Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 30 mai 2003  privind cerinţele specifice pentru sistemele de management al calităţii aplicate activităţilor de aprovizionare destinate instalaţiilor nucleare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME din 30 mai 2003 privind cerinţele specifice pentru sistemele de management al calităţii aplicate activităţilor de aprovizionare destinate instalaţiilor nucleare

EMITENT: Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 681 bis din 26 septembrie 2003
──────────
    Aprobate prin Ordinul nr. 70 din 30 mai 2003, publicat în Monitorul Oficial nr. 681 din 26 septembrie 2003.
──────────
    CAP. I
    GENERALITĂŢI
    Scop
    ART. 1
    (1) Prezentele norme sunt emise în conformitate cu prevederile Legii nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă a activităţilor nucleare, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a stabili cerinţele specifice pentru sistemul de management al calităţii aplicat pentru aprovizionarea produselor şi serviciilor destinate instalaţiilor nucleare.
    (2) Prezentele norme fac parte din normele privind sistemele de management al calităţii aplicate instalaţiilor nucleare.


    Domeniu de aplicabilitate
    ART. 2
    Prezentele norme se aplică activităţilor de aprovizionare structuri, sisteme, echipamente, componente, produse şi servicii clasificate ca importante pentru securitatea nucleară, destinate instalaţiilor nucleare.


    Definiţii
    ART. 3
    Definiţiile din Legea nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă a activităţilor nucleare, cu modificările şi completările ulterioare şi din normele privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare, se aplică şi prezentelor norme.

    CAP. II
    MANAGEMENTUL SISTEMULUI
    Cerinţe pentru sistemul de management al calităţii
    ART. 4
    Organizaţia responsabilă care desfăşoară activitatea de aprovizionare a produselor şi serviciilor destinate instalaţiilor nucleare trebuie să instituie, dezvolte şi menţină un sistem de management al calităţii care îndeplineşte următoarele cerinţe:
    a) cerinţele prevăzute în normele privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare;
    b) cerinţele specifice din prezentele norme.


    ART. 5
    Activităţile enumerate la art. 2 nu pot fi desfăşurate de organizaţiile responsabile decât în cazul în care sistemele de management al calităţii ale acestora sunt autorizate de CNCAN pentru activitatea respectivă, în conformitate cu normele privind autorizarea sistemelor de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare.


    Sistemul de management al calităţii
    ART. 6
    Organizaţia responsabilă trebuie să dezvolte şi să implementeze un sistem de management al calităţii care să includă toate mijloacele generale de conducere, realizare şi evaluare a activităţii de aprovizionare a produselor şi serviciilor importante pentru securitatea nucleară cu respectarea prevederilor din normele privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare.

    ART. 7
    (1) Manualul calităţii care descrie sistemul de management al calităţii aplicabil activităţilor de aprovizionare, trebuie elaborat de organizaţia de aprovizionare în conformitate cu normele privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare şi prezentele norme.
    (2) Manualul calităţii trebuie supus acceptării organizaţiei responsabile beneficiare a activităţilor de aprovizionare.


    Politica calităţii
    ART. 8
    Conducerea organizaţiei trebuie să emită în scris politica de calitate referitoare la activitatea de aprovizionare, în conformitate cu prevederile normelor privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare.


    Aplicarea gradată
    ART. 9
    Sistemul de management al calităţii trebuie aplicat gradual, în funcţie de importanţă, pentru securitatea nucleară a produsului sau serviciului aprovizionat, în conformitate cu prevederile normelor privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare.

    ART. 10
    Gradarea trebuie aplicată pentru următoarelor componente ale sistemului de management al calităţii:
    a) cerinţele de evaluare şi calificare a furnizorilor;
    b) domeniul şi nivelul de detaliere a specificaţiilor de procurare;
    c) cerinţele pentru domeniul de aplicare al planului calităţii;
    d) extinderea activităţilor de inspecţie, supraveghere şi auditare asupra furnizorilor;
    e) gama de documente transmise pentru aprobare şi gama de Înregistrări furnizate;
    f) extinderea înregistrărilor care trebuie furnizate, arhivate şi conservate.



