Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 25 aprilie 2013  privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto (Anexa 1)*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME din 25 aprilie 2013 privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto (Anexa 1)*)

EMITENT: Ministerul Transporturilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 267 bis din 13 mai 2013
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 733 din 25 aprilie 2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 din 13 mai 2013.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Şcolile de conducători auto fac parte din cadrul instituţional naţional în domeniul siguranţei rutiere, care desfăşoară activitatea de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere.

    ART. 2
    (1) Şcolile de conducători auto îşi desfăşoară activitatea în baza unei autorizaţii eliberate de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., în condiţiile prezentelor Norme, sau în baza autorizaţiei eliberate într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, în cazul prestării de servicii în România în regim transfrontalier.
    (2) În sensul prevederilor alin. (1) prestarea în regim transfrontalier este determinată de caracterul temporar şi ocazional al prestării fiind stabilit în special în funcţie de: durata, frecvenţa, periodicitatea şi continuitatea prestării.

    ART. 3
    Pregătirea teoretică şi practică necesară obţinerii permisului de conducere se efectuează în cadrul şcolilor de conducători auto, acestea asumându-şi în totalitate pregătirea unui cursant.

    ART. 4
    Şcolile de conducători auto sunt organizate:
    a) ca societăţi comerciale, regii autonome precum şi ca şcoli de conducători auto organizate la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale sau organizate de instituţii de învăţământ particular acreditate conform legii care şcolarizează numai elevii sau studenţii înmatriculaţi în sistemul propriu de învăţământ pentru profilul auto, precum şi organizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne sau Ministerului Apărării Naţionale care şcolarizează cursanţi doar pentru nevoile proprii.
    b) în regim juridic de persoane fizice autorizate, în condiţiile stabilite de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, de către instructori de conducere auto denumiţi în continuare instructori auto, atestaţi conform reglementărilor specifice în vigoare, care au obţinut autorizaţie ca şcoli de conducători auto în conformitate cu prevederile prezentelor Norme.


    CAP. II
    Condiţii de autorizare a şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto
    ART. 5
    (1) Autorizarea şcolilor de conducători auto organizate conform prevederilor art. 4, lit. a) se face de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., pentru cel puţin una din categoriile AM, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tv sau Tb, numai dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii referitoare la:
    a) onorabilitate;
    b) bază materială;
    c) competenţă profesională.

    (2) Se consideră îndeplinită condiţia prevăzută la alin. (1) lit. a), dacă:
    a) persoana care conduce şi organizează activitatea şcolii de conducători auto, denumită în continuare managerul şcolii de conducători auto, şi care reprezintă şcoala în relaţia cu autorităţile şi alte terţe persoane:
    i) nu a fost condamnat pentru infracţiuni care o fac incompatibilă cu această activitate;
    ii) nu a fost declarată inaptă de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.; o persoană fizică este declarată inaptă pentru a conduce activitatea dacă a îndeplinit această funcţie la o scoală de conducători auto căreia i-a fost retrasă autorizaţia.

    b) şcoala de conducători auto nu a avut autorizaţia retrasă în ultimul an;

    (3) Se consideră îndeplinită condiţia prevăzută la alin. (1) lit. b), dacă solicitantul face dovada că:
    a) deţine cu drept de proprietate, excluzând coproprietate, sau cu contract de leasing minim un vehicul pentru fiecare categorie solicitată; vehiculele utilizate la pregătirea practică pot fi folosite doar de o singură şcoală de conducători auto şi trebuie să:
    i) îndeplinească cel puţin condiţiile prevăzute în anexele nr. 1a) şi nr. 1b) la prezentele Norme;
    ii) fie agreate de către Regia Autonomă "Registrul Auto Român" conform reglementărilor în vigoare, cu excepţia vehiculelor utilizate pentru categoria AM;
    iii) aibă inspecţia tehnică periodică efectuată în condiţiile legii;
    iiii) fie asigurate pentru daune cauzate terţilor, inclusiv persoanelor care se află în interiorul acestora sau pe motocicletă.
    iiiii) fie dotate pentru examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere, cu excepţia vehiculelor utilizate la pregătirea practică pentru categorieiile AM, A1, A2 şi A, cu un sistem tehnic de monitorizare video şi audio precum şi cu un sistem de poziţionare globală - GPS; sistemul tehnic trebuie să conţină două camere de luat vederi montate în interiorul vehiculului, orientate una spre interiorul acestuia astfel încât să se poată vizualiza cursantul şi examinatorul autorităţii de examinare şi una orientată paralel cu axul drumului astfel încât să se poată vizualiza traseul urmat de vehiculul respectiv. Informaţiile înregistrate prin acest sistem tehnic se stocheaza pe suport electronic şi se pot păstra de către şcolile de conducători auto pentru o perioadă de 6 luni.
    Sistemul tehnic trebuie să poată atât stoca cât şi descărca, pentru fiecare cursant în parte, informaţiile înregistrate. Rezultatul înregistrării este criptat şi constă în redarea simultană a imaginilor şi sunetului din interiorul vehiculului, a imaginilor din exteriorul vehiculului, a traseului parcurs stabilit prin sistemul GPS precum şi durata înregistrării.


