Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 10 ianuarie 2023  privind aplicarea în Ministerul Apărării Naţionale a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 10 ianuarie 2023 privind aplicarea în Ministerul Apărării Naţionale a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională

EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 41 din 13 ianuarie 2023
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. M.8 din 10 ianuarie 2023, publicat în Monitorul oficial al României, Partea I, nr. 41 din 13 ianuarie 2023.
──────────
    ART. 1
    Prezentele norme metodologice reglementează modul de aplicare în Ministerul Apărării Naţionale a Hotărârii Guvernului nr. 1.198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cu completările ulterioare, denumită în continuare Hotărâre.

    ART. 2
    (1) Personalul aflat în situaţiile prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. h)-j) din Hotărâre solicită acordarea contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare, prin raport scris adresat comandantului/şefului unităţii militare în care este încadrat, detaşat şi împuternicit sau pus la dispoziţie, după caz, raport care va conţine cel puţin următoarele elemente:
    a) gradul, numele şi prenumele;
    b) numărul, data şi emitentul actelor administrative din care rezultă că personalul este mutat în interesul serviciului, numit în prima funcţie, transferat, chemat/rechemat în activitate, detaşat şi/sau împuternicit, încadrat în structurile teritoriale ale unor unităţi care au sediul în altă localitate sau pus la dispoziţie, după caz;
    c) adresa de domiciliu sau de reşedinţă de la care se deplasează zilnic, săptămânal sau bilunar, după caz, la locul de muncă;
    d) numărul şi data actului încheiat în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul de proprietate, pentru adresa de la lit. c), dacă este cazul;
    e) distanţa kilometrică de la domiciliu sau reşedinţă la locul de muncă;
    f) angajamentul de a raporta în scris, în termen de 5 zile lucrătoare de la ivirea situaţiei, orice schimbare intervenită, de natură să modifice condiţiile care au stat la baza acordării drepturilor de transport, precum şi de a restitui sumele încasate necuvenit.

    (2) În situaţiile prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. h) din Hotărâre, raportul se va completa, după caz, cu următoarele elemente:
    a) date privind deţinerea unei locuinţe proprietate personală în localitatea în care se află locul de muncă;
    b) date privind atribuirea unei locuinţe de serviciu, de intervenţie ori din fondul locativ de stat cu plata subvenţionată a chiriei sau cazarea în căminul militar;
    c) dacă beneficiază sau nu de compensaţie lunară pentru chirie, inclusiv pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate.

    (3) La elementele prevăzute la alin. (1) lit. b) se înscriu numărul, data şi emitentul actelor administrative aferente modalităţii iniţiale de stabilire sau modificare a raportului de serviciu/muncă în localitatea în care se află locul de muncă.
    (4) Prin excepţie de la alin. (3), în situaţia soldaţilor şi gradaţilor profesionişti încadraţi în unităţile militare, actul administrativ este ordinul de zi pe unitate.
    (5) La raport se anexează copia actului de identitate al solicitantului sau dovada adresei de reşedinţă a acestuia, prin care se confirmă adresa de domiciliu ori de reşedinţă prevăzută la alin. (1) lit. c), precum şi fişa rutei generată de calculatorul de rute, din care rezultă datele prevăzute la alin. (1) lit. c) şi e).
    (6) Personalul solicitant este responsabil de veridicitatea datelor înscrise în raport şi a documentelor anexate acestuia.

    ART. 3
    Prin asigurarea locuinţei în înţelesul prevederilor art. 9 alin. (1) lit. h) din Hotărâre se înţelege deţinerea unei locuinţe proprietate personală în localitatea în care se află locul de muncă, atribuirea unei locuinţe de serviciu, de intervenţie, ori din fondul locativ de stat cu plata subvenţionată a chiriei sau cazarea în căminul militar.

    ART. 4
    (1) Pentru analiza îndeplinirii condiţiilor de acordare a drepturilor de transport prevăzute la art. 2 alin. (1), comandantul/şeful unităţii militare numeşte, prin ordin de zi pe unitate, o comisie formată dintr-un număr impar de membri, al cărei preşedinte este un locţiitor al său şi care are următoarele atribuţii:
    a) verifică dacă mutarea a fost în interes de serviciu;
    b) verifică dacă domiciliul sau reşedinţa actual/ă este într-o altă localitate decât cea a actualului loc de muncă;
    c) verifică corespondenţa datelor prezentate în raport şi documentele anexate acestuia cu documentele de evidenţă nominală, ordinele de zi pe unitate sau alte documente elaborate la nivelul unităţii militare în care personalul este încadrat, detaşat şi împuternicit sau pus la dispoziţie, după caz;
    d) verifică modificările adresei de domiciliu sau de reşedinţă, intervenite după intrarea în vigoare a Hotărârii, în vederea stabilirii unei posibile intenţii de a beneficia de aceste drepturi sau de majorarea cuantumului acestora, în situaţia în care modificările nu au la bază un act încheiat în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul de proprietate;
    e) determină procentele din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată prevăzut la art. 18 alin. (1), (4) sau (5) din Hotărâre, cuvenite personalului pentru deplasarea zilnică, săptămânală sau bilunară, după caz.