    Organizare şi responsabilităţi
    ART. 11
    Organizarea desfăşurării activităţilor de aprovizionare trebuie să fie documentată în conformitate cu prevederile normelor privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare. Aceste documente trebuie să descrie următoarele:
    a) structura organizatorică;
    b) responsabilităţile funcţiilor implicate;
    c) niveluri de autoritate;
    d) interfeţele interne şi externe.


    ART. 12
    Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să nominalizeze persoana din conducerea organizaţiei responsabilă pentru monitorizarea aplicării şi a eficienţei implementării sistemului de management al calităţii. Aceasta trebuie să îndeplinească cerinţele normelor prevăzute la art. 4, a).


    Controlul interfeţelor
    ART. 13
    Interfeţele organizatorice, interne şi externe, referitoare la aprovizionare, trebuie identificate şi controlate în conformitate cu prevederile normelor privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare.

    ART. 14
    Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să stabilească persoana de contact cu furnizorul pentru comunicarea tuturor informaţiilor.

    ART. 15
    Acolo unde este necesar trebuie stabilite următoarele interfeţe suplimentare:
    a) între furnizori;
    b) între deţinătorul instalaţiei nucleare, participanţi şi furnizori;
    c) interfaţa cu CNCAN.



    Obligaţiile şi răspunderea individuală
    ART. 16
    Conducerea organizaţiei responsabile trebuie să asigure că:
    a) rezultatele aşteptate să fie definite şi comunicate;
    b) rezultatele obţinute sunt măsurate şi comparate cu rezultatele aşteptate.



    Utilizarea experienţei dobândite
    ART. 17
    Organizaţia responsabilă trebuie:
    a) să dezvolte un sistem de identificare şi utilizare a experienţei relevante pentru a îmbunătăţi procesul de aprovizionare;
    b) să stabilească relaţii pentru schimburi de experienţă cu alte organizaţii.



    Pregătirea şi calificarea personalului
    ART. 18
    Personalul trebuie să fie pregătit şi calificat pentru a fi capabil să îndeplinească activităţile de aprovizionare încredinţate.

    ART. 19
    Organizaţia responsabilă trebuie să stabilească programe de pregătire care trebuie aplicate gradat, funcţie de pregătirea de bază, experienţa şi continuitatea în domeniu, modificările procedurilor, reglementărilor şi practicilor de aprovizionare.

    ART. 20
    Cerinţele privind calificarea şi pregătirea personalului trebuie să fie documentate în conformitate cu prevederile normelor privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare.


    Planificarea şi controlul lucrărilor
    ART. 21
    Activităţile de aprovizionare trebuie definite, planificate, secvenţiate, repartizate, controlate, verificate şi documentate.


    Controlul produselor, proceselor şi al practicilor
    ART. 22
    Procesele şi practicile de aprovizionare trebuie specificate şi documentate.


    Verificarea
    ART. 23
    Activităţile de verificare trebuie planificate, documentate şi realizate de personal calificat, diferit de cel care a efectuat activitatea sau lucrarea, în conformitate cu prevederile normelor privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare.


    Controlul neconformităţilor
    ART. 24
    Neconformităţile care afectează procesele, practicile şi documentele de aprovizionare trebuie documentate şi procesate în conformitate cu prevederile normelor privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare.

    ART. 25
    Organizaţia responsabilă trebuie să stabilească şi să documenteze un proces de identificare, urmărire şi control al acţiunilor corective rezultate ca urmare a evaluării neconformităţilor, proceselor, practicilor şi documentelor de aprovizionare în conformitate cu prevederile normelor privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare.


    Controlul modificărilor
    ART. 26
    Modificările care afectează procesele, practicile şi documentele de aprovizionare, trebuie să fie procesate şi documentate în conformitate cu prevederile normelor privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare.


