Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 28 septembrie 2021  de securitate nucleară privind selecţia, pregătirea, calificarea şi autorizarea personalului organizaţiilor responsabile pentru proiectarea, amplasarea, construcţia şi montajul, punerea în funcţiune, exploatarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME din 28 septembrie 2021 de securitate nucleară privind selecţia, pregătirea, calificarea şi autorizarea personalului organizaţiilor responsabile pentru proiectarea, amplasarea, construcţia şi montajul, punerea în funcţiune, exploatarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare

EMITENT: Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1010 din 22 octombrie 2021
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 149 din 28 septembrie 2021, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.010 din 22 octombrie 2021.
──────────
    CAP. I
    Domeniu, scop, definiţii
    SECŢIUNEA 1
    Domeniu şi scop
    ART. 1
    (1) Prezentele norme sunt emise în conformitate cu prevederile Legii nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Prin prezentele norme se stabilesc cerinţele generale privind pregătirea, calificarea şi autorizarea personalului organizaţiilor responsabile pentru proiectarea, amplasarea, construcţia şi montajul, punerea în funcţiune, exploatarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare, pentru tot personalul cu funcţii importante pentru securitatea nucleară. Prin prezentele norme se stabilesc şi cerinţe specifice pentru implementarea prevederilor art. 15, 16 şi 20 din Normele fundamentale de securitate nucleară pentru instalaţiile nucleare, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 86/2020. De asemenea, prin prezentele norme se completează cerinţele stabilite prin Normele privind eliberarea permiselor de exercitare pentru personalul operator, personalul de conducere şi personalul de pregătire specifică din centralele nuclearoelectrice, reactoarele de cercetare şi din alte instalaţii nucleare, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 61/2014.
    (3) Îndeplinirea prevederilor prezentelor norme constituie o condiţie necesară pentru autorizarea de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, denumită în continuare CNCAN, a activităţilor de proiectare, amplasare, construcţie şi montaj, punere în funcţiune, exploatare, respectiv dezafectare a unei instalaţii nucleare.
    (4) Prevederile prezentelor norme se aplică atât titularilor, cât şi solicitanţilor de autorizaţie pentru fazele de amplasare, construcţie şi montaj, punere în funcţiune, exploatare şi dezafectare ale unei instalaţii nucleare.

    ART. 2
    Prezentele norme se aplică următoarelor categorii de instalaţii nucleare:
    a) centrale nuclearoelectrice, inclusiv cele echipate cu reactoare modulare;
    b) reactoare nucleare de cercetare, reactoare nucleare de testare, reactoare de putere zero şi ansambluri subcritice;
    c) reactoare de demonstraţie;
    d) fabrici de combustibil nuclear;
    e) instalaţii de stocare a combustibilului nuclear uzat;
    f) reactoare nucleare pentru producerea de energie şi izotopi pentru scopuri medicale;
    g) instalaţii de îmbogăţire a uraniului;
    h) instalaţii de retratare/reprocesare a combustibilului nuclear uzat;
    i) instalaţii de depozitare intermediară sau finală a deşeurilor radioactive şi instalaţii de tratare a deşeurilor radioactive, aflate pe acelaşi amplasament şi direct legate de instalaţiile nucleare enumerate la lit. a)-h);
    j) instalaţii de detritiere, aflate pe acelaşi amplasament şi direct legate de instalaţiile nucleare echipate cu reactoare nucleare care folosesc apa ca agent de răcire;
    k) orice alte instalaţii nucleare pentru care CNCAN consideră necesară aplicarea, parţială sau integrală, a acestor norme, în procesul de autorizare şi o impune prin condiţiile din autorizaţiile emise.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Definiţii
    ART. 3
    (1) Competenţele reprezintă, în înţelesul prezentelor norme, ansambluri structurate de cunoştinţe, îndemânări şi atitudini, dezvoltate prin educaţie, pregătire profesională şi experienţă practică, necesare pentru efectuarea în bune condiţii a activităţilor importante pentru securitatea nucleară.
    (2) Permisul de exercitare reprezintă documentul care permite posesorului să desfăşoare activităţi autorizate în domeniul nuclear.
    (3) Funcţionarea de probă, funcţionarea propriu-zisă, întreţinerea, repararea, modificarea, inclusiv modernizarea şi retehnologizarea, atât în ce priveşte activităţile efectuate în funcţionare, cât şi activităţile care se execută în opririle planificate şi neplanificate, precum şi conservarea instalaţiei nucleare sunt considerate componente ale fazei de exploatare.
    (4) Securitatea nucleară reprezintă ansamblul de măsuri tehnice şi organizatorice destinate să asigure funcţionarea instalaţiilor nucleare în bune condiţii, să prevină şi să limiteze deteriorarea acestora şi să asigure protecţia personalului expus profesional, a populaţiei, mediului şi bunurilor materiale împotriva expunerii la radiaţii ionizante sau a contaminării radioactive peste limitele permise de legislaţia în vigoare.
    (5) Funcţia de securitate nucleară reprezintă un scop specific care trebuie îndeplinit pentru asigurarea securităţii nucleare. Funcţiile generale de securitate nucleară sunt următoarele:
    a) controlul reactivităţii; pentru un reactor nuclear, această funcţie se referă atât la reducerea puterii, oprirea reactorului şi menţinerea acestuia într-o stare de oprire sigură pentru o perioadă de timp nedeterminată, cât şi la prevenirea criticităţii în instalaţiile de depozitare a combustibilului nuclear uzat;
    b) răcirea combustibilului nuclear; pentru un reactor nuclear, această funcţie se referă atât la răcirea combustibilului din reactor, cât şi la răcirea combustibilului uzat din instalaţiile de depozitare aferente;
    c) reţinerea materialelor radioactive, inclusiv menţinerea barierelor fizice în calea eliberării acestora în mediul înconjurător;
    d) monitorizarea stării instalaţiei nucleare şi furnizarea serviciilor-suport necesare pentru menţinerea funcţiilor prevăzute la lit. a)-c); serviciile-suport menţionate includ furnizarea de energie electrică, agent de răcire, aer instrumental, gaze şi alte fluide tehnice, după cum este necesar pentru buna funcţionare a SSCE cu funcţii de securitate nucleară.

    (6) Abrevierea SSCE se utilizează pentru a face referire la sistemele, structurile, componentele şi echipamentele instalaţiei nucleare, inclusiv software-ul pentru sistemele de instrumentaţie şi control.
    (7) SSCE cu funcţii de securitate nucleară reprezintă acele SSCE care contribuie, direct sau indirect, în condiţii de operare normală, în cazul evenimentelor anticipate în exploatare şi/sau în condiţii de accident, la îndeplinirea funcţiilor generale de securitate nucleară; acestea includ SSCE a căror defectare poate avea un impact advers asupra îndeplinirii unei funcţii de securitate nucleară.
    (8) SSCE cu funcţii în exploatarea fiabilă a instalaţiei nucleare reprezintă acele SSCE care asigură funcţionarea instalaţiei nucleare în bune condiţii, la parametrii nominali, şi a căror defectare poate cauza condiţii de operare anormală, tranzienţi, opriri neplanificate şi/sau acţionarea intempestivă a sistemelor cu funcţii de securitate nucleară; aceste SSCE contribuie la implementarea primului nivel de protecţie în adâncime pentru asigurarea securităţii nucleare, respectiv la prevenirea defectărilor şi a condiţiilor de operare anormală.
    (9) Personalul cu funcţii importante pentru securitatea nucleară reprezintă toate categoriile de personal din cadrul organizaţiei titularului de autorizaţie, precum şi personalul furnizorilor de servicii, contractanţilor şi subcontractanţilor, care desfăşoară activităţi cu impact direct sau indirect, imediat sau latent asupra amplasării, construcţiei şi montajului, punerii în funcţiune, exploatării şi dezafectării instalaţiei nucleare în ansamblu şi a SSCE aferente acesteia, cu funcţii de securitate nucleară, respectiv cu funcţii în exploatarea fiabilă a instalaţiei nucleare, în conformitate cu bazele de proiectare, cu limitele şi condiţiile tehnice de operare, cu limitele şi condiţiile din autorizaţiile în vigoare şi cu prevederile normelor de securitate nucleară emise de CNCAN.
    (10) Limitele şi condiţiile tehnice de operare reprezintă setul de reguli, limitele parametrilor, capacitatea funcţională şi nivelurile de performanţă ale sistemelor, structurilor, componentelor şi echipamentelor instalaţiei nucleare, efectivele şi calificările personalului stabilite pentru asigurarea operării în siguranţă a unei instalaţii nucleare. Abrevierea LCTO se utilizează pentru a face referire în mod generic la limitele şi condiţiile tehnice de operare.

    CAP. II
    Pregătirea, calificarea şi autorizarea personalului pentru proiectarea, amplasarea, construcţia şi montajul, punerea în funcţiune, exploatarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare
    SECŢIUNEA 1
    Prevederi generale
    ART. 4
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să stabilească, să documenteze şi să implementeze un proces de recrutare, selecţie, pregătire, calificare şi autorizare, pentru tot personalul cu funcţii importante pentru securitatea nucleară.
    (2) Titularul de autorizaţie trebuie să stabilească politica generală de pregătire pentru tot personalul cu funcţii importante pentru securitatea nucleară. Politica trebuie să includă obiectivele generale ale pregătirii şi să evidenţieze rolul determinant pe care îl are pregătirea personalului în asigurarea, menţinerea şi îmbunătăţirea continuă a securităţii nucleare.
    (3) Titularul de autorizaţie trebuie să se asigure că politica generală de pregătire este cunoscută, înţeleasă şi susţinută, la nivelul întregii organizaţii, de către tot personalul, atât de personalul propriu, cât şi de personalul furnizorilor de servicii, contractanţilor şi subcontractanţilor care desfăşoară activităţi pe amplasamentul instalaţiei nucleare.

    ART. 5
    Titularul de autorizaţie trebuie să implementeze o abordare sistematică a pregătirii, care să asigure o progresie logică de la identificarea competenţelor necesare pentru îndeplinirea unei funcţii sau a unor sarcini până la dezvoltarea şi implementarea programelor de pregătire necesare pentru dobândirea competenţelor respective, urmate de evaluarea eficacităţii programelor de pregătire după implementare, pentru tot personalul cu funcţii importante pentru securitatea nucleară.

    ART. 6
    (1) Pentru implementarea prezentelor norme, titularul de autorizaţie trebuie să identifice personalul cu funcţii importante pentru securitatea nucleară, care include toate categoriile de personal din cadrul organizaţiei titularului de autorizaţie, precum şi personalul furnizorilor de servicii, contractanţilor şi subcontractanţilor, care desfăşoară activităţi cu impact direct sau indirect, imediat sau latent asupra amplasării, construcţiei şi montajului, punerii în funcţiune, exploatării şi dezafectării instalaţiei nucleare în ansamblu şi a SSCE aferente acesteia, cu funcţii de securitate nucleară, respectiv cu funcţii în exploatarea fiabilă a instalaţiei nucleare, în conformitate cu bazele de proiectare, cu LCTO, cu limitele şi condiţiile din autorizaţiile în vigoare şi cu prevederile normelor de securitate nucleară emise de CNCAN. Personalul cu funcţii importante pentru securitatea nucleară trebuie să includă cel puţin personalul implicat în următoarele activităţi:
    a) activităţi de proiectare, amplasare, dezvoltare şi/sau utilizare de software, aprovizionare, fabricaţie, construcţie şi montaj, instalare, punere în funcţiune, operare, testare, verificare, etalonare, supraveghere, inspecţie, modificare, calibrare, întreţinere, reparare, modernizare şi retehnologizare pentru SSCE cu funcţii de securitate nucleară şi SSCE care au rol în funcţionarea fiabilă a instalaţiei nucleare;
    b) activităţi de evaluare a securităţii nucleare, inclusiv efectuarea şi verificarea analizelor deterministe şi probabilistice, a calculelor de fizica reactorului, a analizelor mecanice şi de tensiuni, a analizelor termohidraulice, a analizelor de hazard/ pericole pentru evenimente interne şi externe, a analizelor modurilor de defectare a SSCE şi ale efectelor acestora, a analizelor care utilizează ipoteze legate de timp relevante pentru managementul îmbătrânirii SSCE, a calculelor pentru ecranarea şi protecţia împotriva radiaţiilor ionizante, analiza experienţei şi evenimentelor de exploatare, analizele şi evaluările care ţin de ingineria factorului uman, revizuirea periodică a securităţii nucleare, pregătirea şi actualizarea documentaţiei suport pentru obţinerea autorizaţiilor CNCAN şi verificarea conformităţii cu cerinţele din autorizaţiile şi normele emise de CNCAN;
    c) activităţi de pregătire şi răspuns la tranzienţi, accidente şi situaţii de urgenţă;
    d) activităţi care au ca scop protecţia personalului, populaţiei şi mediului împotriva radiaţiilor ionizante;
    e) activităţi de protecţie a instalaţiilor nucleare împotriva incendiilor şi exploziilor, împotriva evenimentelor seismice, inundaţiilor şi a altor evenimente interne şi externe considerate în analizele şi evaluările de securitate nucleară;
    f) activităţi care au ca scop asigurarea sănătăţii şi securităţii în muncă pentru personalul care lucrează pe amplasamentul instalaţiei nucleare;
    g) activităţi din cadrul sistemului de protecţie fizică al instalaţiei nucleare şi activităţile care asigură protecţia instalaţiei nucleare împotriva ameninţărilor cibernetice;
    h) pregătirea, planificarea, supervizarea, coordonarea şi conducerea activităţilor prevăzute la lit. a), b), c), d), e), f) şi g), inclusiv managementul proiectelor tehnice care implică aceste activităţi;
    i) activităţi privind implementarea, dezvoltarea, evaluarea şi îmbunătăţirea continuă a sistemului de management în ansamblu şi a activităţilor specifice din cadrul acestuia, inclusiv efectuarea evaluărilor independente ale sistemului de management şi a auditurilor privind activităţile prevăzute la lit. a), b), c), d), e)f), g) şi h);
    j) activităţi de evaluare independentă a securităţii nucleare;
    k) pregătirea şi calificarea personalului direct responsabil pentru activităţile prevăzute la lit. a), b), c), d), e), f), g), h), i) şi j).

