Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 11 noiembrie 2004  pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 541/2002 privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 11 noiembrie 2004 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 541/2002 privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ

EMITENT: Ministerul Finanţelor Publice
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1107 din 26 noiembrie 2004
    CAP. I
    Persoane îndreptăţite să primească prime de stat; cuantumul primei
──────────
    Aprobate prin Ordinul nr. 1.682/1.820/2004, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.107 din 26 noiembrie 2019.
──────────
    ART. 1
    (1) Prima de stat se acordă clienţilor, persoane fizice cu cetăţenia română şi cu domiciliul stabil în România, care au încheiat un contract de economisire-creditare cu o casă de economii pentru domeniul locativ.
    (2) La încheierea unui contract de economisire-creditare, casa de economii pentru domeniul locativ verifică datele personale ale titularului de contract, cuprinse în actul de identitate (carte de identitate, buletin de identitate, paşaport), în vederea constatării îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea primei de stat prevăzute la alin. (1), şi anume:
    a) numele şi prenumele;
    b) codul numeric personal (CNP);
    c) cetăţenia;
    d) domiciliul.

    (3) Datele personale prevăzute la alin. (2) se vor înregistra în formă electronică şi/sau scriptică în baza de date a casei de economii pentru domeniul locativ şi vor fi utilizate pentru stabilirea cuantumului primei de stat care se va acorda titularului contractului de economisire-creditare încheiat cu casa de economii pentru domeniul locativ, în completarea depunerilor efectuate de către acesta în cursul unui an calendaristic.
    (4) Casa de economii pentru domeniul locativ va include în contractul de economisire-creditare clauze referitoare la:
    a) obligaţia clientului să notifice casei de economii pentru domeniul locativ orice modificări ale datelor prevăzute la alin. (2) lit. a)-d) în termen de 30 de zile de la data producerii acestora, cu precizarea situaţiei sale la data de 31 decembrie a anului pentru care se solicită prima de stat;
    b) împuternicirea de către client a casei de economii pentru domeniul locativ în vederea solicitării de către aceasta a primei de stat în numele său.

    (5) Beneficiază de primă de stat numai persoanele titulare ale contractelor de economisire-creditare, indiferent de persoanele care au efectuat depunerile în numele acestora.

    ART. 2
    (1) Prima de stat este de 30% din suma economisită într-un an calendaristic de către un client şi nu poate depăşi cuantumul unui salariu lunar mediu brut pe economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică pentru anul respectiv.
    (2) În cazul în care o persoană încheie mai multe contracte de economisire-creditare pentru domeniul locativ, suma primelor de stat acordate nu poate depăşi cuantumul maxim prevăzut la alin. (1).
    (3) Prima de stat se capitalizează la contul de depozit al clientului şi este luată în calcul la plata dobânzii aferente contractului de economisire-creditare.

    CAP. II
    Condiţii de acordare a primei de stat
    ART. 3
    (1) Clientul casei de economii pentru domeniul locativ va beneficia anual de primă de stat, cu condiţia să fi încheiat un contract de economisire-creditare pentru o durată de minimum 5 (cinci) ani, precum şi să nu se fi efectuat de către casa de economii pentru domeniul locativ, la solicitarea clientului, restituiri totale sau parţiale din sumele economisite, înainte de expirarea termenului de economisire stabilit prin contractul respectiv.
    (2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), beneficiază de prima de stat, în condiţiile legii şi ale prezentelor norme metodologice, clienţii cărora li se restituie sumele economisite înainte de expirarea termenului de economisire stabilit prin contractul de economisire-creditare, în una dintre următoarele situaţii:
    a) suma contractată este pusă la dispoziţie, după repartizare, iar cel care a economisit utilizează imediat şi nemijlocit suma primită pentru activităţi în domeniul locativ;
    b) în cazul cesiunii contractului de economisire-creditare, suma economisită sau suma contractată se utilizează imediat şi nemijlocit pentru activităţi în domeniul locativ de către cesionar;
    c) cel care a economisit pentru activităţi în domeniul locativ sau soţul/soţia acestuia a decedat ori a intrat în incapacitate totală de muncă după încheierea contractului de economisire-creditare;
    d) cel care a economisit pentru activităţi în domeniul locativ a devenit şomer şi perioada de şomaj este de cel puţin 9 luni fără întrerupere şi durează încă în momentul la care se solicită restituirea sumei.

