă.
    Preşedintele comisiei de licitaţie declara închise lucrările şedinţei de deschidere a licitaţiei, urmând ca membrii acesteia să analizeze în detaliu ofertele, în conformitate cu cele stabilite prin documentele de licitaţie şi cu completările făcute la deschiderea licitaţiei, cu care contractanţii au fost de acord, în vederea adjudecării ofertei câştigătoare.
    Drept pentru care au încheiat astăzi, ............., prezentul proces-verbal în ........... exemplare.


    MEMBRII COMISIE DE LICITAŢIE:
    (Numele şi prenumele, semnătura)

    1. .............................
    2. .............................
    3. .............................
    4. .............................
    5. .............................

    Luat la cunoştinţa şi semnat,

    REPREZENTANŢII CONTRACTANŢILOR:
    1. Societatea Comercială .......................
    2. Societatea Comercială .......................
    3. Societatea Comercială .......................
    4. Societatea Comercială .......................
    5. Societatea Comercială .......................

    NOTA:
    În cazul unor obiecţii, acestea se vor anexa în scris, o data cu semnarea prezentului proces-verbal.


    MODELUL Nr. 19 - HOTĂRÂREA DE DESEMNARE A OFERTEI

    PERSOANA JURIDICĂ ACHIZITOARE
    ................................
           (denumirea)
    Comisia de licitaţie
    Nr. ....... data ..........

                         HOTĂRÂREA
            de desemnare a ofertei câştigătoare

    pentru execuţia investiţiei publice .........................................
    Comisia de licitaţie, numita prin Decizia nr. ... din ....
    a ......, ..................................
    având următoarea componenţă:
    1. ..........., preşedinte ...............................
    2. ..........., membru, reprezentant al Ministerului Finanţelor ...........
    3. ..........., membru, reprezentant al Ministerului Lucrărilor Publice şi
                    Amenajării Teritoriului .........................
    4. ..........., membru ..........................................
    5. ..........., membru ..........................................

    CAP. 1
    Principalele date legate de pregătirea licitaţiei

    a) Ordonatorul principal de credite ...........................
    b) Sursa de finanţare .........................................
    c) Finanţarea lucrărilor se derulează prin ....................
    d) Organizatorul licitaţiei ...................................
    e) Persoana juridică achizitoare ..............................
    f) Forma de licitaţie aleasă ......................, cu contract ......... .
    g) Anunţul publicitar a fost publicat ............................... (după caz, invitaţia de participare nr. ........), nr. ....... din data de .........., şi conţine principalele cerinţe ale regulamentului de organizare a licitaţiilor, prevăzând data de ........., ora ......, ca termen limita de depunere a ofertelor, şi data de ........, ora ........, pentru deschiderea publica a documentelor de participare la licitaţie, la sediul organizatorului ..........., din ........., str. .......... nr. ......... .
    h) Documentele de organizare a licitaţiei au fost elaborate de ........... din ..........................................., str. ............. nr. ......., telefon ..........., şi cuprind toate datele necesare pentru contractanţi în vederea întocmirii corecte şi complete a ofertelor. Valoarea acestor documente este de ............... lei.

    CAP. 2
    Modul de organizare şi desfăşurare a licitaţiei

    Licitaţia a fost organizată şi s-a desfăşurat în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 12/1993, republicată, şi ale Regulamentului de organizare a licitaţiilor pentru execuţia investiţiilor publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. .........../............ .
    Conform procedurii de licitaţie aleasă, s-a prezentat şi a cumpărat documentaţia pentru licitaţie un număr de ........... contractanţi, respectiv:
    1. Societatea Comercială ..................
    2. Societatea Comercială ..................
    până la data limita de depunere a documentelor de licitaţie, specificată în invitaţia de participare, după caz, în anunţul publicitar, de ........, ora...., s-a depus la sediul organizatorului un număr de ............. documentaţii, după cum urmează:
    1. Societatea Comercială ..................
    2. Societatea Comercială ..................
    Deschiderea licitaţiei a avut loc la ...................................., în ziua de ............., ora ..........., în prezenta membrilor comisiei de licitaţie, a reprezentanţilor împuterniciţi ai contractanţilor şi ai invitaţilor.
    În procesul-verbal de deschidere a licitaţiei s-a consemnat ca au existat societăţi comerciale care nu au fost primite la licitaţie, deoarece au depus documentaţii de participare la licitaţie după data şi ora limita de depunere, şi anume:
    1. Societatea Comercială ..................
    2. Societatea Comercială ..................
    3. Societatea Comercială ..................
    După verificarea garanţiilor de participare la licitaţie şi a certificatelor de plată a impozitelor şi a contribuţiei pentru asigurări sociale, au fost excluse de a participa la licitaţie:
    1. Societatea Comercială ..................
    2. Societatea Comercială ..................
    3. Societatea Comercială ..................
    Înaintea deschiderii documentelor depuse de contractanţi, aceştia au constatat integritatea sigiliilor de pe ambalajul documentelor de participare la licitaţie, după care s-a trecut la desfacerea acestor documente de către fiecare contractant în parte.
    În continuare, comisia de licitaţie a verificat dacă documentele de participare la licitaţie ale contractanţilor corespund cu cerinţele solicitate de investitor prin documentele de organizare a licitaţiei, a consemnat existenta documentelor prezentate şi situaţiile constatate, dând citire principalelor date legate de valoarea ofertelor, durata de execuţie şi perioada de valabilitate a ofertelor, astfel:

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Denumirea Valoarea Durata de Facilităţi Durata de
 crt. contractantului ofertei execuţie financiare valabilitate
                           (mii lei) (luni) (mii lei) (luni)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   1. Societatea Comercială
   2. Societatea Comercială
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    La deschiderea şedinţei de licitaţie s-a întocmit procesul-verbal de deschidere nr. ........, semnat de comisia de licitaţie, de reprezentanţii contractanţilor şi de invitaţi.
    În anexa la acest proces-verbal s-a întocmit un tabel în care au fost menţionate, pentru fiecare contractant, documentele existente, precum şi cele lipsa şi necorespunzătoare, consemnându-se ca până la data de ......, ora ....., contractanţii se obligau să prezinte toate informaţiile lipsa şi necorespunzătoare, în caz contrar aceştia urmând să fie respinşi de la licitaţie. Deoarece nu au depus informaţiile lipsa în termen, au fost eliminati de la licitaţie următorii contractanţi:
    1. Societatea Comercială ..................
    2. Societatea Comercială ..................
    3. Societatea Comercială ..................

    CAP. 3
    Analiza şi verificarea documentelor de participare la licitaţie şi a documentelor de calificare a contractanţilor

    Ca urmare a verificării îndeplinirii condiţiilor de participare la licitaţie şi a criteriilor de calificare, comisia de licitatei a întocmit lista contractanţilor selecţionaţi şi neselectionati, după cum urmează:
    Contractanţi selecţionaţi:

    1. Societatea Comercială ..................
    2. Societatea Comercială ..................
    3. Societatea Comercială ..................
    4. Societatea Comercială ..................
    Contractanţi neselectionati:
    1. Societatea Comercială ..................................................
                              (se vor menţiona condiţiile si/sau criteriile care
                               nu au fost îndeplinite de fiecare contractant in
                               parte).

    2. Societatea Comercială ..................


    CAP. 4
    Analiza şi verificarea ofertelor

    Ca urmare a analizării şi verificării ofertelor, comisia de licitaţie a constatat, pentru fiecare oferta în parte, următoarele aspecte:
    - situaţii de subevaluare sau supraevaluare, cu explicarea în detaliu a cauzei care le-a generat;
    - lucrări lipsa s-au introdus suplimentar;
    - preţuri folosite pentru întocmirea ofertei la date diferite fata de cele solicitate de investitor prin documentele licitaţiei;
    - greşeli de calcul aritmetic şi modul lor de rezolvare;
    - modul de reflectare a constatărilor făcute de comisie asupra acordării punctajului (se merge până la eliminarea unui contractant care prezintă abateri grave);
    - în cazul în care se prezintă o oferta alternativa, se va analiza şi fundamenta acceptarea sau respingerea acesteia;
    - se vor face prezentări legate de criteriile de apreciere prin punctaj şi de punctajul prezentat în documentele de licitaţii, de modul de acordare a punctajului, de completarea individuală a fişelor de punctaj etc.
    Fişele individuale de punctaj şi centralizatorul acestora se vor anexa la hotărârea de desemnare a ofertei câştigătoare.
    Pentru elucidarea unor neclaritati din oferte, inclusiv greşeli şi subevaluari posibile, s-au cerut clarificări cu următoarele scrisori:
    1. Pentru Societatea Comercială ............. cu scrisoarea nr. ....../.....
    2. Pentru Societatea Comercială ............. cu scrisoarea nr. ....../.....
    3. ....................................................................... .

    Ca urmare a analizării individuale a raspunsurilor de clarificare, pentru fiecare oferta în parte comisia de licitaţie a stabilit, prin votul a minimum doua treimi din numărul membrilor săi, următoarele liste:

    Lista ofertelor corespunzătoare (în ordinea crescătoare a valorilor)
    1. Societatea Comercială ............, cu o valoare de ........... mii lei.
    2. Societatea Comercială ............, cu o valoare de ........... mii lei.
    3. Societatea Comercială ............, cu o valoare de ........... mii lei.
    4. Societatea Comercială ............, cu o valoare de ........... mii lei.

    În cazul în care o oferta nu întruneşte numărul minim de voturi pentru a fi admisă, este obligatorie înscrierea în hotărâre a tuturor motivatiilor, pentru votul exprimat de fiecare membru al comisiei de licitaţie.
    Lista ofertelor necorespunzătoare: (inclusiv motivele respingerii acestora)
    1. Societatea Comercială .............., respinsă pentru următoarele motive:
    -
    -
    -
    2. Societatea Comercială .............., respinsă pentru următoarele motive:
    -
    -
    -
    3. Societatea Comercială .............., respinsă pentru următoarele motive:
    -
    -
    -
    Membrii comisie de licitaţie care au votat altfel decât majoritatea de minimum doua treimi vor prezenta, în scris, în hotărâre, motivele votului lor.
    (In cazul în care se prezintă o oferta alternativa, se va analiza şi se va fundamenta admiterea sau respingerea acesteia şi va fi trecută în lista cu ofertele admise sau respinse.)

    CAP. 5
    Adjudecarea licitaţiei

    Comisia de licitaţie, ţinând seama ca oferta cu cea mai mica valoare dintre ofertele admise este oferta desemnată câştigătoare a licitaţiei,
    sau, după caz,
    comisia de licitaţie, ţinând seama ca nu exista nici oferta admisă,

                         HOTĂRĂŞTE:
    1. Este desemnată oferta câştigătoare a licitaţiei pentru execuţia investiţiei "...............", oferta prezentată de Societatea Comercială ........, cu o valoare a contractului de ...... mii lei şi cu o durata de execuţie de ..... luni calendaristice;
    sau, după caz,
    2. Se anulează licitaţia pentru execuţia investiţiei "...................".
    Propune conducătorului persoanei juridice achizitoare emiterea deciziei de anulare a licitaţiei, deoarece toate ofertele au fost respinse. În aceasta situaţie, hotărârea de desemnare a ofertei câştigătoare se intituleaza Hotărârea de anulare a licitaţiei, care va fi semnată de toţi membrii comisie de licitaţie.
    3. Persoana juridică achizitoare va invita contractantul desemnat câştigător al licitaţiei să constituie garanţia de buna execuţie şi să semneze contractul de execuţie al investiţiei.
    4. Persoana juridică achizitoare va comunica, în scris, fiecărui contractant participant la licitaţie numele contractantului câştigător şi un extras din prezenta hotărâre, cu motivele de neselecţionare sau de respingere a ofertelor lor.
    5. Contractul de execuţie se va semna cu ofertantul câştigător numai după expirarea duratei legale de depunere a eventualelor contestaţii şi va cuprinde, obligatoriu, toate datele prezentate în oferta, inclusiv procedura de actualizare a situaţiilor de plată, în funcţie de evoluţia ulterioara a preţurilor şi a tarifelor resurselor din oferta, asa cum au fost precizate în "condiţiile speciale de contractare".
    6. După semnarea contractului, persoana juridică achizitoare va elibera, necondiţionat, garanţiile de participare la licitaţie ale contractanţilor necâştigători.
    Întreaga documentaţie care a stat la baza acestei hotărâri se afla la sediul persoanei juridice achizitoare ..............., din .............., str. ......
nr. .......... .
    Prezenta hotărâre de desemnare a ofertei câştigătoare s-a încheiat astăzi, ..........., la sediul persoanei juridice achizitoare, în 4 (patru) exemplare, dintre care câte un exemplar la dispoziţia persoanei juridice achizitoare, Ministerului Finanţelor, Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului şi a ordonatorului principal de credite.

