Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 12 aprilie 2023  privind constituirea, funcţionarea, evaluarea şi acreditarea entităţilor din infrastructura de inovare şi transfer tehnologic, precum şi modalitatea de susţinere a acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 12 aprilie 2023 privind constituirea, funcţionarea, evaluarea şi acreditarea entităţilor din infrastructura de inovare şi transfer tehnologic, precum şi modalitatea de susţinere a acestora

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 341 din 24 aprilie 2023
──────────
    Aprobate prin HOTĂRÂREA nr. 346 din 12 aprilie 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 341 din 24 aprilie 2023.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezentele norme metodologice, denumite în continuare norme, reglementează cadrul general privind constituirea, funcţionarea, evaluarea şi acreditarea entităţilor din infrastructura de inovare şi transfer tehnologic, precum şi modalitatea de susţinere a acestora.

    ART. 2
    (1) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare exercită atribuţii de stimulare a inovării, transferului tehnologic şi valorificării rezultatelor activităţii de cercetare-dezvoltare în mediul socioeconomic, prin crearea şi dezvoltarea infrastructurii de inovare şi transfer tehnologic, denumită în continuare infrastructura ReNITT.
    (2) Infrastructura ReNITT contribuie la:
    a) susţinerea parteneriatului public-privat pentru realizarea unor proiecte de inovare şi valorificare a rezultatelor activităţii de cercetare-dezvoltare;
    b) stimularea transferului tehnologic;
    c) creşterea gradului de inovare şi a competitivităţii operatorilor economici;
    d) creşterea capacităţii de generare a produselor şi serviciilor inovative;
    e) crearea de noi locuri de muncă;
    f) dezvoltarea economică durabilă şi sustenabilă.


    ART. 3
    (1) Infrastructura ReNITT cuprinde următoarele tipuri de entităţi de inovare şi transfer tehnologic acreditate, denumite în continuare entităţi:
    a) centru de transfer tehnologic;
    b) centru de informare tehnologică;
    c) centru incubator tehnologic şi de afaceri;
    d) oficiu de legătură cu cercetarea.

    (2) Entităţile prevăzute la alin. (1) se înregistrează în Registrul infrastructurii ReNITT, administrat de direcţia de specialitate din cadrul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare.
    (3) Registrul infrastructurii ReNITT se publică pe site-ul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare.

    ART. 4
    Acreditarea, acordarea titlului de entitate a infrastructurii ReNITT şi monitorizarea entităţilor prin misiuni de verificare se realizează de către autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare în baza prezentelor norme şi a normelor metodologice aprobate prin ordin al conducătorului autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare, la propunerea direcţiei de specialitate, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. 5
    (1) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare exercită, prin direcţia de specialitate, următoarele atribuţii cu privire la entităţile de inovare şi transfer tehnologic:
    a) verificarea îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate generale şi specifice;
    b) analiza şi evaluarea documentelor depuse de solicitanţi în vederea acreditării, în baza criteriilor de evaluare, pe tipuri de entităţi;
    c) monitorizarea activităţii entităţilor infrastructurii ReNITT;
    d) elaborarea şi actualizarea Registrului infrastructurii ReNITT;
    e) elaborarea de analize, rapoarte şi statistici privind activitatea entităţilor infrastructurii ReNITT.

    (2) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare poate contracta servicii de asistenţă şi consultanţă specializate pentru realizarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1).

    ART. 6
    Definiţiile unor termeni şi expresii din cuprinsul prezentelor norme sunt prevăzute în anexa nr. 1.

    CAP. II
    Constituirea entităţilor infrastructurii ReNITT
    ART. 7
    Categoriile de persoane juridice, denumite în continuare solicitanţi, care pot depune cererea pentru acreditarea unei entităţi sunt:
    a) institute naţionale de cercetare-dezvoltare;
    b) instituţii de învăţământ superior de stat sau particular acreditate;
    c) institute şi staţiuni de cercetare-dezvoltare ale Academiei Române sau ale academiilor de ramură;
    d) societăţi care au ca principal obiect de activitate cercetarea-dezvoltarea;
    e) societăţi care au în obiectul de activitate şi cercetarea-dezvoltarea;
    f) organizaţii neguvernamentale, fără scop patrimonial, care au ca obiect de activitate şi cercetarea-dezvoltarea;
    g) camere de comerţ şi industrie;
    h) institute sau centre de cercetare-dezvoltare fără scop patrimonial, recunoscute ca fiind de utilitate publică;
    i) alte institute, centre sau staţiuni de cercetare-dezvoltare organizate ca persoane juridice de drept privat, fără scop patrimonial.


    ART. 8
    (1) Solicitanţii pot depune cerere de acreditare pentru un singur tip de entitate, astfel cum sunt prevăzute la art. 3 alin. (1), după cum urmează:
    a) solicitanţii prevăzuţi la art. 7 lit. a)-c), d), h) şi i), pentru centru de transfer tehnologic sau pentru centru de informare tehnologică;
    b) solicitanţii prevăzuţi la art. 7 lit. a)-c), pentru centru incubator tehnologic şi de afaceri;
    c) solicitanţii prevăzuţi la art. 7 lit. e), pentru oficiu de legătură cu cercetarea;
    d) solicitanţii prevăzuţi la art. 7 lit. f) şi g), pentru centru de informare tehnologică.

    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), solicitanţii prevăzuţi la art. 7 lit. a) şi b) pot solicita acreditarea pentru două tipuri de entităţi, respectiv un centru de informare tehnologică sau un centru de transfer tehnologic şi un centru incubator tehnologic şi de afaceri.

    ART. 9
    (1) Entitatea infrastructurii ReNITT se organizează în cadrul categoriilor de solicitanţi prevăzuţi la art. 7, ca structură distinctă, fără personalitate juridică, la nivel de compartiment sau direcţie, subordonată ierarhic primului nivel de conducere din structura organizatorică a solicitantului.
    (2) Entitatea infrastructurii ReNITT este condusă de un şef de compartiment sau director şi are un număr minim de 4 posturi prevăzute în structura organizatorică proprie, aprobată la nivelul solicitantului.
    (3) Entitatea infrastructurii ReNITT are atribuţii specifice domeniului inovării şi transferului tehnologic, stabilite în baza regulamentului de organizare şi funcţionare propriu, aprobat la nivelul solicitantului şi actualizat ori de câte ori este necesar.
    (4) Entitatea infrastructurii ReNITT funcţionează pe principiul gestiunii economice şi înregistrează distinct activitatea în evidenţa contabilă a solicitantului.

    CAP. III
    Acreditarea şi acordarea titlului de entitate a infrastructurii ReNITT
    SECŢIUNEA 1
    Condiţii generale
    ART. 10
    (1) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare acordă acreditarea şi titlul de entitate a infrastructurii ReNITT, la cerere, pe baza documentaţiei depuse de solicitant, în conformitate cu prevederile art. 4, prin ordin al conducătorului autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare.
    (2) Acreditarea şi acordarea titlului de entitate a infrastructurii ReNITT se aprobă pentru o perioadă de 5 ani, pe tip de entitate.
    (3) Actul administrativ de acreditare şi acordare a titlului de entitate a infrastructurii ReNITT cuprinde cel puţin următoarele elemente:
    a) denumirea solicitantului;
    b) codul de înregistrare fiscală;
    c) denumirea entităţii;
    d) tipul de entitate;
    e) sediul entităţii;
    f) termenul de la care începe acreditarea;
    g) domeniile de activitate pentru care se acordă acreditarea.

    (4) În baza actului administrativ prevăzut la alin. (3) se emite certificatul de acreditare şi acordare a titlului de entitate a infrastructurii ReNITT.