    (3) Prima de stat va fi pusă la dispoziţie titularului contractului de economisire-creditare numai după verificarea de către casa de economii pentru domeniul locativ a îndeplinirii condiţiilor de acordare a primei de stat conform dispoziţiilor cuprinse în prezentul capitol.

    ART. 4
    (1) În situaţia prevăzută la art. 3 alin. (2) lit. a), titularul contractului de economisire-creditare este ţinut a face dovada utilizării imediat şi nemijlocit a sumei contractate puse la dispoziţie, după repartizare, numai pentru activităţi în domeniul locativ, cu documente justificative, conform prevederilor legale în materie şi potrivit anexei care face parte integrantă din prezentele norme metodologice. Activităţile în domeniul locativ sunt cele definite la art. 3 lit. d) din Legea nr. 541/2002 privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare lege.
    (2) În situaţia prevăzută la art. 3 alin. (2) lit. b), cesionarul contractului de economisire-creditare este ţinut a face dovada cesiunii şi a utilizării imediat şi nemijlocit a sumei economisite sau a sumei contractate numai pentru activităţi în domeniul locativ; prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător.
    (3) În situaţia prevăzută la art. 3 alin. (2) lit. c), titularul contractului de economisire-creditare sau, după caz, succesorul ori soţul/soţia acestuia este ţinut a face dovada decesului, respectiv a incapacităţii totale de muncă, prin:
    - certificat de deces cu dată ulterioară celei de încheiere a contractului de economisire-creditare; sau
    – certificat de persoană cu handicap gradul I sau II, eliberat sau reconfirmat de autoritatea competentă, în baza evaluării comisiei medicale, la o dată ulterioară datei de încheiere a contractului de economisire-creditare.

    (4) În situaţia prevăzută la art. 3 alin. (2) lit. d), titularul contractului de economisire-creditare este ţinut a face dovada calităţii de şomer, cu carnet de şomer eliberat de către agenţia de ocupare a forţei de muncă judeţeană sau, după caz, de către Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă a Municipiului Bucureşti, carnet de şomer prin care să se ateste şi faptul că perioada de şomaj durează de cel puţin 9 luni fără întrerupere şi se menţine încă la data punerii la dispoziţie a sumei economisite.

    ART. 5
    (1) Utilizarea în scop locativ a sumei economisite va fi probată faţă de casa de economii pentru domeniul locativ, de către client sau persoana împuternicită de acesta, în termen de un an de la data la care se consemnează şi/sau se efectuează una dintre următoarele operaţiuni: plata soldului economisit, gajarea drepturilor rezultând din contractul de economisire-creditare, transferul contractului de economisire-creditare către un terţ, finanţarea anticipată sau intermediară.
    (2) În cazul în care utilizarea sumelor în scop locativ nu este dovedită de clientul casei de economii pentru domeniul locativ, în condiţiile art. 4 şi în termenul prevăzut la alin. (1), prima de stat nu va fi pusă la dispoziţie clientului şi se va restitui Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.
    (3) Casa de economii pentru domeniul locativ va putea solicita titularului de contract documente suplimentare, care să dovedească îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru a beneficia de prima de stat sau, după caz, utilizarea imediat şi nemijlocit a sumei eliberate pentru activităţi în domeniul locativ.
    (4) Casa de economii pentru domeniul locativ va putea efectua verificări ale datelor şi informaţiilor furnizate de client, în condiţiile prevăzute de legislaţia aplicabilă instituţiilor de credit aflată în vigoare.