                  COMISIA DE LICITAŢIE:

        Numele şi prenumele Semnătura
    1. ............................ ..........................
    2. ............................ ..........................
    3. ............................ ..........................
    4. ............................ ..........................
    5. ............................ ..........................
    6. ............................ ..........................
    7. ............................ ..........................
    8. ............................ ..........................
    9. ............................ ..........................

    Data întocmirii ................



    MODELUL Nr. 20 - COMUNICAREA REZULTATULUI LICITAŢIEI
    PERSOANA JURIDICĂ ACHIZITOARE
    ...............................
        (denumirea, adresa)


             Către
                    ...........................................................
                    (numele şi adresa contractantului în favoarea căruia a fost
                     adjudecată investiţia)

    Va comunica prin prezenta ca oferta dumneavoastră a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei pentru execuţia investiţiei ".......................".
    Pentru semnarea contractului, după expirarea perioadei de contestaţii, va invităm să pregatiti scrisoarea de garanţie bancară pentru buna execuţie, urmând a va comunica data la care urmează să se semneze contractul.

    CONDUCĂTORUL PERSOANEI JURIDICE ACHIZITOARE,
              .......................
              (semnătura autorizată)
                   L.S.

    PERSOANA JURIDICĂ ACHIZITOARE
    .........................
      (denumirea, adresa)


             Către
                    ...........................................................
                    (numele şi adresa contractantului a cărui oferta nu a fost
                     desemnată câştigătoare)

    Va comunica prin prezenta ca oferta dumneavoastră nu a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei pentru execuţia investiţiei ".......................".
    Contractul a cărui oferta a fost desemnată câştigătoare de către comisia de licitaţie este Societatea Comercială .................., din ................. .
    Anexăm separat un extras din hotărârea comisiei de licitaţie cuprinzând cauzele care au făcut ca oferta dumneavoastră să nu fie desemnată câştigătoare.

    PERSOANA JURIDICĂ ACHIZITOARE,
    .........................
      (semnătura autorizată)
             L.S.



    MODELUL Nr. 21 - ACORD DE SUBANTREPRIZĂ

    Noi, semnatarii de mai jos, ne angajăm în numele societăţilor pe care le reprezentăm să participăm la realizarea investiţiei ".........................", după cum urmează:

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
      Categoria de lucrări Valoarea Numele şi adresa antreprenorului
        de specialitate lucrărilor sau subantreprenorului şi/sau ale
        care se executa - mii lei - subantreprenorilor de specialitate
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  1.

  2.

  3.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    Data completării ....................


    Antreprenor general, Subantreprenor A, Subantreprenor B,
    .................... ................. .................
       (denumirea) (denumirea) (denumirea)
           L.S. L.S. L.S.



    MODELUL Nr. 22 - ACORD DE ASOCIERE

                      ACORD DE ASOCIERE

    Noi, părţi semnatare .....(denumirea, sediul).........., ne asociem pentru a realiza în comun investiţia, după cum urmează:
    - Activităţi economice ce se vor realiza în comun .........................
    - Contribuţia fiecărei părţi la realizarea sarcinilor economice comune, convenite .....................
    - Condiţii de administrare şi de conducere a asociaţiei ..................
    - Modalitatea de împărţire a rezultatelor activităţii economice desfăşurate ...............................
    - Cauzele încetării asociaţiei şi modul de împărţire a rezultatelor lichidării ...........................
    - Repartizarea fizica, valorică şi procentuală a lucrărilor preluate de fiecare asociat pentru execuţia obiectivului supus licitaţiei .................
    - Liderul asociaţiei ......................................................
    - Alte clauze .............................................................................. .

    Data completării ...............

              Liderul asociaţiei
             ....................
                (denumirea)
                   L.S.

    Asociat A Asociat B Asociat C
  ............. ............... .............
   (denumirea) (denumirea) (denumirea)
     L.S. L.S. L.S.



    NOTA:
    - Se prezintă acordul de asociere încheiat cu toţi asociaţii, din care să rezulte categoriile de lucrări care se executa de fiecare asociat sau părţile fizice din obiect, precum şi valoarea ce revine fiecărui asociat.
    - În cazul asociaţiei câştigătoare a licitaţiei, acordul de asociere va fi legalizat potrivit legii şi va constitui parte integrantă a contractului de antrepriza.
    - În cazul licitaţiei cu preselecţie, asociaţia prezintă acordul de asociere în care se stabileşte natura lucrărilor avute în vedere a se executa de fiecare asociat.


    MODELUL Nr. 23 - FORMULAR DE OFERTA
    CONTRACTANT
    ..................
   (denumirea, adresa)

                          OFERTA

    Către
        ......................................................................
                  (denumirea persoanei juridice achizitoare)

    Domnilor,
    1. Examinând condiţiile de contractare, memoriile tehnice pe specialităţi, caietele de sarcini, planşele, listele cu cantităţile de lucrări, listele cu cantităţile de utilaje şi echipamente tehnologice, inclusiv dotările (după caz), specificaţiile şi fişele tehnice anexate, pentru execuţia lucrărilor care fac obiectul licitaţiei publice, subsemnaţii ne oferim să executăm şi să remediem orice defecte apărute, în conformitate cu condiţiile de contractare, pentru valoarea ofertei, exprimată în lei - inclusiv T.V.A. - de ...(în litere)........, din care
(C + M) ................. lei.
    2. Confirmăm ca anexa la formularul de oferta constituie parte integrantă din oferta.
    În conformitate cu instrucţiunile pentru contractanţi (ofertanţi), înscrise în documentele licitaţiei, anexăm garanţia noastră de participare la licitaţie, în suma de ............... lei, obţinută de la ......(numele băncii emitente)............. si care are o durata de valabilitate de ....... zile de la termenul limita al depunerii ofertelor ........(data şi ora limita)......, stabilit de dumneavoastră.
    4. Ne angajăm ca, în cazul în care oferta noastră este acceptată, să începem lucrările cât mai curând posibil, după primirea de la persoana juridică achizitoare a ordinului de începere, şi să terminăm lucrările în .....(în litere)......... luni calendaristice.
    5. Acceptăm să menţinem aceasta oferta pentru o durata de valabilitate de .......... zile de la termenul limita al depunerii ofertelor, stabilit de dumneavoastră pentru depunerea ei, şi care va rămâne obligatorie pentru noi şi poate fi acceptată oricând înainte de expirarea acestei perioade.
    6. până la încheierea contractului întocmit şi semnat de dumneavoastră, aceasta oferta, împreună cu acceptarea ei în scris de către dumneavoastră, va constitui un angajament ferm.
    7. Dacă dumneavoastră acceptaţi oferta noastră pentru execuţia sus-numitelor lucrări, noi oferim (nu putem oferi) o reducere asupra ofertei acceptate, exprimată în lei, asa cum este descrisă în anexa prezenta privind facilităţile financiare asigurate de contractant (ofertant) de ......(în litere)............ .
    8. Suplimentar, depunem şi o oferta alternativa, ale carei detalii sunt prezentate într-un formular separat de oferta, marcat în mod clar alternativ (sau nu depunem oferta alternativa).
    9. Condiţiile de contractare a lucrărilor cuprinse în documentele licitaţiei, însuşite cu (fără) obiecţii, fac parte integrantă din oferta.
    În ceea ce priveşte condiţiile de contractare (Anexa nr. ...), acestea nu sunt ataşate la oferta, dar sunt însuşite cu/fără divergenta (iar pentru cazul în care sunt puncte de vedere diferite, acestea sunt menţionate în oferta, sub forma de divergenta la condiţiile de contractare).
    În ceea ce priveşte condiţiile suplimentare de contractare (Anexa nr. ...) şi condiţiile speciale de contractare (Anexa nr. ...), acestea sunt anexate la oferta cu/fără divergenta (iar pentru cazul în care sunt puncte de vedere diferite, acestea sunt menţionate sub forma de divergenta la condiţiile suplimentare şi speciale de contractare).
    Am înţeles şi consimt ca, în cazul adjudecării licitaţiei în favoarea mea, să prezint scrisoarea de garanţie bancară de buna execuţie înainte de data încheierii contractului.
    Datată în ziua de ......., luna ......, anul .............. .

    ................., în calitate de ..............., legal autorizat să semneze ofertele pentru şi în numele ......(denumirea societăţii contractante)........... .

         Semnătura,


    MODELUL Nr. 24 - ANEXA LA FORMULARUL DE OFERTA
    CONTRACTANT
    ..............
     (denumirea)

               ANEXA LA FORMULARUL DE OFERTA

    1. Valoarea maxima a lucrărilor subcontractanţilor .... (% din valoarea
                                                             ofertei)
    2. Valoarea garanţiei de buna execuţie ............ (% din valoarea ofertei)
    3. Perioada de garanţie de buna execuţie .......... (luni calendaristice)
    4. Perioada de mobilizare (durata de la data
       primirii ordinului de începere a lucrărilor
       până la data începerii execuţiei) .............. (zile calendaristice)
    5. Termenul pentru emiterea ordinului de
       începere a lucrărilor (de la data semnării
       contractului) .................................. (zile calendaristice)
    6. Penalizări pentru întârzieri la termenele inter-
       mediare şi la termenul final de execuţie ....... (% pe zi întârziere din
                                                         valoarea ce trebuie
                                                         realizată)
    7. Limita maxima a penalizărilor .................. (% din valoarea ofertei)
    8. Valoarea minima a asigurărilor ................. (% din valoarea ofertei)
    9. Facilităţi oferite (cuantificarea
       valorică a acestora) ........................... (lei)
   10. Perioada de remediere a defectelor ............. (zile calendaristice)
   11. Limita maxima a reţinerilor din situaţiile
       de plată lunare (garanţii, avansuri etc.) ...... (% din situaţiile de
                                                         plata lunare)

    Data .............


                CONTRACTANT (OFERTANT),
               .........................
                (semnătura autorizată)
                       L.S.



    MODELUL Nr. 25 - FACILITĂŢI OFERITE DE CONTRACTANT
    CONTRACTANT
    ..............
     (denumirea)

                   FACILITĂŢI OFERITE

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Specificarea Cuantificarea în Argumentele pentru
 crt. facilităţilor expresie valorică susţinerea facilităţilor
                                   - mii lei - declarate
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  0 1 2 3
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  1. .................... ................... .......................
  2. .................... ................... .......................
  3. .................... ................... .......................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

          Data completării CONTRACTANT (OFERTANT),
         .................... ...........................
         (ziua, luna, anul) (semnătura autorizată)
                                                          L.S.


    PRECIZĂRI:
    Se vor indica, pentru fiecare facilitate nominalizată, poziţiile din devizele-oferta afectate şi, după caz, se vor anexa documentele necesare pentru atestarea informaţiilor.


