Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 26 octombrie 2021  de protecţie fizică în domeniul nuclear    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME din 26 octombrie 2021 de protecţie fizică în domeniul nuclear

EMITENT: Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1130 bis din 26 noiembrie 2021
──────────
        Aprobate de ORDINUL nr. 173 din 26 octombrie 2021, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1130 din 26 noiembrie 2021.
──────────
    CAP. I
    Domeniu, scop şi definiţii
    SECŢIUNEA 1
    Domeniu şi scop
    ART. 1
    (1) Prezentele norme stabilesc cerinţe pentru proiectarea, implementarea, menţinerea şi evaluarea protecţiei fizice a materialelor, dispozitivelor, echipamentelor, informaţiilor şi instalaţiilor din domeniul nuclear, în vederea reducerii riscului de producere a unor acţiuni de mişcare neautorizată, furt sau sabotaj.
    (2) Îndeplinirea prevederilor prezentelor norme constituie o condiţie necesară pentru autorizarea de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, denumită în continuare CNCAN, a activităţilor desfăşurate în domeniul nuclear. Prevederile prezentelor norme se aplică atât titularilor de autorizaţie, cât şi solicitanţilor de autorizaţie.
    (3) Prevederile prezentelor norme se aplică atât titularilor de autorizaţie, cât şi solicitanţilor de autorizaţie.

    ART. 2
        Prezentele norme se aplică la următoarele categorii de instalaţii denumite în continuare instalaţii protejate:
    a) centrale nuclearoelectrice, inclusiv cele echipate cu reactoare modulare;
    b) reactoare nucleare, inclusiv reactoare de cercetare, de demonstraţie, de testare, pentru producerea de energie şi izotopi pentru scopuri medicale, reactoare de putere zero şi ansambluri subcritice;
    c) fabrici de combustibil nuclear;
    d) fabrici de preparare a minereului de uraniu sau toriu sau a altor minereuri asociate cu uraniu şi toriu;
    e) fabrici de prelucrare a materiilor prime nucleare;
    f) instalaţii de examinare postiradiere;
    g) depozite de combustibil nuclear proaspăt;
    h) depozite de combustibil nuclear uzat;
    i) staţii de tratare deşeuri radioactive şi instalaţii de gospodărire a deşeurilor radioactive de la prepararea minereului de uraniu sau toriu sau de la prelucrarea materiilor prime nucleare;
    j) instalaţii pentru detritierea apei grele;
    k) depozite pentru deşeuri radioactive;
    l) depozite de materiale nucleare;
    m) depozite de materiale de interes nuclear;
    n) depozite de materiale radioactive;
    o) depozite de surse radioactive;
    p) uzine pentru producerea apei grele;
    q) depozite de apă grea proaspătă;
    r) depozite de apă grea tritiată;
    s) instalaţii de minerit, cercetare geologică şi exploatare a minereurilor de uraniu, toriu sau a altor minereuri asociate cu uraniu şi toriu;
    t) instalaţii radiologice.


    ART. 3
        Prezentele norme se aplică la următoarele tipuri de materiale, denumite în continuare materiale protejate:
    a) combustibil nuclear;
    b) materiale nucleare;
    c) materiale radioactive;
    d) deşeuri radioactive.


    ART. 4
        Prezentele norme se aplică şi pentru materialele, echipamentele, dispozitivele şi informaţiile pertinente pentru proliferarea armelor nucleare şi a altor dispozitive nucleare explozive, incluse în Anexa 1 la Legea nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 111/1996.

    ART. 5
        Prezentele norme se aplică pentru activităţile menţionate la art. 2 din Legea nr. 111/1996.

    ART. 6
    (1) La stabilirea măsurilor de protecţie fizică trebuie să se ţină seama şi de prevederile normelor specifice privind: controlul de garanţii în domeniul nuclear, securitatea nucleară, securitatea radiologică, transportul materialelor radioactive, securitatea cibernetică, planificarea, pregătirea şi răspunsul la situaţii de urgenţă, precum şi de prevederile altor legi aplicabile.
    (2) Aplicarea prezentelor norme nu exclude obligativitatea obţinerii altor autorizaţii, aprobări sau avize în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

    SECŢIUNEA 2
    Definiţii
    ART. 7
     Termenii utilizaţi în prezentele norme sunt definiţi în Anexa nr. 1, cu excepţia acelora ale căror definiţii se regăsesc în textul prezentelor norme.

    CAP. II
    Consideraţii Generale
    SECŢIUNEA 1
    Cerinţe generale privind asigurarea protecţiei fizice
    ART. 8
        CNCAN emite documentul "Ameninţarea - bază de proiect" pentru următoarele instalaţii protejate:
    a) centrale nuclearoelectrice, inclusiv cele echipate cu reactoare modulare;
    b) reactoare nucleare, inclus reactoare de cercetare, de demonstraţie, de testare, pentru producerea de energie şi izotopi pentru scopuri medicale, reactoare de putere zero şi ansambluri subcritice;
    c) fabrici de combustibil nuclear;
    d) fabrici de preparare a minereului de uraniu sau toriu sau a altor minereuri asociate cu uraniu şi toriu;
    e) fabrici de prelucrare a materiilor prime nucleare;
    f) depozite de combustibil nuclear proaspăt;
    g) depozite de combustibil nuclear uzat;
    h) depozite pentru deşeuri radioactive.


    ART. 9
        CNCAN emite documentul "Ameninţarea - bază de proiect" pentru transportul de materiale protejate din categoria I şi pentru transportul de surse radioactive de categoria 1.

    ART. 10
        Documentul "Ameninţarea - bază de proiect" constituie baza pentru proiectarea, implementarea şi evaluarea de către titularul de autorizaţie a măsurilor de protecţie fizică.

    ART. 11
        Responsabilitatea proiectării, implementării şi menţinerii la nivelul cerut de prezentele norme a măsurilor/sistemului de protecţie fizică pentru materialele protejate şi instalaţiile protejate revine titularului de autorizaţie.

    ART. 12
        Titularul de autorizaţie are obligaţia de a implementa toate măsurile cerute de prezentele norme pentru a asigura protecţia fizică a instalaţiilor şi materialelor protejate.

    ART. 13
    (1) Pentru instalaţiile care sunt menţionate la art. 8 din prezentele norme, titularul de autorizaţie trebuie să realizeze dimensionarea sistemului de protecţie fizică pe baza documentului "Ameninţarea - bază de proiect" transmis de către CNCAN.
    (2) La dimensionarea sistemului de protecţie fizică se vor lua în considerare şi următorii factori: posibilităţile de răspuns la o acţiune îndreptată împotriva instalaţiei protejate şi măsurile impuse de alte instituţii ale statului.

    ART. 14
    (1) Pentru instalaţiile protejate care nu sunt menţionate la art. 8 din prezentele norme, titularul de autorizaţie trebuie să dimensioneze măsurile de protecţie fizică în baza Analizei de risc la securitate fizică pentru instalaţia respectivă.
    (2) La dimensionarea măsurilor de protecţie fizică se vor lua în considerare şi următorii factori: posibilităţile de răspuns la o acţiune îndreptată împotriva instalaţiei protejate şi măsurile impuse de alte instituţii ale statului.

    ART. 15
        În cazul primirii unei notificări din partea CNCAN privind apariţia unei noi ameninţări la adresa materialelor/instalaţiei protejate, titularul de autorizaţie trebuie să ia măsurile ce se impun, într- un timp cât mai scurt posibil.

    ART. 16
        Titularul de autorizaţie trebuie să stabilească, să documenteze şi să menţină un sistem de management în domeniul nuclear ce trebuie să aibă o abordare sistematică şi care să integreze şi următoarele:
    a) Cerinţele pentru protecţia fizică;
    b) Cerinţele pentru securitatea nucleară/radiologică;
    c) Cerinţele standardelor internaţionale pentru componentele tehnice cu rol în protecţia fizică şi în securitatea nucleară/radiologică;
    d) Mecanisme de control şi proceduri pentru implementarea, evaluarea, îmbunătăţirea şi corectarea măsurilor, după cum e cazul.


    ART. 17
        Sistemul de management în domeniul nuclear trebuie să integreze şi cerinţele normelor CNCAN aplicabile atât pentru protecţia fizică a materialelor/instalaţiilor protejate, cât şi pentru transportul de materiale protejate, cu scopul de a garanta faptul că măsurile de protecţie fizică sunt menţinute la un nivel ce permite răspunsul la ameninţările definite în analiza de risc la securitate fizică sau în documentul "Ameninţarea - bază de proiect" transmis de către CNCAN, după caz.

    ART. 18
    (1) Pentru instalaţiile protejate menţionate la art. 8 din prezentele norme, titularul de autorizaţie trebuie să îmbunătăţească în mod continuu sistemul de management în domeniul nuclear.
    (2) Sistemul de management al calităţii în domeniul nuclear pentru desfăşurarea activităţilor destinate instalaţiilor nucleare trebuie autorizat conform normelor specifice emise de către CNCAN.

    ART. 19
        Documentaţia sistemului de management trebuie să includă şi următoarele:
    a) verificarea periodică a sistemului de protecţie fizică;
    b) verificarea periodică a eficienţei planului de pază/contingenţă;
    c) testarea periodică a pregătirii tehnice şi a pregătirii fizice a personalului cu responsabilităţi în domeniul protecţiei fizice, cât şi a personalului din cadrul forţei de răspuns. În cazul în care forţa de răspuns este asigurată de către o instituţie cu statut militar, testarea pregătirii fizice se efectuează de către instituţia respectivă;
    d) verificarea periodică a stării de sănătate, inclusiv stabilitatea emoţională, a personalului cu responsabilităţi în domeniul protecţiei fizice, cât şi a personalului din cadrul forţei de răspuns. În cazul în care forţa de răspuns este asigurată de către o instituţie cu statut militar, verificarea stării de sănătate se efectuează de către instituţia respectivă;
    e) exerciţii pentru testarea vitezei de reacţie şi a capacităţii de răspuns la evenimente/incidente de protecţie fizică a personalului cu responsabilităţi în domeniul protecţiei fizice, cât şi a forţei de răspuns.


    ART. 20
        Titularul de autorizaţie are obligaţia de a iniţia un program de testare periodică a performanţelor sistemului de protecţie fizică, inclusiv testarea dispozitivelor, echipamentelor şi programelor software componente ale sistemului de protecţie fizică.

    ART. 21
        Titularul de autorizaţie are obligaţia de a iniţia un program comun cu forţa de răspuns pentru testarea periodică a vitezei de reacţie şi a capacităţii de răspuns la evenimente de protecţie fizică.

    ART. 22
        Titularul de autorizaţie nu trebuie să efectueze modificări ce ar putea conduce la scăderea eficienţei măsurilor de protecţie fizică, a programului de pregătire şi verificare a personalului cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniul protecţiei fizice.

    ART. 23
    (1) Pentru instalaţiile protejate menţionate la art. 8 din prezentele norme, titularul de autorizaţie numeşte prin decizie internă, cu avizul CNCAN, responsabilul cu protecţia fizică.
    (2) Avizul acordat de către CNCAN pentru responsabilul cu protecţia fizică este valabil cel mult 5 ani.

    ART. 24
    Responsabilul cu protecţia fizică pentru instalaţiile menţionate la art. 8 va fi în subordinea directă a conducătorului instalaţiei protejate şi va avea următoarele atribuţii:
    a) Coordonează activitatea de protecţie fizică a instalaţiei protejate;
    b) Cooperează cu autorităţile abilitate în vederea întocmirii planului de pază pentru instalaţia protejată;
    c) Întocmeşte şi asigură implementarea corespunzătoare a planului de protecţie fizică pentru instalaţia protejată;
    d) Asigură în cooperare cu alte departamente din cadrul instalaţiei protejate, funcţionarea corespunzătoare a sistemului de protecţie fizică;
    e) Asigură în cooperare cu alte departamente din cadrul instalaţiei protejate, evaluarea periodică a interfeţelor dintre protecţia fizică şi securitatea nucleară, controlul de garanţii nucleare şi securitatea radiologică şi informează conducătorul instalaţiei cu privire la orice disfuncţionalitate existentă;
    f) Răspunde de întocmirea şi implementarea planului anual pentru verificarea periodică a sistemului de protecţie fizică;
    g) Răspunde de întocmirea şi implementarea planului anual de pregătire a personalului cu atribuţii în domeniul protecţiei fizice;
    h) Răspunde de întocmirea şi aplicarea procedurilor privind controlul accesului persoanelor, materialelor şi autovehiculelor în instalaţia protejată;
    i) Asigură condiţiile necesare desfăşurării inspecţiilor efectuate de către CNCAN;
    j) Anunţă de îndată conducătorul instalaţiei protejate şi CNCAN referitor la evenimentele sau incidentele privind protecţia fizică a materialelor sau instalaţiilor protejate.


    ART. 25
    (1) Pentru implementarea măsurilor de protecţie fizică titularul de autorizaţie poate contracta servicii de pază şi/sau protecţie fizică.
    (2) În acest caz, titularul de autorizaţie are în continuare responsabilităţile privind protecţia fizică prevăzute în prezentele norme.

    ART. 26
    (1) Pentru instalaţiile protejate menţionate la art. 8 din prezentele norme, contractantul de servicii de pază şi/sau protecţie fizică trebuie să obţină de la CNCAN autorizaţia pentru efectuarea de servicii de pază şi/sau protecţie fizică, în maxim 90 de zile de la data semnării contractului cu titularul de autorizaţie.
    (2) Contractantul va putea desfăşura activitatea de pază şi/sau protecţie fizică în instalaţia protejată numai după obţinerea autorizaţiei CNCAN.

    ART. 27
    (1) Solicitarea autorizaţiei pentru efectuarea de servicii de pază şi/sau protecţie fizică trebuie să conţină cel puţin documentele precizate în Anexa 9 la prezentele norme.
    (2) Perioada de valabilitate a autorizaţiei pentru efectuarea de servicii de pază şi/sau protecţie fizică emisă de către CNCAN, este de cel mult 5 ani.

    ART. 28
     Pentru instalaţiile protejate menţionate la art. 8 din prezentele norme, contractul dintre titularul de autorizaţie şi persoana juridică care efectuează servicii de pază şi/sau protecţie fizică trebuie să includă cel puţin următoarele prevederi:
    a) Responsabilitatea pentru menţinerea sistemului de protecţie fizică în conformitate cu prevederile prezentelor norme şi cu planul de protecţie fizică aprobat de către CNCAN, revine titularului de autorizaţie;
    b) Contractantul va desemna pe amplasament numai personal atestat profesional în domeniul pazei, testat periodic din punct de vedere psihologic şi psihiatric, apt din punct de vedere medical, testat periodic din punctul de vedere al pregătirii fizice;
    c) Titularul de autorizaţie trebuie să asigure pregătirea şi verificarea periodică a cunoştinţelor personalului cu atribuţii şi responsabilităţi de protecţie fizică, inclusiv prin demonstraţii ale capacităţii contractantului de a-şi îndeplini responsabilităţile care îi revin potrivit planului de pază;
    d) Contractantul va obţine certificatul de securitate industrială şi avizele de securitate pentru personalul cu atribuţii şi responsabilităţi de protecţie fizică eliberate de către autoritatea competentă în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate, după cum este cazul;
    e) Personalul contractantului are obligaţia de a respecta procedurile titularului de autorizaţie;
    f) Contractantul are obligaţia de a pune la dispoziţia titularului de autorizaţie şi CNCAN rapoartele şi documentele specificate în reglementările, dispoziţiile sau condiţiile de autorizare;
    g) Titularul de autorizaţie asigură un sistem integrat de securitate al instalaţiei protejate;
    h) Titularul de autorizaţie asigură condiţiile de păstrare/utilizare a armamentului conform legislaţiei în vigoare.


    ART. 29
        Orice modificare în structura organizatorică a titularului de autorizaţie sau a contractantului de servicii de pază şi/sau protecţie fizică, care poate afecta capabilitatea de a îndeplini responsabilităţile privind activitatea de protecţie fizică, trebuie să fie efectuată numai după aprobarea sau, după caz, informarea prealabilă a CNCAN.

    ART. 30
        Contractantul trebuie să desemneze pe amplasament numai personal atestat profesional în domeniul pazei, testat periodic din punct de vedere psihologic şi psihiatric, apt din punct de vedere medical.

    ART. 31
        Titularul de autorizaţie trebuie să asigure pregătirea şi verificarea periodică a cunoştinţelor personalului cu atribuţii şi responsabilităţi de protecţie fizică, inclusiv prin demonstraţii ale capacităţii contractantului de a-şi îndeplini responsabilităţile care îi revin potrivit planului de pază.

    ART. 32
        Personalul contractantului de servicii de pază şi/sau protecţie fizică are obligaţia de a respecta procedurile titularului de autorizaţie.

    ART. 33
        Contractantul de servicii de pază şi/sau protecţie fizică are obligaţia de a pune la dispoziţia titularului de autorizaţie şi CNCAN rapoartele şi documentele specificate în reglementările, dispoziţiile sau condiţiile de autorizare.

    ART. 34
    (1) Pentru proiectarea sistemelor de protecţie fizică de la instalaţiile protejate titularul de autorizaţie poate contracta servicii de proiectare a sistemelor de protecţie fizică.
    (2) Pentru execuţia, instalarea, punerea în funcţiune sau întreţinerea sistemelor de protecţie fizică de la instalaţiile protejate titularul de autorizaţie poate contracta servicii destinate protecţiei fizice a instalaţiilor protejate.

    ART. 35
    (1) Pentru instalaţiile protejate menţionate la art. 8 din prezentele norme, contractantul de servicii de proiectare a sistemelor de protecţie fizică sau de alte servicii destinate protecţiei fizice trebuie să obţină autorizaţia CNCAN pentru desfăşurarea activităţii respective, în termen de maxim 90 de zile de la data semnării contractului cu titularul de autorizaţie.
    (2) Contractantul va putea desfăşura activitatea de proiectare de sisteme de protecţie fizică sau poate desfăşura servicii destinate protecţiei fizice pentru instalaţia protejată, numai după obţinerea autorizaţiei CNCAN.

    ART. 36
    (1) Solicitarea autorizaţiei pentru efectuarea de servicii de proiectare a sistemelor de protecţie fizică sau pentru efectuarea de alte servicii destinate protecţiei fizice trebuie să conţină cel puţin documentele precizate în Anexa 10 sau Anexa 11 la prezentele norme, după caz.
    (2) Perioada de valabilitate a autorizaţiei emise de către CNCAN este de cel mult 5 ani.

    ART. 37
     Pentru instalaţiile protejate, menţionate la art. 8 din prezentele norme, contractul dintre titularul de autorizaţie şi persoana juridică care efectuează servicii de proiectare a sistemelor de protecţie fizică sau care efectuează alte servicii destinate protecţiei fizice, trebuie să conţină cel puţin următoarele prevederi:
    a) Contractantul va utiliza în activitate numai personal calificat profesional, testat periodic din punct de vedere psihologic şi apt din punct de vedere medical;
    b) Contractantul va obţine certificatul de securitate industrială şi avizele de securitate pentru personalul cu atribuţii şi responsabilităţi în efectuarea serviciilor, eliberate de către autoritatea competentă în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate, după cum este cazul;
    c) Personalul contractantului are obligaţia de a respecta procedurile titularului de autorizaţie;
    d) Contractantul are obligaţia de a pune la dispoziţia CNCAN rapoartele şi documentele specificate în reglementările, dispoziţiile sau condiţiile de autorizare.


    ART. 38
        Contractantul trebuie să utilizeze în activitate numai personal calificat profesional, testat periodic din punct de vedere psihologic şi apt din punct de vedere medical.

    ART. 39
        Personalul contractantului are obligaţia de a respecta procedurile titularului de autorizaţie.

    ART. 40
        Contractantul are obligaţia de a pune la dispoziţia titularului de autorizaţie şi CNCAN rapoartele şi documentele specificate în reglementările, dispoziţiile sau condiţiile de autorizare.

    ART. 41
        Pentru activităţile menţionate la art. 2 din Legea cu nr. 111/1996, solicitantul de autorizaţie trebuie să transmită la CNCAN, pe lângă documentaţia tehnică necesară şi descrierea măsurilor de protecţie fizică implementate în activitatea desfăşurată sau planul de protecţie fizică, după caz.

    ART. 42
        Titularul de autorizaţie trebuie să implementeze şi să menţină în condiţii de operare un sistem de comunicare corespunzător atât cu forţa de răspuns şi structurile care asigură paza/protecţia fizică şi intervenţia la materialele şi instalaţiile protejate, cât şi cu autorităţile/instituţiile competente.

    ART. 40
        Titularul de autorizaţie trebuie să acorde prioritate culturii de protecţie fizică, dezvoltării şi menţinerii acesteia, în vederea aplicării ei într-o manieră eficientă în întreaga instalaţie protejată.

    ART. 41
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să stabilească un program de sustenabilitate pentru sistemul de protecţie fizică al instalaţiei protejate.
    (2) Programul de sustenabilitate va include următoarele:
    a) Proceduri şi instrucţiuni de operare;
    b) Pregătirea şi managementul tuturor resurselor umane ce asigură protecţia fizică;
    c) Actualizarea, întreţinerea, repararea şi calibrarea echipamentelor;
    d) Testarea performanţelor şi monitorizarea funcţionării;
    e) Managementul configuraţiei sistemului;
    f) Analiza resurselor financiare şi a costurilor operaţionale.


    ART. 42
        Titularul de autorizaţie va revizui periodic programul de sustenabilitate pentru sistemul de protecţie fizică.

    ART. 43
        Pentru instalaţiile protejate menţionate la art. 8, titularul de autorizaţie are obligaţia de a transmite la CNCAN, în vederea avizării, programul de sustenabilitate pentru sistemul de protecţie fizică.

    ART. 44
     Persoana juridică care efectuează servicii de pază la instalaţiile menţionate la art. 8 din prezentele norme, trebuie să stabilească, să documenteze şi să menţină un sistem de management al calităţii în domeniul nuclear, autorizat conform normelor specifice emise de către CNCAN.

    ART. 45
    (1) Persoana juridică care efectuează servicii de proiectare a sistemelor de protecţie fizică sau care efectuează alte servicii destinate protecţiei fizice pentru instalaţiile protejate menţionate la art. 8 din prezentele norme, trebuie să stabilească, să documenteze şi să menţină un sistem de management al calităţii în domeniul nuclear, autorizat conform normelor specifice emise de către CNCAN.
    (2) Persoana juridică trebuie să se asigure că atât furnizorii săi de produse şi servicii, cât şi subfurnizorii acestora, în lanţ, instituie şi menţin propriul lor sistem de management al calităţii în domeniul nuclear.

    ART. 46
    (1) Titularul de autorizaţie are obligaţia de a notifica la CNCAN orice incident/eveniment de protecţie fizică.
    (2) În Anexa nr. 8 la prezentele norme sunt prezentate exemple de incidente/evenimente ce trebuie raportate de către titularul de autorizaţie la CNCAN.

    ART. 47
        Pentru instalaţiile protejate menţionate la art. 8 titularul de autorizaţie trebuie să adopte măsuri corespunzătoare pentru protejarea proiectului sistemului de protecţie fizică, planului de protecţie fizică, planului de pază, planului de contingenţă şi a planului de securitate cibernetică prin punerea acestora sub un regim de strictă confidenţialitate prin clasificarea conform legislaţiei în vigoare.

    ART. 48
        Titularul de autorizaţie trebuie să ia măsuri pentru protejarea corespunzătoare a informaţiilor specifice şi de detaliu, referitoare la protecţia fizică a materialelor şi instalaţiilor protejate.

    ART. 49
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să limiteze accesul la informaţiile a căror divulgare poate compromite protecţia fizică a materialelor şi instalaţiilor protejate.
    (2) Informaţiile referitoare la posibilele vulnerabilităţi ale sistemului de protecţie fizică şi documentele asociate, trebuie puse sub un regim de strictă confidenţialitate prin clasificarea acestora în conformitate cu legislaţia în vigoare.

    SECŢIUNEA 2
    Principii de bază privind protecţia fizică a materialelor şi instalaţiilor protejate
    ART. 50
        Obiectivele protecţiei fizice sunt:
    a) stabilirea şi adoptarea de măsuri care să reducă la minimum riscurile privind tentativele de mişcare neautorizată sau furt de materiale protejate şi de sabotaj asupra instalaţiilor protejate sau asupra transportului de materiale protejate;
    b) furnizarea de informaţii şi de asistenţă tehnică în vederea luării în cel mai scurt timp a măsurilor necesare pentru a localiza şi recupera materialele protejate sustrase;
    c) stabilirea cadrului concret de cooperare între instituţiile/autorităţile competente pentru a reduce la minimum consecinţele radiologice ale unui sabotaj.


    ART. 51
        Implementarea măsurilor de protecţie fizică conform prevederilor prezentelor norme, constituie o condiţie necesară prealabilă pentru autorizarea de către CNCAN a activităţilor menţionate la art. 2 din Legea nr. 111/1996.