    (2) Lista activităţilor importante pentru securitatea nucleară enumerate la alin. (1) nu este exhaustivă. Titularul de autorizaţie este responsabil pentru identificarea tuturor activităţilor şi funcţiilor importante pentru securitatea nucleară şi pentru identificarea competenţelor necesare pentru îndeplinirea acestora. Pentru identificarea tuturor activităţilor şi funcţiilor importante pentru securitatea nucleară, titularul de autorizaţie va efectua şi va documenta analiza atribuţiilor de serviciu, a sarcinilor asociate şi a impactului neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a acestora, evidenţiind consecinţele asupra amplasării, construcţiei şi montajului, punerii în funcţiune, exploatării şi dezafectării instalaţiei nucleare în ansamblu şi a SSCE aferente acesteia, cu funcţii de securitate nucleară, respectiv cu funcţii în exploatarea fiabilă a instalaţiei nucleare.
    (3) Lista activităţilor şi funcţiilor importante pentru securitatea nucleară, stabilită de titularul de autorizaţie conform cerinţelor de la alin. (1) şi (2), trebuie transmisă pentru evaluare şi aprobare la CNCAN.

    ART. 7
    (1) Personalul implicat în activităţile de proiectare, amplasare, construcţie şi montaj, punere în funcţiune, exploatare şi dezafectare a instalaţiilor nucleare trebuie să deţină pregătirea, calificările şi competenţele adecvate pentru a-şi exercita sarcinile desemnate şi să înţeleagă consecinţele privind impactul asupra securităţii nucleare a activităţilor desfăşurate. Pregătirea, calificările şi competenţele personalului trebuie demonstrate înainte de îndeplinirea activităţilor pentru care acesta este desemnat.
    (2) Titularul de autorizaţie trebuie să se asigure că utilizează în activităţile importante pentru securitatea nucleară numai personal calificat, care are cunoştinţele, îndemânările şi atitudinile necesare.
    (3) Titularul de autorizaţie trebuie să se asigure că tot personalul cu sarcini importante pentru securitatea nucleară, atât de conducere, cât şi de execuţie, inclusiv personalul furnizorilor de servicii, contractanţilor şi subcontractanţilor care desfăşoară activităţi pe amplasamentul instalaţiei nucleare, a fost pregătit şi calificat în mod adecvat.
    (4) Pentru centralele nuclearoelectrice, pentru implementarea prevederilor art. 15, 16 şi 20 din Normele fundamentale de securitate nucleară pentru instalaţiile nucleare, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 86/2020, titularul de autorizaţie trebuie să aibă permanent, în cadrul organizaţiei proprii, suficienţi specialişti din toate domeniile specificate în anexa nr. 1 la prezentele norme. Lista de domenii de expertiză tehnică prevăzută în anexa nr. 1 nu este exhaustivă şi trebuie suplimentată de titularul de autorizaţie cu orice alte domenii rezultate ca fiind necesare, în baza standardelor, bunelor practici şi a experienţei din industria nucleară. Pentru celelalte instalaţii nucleare pentru care se aplică prevederile prezentelor norme, titularii de autorizaţie au obligaţia de a stabili liste specifice de domenii de expertiză tehnică, luând ca referinţă anexa nr. 1. Efectivele numerice de specialişti şi competenţele detaliate necesare trebuie stabilite, de către fiecare titular de autorizaţie în parte, în baza analizei sistematice a funcţiilor şi activităţilor importante pentru securitatea nucleară, pentru fiecare etapă din ciclul de viaţă al instalaţiilor nucleare pentru care răspunde.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Cerinţe privind identificarea şi documentarea competenţelor necesare
    ART. 8
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să definească şi să documenteze cerinţele privind competenţele necesare şi criteriile de calificare pentru personalul propriu, pentru toate activităţile şi funcţiile importante pentru securitatea nucleară. Acestea trebuie să includă cerinţele minime de educaţie privind studiile şi calificările, experienţa anterioară şi cerinţele privind pregătirea iniţială şi continuă. Cerinţele trebuie stabilite astfel încât să se asigure că personalul are competenţele necesare pentru sarcinile ce i se atribuie.
    (2) Competenţele definite şi documentate conform cu cerinţele de la alin. (1) trebuie să cuprindă, după caz, următoarele elemente:
    a) cunoştinţe şi îndemânări tehnice specifice, inclusiv studii de bază, pregătire teoretică, experienţă practică şi calificări necesare;
    b) cunoştinţe privind sistemul de management şi procesele organizaţiei;
    c) cunoştinţe, îndemânări şi atitudini în domeniul culturii de securitate nucleară;
    d) cunoştinţe în domeniul legislaţiei aplicabile.

    (3) Fişele de post pentru funcţiile importante pentru securitatea nucleară trebuie să includă toate cerinţele de competenţă specificate la alin. (1) şi (2). Modificarea fişelor de post pentru aceste funcţii se va face în conformitate cu cerinţele procesului de control al documentelor, în baza unor justificări adecvate, cum ar fi modificările de legislaţie, schimbările organizaţionale aprobate de CNCAN, modificările de proiect ale instalaţiilor nucleare şi experienţa de exploatare.
    (4) Cerinţele specifice detaliate privind pregătirea iniţială şi continuă pentru funcţiile importante pentru securitatea nucleară trebuie ataşate la fişele de post pentru funcţiile respective.

    ART. 9
    Personalul care se califică pentru funcţii importante pentru securitatea nucleară trebuie să se supună unui examen medical şi psihologic, pentru a avea garanţia că are capacitatea necesară pentru îndeplinirea sarcinilor şi responsabilităţilor care îi revin. Examenul medical trebuie repetat periodic, la intervale de timp specificate, conform legislaţiei privind medicina muncii, conform prevederilor specifice din normele CNCAN şi cerinţelor titularului de autorizaţie. Dovada efectuării examenului medical o reprezintă fişa de aptitudine medicală valabilă, emisă de un medic de medicina muncii atestat de Ministerul Sănătăţii.

    ART. 10
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să stabilească, să documenteze şi să implementeze un plan de pregătire profesională pentru tot personalul cu funcţii importante pentru securitatea nucleară.
    (2) Planul de pregătire profesională trebuie să aibă la bază o analiză sistematică a competenţelor necesare pe termen lung.
    (3) Planul de pregătire profesională trebuie evaluat şi actualizat periodic pentru a se asigura că reflectă necesităţile de pregătire curente şi anticipate, precum şi experienţa de exploatare, modificările instalaţiei şi ale procedurilor, modificările cerinţelor şi standardelor aplicabile.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Cerinţe privind programele, dotările şi facilităţile de pregătire
    ART. 11
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să stabilească programe de pregătire bazate pe performanţă pentru tot personalul cu funcţii importante pentru securitatea nucleară. Programele trebuie să acopere pregătirea iniţială, în scopul calificării pentru o anumită poziţie, precum şi pregătirea continuă, periodică pentru menţinerea, reîmprospătarea şi îmbunătăţirea cunoştinţelor.
    (2) Programele de pregătire iniţială şi continuă a personalului trebuie să asigure atingerea, menţinerea şi îmbunătăţirea continuă a competenţelor şi performanţelor personalului necesare desfăşurării în condiţii optime a activităţilor importante pentru securitatea nucleară.
    (3) Titularul de autorizaţie trebuie să revizuiască programele de pregătire înainte de implementarea unor schimbări organizaţionale, inclusiv în cazul schimbărilor care privesc procesele şi activităţile de operare, întreţinere, controlul configuraţiei, planificarea lucrărilor şi alte activităţi importante pentru securitatea nucleară, identificate în conformitate cu prevederile art. 6.

    ART. 12
    Tot personalul, inclusiv personalul furnizorilor de servicii, contractanţilor şi subcontractanţilor care desfăşoară activităţi pe amplasamentul instalaţiei nucleare, trebuie să aibă cunoştinţe de bază privind securitatea nucleară, protecţia la radiaţii ionizante, protecţia fizică a instalaţiilor şi materialelor nucleare, protecţia la incendiu, pregătirea şi răspunsul la urgenţă pe amplasament şi securitatea şi sănătatea în muncă şi să înţeleagă cerinţele aplicabile activităţii lor, în aceste domenii. Timpul dedicat pregătirii şi nivelul de detaliu pentru fiecare arie de pregătire trebuie să fie proporţionale cu funcţiile, responsabilităţile şi sarcinile personalului respectiv.

    ART. 13
    (1) Tot personalul cu funcţii importante pentru securitatea nucleară trebuie să beneficieze de pregătire pentru:
    a) utilizarea mijloacelor şi metodelor de prevenire a erorilor, cum ar fi instructajul preliminar efectuării lucrării, analiza după efectuarea lucrării, comunicarea pe trei căi, alfabetul fonetic, utilizarea şi aderenţa la proceduri, luarea deciziilor conservative, atitudinea interogativă, autoverificarea, verificarea colegială, independentă şi concurentă;
    b) recunoaşterea şi raportarea neconformităţilor şi condiţiilor anormale;
    c) înţelegerea politicii de securitate nucleară şi a atributelor şi trăsăturilor unei culturi de securitate nucleară sănătoase;
    d) respectarea regulilor şi regulamentelor specifice din industria energetică şi sistemul electroenergetic naţional;
    e) respectarea regulilor şi regulamentelor specifice unei instalaţii nucleare;
    f) cunoaşterea şi înţelegerea cerinţelor, principiilor şi caracteristicilor de bază relevante pentru proiectarea,
    amplasarea, construcţia şi montajul, punerea în funcţiune, exploatarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare, inclusiv aplicarea conceptului de protecţie în adâncime, precum şi bazele de proiectare, fundamentele de operare şi întreţinere şi controlul configuraţiei SSCE cu funcţii de securitate nucleară, respectiv cu funcţii în exploatarea fiabilă a instalaţiei nucleare.


    (2) Lecţiile învăţate din evenimentele survenite la instalaţiile nucleare aflate în responsabilitatea titularului de autorizaţie, precum şi din evenimentele survenite la alte instalaţii nucleare trebuie prelucrate şi utilizate în programele de pregătire pentru personalul cu funcţii importante pentru securitatea nucleară.

    ART. 14
    (1) Pentru pregătirea personalului de operare pentru camera de comandă principală, pentru centralele nuclearoelectrice, trebuie utilizat un simulator integral, care să permită pregătirea practică efectivă în aplicarea procedurilor pentru operarea normală şi a procedurilor de operare la urgenţă stabilite pentru răspunsul la tranzienţi şi accidente.
    (2) Simulatorul trebuie să fie echipat cu software-ul necesar pentru a acoperi toate condiţiile de operare normală, tranzienţii anticipaţi în exploatare, precum şi un spectru cât mai cuprinzător de condiţii de accident.
    (3) Configuraţia şi capabilităţile simulatorului integral trebuie să reflecte fidel proiectul curent al centralei şi comportarea centralei în condiţii de operare normală şi condiţii de operare anormală, inclusiv în tranzienţi şi accidente bază de proiect. Fidelitatea trebuie respectată atât la nivelul ambientului, cât şi la nivelul răspunsului echipamentelor la acţiunile operatorilor.
    (4) În măsura în care este practic posibil, capabilităţile simulatorului integral trebuie extinse pentru a acoperi comportamentul centralei în evenimente mai severe decât accidentele bază de proiect, inclusiv în accidente severe care implică avarierea zonei active a reactorului.
    (5) Trebuie efectuate teste periodice de performanţă pentru verificarea fidelităţii simulatorului, în conformitate cu standardele industriale aplicabile. Înregistrările privind rezultatele acestor teste trebuie păstrate pentru toată durata de viaţă a centralei nuclearoelectrice.
    (6) Toate deficienţele de hardware şi de software identificate din testele de performanţă ale simulatorului, din validarea diferitelor scenarii utilizate şi din exerciţiile efectuate pentru pregătirea personalului trebuie corectate în timp util, astfel încât să nu aibă impact negativ asupra pregătirii şi calificării personalului de operare.

    ART. 15
    (1) Tot personalul de operare care desfăşoară activităţi importante pentru securitatea nucleară în centralele nuclearoelectrice trebuie să beneficieze de programe de pregătire iniţială şi continuă care includ pregătire teoretică, pregătire practică în instalaţiile aferente centralei nuclearoelectrice şi pregătire practică la simulatorul integral.
    (2) Pregătirea continuă pentru menţinerea, împrospătarea, actualizarea şi îmbunătăţirea continuă a cunoştinţelor, atât pentru personalul de operare pentru camera de comandă principală a centralei nuclearoelectrice, cât şi pentru restul personalului de operare, trebuie să includă cel puţin următoarele:
    a) operarea centralei în stările de operare normală şi într-o selecţie de condiţii de tranzienţi anticipaţi în exploatare şi de accidente;
    b) LCTO, bazele tehnice pentru acestea şi procedurile relevante;
    c) fundamentele de operare, ilustrate cu exemple practice relevante;
    d) comunicarea şi lucrul în echipă pentru personalul de tură;
    e) experienţa de exploatare;
    f) modificările instalaţiei şi ale procedurilor.

    (3) Pregătirea continuă pentru personalul de operare pentru camera de comandă principală, pentru centralele nuclearoelectrice, va include anual cel puţin 10 zile de pregătire practică la simulatorul integral.
    (4) Pregătirea continuă pentru restul personalului de operare din centralele nuclearoelectrice va include anual cel puţin 5 zile de pregătire practică la simulatorul integral.
    (5) Pentru instalaţiile nucleare aflate în construcţie, titularul de autorizaţie trebuie să ia măsurile necesare ca să asigure că tot personalul de operare necesar pentru exploatarea instalaţiilor nucleare respective este pregătit şi calificat în timp util, astfel încât să fie disponibil pentru a-şi exercita funcţiile începând cu faza de punere în funcţiune.