    MODELUL Nr. 26 - CENTRALIZATORUL OBIECTELOR
    PERSOANA JURIDICĂ ACHIZITOARE
    ............................
          (denumirea)

                    CENTRALIZATORUL OBIECTELOR
                    DEVIZUL-OFERTA (centralizator)
                    OBIECTIVUL ...................
                                 (denumirea)

                                                                   - mii lei -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                                     din care, după caz:
                                              ----------------------------------
 Nr. Grupa de obiecte Valoarea Antreprenorul Subantreprenorul
 crt. --------------------- (inclusiv general (AG)/ (SA) sau
         Denumirea obiectului T.V.A.) Asociatul 1 (lider subantreprenor
                               - mii lei - al asociaţiei) de specialitate
                                 Total, (denumirea) (SAS)/Asociatul
                                din care: "n"
                                C + M (denumirea)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                             TOTAL C + M TOTAL C + M
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  0 1 2 3 4 5 6
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  1. Amenajarea terenului
     pentru obiectiv.
     1.1 .......................
         .......................
  2. Amenajările pentru protecţia
     mediului, inclusiv pentru
     refacerea cadrului natural
     după terminarea lucrărilor
     pentru obiectiv
     2.1. ......................
          ......................
  3. Realizarea infrastructurii
     obiectivului (reţele de racord,
     utilităţi exterioare
     incintei obiectivului)
  4. Investiţia de baza:
     4.1. Obiectul 01 ..........
         (simbol şi denumire)
     4.2. Obiectul 02 ..........
     4.n. .....................
  5. Organizarea de şantier
     (inclusiv T.V.A.)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     TOTAL VALOARE OBIECTE
      (inclusiv T.V.A.):
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    Prezentul centralizator/deviz-oferta pe obiectiv conţine un număr
de .... centralizatoare/devize-oferta pe obiecte şi un număr total
de ........ file, fără ştersături si/sau modificări.

         PROIECTANT, CONTRACTANT (OFERTANT),
      ............... .................
        (denumirea) (denumirea)
      (semnătura autorizată) (semnătura autorizată)
           L.S. L.S.


    PRECIZĂRI:
    1. Centralizatorul obiectelor trebuie să fie în concordanta cu structura aprobată pentru devizul general.
    2. Proiectantul răspunde de corectitudinea completării coloanelor 0 şi 1.
    3. Contractantul (ofertantul) răspunde de corectitudinea completării coloanelor 2, 3, 4 şi a următoarelor (după caz).


    MODELUL Nr. 27 - CENTRALIZATORUL CATEGORIILOR DE LUCRĂRI
    PERSOANA JURIDICĂ ACHIZITOARE
    .........................
       (denumirea)
    OBIECTIVUL ..............
               (denumirea)

                CENTRALIZATORUL CATEGORIILOR DE LUCRĂRI
                      DEVIZUL-OFERTA (centralizator)

                     OBIECTUL ...................
                                (simbol şi denumire)

                                                                  - mii lei -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                                     din care, după caz:
                                              ----------------------------------
 Nr. Valoarea Antreprenorul Subantreprenor
 crt. (exclusiv general (AG)/ (SA) sau
         Denumirea T.V.A.) Asociatul 1 (lider subantreprenor
                               - mii lei - al asociaţiei) de specialitate
                                              (denumirea) (SAS)/Asociatul
                                                                      "n"
                                                                  (denumirea)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  0 1 2 3 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Cap. I - CLĂDIRI ŞI CONSTRUCŢII SPECIALE, INSTALAŢII AFERENTE CONSTRUCŢIILOR
           ŞI REŢELE DE UTILITĂŢI În INCINTA

       Categoria de lucrări

     Simbolul Denumirea

    1. Ts Terasamente
    2. C Construcţii
    3. I Instalaţii încălzire
    4. E Instalaţii electrice
    5. S Instalaţii sanitare
    6. Iz Izolaţii
.........................................
    n M Montaj utilaje si
                   echipamente tehnologice,
                   inclusiv reţelele
                   aferente

    Cap. II - PROCURARE

                 - Utilajele şi echipamentele
                   tehnologice, cu montaj
                 - Utilaje şi echipamente
                   de transport
                 - Dotări, inclusiv utilaje
                   şi echipamente independente
                   cu durata mare de serviciu
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  VALOAREA OBIECTULUI - TOTAL
  (exclusiv T.V.A.)
  T.V.A.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  VALOAREA OBIECTULUI - TOTAL
  (inclusiv T.V.A.)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

              PROIECTANT, CONTRACTANT (OFERTANT),
           .................. ........................
               (denumirea) (denumirea)
         (semnătura autorizată) (semnătura autorizată)
                  L.S. L.S.


    PRECIZĂRI:
    1. Proiectantul răspunde de corectitudinea completării coloanelor 0 şi 1.
    2. Contractantul (ofertantul) răspunde de corectitudinea completării coloanelor 2, 3, 4 şi a următoarelor (după caz).


    MODELUL Nr. 28 - LISTA CU CANTITĂŢILE DE LUCRĂRI
    PERSOANA JURIDICĂ ACHIZITOARE
    .........................
          (denumirea)
    OBIECTIVUL ...................
                 (denumirea)
    OBIECTUL .....................
             (simbolul şi denumirea)

                   LISTA CU CANTITĂŢILE DE LUCRĂRI
                   DEVIZUL-OFERTA Nr. ..........

    CATEGORIA DE LUCRĂRI (denumirea)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Nr. Capitolul de lucrări
  crt. (denumirea şi subcapitolele U.M. Cantitatea P.U. TOTAL
                de lucrări) (col.3 x col.4)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    0 1 2 3 4 5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  1. Capitolul de lucrare (denumirea)
  1.1. Subcapitol (descrierea)
  1.2. Subcapitol (descrierea)
  1.3 .......................

  2. Capitolul de lucrare (denumirea)
  2.1. Subcapitol (descrierea)
  2.2. Subcapitol (descrierea)
  2.3. ......................
  3. ......................
  3.1. ......................
  3.2. ......................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   TOTAL GENERAL DEVIZ PE
   CATEGORIA DE LUCRĂRI
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

              PROIECTANT, CONTRACTANT,



    MODELUL Nr. 28 BIS - LISTA CU CANTITĂŢI DE LUCRĂRI
    PERSOANA JURIDICĂ ACHIZITOARE
    .......................
         (denumirea)
    OBIECTIVUL ...................
                (denumirea)
    OBIECTUL .....................
            (simbolul şi denumirea)

                 LISTA CU CANTITĂŢILE DE LUCRĂRI
                 DEVIZUL-OFERTA Nr. ............

    CATEGORIA DE LUCRĂRI (denumirea)

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                            P.U.
                         a)materiale
Nr. Capi- U.M. Canti- b)manopera Material Mano- Utilaj Tran- Total
crt. tol tatea c)utilaj col.3 x pera col.3 x sport col.3 x
     de d)transport co.4a) col.3 x col.4c) col.3 x col.4
     lu- Total col.4b) col.4d) sau
    crari a+b+c+d col.5 +
                                                                         col.6 +
                                                                         col.7 +
                                                                         col.8
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  1. Capitolul de lucrare (denumirea)
  1.1. Subcapitol (descrierea)
  1.2. Subcapitol (descrierea)
  1.3 .......................

  2. Capitolul de lucrare (denumirea)
  2.1. Subcapitol (descrierea)
  2.2. Subcapitol (descrierea)
  2.3. ......................
  3. ......................
  3.1. ......................
  3.2. ......................
  Cheltuieli directe
   (Total) M0 m0 U0 t0 T0
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Cheltuieli indirecte + profit Cip % x T0 A
  TOTAL GENERAL B = T0 + A B
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                                         CONTRACTANT,



    MODELUL Nr. 29 - LISTELE CU CANTITĂŢILE DE UTILAJE ŞI ECHIPAMENTE TEHNOLOGICE
    PERSOANA JURIDICĂ ACHIZITOARE
    .........................
         (denumirea)
    OBIECTIVUL ..................
               (denumirea)

          LISTA CU CANTITĂŢILE DE UTILAJE SI ECHIPAMENTE TEHNOLOGICE, INCLUSIV
                             DOTĂRILE (după caz)
          DEVIZUL-OFERTA PENTRU PROCURARE

    OBIECTUL (simbolul şi denumirea)

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                       Valoarea Observaţii:
                               Preţul (mii lei) Producător Anexat se vor
Nr. Denumirea U.M. Cânţi- unitar exclusiv (denumirea, prezenta fişele
crt tatea (lei/U.M.) T.V.A. adresa, tehnice (speci-
                             -mii lei- (col. 3 x telefon, ficatii tehnice)
                                         col. 4) fax)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4 5 6 7
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
       a. ...................
  1. ...................... F.T. a-1
  2. ...................... F.T. a-2
       b. ...................
  1. ......................
  2. ......................
       c. ...................
  1. ......................
  2. ......................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
      TOTAL PROCURARE
      - cheltuieli transport de la furnizor la depozit
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
       TOTAL GENERAL
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Prezentul deviz-oferta conţine un număr de ...... poziţii şi un număr
de ........... file, inclusiv fişele tehnice, fără ştersături si/sau modificări.

            PROIECTANT, CONTRACTANT (OFERTANT),
           ------------- ---------------------
            (denumirea) (denumirea)
      (semnătura autorizată) (semnătura autorizată)
               L.S. L.S.



    MODELUL Nr. 30 - SPECIFICAŢII TEHNICE
    PERSOANA JURIDICĂ ACHIZITOARE (INVESTITOR)
    ..........................
           (denumirea)
    OBIECTIVUL ..................
                  (denumirea)
    OBIECTUL .......................
             (simbolul şi denumirea)

            SPECIFICAŢIA TEHNICA (FIŞA TEHNICA) Nr. ............

    UTILAJUL, ECHIPAMENTUL TEHNOLOGIC (denumirea)

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Parametri şi condiţii impuse Date prezentate de contractant
 crt. de proiectant (ofertant)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                    A B
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  1. Parametri tehnici şi funcţionali 1. ...........................
      ................................. ..............................

  2. Condiţii privind exigenţele de 2. ...........................
      performanta (de asigurare a ..............................
      calităţii)

  3. Condiţii de livrare şi plata 3. ..........................
      ................................. ..............................

  4. Condiţii de garanţie şi postgaranţie 4. ...........................
      ................................. ..............................

  5. Alte condiţii specifice 5. ...........................
      ................................. ..............................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

        PROIECTANT, CONTRACTANT (OFERTANT),
       .............. .................
        (denumirea) (denumirea)
     (semnătura autorizata) (semnătura autorizata)
            L.S. L.S.


    PRECIZĂRI:
    1. Proiectantul răspunde de corectitudinea completării coloanei A.
    2. Contractantul (ofertantul) răspunde de corectitudinea completării coloanei B.
    3. Contractantul (ofertantul) va anexa la fiecare specificaţie tehnica fişa tehnica a furnizorului, pentru a se verifica concordanta cu parametrii tehnici înscrişi în documentele de licitaţie.


    MODELUL Nr. 31 - FORMULAR DE CONTRACT

           CONTRACT DE EXECUŢIE A INVESTIŢIEI*)

    încheiat între .....(numele persoanei juridice achizitoare)....... din ...(adresa investitorului)....., denumit în cele ce urmează investitor, pe de o parte, şi ....(numele contractantului sau, după caz, numele asociaţilor, cu menţionarea liderului asociaţiei)........, denumit în cele ce urmează antreprenor, pe de altă parte, prin care investitorul doreşte să se execute lucrările investiţiei .....(denumirea)......, în conformitate cu documentele de participare la licitaţie şi cu oferta antreprenorului general, pentru valoarea de ......... lei şi cu durata de execuţie de ...... luni calendaristice.
    Acest contract atesta ca:
    1. Toate cuvintele şi expresiile vor avea aceleaşi înţelesuri care le-au fost atribuite prin condiţiile generale de contractare la care se referă contractul.
    2. Următoarele documente vor fi citite şi vor fi interpretate ca făcând parte din acest contract:
    a) prezentul formular de contract, completat şi semnat;
    b) oferta, formularul de oferta şi anexa la formularul de oferta;
    c) caietele de sarcini (specificaţiile tehnice);
    d) planşele (partea desenată a proiectului tehnic);
    e) programul calităţii care concretizează sistemul de asigurare a sistemului de asigurare şi conducere a calităţii la particularităţile lucrării;
    f) listele cu cantităţile de lucrări şi de utilaje (devizele-oferta şi centralizatorul devizelor-oferta);
    g) condiţiile speciale de contractare;
    h) condiţiile suplimentare de contractare;
    i) condiţiile de contractare.
    3. Se considera ca documentele de mai sus se completează reciproc, iar în caz de ambiguitate sau diferenţe între ele, au prioritate în ordinea enumerării.
    4. Antreprenorul se obliga să execute, să încheie şi, dacă este cazul, să întreţină lucrările în conformitate cu acest contract şi cu documentele care fac parte din acestea, nominalizate la pct. 2.
    5. Investitorul este de acord să plătească antreprenorului pentru execuţia, terminarea şi întreţinerea lucrărilor valoarea contractului la datele prevăzute şi în modul descris în contract.