    Controlul documentelor
    ART. 27
    Organizaţia responsabilă trebuie să stabilească un proces documentat de control al documentelor în conformitate cu prevederile normelor privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare. Procesul trebuie să includă identificarea, analiza, aprobarea, distribuţia şi utilizarea documentelor.


    Înregistrări
    ART. 28
    Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să stabilească un sistem documentat de identificare, control şi păstrare a înregistrărilor de aprovizionare, precum şi clasificarea lor în permanente sau nepermanente, în conformitate cu prevederile normelor privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare.


    Evaluarea sistemului de management al calităţii
    ART. 29
    (1) Conducerea organizaţiei responsabile pentru aprovizionare trebuie să stabilească şi să documenteze următoarele procese, în conformitate cu prevederile normelor privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare:
    a) autoevaluarea conducerii;
    b) evaluări independente.

    (2) Suplimentar procesului de autoevaluare continuă, organizaţiile responsabile trebuie să efectueze analiza oficială anuală a eficienţei sistemului de management al calităţii. Analiza trebuie condusă de managerul organizaţiei responsabile.

    CAP. III
    CERINŢE SPECIFICE PENTRU APROVIZIONARE
    Controlul procesului de aprovizionare
    ART. 30
    Activităţile de aprovizionare trebuie planificate, efectuate şi documentate astfel încât să îndeplinească cerinţele prezentelor norme.


    Identificarea cerinţelor
    ART. 31
    Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să stabilească măsuri pentru a asigura că documentele de aprovizionare se referă la, sau definesc domeniul lucrărilor care se vor efectua, descriu produsele sau serviciile şi includ următoarele:
    a) cerinţele privind performanţele tehnice;
    b) cerinţele de reglementare;
    c) codurile, standardele şi specificaţiile menţionate în documentele de proiectare aprobate.


    ART. 32
    (1) În conformitate cu prevederile normelor privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare, organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să identifice următoarele:
    a) clasa de aplicare gradată acordată sistemului de management al calităţii al furnizorului în funcţie de importanţa pentru securitatea nucleară şi riscul radiologic al produsului sau serviciului care urmează să fie aprovizionat, stabilită în documentele de proiectare şi comunicată de deţinător sau participant;
    b) domeniul de activitate al furnizorului.

    (2) În funcţie de clasa de aplicare gradată acordată sistemului şi de activitatea desfăşurată, organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să se asigure că furnizorii de produse şi servicii îndeplinesc prevederile normelor aplicabile privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare.
    (3) Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să identifice cerinţele de autorizare ale furnizorului şi să nu încheie contracte decât după autorizarea acestuia de către CNCAN atunci când este necesară.


    Întocmirea cererii de ofertă
    ART. 33
    Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să stabilească măsuri pentru a asigura că toate cerinţele pentru aprovizionare sunt identificate şi comunicate potenţialilor furnizori. Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să formuleze corect şi fără ambiguităţi cerinţele pentru aprovizionare.

    ART. 34
    Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să stabilească compartimentele care participă la procesul de elaborare a documentelor de aprovizionare.

