Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 8 august 2022  privind cerinţele de eliberare a materialelor şi clădirilor de sub regimul de autorizare al Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME din 8 august 2022 privind cerinţele de eliberare a materialelor şi clădirilor de sub regimul de autorizare al Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare

EMITENT: Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 808 din 17 august 2022
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 155 din 8 august 2022, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 808 din 17 august 2022.
──────────
    CAP. I
    Scop, domeniu şi definiţii
    ART. 1
    Prezentele norme stabilesc cerinţele pentru eliberarea de sub regimul de autorizare a materialelor şi clădirilor rezultate din practici autorizate conform prevederilor Legii nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (denumită în continuare Legea nr. 111/1996).

    ART. 2
    Prezentele norme detaliază prevederile Normelor privind cerinţele de bază de securitate radiologică, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii, al ministrului educaţiei naţionale şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 752/3.978/136/2018 (denumite în continuare NBSR).

    ART. 3
    În scopul prezentelor norme, pe lângă termenii şi expresiile definite în Legea nr. 111/1996 şi în NBSR, sunt definiţi termenii, abrevierile şi expresiile prevăzute în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentele norme.

    ART. 4
    Prezentele norme se aplică la eliberarea de sub regimul de autorizare a materialelor şi clădirilor rezultate din toate practicile autorizate de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

    ART. 5
    Prezentele norme nu se aplică la evacuările de efluenţi radioactivi lichizi şi gazoşi, pentru care se stabilesc limite derivate de emisie conform prevederilor NBSR.

    ART. 6
    (1) Obiectivul prezentelor norme este de a stabili cerinţe pentru eliberarea de sub regimul de autorizare a materialelor şi clădirilor rezultate din practici autorizate, de o manieră în care conţinutul de radioactivitate al materialelor eliberate implică un risc neglijabil pentru populaţie şi mediu.
    (2) Se consideră că eliberarea de sub regimul de autorizare implică un risc neglijabil pentru populaţie şi mediu dacă, în urma analizării tuturor căilor de expunere, rezultă că este puţin probabil ca doza efectivă anuală pe care aceste materiale o pot induce oricărei persoane din populaţie să depăşească 10 microSv şi este practic imposibil ca aceasta să depăşească 1 mSv.

    ART. 7
    (1) Odată ce a fost demonstrată conformitatea cu nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare necondiţionate sau condiţionate, după caz, şi materialele sau clădirile au fost eliberate de sub regimul de autorizare al CNCAN, acestea nu mai sunt considerate radioactive din punct de vedere legal, iar titularul de autorizaţie este eliberat de responsabilitatea asupra acestora în sensul art. 25 alin. (3) din Legea nr. 111/1996.
    (2) Prevederile alin. (1) nu exclud responsabilitatea titularului de autorizaţie conform legislaţiei privind regimul materialelor, inclusiv al deşeurilor care au alte caracteristici periculoase.

    CAP. II
    Eliberarea de sub regimul de autorizare
    ART. 8
    Eliberarea de sub regimul de autorizare este o activitate reglementată şi poate fi efectuată numai după ce a fost aprobată de CNCAN. Procedurile şi procesele care conduc la eliberarea de sub regimul de autorizare trebuie să fie bine definite.

    ART. 9
    (1) Eliberarea de sub regimul de autorizare poate fi necondiţionată sau condiţionată.
    (2) Materialele eliberate necondiţionat de sub regimul de autorizare pot fi utilizate ulterior fără nicio restricţie cu condiţia respectării prevederilor art. 7 alin. (2).
    (3) Materialele eliberate condiţionat de sub regimul de autorizare pot fi reciclate, reutilizate sau depozitate doar cu respectarea condiţiilor de eliberare. Clădirile eliberate condiţionat de sub regimul de autorizare pot fi reutilizate sau demolate doar cu respectarea condiţiilor de eliberare.

    ART. 10
    Nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare a materialelor şi clădirilor se exprimă în termeni de concentraţie de activitate, respectiv Bq/g, sau contaminare superficială, respectiv Bq/cmp, după caz, conform opţiunilor de eliberare.

    ART. 11
    Diluarea deliberată a materialului pentru a atinge nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare, spre deosebire de diluarea care are loc în operaţiuni normale, atunci când radioactivitatea nu este luată în considerare, nu trebuie efectuată fără aprobarea prealabilă a CNCAN.

    CAP. III
    Verificarea şi controlul conformităţii cu cerinţele de eliberare de sub regimul de autorizare
    SECŢIUNEA 1
    Verificarea conformităţii cu cerinţele de eliberare de sub regimul de autorizare
    ART. 12
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să verifice conformitatea cu nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare prin una sau mai multe dintre metode prevăzute mai jos, după caz:
    a) măsurarea directă a materialelor;
    b) măsurători de laborator asupra unor probe reprezentative de materiale;
    c) utilizarea factorilor de scalare, derivaţi corespunzător;
    d) alte metode acceptate de către CNCAN.

    (2) Cerinţele privind efectuarea măsurătorilor sunt prevăzute în cap. VII.

    ART. 13
    Strategia de măsurare trebuie să conţină cel puţin următoarele etape:
    a) gruparea materialelor ce urmează a fi măsurate atât în ceea ce priveşte compoziţia materialelor, cât şi în ceea ce priveşte originea acestora şi zonele radiologice din care provin, astfel încât să se asigure omogenitatea spectrului de radionuclizi în fiecare grup de materiale;
    b) evaluarea spectrului de radionuclizi pentru materialele ce urmează a fi caracterizate, prin analiza probelor, luând în considerare acurateţea informaţiilor privind istoria de operare;
    c) alegerea metodei adecvate de caracterizare, pentru a demonstra respectarea nivelurilor de eliberare de sub regimul de autorizare;
    d) alegerea instrumentelor de măsurare corespunzătoare şi calibrarea adecvată a acestora;
    e) stabilirea măsurărilor, înregistrărilor şi raportărilor corespunzătoare.


    ART. 14
    (1) Eliberarea de sub regimul de autorizare se aprobă de către CNCAN în baza documentaţiei transmise de titularul de autorizaţie în care a demonstrat că strategia, metodele, instrumentele şi procedurile de măsurare şi de verificare utilizate confirmă respectarea nivelurilor de eliberare.
    (2) În cazul eliberării condiţionate de sub regimul de autorizare, titularul de autorizaţie trebuie să prezinte metodologia utilizată pentru stabilirea nivelurilor de eliberare condiţionată de sub regimul de autorizare.
    (3) Aprobarea eliberării de sub regimul de autorizare poate fi dată:
    a) în cadrul procesului de autorizare a unei practici, prin stabilirea în autorizaţie a limitei maxime anuale a volumului/cantităţii de materiale care pot fi eliberate de sub regimul de autorizare, pe baza documentaţiei prevăzute la alin. (1) şi a estimării anuale a tipurilor şi cantităţilor de materiale ce urmează a fi eliberate;
    b) ulterior autorizării, prin emiterea aprobării de eliberare de sub regimul de autorizare, în baza unei proceduri aprobate de CNCAN şi a unui raport de eliberare de sub regimul de autorizare care să cuprindă descrierea lotului de materiale, conţinutul de radionuclizi, buletinele de analiză, strategia, metodele, instrumentele, procedurile de măsurare, confirmarea îndeplinirii nivelurilor de eliberare a materialelor care urmează a fi eliberate.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Controlul conformităţii şi sistemul de management al calităţii
    ART. 15
    În cazul aprobării eliberării condiţionate de sub regimul de autorizare, titularul de autorizaţie trebuie să verifice că este respectată permanent conformitatea cu condiţiile de aprobare.

    ART. 16
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să raporteze periodic la CNCAN tipurile şi cantităţile de materiale sau clădirile eliberate de sub regimul de autorizare.
    (2) În cazul aprobării eliberării condiţionate de sub regimul de autorizare, raportarea prevăzută la alin. (1) trebuie să conţină, suplimentar, modul în care au fost respectate condiţiile de aprobare la prima destinaţie a materialelor.
    (3) În cazul în care nu se specifică altfel, raportările prevăzute la alin. (1) şi (2) se fac anual.

    ART. 17
    (1) Toate activităţile care vor fi efectuate de titularul de autorizaţie sau de orice persoană juridică pentru a verifica respectarea nivelurilor de eliberare de sub regimul de autorizare şi a condiţiilor de eliberare trebuie să se desfăşoare în cadrul unui sistem de management al calităţii.
    (2) La stabilirea cerinţelor pentru sistemul de management al calităţii se iau în considerare cantitatea estimată de materiale eliberate şi complexitatea practicilor.

