Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 29 martie 2012  de acordare a drepturilor de hrana, in timp de pace, personalului din sistemul administratiei penitenciare*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 29 martie 2012 de acordare a drepturilor de hrana, in timp de pace, personalului din sistemul administratiei penitenciare*)

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 333 bis din 17 mai 2012
------
    *) Aprobat de Ordin ministrului justiţiei nr. 1318/2012, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 333 din 17 mai 2012.


    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    (1) Personalul din sistemul administraţiei penitenciare beneficiază, pentru perioada în care se află în activitate, de hrană gratuită, în limita unor plafoane calorice, diferenţiate pe categorii, care constituie norme de hrană zilnice.
    (2) Prin "personalul din sistemul administraţiei penitenciare" se înţelege personalul căruia i se aplică Statutul funcţionarului public cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor reglementat de Legea nr. 293/2004, republicată, cu modificările ulterioare, denumit în continuare şi funcţionari publici cu statut special, şi personalul încadrat pe bază de contract.
    (3) De aceleaşi drepturi beneficiază şi funcţionarii publici cu statut special din Ministerul Justiţiei şi din instituţiile subordonate.
    (4) Prevederile prezentelor norme se aplică în mod corespunzător şi elevilor aflaţi la cursuri în instituţiile/unităţile de formare şi perfecţionare a personalului din sistemul administraţiei penitenciare pe toată durata şcolarizării, în conformitate cu prevederile specifice aplicabile acestora.
    (5) Norma de hrană zilnică care se acordă personalului din sistemul administraţiei penitenciare se calculează în funcţie de numărul zilelor calendaristice din fiecare lună.
    ART. 2
    (1) Normele de hrană zilnice, plafoanele calorice şi categoriile de personal pentru care se acordă, sunt cele prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 1848/2004 privind stabilirea drepturilor de hrană, în timp de pace, ale personalului din sistemul administraţiei penitenciare.
    (2) Structura normelor de hrană pentru personalul din sistemul administraţiei penitenciare se stabileşte în mod unitar, de Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu celelalte instituţii publice din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în limita plafoanelor calorice ale fiecărei norme.
    ART. 3
    (1) Asigurarea drepturilor de hrană ale personalului din sistemul administraţiei penitenciare se realizează, fie în natură sub formă de hrană preparată sau alimente neprelucrate culinar, fie prin acordarea valorii financiare neimpozabile, a normei de hrană la care are dreptul, calculată în funcţie de numărul zilelor calendaristice din fiecare lună.
    (2) Acordarea normelor de hrană în natură, sub formă de alimente neprelucrate culinar, precum şi gama de produse agroalimentare, se aprobă de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la propunerea Direcţiei Economico - Administrative.
    (3) Compunerea calorică a alimentelor care intră în structura normelor de hrană este prevăzută în Anexa nr. 2.
    (4) Sortimentele care se pot aproviziona de instituţiile penitenciare în cadrul produselor înscrise în normele de hrană sub denumiri generice sunt prevăzute în Anexa nr. 3.
    ART. 4
    Funcţionarii publici cu statut special, aflaţi în activitate, primesc integral valoarea financiară neimpozabilă, actualizată, a normei de hrană de care au beneficiat anterior, în următoarele cazuri de suspendare a raporturilor de serviciu reglementate de lege:
    a) pe durata concediului pentru incapacitate temporară de muncă;
    b) pe durata concediului de maternitate;
    c) pe durata concediului de risc maternal;
    d) pe durata concendiului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
    e) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
    f) pe durata concendiului paternal;
    g) pe durata detăşării;
    h) carantină;
    i) forţă majoră.
    ART. 5
    Funcţionarii publici cu statut special, aflaţi în activitate şi puşi la dispoziţie, primesc în această perioadă valoarea financiară neimpozabilă, actualizată a normei de hrană la care au dreptul.
    ART. 6
    La încetarea raporturilor de serviciu sau, după caz a raporturilor de muncă, personalul din sistemul administraţiei penitenciare primeşte valoarea financiară neimpozabilă, a normelor de hrană la care are dreptul, până la data terminării predării funcţiei, fără depăşirea termenului stabilit prin dispoziţiile în vigoare.
    ART. 7
    Personalul contractual, aflat în activitate, primeşte integral valoarea financiară neimpozabilă, actualizată, a normei de hrană de care a beneficiat anterior, în următoarele cazuri de suspendare a raporturilor de muncă reglementate de lege:
    a) pe durata concediului pentru incapacitate temporară de muncă;
    b) pe durata concediului de maternitate;
    c) pe durata concediului de risc maternal;
    d) pe durata concendiului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
    e) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
    f) pe durata concendiului paternal;
    g) pe durata detăşării;
    h) carantină;
    i) forţă majoră.
    ART. 8
    Personalul din sistemul administraţiei penitenciare nu beneficiază de valoarea financiară a normei de hrană în celelalte cazuri de suspendare a raporturilor de serviciu sau, după caz, de muncă, reglementate de lege.
    ART. 9
    Personalul încadrat pe bază de contract, aflat în una din situaţiile prevăzute la art. 7, nu beneficiază de valoarea financiară a normei de hrană, în cazul în care posturile rămase disponibile temporar se încadrează pe o perioadă determinată.
    ART. 10
    Personalul contractual angajat cu contract individual de muncă pe durată determinată, care ocupă temporar funcţii rămase disponibile, primeşte integral valoarea financiară a normei de hrană neimpozabilă. Pentru aceaste categorii de personal se aplică şi prevederile art. 6 şi art. 7.
    ART. 11
    Hrana personalului din sistemul administraţiei penitenciare se asigură în conformitate cu prevederile actelor normative care reglementează acordarea drepturilor de hrană personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
    ART. 12
    (1) Valoarea financiară a normelor de hrană pentru personalul din sistemul administraţiei penitenciare, se stabileşte şi se actualizează, în mod unitar, de către Ministerul Apărării Naţionale împreună cu celelalte instituţii publice din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, în funcţie de indicii preţurilor de consum pentru actualizare la rata inflaţiei a elementelor patrimoniale, capitolul "Mărfuri alimentare", publicaţi de Institutul Naţional de Statistică în Buletinul Statistic de Preţuri.
    (2) Actualizarea valorii financiare a normelor de hrană se face periodic, pe baza indicilor preţurilor de consum prevăzuţi la alin. (1), dacă rezultă diferenţe de peste 5% faţă de luna în care s-a stabilit ultima valoare.
    ART. 13
    (1) Hrănirea personalului din sistemul administraţiei penitenciare se realizează, de regulă, prin unităţi proprii, respectiv prin popote şi bucătării de unitate.
    (2) Atunci când hrănirea personalului din sistemul administraţiei penitenciare nu se poate realiza conform alin. (1), aceasta se poate asigura astfel:
    a) prin reciprocitate - între instituţiile din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, potrivit convenţiilor încheiate între acestea.
    În acest caz, decontarea hrănirii se realizează astfel:
    - fie cu decontarea valorii financiare a normelor de hrană respective, dacă hrănirea s-a asigurat pe bază de norme de hrană;
    - fie contra cost, la valoarea meniurilor servite.
    b) prin operatori economici de profil.
    În situaţia în care, hrănirea personalului din sistemul administraţiei penitenciare se asigură prin operatori economici de profil, în limita plafoanelor calorice ale normelor de hrană la care are dreptul, este necesară aprobarea ministrului justiţiei.
    ART. 14
    (1) Atribuirea către operatori economici de profil, a serviciului de hrănire a personalului din sistemul administraţiei penitenciare, se efectuează în conformitate cu prevederile actelor normative care reglementează domeniul achiziţiilor publice.
    (2) Spaţiile şi utilităţile aferente hrănirii personalului, precum şi alte bunuri necesare preparării şi servirii hranei, aflate în proprietatea publică sau privată a statului şi în administrarea Ministerului Justiţiei şi a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, se pot pune la dispoziţie, contra cost, în conformitate cu prevederile legale, titularilor contractelor de asigurare a hrănirii personalului, în limita normelor interne de înzestrare, întrebuinţare şi consum, pe perioada derulării contractului.
    (3) Obligaţia de întreţinere şi reparare a bunurilor puse la dispoziţie în condiţiile alin. (2) este în sarcina exclusivă a operatorilor economici.
    (4) Este interzisă utilizarea bunurilor prevăzute la alin. (2) în alte scopuri decât pentru hrănirea personalului din sistemul administraţiei penitenciare.
    ART. 15
    Personalul din sistemul administraţiei penitenciare, are dreptul, concomitent, la o singură normă de hrană şi la un singur supliment de hrană.
    ART. 16
    Normele de hrană se acordă personalului din sistemul administraţiei penitenciare, indiferent dacă finanţarea activităţilor pe care le desfăşoară se face de la bugetul de stat sau din alte surse.
    ART. 17
    Personalul din sistemul administraţiei penitenciare nu beneficiază de drepturile de hrană, când se deplasează în misiuni peste hotare şi primeşte diurna de delegare sau salariul în valută.
    ART. 18
    Personalul din sistemul administraţiei penitenciare care îndeplineşte funcţii în afara Ministerului Justiţiei sau a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, beneficiază de valoarea financiară, neimpozabilă, actualizată a normelor de hrană la care are dreptul.
    ART. 19
    (1) Personalul din sistemul administraţiei penitenciare care este arestat preventiv se scoate de la drepturile de hrană din momentul arestării.
    (2) Dacă a fost găsit nevinovat, pentru timpul cât a fost arestat, personalul din sistemul administraţiei penitenciare beneficiază retroactiv de valoarea financiară neimpozabilă a normelor de hrană la care a avut dreptul, iar după punerea în libertate, se alocă la drepturile hrană, de la data prezentării la unitate.
    ART. 20
    (1) Pentru asigurarea hrănirii personalului din sistemul administraţiei penitenciare în situaţii deosebite, se poate constitui din credite bugetare, un stoc de siguranţă din produse agroalimentare cu termen lung de conservare*) calculat pentru 30 de zile, peste cantităţile nevoilor de consum lunare.
------
    *) Sintagma "produse cu termen lung de conservare" se referă la produsele alimentare cu termen de valabilitate mai mare de 60 de zile.

    (2) În cazul unor instituţii penitenciare izolate**), stocul de siguranţă menţionat la alin. (1) poate fi asigurat pentru maximum 7 luni.
------
    **) Instituţiile penitenciare izolate sunt nominalizate prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

    ART. 21
    (1) Aprovizionarea cu produse agroalimentare pentru iarnă, se poate realiza în cantităţile necesare până la noua recoltă, dacă există condiţii corespunzătoare pentru depozitare şi conservare.
    (2) Instituţiile penitenciare pot constitui stocuri de siguranţă pentru bunurile materiale care fac obiectul normelor de înzestrare, dar care nu vor depăşi 20% din necesarul anual de materiale destinate servirii hranei şi 10% din celelalte bunuri materiale.
    ART. 22
    (1) Drepturile de hrană ale personalului din sistemul administraţiei penitenciare nu sunt transmisibile.
    (2) Drepturile de hrană cuvenite personalului din sistemul administraţiei penitenciare care a decedat şi care nu au fost primite până la data decesului, se acordă familiilor acestuia, sub forma valorii financiare a normelor de hrană la care a avut dreptul.

    CAP. II
    Instrucţiuni privind hrănirea personalului din sistemul administraţiei penitenciare

    SECŢIUNEA 1
    Principii generale

    ART. 23
    (1) Normele de hrană ale personalului din sistemul administraţiei penitenciare sunt stabilite pe categorii de personal, în raport cu eforturile depuse în procesul de instruire şi îndeplinire a misiunilor.
    (2) Structurarea normelor de hrană se realizează în funcţie de următoarele principii de bază:
    - realizarea unei alimentaţii corespunzătoare, care să asigure nevoile reale ale organismului în calorii şi substanţe nutritive (proteine, lipide, glucide, vitamine şi substanţe minerale);
    - asigurarea unei ponderi corespunzătoare a proteinelor de origine animală, având în vedere rolul lor în procesul de refacere a organismului;
    - folosirea în alimentaţie a unei game largi de produse agroalimentare uşor asimilabile, care să permită realizarea unor feluri de mâncare gustoase şi cu o valoare nutritivă corespunzătoare;
    - substituirea la echivalent caloric a unor produse agroalimentare prevăzute în normele de hrană cu alte produse similare, care să permită realizarea unor meniuri consistente şi diversificate.
    ART. 24
    Normele de hrană pentru personalul din sistemul administraţiei penitenciare se aplică în oricare sezon (anotimp) al anului.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Reguli privind alocarea la şi scoaterea de la drepturile de hrană

    ART. 25
    Alocarea la şi scoaterea de la drepturile de hrană a personalului din sistemul administraţiei penitenciare se fac nominal, prin ordin sau decizie zilnică pe unitate.
    ART. 26
    Personalul din sistemul administraţiei penitenciare, internat în unităţi medicale din structura Ministerul Justiţiei ori din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională sau în spitale din alte reţele, beneficiază în continuare, de valoarea financiară a normelor de hrană la care are dreptul.
    ART. 27
    Personalul din sistemul administraţiei penitenciare transferat între unităţile penitenciare, primeşte drepturile de hrană, corespunzător modului de alocare la drepturi, specific unităţii în care a fost mutat, în natură sau sub forma valorii financiare neimpozabile a normei de hrană, de la data înscrisă în actul de alocare/scoatere la/de la drepturi.

    CAP. III
    Organizarea activităţii de hrănire a personalului din sistemul administraţiei penitenciare

    SECŢIUNEA 1
    Principii generale

    ART. 28
    (1) Hrănirea personalului din sistemul administraţiei penitenciare se asigură, contra cost, prin popote şi bucătării de unitate.
    (2) Hrănirea personalului prin bucătării de unitate se realizează numai la Penitenciarul Arad - Centrul de Formare şi Specializare a Ofiţerilor din Administraţia Penitenciară, la Penitenciarul Slobozia - Centrul de Pregătire Amara şi la Penitenciarul Codlea - Centrul de Pregătire, Perfecţionare şi Recuperare a Cadrelor de Penitenciar Rodbav.
    ART. 29
    Cheltuielile de organizare şi funcţionare a popotelor şi a bucătăriilor de unitate se suportă din alocaţii bugetare.
    ART. 30
    Înfiinţarea popotelor şi a bucătăriilor de unitate se face pe baza aprobării directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, inclusiv pentru sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Reguli de organizare şi funcţionare a popotelor