    ART. 52
        Între Sistemul de Evidenţă şi Control al Materialelor Nucleare, Registrul Naţional de Surse Radioactive şi Sistemul de protecţie fizică trebuie asigurate modalităţi de comunicare dimensionate şi procedurate corespunzător.

    ART. 53
     Pentru instalaţiile protejate menţionate la art. 8 din prezentele norme, proiectarea, implementarea şi evaluarea performanţelor sistemelor de protecţie fizică se fac pe baza documentului "Ameninţarea - bază de proiect" transmis de către CNCAN.

    ART. 54
        Măsurile de protecţie fizică trebuie să fie suficient de flexibile pentru a asigura un răspuns cu o intensitate graduală, în funcţie de circumstanţe şi ţinând cont de următoarele aspecte:
    a) măsurile de protecţie fizică nu trebuie să afecteze măsurile de securitate radiologică şi/sau nucleară;
    b) măsurile de protecţie fizică nu trebuie să afecteze măsurile de securitate sau de supraveghere a sistemului de garanţii nucleare;
    c) sistemele de protecţie fizică trebuie realizate astfel încât să fie utilizate în primul rând măsuri pasive de prevenire şi întârziere;
    d) în proiectarea sistemelor de protecţie fizică, mijloacele tehnice şi procedurile operaţionale trebuie să se completeze şi să se suplinească corespunzător;
    e) măsurile de protecţie fizică trebuie să rămână operaţionale inclusiv în cazul situaţiilor de urgenţă care ar putea rezulta în urma unor evenimente externe extreme/dezastre naturale sau rezultate din activităţi umane;
    f) procedurile de operare pentru sistemele de protecţie fizică trebuie astfel realizate încât să sprijine desfăşurarea normală a activităţilor personalului din cadrul instalaţiei protejate.


    ART. 55
    (1) În faza de proiectare a unei instalaţii protejate se va include şi proiectul sistemului de protecţie fizică.
    (2) Proiectul sistemului de protecţie fizică trebuie să conţină cel puţin următoarele elemente:
    a) Definirea obiectivelor, incluzând descrierea tipurilor de ameninţări la care instalaţia poate fi expusă, identificarea ţintelor posibile de a fi afectate de acţiuni deliberate;
    b) Descrierea în teren a instalaţiei protejate, a drumurilor de acces, barierelor fizice şi identificarea zonelor ce trebuie protejate;
    c) Măsurile prevăzute pentru detecţia accesului neautorizat, incluzând evaluarea alarmelor, mijloacele de alarmare sonoră şi vizuală, punctele de control, structurile organizatorice, procedurile şi pregătirea personalului, după caz;
    d) Măsurile prevăzute pentru reţinerea intruşilor de către forţa de răspuns şi/sau de către barierele fizice şi răspunsul la actele îndreptate împotriva materialelor/instalaţiilor protejate, incluzând structurile de răspuns, procedurile şi pregătirea fizică, mijloacele de comunicaţie şi timpul de răspuns până când semnalele de alarmare sunt activate;
    e) Descrierea şi localizarea echipamentelor de protecţie fizică, precum şi procedurile prevăzute pentru controlul lor periodic;
    f) Procedurile prevăzute pentru controlul accesului persoanelor, inclusiv al angajaţilor, contractorilor şi vizitatori, respectiv pentru controlul accesului autovehiculelor şi materialelor/echipamentelor;
    g) Procedurile prevăzute pentru supravegherea de rutină şi supravegherea în caz de urgenţă;
    h) Procedurile şi mijloacele ce vor fi utilizate în protejarea informaţiilor confidenţiale legate de sistemul de protecţie fizică;
    i) Structura organizatorică a serviciului care va asigura protecţia fizică;
    j) Procesul de selecţie, calificare, pregătire tehnică şi pregătire fizică pentru personalul care va asigura protecţia fizică;
    k) Metodele ce vor fi utilizate la evaluarea sistemului de protecţie fizică;
    l) Forţa de răspuns şi mijloacele de comunicaţie cu aceasta;
    m) Desenele tehnice ale sistemului de protecţie fizică.


    ART. 56
     Pentru instalaţiile protejate menţionate la art. 8 din prezentele norme, proiectul sistemului de protecţie fizică se aprobă de către CNCAN. Pentru orice modificare a proiectului sistemului de protecţie fizică, titularul de autorizaţie va solicita aprobarea CNCAN.

    ART. 57
        Setul de măsuri care trebuie implementat în cazul în care un sistem de protecţie fizică este străpuns, trebuie stabilit în raport cu priorităţile şi procedurile stabilite de către titularul de autorizaţie.

    ART. 58
        Măsurile de protecţie fizică şi planul de protecţie fizică trebuie să se bazeze pe o abordare graduală ţinând cont de evaluarea curentă a ameninţării, natura materialelor protejate şi potenţialele consecinţe asociate cu furtul sau mişcarea neautorizată a materialelor protejate şi cu sabotajul împotriva materialelor sau instalaţiilor protejate.

    ART. 59
        Stabilirea şi implementarea măsurilor de protecţie fizică şi a planului de protecţie fizică va ţine cont de conceptul apărarea în adâncime.

    SECŢIUNEA 3
    Stabilirea nivelurilor de protecţie fizică
    ART. 60
        Nivelurile de protecţie fizică trebuie să fie stabilite în concordanţă cu:
    a) tipul şi caracteristicile instalaţiilor protejate;
    b) tipul, caracteristicile şi cantitatea materialului necesar a fi protejat, accesibilitatea acestuia, precum şi dozele de radiaţii în absenţa protecţiei biologice;
    c) posibilitatea inducerii de accidente cu consecinţe radiologice severe într-o instalaţie protejată în urma unor acţiuni îndreptate împotriva materialelor/instalaţiilor protejate;
    d) existenţa materialelor protejate care pot iniţia sau menţine, în condiţii normale, o reacţie nucleară autoîntreţinută fără existenţa unor materiale moderatoare speciale;
    e) posibilitatea utilizării materialului protejat la construcţia unui dispozitiv nuclear exploziv.


    ART. 61
        Pentru implementarea nivelurilor de protecţie fizică trebuie avute în vedere următoarele:
    a) Sistemul de protecţie fizică trebuie proiectat pentru fiecare instalaţie protejată ţinând cont de caracteristicile instalaţiei şi de amplasamentul acesteia;
    b) Titularul de autorizaţie cu asistenţa specialiştilor în securitate nucleară, securitate radiologică şi a specialiştilor în protecţie fizică, trebuie să identifice sistemele şi componentele considerate a fi vitale pentru instalaţia protejată;
    c) Sistemele de protecţie fizică adoptate pentru fiecare instalaţie protejată trebuie să fie compatibile cu sistemele de control de garanţii nucleare, cu sistemele de securitate nucleară şi radiologică, incluzând planurile de răspuns la urgenţe radiologice sau nucleare, după caz;
    d) Acolo unde este posibil, dispunerea în teren a zonelor vitale trebuie realizată astfel încât acestea să fie separate de restul instalaţiei protejate. Accesul la aceste zone trebuie limitat numai la numărul necesar de persoane;
    e) În stabilirea nivelului protecţiei fizice la instalaţiile protejate unde pot apărea accidente cu consecinţe radiologice severe, trebuie să se ţină seama de doza pe care o poate primi o persoană din grupul cel mai expus din populaţie;
    f) Doza pe care o poate primi o persoană din grupul cel mai expus din populaţie este calculată utilizând criteriile stabilite de reglementările de securitate radiologică şi securitate nucleară aplicabile, fără a lua în considerare posibilele efecte ale acţiunilor pe termen scurt luate pentru atenuarea consecinţelor radiologice.


    ART. 62
     Nivelurile de protecţie fizică pentru materialele protejate sunt detaliate în Anexa nr. 2 şi în Anexa nr. 3 la prezentele norme.

    ART. 63
        Factorul primordial pentru stabilirea măsurilor de protecţie fizică împotriva furtului, mişcării neautorizate de materiale protejate şi împotriva sabotajului, îl reprezintă materialul protejat clasificat în concordanţă cu prevederile prezentelor norme.

    ART. 64
        La stabilirea nivelului de protecţie fizică într-o instalaţie protejată compusă din mai multe construcţii, CNCAN poate atribui unei anumite construcţii, conţinând materiale dintr-o categorie diferită, un nivel de protecţie fizică diferenţiat de restul instalaţiei.

    SECŢIUNEA 4
    Identificarea şi evaluarea ameninţărilor pentru materialele şi instalaţiile protejate
    ART. 65
    Tipurile de ameninţări care trebuie luate în considerare la proiectarea, implementarea şi menţinerea performanţelor măsurilor/sistemului de protecţie fizică sunt furtul sau mişcarea neautorizată de materiale protejate şi sabotajul instalaţiei protejate sau a transportului de materiale protejate. Acestea sunt detaliate în art. 66-73 din prezentele norme.

    ART. 66
        Furtul sau mişcarea neautorizată de materiale protejate pot fi rezultatul unui atac violent din exterior, prin înşelăciune sau prin disimulare, cu participarea unui grup mic de persoane cu următoarele caracteristici, asistenţă şi echipament:
    a) persoane motivate şi bine pregătite, incluzând o pregătire militară şi o foarte bună îndemânare;
    b) ajutor din interior din partea unei persoane care deţine cunoştinţe şi care poate avea un rol pasiv, cum ar fi furnizarea de informaţii, un rol activ cum ar fi înlesnirea accesului sau a ieşirii, dezactivarea alarmelor şi căilor de comunicaţie, participarea la atac violent sau ambele;
    c) arme automate portabile echipate cu amortizoare şi cu precizie pentru bătaie lungă;
    d) echipament portabil incluzând explozivi care pot fi folosiţi pentru a intra într-o incintă sau pentru distrugerea unui reactor, instalaţii protejate, transport, integritatea unui container sau caracteristicile sistemului de control de garanţii;
    e) vehicul folosit pentru transportul persoanelor şi a echipamentului lor;
    f) abilitatea de a opera ca două sau mai multe echipe.


    ART. 67
        Sabotajul poate fi rezultatul unui atac violent din exterior, prin înşelăciune sau prin disimulare, cu participarea mai multor persoane cu următoarele caracteristici, asistenţă şi echipament:
    a) persoane motivate şi bine pregătite, incluzând o pregătire militară şi o foarte bună îndemânare;
    b) ajutor din interior din partea unei persoane care deţine cunoştinţe şi care poate avea un rol pasiv, cum ar fi furnizarea de informaţii sau un rol activ, cum ar fi înlesnirea accesului sau a ieşirii, dezactivarea alarmelor şi căilor de comunicaţie, participarea la atac violent sau ambele;
    c) arme corespunzătoare, incluzând arme automate portabile echipate cu amortizor de sunet şi cu precizie pentru bătaie lungă;
    d) echipament portabil incluzând explozivi care pot fi folosiţi pentru a intra într-o incintă sau pentru a distruge un reactor, o instalaţie protejată, un transport sau integritatea unui container sau pentru a distruge caracteristicile sistemului de garanţii nucleare;
    e) un vehicul pentru transportul persoanelor şi echipamentului individual până în apropierea zonelor vitale.


    ART. 68
        Se va ţine seama şi de posibilităţile folosirii unui vehicul cu bombă, a unui aparat de zbor sau a unui atac cibernetic, inclusiv o combinaţie a acestora.

    ART. 69
        Se va ţine seama şi de faptul că ameninţarea poate veni şi din interiorul instalaţiei protejate din partea unui angajat în orice funcţie.

    ART. 70
        Ameninţarea poate fi rezultatul unui complot între indivizi aflaţi în orice funcţie care pot avea:
    a) acces şi cunoştinţe detaliate despre instalaţia protejată;
    b) instrumente cu care pot înlesni furtul de materiale protejate;
    c) autoritate asupra angajaţilor instalaţiei protejate prin deţinerea şi exercitarea unor funcţii de conducere.


    ART. 71
        Pericolul de sabotaj trebuie luat în considerare la instalaţiile care deţin în inventar materiale nucleare sau materiale radioactive.

    ART. 72
        Pentru materialele protejate transportate sau aflate în tranzit trebuie luat în considerare pericolul de sabotaj în cazul în care încărcătura conţine materiale nucleare sau materiale radioactive.

    ART. 73
        Pericolul de sabotaj depinde de caracteristicile instalaţiei protejate, de condiţiile de transport ale materialelor protejate şi de pericolul radiologic asupra populaţiei.

    ART. 74
        Sistemul de protecţie fizică trebuie proiectat pentru a face faţă şi pericolului de sabotaj şi trebuie să asigure următoarele:
    a) Prevenirea accesului neautorizat la instalaţiile şi materialele protejate;
    b) Minimalizarea oportunităţilor pentru angajaţii instalaţiei protejate;
    c) Prevenirea atacurilor de la distanţă, cum ar fi atacurile cibernetice şi atacurile cu drone.


    ART. 75
    (1) Măsurile de protecţie fizică pentru contracararea ameninţărilor din interiorul instalaţiei protejate trebuie să fie implementate folosind atât mijloace tehnice, cât şi măsuri administrative, inclusiv o combinaţie a acestora.
    (2) Măsurile trebuie să furnizeze o apărare în adâncime şi să fie integrate corespunzător în sistemul de protecţie fizică.
    (3) Planul de protecţie fizică trebuie să definească modul de implementare a măsurilor de contracarare a ameninţărilor din interiorul instalaţiei protejate, precum şi modul de evaluare a acestora.
    (4) La stabilirea măsurilor de protecţie fizică se vor lua în considerare şi următoarele aspecte:
    a) Straturi/niveluri multiple de protecţie fizică corelate cu detecţia şi întârzierea acţiunilor ostile;
    b) Monitorizarea şi protejarea reţelelor/sistemelor informatice şi a dispozitivelor asociate;
    c) Mijloace tehnice pentru controlul accesului;
    d) Proceduri/Instrucţiuni de lucru;
    e) Proceduri/Reguli pentru controlul accesului;
    f) Regula celor două persoane;
    g) Reguli pentru protejarea informaţiilor;
    h) Controale administrative;
    i) Sancţiuni administrative;
    j) Pregătirea şi calificarea personalului;
    k) Raportarea condiţiilor anormale cu potenţial impact asupra protecţiei fizice.


    ART. 76
     Definirea ameninţării pentru instalaţiile protejate menţionate la art. 8 din prezentele norme se realizează în documentul "Ameninţarea - bază de proiect" emis de către CNCAN.

    ART. 77
     Definirea ameninţării pentru instalaţiile protejate, altele decât cele menţionate la art. 8 din prezentele norme, se realizează în Analiza de risc la securitate fizică.

    ART. 78
        Definirea ameninţării pentru transportul de materiale protejate din categoria I şi pentru transportul de surse radioactive de categoria 1 se realizează în documentul "Ameninţarea - bază de proiect" emis de către CNCAN.

    ART. 79
        CNCAN, împreună cu instituţiile din domeniul siguranţei naţionale, evaluează şi actualizează în permanenţă riscul sustragerii de materiale protejate sau de sabotaj împotriva instalaţiilor protejate, precum şi implicaţiile pe care le pot avea aceste schimbări asupra măsurilor de protecţie fizică.

    ART. 80
    (1) În eventualitatea apariţiei unei noi ameninţări la adresa materialelor/instalaţiei protejate, CNCAN notifică titularul de autorizaţie.
    (2) În cazul primirii unei notificări din partea CNCAN privind apariţia unei noi ameninţări la adresa materialelor/instalaţiei protejate, titularul de autorizaţie trebuie să ia măsurile ce se impun, într-un timp cât mai scurt posibil.

    ART. 81
        Documentul "Ameninţarea - bază de proiect" emis de către CNCAN se revizuieşte periodic, cel puţin o dată la 5 ani sau când situaţia o impune.

    SECŢIUNEA 5
    Cerinţe privind aprobarea măsurilor de protecţie fizică şi a planului de protecţie fizică
    ART. 82
    (1) Se autorizează numai acele activităţi care îndeplinesc cerinţele prezentelor norme.
    (2) În procesul de autorizare a activităţilor menţionate la art. 2 din Legea nr. 111/1996, CNCAN evaluează şi aprobă şi măsurile de protecţie fizică.
    (3) Solicitantul de autorizaţie are obligaţia de a transmite la CNCAN documentaţia necesară pentru evaluarea măsurilor de protecţie fizică pentru instalaţia/materialele protejate.
    (4) Documentaţia trebuie să cuprindă caracterizarea instalaţiei şi măsurile de protecţie fizică sau planul de protecţie fizică, după caz. Solicitarea şi obţinerea autorizării este obligatorie înainte de începerea activităţilor menţionate la art. 2 din Legea nr. 111/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. CNCAN va notifica în termen de maximum 30 de zile, printr-o adresă, completările necesare pentru obţinerea autorizaţiei, dacă este cazul.
    (5) Dacă aceste completări nu se primesc în termen de cel mult 60 zile de la data notificării, documentaţia este respinsă şi solicitantul nu mai poate face referiri ulterioare la aceasta sau să pretindă utilizarea unor părţi din aceasta.

    ART. 83
        Pentru caracterizarea instalaţiei, trebuie luate în considerare următoarele date şi informaţii:
    a) descrierea instalaţiei;
    b) planurile şi amplasamentul instalaţiei protejate;
    c) descrierea fluxului tehnologic, dacă este cazul;
    d) echipamentele/instalaţiile şi categoriile de materiale ce trebuie să fie protejate;
    e) descrierea elementelor şi echipamentelor de protecţie fizică;
    f) structurile care asigură protecţia fizică, monitorizarea sau răspunsul / intervenţia, după caz;
    g) procedurile din cadrul instalaţiei privind organizarea şi responsabilităţile personalului de protecţie fizică, controlul accesului, evidenţa şi gestiunea materialelor protejate, raportarea evenimentelor/incidentelor de protecţie fizică.


    ART. 84
    (1) Pentru instalaţiile protejate menţionate la art. 8 din prezentele norme, titularul de autorizaţie trebuie să transmită la CNCAN planul de protecţie fizică în vederea aprobării.
    (2) Planul de protecţie fizică trebuie să cuprindă cel puţin elementele menţionate în Anexa nr. 6 la prezentele norme.
    (3) Titularul de autorizaţie are obligaţia de a evalua şi revizui periodic planul de protecţie fizică pentru a se asigura că acesta reflectă condiţiile curente de operare ale instalaţiei protejate şi ale sistemului de protecţie fizică.
    (4) Modificarea planului de protecţie fizică se face numai după aprobarea prealabilă a CNCAN.

    ART. 85
     Proiectarea, implementarea, evaluarea şi menţinerea sistemului de protecţie fizică pentru instalaţiile protejate menţionate la art. 8 din prezentele norme se vor realiza ţinând cont de documentul "Ameninţarea - bază de proiect" transmis de către CNCAN.

    ART. 86
        Titularul de autorizaţie are obligaţia de a elabora planul de pază pentru materialele şi instalaţiile protejate.

    ART. 87
    (1) Pentru instalaţiile menţionate la art. 8 din prezentele norme, planul de pază pentru materialele şi instalaţiile protejate va fi avizat de către CNCAN.
    (2) Modificarea planului de pază se va efectua numai după avizarea prealabilă de către CNCAN.

    CAP. III
    Cerinţe privind protecţia fizică a materialelor şi instalaţiilor protejate împotriva furtului sau mişcării neautorizate, în timpul utilizării şi depozitării
    SECŢIUNEA 1
    Consideraţii generale
    ART. 88
        Sistemul de protecţie fizică pentru o instalaţie protejată trebuie să fie integrat şi eficient atât împotriva furtului, mişcării neautorizate, cât şi a sabotajului.

    ART. 89
        Pentru îndeplinirea obiectivelor sistemului de protecţie fizică, se vor asigura următoarele:
    a) Limitarea numărului de persoane care au acces la materialele sau instalaţiile protejate;
    b) Solicitarea instituţiei competente potrivit legii, pentru verificarea prealabilă, precum şi verificarea periodică, prin metode specifice, a tuturor persoanelor care au acces în mod regulat la materialele şi instalaţiile protejate;
    c) Verificarea şi testarea psihologică cel puţin o dată la 12 luni a persoanelor care au acces la materialele şi instalaţiile protejate.


    ART. 90
    (1) Pentru instalaţiile pentru care un act potenţial de sabotaj prezintă un pericol pentru populaţie şi mediul înconjurător, trebuie să se evalueze consecinţele acţiunilor îndreptate împotriva materialelor şi instalaţiilor protejate, cu scopul identificării echipamentelor, sistemelor sau dispozitivelor a căror disfuncţionalitate poate pune în pericol direct sau indirect, sănătatea sau siguranţa publică, prin expunerea la radiaţii.
    (2) Echipamentele, sistemele sau dispozitivele identificate trebuie protejate prin desemnarea unor zone vitale în cadrul instalaţiei protejate.
    (3) Aspectele menţionate la alin. (1) şi alin. (2) vor fi luate în considerare de titularul de autorizaţie încă din stadiul de proiectare al instalaţiei.

    ART. 91
        Sistemul de protecţie fizică pentru o instalaţie protejată trebuie să ia în considerare şi măsurile prevăzute pentru asigurarea securităţii nucleare, securităţii radiologice şi controlului de garanţii nucleare, încă din stadiul de proiectare al instalaţiei.

    ART. 92
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să gestioneze corespunzător interfeţele dintre protecţia fizică şi securitatea nucleară, securitatea radiologică, controlul de garanţii nucleare, răspunsul la urgenţe radiologice/nucleare.
    (2) Măsurile de protecţie fizică nu trebuie să compromită securitatea nucleară, securitatea radiologică sau răspunsul în situaţii de urgenţă.

    ART. 93
        Sistemele informatice folosite pentru protecţia fizică, securitatea nucleară şi controlul de garanţii nucleare trebuie protejate pentru nu a fi compromise.

    SECŢIUNEA 2
    Cerinţe generale pentru materialele protejate din categoria I şi II
    ART. 94
    Materialele protejate trebuie să fie depozitate şi utilizate într-una sau mai multe zone vitale situate în interiorul zonei protejate.

    ART. 95
    (1) oate persoanele care intră în zona protejată şi în zonele vitale trebuie să primească permise sau ecusoane speciale, înregistrate corespunzător.
    (2) Accesul persoanelor în zonele vitale este limitat la minimum necesar, conform procedurilor specifice.

    ART. 96
        Accesul în zona protejată şi în zonele vitale trebuie limitat numai la persoanele a căror integritate a fost verificată conform art. 89 lit. b) şi c) şi la persoanele care le însoţesc.

    ART. 97
        Ecusoanele persoanelor care au acces în zona protejată sau în zonele vitale sunt de patru tipuri şi se vor distinge între ele, în mod clar, prin culori diferite şi alte particularităţi:
    a) Ecusoane Tip I: Personalul ale cărui sarcini de serviciu necesită accesul neînsoţit în zonele vitale.
    b) Ecusoane Tip II: Personalul ale cărui sarcini de serviciu necesită accesul neînsoţit în zona protejată.
    c) Ecusoane Tip III: Personalul pentru lucrări temporare de întreţinere, reparaţii şi construcţii. Această categorie de persoane este însoţită continuu şi pe toată durata lucrărilor de un angajat care are dreptul să poarte ecuson de tip I, când aceştia au acces în zonele vitale şi de un angajat care are dreptul să poarte un ecuson de tip II, când ei au acces în zona protejată.
    d) Ecusoane Tip IV: Vizitatorii trebuie însoţiţi în permanenţă de un angajat care are dreptul să poarte ecuson de tip II, atunci când se află în zona protejată şi de un angajat care are dreptul să poarte ecuson de tip I, când ei au acces în zonele vitale.


    ART. 98
        Numărul vizitatorilor care sunt însoţiţi de un angajat este limitat şi este precizat în planul de protecţie fizică.

    ART. 99
        Permisele şi ecusoanele prevăzute în art. 97 trebuie concepute astfel încât contrafacerea lor să fie extrem de dificilă.

    ART. 100
    (1) Toate autovehiculele, persoanele, bagajele şi coletele care intră în zona protejată trebuie controlate prin mijloace specifice pentru prevenirea introducerii unor unelte, materiale explozive, arme sau dispozitive ce ar putea fi folosite pentru sabotaj sau mişcarea neautorizată de materiale protejate.
    (2) La efectuarea controalelor menţionate la alin. (1) se vor utiliza echipamente pentru detecţia materialelor nucleare şi radioactive, metalelor şi materialelor explozive.

    ART. 101
    (1) Accesul autovehiculelor particulare în zona controlată din punct de vedere al protecţiei fizice trebuie redus la minim şi limitat la zonele de parcare autorizate.
    (2) Accesul autovehiculelor particulare în zona protejată şi în zonele vitale este interzis.

    ART. 102
    (1) Ori de câte ori se află persoane în zona protejată, acea zonă trebuie supusă unei supravegheri directe şi continue.
    (2) Supravegherea se poate face şi prin observare reciprocă, dacă există două sau mai multe persoane în zona respectivă.