    ART. 16
    (1) Personalul care efectuează activităţi de întreţinere şi reparaţii şi personalul care asigură suportul tehnic, inclusiv personalul furnizorilor de servicii, contractanţilor şi subcontractanţilor care desfăşoară activităţi cu impact direct asupra instalaţiei nucleare, trebuie să aibă pregătire practică pentru îndeplinirea activităţilor importante pentru securitatea nucleară şi protecţia împotriva radiaţiilor ionizante, inclusiv pentru lucrările care trebuie implementate în zone cu câmpuri relativ ridicate de radiaţii, pentru lucrări foarte specializate sau care sunt efectuate rar.
    (2) Dotările şi facilităţile utilizate pentru pregătirea practică cerută la alin. (1) trebuie să includă ateliere, laboratoare, simulatoare, săli de clasă, standuri, machete, modele, desene, precum şi echipamente şi componente similare cu cele din instalaţia nucleară.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Cerinţe privind selecţia, pregătirea, calificarea şi autorizarea internă a personalului de către titularul de autorizaţie pentru instalaţia nucleară
    ART. 17
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să stabilească cerinţele şi criteriile de recrutare, selecţie, calificare şi/sau autorizare internă a personalului propriu, pentru toate categoriile de personal cu activităţi şi funcţii importante pentru securitatea nucleară, cu respectarea prevederilor art. 8.
    (2) Recrutarea şi selecţia personalului, pentru toate categoriile de personal cu activităţi şi funcţii importante pentru securitatea nucleară, atât pentru poziţiile la nivel de execuţie, cât şi pentru poziţiile de conducere, coordonare şi supervizare, pentru posturile vacante, trebuie realizate exclusiv pe bază de examen, cu specificarea cerinţelor de competenţă, a criteriilor de selecţie şi a bibliografiei tehnice de specialitate, care trebuie să fie direct relevantă pentru instalaţiile nucleare, activităţile şi funcţiile respective. Examenul trebuie să includă în mod obligatoriu o probă scrisă sau o probă orală înregistrată, cu o serie de întrebări tehnice de specialitate din bibliografia stabilită, precum şi o probă practică, acolo unde este necesar, în baza analizei cerinţelor pentru fiecare post în parte. Comisiile de examinare pentru recrutarea şi selecţia personalului cu funcţii importante pentru securitatea nucleară, atât pentru cele la nivel de execuţie, cât şi pentru cele de conducere, coordonare şi supervizare, trebuie să includă doar personal care deţine calificări direct relevante pentru activităţile specificate în fişele de post pentru poziţiile respective, precum şi experienţă de cel puţin 10 ani în exercitarea activităţilor respective. Regulamentele şi procedurile stabilite de titularul de autorizaţie pentru activităţile de recrutare şi selecţie a personalului trebuie să includă toate măsurile necesare pentru gestionarea corectă şi transparentă a acestor activităţi.
    (3) Calificarea şi/sau autorizarea internă a personalului propriu al titularului de autorizaţie trebuie efectuate/efectuată în baza verificării competenţelor necesare, prin evaluări, examinări şi teste scrise, orale şi practice, după caz.
    (4) Titularul de autorizaţie trebuie să se asigure că personalul desemnat pentru efectuarea unor activităţi care necesită autorizaţii, permise, atestate sau certificate emise de autorităţile şi organizaţiile profesionale recunoscute conform legislaţiei naţionale posedă respectivele autorizaţii, permise, atestate sau certificate.
    (5) Titularul de autorizaţie este responsabil pentru verificarea îndeplinirii cerinţelor şi criteriilor de calificare pentru personalul furnizorilor de servicii, contractanţilor şi subcontractanţilor care desfăşoară activităţi importante pentru securitatea nucleară, pe amplasamentul instalaţiei nucleare.

    ART. 18
    Pentru instalaţiile nucleare aflate în fazele de punere în funcţiune şi exploatare, personalul care are responsabilităţi pentru controlul configuraţiei de exploatare, al stării instalaţiei nucleare şi al modificărilor acesteia trebuie să deţină un permis de exercitare valid pentru o perioadă de timp specificată, pentru activităţi de operare. Titularul autorizaţiei de punere în funcţiune, respectiv titularul autorizaţiei de exploatare pentru instalaţia nucleară respectivă trebuie să stabilească procedurile prin care personalul propriu obţine acest permis de exercitare. Criteriile utilizate pentru evaluarea competenţelor unui individ şi a adecvării pentru funcţia respectivă, în vederea obţinerii acestui permis de exercitare, trebuie documentate.

    ART. 19
    (1) Dacă o persoană care deţine permis de exercitare a fost absentă din funcţia autorizată pentru o perioadă de timp mai lungă de 3 luni, este necesară reautorizarea internă, care trebuie efectuată după asigurarea pregătirii de reîmprospătare a cunoştinţelor şi a recalificării necesare, fără a mai fi necesară reautorizarea de către CNCAN atât timp cât permisul de exercitare este în termenul de valabilitate.
    (2) Dacă o persoană care deţine permis de exercitare se mută pe o altă poziţie pentru care este necesar permis de exercitare, lucrând la aceeaşi instalaţie nucleară, este necesară reautorizarea internă, care trebuie efectuată după asigurarea pregătirii de reîmprospătare a cunoştinţelor şi a recalificării necesare; în această situaţie este necesară obţinerea unui nou permis de exercitare emis de CNCAN pentru funcţia curentă.
    (3) În situaţia particulară a încetării temporare a relaţiilor de muncă dintre o persoană care deţine permis de exercitare şi organizaţia titularului de autorizaţie, pentru o perioadă de cel mult 6 luni, cu posibilitatea reangajării şi reluării activităţilor pentru care a fost emis permisul de exercitare, în termenul de valabilitate a acestuia, titularul de autorizaţie trebuie să notifice CNCAN; în această situaţie, CNCAN suspendă permisul de exercitare pe toată perioada de la terminarea relaţiilor de muncă şi până la reluarea acestora, în limita a 6 luni; dacă relaţiile de muncă dintre titularul permisului şi titularul autorizaţiei pentru instalaţia nucleară respectivă nu se reiau în intervalul maxim de 6 luni, permisul suspendat este retras şi îşi pierde valabilitatea. Revocarea suspendării permisului de exercitare se face în baza notificării, de către titularul de autorizaţie, a reangajării titularului permisului şi a confirmării îndeplinirii tuturor cerinţelor aplicabile din normele în vigoare, inclusiv în ce priveşte pregătirea, recalificarea şi reautorizarea internă prevăzute la alin. (1).

    ART. 20
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să se asigure că personalul selectat pentru funcţiile de conducere, coordonare şi supervizare a activităţilor importante pentru securitatea nucleară îndeplineşte cele mai înalte standarde de competenţă profesională şi etică în domeniile specifice direct relevante pentru o organizaţie responsabilă pentru o instalaţie nucleară, în conformitate cu legislaţia naţională, standardele şi bunele practici recunoscute în industria nucleară la nivel internaţional, şi acordă prioritate considerentelor de securitate nucleară înaintea oricăror considerente de altă natură.
    (2) Criteriile pentru selectarea personalului care va ocupa funcţii de conducere, coordonare şi supervizare a activităţilor importante pentru securitatea nucleară trebuie să includă, ca un minim, verificarea însuşirii cunoştinţelor temeinice privind următoarele aspecte:
    a) bazele de proiectare, bazele de autorizare şi LCTO pentru instalaţiile nucleare şi activităţile pentru care sunt responsabili;
    b) cerinţele specifice din normele emise de CNCAN, aplicabile instalaţiilor şi activităţilor respective;
    c) standardele şi ghidurile industriale specifice aplicabile instalaţiilor şi activităţilor respective;
    d) procesele de bază, procesele-suport şi procesele de conducere din cadrul sistemului de management, precum şi procedurile de lucru specifice, aplicabile instalaţiilor şi activităţilor respective.

    (3) Personalul selectat pentru funcţii de conducere, coordonare şi supervizare a activităţilor importante pentru securitatea nucleară, având atribuţii de elaborare, verificare, avizare sau aprobare a documentaţiilor tehnice cu impact asupra LCTO şi/sau care este implicat în procesul de luare a deciziilor operaţionale cu impact asupra asigurării conformităţii cu bazele de proiectare, LCTO şi bazele de autorizare, trebuie să aibă cel puţin 10 ani de experienţă practică, pentru o perioadă continuă, în funcţii tehnice relevante, în instalaţia nucleară respectivă sau într-o instalaţie nucleară similară ca proiect şi stadiu de dezvoltare/fază din ciclul de viaţă şi să demonstreze însuşirea cunoştinţelor temeinice privind aspectele specificate la alin. (2). Această cerinţă de vechime nu este aplicabilă poziţiei de operator principal cameră de comandă, numit şi dispecer şef de tură, pentru reactoarele nucleare, pentru care se aplică cerinţele de experienţă/vechime, pregătire, calificare şi autorizare specifice din Normele privind eliberarea permiselor de exercitare pentru personalul operator, personalul de conducere şi personalul de pregătire specifică din centralele nuclearoelectrice, reactoarele de cercetare şi din alte instalaţii nucleare, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 61/2014.
    (4) Suplimentar faţă de prevederile alin. (3), pentru o centrală nuclearoelectrică, posturile de ingineri-şefi, directori şi poziţiile echivalente din schema organizatorică a titularului de autorizaţie, cu atribuţii în controlul configuraţiei instalaţiei nucleare şi în luarea deciziilor operaţionale cu impact asupra asigurării conformităţii cu bazele de proiectare, LCTO şi bazele de autorizare, trebuie ocupate doar cu personal care deţine sau a deţinut permis de exercitare emis de CNCAN pentru operator principal cameră de comandă, numit şi dispecer şef de tură, sau care demonstrează absolvirea unui program de pregătire şi calificare specific pentru fiecare funcţie, aprobat de CNCAN, care să asigure toate cunoştinţele, îndemânările şi atitudinile necesare, respectând abordarea sistematică a pregătirii. Pentru cazul particular al funcţiilor de şef al serviciului sau departamentului de pregătire practică a operatorilor nucleari, dispecer pe centrală, inginer-şef exploatare, inginer-şef control lucrări, director de producţie, director de operare/director de centrală, director de sucursală şi al poziţiilor echivalente este obligatorie calificarea în funcţia de operator principal cameră de comandă, respectiv dovada că persoanele selectate pentru aceste poziţii deţin sau au deţinut permis de exercitare emis de CNCAN pentru operator principal cameră de comandă.
    (5) Pentru ocuparea poziţiilor de director general, director general adjunct, director de sucursală, director, director adjunct şi poziţiile echivalente din schema organizatorică a titularului de autorizaţie, care exercită funcţii importante pentru securitatea nucleară, având atribuţii de elaborare, verificare, avizare sau aprobare a documentaţiilor care stau la baza obţinerii şi menţinerii autorizaţiilor emise de CNCAN, în particular a documentaţiei de securitate nucleară, şi/sau care este implicat în procesul de luare a deciziilor strategice cu impact asupra asigurării conformităţii cu limitele şi condiţiile din autorizaţiile emise de CNCAN, trebuie selectat doar personalul care a exercitat anterior, pentru o perioadă continuă de cel puţin 4 ani, funcţii de conducere, coordonare şi supervizare a activităţilor importante pentru securitatea nucleară, în organizaţia titularului de autorizaţie sau într-o organizaţie care gestionează proiecte şi instalaţii similare sau mai complexe, din domeniul nuclear. Funcţiile de conducere, coordonare şi supervizare care pot fi luate în considerare în acest scop includ poziţia de operator principal cameră de comandă, numit şi dispecer şef de tură, pentru reactoarele nucleare.
    (6) Titularul de autorizaţie trebuie să asigure programe specifice de pregătire pentru tot personalul cu funcţii de conducere, coordonare şi supervizare a activităţilor importante pentru securitatea nucleară, identificate conform prevederilor art. 6.
    (7) Programele specifice de pregătire pentru personalul cu funcţii de conducere, coordonare şi supervizare trebuie să asigure dezvoltarea sistematică şi îmbunătăţirea continuă a competenţelor tehnice care permit înţelegerea proiectului şi exploatării instalaţiei nucleare, precum şi a competenţelor de management şi leadership.

    ART. 21
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să stabilească, să emită şi să menţină înregistrări adecvate privind pregătirea, evaluarea personalului faţă de cerinţele privind competenţele necesare, calificarea şi autorizarea personalului, pentru fiecare individ cu sarcini importante pentru securitatea nucleară.
    (2) Documentele care atestă îndeplinirea cerinţelor şi criteriilor de selecţie, calificare şi/sau autorizare internă a personalului titularului de autorizaţie cu funcţii importante pentru securitatea nucleară trebuie păstrate ca înregistrări pe o perioadă de cel puţin 10 ani de la emiterea acestora.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Cerinţe privind obţinerea permiselor de exercitare
    ART. 22
    (1) Eliberarea permiselor de exercitare pentru diferitele categorii de personal cu funcţii importante pentru securitatea nucleară se face conform normelor specifice emise de CNCAN.
    (2) Examinarea, selecţia, pregătirea, calificarea şi autorizarea internă a personalului de către titularul de autorizaţie pentru instalaţia nucleară reprezintă condiţii preliminare, a căror îndeplinire trebuie demonstrată prin înregistrări, pentru solicitarea eliberării permiselor de exercitare de către CNCAN.
    (3) Dosarele individuale de înscriere pentru evaluare în vederea eliberării permisului de exercitare trebuie să includă înregistrările specifice care demonstrează îndeplinirea cerinţelor minime de educaţie privind studiile şi calificările, experienţa anterioară şi pregătirea iniţială şi continuă, în conformitate cu prevederile stabilite prin prezentele norme şi cu prevederile aplicabile din Normele privind eliberarea permiselor de exercitare pentru personalul operator, personalul de conducere şi personalul de pregătire specifică din centralele nuclearoelectrice, reactoarele de cercetare şi din alte instalaţii nucleare, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 61/2014.