    ART. 31
    Organizarea hrănirii personalului prin popotă se realizează sub îndrumarea şi controlul nemijlocit al directorului instituţiei penitenciare în care funcţionează.
    ART. 32
    Conducerea popotei se asigură de către responsabilul de popotă - numit prin decizie zilnică pe unitate, care răspunde de următoarele:
    a) aprovizionarea la timp cu produse agroalimentare de calitate;
    b) depozitarea şi conservarea produselor agroalimentare şi a bunurilor materiale de resortul hrănirii;
    c) organizarea activităţii de preparare şi servire a meniurilor zilnice pentru personalul instituţiei penitenciare;
    d) folosirea legală a fondurilor popotei;
    e) respectarea normelor de protecţie a muncii;
    f) întreţinerea corespunzătoare a stării administrativ gospodăreşti a spaţiilor aferente popotei;
    g) respectarea, de către tot personalul popotei a ordinii şi a regulilor igienico - sanitare.
    ART. 33
    Pentru buna desfăşurare a activităţii popotei se alege un comitet format din 3 - 5 membri - din care 2-4 membri sunt propuşi de organizaţiile sindicale reprezentative sau de reprezentanţii personalului în unităţile în care nu există organizaţii sindicale reprezentative - din care unul preşedinte, având următoarele atribuţii:
    a) verifică modul de calcul şi legalitatea preţurilor de vânzare a felurilor de mâncare şi a produselor valorificate;
    b) stabileşte structura meniurilor zilnice;
    c) verifică respectarea normelor igienico - sanitare şi a condiţiilor de servire a hranei;
    d) verifică legalitatea activităţii financiar contabile a popotei;
    e) efectuează inventarierea lunară a fondurilor, materialelor şi a produselor popotei;
    f) propune măsuri în vederea remedierii deficienţelor constatate.
    ART. 34
    Popotele pot organiza puncte de desfacere (bufete) la sediul instituţiei penitenciare sau în alte locuri, în care personalul îşi desfăşoară activitatea.
    ART. 35
    În situaţia în care, prin popote trebuie să se asigure hrănirea unui număr de persoane mai mare (participanţi la convocări, activităţi de protocol etc.) se pot acorda avansuri din alocaţii bugetare aprobate, urmând ca restituirea lor să se facă la terminarea activităţilor respective.
    ART. 36
    Pentru asigurarea consumului pe timpul iernii, popotele pot constitui stocuri de siguranţă, dacă au spaţii de depozitare corespunzătoare.
    ART. 37
    Unităţile din sistemul administraţiei penitenciare asigură popotelor şi punctelor de desfacere (bufetelor) următoarele:
    a) localul necesar, mobilierul, feţele de masă, tacâmurile, vesela, utilajele şi ustensilele pentru prepararea, transportul şi servirea hranei, materialele igienico sanitare necesare localului şi personalului popotei - conform normei de dotare, combustibilul pentru prepararea hranei şi încălzirea localului, imprimatele şi rechizitele de birou;
    b) fondurile necesare pentru plata drepturilor băneşti ale personalului, întreţinerea şi repararea localului, mobilierului, utilajelor şi materialelor de resortul hranei, aplicarea măsurilor igienico - sanitare (dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare, expertiză şi analiza produselor agroalimentare şi a hranei etc.), plata pentru energia electrică, gaze naturale, apă, canalizare, salubritate, poştă, telefon, acţiunile pe linie de protecţia muncii şi alte cheltuieli prevăzute de dispoziţiile în vigoare legate de organizarea şi funcţionarea popotelor;
    c) spaţii de depozitare, fie în depozitele de alimente ale instituţiei penitenciare, fie în cadrul popotei.
    ART. 38
    (1) Prepararea şi servirea hranei prin popote, se asigură cu personal din instituţia penitenciară. La aceste activităţi pot fi folosite, în condiţiile legii, şi persoane private de libertate.
    (2) Prin decizie zilnică pe unitate, se împuternicesc persoanele care vor aproviziona, în nume propriu, produsele agroalimentare necesare preparării hranei la popotă.
    ART. 39
    Medicul (similari) instituţiei penitenciare va controla calitatea meniurilor preparate, respectarea normelor igienico-sanitare şi condiţiile de servire a hranei, potrivit normelor specifice.
    ART. 40
    (1) Aprovizionarea cu produse agroalimentare a popotei se face, de regulă, de pe piaţa liberă.
    (2) În situaţia în care, gospodăriile agrozootehnice din sistemul administraţiei penitenciare realizează excedent de produse agroalimentare, popotele se pot aproviziona şi din această sursă.
    ART. 41
    (1) Sumele necesare procurării produselor agroalimentare se asigură din fondurile proprii ale popotei.
    (2) Plata facturilor se face după ridicarea numerarului din casierie sub formă de avans.
    ART. 42
    Prin popote se pot asigura, contra cost, următoarele:
    a) meniuri fixe (normale sau dietetice) pentru masa de dimineaţă, gustare, prânz şi cină;
    b) diferite feluri de mâncare şi preparate culinare la alegere;
    c) produse nepreparate sau semipreparate;
    d) produse alimentare şi bauturi nealcoolice.
    ART. 43
    (1) Pentru achiziţionarea de produse alimentare destinate preparării hranei sau valorificării, la nivelul popotei se constituie un fond de rulment, prin contribuţia bănească a personalului. În acest scop se va deschide o evidenţă nominală cu persoanele care iau masa şi cu suma depusă.
    (2) În situaţia în care în acelaşi perimetru, funcţionează mai multe instituţii penitenciare, dar cu o singură popotă, personalul poate constitui fondul de rulment la instituţia penitenciară care deţine popota.
    (3) Suma care urmează a fi depusă de personalul care ia masa, se aprobă de directorul instituţiei penitenciare, la propunerea fundamentată a responsabilului de popotă.
    (4) Fondul de rulment se restituie la cererea celor care l-au depus, în situaţia în care nu mai iau masa la popotă (mutare, pensionare etc.).
    ART. 44
    (1) Preţurile produselor agroalimentare care se folosesc la prepararea hranei sau care se valorifică în starea în care au fost aprovizionate, sunt cele de la data achiziţionării acestora.
    (2) Distribuţia produselor agroalimentare către popotă se face pe baza "Listei zilnice de alimente".
    ART. 45
    (1) Prin popote se pot hrăni, contra cost şi următoarele categorii de personal:
    a) personalul din Ministerul Justiţiei şi Administraţia Natională a Penitenciarelor;
    b) personalul din instituţiile sectorului de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională;
    c) personalul aflat în interes de serviciu în unităţi din sistemul administraţiei penitenciare sau la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
    (2) Membrii de familie ai personalului din sistemul administraţiei penitenciare, pensionarii sistemului administraţiei penitenciare, precum şi alte persoane care desfăşoară activităţi legate de sistemul administraţiei penitenciare, pot lua masa la popote, cu aprobarea directorului instituţiei penitenciare respective.
    ART. 46
    (1) Înscrierea la popotă în vederea luării mesei, se poate face astfel:
    a) prin înregistrarea nominală cu 24 de ore înainte, a persoanelor care doresc să ia masa a doua zi, pentru care se eliberează sau nu, bonuri de masă;
    b) pe bază de bonuri de masă.
    (2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. a), având în vedere specificul activităţilor desfăşurate în instituţiile penitenciare, respectiv posibilitatea apariţiei unor evenimente neprevăzute, care pot influenţa numărul personalului existent la un moment dat, responsabilul popotei trebuie să stabilescă numărul de porţii de mâncare de a doua zi (eliberând sau nu bonuri de masă), astfel încât să diminueze sau să elimine posibilitatea pierderilor determinate de consumul unui număr de porţii inferior numărului de porţii pentru care s-a înscris personalul cu 24 de ore înainte. Astfel, responsabilul de popotă poate stabili prepararea unui număr mai mic de porţii faţă de înregistrările nominale, având totuşi asigurate produsele alimentare necesare realizării, dacă este cazul, a unor preparate imediate, gen: platouri reci sau calde, fripturi, salate etc., pentru personalul care revine în instituţia penitenciară, după terminarea orarului pentru luarea mesei.
    (3) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b), responsabilul de popotă stabileşte numărul de porţii în funcţie de media personalului existent în perioada de luare a mesei, eliberând un număr corespunzător de bonuri de masă.
    ART. 47
    (1) Contravaloarea meselor luate se achită zilnic, conform evidenţei nominale ţinute de responsabilul popotei. Numerarul încasat se depune zilnic la casieria unităţii, în vederea depunerii la trezorerie, a doua zi, în contul 5005 "Sume de mandat şi în depozit".
    (2) Persoanele care au luat masa vor semna în tabel pentru a confirma plata mesei luate.
    (3) La sfârşitul fiecărei luni, contravaloarea produselor agroalimentare folosite la prepararea hranei sau valorificate, trebuie să fie egală cu totalul sumelor încasate de la cei care au luat masa sau au cumpărat produse ca atare.
    (4) În contravaloarea meselor se includ şi:
    a) costul buteliilor de gaze lichefiate, în cazul popotelor care nu sunt racordate la reţeaua de gaze naturale;
    b) condimentele, serveţelele şi ingredientele puse la dispoziţie pe mese (muştar, sare, piper, ardei iute etc.)
    ART. 48
    În cadrul popotelor, se pot organiza contra cost, cu aprobarea directorului, mese festive pentru anumite evenimente (avansări, pensionări, aniversări etc.), cu respectarea prevederilor regulamentelor şi ordinelor în vigoare.
    ART. 49
    În cadrul fiecărei popote va exista o condică de propuneri şi sesizări, care va fi verificată periodic de către responsabilul popotei şi de către comitetul de popotă.
    ART. 50
    Orarul pentru funcţionarea popotei se stabileşte de către directorul instituţiei penitenciare, în funcţie de programul personalului.
    ART. 51
    Inventarierea mijloacelor materiale şi băneşti, depunerea garanţiei materiale, potrivit legii, precum şi stabilirea răspunderii patrimoniale, se fac potrivit dispoziţiilor legale care reglementează aceste activităţi în sistemul administraţiei penitenciare.
    ART. 52
    Şeful compartimentului financiar-contabil are obligaţia să efectueze periodic, controale inopinate la popotă, să analizeze activitatea financiar-contabilă şi să propună măsuri pentru prevenirea sau înlăturarea deficienţelor constatate.
    ART. 53
    În cazuri speciale, hrana poate fi servită şi în afara incintei popotei sau a instituţiei penitenciare, cu aprobarea directorului.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Evidenţa financiar contabilă a popotelor

    ART. 54
    Evidenţa financiar contabilă a fondurilor, materialelor şi a produselor popotei, se organizează în partidă simplă, folosindu-se următoarele registre şi formulare specifice:
    a) Registrul pentru evidenţa fondurilor la popotă - Anexa nr. 4;
    b) Fişa de magazie, cod 14-3-8 (Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, cu modificările şi completările ulterioare);
    c) Tabel nominal cu evidenţa fondului de rulment al popotei - Anexa nr. 5;
    d) Nota de intrare recepţie, cod 14-3-1a (Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, cu modificările şi completările ulterioare);
    e) Lista zilnică de alimente (adaptată la specificul activităţii de hrănire a personalului), cod 14-3-4/dA (Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, cu modificările şi completările ulterioare) - Anexa nr. 6;
    f) Tabel nominal cu personalul care ia masa la popotă - Anexa nr. 7;
    g) Bonul de masă.
    ART. 55
    Modul de completare a registrelor şi formularelor specifice popotei este specificat pe fiecare document în parte.
    ART. 56
    Activitatea popotelor nu se programează cu beneficii.
    ART. 57
    Evidenţa produselor agroalimentare care intră în gestiunea popotei se ţine la preţurile la care au fost aprovizionate.
    ART. 58
    În cazul valorificării unor ambalaje cu valoare, popotele îşi vor reconstitui fondurile cu sumele efectiv încasate.
    ART. 59
    Evidenţa tehnic-operativă a produselor şi a materialelor aparţinând popotei se ţine cu ajutorul "Fişei de magazie".
    ART. 60
    Evidenţa contabilă se ţine numai valoric în "Registrul pentru evidenţa fondurilor la popotă".
    ART. 61
    La sfârşitul fiecărei luni sau ori de câte ori este nevoie, comitetul de popotă confruntă existentul de pe teren - numerar şi produse în depozit, cu soldurile din "Registrul pentru evidenţa fondurilor la popotă".
    ART. 62
    Documentele financiar-contabile se îndosariază lunar, respectându-se dispoziţiile legale în vigoare.
    ART. 63
    (1) Documentul prin care se stabileste programul de hrănire a personalului pentru o perioada dată (7 sau 10 zile) este "Planul meniu". Prin "Planul meniu" se stabileşte structura felurilor de mâncare pentru fiecare zi a perioadei.
    (2) Pentru fundamentarea unitară a necesarului de produse alimentare din fiecare "Planul meniu", reponsabilul popotei trebuie să folosească un catalog de reţetare care să acopere întreaga gamă a felurilor de mâncare din structura "Planul meniu".
    ART. 64
    "Planul meniu" se întocmeşte de către responsabilul popotei în colaborare cu comitetul de popotă, se vizează de medicul instituţiei penitenciare şi se aprobă de directorul adjunct economico-administrativ/şef serviciu logistic. "Planul meniu" se întocmeşte în 2 exemplare, cu următoarea destinaţie:
    - exemplarul nr. 1 se păstrează la popotă, în vederea întocmirii documentelor justificative de gestiune pentru distribuţia produselor agroalimentare necesare preparării hranei;
    - exemplarul nr. 2 se afişează în sala în care se ia masa.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Reguli de organizare şi funcţionare a bucătăriilor de unitate

    ART. 65
    Prepararea şi servirea hranei prin bucătării de unitate, se asigură cu personalul instituţiilor penitenciare. La aceste activităţi pot fi folosite, în condiţiile legii, şi persoanele private de libertate.
    ART. 66
    Conducerea bucătăriei de unitate se asigură de către un responsabil numit prin decizie zilnică pe unitate.
    ART. 67
    Bucătăriile de unitate pot organiza puncte de desfacere (bufete) la sediu sau în alte locuri în care personalul îşi desfăşoară activitatea.
    ART. 68
    În situaţiile în care, prin bucătăriile de unitate trebuie să se asigure hrănirea unui număr de persoane mai mare (participanţi la convocări, activităţi de protocol şi altele), se pot acorda avansuri din alocaţii bugetare aprobate, urmând ca justificarea lor să se facă la terminarea activităţilor respective.
    ART. 69
    Pentru asigurarea consumului pe timpul iernii, bucătăriile de unitate pot constitui stocuri de siguranţă.
    ART. 70
    Unităţile din sistemul administraţiei penitenciare vor asigura bucătăriilor de unitate şi punctelor de desfacere (bufete) următoarele:
    a) localul necesar, mobilierul, feţele de masă, tacâmurile, vesela, utilajele şi ustensilele pentru prepararea, transportul şi servirea hranei, materialele igienico - sanitare necesare localului şi personalului care pregăteşte şi serveşte masa, combustibilul pentru prepararea hranei şi încălzitul localului, transportul produselor de aprovizionat, alte materiale auxiliare necesare funcţionării acestora şi în conformitate cu normele de dotare aprobate;
    b) fondurile necesare pentru plata drepturilor băneşti ale personalului, întreţinerea şi repararea localului, mobilierului, utilajelor şi materialelor de resortul hranei, aplicarea măsurilor igienico - sanitare (dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare, expertiză şi analiza produselor agroalimentare şi a hranei etc.), plata pentru energia electrică, gaze naturale, apă, canalizare, salubritate, poştă, telefon, acţiunile pe linie de protecţia muncii şi alte cheltuieli prevăzute de dispoziţiile în vigoare legate de organizarea şi funcţionarea bucătăriilor de unitate.
    ART. 71
    Medicul (similari) instituţiei penitenciare va controla calitatea meniurilor preparate, respectarea normelor igienico-sanitare şi condiţiile de luare a mesei, potrivit normelor specifice.
    ART. 72
    (1) Aprovizionarea cu produse agroalimentare a bucătăriei de unitate se face, de regulă, prin depozitul de alimente al instituţiei penitenciare în care aceasta funcţionează, din alocaţii prevăzute la articolul bugetar "Hrană oameni".
    (2) Atunci când anumite situaţii o impun, se pot face aprovizionări şi de pe piaţa liberă.
    ART. 73
    Prin bucătăriile de unitate se pot asigura, contra cost, următoarele:
    a) meniuri fixe (normale sau dietetice) pentru masa de dimineaţă, gustare, prânz şi cină;
    b) produse nepreparate sau semipreparate, la comandă;
    c) diferite feluri de mâncare şi preparate culinare la alegere.
    ART. 74
    (1) Prin bucătăria de unitate se pot hrăni, contra cost şi următoarele categorii de personal:
    a) personalul din Ministerul Justiţiei şi Administraţia Natională a Penitenciarelor;
    b) personalul din instituţiile sectorului de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională;
    c) personalul aflat în interes de serviciu în unităţi din sistemul administratiei penitenciare sau la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
    (2) Membrii de familie ai personalului din sistemul administraţiei penitenciare, pensionarii sistemului administraţiei penitenciare, precum şi alte persoane care desfăşoară activităţi legate de sistemul administraţiei penitenciare, pot lua masa prin bucătării de unitate, cu aprobarea directorul instituţiei penitenciare respective.
    (3) Personalul din instituţiile sectorului de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, personalul aflat în interes de serviciu în unităţi din sistemul administratiei penitenciare sau la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, precum şi alte persoane care desfăşoară activităţi legate de sistemul administraţiei penitenciare şi care iau masa prin bucătării de unitate, vor achita în plus şi o cotă de maxim 15%, reprezentând cheltuieli de transport, aprovizionare şi depozitare a alimentelor.
    ART. 75
    Pentru achiziţionarea de produse alimentare destinate preparării hranei sau valorificării, la nivelul bucătăriei de unitate se poate constitui un fond de achiziţii, prin contribuţia bănească a personalului. În acest scop se va deschide o evidenţă nominală cu persoanele care iau masa şi cu suma depusă.
    ART. 76
    Preţurile produselor agroalimentare care se folosesc la prepararea hranei sau care se valorifică în starea în care au fost aprovizionate, sunt cele de la data achiziţionării acestora.
    ART. 77
    Evidenţa tuturor produselor agroalimentare care intră în gestiunea bucătăriei de unitate se ţine la preţurile la care au fost aprovizionate.
    ART. 78
    Contravaloarea meselor se achită zilnic, conform evidenţei nominale ţinute de responsabilul bucătăriei de unitate. În contravaloarea meselor se includ şi:
    a) costul buteliilor de gaze lichefiate - în cazul în care bucătăriile de unitate nu sunt racordate la reţeaua de gaze naturale;
    b) condimentele, şerveţelele şi ingredientele puse la dispoziţie pe mese (muştar, sare, piper, ardei iute etc.)
    ART. 79
    (1) Distribuţia produselor agroalimentare către bucătăria de unitate se face cu "Lista zilnică de alimente" (adaptată la specificul activităţii de hrănire a personalului), în care se înscriu cantităţile, preţul unitar şi valoarea totală a acestora.
    (2) Produsele agroalimentare necesare preparării hranei calde pentru persoanele aflate ocazional în instituţia penitenciară (cele sosite după distribuţia alimentelor sau care rămân în mod neprevăzut peste orele de program), se distribuie din depozit pe bază de bon de predare - transfer - restituire, iar contravaloarea mesei se achită după servire.
    ART. 80
    (1) Scăderea din gestiune a produselor agroalimentare consumate prin bucătăria de unitate se face pe baza "Listei zilnice de alimente" (adaptată la specificul activităţii de hrănire a personalului).
    (2) La sfârşitul fiecărei luni, valoarea produselor agroalimentare primite şi consumate, trebuie să fie egală cu totalul sumelor încasate de la cei care au beneficiat de hrană caldă sau de produse ca atare.
    (3) În situaţia în care în bucătăria de unitate există spaţii de depozitare, se pot primi de la magazia de alimente a unităţii sau se pot aproviziona de pe piaţa liberă, cantităţi de produse mai mari decât necesarul zilnic.
    ART. 81
    În cadrul bucătăriilor de unitate, se pot organiza, contra cost, cu aprobarea directorului instituţiei penitenciare, mese festive pentru anumite evenimente (avansări, pensionări, aniversări etc.) cu respectarea prevederilor regulamentelor şi ordinelor în vigoare.
    ART. 82
    Orarul pentru luarea meselor se stabileşte de către directorul instituţiei penitenciare, în funcţie de programul personalului.
    ART. 83
    Inventarierea mijloacelor materiale şi băneşti, depunerea garanţiei materiale, potrivit legii, precum şi stabilirea răspunderii patrimoniale, se fac potrivit dispoziţiilor legale care reglementează aceste activităţi în sistemul administraţiei penitenciare.
    ART. 84
    Organizarea şi executarea controlului financiar-contabil preventiv, pentru toate operaţiunile privind fondurile bucătăriei de unitate, se fac potrivit dispoziţiilor legale.
    ART. 85
    Şeful compartimentului financiar-contabil are obligaţia să efectueze, periodic, controale inopinate la bucătăria de unitate, să analizeze activitatea financiar-contabilă desfăşurată, să propună măsuri, potrivit competenţei, în vederea prevenirii sau înlăturării deficienţelor constatate.
    ART. 86
    În cazuri speciale, hrana poate fi servită şi în afara bucătăriei de unitate sau a instituţiei penitenciare, cu aprobarea directorului.