     PERSOANA JURIDICĂ ACHIZITOARE, ANTREPRENOR GENERAL (ASOCIAŢI),
         ...................... ...................
         (semnătura autorizata) (semnătura autorizata)
                 L.S. L.S.

──────────
    *) Formularul de contract nu face parte din ofertă; el se completează şi se semnează de contractantul declarat câştigător cu ocazia încheierii contractului de execuţie.
──────────


    MODELUL Nr. 32 - GARANŢIA DE BUNĂ EXECUŢIE


        SCRISOARE DE GARANŢIE BANCARĂ DE BUNA EXECUŢIE

    În vederea încheierii contractului dintre*1) .................., în calitate de*2) ..................., si*3) .................., în calitate de persoana juridică achizitoare (investitor) privind execuţia obiectivului de investiţii ......... conform condiţiilor contractuale*1) .............., este obligat să acorde persoanei juridice achizitoare (investitorului) o garanţie bancară în valoare de .......... % din preţul total al contractului, adică pentru obligaţiile*1) ................. prevăzute la art. ......... al contractului.
    Pentru aceasta, în conformitate cu cele convenite mai sus, ne angajăm prin prezenta să plătim în favoarea*3) .............., până la concurenta sumei minime de .......... orice suma cerută de dumneavoastră în baza art. ...... din contract, la prima dumneavoastră cerere, în decurs de ....... zile de la primirea acestei cereri, însoţită de declaraţia dumneavoastră ca*1) ......... nu si-a îndeplinit obligaţiile prevăzute la art. ...... al contractului nr. ......, încheiat cu*3) .......... . În perioada de execuţie nu se pot emite pretenţii asupra prezentei scrisori de garanţie, părţile urmând a proceda astfel:
    - pretenţiile privind calitatea se vor soluţiona de către*1) ............. si*3) ............., potrivit prevederilor art. ..... din "Condiţiile generale şi speciale de contractare";
    - pretenţiile privind întârzierile fata de termenele contractuale se vor soluţiona potrivit art. ..... din "Condiţiile generale şi speciale de contractare" şi în conformitate cu prevederile din "Anexa la formularul de oferta".
    În caz de insolvabilitate a*1) ......., noi vom plati, conform acestei declaraţii, la prima dumneavoastră cerere, în termenul menţionat, fără nici o alta formalitate din partea dumneavoastră sau a oricărei părţi contractante.
    Obligaţia asumată de noi în cadrul acestei scrisori de garanţie va înceta în .......... zile de la expirarea perioadei de garanţie prevăzute la art. ..... din contract.
    În situaţiile în care părţile contractante sunt de acord să prelungească termenul de garanţie sau să modifice unele prevederi contractuale care au efecte asupra angajamentului băncii, se va obţine acordul prealabil al băncii .......... . În caz contrar, prezenta scrisoare de garanţie îşi pierde valabilitatea.
    Prezenta scrisoare de garanţie ne va fi returnată de îndată ce va deveni fără obiect.

                                                  Director,
                                             .....................
                                                    L.S.

──────────
    *1) Clientul executant al contractului.
    *2) Calitatea clientului, conform regulamentului privind organizarea licitaţiilor, prezentarea ofertelor şi adjudecarea investiţiilor.
    *3) Denumirea persoanei juridice achizitoare (investitorul).
──────────


    MODELUL Nr. 33

    I. CONDIŢIILE GENERALE DE CONTRACTARE

    Contractul pentru execuţia investiţiilor este actul juridic încheiat prin acordul de voinţa între cele doua părţi - persoana juridică achizitoare şi contractantul (antreprenorul) în favoarea căruia s-a adjudecat investiţia publica.
    Prevederile contractului se supun legislaţiei în vigoare în România.

    CAP. 1
    Documentele contractului

    ART. 1.1.
    Toate documentele contractului se întocmesc în limba romana.
    ART. 1.2.
    Natura şi volumul lucrărilor se precizează în anexele contractului.
    Oferta adjudecată face parte integrantă din contract.
    Aceasta trebuie să fie corecta şi completa. Preţurile stabilite vor acoperi toate obligaţiile din contract şi toate operaţiunile pentru terminarea şi întreţinerea corespunzătoare a lucrărilor.
    După acceptarea ofertei sale, contractantul (antreprenorul) va prezenta persoanei juridice achizitoare, spre aprobare, graficul de eşalonare valorică a resurselor financiare necesare execuţiei lucrărilor, corelat cu graficul de execuţie a lucrărilor, în ordinea tehnologică de execuţie.
    ART. 1.3.
    Întreaga documentaţie necesară pentru executarea lucrărilor contractate va fi pusă la dispoziţie contractantului (antreprenorului) de persoana juridică achizitoare, fără plata, în patru exemplare, la termenele din contract stabilite prin graficul general de realizare a investiţiilor.
    ART. 1.4.
    Caietele de măsurători (ataşamentele) şi, după caz, în situaţiile convenite, desenele, calculele, verificările calculelor şi alte documente pe care contractantul (antreprenorul) trebuie să le întocmească sau care sunt cerute de proiectant vor fi puse la dispoziţia acestuia de către contractant (antreprenor), la cererea şi la termenele precizate în anexele contractelor.
    Documentele respective nu pot fi publicate, multiplicate sau folosite în alte scopuri decât cele stabilite în contract şi trebuie să fie restituite la cerere, dacă nu s-a convenit altfel.
    ART. 1.5.
    În caz de ambiguităţi sau de discrepanţe între documentele contractului, vor avea prioritate în următoarea ordine: prevederile formularului de contract, condiţiile speciale, condiţiile suplimentare şi condiţiile generale de contractare şi apoi alte documente ce fac parte din contract.
    ART. 1.6.
    Dacă şi în acest caz mai rămân ambiguităţi sau discrepanţe între documentele care fac parte din contract, acestea vor fi clarificate de persoana juridică achizitoare, care va emite instrucţiuni în acest sens pentru contractant (antreprenor).
    Dacă respectarea instrucţiunilor persoanei juridice achizitoare atrage după sine cheltuieli din partea contractantului (antreprenorului), persoana juridică achizitoare va plăti aceste sume.
    ART. 1.7.
    Un exemplar din documentaţia predată contractantului (antreprenorului) va fi ţinut de acesta în vederea consultării de către Inspecţia de Stat în Construcţii, Lucrări Publice, Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, precum şi de către persoane autorizate de persoana juridică achizitoare, la cererea acestora.
    ART. 1.8.
    Dacă persoana juridică achizitoare nu emite în timp util planuri sau dispoziţii suplimentare care să conţină detalii, ordine, instrucţiuni sau aprobări, contractantul (antreprenorul) va notifica persoanei juridice achizitoare, prin scrisori, ori de câte ori este posibil, ca acestea pot să producă întârzieri sau întreruperi în desfăşurarea lucrărilor. Notificarea va conţine detaliile sau dispoziţiile ce se cer şi va specifica data la care acestea au fost necesare, precum şi întârzierile sau întreruperile ce survin datorită lipsei acestor documente.
    ART. 1.9.
    În cazul în care persoana juridică achizitoare nu emite la timp detaliile de execuţie sau dispoziţiile cerute şi, ca urmare, contractantul (antreprenorul) înregistrează întârzieri şi cheltuieli suplimentare, contractantului (antreprenorului) i se vor plati, pe baza de documente justificative, aceste cheltuieli, iar perioada de execuţie a lucrărilor va fi prelungită corespunzător.

    CAP. 2
    Contractantul (antreprenorul) şi contractanţii de specialitate (subantreprenorii)

    ART. 2.1.
    Contractantul (antreprenorul) trebuie să execute toate lucrările prevăzute în contract.
    În cazul în care părţi din lucrarea ce se contractează se executa în subantrepriză, contractantul (antreprenorul) trebuie să prezinte, cu ocazia ofertării, lista contractanţilor de specialitate (subantreprenorilor de specialitate) şi lucrările pe care aceştia le vor executa.
    ART. 2.2.
    Pe parcursul execuţiei lucrărilor, contractantul (antreprenorul) este obligat să comunice, la cererea persoanei juridice achizitoare, datele de recunoaştere a contractanţilor de specialitate (subantreprenorilor) săi.
    ART. 2.3.
    Contractantul (antreprenorul) va transmite părţi din lucrare contractantului de specialitate (subantreprenorului), numai în condiţiile în care el le-a contractat.
    ART. 2.4.
    Contractantul de specialitate (subantreprenorul) se va angaja fata de contractant (antreprenor) cu aceleaşi obligaţii şi responsabilităţi pe care contractantul (antreprenorul) le are fata de persoana juridică achizitoare, conform condiţiilor contractului. Contractantul de specialitate (subantreprenorul) îl va despăgubi pe contractant (antreprenor) în legătura cu aceste obligaţii, precum şi pentru cereri şi reclamaţii, daune-interese, taxe şi cheltuieli de orice fel, care decurg sau apar în legătura cu acestea sau în legătura cu orice neîndeplinire a obligaţiilor şi responsabilităţilor contractuale.
    ART. 2.5.
    Contractantul de specialitate (subantreprenorul) îl va despăgubi pe contractant (antreprenor) pentru orice neglijenţa sau dăuna produsă de angajaţii săi prin folosirea utilajelor de construcţii şi a unor lucrări provizorii puse la dispoziţie de contractant (antreprenor) în scopul realizării contractului.
    ART. 2.6.
    Angajarea forţei de munca pe baza de acord nu este considerată ca făcând obiectul unei subcontractări.