    (2) Rezultatele verificării şi propunerile comisiei se consemnează într-un proces-verbal care se prezintă comandantului/şefului unităţii militare pentru luarea hotărârii, cu una dintre următoarele propuneri:
    a) acordarea drepturilor de transport personalului care îndeplineşte condiţiile legale şi emiterea ordinului de zi pe unitate de alocare;
    b) respingerea solicitărilor care nu îndeplinesc condiţiile legale de acordare a drepturilor de transport şi comunicarea în scris a motivelor.

    (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), alocarea la drepturile de transport pentru personalul care urmează cursuri de perfecţionare, specializare, stagii de practică şi alte forme de pregătire se efectuează pe baza raportului scris prevăzut la art. 2 alin. (1), avizat de structurile de specialitate, şi a datelor comunicate de instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională care organizează formele de pregătire.

    ART. 5
    (1) Comandantul/Şeful unităţii militare şi locţiitorul/locţiitorii acestuia solicită acordarea drepturilor de transport prevăzute la art. 2 alin. (1) prin raport adresat comandantului/şefului eşalonului imediat superior, iar aprecierea îndeplinirii condiţiilor de acordare se face de către comisia numită la acest nivel.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), şefii/conducătorii structurilor centrale şi cei ai structurilor subordonate nemijlocit ministrului apărării naţionale, precum şi locţiitorul/locţiitorii acestora solicită acordarea drepturilor de transport prevăzute la art. 2 alin. (1), prin raport adresat ministrului apărării naţionale, cu avizul Direcţiei generale financiar-contabile şi Direcţiei generale juridice.

    ART. 6
    (1) Termenul maxim pentru emiterea ordinului de zi pe unitate de alocare la plata drepturilor de transport prevăzute la art. 2 alin. (1), precum şi pentru comunicarea în scris a răspunsului referitor la respingerea cererii este de 20 de zile lucrătoare de la data înregistrării raportului la compartimentul documente clasificate, exclusiv ziua înregistrării.
    (2) În situaţii deosebite, la propunerea comisiei prevăzute la art. 4 alin. (1), comandantul/şeful unităţii militare poate aproba prelungirea termenului iniţial o singură dată, cu maximum 20 de zile lucrătoare.
    (3) În ordinul de zi pe unitate de alocare la drepturi se specifică următoarele:
    a) gradul, numele şi prenumele beneficiarului;
    b) numărul şi data înregistrării raportului prevăzut la art. 2 alin. (1);
    c) numărul şi data înregistrării procesului-verbal prevăzut la art. 4 alin. (2) şi care are înscrisă hotărârea comandantului/ şefului unităţii militare;
    d) încadrarea în una dintre situaţiile prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. h)-j) din Hotărâre;
    e) procentul din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată prevăzut la art. 18 alin. (1), (4) sau (5) din Hotărâre;
    f) data de la care se acordă drepturile de transport.


    ART. 7
    Rapoartele prevăzute la art. 2 alin. (1), precum şi procesele-verbale prevăzute la art. 4 alin. (2) se păstrează întrun dosar separat la structura financiar-contabilă, pe perioada de acordare a drepturilor de transport, şi ulterior se arhivează în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

    ART. 8
    (1) Plata drepturilor de transport prevăzute la art. 2 alin. (1) se efectuează de către unitatea militară în care beneficiarul este încadrat, detaşat şi împuternicit sau pus la dispoziţie, după caz, pe baza statelor de plată întocmite în acest scop, în luna în curs, pentru drepturile aferente lunii precedente.
    (2) În situaţia în care modul de organizare a cursurilor, stagiilor şi celorlalte forme de pregătire, prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. g) din Hotărâre, necesită mai multe deplasări, decontarea cheltuielilor de transport se efectuează pentru fiecare deplasare dus-întors.
    (3) Prin semnătura de primire a sumelor reprezentând drepturile de transport, personalul beneficiar confirmă că în luna pentru care se face plata nu au intervenit schimbări de natură să modifice condiţiile de acordare, precum şi că a efectuat numărul de deplasări dus-întors aferent sumei încasate.

    ART. 9
    Pentru plata sumei forfetare prevăzute la art. 18 alin. (1) din Hotărâre, pontajele prevăzute la alin. (3) al aceluiaşi articol se întocmesc lunar de şefii nemijlociţi ai beneficiarilor, se vizează de structura de resurse umane şi se depun la structura financiar-contabilă a unităţii militare, până pe data de 5 a lunii curente pentru luna precedentă. Acestea se întocmesc şi pentru perioadele prevăzute la art. 9 alin. (8) din Hotărâre.