    CAP. IV
    Indicaţii privind normele de dotare cu bunuri materiale de resortul activităţii de hrănire

    ART. 87
    Bunurile materiale de resortul activităţii de hrănire sunt generic bunurile materiale necesare funcţionării optime a popotelor şi a bucătăriilor de unitate - inclusiv a bufetelor şi punctelor de desfacere -, respectiv aprovizionării, depozitării, preparării, distribuirii, transportului şi servirii hranei.
    ART. 88
    Normele de înzestrare cu bunuri materiale necesare preparării, transportului şi servirii hranei personalului din sistemul administraţiei penitenciare sunt prezentate în Anexa nr. 8.
    ART. 89
    Cantităţile de bunuri materiale prevăzute în normele de dotare sunt maximale, neputând fi depăşite.
    ART. 90
    (1) Durata normată de folosinţă a bunurilor materiale se determină începând cu data dării lor în folosinţă, indiferent dacă utilizarea lor este continuă sau intermitentă.
    (2) Durata normată de folosinţă este minimă şi se referă la bunurile materiale noi. Această durată poate fi depăşită printr-o judicioasă întrebuinţare, întreţinere şi reparare a fiecărui bun material în parte.
    ART. 91
    (1) Pentru articolele din porţelan şi sticlă, se acordă anual, o cotă de scăzământ de 30%, aplicată la cantităţile aflate în folosinţă, numai dacă există spargeri reale. Modalitatea de calcul pentru aplicarea procentului de scăzământ la articolele de sticlă şi porşelan este prevăzută în Anexa nr. 9.
    (2) Pentru perioadele mai mici de un an, cotele de scăzământ se aplică proporţional cu timpul de folosire.
    (3) În cazul articolelor din sticlă şi porţelan întrebuinţate în unităţile din reţeaua sanitară a Ministerului Justiţiei, se vor acorda cotele de scăzământ practicate în unităţile sanitare ale Ministerului Sănătăţii.
    ART. 92
    Bunurile materiale care au prevăzute durate normate de folosinţă şi care s-au degradat în procesul normal de folosire, pot fi supuse operaţiunii de scoatere din funcţiune/declasare şi casare, cu respectarea reglementărilor în vigoare.
    ART. 93
    Aparatele de cântărit şi greutăţile vor fi verificate anual de către specialiştii în metrologie. Dotarea aparatelor de cântărit cu greutăţi se face conform datelor din Anexa nr. 10.
    ART. 94
    Dimensiunea şi capacitatea bunurilor materiale prevăzute în normele de dotare, pentru care nu s-au făcut menţiuni exprese în acest sens, se vor stabili în funcţie de nevoi, în fiecare instituţie penitenciară în parte.
    ART. 95
    Bunurile materiale de resortul activităţii de hrănire vor fi distribuite pe bază de proces verbal. Integritatea şi starea fizică a acestora vor fi verificate periodic.

    CAP. V
    Normele de hrană pentru personalul din sistemul administraţiei penitenciare

    SECŢIUNEA 1
    Norma de hrană nr. 1 (de bază)

    ART. 96
    Norma de hrană nr. 1 se acordă gratuit personalului din sistemul administraţiei penitenciare care nu beneficiază de alte norme de bază (normele de hrană nr. 2 - 9 inclusiv şi norma de hrană nr. 11).
    ART. 97
    (1) Personalul din sistemul administraţiei penitenciare care nu beneficiază de normele de hrană nr. 2 - 9 inclusiv şi norma de hrană nr. 11, atunci când nu primeşte hrană preparată conform normei de hrană nr. 1, primeşte în locul produselor agroalimentare din norma de hrană, valoarea financiară neimpozabilă a acesteia.
    (2) Valoarea financiară a normei de hrană se calculează în funcţie de numărul de zile calendaristice din luna respectivă.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Norma de hrană nr. 2

    ART. 98
    Norma de hrană nr. 2 se acordă gratuit, personalului din sistemul administraţiei penitenciare, îmbarcat pe nave de suprafaţă, maritime şi fluviale, indiferent dacă se execută sau nu ieşiri în mare (fluviu), precum şi pentru timpul cât navele sunt în şantier pentru reparaţii sau modernizări.
    ART. 99
    (1) În situaţia în care personalul care beneficiază de norma de hrană nr. 2 nu primeşte hrana preparată, primeşte în locul produselor agroalimentare prevăzute de normă, valoarea financiară neimpozabilă a acesteia.
    (2) Valoarea financiară a normei de hrană se calculează în funcţie de numărul de zile calendaristice din luna respectivă.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Norma de hrană nr. 2 "A" (supliment la la norma nr. 2)

    ART. 100
    (1) Norma de hrană nr. 2 "A" se acordă gratuit, numai în natură, ca supliment, personalului din sistemul administraţiei penitenciare, care are dreptul la norma de hrană nr. 2, când intră în serviciul de cart, pe timpul navigaţiei, la orele 0:00 şi 4:00.
    (2) De acest supliment beneficiază, gratuit, şi personalul din sistemul administraţiei penitenciare din echipajele şalupelor, când iese în mare (fluviu) mai mult de 2 ore.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Norma de hrană nr. 6

    ART. 101
    Norma de hrană nr. 6 se acordă gratuit personalului din sistemul administraţiei penitenciare care vine în contact cu deţinuţii, care conduce, execută sau coordonează misiuni operative, de control, informative sau speciale ori contribuie la realizarea acestora.
    ART. 102
    Norma de hrană nr. 6 se acordă gratuit, personalului din sistemul administraţiei penitenciare, care vine în contact cu deţinuţii, încadrat în:
    a) grupele de intervenţie;
    b) subunităţile de pază, escortare şi supraveghere;
    c) sectoarele socio-educativ, medico-sanitar şi celelalte sectoare ale unităţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
    d) funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor care conduc, execută, asigură sau coordonează misiuni operative, de control, informative sau speciale ori contribuie la realizarea acestora, altele decât cele de la lit. a), b) şi c);
    e) funcţionarilor publici cu statut special din Ministerul Justiţiei care au atribuţii de coordonare şi control al activităţii din sistemul administraţiei penitenciare sau alte atribuţii în legătură cu activitatea administraţiei penitenciare.
    ART. 103
    Valoarea financiară a normei de hrană se calculează în funcţie de numărul de zile calendaristice din luna respectivă.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Norma de hrană nr. 6 "A" (hrană rece)

    ART. 104
    (1) Norma de hrană nr. 6 "A" se acordă gratuit, numai în natură, personalului din sistemul administraţiei penitenciare, care beneficiază de norma de hrană nr. 6, pe timpul misiunilor când acestuia nu i se poate asigura hrană caldă la unitatea de plecare sau de destinaţie.
    (2) Hrana rece pentru personalul prevăzut la alin. (1) se poate realiza şi din produsele aflate în structura normei care se pot consuma nepreparate, în limita baremului caloric prevăzut de această normă.
    (3) În situaţia prevăzută la alin. (2) se aplică prevederile Normei de hrană nr. 14 (Substituiri de alimente).
    (4) Pachetul de hrană al prezentei norme conţine:
    - 1 set ambalat de tacâmuri "unică folosinţă" (cuţit, furculiţă, linguriţă, 1 pahar);
    - 3 şerveţele de masă din hârtie;
    - cutie de ambalaj din carton.

    SECŢIUNEA a 6-a
    Norma de hrană nr. 8

    ART. 105
    (1) Norma de hrană nr. 8 se acordă gratuit:
    a) elevilor unităţilor de formare şi perfecţionare a personalului căruia i se aplică Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor reglementat de Legea nr. 293/2004, republicată, cu modificările ulterioare;
    b) elevilor şi studenţilor diferitelor şcoli şi cursuri până la obţinerea gradului profesional de ofiţer (Academia de Poliţie etc.);
    c) personalului din sistemul administraţiei penitenciare care urmează diferite cursuri sau şcoli de perfecţionare, calificare, specializare, reciclare, indiferent de durata lor, dacă pe perioada respectivă nu li se acordă diurnă de delegare.
    (2) Norma de hrană se acordă celor în drept şi pe timpul examenelor de absolvire a şcolilor şi cursurilor respective.
    ART. 106
    (1) Elevii şi studenţii prevăzuţi la art. 105 alin. (1) lit. a) şi b) beneficiază de această normă fie sub formă de hrană preparată în limita baremului caloric aprobat, în conformitate cu prevederile legale, fie prin asigurarea contravalorii financiare a normei de hrană.
    (2) Elevii şi studenţii prevăzuţi la alin. (1), care efectuează stagiul de practică în unităţile penitenciare, beneficiază de contravaloarea normei de hrană.
    (3) Pentru cazurile care necesită regim dietetic, meniurile pot fi întocmite, la prescripţia medicului, prin reducerea parţială, totală sau majorarea raţiilor din norma de hrană, fără a depăşi valoarea calorică a normei de hrană. Dacă meniurile prescrise necesită produse alimentare care nu sunt prevăzute în norma de hrană, acestea pot fi aprovizionate şi distribuite cu aprobarea directorului instituţiei de învăţământ.
    ART. 107
    (1) În situaţia în care unităţile/instituţiile de formare şi perfecţionare a personalului din sistemul administraţiei penitenciare sunt în imposibilitatea asigurării hrănirii potrivit Normei de hrană nr. 8, în sensul asigurării baremului caloric al normei de hrană, personalul prevăzut la art. 105 alin. (1) lit. c) se poate aloca la hrană zilnic, prin popote sau bucătării de unitate, achitând contravaloarea meselor luate.
    (2) Personalul aflat în situaţia prevăzută la alin. (1) primeşte în continuare, de la unităţile care îi asigură plata salariului, drepturile de hrană sub forma valorii financiare a normei de hrană de care a beneficiat înainte de începerea cursurilor respective.
    ART. 108
    Valoarea financiară a normei de hrană se calculează în funcţie de numărul de zile calendaristice din luna respectivă.
    ART. 109
    (1) Elevii unităţilor de formare şi perfecţionare a personalului căruia i se aplică Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor reglementat de Legea nr. 293/2004, republicată, cu modificările ulterioare, şi elevii şi studenţii diferitelor şcoli şi cursuri până la obţinerea gradului profesional de ofiţer (Academia de Poliţie etc.), nu beneficiază de Norma de hrană nr. 8, pe durata internării în spitale; în această situaţie, cheltuielile privind hrana acestora se suportă de casele de asigurări de sănătate, potrivit legii.
    (2) Elevii unităţilor de formare şi perfecţionare a personalului căruia i se aplică Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor reglementat de Legea nr. 293/2004, republicată, cu modificările ulterioare şi elevii şi studenţii diferitelor şcoli şi cursuri până la obţinerea gradului profesional de ofiţer (Academia de Poliţie etc.), nu beneficiază de Norma de hrană nr. 8, dacă se află în următoarele situaţii:
    - pe timpul învoirilor generale, dacă aceştia optează să locuiască în afara unităţilor de învăţământ;
    - pe timpul scutirilor medicale la domiciliu;
    - pe timpul vacanţelor şi învoirilor la cerere cu durata de peste 12 ore.
    (3) Dacă situaţiile prevăzute la alin. (2) au intervenit în perioada stagiului de practică şi elevii/studenţii au primit contravaloarea financiară a normei de hrană, aceştia sunt obligaţi să restituie sumele primite şi necuvenite, proporţional cu durata absentării.
    (4) Prevederile alin. (3) se aplică şi în situaţia absenţelor nemotivate ale elevilor/studenţilor în perioada stagiului de practică.
    ART. 110
    Pe timpul învoirilor generale, dacă elevii şi studenţii prevăzuţi la art. 105 alin. (1) lit. a) şi b) optează pentru a rămâne în unităţile de învăţământ, aceştia beneficiază de Norma de hrană nr. 8 sub formă de hrană preparată.
    ART. 111
    Elevii/studenţii prevăzuţi la art. 105 alin. (1) lit. a) şi b), care optează să locuiască în localitatea în care funcţionează unităţile de formare şi perfecţionare a personalului din sistemul administraţiei penitenciare/instituţia de învăţământ sau în localităţi situate la o distanţă de maxim 30 km de aceasta, nu beneficiază de Norma de hrană nr. 8.

    SECŢIUNEA a 7-a
    Norma de hrană nr. 11 (de hrană rece)

    ART. 112
    (1) Norma de hrană nr. 11 se acordă, gratuit, sub formă de pachete, personalului din sistemul administraţiei penitenciare care beneficiază de normele de hrană nr. 1 - 4 şi nr. 7 - 9, pe timpul transportului sau când nu i se poate asigura hrană caldă, potrivit normelor de hrană la care are dreptul.
    (2) Pachetele cu hrană rece se realizează din produsele existente în depozitele de alimente ale unităţilor penitenciare; băuturile răcoritoare instant şi sarea iodată se vor aproviziona numai la plicuri.
    (3) Fiecare pachet va fi inscripţionat cu termenul de valabilitate dat de produsul cu cel mai mic termen de valabilitate.
    (4) Pachetele cu hrană rece se distribuie în locul hranei calde personalului care are dreptul, pentru numărul de zile cât durează transportul plus o zi, dacă se constată că la destinaţie nu va putea fi alocat la drepturi, în ziua sosirii, pentru ziua următoare.
    ART. 113
    (1) Se distribuie hrana rece (o zi) tuturor acelora care au domiciliul la o distanţă mai mare de 350 km (pe cale ferată) de unitate.
    (2) Prevederile alin. (1) se aplică şi elevilor unităţilor de formare şi perfecţionare a personalului căruia i se aplică Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor reglementat de Legea nr. 293/2004, republicată, cu modificările ulterioare şi elevilor şi studenţilor diferitelor şcoli şi cursuri până la obţinerea gradului profesional de ofiţer (Academia de Poliţie etc.), la plecarea în vacanţă, inclusiv în situaţiile în care aceştia sunt alocaţi, în ziua plecării, la hrană caldă pentru una sau două mese (mic dejun sau mic dejun şi prânz).
    ART. 114
    Pentru Norma de hrană nr. 2 raţiile prevăzute de Norma de hrană nr. 11 se vor majora până la plafonul prevăzut de aceasta.
    ART. 115
    Personalul din sistemul administraţiei penitenciare beneficiază de Norma de hrană nr. 11, numai în situaţiile în care nu i se acordă valoarea financiară a normelor de hrană la care are dreptul.

    SECŢIUNEA a 8-a
    Norma de hrană nr. 12 "B" (supliment pentru eforturi deosebite sau situaţii speciale)

    ART. 116
    (1) Situaţiile în care se acordă această normă de hrană şi persoanele care beneficiază de ea sunt prevăzute în Tabelul nr. 1 din Anexa nr. 1.
    (2) Munca în ture se defineşte conform prevederilor art. 136 din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicată.
    (3) Acolo unde nu sunt posibilităţi pentru distribuirea hranei în natură, se va acorda la sfârşitul lunii valoarea financiară neimpozabilă a normei de hrană.
    (4) Personalul care îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de Norma de hrană nr. 12 "B" se alocă la drepturi nominal, prin decizie a directorului unităţii respective.
    ART. 117
    Modalitatea de calcul şi acordare a contravalorii Normei de hrană nr. 12 "B" este următoarea:
    - se determină valoarea financiară a normei de hrană nr. 12 "B" pe oră, prin împărţirea valorii financiare zilnice la 8 ore;
    - se înmulţeşte valoarea pe oră a suplimentului cu numărul de ore în care a desfăşurat activitatea respectivă, conform pontajului lunar.

    SECŢIUNEA a 9-a
    Norma de hrană nr. 12 "C" (supliment pentru zile festive)

    ART. 118
    (1) Norma de hrană nr. 12 "C" se acordă gratuit, numai ca hrană preparată, personalului din sistemul administraţiei penitenciare şi elevilor şi studenţilor unităţilor de formare şi perfecţionare a agenţilor şi ofiţerilor, în zilele festive.
    (2) Sunt considerate zile festive următoarele date: 1 Ianuarie, Paştele (prima şi a doua zi), 1 Mai, 29 Iunie (Sf. Petru şi Pavel), 1 Decembrie, Crăciunul (prima şi a doua zi) şi 31 Decembrie (masa de revelion).
    (3) Personalul din sistemul administraţiei penitenciare şi alte persoane din afara sistemului, beneficiază de acest supliment, gratuit, numai dacă participă la masa festivă ca invitaţi ai directorului unităţii respective. Aceste categorii de personal primesc şi 50% din norma principală de hrană din unitatea respectivă numai pentru masa de prânz, beneficiind în continuare de normele de hrană la care au dreptul.
    (4) Suplimentul prevăzut de Norma de hrană nr. 12 "C" se poate acorda şi sub formă valorică, pentru procurarea unor produse agroalimentare neprevăzute de normele de hrană (ex. vin spumant), cu aprobarea directorului unităţii.
    ART. 119
    Norma de hrană nr. 12 "C" se acordă şi din 5 în 5 ani, cu ocazia aniversării înfiinţării unităţii. Acordarea Normei de hrană nr. 12 "C" în această situaţie, se aprobă de directorul unităţii.
    ART. 120
    Acordarea Normei de hrană nr. 12 "C" în alte situaţii decât cele prevăzute la art. 118 şi art. 119, se aprobă de ministrul justiţiei, la propunerea Direcţiei Economico-Administrative din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

    SECŢIUNEA a 10-a
    Norma de hrană nr. 12 "D" (supliment antidot)

    ART. 121
    (1) Norma de hrană nr. 12 "D" se acordă gratuit, numai în natură, sub formă de lapte antidot sau apă minerală, personalului din sistemul administraţiei penitenciare care îşi desfăşoară activitatea în atmosferă toxică, cu radiaţii sau locuri de muncă vătămătoare.
    (2) Raţia de lapte antidot sau de apă minerală se distribuie zilnic, la locul de muncă. Acest supliment nu se acordă retroactiv.
    (3) Laptele antidot sau apa minerală prevăzute de norma de hrană nu se substituie cu alte produse agroalimentare. În situaţia când nu se poate asigura laptele, acesta poate fi substituit cu lapte praf, potrivit prevederilor Normei nr. 14 (Substituiri de alimente).
    (4) Personalul care beneficiază de lapte antidot sau apă minerală se stabileşte nominal, prin decizie dată în baza procesului verbal întocmit de comisia abilitată din care fac parte în mod obligatoriu, directorul economico - administrativ, medicul unităţii şi personalul responsabil cu protecţia muncii. La procesul verbal se anexează buletinul de analiză privind noxele existente la locul de muncă respectiv, întocmit de organele de specialitate şi recomandarea acestora privind acordarea de lapte antidot sau apă minerală.
    (5) În cazul în care personalul din sistemul administraţiei penitenciare îşi desfăşoară activitatea în locuri de muncă din afara unităţii, la operatori economici care acordă alte produse agroalimentare antidot decât cele prevăzute în prezenta normă de hrană, acestea vor fi acordate în aceleaşi raţii şi după aceleaşi reguli care se aplică la operatorii economici respectivi.
    ART. 122
    Situaţiile în care se acordă norma de hrană nr. 12"D" sunt următoarele:
    a) expunere la metale toxice (plumb, mercur, crom, cadmiu, nichel), pulberi agresive;
    b) expunere la solvenţi organici hepato - toxici;
    c) expunere la gaze iritante pulmonare;
    d) expunere la microclimat cald nefavorabil;
    e) alte situaţii în afara celor menţionate la lit. a)-d), prevăzute în Tabelul nr. 2 din Anexa nr. 1.

    SECŢIUNEA a 11-a
    Norma de hrană nr. 14 - Substituiri de alimente (calculate la 100 grame produs)

    ART. 123
    (1) Norma de hrană nr. 14 pentru substituiri se aplică în oricare din următoarele situaţii, luate separat sau cumulate, indiferent de ordine:
    a) când produsele agroalimentare prevăzute de normele de hrană lipsesc temporar sau parţial;
    b) pentru realizarea unor meniuri variate, chiar dacă produsele din norme sunt asigurate;
    c) pentru realizarea unor meniuri dietetice, conform prescripţiilor medicale.
    (2) Când se substituie pâinea cu făină de porumb (mălai), pentru fiecare kilogram de făină de porumb se vor distribui câte 25 grame de sare în plus faţă de raţia prevăzută de normele de hrană.
    (3) Orice alte substituiri decât cele prevăzute de Norma de hrană nr. 14 se fac la echivalent valoric, cu încadrare în baremul caloric al normei de hrană respective.
    (4) Substituirile se realizează în funcţie de valoarea calorică individuală a organelor de porc şi de vită.