    CAP. 3
    Obligaţiile contractuale

    ART. 3.1.
    Contractantul (antreprenorul) va executa şi va întreţine toate lucrările, va asigura forta de munca, inclusiv pentru supraveghere, materiale, utilaje de construcţii şi obiectele cu caracter provizoriu pentru executarea lucrărilor.
    Contractantul (antreprenorul) îşi va asuma întreaga responsabilitate pentru toate operaţiunile executate pe şantier şi pentru procedeele de execuţie utilizate, cu respectarea prevederilor şi a reglementărilor legii calităţii în construcţii.
    ART. 3.2.
    Contractantul (antreprenorul), prin adjudecarea ofertei în favoarea sa, se angajează să obţină garantarea din partea unei bănci pentru o suma care reprezintă garanţia de buna execuţie a contractului. Persoana juridică achizitoare va aproba conţinutul scrisorilor de garanţie şi garanţii.
    ART. 3.3.
    Contractantul (antreprenorul) căruia i s-a adjudecat lucrarea este obligat să depună o garanţie în scopul asigurării persoanei juridice achizitoare şi a finanţatorului de realizarea la termen a lucrării şi de calitatea convenită prin contract şi anexele acestuia. Cuantumul garanţiei de buna execuţie se stabileşte de persoana juridică achizitoare şi finanţatoare şi reprezintă un anumit procent din valoarea lucrărilor.
    ART. 3.4.
    Dacă părţile convin ca garanţia să se constituie prin înscrisuri de valoare (titluri şi valori), acestea vor fi păstrate şi contabilizate de către persoana juridică achizitoare în mod distinct fata de averea sa.
    ART. 3.5.
    Garanţia de buna execuţie, acoperită cu o scrisoare de garanţie bancară, este acceptată chiar şi în situaţia în care se prevede ca antreprenorul să depună garanţia în alta forma. Admisibilă este, de asemenea, depunerea garanţiei sub forma unor valori de schimb (poliţe, cambii, creanţe, bonuri de tezaur, titluri de stat); nu se admit drept garanţie acţiuni ale societăţilor comerciale şi nu se admite nici amanetarea sau ipotecarea unor bunuri ale contractantului (antreprenorului).
    ART. 3.6.
    În sensul art. 3.5 şi 3.6, contractantul (antreprenorul) poate alege dintre toate modalităţile admise modul de constituire a garanţiei.
    ART. 3.7.
    În cazul garanţiei de buna execuţie sub forma de scrisoare de garanţie, admiterea acesteia este condiţionată de recunoaşterea prealabilă a solvabilităţii emitentului.
    ART. 3.8.
    Prin depunerea de valori de schimb se pot constitui garanţii, numai dacă ele sunt în situaţia de a putea fi schimbate în bani la prezentare şi dacă cel puţin unul dintre ceilalţi garanţi ai hârtiilor de schimb este recunoscut de către persoana juridică achizitoare ca solvabil şi garant pentru toată suma fixată drept garanţie. La înţelegerea părţilor, înscrisurile reprezentând valorile de schimb pot fi depuse spre păstrare temporară de către persoana juridică achizitoare.
    ART. 3.9.
    Dacă garanţia se constituie din depuneri lichide, suma va fi depusa la o banca agreată de persoana juridică achizitoare într-un cont închis asupra căruia nu pot fi dispuse plăţile în comun. Dobânzile revin contractantului (antreprenorului).
    ART. 3.10.
    Dacă se convine ca suma stabilită drept garanţie să fie constituită prin reţineri succesive din plata cuvenită pentru facturile parţiale, aceste reţineri nu vor depăşi cuantumul din suma de plată, stabilit prin condiţiile speciale de contractare, şi vor fi efectuate până la completarea garanţiei. Sumele astfel reţinute vor fi comunicate la o banca, agreată de ambele părţi, - contractant (antreprenor) şi persoana juridică achizitoare - şi se vor consemna într-un cont distinct, purtător de dobânda. În acest scop, transferul va fi efectuat în cel mult 10 zile lucrătoare de la efectuarea reţinerii. Persoana juridică achizitoare trebuie să dispună ca banca sa-l înştiinţeze pe contractant (antreprenor) despre vărsământul efectuat, precum şi despre destinaţia lui.
    ART. 3.11.
    Utilizarea garanţiei de buna execuţie se face în conformitate cu dispoziţiile legale.
    ART. 3.12.
    Persoana juridică achizitoare trebuie să restituie contractantului (antreprenorului) garanţia la termenul fixat, cel mai târziu la expirarea duratei garanţiei de buna execuţie, dacă acesta nu a ridicat până la acea data pretenţii asupra ei.
    Atâta timp însă cât pretenţiile ridicate în termen nu s-au rezolvat, persoana juridică achizitoare poate retine o parte corespunzătoare din valoarea garanţiei, în limita prejudiciului creat.
    ART. 3.13.
    Contractantul (antreprenorul) garantează ca, la data recepţiei, lucrarea executată are calităţile stipulate în contract, corespunde reglementărilor tehnice în vigoare şi nu este afectată de vicii care ar diminua sau chiar anula valoarea sau posibilitatea de utilizare, conform condiţiilor normale de folosire sau a celor specificate în contract.
    ART. 3.14.
    La lucrările la care se fac încercări, calitatea probei se considera realizată, dacă rezultatele se înscriu în toleranţele admise prin reglementările tehnice în vigoare.
    ART. 3.15.
    Perioada garanţiei de buna execuţie pentru lucrările de construcţii-montaj se stabileşte de persoana juridică achizitoare prin condiţiile speciale de contractare. Pentru echipamentele şi utilajele tehnologice, perioada de garanţie este cea precizată de producător prin cartea tehnica. Perioada de garanţie începe cu data recepţiei efectuate la terminarea lucrărilor şi se termina cu data recepţiei finale.
    ART. 3.16.
    Contractantul (antreprenorul) răspunde, potrivit obligaţiilor care ii revin, pentru viciile ascunse ale construcţiei, ivite într-un interval de 10 ani de la recepţia lucrării şi, după împlinirea acestui termen, pe toată durata de existenta a construcţiei, pentru viciile structurii de rezistenta, urmare a nerespectării normelor de proiectare şi de execuţie în vigoare la data realizării ei.
    ART. 3.17.
    Persoana juridică achizitoare are dreptul de a supraveghea desfăşurarea lucrărilor în conformitate cu prevederile contractului. Acesteia i se va asigura accesul la locul de munca, în ateliere, depozite şi oriunde se desfăşoară activităţi legate de realizarea obligaţiilor contractuale. La cerere, acesteia trebuie să i se pună la dispoziţie desenele şi documentaţia de execuţie pentru examinare şi să i se dea toate lămuririle, cu condiţia ca, prin aceasta, să nu fie făcute publice secrete ale contractantului (antreprenorului).
    Informaţiile secrete, precum şi documentaţiile secrete vor fi considerate de persoana juridică achizitoare drept confidenţiale.
    ART. 3.18.
    Persoana juridică achizitoare este autorizata să emita dispoziţiile pe care le considera necesare pentru executarea lucrărilor, cu respectarea drepturilor contractantului (antreprenorului).
    Dispoziţiile se adresează, în principiu, numai contractantului (antreprenorului) şi responsabilului tehnic cu execuţia lucrărilor, cu excepţia cazurilor în care trebuie să se intervină impotriva unui pericol iminent sau declarat.
    Persoanei juridice achizitoare trebuie să i se comunice numele responsabilului tehnic cu execuţia lucrărilor, atestat tehnico-profesional, care va verifica lucrările din partea contractantului (antreprenorului).
    Dacă contractantul (antreprenorul) considera ca dispoziţiile persoanei juridice achizitoare sunt nejustificate sau inoportune, el poate ridica obiecţii, dar acestea nu îl absolvă de a executa dispoziţiile primite, în afară cazului în care acestea contravin prevederilor legale.
    Dacă prin executarea dispoziţiilor apar dificultăţi în execuţie care generează costuri suplimentare, acestea vor fi rezolvate pe cheltuiala persoanei juridice achizitoare.
    ART. 3.19.
    În cazul în care, pe parcursul lucrărilor, contractantul (antreprenorul) se va confrunta cu alte condiţii decât cele prevăzute în contract, persoana juridică achizitoare va consemna acest lucru şi va plăti cheltuielile suplimentare.
    ART. 3.20.
    Trasarea axelor principale, bornelor de referinţa, căilor de circulaţie şi a limitelor terenului pus la dispoziţie contractantului (antreprenorului), precum şi materializarea cotelor de nivel în imediata apropiere a terenului sunt în sarcina persoanei juridice achizitoare. Contractantul (antreprenorul) este răspunzător de trasarea corecta a lucrărilor fata de reperele date de persoana juridică achizitoare.
    Erorile intervenite pe parcursul execuţiei lucrării vor fi corectate de contractant (antreprenor), pe cheltuiala sa, cu condiţia ca aceste erori să nu se bazeze pe date incorecte, furnizate în scris de proiectant.
    Pentru verificarea trasării de către proiectant, contractantul (antreprenorul) este obligat să protejeze şi să păstreze cu grija toate reperele, bornele sau alte obiecte folosite la trasarea lucrărilor.
    ART. 3.21.
    Ridicările de teren, trasările şi cotele de nivel, precum şi alte documente puse la dispoziţie contractantului (antreprenorului) de către persoana juridică achizitoare pentru executarea contractului sunt hotărâtoare.
    Contractantul (antreprenorul) are obligaţia să verifice documentele primite şi să înştiinţeze persoana juridică achizitoare cu privire la erorile şi la inexactităţile constatate sau presupuse.
    ART. 3.22.
    Contractantul (antreprenorul) are obligaţia să execute lucrarea, în termenii contractului, pe propria răspundere. Pentru aceasta, el trebuie să respecte documentaţia de execuţie şi reglementările tehnice în construcţii. De asemenea are obligaţia să conducă execuţia lucrării contractate şi să vegheze asupra menţinerii ordinii la locul unde îşi desfăşoară activitatea.
    Contractantul (antreprenorul) are obligaţia să stabilească toate relaţiile care reglementează raporturile cu contractanţii de specialitate (subantreprenorii).
    Contractantul (antreprenorul) este răspunzător fata de persoana juridică achizitoare pentru respectarea de către contractanţii de specialitate (subantreprenorii săi) a prevederilor şi obligaţiilor legale şi profesionale.
    ART. 3.23.
    Partenerii de contract răspund, fiecare, pentru greşelile proprii, precum şi pentru cele ale reprezentanţilor lor legali şi ale persoanelor fizice şi juridice pe care le folosesc pentru îndeplinirea obligaţiilor ce le revin.
    ART. 3.24.
    Dacă în legătura cu executarea lucrărilor de construcţii se produce o dăuna unui terţ, părţile contractante răspund solidar, conform prevederilor legale. Pentru stabilirea între parteneri a cuantumului răspunderii pentru dăuna provocată, se va tine seama de gradul de vinovăţie a fiecărui partener în producerea acesteia, dacă în clauzele contractuale nu s-a prevăzut altfel. Dacă dăuna produsă terţei persoane este urmare a unei măsuri dispuse de persoana juridică achizitoare, în forma în care ea a fost aplicată, atunci persoana juridică achizitoare poarta singura răspunderea, numai dacă contractantul (antreprenorul) a înştiinţat-o, în prealabil, de pericolul legat de executarea dispoziţiei.
    ART. 3.25.
    Contractantul (antreprenorul) este obligat, conform prevederilor legale, la plata daunelor pentru încălcarea sau deteriorarea drumurilor de acces sau a reţelelor de utilităţi, a terenurilor limitrofe prin depozitarea de pământ, de materiale sau de alte obiecte, precum şi ca urmare a unor îngrădiri sau limitări din vina proprie.
    ART. 3.26.
    În cazul în care contractantul (antreprenorul) are dubii cu privire la modul de execuţie a lucrării, la modul de asigurare impotriva accidentelor, la calitatea materialelor sau a părţilor de construcţie, a utilajelor tehnologice etc., livrate de persoana juridică achizitoare, precum şi cu privire la lucrările executate de alţi agenţi economici, atunci el trebuie să comunice obiecţiile sale, în scris, persoanei juridice achizitoare, imediat şi pe cât posibil înainte de începerea lucrărilor.
    Persoana juridică achizitoare este răspunzătoare pentru informaţiile, dispoziţiile şi livrările sale.
    ART. 3.27.
    Contractantul (antreprenorul) trebuie să asigure lucrările executate şi dotările pe care le are la dispoziţie impotriva degradării şi furturilor, până la predarea lucrărilor persoanei juridice achizitoare. El trebuie să ia măsuri de protecţie impotriva degradării lucrărilor datorită iernii şi apei şi să îndepărteze zăpada şi gheaţa.
    ART. 3.28.
    Persoana juridică achizitoare are obligaţia sa-si procure toate autorizaţiile şi avizele prevăzute de lege, precum şi regulamentele care sa-i permită realizarea investiţiei în cauza.
    ART. 3.29.
    În cazul în care persoana juridică achizitoare îşi asuma rolul de contractant şi furnizor, ea are obligaţia să asigure menţinerea unei activităţi coordonate pe şantier a agenţilor economici care cooperează la realizarea lucrărilor.
    ART. 3.30.
    Pe parcursul executării lucrărilor, persoana juridică achizitoare are dreptul să dispună, în scris:
    a) îndepărtarea de pe şantier a oricăror materiale care sunt calitativ necorespunzătoare;
    b) înlocuirea materialelor necorespunzătoare calitativ cu altele corespunzătoare;
    c) îndepărtarea sau refacerea oricărei lucrări sau părţi de lucrare, necorespunzătoare din punct de vedere calitativ.
    În cazul neexecutării de către contractant (antreprenor) a dispoziţiilor de mai sus, persoana juridică achizitoare poate să angajeze şi să plătească altor contractanţi (antreprenori) executarea acestor lucrări, punându-l astfel în întârziere pe contractant (antreprenor), cheltuielile aferente urmând să fie suportate de contractant (antreprenor) prin recuperarea lor de către persoana juridică achizitoare de la acesta, conform legii.
    ART. 3.31.
    În cazul în care, în timpul execuţiei lucrărilor, pe amplasament se descoperă valori istorice, artistice sau ştiinţifice, contractantul (antreprenorul) este obligat să oprească execuţia lucrărilor în zona respectiva şi să comunice persoanei juridice achizitoare, organelor de poliţie şi comisiei monumentelor istorice descoperirea lor.
    ART. 3.32.
    În timpul desfăşurării lucrărilor, contractantul (antreprenorul) are obligaţia să menţină căile de acces libere, să retragă utilajele, să îndepărteze surplusul de materiale, deşeurile şi lucrările provizorii de orice fel, care nu mai sunt necesare.
    La terminarea lucrărilor, contractantul (antreprenorul) va evacua de pe şantier toate utilajele de construcţii, surplusul de materiale, deşeurile şi lucrările provizorii.
    ART. 3.33.
    Contractantul (antreprenorul) trebuie să obţină, pe propria cheltuiala, toate avizele şi aprobările şi să plătească toate taxele necesare, legate de execuţia lucrărilor de baza şi provizorii, precum şi pentru bunuri sau drepturi afectate sau care pot fi afectate de execuţia lucrărilor.
    Persoana juridică achizitoare va restitui contractantului (antreprenorului) toate aceste sume în urma confirmării de către aceasta.
    ART. 3.34.
    Dacă nerespectarea de către contractant (antreprenor) a prevederilor oricărui regulament sau a hotărârilor altor organe locale, legal constituite, care au caracter obligatoriu la executarea lucrărilor, provoacă pagube pentru persoana juridică achizitoare, aceasta va fi despagubita de contractant (antreprenor) cu suma cuvenită.
    ART. 3.35.
    Înainte de începerea lucrărilor, contractantul (antreprenorul) se va asigura pentru orice dăuna, pierdere sau prejudiciu ce poate interveni asupra unor mijloace sau persoane.
    Aceasta asigurare se va încheia cu o agenţie de asigurare, pentru valoarea declarata de contractant (antreprenor).
    Asigurarea va cuprinde toate riscurile privind: lucrările executate, utilajele şi instalaţiile de lucru, utilajele şi echipamentele tehnologice cu montaj, materialele în stoc, daunele către terţe persoane, asigurarea personalului propriu, precum şi al proiectantului, al consultantului, al investitorului, implicat în execuţia investiţiei şi nominalizat.
    Primele de asigurare vor fi cuprinse în valoarea ofertei la cap. "Cheltuieli indirecte".
    Asigurările au scopul de a proteja investiţia şi pe investitor de eventualele pagube ce ar putea bloca, din punct de vedere financiar, finalizarea lucrării.
    ART. 3.36.
    Contractantul (antreprenorul) va asigura personalul impotriva accidentelor prin intermediul unei agenţii de asigurare.
    Contractantul (antreprenorul) va prezenta persoanei juridice achizitoare, ori de câte ori i se va cere, polita sau poliţele de asigurare sau recipisele pentru plata primelor curente (actualizate).
    ART. 3.37.
    Contractantul (antreprenorul) are obligaţia de a se asigura ca subantreprenorii au încheiat asigurări pentru toate persoanele angajate de ei. El va solicita subantreprenorilor să prezinte persoanei juridice achizitoare, la cerere, poliţele de asigurare şi recipisele pentru plata primelor curente (actualizate).
    ART. 3.38.
    Persoana juridică achizitoare nu va fi responsabilă pentru nici un fel de daune-interese, compensaţii plătibile prin lege, în privinţa sau ca urmare a unui accident sau prejudiciu adus unui muncitor sau altei persoane angajate de contractant (antreprenor), cu excepţia unui accident sau prejudiciu rezultând din vina persoanei juridice achizitoare, a agenţilor sau angajaţilor acestora.