    ART. 18
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să stabilească şi să documenteze în cadrul sistemului de management al calităţii procesul de eliberare de sub regimul de autorizare, să efectueze măsurători şi să verifice conformitatea cu criteriile de autorizare, inclusiv selectarea echipamentului şi a locului adecvat pentru măsurători.
    (2) Sunt necesare calibrarea echipamentelor, stabilirea persoanelor, atribuirea de responsabilităţi clare, angajarea de persoane competente, instruirea personalului, promovarea culturii de securitate, dezvoltarea procedurilor şi documentaţiei şi interacţiunea cu CNCAN şi cu părţile interesate, în conformitate cu cadrul naţional de reglementare.
    (3) Documentaţia sistemului de management al calităţii trebuie să conţină prevederi în special pentru evidenţa tipurilor şi cantităţilor de materiale eliberate şi a concentraţiei de activitate şi/sau a contaminării superficiale. În cazul eliberării condiţionate de sub regimul de autorizare, sistemul de management al calităţii trebuie să conţină prevederi privind confirmarea îndeplinirii condiţiilor de eliberare.

    ART. 19
    Titularul de autorizaţie trebuie să revizuiască periodic strategia, metodele, instrumentele şi procedurile utilizate pentru măsurători pentru a certifica faptul că măsurătorile sunt efectuate corect.

    ART. 20
    În cazul eliberării condiţionate de sub regimul de autorizare, titularul de autorizaţie trebuie să revizuiască, în conformitate cu periodicitatea aprobată de CNCAN şi în orice moment în care apar situaţii noi, metodologia utilizată pentru stabilirea nivelurilor de eliberare condiţionată de sub regimul de autorizare, pentru a certifica faptul că scenariile de evaluare a dozelor maxime sunt menţinute conservativ.

    ART. 21
    Metodele şi instrumentele utilizate pentru asigurarea calităţii rezultatelor obţinute şi utilizate în procesul de eliberare de sub regimul de autorizare trebuie să demonstreze îndeplinirea criteriilor de eliberare. În cadrul sistemului de management al calităţii, titularul de autorizaţie trebuie să dezvolte, să implementeze şi să îmbunătăţească continuu proceduri şi instrucţiuni de lucru documentate şi controlate, care au ca scop verificarea conformităţii cu nivelurile de eliberare autorizate.

    ART. 22
    Titularul de autorizaţie este responsabil pentru acurateţea rezultatelor programului de verificare a conformităţii cu cerinţele de eliberare. Controlul CNCAN nu înlocuieşte controlul titularului pentru a evidenţia deficienţe în activitatea proprie. Procesul de control al CNCAN nu trebuie considerat un substitut pentru programul de control/asigurare a calităţii în cadrul sistemului de management stabilit de titularul de autorizaţie.

    ART. 23
    Titularul de autorizaţie trebuie să comunice către CNCAN rezultatele programului său de eliberare de sub regimul de autorizare şi de verificare a conformităţii cu cerinţele de reglementare, într-un mod transparent, pentru a obţine aprobarea eliberării de sub regimul de autorizare.

    ART. 24
    Titularul de autorizaţie este responsabil pentru procesul de eliberare de sub regimul de autorizare şi trebuie să păstreze înregistrările esenţiale pentru a demonstra că eliberarea de sub regimul de autorizare a fost efectuată în mod corespunzător. Aceste înregistrări trebuie elaborate şi păstrate în formatele corespunzătoare, astfel cum sunt definite în documentaţia sistemului de management. Documentaţia trebuie păstrată pentru o perioadă de timp definită, aşa cum este specificat în documentaţia sistemului de management.

    ART. 25
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să identifice părţile interesate şi să colaboreze cu acestea pentru explicarea conceptului de eliberare de sub regimul de autorizare, ipotezele acestuia şi modul în care acesta este reglementat şi efectuat în practică.
    (2) În cazul eliberării condiţionate de sub regimul de autorizare, atunci când destinaţia materialului este specificată în condiţiile de eliberare, titularul de autorizaţie trebuie să colaboreze cu operatorul destinaţiei finale pentru a obţine acordul scris al acestuia, precum şi orice alte avize necesare.

    CAP. IV
    Cerinţe de eliberare necondiţionată a materialelor solide de sub regimul de autorizare
    ART. 26
    (1) Materialele solide care îndeplinesc nivelurile de eliberare necondiţionată de sub regimul de autorizare, exprimate în concentraţie de activitate, prevăzute în anexa nr. 2, pot fi eliberate necondiţionat.
    (2) Suplimentar prevederilor alin. (1), în cazul materialelor contaminate la suprafaţă, este necesară respectarea nivelurilor de eliberare necondiţionată de sub regimul de autorizare, exprimate în contaminare superficială. Titularul de autorizaţie trebuie să respecte atât nivelurile de eliberare exprimate în termeni de concentraţie de activitate, cât şi pe cele exprimate în termeni de contaminare superficială.
    (3) Nivelurile de eliberare necondiţionată de sub regimul de autorizare pentru materialele contaminate la suprafaţă sunt prevăzute în anexa nr. 3. Nivelurile de eliberare necondiţionată exprimate în contaminare superficială pentru radionuclizii care nu sunt listaţi în anexa nr. 3 trebuie să fie derivate de către titularul de autorizaţie, utilizând criteriile specificate la art. 6 alin. (1) şi (2) şi trebuie să fie verificate şi aprobate de CNCAN.

    CAP. V
    Cerinţe de eliberare condiţionată de sub regimul de autorizare
    SECŢIUNEA 1
    Eliberarea condiţionată de materiale solide şi clădiri
    ART. 27
    (1) Nivelurile de eliberare condiţionată de sub regimul de autorizare, precum şi condiţiile de eliberare se aprobă de CNCAN, pentru fiecare caz în parte, la propunerea titularului de autorizaţie care deţine materialele.
    (2) Nivelurile de eliberare condiţionată de sub regimul de autorizare, pentru materialele solide, sunt stabilite atunci când, datorită circumstanţelor speciale, cum ar fi destinaţia viitoare bine definită sau dimensiunea mică a volumului sau a suprafeţei materialelor care urmează să fie eliberate, este posibilă mărirea (creşterea) nivelurilor de eliberare necondiţionată de sub regimul de autorizare cu condiţia respectării criteriului de doză specificat la art. 6.
    (3) Nivelurile de eliberare condiţionată de sub regimul de autorizare, derivate pentru materiale solide, trebuie să ia în considerare dacă activitatea este concentrată pe suprafaţă sau distribuită în întreaga masă a materialului. Pentru materialele contaminate superficial este necesară respectarea nivelurilor de eliberare condiţionată exprimate în contaminare superficială.

    ART. 28
    (1) Eliberarea condiţionată de sub regimul de autorizare se aplică pentru:
    a) materiale metalice, pentru reciclare în topitorii;
    b) deşeuri, pentru eliminarea în depozite de deşeuri;
    c) materiale incinerabile, pentru incinerare în incineratoare de deşeuri;
    d) clădiri ale instalaţiilor radiologice şi nucleare, pentru reutilizarea şi demolarea ulterioară;
    e) clădiri ale instalaţiilor radiologice şi nucleare, pentru demolare fără reutilizare prealabilă.

    (2) Cerinţele pentru opţiunile de eliberare condiţionată de sub regimul de autorizare, menţionate la alin. (1), sunt prevăzute în anexa nr. 4.

    ART. 29
    În cazul eliberării condiţionate de sub regimul de autorizare, care nu exclude posibilitatea reintroducerii materialelor în ciclul economic şi social pentru uz public, CNCAN eliberează aprobarea prevăzută la art. 28 alin. (1) numai după ce titularul de autorizaţie a obţinut avizarea Ministerului Sănătăţii, conform prevederilor art. 38 alin. (1) din Legea nr. 111/1996.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Eliberarea condiţionată a materialelor lichide de sub regimul de autorizare
    ART. 30
    Pentru materialele lichide, altele decât efluenţii radioactivi, nivelurile de eliberare condiţionată de sub regimul de autorizare se stabilesc pe baza unor scenarii conservative şi numai în condiţii de cunoaştere exactă a destinaţiei materialelor respective.