    CAP. VI
    Dispoziţii tranzitorii şi finale

    ART. 124
    Începând cu data intrării în vigoare a ordinului de aprobare a prezentelor norme, bucătăriile de unitate vor funcţiona ca popote, în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
    ART. 125
    Anexele nr. 1-10 fac parte integrantă din prezentele norme.


    ANEXA 1
    -------
la norme
--------

                                 TABELUL nr. 1
          cuprinzând categoriile de persoane care beneficiază gratuit
         de suplimentul de hrană prevăzut de norma de hrană nr. 12 "B"

 ┌────┬──────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┐
 │Nr. │ CATEGORIILE DE PERSOANE CARE BENEFICIAZĂ DE │ Modul cum se acordă │
 │crt.│ NORMĂ │ norma │
 ├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
 │1. │Personalul din sistemul administraţiei │Pe timpul cât desfăşoară│
 │ │penitenciare, precum şi elevii şi studenţii │activităţile respective │
 │ │din unităţile de formare şi perfecţionare a │ │
 │ │agenţilor şi ofiţerilor care depune eforturi │ │
 │ │deosebite sau se află în situaţii speciale │ │
 │ │(misiuni, tabere sau alte activităţi de │ │
 │ │pregătire, precum şi celor care execută │ │
 │ │activităţi de pază, escortare, supraveghere │ │
 │ │ale persoanelor private de libertate │ │
 │ │transferate în alte localităţi decât cele de │ │
 │ │reşedinţă, pe o durată mai mare de 12 ore). │ │
 ├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
 │2. │Funcţionarii publici cu statut special, care │Pe timpul cât desfăşoară│
 │ │deservesc dispeceratele sau care lucrează în │activităţile respective │
 │ │ture, numai pe timpul lucrului efectiv în ture│ │
 ├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
 │3. │Personalul din sistemul administraţiei │Pe timpul cât desfăşoară│
 │ │penitenciare, care execută dresajul şi │activităţile respective │
 │ │îngrijirea cailor şi câinilor de serviciu. │ │
 ├────┼──────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
 │4. │Personalul din sistemul administraţiei │Pe timpul cât desfăşoară│
 │ │penitenciare, care participă la înlăturarea │activităţile respective │
 │ │efectelor unor calamităţi naturale (cutremure,│ │
 │ │incendii, etc.) │ │
 └────┴──────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┘

                                 TABELUL nr. 2
              cuprinzând locurile de muncă şi activităţile pentru
          care se acordă norma de hrană nr. 12 "D" (supliment antidot)

 ┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │Nr. │ Locurile de muncă şi activităţile desfăşurate │
 │crt.│ │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │1. │Locuri de muncă în perimetrul cărora se dezvoltă în procesul de │
 │ │producţie, un complex de noxe sau pulberi care, cumulate pot fi nocive │
 │ │(garaje, hale de producţie, ateliere de arhivă etc.). │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │2. │Laboratoarele de analize chimice, toxicologice, biologice şi biochimice│
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │3. │Laboratoarele şi cabinetele de fizioterapie şi radiologie. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │4. │Locurile de muncă unde se repară sau se formează acumulatorii. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │5. │Activitatea permanentă desfăşurată în locuri de muncă cu condiţii │
 │ │nocive determinate de acţiunea radiaţiilor ionizate, infraroşii, │
 │ │luminoase şi ultraviolete. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │6. │Turnătorie de plumb, turnătorie de litere şi pentru culegerea manuală. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │7. │Culegere mecanică şi gravarea clişeelor de fotopolimeri, acizi, │
 │ │pregătirea formei pentru tiparul plan (foto, retuş, montaj şi copiat │
 │ │plăci). │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │8. │Culegere manuală şi computerizată. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │9. │Imprimare tipar înalt-plan, legătorie tipar înalt-plan. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │11. │Întreţinerea instalaţiilor şi utilajelor din secţiile de producţie din │
 │ │tipografii. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │12. │Activitatea permanentă la aparatele de multiplicat. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │13. │Laboratoare foto cinema. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │14. │Locurile de muncă unde se foloseşte sau se manipulează petrol şi │
 │ │benzină (spaţii închise): │
 │ │- spălarea motoarelor şi pieselor; │
 │ │- descărcarea petrolului şi benzinei; │
 │ │- alimentarea rezervoarelor; │
 │ │- manipularea în depozite; │
 │ │- curăţirea instalaţiilor şi a rezervoarelor pentru produsele │
 │ │petroliere; │
 │ │- transportul cu autocisterne; │
 │ │- gresarea şi degresarea armamentului. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │15. │Activitatea de naftalinizare a echipamentului. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │16. │Încăperi în care se depozitează sau se repară echipamentul. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │17. │Activitatea de stingere a incendiilor. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │18. │Locurile de muncă unde se execută spălarea echipamentului şi │
 │ │cazarmamentului, sterilizarea acestuia, spălarea vaselor de laborator. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │19. │Vopsitorii cu duco, decapatorii şi alimentatorii vopsitori. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │20. │Vulcanizatorii. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │21. │Lustruitorii şi şlefuitorii de lemn. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │22. │Centrale termice pe combustibil solid. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │23. │Ateliere de fierărie şi forjă. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │24. │Activitatea de curăţire a recipienţilor în interior (cisterne, cazane │
 │ │termice etc). │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │25. │Cazangii şi caloriferiştii care lucrează în camere de foc şi fum. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │26. │Activitatea de umplere manuală a stingătoarelor contra incendiilor. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │27. │Activitatea de ardere şi scoaterea din cuptoare a cărămizilor, ţiglei, │
 │ │varului şi ipsosului. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │28. │Activitatea de combatere a dăunătorilor cu insecticide, fungicide şi │
 │ │erbicide. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │29. │Spălătorii şi degresorii auto. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │30. │Sudarea electrică şi autogenă, inclusiv tăierea metalelor cu oxigen sau│
 │ │arc electric în spaţii închise (cu excepţia sudării în puncte). │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │31. │Activitatea de izolare cu vată de sticlă şi gudron. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │32. │Activitatea la care se utilizează soluţie de cauciuc pentru lipit │
 │ │tălpi, covor p.v.c.,linoleuri etc. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │33. │Delaboratorii prin aburi şi apă caldă a muniţiei. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │34. │Degresare cu tiner, benzină, white-spirt şi petrol. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │35. │Personalul care lucrează iarna afară la încărcatul şi descărcatul │
 │ │vagoanelor, la alimentarea exterioară a atelierelor şi depozitelor. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │36. │Activitatea din serviciile de radiologie, fizioterapie, boli │
 │ │contagioase. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │37. │Debitarea garniturilor de clingherit, prelucrarea mecanică a pieselor │
 │ │de bronz şi aramă. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │38. │Activitatea de pe maşina de bromurat, alezat şi şlefuit. │
 ├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │39. │Activitatea de tinichigerie. │
 └────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 2
    -------
la norme
--------

                                     TABEL
                      cu compunerea şi valoarea calorică a
                  alimentelor (la 100 grame produs comestibil)

 ┌────┬──────────────────────────────────────┬────────┬──────┬───────┬───────┐
 │Nr. │ Denumirea produsului │Proteine│Lipide│Glucide│Calorii│
 │crt.│ │ % │ % │ % │ │
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │1 │Arome, condimente, ingrediente │ -│ -│ -│ -│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │2 │Amelioratori pt. preparate culinare │ -│ -│ -│ -│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │3 │Apă minerală │ -│ -│ -│ -│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │4 │Baton de cereale │ 5,1│ 4,8│ 74,8│ 355│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │5 │Biscuiţi │ 9,0│ 9 ,0│ 70,3│ 409│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │6 │Bere │ 2,5│ -│ 3,3│ 24│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │7 │Boia de ardei │ -│ -│ -│ -│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │8 │Bomboane de ciocolată │ 7│ 33,8│ 56,3│ 574│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │9 │Bomboane diferite (drajeuri) │ -│ -│ 99│ 405│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │10 │Brânză te lemea (vacă, oaie) │ 13,9│ 22,8│ 1,0│ 274│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │11 │Brânză proaspătă de vaci │ 13,0│ 9,0│ 4,5│ 155│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │12 │Brânză topită │ 20,8│ 14,7│ 2,9│ 234│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │13 │Băuturi răcoritoare │ - │ -│ 10,0│ 41│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │14 │Băuturi răcoritoare instant │ - │ -│ 1,0│ 4│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │15 │Cacao pudră/instant │ 23,4│ 20,0│ 40,0│ 446│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │16 │Cafea naturală │ -│ -│ -│ -│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │17 │Carne porc(slabă) │ 14,0│ 3,6│ -│ 91│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │18 │Carne de pasăre │ 15,5│ 5,8│ -│ 118│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │19 │Carne de vită (slabă) │ 14,0│ 3,6│ -│ 91
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┐
 │20 │Carne de oaie (miel) │ 17│ 12│ -│ 181│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │21 │Carne de iepure │ 22│ 1│ -│ 100│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │22 │Caşcaval │ 25,0│ 19,0│ 1,0│ 283│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │23 │Cartofi │ 1,6│ 0,1│ 15,9│ 73│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │24 │Ceai │ -│ -│ -│ -│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │25 │Ceapă │ 1,1│ 0,2│ 5,8│ 30│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │26 │Cereale │ 8,0│ 1,5│ 85,5│ 374│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │27 │Ciocolată │ 6,1│ 31,0│ 57,9│ 551│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │28 │Citrice │ 0,5│ 0,1│ 5,2│ 25│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │29 │Compot │ 0,4│ -│ 15,4│ 65│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │30 │Conserve de legume în apă sau bulion │ 1,9│ 0,9│ 3,8│ 32│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │31 │Conserve de legume în ulei │ 1,6│ 7,4│ 4,7│ 95│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │32 │Conserve de peşte (în ulei) │ 18,1│ 20,0│ 0,2│ 261│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │33 │Conserve de peşte în sos tomat │ 13,2│ 6,5│ 2,5│ 125│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │34 │Conserve din carne de porc cu fasole │ │ │ │ │
 │ │boabe │ 5,5│ 8,4│ 9,0│ 137│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │35 │Conserve din carne de vită în suc │ │ │ │ │
 │ │propriu │ 10,0│ 6,0│ 9,4│ 135│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │36 │Conserve din carne de porc în suc │ │ │ │ │
 │ │propriu │ 13,0│ 18,4│ - │ 224│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │37 │Drojdie de bere (proaspătă, uscată) │ 16,2│ 1,3│ 5,5│ 101│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │38 │Dulceaţă │ 0,6│ -│ 67,1│ 277│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │39 │Făină de grâu albă │ 10,8│ 1,0│ 73,6│ 354│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │40 │Făină de porumb (mălai) │ 9,6│ 1,7│ 72,1│ 351│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │41 │Fasole uscată boabe │ 23,0│ 1,7│ 47,0│ 303│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │42 │Fasole bătută instant │ 20,0│ 2,0│ 60,5│ 349│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │43 │Ficat de porc │ 19,0│ 6,0│ 3,0│ 146│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │44 │Ficat de vacă │ 19,7│ 3,0│ -│ 109│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │45 │Frişcă │ 2,8│ 19,0│ 3,6│ 203│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │46 │Fructe proaspete │ 0,6│ 0,3│ 10,6│ 49│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │47 │Foi de dafin │ -│ -│ -│ -│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │48 │Gem │ 0,5│ -│ 59,0│ 244│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │49 │Griş │ 11,2│ 0,8│ 73,3│ 354│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │50 │Halva │ 18,8│ 31,5│ 43,0│ 546│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │51 │Iaurt │ 3,2│ 0,1│ 3,9│ 30│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │52 │Icre obişnuite (crap) │ 25,0│ 3,0│ -│ 130│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │53 │Inimă de porc │ 15,9│ 9,1│ 0,4│ 151│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │54 │Inimă de vacă │ 17,0│ 4,0│ -│ 107│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │55 │Jumări │ 10,5│ 1,8│ -│ 60│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │56 │Lămâi │ 0,6│ 0,2│ 3,8│ 20│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │57 │Lapte de vacă │ 3,5│ 2,1│ 4,0│ 51│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │58 │Lapte praf │ 27,0│ 24,0│ 40,0│ 498│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │59 │Legume proaspete │ 1,5│ 0,2│ 3,9│ 24│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │60 │Legume deshidratate │ 10,2│ 1,2│ 42,6│ 228│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │61 │Limbă porc şi vacă │ 16,0│ 15,0│ 0,4│ 207│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │62 │Măsline │ 3,4│ 37,6│ 7,2│ 393│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │63 │Mazăre boabe uscate │ 21,5│ 1,9│ 53,0│ 323│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │64 │Miere de albine │ 0,4│ 0,2│ 81,0│ 336│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │65 │Morcovi │ 1,2│ 0,2│ 8,1│ 40│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │66 │Murături │ 0,6│ -│ 1,5│ 9│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │67 │Muştar │ -│ -│ -│ -│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │68 │Orez decorticat │ 7,6│ 1,0│ 75,8│ 351│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │69 │Oţet din vin 9° │ -│ -│ -│ -│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │70 │Ouă de găină (buc) │ 5,4│ 5,1│ 0,2│ 70│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │71 │Pâine │ 8,2│ 0,2│ 47,7│ 231│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │72 │Pastă de tomate │ 5,2│ -│ 17,4│ 93│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │73 │Piure de roşii (bulion) │ 3,6│ -│ 11,6│ 62│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │74 │Paste făinoase (simple) │ 9,6│ 1,0│ 75,9│ 360│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │75 │Paste făinoase cu ou │ 10,2│ 2,2│ 79,1│ 386│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │76 │Pate de ficat │ 12,2│ 21,0│ 2,3│ 255│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │77 │Peşte │ 8,9│ 2,1│ -│ 60│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │78 │Peşte afumat │ 16,6│ 8,1│ -│ 143│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │79 │Piper │ -│ -│ -│ - │
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │80 │Praz │ 2,3│ 0,4│ 9,9│ 54│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │81 │Produse din carne (cârnaţi, salamuri) │ 14,0│ 35,0│ 0,8│ 386│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │82 │Rădăcinoase albe │ 1,0│ 0,4│ 8,3│ 42│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │83 │Rom │ -│ -│ -│ -│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │84 │Rahat │ 0,1│ -│ 83,1│ 341│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │85 │Rinichi de porc şi vită │ 18,0│ 5,0│ -│ 122│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │86 │Salam de Sibiu │ 26,5│ 43,0│ -│ 508│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │87 │Sare comestibilă │ -│ -│ -│ -│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │88 │Sirop de fructe │ 0,2│ -│ 53,0│ 220│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │89 │Slănină (afumată, proaspătă, sărată) │ 10,5│ 61,5│ -│ 613│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │90 │Smântână │ 2,5│ 30,0│ 2,5│ 300│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │91 │Specialităţi din carne de porc şi vită│ │ │ │ │
 │ │(muşchi, muşchiuleţ) │ 14,0│ 3,6│ - │ 91│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │92 │Stafide │ 2,5│ 0,5│ 71,0│ 306│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │93 │Subproduse carne porc │ 14,7│ 4,0│ 0,5│ 100│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │94 │Subproduse carne vită │ 8,9│ 2,2│ 0,7│ 60│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │95 │Subproduse carne pasăre │ 8,9│ 2,2│ 0,7│ 60│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │96 │Subproduse ovine │ 10,2│ 2,2│ 0,7│ 88│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │97 │Seu │ 0,3│ 99,4│ -│ 927│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │98 │Suc natural din fructe │ 0,1│ -│ 15,9│ 66│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │99 │Şuncă presată │ 23,0│ 24,0│ -│ 317│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │100 │Tărâţe de grâu │ -│ -│ -│ -│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │101 │Ulei comestibil de floarea soarelui │ -│ 100,0│ -│ 930│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │102 │Ulei comestibil de măsline │ -│ 91,6│ -│ 824│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │103 │Unt proaspăt │ 5,0│ 65,0│ 2,3│ 634│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │104 │Usturoi │ 6,0│ 0,2│ 23,3│ 122│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │105 │Varză murată │ 1,2│ -│ 3,3│ 18│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │106 │Varză proaspătă │ 1,4│ 0,1│ 4,2│ 24│
 ├────┼──────────────────────────────────────┼────────┼──────┼───────┼───────┤
 │107 │Zahăr │ -│ -│ 99,9│ 410│
 └────┴──────────────────────────────────────┴────────┴──────┴───────┴───────┘


    ANEXA 3
    -------
la norme
--------

                                     TABEL
        cuprinzând sortimentele care se pot aproviziona de instituţiile
                       penitenciare în cadrul produselor
               înscrise în normele de hrană sub denumiri generice