    ART. 35
    (1) Cererea de ofertă, corespondenţa, sau celelalte modalităţi de comunicare cu potenţialii furnizori trebuie să includă, cel puţin următoarele precizări:
    a) domeniul lucrărilor;
    b) cerinţele tehnice;
    c) cerinţele legale şi de reglementare;
    d) cerinţele privind sistemul de management al calităţii şi clasa de aplicare gradată acordată pentru produse şi servicii, incluzând cerinţele de autorizare şi control;
    e) cerinţele de evaluare, inspecţie, testare, calificare şi acceptare, inclusiv orice cerinţe sau instrucţiuni specifice aplicabile produsului sau serviciului;
    f) cerinţele şi termenele de livrare;
    g) documentaţia cerută incluzând planul calităţii şi termenele prezentării acesteia şi cerinţele de aprobare a documentaţiei;
    h) cerinţele privind raportarea şi aprobarea modului de tratare a neconformităţilor;
    i) dreptul de acces în instalaţii, în locurile de desfăşurare a activităţilor şi la înregistrări, în punctele de asistare şi staţionare solicitate de organizaţia responsabilă;
    j) cerinţele aplicabile furnizorilor în lanţ, incluzând accesul deţinătorului instalaţiei nucleare şi participanţilor în instalaţii şi la înregistrări, în condiţiile în care furnizorul răspunde de controlul subfurnizorilor săi, incluzând dacă este cazul monitorizarea şi evaluarea performanţelor acestora;
    k) cerinţele pentru distribuţia, depozitarea, păstrarea şi controlul înregistrărilor calităţii;
    l) produse şi servicii furnizate de client;
    m) dreptul de acces şi control al CNCAN, acolo unde este cazul.

    (2) Cerinţele tehnice trebuie să referenţieze documente tehnice tip coduri, specificaţii, reglementări, standarde, proiecte de execuţie, desene, cerinţe pentru procese, cerinţe pentru calificarea produselor sau serviciilor. Cerinţele tehnice trebuie să includă, după caz, cerinţele de calificare a personalului furnizorilor şi cerinţele pentru depozitare, manipulare, ambalare, transport, instalare, şi funcţionare.


    Evaluarea şi selecţia furnizorilor
    ART. 36
    Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să stabilească măsuri documentate pentru evaluarea şi selecţia furnizorilor. Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să elaboreze o procedură care să descrie procesul de selecţie a furnizorilor incluzând evaluarea capabilităţii tehnice şi a sistemului de management a calităţii pentru a satisface cerinţele clientului. Metodele utilizate în evaluarea potenţialilor furnizori pot include:
    a) evaluarea istoriei furnizorului potenţial privind furnizarea de produse similare incluzând informaţii de la furnizorii ce utilizează produse similare privind comportarea acestor produse în exploatare, analiza înregistrărilor acumulate referitoare la furnizor şi acolo unde nu sunt informaţii solicitarea de informaţii de la furnizor despre produse similare atunci când furnizorul nu a mai produs asemenea produse;
    b) analiza implementării cerinţelor normelor privind sistemul de management al calităţii în funcţie de domeniul de activitate şi clasa de aplicare gradată acordate sistemului;
    c) evaluarea facilităţilor şi personalului unităţii furnizoare;
    d) testarea de probă a produselor puse la dispoziţie de furnizor.


    ART. 37
    Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să stabilească în procedura de evaluare criterii pentru evaluarea şi selectarea furnizorilor.

    ART. 38
    Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să identifice responsabilităţile personalului implicat în procesul de selecţie a furnizorilor.

    ART. 39
    (1) Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să întocmească şi să menţină o lista a furnizorilor acceptaţi.
    (2) Criteriile de acceptare şi respingere, care stau la baza menţinerii listei, trebuie documentate.

    ART. 40
    (1) În condiţii determinate, justificate şi documentate, furnizorii acceptaţi de deţinătorul instalaţiei nucleare pot fi acceptaţi ca furnizori atât de participanţi, cat şi de furnizorii participanţilor.
    (2) În acest caz, lista furnizorilor acceptaţi de deţinător/participanţi trebuie transmisă în lanţ la cei implicaţi în procesul de aprovizionare produse şi servicii.
    (3) Informaţiile privind furnizorii deficitari, acceptaţi sau nu anterior, trebuie transmise în lanţ la cei implicaţi, pentru eliminarea furnizorilor deficitari din lista celor acceptaţi sau pentru a preveni includerea lor în listă.

    ART. 41
    Evaluarea şi selectarea furnizorilor trebuie realizate de organizaţia responsabilă înainte de acceptarea contractelor cu aceştia.