    ART. 103
    (1) Tot personalul instalaţiei protejate trebuie instruit periodic privind regulile de protecţie fizică pe care trebuie să le respecte în instalaţia protejată, precum şi în situaţii de încercare de sustragere de materiale protejate sau de încercare de sabotaj.
    (2) În acest scop, în instalaţie se afişează, în mod vizibil, anunţuri referitoare la regulile privind protecţia fizică a instalaţiilor şi materialelor protejate.

    ART. 104
    (1) Personalul care desfăşoară activităţi ce implică materiale protejate este obligat să respecte întocmai procedurile de transferare a responsabilităţilor de serviciu pentru schimbul următor.
    (2) Personalul are obligaţia de a preciza în raportul de predare/preluare a schimbului dacă au avut loc incidente sau sustrageri de materiale protejate şi de a raporta şefului direct toate neregulile constatate în ceea ce priveşte protecţia fizică a acestor materiale.

    ART. 105
    (1) Este obligatorie păstrarea evidenţei persoanelor care posedă chei/cartele sau sunt autorizate să obţină chei/cartele care le permite accesul în zonele de depozitare sau utilizare a materialelor protejate.
    (2) Se vor implementa măsuri pentru:
    a) controlarea şi păstrarea în siguranţă a cheilor şi cartelelor, pentru a reduce riscul obţinerii de duplicate;
    b) schimbarea combinaţiilor la încuietori la intervale corespunzătoare de timp. În cazul în care o încuietoare este compromisă, indiferent din ce motiv, ea este schimbată imediat.


    ART. 106
    (1) Deplasarea materialelor protejate în zona protejată şi în zonele vitale este în responsabilitatea titularului de autorizaţie, care trebuie să asigure implementarea tuturor măsurilor de protecţie fizică necesare.
    (2) Transferul în afara zonei protejate trebuie să aibă loc în conformitate cu cerinţele de protecţie fizică a materialelor protejate în timpul transportului, ţinându-se seama de condiţiile concrete din momentul respectiv.

    ART. 107
    (1) Perimetrul incintei păzite trebuie să fie delimitat prin plasarea unei bariere fizice în jurul clădirii.
    (2) În cazul în care pereţii clădirii sunt suficient de rezistenţi încât pot fi consideraţi şi trecuţi ca atare, în urma expertizei de securitate în planul de protecţie fizică, ca fiind perimetrul incintei păzite, ei trebuie prevăzuţi, în plus, cu sisteme tehnice suplimentare de supraveghere şi alarmare, instalate în exteriorul lor. În vecinătatea perimetrului zonei protejate se va asigura o zonă controlată, degajată, cu vizibilitate bună şi iluminare suficientă pentru a permite observarea.
    (3) Pe tot perimetrul zonei protejate trebuie asigurate detecţia şi evaluarea intruziunilor.

    ART. 108
    (1) Măsurile de detecţie, evaluare, întârziere şi răspuns trebuie asigurate permanent, 24 de ore din 24.
    (2) În afara orelor de program de zi, personalul responsabil cu protecţia fizică raportează, la intervale stabilite, conform procedurilor existente.
    (3) Personalul de protecţie fizică/pază poate fi dotat cu arme de foc, conform prevederilor legale.

    ART. 109
        Forţa de răspuns trebuie asigurată permanent.

    ART. 110
        Forţa de răspuns trebuie să fie dimensionată în funcţie de prevederile documentului "Ameninţare - bază de proiect" transmis de către CNCAN, înarmată corespunzător şi capabilă să răspundă în timp util pentru a putea contracara un atac armat pentru prevenirea sustragerii de materiale protejate sau sabotajul instalaţiei protejate.

    ART. 111
        Personalul Staţiei Centrale de Alarmare trebuie să comunice la intervale regulate de timp cu forţa de răspuns.

    ART. 112
        Personalul de protecţie fizică/pază şi forţa de răspuns trebuie să fie pregătit şi echipat adecvat în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

    ART. 113
        Forţa de răspuns trebuie să cunoască bine amplasamentul instalaţiei protejate şi locaţia materialelor protejate, să aibă cunoştinţe adecvate care să-i permită desfăşurarea acţiunilor de intervenţie luând în considerare şi impactul pe care îl pot avea acestea asupra siguranţei şi securităţii nucleare/radiologice a instalaţiei.

    ART. 114
    (1) Titularul de autorizaţie va asigura patrularea în zona protejată.
    (2) Principalele funcţii ale patrulei/patrulelor sunt: inspecţia vizuală a componentelor sistemului de protecţie fizică, suplimentarea măsurilor de protecţie fizică existente, precum şi detecţia intruziunii.

    ART. 115
    Accesul în Staţia Centrală de Alarmare trebuie să fie controlat şi limitat.

    ART. 116
        Informaţiile vehiculate în Staţia Centrală de Alarmare trebuie să fie gestionate şi depozitate în condiţii de siguranţă.

    ART. 117
        Staţia Centrală de Alarmare va fi permanent supravegheată de personal calificat şi pregătit corespunzător, astfel încât evaluarea alarmelor, iniţierea răspunsului şi comunicarea cu personalul de protecţie fizică/pază şi forţa de răspuns să fie asigurate permanent, 24 de ore din 24.

    ART. 118
        Staţia Centrală de Alarmare trebuie să fie o construcţie dimensionată corespunzător din punct de vedere al rezistenţei, amplasată într-o zonă protejată şi care să poată continua să funcţioneze şi în prezenţa unei ameninţări.

    ART. 119
        Staţia Centrală de Alarmare trebuie să dispună de sursă suplimentară de alimentare electrică neîntreruptibilă şi trebuie să fie protejată împotriva monitorizării neautorizate, manipulării şi falsificării.

    ART. 120
    (1) Pentru operaţiunile de detecţie, evaluare şi răspuns trebuie folosite mijloace de comunicaţie independente, în sistem duplex, redundante.
    (2) Aceste mijloace trebuie să permită comunicarea între personalul de protecţie fizică/pază, Staţia Centrală de Alarmare şi forţa de răspuns.

    ART. 121
        Legătura între senzorii sistemului de detecţie şi dispozitivele de afişare a alarmelor (audio/video) trebuie asigurată prin două căi, independente, redundante, având inclusiv sursă de alimentare electrică neîntreruptibilă.

    ART. 122
        În timpul evacuărilor în caz de urgenţă, inclusiv în timpul exerciţiilor de evacuare, materialele protejate trebuie să fie evacuate numai cu aprobarea titularului de autorizaţie.

    ART. 123
    (1) Exerciţiile privind testarea performanţelor sistemului de protecţie fizică, a pregătirii personalului de protecţie fizică, precum şi verificarea eficienţei modului de răspuns în cazul unei ameninţări, se vor efectua cel puţin de două ori pe an, în baza unui plan aprobat de către CNCAN.
    (2) Deficienţele constatate şi măsurile corective luate în urma acestor exerciţii vor fi raportate la CNCAN.

    ART. 124
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să elaboreze şi să transmită la CNCAN, în vederea aprobării, planul de protecţie fizică pentru materialele şi instalaţiile protejate.
    (2) Planul de protecţie fizică trebuie să cuprindă cel puţin elementele menţionate în Anexa nr. 6 la prezentele norme.

    ART. 125
        Titularul de autorizaţie are obligaţia de a raporta la CNCAN telefonic, în cel mai scurt timp posibil şi în scris, în termen de maxim 24 de ore orice eveniment/incident cu implicaţii asupra protecţiei fizice a materialelor şi instalaţiilor protejate.

    SECŢIUNEA 3
    Cerinţe suplimentare pentru materialele protejate din categoria I
    ART. 126
    (1) Zonele vitale trebuie concepute astfel încât numărul intrărilor şi ieşirilor să fie cât mai redus (ideal numai una).
    (2) Toate ieşirile de urgenţă trebuie prevăzute cu dispozitive de alarmare.
    (3) Toate ferestrele exterioare trebuie să fie în permanenţă dotate cu dispozitive de alarmare şi protejate cu bare metalice fixate solid în perete.

    ART. 127
        În vederea asigurării permanente a funcţiilor Staţiei Centrale de Alarmare, respectiv de monitorizare şi evaluare a alarmelor, iniţierea răspunsului, menţinerea funcţiei de comunicaţii, în timpul unui eveniment de protecţie fizică, trebuie să se adopte măsuri de redundanţă prin construirea şi punerea în funcţiune a Staţiei Secundare de Alarmare.

    ART. 128
        Pentru contracararea ameninţărilor interne din zonele vitale şi pentru detectarea acţiunilor neautorizate se va asigura supravegherea continuă şi se va aplica regula celor două persoane pentru accesul la materialele protejate.

    ART. 129
    (1) Depozitul pentru materiale protejate trebuie să fie o construcţie dimensionată corespunzător din punct de vedere al rezistenţei, amplasată într-o zonă în interiorul zonei protejate şi prevăzută cu mijloace tehnice de supraveghere, alarmare şi dispozitive de închidere robuste. Eliberarea cheilor sau cartelelor-cheie pentru depozitul de materiale protejate trebuie controlată riguros.
    (2) Accesul în depozit este permis numai persoanelor desemnate, ale căror sarcini de serviciu necesită acest lucru.
    (3) Accesul altor persoane este permis numai cu însoţitor.

    ART. 130
    (1) Dacă materialele protejate sunt depozitate pe timpul nopţii sau pe o perioadă limitată de timp, în zona controlată sau într-un loc de depozitare temporar în interiorul zonei vitale, se vor lua măsuri suplimentare de protecţie fizică; aceste măsuri se vor realiza prin mijloace tehnice de supraveghere şi alarmare şi prin asigurarea de personal de protecţie fizică/pază.

    ART. 131
        În vederea prevenirii penetrării zonei protejate, se vor instala bariere speciale pentru autovehicule.

    SECŢIUNEA 4
    Cerinţe pentru materialele protejate din categoria III
    ART. 132
        Materialele protejate din categoria III trebuie depozitate şi utilizate într-o zonă controlată din punct de vedere al protecţiei fizice.

    ART. 133
        Titularul de autorizaţie are obligaţia de a elabora planul de pază.

    ART. 134
    (1) Toţi angajaţii trebuie instruiţi periodic privind regulile de protecţie fizică pe care trebuie să le respecte în instalaţia protejată, precum şi în situaţii de încercare de sustragere de materiale protejate sau de încercare de sabotaj.
    (2) În instalaţie se afişează, în mod vizibil, anunţuri referitoare la regulile privind protecţia fizică a instalaţiilor şi materialelor protejate.

    ART. 135
    Mişcarea materialelor protejate în afara sau între două zone controlate este autorizată numai în situaţia în care titularul de autorizaţie asigură aplicarea tuturor măsurilor necesare de protecţie fizică.

    ART. 136
    Trebuie luate măsuri pentru detectarea pătrunderii persoanelor neautorizate în zona controlată şi pentru asigurarea ripostei corespunzătoare a personalului de protecţie fizică şi a forţei de răspuns.

    ART. 137
    (1) Este obligatorie păstrarea evidenţei persoanelor care posedă sau sunt autorizate să obţină chei/cartele care să le permită accesul la zonele de depozitare sau de utilizare a materialelor protejate.
    (2) Se vor lua măsuri pentru:
    a) controlarea şi păstrarea în siguranţă a cheilor/cartelelor, în scopul minimizării riscurilor obţinerii de duplicate;
    b) schimbarea combinaţiilor la încuietori la intervale de timp adecvate. În cazul în care o încuietoare este compromisă, indiferent din ce motiv, ea este schimbată.


    ART. 138
    (1) Personalul care desfăşoară activităţi ce implică materiale protejate este obligat să respecte întocmai procedurile de transferare a responsabilităţilor de serviciu pentru schimbul următor.
    (2) Personalul are obligaţia de a preciza în raportul de predare/preluare a schimbului dacă au avut loc incidente sau sustrageri de materiale protejate şi de a raporta şefului direct toate neregulile constatate în ceea ce priveşte protecţia fizică a acestor materiale.

    ART. 139
        Forţa de răspuns trebuie să cunoască bine amplasamentul instalaţiei protejate şi locaţia materialelor protejate, să aibă cunoştinţe adecvate privind protecţia la radiaţii ionizante care să-i permită desfăşurarea acţiunilor de intervenţie luând în considerare şi impactul pe care îl pot avea acestea asupra securităţii.

    ART. 140
        Titularul de autorizaţie are obligaţia de a raporta la CNCAN în scris, în termen de maxim 24 de ore, orice eveniment/incident cu implicaţii asupra protecţiei fizice a materialelor protejate.

    SECŢIUNEA 5
    Cerinţe pentru alte materiale protejate, echipamente, dispozitive şi informaţii
    ART. 141
        Cerinţele menţionate în prezenta secţiune se aplică pentru materialele protejate care nu se încadrează în categoriile I, II sau III şi pentru materialele, echipamentele, dispozitivele şi informaţiile pertinente pentru proliferarea armelor nucleare şi a altor dispozitive nucleare explozive, incluse în Anexa 1 la Legea nr. 111/1996.

    ART. 142
        Materialele, echipamentele, dispozitivele şi informaţiile se depozitează într-un spaţiu cu acces controlat.

    ART. 143
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să protejeze materialele, echipamentele, dispozitivele şi informaţiile împotriva furtului şi mişcării neautorizate, prin practica gestiunii prudente.
    (2) Măsurile minime de protecţie fizică care trebuie implementate sunt următoarele:
    a) depozitul de materiale/dispozitive/echipamente trebuie să fie o construcţie dimensionată corespunzător din punct de vedere al rezistenţei şi prevăzută cu mijloace tehnice de supraveghere şi alarmare, dispozitive de închidere robuste şi sistem de iluminat. Accesul în depozit este permis numai persoanelor desemnate, ale căror sarcini de serviciu necesită acest lucru. Accesul altor persoane este permis numai cu însoţitor.
    b) nominalizarea unei persoane cu responsabilităţi privind protecţia fizică a materialelor/dispozitivelor/echipamentelor/informaţiilor;
    c) evidenţa strictă a cheilor/cartelelor de acces în spaţiul unde se găsesc materialele/dispozitivele/echipamentele/informaţiile;
    d) evidenţa strictă a materialelor/dispozitivelor/echipamentelor/informaţiilor, inclusiv a mişcărilor acestora;
    e) verificarea anuală a inventarului fizic de materiale/dispozitive/echipamente/informaţii;
    f) parolarea fişierelor sau criptarea în cazul transferului de informaţii;
    g) asigurarea protecţiei adecvate a staţiilor de lucru (în cazul informaţiilor);
    h) notificarea imediată a CNCAN în caz de furt sau de pierdere a materialelor/dispozitivelor/echipamentelor/informaţiilor.


    ART. 144
        În vederea obţinerii autorizaţiilor pentru desfăşurarea de activităţi ce implică materiale/dispozitive/echipamente/informaţii, titularul de autorizaţie are obligaţia de a transmite la CNCAN şi descrierea măsurilor de protecţie fizică.

    ART. 145
        Titularul de autorizaţie are obligaţia de a raporta la CNCAN în scris, în termen de maxim 24 de ore, orice eveniment/incident cu implicaţii asupra protecţiei fizice a materialelor/dispozitivelor/echipamentelor/informaţiilor.

    SECŢIUNEA 6
    Cerinţe privind măsurile de localizare şi recuperare a materialelor protejate în cazul furtului/pierderii/mişcării neautorizate
    ART. 146
    (1) Rolurile şi responsabilităţile autorităţilor/instituţiilor naţionale privind localizarea şi recuperarea materialelor protejate furate/pierdute/mişcate neautorizat se regăsesc în Planul naţional de cooperare privind răspunsul la incidente/evenimente sau trafic ilicit cu materiale nucleare şi alte materiale radioactive.
    (2) Planul de cooperare este emis de CNCAN şi de autorităţile competente în acest domeniu.

    ART. 147
        Titularul de autorizaţie trebuie să efectueze o inventariere în cel mai scurt timp posibil pentru confirmarea furtului sau a dispariţiei materialelor protejate şi să informeze CNCAN şi poliţia.

    ART. 148
        Sistemul de evidenţă şi control a materialelor protejate trebuie să ofere titularului de autorizaţie informaţii exacte privind posibila pierdere a materialelor protejate.

    ART. 149
        Titularul de autorizaţie va adopta de urgenţă toate măsurile necesare pentru localizarea şi recuperarea materialelor protejate furate, pierdute sau mişcate neautorizat.

    ART. 150
    (1) Măsurile pentru localizarea şi recuperarea materialelor protejate furate/pierdute/mişcate neautorizat vor fi detaliate în planul de contingenţă/pază elaborat de către titularul de autorizaţie. Măsurile trebuie testate şi evaluate periodic de către titularul de autorizaţie.
    (2) Măsurile trebuie să includă următoarele etape:
    a) Detecţie;
    b) Confirmare;
    c) Notificare;
    d) Localizarea materialului;
    e) Securizarea materialului;
    f) Returnarea materialului.


    ART. 151
        Titularul de autorizaţie va aplica în activitatea proprie măsuri ce permit detectarea imediată a furtului/pierderii/mişcării neautorizate de materiale protejate cum ar fi:
    a) Inventarierea periodică a materialelor protejate;
    b) Asigurarea de măsuri pentru detecţia pătrunderii persoanelor neautorizate în zonele cu materiale protejate;
    c) Verificarea periodică a modului în care se asigură controlul accesului;
    d) Montarea de echipamente pentru detecţia radiaţiei ionizante.


    CAP. IV
    Cerinţe privind protecţia fizică a materialelor şi instalaţiilor protejate împotriva sabotajului în timpul utilizării şi depozitării
    SECŢIUNEA 1
    Consideraţii generale
    ART. 152
    (1) Sabotajul împotriva unei instalaţii protejate sau care implică materiale protejate determină un risc radiologic şi o posibilă emisie de substanţe radioactive asupra persoanelor şi mediului înconjurător.
    (2) Riscul radiologic este în strânsă dependenţă cu proiectul instalaţiei protejate, tipul de material protejat, produşii de fisiune asociaţi şi tipul de container (de protecţie).

    SECŢIUNEA 2
    Cerinţe pentru instalaţiile protejate menţionate la art. 8 din prezentele norme
    ART. 153
    Măsurile de protecţie fizică împotriva sabotajului trebuie să ţină seama de documentul "Ameninţarea - bază de proiect", cât şi de posibilele consecinţe radiologice.

    ART. 154
    (1) Măsurile împotriva sabotajului sau a tentativelor de sabotaj vor fi detaliate în planul de contingenţă întocmit de titularul de autorizaţie.
    (2) Periodic trebuie testată eficienţa planului de contingenţă prin exerciţii comune cu toate autorităţile implicate în răspunsul la sabotaj sau la tentative de sabotaj.

    ART. 155
    (1) Titularul de autorizaţie va evalua şi testa periodic performanţele sistemului de protecţie fizică, inclusiv răspunsul în timp util al personalului de protecţie fizică/pază şi al forţei de răspuns.
    (2) Deficienţele constatate şi măsurile propuse pentru remedierea lor vor fi raportate la CNCAN.

    ART. 156
        Materialele protejate care pot conduce la consecinţe radiologice trebuie să fie depozitate numai în zonele vitale.

    ART. 157
        Numărul punctelor de acces şi accesul persoanelor atât în zona protejată, cât şi în zonele vitale trebuie redus la minim.

    ART. 158
        Accesul în zonele vitale trebuie limitat numai la persoanele a căror integritate a fost verificată conform prevederilor art. 89 lit. b) şi c) şi la persoanele care le însoţesc.

    ART. 159
        Personalul care asigură mentenanţa, efectuează servicii de curăţenie sau execută lucrări de construcţie în zonele vitale trebuie să fie escortat şi verificat conform prevederilor art. 89 lit. b) şi c).

    ART. 160
    (1) Toate autovehiculele, persoanele, bagajele şi coletele care intră în zona protejată trebuie controlate pentru a preveni introducerea unor unelte, materiale explozive, arme sau dispozitive care pot fi folosite pentru sabotaj.
    (2) Pentru efectuarea controalelor menţionate la alin. (1) se vor utiliza echipamente pentru detectarea metalelor şi materialelor explozive.
    (3) Trebuie luate toate măsurile pentru prevenirea intrării cu forţă a autovehiculelor în zona protejată.
    (4) Accesul autovehiculelor particulare în zona protejată este interzisă.

    ART. 161
    (1) În zona controlată, spaţiile permanente de parcare a autovehiculelor trebuie amplasate astfel încât să se asigure o distanţă de cel puţin 10 m între acestea şi zona protejată.
    (2) Accesul autovehiculelor în zona controlată trebuie redusă la minim şi trebuie limitată la spaţiul de parcare desemnat.

    ART. 162
    (1) Toţi angajaţii trebuie instruiţi periodic privind regulile de protecţie fizică pe care trebuie să le respecte în instalaţie, precum şi în situaţii de încercare de sustragere de materiale protejate sau de încercare de sabotaj.
    (2) În instalaţie se afişează, în mod vizibil, anunţuri referitoare la protecţia fizică a instalaţiilor şi materialelor protejate.

    ART. 163
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să instruiască personalul care desfăşoară activităţi pe amplasamentul instalaţiei protejate sau care are acces la materialele protejate, privind înţelegerea şi conştientizarea riscurilor şi manifestărilor asociate ameninţării din interior, respectiv pentru recunoaşterea şi raportarea activităţilor suspecte.
    (2) Obligativitatea raportării activităţilor suspecte cu potenţial impact asupra materialelor sau instalaţiilor protejate trebuie să fie inclusă în procedurile de raportare ale instalaţiei.

    ART. 164
    (1) În perioada de oprire planificată/revizie tehnică/întreţinere periodică a reactoarelor, protecţia fizică trebuie suplimentată pentru controlul eficient al fluxului sporit de contractori şi a activităţilor desfăşurate în zonele vitale.
    (2) Planul cu măsurile suplimentare de protecţie fizică ce vor fi luate cu ocazia acestor activităţi trebuie transmis la CNCAN cu cel puţin 60 de zile înainte, în vederea aprobării.
    (3) Pentru repornirea reactorului după perioada de oprire planificată/revizie tehnică/întreţinere periodică, trebuie luate măsuri speciale pentru detectarea oricăror acţiuni îndreptate împotriva instalaţiei/materialelor protejate.
    (4) Titularul de autorizaţie trebuie să informeze CNCAN cu privire la implementarea tuturor măsurilor suplimentare prevăzute în plan, înainte de a solicita aprobarea repornirii reactorului.

    ART. 165
    (1) Trebuie păstrată evidenţa tuturor persoanelor care au acces sau care sunt în posesia cheilor/cartelelor de acces la depozitele de materiale protejate sau la alte spaţii din zonele vitale.
    (2) Pentru evitarea oricăror acţiuni îndreptate împotriva instalaţiei/materialelor protejate, trebuie respectate următoarele cerinţe:
    a) să se verifice şi să se păstreze într-un loc sigur cheile/cartelele pentru a diminua posibilitatea duplicării lor;
    b) să se schimbe la anumite intervale de timp codurile de acces;
    c) să se schimbe încuietorile, cheile/cartelele sau codurile de acces la cea mai mică suspiciune de compromitere a acestora.


    ART. 166
        Perimetrul zonei protejate trebuie iluminat suficient pentru o evaluare cât mai bună a alarmelor.

    ART. 167
        Punctele potenţiale de acces în instalaţie trebuie protejate în mod corespunzător şi dotate cu sisteme de alarmă, pentru a se preveni accesul neautorizat.

    ART. 168
    (1) Zonele vitale nu trebuie să se afle în apropierea drumurilor publice.
    (2) În zonele vitale şi în zona protejată, numărul de intrări şi ieşiri trebuie minimizat.
    (3) Toate ieşirile de urgenţă trebuie prevăzute cu senzori pentru detectarea oricărei intruziuni.

    ART. 169
        Zonele vitale trebuie să asigure detecţia intruziunii prin senzori adecvaţi şi prin întârzierea pătrunderii în interior prin bariere fizice corespunzătoare.

    ART. 170
        Măsurile de detecţie, evaluare, întârziere şi răspuns trebuie asigurate 24 de ore din 24.

    ART. 171
        În vederea asigurării permanente a funcţiilor Staţiei Centrale de Alarmare, respectiv de monitorizare şi evaluare a alarmelor, iniţierea răspunsului, menţinerea funcţiei de comunicaţii, în timpul unui eveniment de protecţie fizică, trebuie să se adopte măsuri de redundanţă prin construirea şi punerea în funcţiune a Staţiei Secundare de Alarmare.

    ART. 172
    (1) Pentru operaţiunile de detecţie, evaluare şi răspuns trebuie folosite mijloace de comunicaţie independente, în sistem duplex, redundante.
    (2) Aceste mijloace trebuie să permită comunicarea între personalul de protecţie fizică/pază, Staţia Centrală de Alarmare şi forţa de răspuns.