    ART. 11
    (1) Solicitantul poate depune cerere de acreditare pentru domenii de activitate corespunzătoare domeniilor de specializare inteligentă stabilite prin strategia naţională din domeniile cercetării, dezvoltării şi inovării, elaborată de autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare şi aprobată prin hotărâre a Guvernului.
    (2) Categoriile de servicii specifice sunt stabilite conform art. 27, în funcţie de tipul de entitate de inovare şi transfer tehnologic.
    (3) Entităţile care au obţinut acreditarea au obligaţia să utilizeze sintagma „entitate a infrastructurii ReNITT“.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Condiţii de eligibilitate generale şi specifice
    ART. 12
    (1) Solicitantul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate generale:
    a) să se încadreze în una dintre categoriile de persoane juridice prevăzute la art. 7;
    b) să solicite acreditarea pe tip de entitate şi formă de organizare, în conformitate cu prevederile art. 8 şi art. 9 alin. (1);
    c) să aibă numărul minim de posturi prevăzute în structura organizatorică, în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2);
    d) să nu fie în procedură de dizolvare, lichidare, reorganizare judiciară sau faliment;
    e) să nu fie în incapacitate de plată;
    f) să nu aibă poprire pe veniturile şi disponibilităţile băneşti;
    g) să nu fi încălcat prevederile altui contract de finanţare încheiat anterior cu autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare sau cu o altă autoritate contractantă;
    h) să nu se fi aflat în situaţia de retragere a acreditării în ultimii doi ani, conform prevederilor art. 22 alin. (1);
    i) să constituie entitatea pentru care solicită acreditarea cu minimum 6 luni înaintea depunerii cererii pentru acreditare;
    j) să solicite acreditarea pentru maximum trei domenii de activitate, în condiţiile art. 11 alin. (1);
    k) să depună documentele prevăzute la art. 13 alin. (1).

    (2) Solicitantul trebuie să îndeplinească cumulativ condiţiile de eligibilitate specifice pe tip de entitate, conform alin. (3)-(6).
    (3) Pentru acreditarea unui centru de transfer tehnologic, solicitantul trebuie:
    a) să facă dovada încheierii a minimum 2 contracte de transfer tehnologic;
    b) să facă dovada stabilirii valorii de pornire a negocierii pentru minimum 5 rezultate ale activităţii de cercetare-dezvoltare cu potenţial de valorificare.

    (4) Pentru acreditarea unui centru de informare tehnologică, solicitantul trebuie:
    a) să facă dovada încheierii a minimum 5 contracte/acorduri pentru formare profesională în domeniul inovării şi transferului tehnologic şi/sau acorduri de asistenţă şi consultanţă pentru inovare şi transfer tehnologic;
    b) să facă dovada organizării şi participării la minimum 7 evenimente de brokeraj şi/sau târguri şi expoziţii.

    (5) Pentru acreditarea unui centru incubator tehnologic şi de afaceri, solicitantul trebuie:
    a) să facă dovada existenţei a minimum 5 rezidenţi incubaţi;
    b) să facă dovada încheierii a minimum 3 contracte/acorduri de asistenţă în afaceri pentru inovare şi transfer tehnologic şi/sau instruire şi formare antreprenorială bazată pe inovare.

    (6) Pentru acreditarea unui oficiu de legătură cu cercetarea, solicitantul trebuie:
    a) să facă dovada a minimum 10 cereri/oferte de tehnologie, de afaceri şi/sau de cercetare;
    b) să facă dovada încheierii a minimum 3 parteneriate pentru stabilirea legăturii între operatorii economici şi furnizorii rezultatelor activităţii de cercetare-dezvoltare.

    (7) Condiţiile de eligibilitate prevăzute la alin. (2) fac referire atât la activitatea desfăşurată de către entitatea constituită de către solicitant cu minimum 6 luni înaintea depunerii cererii, cât şi la activitatea desfăşurată de către solicitant în ultimele 24 de luni anterior datei de depunere a cererii de acreditare.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Documente necesare pentru acreditare
    ART. 13
    (1) Pentru acreditarea unei entităţi solicitantul depune următoarele documente:
    a) cererea pentru acreditare şi acordare a titlului de entitate a infrastructurii ReNITT, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2;
    b) fişa de prezentare a entităţii, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3;
    c) actul prin care s-a aprobat constituirea în cadrul solicitantului a entităţii de inovare şi transfer tehnologic, corespunzător formei de organizare prevăzute la art. 9 alin. (1);
    d) certificatul constatator eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, valabil la data depunerii documentaţiei, sau extras din registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, după caz;
    e) consimţământul expres pentru solicitarea de către autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare a certificatului de înregistrare fiscală de la organul competent;
    f) regulamentul de organizare şi funcţionare al entităţii de inovare şi transfer tehnologic, aprobat la nivelul solicitantului;
    g) actul privind alocarea spaţiului în care funcţionează entitatea de inovare şi transfer tehnologic, aprobat la nivelul solicitantului, pentru o perioadă de 5 ani;
    h) documentele care atestă dreptul de proprietate/administrare/ folosinţă/alt drept real al solicitantului asupra bunurilor imobile alocate entităţii de inovare şi transfer tehnologic pentru desfăşurarea activităţii, pe perioada de acreditare;
    i) organigrama;
    j) organigrama entităţii de inovare şi transfer tehnologic, aprobată la nivelul solicitantului;
    k) actul de numire a şefului de compartiment sau a directorului entităţii de inovare şi transfer tehnologic, aprobat la nivelul solicitantului;
    l) fişele de post ale personalului entităţii de inovare şi transfer tehnologic;
    m) declaraţia pe propria răspundere a reprezentantului legal privind neîncadrarea solicitantului în situaţiile prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. d)-h);
    n) planul de afaceri al entităţii de inovare şi transfer tehnologic pentru 5 ani, aprobat la nivelul solicitantului;
    o) protocoale/acorduri de parteneriat încheiate în scopul îndeplinirii obiectivelor specifice inovării şi transferului tehnologic;
    p) acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal;
    q) opisul documentelor.

    (2) Solicitantul transmite autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare documentele prevăzute la alin. (1) prin mijloace electronice, cu semnătură electronică calificată.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Procesul de evaluare în vederea acreditării
    ART. 14
    Procesul de evaluare în vederea acreditării unei entităţi se realizează la nivelul direcţiei de specialitate din cadrul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare şi cuprinde următoarele etape:
    a) etapa I - verificarea îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate generale şi specifice;
    b) etapa a II-a - analiza şi evaluarea documentelor prevăzute la art. 13 alin. (1), în baza criteriilor de evaluare.


    ART. 15
    (1) Verificarea condiţiilor de eligibilitate generale şi specifice se realizează în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii.
    (2) În cazul în care se constată lipsa unor documente, autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare informează în scris solicitantul cu privire la necesitatea transmiterii acestora, cu respectarea termenului prevăzut la alin. (1).
    (3) Solicitantul are obligaţia să transmită documentele solicitate în temeiul alin. (2), în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data primirii informării.
    (4) În cazul în care solicitantul nu transmite toate documentele solicitate în termenul prevăzut la alin. (3) sau nu îndeplineşte condiţiile de eligibilitate generale şi specifice, cererea de acreditare se respinge, iar direcţia de specialitate din cadrul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare transmite solicitantului o informare scrisă în acest sens.

    ART. 16
    (1) Analiza şi evaluarea documentelor prevăzute la art. 13 alin. (1), în baza criteriilor de evaluare prevăzute în anexa nr. 4, se realizează în termen de maximum 60 de zile calendaristice de la data finalizării verificării condiţiilor de eligibilitate generale şi specifice, în conformitate cu art. 15 alin. (1).
    (2) Pentru fiecare criteriu de evaluare se stabileşte gradul de îndeplinire şi se acordă punctajul corespunzător, după cum urmează:
    a) 2 puncte pentru criteriu îndeplinit;
    b) 1 punct pentru criteriu parţial îndeplinit;
    c) 0 puncte pentru criteriu neîndeplinit.

    (3) Punctajul total necesar pentru acreditarea entităţii este de minimum 21 de puncte.
    (4) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare poate solicita, în scris, documente suplimentare cu privire la aspecte precum: activitatea solicitantului în domeniul inovării şi transferului tehnologic, expertiza personalului, portofoliul de rezultate şi resursele alocate, cu acordarea unui termen de răspuns de minimum 5 zile lucrătoare.
    (5) Solicitantul are obligaţia de a răspunde în termenul stabilit de autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare.
    (6) În cazul în care solicitantul nu transmite documentele solicitate în baza alin. (4), nu respectă termenul stabilit sau nu întruneşte punctajul minim necesar, cererea de acreditare se respinge, iar direcţia de specialitate din cadrul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare transmite solicitantului o informare scrisă în acest sens.
    (7) În cazul în care solicitantul întruneşte punctajul minim necesar, autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare emite actul administrativ de acreditare şi acordare a titlului de entitate a infrastructurii ReNITT, cu respectarea prevederilor art. 10 alin. (2) şi (3).