    ART. 23
    (1) Toate categoriile de personal de conducere cu funcţii importante pentru securitatea nucleară, identificate conform prevederilor art. 6, inclusiv cele care nu au fost explicit menţionate în normele specifice emise de CNCAN, trebuie să deţină permise de exercitare eliberate de CNCAN, înainte de începerea exercitării atribuţiilor. Aceste categorii de personal includ în mod obligatoriu poziţiile de director general, director general adjunct, director de sucursală, director, director adjunct, inginer-şef şi poziţiile echivalente din schema organizatorică a titularului de autorizaţie, care exercită funcţii importante pentru securitatea nucleară, precum şi poziţiile de şef de serviciu şi alte poziţii pentru care sunt incluse cerinţe explicite de autorizare în normele specifice emise de CNCAN.
    (2) Evaluarea personalului de conducere cu funcţii importante pentru securitatea nucleară, în vederea eliberării permisului de exercitare, urmăreşte verificarea probităţii şi competenţelor specifice activităţii de conducere a unei organizaţii responsabile pentru instalaţii şi activităţi nucleare, conform obiectivelor de examinare specificate în anexa nr. 2 la prezentele norme, şi se efectuează de către specialiştii CNCAN prin probe teoretice scrise, probe practice şi interviuri.
    (3) Cunoştinţele, îndemânările şi atitudinile verificate conform obiectivelor de examinare specificate în anexa nr. 2 la prezentele norme reprezintă competenţe minime necesare, ţinând cont de specificul şi complexitatea activităţii de conducere a unei organizaţii responsabile pentru instalaţii nucleare.
    (4) Evaluarea scrisă şi evaluarea orală trebuie să conţină o selecţie reprezentativă de întrebări pentru verificarea cunoştinţelor, îndemânărilor şi atitudinilor necesare pentru personalul de conducere, bazate pe obiectivele de examinare. Anexa nr. 3 la prezentele norme conţine o listă cu exemple de astfel de întrebări recomandate. Lista de întrebări din anexa nr. 3 la prezentele norme nu este exhaustivă. Selectarea şi suplimentarea întrebărilor pentru verificarea cunoştinţelor tehnice şi manageriale se fac în funcţie de nivelul de responsabilitate şi domeniul de specialitate al funcţiei de conducere pentru care se solicită autorizarea. Proba practică trebuie să includă o inspecţie efectuată de către personalul de conducere în instalaţia nucleară, în una sau mai multe zone cu SSCE cu funcţii de securitate nucleară şi/sau SSCE cu funcţii în exploatarea fiabilă a instalaţiei nucleare, în cadrul căreia persoana evaluată să demonstreze cunoaşterea instalaţiei, a procedurilor şi regulilor aplicabile, precum şi abilităţile de observare şi îndrumare necesare conform standardelor şi bunelor practici recunoscute în industria nucleară la nivel internaţional.
    (5) Răspunsurile la întrebările pentru verificarea competenţelor trebuie să demonstreze cunoaşterea şi înţelegerea legislaţiei aplicabile domeniului nuclear, a cerinţelor tehnice de securitate nucleară, a caracteristicilor tehnologice ale instalaţiilor nucleare aflate în aria de responsabilitate, a sistemului de management şi proceselor organizaţiei, precum şi a principiilor, trăsăturilor şi atributelor unei culturi de securitate nucleară sănătoase, inclusiv prin prezentarea de exemple concrete şi studii de caz. Rezultatul fiecărei probe de examinare este evaluat cu procente între 1 şi 100%, punctajul maxim al probei fiind de 100%. Punctajul minim de promovare a evaluării administrate de CNCAN în vederea eliberării permisului de exercitare este de 70%, pentru fiecare din probele de examinare. În cadrul examinărilor se vor asigura înregistrări relevante pentru administrarea probelor scrise şi a interviurilor, pentru documentarea adecvată şi transparentă a rezultatelor evaluării.
    (6) Permisul de exercitare pentru personalul de conducere, eliberat de CNCAN în urma evaluării de la alin. (2), are o valabilitate de 5 ani. Pentru poziţiile menţionate la art. 20 alin. (4), în situaţia în care persoanele deja selectate înainte de intrarea în vigoare a prezentelor norme nu îndeplinesc cerinţa de a demonstra calificarea ca operator principal cameră de comandă sau absolvirea unui program de pregătire şi calificare specific pentru funcţie, aprobat de CNCAN, dar îndeplinesc cerinţele de experienţă practică, permisul emis în urma evaluării CNCAN va avea o valabilitate de 3 ani, urmând ca pentru reînnoirea permisului să se facă dovada îndeplinirii tuturor cerinţelor aplicabile.
    (7) Se recomandă ca titularul de autorizaţie să îşi dezvolte propria bază de obiective de examinare şi întrebări pentru verificarea competenţelor, pentru toate categoriile de personal de conducere cu funcţii importante pentru securitatea nucleară, care să includă, ca un minimum, obiectivele de examinare şi întrebările din anexele nr. 2 şi 3 la prezentele norme, împreună cu răspunsurile aşteptate, bazate pe legislaţia în vigoare, documentaţia de securitate nucleară, documentaţia sistemului de management şi programele specifice de pregătire pentru personalul cu funcţii de conducere. Baza de obiective de examinare şi întrebări pentru verificarea competenţelor poate fi transmisă la CNCAN pentru informare/evaluare.
    (8) Bibliografia generală pentru examinările administrate de CNCAN, în vederea emiterii permiselor de exercitare pentru personalul de conducere cu funcţii importante pentru securitatea nucleară, include următoarele categorii de documente:
    a) Legea nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi normele specifice emise de CNCAN, relevante pentru domeniul de activitate şi funcţia pentru care se solicită permis de exercitare;
    b) autorizaţiile în vigoare pentru instalaţiile nucleare respective, emise de CNCAN;
    c) documentaţia de securitate nucleară bază de autorizare, în principal rapoartele de securitate nucleară specifice etapelor curente din ciclul de viaţă al instalaţiilor nucleare;
    d) standardele şi ghidurile industriale specifice aplicabile instalaţiilor nucleare şi activităţilor respective;
    e) procedurile şi alte documente asociate proceselor de bază, proceselor-suport şi proceselor de conducere din cadrul sistemului de management, precum şi procedurile de lucru specifice, aplicabile instalaţiilor şi activităţilor respective.

    (9) Nu este necesară deţinerea permiselor de exercitare emise de CNCAN pentru funcţiile de conducere pentru care titularul de autorizaţie demonstrează, în baza schemei organizatorice, a prevederilor sistemului de management, a procedurilor de lucru şi a fişelor de post care descriu atribuţiile de serviciu, că persoanele respective nu au autoritate în deciziile privind activităţile importante pentru securitatea nucleară precizate la art. 6. În mod particular, nu este necesară deţinerea permiselor de exercitare pentru funcţiile de director economic, director de investiţii şi alte poziţii similare cu atribuţii administrative, care nu au atribuţii de conducere a activităţilor de specialitate în domeniul nuclear identificate conform prevederilor art. 6.
    (10) Membrii consiliului de administraţie şi/sau supraveghere al titularului de autorizaţie care au atribuţii şi autoritate pentru luarea unor decizii cu impact asupra securităţii nucleare trebuie să demonstreze că au probitatea şi cunoştinţele, îndemânările şi atitudinile necesare, în urma verificării de către CNCAN, prin probe scrise şi interviuri, utilizând obiectivele de examinare şi întrebările din anexele nr. 2 şi 3 la prezentele norme, conform prevederilor alin. (5). În urma examinărilor membrilor consiliului de administraţie şi/sau supraveghere al titularului de autorizaţie, CNCAN emite avize pozitive sau negative, în funcţie de rezultatele obţinute de candidaţi. Nu este necesară deţinerea avizelor pozitive emise de CNCAN pentru membrii consiliului de administraţie şi/sau supraveghere al titularului de autorizaţie în situaţia în care se demonstrează, prin documentele care descriu funcţionarea consiliului şi atribuţiile membrilor, că persoanele respective nu au autoritate în deciziile privind activităţile importante pentru securitatea nucleară precizate la art. 6.

    SECŢIUNEA a 6-a
    Resursele alocate procesului de pregătire, calificare şi autorizare
    ART. 24
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să asigure suficiente resurse materiale, cum ar fi facilităţi, instalaţii, dotări şi materiale de pregătire adecvate, precum şi personal calificat desemnat pentru implementarea procesului de pregătire, calificare şi autorizare, pentru tot personalul cu funcţii importante pentru securitatea nucleară, conform prevederilor prezentelor norme.
    (2) Materialele utilizate pentru pregătirea personalului cu funcţii importante pentru securitatea nucleară trebuie să fie revizuite şi actualizate periodic pentru a fi în conformitate cu proiectul curent al instalaţiei nucleare, reglementările şi procedurile aflate în vigoare, precum şi pentru alinierea la cele mai bune practici aplicabile din industria nucleară. Materialele de pregătire includ manualele, rapoartele tehnice, desenele, schemele tehnologice, prezentările, fotografiile şi filmele referitoare la SSCE aferente instalaţiei nucleare şi la procesele şi activităţile din cadrul sistemului de management. În particular, cursurile privind SSCE cu funcţii de securitate nucleară şi SSCE cu funcţii în exploatarea fiabilă a instalaţiei nucleare trebuie să includă fotografii şi filme care prezintă amplasarea, proiectul şi funcţionarea acestor sisteme, precum şi alte activităţi relevante, după caz, cum ar fi monitorizarea, supravegherea, testarea, inspecţia şi întreţinerea acestor sisteme.

    SECŢIUNEA a 7-a
    Implicarea conducerii
    ART. 25
    Conducerea organizaţiei titularului de autorizaţie trebuie să definească clar cerinţele, responsabilităţile şi aşteptările privind procesul de pregătire, calificare şi autorizare pentru tot personalul cu funcţii importante pentru securitatea nucleară şi să se implice corespunzător în activităţile din cadrul acestui proces, inclusiv prin participarea la cursuri de pregătire şi prin efectuarea de activităţi de observare şi îndrumare.

    SECŢIUNEA a 8-a
    Evaluarea şi îmbunătăţirea continuă
    ART. 26
    Procesul de pregătire, calificare şi autorizare pentru personalul cu funcţii importante pentru securitatea nucleară trebuie dezvoltat, evaluat şi îmbunătăţit continuu, folosind contribuţii şi feedback din partea întregului personal şi a experţilor din domeniu şi ţinând cont de experienţa de exploatare, recomandările misiunilor de evaluare, modificările instalaţiilor nucleare, de rezultatele activităţilor de cercetare relevante, de evoluţia ştiinţifică şi tehnologică şi de cele mai noi standarde şi bune practici recunoscute la nivel internaţional.

    SECŢIUNEA a 9-a
    Standarde şi ghiduri
    ART. 27
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să implementeze măsurile necesare, la nivelul celor mai noi standarde şi bune practici recunoscute la nivel internaţional, aplicabile pentru pregătirea, calificarea şi autorizarea personalului cu funcţii importante pentru securitatea nucleară.
    (2) Documentele de referinţă menţionate în anexa nr. 4 la prezentele norme reprezintă standarde şi ghiduri privind bune practici recunoscute pe plan internaţional şi se recomandă ca orice nouă revizie a acestora să fie luată în considerare de către titularul de autorizaţie, în vederea îmbunătăţirii procesului de pregătire, calificare şi autorizare a personalului cu funcţii importante pentru securitatea nucleară.

    CAP. III
    Dispoziţii tranzitorii şi finale
    ART. 28
    În termen de un an de la intrarea în vigoare a prezentelor norme, titularii de autorizaţie pentru instalaţiile nucleare aflate în faza de exploatare trebuie să transmită la CNCAN spre evaluare un raport care să prezinte analiza conformităţii cu cerinţele prezentelor norme şi un plan de acţiuni pentru implementarea integrală a cerinţelor. Planul de acţiuni trebuie supus aprobării CNCAN.

    ART. 29
    Anexele nr. 1, 2, 3 şi 4 fac parte integrantă din prezentele norme.

    ART. 30
    (1) Permisele de exercitare emise de CNCAN anterior intrării în vigoare a prezentelor norme îşi menţin valabilitatea, conform precizărilor înscrise pe acestea.
    (2) Orice dispoziţie contrară prevederilor prezentelor norme se abrogă cu data intrării în vigoare a acestora.

