Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 25 octombrie 2018  privind retragerea, redobândirea şi suspendarea calităţii de membru al Camerei Auditorilor Financiari din România pentru auditorii financiari şi firmele de audit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME din 25 octombrie 2018 privind retragerea, redobândirea şi suspendarea calităţii de membru al Camerei Auditorilor Financiari din România pentru auditorii financiari şi firmele de audit

EMITENT: Camera Auditorilor Financiari din România
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 969 din 15 noiembrie 2018
──────────
    Aprobate prin Hotărârea nr. 86 din 25 octombrie 2018, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 969 din 15 noiembrie 2018.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezentele norme reglementează procedura de retragere, redobândire şi suspendare a calităţii de membru al Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR sau Camera), dobândită de către auditorii financiari şi de către firmele de audit, potrivit Legii nr. 162/2017 privind auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate şi de modificare a unor acte normative şi în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Regulamentului de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor Financiari din România, aprobat prin Hotărârea Conferinţei Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 2/2018.

    CAP. II
    Retragerea calităţii de membru al Camerei pentru auditori financiari şi firme de audit
    ART. 2
    Retragerea calităţii de membru al CAFR a auditorilor financiari şi firmelor de audit se efectuează în baza ordinului de retragere a autorizării, emis de către preşedintele Autorităţii pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar (ASPAAS).

    ART. 3
    (1) Compartimentul servicii şi asistenţă membri (CSAM) analizează situaţia financiară şi disciplinară a auditorilor financiari şi firmelor de audit pentru care ASPAAS a emis ordinul menţionat la art. 2 şi întocmeşte o situaţie privind condiţiile în care se efectuează retragerea.
    (2) Situaţia prevăzută la alin. (1) conţine informaţii referitoare la:
    a) obligaţiile pecuniare faţă de Cameră;
    b) existenţa unor măsuri disciplinare împotriva auditorului financiar sau a firmei de audit, aflate în curs de soluţionare, potrivit legii;
    c) existenţa unor măsuri de monitorizare conform normelor de control al calităţii serviciilor de audit financiar, ca urmare a obţinerii calificativelor D, C sau B, din punctul de vedere al monitorizării calităţii serviciilor de audit financiar, altele decât auditul statutar.


    ART. 4
    (1) Obligaţiile restante faţă de CAFR se notifică auditorului financiar sau firmei de audit, prin orice mijloc de comunicare (electronic, prin poştă, fax, presă), în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la primirea ordinului de retragere a autorizării auditorului financiar sau firmei de audit, emis de către preşedintele ASPAAS.
    (2) În notificare se acordă un termen pentru conformare de cel mult 15 zile lucrătoare de la data primirii notificării.
    (3) Obligaţiile restante neachitate până la termenul solicitat implică aplicarea măsurilor administrative de executare silită, potrivit legii.

    ART. 5
    (1) Retragerea calităţii de membru al Camerei se realizează prin emiterea unei hotărâri a Consiliului Camerei în termen de 30 de zile de la primirea ordinului de retragere a autorizării auditorului financiar sau firmei de audit, emis de către preşedintele ASPAAS, şi are drept consecinţă radierea din Registrul membrilor Camerei Auditorilor Financiari din România.
    (2) Hotărârea Consiliului Camerei privind retragerea calităţii de membru al CAFR pentru auditorii financiari sau firmele de audit se transmite spre informare ASPAAS, împreună cu notificarea privind aspectele legate de neîndeplinirea obligaţiilor faţă de CAFR, existenţa unor măsuri disciplinare împotriva auditorului financiar ori existenţa unor măsuri de monitorizare, conform normelor de control al calităţii serviciilor de audit financiar, altele decât audit statutar, în măsura în care acestea pot afecta buna reputaţie sau alte cerinţe ale Codului etic.
    (3) Hotărârea Consiliului CAFR de retragere a calităţii de membru se comunică persoanei sau firmei în cauză, iar CSAM actualizează baza de date a CAFR şi Registrul membrilor Camerei Auditorilor Financiari din România.

    ART. 6
    Auditorul financiar sau firma de audit pentru care calitatea de membru al Camerei a fost retrasă prin hotărâre a Consiliului Camerei conform art. 5 este radiat din Registrul membrilor Camerei Auditorilor Financiari din România, începând cu data emiterii hotărârii Consiliului CAFR.