    b) deţine în folosinţă exclusivă şi permanentă, în proprietate, cu contract de închiriere sau cu contract de comodat atunci când este deţinut de asociatul unic sau unul dintre asociaţii şcolii de conducători auto, spaţii adecvate procesului de învăţământ care îndeplinesc condiţiile minime prevăzute în anexa nr. 2 la prezentele Norme, folosite numai în scop didactic şi care nu au avut prin construcţie destinaţie iniţială de locuinţă, situate în blocuri cu mai multe etaje. Şcolile de conducători auto autorizate pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E, Tr, Tv, Tb trebuie să deţină şi spaţiu necesar garării vehiculelor aferente acestor categorii de pregătire.
    Şcoala funcţionează numai în locaţie unică care cuprinde sală/săli de pregătire teoretică, spaţiu pentru activitatea de secretariat şi arhivă, grup sanitar şi suplimentar o sală pentru desfăşurarea cursurilor de cunoaştere a automobilului pentru şcoala de conducători auto care solicită autorizarea pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E, şi Tr.

    c) deţine în proprietate echipamentele şi dotarea tehnico-didactică corespunzătoare conţinutului programelor şcolare de pregătire teoretică şi instruire practică în conducerea auto, prevăzute în nota de certificare al cărui model este prevăzut în anexa nr. 3 la prezentele Norme;

    (4) Se consideră îndeplinită condiţia prevăzută la alin. (1) lit. c), dacă solicitantul face dovada că:
    a) are angajaţi, cu contract de muncă pe o perioadă nedeterminată, minim un instructor auto şi minim un profesor de legislaţie rutieră; instructorul auto sau profesorul de legislaţie rutieră poate fi desemnat managerul activităţii şcolii de conducători auto;
    b) are încheiat un contract de prestări servicii cu o unitate medicală, unităţi de cruce roşie sau cabinet medical individual care va asigura personal didactic cu studii de specialitate sau are un contract încheiat în condiţiile legii cu o persoană fizică cu studii de specialitate, pentru disciplina "prim ajutor".

    (5) În cazul şcolilor de conducători auto care se stabilesc cu titlu secundar în România, se verifică doar acele condiţii care nu au fost verificate cu ocazia autorizării acordate în statul membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, unde şcoala de conducători auto este stabilită cu titlu principal.

    ART. 6
    (1) Autorizarea instructorilor auto organizaţi conform prevederilor art. 4, lit. b) se face de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., pentru cel puţin una din categoriile AM, A1, A2, A, B1, B sau BE, numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii referitoare la:
    a) onorabilitate;
    b) bază materială;
    c) competenţă profesională.

    (2) Se considera îndeplinită condiţia prevăzută la alin. (1) lit. a), dacă solicitantul:
    a) nu a fost condamnat pentru infracţiuni care îl fac incompatibil cu activitatea de instructor auto;
    b) nu a fost declarat inapt de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.; o persoană fizică este declarată inaptă pentru a conduce activitatea dacă a îndeplinit această funcţie la o scoală de conducători auto căreia i-a fost retrasă autorizaţia din vina acestuia sau dacă a avut autorizaţia de instructor auto retrasă.