    ART. 6
    (1) În cazul decesului unei persoane îndreptăţite să primească primă de stat, numai succesorul/succesorii său/săi legal/legali sau testamentar/testamentari are/au dreptul de a solicita încetarea contractului de economisire-creditare sau continuarea acestuia în nume propriu. Succesorul/succesorii primeşte/primesc şi prima de stat cuvenită persoanei decedate, indiferent dacă este/sunt parte şi la alte contracte de economisire-creditare încheiate.
    (2) În cazul în care există mai mulţi succesori, fiecare dintre aceştia poate opta fie pentru continuarea în nume propriu a contractului de economisire-creditare, fie pentru restituirea sumei economisite, proporţional cu cota succesorală pe care o deţine; fiecare succesor are obligaţia să notifice această opţiune casei de economii pentru domeniul locativ.
    (3) În situaţia în care succesorul/succesorii optează pentru continuarea în nume propriu a contractului de economisire-creditare, casa de economii pentru domeniul locativ se va asigura că sunt îndeplinite toate condiţiile pentru încheierea unui contract de economisire-creditare.
    (4) Dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (3) şi succesorul/succesorii continuă în nume propriu contractul de economisire-creditare, prima de stat va continua să fie acordată acestuia/acestora începând din anul decesului titularului iniţial de contract, după prezentarea documentelor prevăzute în art. 4 alin. (3).
    (5) În cazul în care contractul de economisire-creditare continuat conform prevederilor alin. (4) este reziliat ulterior, înainte de expirarea termenului de economisire stabilit prin contract, fără să fi fost prezentate dovezile prevăzute la art. 4, casa de economii pentru domeniul locativ va restitui Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului numai cuantumul primei de stat acordat persoanei care a continuat contractul: prima de stat cuvenită titularului anterior de contract nu se restituie.
    (6) În cazul în care succesorul/succesorii optează pentru încetarea contractului de economisire-creditare sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile pentru continuarea contractului de economisire-creditare, casa de economii pentru domeniul locativ va proceda la punerea la dispoziţie a soldului economisit sau, după caz, la împărţirea, proporţional cu cota succesorală, atât a soldului economisit, cât şi a primei de stat aferente.

    CAP. III
    Stabilirea, modul de acordare şi restituirea primelor de stat
    ART. 7
    (1) Dreptul la primă de stat se constituie la finele anului de economisire. Anul de economisire este anul calendaristic în care s-au efectuat depunerile îndreptăţite la primă de stat. Prima de stat poate fi solicitată Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului în următoarele modalităţi:
    a) clientul va adresa casei de economii pentru domeniul locativ o cerere scrisă în acest sens;
    b) casa de economii pentru domeniul locativ, în baza împuternicirii date de client conform art. 1 alin. (4) lit. b), va solicita prima de stat în numele acestuia. Prima de stat poate fi solicitată până cel târziu la sfârşitul anului calendaristic următor anului de economisire; în caz contrar, clientul va fi decăzut din dreptul la primă de stat.

    (2) Imediat după încheierea anului de economisire, casele de economii pentru domeniul locativ calculează primele de stat pentru toţi clienţii îndreptăţiţi să primească prima de stat, în funcţie de sumele economisite, fără a depăşi cuantumul maxim pe client, prevăzut la art. 2 alin. (1). Rezultatul calculelor se va rotunji la leu.
    (3) Sumele care trebuie luate în considerare la calcularea primei de stat sunt constituite din depunerile efectuate în anul pentru care se acordă prima de stat.
    (4) La calcularea primei de stat nu vor fi luate în considerare:
    a) sumele acordate drept prime de stat;
    b) dobânzile aferente sumelor economisite potrivit contractului de economisire-creditare;
    c) depunerile care depăşesc valoarea totală a contractului de economisire-creditare.