    CAP. 4
    Forţa de muncă

    ART. 4.1.
    Contractantul (antreprenorul) va îndeplini toate formalităţile necesare angajării întregii forte de munca pentru realizarea lucrărilor contractate.

    CAP. 5
    Materialele şi execuţia lucrărilor propriu-zise

    ART. 5.1.
    Materialele vor fi de calitatea prevăzută în documentaţia de execuţie, urmând a fi supuse periodic la diverse probe pe care proiectantul sau persoana juridică achizitoare le va solicita.
    Contractantul (antreprenorul) va asigura, la cerere, manopera, instrumentele, utilajele şi materialele necesare pentru examinarea, măsurarea şi testarea lucrărilor.
    ART. 5.2.
    Costul probelor şi al încercărilor va fi suportat de contractant (antreprenor), dacă acesta este prevăzut în documentaţie, în caz contrar cheltuielile fiind suportate de persoana juridică achizitoare.
    ART. 5.3.
    Probele neprevăzute şi comandate de persoana juridică achizitoare pentru verificarea unor lucrări sau materiale puse în opera vor fi suportate de contractant (antreprenor), dacă se dovedeşte ca materialele nu sunt corespunzătoare calitativ sau ca manopera nu este în conformitate cu prevederile contractului.
    În caz contrar, persoana juridică achizitoare va suporta aceste cheltuieli.
    ART. 5.4.
    Persoana juridică achizitoare, proiectantul sau orice alta persoana autorizata de aceştia au acces tot timpul la lucrări pe şantier şi în locurile unde se pregăteşte lucrarea, în depozite de materiale, prefabricate etc.
    ART. 5.5.
    Lucrările care devin ascunse, fiind precizate ca faza determinanta în proiectul tehnic, nu vor fi acoperite fără aprobarea proiectantului, contractantul (antreprenorul) asigurând posibilitatea acestuia să examineze şi să urmărească lucrarea care urmează să fie ascunsă. Contractantul (antreprenorul) îl va anunţa pe proiectant ori de câte ori astfel de lucrări, inclusiv fundaţiile clădirii, sunt gata pentru a fi examinate. Proiectantul va participa la examinarea şi la măsurarea lucrărilor de mai sus.
    Celelalte lucrări care devin ascunse nu vor fi acoperite fără avizul dirigintelui de şantier.
    Contractantul (antreprenorul) va dezveli orice parte sau părţi de lucrare, la dispoziţia persoanei juridice achizitoare, şi va reface aceasta parte sau părţi de lucrare, dacă este cazul.
    Dacă se constata ca lucrările au fost de calitate corespunzătoare şi ca au fost realizate conform documentaţiei de execuţie, dezvelirea, refacerea si/sau repararea vor fi suportate de persoana juridică achizitoare, iar în caz contrar, de contractant (antreprenor).
    ART. 5.6.
    Persoana juridică achizitoare trebuie să pună la dispoziţie contractantului (antreprenorului), în cazul în care nu s-a convenit altfel, fără plata, următoarele:
    a) suprafeţele de teren necesare pentru depozite şi locuri de munca pe şantier;
    b) căile de acces rutier şi racordurile de cale ferată;
    c) racordurile pentru utilităţi (apa, gaz, energie, canalizare etc.), până la limita amplasamentului şantierului.
    Costurile pentru consumul de utilităţi, precum şi cel al contoarelor sau al altor aparate de măsurat se suporta de către contractant (antreprenor). În cazul mai multor contractanţi (antreprenori), costurile se suporta proporţional de către aceştia.
    ART. 5.7.
    În cazul în care contractantul (antreprenorul) se considera stânjenit în desfăşurarea normală a activităţii, el trebuie să informeze, în scris, persoana juridică achizitoare cu privire la aceasta stare. Dacă neglijează să facă aceasta informare, el are dreptul de a invoca efectele unei astfel de situaţii, numai dacă este evident şi poate fi dovedit faptul ca persoana juridică achizitoare cunoaşte situaţia şi consecinţele pentru activitatea contractantului (antreprenorului).
    ART. 5.8.
    Termenul de execuţie poate fi prelungit dacă stânjenirea activităţii se datorează următoarelor cauze:
    a) cele generate de persoana juridică achizitoare;
    b) datorită unor greve ale personalului (antreprenorului), organizate de federaţia sindicatelor de ramura la nivel naţional şi recunoscute ca legale prin justiţie, sau ca urmare a unor evenimente similare petrecute la un agent economic care este un furnizor al contractantului (antreprenorului);
    c) forţei majore, recunoscuta de autoritatea legală, sau în alte situaţii extreme, neimputabile şi imprevizibile pentru contractant (antreprenor);
    d) influenta factorilor climatici care împiedica respectarea în execuţie a normelor şi reglementărilor tehnice în vigoare, a prevederilor din caietele de sarcini;
    e) calamitaţi naturale recunoscute de autoritatea legală.
    ART. 5.9.
    Declararea termenului contractual va fi calculată luându-se în considerare perioada de întrerupere sau de întârziere, cauzată de stânjenirea lucrărilor, adăugându-se o durata suplimentară, apreciată de comun acord, pentru reintrarea în ritmul normal, precum şi, dacă este cazul, eventualele întârzieri provocate de intrarea neprevăzută într-un sezon nefavorabil executării lucrărilor de construcţii.
    ART. 5.10.
    La dispoziţia scrisă a persoanei juridice achizitoare, contractantul (antreprenorul) va sista execuţia lucrărilor sau a unor părţi din acestea, pe o durata şi în modul în care persoana juridică achizitoare considera necesar. Pe timpul suspendării, contractantul (antreprenorul) va proteja şi conserva lucrările în mod corespunzător, asa cum va dispune persoana juridică achizitoare. Cheltuielile suplimentare generate de sistarea lucrărilor suportate de contractant (antreprenor) vor fi plătite de persoana juridică achizitoare.
    ART. 5.11.
    Dacă motivele stânjenirii sau ale întreruperii sunt imputabile uneia dintre părţile contractante, atunci cealaltă parte poate emite pretenţii privind despăgubirea pentru daunele intervenite şi care pot fi dovedite.

    CAP. 6
    Începerea lucrărilor şi întârzieri în execuţie

    ART. 6.1.
    Lucrările trebuie să fie începute la termenul stabilit în contract, derulate conform graficului general de realizare a lucrărilor şi terminate la termenul stabilit. Termenele intermediare, prevăzute în graficele de execuţie, se considera termene contractuale, dacă au fost definite ca atare în condiţiile speciale de contractare.
    ART. 6.2.
    Contractantul (antreprenorul) trebuie să notifice persoanei juridice achizitoare (investitorului) şi Inspecţiei de Stat în Construcţii, Lucrări Publice, Urbanism şi Amenajarea Teritoriului data începerii efective a lucrărilor.
    ART. 6.3.
    Dacă şantierul nu este dotat în mod corespunzător şi suficient cu utilaje, schele, eşafodaje, cofraje, materiale sau prefabricate sau dacă forta de munca este insuficienta pentru a asigura ritmul convenit, persoana juridică achizitoare va cere contractantului (antreprenorului) să ia măsurile necesare pentru a se putea respecta termenul realizării contractului.
    ART. 6.4.
    Dacă contractantul (antreprenorul) întârzie începerea lucrărilor, terminarea pregătirilor sau dacă nu îşi îndeplineşte îndatoririle prevăzute la pct. 6.3, persoana juridică achizitoare este indreptatita sa-i fixeze contractantului (antreprenorului) un termen până la care activitatea să între în normal şi să îl avertizeze ca, în cazul neconformarii, la expirarea termenului stabilit ii va rezilia contractul.
    ART. 6.5.
    Contractantul (antreprenorul) va prezenta, la cererea persoanei juridice achizitoare, după semnarea contractului, graficul de execuţie de detaliu, alcătuit în ordinea tehnologică de excutie. Dacă, după opinia persoanei juridice achizitoare, pe parcurs, desfăşurarea lucrărilor nu concorda cu graficul general de realizare a lucrărilor, la cererea persoanei juridice achizitoare, contractantul (antreprenorul) va prezenta un grafic revizuit, în vederea terminării lucrărilor la termenul prevăzut în contract.
    Prezentarea şi aprobarea graficului revizuit nu îl vor scuti pe contractant (antreprenor) de nici una dintre îndatoririle contractuale.
    ART. 6.6.
    Persoana juridică achizitoare va pune la dispoziţie contractantului (antreprenorului) suprafaţa de teren libera de orice sarcini, necesară desfăşurării activităţii de şantier. Dacă contractantul (antreprenorul) constata întârzieri în preluarea terenului şi suporta cheltuieli suplimentare din cauza persoanei juridice achizitoare, la cerere, persoana juridică achizitoare ii va acorda o prelungire a duratei de execuţie a lucrărilor şi va acoperi cheltuielile suplimentare.
    ART. 6.7.
    Persoana juridică achizitoare va suporta toate cheltuielile şi taxele pentru dreptul de a utiliza temporar alte terenuri decât cele prevăzute la art. 6.6, terenuri pentru lucrări provizorii şi pentru accesul în şantier.
    ART. 6.8.
    Dacă întârzierea în execuţia lucrărilor este din culpa unuia dintre partenerii de contract, partea în culpa va plăti celeilalte părţi penalităţi şi despăgubiri, care sunt stabilite în condiţiile speciale de contractare.
    Penalizarea devine operanta în momentul în care partea în culpa a intrat în întârziere.
    ART. 6.9.
    La terminarea lucrărilor, contractantul (antreprenorul) va notifica persoanei juridice achizitoare ca sunt îndeplinite condiţiile de recepţie, solicitând convocarea comisiei de recepţie. În baza acestei notificări, persoana juridică achizitoare convoacă comisia de recepţie.
    Pe baza documentelor de confirmare a execuţiei şi a constatărilor efectuate pe teren, persoana juridică achizitoare va aprecia dacă sunt întrunite condiţiile pentru anunţarea comisiei de recepţie. În cazul în care se constata ca sunt lipsuri şi deficiente, acestea vor fi aduse la cunoştinţa contractantului (antreprenorului), stabilindu-se şi termenele necesare pentru terminare sau remediere. După constatarea lichidării tuturor lipsurilor şi deficienţelor, la o noua solicitare a contractantului (antreprenorului), persoana juridică achizitoare va convoca comisia de recepţie.
    Comisia de recepţie va constata realizarea lucrărilor în conformitate cu documentaţia de execuţie, cu reglementările în vigoare şi cu prevederile din contract. În funcţie de constatările făcute, persoana juridică achizitoare va aproba sau va respinge recepţia. Recepţia poate fi făcuta şi pentru părţi din construcţie, distincte fizic şi funcţional.