 ┌───┬─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┐
 │Nr.│ Denumirea produselor │ Caracteristici principale şi sortimentele de │
 │crt│ prevăzute în norme │ produse ce se pot aproviziona │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │ 1.│Amelioratori pentru │Amelioratori pentru preparate culinare, │
 │ │preparate culinare │echivalent: Vegeta, Delikat, Legumix, etc. │
 │ │ │- umiditate, max. 3% │
 │ │ │- sare, max. 65% │
 │ │ │- conţinut de legume, min. 7% │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │ 2.│Arome, condimente, │Arome alimentare: zahăr vanilat, vanilină, │
 │ │ingrediente │esenţe alimentare diferite; │
 │ │ │Condimente: chimen, cimbru, condimente pentru │
 │ │ │cârnaţi,tarhon, foi de dafin, enibahar, │
 │ │ │cuişoare, scorţişoară; │
 │ │ │Ingrediente: praf de copt, bicarbonat de sodiu│
 │ │ │alimentar. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │ 3.│Apă minerală │Apă minerală naturală provenită din surse │
 │ │ │autorizate(carbogazoasă sau plată) │
 │ │ │Pentru apă minerală carbogazoasă, conţinut │
 │ │ │dioxid de carbon [CO(2), min. 2500 mg/l] │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │ 4.│Batoane de cereale │Batoane de cereale diverse sortimente │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │ 5.│Biscuiţi │Biscuiţi: glutenoşi, zaharoşi sau şpriţaţi │
 │ │ │comuni sau cu adaosuri nutritive │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │ 6.│Băuturi răcoritoare │Băuturi răcoritoare: substanţă uscată │
 │ │ │solubilă, min. 8° R. │
 │ │ │Pentru normele nr. 6B şi 11 se aprovizionează │
 │ │ │băuturi răcoritoare instant în plicuri. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │ 7.│Brânză telemea │Brânză telemea maturată: grăsime raportată la │
 │ │ │substanţă uscată min: │
 │ │ │- de oaie (bivoliţă): 47% │
 │ │ │- de vacă: 42% │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │ 8.│Brânză proaspătă de vaci │Brânză proaspătă de vaci: │
 │ │ │- grăsime min. 27% │
 │ │ │- apă max. 70% │
 │ │ │Pentru regimuri alimentare se poate │
 │ │ │aproviziona brânză dietetică. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │ 9.│Brânză topită │Brânză topită, bucăţi de diferite forme │
 │ │ │geometrice de max. 17,5 g, ambalate în folie │
 │ │ │de aluminiu şi cutii din carton a │
 │ │ │6 - 12 cutii, cu grăsime de min. 45% │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │10.│Bere │Bere diverse sortimente: │
 │ │ │concentraţie alcoolică, min. 3,5% │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │11.│Borş │Borş: instant, natural sau din tărâţe │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │12.│Brânză Feta │Brânză Feta: grăsime raportată la substanţă │
 │ │ │uscată, min. 45% │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │13.│Cafea naturală │Cafea naturală măcinată, diferite sortimente │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │14.│Cafea instant │Cafea instant, diferite sortimente │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │15.│Carne de pasăre │Carne de pasăre: │
 │ │ │Pui de găină grill (fără intestine, cap şi │
 │ │ │picioare). La echivalent valoric se pot │
 │ │ │aproviziona pulpe inferioare şi superioare, │
 │ │ │piept, spate, aripioare. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │16.│Carne de porc (slabă) │Carne de porc: │
 │ │ │Pulpă sau spată de porc dezosate, fără │
 │ │ │slănină, cu straturi discontinui de grăsime cu│
 │ │ │grosime de max. 5 mm pe o suprafaţă totală de │
 │ │ │max. 10%. │
 │ │ │Pentru norma nr. 2 carnea se poate aproviziona│
 │ │ │refrigerată sau congelată, numai bucăţi │
 │ │ │întregi, ambalată în cutii, pachete sau pungi │
 │ │ │de 5 - 10 kg │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │17.│Carne de vită (slabă) │Carne de vită: │
 │ │ │Carne de bovine, taurine şi bubaline (vită │
 │ │ │adultă şi mânzat) numai pulpe întregi (faţă │
 │ │ │sau spate), dezosate, fără coaste. │
 │ │ │Pentru norma nr. 2 carnea se poate aproviziona│
 │ │ │refrigerată sau congelată, numai bucăţi │
 │ │ │întregi, ambalată în cutii, pachete sau pungi │
 │ │ │de max. 10 kg. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │18.│Cartofi │Cartofi cal. I │
 │ │ │Se poate aproviziona şi sortimentul "cartofi │
 │ │ │congelaţi", în ambalaje închise ermetic, de │
 │ │ │max. 5 kg. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │19.│Ceai │Ceai natural diferite sortimente │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │20.│Caşcaval │Brânzeturi cu pastă opărită - caşcaval: │
 │ │ │grăsime raportată la substanţă uscată, │
 │ │ │min. 40% │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │21.│Cereale │Cereale simple │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │22.│Citrice │Lămâi, mandarine, grapefruit, portocale. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │23.│Ciocolată │Ciocolată fără umplutură - ciocolată, │
 │ │ │ciocolată dulce, ciocolată cuvertură, │
 │ │ │ciocolată cu lapte, ciocolată de menaj cu │
 │ │ │lapte, ciocolată cu lapte cuvertură, ciocolată│
 │ │ │albă. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │24.│Compot │Compoturi de fructe: │
 │ │ │cireşe, caise, vişine, piersici, pere, mere, │
 │ │ │gutui, struguri, asortat etc. │
 │ │ │Compoturi de fructe exotice: │
 │ │ │ananas, mandarine. │
 │ │ │Substanţe solubile în sirop (funcţie de │
 │ │ │sortiment), 18 - 23° R │
 │ │ │Pentru regimuri alimentare se pot aproviziona │
 │ │ │compoturi dietetice. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │25.│Conserve de legume în apă│Conserve de legume în apă: │
 │ │sau bulion │- cu o singură specie de legume mazăre, fasole│
 │ │ │verde păstăi: conţinut de legume, min. 55% │
 │ │ │- amestec de specii de legume zarzavat de │
 │ │ │supe: conţinut de legume, min. 55% │
 │ │ │Conserve de legume în bulion: │
 │ │ │- cu o singură specie de legume │
 │ │ │(tomate etc.) conţinut de legume, min. 50% │
 │ │ │- amestec de specii de legume │
 │ │ │(ghiveci, zarzavat pentru ciorbe) conţinut de │
 │ │ │legume, min. 55% │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │26.│Conserve din carne de │a) cantitatea de carne din masa netă, │
 │ │porc în suc propriu │min. 60%; │
 │ │ │b) grăsime raportată la masa netă, max. 20%. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │27.│Conserve din carne de │a) cantitatea de carne la masa netă, min. 60%;│
 │ │vită în suc propriu │b) grăsime raportată la masa netă, max. 10%. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │28.│Conserve din carne de │a) carne şi grăsime, min. 31% din care: │
 │ │porc cu fasole boabe │- grăsime, max. 10%; │
 │ │ │- fasole boabe, min. 39%; │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │29.│Conserve din peşte │Conserve din peşte în ulei │
 │ │ │(sardină, macrou, hering etc.) conţinut de │
 │ │ │peşte, min. 75%; │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │30.│Drojdie de bere proaspătă│Drojdie de bere proaspătă: │
 │ │ │umiditate, max. 76% │
 │ │ │Se poate aproviziona şi drojdia de bere │
 │ │ │uscată, cu umiditate max. 9%. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │31.│Dulceaţă │Dulceaţă diferite sortimente, cu substanţă │
 │ │ │solubilă în sirop, min. 72° R. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │32.│Fructe proaspete │Fructe proaspete calitatea I: │
 │ │ │mere, pere, prune, caise, piersici şi │
 │ │ │nectarine, cireşe, vişine, gutui, căpşuni, │
 │ │ │struguri de masă, pepeni, nuci în coajă etc. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │33.│Făină de grâu (albă) │Făină albă: │
 │ │ │- umiditate, max. 14,5%; │
 │ │ │- conţinut de cenuşă raportat la substanţa │
 │ │ │uscată, max. 0,65%; │
 │ │ │- lipsită de gusturi, mirosuri străine şi │
 │ │ │insecte. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │34.│Făină de porumb(mălai) │Mălai superior(extracţie 75%) sau mălai extra │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │35.│Fasole boabe uscată │Fasole boabe uscată: │
 │ │ │- umiditate, max. 14%; │
 │ │ │- corpuri străine totale, max. 5%. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │36.│Gem │Gem de: cireşe, vişine, caise, zmeură, prune, │
 │ │ │piersici, gutui, căpşuni, mure, trandafiri, │
 │ │ │asortat, cu un conţinut de min. 67° R │
 │ │ │substanţă solubilă. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │37.│Griş │Griş alimentar: │
 │ │ │a) umiditate, max. 15%; │
 │ │ │b) conţinut de cenuşă raportat la substanţă │
 │ │ │uscată, max. 0,62% │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │38.│Iaurt │Iaurt │
 │ │ │grăsime: min. 2,8% │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │39.│Mălai (făină de porumb) │Mălai superior (extracţie 75%) sau mălai extra│
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │40.│Legume proaspete │Legume proaspete, calitatea I: │
 │ │ │Ardei gras, ardei iute, gogoşari, castraveţi, │
 │ │ │ceapă şi usturoi verde, conopidă, dovlecei, │
 │ │ │fasole verde păstăi, lobodă, mazăre verde │
 │ │ │boabe, pătlăgele roşii, vinete, spanac, salată│
 │ │ │verde, ridichi de lună, gulii, verdeţuri │
 │ │ │frunzoase(mărar, pătrunjel, leuştean, ţelină │
 │ │ │etc) alte sortimente. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │41.│Lapte de vacă │Lapte de consum: │
 │ │ │grăsime, min. 1,8% │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │42.│Lapte praf │Lapte praf: │
 │ │ │- umiditate max. 4%; │
 │ │ │- grăsime, min. 26% │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │43.│Muştar │Muştar de masă diferite sortimente: │
 │ │ │obişnuit, aromatizat, superior, extra. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │44.│Miere de albine │Miere de albine, naturală, monofloră, │
 │ │ │polifloră: │
 │ │ │- apă, max. 20%; │
 │ │ │- zahăr reductor, exprimat în zahăr invertit, │
 │ │ │min. 70% │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │45.│Murături │Murături: │
 │ │ │asortate, castraveţi, gogoşari, gogonele etc. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │46.│Măsline │Măsline de masă, calitatea I, negre, verzi, │
 │ │ │blonde │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │47.│Ouă de găină │Ouă de găină pentru consum alimentar │
 │ │ │min. 50 g/buc │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │48.│Organe comestibile │Organe comestibile: │
 │ │ │creier, ficat, fudulii, inimă, limbă, │
 │ │ │măduvioare, momiţe, rinichi, uger. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │49.│Orez decorticat │Orez decorticat, calitatea I: │
 │ │ │- spărturi max. 7%; │
 │ │ │- fără boabe gipsate sau galbene. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │50.│Oţet │Oţet alimentar de fermentaţie: aciditate │
 │ │ │totală, 9 grade aciditate │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │51.│Pate de ficat │Pate de ficat, produs sterilizat, la │
 │ │ │fabricarea căruia nu se admite utilizarea │
 │ │ │cărnii separate mecanic, a amidonului sau a │
 │ │ │amidonului modificat şi a proteinelor de │
 │ │ │origine vegetală:: │
 │ │ │- conţinut de ficat: min. 15%; │
 │ │ │- umiditate: max. 74%; │
 │ │ │- substanţe grase: max. 30%. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │52.│Pastă de tomate │Pastă de tomate:concentraţie 24% - 40% │
 │ │ │substanţă uscată solubilă. │
 │ │ │(Pasta de tomate în concentraţie 12% - 18%, │
 │ │ │substanţă uscată solubilă este aferentă │
 │ │ │bulionului). │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │53.│Paste făinoase │Paste făinoase(simple): │
 │ │ │- diferite forme: macaroane, fidea, spaghete, │
 │ │ │melcişori, tăiţei etc. │
 │ │ │- apă max. 13% │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │54.│Pâine │Diverse sortimente de pâine albă şi semialbă │
 │ │ │(integrală) │
 │ │ │Pentru normele nr. 2 - 7 şi 11, se poate │
 │ │ │aproviziona, la echivalent valoric, pâine │
 │ │ │feliată tip Toast, ambalată în folie de │
 │ │ │plastic, dar nu pentru mai mult de 15 zile. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │55.│Peşte │- peşte proaspăt eviscerat: biban, caracudă, │
 │ │ │caras, crap, lin, şalău, scrumbie, peşte marin│
 │ │ │etc; │
 │ │ │- peşte afumat eviscerat: crap, macrou, │
 │ │ │scrumbie, stavrid etc; │
 │ │ │- peşte congelat, eviscerat, decapitat, │
 │ │ │decodat: cod, macrou, merlucius etc. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │56.│Rădăcinoase │Hrean, morcov, păstârnac, pătrunjel, ridichi, │
 │ │ │ţelină şi sfeclă. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │57.│Produse din carne: │Produse din carne, prelucrate conform │
 │ │- Cârnaţi (inclusiv │tehnologiilor specifice şi a tratamentului │
 │ │sortimentele preparate la│termic, care să asigure: │
 │ │Penit. Pelendava) │a) dublă afumare şi fierberea produselor: │
 │ │ │- produse de bază: cabanos, etc. │
 │ │ │- apă, max. 50%; │
 │ │ │- substanţe grase, max. 43%; │
 │ │ │b) afumarea şi fierberea produselor: │
 │ │ │- produse de bază: olteneşti etc. │
 │ │ │- apă, max. 65%; │
 │ │ │- substanţe grase, max. 32%; │
 │ │ │a) fierberea produselor (cârnaţi fără │
 │ │ │structură): │
 │ │ │- produse de bază: cremwursti; │
 │ │ │- apă, max. 70%; │
 │ │ │- substanţe grase, max. 27%. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │ │- Salamuri (inclusiv │Produse din carne prelucrate conform │
 │ │sortimentele preparate la│tehnologiilor specifice şi a tratamentului │
 │ │Penit. Pelendava) │termic care să asigure: │
 │ │ │a) dublă afumare şi fierberea produselor: │
 │ │ │- produse de bază:salam de vară, etc. │
 │ │ │- apă, max. 50%; │
 │ │ │- substanţe grase, max. 40%. │
 │ │ │b) afumarea şi fierberea produselor: │
 │ │ │- produse de bază: salam Victoria etc.; │
 │ │ │- apă, max. 66%; │
 │ │ │- substanţe grase, max. 30%. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │58.│Sare │Sare pentru uz alimentar iodată: de bucătărie,│
 │ │ │de masă. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │59.│Salam de Sibiu │Produse prelucrate conform tehnologiilor │
 │ │ │specifice şi a tratamentului termic care să │
 │ │ │asigure afumarea la rece, maturarea şi uscarea│
 │ │ │produselor. │
 │ │ │Salam de Sibiu: │
 │ │ │- apă, max. 30%; │
 │ │ │- substanţe grase, max. 46%; │
 │ │ │- fără proteină vegetală. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │60.│Subproduse de carne │De vită: splină, burtă curăţată, cozi cu │
 │ │ │carne, căpăţâni fără limbă şi creier, urechi, │
 │ │ │picioare curăţate, oase cu măduvă şi piept cu │
 │ │ │carne; │
 │ │ │De porc: splină, căpăţână cu guşă fără limbă │
 │ │ │şi creier, căpăţână fără guşă, limbă şi │
 │ │ │creier, oase crude, oase crude de garf, oase │
 │ │ │mici crude, picioare crude, picioare curăţate,│
 │ │ │şorici, urechi,cozi; │
 │ │ │De ovine: splină, căpăţâni întregi cu limbă şi│
 │ │ │creier, oase de la căpăţână, oase crude de la │
 │ │ │şiră, carne din fasonări │
 │ │ │De pasăre: tacâmuri de pasăre pentru gătit │
 │ │ │(amestecuri de ciorbă), cap, gât, picioare. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │61.│Smântână │Smântână fermentată │
 │ │ │grăsime, min. 10% │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │62.│Specialităţi din carne │Sortimente: │
 │ │(porc şi vită) │piese tranşate de porc şi vită: muşchi, │
 │ │ │muşchiuleţ. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │63.│Suc natural de fructe │Sucuri pasteurizate de: mere, struguri, caise,│
 │ │ │piersici etc. │
 │ │ │- substanţă uscată min. 11° R │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │64.│Unt proaspăt │Unt cu conţinut de grăsime min. 74% │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │65.│Ulei de floarea soarelui │Ulei rafinat de floarea soarelui. │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │66.│Ulei de măsline │Ulei de măsline │
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │67.│Vin │Vin de calitate superioară (VS), diverse │
 │ │ │sortimente: tărie alcoolică dobândită │
 │ │ │(concentraţie alcoolică) la 20°C, min. 10% vol│
 ├───┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
 │68.│Zahăr │Zahăr cristal: │
 │ │ │- umiditate, max. 0,06%; │
 │ │ │- zaharoză raportată la substanţa uscată, │
 │ │ │min. 99,80% │
 └───┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┘


    NOTĂ:
    1. Pentru regimuri se pot aproviziona conserve sau compoturi dietetice în aceeaşi gamă sortimentală.
    2. Pentru înregistrare în evidenţa contabilă, transformarea uleiului din kg în litri se efectuează pe baza formulei următoare (în cazul în care nu există alte precizări din partea producătorului): 100 litri = 92 kg.