    ART. 17
    (1) Solicitantul poate depune contestaţie, în scris, în termen de 5 zile lucrătoare de la data informării cu privire la respingerea cererii de acreditare.
    (2) Contestaţiile pot avea ca obiect exclusiv vicii de procedură în procesul de evaluare.
    (3) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare analizează şi soluţionează contestaţia şi transmite solicitantului răspunsul în scris, în termen de 10 zile lucrătoare de la data înregistrării contestaţiei.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Monitorizarea entităţilor infrastructurii ReNITT
    ART. 18
    (1) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare monitorizează activitatea entităţilor infrastructurii ReNITT pe durata acreditării acestora, prin misiuni de verificare la sediu şi/sau verificare prin mijloace electronice, în conformitate cu normele metodologice aprobate prin ordin al conducătorului autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare, prevăzute la art. 4.
    (2) Prin normele metodologice aprobate prin ordin al conducătorului autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare, prevăzute la art. 4, se vor stabili responsabilităţile specifice şi modul de lucru cu privire la efectuarea misiunii de verificare.
    (3) În ultimele 4 luni ale perioadei de acreditare, autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare efectuează în mod obligatoriu o misiune de verificare a activităţii entităţii la sediu şi/sau prin mijloace electronice.
    (4) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare informează entitatea din infrastructura ReNITT cu privire la misiunea de verificare la sediu şi/sau prin mijloace electronice, cu minimum 15 zile lucrătoare înainte de efectuarea acesteia.
    (5) Entitatea are obligaţia să răspundă solicitărilor pe toată durata misiunii de verificare.
    (6) Cheltuielile de deplasare şi cazare pentru reprezentanţii autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare care efectuează misiunea de verificare la sediul entităţii sunt suportate de solicitant pentru un număr de maximum 5 misiuni de verificare pe întreaga durată a perioadei de acreditare.

    ART. 19
    (1) În baza verificării efectuate este elaborat raportul de verificare, ce cuprinde, în principal, elemente cu privire la:
    a) îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate generale prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. c)-g);
    b) stadiul realizării obiectivelor specifice stabilite pe termen scurt şi mediu;
    c) rezultatele obţinute în baza activităţii desfăşurate şi a serviciilor specifice prestate;
    d) indicatorii de monitorizare a nivelului de performanţă;
    e) măsuri corective, după caz.

    (2) Raportul de verificare conţine următoarele concluzii, după caz:
    a) constatarea îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate generale şi a nivelului de performanţă asumat;
    b) constatarea îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate generale şi a nivelului de performanţă asumat, precum şi constatarea încetării perioadei de acreditare şi a valabilităţii titlului de entitate a infrastructurii ReNITT conform actului administrativ emis de conducătorul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare;
    c) constatarea neîndeplinirii condiţiilor de eligibilitate generale, a nivelului de performanţă asumat şi a măsurilor corective stabilite, cu propunerea de retragere a acreditării şi a titlului de entitate a infrastructurii ReNITT;
    d) constatarea îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate generale şi a nivelului de performanţă asumat, cu propunerea de prelungire a perioadei de acreditare şi a valabilităţii titlului de entitate a infrastructurii ReNITT.

    (3) Raportul de verificare se comunică entităţii infrastructurii ReNITT în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data efectuării verificării.

    ART. 20
    (1) Entitatea infrastructurii ReNITT are obligaţia să depună un raport anual de activitate, aprobat la nivelul solicitantului.
    (2) Raportul anual de activitate se transmite direcţiei de specialitate din cadrul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare, după cum urmează:
    a) până la data de 20 februarie a anului următor celui pentru care se realizează raportarea;
    b) cu cel puţin 4 luni înainte de încetarea perioadei de acreditare şi a valabilităţii titlului de entitate a infrastructurii ReNITT, pentru entităţile care solicită prelungirea perioadei de acreditare.

    (3) În cazul în care entitatea infrastructurii ReNITT nu depune raportul anual de activitate în termenul prevăzut la alin. (2), acesta se poate prelungi cu maximum 30 de zile calendaristice, la cerere, cu acordul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare.
    (4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. a), pentru situaţii obiective şi temeinic justificate, raportul anual de activitate se poate depune până la data de 31 mai a anului următor celui pentru care se realizează raportarea, cu acordul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare.

    ART. 21
    Entitatea infrastructurii ReNITT are obligaţia să informeze autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare în legătură cu modificările privind spaţiul alocat, structura organizatorică, resursa umană, precum şi apariţia uneia dintre situaţiile prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. d)-g), în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data apariţiei modificărilor.

    SECŢIUNEA a 6-a
    Retragerea acreditării entităţii infrastructurii ReNITT
    ART. 22
    (1) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare retrage acreditarea şi titlul de entitate a infrastructurii ReNITT prin ordin al conducătorului autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare, în următoarele situaţii:
    a) solicitantul se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. d)-g);
    b) entitatea infrastructurii ReNITT nu şi-a îndeplinit obligaţia de a depune raportul anual de activitate în condiţiile prevăzute la art. 20;
    c) prin raportul de verificare se propune retragerea acreditării şi a titlului de entitate a infrastructurii ReNITT în conformitate cu prevederile art. 19 alin. (2) lit. c);
    d) entitatea infrastructurii ReNITT se desfiinţează de către solicitant.

    (2) Retragerea acreditării şi a titlului de entitate din infrastructura ReNITT atrage radierea entităţii din Registrul infrastructurii ReNITT.

    SECŢIUNEA a 7-a
    Prelungirea perioadei de acreditare şi a valabilităţii titlului de entitate a infrastructurii ReNITT
    ART. 23
    Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare poate prelungi perioada de acreditare şi valabilitatea titlului de entitate a infrastructurii ReNITT, la cerere, pentru o perioadă de 5 ani, pentru aceleaşi domenii pentru care s-a acordat acreditarea, prin ordin al conducătorului autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare.

    ART. 24
    Perioada de acreditare şi valabilitatea titlului de entitate a infrastructurii ReNITT se prelungesc în cazul îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:
    a) solicitantul depune cererea de prelungire a acreditării şi a valabilităţii titlului de entitate a infrastructurii ReNITT, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 5, cu cel puţin 4 luni înainte de data la care încetează perioada de acreditare;
    b) cererea prevăzută la lit. a) este însoţită de documentele prevăzute la art. 25 alin. (1);
    c) autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare efectuează verificarea conform prevederilor art. 18 alin. (3);
    d) prin raportul de verificare se propune prelungirea perioadei de acreditare în conformitate cu prevederile art. 19 alin. (2) lit. d).


    ART. 25
    (1) Pentru prelungirea perioadei de acreditare şi a valabilităţii titlului de entitate a infrastructurii ReNITT, solicitantul depune următoarele documente:
    a) planul de afaceri pentru o perioadă de 5 ani, aprobat la nivelul solicitantului;
    b) raportul de activitate pentru anul în curs, în condiţiile art. 20 alin. (2) lit. b);
    c) actul de alocare a spaţiului în care funcţionează entitatea pentru o perioadă de 5 ani, aprobat la nivelul solicitantului;
    d) actul de numire a şefului de compartiment sau a directorului entităţii, aprobat la nivelul solicitantului.

    (2) Solicitantul transmite autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare documentele prevăzute la alin. (1) prin mijloace electronice, cu semnătură electronică calificată.

    ART. 26
    Solicitanţii care nu se încadrează în prevederile art. 24 parcurg toate etapele procesului de evaluare în vederea acreditării, în condiţiile prevăzute la art. 14.