    ANEXA 1

    la norme
    Categoriile generice de specialişti în domeniile de expertiză tehnică
    necesare pentru proiectarea, amplasarea, construcţia şi montajul,
    punerea în funcţiune şi exploatarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare
    1. Specialişti în: proiectarea şi funcţionarea instalaţiilor nucleare, în particular a reactoarelor nucleare; protecţia în adâncime, funcţiile de securitate nucleară, clasificarea în clase şi/sau categorii de securitate nucleară, asigurarea fiabilităţii sistemelor prin aplicarea practică a principiilor de redundanţă, diversitate, independenţă; bazele de proiectare pentru toate SSCE aferente instalaţiei nucleare; utilizarea standardelor, reglementărilor şi ghidurilor privind evaluarea analizelor de securitate nucleară
    2. Specialişti în fizica reactorului, respectiv specialişti în proiectarea zonei active a reactorului nuclear şi în asigurarea şi monitorizarea managementului reactivităţii
    3. Specialişti în proiectarea şi gestionarea combustibilului nuclear, inclusiv în analiza comportării combustibilului nuclear în condiţii de operare normală şi în condiţii de accident
    4. Specialişti în analize termohidraulice pentru sistemele instalaţiei nucleare, inclusiv în analize de protecţie la suprapresiune şi în analizele termohidraulice de circuit şi canal de combustibil nuclear pentru analizele de securitate nucleară
    5. Specialişti în analize mecanice şi analize de tensiuni pentru structurile şi sistemele instalaţiei nucleare
    6. Specialişti în proiectarea, întreţinerea şi exploatarea sistemelor de răcire din instalaţiile nucleare, inclusiv pentru circuitul primar de transport al căldurii, circuitul secundar de transport al căldurii, sistemele auxiliare aferente acestora şi structurile, componentele şi echipamentele aparţinând acestor categorii de sisteme, inclusiv conducte, vane, schimbătoare de căldură
    7. Specialişti în proiectarea, întreţinerea şi exploatarea sistemelor de instrumentaţie, control şi automatizări, inclusiv în ce priveşte securitatea cibernetică a sistemelor de automatizare şi control industrial din instalaţiile nucleare
    8. Specialişti în proiectarea, întreţinerea şi exploatarea sistemelor electrice, pentru toate categoriile de sisteme electrice aferente instalaţiei nucleare, precum şi pentru turbogeneratoarele, transformatoarele şi staţiile electrice utilizate în centralele nuclearoelectrice
    9. Specialişti în proiectarea, supravegherea şi urmărirea în timp a construcţiilor şi structurilor cu specific nuclear
    10. Specialişti în proiectarea, utilizarea, întreţinerea şi supravegherea instalaţiilor de ridicat specifice utilizate în instalaţiile nucleare
    11. Specialişti în protecţia împotriva radiaţiilor ionizante, inclusiv în ce priveşte monitorizarea şi gestionarea efluenţilor radioactivi
    12. Specialişti în chimie şi radiochimie, inclusiv în aspectele specifice care ţin de chimismul în sistemele instalaţiilor nucleare
    13. Specialişti în ştiinţa materialelor, metalurgie şi aplicaţiile din domeniul nuclear
    14. Specialişti în geologie şi hidrogeologie şi în aplicaţiile specifice pentru instalaţiile nucleare
    15. Specialişti în seismologie şi în aplicaţiile specifice pentru instalaţiile nucleare
    16. Specialişti în ingineria factorului uman/ergonomie şi interfaţa om-maşină pentru instalaţiile nucleare şi specialişti în analiza fiabilităţii umane pentru evaluările probabilistice de securitate nucleară
    17. Specialişti în analiza mecanismelor de degradare, a modurilor de defectare şi a consecinţelor acestora, pentru SSCE cu funcţii de securitate nucleară şi SSCE cu rol în funcţionarea fiabilă a instalaţiei nucleare
    18. Specialişti în analize de hazard/analize de pericol, deterministe şi probabilistice, pentru evenimente interne şi externe instalaţiilor nucleare, inclusiv pentru incendii, explozii, seism, inundaţii, evenimente meteorologice
    19. Specialişti în analizele deterministe de securitate nucleară, pentru toate domeniile necesare efectuării, verificării independente şi actualizării acestora, inclusiv pentru: analiza tranzienţilor şi a condiţiilor de accident, inclusiv pentru scenarii de accidente severe care implică deteriorarea zonei active a unui reactor nuclear; analiza termohidraulică a anvelopei şi a termenului-sursă; analiza consecinţelor radiologice ale accidentelor potenţiale, analize de dispersie atmosferică şi depunere a produşilor de fisiune; calcul de doze; analize privind condiţiile radiologice în instalaţiile nucleare şi pe amplasamentul acestora în caz de accident, precum şi analize privind consecinţele radiologice în afara amplasamentului
    20. Specialişti în evaluările probabilistice de securitate nucleară, pentru toate nivelurile şi pentru toate domeniile necesare efectuării, verificării independente şi actualizării acestora, inclusiv pentru: identificarea secvenţelor de accident care conduc la deteriorarea zonei active şi determinarea frecvenţei lor de apariţie, estimarea naturii, mărimii şi frecvenţei eliberărilor de substanţe radioactive din anvelopă în mediul înconjurător, respectiv estimarea riscului pentru mediul înconjurător şi pentru sănătatea populaţiei
    21. Specialişti în calificarea la condiţii de mediu pentru SSCE cu funcţii de securitate nucleară
    22. Specialişti în calificarea seismică pentru SSCE cu funcţii de securitate nucleară şi SSCE cu rol în funcţionarea fiabilă a instalaţiei nucleare
    23. Specialişti în dezvoltarea limitelor şi condiţiilor tehnice de operare pentru instalaţia nucleară, în baza analizelor şi evaluărilor de securitate nucleară
    24. Specialişti în utilizarea experienţei de exploatare a instalaţiilor nucleare; analiza evenimentelor de operare, analiza impactului evenimentelor produse la alte instalaţii; analiza cauzelor de profunzime, prin metodele de analiză specifice
    25. Specialişti în dezvoltarea, verificarea şi validarea procedurilor pentru operarea normală şi operarea la urgenţă a instalaţiilor nucleare şi a ghidurilor de management al accidentelor severe; exersarea periodică a procedurilor de răspuns la tranzienţi, accidente şi situaţii de urgenţă
    26. Operatori specializaţi şi calificaţi în operarea, testarea şi supravegherea sistemelor şi echipamentelor instalaţiei nucleare, în toate modurile şi configuraţiile permise de limitele şi condiţiile tehnice de operare, precum şi în aplicarea procedurilor de răspuns la tranzienţi, accidente şi situaţii de urgenţă, inclusiv personal autorizat pentru operarea din camerele de comandă pentru centralele nuclearoelectrice şi reactoarele nucleare
    27. Specialişti în supravegherea, testarea, întreţinerea, inspecţiile în funcţionare şi managementul îmbătrânirii pentru toate SSCE cu funcţii de securitate nucleară şi SSCE cu rol în funcţionarea fiabilă a instalaţiei nucleare, inclusiv tehnicieni şi reparatori specializaţi pentru întreţinerea preventivă şi corectivă a acestor SSCE
    28. Specialişti în controlul configuraţiei de proiectare, respectiv în toate domeniile tehnice necesare pentru asigurarea corespondenţei între starea fizică şi funcţională a instalaţiei, documentaţia de exploatare şi documentaţia de proiectare
    29. Specialişti în proiectarea, întreţinerea şi exploatarea sistemelor şi echipamentelor de protecţie a instalaţiilor nucleare împotriva incendiilor şi exploziilor şi specialişti în activităţile de prevenire şi stingere a incendiilor
    30. Specialişti în sistemele, echipamentele şi activităţile care au ca scop asigurarea sănătăţii şi securităţii în muncă pentru personalul care lucrează pe amplasamentul instalaţiilor nucleare şi în interiorul acestora
    31. Specialişti în pregătirea şi planificarea intervenţiei în situaţiile de urgenţă pentru instalaţiile nucleare
    32. Specialişti în utilizarea standardelor privind asigurarea calităţii, inspecţia periodică şi cerinţele specifice pentru categoriile majore de sisteme ale unei centrale nuclearoelectrice, inclusiv a standardelor industriale specifice aplicabile la proiectarea, construcţia şi exploatarea instalaţiilor nucleare în ansamblu şi a SSCE aferente acestora
    33. Specialişti în tehnici de întreţinere predictivă pentru SSCE cu funcţii de securitate nucleară şi SSCE cu rol în funcţionarea fiabilă a instalaţiei nucleare
    34. Specialişti în tehnologii de sudare
    35. Specialişti în tehnologii de tratament termic şi termochimic
    36. Specialişti în tehnici de control nedistructiv
    37. Specialişti în controlul de garanţii în domeniul nuclear
    38. Specialişti în protecţia fizică a instalaţiilor şi materialelor nucleare
    39. Specialişti în gestionarea deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat
    40. Specialişti în implementarea, dezvoltarea şi evaluarea sistemului de management integrat şi proceselor aferente inclusiv efectuarea evaluărilor independente şi a auditurilor şi activităţile de evaluare independentă a securităţii nucleare
    41. Specialişti în activităţile asociate planificării, pregătirii şi implementării dezafectării instalaţiilor nucleare
    42. Specialişti în pregătirea şi calificarea personalului din instalaţiile nucleare, în conformitate cu principiile abordării sistematice a pregătirii stabilite prin normele specifice şi standardele internaţionale recunoscute în domeniul nuclear, inclusiv instructori de simulator integral pentru centralele nuclearoelectrice şi instructori cu experienţă practică în activităţi specifice de proiectare, construcţie, punere în funcţiune, exploatare şi dezafectare a instalaţiilor nucleare

    ANEXA 2

    la norme
    Obiectivele de examinare în vederea obţinerii permiselor de exercitare
    pentru posturile de conducere cu funcţii importante pentru securitatea nucleară
    din organizaţia titularului de autorizaţie responsabilă pentru proiectarea,
    amplasarea, construcţia şi montajul, punerea în funcţiune, exploatarea şi dezafectarea unei instalaţii nucleare
    1. Cunoştinţe în domeniul legislaţiei aplicabile:
    1.1. cunoaşterea prevederilor Legii nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    1.2. cunoaşterea sistemului de norme şi ghiduri CNCAN de securitate nucleară, precum şi a normelor aplicabile instalaţiei nucleare, în particular în aria proprie de activitate;
    1.3. cunoştinţe generale privind convenţiile internaţionale şi directivele europene aplicabile în domeniul nuclear;
    1.4. cunoaşterea limitelor şi condiţiilor din autorizaţiile în vigoare, emise de CNCAN;
    1.5. cunoaşterea cerinţelor privind raportarea evenimentelor la CNCAN;
    1.6. cunoştinţe cu privire la reglementările privind securitatea şi sănătatea în muncă şi securitatea la incendiu, aplicabile domeniului de activitate.

    2. Cunoştinţe tehnice:
    2.1. cunoaşterea proiectului şi a modurilor de operare ale instalaţiei nucleare;
    2.2. cunoaşterea bazelor de proiectare ale instalaţiei nucleare; cunoştinţe generale privind evenimentele bază de proiect pentru instalaţia nucleară; cunoştinţe generale privind condiţiile de extindere a bazelor de proiectare;
    2.3. înţelegerea aplicării conceptului de protecţie în adâncime pentru instalaţia nucleară; cunoaşterea funcţiilor generale de securitate nucleară; cunoştinţe generale privind sistemele, structurile, componentele şi echipamentele importante pentru securitatea nucleară, respectiv a manualelor de proiectare şi de operare a acestora; înţelegerea procesului de management al configuraţiei de proiectare; înţelegerea procesului de management al îmbătrânirii pentru instalaţiile nucleare;
    2.4. cunoaşterea bazelor de autorizare ale instalaţiei nucleare; cunoştinţe generale privind scopul şi conţinutul rapoartelor de securitate nucleară care stau la baza autorizării instalaţiei nucleare; cunoştinţe generale privind analizele de securitate nucleară şi evaluarea riscului; cunoştinţe generale privind codurile şi standardele industriale aplicabile instalaţiei nucleare;
    2.5. cunoaşterea limitelor şi condiţiilor tehnice de operare; înţelegerea principiilor şi politicilor de exploatare; înţelegerea bazelor tehnice pentru limitele şi condiţiile tehnice de operare;
    2.6. cunoaşterea aspectelor legate de factorul uman în toate activităţile importante pentru securitatea nucleară; cunoaşterea instrumentelor de prevenire a erorilor umane;
    2.7. cunoştinţe generale privind procedurile, strategiile şi planurile pentru răspunsul la tranzienţi, accidente şi situaţii de urgenţă;
    2.8. cunoaşterea principiilor şi cerinţelor de bază ale protecţiei împotriva radiaţiilor ionizante;
    2.9. cunoaşterea principiilor şi cerinţelor de bază ale protecţiei fizice a instalaţiilor şi materialelor nucleare;
    2.10. cunoaşterea experienţei de exploatare interne şi externe, relevante pentru domeniul propriu de activitate; cunoştinţe generale privind procesul de colectare şi utilizare a experienţei de exploatare; cunoştinţe generale privind analiza evenimentelor şi identificarea cauzelor de profunzime.

    3. Cunoştinţe privind sistemul de management şi procesele organizaţiei:
    3.1. cunoaşterea sistemului de management şi a proceselor organizaţiei titularului de autorizaţie; definirea proceselor principale, a proceselor de conducere şi a proceselor-suport;
    3.2. cunoaşterea rolurilor, responsabilităţilor şi interfeţelor dintre diferitele unităţi organizatorice care desfăşoară activităţi importante pentru securitatea nucleară;
    3.3. cunoaşterea aşteptărilor, standardelor şi bunelor practici internaţionale aplicabile organizaţiilor care deţin şi exploatează instalaţii nucleare;
    3.4. cunoaşterea procesului şi cerinţelor privind identificarea şi raportarea condiţiilor anormale/neconformităţilor; cunoştinţe generale privind procesele şi activităţile de autoevaluare şi evaluare independentă;
    3.5. cunoştinţe generale privind indicatorii de performanţă stabiliţi pentru diferite procese şi activităţi;
    3.6. cunoaşterea procesului pentru determinarea şi alocarea necesarului de resurse pentru activităţile importante pentru securitatea nucleară;
    3.7. cunoştinţe şi experienţă practică în supervizarea şi supravegherea lucrărilor importante pentru securitatea nucleară;
    3.8. cunoaşterea procesului pentru luarea deciziilor cu impact asupra securităţii nucleare;
    3.9. înţelegerea cerinţelor aplicabile schimbărilor organizaţionale;
    3.10. cunoştinţe de limba engleză suficiente pentru înţelegerea procedurilor şi rapoartelor tehnice de securitate nucleară redactate în engleză.

    4. Cunoştinţe, îndemânări şi atitudini în domeniul culturii de securitate nucleară:
    4.1. cunoaşterea principiilor şi atributelor unei culturi de securitate nucleară sănătoase; cunoaşterea politicii de securitate nucleară a organizaţiei;
    4.2. înţelegerea impactului activităţilor proprii asupra securităţii nucleare;
    4.3. înţelegerea cerinţelor şi aşteptărilor privind prioritatea acordată aspectelor de securitate nucleară înaintea oricăror considerente de altă natură;
    4.4. deschidere spre comunicare;
    4.5. atitudine interogativă;
    4.6. spirit de iniţiativă;
    4.7. abordare conservativă în luarea deciziilor;
    4.8. curiozitate profesională;
    4.9. gândire analitică; interes şi abilităţi pentru investigarea şi rezolvarea problemelor;
    4.10. abilităţi de observare, pregătire şi îndrumare;
    4.11. abilităţi pentru rezolvarea conflictelor;
    4.12. abilităţi de leadership.


    ANEXA 3

    la norme
    Exemple de întrebări pentru examinarea cunoştinţelor, îndemânărilor şi atitudinilor
    cerute pentru posturile de conducere din organizaţia titularului de autorizaţie
    responsabilă pentru proiectarea, amplasarea, construcţia şi montajul, punerea în funcţiune,
    exploatarea şi dezafectarea unei instalaţii nucleare
    1. Întrebări pentru verificarea cunoştinţelor în domeniul legislaţiei aplicabile
    1.1. Care sunt condiţiile de autorizare pentru exploatarea unei instalaţii nucleare, conform prevederilor Legii nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare?
    1.2. Care sunt cerinţele privind deţinerea, depozitarea şi transportul combustibilului nuclear, conform prevederilor Legii nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare?
    1.3. Care sunt responsabilităţile titularului de autorizaţie, conform prevederilor Legii nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare?
    1.4. Daţi exemple de fapte care constituie contravenţii şi infracţiuni, conform prevederilor Legii nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    1.5. Daţi exemple de norme şi ghiduri CNCAN de securitate nucleară aplicabile organizaţiei pe care o conduceţi/instalaţiei nucleare la care lucraţi, în particular în aria proprie de activitate. Cum vă asiguraţi că instalaţia nucleară şi activităţile asociate acesteia respectă toate cerinţele legale şi reglementările de securitate nucleară aplicabile?
    1.6. Daţi exemple de cerinţe de securitate nucleară stabilite prin convenţiile internaţionale şi directivele europene aplicabile în domeniul nuclear.
    1.7. Daţi exemple de limite şi condiţii din autorizaţiile în vigoare emise de CNCAN pentru instalaţia nucleară la care lucraţi. Care sunt mecanismele prin care vă asiguraţi de respectarea limitelor şi condiţiilor din autorizaţii?
    1.8. Explicaţi, pe scurt, care sunt cerinţele privind raportarea evenimentelor la CNCAN. Daţi exemple de evenimente raportabile.