    (5) Prima de stat se suportă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, după expirarea fiecărui an calendaristic, în termen de maximum 60 de zile de la data primirii solicitării transmise acestei autorităţi de către casa de economii pentru domeniul locativ.
    (6) După încheierea anului calendaristic, dar nu mai târziu de data de 31 ianuarie a anului următor, casele de economii pentru domeniul locativ vor comunică Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului următoarele date în format electronic:
    a) numărul contractului de economisire-creditare;
    b) data încheierii acestuia;
    c) numele şi prenumele titularului contractului de economisire-creditare;
    d) codul numeric personal al titularului contractului de economisire-creditare;
    e) depunerile efectuate în anul aferent primei de stat, care nu trebuie să depăşească cuantumul maxim pentru atingerea nivelului maxim de primă de stat, respectiv salariul lunar mediu brut pe economie, comunicat de către Institutul Naţional de Statistică la sfârşitul anului;
    f) suma reprezentând prima de stat, conform calculelor efectuate de casa de economii pentru domeniul locativ.


    ART. 8
    (1) Structura datelor şi cerinţele tehnice vor fi comunicate de către Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului casei de economii pentru domeniul locativ, până cel mai târziu la data de 31 octombrie a anului pentru care se acordă primele de stat.
    (2) Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului îşi creează propria bază de date, care va cuprinde numele, prenumele şi codurile numerice personale ale persoanelor care au renunţat la sau au pierdut cetăţenia română în anul aferent primei de stat. Acestor persoane nu li se acordă primă de stat.
    (3) În vederea identificării solicitărilor multiple de primă de stat, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului verifică datele tuturor caselor de economii pentru domeniul locativ. În cazul în care suma primelor de stat solicitate pentru o persoană este mai mare decât cuantumul maxim admis, aceasta se reduce în mod corespunzător şi suma de corectură se înregistrează în evidenţele casei de economii pentru domeniul locativ. În vederea calculului sumei de corectură se însumează sumele economisite din contractele de economisire-creditare ale unei persoane, în ordinea datelor de încheiere, până la atingerea cuantumului maxim admis al primei de stat. În cazul în care există mai multe contracte de economisire-creditare care sunt încheiate la aceeaşi dată, se va lua în considerare mai întâi contractul de economisire-creditare cu valoarea cea mai mare. Suma care depăşeşte acest cuantum va fi redusă din contractele de economisire-creditare aferente.
    (4) Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului va arhiva toate datele în vederea unor eventuale verificări ulterioare.
    (5) Anual, până cel târziu la sfârşitul lunii februarie, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului va transmite caselor de economii pentru domeniul locativ seturile de date corectate şi va vira sumele aferente primelor de stat solicitate şi, după caz, corectate.
    (6) Casele de economii pentru domeniul locativ îşi vor modifica datele privind primele de stat în funcţie de seturile de date comunicate de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi în baza acestora vor credita conturile aferente contractelor de economisire-creditare cu primele de stat corespunzătoare.

    ART. 9
    (1) În cazul în care, prin mijloace proprii sau din comunicarea unei terţe părţi, casa de economii pentru domeniul locativ constată că atribuirea primei de stat este nejustificată sau prima de stat nu a fost alocată în cuantumul prevăzut de lege, aceasta are obligaţia să facă rectificarea cuvenită. Dacă contractul de economisire-creditare a fost încheiat şi recuperarea primei de stat nu s-a făcut pe durata valabilităţii acestuia, casa de economii pentru domeniul locativ va înştiinţa Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi va lua toate măsurile pentru restituirea primei de stat încasate necuvenit de beneficiarul acesteia, potrivit reglementărilor legale în materie.
    (2) Clientul va fi informat cu privire la corectarea cuantumului primei de stat cel mai târziu o dată cu primirea următorului extras de cont. Clientul poate contesta motivul corectării cuantumului primei de stat în termen de un an de la informare şi va adresa contestaţia casei de economii pentru domeniul locativ. Casa de economii pentru domeniul locativ va analiza contestaţiile primite şi va comunică, în termen de 30 de zile, atât clienţilor, cât şi Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, deciziile luate în soluţionarea acestora.
    (3) Casa de economii pentru domeniul locativ va arhiva toate corecturile de primă de stat rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) şi (2).
    (4) Casa de economii pentru domeniul locativ răspunde ca fidejusor, alături de clientul care primeşte o primă de stat necuvenită. Casa de economii pentru domeniul locativ va returna Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului primele de stat virate în mod nejustificat şi penalităţile aferente, calculate la nivelul celor datorate pentru executarea cu întârziere a obligaţiilor bugetare. Primele de stat reacordate clientului în baza unei contestaţii admise a acestuia vor fi scăzute din sumele pe care casa de economii pentru domeniul locativ urmează să le restituie ca prime de stat necuvenite. În acest scop casele de economii pentru domeniul locativ comunică Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului soldul corecturilor de primă de stat efectuate.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale
    ART. 10
    După obţinerea autorizării emise de Banca Naţională a României, casa de economii pentru domeniul locativ va înştiinţa Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi va transmite acestuia Condiţiile generale de afaceri, Condiţiile generale ale contractelor de economisire-creditare, împreună cu raportul auditorului independent.