    ANEXA 4
    -------
la norme
--------

    MINISTERUL JUSTIŢIEI
    ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ A PENITENCIARELOR
    POPOTA

                 Registru pentru evidenţa fondurilor la popotă


 ┌─────┬─────┬──────────────────┬───────────────────┬────────┬───────────┬────┬─────────────────────────┬─────────────┐
 │Data │Număr│Denumirea operaţi-│Majorarea sau │Operaţi-│Mişcarea │Sold│ Componenţa soldului │Explicaţii │
 │înre-│de │unii, denumirea şi│micşorarea │uni care│alimentelor│ lei├───────┬─────┬───────────┤asupra │
 │gis- │ordi-│numărul documente-│fondului de rulment│nu modi-│şi a │ │Numerar│Avans│Valoarea │operaţiunilor│
 │tră- │ne al│lor de justificare│ │fică │mijloacelor│ │în casă│achi-│alimentelor│efectuate │
 │rii │ope- │ │ │soldul │bănesti │ │lei │ziţii│şi a mate- │ │
 │ │raţi-│ │ │popotei │care măresc│ │ │lei │rialelor │ │
 │ │uni- │ │ │ │sau │ │ │ │aflate în │ │
 │ │lor │ │ │ │micşorează │ │ │ │depozit │ │
 │ │ │ │ │ │soldul │ │ │ │ │ │
 │ │ │ ├────────┬──────────┤ ├─────┬─────┤ │ │ ├─────┬─────┤ │
 │ │ │ │Majorări│Micşorări │ │In- │Chel-│ │ │ │Ali- │Alte │ │
 │ │ │ │de │de capital│ │trări│tu- │ │ │ │men- │pro- │ │
 │ │ │ │capital │ │ │ │ieli │ │ │ │te │duse │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │lei │lei │ │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────┼─────┼────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────────────┤
 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼────────┼──────────┼────────┼─────┼─────┼────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 └─────┴─────┴──────────────────┴────────┴──────────┴────────┴─────┴─────┴────┴───────┴─────┴─────┴─────┴─────────────┘
          ÎNTOCMIT VERIFICAT EXACTITATEA OPERAŢIUNILOR


    NOTE
    col. 1 - Se completează înscriindu-se data înregistrări operaţiunii.
    col. 2 - Se completează înscriindu-se în ordine cronolgică toate operaţiunile contabile, numerotarea efectuându-se pe ani de gestiune. Numărul de ordine al operaţiunii contabile se înscrie pe documentul justificativ în baza căruia s-au efectuat înreg istrările contabile.
    col. 3 - Se completează înscriindu-se, pe scurt şi clar, denumirea operaţiunii, precum şi denumirea şi numărul documentelor justificative.
    col. 4 - Se înscriu operaţunile care măresc fondul de rulment.
    col. 5 - Se înscriu operaţunile care micşrează fondul de rulment.
    col. 6 - Se înscriu operaţiunile care nu modifică soldul popotei, dar care modifică componenţa soldului (acordare avans, justificare avans, restituire avans neutilizat).
    col. 7 - Se înscriu operaţiunile care măresc soldul popotei (aprovizionare materiale, încasari ale contravalorii mesei, plusuri la inventar etc.)
    col. 8 - Se înscriu operaţiunile care micşorează soldul popotei (achitare furnizori, distribuţii de alimente pentru prepararea hranei, minusuri la inventar etc.)
    col. 9 - Se înscrie soldul popotei, soldul operaţiunii precedente + col. 4 + col. 7 - col. 5 - col. 8.
    col. 10 - Prezintă situaţia numerarului existent în casă.
    col. 11 - Prezintă totalitatea avansurilor acordate din sold în vederea aprovizonării.
    col. 12 - Prezintă contravaloarea alimentelor aflate în depozitul popotei.
    col. 13 - Prezintă contravaloarea altor bunuri aflate în depozitul popotei achiziţionate în vederea vânzării


    ANEXA 5
    -------
la norme
--------

                                                            VIZAT
                                                         Preşedintele
                                                         Comitetului
                                                          de popotă


            TABEL NOMINAL CU EVIDENŢA FONDULUI DE RULMENT AL POPOTEI

 ┌───┬─────┬─────┬───────────────────┬──────────────────────────────────────┐
 │Nr.│Data │Nr. │Numele şi prenumele│ Fond de rulment │
 │crt│depu-│chi- │ ├──────┬──────┬────┬─────────┬─────────┤
 │ │nerii│tanţă│ │Suma │Suma │Sold│Data res-│Semnatură│
 │ │ │ │ │depusă│resti-│ │tituirii │ │
 │ │ │ │ │ │tuită │ │ │ │
 ├───┼─────┼─────┼───────────────────┼──────┼──────┼────┼─────────┼─────────┤
 │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
 ├───┼─────┼─────┼───────────────────┼──────┼──────┼────┼─────────┼─────────┤
 │ 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────┼─────┼───────────────────┼──────┼──────┼────┼─────────┼─────────┤
 │ 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────┼─────┼───────────────────┼──────┼──────┼────┼─────────┼─────────┤
 │ 3 │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────┼─────┼───────────────────┼──────┼──────┼────┼─────────┼─────────┤
 │ . │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────┼─────┼───────────────────┼──────┼──────┼────┼─────────┼─────────┤
 │ . │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────┼─────┼───────────────────┼──────┼──────┼────┼─────────┼─────────┤
 │ . │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────┼─────┼───────────────────┼──────┼──────┼────┼─────────┼─────────┤
 │ . │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────┼─────┼───────────────────┼──────┼──────┼────┼─────────┼─────────┤
 │ n │ │ │ │ │ │ │ │ │
 └───┴─────┴─────┴───────────────────┴──────┴──────┴────┴─────────┴─────────┘


    Nota
    1. Restituirile din fondul de rulment se operează pe baza datelor din "Registrul pentru evidenţa fondurilor la popotă" în ordinea cronologică a operaţiunilor, completându-se coloanele 5 şi 6
    2. Data restituiri se va înscrie în coloana 7, în dreptul operaţiuni de depunere a fondului de rulment.

    ANEXA 6
    -------
la norme
--------


    MINISTERUL JUSTIŢIEI
    Unitatea ___________________

    LISTA ZILNICĂ DE ALIMENTE Seria______din __________

                                          Data __________

 ┌─────────────────────┬─────────────────────┬────────────────────┬─────────┬─────┬─────┐
 │ Efective │ Meniu │ Mese servite │Dimineaţa│Prânz│Seara│
 ├─────────┬─────┬─────┼─────────┬─────┬─────┼────────────────────┼─────────┼─────┼─────┤
 │Dimineaţa│Prânz│Seara│Dimineaţa│Prânz│Seara│Efective înscrise la│ │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │masă │ │ │ │
 ├─────────┼─────┼─────┼─────────┼─────┼─────┼────────────────────┼─────────┼─────┼─────┤
 │ │ │ │ │ │ │Porţii preparate │ │ │ │
 ├─────────┼─────┼─────┼─────────┼─────┼─────┼────────────────────┼─────────┼─────┼─────┤
 │ │ │ │ │ │ │Porţii distribuite │ │ │ │
 ├─────────┼─────┼─────┼─────────┼─────┼─────┼────────────────────┼─────────┼─────┼─────┤
 │ │ │ │ │ │ │Porţii rămase │ │ │ │
 ├─────────┼─────┼─────┼─────────┼─────┼─────┼────────────────────┼─────────┼─────┼─────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────────┼─────┼─────┼─────────┼─────┼─────┼────────────────────┼─────────┼─────┼─────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 └─────────┴─────┴─────┴─────────┴─────┴─────┴────────────────────┴─────────┴─────┴─────┘

 ┌───┬──────────┬─────────┬──────┬───────┐ ┌───┬──────────┬─────────┬──────┬───────┐
 │Nr.│Denumirea │Cantitate│Preţ │Valoare│ │Nr.│Denumirea │Cantitate│Preţ │Valoare│
 │crt│produselor│ │unitar│ │ │crt│produselor│ │unitar│ │
 ├───┼──────────┼─────────┼──────┼───────┤ ├───┼──────────┼─────────┼──────┼───────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼──────────┼─────────┼──────┼───────┤ ├───┼──────────┼─────────┼──────┼───────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼──────────┼─────────┼──────┼───────┤ ├───┼──────────┼─────────┼──────┼───────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼──────────┼─────────┼──────┼───────┤ ├───┼──────────┼─────────┼──────┼───────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼──────────┼─────────┼──────┼───────┤ ├───┼──────────┼─────────┼──────┼───────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼──────────┼─────────┼──────┼───────┤ ├───┼──────────┼─────────┼──────┼───────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼──────────┼─────────┼──────┼───────┤ ├───┼──────────┼─────────┼──────┼───────┤
 │ │Total │ │ │ │ │ │Total │ │ │ │
 └───┴──────────┴─────────┴──────┴───────┘ └───┴──────────┴─────────┴──────┴───────┘


    ANEXA 7
    -------
la norme
--------


                                                            VIZAT
                                                         Preşedintele
                                                      comisiei de popotă


                                 TABEL NOMINAL
      CU PERSONALUL CARE IA MASA LA POPOTĂ ÎN DATA DE ___________________
 ┌───┬─────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────┬────────┬──────┐
 │Nr.│Numele şi│ Denumirea şi valoarea meniului servit │TOTAL │Contra- │Obser-│
 │crt│prenumele│ │VALOARE│valoarea│vaţii │
 │ │ ├─────┬──────┬──────┬──────┬────┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┤ │produse-│ │
 │ │ │Mic │Prânz.│Prânz.│Desert│Cină│...│...│...│...│...│...│...│...│...│...│ │lor va- │ │
 │ │ │dejun│Felul │Felul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │lorifi- │ │
 │ │ │ │I │II │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │cate │ │
 ├───┼─────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───────┼────────┼──────┤
 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │10 │11 │12 │13 │14 │15 │16 │17 │ 18 │ 19 │ 20 │
 ├───┼─────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───────┼────────┼──────┤
 │ 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───────┼────────┼──────┤
 │ 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───────┼────────┼──────┤
 │ 3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───────┼────────┼──────┤
 │ 4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───────┼────────┼──────┤
 │ 5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───────┼────────┼──────┤
 │ 6 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───────┼────────┼──────┤
 │ 7 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───────┼────────┼──────┤
 │ 8 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───────┼────────┼──────┤
 │ 9 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───────┼────────┼──────┤
 │ 10│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───────┼────────┼──────┤
 │ │TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 └───┴─────────┴─────┴──────┴──────┴──────┴────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───────┴────────┴──────┘

    ÎNTOCMIT


    Note
    1. Coloanele 3 -17 se completează în funcţie de meniurile stabilite în planul meniu plus alte meniuri suplimentare, dacă este cazul, funcţie de nevoi.
    2. În coloanele 3 - 17 se trece valoarea în lei a meniurilor servite.
    3. Valoarea totală înscrisă în coloana 18, reprezintă contravaloarea meselor servite şi încasate în ziua respectivă, pentru care se emite chitanţă.
    4. Valoarea înscrisă în coloana 19, reprezintă contravaloarea bunurilor vândute şi încasate în ziua respectivă, pentru care se emite chitanţă (sucuri, apa etc.).


    ANEXA 8
    -------
la norme
--------

                                     NORME
             de înzestrare cu bunuri materiale necesare preparării,
                        transportului şi servirii hranei
             personalului din sistemul administraţiei penitenciare

                                  NORMA nr. 1
          privind dotarea cu bunuri materiale pentru prepararea hranei


 ┌───┬─────────────────────────────┬───┬───────┬───────────────────────────────┬────────────────────────┐
 │Nr.│Denumirea bunurilor materiale│U/M│Durata │Cantităţi pentru fiecare popotă│ Observaţii │
 │crt│ │ │normată│sau bucătărie de unitate, care │ │
 │ │ │ │De fo- │deserveşte: │ │
 │ │ │ │losinţă├───────┬───────┬───────┬───────┤ │
 │ │ │ │(ani) │Până │ 51-100│101-150│151-200│ │
 │ │ │ │ │la 50 │ │ │ │ │
 │ │ │ │ ├───────┴───────┴───────┴───────┤ │
 │ │ │ │ │ oameni │ │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┬───────┬───────┬───────┼────────────────────────┤
 │ 1.│Aragaz (3 - 4 ochiuri) │buc│ 4 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │ 2.│Balanţe semiautomate până la │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │20 kg │buc│ 10 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │ 3.│Balanţe semiautomate │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │20 - 100 kg │buc│ 10 │ - │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │ 4.│Balanţe semiautomate │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │100 - 300 kg │buc│ 10 │ - │ - │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │ 5.│Borcane pentru probe de │buc│ - │ 8 │ 8 │ 8 │ 8 │Pentru fiecare vas în │
 │ │mâncare │ │ │ │ │ │ │care se prepară hrana şi│
 │ │ │ │ │ │ │ │ │pentru gustare. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │ 6.│Butoaie din fag pentru borş │buc│ 6 │ 1 │ 1 │ 2 │ 2 │Capacitatea se │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │stabileşte în funcţie de│
 │ │ │ │ │ │ │ │ │necesităţi. Dacă sunt │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │din stejar, durata │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │normată de folosinţă │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │este de 10 ani, iar dacă│
 │ │ │ │ │ │ │ │ │sunt din material │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │plastic este de 3 ani. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │ 7.│Butoaie din material plastic │buc│ 3 │ 1 │ 1 │ 1 │ 2 │Capacitatea se │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │stabileşte în pentru │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │resturi alimentare │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │funcţie de necesităţi. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │ 8.│Butelii pentru gaze │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │lichefiate │buc│ 10 │ 2 │ 2 │ 2 │ 2 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │ 9.│Ciocane metalice (inox) │buc│ 10 │ 1 │ 1 │ 2 │ 2 │Dacă sunt din lemn cu │
 │ │pentru bătut carne │ │ │ │ │ │ │plăci metalice durata │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │normată de folosinţă │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │este de 3 ani. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │10.│Căni emailate a 5 litri │buc│ 2 │ 2 │ 3 │ 4 │ 6 │Dacă sunt din inox │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │durata normată de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │folosinţă este de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │10 ani. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │11.│Cratiţe inox cu capac │buc│ 10 │ - │ - │ - │ - │Necesarul se stabileşte │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │luându-se în calcul câte│
 │ │ │ │ │ │ │ │ │0,8 l pentru fiecare │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │persoană │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │12.│Cuţite pentru bucătar şi │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │măcelar │buc│ 2 │ 2 │ 3 │ 5 │ 7 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │13.│Cuţite pentru curăţat │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │zarzavat │buc│ 1 │ 4 │ 6 │ 8 │ 12 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │14.│Cuţite pentru tăiat preparate│ │ │ │ │ │ │ │
 │ │din carne │buc│ 4 │ 1 │ 2 │ 4 │ 7 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │15.│Dispozitive manuale pentru │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │deschis conserve │buc│ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ - │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │16.│Frământătoare pentru aluat │buc│ 5 │ - │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │17.│Fierăstrău pentru tăiat oase │buc│ 7 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │18.│Furculiţe inox pentru bucătar│buc│ 3 │ 1 │ 2 │ 2 │ 2 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │19.│Funduri din lemn │buc│ 1 │ 5 │ 5 │ 5 │ 8 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │20.│Găleţi din tablă zincată │buc│ 3 │ 1(2) │ 2(4) │ 4 │ 6 │Spitalele au dreptul la │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │cantităţile din │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │paranteză. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │21.│Linguri din lemn │buc│ 1 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │Pentru fiecare bucătar. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │22.│Găleţi din material plastic │buc│ 1 │ 2 │ 3 │ - │ - │Numai pentru spitale. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │23.│Ligheane din material plastic│buc│ 1 │ 2 │ 3 │ - │ - │Idem │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │24.│Maşină de gătit (plită) │buc│ 10 │ - │ - │ - │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │25.│Maşini manuale pentru tocat │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │carne │buc│ 5 │ 1 │ - │ - │ - │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │26.│Maşini electrice pentru │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │curăţat cartofi │buc│ 5 │ - │ 1 │ 2 │ 2 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │27.│Maşini electrice pentru tocat│buc│ 5 │ - │ 1 │ 1 │ 1 │Nu se aprovizionează │
 │ │carne │ │ │ │ │ │ │pentru unităţile care au│
 │ │ │ │ │ │ │ │ │în dotare roboţi de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │bucătărie. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │28.│Maşini electrice pentru tăiat│ │ │ │ │ │ │ │
 │ │legume │buc│ 5 │ - │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │29.│Maşini pentru măcinat │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │condimente │buc│ 3 │ - │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │30.│Masate pentru ascuţit cuţite │buc│ 8 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │31.│Oale inox cu capac │buc│ 10 │ - │ - │ - │ - │Necesarul se stabileşte │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │luându-se în calcul câte│
 │ │ │ │ │ │ │ │ │2 l pentru fiecare │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │persoană. La spitale se │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │calculează câte 3 l │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │pentru fiecare persoană.│
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │32.│Pile triunghiulare │buc│ 8 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │33.│Planşete pentru întins aluat │buc│ 3 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │34.│Polonice emailate pentru │buc│ 2 │ 2 │ 3 │ 3 │ 4 │Dacă sunt din aluminiu │
 │ │bucătar │ │ │ │ │ │ │durata normată de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │folosinţă este de 4 ani,│
 │ │ │ │ │ │ │ │ │iar dacă sunt din inox │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │este de 5 ani. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │35.│Roboţi de bucătărie │buc│ 5 │ - │ - │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │36.│Răzătoare pentru legume │buc│ 1 │ 2 │ 3 │ 5 │ 5 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │37.│Rindele pentru varză │buc│ 5 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │38.│Satâre │buc│ 10 │ 1 │ 1 │ 1 │ 2 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │39.│Scafe │buc│ 6 │ 1 │ 1 │ 1 │ 2 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │40.│Site pentru roşii │buc│ 3 │ 1 │ 1 │ 2 │ 2 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │41.│Site pentru cernut mălai │buc│ 1 │ 1 │ 2 │ 2 │ 4 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │42.│Site pentru cernut făină │buc│ 1 │ 1 │ 2 │ 2 │ 4 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │43.│Spumiere inox │buc│ 3 │ 2(4) │ 2(4) │ 4 │ 4 │Spitalele au dreptul la │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │cantităţile din │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │paranteze. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │44.│Strecurători inox pentru │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │paste făinoase │buc│ 3 │ 2(4) │ 2(4) │ 4 │ 4 │Idem │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │45.│Strecurători inox pentru ceai│buc│ 5 │ 1(2) │ 2(4) │ 2 │ 2 │Idem │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │46.│Şpacluri pentru bucătar │buc│ 2 │ 1 │ 1 │ 2 │ 3 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │47.│Tăvi din inox │buc│ 5 │ 2(4) │ 4(6) │ 6 │ 6 │Spitalele au dreptul la │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │cantităţile din │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │paranteze. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │48.│Tăvi teflon pentru cuptor │buc│ - │ 2(4) │ 4(6) │ 6 │ 6 │Dacă sunt din inox │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │durata normată de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │folosinţă este de 5 ani.│
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │49.│Tigăi (grătare) din teflon │buc│ - │ 2(4) │ 2(4) │ 3 │ 3 │Spitalele au dreptul la │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │cantităţile din │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │paranteze. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │50.│Tigăi din tablă negră cu │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │coadă │buc│ 3 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │51.│Teluri din sârmă │buc│ 1 │ 1 │ 1 │ 2 │ 3 │Idem │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │52.│Topoare pentru măcelar │buc│ 5 │ - │ - │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │53.│Utilaje frigorifice (dulapuri│buc│ 10 │ - │ - │ - │ - │Capacitatea şi numărul │
 │ │şi lăzi frigorifice, │ │ │ │ │ │ │se stabilesc în funcţie │
 │ │frigidere uz casnic) │ │ │ │ │ │ │de personalul deservit. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │54.│Friteuze electrice │buc│ 3 │ 1 │ 1 │ 2 │ 2 │ - │
 └───┴─────────────────────────────┴───┴───────┴───────┴───────┴───────┴───────┴────────────────────────┘


    NOTE:
    1. Numărul şi capacitatea oalelor şi cratiţelor se stabilesc în funcţie de necesităţi.
    Pentru prepararea mâncărurilor de regim se calculează în plus, câte 0,1 litri pentru fiecare om.
    Pentru fiertul ceaiului, în cazul în care nu se pot folosi cazane sau marmite, se pot aproviziona oale, calculându-se câte 0,3 litri pentru fiecare om.
    2. În situaţia în care robotul de bucătărie este prevăzut cu dispozitive pentru frământarea aluatului sau tocatul cărnii şi acestea satisfac necesităţile de preparare a hranei, utilajele prevăzute în norma de hrană pentru a efectua aceste operaţiuni, nu se mai aprovizionează.
    3. În loc de balanţe semiautomate se pot aproviziona bascule romane.
    4. În funcţie de posibilităţi, pentru buna funcţionare a popotelor se mai pot aproviziona şi alte bunuri materiale, gen: cântare electronice, cuptoare cu microunde, congelatoare etc.