    ART. 10
    (1) Personalul care domiciliază la o distanţă de până la 70 de km şi nu beneficiază de prevederile art. 9 alin. (1) lit. h) din Hotărâre, în situaţia îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. i) din acelaşi act normativ, beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport la deplasarea săptămânală de la domiciliu sau de la reşedinţă la locul de muncă şi de la locul de muncă la domiciliu sau reşedinţă pe baza legitimaţiilor de călătorie utilizate în acest sens.
    (2) În situaţia prevăzută la alin. (1), personalul are dreptul să călătorească cu mijloacele de transport prevăzute la art. 3 lit. a) şi b) din Hotărâre, cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 4 din acelaşi act normativ.

    ART. 11
    Transportul personalului în condiţiile art. 9 alin. (2) din Hotărâre se organizează dacă se ocupă cel puţin două treimi din capacitatea mijlocului de transport, în baza aprobării acordate anual de către comandantul/şeful unităţii militare.

    ART. 12
    (1) În situaţia în care bonul fiscal prevăzut la art. 10 alin. (1) şi art. 11 alin. (1) din Hotărâre include reduceri ale preţului la carburant, preţul unitar în funcţie de care se calculează sumele decontate este cel achitat efectiv.
    (2) La deplasarea cu autovehicule cu sistem de propulsie electrică, dacă localitatea în care personalul îşi are locul de muncă nu dispune de staţii de carburant, preţul unitar/litru de carburant analizat este cel comercializat de staţia de carburant cea mai apropiată, conform Monitorului Preţurilor.

    ART. 13
    Calculatorul de rute utilizat pentru măsurarea distanţelor kilometrice, în sensul prevederilor Hotărârii, este aplicaţia informatică specializată, denumită „Calculator rute“, disponibilă pe site-ul Intraman al Direcţiei generale financiar-contabile, la adresa http://dgfc-rute.

    ART. 14
    (1) Ordonatorii de credite organizează la nivelul structurii financiar-contabile o evidenţă cu personalul militar care a beneficiat de acordarea sumei forfetare prevăzute la art. 12 alin. (1) din Hotărâre, care să cuprindă cel puţin următoarele elemente: numărul curent, gradul, numele şi prenumele beneficiarului, suma acordată, data plăţii, precum şi numărul şi data înregistrării statului de plată.
    (2) Personalul militar trimis în misiune permanentă în străinătate beneficiază de suma forfetară prevăzută la art. 12 alin. (1) din Hotărâre dacă efectuează concediul de odihnă pe teritoriul naţional.
    (3) Sumele forfetare pot fi acordate cu cel mult 3 zile lucrătoare înainte de efectuarea concediului de odihnă.
    (4) Pentru personalul mutat/transferat, suma forfetară se înscrie în certificatul de drepturi băneşti sau în alt document întocmit în acest scop.

    ART. 15
    Organizarea acordării contravalorii transportului sub forma sumelor forfetare prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. h)-j) şi art. 12 alin. (1) din Hotărâre, circuitul documentelor, compartimentele implicate, precum şi alte date specifice se stabilesc prin proceduri operaţionale aprobate de către ordonatorii de credite.

    ART. 16
    Pentru decontarea cheltuielilor de transport în interes de serviciu în condiţiile prevăzute la art. 17 alin. (2) din Hotărâre, personalul prezintă orice dovadă din care să rezulte programul de funcţionare a serviciilor de transport în comun.

    ART. 17
    Pentru măsurarea distanţei kilometrice, la deplasarea personalului în condiţiile art. 20 lit. c) din Hotărâre, se utilizează calculatorul de rute.

    ART. 18
    (1) Transportul gratuit prevăzut la art. 21 din Hotărâre se efectuează în baza aprobării comandantului/şefului eşalonului superior, la cererea comandantului/şefului unităţii militare în care a fost încadrat personalul la data decesului.
    (2) Pentru transportul personalului decedat, din cadrul structurilor centrale şi al celor subordonate nemijlocit ministrului apărării naţionale, aprobarea se acordă de către şefii/ conducătorii acestora.
    (3) În situaţia folosirii mijloacelor de transport public feroviar se solicită la structurile teritoriale de transporturi militare „Indicativ militar“ pentru transportul decedatului, potrivit actelor normative specifice Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

    ART. 19
    (1) În situaţia prevăzută la art. 23 din Hotărâre, itinerarul de deplasare se consemnează în ordinul de zi pe unitate şi în ordinul de serviciu.
    (2) Dacă pe timpul deplasării apar modificări de itinerar, acestea se justifică în scris şi se aprobă de către comandantul/şeful unităţii militare care a semnat ordinul de serviciu.

    ART. 20
    (1) Misiunile operative, în sensul prevederilor art. 26 din Hotărâre, reprezintă misiunile executate de către structurile centrale, structurile şi forţele subordonate acestora, în exercitarea atribuţiilor ce le revin, potrivit actelor normative specifice, caracterul acestora fiind specificat în ordinul de zi pe unitate.
    (2) Pentru personalul care execută misiuni operative, în cazul în care în ordinul de serviciu nu se menţionează localităţile în care s-a executat misiunea, decontarea cheltuielilor de transport se realizează în baza unei note explicative certificate de către şeful nemijlocit, anexată la ordinul de serviciu şi aprobată de comandantul/şeful unităţii, în care se va menţiona distanţa kilometrică.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016