    ART. 11
    (1) Până la data de 15 mai a fiecărui an calendaristic, casa de economii pentru domeniul locativ va transmite Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului Planul de afaceri actualizat pentru anul calendaristic în curs, care să includă şi o prognoză privind cuantumul primelor de stat, însoţit de raportul auditorului independent. Pe baza datelor din aceste documente Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului va fundamenta cuantumul surselor financiare necesare plăţii primelor de stat suportate de la bugetul de stat.
    (2) În primul an de funcţionare, dacă obţinerea autorizării emise de Banca Naţională a României, prevăzută la art. 10, este ulterioară datei de 15 mai, documentele prevăzute la alin. (1) se transmit, de regulă, în termen de 15 zile de la data obţinerii autorizării.

    ART. 12
    Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului va verifica, cel puţin o dată pe an, corectitudinea calculării de către casa de economii pentru domeniul locativ a primelor de stat solicitate de clienţi.

    ANEXA 1

    la normele metodologice

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Tipul de activitate│Acte şi documente │
│în domeniul │doveditoare**) │
│locativ*) │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│ │- documente care │
│ │atestă forma │
│ │juridică │
│ │de deţinere a │
│ │terenului destinat│
│- construirea de │construcţiei │
│locuinţe noi sau │- autorizaţie de │
│activităţile │construire │
│prevăzute în art. 3│- proiect de │
│lit. │executie, deviz │
│d) pct. 7 din Legea│estimativ, │
│nr. 541/2002 │contracte │
│ │încheiate cu │
│ │societăţi │
│ │specializate sau │
│ │persoane fizice │
│ │autorizate │
├───────────────────┼──────────────────┤
│ │- act de │
│ │proprietate │
│ │(deţinere) │
│ │imobil/teren │
│- extinderea, │- autorizaţie de │
│modernizarea, │construire │
│reabilitarea, │- proiect de │
│consolidarea de │execuţie, deviz │
│locuinte şi │estimativ, │
│viabilizarea de │contracte │
│terenuri │încheiate cu │
│ │societăţi │
│ │specializate sau │
│ │persoane fizice │
│ │autorizate │
├───────────────────┼──────────────────┤
│- cumpărarea unei │- contract de │
│locuinţe │vânzare-cumpărare │
├───────────────────┼──────────────────┤
│- cumpărarea de │- contract de │
│terenuri │vânzare-cumpărare │
│intravilane │ │
└───────────────────┴──────────────────┘

    *) Pentru tipurile de activităţi în domeniul locativ pentru care legea nu prevede obţinerea autorizaţiei de construire se vor prezenta facturi, bonuri fiscale şi/sau alte documente prin care se face dovada procurării legale a materialelor şi/sau a efectuării lucrărilor.
    **) În funcţie de particularităţile fiecărui caz, pot fi solicitate şi alte documente justificative, conform prevederilor legale.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016