    CAP. IV
    Categorii de servicii specifice entităţilor infrastructurii ReNITT
    ART. 27
    (1) Serviciile specializate prestate de entităţile de tip centru de transfer tehnologic pentru care se acordă acreditarea sunt următoarele:
    a) transfer tehnologic în scopul introducerii în circuitul economic a rezultatelor activităţii de cercetare-dezvoltare;
    b) audit tehnologic;
    c) asistenţă şi consultanţă pentru protejarea şi valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală;
    d) asistenţă şi consultanţă pentru inovare şi transfer tehnologic;
    e) asistenţă şi consultanţă pentru implementarea sistemului de management al inovării;
    f) asistenţă şi consultanţă pentru accesarea şi obţinerea facilităţilor fiscale în domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării;
    g) asistenţă şi consultanţă pentru evaluarea rezultatelor activităţilor de cercetare, dezvoltare şi inovare în vederea înregistrării în contabilitate şi stabilirea valorii pentru începerea negocierii;
    h) asistenţă pentru digitalizare.

    (2) Serviciile specializate prestate de entităţile de tip centru de informare tehnologică pentru care se acordă acreditarea sunt următoarele:
    a) informare tehnologică;
    b) veghe tehnologică, prognoză tehnologică;
    c) asistenţă şi consultanţă pentru inovare şi transfer tehnologic;
    d) asistenţă şi consultanţă pentru protejarea şi valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv prediagnoză;
    e) instruire antreprenorială şi formare profesională în domeniul inovării şi transferului tehnologic;
    f) certificarea şi evaluarea sistemului de management al inovării;
    g) servicii de diseminare şi promovare pentru cerere/ofertă de tehnologie, de afaceri şi/sau de cercetare;
    h) facilitare de parteneriate, organizare şi participare la evenimente de brokeraj, târguri şi expoziţii;
    i) asistenţă şi consultanţă pentru accesarea surselor de finanţare şi atragerea de investiţii din mediul privat;
    j) asistenţă pentru digitalizare.

    (3) Serviciile specializate prestate de entităţile de tip centru incubator tehnologic şi de afaceri pentru care se acordă acreditarea sunt următoarele:
    a) acces la infrastructura de comunicare, reţele şi platforme;
    b) acces la spaţii de birou şi de producţie, utilaje de microproducţie, infrastructură de cercetare;
    c) asistenţă şi consultanţă pentru inovare şi transfer tehnologic;
    d) asistenţă şi consultanţă pentru realizarea de modele experimentale şi prototipuri;
    e) identificarea partenerilor din mediul economic şi de cercetare;
    f) asigurarea accesului la baze de date specializate;
    g) instruire antreprenorială în domeniul inovării şi transferului tehnologic;
    h) asistenţă pentru digitalizare.

    (4) Serviciile specializate prestate de entităţile infrastructurii ReNITT de tip oficiu de legătură cu cercetarea pentru care se acordă acreditarea sunt următoarele:
    a) identificarea serviciilor de cercetare-dezvoltare şi tehnologiilor necesare operatorului economic;
    b) identificarea infrastructurilor de cercetare-dezvoltare accesibile operatorului economic;
    c) servicii de promovare pentru cerere/ofertă de tehnologie, de afaceri şi/sau de cercetare;
    d) asistenţă şi consultanţă pentru protejarea şi valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală;
    e) informare cu privire la cadrul reglementat la nivel naţional şi european specific domeniului cercetării, dezvoltării, inovării şi transferului tehnologic;
    f) asistenţă şi consultanţă pentru inovare şi transfer tehnologic;
    g) asistenţă pentru digitalizare.


    CAP. V
    Susţinerea şi finanţarea dezvoltării entităţilor infrastructurii ReNITT
    ART. 28
    (1) Autorităţile administraţiei publice locale pot sprijini solicitanţii în vederea constituirii entităţilor de inovare şi transfer tehnologic.
    (2) Susţinerea şi finanţarea dezvoltării entităţilor infrastructurii ReNITT la nivel naţional, regional şi local se realizează din fondurile alocate administraţiei publice centrale şi locale în cadrul unor programe regionale, naţionale şi internaţionale, cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat.

    ART. 29
    Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare susţine logistic şi financiar, în sistem de cofinanţare, entităţile infrastructurii ReNITT, prin instrumente specifice, în conformitate cu strategia naţională din domeniile cercetării, dezvoltării şi inovării, elaborată de autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare şi aprobată prin hotărâre a Guvernului.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale
    ART. 30
    Entităţile de inovare şi transfer tehnologic acreditate în baza prezentelor norme sunt recunoscute ca „organizaţii de cercetare şi diseminare a cunoştinţelor“, în sensul prevederilor Regulamentului (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă în aplicarea articolelor 107 şi 108 din tratat.

    ART. 31
    Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezentele norme.

    ANEXA 1

    la normele metodologice
    DEFINIŢIILE
    unor termeni şi expresii din cuprinsul normelor metodologice
    1. Acreditare - procedura prin care autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare certifică faptul că o entitate din infrastructura ReNITT are competenţa de a presta servicii specifice, pe tip de entitate
    2. Centru de transfer tehnologic - entitate din infrastructura ReNITT cu rol în stimularea inovării şi realizarea transferului tehnologic în scopul introducerii în circuitul economic a rezultatelor activităţii de cercetare-dezvoltare
    3. Centru de informare tehnologică - entitate din infrastructura ReNITT cu rol în promovarea şi diseminarea rezultatelor activităţii de cercetare-dezvoltare, în scopul stimulării valorificării rezultatelor şi dezvoltării competenţelor şi expertizei în domeniul inovării şi transferului tehnologic
    4. Centru incubator tehnologic şi de afaceri - entitate din infrastructura ReNITT a cărei activitate este orientată în principal către sprijinirea dezvoltării întreprinderilor inovatoare în vederea realizării de produse şi servicii noi sau semnificativ îmbunătăţite şi stimularea gradului de inovare a firmelor incubate
    5. Contract de transfer tehnologic - formă de cooperare economică în baza unui acord sau contract care, într-o accepţiune largă, cuprinde transferul de mijloace tehnice, procedee şi cunoştinţe de specialitate care poate avea ca obiect o gamă largă de bunuri corporale si necorporale; în funcţie de natura juridică, pot exista contract de licenţă, contract de cesiune, transfer de know-how, acord de asistenţă tehnică şi altele asemenea
    6. Infrastructura ReNITT - ansamblul entităţilor de inovare şi transfer tehnologic acreditate şi monitorizate de către autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare conform normelor metodologice.
    7. Oficiu de legătură cu cercetarea - entitate din infrastructura ReNITT cu rol în iniţierea şi dezvoltarea relaţiilor şi parteneriatelor dintre operatorii economici şi furnizorii rezultatelor activităţii de cercetare-dezvoltare, în scopul stimulării inovării şi transferului tehnologic

    ANEXA 2

    la normele metodologice




    Cerere de acreditare şi acordare a titlului de
    entitate a infrastructurii ReNITT
    - model-cadru -

┌────────────────────┬─────────────────┐
│MINISTERUL │ │
│CERCETĂRII, INOVĂRII│SOLICITANT │
│ŞI DIGITALIZĂRII │ │
├────────────────────┼─────────────────┤
│Nr. │Nr. │
│.................. │.............. │
│/...................│/................│
└────────────────────┴─────────────────┘

    CERERE
    pentru acreditarea şi acordarea titlului de entitate a
    infrastructurii de inovare şi transfer tehnologic - ReNITT
    I. Datele de identificare ale persoanei juridice solicitante
    Denumirea ..............................
    Adresa sediului social ....................
    Localitatea ................., cod poştal ............
    Telefon/Fax .........., e-mail .....................
    Prin prezenta solicităm acreditarea şi acordarea titlului de entitate a infrastructurii de inovare şi transfer tehnologic - ReNITT pentru entitatea identificată la secţiunea II.

    II. Datele de identificare ale entităţii de inovare şi transfer tehnologic
    Denumirea ....................
    Persoană de contact: director entitate (nume şi prenume) ......................
    Telefon/Fax .........., e-mail ......................

    III. La prezenta cerere anexăm documentele prevăzute la art. 13 alin. (1) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 346/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind constituirea, funcţionarea, evaluarea şi acreditarea entităţilor din infrastructura de inovare şi transfer tehnologic, precum şi modalitatea de susţinere a acestora.
    Numele şi prenumele reprezentantului legal al solicitantului: .............
    Funcţia .............................
    Semnătura ....................
    Data ..................