    2. Întrebări pentru verificarea cunoştinţelor tehnice
    2.1. Care sunt caracteristicile tehnice de bază ale instalaţiilor nucleare de care răspundeţi?
    2.2. Care sunt stările şi modurile de operare ale instalaţiilor nucleare de care răspundeţi? Cum sunt acestea acoperite de procedurile şi documentaţia aferentă LCTO?
    2.3. Care sunt bazele de proiectare pentru instalaţiile nucleare de care răspundeţi? Cum sunt documentate?
    2.4. Care sunt evenimentele bază de proiect pentru instalaţiile nucleare de care răspundeţi? Daţi exemple de evenimente bază de proiect. Ce alte evenimente au fost analizate pentru aceste instalaţii nucleare şi în ce scop?
    2.5. Cum s-a implementat conceptul de protecţie în adâncime pentru instalaţiile nucleare de care răspundeţi? Explicaţi, făcând referire la barierele fizice de protecţie succesive în calea eliberării necontrolate de materiale radioactive în mediul înconjurător şi la nivelurile de protecţie în adâncime.
    2.6. Cum se asigură protecţia instalaţiilor nucleare împotriva evenimentelor interne? Daţi exemple concrete de măsuri prevăzute prin proiect şi de măsuri organizatorice.
    2.7. Cum se asigură protecţia instalaţiilor nucleare împotriva evenimentelor externe? Daţi exemple concrete de măsuri prevăzute prin proiect şi de măsuri organizatorice.
    2.8. Ce reprezintă evenimentele de cauză comună? Daţi exemple. Explicaţi cum se asigură protecţia instalaţiilor nucleare împotriva evenimentelor de cauză comună.
    2.9. Care sunt funcţiile generale de securitate nucleară? Cum se îndeplinesc acestea în stările de operare normală a instalaţiei nucleare? Dar în caz de tranzienţi şi accidente bază de proiect?
    2.10. Cum se stabilesc SSCE importante pentru securitatea nucleară? Cum se clasifică acestea în categorii şi/sau clase de securitate nucleară? Cum se documentează cerinţele de proiectare şi de operare aplicabile SSCE importante pentru securitatea nucleară? Daţi cel puţin 5 exemple de sisteme cu funcţii de securitate nucleară.
    2.11. Cum se utilizează codurile şi standardele industriale aplicabile instalaţiei nucleare? Daţi exemple de coduri şi/sau standarde industriale pe care le utilizaţi în activitatea proprie.
    2.12. Ce înţelegeţi prin managementul configuraţiei de proiectare? Care este scopul acestui proces? Cum se implementează şi ce indicatori utilizaţi pentru a monitoriza eficacitatea acestui proces?
    2.13. Care sunt bazele de autorizare pentru instalaţiile nucleare de care răspundeţi? Daţi exemple de documente bază de autorizare.
    2.14. Ce conţin rapoartele de securitate nucleară care stau la baza autorizării instalaţiilor nucleare de care răspundeţi? Care este rolul raportului de securitate nucleară? Descrieţi conţinutul acestuia.
    2.15. Ce tipuri de analize şi evaluări de securitate nucleară s-au efectuat pentru instalaţiile nucleare de care răspundeţi? Care este scopul acestor analize? Cum au fost efectuate şi verificate? Cum sunt documentate? Cum sunt revizuite şi actualizate? Cum înţelegeţi utilitatea şi aplicaţiile analizelor şi evaluărilor de securitate nucleară? Daţi exemple de analize şi evaluări de securitate nucleară. Explicaţi, pe scurt, în ce situaţii se face actualizarea acestora.
    2.16. Cum se evaluează riscul asociat instalaţiilor nucleare de care răspundeţi? Cum se determină acceptabilitatea riscului? Care sunt factorii care pot influenţa riscul? Daţi exemple.
    2.17. Ce reprezintă LCTO? Care sunt bazele tehnice pentru stabilirea LCTO? Cum sunt documentate LCTO şi bazele tehnice pentru acestea? Care sunt principalele tipuri de documente care conţin LCTO? Cine răspunde pentru respectarea LCTO? Ce măsuri se iau în cazul deviaţiilor de la limitele şi condiţiile tehnice de operare? Daţi exemple.
    2.18. Cum se iau în considerare aspectele legate de factorul uman în toate activităţile importante pentru securitatea nucleară? Daţi exemple din diverse domenii de activitate, cum ar fi: activităţile de proiectare şi inginerie, operare, întreţinere, pregătirea personalului, efectuarea analizelor de securitate nucleară, pregătirea pentru răspunsul la situaţii de urgenţă.
    2.19. Care sunt instrumentele de prevenire a erorilor umane? Daţi exemple pentru a ilustra aplicarea acestora în diferite situaţii şi activităţi.
    2.20. Ce tipuri de proceduri se utilizează pentru răspunsul la tranzienţi şi accidente la instalaţiile nucleare? Care sunt şi cum sunt documentate bazele tehnice pentru aceste tipuri de proceduri? Cum se validează procedurile pentru răspunsul la tranzienţi şi accidente?
    2.21. Ce conţine planul de răspuns la situaţii de urgenţă? Daţi exemple de evenimente pentru care se activează planul de răspuns la situaţii de urgenţă.
    2.22. Care sunt principiile şi cerinţele de bază ale protecţiei împotriva radiaţiilor ionizante?
    2.23. Care sunt limitele legale şi limitele administrative pentru expunerea lucrătorilor din instalaţiile nucleare pentru care răspundeţi?
    2.24. Care sunt limitele legale şi constrângerile de doză efectivă pentru populaţia din vecinătatea instalaţiilor nucleare pentru care răspundeţi?
    2.25. Care sunt principiile şi cerinţele de bază ale protecţiei fizice a instalaţiilor şi materialelor nucleare?
    2.26. Daţi exemple de activităţi pentru care trebuie analizată interfaţa dintre securitatea nucleară şi protecţia fizică a instalaţiilor nucleare.
    2.27. Daţi exemple de evenimente din experienţa de exploatare internă şi/sau externă din care aţi învăţat lecţii utile pentru desfăşurarea activităţilor de conducere în cadrul unei organizaţii care exploatează instalaţii nucleare.
    2.28. Care a fost ultimul eveniment din experienţa de exploatare externă de care aţi luat cunoştinţă şi care este relevant pentru instalaţia nucleară şi/sau pentru organizaţia pentru care lucraţi? Ce măsuri aţi implementat pentru a evita probleme similare?
    2.29. Ce înţelegeţi prin managementul îmbătrânirii instalaţiilor nucleare? Care sunt măsurile tehnice şi organizatorice prevăzute pentru managementul îmbătrânirii instalaţiilor nucleare? Daţi exemple.
    2.30. Ce înţelegeţi prin activităţi de întreţinere preventivă pentru sistemele cu funcţii de securitate nucleară? Explicaţi care este scopul acestor activităţi şi daţi exemple.
    2.31. Ce înţelegeţi prin activităţi de întreţinere predictivă pentru sistemele cu funcţii de securitate nucleară? Explicaţi care este scopul acestor activităţi şi daţi exemple.
    2.32. Ce înţelegeţi prin activităţi de întreţinere corectivă pentru sistemele cu funcţii de securitate nucleară? Explicaţi care este scopul acestor activităţi şi daţi exemple.
    2.33. Ce înţelegeţi prin durata de viaţă proiectată a SSCE? În ce documente se specifică durata de viaţă proiectată a SSCE? Cum se monitorizează şi cum se determină degradarea reală în instalaţie a SSCE şi durata de viaţă în serviciu a acestora?
    2.34. Ce înţelegeţi prin retehnologizarea unei instalaţii nucleare? Daţi exemple de activităţi specifice de retehnologizare.
    2.35. Ce reprezintă SSCE cu funcţii în exploatarea fiabilă a instalaţiei nucleare? Daţi exemple de cel puţin 3 sisteme din această categorie.
    2.36. Care este scopul testelor obligatorii pentru sistemele cu funcţii de securitate nucleară?
    2.37. Prin ce sisteme se asigură alimentarea cu energie electrică a instalaţiei nucleare în condiţii de funcţionare normală, în condiţii de tranzienţi anticipaţi în exploatare şi în condiţii de accident?
    2.38. Care este diferenţa dintre noţiunea de tranzient anticipat în exploatare şi noţiunea de accident bază de proiect pentru o instalaţie nucleară?
    2.39. Care este diferenţa dintre noţiunea de accident bază de proiect şi noţiunea de accident sever pentru un reactor nuclear?
    2.40. Ce reprezintă calificarea la condiţii de mediu pentru SSCE cu funcţii de securitate nucleară? Ce condiţii de mediu se iau in considerare? Cum/În ce bază se stabilesc valorile pentru parametrii consideraţi la calificarea la condiţii de mediu? Daţi exemple.
    2.41. Care sunt diferenţele dintre analizele deterministe şi evaluările probabilistice de securitate nucleară?
    2.42. Care sunt cauzele potenţiale ale defectelor de combustibil nuclear în timpul funcţionării normale a unui reactor nuclear? Cum se detectează şi cum se localizează combustibilul defect? Ce acţiuni se iau în cazul depistării unor fascicule de combustibil cu defecte?
    2.43. Ce înseamnă funcţionarea unei centrale nuclearoelectrice în regim insularizat? În ce situaţii se poate ajunge în acest regim de funcţionare? Care sunt limitele din autorizaţii aplicabile acestui regim de funcţionare?
    2.44. Pentru un reactor nuclear, explicaţi, pe scurt, principalele caracteristici ale zonei active, ale sistemelor de control al reactivităţii, ale sistemului principal de transport al căldurii, ale sistemului de răcire la avarie a zonei active, ale sistemului anvelopei de protecţie.
    2.45. Explicaţi cum se realizează monitorizarea funcţionării instalaţiei nucleare, respectiv a principalilor parametri importanţi pentru securitatea nucleară.
    2.46. Explicaţi cum se realizează identificarea şi diagnosticarea condiţiilor anormale de operare, a tranzienţilor anticipaţi în exploatare şi a condiţiilor de accident, făcând referire la indicaţiile disponibile pentru monitorizare, prevăzute prin proiectul instalaţiei nucleare, precum şi la procedurile aplicabile.
    2.47. Ce înţelegeţi prin managementul reactivităţii reactorului nuclear? Care sunt principiile de bază aplicabile pentru managementul reactivităţii?
    2.48. Explicaţi cum se identifică necesitatea efectuării unei modificări de proiect şi care sunt principiile şi cerinţele generale aplicabile pentru modificările de proiect pentru SSCE cu funcţii de securitate nucleară. Daţi exemple de aspecte care se iau în considerare pentru a se asigura că modificările SSCE nu au impact advers asupra securităţii nucleare.
    2.49. Ce reprezintă cauzele de profunzime ale unui eveniment? Daţi cel puţin două exemple de metode care se folosesc pentru analiza cauzelor de profunzime.
    2.50. Explicaţi pe scurt cum se realizează controlul reactivităţii reactorului în condiţii de funcţionare normală, menţionând mecanismele de reactivitate utilizate.
    2.51. Care sunt evenimentele externe de origine naturală care au fost luate în considerare în proiectarea instalaţiei nucleare? Daţi cel puţin 3 exemple de astfel de evenimente.
    2.52. Explicaţi pe scurt care este rolul testelor de punere în funcţiune pentru sistemele şi echipamentele instalaţiei nucleare. Care sunt obiectivele acestor teste? Cum se stabilesc criteriile de acceptare pentru aceste teste?
    2.53. Explicaţi pe scurt care este rolul inspecţiilor periodice în exploatare pentru SSCE cu funcţii de securitate nucleară.
    2.54. Explicaţi pe scurt modul în care se efectuează oprirea normală a unui reactor nuclear, cu referire la sistemele şi procedurile utilizate.
    2.55. Explicaţi pe scurt modul în care se efectuează pornirea reactorului şi creşterea puterii, cu referire la principalele etape ale acestui proces şi la sistemele şi procedurile utilizate.
    2.56. Ce reprezintă acţiunile de operator cu limită de timp? Daţi cel puţin 2 exemple de astfel de acţiuni. Explicaţi, pe scurt, principalele cerinţe aplicabile acţiunilor de operator cu limită de timp.
    2.57. Explicaţi ce reprezintă analizele care utilizează ipoteze legate de timp relevante pentru managementul îmbătrânirii instalaţiilor nucleare. Daţi cel puţin 2 exemple de astfel de analize.
    2.58. De ce trebuie controlat chimismul în sistemele instalaţiei nucleare? Explicaţi, pe scurt, cum se asigură controlul chimismului, făcând referire la sistemele şi procedurile utilizate.
    2.59. Care sunt categoriile de documente în care sunt specificate cerinţele de proiectare pentru SSCE ale instalaţiei nucleare? Daţi cel puţin 3 exemple.
    2.60. Explicaţi, pe scurt, ce trebuie să includă bazele de proiectare pentru un sistem, structură, componentă sau echipament.
    2.61. Ce reprezintă calificarea seismică pentru SSCE cu funcţii de securitate nucleară? Cum/În ce bază se stabilesc valorile pentru parametrii consideraţi la calificarea seismică? Daţi exemple.
    2.62. Ce reprezintă competenţele necesare pentru efectuarea în bune condiţii a activităţilor importante pentru securitatea nucleară? Cum se dezvoltă? Daţi exemple de competenţe specifice pentru activităţile importante pentru securitatea nucleară.
    2.63. Ce categorii de personal lucrează în ture la instalaţia nucleară, conform cerinţelor obligatorii din normele CNCAN şi procedurile bază de autorizare? Explicaţi, pe scurt, cum s-au stabilit efectivele de tură.
    2.64. Cum se planifică şi cum se controlează scoaterea din serviciu a unor SSCE cu funcţii de securitate nucleară în scopul efectuării activităţilor de întreţinere?
    2.65. Ce reprezintă condiţiile de extindere a bazelor de proiectare? Daţi exemple de astfel de condiţii analizate pentru instalaţia nucleară pentru care răspundeţi. Menţionaţi procedurile, sistemele, echipamentele şi resursele utilizate pentru răspunsul la astfel de evenimente.
    2.66. Ce echipamente de radioprotecţie se utilizează în instalaţia nucleară pentru care răspundeţi. Menţionaţi echipamentele disponibile şi categoriile de activităţi pentru care trebuie utilizate.
    2.67. Care sunt cerinţele şi condiţiile care trebuie îndeplinite pentru repornirea instalaţiei nucleare după o oprire neplanificată cauzată de un tranzient?
    2.68. Care sunt cauzele care pot conduce la producerea unui accident de pierdere a agentului de răcire pentru un reactor nuclear? Care sunt măsurile implementate prin proiect pentru prevenţia unui astfel de accident?
    2.69. Care sunt efectele unui accident de pierdere a agentului de răcire pentru un reactor nuclear? Care sunt sistemele prevăzute prin proiect pentru limitarea consecinţelor unui astfel de accident? Cum se asigură răspunsul organizaţiei de exploatare a instalaţiei nucleare în cazul producerii unui astfel de eveniment?
    2.70. Ce condiţii trebuie să îndeplinească simulatorul integral utilizat în pregătirea şi calificarea personalului de operare pentru o centrală nuclearoelectrică?
    2.71. Ce aspecte se iau în considerare la pregătirea activităţilor de întreţinere, testare şi inspecţie în exploatare pentru SSCE cu funcţii de securitate nucleară şi pentru SSCE cu rol în exploatarea fiabilă a instalaţiei nucleare? Cum se face evaluarea impactului acestor activităţi asupra SSCE respective, precum şi a altor SSCE potenţial afectate?
    2.72. Cum se evaluează riscul aferent unei lucrări care trebuie efectuată în instalaţia nucleară? Ce aspecte se iau în considerare în evaluarea riscului?
    2.73. Care sunt măsurile, procedurile şi mijloacele tehnice utilizate pentru excluderea oricăror materiale şi obiecte străine care ar putea pătrunde accidental în SSCE ale instalaţiei nucleare şi care ar putea afecta negativ funcţionarea acestora?
    2.74. În ce condiţii este permisă indisponibilizarea SSCE cu funcţii de securitate nucleară sau a SSCE cu funcţii în exploatarea fiabilă a instalaţiei nucleare şi care sunt cerinţele generale privind repunerea acestora în serviciu, pentru diferitele stări şi moduri de operare ale instalaţiei nucleare? În ce documente sunt specificate aceste condiţii şi cerinţe?
    2.75. Ce activităţi se desfăşoară în opririle planificate ale instalaţiei nucleare? Cum se planifică aceste activităţi? Cum se stabilesc condiţiile în care se pot desfăşura aceste activităţi, inclusiv din punct de vedere al configuraţiei SSCE? În ce documente sunt specificate aceste condiţii? Ce categorii de personal desfăşoară aceste activităţi? Cum se asigură supravegherea activităţilor din opririle planificate?
    2.76. Cum se stabilesc specificaţiile de procurare pentru componentele, piesele de schimb, echipamentele şi materialele consumabile necesare funcţionării în condiţii de siguranţă a instalaţiei nucleare, precum şi pentru serviciile aferente?
    2.77. Cum se stabilesc priorităţile în procurarea componentelor, pieselor de schimb, echipamentelor şi materialelor consumabile necesare funcţionării în condiţii de siguranţă a instalaţiei nucleare, precum şi a serviciilor aferente? Care sunt cerinţele şi criteriile aplicabile?
    2.78. Cum se asigură managementul deşeurilor radioactive?
    2.79. Cum se asigură managementul combustibilului nuclear uzat?
    2.80. Ce înţelegeţi prin dezafectarea unei instalaţii nucleare? Daţi exemple de activităţi specifice de dezafectare.