    ART. 173
        Legătura între senzorii sistemului de detecţie şi dispozitivele de afişare a alarmelor audio/video trebuie asigurată prin două căi, independente, redundante, având inclusiv sursă de alimentare electrică neîntreruptibilă.

    ART. 174
        Înregistrările video aferente sistemului de protecţie fizică trebuie păstrate minim 90 de zile în vederea evaluării unor evenimente/incidente.

    ART. 175
        Titularul de autorizaţie are obligaţia înregistrării şi arhivării datelor referitoare la persoanele care au sau au avut acces la materialele şi instalaţiile protejate.

    ART. 176
    (1) Personalul şi echipamentele necesare pentru detecţia, evaluarea, întârzierea şi neutralizarea adversarului trebuie să fie active în permanenţă, 24 de ore din 24.
    (2) Personalul de protecţie fizică/pază şi forţa de răspuns trebuie să fie pregătite şi echipate corespunzător conform legislaţiei în vigoare.

    ART. 177
    (1) Titularul de autorizaţie va asigura patrularea în zona protejată.
    (2) Principalele funcţii ale patrulei/patrulelor sunt: inspecţia vizuală a componentelor sistemului de protecţie fizică, suplimentarea măsurilor de protecţie fizică existente, precum şi detecţia intruziunii.

    ART. 178
    În timpul exerciţiilor de evacuare în caz de urgenţă, accesul în zonele vitale rămâne sub control.

    ART. 179
        Titularul de autorizaţie are obligaţia de a raporta la CNCAN telefonic, în cel mai scurt timp posibil şi în scris, în termen de maxim 24 de ore, orice acţiune de sabotaj sau orice tentativă de sabotaj asupra materialelor şi instalaţiilor protejate.

    SECŢIUNEA 3
    Cerinţe pentru alte materiale protejate/instalaţii protejate
    ART. 180
     Pentru alte instalaţii protejate sau pentru alte materiale protejate ce pot prezenta un risc radiologic/neradiologic pentru populaţie, cerinţele privind protecţia fizică menţionate în Secţiunea 2 din prezentul capitol trebuie aplicate în funcţie de caracteristicile instalaţiilor şi materialelor respective.

    ART. 181
        Măsurile de protecţie fizică împotriva sabotajului trebuie să ţină seama de Analiza de risc la securitate fizică, cât şi de posibilele consecinţe radiologice/neradiologice.

    ART. 182
        Măsurile împotriva sabotajului trebuie să fie detaliate în planul de contingenţă/pază elaborat de titularul de autorizaţie.

    ART. 183
        Titularul de autorizaţie trebuie să se asigure că personalul este pregătit şi instruit să acţioneze în deplină coordonare cu forţa de răspuns în cazul unei acţiuni de sabotaj sau tentativă de sabotaj asupra materialelor şi instalaţiilor protejate.

    ART. 184
        Titularul de autorizaţie are obligaţia de a raporta la CNCAN în scris, în termen de maxim 24 de ore, orice acţiune de sabotaj sau orice tentativă de sabotaj asupra materialelor şi instalaţiilor protejate.

    CAP. V
    Cerinţe privind protecţia fizică a materialelor protejate în timpul transportului
    SECŢIUNEA 1
    Consideraţii generale
    ART. 185
        Pentru realizarea obiectivelor protecţiei fizice, trebuie luate următoarele măsuri:
    a) reducerea la minimum a duratei transportului;
    b) reducerea numărului şi duratei operaţiunilor de transbordare, cum ar fi: transferul dintr-un mijloc de transport în altul, transferul la/de la locurile de depozitare în tranzit, depozitarea temporară pentru aşteptarea sosirii vehiculului de transport etc;
    c) asigurarea corespunzătoare a materialelor/instalaţiilor protejate pe durata depozitării în tranzit;
    d) evitarea efectuării transporturilor după orare regulate;
    e) verificarea persoanelor implicate în transport, conform prevederilor art. 89 lit. b) şi c) din prezentele norme, după caz;
    f) limitarea la un număr minim a persoanelor care cunosc în prealabil detaliile transportului.


    ART. 186
        Pentru asigurarea caracterului confidenţial al informaţiilor referitoare la operaţiunile de transport, trebuie luate toate măsurile necesare conform reglementărilor în vigoare.

    ART. 187
        Prevederile prezentului capitol se aplică şi pentru expediţiile internaţionale de materiale/instalaţii protejate, precum şi celor care tranzitează România.

    ART. 188
        În cazul transporturilor internaţionale de materiale nucleare, responsabilitatea măsurilor de protecţie fizică din partea titularului de autorizaţie trebuie să facă obiectul unui acord între statele interesate.

    ART. 189
        Expediţiile internaţionale de materiale nucleare din România se autorizează de CNCAN numai dacă statele tranzitate:
    a) sunt părţi la Convenţia privind protecţia fizică a materialelor nucleare, sau
    b) au încheiat cu România un acord care asigură aplicarea dispoziţiilor privitoare la protecţia fizică,
        sau

    c) au declarat oficial că măsurile de protecţie fizică în statul respectiv sunt aplicate conform recomandărilor acceptate pe plan internaţional,
        sau

    d) au eliberat autorizaţii care conţin prevederi referitoare la protecţia fizică corespunzătoare a materialelor nucleare pe timpul transportului.


    ART. 190
    (1) Pentru autorizarea activităţilor de import, transfer, transfer intracomunitar sau export de materiale protejate, ce implică transportul de materiale/instalaţii protejate, cererea de autorizare trebuie să fie transmisă la CNCAN cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de expediţie.
    (2) Documentaţia suport pentru cererea de autorizare trebuie să includă şi următoarele informaţii:
    a) Detalii referitoare la materialele protejate;
    b) Detalii despre expeditor, destinatar, transportator (inclusiv escorta, dacă e cazul);
    c) Detalii privind modul de transport şi mijlocul de transport;
    d) Detalii privind ruta de deplasare şi ruta de rezervă;
    e) Detalii privind opririle (mai mari de 24 de ore) planificate, dacă este cazul;
    f) Punctul unde se face transferul răspunderii şi procedura de transferare a răspunderii;
    g) Descrierea măsurilor de protecţie fizică sau planul de protecţie fizică pentru transportul pe teritoriul României a materialelor protejate (inclusiv pentru opririle planificate dacă e cazul);
    h) Persoana responsabilă cu operaţiunea.


    SECŢIUNEA 2
    Cerinţe pentru transportul de materiale protejate din categoriile I şi II
    ART. 191
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să întocmească planul de protecţie fizică pentru transportul de materiale protejate.
    (2) Planul de protecţie fizică pentru transportul de materiale protejate trebuie să includă cel puţin elementele menţionate în Anexa nr. 7 şi va fi aprobat de către CNCAN.
    (3) Modificarea planului de protecţie fizică se va face numai după aprobarea prealabilă a CNCAN.

    ART. 192
        Planul de protecţie fizică trebuie să fie testat periodic pentru a evalua eficienţa acestuia în cazul unui eveniment/incident de protecţie fizică şi pregătirea personalului care asigură protecţia fizică/paza transportului de materiale protejate.

    ART. 193
        Activitatea de transport a materialelor protejate din categoriile I şi II necesită autorizarea CNCAN, cu excepţia transportului de apă grea.

    ART. 194
        Titularul de autorizaţie trebuie să se informeze privind posibilele calamităţi naturale şi mişcări sociale în vederea asigurării protecţiei fizice a transportului.

    ART. 195
        Modul de transport şi mijlocul de transport trebuie astfel alese încât să se reducă la minim numărul de transbordări şi durata transportului.

    ART. 196
        Titularul de autorizaţie trebuie să pregătească din timp transportatorul pentru a se asigura participarea acestuia la aplicarea măsurilor de protecţie fizică.

    ART. 197
        Pe perioada transportului, titularul de autorizaţie va constitui un centru de control al transportului care va avea ca scop monitorizarea poziţiei curente şi stadiul securităţii transportului.

    ART. 198
        Titularul de autorizaţie are obligaţia de a asigura un sistem de monitorizare în timp real a transportului de materiale protejate din categoriile I şi II, cu excepţia transportului de apă grea.

    ART. 199
    Trebuie asigurată o comunicaţie permanentă, de preferat în sistem duplex, între mijlocul de transport, personalul de pază sau însoţire, escorta, centrul de control al transportului şi forţa de răspuns.

    ART. 200
    Personalul centrului de control al transportului trebuie să fie verificat conform prevederilor art. 89 lit. b) şi c) din prezentele norme.

    ART. 201
        În cazul transporturilor internaţionale, înainte de expediere, expeditorul se va asigura că aranjamentele stabilite în legătură cu expediţia respectivă sunt conforme cu reglementările ţării destinatare, precum şi cu reglementările ţărilor pe teritoriul cărora va tranzita expediţia respectivă.

    ART. 202
        Expeditorul împreună cu transportatorul trebuie să stabilească detaliile referitoare la: itinerar, locurile de oprire, modalităţile de identificare a persoanelor autorizate să preia încărcătura, dispoziţiile referitoare la remiterea încărcăturii la destinaţie, măsurile ce vor fi luate în caz de accident, cât şi cu privire la prezentarea rapoartelor obişnuite şi excepţionale, detalii ce se vor regăsi în documentaţia de autorizare a transportului.

    ART. 203
    (1) Obligatoriu se stabileşte din timp ruta principală şi rutele de rezervă, astfel încât orice decizie de schimbare a traseului să poată fi înţeleasă uşor şi aplicată în mod corespunzător.
    (2) În alegerea rutelor se va ţine cont de siguranţa drumului şi de evitarea zonelor afectate de calamităţi naturale sau de mişcări sociale.

    ART. 204
    (1) Cu excepţia cazurilor care reclamă măsuri de securitate deosebită, coletele cu materiale protejate trebuie transportate în vehicule, compartimente sau containere închise şi încuiate.
    (2) Coletele cu materiale protejate care cântăresc mai mult de 2000 kg fiecare şi care sunt încuiate sau sigilate pot fi transportate şi în vehicule deschise.
    (3) Coletele trebuie să fie ancorate sau fixate în vehicul sau containerul de transport.

    ART. 205
        Vehiculul de transport trebuie special amenajat pentru a rezista atacului şi pentru a preveni sustragerea materialelor protejate şi echipat cu un sistem de blocare, astfel încât nicio persoană neautorizată să nu poată porni vehiculul.

    ART. 206
        Fiecare expediţie trebuie transportată într-un singur vehicul, respectând principiul încărcăturii complete.

    ART. 207
        Personalul cu responsabilităţi de protecţie fizică trebuie să aibă instrucţiuni detaliate referitoare la responsabilităţile din timpul transportului.

    ART. 208
        Măsurile de protecţie fizică trebuie să prevadă o legătură radio permanentă şi comunicări telefonice frecvente între mijlocul de transport, expeditor şi destinatar.

    ART. 209
        În vehiculul de transport se va afla şi o a doua persoană, având funcţia de însoţitor sau persoană de pază, care trebuie să asigure supravegherea continuă a materialelor şi alertarea forţei de răspuns în caz de necesitate.

    ART. 210
        Expeditorul trebuie să trimită în prealabil o notificare destinatarului expediţiei preconizate, specificând modul de transport, respectiv rutier, feroviar, maritim, fluvial sau aerian, data prevăzută pentru sosirea expediţiei şi locul exact de remitere a materialelor protejate, în cazul în care aceasta urmează să se realizeze înainte de destinaţia finală.

    ART. 211
        Înainte de expedierea materialelor protejate, expeditorul trebuie să obţină de la destinatar asigurarea că acesta este pregătit să preia livrarea imediat sau, dacă este cazul, să accepte remiterea la data prevăzută.

    ART. 212
        Înainte de expedierea materialelor, trebuie să se verifice integritatea dispozitivelor de închidere şi a sigiliilor coletului, vehiculului, compartimentului sau containerului de transport, consemnându-se într-un document ce rămâne la expeditor.

    ART. 213
        Înainte de încărcarea şi expedierea materialelor, vehiculul în care se face încărcarea trebuie controlat amănunţit, pentru a se asigura că nu au fost montate sau introduse în acesta dispozitive şi materiale explozive pentru sabotaj şi că nu a fost iniţiată nicio astfel de acţiune.

    ART. 214
    (1) Imediat după sosirea expediţiei, destinatarul trebuie să verifice integritatea coletelor, încuietorilor şi sigiliilor.
    (2) Destinatarul trebuie să notifice expeditorului primirea expediţiei imediat ce aceasta a sosit.
    (3) Dacă expediţia nu soseşte într-un interval de timp rezonabil, după data la care aceasta este aşteptată, destinatarul trebuie să informeze de îndată expeditorul asupra acestui fapt.

    ART. 215
        Protecţia fizică a materialelor protejate în timpul transportului rutier va fi asigurată cu efective din cadrul structurii specializate ale instituţiei competente în domeniul pazei şi protecţiei.

    ART. 216
        Pentru întărirea măsurilor de protecţie fizică, vehiculul de transport rutier este escortat, în funcţie de situaţie, de cel puţin două echipaje din cadrul structurii specializate ale instituţiei competente în domeniul pazei şi protecţiei.

    ART. 217
    (1) Transportul pe calea ferată a materialelor se efectuează cu un tren marfă sau într-un vagon autorizat de către CNCAN.
    (2) Se vor respecta reglementările în vigoare privind transportul mărfurilor periculoase pe calea ferată, precum şi prevederile tratatelor, convenţiilor şi regulamentelor internaţionale la care România este parte.
    (3) Expediţia este escortată de unul sau mai mulţi însoţitori, precum şi de către o echipă din cadrul structurii specializate a instituţiei competente în domeniul pazei şi protecţiei, care trebuie să călătorească în cel mai apropiat compartiment de vagonul în care se află încărcătura.
    (4) În timpul opririlor, se supraveghează şi se controlează încuietorile şi sigiliile. Este obligatorie deţinerea de dispozitive de comunicare radio, în sistem duplex şi telefoane care vor putea fi utilizate de însoţitori sau de persoanele de pază la opririle planificate.

    ART. 218
    (1) Transportul fluvial sau maritim al materialelor protejate se efectuează cu nave special amenajate şi autorizate de către CNCAN.
    (2) Fiecare transport de materiale protejate va fi efectuat cu respectarea prevederilor legale aflate în vigoare.
    (3) Materialele protejate transportate trebuie depozitate într-un compartiment sau container robust care este încuiat şi sigilat.
    (4) Încuietorile şi sigiliile trebuie verificate periodic în timpul transportului.

    ART. 219
    (1) Transportul aerian al materialelor protejate se efectuează cu avioane pentru transportul de mărfuri închiriat sau cursă regulată, autorizate de către CNCAN.
    (2) Fiecare transport de materiale protejate va fi efectuat cu respectarea prevederilor legale aflate în vigoare.

    ART. 220
        Titularul de autorizaţie are obligaţia de a raporta la CNCAN telefonic, în cel mai scurt timp posibil şi în scris, în termen de maxim 24 de ore, orice eveniment/incident din timpul transportului cu implicaţii asupra protecţiei fizice a materialelor protejate.

    SECŢIUNEA 3
    Cerinţe pentru transportul de materiale protejate din categoria III
    ART. 221
        Titularul de autorizaţie trebuie să întocmească planul de pază pentru transportul de materiale protejate.

    ART. 222
        Activitatea de transport a materialelor protejate din categoria III necesită autorizarea CNCAN, cu excepţia transportului de apă grea.

    ART. 223
        Expeditorul trebuie să transmită în prealabil o notificare în care să se specifice modul de transport, respectiv rutier/feroviar/maritim/aerian, timpul estimat pentru sosire şi locul exact de remitere a materialelor protejate, în cazul în care aceasta urmează să se realizeze înainte de destinaţia finală.

    ART. 224
        Înainte de expedierea materialelor protejate, expeditorul trebuie să obţină de la destinatar asigurarea că acesta este pregătit să preia livrarea imediat sau, dacă este cazul, să accepte remiterea la data prevăzută.

    ART. 225
        Vehiculul trebuie verificat în detaliu înainte de încărcare şi transport pentru a se asigura că nu au fost montate dispozitive şi materiale explozive pentru sabotaj şi că nicio acţiune de sabotaj nu a fost iniţiată.

    ART. 226
        Vehiculul de transport şi coletele, cala sau compartimentul în care se găsesc materialele protejate trebuie să fie prevăzute cu sisteme de închidere robuste.

    ART. 227
        În vehiculul de transport se va afla şi o a doua persoană, având funcţia de însoţitor sau persoană de pază. Această persoană trebuie să asigure supravegherea continuă a materialelor şi alertarea forţei de răspuns în caz de necesitate. Personalul trebuie să aibă instrucţiuni scrise privind responsabilităţile în timpul transportului.

    ART. 228
        Dacă vehiculul şi coletele, cala sau compartimentul în care se găsesc materialele sunt încuiate şi sigilate, supravegherea continuă a materialelor poate fi înlocuită prin controale frecvente şi periodice ale sigiliilor şi prin supravegherea continuă atunci când vehiculul este oprit.

    ART. 229
        Pentru întărirea măsurilor de protecţie fizică, vehiculul de transport rutier poate fi escortat în funcţie de situaţie, de echipaje din cadrul structurii specializate ale instituţiei competente în domeniul pazei şi protecţiei.

    ART. 230
    (1) Imediat după sosirea expediţiei, destinatarul trebuie să verifice integritatea coletelor, încuietorilor şi sigiliilor şi să confirme acceptarea expediţiei.
    (2) Destinatarul trebuie să notifice expeditorului primirea expediţiei imediat ce aceasta a sosit.
    (3) Dacă expediţia nu soseşte într-un interval de timp rezonabil, după data la care aceasta este aşteptată, destinatarul trebuie să informeze de îndată expeditorul asupra acestui fapt.

    ART. 231
        Măsurile de protecţie fizică trebuie să prevadă o legătură telefonică permanentă şi comunicări telefonice frecvente între mijlocul de transport, expeditor şi destinatar.

    ART. 232
        În vederea obţinerii autorizaţiilor pentru desfăşurarea de activităţi ce implică şi transportul de materiale protejate, respectiv transferul, transferul intracomunitar, importul sau exportul de materiale, solicitantul de autorizaţie va transmite la CNCAN detaliile privind măsurile de protecţie fizică şi planul de pază pentru transport.

    ART. 233
        Titularul de autorizaţie are obligaţia de a raporta la CNCAN în scris, în termen de maxim 24 de ore, orice eveniment din timpul transportului cu implicaţii asupra protecţiei fizice a materialelor protejate.

    SECŢIUNEA 4
    Cerinţe pentru transportul de alte materiale, echipamente, dispozitive şi informaţii
    ART. 234
        Cerinţele menţionate în prezenta secţiune se aplică pentru materialele protejate care nu se încadrează în categoriile I, II sau III şi pentru materialele, echipamentele, dispozitivele şi informaţiile pertinente pentru proliferarea armelor nucleare şi a altor dispozitive nucleare explozive, incluse în Anexa 1 la Legea nr. 111/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 235
        Protecţia fizică a transportului de materiale/dispozitive/echipamente/informaţii se asigură conform practicii gestiunii prudente.

    ART. 236
        Expeditorul trebuie să transmită în prealabil o notificare în care să se specifice modul de transport, respectiv rutier/feroviar/maritim/aerian sau online - în cazul informaţiilor, timpul estimat pentru sosire şi locul exact de remitere a materialelor/dispozitivelor/echipamentelor/informaţiilor, în cazul în care aceasta urmează să se realizeze înainte de destinaţia finală.

    ART. 237
        Expeditorul trebuie să obţină de la destinatar asigurarea că acesta este pregătit să preia livrarea imediat sau, dacă este cazul, să accepte remiterea la data prevăzută.

    ART. 238
    (1) Imediat după sosirea expediţiei, destinatarul trebuie să verifice integritatea coletelor, încuietorilor şi sigiliilor şi să confirme acceptarea expediţiei.
    (2) Destinatarul trebuie să notifice expeditorului primirea expediţiei imediat ce aceasta a sosit.
    (3) Dacă expediţia nu soseşte într-un interval de timp rezonabil, după data la care aceasta este aşteptată, destinatarul trebuie să informeze de îndată expeditorul asupra acestui fapt.

    ART. 239
        În vederea obţinerii autorizaţiilor pentru desfăşurarea de activităţi ce implică şi transportul de materiale/dispozitive/echipamente/informaţii, respectiv transferul, transferul intracomunitar, importul sau exportul acestora, solicitantul de autorizaţie va transmite la CNCAN şi detaliile privind măsurile de protecţie fizică.

    ART. 240
        Titularul de autorizaţie are obligaţia de a raporta la CNCAN în scris, în termen de maxim 24 de ore, orice eveniment din timpul transportului cu implicaţii asupra protecţiei fizice a materialelor/dispozitivelor/echipamentelor/informaţiilor.

    SECŢIUNEA 5
    Aranjamente pentru transporturile internaţionale
    ART. 241
        În contractul sau acordul dintre expeditor şi destinatar privitor la transportul internaţional aferent al materialului protejat trebuie specificat foarte clar punctul în care responsabilitatea pentru protecţia fizică este transferată de la expeditor la destinatar.

    ART. 242
        Dacă acordul sau contractul referitor la un transport internaţional prevede că livrarea pe teritoriul statului destinatar să aibă loc într-un vehicul al statului expeditor, acest contract sau acord trebuie să prevadă ca destinatarul să primească în timp util informaţiile necesare care să-i permită să ia măsurile de protecţie fizică adecvate.

    ART. 243
        În cazul transporturilor internaţionale ce tranzitează teritoriul României, titularul de autorizaţie trebuie să notifice la CNCAN data şi locul intrării/ieşirii pentru materialele protejate transportate şi caracteristicile expediţiei.

    SECŢIUNEA 6
    Cerinţe privind măsurile de localizare şi recuperare în cazul furtului sau pierderii de materiale protejate în timpul transportului
    ART. 244
    (1) Rolul şi responsabilităţile autorităţilor naţionale privind localizarea şi recuperarea materialelor protejate pierdute sau furate în timpul transportului se regăsesc în Planul naţional de cooperare privind răspunsul la incidente/evenimente sau trafic ilicit cu materiale nucleare şi alte materiale radioactive.
    (2) Planul de cooperare este emis de CNCAN şi de autorităţile competente în acest domeniu.

    ART. 245
        Titularul de autorizaţie (transportatorul) trebuie să efectueze o inventariere în cel mai scurt timp posibil pentru confirmarea furtului sau a pierderii materialelor şi să informeze CNCAN şi poliţia.

    ART. 246
        Titularul de autorizaţie va adopta de urgenţă toate măsurile necesare pentru localizarea şi recuperarea materialelor furate sau pierdute în timpul transportului. Măsurile vor fi detaliate în planul de contingenţă/pază elaborat de către titularul de autorizaţie şi vor fi testate şi evaluate periodic.

    SECŢIUNEA 7
    Cerinţe privind protecţia fizică a materialelor protejate împotriva sabotajului în timpul transportului
    ART. 247
        Sabotajul transportului de materiale protejate poate determina un risc radiologic şi o posibilă emisie de substanţe radioactive asupra persoanelor şi mediului înconjurător. Riscul radiologic este în strânsă dependenţă cu tipul de material, produşii de fisiune asociaţi şi tipul de container de protecţie.

    ART. 248
        Măsurile de protecţie fizică împotriva sabotajului trebuie să ţină seama de documentul "Ameninţarea - bază de proiect" sau după caz, de Analiza de risc la securitate fizică, cât şi de posibilele consecinţe radiologice.

    ART. 249
        Măsurile titularului de autorizaţie împotriva sabotajului sau a tentativelor de sabotaj trebuie să fie incluse în planul de contingenţă/pază.

    ART. 250
        Titularul de autorizaţie trebuie să instruiască din timp transportatorul pentru a se asigura participarea acestuia la aplicarea măsurilor de protecţie fizică.

    ART. 251
        Transportatorul trebuie să se asigure că personalul este pregătit şi instruit să acţioneze în deplină coordonare cu forţa de răspuns în cazul unei acţiuni de sabotaj sau tentativă de sabotaj asupra transportului de materiale protejate.

    ART. 252
        Titularul de autorizaţie are obligaţia de a raporta la CNCAN telefonic, în cel mai scurt timp posibil şi în scris, în termen de maxim 24 de ore orice acţiune de sabotaj sau orice tentativă de sabotaj asupra transportului de materiale protejate.

    CAP. VI
    Cerinţe privind protecţia fizică a surselor radioactive
    SECŢIUNEA 1
    Consideraţii generale
    ART. 253
     În scopul prezentelor norme, prin surse radioactive se înţelege orice material radioactiv care nu se încadrează în prevederile din Anexa nr. 2 la prezentele norme.

    ART. 254
        În procesul de autorizare a activităţilor ce implică surse radioactive se evaluează şi măsurile de protecţie fizică. Se autorizează numai activităţile care îndeplinesc cerinţele prezentelor norme.