                                  NORMA nr. 2
   privind dotarea cu bunuri materiale pentru servirea şi transportul hranei


 ┌───┬─────────────────────────────┬───┬─────────┬────────┬─────┬──────────┬─────────┬──────────────────┐
 │Nr.│Denumirea bunurilor materiale│U/M│Durata │Personal│Elevi│Personal │Internaţi│ Observaţii │
 │crt│ │ │normată │nave │ │în cadrul │în │ │
 │ │ │ │de │ │ │popotei │spitale │ │
 │ │ │ │folosinţă│ │ │sau bucă- │ │ │
 │ │ │ │(ani) │ │ │tăriilor │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │de unitate│ │ │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
 ├───┴─────────────────────────────┴───┴─────────┴────────┴─────┴──────────┴─────────┴──────────────────┤
 │ I. BUNURI MATERIALE PENTRU SERVIREA HRANEI │
 │ 1. Tacâmuri şi veselă individuală (pentru fiecare persoană) │
 │ a) Tacâmuri │
 ├───┬─────────────────────────────┬───┬─────────┬────────┬─────┬──────────┬─────────┬──────────────────┤
 │ 1 │Cuţite inox pentru masă │buc│ 5 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │ 2 │Cuţite inox pentru peşte │buc│ 5 │ - │ 1 │ 1 │ - │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │ 3 │Furculiţe inox pentru masă │buc│ 5 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │ 4 │Furculiţe inox pentru peşte │buc│ 7 │ - │ 1 │ 1 │ - │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │ 5 │Linguri inox pentru masă │buc│ 7 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │ 6 │Linguriţe inox pentru masă │buc│ 10 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┴─────────────────────────────┴───┴─────────┴────────┴─────┴──────────┴─────────┴──────────────────┤
 │ b) Articole de veselă │
 ├───┬─────────────────────────────┬───┬─────────┬────────┬─────┬──────────┬─────────┬──────────────────┤
 │ 7 │Căni porţelan pentru ceai │buc│ - │ - │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │ 8 │Căni inox pentru ceai │buc│ 10 │ 1 │ - │ - │ - │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │ 9 │Ceşti cu farfurioare pentru │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │cafea │buc│ - │ - │ - │ 1 │ - │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │10 │Ceşti cu farfurioare pentru │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │consome │buc│ - │ - │ - │ 1 │ - │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │11 │Compotiere din sticlă │buc│ - │ - │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │12 │Deschizător pentru conserve │buc│ 1 │ 1 │ 1 │ - │ - │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │13 │Farfurioare porţelan pentru │buc│ - │ - │ 1 │ 1 │ 2 │La spitale, a doua│
 │ │ceai │ │ │ │ │ │ │farfurioară se │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │distribuie pentru │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │fiecare pat │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │14 │Farfurii porţelan adânci │buc│ - │ - │ 1 │ 1 │ 1 │Cănile de supă sau│
 │ │(căni de supă) │ │ │ │ │ │ │farfuriile adânci │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │din inox au │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │termenul de durată│
 │ │ │ │ │ │ │ │ │de 10 ani. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │15 │Farfurii porţelan întinse │buc│ - │ - │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │16 │Farfurii porţelan desert │buc│ - │ - │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │17 │Farfurii inox adânci │buc│ 10 │ 1 │ - │ - │ - │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │18 │Farfurii inox întinse │buc│ 10 │ 1 │ - │ - │ - │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │19 │Farfurii inox desert │buc│ 15 │ 1 │ - │ - │ - │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │20 │Pahare sticlă pentru apă │buc│ - │ 1 │ 1 │ 3 │ 2 │La spitale al │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │doilea pahar se │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │distribuie pentru │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │fiecare pat. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │21 │Pahare sticlă pentru coniac │buc│ - │ - │ - │ 1 │ - │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │22 │Pahare sticlă pentru ţuică │buc│ - │ - │ - │ 1 │ - │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │23 │Pahare sticlă pentru vin alb │buc│ - │ - │ - │ 1 │ - │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │24 │Pahare sticlă pentru vin roşu│buc│ - │ - │ - │ 1 │ - │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │25 │Pahare sticlă pentru vin │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │spumant │buc│ - │ - │ - │ 1 │ - │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │26 │Pahare sticlă tip sondă │buc│ - │ - │ - │ 1 │ - │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │27 │Suport pentru ouă │buc│ - │ - │ │ 1 │ - │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┴───┴─────────┴────────┴─────┴──────────┴─────────┴──────────────────┤
 │ │ 2. Vesela colectivă pentru sălile de mese (de fiecare masă) │
 ├───┼─────────────────────────────┬───┬─────────┬────────┬─────┬──────────┬─────────┬──────────────────┤
 │28 │Căni inox 3l pentru ceai │buc│ 10 │ 1 │ 1 │ - │ - │Pentru fiecare 15 │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │29 │Capace inox pentru preparat │buc│ 10 │ - │ - │ 1 │ - │Pentru fiecare 4 │
 │ │ouă ochiuri │ │ │ │ │ │ │persoane. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │30 │Căni sticlă pentru apă │buc│ - │ - │ 1 │ 1 │ 1 │Dacă sunt din │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │inox, termenul de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │durată este de 15 │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ani. La spitale se│
 │ │ │ │ │ │ │ │ │distribuie, în │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │plus, câte 1 buc. │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │pentru fiecare │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │cameră. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │31 │Ceainic inox │buc│ 15 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │32 │Coşuleţ din material plastic │buc│ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │Dacă sunt din │
 │ │pentru pâine │ │ │ │ │ │ │inox, durata │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │normată de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │folosinţă este de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │20 ani. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │33 │Cupe sticlă pentru îngheţată │buc│ - │ - │ - │ 1 │ - │Pentru fiecare 4 │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │persoane. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │34 │Fructiere │buc│ - │ - │ - │ 1 │ - │Idem │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │35 │Oliviere │buc│ - │ - │ - │ 1 │ - │Idem │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │36 │Platouri din porţelan │buc│ - │ - │ 1 │ 1 │ 1 │Dacă sunt din │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │inox, durata │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │normată de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │folosinţă este de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │20 ani. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │37 │Polonice inox pentru servit │buc│ 8 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 │ │la masă │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │38 │Scrumiere din porţelan sau │buc│ - │ - │ - │ 1 │ - │Idem │
 │ │sticlă │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │39 │Sosiere din porţelan │buc│ - │ - │ - │ 1 │ - │Idem │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │40 │Servicii oţet - untdelemn │buc│ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │41 │Salatiere din porţelan pentru│buc│ - │ - │ 1 │ 1 │ 1 │Pentru coloanele │
 │ │4 persoane │ │ │ │ │ │ │5-6 se pot │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │distribui │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │salatiere │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │individuale. Dacă │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │sunt din inox, │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │durata normată de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │folosinţă este de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │20 ani. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │42 │Solniţe din porţelan sau │buc│ - │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │Dacă sunt din │
 │ │sticlă │ │ │ │ │ │ │inox, termenul de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │durată este de 15 │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ani. Dacă sunt din│
 │ │ │ │ │ │ │ │ │material plastic, │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │durata normată de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │folosinţă este de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │2 ani │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │43 │Supiere din porţelan │buc│ - │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │Nu se │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │aprovizionează │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │dacă felul "I" se │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │serveşte în căni │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │pentru supă. Dacă │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │sunt din inox, │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │durata normată de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │folosinţă este de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │15 ani. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │44 │Tăvi din material plastic │buc│ 1 │ - │ 1 │ 1 │ 1 │Pentru fiecare │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ospătar. Dacă sunt│
 │ │ │ │ │ │ │ │ │din inox, durata │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │normată de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │folosinţă este de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │15 ani. │
 ├───┴─────────────────────────────┴───┴─────────┴────────┴─────┴──────────┴─────────┴──────────────────┤
 │ 3. Alte articole şi materiale pentru servit la mese │
 ├───┬─────────────────────────────┬───┬─────────┬────────┬─────┬──────────┬─────────┬──────────────────┤
 │45 │Balanţe semiautomate până la │buc│ 10 │ - │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 │ │10 Kg │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │46 │Cântare electronice 1-5 Kg │buc│ 10 │ - │ - │ - │ - │Pentru fiecare │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │sală de mese. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │47 │Containere izoterme de │buc│ 15 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │Pentru fiecare 10 │
 │ │10 l - 20 l pentru │ │ │ │ │ │ │persoane │
 │ │transportat hrana preparată │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │48 │Cleşti inox pentru cuburi de │buc│ 10 │ - │ - │ 1 │ - │Pentru fiecare 50 │
 │ │gheaţă │ │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │49 │Cleşti pentru prăjituri │buc│ 10 │ - │ 1 │ 1 │ 1 │Pentru fiecare 50 │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │50 │Cleşti pentru îngheţată │buc│ 10 │ 3 │ 5 │ 5 │ 5 │Pentru fiecare 50 │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │51 │Cuţite pentru tăiat carne │buc│ 3 │ 2 │ 2 │ 2 │ 2 │Pentru fiecare │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │sală de mese. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │52 │Dispozitive mecanice pentru │buc│ 5 │ - │ 1 │ 1 │ 1 │Pentru fiecare │
 │ │feliat pâine │ │ │ │ │ │ │sală de mese cu │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │peste 100 persoane│
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │53 │Filtru de cafea │buc│ - │ - │ - │ 1 │ - │Pentru fiecare 10 │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │54 │Serviciu de cafea din │set│ - │ - │ - │ 1 │ - │Pentru fiecare 25 │
 │ │porţelan pentru 6 persoane │ │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │55 │Sfeşnice din porţelan │buc│ - │ - │ - │ 1 │ - │Pentru fiecare 18 │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │56 │Palete pentru tort │buc│ 10 │ - │ 1 │ 1 │ 1 │Pentru fiecare 50 │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │57 │Balanţe semiautomate până la │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │20 Kg │buc│ 10 │ - │ - │ 1 │ - │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │58 │Dispozitive pentru feliat │buc│ 5 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │Pentru fiecare 50 │
 │ │mezeluri │ │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │59 │Prăjitor electric pentru │buc│ 5 │ - │ 1 │ 1 │ 1 │Pentru fiecare 50 │
 │ │pâine │ │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │60 │Dispozitive pentru feliat │buc│ 5 │ - │ 1 │ 1 │ 1 │Pentru fiecare 50 │
 │ │pâine │ │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │61 │Tirbuşon │buc│ - │ 1 │ 1 │ 1 │ - │ │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │62 │Utilaje frigorifice (dulap, │buc│ 10 │ - │ - │ - │ - │Se aprovizionează │
 │ │ladă, frigider, vitrină │ │ │ │ │ │ │în funcţie de │
 │ │frigorifică, congelator) │ │ │ │ │ │ │necesităţi. │
 └───┴─────────────────────────────┴───┴─────────┴────────┴─────┴──────────┴─────────┴──────────────────┘



    II. MIJLOACE ŞI OBIECTE DE INVENTAR PENTRU TRANSPORTUL HRANEI PREPARATE

 ┌───┬────────────────────────┬───┬─────────┬─────────┬───────────────────────┐
 │Nr.│ Denumirea materialelor │U/M│Durată │Cantitate│ Observaţii │
 │crt│ │ │normată │ │ │
 │ │ │ │de │ │ │
 │ │ │ │folosinţă│ │ │
 │ │ │ │(ani) │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │63 │Cărucioare pentru │buc│ 10 │ 2 │Pentru fiecare sală de │
 │ │transport hrană │ │ │ │mese şi spital cu peste│
 │ │preparată (inclusiv │ │ │ │100 oameni. │
 │ │gheridon) │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │64 │Coşuri din material │buc│ 2 │ 1 │Pentru fiecare sală de │
 │ │plastic pentru │ │ │ │mese cu peste 100 de │
 │ │transportat pâine │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │65 │Cărucioare cu cuvă │buc│ 10 │ 1 │Pentru fiecare sală de │
 │ │pentru transportat supă │ │ │ │mese cu peste 100 de │
 │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │66 │Vase pentru transportat │buc│ - │ - │Necesarul se determină │
 │ │hrana │ │ │ │considerându-se câte 1 │
 │ │ │ │ │ │litru pentru fiecare │
 │ │ │ │ │ │persoană │
 └───┴────────────────────────┴───┴─────────┴─────────┴───────────────────────┘


    NOTE:
    1. Această normă se aplică pentru aprovizionarea şi dotarea cu tacâmuri, veselă sau articole şi materiale necesare servirii hranei pentru personalul din sistemul administraţiei penitenciare.
    2. În unităţile în care masa se serveşte în două serii, se vor aproviziona cantităţi duble la tacâmurile şi vesela individuală, corespunzător numărului de mese folosite efectiv la servirea hranei în seria a II-a.
    3. În cadrul grupei "Vase pentru transportat hrană" se pot aproviziona:

                                          Durata normată de folosinţă (ani)
    - bidoane de aluminiu 4
    - marmite izoterme din inox pentru spate 10
    - cazane pentru bucătării portative 10
    - termosuri 2
    - sufertaşe din aluminiu 6


    4. Balanţele semiautomate sunt destinate cântăririi porţiilor de produse alimentare care se distribuie în starea în care au fost aprovizionate (brânză, preparate din carne etc.)
    5. Pentru protejarea meselor se pot aproviziona, în funcţie de nevoi, suporturi pentru farfurii.



                                  NORMA nr. 3
                   de dotare cu bunuri materiale de resortul
              hrănirii, pentru cabinete, secretariate şi protocol.

 ┌───┬────────────────────────┬───┬─────────┬─────────┬───────────────────────┐
 │Nr.│ Denumirea materialelor │U/M│Durată │Cantitate│ Observaţii │
 │crt│ │ │normată │ │ │
 │ │ │ │de │ │ │
 │ │ │ │folosinţă│ │ │
 │ │ │ │(ani) │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
 └───┴────────────────────────┴───┴─────────┴─────────┴───────────────────────┘


    I. CABINETE ŞI SECRETARIATE

 ┌───┬────────────────────────┬───┬─────────┬─────────┬───────────────────────┐
 │ 1 │Cuţite din oţel │buc│ 5 │ - │Se aprovizionează │
 │ │inoxidabil pentru masă │ │ │ │seturi de 6,12 sau 24 │
 │ │ │ │ │ │de persoane, în funcţie│
 │ │ │ │ │ │de nevoi. │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │ 2 │Furculiţe din inox │buc│ 7 │ - │Idem │
 │ │pentru masă │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │ 3 │Linguri din inox pentru │buc│ 10 │ - │Idem │
 │ │masă │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │ 4 │Linguriţe din inox │buc│ 15 │ - │Idem │
 │ │pentru masă │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │ 5 │Pahare din sticlă pentru│buc│ - │ - │Idem │
 │ │apă │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │ 6 │Pahare din sticlă pentru│buc│ - │ - │Idem │
 │ │coniac │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │ 7 │Pahare din sticlă pentru│buc│ - │ - │Idem │
 │ │vin spumant │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │ 8 │Pahare din sticlă tip │buc│ - │ - │Idem │
 │ │sondă │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │ 9 │Pahare din sticlă pentru│buc│ - │ - │Idem │
 │ │ţuică │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │10 │Pahare din sticlă pentru│buc│ - │ - │Idem │
 │ │vin alb │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │11 │Pahare din sticlă pentru│buc│ - │ - │Idem │
 │ │vin roşu │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │12 │Serviciu de cafea pentru│set│ - │ - │Idem │
 │ │6 persoane │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │13 │Serviciu de masă pentru │set│ - │ - │Idem │
 │ │6 persoane │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │14 │Ibrice inox pentru cafea│buc│ 10 │ 1 │Pentru fiecare 12 │
 │ │(ceai) │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │15 │Tăvi din inox pentru │buc│ 15 │ 1 │Pentru fiecare 8 │
 │ │servit │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │16 │Mşină de gătit (aragaz) │buc│ 5 │ 1 │Pentru fiecare 12 │
 │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │17 │Butelii aragaz │buc│ 10 │ 1 │Pentru fiecare 24 │
 │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │18 │Frigider uz casnic │buc│ 10 │ 1 │Pentru fiecare 12 │
 │ │ │ │ │ │persoane │
 └───┴────────────────────────┴───┴─────────┴─────────┴───────────────────────┘