    ART. 31
    (1) Eliberarea condiţionată a materialelor lichide de sub regimul de autorizare se aprobă de CNCAN, pentru fiecare caz în parte, la propunerea titularului de autorizaţie care deţine materialele. Nivelurile de eliberare condiţionată de sub regimul de autorizare, precum şi condiţiile de eliberare, inclusiv destinaţia lichidelor eliberate, se aprobă de CNCAN de la caz la caz. Lichidele eliberate condiţionat pot fi reciclate, reutilizate sau eliminate numai în conformitate cu condiţiile de eliberare.
    (2) Eliberarea condiţionată a lichidelor de sub regimul de autorizare se aplică lichidelor care nu sunt eligibile pentru deversare în mediu.
    (3) Eliberarea condiţionată a lichidelor de sub regimul de autorizare se aplică pentru:
    a) reutilizare, reciclare sau incinerare;
    b) incinerare într-un incinerator de deşeuri;
    c) eliminare, alta decât incinerare.

    (4) Cerinţele generale pentru opţiunile de eliberare condiţionată de sub regimul de autorizare sunt prevăzute în anexa nr. 5.

    CAP. VI
    Eliberarea reziduurilor de sub regimul de autorizare din activităţi cu surse naturale de radiaţii
    SECŢIUNEA 1
    Eliberarea necondiţionată a reziduurilor de sub regimul de autorizare a activităţilor cu surse naturale
    ART. 32
    Eliberarea de sub regimul de autorizare a reziduurilor rezultate din activităţi şi practici din sectoarele industriale prevăzute în anexa nr. 3 la NBSR se aplică pentru activităţi care sunt sub controlul reglementat al CNCAN.

    ART. 33
    Criteriile de doză menţionate la art. 6 alin. (2) nu se aplică pentru eliberarea de sub regimul de autorizare a reziduurilor rezultate din activităţi cu surse naturale de radiaţii.

    ART. 34
    (1) Nivelurile de eliberare necondiţionată a reziduurilor de sub regimul de autorizare a activităţilor cu surse naturale de radiaţii sunt:
    a) 10 Bq/g pentru K-40;
    b) 1 Bq/g pentru fiecare radionuclid din lanţul de dezintegrare a uraniului sau lanţul de dezintegrare al toriului.

    (2) Nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare prevăzute la alin. (1) nu se aplică situaţiilor în care radionuclizii din lanţul de dezintegrare a uraniului sau lanţul de dezintegrare a toriului sunt utilizaţi în instalaţii nucleare de producere a oxidului de uraniu sau fabricare a combustibilului nuclear.

    ART. 35
    Conformitatea cu nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare prevăzute la art. 34 alin. (1) poate fi demonstrată în următoarele moduri:
    a) prin măsurători efectuate în conformitate cu prevederile cap. VII din prezenta normă; sau
    b) prin derivarea concentraţiei de activitate în reziduuri, din concentraţia de activitate a materiei prime modificată ca urmare a proceselor de concentrare sau diluare din cadrul instalaţiei.


    ART. 36
    (1) Nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare prevăzute în art. 34 nu se aplică reziduurilor rezultate din situaţii de expunere existentă, după accidente sau pe amplasamente moştenite în care este prezentă o contaminare cu radionuclizi de origine naturală din practicile anterioare.
    (2) Nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare prevăzute în art. 34 se aplică reziduurilor rezultate din activităţi de remediere a amplasamentelor contaminate cu radionuclizi de origine naturală care au fost autorizate de CNCAN şi sunt tratate ca situaţii de expunere planificată.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Eliberarea condiţionată a reziduurilor de sub regimul de autorizare a activităţilor cu surse naturale
    ART. 37
    (1) Nivelurile de eliberare condiţionată de sub regimul de autorizare a reziduurilor rezultate din activităţi cu surse naturale ca şi condiţiile de eliberare trebuie aprobate de CNCAN, pentru fiecare caz în parte, la propunerea titularului de autorizaţie.
    (2) Nivelurile de eliberare condiţionată de sub regimul de autorizare trebuie stabilite pe baza unor scenarii conservative şi a dozei pe care un individ o poate primi din activităţi cu surse naturale din care a fost exclus fondul de radiaţii şi care nu trebuie să fie mai mare de 1 mSv pe an.
    (3) Reziduurile din activităţi cu surse naturale de radiaţii eliberate condiţionat pot fi depozitate numai în conformitate cu condiţiile de eliberare.
    (4) Eliberarea condiţionată se aplică pentru:
    a) depozitarea în depozite de deşeuri;
    b) arderea reziduurilor incinerabile în instalaţii de incinerare a deşeurilor.

    (5) Cerinţele generale pentru eliberarea condiţionată de sub regimul de autorizare a reziduurilor rezultate din activităţi cu surse naturale de radiaţii sunt prevăzute în anexa nr. 6.
    (6) Reziduurile cu radionuclizi de origine naturală care pot fi reciclate în materiale de construcţie trebuie să întrunească cerinţele specificate în art. 74 din NBSR.

    CAP. VII
    Măsurători
    ART. 38
    (1) Conformitatea cu nivelul de eliberare de sub regimul de autorizare trebuie dovedită prin măsurători, atât pentru eliberare condiţionată, cât şi pentru eliberare necondiţionată.
    (2) Măsurătorile pot fi efectuate utilizând o abordare stocastică adecvată prin care numai o parte a materialului sau a suprafeţei este supusă măsurării.

    ART. 39
    (1) Metodele de măsurare eligibile pentru eliberarea de sub regimul de autorizare sunt prevăzute în anexa nr. 7.
    (2) Titularul de autorizaţie este răspunzător pentru propunerea strategiei de măsurare, alegerea metodelor de măsurare, a echipamentului, a schemei de măsurare, a utilizării abordărilor stocastice, a utilizării eşantionării şi a schemei de eşantionare.
    (3) Strategia de măsurare se evaluează de către CNCAN şi se modifică, dacă este necesar. Măsurătorile pentru demonstrarea conformităţii cu nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare pot fi efectuate după ce strategia de măsurare a fost acceptată.

    ART. 40
    Măsurătorile de concentraţie de activitate, precum şi cele de contaminare superficială, solicitate pentru demonstrarea conformităţii cu cerinţele din aprobarea de eliberare şi rezultatul acestora, trebuie documentate de către titularul de autorizaţie.

    CAP. VIII
    Obligaţiile titularilor de autorizaţie privind raportarea
    ART. 41
    (1) La începutul fiecărui an calendaristic, titularul de autorizaţie care planifică să elibereze materiale de sub regimul de autorizare trebuie să estimeze cantităţile de materiale ce urmează a fi eliberate în anul respectiv, precum şi opţiunea de eliberare şi să notifice CNCAN.
    (2) La sfârşitul fiecărui an calendaristic titularul de autorizaţie trebuie să raporteze cantităţile de materiale eliberate în anul respectiv.

    ART. 42
    Titularul de autorizaţie trebuie să informeze fără întârziere CNCAN în situaţia în care nu au fost îndeplinite condiţiile de eliberare.

    CAP. IX
    Dispoziţii finale
    ART. 43
    Titularii de autorizaţie care deţin aprobări pentru eliberarea materialelor de sub regimul de autorizaţie trebuie să revizuiască nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare, precum şi modul de conformare cu cerinţele de eliberare conform prezentelor norme.

    ART. 44
    Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezentele norme.

    ANEXA 1

    la norme
    Definiţii şi abrevieri
    a) Eliberarea condiţionată de sub regimul de autorizare - procesul prin care materialele provenite din practici având concentraţiile activităţii inferioare nivelurilor de eliberare condiţionată de sub regimul de autorizare stabilite de titular şi aprobate de CNCAN sunt declarate libere pentru o anumită utilizare sau destinaţie, cu anumite restricţii, în conformitate cu condiţiile stabilite pentru acea eliberare
    b) Eliberarea necondiţionată de sub regimul de autorizare - procesul prin care materialele rezultate din practicile sau din intervenţiile care se referă la expuneri cronice, având concentraţia activităţii sub nivelurile de eliberare necondiţionată de sub regimul de autorizare stabilite/aprobate de CNCAN, sunt declarate libere pentru utilizare nerestricţionată
    c) NBSR - Normele privind cerinţele de bază de securitate radiologică, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii, al ministrului educaţiei naţionale şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 752/ 3.978/136/2018, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 517 şi 517 bis din 25 iunie 2018
    d) RP 89 - Recommended radiological protection criteria for the recycling of metals from the dismantling of nuclear installations, European Commission, Series Radiation Protection No. 89, Luxemburg, 1998
    e) RP 101 - Basis for the definition of surface contamination clearance levels for recycling or reuse of metals arising from the dismantling of nuclear installations; European Commission, Series Radiation Protection No. RP 101, Luxemburg, 1999
    f) RP 113 - Recommended radiological protection criteria for the clearance of buildings and building rubble from the dismantling of nuclear installations, European Commission, Series Radiation Protection No. 113, Luxemburg, 2000
    g) AIEA SR44 - Derivation of activity concentration values for exclusion, exemption and clearance, Safety Reports Series, 44, AIEA, 2005
    h) IAEA TECDOC-1000 - Clearance of Materials Resulting from the Use of Radionuclides in Medicine, Industry and Research, Viena, 1998
    i) RP 122 Part 1 - „Practical use of the concepts of clearance and exemption Part I Guidance on General Clearance Levels for Practices“, European Commission, Series Radiation Protection No. 122 Part II, Luxembourg, 2000
    j) RP 122 Part 2 - „Practical use of the concepts of clearance and exemption Part II Application of the concepts of exemption and clearance to natural radiation sources“, European Commission, Series Radiation Protection No. 122 Part II, Luxembourg, 2001