    Evaluarea periodică a performanţelor furnizorilor
    ART. 42
    (1) Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să monitorizeze, evalueze şi verifice modul în care furnizorii îndeplinesc cerinţele procesului de aprovizionare.
    (2) Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să monitorizeze furnizorul prin una sau mai multe din următoarele metode, în funcţie de importanţa produsului sau serviciului pentru securitatea nucleară:
    a) auditare;
    b) supraveghere/asistare;
    c) inspecţii;
    d) verificare pe flux şi/sau finală a produsului sau serviciului contractat;
    e) analiza informaţiilor privind performanţele produselor similare furnizate.
    f) alte metode recunoscute de practica internaţională şi acceptate de CNCAN.


    ART. 43
    (1) Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să asigure comunicarea corespunzătoare cu furnizorul în funcţie de unicitatea produsului sau serviciului, complexitatea acestuia, frecvenţa de procurare.
    (2) Comunicarea stabilită trebuie să asigure aceiaşi înţelegere privind:
    a) cerinţele documentelor de procurare;
    b) cerinţele de monitorizare şi evaluare a performanţelor furnizorului;
    c) planificările, tehnicile de realizare a produselor şi serviciilor, testele, inspecţiile, procedurile necesare pentru îndeplinirea cerinţelor de procurare.

    (3) Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să identifice din timp punctele de notificare. Procesul de notificare dintre organizaţia responsabilă şi furnizor trebuie documentat şi agreat.

    ART. 44
    (1) Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să planifice şi realizeze audituri, la furnizori cu o frecvenţă corespunzătoare clasei de aplicare gradată acordate, în funcţie de:
    a) importanţa produsului sau serviciului aprovizionat pentru securitatea nucleară;
    b) tipizarea produsului sau serviciului;
    c) maturitatea sistemului de management al calităţii al furnizorului, pentru a confirma că sistemul de management al calităţii al furnizorului este implementat şi este eficace.

    (2) Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să asigure extinderea la furnizori a controlului CNCAN, prevăzut de lege.
    (3) Rezultatele evaluărilor trebuie utilizate ca date de intrare în procesul de menţinere a furnizorilor în lista furnizorilor acceptaţi.

    ART. 45
    În cazul în care activităţile de evaluare a furnizorilor sunt delegate altei organizaţii, aceasta trebuie să îndeplinească prevederile aplicabile din normele privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare şi cerinţele specifice acestei activităţi din aceste norme.


    Evaluarea ofertei şi semnarea contractului
    ART. 46
    Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să stabilească măsuri pentru evaluarea ofertei şi perfectarea contractului.

    ART. 47
    În urma evaluării ofertei trebuie să rezulte suficiente informaţii pentru a confirma:
    a) îndeplinirea cerinţelor de reglementare şi autorizare;
    b) că produsul sau serviciul oferit îndeplineşte cerinţele tehnice, cerinţele de securitate nucleară, fiabilitate, mentenanţă şi cerinţele sistemului de management al calităţii.


    ART. 48
    Înainte de perfectarea contractului, orice excepţie de la cerinţe şi orice condiţie inacceptabilă referitoare la calitate, reieşită din evaluarea ofertei, trebuie rezolvată, sau trebuie obţinut un angajament pentru rezolvarea condiţiilor inacceptabile.

    ART. 49
    Documentaţia de contractare trebuie să identifice toate modificările necesare, rezultate în urma evaluării ofertei sau negocierilor precontractuale şi trebuie să includă sau să facă referire la cerinţele listate la art. 35.

    ART. 50
    Rezultatele evaluării ofertei şi toate datele care au stat la baza selecţiei furnizorului şi a perfectării contractului, trebuie înregistrate.


    Administrarea contractului
    ART. 51
    Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să stabilească măsuri pentru administrarea şi controlul contractului.