    CAP. 7
    Remedieri în perioada de garanţie

    ART. 7.1.
    Perioada de garanţie decurge de la data recepţiei, la terminarea lucrărilor şi până la recepţia finala.
    ART. 7.2.
    Contractantul (antreprenorul) are obligaţia ca, în perioada de garanţie, să înlăture toate defecţiunile a căror cauza este nerespectarea clauzelor contractului, pe cheltuiala sa, în urma unei notificări transmise de către persoana juridică achizitoare.
    ART. 7.3.
    Dacă defecţiunile nu se datorează neglijentei sau lipsurilor contractantului (antreprenorului), lucrările fiind executate de către acesta conform prevederilor contractului, costul remedierilor va fi evaluat şi plătit ca lucrări suplimentare.

    CAP. 8
    Modificări, suplimentari, omisiuni

    ART. 8.1.
    Persoana juridică achizitoare va face modificări cu respectarea prevederilor tehnice în vigoare, ale dimensiunilor, calităţii sau cantităţii lucrărilor sau ale unei părţi a acestora, privind:
    a) mărirea sau micşorarea cantităţii oricărei lucrări incluse în contract;
    b) renunţarea la o lucrare sau la o parte din lucrare;
    c) schimbarea caracterului sau a calităţii lucrării;
    d) modificarea nivelurilor, poziţiilor şi a dimensiunilor oricărei părţi din lucrare;
    e) executarea de lucrări suplimentare de orice fel, necesare pentru terminarea obiectelor prevăzute în contract.
    Nici o modificare nu va vicia sau nu va anula contractul, iar valoarea tuturor acestor modificări va fi luată în considerare la stabilirea valorii finale.
    ART. 8.2.
    În cazul în care cantitatea de lucrări real executate în cadrul unui articol este diferita fata de cantitatea înscrisă în listele de cantităţi de lucrări, plata lucrărilor va fi făcuta la preţurile unitare ferme, contractate.
    ART. 8.3.
    În cazul în care apar lucrări suplimentare avizate de proiectant şi de persoana juridică achizitoare pentru care contractul nu conţine preţuri unitare ferme, se vor aplica preţurile unitare negociate, stabilite de comun acord de către persoana juridică achizitoare şi de contractant (antreprenor).
    ART. 8.4.
    Dacă în contract s-a prevăzut ca persoana juridică achizitoare efectuează unele servicii prin forte proprii, persoana juridică achizitoare va putea face scăzăminte pentru serviciile făcute contractantului (antreprenorului), convenite cu acesta.
    ART. 8.5.
    Dacă, prin modificarea proiectului sau prin dispoziţia persoanei juridice achizitoare, se schimba condiţiile în care s-au stabilit preţurile în contract, trebuie să se convină preţuri noi, care să ţină seama de plusuri sau minusuri de costuri rezultate ca urmare a modificărilor. Noile preţuri negociate trebuie să fie convenite înainte de executarea lucrărilor.
    ART. 8.6.
    Dacă persoana juridică achizitoare cere o lucrare care nu este prevăzută în contract, contractantul (antreprenorul) are dreptul la o plata suplimentară. Contractantul (antreprenorul) trebuie sa-si ridice pretenţiile în fata persoanei juridice achizitoare, convenind asupra preţului înainte de începerea lucrării respective.
    Preţul propus trebuie să se alinieze modului şi condiţiilor în care s-au calculat preţurile unitare ferme şi să conţină toate cheltuielile ce urmează a fi suportate, inclusiv riscul.
    ART. 8.7.
    Lucrările executate de contractant (antreprenor), în afară celor prevăzute în contract sau fără dispoziţia persoanei juridice achizitoare, precum şi cele care nu respecta prevederile contractului, fără a exista în acest sens o dispoziţie expresă a persoanei juridice achizitoare, nu vor fi plătite contractantului (antreprenorului). Contractantul (antreprenorul) trebuie să înlăture aceste lucrări într-un termen stabilit cu persoana achizitoare (investitorul). De asemenea, el răspunde în fata persoanei juridice achizitoare de toate pagubele pe care le-a provocat acesteia. Aceste lucrări vor fi plătite contractantului (antreprenorului) numai dacă se dovedesc a fi necesare şi se presupune ca ele corespund voinţei persoanei juridice achizitoare, caz în care vor fi notificate imediat.

    CAP. 9
    Materiale, utilaje şi echipamente necesare procesului tehnologic de execuţie, lucrări provizorii

    ART. 9.1.
    La terminarea lucrărilor, contractantul (antreprenorul) va îndepărta din şantier toate utilajele de construcţii şi lucrările provizorii, precum şi orice materiale aprovizionate şi nefolosite.
    ART. 9.2.
    Persoana juridică achizitoare nu va fi răspunzătoare pentru avarierea sau pierderea utilajelor, a sculelor şi dispozitivelor de construcţii şi a lucrărilor temporare, cu excepţia celor prevăzute la cap. 14.
    ART. 9.3.
    Înlocuirea oricărui material prevăzut în contract cu altul similar se va face numai cu acordul scris al proiectantului şi al persoanei juridice achizitoare.

    CAP. 10
    Măsurători

    ART. 10.1.
    Contractantul (antreprenorul) îşi va redacta facturile şi situaţiile de lucrări, respectând poziţia articolelor, codul şi denumirea lor, precum şi celelalte documente ale contractului. Caietele de măsurători (ataşamentele), precum şi alte documente necesare se vor factura în măsura în care sunt doveditoare pentru pretenţia anunţată.
    Prevederile din reglementările tehnice privind modul de măsurare a lucrărilor, precum şi din documentele contractuale trebuie să fie respectate. Pentru lucrările executate care, datorită continuării lor, nu vor putea fi evaluate cantitativ şi calitativ, contractantul (antreprenorul) va solicita din timp proiectantului efectuarea de constatări în comun.

    CAP. 11
    Plăţi provizorii, plăţi finale

    ART. 11.1.
    Persoana juridică achizitoare poate acorda contractantului (antreprenorului), la cererea acestuia, avansuri în conformitate cu prevederile legale. Termenul la care se va acorda avansul, procentul din valoarea contractului şi modul de rambursare se stabilesc în condiţii speciale de contractare.
    ART. 11.2.
    Plăţile parţiale trebuie să fie făcute, la cererea contractantului (antreprenorului), la valoarea lucrărilor executate conform, contractului şi în cel mai scurt timp cu putinţa. Lucrările executate trebuie să fie dovedite ca atare printr-o situaţie de lucrări provizorii, întocmită astfel încât să asigure o rapida şi sigura verificare a lor.
    Din situaţiile de lucrări provizorii persoana juridică achizitoare va putea face scăzăminte pentru servicii făcute contractantului (antreprenorului) şi convenite cu acesta. Alte scăzăminte nu se pot face decât în cazurile în care ele sunt prevăzute în contract sau ca urmare a unor prevederi legale.
    Situaţiile de plată provizorii se confirma în termenul stabilit prin condiţiile speciale de contractare. Facturile corespunzătoare se plătesc conform reglementărilor bancare.
    Plăţile parţiale efectuate nu influenţează responsabilitatea şi garanţia de buna execuţie a contractantului (antreprenorului); ele nu se considera ca recepţie de către persoana juridică achizitoare a lucrărilor executate.
    ART. 11.3.
    Plăţile vor fi efectuate de regula, la intervale lunare.
    ART. 11.4.
    Dacă execuţia lucrărilor necesita importuri de materiale, utilaje sau echipamente şi servicii aferente, o parte a plăţii ce urmează a fi făcută în cadrul contractului va fi efectuată în valută. Condiţiile de plată vor fi stabilite în condiţii speciale de contractare.
    ART. 11.5.
    Plata facturii finale se va face imediat după verificarea şi acceptarea situaţiei de plată definitive de către persoana juridică achizitoare.
    În cazul întârzierii achitării facturilor cu mai mult de 30 de zile, situaţia de plată se reactualizează cu indicele de actualizare a situaţiei de plată, prevăzut în condiţiile speciale de contractare, corespunzător lunii expirate.
    Dacă verificarea se prelungeşte din diferite motive, dar, în special, datorită unor eventuale litigii, contravaloarea lucrărilor care nu sunt în litigiu va fi plătită imediat.
    ART. 11.6.
    Contractul nu va fi considerat terminat până când procesul-verbal de recepţie finala nu va fi semnat de comisia de recepţie, care confirma ca lucrările au fost executate conform contractului.
    ART. 11.7.
    Recepţia finala va fi efectuată conform prevederilor legale, după expirarea perioadei de garanţie. Plata ultimelor sume datorate de persoana juridică achizitoare contractantului (antreprenorului) pentru lucrările executate nu va fi condiţionată de eliberarea certificatului de recepţie finala.
    ART. 11.8.
    Garanţia de buna execuţie se va restitui contractantului (antreprenorului), pe baza notificării persoanei juridice achizitoare către agentul bancar. Notificarea se va face după eliberarea certificatului de recepţie finala.

    CAP. 12
    Modificări de preţuri

    ART. 12.1.
    Pentru cazurile în care urmează să fie făcute modificări la valoarea contractului, se vor face precizări în Condiţii speciale de contractare (modelul nr. 35), privind modul de actualizare a valorii situaţiilor de plată aferente lucrărilor executate.

    CAP. 13
    Subcontractori nominalizaţi

    ART. 13.1.
    Specialiştii şi alte persoane juridice, angajaţi de antreprenor pentru a executa părţi de lucrări sau servicii, care sunt nominalizaţi, selecţionaţi şi aprobaţi de persoana juridică achizitoare, sunt denumiţi contractanţi de specialitate (subcontractori) nominalizaţi.
    ART. 13.2.
    Persoana juridică achizitoare nu poate obliga contractantul (antreprenorul) să angajeze un contractant de specialitate (subcontractor) nominalizat fata de care acesta are obiecţii justificate.
    ART. 13.3.
    Contractantul de specialitate (subcontractorul) nominalizat se va angaja fata de contractant (antreprenor) cu aceleaşi obligaţii şi responsabilităţi pe care contractantul (antreprenorul) le are fata de persoana juridică achizitoare, conform condiţiilor contractului.
    Contractantul de specialitate (subcontractorul) îl va exonera şi despăgubi pe contractant (antreprenor) în legătura cu aceste obligaţii, precum şi pentru cererile, reclamaţiile, daunele-interese, taxele şi cheltuielile de orice fel care decurg sau apar în legătura cu acestea sau în legătura cu orice neîndeplinire a obligaţiilor şi a responsabilităţilor contractuale.
    ART. 13.4.
    Contractantul de specialitate (subcontractorul) nominalizat îl va despăgubi pe contractant (antreprenor) pentru orice neglijenţa sau dăuna produsă de angajaţii săi prin folosirea utilajelor de construcţii şi a unor lucrări provizorii puse la dispoziţie de contractant (antreprenor) pentru realizarea contractului.
    ART. 13.5.
    Preţurile pentru toate lucrările executate, materialele, serviciile furnizate de un contractant de specialitate (subcontractor) nominalizat se vor include în contractul încheiat între persoana juridică achizitoare şi contractant (antreprenor).