    ANEXA 3

    la normele metodologice




    FIŞA DE PREZENTARE
    - model-cadru -
    1. Informaţii despre persoana juridică solicitantă
    1.1. Date de identificare

┌────────────┬─────────────────────────┐
│Denumire │ │
├────────────┼─────────────────────────┤
│Denumire │ │
│abreviată │ │
├────────────┼─────────────────────────┤
│Formă de │ │
│organizare │ │
├────────────┼─────────────────────────┤
│Act de │ │
│constituire │ │
├────────────┼─────────────────────────┤
│An de │ │
│înfiinţare/ │ │
│Înregistrare│ │
│şi număr de │ │
│înregistrare│ │
├────────────┼─────────────────────────┤
│Formă de │ │
│proprietate │ │
├────────────┼─────────────────────────┤
│Cod unic de │ │
│înregistrare│ │
│fiscală │ │
├────────────┼────────────┬────────────┤
│ │Localitatea:│Strada: │
│Sediu social├────────────┼────┬───────┤
│ │Judeţ/ │Nr.:│Cod: │
│ │Sector: │ │ │
├────────────┼────────────┼────┴───────┤
│Reprezentant│Nume: │Prenume: │
│legal: ├────────────┼────┬───────┤
│ │Telefon: │Fax:│E-mail:│
└────────────┴────────────┴────┴───────┘


    1.2. Date economico-financiare

┌────────────────────┬──────────┬──────────┐
│Indicatori │N - 2 │N - 1 │
│economico-financiari│(realizat)│(realizat)│
│din bilanţul │lei │lei │
│contabil │ │ │
├────────────────────┼──────────┼──────────┤
│1. Venituri totale │ │ │
│2. Venituri din │ │ │
│activitate de │ │ │
│cercetare-dezvoltare│ │ │
│(CD) │ │ │
│3. Cheltuieli cu │ │ │
│activitate de CD │ │ │
│4. Profit net/ │ │ │
│Excedent │ │ │
└────────────────────┴──────────┴──────────┘

    N - anul în care se solicită acreditarea entităţii de inovare şi transfer tehnologic

    1.3. Activitate conform cod CAEN

┌─────────────────────────────────────┬┐
│Cod CAEN activitatea principală ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cod CAEN activitate de ││
│cercetare-dezvoltare ││
└─────────────────────────────────────┴┘


┌────────────────────┬──────────┬─────────┐
│Activitate de │Principală│Secundară│
│cercetare-dezvoltare│ │ │
└────────────────────┴──────────┴─────────┘


    1.4. Proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) implementate/în curs de implementare
    Se vor menţiona detalii cu privire la parteneri, perioadă, buget, scurtă descriere, rezultate transferate şi/sau transferabile, pentru maximum 5 proiecte.


    2. Informaţii despre entitatea de inovare şi transfer tehnologic
    2.1. Date de identificare

┌────────────────────┬─────────────────┐
│Denumire │ │
├────────────────────┼─────────────────┤
│Denumire abreviată │ │
├────────────────────┼─────────────────┤
│Tip entitate │ │
├────────────────────┼─────────────────┤
│Act de constituire │ │
│(număr, dată, organ │ │
│emitent) │ │
├────────────────────┼─────────────────┤
│Act de atribuire a │ │
│sediului (număr, │ │
│dată, organ emitent)│ │
├────────────────────┼─────────────────┤
│Act de numire a │ │
│directorului (număr,│ │
│dată, organ emitent)│ │
├────────────────────┼────────┬────────┤
│ │Nume: │Prenume:│
│Director ├────────┼────────┤
│ │Telefon:│E-mail: │
└────────────────────┴────────┴────────┘


    2.2. Domeniile de activitate pentru care se solicită acreditarea (maximum 3 domenii)

┌───────────┬──────────────────────────┐
│ │Descrierea şi justificarea│
│ │domeniului de activitate │
│ │pentru care se solicită │
│ │acreditarea, cu încadrarea│
│ │în domeniile de │
│Denumire │specializare inteligentă │
│domeniu │şi în subdomeniile │
│1 ....... │aferente │
│ ├──────────────────────────┤
│ │Impactul activităţii │
│ │entităţii asupra │
│ │domeniului de activitate │
│ │pentru care se solicită │
│ │acreditarea │
├───────────┼──────────────────────────┤
│2 │ │
│.......... │ │
├───────────┼──────────────────────────┤
│3 │ │
│...........│ │
└───────────┴──────────────────────────┘


    2.3. Prezentarea obiectivelor stabilite şi a rezultatelor estimate
    2.3.1. Obiective

┌──────────────────────────────────────┐
│Obiective pe termen scurt şi mediu │
├──────────────────────────────────────┤
│1. │
├──────────────────────────────────────┤
│... │
├──────────────────────────────────────┤
│Obiective pe termen lung │
├──────────────────────────────────────┤
│1. │
├──────────────────────────────────────┤
│... │
└──────────────────────────────────────┘


    2.3.2. Rezultate

┌──────────────────────┬───────┬───────┐
│Rezultate estimate │Ipoteze│Riscuri│
│(cuantificabile) │ │ │
├──────────────────────┼───────┼───────┤
│1. │ │ │
├──────────────────────┼───────┼───────┤
│... │ │ │
└──────────────────────┴───────┴───────┘



    2.4. Prezentarea mediului socioeconomic şi a grupurilor-ţintă existente şi vizate
    2.4.1. Analiza sectoarelor economice vizate (cu prezentarea surselor relevante - rapoarte, baze de date, statistici etc.)
    2.4.2. Zona geografică acoperită (cu descrierea provocărilor şi oportunităţilor)
    2.4.3. Beneficiari existenţi şi potenţiali identificaţi pentru serviciile specializate furnizate

┌─────────┬────────────────────────────────────────────────┐
│ │Nr. total: , din care: │
│ ├──────┬────────────┬─────────────┬──────────────┤
│- │ │Instituţii │Întreprinderi│Întreprinderi │
│Existenţi│INCD │de │mari │mici şi │
│ │ │învăţământ │(IM) │mijlocii │
│ │ │superior │ │(IMM) │
├─────────┼──────┴───────┬────┴─────┬───────┴──────────────┤
│Denumire │Domeniu de │Localizare│Informaţii privind │
│ │activitate │ │persoana de contact │
├─────────┼──────────────┼──────────┼──────────────────────┤
│1. │ │ │ │
├─────────┼──────────────┼──────────┼──────────────────────┤
│... │ │ │ │
└─────────┴──────────────┴──────────┴──────────────────────┘


┌──────────┬───────────────────────────────────────────┐
│ │Nr. total: , din care: │
│ ├────┬──────────┬─────────────┬─────────────┤
│- │ │Instituţii│Întreprinderi│Întreprinderi│
│Potenţiali│INCD│de │mari │mici şi │
│ │ │învăţământ│(IM) │mijlocii │
│ │ │superior │ │(IMM) │
├──────────┼────┴──────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │Informaţii │
│Denumire │Domeniu de │Localizare │privind │
│ │activitate │ │persoana de │
│ │ │ │contact │
├──────────┼───────────────┼─────────────┼─────────────┤
│1. │ │ │ │
├──────────┼───────────────┼─────────────┼─────────────┤
│... │ │ │ │
└──────────┴───────────────┴─────────────┴─────────────┘



    2.5. Sistem relaţional
    Prezentarea relaţiilor de cooperare şi colaborare cu autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, clustere, reţele naţionale şi internaţionale, asociaţii profesionale, platforme/grupuri de lucru de dezbatere programe, politici, strategii şi altele asemenea

    2.6. Etapele de dezvoltare
    2.6.1. Definirea şi prezentarea etapelor de dezvoltare conform planului de afaceri
    2.6.2. Analiza SWOT

    2.7. Indicatori economico-financiari şi surse de finanţare

┌────────────────────┬──────────┬─────────┐
│Indicatori │N - 1 │N │
│economico-financiari│(realizat)│(estimat)│
│ │lei │lei │
├────────────────────┼──────────┼─────────┤
│1. Venituri totale │ │ │
│2. Cheltuieli totale│ │ │
│3. Cheltuieli de │ │ │
│investiţii │ │ │
│4. Cheltuieli de │ │ │
│personal │ │ │
└────────────────────┴──────────┴─────────┘

    N - anul în care se solicită acreditarea entităţii de inovare şi transfer tehnologic