    ANEXA 2

    la norme
    Niveluri de eliberare de sub regimul de autorizare exprimate în concentraţia de activitate
    Nivelurile de eliberare necondiţionată de sub regimul de autorizare pentru concentraţia de activitate sunt prevăzute în anexa nr. 2 din NBSR tabelul 2.1 pentru radionuclizi artificiali şi în tabelul 2.2 pentru radionuclizi de origine naturală.
    Radionuclizi artificiali
    Pentru amestecurile de radionuclizi artificiali, suma ponderată a activităţilor sau a concentraţiilor specifice nuclidului (pentru diferiţi radionuclizi conţinuţi în aceeaşi matrice) împărţită la nivelul de eliberare corespunzător trebuie să fie mai mică decât unitatea; a se vedea nota 1 şi nota 2.
    Pentru radionuclizii artificiali care nu sunt enumeraţi în tabelul 2.1 din anexa nr. 2 la NBSR nivelurile de eliberare trebuie determinate de către titularul de autorizaţie utilizând metodologia descrisă în AIEA SR 44. Nivelurile de eliberare trebuie să îndeplinească criteriile de doză specificate la art. 6 alin. (1) şi (2) din norme. Metodologia utilizată pentru a obţine nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare ar trebui să ia în considerare scenarii conservative.
    Nota 1. Pentru un amestec de radionuclizi se consideră că nivelurile de eliberare necondiţionată sunt îndeplinite dacă este respectată relaţia (1) de mai jos: (a se vedea imaginea asociată)
    unde C_i este concentraţia radionuclidului i în materialul considerat, C_Li este nivelul de eliberare necondiţionată şi n este numărul de radionuclizi în amestec.

    Nota 2. Pentru un amestec de radionuclizi se consideră că nivelurile de eliberare condiţionată sunt îndeplinite dacă este respectată relaţia (2) de mai jos: (a se vedea imaginea asociată)
    unde CC_i este concentraţia radionuclidului i în materialul considerat, CC_Li este nivelul de eliberare condiţionată şi n este numărul de radionuclizi în amestec.

    Radionuclizi de origine naturală
    Valorile din tabelul 2.2 din anexa nr. 2 la NBSR se aplică individual fiecărui nuclid părinte. Valoarea se aplică fiecărui membru al lanţului de dezintegrare în mod individual. Prin urmare, suma fracţiilor nu se aplică membrilor aceluiaşi lanţ de dezintegrare.
    Valorile din tabelul 2.2 din anexa nr. 2 la NBSR nu pot fi utilizate pentru a excepta încorporarea în materialele de construcţii a reziduurilor provenite din industriile care prelucrează materiale radioactive naturale.
    Pentru radionuclizii de origine naturală care nu sunt enumeraţi în tabelul 2.2 din anexa nr. 2 la NBSR, nivelurile de eliberare trebuie determinate de către titularul de autorizaţie utilizând metodologia descrisă în AIEA SR44.
    Doza efectivă anuală pentru un membru din populaţie datorată eliberării de sub regimul de autorizare a materialelor se consideră 1 mSv sau mai mică, peste fondul natural.
    Valorile din tabelul 2.2 nu se aplică radionuclizilor naturali utilizaţi în industria nucleară pentru proprietăţile lor radioactive, fertile sau fisile. În acest caz, criteriile de doză pentru eliberare sunt aceleaşi ca şi pentru radionuclizii artificiali. Metodologia descrisă în AIEA SR44 poate fi utilizată pentru a obţine nivelurile de eliberare.

    ANEXA 3

    la norme
    Niveluri de eliberare necondiţionată de sub regimul de autorizare pentru contaminarea superficială
    Pentru obiectele contaminate la suprafaţă unde radioactivitatea este concentrată pe suprafaţă, pentru a se întruni criteriile de eliberare exprimate în termeni de doză prevăzute în art. 6 alin. (1) şi (2) din norme, trebuie demonstrată cumulativ conformitatea cu nivelurile de eliberare pentru concentraţia de activitate şi cu nivelurile de eliberare pentru contaminarea superficială.
    Mai jos sunt prezentate exemple în care nivelurile de eliberare pentru concentraţia de activitate nu pot fi aplicate sau nu pot fi utilizate ca singur criteriu:
    a) obiecte contaminate la suprafaţă cu raport mare suprafaţă/volum cum ar fi hârtia, cartonul, foliile de plastic şi îmbrăcămintea, precum şi folia de sticlă şi foliile de metal subţire cu densitate scăzută până la moderată, având în vedere că masa materialului necontaminat de sub suprafaţă este puţin probabil să conducă la creşterea concentraţiei de activitate Bq/g;
    b) obiecte contaminate la suprafaţă cu un raport mare de suprafaţă/masă, în cazul în care contaminarea nu a pătruns în masa materialului;
    c) tubulatură contaminată (de exemplu, cruste din ţevi).

    Pentru aceste obiecte contaminate la suprafaţă se aplică următoarele opţiuni de eliberare de sub regimul de autorizare:
    a) eliberare necondiţionată cu condiţia respectării cumulative a nivelurilor de eliberare necondiţionată pentru contaminarea superficială şi a nivelurilor de eliberare necondiţionată pentru concentraţia de activitate, prevăzute în anexa nr. 2 la NBSR; sau
    b) eliberare condiţionată cu condiţia respectării doar a nivelurilor de eliberare pentru contaminarea superficială.

    Nivelurile de eliberare condiţionată şi necondiţionată de sub regimul de autorizare pentru contaminarea superficială sunt prevăzute în tabelul 1. Nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare se aplică pentru activitatea totală superficială, atât fixată, cât şi nefixată.
    Abordarea utilizată pentru determinarea fracţiei de contaminare fixate şi nefixată trebui convenită cu CNCAN. Pentru a reduce contaminarea nefixată este o practică bună decontaminarea obiectelor înainte de eliberare.
    Pentru amestecurile de radionuclizi se consideră că setul de niveluri de eliberare specifice suprafeţei este întrunit dacă se respectă relaţia de sumare (3): (a se vedea imaginea asociată)
    unde S_i este contaminarea de suprafaţă specifică radionuclidului i în materialul considerat, S_Li este nivelul de eliberare exprimat în contaminare superficială şi n este numărul de radionuclizi din amestec.

    Pentru eliberarea necondiţionată de sub regimul de autorizare a obiectelor în care contaminarea este concentrată pe suprafaţă nivelurile de eliberare specifice suprafeţei pot fi utilizate împreună cu nivelurile de eliberare exprimate în concentraţie de activitate.
    Măsurătorile pentru contaminarea superficială trebuie să fie mediate pe o suprafaţă adecvată în comparaţie cu nivelurile de eliberare specifice suprafeţei. Nivelurile de eliberare necondiţionată derivate specifice suprafeţei sunt stabilite ca o medie pe suprafeţe mediate, de la câteva sute de centimetri pătraţi până la 1 metru pătrat, în funcţie de tipul de material, contaminarea şi omogenitatea contaminării.
    Demonstrarea conformităţii cu nivelurile de eliberare exprimate în concentraţie de activitate pentru materialele cu contaminare de suprafaţă poate fi realizată prin conversia activităţii totale de pe suprafaţă într-o concentraţie de activitate (Bq/g), ţinând seama de masa totală a materialului de sub suprafaţă, aşadar concentraţia activităţii nu trebuie calculată doar prin utilizarea grosimii stratului subţire de contaminare a suprafeţei. În acest proces trebuie avute în vedere de asemenea şi considerente legate de modelele radiologice utilizate pentru determinarea nivelurilor de eliberare, în special de masa medie.
    Tabelul 1: Niveluri de eliberare de sub regimul de autorizare exprimate în contaminare superficială (preluat din RP89/RP101)