    3. Întrebări pentru verificarea cunoştinţelor privind sistemul de management şi procesele organizaţiei
    3.1. Care sunt obiectivele sistemului de management implementat de organizaţia dumneavoastră? Cum vă asiguraţi de îndeplinirea obiectivelor?
    3.2. Daţi exemple de procese din cadrul sistemului de management implementat de organizaţia dumneavoastră. Explicaţi scopul şi obiectivele acestor procese.
    3.3. Cum verificaţi eficacitatea proceselor sistemului de management implementat de organizaţia dumneavoastră?
    3.4. Prezentaţi, pe scurt, cu referire la organigrama curentă a organizaţiei dumneavoastră, rolurile, responsabilităţile şi interfeţele dintre principalele unităţi organizatorice care desfăşoară activităţi importante pentru securitatea nucleară.
    3.5. Daţi exemple de aşteptări, standarde şi bune practici internaţionale aplicabile organizaţiilor care deţin şi exploatează instalaţii nucleare. Cum ţineţi cont de acestea în activitatea proprie? Specificaţi ce bune practici aţi implementat în organizaţia în care vă desfăşuraţi activitatea şi care a fost impactul acestora asupra activităţilor importante pentru securitatea nucleară.
    3.6. Descrieţi procesul de colectare şi utilizare a experienţei de exploatare, implementat în cadrul organizaţiei din care faceţi parte.
    3.7. Prezentaţi, pe scurt, cerinţele privind identificarea şi raportarea condiţiilor anormale/neconformităţilor, precizând procedurile aplicabile.
    3.8. Ce procese şi instrumente aveţi la dispoziţie pentru evaluarea eficacităţii sistemului de management implementat de organizaţia dumneavoastră?
    3.9. Descrieţi utilizarea indicatorilor de performanţă în monitorizarea şi evaluarea proceselor. Care sunt indicatorii de performanţă pe care îi urmăriţi şi pe care îi consideraţi relevanţi în mod deosebit pentru securitatea nucleară?
    3.10. Cum vă asiguraţi că indicatorii de performanţă sunt înţeleşi de personal?
    3.11. Cum vă asiguraţi că indicatorii de performanţă sunt folosiţi doar ca indicatori pentru monitorizarea proceselor, şi nu ca ţinte absolute?
    3.12. Care consideraţi că sunt potenţialele/potenţialii semne/indicatori care arată o tendinţă de degradare a performanţelor de securitate nucleară?
    3.13. Cum vă informaţi asupra experienţei de exploatare relevante pentru activitatea pe care o conduceţi?
    3.14. Care a fost subiectul ultimei şedinţe de analiză a cauzelor de profunzime ale unui eveniment important pentru securitatea nucleară la care aţi participat? Care a fost rolul dumneavoastră?
    3.15. Cum vă asiguraţi că rezultatele evaluărilor şi analizelor de securitate sunt puse în aplicare cu promptitudine?
    3.16. Aţi avut ocazia să vizitaţi vreo instalaţie nucleară similară din altă ţară? Ce practici aţi observat acolo care ar putea fi utile şi pentru organizaţia dumneavoastră? Ce acţiuni aţi iniţiat pentru analiza acestor bune practici în vederea implementării în organizaţia în care vă desfăşuraţi activitatea?
    3.17. Cum prioritizaţi rezolvarea problemelor identificate în activităţile organizaţiei responsabile pentru instalaţiile nucleare? Cum obţineţi/primiţi feedback privind implementarea acţiunilor corective şi lecţiilor învăţate?
    3.18. Daţi exemple de îmbunătăţiri de securitate nucleară, cum ar fi modificări de sisteme şi de proceduri, rezultate din analizele şi evaluările de securitate nucleară şi/sau din analiza experienţei de exploatare, inclusiv din analiza cauzelor de profunzime ale unor evenimente.
    3.19. Care sunt procesele şi mecanismele prin care sunteţi informat asupra performanţei de securitate nucleară a instalaţiilor nucleare pentru care răspundeţi?
    3.20. Care sunt şedinţele personalului de conducere în cadrul cărora se discută şi se evaluează performanţa de securitate nucleară a instalaţiilor nucleare pentru care răspundeţi? Cum sunt diseminate lecţiile învăţate din evenimentele de pe amplasament şi de la alte instalaţii nucleare?
    3.21. Cum încurajaţi şi stimulaţi raportarea de către personalul din subordine a condiţiilor anormale/neconformităţilor?
    3.22. Pentru ce condiţii anormale/neconformităţi se solicită evaluări ale potenţialelor consecinţe în diferite situaţii/analiza precursorilor de evenimente?
    3.23. Daţi exemple de condiţii anormale/neconformităţi pe care le-aţi identificat şi documentat şi în a căror rezolvare v-aţi implicat personal. Precizaţi care au fost cauzele şi ce măsuri aţi luat pentru a preveni recurenţa unor condiţii anormale/ neconformităţi similare.
    3.24. Care este procesul pentru determinarea şi alocarea necesarului de resurse umane şi financiare pentru activităţile importante pentru securitatea nucleară? Cum vă asiguraţi că se alocă suficiente resurse pentru toate activităţile importante pentru securitatea nucleară? Cum stabiliţi priorităţile în alocarea resurselor? Cum se efectuează şi cum se documentează analiza necesarului de personal pentru diferitele categorii de activităţi importante pentru securitatea nucleară?
    3.25. Daţi exemple de lucrări/activităţi importante pentru securitatea nucleară în a căror supervizare/supraveghere v-aţi implicat personal. Care sunt standardele şi aşteptările pe care le-aţi impus? Cum v-aţi asigurat că aceste standarde şi aşteptări au fost respectate?
    3.26. Descrieţi, pe scurt, procesul pentru luarea deciziilor cu impact asupra securităţii nucleare. Daţi exemple de astfel de decizii. Cum vă asiguraţi că deciziile care privesc securitatea nucleară sunt luate în timp util, sunt corecte din punct de vedere tehnic, sunt conservative şi au la bază analize, evaluări şi consultări adecvate, ţinând cont de toate aspectele relevante?
    3.27. Care a fost subiectul celei mai recente şedinţe a personalului de conducere pentru luarea deciziilor operaţionale? Descrieţi subiectul discutat şi modul în care s-a luat decizia.
    3.28. Care este rolul comitetului de evaluare a securităţii nucleare? Cum este organizat acest comitet şi cum funcţionează?
    3.29. Cum vă asiguraţi că securitatea nucleară are prioritate în luarea deciziilor în raport cu cerinţele de oricare altă natură? Daţi exemple.
    3.30. Aţi întâlnit situaţii în care exista un potenţial conflict între cerinţele de securitate nucleară şi cerinţe de altă natură, de exemplu, cerinţe de protecţie fizică sau cerinţe de protecţie împotriva radiaţiilor ionizante sau cerinţe de producţie? Cum aţi rezolvat aceste situaţii de potenţial conflict?
    3.31. Care este răspunsul dumneavoastră la evenimente care implică încălcări ale LCTO? Cum sunt acestea investigate? Cum vă asiguraţi că sunt identificate şi corectate cauzele de profunzime ale evenimentelor care implică încălcări ale cerinţelor de securitate nucleară?
    3.32. Descrieţi implicarea dumneavoastră în procesul de autoevaluare. Care a fost scopul ultimei activităţi de autoevaluare la care aţi participat? Care au fost standardele faţă de care s-a făcut autoevaluarea? Care au fost concluziile şi oportunităţile de îmbunătăţire identificate?
    3.33. Cum comunicaţi rezultatele autoevaluărilor? Cum urmăriţi implementarea acţiunilor rezultate din autoevaluări?
    3.34. În cadrul programului de observare a activităţilor de către conducere, când aţi făcut ultima activitate de observare şi în ce a constat? Aţi formulat vreo recomandare?
    3.35. Cât de des faceţi inspecţii directe la execuţia activităţilor importante pentru securitatea nucleară din aria dumneavoastră de responsabilitate?
    3.36. Cât de frecvent participă personalul de conducere la rondurile de inspecţie în instalaţia nucleară? Care este următoarea activitate de observare pe care v-aţi propus să o desfăşuraţi? Care sunt cele mai importante aspecte pe care le urmăriţi la inspecţiile în instalaţie?
    3.37. Care a fost scopul ultimului exerciţiu de răspuns la urgenţă la care aţi participat? Care a fost scenariul utilizat la exerciţiu şi ce evenimente au fost luate în considerare? Care a fost rolul dumneavoastră? Ce oportunităţi de îmbunătăţire aţi identificat?
    3.38. Cum discutaţi cu personalul rezultatele activităţilor de exploatare şi metodele prin care deficienţele pot fi corectate? Cum răspunde personalul la sugestii de îmbunătăţire?
    3.39. Ce activităţi specifice de conducere aţi delegat, importante pentru securitatea nucleară? În ce situaţii? Cum vă asiguraţi că persoanele cărora le delegaţi diferite responsabilităţi au pregătirea şi calificarea necesare?
    3.40. Ce înţelegeţi prin schimbare organizaţională? Care sunt principiile care se aplică managementului schimbărilor organizaţionale?
    3.41. Cum vă asiguraţi ca organizaţia dumneavoastră/ departamentul aflat în conducerea dumneavoastră dispune de suficiente resurse umane calificate corespunzător? Explicaţi, pe scurt, cum aţi realizat analiza necesarului de personal şi ce acţiuni aţi luat pentru a asigura suficiente resurse de personal calificat.
    3.42. Cum vă asiguraţi că aveţi permanent, în cadrul organizaţiei dumneavoastră/departamentului aflat în conducerea dumneavoastră, suficient personal competent care să stabilească standardele şi specificaţiile pentru activităţile furnizorilor de produse şi servicii pentru instalaţia nucleară şi care să gestioneze şi să evalueze activităţile cu impact asupra securităţii nucleare prestate de contractanţi şi subcontractanţi?
    3.43. Cum vă asiguraţi că personalul dispune de facilităţile necesare şi condiţii adecvate de muncă, conform standardelor aplicabile?
    3.44. Care este mecanismul stabilit pentru a scoate în relief sugestiile pentru îmbunătăţirea securităţii nucleare?
    3.45. Cum vă asiguraţi că tot personalul are oportunitatea de a formula sugestii de îmbunătăţire? Daţi exemple de sugestii de îmbunătăţire a securităţii nucleare propuse de personalul din subordine şi promovate de dumneavoastră.
    3.46. Care sunt procesele şi mecanismele prin care vă asiguraţi că cerinţele din legislaţie, autorizaţii, reglementări şi procedurile interne ale organizaţiei sunt respectate şi orice neconformitate este prompt detectată şi corectată?
    3.47. Care sunt erorile care pot surveni în activitatea de conducere? Cum se manifestă erorile şi ce impact pot să aibă asupra activităţilor pe care le conduceţi/coordonaţi? Care este impactul potenţial asupra securităţii nucleare? Care sunt măsurile pe care le luaţi pentru a preveni erorile în activitatea de conducere? Daţi exemple.
    3.48. Cum construiţi strategiile pentru îmbunătăţirea activităţilor pe care le conduceţi/coordonaţi? Care sunt aspectele pe care le luaţi în considerare la stabilirea strategiilor? Daţi exemple de strategii la care aţi contribuit, explicaţi contribuţia dumneavoastră în dezvoltarea şi implementarea acestor strategii şi prezentaţi rezultatele obţinute. Cum au contribuit acestea la îmbunătăţirea securităţii nucleare?