    2.8. Servicii specializate pe tip de entitate
    Enumerarea serviciilor specializate prestate şi preconizate, în funcţie de tipul de entitate, cu prezentarea activităţilor

┌─────────────────┬────────────────────┐
│Servicii │Prezentarea │
│specializate │activităţilor │
│prestate │desfăşurate │
├─────────────────┼────────────────────┤
│1. │1. │
├─────────────────┼────────────────────┤
│... │... │
└─────────────────┴────────────────────┘


┌─────────────────┬────────────────────┐
│Servicii │Prezentarea │
│specializate │activităţilor │
│preconizate │preconizate │
├─────────────────┼────────────────────┤
│1. │1. │
├─────────────────┼────────────────────┤
│... │... │
└─────────────────┴────────────────────┘


    2.9. Capacitate financiară, logistică şi resursa umană alocată
    2.9.1. Surse de finanţare

┌─────────┬───────┬────────────────────┐
│ │ │Observaţii (Se │
│ │ │precizează │
│ │ │documentele - │
│ │ │proiecte în │
│Sursa de │Pondere│derulare, contracte,│
│finanţare│(%) │acorduri etc. - │
│ │ │care justifică │
│ │ │procentele estimate │
│ │ │pentru fiecare sursă│
│ │ │de finanţare.) │
├─────────┼───────┼────────────────────┤
│1. │ │- │
├─────────┼───────┤- │
│... │ │ │
├─────────┼───────┼────────────────────┤
│ │max. │ │
│ │100% │ │
└─────────┴───────┴────────────────────┘


    2.9.2. Spaţii alocate

┌────┬──────────┬──────────┬───────────┐
│Nr. │Denumirea │Suprafaţa │Destinaţia │
│crt.│ │(mp) │ │
├────┼──────────┼──────────┼───────────┤
│1 │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼───────────┤
│... │ │ │ │
└────┴──────────┴──────────┴───────────┘


    2.9.3. Echipamente şi infrastructură de comunicare

┌─────────┬────────────────────────────┐
│ │Descrierea │
│Denumirea│[grad de utilizare (%), │
│ │forma de proprietate etc.] │
├─────────┼────────────────────────────┤
│ │ │
├─────────┼────────────────────────────┤
│ │ │
└─────────┴────────────────────────────┘


    2.9.4. Strategia de dezvoltare a resursei umane
    2.9.4.1. Resursa umană alocată

┌─────────┬────────┬───────┬────────────┬─────────┐
│ │ │ │Experienţă │ │
│ │ │ │în domeniul │Atribuţii│
│Numele şi│Profesia│Funcţia│inovării şi │(conform │
│prenumele│ │/Titlu │transferului│fişei de │
│ │ │ │tehnologic │post) │
│ │ │ │(nr. ani) │ │
├─────────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┤
│1. │ │ │ │ │
├─────────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┤
│2. │ │ │ │ │
├─────────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┤
│3. │ │ │ │ │
├─────────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┤
│4. │ │ │ │ │
├─────────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┤
│... │ │ │ │ │
└─────────┴────────┴───────┴────────────┴─────────┘


    2.9.4.2. Prezentarea viziunii de dezvoltare a resursei umane în domeniul inovării şi transferului tehnologic (ITT)


    2.10. Indicatori de performanţă specifici tipului de entitate
    Prezentarea valorilor indicatorilor realizaţi şi planificaţi pentru categoriile de servicii specifice, pe tip de entitate
    2.10.1. Centru de transfer tehnologic

┌─────────────┬────────────┬───────────┬───────────┬─────────────┐
│ │ │Nivel │ │ │
│ │ │realizat │ │ │
│ │ │(în │Nivel │Enumerare şi │
│ │ │ultimele 24│planificat │descriere │
│Indicatori │U.M. │de luni de │(pentru │(Se vor anexa│
│ │ │la data │anul 1 de │documente │
│ │ │depunerii │acreditare)│doveditoare.)│
│ │ │cererii │ │ │
│ │ │pentru │ │ │
│ │ │acreditare)│ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Acorduri de │ │ │ │ │
│transfer │nr. │ │ │ │
│tehnologic │ │ │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Evaluare şi │ │ │ │ │
│stabilire a │ │ │ │ │
│valorii de │ │ │ │ │
│pornire a │nr. │ │ │ │
│negocierii │rezultate │ │ │ │
│pentru │ │ │ │ │
│rezultate ale│ │ │ │ │
│activităţii │ │ │ │ │
│de CD (VPN) │ │ │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Asistenţă şi │ │ │ │ │
│consultanţă │nr. │ │ │ │
│pentru audit │beneficiari │ │ │ │
│tehnologic │ │ │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Asistenţă şi │- nr. cereri│ │ │ │
│consultanţă │brevete/ │ │ │ │
│pentru │înregistrare│ │ │ │
│protejarea şi│mărci şi │ │ │ │
│valorificarea│altele │ │ │ │
│drepturilor │asemenea │ │ │ │
│de │- nr. │ │ │ │
│proprietate │beneficiari │ │ │ │
│intelectuală │ │ │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Asistenţă şi │- nr. │ │ │ │
│consultanţă │beneficiari │ │ │ │
│pentru │- nr. │ │ │ │
│inovare şi │contracte/ │ │ │ │
│transfer │acorduri │ │ │ │
│tehnologic │ │ │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Consultanţă │ │ │ │ │
│pentru │ │ │ │ │
│implementarea│nr. │ │ │ │
│sistemului de│beneficiari │ │ │ │
│management al│ │ │ │ │
│inovării │ │ │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Asistenţă şi │ │ │ │ │
│consultanţă │ │ │ │ │
│pentru │ │ │ │ │
│accesarea şi │nr. │ │ │ │
│obţinerea │beneficiari │ │ │ │
│facilităţilor│ │ │ │ │
│fiscale în │ │ │ │ │
│domeniul CDI │ │ │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Participare │ │ │ │ │
│la conferinţe│nr. │ │ │ │
│/seminare în │ │ │ │ │
│domeniul ITT │ │ │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Articole/ │ │ │ │ │
│lucrări în │ │ │ │ │
│domeniul ITT │nr. │ │ │ │
│publicate/ │ │ │ │ │
│prezentate │ │ │ │ │
└─────────────┴────────────┴───────────┴───────────┴─────────────┘


    2.10.2. Centru informare tehnologică

┌──────────────────┬────────────┬───────────┬───────────┬─────────────┐
│ │ │Nivel │ │ │
│ │ │realizat │ │ │
│ │ │(în │Nivel │Enumerare şi │
│ │ │ultimele 24│planificat │descriere │
│Indicatori │U.M. │de luni de │(pentru │(Se vor anexa│
│ │ │la data │anul 1 de │documente │
│ │ │depunerii │acreditare)│doveditoare.)│
│ │ │cererii │ │ │
│ │ │pentru │ │ │
│ │ │acreditare)│ │ │
├──────────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- nr. │ │ │ │
│Formare │beneficiari │ │ │ │
│profesională în │- nr. │ │ │ │
│domeniul ITT │contracte/ │ │ │ │
│ │acorduri │ │ │ │
├──────────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Asistenţă şi │- nr. │ │ │ │
│consultanţă pentru│beneficiari │ │ │ │
│inovare şi │- nr. │ │ │ │
│transfer │contracte/ │ │ │ │
│tehnologic │acorduri │ │ │ │
├──────────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Evenimente de │- nr. │ │ │ │
│brokeraj şi/sau │participări │ │ │ │
│târguri şi │- nr. │ │ │ │
│expoziţii │evenimente │ │ │ │
│ │organizate │ │ │ │
├──────────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- nr. │ │ │ │
│Informare, veghe │beneficiari │ │ │ │
│şi prognoză │- nr. │ │ │ │
│tehnologică │contracte/ │ │ │ │
│ │acorduri │ │ │ │
├──────────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Asistenţă şi │- nr. │ │ │ │
│consultanţă pentru│beneficiari │ │ │ │
│protejarea şi │- nr. cereri│ │ │ │
│valorificarea │brevete/ │ │ │ │
│drepturilor de │înregistrare│ │ │ │
│proprietate │mărci şi │ │ │ │
│intelectuală │altele │ │ │ │
│ │asemenea │ │ │ │
├──────────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Contracte de │ │ │ │ │
│evaluare şi │ │ │ │ │
│certificare a │nr. │ │ │ │
│sistemului de │ │ │ │ │
│management al │ │ │ │ │
│inovării │ │ │ │ │
├──────────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Promovare şi │ │ │ │ │
│diseminare cereri │ │ │ │ │
│de tehnologie, │ │ │ │ │
│produse şi │- nr. │ │ │ │
│servicii │beneficiari │ │ │ │
│inovative, cereri │ │ │ │ │
│de cercetare, │ │ │ │ │
│dezvoltare-inovare│ │ │ │ │
├──────────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Promovare şi │ │ │ │ │
│diseminare oferte │ │ │ │ │
│de tehnologie, │ │ │ │ │
│produse şi │- nr. │ │ │ │
│servicii │beneficiari │ │ │ │
│inovative, cereri │ │ │ │ │
│de cercetare, │ │ │ │ │
│dezvoltare-inovare│ │ │ │ │
├──────────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Asistenţă şi │ │ │ │ │
│consultanţă pentru│- nr. │ │ │ │
│accesarea surselor│beneficiari │ │ │ │
│de finanţare şi │- nr. │ │ │ │
│atragerea de │contracte/ │ │ │ │
│investiţii din │acorduri │ │ │ │
│mediul privat │ │ │ │ │
├──────────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Participare/ │- nr. │ │ │ │
│Organizare la/de │participări │ │ │ │
│conferinţe/ │- nr. │ │ │ │
│seminare în │evenimente │ │ │ │
│domeniul ITT │organizate │ │ │ │
├──────────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Articole/Lucrări │ │ │ │ │
│în domeniul ITT │nr. │ │ │ │
│publicate/ │ │ │ │ │
│prezentate │ │ │ │ │
└──────────────────┴────────────┴───────────┴───────────┴─────────────┘