┌───────────┬────────────┬────────────┬┬───────────┬────────────┬────────────┐
│ │Concentraţie│Contaminare ││ │Concentraţie│Contaminare │
│Radionuclid│de │superficială││Radionuclid│de │superficială│
│ │activitate │(Bq/cmp) ││ │activitate │(Bq/cmp) │
│ │(Bq/g) │ ││ │(Bq/g) │ │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│H-3 │1.000 │100.000 ││Tm-171 │1.000 │10.000 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│C-14 │100 │1.000 ││Ta-182 │1 │10 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Na-22 │1 │10 ││W-181 │100 │1.000 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│S-35 │1.000 │1.000 ││W-185 │1.000 │1.000 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Cl-36 │10 │100 ││Os-185 │1 │10 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│K-40 │1 │100 ││Ir-192 │1 │10 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Ca-45 │1.000 │100 ││Tl-204 │1.000 │1.000 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Sc-46 │1 │10 ││Pb-210 │1 │1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Mn-53 │10.000 │100.000 ││Bi-207 │1 │10 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Mn-54 │1 │10 ││Po-210 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Fe-55 │10.000 │10.000 ││Ra-226 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Co-56 │1 │10 ││Ra-228 │1 │1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Co-57 │10 │100 ││Th-228 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Co-58 │1 │10 ││Th-229 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Co-60 │1 │10 ││Th-230 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Ni-59 │10.000 │10.000 ││Th-232 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Ni-63 │10.000 │10.000 ││Pa-231 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Zn-65 │1 │100 ││U-232 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│As-73 │100 │1.000 ││U-233 │1 │1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Se-75 │1 │100 ││U-234 │1 │1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Sr-85 │1 │100 ││U235 │1 │1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Sr-90 │10 │10 ││U236 │10 │1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Y-91 │10 │100 ││U238 │1 │1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Zr-93 │10 │100 ││Np-237 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Zr-95 │1 │10 ││Pu-236 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Nb-93m │1.000 │10.000 ││Pu-238 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Nb-94 │1 │10 ││Pu-239 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Mo-93 │100 │1.000 ││Pu-240 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Tc-97 │1.000 │1.000 ││Pu-241 │10 │10 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Tc-97m │1.000 │1.000 ││Pu-242 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Tc-99 │100 │1.000 ││Pu-244 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Ru-106 │1 │10 ││Am-241 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Ag-108m │1 │10 ││Am-242m │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Ag-110m │1 │10 ││Am-243 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Cd-109 │10 │100 ││Cm-242 │10 │1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Sn-113 │1 │100 ││Cm-243 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Sb-124 │1 │10 ││Cm-244 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Sb-125 │10 │100 ││Cm-245 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Te-123m │10 │100 ││Cm-246 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Te-127m │100 │100 ││Cm-247 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│I-125 │1 │100 ││Cm-248 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│I-129 │1 │10 ││Bk-249 │100 │100 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Cs-134 │1 │10 ││Cf-248 │10 │1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Cs-135 │10 │1.000 ││Cf-249 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Cs-137 │1 │100 ││Cf-250 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Ce-139 │10 │100 ││Cf-251 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Ce-144 │10 │10 ││Cf-252 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Pm-147 │10.000 │1.000 ││Cf-254 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Sm-151 │10.000 │1.000 ││Es-254 │10 │1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Eu-152 │1 │10 ││ │ │ │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Eu-154 │1 │10 ││ │ │ │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Eu-155 │10 │1.000 ││ │ │ │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Gd-153 │10 │100 ││ │ │ │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Tb-161 │1 │10 ││ │ │ │
├───────────┼────────────┼────────────┼┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Tm-170 │100 │1.000 ││ │ │ │
└───────────┴────────────┴────────────┴┴───────────┴────────────┴────────────┘




    ANEXA 4

    la norme
    Cerinţe pentru opţiunile de eliberarea condiţionată de sub regimul de autorizare
    Pentru opţiunile de eliberare condiţionată de sub regimul de autorizare se aplică următoarele cerinţe:
    a) Eliberarea de sub regimul de autorizare a materialelor metalice, pentru reciclarea în topitorii
    Eliberarea de sub regimul de autorizare a materialelor metalice, pentru reciclare, presupune că materialele metalice vor fi topite. Titularul de autorizaţie trebuie să demonstreze ca deţine aranjamente contractuale cu deţinătorii (operatorii) furnalului. Deţinătorul (operatorul) furnalului trebuie să garanteze că, atunci când acceptă materiale metalice din industria nucleară, menţine o medie anuală a capacităţii de topire de zece ori mai mare decât cantitatea de materiale metalice acceptate pentru topire.
    Nivelurile de eliberare pentru această opţiune sunt prevăzute în tabelul 2. Aceste niveluri nu pot fi utilizate pentru amestecuri de materiale metalice şi materiale nemetalice.
    Aplicarea acestor valori de eliberare de sub regimul de autorizare trebuie să urmărească principiile stabilite în anexa nr. 2 la norme pentru concentraţie de activitate şi cele din anexa nr. 3 la norme pentru contaminare superficială şi trebuie să considere metodele de măsurare prevăzute în anexa nr. 7 la norme.
    Portalele de monitorizare amplasate la intrarea în companiile de fier vechi, oţelării sau furnale pot declanşa alarma la intrarea camioanelor cu materiale metalice în cazul în care activitatea reziduală utilizează nivelurile de eliberare prevăzute în tabelul 2. Companiile de fier vechi, oţelăriile sau furnalele care deţin aranjamente contractuale cu titularul de autorizaţie trebuie să fie informate de către acesta cu privire la natura încărcăturii şi să seteze alarmele la un nivel mai mare.
    Tabelul 2 - Niveluri de eliberare de sub regimul de autorizare pentru materiale metalice destinate topirii în furnale (preluat din RP-89, tabelul 3-1).

┌───────────┬────────────┬────────────┬───────────┬────────────┬────────────┐
│ │Concentraţie│Contaminare │ │Concentraţie│Contaminare │
│Radionuclid│de │superficială│Radionuclid│de │superficială│
│ │activitate │(Bq/cmp) │ │activitate │(Bq/cmp) │
│ │(Bq/g) │ │ │(Bq/g) │ │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│H-3 │1.000 │100.000 │Tm-171 │1.000 │10.000 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│C-14 │100 │1.000 │Ta-182 │1 │10 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Na-22 │1 │10 │W-181 │100 │1.000 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│S-35 │1.000 │1.000 │W-185 │1.000 │1.000 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Cl-36 │10 │100 │Os-185 │1 │10 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│K-40 │1 │100 │Ir-192 │1 │10 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Ca-45 │1.000 │100 │Tl-204 │1.000 │1.000 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Sc-46 │1 │10 │Pb-210 │1 │1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Mn-53 │10.000 │100.000 │Bi-207 │1 │10 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Mn-54 │1 │10 │Po-210 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Fe-55 │10.000 │10.000 │Ra-226 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Co-56 │1 │10 │Ra-228 │1 │1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Co-57 │10 │100 │Th-228 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Co-58 │1 │10 │Th-229 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Co-60 │1 │10 │Th-230 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Ni-59 │10.000 │10.000 │Th-232 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Ni-63 │10.000 │10.000 │Pa-231 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Zn-65 │1 │100 │U-232 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│As-73 │100 │1.000 │U-233 │1 │1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Se-75 │1 │100 │U-234 │1 │1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Sr-85 │1 │100 │U235 │1 │1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Sr-90 │10 │10 │U236 │10 │1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Y-91 │10 │100 │U238 │1 │1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Zr-93 │10 │100 │Np-237 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Zr-95 │1 │10 │Pu-236 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Nb-93m │1.000 │10.000 │Pu-238 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Nb-94 │1 │10 │Pu-239 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Mo-93 │100 │1.000 │Pu-240 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Tc-97 │1.000 │1.000 │Pu-241 │10 │10 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Tc-97m │1.000 │1.000 │Pu-242 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Tc-99 │100 │1.000 │Pu-244 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Ru-106 │1 │10 │Am-241 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Ag-108m │1 │10 │Am-242m │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Ag-110m │1 │10 │Am-243 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Cd-109 │10 │100 │Cm-242 │10 │1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Sn-113 │1 │100 │Cm-243 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Sb-124 │1 │10 │Cm-244 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Sb-125 │10 │100 │Cm-245 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Te-123m │10 │100 │Cm-246 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Te-127m │100 │100 │Cm-247 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│I-125 │1 │100 │Cm-248 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│I-129 │1 │10 │Bk-249 │100 │100 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Cs-134 │1 │10 │Cf-248 │10 │1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Cs-135 │10 │1.000 │Cf-249 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Cs-137 │1 │100 │Cf-250 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Ce-139 │10 │100 │Cf-251 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Ce-144 │10 │10 │Cf-252 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Pm-147 │10.000 │1.000 │Cf-254 │1 │0,1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Sm-151 │10.000 │1.000 │Es-254 │10 │1 │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Eu-152 │1 │10 │ │ │ │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Eu-154 │1 │10 │ │ │ │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Eu-155 │10 │1.000 │ │ │ │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Gd-153 │10 │100 │ │ │ │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Tb-161 │1 │10 │ │ │ │
├───────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│Tm-170 │100 │1.000 │ │ │ │
└───────────┴────────────┴────────────┴───────────┴────────────┴────────────┘