    ART. 7
    Retragerea auditorilor financiari, membri ai CAFR, persoane fizice, poate avea consecinţe şi asupra calităţii de asociat, acţionar sau administrator în cadrul unei firme de audit, în situaţia în care nu mai sunt respectate condiţiile de înscriere a firmei de audit ca membru al CAFR.

    CAP. III
    Redobândirea calităţii de membru al CAFR
    ART. 8
    Redobândirea calităţii de membru al CAFR se efectuează în baza ordinului preşedintelui ASPAAS de autorizare ca auditor financiar, emis în urma îndeplinirii procedurii de redobândire a autorizării.

    ART. 9
    (1) Redobândirea calităţii de membru al Camerei se realizează prin emiterea de către Consiliul CAFR a unei hotărâri de redobândire a calităţii de membru al CAFR.
    (2) Hotărârea Consiliului CAFR se emite în termen de 30 de zile de la primirea ordinului de autorizare emis de către preşedintele ASPAAS, prevăzut la art. 8, şi are drept consecinţă înscrierea în Registrul membrilor Camerei Auditorilor Financiari din România.
    (3) Hotărârea Consiliului Camerei privind redobândirea calităţii de membru al CAFR pentru auditorii financiari se transmite spre informare ASPAAS.

    CAP. IV
    Suspendarea exercitării activităţii membrilor CAFR
    SECŢIUNEA 1
    Suspendarea exercitării activităţii membrilor CAFR, persoane fizice
    ART. 10
    Suspendarea calităţii de membru al CAFR pentru auditorii financiari se efectuează:
    a) în baza ordinului de suspendare a activităţii ca auditor financiar, emis de către preşedintele ASPAAS, ca urmare a îndeplinirii procedurilor de aprobare a suspendării;
    b) ca urmare a sancţiunii disciplinare aplicate de comisia de disciplină din cadrul CAFR, conform legii.


    ART. 11
    (1) Suspendarea activităţii auditorului financiar, aprobată prin ordin al preşedintelui ASPAAS, se realizează prin emiterea de către Consiliul CAFR a unei hotărâri de suspendare a exercitării activităţii de membru al CAFR, în termen de 30 de zile de la primirea ordinului de suspendare a activităţii auditorului financiar, emis de către preşedintele ASPAAS.
    (2) Perioada de suspendare începe şi se încheie la datele menţionate în ordinul de suspendare a activităţii ca auditor financiar, emis de preşedintele ASPAAS.
    (3) Hotărârea Consiliului CAFR de suspendare a exercitării activităţii de membru al CAFR se comunică persoanei în cauză, iar CSAM actualizează baza de date a CAFR şi Registrul membrilor Camerei Auditorilor Financiari din România.
    (4) Pe perioada suspendării, auditorii financiari sunt scutiţi de plata cotizaţiilor de membru al CAFR, de efectuarea pregătirii profesionale continue pentru activitatea de audit financiar, alta decât auditul statutar, de depunerea raportului de activitate/declaraţiei fără activitate.
    (5) Obligaţia pecuniară înregistrată în evidenţele CAFR pentru membrii auditori financiari cărora le-a fost aprobată suspendarea reprezintă un debit scadent în sarcina auditorului şi, corespunzător, o creanţă certă a CAFR, fără nicio influenţă asupra datei/perioadei de suspendare.
    (6) Hotărârea Consiliului Camerei privind suspendarea exercitării activităţii de membru al CAFR se transmite spre informare ASPAAS.

    ART. 12
    La expirarea perioadei de suspendare, auditorul financiar revine la statutul de auditor financiar avut anterior, suspendarea exercitării activităţii de membru al CAFR încetând de drept.

    ART. 13
    (1) Încetarea suspendării exercitării activităţii de membru al CAFR înainte de expirarea termenului de suspendare se efectuează pe baza ordinului preşedintelui ASPAAS de încetare a suspendării activităţii ca auditor financiar şi a hotărârii Consiliului CAFR de încetare a suspendării activităţii de membru al CAFR, emisă în cel mult 30 de zile de la data primirii ordinului preşedintelui ASPAAS.
    (2) Data încetării suspendării este cea menţionată în ordinului preşedintelui ASPAAS de încetare a suspendării activităţii ca auditor financiar.
    (3) Hotărârea Consiliului Camerei privind încetarea suspendării exercitării activităţii de membru al CAFR se comunică persoanei în cauză şi se transmite spre informare ASPAAS.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Suspendarea exercitării activităţii membrilor CAFR, firme de audit
    ART. 14
    Suspendarea calităţii de membru al CAFR pentru firmele de audit se efectuează:
    a) în baza ordinului preşedintelui ASPAAS de suspendare temporară a activităţii firmei de audit şi de stabilire a duratei de suspendare;
    b) ca urmare a sancţiunii disciplinare aplicate de comisia de disciplină din cadrul CAFR, conform legii.