    ART. 255
     Nivelurile de protecţie fizică pentru sursele radioactive sunt detaliate în Anexa nr. 3 la prezentele norme.

    ART. 256
        În funcţie de nivelul de protecţie fizică stabilit conform prezentelor norme, titularul de autorizaţie trebuie să implementeze măsuri de protecţie fizică pentru detecţia, întârzierea şi răspunsul la acte îndreptate împotriva surselor radioactive, precum şi măsuri pentru managementul gestiunii surselor radioactive.

    SECŢIUNEA 2
    Cerinţe privind protecţia fizică a surselor radioactive în timpul utilizării şi depozitării
    ART. 257
    Măsurile de protecţie fizică pe care titularul de autorizaţie trebuie să le implementeze sunt prezentate în Anexa nr. 4 la prezentele norme.

    ART. 258
        Pentru îndeplinirea obiectivelor protecţiei fizice se vor avea în vedere următoarele:
    a) Elaborarea planului de pază;
    b) Asigurarea unui sistem de control al accesului la sursele radioactive;
    c) Asigurarea detecţiei, evaluării, întârzierii şi răspunsului la evenimente/incidente de protecţie fizică;
    d) Personalul de pază şi forţa de răspuns trebuie să cunoască bine amplasamentul instalaţiei şi locaţia surselor, să aibă cunoştinţe adecvate privind protecţia la radiaţii ionizante care să-i permită desfăşurarea acţiunilor de răspuns luând în considerare şi impactul pe care îl pot avea acestea.
    e) Nominalizarea persoanei cu responsabilităţi privind protecţia fizică a surselor radioactive;
    f) Identificarea şi protejarea informaţiilor privind protecţia fizică a surselor radioactive;
    g) Implementarea unor proceduri pentru raportarea evenimentelor/incidentelor de protecţie fizică la CNCAN;
    h) Asigurarea pregătirii periodice a personalului care desfăşoară activităţi cu surse radioactive cu privire la procedurile/regulile de protecţie fizică pe care trebuie să le respecte şi modul în care trebuie să acţioneze în situaţiile de încercare de sustragere de surse radioactive sau în caz de sabotaj;
    i) Păstrarea evidenţei persoanelor care posedă chei sau sunt autorizate să obţină chei/cartele care să le permită accesul la locurile de depozitare sau de utilizare a surselor radioactive. Se vor lua măsuri pentru controlarea şi păstrarea în siguranţă a cheilor/cartelelor, în scopul minimizării riscurilor obţinerii de duplicate; de asemenea, se va asigura schimbarea combinaţiilor la încuietori la intervale de timp adecvate. În cazul în care o încuietoare este compromisă, indiferent din ce motiv, ea este schimbată.


    ART. 259
    (1) Exerciţiile privind testarea eficienţei măsurilor de protecţie fizică, inclusiv a performanţelor personalului de pază, precum şi a eficienţei modului de răspuns în cazul unui eveniment/incident de protecţie fizică, se vor efectua periodic.
    (2) Deficienţele constatate şi măsurile corective luate în urma acestor exerciţii vor fi evaluate şi raportate la CNCAN.

    ART. 260
        Titularul de autorizaţie are obligaţia de a raporta la CNCAN telefonic, în cel mai scurt timp posibil şi în scris, în termen de maxim 24 de ore, orice incident/eveniment cu implicaţii asupra protecţiei fizice a surselor radioactive.

    SECŢIUNEA 3
    Cerinţe privind protecţia fizică a surselor radioactive în timpul transportului
    ART. 261
        Protecţia fizică a surselor radioactive în timpul transportului trebuie să ţină cont de următoarele:
    a) Cantitatea şi forma fizică şi chimică;
    b) Activitatea;
    c) Modul şi mijlocul de transport;
    d) Containerul utilizat;
    e) Asigurarea măsurilor pentru prevenirea, detecţia şi întârzierea accesului neautorizat la sursele radioactive, atât în timpul transportului, cât şi în timpul depozitării pe timpul transportului, pentru a respinge orice acţiune îndreptată împotriva surselor radioactive;
    f) Asigurarea măsurilor pentru identificarea posibilelor acţiuni îndreptate împotriva oricărei expedieri de surse radioactive, pentru a putea asigura răspunsul corespunzător şi pentru demararea cât mai rapidă a acţiunilor de diminuare a consecinţelor sau de recuperare a surselor;
    g) Asigurarea unui răspuns rapid la orice încercare, orice acces neautorizat sau orice acţiuni îndreptate împotriva surselor radioactive în timpul transportului sau în timpul depozitării din timpul transportului;
    h) Asigurarea capabilităţilor pentru recuperarea oricărei surse radioactive deteriorate, furate sau pierdute şi restabilirea controlului;
    i) Asigurarea capabilităţilor pentru prevenirea şi diminuarea consecinţelor radiologice ale furtului, sabotajului sau ale oricăror acţiuni îndreptate împotriva surselor radioactive.


    ART. 262
        Măsurile de protecţie fizică pe care trebuie să le implementeze titularul de autorizaţie sunt prezentate în Anexa nr. 5 la prezentele norme.

    ART. 263
        Pentru îndeplinirea obiectivelor protecţiei fizice a transportului de surse radioactive, se vor avea în vedere următoarele:
    a) Elaborarea planului de pază;
    b) Nominalizarea unei persoane cu responsabilităţi privind protecţia fizică a surselor în timpul transportului;
    c) Expeditorul împreună cu transportatorul trebuie să stabilească detaliile referitoare la: itinerar, locurile de oprire, modalităţile de identificare a persoanelor autorizate să preia încărcătura, dispoziţiile referitoare la remiterea încărcăturii la destinaţie, măsurile ce vor fi luate în caz de accident, cât şi cu privire la prezentarea rapoartelor obişnuite şi excepţionale, detalii ce se vor regăsi în documentaţia de autorizare a transportului;
    d) Obligatoriu se stabileşte din timp, ruta principală şi rutele de rezervă, astfel încât orice decizie de schimbare a traseului să poată fi înţeleasă uşor şi aplicată în mod corespunzător. În alegerea rutelor, se va ţine cont de siguranţa drumului şi de evitarea zonelor afectate de calamităţi naturale sau de mişcări sociale;
    e) Expeditorul trebuie să trimită în prealabil o notificare destinatarului expediţiei preconizate, specificând modul de transport, respectiv rutier, feroviar, maritim, fluvial sau aerian, data prevăzută pentru sosirea expediţiei şi locul exact de remitere a surselor, în cazul în care aceasta urmează să se realizeze înainte de destinaţia finală;
    f) Înainte de expedierea surselor, expeditorul trebuie să obţină de la destinatar asigurarea că acesta este pregătit să preia livrarea imediat;
    g) În cazul transporturilor internaţionale, înainte de expediere, expeditorul se va asigura că aranjamentele stabilite în legătură cu expediţia respectivă sunt conforme cu reglementările ţării destinatare, precum şi cu reglementările ţărilor pe teritoriul cărora va tranzita expediţia respectivă;
    h) Înainte de expedierea surselor, trebuie să se verifice integritatea dispozitivelor de închidere şi a sigiliilor coletului, vehiculului, compartimentului sau containerului de transport, consemnându-se într-un document ce rămâne la expeditor;
    i) Personalul implicat în transportul surselor radioactive trebuie să aibă instrucţiuni scrise referitoare la responsabilităţile din timpul transportului;
    j) Imediat după sosirea expediţiei, destinatarul trebuie să verifice integritatea coletelor, încuietorilor şi sigiliilor şi să confirme acceptarea expediţiei. Destinatarul trebuie să notifice expeditorului primirea expediţiei imediat ce aceasta a sosit. Dacă expediţia nu soseşte într-un interval de timp rezonabil, după data la care aceasta este aşteptată, destinatarul trebuie să informeze de îndată expeditorul asupra acestui fapt;
    k) Măsurile de protecţie fizică trebuie să prevadă o legătură radio permanentă şi comunicări telefonice frecvente între mijlocul de transport, expeditor şi destinatar;
    l) În vehiculul de transport se va afla şi o a doua persoană, având funcţia de însoţitor sau persoană de pază. Această persoană trebuie să asigure supravegherea continuă a surselor şi alertarea forţei de răspuns în caz de necesitate;
    m) Vehiculul de transport trebuie special amenajat pentru a preveni mişcarea neautorizată a surselor, inclusiv instalarea unui sistem de blocare, care să nu permită pornirea autovehiculului de către persoane neautorizate;
    n) Dacă transportul nu poate fi efectuat într-o singură zi, se prevăd opriri în locuri stabilite din timp de către expeditor/transportator. În timpul acestor opriri, vehiculul este garat şi/sau imobilizat în interiorul unei incinte încuiate şi păzite;
    o) Raportarea evenimentelor/incidentelor de protecţie fizică la CNCAN;
    p) Asigurarea pregătirii periodice a personalului implicat în transport cu privire la regulile de protecţie fizică pe care trebuie să le respecte în timpul transportului şi modul în care trebuie să procedeze în situaţiile de încercare de sustragere de surse radioactive sau în caz de sabotaj.


    ART. 264
    (1) Exerciţiile privind testarea eficienţei măsurilor de protecţie fizică, inclusiv a performanţelor personalului implicat în transport, precum şi a eficienţei modului de răspuns în cazul unui eveniment/incident de protecţie fizică, se vor efectua periodic.
    (2) Deficienţele constatate şi măsurile corective luate în urma acestor exerciţii vor fi evaluate de către titularul de autorizaţie şi raportate la CNCAN.

    ART. 265
        Protecţia fizică a transportului de surse radioactive de categoria 1 va fi asigurată cu efective din cadrul structurii specializate ale instituţiei competente în domeniul pazei şi protecţiei.

    ART. 266
        Titularul de autorizaţie are obligaţia de a notifica la CNCAN telefonic, în cel mai scurt timp posibil şi în scris, în termen de maxim 24 de ore, a evenimentelor/incidentelor din timpul transportului cu implicaţii asupra protecţiei fizice a surselor.

    SECŢIUNEA 4
    Cerinţe privind importul, transferul intracomunitar şi exportul surselor radioactive
    ART. 267
        Expeditorul trebuie să trimită o notificare destinatarului cu următoarele informaţii:
    a) Perioada preconizată pentru efectuarea operaţiunii;
    b) Mijlocul de transport şi detalii despre transportator şi escorta, dacă e cazul;
    c) Radionuclizii, activitatea şi datele de identificare a surselor;
    d) Locul unde se face transferul răspunderii.


    ART. 268
        Expeditorul/Destinatarul se va asigura că aranjamentele stabilite în legătură cu expediţia respectivă sunt conforme cu reglementările ţării destinatare, precum şi cu reglementările ţărilor pe teritoriul cărora va tranzita expediţia respectivă.

    ART. 269
        Înainte de expedierea surselor, trebuie să se verifice integritatea dispozitivelor de închidere şi a sigiliilor coletului, vehiculului, compartimentului sau containerului de transport, consemnându-se într-un document ce rămâne la expeditor.

    ART. 270
        Înainte de expedierea surselor radioactive, trebuie să se obţină de la destinatar asigurarea că acesta este pregătit să preia imediat sursele radioactive, la data prevăzută sau, dacă e cazul, să accepte remiterea lor.

    ART. 271
    (1) Imediat după sosirea expediţiei, destinatarul trebuie să verifice integritatea coletelor, încuietorilor şi a sigiliilor şi să confirme acceptarea expediţiei.
    (2) Destinatarul trebuie să notifice expeditorului primirea expediţiei imediat ce aceasta a sosit.
    (3) Dacă expediţia nu soseşte într-un interval de timp rezonabil, după data la care aceasta este aşteptată, destinatarul trebuie să informeze de îndată expeditorul asupra acestui fapt.

    ART. 272
    (1) Documentaţia în vederea autorizării/aprobării operaţiunii, trebuie să fie transmisă la CNCAN cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de expediţie.
    (2) Documentaţia trebuie să conţină şi următoarele informaţii:
    a) Date despre expeditor/destinatar, transportator;
    b) Modul de transport şi detalii despre mijlocul de transport;
    c) Perioada preconizată pentru efectuarea operaţiunii;
    d) Radionuclizii, activitatea şi datele de identificare a surselor;
    e) Ruta de deplasare, ruta/rutele de rezervă şi detalii privind opririle planificate pe teritoriul României (dacă transportul nu poate fi efectuat într-o singură zi);
    f) Locul unde se face transferul răspunderii;
    g) Descrierea măsurilor de protecţie fizică pentru transportul surselor sau planul de protecţie fizică pentru transport, după caz;
    h) Detalii privind persoana cu responsabilităţi privind protecţia fizică a surselor în timpul operaţiunii (nume, prenume, date de contact).


    ART. 273
        Titularul de autorizaţie are obligaţia de a notifica la CNCAN telefonic, în cel mai scurt timp posibil şi în scris, în termen de maxim 24 de ore, orice eveniment/incident cu implicaţii asupra protecţiei fizice a surselor radioactive.

    CAP. VII
    Dispoziţii tranzitorii şi finale
    ART. 274
        În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentelor norme, titularii de autorizaţie pentru instalaţiile protejate menţionate la art. 8 trebuie să transmită la CNCAN spre evaluare, un raport privind analiza conformităţii cu cerinţele prezentelor norme şi un plan de acţiuni pentru implementarea integrală a cerinţelor. Planul de acţiuni trebuie să fie supus aprobării CNCAN.

    ART. 275
    Anexele 1, 2, 3, 4, 5, 6 , 7, 8, 9, 10 şi 11 fac parte din prezentele norme.

    ANEXA 1

        la prezentele norme
        Definiţii
        Suplimentar faţă de termenii definiţi în Legea nr. 111/1996:
    (1) Accident cu consecinţe radiologice severe - orice eveniment care implică apariţia dispersiei atmosferice a materialului radioactiv şi datorită căruia persoana cea mai expusă din populaţie poate încasa o doză mai mare de 1 milisievert (mSv).

    (2) Acţiune îndreptată împotriva materialelor/instalaţiilor protejate:
    a) o acţiune sau o încercare de:
    i) mişcare neautorizată de materiale protejate,
    ii) furt de materiale protejate,
    iii) sabotaj asupra materialelor/instalaţiilor protejate,
    iv) sabotaj asupra transportului de materiale protejate,

    b) o acţiune ilegală sau o activitate făcută sau angajată intenţionat, fără justificare legală , cum ar fi actele de contrabandă/trafic ilicit sau o acţiune sau o activitate destinată să provoace moartea sau vătămarea fizică a unei persoane, daune materiale pentru o persoană, cum ar fi furtul sau daune asupra instalaţiei sau asupra mediului;
    c) o acţiune deliberată de a scoate de sub control, de exemplu prin furt, materialul radioactiv sau o acţiune împotriva materialului radioactiv/instalaţiei, de exemplu un act de sabotaj, care poate pune în pericol lucrătorii, publicul şi mediul prin expunere la radiaţii sau dispersia de materiale radioactive incluzând dispersia deliberată de material radioactive cu scopul de a provoca perturbare socială şi economică.


    (3) Ameninţare - o persoană sau un grup de persoane cu motivaţie, intenţie şi capabilitate de a comite acţiuni îndreptate împotriva materialelor protejate/echipamentelor/dispozitivelor/informaţiilor, asupra instalaţiilor protejate sau asupra transportului de materiale protejate.

    (4) Ameninţare din interiorul instalaţiei protejate - o persoană sau un grup de persoane din cadrul instalaţiei, cu acces la materiale/instalaţii protejate sau cu acces la informaţii, cu motivaţie, intenţie şi capabilitate de a comite acţiuni îndreptate împotriva instalaţiei protejate sau de a facilita comiterea acţiunii îndreptate împotriva materialelor protejate/echipamentelor/dispozitivelor/informaţiilor, asupra instalaţiilor protejate sau asupra transportului de materiale protejate.

    (5) Ameninţarea - bază de proiect - documentul emis de către CNCAN în scopul definirii caracteristicilor adversarului probabil, respectiv a ameninţării, împotriva căruia va fi conceput şi dimensionat sistemul de protecţie fizică.

    (6) Analiza de risc la securitate fizică - reprezintă o analiză efectuată de către titularul de autorizaţie, instituţia competentă sau de o entitate autorizată în domeniul pazei, ce identifică ameninţările şi vulnerabilităţile care pun în pericol materialele/instalaţiile protejate, cu scopul determinării impactului şi evaluării riscurilor de securitate şi în baza căreia se stabilesc măsurile de protecţie fizică necesare pentru limitarea sau eliminarea acestora; această analiză care asigură identificarea vulnerabilităţilor şi a riscurilor, determinarea nivelului de expunere la producerea unor incidente de securitate fizică şi indică măsurile de protecţie necesare obiectivului analizat.

    (7) Apărarea în adâncime, numită şi Protecţia în adâncime - reprezintă:
    a) conceptul folosit în proiectarea sistemelor de protecţie fizică, care cere ca un adversar să fie descurajat, detectat/descoperit, întârziat şi împiedicat prin obstacole multiple, similare sau diferite;
    b) o combinaţie de mai multe linii/straturi/niveluri de sisteme şi de măsuri pentru protecţia materialelor/instalaţiilor protejate; aceste niveluri asigură descurajarea / prevenţia, detecţia, întârzierea şi răspunsul la evenimentele de protecţie fizică;
    c) implementarea mai multor linii/straturi/niveluri de protecţie incluzând atât aspecte administrative, cum ar fi procedurile, instrucţiunile, sancţiunile, regulile pentru controlul accesului, regulile pentru protecţia informaţiilor, planurile şi procedurile de răspuns la evenimente etc., cât şi aspecte tehnice, cum ar fi multiple linii / niveluri de protecţie, împreună cu măsuri pentru detecţie şi întârziere, pe care adversarul probabil / ameninţarea trebuie să le depăşească în vederea atingerii obiectivelor referitoare la mişcarea neautorizată, furtul sau sabotajul materialelor/instalaţiilor protejate.


    (8) Bariera fizică - un gard sau un zid ori un obstacol similar, care împreună cu controlul în punctele de acces, întârzie intrarea adversarului probabil/ameninţării la materialele/instalaţiile protejate.

    (9) Centrul de control al transportului - facilitate ce asigură monitorizarea continuă a locaţiei transportului de materiale protejate şi a stării de securitate a acestuia, precum şi comunicarea dintre expeditor, transportator, destinatar, personalul de protecţie fizică/pază, escortă şi forţa de răspuns.

    (10) CNCAN - Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, care, în baza Legii nr. 111/1996 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, reprezintă autoritatea naţională competentă în domeniul nuclear, care exercită atribuţiile de reglementare, autorizare şi control prevăzute în lege.

    (11) Contractant - persoană juridică/entitate economică desemnată să execute servicii pentru instalaţiile protejate.

    (12) Controlulul accesului - măsuri prin care se asigură că accesul persoanelor la materialele protejate este autorizat şi restricţionat în conformitate cu sarcinile de serviciu şi cerinţele de protecţie fizică.

    (13) Cultura de protecţie fizică - reprezintă:
    a) ansamblul caracteristicilor, atitudinilor şi comportamentelor persoanelor, organizaţiilor şi instituţiilor, ce reprezintă mijloace pentru promovarea, susţinerea şi îmbunătăţirea protecţiei fizice;
    b) caracteristicile şi atitudinile organizaţiilor sau ale persoanelor care stabilesc că problemele de protecţie fizică primesc atenţia cuvenită conform importanţei lor;
    c) termenul de cultură de protecţie fizică este sinonim cu termenul cultură de siguranţă nucleară.


    (14) Detectarea intruşilor - sesizarea unui intrus de către personalul de protecţie fizică sau de către un sistem alcătuit din senzori şi transmiterea semnalului la staţia centrală de alarmă/dispeceratul de monitorizare şi evaluare a alarmelor.

    (15) Evaluare - determinarea de către personalul de protecţie fizică/pază sau de către un sistem electronic a cauzei unei alarme.

    (16) Eveniment de protecţie fizică - reprezintă un eveniment evaluat ca având implicaţii asupra protecţiei fizice a materialelor şi instalaţiilor protejate.

    (17) Forţa de răspuns - structură din interior sau din exterior care este înarmată, echipată şi antrenată corespunzător pentru a contracara şi a opri o acţiune îndreptată împotriva materialelor/instalaţiilor protejate. Termenul "Forţă de răspuns" este sinonim cu termenul "Structură de intervenţie" menţionat în Legea cu nr. 333/2003.

    (18) Practica gestiunii prudente - implementarea unor măsuri minime de protecţie fizică în vederea prevenirii mişcării neautorizate şi a furtului de materiale protejate, dispozitive, echipamente şi informaţii. Măsurile minime de protecţie fizică includ cel puţin următoarele:
    A. Materiale/dispozitive/echipamente
    a) nominalizarea unei persoane cu responsabilităţi privind protecţia fizică a materialelor/dispozitivelor/echipamentelor;
    b) depozitul de materiale/dispozitive/echipamente trebuie să fie o construcţie dimensionată corespunzător din punct de vedere al rezistenţei, prevăzută cu mijloace tehnice de supraveghere, alarmare, dispozitive de închidere robuste şi sistem de iluminat. Accesul în depozit este permis numai persoanelor desemnate, ale căror sarcini de serviciu necesită acest lucru. Accesul altor persoane este permis numai cu însoţitor.
    c) măsuri pentru limitarea accesului la locaţia materialelor protejate;
    d) evidenţa strictă a cheilor/cartelelor de acces la incintele unde se găsesc materiale/dispozitive/echipamente;
    e) evidenţa strictă a materialelor protejate, inclusiv a mişcărilor de materiale/dispozitive/echipamente;
    f) verificarea periodică, cel puţin o dată pe an, a inventarului;
    g) notificarea imediată a CNCAN în caz de furt sau de pierdere.

    B. Informaţii nepublicate
    a) nominalizarea unei persoane cu responsabilităţi privind protecţia fizică a informaţiilor;
    b) informaţiile să fie deţinute într-un spaţiu cu acces controlat. Accesul în spaţiu este permis numai persoanelor desemnate, ale căror sarcini de serviciu necesită acest lucru. Accesul altor persoane este permis numai cu însoţitor.
    c) asigurarea accesului controlat la informaţii;
    d) parolarea fişierelor sau criptarea, după caz; aceste măsuri sunt obligatorii în cazul transferului;
    e) asigurarea protecţiei adecvate a staţiilor de lucru;
    f) notificarea imediată a CNCAN în caz de furt sau de pierdere.

    C. Transport de materiale/dispozitive/echipamente
    a) nominalizarea unei persoane responsabile pentru transportul materialelor/dispozitivelor/echipamentelor;
    b) evidenţa strictă a cheilor vehiculului de transport;
    c) vehiculul de transport trebuie să fie prevăzut cu alarmă şi sistem de închidere robust;
    d) compartimentul unde se găsesc materialele protejate trebuie să fie prevăzut cu sistem de închidere robust, cu lacăt şi încuietoare;
    e) compartimentul unde se găsesc materialele protejate trebuie să fie încuiat pe perioada transportului;
    f) compartimentul unde se găsesc materialele protejate trebuie să fie prevăzut cu sisteme de prindere/containere corespunzătoare, după caz;
    g) notificarea imediată a CNCAN în caz de furt sau de pierdere.



    (19) Intrus - persoană care încearcă să pătrundă în mod ilegal în interiorul zonei controlate/păzite sau în interiorul zonei cu acces limitat.

    (20) întârzierea (accesului) - element al sistemului de protecţie fizică proiectat să crească timpul de pătrundere în interiorul zonei controlate/păzite sau în interiorul zonei cu acces limitat.

    (21) Incident de protecţie fizică - reprezintă:
    a) un eveniment de furt, mişcare neautorizată sau pierdere de materiale protejate;
    b) un eveniment de sabotaj împotriva instalaţiei protejate sau de sabotaj a transportului de materiale protejate.


    (22) Măsuri de protecţie fizică - reprezintă:
    a) Personalul, procedurile şi echipamentele care constituie sistemul de protecţie fizică;
    b) Măsuri prevăzute în scopul prevenirii, detectării şi răspunsului la acţiuni îndreptate împotriva materialelor/instalaţiilor protejate, precum şi în scopul recuperării integrale a materialelor protejate furate/sustrase. Măsurile cuprind 3 componente:
    i) Componenta tehnică ce cuprinde totalitatea mijloacelor tehnice şi a subsistemelor tehnice de protecţie fizică, inclusiv software-ul aferent;
    ii) Componenta umană ce cuprinde personalul ce asigură protecţia fizică şi paza, inclusiv forţa de răspuns;
    iii) Componenta procedurală ce cuprinde totalitatea procedurilor emise de către titularul de autorizaţie şi a aranjamentelor stabilite de către titularul de autorizaţie în vederea asigurării protecţiei fizice.