    II. PROTOCOL

 ┌───┬────────────────────────┬───┬─────────┬─────────┬───────────────────────┐
 │ 1 │Butelii aragaz │buc│ 10 │ 1 │Pentru fiecare 24 │
 │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │ 2 │Capace inoxidabile │buc│ 10 │ 1 │Pentru fiecare persoană│
 │ │pentru preparat ouă │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │ 3 │Căni din sticlă a 1,5 l │buc│ - │ 1 │Pentru fiecare 4 │
 │ │pentru apă │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │ 4 │Ceainice porţelan │buc│ - │ 1 │Pentru fiecare 4 │
 │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │ 5 │Ceşti cu farfurioare │buc│ - │ 1 │Pentru fiecare persoană│
 │ │porţelan pentru ceai │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │ 6 │Ceşti cu farfurioare │buc│ - │ 1 │Idem │
 │ │porţelan pentru consome │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │ 7 │Ceşti cu farfurioare │ │ │ │ │
 │ │porţelan pentru cafea │buc│ - │ 1 │Idem │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │ 8 │Cleşte argintat pentru │buc│ 10 │ 1 │Pentru fiecare 4 │
 │ │cuburi de gheaţă │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │ 9 │Cleşte argintat pentru │buc│ 10 │ 1 │Pentru fiecare 4 │
 │ │zahăr │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │10 │Compotiere │buc│ - │ 1 │Pentru fiecare persoană│
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │11 │Cupe argintate pentru │ │ │ │ │
 │ │îngheţată │buc│ 10 │ 1 │Idem │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │12 │Cuţite argintate pentru │buc│ 5 │ 1 │Idem │
 │ │peşte │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │13 │Cuţite argintate pentru │buc│ 5 │ 1 │Idem │
 │ │desert │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │14 │Cuţite argintate pentru │buc│ 5 │ 1 │Idem │
 │ │fructe │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │15 │Cuţite argintate pentru │buc│ 5 │ 1 │Idem │
 │ │masă │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │16 │Doze argintate pentru │buc│ - │ 1 │Idem │
 │ │zahăr │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │17 │Doze argintate pentru │buc│ - │ 1 │Idem │
 │ │mujdei │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │18 │Expresso de cafea │buc│ 5 │ 1 │Pentru fiecare 24 │
 │ │(filtru) │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │19 │Farfurii desert porţelan│buc│ - │ 1 │Pentru fiecare persoană│
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │20 │Farfurii întinse │buc│ - │ 1 │Idem │
 │ │porţelan │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │21 │Farfurii jour porţelan │buc│ - │ 1 │Idem │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │22 │Farfurii suport porţelan│buc│ - │ 1 │Idem │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │23 │Farfurii adânci porţelan│buc│ - │ 1 │Idem │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │24 │Farfurioare porţelan │buc│ - │ 1 │Pentru fiecare 4 │
 │ │pentru unt │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │25 │Făraşe pentru curăţat │buc│ 1 │ 1 │Pentru fiecare 8 │
 │ │masa │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │26 │Fripteuze │buc│ 5 │ 1 │Pentru fiecare 24 │
 │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │27 │Fructiere porţelan │buc│ - │ 1 │Pentru fiecare 4 │
 │ │(sticlă) │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │28 │Furculiţe argintate │buc│ 7 │ 1 │Pentru fiecare persoană│
 │ │pentru desert │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │29 │Furculiţe argintate │buc│ 7 │ 1 │Idem │
 │ │pentru fructe │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │30 │Furculiţe argintate │buc│ 7 │ 1 │Idem │
 │ │pentru masă │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │31 │Furculiţe argintate │buc│ 7 │ 1 │Idem │
 │ │pentru peşte │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │32 │Furculiţe argintate │buc│ 7 │ 1 │Idem │
 │ │pentru gheaţă │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │33 │Gemiere porţelan │buc│ - │ 1 │Pentru fiecare 4 │
 │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │34 │Ibrice pentru cafea │buc│ 5 │ 1 │Pentru fiecare 12 │
 │ │(ceai) │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │35 │Linguri argintate pentru│buc│ 10 │ 1 │Pentru fiecare persoană│
 │ │masă │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │36 │Linguri argintate pentru│buc│ 10 │ 1 │Idem │
 │ │sosuri │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │37 │Linguri argintate pentru│buc│ 10 │ 1 │Idem │
 │ │ceai │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │38 │Linguri argintate pentru│buc│ 10 │ 1 │Idem │
 │ │îngheţată │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │39 │Linguri argintate pentru│buc│ 10 │ 1 │Idem │
 │ │mazagran │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │40 │Lopăţică argintată │buc│ 10 │ 1 │Pentru fiecare 4 │
 │ │pentru prăjituri │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │41 │Maşină electrică pentru │buc│ 4 │ 1 │Pentru fiecare 100 │
 │ │măcinat cafea │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │42 │Maşină electrică pentru │buc│ 5 │ 1 │Idem │
 │ │tăiat (feliat) mezeluri │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │43 │Maşină electrică pentru │buc│ 5 │ 1 │Idem │
 │ │tăiat (feliat) pâine │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │44 │Muştarieră din porţelan │buc│ - │ 1 │Pentru fiecare 4 │
 │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │45 │Olivieră │buc│ - │ 1 │Idem │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │46 │Pahare din cristal │buc│ - │ 1 │Pentru fiecare persoană│
 │ │pentru apă │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │47 │Pahare din cristal │buc│ - │ 1 │Idem │
 │ │pentru coniac │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │48 │Pahare din cristal │buc│ - │ 1 │Idem │
 │ │pentru lichior │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │49 │Pahare din cristal │buc│ - │ 1 │Idem │
 │ │pentru vin spumant │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │50 │Pahare din cristal │buc│ - │ 1 │Idem │
 │ │pentru ţuică │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │51 │Pahare din cristal │buc│ - │ 1 │Idem │
 │ │pentru vin alb │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │52 │Pahare din cristal │buc│ - │ 1 │Idem │
 │ │pentru vin roşu │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │53 │Pahare din cristal │buc│ - │ 1 │Idem │
 │ │tip sondă │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │54 │Perii pentru curăţat │buc│ 2 │ 1 │Pentru fiecare 8 │
 │ │masa │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │55 │Platouri inox │buc│ 15 │ 1 │Pentru fiecare 4 │
 │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │56 │Platouri inox pentru │buc│ 15 │ 1 │Idem │
 │ │peşte │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │57 │Platouri porţelan │buc│ - │ 1 │Idem │
 │ │rotunde │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │58 │Platouri porţelan ovale │buc│ - │ 1 │Idem │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │59 │Polonice argintate de │buc│ 5 │ 1 │Idem │
 │ │0,150 l │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │60 │Prăjitor de pâine │buc│ 5 │ 1 │Pentru fiecare 24 │
 │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │61 │Salatieră porţelan │buc│ - │ 1 │Pentru fiecare persoane│
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │62 │Scrumieră porţelan │buc│ - │ 1 │Pentru fiecare 4 │
 │ │(sticlă) │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │63 │Serviciu de cafea a 6 │set│ - │ 1 │Pentru fiecare 6 │
 │ │persoane │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │64 │Sfeşnice porţelan │buc│ - │ 1 │Pentru fiecare 8 │
 │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │65 │Solniţe porţelan │buc│ - │ 1 │Pentru fiecare 4 │
 │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │66 │Sosiere porţelan │buc│ - │ 1 │Idem │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │67 │Suport pentru ouă │buc│ - │ 1 │Pentru fiecare persoană│
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │68 │Tăvi inox pentru servit │buc│ 15 │ 1 │Pentru fiecare 8 │
 │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │69 │Tirbuşoane │buc│ - │ 1 │Idem │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │70 │Vas din inox pentru │buc│ 15 │ 1 │Pentru fiecare 24 │
 │ │servit gustări calde │ │ │ │persoane │
 ├───┼────────────────────────┼───┼─────────┼─────────┼───────────────────────┤
 │71 │Vaze din cristal pentru │buc│ - │ 1 │Pentru fiecare 8 │
 │ │flori │ │ │ │persoane │
 └───┴────────────────────────┴───┴─────────┴─────────┴───────────────────────┘


                                  NORMA nr. 4
               de dotare cu bunuri materiale pentru manipularea,
        transportul, depozitarea şi păstrarea produselor agroalimentare


 ┌───┬─────────────────────────────┬───┬───────┬───────────────────────────────┬────────────────────────┐
 │Nr.│Denumirea bunurilor materiale│U/M│Durata │ Cantităţi pentru fiecare │ Observaţii │
 │crt│ │ │normată│ depozit care deserveşte: │ │
 │ │ │ │De fo- │ │ │
 │ │ │ │losinţă├───────┬───────┬───────┬───────┤ │
 │ │ │ │(ani) │Până │Între │Între │Între │ │
 │ │ │ │ │la 150 │151-300│301-500│501-700│ │
 │ │ │ │ ├───────┴───────┴───────┴───────┤ │
 │ │ │ │ │ oameni │ │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┬───────┬───────┬───────┼────────────────────────┤
 │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │ 1.│Balanţe semiautomate până la │buc│ 10 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 │ │20 kg │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │ 2.│Balanţe semiautomate până la │buc│ 10 │ 2 │ 2 │ 2 │ 2 │ - │
 │ │500 kg. │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │ 3.│Bidoane aluminiu │buc│ 4 │ - │ - │ - │ - │Necesarul se stabileşte │
 │ │10 - 25 litri │ │ │ │ │ │ │în funcţie de necesităţi│
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │ 4.│Butoaie din tablă zincată a │buc│ 10 │ - │ 2 │ 2 │ 5 │ - │
 │ │200 litri pentru ulei │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │ 5.│Butoaie din fag pentru │buc│ 6 │ - │ - │ - │ - │Câte 15 litri pentru │
 │ │murături │ │ │ │ │ │ │fiecare persoană. Se pot│
 │ │ │ │ │ │ │ │ │aproviziona butoaie de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │capacităţi diferite, │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │fără a depăşi litrajul │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │total. Dacă sunt din │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │material plastic durata │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │normată de folosinţă │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │este de 3 ani. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │ 6.│Butoaie din stejar pentru │buc│ 10 │ - │ - │ - │ - │Câte 35 litri pentru │
 │ │varză murată. │ │ │ │ │ │ │fiecare persoană. Se pot│
 │ │ │ │ │ │ │ │ │aproviziona butoaie de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │capacităţi diferite, │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │fără a depăşi litrajul │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │total. Dacă sunt din │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │material plastic durata │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │de folosinţă este de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │3 ani. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │ 7.│Cărucioare pentru transportat│buc│ 10 │ 1 │ 1 │ 1 │ 2 │ - │
 │ │(lize) │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │ 8.│Cărucioare pentru transport │buc│ 10 │ 2 │ 2 │ 2 │ 3 │ - │
 │ │alimente │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │ 9.│Canistre │buc│ 10 │ 3 │ 1 │ 1 │ 1 │Dacă sunt din material │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │plastic durata de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │folosinţă este de 3 ani.│
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │10.│Coşuri din material plastic │buc│ 2 │ 3 │ 5 │ 5 │ 10 │ - │
 │ │sau răchită pentru │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │transportat pâinea │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │11.│Coşuri din nuiele pentru │buc│ 1 │ 2 │ 3 │ 5 │ 7 │ - │
 │ │transportat zarzavaturi │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │12.│Fierăstraie pentru tăiat oase│buc│ 10 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │13.│Furci pentru cartofi │buc│ 8 │ 2 │ 2 │ 4 │ 6 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │14.│Găleţi din tablă zincată │buc│ 3 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │Dacă sunt din material │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │plastic durata de │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │folosinţă este de 3 ani.│
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │15.│Gârniţe pentru untură │buc│ 3 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │16.│Higrometre │buc│ 5 │ - │ - │ - │ - │Câte o bucată pentru │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │fiecare încăpere în care│
 │ │ │ │ │ │ │ │ │se păstrează produse │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │agroalimentare. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │17.│Lăzi căptuşite cu tablă, │buc│ 5 │ 2 │ 2 │ 2 │ 2 │ - │
 │ │pentru transportat carne │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │18.│Lăzi pentru transportat pâine│buc│ 5 │ 2 │ 2 │ 2 │ 2 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │19.│Satâre │buc│ 10 │ 1 │ 1 │ 1 │ 2 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │20.│Scafe │buc│ 6 │ 2 │ 2 │ 2 │ 2 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │21.│Tăvi inox pentru transportat │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │preparate şi semiproduse │buc│ 10 │ 2 │ 2 │ 2 │ 4 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │22.│Termometre │buc│ - │ - │ - │ - │ - │Câte o bucată pentru │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │fiecare încăpere a │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │depozitului în care se │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │păstrează produse │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │agroalimentare şi pentru│
 │ │ │ │ │ │ │ │ │dulapuri şi camere │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │frigorifice. │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │23.│Termometre pentru siloz │buc│ - │ - │ - │ - │ - │Câte o bucată pentru │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │fiecare siloz │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │24.│Topoare pentru măcelar │buc│ 5 │ - │ - │ 1 │ 1 │ - │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────────────────────┤
 │25.│Utilaje frigorifice (dulapuri│buc│ 10 │ - │ - │ - │ - │Capacitatea şi numărul │
 │ │frigorifice, camere │ │ │ │ │ │ │se stabilesc în funcţie │
 │ │frigorifice, frigidere uz │ │ │ │ │ │ │de nevoi. │
 │ │casnic, congelatoare) │ │ │ │ │ │ │ │
 └───┴─────────────────────────────┴───┴───────┴───────┴───────┴───────┴───────┴────────────────────────┘



                                  NORMA nr. 5
             privind dotarea cu materiale de întreţinere, piese de
             schimb pentru utilajele specifice şi materiale diverse


 ┌───┬─────────────────────────────┬───┬─────────┬───────────────────────────────────┬──────────────────┐
 │Nr.│Denumirea bunurilor materiale│U/M│Durata │ Cantităţi pentru: │ Observaţii │
 │crt│ │ │normată ├────────┬─────┬──────────┬─────────┤ │
 │ │ │ │de │Personal│Elevi│Personal │Internaţi│ │
 │ │ │ │folosinţă│nave │ │în cadrul │în │ │
 │ │ │ │(ani) │ │ │popotei │spitale │ │
 │ │ │ │ │ │ │sau bucă- │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │tăriilor │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │de unitate│ │ │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │ 1 │Bureţi pentru frecat vase │buc│ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │Pentru fiecare 5 │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │ 2 │Cartofin (praf de var) │kg │ 1 │ 0,25 │0,25 │ 0,25 │ 0,25 │Pentru fiecare │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │persoană │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │ 3 │Detergent sintetic │buc│ 1 │ 1,1 │1,1 │ 1,1 │ 1,1 │Pentru fiecare │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │persoană │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │ 4 │Detergent lichid │kg │ 1 │ 0,8 │0,8 │ 0,8 │ 0,8 │Pentru fiecare 5 │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │ 5 │Hârtie pergaminată (ambalaj) │kg │ 1 │ 0,8 │2,5 │ 2,5 │ 0,8 │Pentru fiecare │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │persoană │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │ 6 │Perii din paie │buc│ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │Pentru fiecare 25 │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │ 7 │Praf pentru curăţat veselă │kg │ 1 │ 0,2 │0,2 │ 0,2 │ 0,2 │Pentru fiecare │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │persoană │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │ 8 │Pungi din material Plastic │buc│ 1 │ 6 │ 6 │ 6 │ 6 │Pentru fiecare │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │persoană │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │ 9 │Saci din cânepă (iută) │buc│ 2 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │Pentru fiecare 5 │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │persoane │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │10 │Saci din hârtie sau material │buc│ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │ 1 │Pentru fiecare │
 │ │plastic │ │ │ │ │ │ │persoană │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │11 │Sodă calcinată │kg │ 1 │ 1 │ │ 1 │ 1 │Pentru fiecare │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │persoană │
 ├───┼─────────────────────────────┼───┼─────────┼────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────────────┤
 │12 │Spray pentru muşte şi ţânţari│buc│ 1 │ 4 │ │ 4 │ 4 │Pentru fiecare │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │bucătărie │
 └───┴─────────────────────────────┴───┴─────────┴────────┴─────┴──────────┴─────────┴──────────────────┘


    NOTE:
    1. Prezenta normă se aplică pentru aprovizionarea cu materiale diverse şi materiale de întreţinere necesare popotelor şi bucătăriilor de unitate.
    2. Materialele din prezenta normă au următoarea destinaţie:
    - cartofinul se foloseşte pentru tratarea cartofilor depozitaţi pentru iarnă, împotriva încolţirii;
    - hârtia pergaminată se întrebuinţează pentru împachetarea alimentelor din raţia de hrană rece care nu sunt ambalate în cutii sau borcane, precum şi a alimentelor care se servesc în stare rece, la gustare;
    - detergentul este destinat pentru spălarea tacâmurilor, veselei, vaselor, utilajelor şi ustensilelor de bucătărie;
    - periile de paie (plastic) se utilizează pentru spălarea cazanelor, marmitelor, vaselor mari de bucătărie, butoaielor;
    - pungile de material plastic sunt destinate ambalării raţiilor de hrană;
    - sacii de cânepă (iută) sunt destinaţi transportului alimentelor de la depozite la bucătărie,
    - soda calcinată se foloseşte numai pentru spălarea vaselor, utilajelor şi ustensilelor care nu sunt confecţionate din aluminiu.
    3. Instituţiile penitenciare pot aproviziona, în funcţie de nevoi, următoarele materiale:
    - hârtie pergaminată necesară preparării prăjiturilor;
    - cutii pentru condimente şi casete pentru tacâmuri;
    - lăzi pentru transportat hrana, pâinea, vesela etc., la locurile de servire a mesei;
    - tifon pentru acoperirea părţilor laterale ale rafturilor de alimente;
    - sită metalică (plasă de material plastic) pentru ferestrele şi uşile popotei sau ale bucătăriei de unitate;
    - stative pentru uscarea farfuriilor.
    4. Deratizarea şi dezinsecţia încăperilor popotei, a bucătăriei de unitate şi a depozitelor se vor efectua cu substanţele asigurate de organele sanitare din unităţi şi sub îndrumarea şi supravegherea directă a acestora.
    5. În funcţie de nevoi, unele materiale se pot aproviziona în cantităţi mai mari decât prevede prezenta normă sau se pot aproviziona şi alte produse, prin renunţarea la alte materiale din normă, în limita cotei părţi valorice anuale, însumate a acest ora.


    ANEXA 9
    -------
la norme
--------

                              MODALITATE DE CALCUL
 pentru aplicarea procentului de scăzământ la articolele de sticlă şi porţelan

    Aplicarea procentului de scăzământ la articolele din sticlă şi porţelan se efectuează atunci când, în urma efectuării inventarierii, se constată existenţa unor diferenţe faţă de soldurile scriptice.
    Procentul de scăzământ care se aplică în cazul articolelor de sticlă şi porţelan este de 30% pe an, respectiv de 2,5% pe lună şi se aplică de la data dării în folosinţă a acestor articole sau de la ultima casare efectuată asupra lor.


    ANEXA 10
    --------
la norme
--------
                                     TABEL
          cuprinzând greutăţile necesare pentru aparatele de cântărit

 ┌───┬────────────────────────────────┬───┬──────┬───────────────────────────┐
 │Nr.│Denumirea aparatului de cântărit│U/M│Truse │ Greutăţi de: │
 │crt│ │ │de ├──────┬────┬────┬────┬─────┤
 │ │ │ │greu- │0,5 kg│1 kg│2 kg│5 kg│10 kg│
 │ │ │ │tăţi │ │ │ │ │ │
 │ │ │ │până │ │ │ │ │ │
 │ │ │ │la │ │ │ │ │ │
 │ │ │ │0,5 kg│ │ │ │ │ │
 ├───┼────────────────────────────────┼───┼──────┼──────┼────┼────┼────┼─────┤
 │ 1 │Balanţe semiautomate 10 - 20 kg │buc│ - │ - │ 2 │ 1 │ 1 │ 1 │
 ├───┼────────────────────────────────┼───┼──────┼──────┼────┼────┼────┼─────┤
 │ 2 │Balanţe compuse 5 - 10 kg │buc│ 1 │ - │ 2 │ 1 │ 1*)│ 1 │
 ├───┼────────────────────────────────┼───┼──────┼──────┼────┼────┼────┼─────┤
 │ 3 │Balanţe compuse 10 - 20 kg │buc│ 1 │ - │ 2 │ 1 │ 1 │ 1**)│
 ├───┼────────────────────────────────┼───┼──────┼──────┼────┼────┼────┼─────┤
 │ 4 │Balanţe pentru cântărirea │buc│ 1 │ 2 │ 1 │ - │ - │ - │
 │ │aluatului în brutării │ │ │ │ │ │ │ │
 └───┴────────────────────────────────┴───┴──────┴──────┴────┴────┴────┴─────┘

-----
    *) numai pentru balanţe a 10 kg
    **) numai pentru balanţe a 20 kg

    NOTE:
    1. Pentru cântarele decimale se vor asigura greutăţile necesare, în funcţie de capacitatea de cântărire a fiecărui aparat.
    2. În cazul cântarelor electronice nu se mai aprovizionează greutăţi.

                                     -----



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016