    4. Întrebări pentru verificarea cunoştinţelor, îndemânărilor şi atitudinilor în domeniul culturii de securitate nucleară
    4.1. Care sunt aşteptările, valorile şi standardele pe care le promovaţi în organizaţie/departament?
    4.2. Care sunt obiectivele stabilite pentru instalaţia nucleară privind performanţele de securitate nucleară?
    4.3. Ce înţelegeţi prin cultura de securitate nucleară? Daţi exemple de principii, trăsături şi atribute ale unei culturi de securitate nucleară sănătoase.
    4.4. Cum promovaţi cultura de securitate nucleară în cadrul organizaţiei? Cum comunicaţi aşteptările în ceea ce priveşte securitatea nucleară astfel încât personalul să înţeleagă că securitatea nucleară este principala prioritate?
    4.5. Cum vă asiguraţi că sunteţi un exemplu pentru personalul din subordine? Cum vă demonstraţi angajamentul pentru cultura de securitate nucleară în faţa personalului din subordine?
    4.6. Ce acţiuni concrete aţi luat pentru a demonstra angajamentul conducerii pentru menţinerea şi îmbunătăţirea securităţii nucleare? Daţi exemple de iniţiative promovate de dumneavoastră care au condus la îmbunătăţirea securităţii nucleare.
    4.7. Ce înţelegeţi prin excelenţa în activităţile instalaţiei nucleare? Cum promovaţi excelenţa în activităţile importante pentru securitatea nucleară? Care consideraţi că sunt standardele de excelenţă? Cum demonstraţi că v-aţi însuşit standardele de excelenţă promovate în domeniul nuclear la nivel internaţional, că le urmaţi în activitatea dumneavoastră şi că nu vă rezumaţi doar la minimul necesar/obligatoriu conform legislaţiei? Daţi exemple.
    4.8. Cum motivaţi personalul să depună eforturi pentru a atinge standardele de excelenţă în ce priveşte securitatea nucleară?
    4.9. Care este implicarea dumneavoastră în programele de pregătire pentru personalul din subordine?
    4.10. Care sunt principiile stabilite prin politica de securitate nucleară a organizaţiei? Cum vă asiguraţi că aceste principii sunt respectate în toate activităţile importante pentru securitatea nucleară?
    4.11. Care au fost activităţile de pregătire la care aţi participat şi care au contribuit la dezvoltarea aptitudinilor dumneavoastră manageriale?
    4.12. Care sunt obiectivele dumneavoastră manageriale? Cum contribuie acestea la promovarea unei culturi de securitate nucleară sănătoase?
    4.13. Cum discutaţi cu personalul din subordine experienţa de exploatare şi îmbunătăţirile de securitate nucleară?
    4.14. Care sunt mecanismele prin care obţineţi feedback de la personalul din subordine referitor la activitatea dumneavoastră de conducere?
    4.15. Care sunt factorii umani care influenţează performanţele de securitate nucleară? Cum ţineţi cont de aceşti factori în deciziile pe care le luaţi?
    4.16. Ce înţelegeţi prin atitudinea interogativă? Cum încurajaţi atitudinea interogativă la personalul din subordine?
    4.17. Cum vă pregătiţi pentru situaţii neprevăzute? Cum vă asiguraţi că acţiunile concrete pentru situaţii neprevăzute sunt discutate şi înţelese în timpul planificării activităţii şi instructajelor preliminare efectuării lucrărilor?
    4.18. Descrieţi comunicarea cu personalul din subordine. Cum încurajaţi raportarea problemelor?
    4.19. Cum rezolvaţi conflictele? Daţi exemple. Explicaţi care consideraţi că sunt cauzele care generează conflicte.
    4.20. În perioadele cu număr mare de activităţi paralele, cum ar fi, de exemplu, în perioada opririlor planificate pentru întreţinere şi reparaţii, cum vă asiguraţi că personalului din subordine îi este reamintit că nu se acceptă graba şi scurtăturile? Ce aspecte discutaţi cu personalul din subordine privind planurile de acţiuni şi măsurile de securitate nucleară?
    4.21. Care sunt procesele prin care aflaţi îngrijorările personalului din subordine privind problemele cu impact real sau potenţial asupra securităţii nucleare? Cum încurajaţi personalul să transmită aceste informaţii în mod deschis şi fără constrângeri? Cum analizaţi aspectele şi îngrijorările semnalate?
    4.22. Cum reamintiţi personalului din subordine cerinţele de a fi vigilent şi de adera strict la proceduri şi la limitele şi condiţiile tehnice de operare?
    4.23. Cum vă asiguraţi că personalul din subordine care identifică şi semnalează probleme importante pentru securitatea nucleară este recompensat şi primeşte recunoaştere publică în cadrul organizaţiei?
    4.24. Cum promovaţi diversitatea de opinii profesionale în cadrul organizaţiei/departamentului dumneavoastră?
    4.25. Cum demonstraţi abordarea conservativă în luarea deciziilor în probleme importante pentru securitatea nucleară? Cum promovaţi această atitudine în rândurile personalului din subordine?
    4.26. Cum înţelegeţi impactul activităţilor şi deciziilor dumneavoastră asupra securităţii nucleare a instalaţiilor nucleare pentru care răspundeţi? Atunci când apar informaţii noi care pun sub semnul întrebării deciziile operative anterioare, cum reevaluaţi aceste decizii pentru a vă asigura că rămân adecvate? Daţi exemple.
    4.27. Cum înţelegeţi cerinţa de a acorda prioritate aspectelor de securitate nucleară înaintea oricăror considerente de altă natură? Daţi exemple concrete din activitatea proprie.
    4.28. Cum comunicaţi schimbările organizaţionale personalului din subordine înainte de implementare? Cum obţineţi feedback? Cum vă asiguraţi că personalul din subordine înţelege importanţa procesului de management al schimbărilor şi rolul care îi revine în cadrul acestuia?
    4.29. Cum comunicaţi rezultatele aşteptate, posibilele probleme, planurile de acţiune pentru situaţiile neprevăzute şi criteriile de oprire a activităţilor, pentru deciziile de exploatare importante?
    4.30. Cum încurajaţi fluxul liber al informaţiilor în cadrul organizaţiei/departamentului dumneavoastră? Cum vă asiguraţi că schimbaţi informaţii cu tot personalul din subordine, pe o varietate largă de subiecte? Cum verificaţi periodic înţelegerea acestor informaţii de către personal?
    4.31. Ce măsuri luaţi pentru a evita transmiterea de mesaje neintenţionate sau contradictorii prin deciziile de exploatare? Cum încurajaţi personalul să pună întrebări dacă nu înţelege bazele unei decizii de exploatare sau de management? Cum vă asiguraţi că îi răspundeţi într-o manieră deschisă, onestă şi nedefensivă?
    4.32. Cum comunicaţi motivele deciziilor privind alocarea resurselor, inclusiv implicaţiile deciziilor respective pentru securitatea nucleară?
    4.33. Cum comunicaţi rezultatele monitorizărilor şi evaluărilor în întreaga organizaţie şi organizaţiilor de evaluare independentă?
    4.34. Care este strategia dumneavoastră de comunicare şi ce instrumente folosiţi pentru a întări faptul că securitatea nucleară este principala prioritate a organizaţiei?
    4.35. Cum înţelegeţi relaţia dintre securitatea nucleară şi aspectele strategice, incluzând bugetul, planificarea forţei de muncă, fiabilitatea echipamentelor şi planurile de afaceri?
    4.36. Cum comunicaţi personalului comportamentele de securitate nucleară dorite? Daţi exemple de moduri în care comportamentele pot influenţa pozitiv sau negativ securitatea nucleară.
    4.37. Cum verificaţi în mod regulat dacă toate comunicările privind importanţa securităţii nucleare au fost primite şi înţelese de personalul din subordine?
    4.38. Cum vă asiguraţi că personalul contractor înţelege comportamentele şi acţiunile aşteptate, necesare pentru menţinerea securităţii nucleare?
    4.39. Cum asiguraţi urmărirea activităţilor de lucru din punctul de vedere al supravegherii şi managementului, inclusiv a activităţilor personalului contractor, pentru a susţine securitatea nucleară? Cum vă implicaţi în supravegherea activităţilor de lucru?
    4.40. Cum vă asiguraţi că practicaţi o manieră de conducere vizibilă pe teren şi în timpul evoluţiilor semnificative din perspectiva securităţii nucleare, instruind, îndrumând, consolidând standardele şi întărind practicile şi comportamentele decizionale pozitive?
    4.41. Cum încurajaţi liderii informali să modeleze comportamentele de securitate nucleară şi standardele ridicate de responsabilitate?
    4.42. Cum asiguraţi alinierea stimulentelor, sancţiunilor şi recompenselor la politicile de securitate nucleară? Explicaţi cum promovaţi comportamentele şi rezultatele care reflectă prioritatea absolută a securităţii nucleare.
    4.43. Cum vă asiguraţi că sancţiunile abaterilor disciplinare sunt adecvate, consecvente şi susţin atât securitatea nucleară, cât şi un mediu de lucru în care să se conştientizeze importanţa securităţii nucleare şi a raportării condiţiilor anormale? Cum ţineţi seama de efectul potenţial intimidant al acţiunilor disciplinare şi al altor acţiuni potenţial adverse ale personalului şi cum luaţi măsuri de compensare atunci când este cazul?
    4.44. Cum încurajaţi un mediu care să promoveze responsabilitatea şi asumarea răspunderii?
    4.45. Cum asiguraţi alinierea priorităţilor organizaţiei astfel încât să reflecte caracterul de prioritate absolută al securităţii nucleare?
    4.46. Cum utilizaţi informaţiile obţinute de la organizaţiile de evaluare independentă pentru a stabili priorităţi aliniate la cerinţele şi standardele de securitate nucleară?
    4.47. Cum vă asiguraţi că stabilirea planurilor strategice şi a planurilor de afaceri reflectă importanţa prioritară a securităţii nucleare în raport cu producţia?
    4.48. Cum vă menţineţi concentrarea pe aspectele de securitate nucleară atunci când implementaţi procesul de management al schimbărilor, pentru a evita consecinţele nedorite semnificative? Ce măsuri şi instrumente utilizaţi pentru a monitoriza activ şi pentru a contracara posibilele abateri ale atenţiei de la aspectele de securitate nucleară în perioadele de schimbare?
    4.49. Cum utilizaţi diferitele instrumente de monitorizare - incluzând sondaje în rândul angajaţilor, evaluări independente şi autoevaluări, feedback din partea membrilor comitetelor externe de analiză şi investigarea problemelor semnalate de angajaţi - pentru a monitoriza regulat cultura de securitate nucleară la nivelul organizaţiei? Daţi exemple.
    4.50. Cum vă asiguraţi că membrii consiliului de administraţie, respectiv membrii organizaţiilor de evaluare independentă se întâlnesc cu liderii şi contributorii individuali în mediul de lucru al acestora, pentru dezvoltarea înţelegerii culturii de securitate nucleară a organizaţiei?
    4.51. Cum vă asiguraţi că recomandările şi feedbackul din partea guvernanţei corporative, a comitetelor de analiză şi a organizaţiilor de evaluare independentă nu diminuează responsabilitatea conducerii pentru deciziile care afectează securitatea nucleară?
    4.52. Cum vă asiguraţi că organizaţia din care faceţi parte învaţă continuu? Care este contribuţia dumneavoastră personală la procesul de învăţare continuă? Daţi exemple.
    4.53. Ce înţelegeţi printr-o atitudine pozitivă a personalului de conducere în abordarea problemelor în cadrul organizaţiei? Cum asiguraţi un climat bun de colaborare interpersonală?


    ANEXA 4

    la norme
    Documente de referinţă
    1. Recruitment, qualification and training of personnel for nuclear power plants, Safety Guide, IAEA Safety Standards Series No. NS-G-2.8, International Atomic Energy Agency, Vienna, 2002.
    2. The operating organization and the recruitment, training and qualification of personnel for research reactors, Safety Guide, IAEA Safety Standards Series No. NS-G-4.5, International Atomic Energy Agency, Vienna, 2008.
    3. WENRA Reactor Safety Reference Levels, Western European Nuclear Regulators’ Association, 2014.
    4. ANSI/ANS-3.5-2009: Nuclear Power Plant Simulators for Use in Operator Training and Examination.
    5. INPO 12-012, Traits of a Healthy Nuclear Safety Culture, Revision 1, Institute of Nuclear Power Operations, 2013.
    6. Systematic Approach to Training for Nuclear Facility Personnel: Processes, Methodology and Practices, IAEA Nuclear Energy Series NG-T-2.8, International Atomic Energy Agency, Vienna, 2021.
    7. Competency Assessments for Nuclear Industry Personnel, International Atomic Energy Agency, Vienna, 2006.
    8. Guidebook on Training to Establish and Maintain the Qualification and Competence of Nuclear Power Plant Operations Personnel (Revision 1), IAEA TECDOC Series No. 525, International Atomic Energy Agency, Vienna, 1994.
    9. Analysis Phase of Systematic Approach to Training (SAT) for Nuclear Plant Personnel, IAEA TECDOC Series No. 1170, International Atomic Energy Agency, Vienna, 2000.
    10. Means of Evaluating and Improving the Effectiveness of Training of Nuclear Power Plant Personnel, IAEA TECDOC Series No. 1358, International Atomic Energy Agency, Vienna, 2003.
    11. Development of Instructors for Nuclear Power Plant Personnel Training, IAEA TECDOC Series No. 1392, International Atomic Energy Agency, Vienna, 2004.
    12. Selection, Competency Development and Assessment of Nuclear Power Plant Managers, IAEA TECDOC Series No. 1024, International Atomic Energy Agency, Vienna, 1998.
    13. Assuring the Competence of Nuclear Power Plant Contractor Personnel, IAEA TECDOC Series No. 1232, International Atomic Energy Agency, Vienna, 2001.
    14. Commissioning of Nuclear Power Plants: Training and Human Resource Considerations, IAEA Nuclear Energy Series No. NG-T-2.2, International Atomic Energy Agency, Vienna, 2008.
    15. A Systematic Approach to Human Performance Improvement in Nuclear Power Plants: Training Solutions, IAEA TECDOC Series No. 1204, International Atomic Energy Agency, Vienna, 2001.
    16. Guidelines for the Conduct of Training and Qualification Activities, WANO GL 2005-01, World Association of Nuclear Operators, 2005.
    17. EPRI Technical Report: Effective Engineering Technical Training at Nuclear Power Plants, Electric Power Research Institute, 1998.
    18. The Development of Prospective Nuclear Plant Managers and Middle Managers, INPO 88-006, Institute of Nuclear Power Operations, 1988.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016