    (23) Mijloace tehnice de supraveghere şi alarmare - echipamentele/dispozitivele tehnice prevăzute într-un perimetru, cu scopul de a semnaliza pătrunderea neautorizată în perimetru, precum şi intervenţia neautorizată asupra acestor echipamente/dispozitive.

    (24) Mişcarea neautorizată - mişcarea materialelor protejate, inclusiv prin transport, transfer, transfer intracomunitar, import sau export, fără autorizaţie emisă de către CNCAN sau fără aprobarea CNCAN.

    (25) Instituţie competentă în domeniul pazei - instituţia cu atribuţii în domeniul pazei bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, cum este Jandarmeria Română sau instituţia cu atribuţii în domeniul apărării proprietăţii private şi publice, prevenirii şi descoperirii infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, cum este Poliţia Română.

    (26) Patrulă - personalul care efectuează, în afara pazei, verificarea vizuală a elementelor de protecţie fizice, la anumite intervale de timp.

    (27) Pază - activitate desfăşurată în scopul asigurării protecţiei materialelor/instalaţiilor protejate împotriva oricăror acţiuni ilicite care lezează dreptul de proprietate, existenţa materială a acestora, precum şi a protejării persoanelor împotriva oricăror acţiuni ostile care le pot periclita viaţa, integritatea fizică sau sănătatea. Activitatea de pază este parte componentă a protecţiei fizice la care se face referire în prevederile prezentelor norme.

    (28) Personalul de pază - reprezintă:
    a) persoane care asigură paza şi integritatea instalaţiilor protejate /materialelor protejate,
    b) persoane care asigură paza transportului de materiale protejate,
    c) persoane care desfăşoară activităţi de pază conform prevederilor Legii cu nr. 333/2003,
    d) persoane care pot asigura răspunsul iniţial la incidente/evenimente de protecţie fizică.


    (29) Personalul de protecţie fizică - reprezintă:
    a) persoane care desfăşoară activităţi de protecţie fizică,
    b) persoane au responsabilitatea de a controla, evalua, monitoriza, patrula, însoţi persoane şi de a asigura protecţia fizică a materialelor/instalaţiilor protejate sau a transportului de materiale protejate,
    c) persoane care pot asigura răspunsul iniţial la incidente/evenimente de protecţie fizică.


    (30) Plan de contingenţă - documentul elaborat de către titularul de autorizaţie prin care se stabileşte un set predefinit de acţiuni ce trebuie aplicate de titularul de autorizaţie în cazul unor evenimente/incidente de protecţie fizică.

    (31) Plan de pază - documentul elaborat de către titularul de autorizaţie prin care se stabilesc caracteristicile obiectivului păzit în zona respectivă, numărul de posturi şi amplasarea acestora, necesarul de personal pentru pază, amenajările, instalaţiile şi mijloacele tehnice de pază şi de alarmare, consemnul posturilor, modul de acţiune şi mecanismele de cooperare în diferite situaţii.

    (32) Plan de protecţie fizică - document elaborat de către titularul de autorizaţie ce descrie proiectul, implementarea, evaluarea şi menţinerea la zi a sistemului de protecţie fizică.

    (33) Protecţie fizică - reprezintă:
    a) prevenirea, detecţia şi răspunsul la acţiuni îndreptate împotriva materialelor protejate sau îndreptate împotriva instalaţiilor protejate;
    b) prevenirea, detecţia şi răspunsul la furt, sabotaj, acces neautorizat, mişcare neautorizată sau alte acţiuni îndreptate împotriva materialelor protejate sau sunt îndreptate împotriva instalaţiilor protejate;
    c) termenul de Protecţie fizică este sinonim cu termenul Siguranţă nucleară.


    (34) Responsabil cu protecţia fizică - persoană desemnată de titularul de autorizaţie să coordoneze activitatea de protecţia fizică în instalaţia protejată.

    (35) Regula celor 2 persoane - procedură care necesită prezenţa a cel puţin 2 persoane autorizate având cunoştinţele necesare, pentru a verifica dacă activităţile ce implică materialele protejate sunt autorizate sau pentru a detecta accesul sau acţiunile care nu sunt autorizate.

    (36) Sistem de protecţie fizică - reprezintă:
    a) sistemul integrat de măsuri de protecţie fizică cu scopul prevenirii, detectării şi răspunsului la acte de sabotaj, furt sau mişcare neautorizată ce implică materiale/instalaţii protejate, precum şi în scopul recuperării materialelor protejate furate,
    b) sistemul integrat de măsuri de protecţie fizică cu scopul prevenirii, detectării şi răspunsului la acţiuni îndreptate împotriva materialelor/instalaţiilor protejate, precum şi în scopul recuperării materialelor protejate mişcate neautorizat sau furate/pierdute,
    c) termenul "Sistem de protecţie fizica " este sinonim cu termenul "Dispozitiv de protecţie fizică " menţionat în Legea cu nr. 333/2003.


    (37) Sabotaj - reprezintă:
    a) orice acţiune premeditată îndreptată împotriva materialului protejat aflat în utilizare, depozitare sau transport sau îndreptată asupra instalaţiei protejate, care poate pune în pericol, direct sau indirect, sănătatea sau siguranţa personalului, a populaţiei şi mediului înconjurător prin expunerea la radiaţii sau eliberarea de substanţe radioactive;
    b) distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare în mod intenţionat, a unei instalaţii protejate ce conţine materiale protejate ori împiedicarea măsurilor de protecţie fizică, securitate nucleară sau securitate radiologică.


    (38) Staţia centrală de alarmare - reprezintă:
    a) instalaţie care furnizează complet şi continuu date privind monitorizarea alarmelor, evaluarea şi comunicarea cu personalul de protecţie fizică/personalul de pază, conducerea instalaţiei protejate şi forţa de răspuns;
    b) termenul "Staţia centrală de alarmare" este sinonim cu termenul ,"Dispecerat de monitorizare" menţionat în Legea cu nr. 333/2003.


    (39) Spaţiu cu acces controlat - spaţiu ce conţine materiale protejate, echipamente, dispozitive sau informaţii şi unde accesul persoanelor este restricţionat cu scopul asigurării protecţiei fizice;

    (40) Transport - transportul naţional sau internaţional de materiale protejate, realizat pe orice cale, începând cu plecarea de la o instalaţie a unui expeditor la o instalaţie a unui destinatar.

    (41) Zona controlată (din punct de vedere al protecţiei fizice) - o zonă delimitată de frontiere clar semnalizate, aflată sub controlul instalaţiei protejate, la care accesul este restricţionat şi controlat în scopul asigurării protecţiei fizice.

    (42) Zona protejată - o zonă aflată în interiorul zonei controlate, supravegheată în permanenţă de către personalul de pază şi/sau prin mijloace tehnice, înconjurată de o barieră fizică şi cu un număr limitat de căi de acces controlate.

    (43) Zona vitală - o zonă aflată în interiorul zonei protejate, în care se află materiale protejate, echipamente, dispozitive sau sisteme care pot fi vulnerabile la acţiuni de sabotaj, furt sau mişcare neautorizată.


    ANEXA 2

        la prezentele norme
           Nivelurile de protecţiei fizică ce trebuie implementate de titularul de autorizaţie pentru materialele protejate

┌───────────┬───────────┬──────────────────────────────────┐
│ │ │NIVEL DE PROTECŢIE FIZICĂ │
│Material │Formă ├─────────┬────────────┬───────────┤
│Protejat*C │ │Categoria│Categoria II│Categoria │
│ │ │I │ │III │
├───────────┼───────────┼─────────┼────────────┼───────────┤
│ │ │ │mai puţin de│500 g sau │
│ │ │2 kg sau │2 kg, dar │mai puţin, │
│Plutoniu*A │Neiradiat*B│mai mult │mai mult de │dar mai │
│ │ │ │500g │mult de 15 │
│ │ │ │ │g │
├───────────┼───────────┼─────────┼────────────┼───────────┤
│ │Neiradiat*B│ │ │ │
│ │- Uraniu │ │ │ │
│ │îmbogăţit │ │ │ │
│ │la 20% U^ │ │ │ │
│ │235 sau mai│ │ │ │
│ │mult. │ │ │1 kg sau │
│ │- Uraniu │ │ │mai puţin, │
│ │îmbogăţit │ │mai puţin de│dar mai │
│ │la 10% U^ │5 kg sau │5 kg, dar │mult de 15g│
│ │235 sau mai│mai mult │mai mult de │mai puţin │
│Uraniu-235 │mult, dar │- │1 kg │de 10 kg, │
│ │sub 20% ^ │- │10 kg sau │dar mai │
│ │235. - │- │mai mult │mult de 1kg│
│ │Uraniu │ │- │10 kg sau │
│ │îmbogăţit │ │- │mai mult │
│ │peste │ │ │mai mult de│
│ │nivelul │ │ │0 tonă │
│ │natural, │ │ │ │
│ │dar sub 10%│ │ │ │
│ │U^235. │ │ │ │
│ │- Uraniu │ │ │ │
│ │natural │ │ │ │
├───────────┼───────────┼─────────┼────────────┼───────────┤
│ │ │ │mai puţin de│500 g sau │
│ │ │2 kg sau │2 kg, dar │mai puţin, │
│Uraniu-233 │Neiradiat*B│mai mult │mai mult de │dar mai │
│ │ │ │500 g │mult de 15 │
│ │ │ │ │g │
├───────────┼───────────┼─────────┼────────────┼───────────┤
│ │ │ │uraniu │ │
│ │ │ │sărăcit sau │ │
│ │ │ │natural, │ │
│ │ │ │toriu sau │ │
│ │ │ │combustibil │ │
│Combustibil│- │- │slab │- │
│iradiat │ │ │îmbogăţit │ │
│ │ │ │(mai puţin │ │
│ │ │ │de 10% │ │
│ │ │ │materiale │ │
│ │ │ │fisionabile)│ │
│ │ │ │*D,E │ │
├───────────┼───────────┼─────────┼────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │mai puţin │
│ │ │ │ │de 20 tone │
│ │ │ │ │D2O │
│ │ │ │mai mult de │echivalent │
│ │ │ │20 tone D2O │(mai puţin │
│ │ │ │echivalent │de 4 tone │
│Apă grea │- │- │(mai mult de│deuteriu) │
│ │ │ │4 tone │mai mult de│
│ │ │ │deuteriu) │5 tone D2O │
│ │ │ │ │echivalent │
│ │ │ │ │(mai mult │
│ │ │ │ │de 1 tonă │
│ │ │ │ │deuteriu) │
├───────────┼───────────┼─────────┼────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │deşeuri │
│ │ │ │ │radioactive│
│ │ │ │ │de │
│ │ │ │ │activitate │
│ │ │ │deşeuri │înaltă în │
│ │ │ │radioactive │cantităţi │
│ │ │ │de │cuprinse │
│Deşeuri │ │ │activitate │între 10 g │
│radioactive│- │- │înaltă în │şi 1 kg │
│ │ │ │cantitate de│deşeuri │
│ │ │ │cel puţin 1 │radioactive│
│ │ │ │kg │de │
│ │ │ │ │activitate │
│ │ │ │ │medie în │
│ │ │ │ │cantitate │
│ │ │ │ │mai mare de│
│ │ │ │ │200 kg │
└───────────┴───────────┴─────────┴────────────┴───────────┘

    A) Plutoniu, cu excepţia cazului în care concentraţia izotopică a plutoniului-238 depăşeşte 80%.
    B) Materiale neiradiate într-un reactor sau materiale iradiate într-un reactor care dau un nivel de radiaţii egal sau mai mic de 1 Gy/h (100 rad./h) la distanţa de un metru fără ecran.
    C) Cantităţile care nu sunt incluse în Categoriile I, II şi III, precum şi uraniul natural, uraniul sărăcit şi toriul vor fi protejate conform practicii gestiunii prudente.
     Pentru alte materiale radioactive se vor aplica nivelurile de protecţie fizică din Anexa nr. 3 la prezentele norme.

    D) Acest nivel de protecţie este cel recomandat, dar, după evaluarea circumstanţelor specifice, se poate atribui o categorie de protecţie diferită.
    E) Alţi combustibili, care, în virtutea conţinutului lor originar de materiale fisionabile, fac parte din Categoria I sau II, înainte de iradiere, pot intra în categoria imediat inferioară dacă nivelul de radiaţii al combustibilului depăşeşte 1 Gy/h (100 rad./h) la distanţa de un metru fără ecran.

    ANEXA 3

        la prezentele norme
    Nivelurile de protecţie fizică ce trebuie implementate
    de către titularul de autorizaţie pentru sursele radioactive

┌─────────┬─────────┬─────────┬──────────────┐
│NIVEL DE │Raportul │Categoria│Exemple de │
│PROTECŢIE│A/D* │sursei │surse şi │
│FIZICĂ │ │ │practici │
├─────────┼─────────┼─────────┼──────────────┤
│ │ │ │Generatoare │
│ │ │ │termoelectrice│
│ │ │ │cu │
│ │ │ │radioizotopi │
│ │A/D ≥ │Categoria│Surse de │
│ │1000 │1 │teleterapie │
│ │ │ │Surse pentru │
│ │ │ │iradiatori │
│ │ │ │Surse pentru │
│ │ │ │gamma knife │
│NIVEL A ├─────────┼─────────┼──────────────┤
│ │ │ │Surse gamma │
│ │ │ │pentru │
│ │ │ │radiografii în│
│ │ │ │aplicaţii │
│ │1000 > A/│Categoria│industriale │
│ │D ≥ 10 │2 │Surse pentru │
│ │ │ │brahiterapie │
│ │ │ │HDR/MDR (High/│
│ │ │ │Medium Dose │
│ │ │ │Rate) │
├─────────┼─────────┼─────────┼──────────────┤
│ │ │ │Carotaj │
│ │ │ │radioactiv │
│ │ │ │Sisteme de │
│NIVEL B │10 > A/D │Categoria│măsurare fixe │
│ │≥ 1 │3 │cu surse │
│ │ │ │radioactive de│
│ │ │ │mare │
│ │ │ │activitate │
├─────────┼─────────┼─────────┼──────────────┤
│ │ │ │Sisteme de │
│ │ │ │măsurare fixe │
│ │ │ │care nu conţin│
│ │ │ │surse │
│ │ │ │radioactive de│
│ │ │ │mare │
│NIVEL C │1 > A/D ≥│Categoria│activitate │
│ │0,01 │4 │Brahiterapie │
│ │ │ │LDR (low dose │
│ │ │ │rate) - cu │
│ │ │ │excepţia │
│ │ │ │surselor │
│ │ │ │pentru implant│
│ │ │ │permanent │
├─────────┼─────────┼─────────┼──────────────┤
│ │ │ │Brahiterapie │
│ │ │ │LDR (low dose │
│ │ │ │rate) cu surse│
│ │0,01 > A/│ │pentru implant│
│ │D şi │ │permanent │
│ │A > │ │Echipamente cu│
│ │nivelul │ │captură de │
│PRACTICA │de │Categoria│electroni │
│GESTIUNII│exceptare│5 │Surse pentru │
│PRUDENTE │prevăzut │ │spectrometrie │
│ │de │ │Mossbauer │
│ │normele │ │Surse de │
│ │CNCAN │ │calibrare │
│ │ │ │pentru PET │
│ │ │ │(positron │
│ │ │ │emission │
│ │ │ │tomography) │
└─────────┴─────────┴─────────┴──────────────┘

        * A reprezintă activitatea unui radionuclid dintr-o sursă închisă, iar D reprezintă valoarea activităţii radionuclidului menţionat mai sus care este considerată periculoasă. Valoarea D pentru anumite tipuri de radionuclizi este specificată în tabelul de mai jos. Sursa radioactivă este considerată periculoasă dacă, scăpată de sub control, produce efecte deterministice severe.

┌───────────┬───────┬───────────┬───────┐
│Radionuclid│D (TBq)│Radionuclid│D (TBq)│
├───────────┼───────┼───────────┼───────┤
│Am-241 │6 x 10^│Mo-99 │3 x 10^│
│ │-2 │ │-1 │
├───────────┼───────┼───────────┼───────┤
│Am-241/Be │6 x 10^│Ni-63 │6 x 10^│
│ │-2 │ │1 │
├───────────┼───────┼───────────┼───────┤
│Au-198 │2 x 10^│P-32 │1 x 10^│
│ │-1 │ │1 │
├───────────┼───────┼───────────┼───────┤
│Cd-109 │2 x 10^│Pd-103 │9 x 10^│
│ │1 │ │1 │
├───────────┼───────┼───────────┼───────┤
│Cf-252 │2 x 10^│Pm-147 │4 x 10^│
│ │-2 │ │1 │
├───────────┼───────┼───────────┼───────┤
│Cm-244 │5 x 10^│Po-210 │6 x 10^│
│ │-2 │ │-2 │
├───────────┼───────┼───────────┼───────┤
│Co-57 │7 x 10^│Pu-238 │6 x 10^│
│ │-1 │ │-2 │
├───────────┼───────┼───────────┼───────┤
│Co-60 │3 x 10^│Pu-239/Be │6 x 10^│
│ │-2 │ │-2 │
├───────────┼───────┼───────────┼───────┤
│Cs-137 │1 x 10^│Ra-226 │4 x 10^│
│ │-1 │ │-2 │
├───────────┼───────┼───────────┼───────┤
│Fe-55 │8 x 10^│Ru-106 │3 x 10^│
│ │2 │(Rh-106) │-1 │
├───────────┼───────┼───────────┼───────┤
│Gd-153 │1 x 10^│Se-75 │2 x 10^│
│ │0 │ │-1 │
├───────────┼───────┼───────────┼───────┤
│Ge-68 │7 x 10^│Sr-90 │1 x 10^│
│ │-2 │(Y-90) │0 │
├───────────┼───────┼───────────┼───────┤
│H-3 │2 x 10^│Tc-99m │7 x 10^│
│ │3 │ │-1 │
├───────────┼───────┼───────────┼───────┤
│1-125 │2 x 10^│T1-204 │2 x 10^│
│ │-1 │ │1 │
├───────────┼───────┼───────────┼───────┤
│1-131 │2 x 10^│Tm-170 │2 x 10^│
│ │-1 │ │1 │
├───────────┼───────┼───────────┼───────┤
│Ir-192 │8 x 10^│Yb-169 │3 x 10^│
│ │-2 │ │-1 │
├───────────┼───────┼───────────┼───────┤
│Kr-85 │3 x 10^│ │ │
│ │1 │ │ │
└───────────┴───────┴───────────┴───────┘

        Valoarea D pentru cei mai uzuali radionuclizi şi modul de calcul în cazul mai multor surse radioactive (care sunt depozitate/utilizate în aceeaşi încăpere sau transportate în acelaşi mijloc de transport) sunt descrise în documentul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) EPR - D values 2006 - Dangerous quantities of radioactive material.

    ANEXA 4

        la prezentele norme
                      Măsurile minime ce trebuie implementate de către titularul de autorizaţie pentru asigurarea protecţiei fizice a surselor radioactive în
                                           timpul utilizării şi depozitării în funcţie de nivelul de protecţie fizică