    b) Eliberarea de sub regimul de autorizare a materialelor pentru depozitarea în depozite de deşeuri
    Eliberarea de sub regimul de autorizare a materialelor solide sau lichide pentru depozitare presupune că acestea sunt eliberate în depozite de deşeuri autorizate conform reglementărilor de mediu. Reciclarea sau reutilizarea înainte de depozitare în depozite de deşeuri nu este permisă. Titularul de autorizaţie trebuie să demonstreze că deţine aranjamente contractuale cu deţinătorul (operatorul) depozitului de deşeuri.
    Nivelurile de eliberare pentru eliberarea în depozite de deşeuri trebuie stabilite de titularul de autorizaţie pentru toţi radionuclizii prezenţi în materiale, utilizând ghidurile prevăzute în AIEA SR44, RP122 Part 1 şi alte ghiduri relevante AIEA. Titularul de autorizaţie trebuie să precizeze suplimentar faţă de concentraţia de activitate în Bq/g şi limita anuală a activităţii totale care poate fi eliberată de sub regimul de autorizaţie.
    Titularul de autorizaţie trebuie să demonstreze conformitatea cu oricare condiţie sau ipoteză pe care s-a bazat derivarea nivelurilor de eliberare, cum ar fi raportul dintre cantitatea de materiale care se eliberează şi capacitatea anuală a depozitului.

    c) Eliberarea de sub regimul de autorizare a materialelor incinerabile, pentru incinerarea în incineratoare de deşeuri
    Eliberarea de sub regimul de autorizare pentru incinerare a deşeurilor solide presupune că acestea sunt incinerate în instalaţii de incinerare a deşeurilor. Reciclarea sau reutilizarea înainte de incinerare în instalaţia de incinerare nu este permisă. Titularul de autorizaţie trebuie să demonstreze că deţine aranjamente contractuale cu deţinătorul/operatorul instalaţiei de incinerare.
    Nivelurile de eliberare pentru eliberarea în instalaţii de incinerare trebuie stabilite de titularul de autorizaţie pentru toţi radionuclizii prezenţi, utilizând ghidurile prevăzute în AIEA SR44 şi alte ghiduri relevante AIEA.
    Titularul de autorizaţie trebuie să demonstreze conformitatea cu fiecare condiţie sau ipoteză pe care s-a bazat derivarea nivelurilor de eliberare, cum ar fi raportul dintre cantitatea de materiale care se eliberează şi capacitatea anuală a instalaţiei de incinerare.

    d) Eliberarea de sub regimul de autorizare a clădirilor instalaţiilor nucleare şi radiologice, pentru reutilizare
    Termenul „clădiri“ include clădiri individuale, camere, secţiuni (părţi) din camere, precum şi elementele structurale ale clădirilor.
    Măsurătorile pentru eliberarea de sub regimul de autorizare trebuie, în principal, să se facă la clădirea/structura nedemolată. Măsurătorile se efectuează conform unei proceduri de prelevare stohastică de probe.
    Pentru eliberarea clădirilor în scop de reutilizare măsurătorile se efectuează pe suprafeţe mediate de până la 1 mp.
    Nivelurile de eliberare pentru această opţiune sunt prevăzute în tabelul 3 coloana 2.
    După eliberare, clădirile pot fi utilizate pentru noi locuri de muncă sau pentru alte scopuri industriale. În cazul în care noii utilizatori nu desfăşoară activităţi cu radiaţii sau clădirea nu mai este utilizată este permisă demolarea fără monitorizare suplimentară.

    e) Eliberarea de sub regimul de autorizare a clădirilor instalaţiilor nucleare şi radiologice destinate demolării fără utilizare prealabilă
    Termenul „clădiri“ include clădiri individuale, camere, secţiuni din camere, precum şi elemente structurale ale clădirilor.
    Măsurătorile pentru eliberarea de sub regimul de autorizare trebuie, în principal, să se facă la clădirea/structura nedemolată. Măsurătorile se efectuează conform unei proceduri de prelevare stohastică de probe.
    Pentru eliberarea clădirilor în scop de demolare măsurătorile se efectuează pe suprafeţe mediate mai mari de 1 mp.
    Nivelurile de eliberare pentru această opţiune sunt prevăzute în tabelul 3 coloana 3.
    După eliberarea de sub regimul de autorizare, clădirea trebuie demolată fără a crea în prealabil locuri de muncă în zona afectată de demolare. Lucrul pentru pregătirea şi executarea demolării nu constituie loc de muncă.
    Molozul rezultat din demolarea clădirilor nu trebuie supus unui nou proces de verificare a conformităţii cu cerinţele de eliberare de sub regimul de autorizare.
    Tabelul 3 - Niveluri de eliberare de sub regimul de autorizare pentru clădiri pentru reutilizare şi pentru demolare fără utilizare prealabilă (preluat din RP-113, tabelul 1 şi tabelul 2, combinat)

┌───────────┬───────────┬──────────┬───────────┬───────────┬──────────┐
│ │ │Demolare │ │ │Demolare │
│ │Reutilizare│fără │ │Reutilizare│fără │
│Radionuclid│(Bq/cmp) │utilizare │Radionuclid│(Bq/cmp) │utilizare │
│ │ │prealabilă│ │ │prealabilă│
│ │ │(Bq/cmp) │ │ │(Bq/cmp) │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│1 │2 │3 │1 │2 │3 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│H-3 │10.000 │10.000 │Gd-153 │10 │100 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│C-14 │1.000 │10.000 │Tb-161 │1 │10 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Na-22 │1 │10 │Tm-170 │1.000 │10.000 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│S-35 │1.000 │100.000 │Tm-171 │1.000 │100.000 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Cl-36 │100 │100 │Ta-182 │1 │10 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│K-40 │100 │10 │W-181 │100 │1.000 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Ca-45 │1.000 │100.000 │W-185 │1.000 │1.000.000 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Sc-46 │1 │10 │Os-185 │10 │10 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Mn-53 │10.000 │10.000 │Ir-192 │10 │100 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Mn-54 │1 │10 │Tl-204 │1.000 │1.000 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Fe-55 │10.000 │10.000 │Pb-210 │1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Co-56 │1 │10 │Bi-207 │1 │10 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Co-57 │10 │100 │Po-210 │10 │100 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Co-58 │10 │10 │Ra-226 │1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Co-60 │1 │1 │Ra-228 │1 │10 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Ni-59 │100.000 │100.000 │Th-228 │0,1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Ni-63 │10.000 │100.000 │Th-229 │0,1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Zn-65 │1 │10 │Th-230 │1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│As-73 │1.000 │10.000 │Th-232 │0,1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Se-75 │10 │100 │Pa-231 │0,1 │0,1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Sr-85 │10 │100 │U-232 │0,1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Sr-90 │100 │100 │U-233 │1 │10 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Y-91 │1.000 │100.000 │U-234 │1 │10 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Zr-93 │1.000 │1.000 │235 │1 │10 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Zr-95 │1 │10 │U236 │1 │10 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Nb-93m │1.000 │100.000 │U238 │1 │10 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Nb-94 │1 │10 │Np-237 │1 │10 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Mo-93 │100 │1.000 │Pu-236 │1 │10 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Tc-97 │100 │1.000 │Pu-238 │1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Tc-97m │100 │1.000 │Pu-239 │0,1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Tc-99 │100 │100 │Pu-240 │0,1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Ru-106 │10 │100 │Pu-241 │10 │100 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Ag-108m │1 │10 │Pu-242 │1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Ag-110m │1 │10 │Pu-244 │1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Cd-109 │100 │10.000 │Am-241 │1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Sn-113 │10 │100 │Am-242m │1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Sb-124 │1 │10 │Am-243 │1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Sb-125 │1 │10 │Cm-242 │1 │100 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Te-123m │10 │100 │Cm-243 │1 │10 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Te-127m │100 │10.000 │Cm-244 │1 │10 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│I-125 │100 │10.000 │Cm-245 │0,1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│I-129 │10 │10 │Cm-246 │1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Cs-134 │1 │10 │Cm-247 │1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Cs-135 │1.000 │10.000 │Cm-248 │0,1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Cs-137 │1 │10 │Bk-249 │100 │1.000 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Ce-139 │10 │100 │Cf-248 │1 │10 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Ce-144 │10 │100 │Cf-249 │0,1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Pm-147 │1.000 │10.000 │Cf-250 │1 │10 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Sm-151 │10.000 │10.000 │Cf-251 │0,1 │1 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Eu-152 │1 │10 │Cf-252 │1 │10 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Eu-154 │1 │10 │Cf-254 │1 │10 │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Eu-155 │10 │100 │Es-254 │1 │10 │
└───────────┴───────────┴──────────┴───────────┴───────────┴──────────┘