    CAP. 14
    Riscuri speciale

    ART. 14.1.
    Dacă lucrările permanente executate sau materialele şi lucrările provizorii sau oricare alte mijloace ale contractantului (antreprenorului), folosite în scopul execuţiei lucrărilor, vor suferi distrugeri sau avarii din cauze de forţă majoră (calamităţi naturale, conflagraţii, rebeliuni, revoluţii) sau alte cauze ce nu puteau fi prevăzute de contractant (antreprenor) şi nici nu sunt imputabile acestuia, persoana juridică achizitoare îl va despăgubi pe contractant (antreprenor) pentru daunele produse.
    ART. 14.2.
    În perioada de acţiune a forţei majore, contractul va fi întrerupt, dar fără a se prejudicia drepturile celor doua părţi.
    ART. 14.3.
    Dacă contractul este întrerupt, contractantul (antreprenorul) va fi plătit de persoana juridică achizitoare pentru lucrările executate înainte de întrerupere, plus costurile pentru materiale, confecţii, fabricate şi semifabricate, care au fost procurate de antreprenor până la data întreruperii lucrărilor, inclusiv materialele şi serviciile care au fost efectuate pe baza dispoziţiilor scrise ale persoanei juridice achizitoare.

    CAP. 15
    Soluţionarea litigiilor

    ART. 15.1
    Litigiile dintre părţi sunt de competenţa instanţelor judecătoreşti din România, conform legii.
    ART. 15.2.
    Litigiile născute din raporturile contractuale dintre persoanele juridice pot fi soluţionate şi prin arbitraj, dacă părţile convin astfel. Arbitrii vor fi aleşi de către părţi, de comun acord.
    ART. 15.3.
    În cazul litigiilor privind calitatea şi proprietăţile materialelor de construcţii, procedurile de verificare, corectitudinea efectuării probelor, privind utilajele de construcţii folosite, fiecare parte poate, după o înştiinţare prealabilă a celeilalte părţi, să ceara efectuarea unor cercetări de către o instituţie publica de cercetare-dezvoltare. Costurile cercetărilor efectuate se suporta de partea a cărei culpă a fost dovedită.
    ART. 15.4.
    Litigiile privind despăgubirile rezultate în urma celor prevăzute la art. 15.3 vor fi soluţionate potrivit prevederilor art. 15.1 şi 15.2.

    CAP. 16
    Rezilierea contractului

    ART. 16.1.
    Contractantul (antreprenorul) poate cere rezilierea contractului, dacă:
    a) persoana juridică achizitoare nu-si îndeplineşte o obligaţie care este în sarcina sa şi prin aceasta îl pune pe contractant (antreprenor) în situaţia de a nu putea executa lucrarea;
    b) persoana juridică achizitoare nu onorează o plata scadenta mai mult de 3 luni;
    c) persoana juridică achizitoare este declarata în stare de faliment;
    d) persoana juridică achizitoare notifica contractantului (antreprenorului) ca, din motive neprevăzute şi datorită unor conjuncturi economice, ii este imposibil să continue îndeplinirea obligaţiilor contractuale.
    ART. 16.2.
    Persoana juridică achizitoare (investitorul) poate cere rezilierea contractului, dacă:
    a) contractantul (antreprenorul) a fost declarat în stare de faliment, se emite ordin de executare impotriva lui, intra în lichidare juridică în vederea fuzionării sau are o ipoteca pe capital;
    b) contractantul (antreprenorul) a abandonat contractul;
    c) contractantul (antreprenorul) nu începe lucrările fără să aibă un motiv justificat sau nu reia lucrările suspendate în termenul stabilit prin condiţiile speciale de contractare de la primirea dispoziţiei scrise de reîncepere a lucrărilor;
    d) contractantul (antreprenorul) nu a îndepărtat materialele necorespunzătoare de pe şantier sau nu a refăcut o lucrare în termenul stabilit prin condiţiile speciale de contractare de la primirea dispoziţiei scrise date de persoana juridică achizitoare;
    e) contractantul (antreprenorul) neglijează în mod flagrant şi repetat sa-si îndeplinească obligaţiile contractuale, deşi a fost notificat de persoana juridică achizitoare;
    f) contractantul (antreprenorul) a dat în subantrepriză o parte din lucrări, fără avizul persoanei juridice achizitoare.
    ART. 16.3.
    Cererea de reziliere a contractului pentru motivele menţionate la art. 16.1 şi 16.2 se va comunica în scris partii contractante, cu cel puţin 15 zile lucrătoare anterior datei solicitate de reziliere.
    ART. 16.4.
    Persoana juridică achizitoare va convoca comisia de recepţie, care va efectua recepţia cantitativă şi calitativă a lucrărilor executate.
    ART. 16.5.
    Persoana juridică achizitoare va avea aceleaşi obligaţii de plată prevăzute în contract şi, în plus, va plăti contractantului (antreprenorului) suma corespunzătoare pierderilor sau daunelor aduse acestuia, care decurg în legătura sau ca urmare a acestei întreruperi şi încetări a contractului.
    ART. 16.6.
    În cazul rezilierii contractului, persoana juridică achizitoare va întocmi situaţia lucrărilor efectiv executate, inventarul materialelor, al utilajelor şi al lucrărilor provizorii, după care se vor stabili sumele pe care urmează să le plătească în conformitate cu prevederile contractului, precum şi daunele pe care trebuie să le suporte contractantul (antreprenorul), din vina căruia s-a reziliat contractul.
    ART. 16.7.
    Plata garanţiei de buna execuţie se va efectua numai după expirarea perioadei de garanţie (după efectuarea recepţiei finale), cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 16.1 lit c) şi d).
    ART. 16.8.
    După rezilierea contractului, persoana juridică achizitoare poate continua execuţia lucrărilor, cu respectarea prevederilor legale privind achiziţiile de bunuri şi investiţii.

    CAP. 17
    Valuta şi cursul de schimb

    ART. 17.1.
    Pentru plăţile în valuta liber convertibilă se va respecta legislaţia în vigoare în România.

    CAP. 18
    Alte dispoziţii contractuale

    ART. 18.1.
    Toate certificatele, notificările şi dispoziţiile scrise date la persoana juridică achizitoare conform condiţiilor contractului vor fi expediate prin posta sau vor fi predate la sediul principal al contractantului (antreprenorului) ori la adresa indicată de către acesta.
    ART. 18.2.
    Toate notificările care vor fi adresate persoanei juridice achizitoare sau consultantului, conform contractului, vor fi expediate prin posta sau vor fi predate la adresele stabilite în contract.
    ART. 18.3.
    Orice schimbare de adresa va fi comunicată celeilalte părţi.
    ART. 18.4.
    Condiţiile generale de contractare pot fi completate cu condiţii suplimentare de contractare (prin introducerea de noi articole la capitolele existente) sau pot fi modificate prin condiţii speciale de contractare (prin trimiteri la articolele din capitolele existente).

    PRECIZĂRI:
    Având în vedere ca fiecare investiţie are caracteristicile tehnice, economice, juridice, de amplasament etc. proprii, definirea completa a condiţiilor de contractare se face prin includerea în documentele licitaţiei a condiţiilor suplimentare şi speciale de contractare a lucrărilor care fac obiectul licitaţiei publice.
    În caz de ambiguităţi sau interpretări diferite, condiţiile suplimentare şi speciale de contractare prevalează asupra condiţiilor generale de contractare.


    MODELUL Nr. 34

    II. CONDIŢII SUPLIMENTARE DE CONTRACTARE

    Sunt prevederi contractuale suplimentare la condiţiile generale de contractare şi fac parte integrantă din documentele licitaţiei şi din contract.
    Se elaborează de persoana juridică achizitoare şi în ele se înscriu toate condiţiile contractuale care nu sunt incluse în condiţiile generale de contractare şi care sunt, de regula, particulare fiecărei lucrări.
    Persoana juridică achizitoare va elabora (după caz), pe propria răspundere şi în funcţie de necesitaţi, condiţiile suplimentare de contractare, introducând noi articole în continuarea condiţiilor generale de contractare.





    MODELUL Nr. 35

    III. CONDIŢII SPECIALE DE CONTRACTARE

    Sunt prevederi contractuale speciale, care modifica, completează sau anulează prevederile condiţiilor generale de contractare şi care fac parte integrantă din documentele licitaţiei şi din contract.
    Persoana juridică achizitoare va elabora, pe propria răspundere şi în funcţie de necesitaţi, condiţiile speciale de contractare, prin trimiterea la articolele din condiţiile generale de contractare.


    MODELUL Nr. 36 - ANUNŢ DE LICITAŢIE CU/FĂRĂ PRESELECŢIE

    1. Persoana juridică achizitoare ..........................................
                                     (denumirea, adresa, telefon, fax)
    2. Obiectivul licitaţiei ..................................................
                           (denumirea sintetică a obiectivului supus licitaţiei)
    3. Termenul limita de depunere a documentelor de preselecţie/de participare
    la licitaţie este:
    ...........................................................................
    (data şi ora până la care se pot depune, precum şi locul)
    4. Documentele de preselecţie/licitaţie:
    ...........................................................................
    (preţ de procurare, moneda de cumpărare, data şi adresa de unde se pot
    ........................ .
     procura)


    MODELUL Nr. 37 - INVITAŢIE DE PARTICIPARE LA LICITAŢIA PUBLICA RESTRÂNSĂ
    PERSOANA JURIDICĂ ACHIZITOARE
    ..........................
         (denumirea)

             Către
                ...................................................
                (denumirea şi adresa contractantului/ofertantului)

    Vă invităm să participati la licitaţia execuţiei obiectivului ..............
    şi să comunicăm următoarele informaţii:
    1. Organizatorul licitaţiei ...............................................
                                  (denumirea, adresa, telefon, telefax)
    2. Documentele de organizare a licitaţie se pot procura de la .............
    ...........................................................................
    (adresa şi data de unde se pot cumpăra, preţul şi moneda de cumpărare etc.)
    3. Termenul limita de depunere a ofertelor ................................
                                                (adresa locului de depunere,
    ..........................................................................
     data şi ora limita până la care se pot depune ofertele)
    4. Deschiderea licitaţiei publice .........................................
                                      (data, ora şi locul deschiderii ofertelor)


    Data transmiterii
    ....................

              CONDUCEREA PERSOANEI JURIDICE ACHIZITOARE
                      .......................
                       (semnătura autorizată)
                               L.S.


    PRECIZĂRI:
    Invitaţia se va transmite în scris, cu confirmare de primire.


    MODELUL Nr. 38 - CERTIFICAT DE LA OFICIUL REGISTRULUI COMERŢULUI
    Camera de comerţ şi industrie
    a judeţului ...............
    Oficiul registrului comerţului
    Nr. .......... din .............

                 CERTIFICAT CONSTATATOR
privind înmatricularea la Oficiul registrului comerţului şi informaţii privind bonitarea agentului economic

    În conformitate cu prevederile Legii nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicată în anul 1998,
    noi, oficiul registrului comerţului de pe lângă Camera de comerţ şi industrie a judeţului ................
    1. Certificam prin prezenta ca agentul economic ......(denumirea şi adresa solicitantului)......... este înmatriculat în registrul comerţului sub nr. ......, cu un capital social de ....... mii lei şi are următorul obiect de activitate din domeniul construcţiilor ......(extras din statut).......... .
    2. până la data de ......, la dosarul societăţii comerciale nu s-au operat cereri de înscrieri de menţiuni, conform art. 21 din Legea nr. 26/1990, republicată, referitoare la hotărârea de condamnare a agentului economic pentru fapte penale, punerea sub stare de interdicţie, instituirea curatelei, declararea stării de faliment, dacă a cedat contractul în favoarea altei persoane juridice, dacă are hotărâri judecătoreşti definitive în defavoarea sa privind litigii contractuale ori rezilieri de contracte.


                  DIRECTOR,
           ........................
            (semnătura autorizată)
                     L.S.

                                 -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016