┌────────────┬───────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬───────────────┬────────────┐
│ │Cerinţe pentru │NIVEL A^1) │NIVEL B │NIVEL C │Practica │
│Funcţia │atingerea nivelului│Mijloace de │Mijloace de │Mijloace de │gestiunii │
│ │a de protecţie │implementare │implementare │implementare │prudente │
│ │fizică │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────┼────────────┤
│ │ │Sistem de │Sistem de │ │ │
│ │ │detecţie a │detecţie a │Dispozitive │ │
│ │ │intruziunii şi/ │intruziunii şi/ │electronice sau│ │
│ │ │sau supravegherea│sau supravegherea│sigilii plasate│Verificarea │
│ │ │permanentă de │permanentă de │pe containerele│periodică de│
│ │ │către personalul │către personalul │de protecţie a │către │
│ │ │operator/pază │operator/de pază │surselor şi/sau│personalul │
│ │ │Dispozitive │Dispozitive │verificarea │operator/de │
│ │Detecţia imediată a│electronice │electronice │periodică de │pază │
│ │accesului │plasate pe │plasate pe │către │Verificarea │
│ │neautorizat în │containerele de │containerele de │personalul │periodică a │
│ │locaţiile în care │protecţie a │protecţie a │operator/de │inventarului│
│ │se găsesc sursele │surselor si/sau │surselor şi/sau │pază. │de surse │
│ │Detecţia imediată a│supravegherea │supravegherea │Verificarea │radioactive │
│ │mişcării │permanentă de │permanentă de │periodică a │(cel puţin │
│ │neautorizate sau a │către personalul │către personalul │inventarului de│de 2 ori pe │
│ │sustragerii │operator/de pază │operator/de pază.│surse │an) sau alte│
│ │surselor (inclusiv │Verificarea │Verificarea │radioactive │tipuri de │
│ │a tentativelor) │periodică a │periodică a │(cel puţin o │verificări │
│ │ │inventarului de │inventarului de │dată pe lună) │ce pot │
│ │ │surse radioactive│surse radioactive│sau alte tipuri│confirma │
│ │ │(cel puţin o dată│(cel puţin o dată│de verificări │prezenţa │
│ │ │pe zi) sau alte │pe săptămână) sau│ce pot confirma│surselor │
│ │ │tipuri de │alte tipuri de │prezenţa │ │
│ │ │verificări ce pot│verificări ce pot│surselor. │ │
│ │ │confirma prezenţa│confirma prezenţa│ │ │
│ │ │surselor │surselor. │ │ │
│ ├───────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────┼────────────┤
│ │ │Sistem de │Sistem de │ │ │
│DETECŢIE │ │supraveghere │supraveghere │ │ │
│ │ │video - Camere de│video - Camere de│ │ │
│ │ │supraveghere CCTV│supraveghere CCTV│ │ │
│ │ │şi permanenta │sau supraveghere │ │ │
│ │ │evaluare a │permanentă de │ │ │
│ │ │personalului │către personalul │ │ │
│ │ │operator/de pază.│operator/de pază │ │ │
│ │ │Legătura între │Legătura între │ │ │
│ │ │senzorii │senzorii │Evaluarea de │ │
│ │ │sistemului de │sistemului de │către │ │
│ │Evaluarea imediată │detecţie şi │detecţie şi │Personalul │ │
│ │a detecţiei │dispozitivele de │dispozitivele de │operator/ de │ │
│ │ │afişare a │afişare a │pază │ │
│ │ │alarmelor (audio/│alarmelor (audio/│ │ │
│ │ │video) trebuie │video) trebuie │ │ │
│ │ │asigurată prin │asigurată prin │ │ │
│ │ │două căi, │două căi, │ │ │
│ │ │independente, │independente, │ │ │
│ │ │redundante, având│redundante, având│ │ │
│ │ │inclusiv sursă de│inclusiv sursă de│ │ │
│ │ │alimentare │alimentare │ │ │
│ │ │electrică │electrică │ │ │
│ │ │neîntreruptibilă.│neîntreruptibilă.│ │ │
│ ├───────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────┼────────────┤
│ │Comunicarea │Mijloace de │Mijloace de │ │ │
│ │imediată a │comunicaţie │comunicaţie │Mijloace de │ │
│ │detecţiei către │rapide, │rapide, │comunicaţii │ │
│ │personalul de pază/│independente, în │independente, în │rapide │ │
│ │forţa de răspuns │sistem duplex, │sistem duplex, │ │ │
│ │ │redundante. │redundante. │ │ │
├────────────┼───────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────┼────────────┤
│ │Asigurarea unei │ │ │ │ │
│ │întârzieri │ │ │Sistem alcătuit│ │
│ │suficiente după │Sistem alcătuit │ │dintr-o barieră│ │
│ │detecţie, pentru ca│din cel puţin 2 │Sistem alcătuit │fizică şi/sau │ │
│ │personalul de pază/│tipuri de bariere│din 2 tipuri de │supravegherea │ │
│ÎNTÂRZIERE │forţa de răspuns să│fizice (exemplu: │bariere fizice │permanentă de │ │
│ │poată întrerupe │pereţi, │(exemplu: pereţi,│către │ │
│ │mişcarea │containere etc.) │containere etc.).│personalul │ │
│ │neautorizată sau │ │ │operator │ │
│ │sustragerea de │ │ │ │ │
│ │surse │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────┼────────────┤
│ │ │Forţa de răspuns │ │ │ │
│ │ │dimensionată, │ │ │ │
│ │ │echipată şi │ │ │ │
│ │ │pregătită │ │ │ │
│ │ │corespunzător │ │ │ │
│ │ │Forţa de răspuns │ │ │ │
│ │ │trebuie asigurată│ │ │ │
│ │ │24 de ore din 24.│ │ │ │
│ │ │Forţa de răspuns │ │ │ │
│ │ │trebuie să │ │Procedura │ │
│ │ │cunoască bine │ │privind │ │
│ │ │amplasamentul │ │acţiunile ce │ │
│ │ │instalaţiei şi │Procedura pentru │trebuie │ │
│ │Asigurarea │locaţia surselor,│iniţierea │implementate în│ │
│RĂSPUNS │răspunsului după │să aibă │imediată a │cazul furtului,│ │
│ │evaluarea detecţiei│cunoştinţe │răspunsului │mişcării │ │
│ │ │adecvate care │ │neautorizate │ │
│ │ │să-i permită │ │sau pierderii │ │
│ │ │desfăşurarea │ │de surse │ │
│ │ │acţiunilor de │ │ │ │
│ │ │intervenţie luând│ │ │ │
│ │ │în considerare şi│ │ │ │
│ │ │impactul pe care │ │ │ │
│ │ │îl pot avea │ │ │ │
│ │ │acestea asupra │ │ │ │
│ │ │siguranţei şi │ │ │ │
│ │ │securităţii │ │ │ │
│ │ │radiologice a │ │ │ │
│ │ │instalaţiei. │ │ │ │
├────────────┼───────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────┼────────────┤
│ │ │Dispozitive │ │ │ │
│ │ │pentru asigurarea│ │ │ │
│ │ │accesului │ │ │ │
│ │ │controlat (cel │ │ │ │
│ │ │puţin o măsură de│ │ │ │
│ │ │identificare) la │ │ │ │
│ │ │locaţia surselor │ │ │ │
│ │ │Elaborarea │ │ │ │
│ │ │Procedurii pentru│ │ │ │
│ │ │controlul │ │ │ │
│ │ │accesului la │ │ │ │
│ │ │locaţia surselor │ │ │ │
│ │ │Trebuie păstrată │Dispozitive │ │ │
│ │ │evidenţa tuturor │pentru asigurarea│ │ │
│ │ │persoanelor care │accesului │ │ │
│ │ │au acces sau care│controlat (o │ │ │
│ │ │sunt în posesia │măsură de │ │ │
│ │ │cheilor sau │identificare) la │Măsuri pentru │ │
│ │ │cartelelor-cheie │locaţia surselor │controlul │ │
│ │ │la depozitele de │Elaborarea │accesului la │ │
│ │ │surse. Pentru │Procedurii pentru│locaţia │ │
│ │Asigurarea │evitarea │controlul │surselor │ │
│ │controlului │acţiunilor rău │accesului la │Elaborarea │ │
│ │accesului la │intenţionate │locaţia surselor │Procedurii │ │
│ │locaţia surselor │trebuie: │Trebuie păstrată │pentru │ │
│ │ │a) să se verifice│evidenţa tuturor │controlul │ │
│ │ │şi să se păstreze│persoanelor care │accesului la │ │
│ │ │într-un loc sigur│au acces sau care│locaţia │ │
│ │ │cheile sau │sunt în posesia │surselor │ │
│ │ │cartelele-cheie │cheilor sau │ │ │
│ │ │pentru a diminua │cartelelor-cheie │ │ │
│ │ │posibilitatea │la depozitele de │ │ │
│ │ │duplicării lor; │surse. │ │ │
│ │ │b) să se schimbe │ │ │ │
│ │ │la anumite │ │ │ │
│ │ │intervale de timp│ │ │ │
│ │ │codurile de │ │ │ │
│ │ │acces; │ │ │ │
│ │ │c) să se schimbe │ │ │ │
│ │ │încuietorile, │ │ │ │
│ │ │cheile sau │ │ │ │
│ │ │codurile de acces│ │ │ │
│ │ │la cea mai mică │ │ │ │
│ │ │suspiciune de │ │ │ │
│ │ │compromitere a │ │ │ │
│ │ │acestora. │ │ │ │
│ ├───────────────────┼─────────────────┴─────────────────┴───────────────┼────────────┤
│ │Nominalizarea │ │ │
│ │persoanei cu │ │ │
│ │responsabilităţi │Decizie de nominalizare │ │
│ │privind protecţia │ │ │
│ │fizică a surselor │ │ │
│ ├───────────────────┼─────────────────┬─────────────────┬─────────────┬─┼────────────┤
│ │ │Titularul de │ │ │ │ │
│ │ │autorizaţie │ │ │ │ │
│ │Verificarea │solicită │ │ │ │ │
│ │personalului care │instituţiilor │ │ │ │ │
│ │desfăşoară │competente │ │ │ │ │
│ │activităţi cu │verificarea │ │ │ │ │
│ │sursele, conform │personalului │- │- │-│ │
│ │art. 89 lit. b) şi │conform art. 89 │ │ │ │ │
│ │c) din prezentele │lit. b) şi c) din│ │ │ │ │
│ │norme. │prezentele norme │ │ │ │ │
│ │ │(numai pentru │ │ │ │ │
│ │ │sursele de │ │ │ │ │
│ │ │categoria 1). │ │ │ │ │
│ ├───────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────┼─┼────────────┤
│ │ │ │ │Identificarea│ │ │
│ │ │Procedura pentru │Identificarea │informaţiilor│ │ │
│MANAGEMENTUL│Protejarea │protecţia │informaţiilor ce │ce trebuie │ │ │
│GESTIUNII │informaţiilor │informaţiilor │trebuie protejate│protejate şi │ │ │
│SURSELOR │privind protecţia │privind protecţia│şi implementarea │implementarea│-│ │
│ │fizică a surselor │fizică (numai │de măsuri minime │de măsuri │ │ │
│ │ │pentru sursele de│pentru asigurarea│minime pentru│ │ │
│ │ │categoria 1) │protecţiei │asigurarea │ │ │
│ │ │ │ │protecţiei │ │ │
│ ├───────────────────┼─────────────────┴─────────────────┴─────────────┴─┼────────────┤
│ │ │Elaborarea Procedurii pentru raportarea la CNCAN a │ │
│ │Raportarea la CNCAN│evenimentelor/incidentelor de protecţie fizică │ │
│ │a evenimentelor / │Titularul de autorizaţie are obligaţia de a raporta│ │
│ │incidentelor de │la CNCAN telefonic (în cel mai scurt timp posibil) │ │
│ │protecţie fizică │şi în scris (în termen de maxim 24 de ore) orice │ │
│ │ │eveniment/incident cu implicaţii asupra protecţiei │ │
│ │ │fizice a surselor radioactive. │ │
│ ├───────────────────┼─────────────────┬───────────────────────────────┬─┼────────────┤
│ │ │Elaborarea │ │ │ │
│ │ │Planului de pază │ │ │ │
│ │ │Planul de pază se│ │ │ │
│ │ │transmite la │ │ │ │
│ │ │CNCAN împreună cu│ │ │ │
│ │ │documentaţia │ │ │ │
│ │ │pentru obţinerea │ │ │ │
│ │Plan de pază │autorizaţiei │Elaborarea Planului de pază │-│ │
│ │ │pentru │ │ │ │
│ │ │desfăşurarea de │ │ │ │
│ │ │activităţi în │ │ │ │
│ │ │domeniul nuclear │ │ │ │
│ │ │(numai pentru │ │ │ │
│ │ │sursele de │ │ │ │
│ │ │categoria 1). │ │ │ │
│ ├───────────────────┼─────────────────┴───────────────────────────────┴─┼────────────┤
│ │Descrierea │Pentru obţinerea autorizaţiei pentru desfăşurarea │ │
│ │măsurilor privind │de activităţi în domeniul nuclear, solicitantul de │ │
│ │modul în care se │autorizaţie va transmite la CNCAN şi descrierea │ │
│ │asigură protecţia │măsurilor privind modul în care se asigură │ │
│ │fizică a surselor │protecţia fizică a surselor. │ │
│ ├───────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │Pregătirea │Personalul trebuie pregătit periodic privind │ │
│ │personalului care │regulile de protecţie fizică pe care trebuie să le │ │
│ │desfăşoară │respecte. │ │
│ │activităţi cu surse│ │ │
│ ├───────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │Măsurile de │ │ │
│ │detecţie, evaluare,│În afara orelor de program normal de zi, personalul│ │
│ │întârziere şi │de pază raportează, la intervale stabilite, conform│ │
│ │răspuns trebuie │procedurilor stabilite. │ │
│ │asigurate 24 de ore│ │ │
│ │din 24. │ │ │
│ ├───────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Personalul care desfaşoară activităţi cu surse │ │
│ │ │radioactive este obligat să respecte întocmai │ │
│ │ │procedurile de transferare a responsabilităţilor de│ │
│ │Măsuri pentru │serviciu pentru schimbul următor. Acest personal │ │
│ │transferul │are sarcina de a preciza în raportul de predare/ │ │
│ │responsabilităţilor│preluare a schimbului dacă au avut loc intervenţii │ │
│ │ │sau sustrageri de surse şi de a raporta şefului │ │
│ │ │direct toate cazurile în care se presupune că ar │ │
│ │ │exista anumite nereguli în ceea ce priveşte │ │
│ │ │protecţia fizică a acestor surse. │ │
│ ├───────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Depozitul de surse radioactive trebuie să fie o │ │
│ │ │construcţie dimensionată corespunzător din punct de│ │
│ │ │vedere al rezistenţei şi prevăzută cu mijloace │ │
│ │ │tehnice de supraveghere, alarmare, dispozitive de │ │
│ │Măsuri pentru │închidere robuste şi sistem de iluminat. Eliberarea│ │
│ │depozitul de surse │cheilor sau cartelelor-cheie pentru depozitul de │ │
│ │radioactive │surse radioactive trebuie controlată riguros. │ │
│ │ │Accesul în depozit este permis numai persoanelor │ │
│ │ │desemnate, ale căror sarcini de serviciu necesită │ │
│ │ │acest lucru. Accesul altor persoane este permis │ │
│ │ │numai cu însoţitor. │ │
└────────────┴───────────────────┴───────────────────────────────────────────────────┴────────────┘

        Pentru sursele cu activitatea A ≥ 1000D şi în funcţie de instalaţie şi de condiţiile în care se desfăşoară activitatea, CNCAN poate solicita în procesul de autorizare, adoptarea de măsuri suplimentare faţă de cele menţionate la Nivelul A de protecţie fizică din prezenta Anexă, în vederea asigurării corespunzătoare a protecţiei fizice.

    ANEXA 5

        la prezentele norme
                Măsurile minime ce trebuie implementate de către titularul de autorizaţie pentru asigurarea protecţiei fizice a surselor radioactive în
                                                timpul transportului în funcţie de nivelul de protecţie fizică

┌────┬──────────────────┬─────────┬───────┬───────┬────────┐
│Nr. │MASURI DE │NIVELUL A│NIVELUL│NIVELUL│NIVEL │
│Crt.│PROTECŢIE FIZICĂ │^1) │B │C │GESTIUNE│
│ │ │ │ │ │PRUDENŢĂ│
├────┼──────────────────┼─────────┴───────┴───────┴────────┤
│ │Nominalizarea unei│ │
│ │persoane │ │
│1. │responsabile │DA │
│ │pentru transportul│ │
│ │surselor │ │
├────┼──────────────────┼─────────┬───────┬───────┬────────┤
│ │Elaborarea │ │ │ │ │
│2. │Planului de pază │DA │DA │DA │- │
│ │pentru transportul│ │ │ │ │
│ │de surse │ │ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────┴───────┴───────┴────────┤
│ │Descrierea │ │
│ │măsurilor privind │ │
│ │modul în care se │ │
│ │asigură protecţia │ │
│ │fizică a │ │
│ │transportului de │ │
│ │surse se transmite│ │
│3. │la CNCAN împreună │DA │
│ │cu documentaţia │ │
│ │pentru obţinerea │ │
│ │autorizaţiei │ │
│ │pentru │ │
│ │desfăşurarea │ │
│ │activităţii de │ │
│ │transport. │ │
├────┼──────────────────┼─────────┬───────┬───────┬────────┤
│ │Avizarea Planului │ │ │ │ │
│ │de pază de către │ │ │ │ │
│ │CNCAN │ │ │ │ │
│ │Modificarea │ │ │ │ │
│ │Planului de paza │ │ │ │ │
│ │face numai după │ │ │ │ │
│ │avizarea │ │ │ │ │
│ │prealabilă de │ │ │ │ │
│ │către CNCAN. │ │ │ │ │
│ │Planul de pază │ │ │ │ │
│ │trebuie să fie │ │ │ │ │
│ │testat periodic │DA │ │ │ │
│ │pentru a evalua │pentru │ │ │ │
│4. │eficienţa acestuia│sursele │- │- │- │
│ │în cazul unui │din │ │ │ │
│ │eveniment/incident│categoria│ │ │ │
│ │de protecţie │1 │ │ │ │
│ │fizică. │ │ │ │ │
│ │Planul de pază se │ │ │ │ │
│ │transmite la CNCAN│ │ │ │ │
│ │împreună cu │ │ │ │ │
│ │documentaţia │ │ │ │ │
│ │pentru obţinerea │ │ │ │ │
│ │autorizaţiei │ │ │ │ │
│ │pentru │ │ │ │ │
│ │desfăşurarea │ │ │ │ │
│ │activităţii de │ │ │ │ │
│ │transport. │ │ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────┼───────┼───────┼────────┤
│ │Identificarea şi │ │ │ │ │
│ │protejarea │ │ │ │ │
│5. │confidenţialităţii│DA │DA │DA │- │
│ │informaţiilor │ │ │ │ │
│ │privind protecţia │ │ │ │ │
│ │fizică a surselor.│ │ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────┼───────┼───────┼────────┤
│ │Protecţia fizică a│ │ │ │ │
│ │surselor în timpul│ │ │ │ │
│ │transportului va │ │ │ │ │
│ │fi asigurată cu │ │ │ │ │
│ │efective din │ │ │ │ │
│ │cadrul structurii │ │ │ │ │
│ │specializate ale │ │ │ │ │
│ │instituţiei │ │ │ │ │
│ │competente în │ │ │ │ │
│ │domeniul pazei şi │ │ │ │ │
│ │protecţiei. │ │ │ │ │
│ │Titularul de │DA │ │ │ │
│ │autorizaţie │pentru │ │ │ │
│6. │trebuie să │sursele │- │- │- │
│ │colaboreze cu │din │ │ │ │
│ │instituţia │categoria│ │ │ │
│ │competentă în │1 │ │ │ │
│ │domeniul pazei şi │ │ │ │ │
│ │protecţiei pentru │ │ │ │ │
│ │a dispune de │ │ │ │ │
│ │echipe de │ │ │ │ │
│ │intervenţie │ │ │ │ │
│ │suficient de │ │ │ │ │
│ │numeroase şi bine │ │ │ │ │
│ │antrenate, │ │ │ │ │
│ │capabile să │ │ │ │ │
│ │intervină, în caz │ │ │ │ │
│ │de urgenţă. │ │ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────┼───────┼───────┼────────┤
│ │Expeditorul │ │ │ │ │
│ │împreună cu │ │ │ │ │
│ │transportatorul │ │ │ │ │
│ │trebuie să │ │ │ │ │
│ │stabilească │ │ │ │ │
│ │detaliile │ │ │ │ │
│ │referitoare la: │ │ │ │ │
│ │itinerar, locurile│ │ │ │ │
│ │de oprire, │ │ │ │ │
│ │modalităţile de │ │ │ │ │
│ │identificare a │ │ │ │ │
│ │persoanelor │ │ │ │ │
│ │autorizate să │ │ │ │ │
│ │preia încărcătura,│ │ │ │ │
│ │dispoziţiile │ │ │ │ │
│7. │referitoare la │DA │DA │DA │- │
│ │remiterea │ │ │ │ │
│ │încărcăturii la │ │ │ │ │
│ │destinaţie, │ │ │ │ │
│ │măsurile ce vor fi│ │ │ │ │
│ │luate în caz de │ │ │ │ │
│ │accident, cât şi │ │ │ │ │
│ │cu privire la │ │ │ │ │
│ │prezentarea │ │ │ │ │
│ │rapoartelor │ │ │ │ │
│ │obişnuite şi │ │ │ │ │
│ │excepţionale, │ │ │ │ │
│ │detalii ce se vor │ │ │ │ │
│ │regăsi în │ │ │ │ │
│ │documentaţia de │ │ │ │ │
│ │autorizare a │ │ │ │ │
│ │transportului │ │ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────┴───────┴───────┴────────┤
│ │Asigurarea │ │
│ │pregătirii │ │
│ │corespunzătoare a │ │
│8. │personalului │DA │
│ │implicat în │ │
│ │transportul │ │
│ │surselor │ │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │Personalul │ │
│ │implicat în │ │
│ │transportul │ │
│ │surselor trebuie │ │
│ │să aibă │ │
│9. │instrucţiuni │DA │
│ │(scrise) detaliate│ │
│ │referitoare la │ │
│ │responsabilităţile│ │
│ │din timpul │ │
│ │transportului │ │
├────┼──────────────────┼─────────┬───────┬───────┬────────┤
│ │Personalul │ │ │ │ │
│ │implicat în │DA │ │ │ │
│ │transportul │pentru │ │ │ │
│10. │surselor trebuie │sursele │- │- │- │
│ │să fie verificat │din │ │ │ │
│ │conform art. 89 │categoria│ │ │ │
│ │lit. b) şi c) din │1 │ │ │ │
│ │prezentele norme │ │ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────┼───────┼───────┼────────┤
│ │Limitarea la un │ │ │ │ │
│ │număr minim, a │ │ │ │ │
│ │persoanelor care │ │ │ │ │
│11. │cunosc în │DA │DA │DA │- │
│ │prealabil │ │ │ │ │
│ │detaliile │ │ │ │ │
│ │transportului de │ │ │ │ │
│ │surse │ │ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────┼───────┼───────┼────────┤
│ │Cerinţe pentru │ │ │ │ │
│ │vehiculul de │ │ │ │ │
│ │transport: zona │ │ │ │ │
│ │din spatele │ │ │ │ │
│ │cabinei (cala sau │ │ │ │ │
│ │compartimentul │ │ │ │ │
│ │unde se găsesc │ │ │ │ │
│ │sursele) trebuie │ │ │ │ │
│ │să fie închisă cu │ │ │ │ │
│ │caroserie │ │ │ │ │
│ │metalică, să aibă │ │ │ │ │
│ │2 sisteme de │ │ │ │ │
│ │închidere, sistem │ │ │ │ │
│ │de alarmă, sistem │ │ │ │ │
│ │de fixare a │ │ │ │ │
│ │containerului de │ │ │ │ │
│ │transport de │ │ │ │ │
│ │caroseria │ │ │ │ │
│ │vehicului, sistem │ │ │ │ │
│12. │de poziţionare │DA │DA │DA │- │
│ │prin satelit. │ │ │ │ │
│ │Vehiculul de │ │ │ │ │
│ │transport trebuie │ │ │ │ │
│ │să fie echipat cu │ │ │ │ │
│ │un sistem de │ │ │ │ │
│ │blocare astfel │ │ │ │ │
│ │încât nicio │ │ │ │ │
│ │persoană │ │ │ │ │
│ │neautorizată să nu│ │ │ │ │
│ │poată pomi │ │ │ │ │
│ │vehiculul. │ │ │ │ │
│ │Fiecare expediţie │ │ │ │ │
│ │trebuie │ │ │ │ │
│ │transportată │ │ │ │ │
│ │într-un singur │ │ │ │ │
│ │vehicul │ │ │ │ │
│ │(principiul │ │ │ │ │
│ │încărcăturii │ │ │ │ │
│ │complete). │ │ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────┼───────┼───────┼────────┤
│ │în vehiculul de │ │ │ │ │
│ │transport se va │ │ │ │ │
│ │afla şi o a doua │ │ │ │ │
│ │persoană, având │ │ │ │ │
│ │funcţia de │ │ │ │ │
│ │însoţitor sau │ │ │ │ │
│ │persoană de pază. │ │ │ │ │
│ │Această persoană │ │ │ │ │
│ │trebuie să asigure│ │ │ │ │
│ │supravegherea │ │ │ │ │
│ │continuă a │ │ │ │ │
│ │surselor şi │ │ │ │ │
│ │alertarea forţei │ │ │ │ │
│ │de răspuns în caz │ │ │ │ │
│ │de necesitate. │ │ │ │ │
│ │Dacă respectivul │ │ │ │ │
│ │colet sau │ │ │ │ │
│13. │compartimentul în │DA │DA │DA │- │
│ │care se găsesc │ │ │ │ │
│ │sursele sunt │ │ │ │ │
│ │încuiate şi │ │ │ │ │
│ │sigilate, │ │ │ │ │
│ │supravegherea │ │ │ │ │
│ │continuă poate fi │ │ │ │ │
│ │înlocuită prin │ │ │ │ │
│ │controale │ │ │ │ │
│ │frecvente şi │ │ │ │ │
│ │periodice ale │ │ │ │ │
│ │sigiliilor şi prin│ │ │ │ │
│ │supravegherea │ │ │ │ │
│ │continuă a │ │ │ │ │
│ │compartimentului │ │ │ │ │
│ │atunci când │ │ │ │ │
│ │vehiculul este │ │ │ │ │
│ │oprit. │ │ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────┼───────┼───────┼────────┤
│ │Verificarea │ │ │ │ │
│ │înainte de │ │ │ │ │
│ │efectuarea │ │ │ │ │
│ │transportului, a │ │ │ │ │
│ │robusteţei şi │ │ │ │ │
│14. │funcţionării │DA │DA │DA │DA │
│ │corespunzătoare a │ │ │ │ │
│ │dispozitivelor şi │ │ │ │ │
│ │echipamentelor ce │ │ │ │ │
│ │asigură protecţia │ │ │ │ │
│ │fizică │ │ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────┼───────┼───────┼────────┤
│ │Evitarea │ │ │ │ │
│ │transportului pe │ │ │ │ │
│15. │timp de noapte şi │DA │DA │DA │DA │
│ │stabilirea de rate│ │ │ │ │
│ │de rezervă │ │ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────┼───────┼───────┼────────┤
│ │Asigurarea │DA │ │ │ │
│ │mijlocului de │pentru │ │ │ │
│16. │transport de │sursele │- │- │- │
│ │rezervă, in caz de│din │ │ │ │
│ │necesitate │categoria│ │ │ │
│ │ │1 │ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────┼───────┼───────┼────────┤
│ │Procedură pentru │ │ │ │ │
│17. │transferai │DA │DA │DA │- │
│ │răspunderii │ │ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────┼───────┼───────┼────────┤
│ │In caz de │ │ │ │ │
│ │staţionare, se vor│ │ │ │ │
│ │lua măsuri pentru │ │ │ │ │
│ │asigurarea │ │ │ │ │
│ │corespunzătoare a │ │ │ │ │
│18. │mijlocului de │DA │DA │DA │DA │
│ │transport. Se va │ │ │ │ │
│ │verifica la │ │ │ │ │
│ │intervale de timp │ │ │ │ │
│ │rezonabile │ │ │ │ │
│ │mijlocul de │ │ │ │ │
│ │transport. │ │ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────┼───────┼───────┼────────┤
│ │În caz de │ │ │ │ │
│ │staţionare, se vor│ │ │ │ │
│ │lua măsuri pentru │ │ │ │ │
│19. │supravegherea │DA │- │- │- │
│ │permanentă a │ │ │ │ │
│ │mijlocului de │ │ │ │ │
│ │transport. │ │ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────┼───────┼───────┼────────┤
│ │Expeditorul │ │ │ │ │
│ │trebuie să trimită│ │ │ │ │
│ │in prealabil o │ │ │ │ │
│ │notificare │ │ │ │ │
│ │destinatarului │ │ │ │ │
│ │expediţiei │ │ │ │ │
│ │preconizate, │ │ │ │ │
│ │specificând modul │ │ │ │ │
│ │de transport │ │ │ │ │
│ │(rutier, feroviar,│ │ │ │ │
│20. │maritim, fluvial │DA │DA │DA │DA │
│ │sau aerian), data │ │ │ │ │
│ │prevăzută pentru │ │ │ │ │
│ │sosirea expediţiei│ │ │ │ │
│ │şi locul exact de │ │ │ │ │
│ │remitere a │ │ │ │ │
│ │surselor, in cazul│ │ │ │ │
│ │in care aceasta │ │ │ │ │
│ │urmează să se │ │ │ │ │
│ │realizeze înainte │ │ │ │ │
│ │de destinaţia │ │ │ │ │
│ │finală. │ │ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────┼───────┼───────┼────────┤
│ │înainte de │ │ │ │ │
│ │expedierea │ │ │ │ │
│ │surselor │ │ │ │ │
│ │expeditorul │ │ │ │ │
│ │trebuie să obţină │ │ │ │ │
│ │de la destinatar │ │ │ │ │
│21. │asigurarea că │DA │DA │DA │DA │
│ │acesta este │ │ │ │ │
│ │pregătit să preia │ │ │ │ │
│ │livrarea imediat │ │ │ │ │
│ │(sau, dacă este │ │ │ │ │
│ │cazul, să accepte │ │ │ │ │
│ │remiterea la data │ │ │ │ │
│ │prevăzută). │ │ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────┼───────┼───────┼────────┤
│ │Imediat după │ │ │ │ │
│ │sosirea │ │ │ │ │
│ │expediţiei, │ │ │ │ │
│ │destinatarul │ │ │ │ │
│ │trebuie să │ │ │ │ │
│ │verifice │ │ │ │ │
│ │integritatea │ │ │ │ │
│ │coletelor, │ │ │ │ │
│ │încuietorilor şi │ │ │ │ │
│ │sigiliilor şi să │ │ │ │ │
│ │confirme │ │ │ │ │
│ │acceptarea │ │ │ │ │
│ │expediţiei. │ │ │ │ │
│ │Destinatarul │ │ │ │ │
│ │trebuie să │ │ │ │ │
│ │notifice │ │ │ │ │
│22. │expeditorului │DA │DA │DA │DA │
│ │primirea │ │ │ │ │
│ │expediţiei imediat│ │ │ │ │
│ │ce aceasta a │ │ │ │ │
│ │sosit. Dacă │ │ │ │ │
│ │expediţia nu │ │ │ │ │
│ │soseşte într-un │ │ │ │ │
│ │interval de timp │ │ │ │ │
│ │rezonabil, după │ │ │ │ │
│ │data la care │ │ │ │ │
│ │aceasta este │ │ │ │ │
│ │aşteptată, │ │ │ │ │
│ │destinatarul │ │ │ │ │
│ │trebuie să │ │ │ │ │
│ │informeze de │ │ │ │ │
│ │îndată expeditorul│ │ │ │ │
│ │asupra acestui │ │ │ │ │
│ │fapt. │ │ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────┼───────┼───────┼────────┤
│ │Asigurarea │ │ │ │ │
│ │comunicaţiei între│ │ │ │ │
│ │expeditor, │ │ │ │ │
│23. │mijlocul de │DA │DA │DA │- │
│ │transport, │ │ │ │ │
│ │destinatar, precum│ │ │ │ │
│ │şi cu forţa de │ │ │ │ │
│ │răspuns │ │ │ │ │
├────┼──────────────────┼─────────┼───────┼───────┼────────┤
│ │Elaborarea │ │ │ │ │
│ │procedurii de │ │ │ │ │
│ │raportare a │ │ │ │ │
│ │evenimentelor/ │ │ │ │ │
│ │incidentelor din │ │ │ │ │
│ │timpul │ │ │ │ │
│ │transportului cu │ │ │ │ │
│ │implicaţii asupra │ │ │ │ │
│ │protecţiei fizice │ │ │ │ │
│ │a surselor │ │ │ │ │
│ │Notificarea la │ │ │ │ │
│24. │CNCAN telefonic │DA │DA │DA │DA │
│ │(în cel mai scurt │ │ │ │ │
│ │timp posibil) şi │ │ │ │ │
│ │în scris (în │ │ │ │ │
│ │termen de maxim 24│ │ │ │ │
│ │de ore) a │ │ │ │ │
│ │evenimentelor/ │ │ │ │ │
│ │incidentelor din │ │ │ │ │
│ │timpul │ │ │ │ │
│ │transportului cu │ │ │ │ │
│ │implicaţii asupra │ │ │ │ │
│ │protecţiei fizice │ │ │ │ │
│ │a surselor │ │ │ │ │
└────┴──────────────────┴─────────┴───────┴───────┴────────┘

        Notă:
    1) Pentru transportul surselor cu activitatea A ≥ 1000D şi în funcţie de modul/mijlocul de transport şi de condiţiile în care se desfăşoară transportul, CNCAN poate solicita în procesul de autorizare al transportului, adoptarea de măsuri suplimentare faţă de cele menţionate la Nivelul A de protecţie fizică din prezenta Anexă, în vederea asigurării corespunzătoare a protecţiei fizice a transportului.