    (3) Se consideră îndeplinită condiţia prevăzută la alin. (1) lit. b), dacă solicitantul face dovada că:
    a) deţine cu drept de proprietate, excluzând coproprietate, sau cu contract de leasing minim un vehicul pentru fiecare categorie solicitată;
    Vehiculele utilizate la pregătirea practică pot fi folosite doar de o singură şcoală de conducători auto şi trebuie să:
    i) îndeplinească condiţiile prevăzute în anexele nr. 1a) şi nr. 1b) la prezentele Norme;
    ii) fie agreate de către Regia Autonomă "Registrul Auto Român" conform reglementărilor în vigoare, cu excepţia vehiculelor utilizate pentru categoria AM;
    iii) aibă inspecţia tehnică periodică efectuată în condiţiile legii;
    iiii) fie asigurate pentru daune cauzate terţilor, inclusiv persoanelor care se află în interiorul acestora sau pe motocicleta.
    iiiii) fie dotate pentru examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere, cu excepţia vehiculelor utilizate la pregătirea practică pentru categorieiile AM, A1, A2 şi A, cu un sistem tehnic de monitorizare video şi audio precum şi cu un sistem de poziţionare globală - GPS; sistemul tehnic trebuie să conţină două camere de luat vederi montate în interiorul vehiculului, orientate una spre interiorul acestuia astfel încât să se poată vizualiza cursantul şi examinatorul autorităţii de examinare şi una orientată paralel cu axul drumului astfel încât să se poată vizualiza traseul urmat de vehiculul respectiv. Informaţiile înregistrate prin acest sistem tehnic se stocheaza pe suport electronic şi se pot păstra de către şcolile de conducători auto pentru o perioadă de 6 luni.

    Sistemul tehnic trebuie să poată atât stoca cât şi descărca, pentru fiecare cursant în parte, informaţiile înregistrate. Rezultatul înregistrării este criptat şi constă în redarea simultană a imaginilor şi sunetului din interiorul vehiculului, a imaginilor din exteriorul vehiculului, a traseului parcurs stabilit prin sistemul GPS precum şi durata înregistrării.

    b) deţine în proprietate, cu contract de închiriere sau cu contract de comodat, spaţii adecvate procesului de învăţământ care îndeplinesc condiţiile minime prevăzute în anexa nr. 2 la prezentele Norme, folosite numai în scop didactic şi care nu au avut prin construcţie destinaţie iniţială de locuinţă, situate în blocuri cu mai multe etaje.
    Şcolile de conducători auto organizate conform prevederilor art. 4, lit. b) funcţionează numai într-o locaţie unică care cuprinde spaţiu pentru activitatea de secretariat şi arhivă, grup sanitar şi poate cuprinde şi sală de legislaţie rutieră; sala de legislaţie rutieră trebuie să asigure un spaţiu minim necesar pentru 8 cursanţi care efectuează pregătirea în acelaşi timp şi poate fi folosită la pregătirea teoretică de cel mult 4 şcoli de conducători auto organizate conform prevederilor art. 4 lit. b) la prezentele Norme;

    c) deţine echipamentele şi dotarea tehnico-didactică corespunzătoare conţinutului programelor şcolare de pregătire teoretică şi instruire practică în conducerea auto, prevăzute în nota de certificare al cărui model este prevăzut în anexa nr. 3 la prezentele Norme;

    (4) Se consideră îndeplinită condiţia prevăzută la alin. (1) lit. c), dacă solicitantul a fost angajat ca instructor auto la o şcoală de conducători auto o perioadă de minim 5 ani sau a deţinut autorizaţie de instructor auto şi face dovada că:
    a) are angajat, cu contract de muncă pe o perioadă nedeterminată, un profesor de legislaţie rutieră; activitatea de pregătire teoretică poate fi efectuată şi de instructorul auto în situaţia în care acesta deţine şi atestat de profesor de legislaţie rutieră;
    b) are încheiat un contract de prestări servicii cu o unitate medicală, unităţi de cruce roşie sau cabinet medical individual care va asigura personal didactic cu studii de specialitate sau are un contract încheiat în condiţiile legii cu o persoană fizică cu studii de specialitate, pentru disciplina "prim ajutor".