    ANEXA 5

    la norme
    Cerinţe generale pentru eliberarea condiţionată de sub regimul de autorizare a lichidelor
    Eliberarea de sub regimul de autorizare a lichidelor se aplică pentru acele lichide care nu pot fi deversate în mediu, cum ar fi:
    - lichide din instalaţii pentru care nu există aprobări sau autorizaţii de deversare;
    – cantităţi mici de lichide produse într-o instalaţie pentru care autorizarea deversării nu se justifică;
    – lichide care nu sunt potrivite pentru eliminarea în mediu, cum ar fi lichide neapoase, lichide cu proprietăţi periculoase pentru mediul înconjurător;
    – lichidele constituite ca activ (asset) pentru care există un interes comercial în reutilizare sau reciclare, cum ar fi apa grea, uleiuri lubrifiante utilizate în pompe, lichide de răcire din transformatoarele centralelor nucleare, acizi din procesul de fabricaţie a combustibilului nuclear;
    – lichide cu proprietăţi chimice periculoase pentru care opţiunea de incinerare se potriveşte mai bine, cum ar fi cele utilizate în industrie, medicină sau cercetare.

    Eliberarea de sub regimul de autorizare a lichidelor, pentru reutilizare, reciclare sau incinerare
    Eliberarea de sub regimul de autorizare, pentru reutilizare, reciclare sau incinerare se aplică la lichidele care nu sunt potrivite pentru eliminarea în mediu.
    Nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare trebuie derivate de către titularul de autorizaţie pentru toţi radionuclizii care se estimează că vor fi prezenţi în material, conform ghidurilor prevăzute în AIEA, SR 44, RP 122 Part 1.
    La derivarea nivelurilor de eliberare de sub regimul de autorizare trebuie luat în considerare că, din cauza proceselor ulterioare de filtrare, evaporare, distilare sau fracţionare, concentraţia de activitate a radionuclizilor, în lichidele care se eliberează, ar putea să crească.
    Pentru situaţiile în care lichidele şi reziduurile acestor lichide se pot acumula în timp, în anumite locuri, nivelul de eliberare de sub regimul de autorizare trebuie derivat, fie ca activitate totală pe o perioadă de timp, fie ca nivel de eliberare de sub regimul de autorizare exprimat în termeni de volum.
    Nivelurile de eliberare necondiţionată de sub regimul de autorizare pentru solide se pot aplica şi pentru lichide destinate reutilizării, reciclării sau incinerării care nu pot fi eliberare în mediu cu condiţia ca acestea să nu fie supuse proceselor de concentrare sau filtrare înainte de destinaţia finală.
    Nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare pentru solidele vrac sunt exprimate în Bq/g, iar nivelurile de eliberare pentru lichide ar trebui convertite în Bq/L, înmulţind valoarea în Bq/g cu densitatea lichidului ce urmează a fi eliberat, în g/L.
    Conformitatea cu fiecare condiţie sau ipoteză pe baza căreia s-a făcut derivarea nivelurilor de eliberare trebuie demonstrată pentru această opţiune de eliberare.
    Eliberarea de sub regimul de autorizare a lichidelor, pentru incinerare în incineratoare de deşeuri
    Eliberarea de sub regimul de autorizare a lichidelor presupune ca substanţele să fie incinerate în instalaţii de incinerare a deşeurilor. Reciclarea sau reutilizarea înainte de incinerare nu este permisă. Titularul de autorizaţie trebuie să demonstreze că deţine aranjamente contractuale cu deţinătorul/operatorul incineratorului de deşeuri.
    Nivelurile de eliberare condiţionată de sub regimul de autorizare a solidelor pot fi utilizate pentru eliberarea condiţionată a lichidelor. Nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare pentru solidele vrac sunt exprimate în Bq/g, iar nivelurile de eliberare pentru lichide ar trebui convertite în Bq/L, înmulţind valoarea în Bq/g cu densitatea lichidului ce urmează a fi eliberat, în g/L.
    Nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare a unor volume mici de lichide, cum ar fi lichidele conţinute în containere mici, reziduuri de la radiofarmaceutice în flacoane sau seringi sau mănuşi, se exprimă ca activitate măsurată sau calculată, corectată cu dezintegrarea radioactivă, raportată la întreaga masă a deşeului.
    Conformitatea cu fiecare condiţie sau ipoteză pe baza căreia s-a făcut derivarea nivelurilor de eliberare, cum ar fi raportul dintre cantitatea anuală de deşeuri incinerate şi cantitatea de lichide eliberate de sub regimul de autorizare, conţinute de acestea, trebuie demonstrată pentru această opţiune de eliberare.
    Eliberarea de sub regimul de autorizare a lichidelor, pentru depozitare altfel decât pe ruta de incinerare
    Eliberarea de sub regimul de autorizare a lichidelor pentru depozitare altfel decât pe ruta de incinerare se aplică atunci când destinaţia este cunoscută.
    Nivelul de eliberare trebuie derivat de către titularul de autorizaţie pentru toţi radionuclizii prezenţi în material, utilizând ghidurile prevăzute în RP 122 Part 1, SR 44, alte ghiduri relevante AIEA.
    Concentraţia de activitate a lichidelor ce urmează a fi eliberate poate creşte din cauza proceselor ulterioare de filtrare, evaporare, distilare, fracţionare sau prin procese naturale şi trebuie luată în considerare la derivarea nivelurilor de eliberare.
    Pentru situaţiile în care lichidele şi reziduurile acestor lichide se pot acumula în timp, în anumite locuri, nivelul de eliberare de sub regimul de autorizare trebuie derivat fie ca activitate totală pe o perioadă de timp, fie ca nivel de eliberare de sub regimul de autorizare exprimat în termeni de volum.
    Pentru cazurile în care lichidele apoase se eliberează în ape receptoare, lacuri, râuri, mare, modelul utilizat pentru derivarea nivelurilor de eliberare trebuie să considere toate căile relevante din mediu, cum ar fi migrarea radionuclizilor în corpurile de apă, sedimente sau căile radioecologice. Nivelurile de eliberare sunt prevăzute în tabelul 4 şi pot fi utilizate pentru eliberarea lichidelor apoase din medicină, industrie şi cercetare. Aceste valori sunt exprimate în Bq/an şi pot convertite în volume anuale sau activităţi totale anuale.
    Conformitatea cu oricare condiţie sau ipoteză pe baza căreia s-a făcut derivarea nivelurilor de eliberare trebuie demonstrată pentru această opţiune de eliberare.
    Tabelul 4 - Nivelurile de eliberare pentru eliberarea lichidelor apoase din medicină, industrie şi cercetare (preluat din IAEA TECDOC-1000 tabelul IV)