    ANEXA 6

        la prezentele norme
              Conţinutul Planului de protecţie fizică pentru materialele şi instalaţiile protejate
        Planul trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
    1. Scopul
    2. Obiectivele
    3. Aplicabilitatea
    4. Informaţii generale
    a) Descrierea generală a instalaţiei protejate
    b) Planul instalaţiei
    c) Harta cu zonele înconjurătoare
    d) Descrierea materialelor/instalaţiilor protejate
    e) Organizaţiile care asigură protecţia fizică a instalaţiei, cu specificarea următoarelor aspecte: responsabilităţi, structură organizatorică, calificarea personalului de protecţie fizică, dotarea personalului de protecţie fizică
    f) Testarea şi evaluarea planului de protecţie fizică
    g) Programul de sustenabilitate pentru sistemul de protecţie fizică
    h) Detalii privind promovarea culturii de protecţie fizică/culturii de siguranţă nucleară
    i) Detalii privind măsurile organizatorice şi documentele sistemului de management în domeniul nuclear implementat pentru protecţia fizică a materialelor şi instalaţiilor protejate
    j) Verificarea personalului de protecţie fizică, după cum este cazul
    k) Planul de pregătire a personalului de protecţie fizică
    l) Revizia şi actualizarea periodică a planului de protecţie fizică
    m) Procedura de notificare a CNCAN în cazul unui eveniment/incident de protecţie fizică; în mod obligatoriu, procedura va conţine lista evenimentelor/incidentelor de protecţie fizică care trebuie raportate la CNCAN.

    5. Sistemul de protecţie fizică
    a) Descrierea sistemului de protecţie fizică, respectiv a măsurilor tehnice şi administrative
    b) Echipamentele şi dispozitivele ce fac parte din sistemul de protecţie fizică
    c) Proiectul sistemului de protecţie fizică
    d) Testarea şi evaluarea sistemului de protecţie fizică
    e) Întreţinerea sistemului de protecţie fizică
    f) Măsuri compensatorii.

    6. Planul de pază întocmit de către titularul de autorizaţie şi avizat de către instituţia competentă în domeniul pazei care va include şi următoarele aspecte:
    a) Descrierea materialelor şi instalaţiilor care trebuie să fie protejate
    b) Reguli de acces în instalaţia protejată
    c) Descrierea mijloacelor tehnice de pază şi alarmare, necesarul de personal pentru pază, numărul de posturi şi amplasarea acestora, consemnul posturilor, cooperarea cu alte instituţii, modul de acţiune în diferite situaţii
    d) Notificarea evenimentelor/incidentelor de protecţie fizică
    e) Mijloacele de comunicaţii ale personalului de pază
    f) Dotarea personalului de pază
    g) Planul instalaţiei cu locaţia exactă a materialelor şi instalaţiilor ce trebuie să fie păzite.

    7. Planul de contingenţă întocmit de către titularul de autorizaţie - set predefinit de acţiuni ce trebuie aplicate în cazul unor evenimente/incidente de protecţie fizică (de exemplu: accesul neautorizat în instalaţie, sabotajul instalaţiei, atac asupra instalaţiei protejate, furt de materiale protejate/surse radioactive, atac cibernetic, compromiterea informaţiilor protejate, descoperirea unei ameninţări din interiorul instalaţiei, grevă, proteste etc.). Planul de contingenţă va include şi următoarele aspecte:
    a) Descrierea rolurilor şi responsabilităţilor în cazul unui eveniment/incident de protecţie fizică
    b) Criterii pentru aplicarea planului de contingenţă
    c) Planificarea răspunsului şi descrierea modului de răspuns la diferite evenimente/incidente de protecţie fizică
    d) Detalii privind aranjamentele stabilite pentru asigurarea răspunsului la evenimente/incidente de protecţie fizică
    e) Detalii privind aranjamentele stabilite pentru minimalizarea şi atenuarea consecinţelor în cazul unor evenimente/incidente de protecţie fizică
    f) Detalii privind acţiunile întreprinse pentru recuperarea materialelor/instalaţiilor protejate
    g) Detalii privind modul în care se asigură comanda, controlul şi comunicarea în timpul unui eveniment/incident de protecţie fizică.

    8. Planul de securitate cibernetică - elaborat conform prevederilor Normelor privind protecţia instalaţiilor nucleare împotriva ameninţărilor cibernetice
    9. Managementul informaţiei
    a) Protecţia informaţiei
    b) Înregistrări
    c) Confidenţialitatea

    10. Interfaţa protecţiei fizice cu securitatea nucleară, securitatea radiologică, controlul de garanţii nucleare, răspunsul la urgenţe nucleare/radiologice
    11. Lista procedurilor aplicabile cum ar fi, de exemplu, cele privind: elaborarea, evaluarea şi testarea planului de protecţie fizică, controlul accesului în instalaţia protejată, testarea, evaluarea şi întreţinerea sistemului de protecţie fizică, notificarea incidentelor/evenimentelor de protecţie fizică, pregătirea personalului de protecţie fizică etc.


    ANEXA 7

        la prezentele norme
               Conţinutul planului de protecţie fizică pentru transportul de materiale protejate
        Planul trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
    1. Scopul
    2. Obiectivele
    3. Aplicabilitatea
    4. Informaţii generale:
    a) Descrierea materialelor protejate transportate
    b) Detalii privind mijlocul utilizat la transportul materialelor protejate
    c) Descrierea echipamentelor şi dispozitivelor pentru asigurarea protecţiei fizice a mijlocului de transport, inclusiv monitorizarea permanentă a mijlocului de transport şi descrierea mijloacelor de comunicaţii
    d) Responsabilităţile organizaţiilor implicate în transport, structura organizatorică, calificarea personalului de protecţie fizică/pază, dotarea personalului de protecţie fizică, inclusiv responsabilităţile expeditorului şi destinatarului
    e) Verificarea personalului implicat în protecţia fizică a transportului, după cum e cazul
    f) Programul de pregătire a personalului implicat în protecţia fizică a transportului
    g) Detalii privind întreţinerea mijlocului de transport, a echipamentelor şi dispozitivelor pentru asigurarea protecţiei fizice şi a mijloacelor de comunicaţii
    h) Detalii privind măsurile organizatorice şi documentele sistemului de management în domeniul nuclear implementat pentru transportul materialelor protejate
    i) Procedura de notificare a CNCAN în cazul unui eveniment/incident de protecţie fizică; în mod obligatoriu, procedura va conţine lista evenimentelor/incidentelor de protecţie fizică care trebuie raportate la CNCAN
    j) Detalii privind promovarea culturii de protecţie fizică/culturii de siguranţă nucleară
    k) Testarea şi evaluarea planului de protecţie fizică
    l) Revizia şi actualizarea periodică a planului de protecţie fizică

    5. Planul de pază întocmit de către titularul de autorizaţie şi avizat de către instituţia competentă în domeniul pazei care va include şi următoarele aspecte:
    a) Descrierea materialelor care trebuie protejate în timpul transportului
    b) Detalii generale despre transport, inclusiv durata transportului, modul de transport, expeditor, destinatar, transportator, escortă - dacă e cazul, mijlocul de transport, mijloc de transport de rezervă - dacă e cazul, ruta, rutele alternative, opririle planificate - dacă e cazul, punctele de transfer ale răspunderii etc.
    c) Echipamentele şi dispozitivele pentru asigurarea protecţiei fizice a mijlocului de transport, inclusiv monitorizarea permanentă a mijlocului de transport
    d) Detalii privind dispozitivul de pază, consemnul general şi particular pentru personalul implicat în transport, modul de acţiune în diferite situaţii
    e) Măsuri suplimentare pentru protecţia fizică a transportului, cum ar fi, de exemplu: comunicarea la intervale de timp prestabilite, verificarea mijlocului de transport înainte de încărcarea materialelor protejate, instrucţiuni scrise etc.
    f) Notificarea evenimentelor/incidentelor de protecţie fizică
    g) Dotarea personalului de pază
    h) Dotarea escortei, dacă e cazul
    i) Mijloacele de comunicaţii ale personalului de pază
    j) Harta cu ruta pe care urmează să se deplaseze transportul şi harta cu rutele alternative

    12. Planul de contingenţă întocmit de către titularul de autorizaţie - set predefinit de acţiuni ce trebuie aplicate de către transportator în cazul unor evenimente/incidente de protecţie fizică (de exemplu: sabotajul mijlocului de transport, atac asupra mijlocului de transport, furt de materiale protejate, descoperirea unei ameninţări din interior, accident, calamităţi naturale, grevă, proteste etc.). Planul de contingeţă va include şi următoarele aspecte:
    a) Descrierea rolurilor şi responsabilităţilor în cazul unui eveniment/incident de protecţie fizică
    b) Criterii pentru aplicarea planului de contingenţă
    c) Planificarea răspunsului şi descrierea modului de răspuns la diferite evenimente/incidente de protecţie fizică
    d) Detalii privind aranjamentele stabilite pentru asigurarea răspunsului la evenimente/incidente de protecţie fizică
    e) Detalii privind aranjamentele stabilite pentru minimalizarea şi atenuarea consecinţelor în cazul unor evenimente/incidente de protecţie fizică
    f) Detalii privind acţiunile întreprinse pentru recuperarea materialelor protejate
    g) Detalii privind modul în care se asigură comanda, controlul şi comunicarea în timpul unui eveniment/incident de protecţie fizică.

    6. Managementul informaţiei
    a) Protecţia informaţiei
    b) Înregistrări
    c) Confidenţialitatea

    7. Lista procedurilor aplicabile cum ar fi, de exemplu, cele privind: elaborarea, evaluarea şi testarea planului de protecţie fizică, testarea şi întreţinerea mijlocului de transport, testarea şi întreţinerea mijloacelor de comunicaţie şi a echipamentelor şi dispozitivelor ce asigură protecţia fizică, procedura pentru transferul răspunderii, pregătirea personalului, notificarea incidentelor/evenimentelor de protecţie fizică etc.


    ANEXA 8

        la prezentele norme
            Exemple de incidente/evenimente de protecţie fizică care trebuie raportate de către titularul
                                                de autorizaţie la CNCAN
    1. mişcarea neautorizată de materiale protejate, inclusiv tentativele
    2. furt de materiale protejate, inclusiv tentativele
    3. pierderea de materiale protejate
    4. sabotaj asupra materialelor/instalaţiilor protejate, inclusiv tentativele
    5. sabotaj asupra transportului de materiale protejate, inclusiv tentativele
    6. acces neautorizat la materialele/instalaţiile protejate, inclusiv tentativele
    7. atac cibernetic asupra instalaţiei protejate, inclusiv tentativele
    8. descoperirea unui dispozitiv suspect sau a unui dispozitiv explozibil în apropierea materialelor/instalaţiilor protejate
    9. pierderea controlului asupra materialelor/instalaţiilor protejate
    10. discrepanţe în evidenţele contabile ale materialelor protejate
    11. utilizarea neautorizată a materialelor protejate
    12. orice eveniment care poate indica planificarea unui sabotaj, furt sau mişcare neautorizată de materiale protejate
    13. disfuncţionalităţi ale măsurilor de protecţie fizică/ale sistemului de protecţie fizică cu implicaţii asupra protecţiei fizice a materialelor/instalaţiilor protejate
    14. orice alte evenimente cu potenţiale implicaţii asupra protecţiei fizice a materialelor/instalaţiilor protejate, cum ar fi, de exemplu: grevă, ameninţări din partea unui angajat, nerespectarea planului de pază aprobat, nerespectarea procedurilor pentru controlul accesului, modificarea fără aprobare a măsurilor de protecţie fizică/a sistemului de protecţie fizică, pierderea alimentării cu energie electrică a componentelor sistemului de protecţie fizică, compromiterea intenţionată/neintenţionată a componentelor sistemului de protecţie fizică, atac cibernetic sau compromiterea computerelor utilizate pentru securitatea nucleară, protecţia fizică, controlul de garanţii nucleare, pierderea sau compromiterea unor informaţii privind sistemul de protecţie fizică etc.

    ANEXA 9

        la prezentele norme
    Model de cerere pentru obţinerea autorizaţiei pentru desfăşurarea
    activităţii de servicii de pază şi/sau protecţie fizică la instalaţii protejate:
                                                                   Către
                     Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare Bd. Libertăţii nr. 14, sectorul 5, Bucureşti

        Vă solicităm emiterea autorizaţiei pentru desfăşurarea activităţii de servicii de pază şi/sau protecţie fizică la instalaţia ................., conform art. 2 g) şi art. 8 din Legea nr. 111/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    1. Detalii referitoare la solicitant
    a) Denumirea solicitantului:
    b) Adresa sediului social:
    c) Telefon:
    d) Fax:
    e) Codul Unic de Înregistrare:
    f) Atributul fiscal:
    g) Numărul de ordine în Registrul Comerţului:

    2. Date despre punctul de lucru - Adresa punctului de lucru, telefon, fax:
    3. Detalii privind contractul de prestări servicii - Numărul contractului (inclusiv a actelor adiţionale), data emiterii şi perioada de valabilitate:
    4. Persoana din cadrul solicitantului responsabilă cu activitatea de pază la instalaţia .............. - Numele, prenumele, funcţia, telefon/mobil, e-mail;
    5. Anexat prezentei cereri, vă transmitem următoarele documente:
    a) Copia Certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului;
    b) Copia Contractului de prestări servicii;
    c) Copia licenţei de funcţionare;
    d) Tabel cu personalul care asigură paza la instalaţia ........... - Numele, prenumele, seria şi numărul cărţii de identitate, adresa domiciliului, dacă este personal neînarmat sau înarmat;
    e) Copie după Planul de pază aprobat de către instituţia competentă;
    f) Copie după avizul poliţiei privind echiparea şi dotarea personalului de pază;
    g) Copia Planului de pregătire fizică a agenţilor de pază din care rezultă îndeplinirea criteriilor prevăzute în capitolul III din Normele privind cerinţele pentru calificarea personalului care asigură paza şi protecţia materialelor şi instalaţiilor protejate din domeniul nuclear;
    h) Planul de pregătire tehnică a agenţilor de pază (în original, în vederea avizării de către CNCAN) din care rezultă îndeplinirea criteriilor prevăzute în capitolul IV din Normele privind cerinţele pentru calificarea personalului care asigură paza şi protecţia materialelor şi instalaţiilor protejate din domeniul nuclear;
    i) Copiile după Atestatele eliberate de către instituţia competentă pentru agenţii de pază;
    j) Copiile după avizele eliberate de către instituţia competentă pentru agenţii de pază care au în dotare arme de foc;
    k) Copiile după diplomele de bacalaureat (diplomele de studii echivalente) ale agenţilor de pază;
    l) Dosarele medicale ale agenţilor de pază, care conţin următoarele:
    i. Fişa de aptitudine, semnată şi ştampilată de către un medic de medicina muncii, conform căreia agenţii de pază sunt apţi pentru efectuarea serviciului de pază;
    ii. Fişa medicală, semnată de către un medic de medicina muncii şi de către medicii de specialitate, conform căreia agenţii de pază au văzul şi auzul normal, sunt apţi din punct de vedere psihologic şi psihiatric, nu există contraindicaţii medicale pentru participarea la programul de pregătire fizică şi nu există antecedente legate de consumul de alcool sau droguri;
    iii. Certificatul medical privind stabilitatea emoţională pentru agenţii de pază posesori de arme, semnat de un către medicul psiholog şi medicul psihiatru;

    m) Avizul instituţiei competente pentru personalul care desfăşoară activităţi în punctele de lucru vitale din cadrul instalaţiilor nucleare sau care are acces la informaţii clasificate (dacă este cazul);
    n) Copia autorizaţiei CNCAN pentru sistemul de management al calităţii (dacă este cazul).


    ANEXA 10

        la prezentele norme
    Model de cerere pentru obţinerea autorizaţiei pentru
    desfăşurarea activităţii de proiectare sisteme de protecţie fizică la instalaţii protejate:
                                         Către
           Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare Bd. Libertăţii nr. 14, sectorul 5, Bucureşti

        Vă solicităm emiterea autorizaţiei pentru proiectarea sistemelor de protecţie fizică în domeniul nuclear, conform art. 2 g) şi art. 8 din Legea 111/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    1. Detalii referitoare la solicitant
    a) Denumirea solicitantului:
    b) Adresa sediului social:
    c) Telefon:
    d) Fax:
    e) Codul Unic de Înregistrare:
    f) Atributul fiscal:
    g) Numărul de ordine în Registrul Comerţului:

    2. Date despre punctul de lucru (dacă e cazul) - Adresa punctului de lucru, telefon, fax
    3. Lista cu tipurile de instalaţii din domeniul nuclear pentru care se solicită autorizaţie de proiectare:
    4. Persoana din cadrul solicitantului responsabilă cu activitatea de proiectare a sistemelor de protecţie fizică în domeniul nuclear - Numele, prenumele, funcţia, telefon/mobil, e-mail;
    5. Anexat prezentei cereri, vă transmitem următoarele documente:
    a) Copia Certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului;
    b) Copia autorizaţiei emise de către CNCAN pentru sistemul de management al calităţii (dacă e cazul);
    c) Tabel cu personalul care urmează să desfăşoare activităţi de proiectare în domeniul nuclear - Numele, prenumele, funcţia, seria şi numărul cărţii de identitate, CNP;
    d) Copie după avizele emise de către Inspectoratul de Poliţie pentru personalul care desfăşoară activităţi de proiectare a sistemelor de securitate;
    e) Planul anual de pregătire tehnică şi perfecţionare a personalului care desfăşoară activităţi de proiectare;
    f) Tabel cu diplomele de studii şi cu certificatele de absolvire/perfecţionare/calificare prin care se dovedeşte calificarea profesională a personalului care desfăşoară activităţi de proiectare - Numele, prenumele, diplomele/certificatele deţinute (tip, anul absolvirii şi domeniul);
    g) Lista procedurilor utilizate de către solicitant în activitatea de proiectare a sistemelor de protecţie fizică în domeniul nuclear;
    h) Tabel cu avizele instituţiei competente pentru personalul care desfăşoară activităţi în punctele de lucru vitale din cadrul instalaţiilor nucleare sau care are acces la informaţii clasificate - Numele, prenumele, numărul avizului, nivelul de secretizare la care are acces, perioada de valabilitate;
    i) Prezentarea succintă a sistemului prin care se asigură protejarea corespunzătoare a informaţiilor aferente sistemelor de protecţie fizică ale instalaţiilor nucleare, la care solicitantul are acces, precum şi a informaţiilor generate din activitatea de realizare a proiectelor de sisteme de protecţie fizică.


    ANEXA 11

        la prezentele norme
    Model de cerere pentru obţinerea autorizaţiei pentru desfăşurarea
    de alte servicii destinate protecţiei fizice a instalaţiilor protejate:
                                         Către
             Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare Bd. Libertăţii nr. 14, sectorul 5, Bucureşti

        Vă solicităm emiterea autorizaţiei pentru desfăşurarea de alte servicii destinate protecţiei fizice a instalaţiilor protejate, conform art. 2 g) şi art. 8 din Legea 111/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    1. Detalii referitoare la solicitant
    a) Denumirea solicitantului:
    b) Adresa sediului social:
    c) Telefon:
    d) Fax:
    e) Codul Unic de Înregistrare:
    f) Atributul fiscal:
    g) Numărul de ordine în Registrul Comerţului:

    2. Date despre punctul de lucru (dacă e cazul) - Adresa punctului de lucru, telefon, fax
    3. Lista serviciilor destinate protecţiei fizice a instalaţiilor nucleare pentru care se solicită autorizaţie:
    4. Lista tipurilor de instalaţii nucleare la care urmează să se realizeze serviciile destinate protecţiei fizice:
    5. Persoana din cadrul solicitantului responsabilă cu activitatea de realizare a serviciilor destinate protecţiei fizice a instalaţiilor nucleare - Numele, prenumele, funcţia, telefon/mobil, e-mail;
    6. Anexat prezentei cereri, vă transmitem următoarele documente:
    a) Copia Certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului;
    b) Tabel cu personalul care urmează să efectueze servicii destinate protecţiei fizice a instalaţiilor nucleare - Numele, prenumele, funcţia, seria şi numărul cărţii de identitate, CNP;
    c) Planul anual de pregătire tehnică şi perfecţionare a personalului care efectuează servicii destinate protecţiei fizice a instalaţiilor nucleare;
    d) Tabel cu diplomele de studii şi cu certificatele de absolvire/perfecţionare/calificare prin care se dovedeşte calificarea profesională a personalului care efectuează servicii destinate protecţiei fizice a instalaţiilor nucleare - Numele, prenumele, diplomele/certificatele deţinute (tip, anul absolvirii şi domeniul);
    e) Lista procedurilor utilizate de către solicitant în activitatea de realizare a serviciilor destinate protecţiei fizice a instalaţiilor nucleare;
    f) Tabel cu avizele instituţiei competente pentru personalul care desfăşoară activităţi în punctele de lucru vitale din cadrul instalaţiilor nucleare sau care are acces la informaţii clasificate - Numele, prenumele, numărul avizului, nivelul de secretizare la care are acces, perioada de valabilitate;
    g) Prezentarea succintă a sistemului prin care se asigură protejarea corespunzătoare a informaţiilor aferente sistemelor de protecţie fizică ale instalaţiilor nucleare, la care solicitantul are acces, precum şi a informaţiilor generate din activitatea de realizare a serviciilor destinate protecţiei fizice;
    h) Copia autorizaţiei emise de către CNCAN pentru sistemul de management al calităţii (dacă e cazul).


                                         -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016