    2.10.3. Centru incubator tehnologic şi de afaceri

┌───────────────┬───────────┬───────────┬───────────┬─────────────┐
│ │ │Nivel │ │ │
│ │ │realizat │ │ │
│ │ │(în │Nivel │Enumerare şi │
│ │ │ultimele 24│planificat │descriere │
│Indicatori │U.M. │de luni de │(pentru │(Se vor anexa│
│ │ │la data │anul 1 de │documente │
│ │ │depunerii │acreditare)│doveditoare.)│
│ │ │cererii │ │ │
│ │ │pentru │ │ │
│ │ │acreditare)│ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Cursuri de │- nr. │ │ │ │
│formare │beneficiari│ │ │ │
│profesională în│- nr. │ │ │ │
│domeniul ITT │contracte/ │ │ │ │
│ │acorduri │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Asistenţă şi │- nr. │ │ │ │
│consultanţă │beneficiari│ │ │ │
│pentru inovare │- nr. │ │ │ │
│şi transfer │contracte/ │ │ │ │
│tehnologic │acorduri │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Asistenţă şi │ │ │ │ │
│consultanţă │- nr. │ │ │ │
│pentru │beneficiari│ │ │ │
│realizarea de │- nr. │ │ │ │
│modele │contracte/ │ │ │ │
│experimentale │acorduri │ │ │ │
│şi prototipuri │ │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Rezidenţi │nr. │ │ │ │
│incubaţi │ │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│ │- nr. │ │ │ │
│Asistenţă în │beneficiari│ │ │ │
│afaceri pentru │- nr. │ │ │ │
│ITT │contracte/ │ │ │ │
│ │acorduri │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Cursuri de │- nr. │ │ │ │
│instruire şi │beneficiari│ │ │ │
│formare │- nr. │ │ │ │
│antreprenorială│contracte/ │ │ │ │
│ │acorduri │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Parteneriate │ │ │ │ │
│pentru │ │ │ │ │
│stabilirea │ │ │ │ │
│legăturii între│ │ │ │ │
│operatorii │nr. │ │ │ │
│economici şi │beneficiari│ │ │ │
│furnizorii │ │ │ │ │
│rezultatelor │ │ │ │ │
│activităţii de │ │ │ │ │
│CD │ │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Participare/ │- nr. │ │ │ │
│Organizare la/ │participări│ │ │ │
│de conferinţe/ │- nr. │ │ │ │
│seminare în │evenimente │ │ │ │
│domeniul ITT │organizate │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Articole/ │ │ │ │ │
│Lucrări în │ │ │ │ │
│domeniul ITT │nr. │ │ │ │
│publicate/ │ │ │ │ │
│prezentate │ │ │ │ │
└───────────────┴───────────┴───────────┴───────────┴─────────────┘


    2.10.4. Oficiu de legătură cu cercetarea

┌─────────────┬────────────┬───────────┬───────────┬─────────────┐
│ │ │Nivel │ │ │
│ │ │realizat │ │ │
│ │ │(în │Nivel │Enumerare şi │
│ │ │ultimele 24│planificat │descriere │
│Indicatori │U.M. │de luni de │(pentru │(Se vor anexa│
│ │ │la data │anul 1 de │documente │
│ │ │depunerii │acreditare)│doveditoare.)│
│ │ │cererii │ │ │
│ │ │pentru │ │ │
│ │ │acreditare)│ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Contracte/ │ │ │ │ │
│Acorduri de │- nr. │ │ │ │
│asistenţă şi │beneficiari │ │ │ │
│consultanţă │- nr. │ │ │ │
│pentru │contracte/ │ │ │ │
│inovare şi │acorduri │ │ │ │
│transfer │ │ │ │ │
│tehnologic │ │ │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Asistenţă şi │- nr. │ │ │ │
│consultanţă │beneficiari │ │ │ │
│pentru │- nr. cereri│ │ │ │
│protejarea şi│brevete/ │ │ │ │
│valorificarea│înregistrare│ │ │ │
│drepturilor │mărci şi │ │ │ │
│de │altele │ │ │ │
│proprietate │asemenea │ │ │ │
│intelectuală │ │ │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Evenimente/ │ │ │ │ │
│Acţiuni de │ │ │ │ │
│informare cu │ │ │ │ │
│privire la │- nr. │ │ │ │
│cadrul │acţiuni │ │ │ │
│naţional şi │- nr. │ │ │ │
│european │beneficiari │ │ │ │
│specific │ │ │ │ │
│domeniului │ │ │ │ │
│CDI şi ITT │ │ │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Cereri/Oferte│nr. │ │ │ │
│de tehnologie│ │ │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Cereri/Oferte│nr. │ │ │ │
│de cercetare │ │ │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Cereri/Oferte│nr. │ │ │ │
│de afaceri │ │ │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Parteneriate │ │ │ │ │
│pentru │ │ │ │ │
│stabilirea │ │ │ │ │
│legăturii │ │ │ │ │
│între │nr. │ │ │ │
│operatorii │beneficiari │ │ │ │
│economici şi │ │ │ │ │
│furnizorii │ │ │ │ │
│rezultatelor │ │ │ │ │
│activităţii │ │ │ │ │
│de CD │ │ │ │ │
├─────────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
│Participare/ │- nr. │ │ │ │
│Organizare la│participări │ │ │ │
│/de │- nr. │ │ │ │
│conferinţe/ │evenimente │ │ │ │
│seminare în │organizate │ │ │ │
│domeniul ITT │ │ │ │ │
└─────────────┴────────────┴───────────┴───────────┴─────────────┘



    2.11. Expertiza entităţii şi capacitatea de diseminare, promovare, aplicare şi valorificare a rezultatelor CDI
    2.11.1. Prezentarea rezultatelor activităţii de cercetare-dezvoltare obţinute şi/sau diseminate şi/sau valorificate de entitate
    2.11.2. Prezentarea proiectelor de CDI în care entitatea este implicată

┌───────┬──────────────────────────────┐
│ │Observaţii │
│Proiect│(Se evidenţiază contribuţia │
│ │entităţii în implementarea │
│ │proiectului.) │
├───────┼──────────────────────────────┤
│1. │- │
├───────┼──────────────────────────────┤
│... │- │
└───────┴──────────────────────────────┘




    Numele şi prenumele:
    Funcţia:
    Semnătura ...................
    Data:

    ANEXA 4

    la normele metodologice




    CRITERII DE EVALUARE

┌────────┬────────────────────┬──────────────────────────────────┐
│ │ │GRAD DE ÎNDEPLINIRE │
│COD │ ├──────────┬──────────┬────────────┤
│criteriu│CRITERIU │Îndeplinit│Parţial │Neîndeplinit│
│ │ │- 2 │îndeplinit│- 0 │
│ │ │ │- 1 │ │
├────────┼────────────────────┼──────────┼──────────┼────────────┤
│ │Cunoaşterea │ │ │ │
│ │orientărilor şi │ │ │ │
│C1 │strategiilor în │ │ │ │
│ │domeniile de │ │ │ │
│ │acreditare vizate │ │ │ │
├────────┼────────────────────┼──────────┼──────────┼────────────┤
│ │Identificarea │ │ │ │
│ │oportunităţilor şi │ │ │ │
│ │provocărilor din │ │ │ │
│C2 │domeniile de │ │ │ │
│ │acreditare vizate la│ │ │ │
│ │nivel regional şi │ │ │ │
│ │naţional │ │ │ │
├────────┼────────────────────┼──────────┼──────────┼────────────┤
│ │Rolul, contribuţia │ │ │ │
│ │şi impactul │ │ │ │
│C3 │entităţii pentru │ │ │ │
│ │domeniile de │ │ │ │
│ │acreditare vizate │ │ │ │
├────────┼────────────────────┼──────────┼──────────┼────────────┤
│ │Corelarea │ │ │ │
│ │obiectivelor pe │ │ │ │
│ │termen lung ale │ │ │ │
│ │entităţii cu │ │ │ │
│C4 │obiectivele │ │ │ │
│ │specifice domeniului│ │ │ │
│ │inovării şi │ │ │ │
│ │transferului │ │ │ │
│ │tehnologic │ │ │ │
├────────┼────────────────────┼──────────┼──────────┼────────────┤
│ │Claritatea şi │ │ │ │
│ │fezabilitatea │ │ │ │
│C5 │obiectivelor │ │ │ │
│ │entităţii pe termen │ │ │ │
│ │scurt şi mediu │ │ │ │
├────────┼────────────────────┼──────────┼──────────┼────────────┤
│ │Relevanţa la nivel │ │ │ │
│ │regional, naţional │ │ │ │
│ │şi internaţional a │ │ │ │
│C6 │sistemului │ │ │ │
│ │relaţional propriu │ │ │ │
│ │entităţii de inovare│ │ │ │
│ │şi transfer │ │ │ │
│ │tehnologic │ │ │ │
├────────┼────────────────────┼──────────┼──────────┼────────────┤
│ │Orientarea spre │ │ │ │
│ │piaţă prin │ │ │ │
│ │identificarea │ │ │ │
│ │potenţialilor │ │ │ │
│C7 │parteneri în vederea│ │ │ │
│ │valorificării │ │ │ │
│ │rezultatelor │ │ │ │
│ │activităţii de │ │ │ │
│ │cercetare-dezvoltare│ │ │ │
├────────┼────────────────────┼──────────┼──────────┼────────────┤
│ │Expertiza şi │ │ │ │
│ │experienţa în │ │ │ │
│ │domeniul inovării şi│ │ │ │
│ │transferului │ │ │ │
│ │tehnologic a │ │ │ │
│ │resursei umane │ │ │ │
│ │alocate (inclusiv │ │ │ │
│ │existenţa în │ │ │ │
│ │structura │ │ │ │
│ │organizatorică a │ │ │ │
│C8 │funcţiilor de tip: │ │ │ │
│ │manager de inovare, │ │ │ │
│ │broker de │ │ │ │
│ │tehnologii, │ │ │ │
│ │specialist în │ │ │ │
│ │drepturi de │ │ │ │
│ │proprietate │ │ │ │
│ │intelectuală, │ │ │ │
│ │specialist transfer │ │ │ │
│ │tehnologic, manager │ │ │ │
│ │proiect) │ │ │ │
├────────┼────────────────────┼──────────┼──────────┼────────────┤
│ │Calitatea şi │ │ │ │
│ │viabilitatea │ │ │ │
│C9 │planului de afaceri │ │ │ │
│ │şi performanţa │ │ │ │
│ │managerială │ │ │ │
├────────┼────────────────────┼──────────┼──────────┼────────────┤
│ │Claritatea definirii│ │ │ │
│C10 │etapelor de │ │ │ │
│ │dezvoltare a │ │ │ │
│ │entităţii │ │ │ │
├────────┼────────────────────┼──────────┼──────────┼────────────┤
│ │Capacitatea de a │ │ │ │
│ │presta serviciile │ │ │ │
│C11 │specifice tipului de│ │ │ │
│ │entitate pentru care│ │ │ │
│ │se solicită │ │ │ │
│ │acreditarea │ │ │ │
├────────┼────────────────────┼──────────┼──────────┼────────────┤
│ │Capacitatea de │ │ │ │
│ │identificare a │ │ │ │
│ │rezultatelor │ │ │ │
│C12 │activităţii de │ │ │ │
│ │cercetare-dezvoltare│ │ │ │
│ │cu potenţial de │ │ │ │
│ │transfer în mediul │ │ │ │
│ │socioeconomic │ │ │ │
├────────┼────────────────────┼──────────┼──────────┼────────────┤
│ │Capacitatea de │ │ │ │
│ │susţinere financiară│ │ │ │
│ │şi logistică a │ │ │ │
│C13 │entităţii şi │ │ │ │
│ │capacitatea de │ │ │ │
│ │gestionare a │ │ │ │
│ │fondurilor │ │ │ │
├────────┼────────────────────┼──────────┼──────────┼────────────┤
│ │Credibilitatea şi │ │ │ │
│ │nivelul │ │ │ │
│C14 │indicatorilor de │ │ │ │
│ │performanţă asumaţi │ │ │ │
│ │pentru domeniile │ │ │ │
│ │vizate de entitate │ │ │ │
├────────┼────────────────────┼──────────┼──────────┼────────────┤
│ │Capacitate de │ │ │ │
│ │diseminare, │ │ │ │
│C15 │promovare, aplicare │ │ │ │
│ │şi valorificare a │ │ │ │
│ │rezultatelor │ │ │ │
├────────┼────────────────────┼──────────┼──────────┼────────────┤
│ │TOTAL │ │ │ │
└────────┴────────────────────┴──────────┴──────────┴────────────┘


    ANEXA 5

    la normele metodologice




    Cerere pentru prelungirea acreditării şi a valabilităţii
    titlului de entitate a infrastructurii ReNITT
    - model-cadru -

┌────────────────────┬─────────────────┐
│MINISTERUL │ │
│CERCETĂRII, INOVĂRII│SOLICITANT │
│ŞI DIGITALIZĂRII │ │
├────────────────────┼─────────────────┤
│Nr. │Nr. │
│.................. │.............. │
│/...................│/................│
└────────────────────┴─────────────────┘

    CERERE
    pentru prelungirea acreditării şi a valabilităţii titlului de entitate a
    infrastructurii de inovare şi transfer tehnologic - ReNITT
    I. Datele de identificare ale persoanei juridice solicitante
    Denumirea ...................
    Adresa sediului social .........................
    Localitatea .............., cod poştal ..........
    Telefon/Fax/E-mail: ........................
    Prin prezenta solicităm prelungirea acreditării şi a valabilităţii titlului de entitate a infrastructurii de inovare şi transfer tehnologic - ReNITT pentru entitatea identificată la secţiunea II.

    II. Datele de identificare ale entităţii de inovare şi transfer tehnologic
    .......................................................
    Persoană de contact: director entitate (nume şi prenume): ..............
    Telefon/Fax ............, e-mail ..................

    III. Data încetării perioadei de acreditare şi a valabilităţii titlului de entitate a infrastructurii de inovare şi transfer tehnologic - ReNITT, conform actului administrativ emis de conducătorul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare
    .......................................................

    IV. La prezenta cerere anexăm documentele prevăzute la art. 25 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 346/2023 pentru aprobarea Normelor metodologice privind constituirea, funcţionarea, evaluarea şi acreditarea entităţilor din infrastructura de inovare şi transfer tehnologic, precum şi modalitatea de susţinere a acestora.
    Numele şi prenumele reprezentantului legal al solicitantului .................
    Funcţia .....................
    Semnătura ...................
    Data ..............

    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016