┌───────────┬─────────┬───────────┬─────────┐
│ │Rata │ │Rata │
│Radionuclid│anuală de│Radionuclid│anuală de│
│ │eliberare│ │eliberare│
│ │(Bq/an) │ │(Bq/an) │
├───────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│H-3 │1 x 10^12│Sr-89 │1 x 10^9 │
├───────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│C-14 │1 x 10^10│Y-90 │1 x 10^10│
├───────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│Na-22 │1 x 10^5 │Mo-99 │1 x 10^8 │
├───────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│Na-24 │1 x 10^8 │Tc-99 │1 x 10^10│
├───────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│P-32 │1 x 10^6 │Tc-99m │1 x 10^9 │
├───────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│S-35 │1 x 10^9 │In-111 │1 x 10^8 │
├───────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│Cl-36 │1 x 10^10│I-123 │1 x 10^9 │
├───────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│K-42 │1 x 10^9 │I-125 │1 x 10^8 │
├───────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│Ca-45 │1 x 10^10│I-131 │1 x 10^7 │
├───────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│Ca-47 │1 x 10^8 │Pm-147 │1 x 10^10│
├───────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│Cr-51 │1 x 10^8 │Er-169 │1 x 10^10│
├───────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│Fe-59 │1 x 10^6 │Au-198 │1 x 10^8 │
├───────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│Co-57 │1 x 10^9 │Hg-197 │1 x 10^9 │
├───────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│Co-58 │1 x 10^8 │Hg-203 │1 x 10^7 │
├───────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│Ga-67 │1 x 10^8 │Tl-201 │1 x 10^7 │
├───────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│Se-75 │1 x 10^6 │Ra-226 │1 x 10^6 │
├───────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│Sr-85 │1 x 10^6 │Th-232 │1 x 10^6 │
└───────────┴─────────┴───────────┴─────────┘




    ANEXA 6

    la norme
    Cerinţe de eliberare condiţionată de sub regimul de autorizare a reziduurilor rezultate din activităţi cu surse naturale de radiaţii
    Eliberarea de sub regimul de autorizare a reziduurilor din activităţi cu surse naturale de radiaţii se aplică pentru depozitarea în depozite de deşeuri şi pentru incinerare. Nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare se derivează de titularul de autorizaţie pentru toţi radionuclizii utilizând scenariul şi ghidurile prevăzute în RP 122 Part 2, RP 89, SR44 şi IAEA cu respectarea criteriului de doză prevăzut în art. 37 din norme.
    Nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizaţie trebuie să ia în considerare caracteristicile materialului, destinaţia şi cantitatea anuală estimată a fi depozitată.
    Eliberarea de sub regimul de autorizare a reziduurilor din activităţi cu surse naturale de radiaţii cu destinaţia de depozitare presupune că substanţele eliberate se depozitează în depozite de deşeuri.
    Reciclarea sau reutilizarea înainte de depozitare nu este permisă.
    Titularul de autorizaţie trebuie să demonstreze că deţine aranjamente contractuale cu deţinătorul/operatorul depozitului de deşeuri.
    Conformitatea cu fiecare condiţie sau ipoteză pe baza căreia s-a făcut derivarea nivelurilor de eliberare, cum ar fi raportul dintre cantitatea anuală de deşeuri depozitate şi cantitatea de reziduuri eliberate de sub regimul de autorizare, trebuie demonstrată pentru această opţiune de eliberare.
    Nivelurile de eliberare condiţionată de sub regimul de autorizare a reziduurilor umede rezultate din industria petrolului şi gazelor naturale sunt prevăzute în tabelul 5. Aceste valori se aplică pentru radionuclizi individuali fără aplicarea regulii de sumare. Trebuie demonstrat că în timpul depozitării reziduurile umede nu devin uscate. Aceste valori nu se aplică la şlamurile care sunt eliminate cu efluenţii lichizi.
    Tabelul 5 - Niveluri de eliberare de sub regimul de autorizare pentru şlamuri din industria petrolului şi gazelor naturale (preluat din RP 122 Part 2)

┌──────────────────┬───────────────────┐
│Radionuclidul* │Nivelul de │
│ │eliberare (Bq/g) │
├──────────────────┼───────────────────┤
│U 238sec incl. U │5 │
│235 sec** │ │
├──────────────────┼───────────────────┤
│U nat** │100 │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Th 230 │100 │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Ra 226+ │5 │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Pb 210+ │100 │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Po 210 │100 │
├──────────────────┼───────────────────┤
│U 235sec *** │10 │
├──────────────────┼───────────────────┤
│U 235+ *** │50 │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Pa 231 │50 │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Ac 227+ │10 │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Th 232sec │5 │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Th 232 │100 │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Ra 228+ │10 │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Th 228+ │5 │
├──────────────────┼───────────────────┤
│K –40 │100 │
└──────────────────┴───────────────────┘



    * Pentru radionuclizi consideraţi în echilibru secular.
    ** U-238sec şi U-235sec sunt în raportul lor natural (99,275 şi 0,72% fracţii atomice).
    *** Valori separate pentru radionuclizii din seria U-235 sunt date aici doar pentru informare. Pentru sursele naturale de radiaţii aceste valori nu se limitează niciodată deoarece sunt întotdeauna în raportul lor natural fix.

    ANEXA 7

    la norme

    Metode de măsurare pentru eliberarea de sub regimul de autorizare
    Pentru verificarea conformităţii cu nivelurile de eliberare, în funcţie de natura şi tipul materialelor ce urmează a fi eliberate, pot fi efectuate măsurători pe materiale vrac, măsurători ale contaminării superficiale sau analize pe probe de materiale având în vedere următoarele considerente:
    - natura şi tipul nivelurilor de eliberare pentru care este necesară demonstrarea conformităţii (valori de concentraţie de activitate şi/sau contaminare superficială);
    – radionuclizii prezenţi în materialul contaminat sau activat, activitatea radionuclizilor emiţători gama, activitatea radionuclizilor dificil de măsurat, care nu pot fi determinaţi prin măsurători directe;
    – distribuţia laterală şi volumetrică a activităţii pe suprafaţă şi/sau în masa materialului (contaminare de suprafaţă, activare, penetrarea de pe suprafaţă în masa materialului);
    – natura şi tipul materialului ce urmează a fi măsurat (grosime, autoabsorbţie, raport volum la suprafaţă);
    – alte considerente care se aplică după caz.

    Mai jos sunt prezentate metode de măsurare care pot fi utilizate pentru demonstrarea conformităţii cu nivelurile de eliberare. Detalii privind aplicarea acestor metode de măsurare sunt prevăzute în standarde specifice.

    Măsurarea activităţii totale gama
    Monitor pentru materiale vrac: Pentru măsurarea activităţii totale gama, a unor volume mari de materiale, în geometrie închisă 4 π, sunt potrivite instalaţii cu detectori din scintilator plastic de mari dimensiuni, care au un răspuns bun la radiaţia gama. Acestea permit timpi mici de măsurare pentru caracterizarea unor cantităţi mari de materiale.
    Monitoare pentru butoaie: Dispozitive care utilizează detectori din scintilator plastic de mari dimensiuni şi/sau spectrometre gama mobile pentru a măsura butoaiele cu materiale care sunt de obicei montate pe o platformă rotativă, combinând astfel avantajele monitoarelor în vrac cu performanţele metodelor spectrometrice.
    Măsurarea directă a activităţii totale alfa şi beta pe suprafaţă
    Monitoare de contaminare: Contaminarea superficială alfa-beta global se determină utilizând metoda de măsurare directă a activităţii totale pe suprafaţă. Această metodă se aplică atât timp cât grosimea stratului de material contaminat nu depăşeşte grosimea de saturaţie şi nu este prezentă absorbţia radiaţiilor în alte materiale de pe suprafaţă.

    Metode de măsurare spectrometrică
    Spectrometrie gama in situ: Spectrometria gama in situ se referă la măsurarea directă a activităţii radionuclizilor gama-emiţători prezenţi în materialul supus măsurării. Se aplică în special suprafeţelor (podele, pereţi, plafoane), structurilor clădirilor şi altor componente metalice mari.
    Spectrometrie gama de laborator: În măsurătorile spectrometrice gama, identitatea şi activitatea radionuclizilor care emit radiaţii gama sau radiaţii X caracteristice (numiţi mai jos radionuclizi gama) pot fi determinate în probe de material.

    Măsurarea indirectă a suprafeţei
    Prelevare cu frotiuri: Contaminarea nefixată a suprafeţelor poate fi determinată prin măsurarea indirectă prin prelevarea de probe pe frotiuri. Această metodă serveşte în primul rând la suplimentarea măsurătorilor directe în puncte care nu sunt accesibile unei măsurători directe.
    Prelevarea de probe cu măsurători ulterioare ale eşantioanelor: În cazurile în care măsurătorile directe ale materialelor sau suprafeţelor clădirilor prin una dintre metodele descrise mai sus nu sunt posibile, eşantioanele de material sau de suprafaţă trebuie prelevate şi analizate în afara amplasamentului, de exemplu într-un laborator prin metode spectrometrice gama sau prin alte metode, după caz. Titularul de autorizaţie trebuie să propună un sistem adecvat de eşantionare prin care să se obţină rezultate reprezentative ale prelevării de probe.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016