    ART. 52
    (1) Documentaţia furnizorului transmisă organizaţiei responsabile spre aprobare trebuie analizată şi acceptată de personal calificat.
    (2) Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să analizeze şi să accepte planul calităţii elaborat de furnizor pentru produsul sau serviciul înainte de realizarea produsului sau serviciului respectiv.
    (3) Planul calităţii va include cerinţe privind aplicarea graduală a programului precum şi punctele de asistare şi staţionare stabilită de organizaţia de aprovizionare în procesul de analiza a planului.
    (4) Planul calităţii trebuie supus aprobării CNCAN, în conformitate cu prevederile normelor privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare.

    ART. 53
    Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să stabilească prevederi pentru recepţia, înregistrarea, colectarea, depozitarea, întreţinerea, păstrarea, şi difuzarea înregistrărilor şi documentelor transmise de furnizor.

    ART. 54
    (1) Modificările ulterioare care afectează cerinţele contractuale, tehnice şi/sau de calitate trebuie identificate în scris şi acceptate de ambele părţi, furnizorul şi client respectiv deţinătorul instalaţiei nucleare sau participant.
    (2) Modificările care afectează securitatea instalaţiei nucleare trebuie notificate la CNCAN.

    ART. 55
    Modificările aprobate trebuie încorporate în toate documentele contractuale afectate.

    ART. 56
    (1) Toate informaţiile privind furnizorul, rezultate pe perioada derulării contractului, trebuie analizate şi înregistrate. Performanţele furnizorilor trebuie monitorizate şi rezultatele trebuie înregistrate.
    (2) Aceste informaţii trebuie utilizate de organizaţia responsabilă ca date de intrare în procesul de menţinere a furnizorilor în lista furnizorilor acceptaţi.


    Verificarea şi acceptarea produselor şi serviciilor furnizate
    ART. 57
    (1) Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să stabilească măsuri pentru verificarea calităţii şi acceptarea produselor şi serviciilor aprovizionate.
    (2) Verificările trebuie planificate, documentate şi realizate de organizaţia responsabilă pentru a asigura îndeplinirea cerinţelor contractuale.

    ART. 58
    Organizaţia responsabilă pentru aprovizionare trebuie să asigure respectarea cerinţelor de control şi supraveghere de către CNCAN sau de către alte organizaţii de reglementare, acolo unde acestea sunt prevăzute.

    ART. 59
    (1) Organizaţia responsabilă responsabilă pentru aprovizionare trebuie să verifice în mod planificat atât produsele şi serviciile, cat şi documentele referitoare la realizarea acestora.
    (2) Verificarea produselor şi serviciilor poate fi realizată în instalaţiile furnizorului sau la recepţia acestora.

    ART. 60
    (1) Performanţele furnizorilor referitoare la calitate trebuie monitorizate pe perioada verificărilor şi rezultatele înregistrate.
    (2) Verificările trebuie extinse în cazul în care această necesitate rezultă în urma evaluării performanţelor furnizorilor referitoare la calitate.


    Finalizarea contractului
    ART. 61
    Organizaţia responsabilă responsabilă pentru aprovizionare trebuie să stabilească măsuri pentru finalizarea acordurilor contractuale, ca urmare a acceptării produselor sau serviciilor, a expirării perioadei de garanţie şi service sau din alte justificări.

    ART. 62
    Documentaţia care confirmă îndeplinirea cerinţelor de aprovizionare trebuie să fie disponibilă la client înainte ca produsele sau serviciile furnizate să fie instalate/utilizate.

    ART. 63
    Performanţele furnizorilor trebuie evaluate şi documentate, iar înregistrările rezultate trebuie păstrate pentru evaluarea viitoarelor oferte.

    CAP. IV
    DISPOZIŢII TRANZITORII ŞI FINALE
    ART. 64
    Prezentele norme intră în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

    ART. 65
    (1) Până la termenul prevăzut la art. 54, organizaţiile responsabile pentru activităţile de aprovizionare în domeniul nuclear trebuie să ia măsurile necesare de implementare a cerinţelor din prezentele norme în activităţile desfăşurate.
    (2) Dacă implementarea presupune modificarea documentelor programului de asigurarea calităţii, documentele revizuite trebuie transmise la CNCAN pentru aprobare.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016