    ART. 15
    În baza ordinului menţionat la art. 14 lit. a), Consiliul CAFR emite o hotărâre de suspendare a calităţii de membru al CAFR, în termen de 30 zile de la data primirii ordinului preşedintelui ASPAAS.

    ART. 16
    Perioada de suspendare începe şi se încheie la datele menţionate în ordinul de suspendare temporară a activităţii firmei de audit, emis de preşedintele ASPAAS.

    ART. 17
    (1) Hotărârea Consiliului CAFR de suspendare temporară a activităţii firmei de audit se comunică reprezentantului legal al firmei în cauză, iar CSAM actualizează baza de date a CAFR şi Registrul membrilor CAFR.
    (2) Hotărârea Consiliului Camerei de suspendare temporară a activităţii firmei de audit se transmite spre informare ASPAAS.

    ART. 18
    (1) Pe perioada suspendării, firmele de audit sunt scutite de plata cotizaţiilor de membru al CAFR şi de depunerea raportului de activitate/declaraţiei fără activitate.
    (2) Obligaţia pecuniară înregistrată în evidenţele CAFR pentru firmele de audit cărora le-a fost aprobată suspendarea reprezintă un debit scadent în sarcina auditorului şi, corespunzător, o creanţă certă a CAFR, fără nicio influenţă asupra datei/perioadei de suspendare.

    ART. 19
    Reluarea activităţii firmei de audit înainte de expirarea termenului până la care a avut activitatea suspendată temporar la oficiul registrului comerţului se face pe baza ordinului preşedintelui ASPAAS privind încetarea suspendării şi reluarea activităţii.

    ART. 20
    (1) În baza ordinului menţionat la art. 19, Consiliul CAFR emite o hotărâre de încetare a suspendării calităţii de membru al CAFR, în termen de 30 de zile de la data primirii ordinului preşedintelui ASPAAS.
    (2) Data încetării suspendării este cea menţionată în ordinul preşedintelui ASPAAS de încetare a suspendării şi reluare a activităţii firmei de audit.

    ART. 21
    (1) Hotărârea Consiliului CAFR de încetare a suspendării calităţii de membru se comunică reprezentantului legal al firmei în cauză, iar CSAM actualizează baza de date a CAFR şi Registrul membrilor CAFR.
    (2) Hotărârea Consiliului Camerei de suspendare temporară a activităţii firmei de audit se transmite spre informare ASPAAS.

    CAP. V
    Dispoziţii tranzitorii
    ART. 22
    Prezentele norme se aplică inclusiv pentru ordinele preşedintelui ASPAAS de retragere a autorizării, respectiv de suspendare a activităţii, emise începând cu data de 15 iulie 2018 şi până la intrarea în vigoare a prezentelor norme, pentru cazurile aflate în soluţionare la CAFR.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale
    ART. 23
    (1) Solicitările scrise formulate de auditorii financiari sau firmele de audit direct CAFR de retragere a calităţii de membru, de suspendare a exercitării activităţii sau de redobândire a calităţii de membru, potrivit legii, care nu sunt însoţite de ordinele preşedintelui ASPAAS emise pentru retragerea autorizării/suspendarea exercitării activităţii sau redobândirea autorizării, vor fi restituite solicitanţilor, pe loc sau în cel mult o zi lucrătoare de la primire, împreună cu dosarul depus.
    (2) Restituirea solicitărilor prevăzută la alin. (1) va fi însoţită, după caz, de îndrumarea solicitantului de a se adresa ASPAAS pentru o competentă soluţionare.
    (3) CAFR operează retragerea calităţii de membru, suspendarea exercitării activităţii sau redobândirea calităţii de membru în temeiul prezentelor norme, având la bază ordinele preşedintelui ASPAAS, unde se impune.
    (4) Prin excepţie de la alin. (3), cazurile prevăzute de art. 10 lit. b) nu vor avea la bază un ordin al preşedintelui ASPAAS, având la bază hotărârea comisiei de disciplină din cadrul CAFR.

    ART. 24
    Prezentele norme se aplică la data intrării în vigoare a ordinului de aprobare a acestora.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016