    CAP. III
    Eliberarea autorizaţiei şcolilor de conducători auto
    ART. 7
    (1) În vederea obţinerii autorizaţiei de şcoală de conducători auto pentru şcolile de conducători auto organizate conform prevederilor art. 4 lit. a), solicitantul depune la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. un dosar care trebuie să conţină următoarele documente:
    a) cererea-tip pentru obţinerea autorizaţiei;
    b) în funcţie de forma de organizare:
    (i) certificatul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi actul constitutiv, pentru societăţile comerciale sau regiile autonome;
    (ii) actul doveditor în cazul şcolilor din sistemul învăţământului particular acreditate, din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne sau din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, din care să reiasă că au ca obiect de activitate pregătirea persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere;

    c) lista cuprinzând toate vehiculele utilizate, pe fiecare categorie pentru care solicită autorizarea, pentru efectuarea instruirii practice în conducerea auto, împreună cu documentele din care să rezulte că acestea îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 5, alin. (3), lit. a).
    d) lista personalului didactic pentru care se depun următoarele documente:
    1. extras după registrul electronic general de evidenţă a salariaţilor REVISAL, pentru fiecare salariat;
    2. cazier judiciar, atestat de pregătire profesională şi avize din care să reiasă ca este apt din punct de vedere medical şi psihologic;
    3. contractul de prestări de servicii, prevăzut la art. 5, alin. (4), lit. b);
    În cazul încheierii contractului cu o persoană fizică pentru disciplina "prim ajutor" este necesară şi prezentarea unei copii a diplomei de studii de specialitate, care să ateste pregătirea în domeniul medical.

    4. declaraţie pe proprie răspundere, în cazul instructorilor auto şi a profesorilor de legislaţie rutieră, în care să specifice dacă desfăşoară şi alte activităţi ca angajaţi sau în baza altor tipuri de contracte, precum şi dacă în cadrul acelor societăţi se află în vigoare contracte colective de muncă prin care nu este interzisă prestarea activităţii de instructor auto sau profesor de legislaţie rutieră.

    e) actele de proprietate, contractul de închiriere sau contractul de comodat, după caz, pentru spaţiile deţinute, precum şi ale poligonului pentru instruirea practică în conducerea auto în cazul categoriilor AM, A1, A2 sau A. Perioada de valabilitate a acestor contracte trebuie să fie de minimum un an; Dimensiunile poligonului pentru instruirea practică în conducerea auto pentru categoriile AM, A1, A2 şi A sunt prezentate în anexa nr. 4 la prezentele Norme, iar în cazul în care pentru examinarea cursanţilor în vederea obţinerii permisului de conducere sunt impuse de către Ministerul Afacerilor Interne, prin prevederi legale, alte dimensiuni ale acestuia, dimensiunile poligonului prezentat vor fi corelate în consecinţă;
    f) pentru managerul şcolii de conducători auto se vor depune: contractul individual de muncă, atestatul de pregătire profesională după caz, cazierul judiciar şi decizia de numire cuprinzând şi obligaţiile acestuia;
    g) lista cuprinzând echipamentele şi dotările tehnico-didactice proprii, prevăzute în anexa nr. 3 la prezentele Norme.

    (2) Documentele prevăzute la alin. (1), lit. b) - f) se vor prezenta în copie, ştampilate şi semnate de către administratorul şcolii de conducători auto, fiecare copie având înscris în mod expres: "Subsemnatul ..................., declar pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale privind falsul în declaraţii, că prezentul act este conform cu originalul".
    (3) În termen de 15 zile de la data primirii dosarului, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. analizează documentele depuse, urmând ca, în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile de autorizare, verificarea la sediul/punctul de lucru a îndeplinirii condiţiilor de autorizare să fie confirmată printr-o notă de certificare, întocmită de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.
    (4) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va elibera solicitantului autorizaţia de şcoală de conducători auto pentru categoriile solicitate pentru care îndeplineşte condiţiile prevăzute în prezentele Norme ori comunică în scris refuzul motivat, după caz, în termen de 5 zile de la data informării asupra acestui fapt de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

    ART. 8
    (1) În vederea obţinerii autorizaţiei de şcoală de conducători auto pentru şcolile de conducători auto organizate conform prevederilor art. 4 lit. b), solicitantul depune la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. un dosar care trebuie să conţină următoarele documente:
    a) cererea-tip pentru obţinerea autorizaţiei;
    b) certificatul de înregistrare eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului corespunzător activităţii pentru care se solicita autorizarea;
    c) permisul de conducere auto, cazierul judiciar, atestatul de pregătire profesională şi avizele medical şi psihologic, valabile;
    d) carte de muncă, adeverinţă eliberată de Inspectoratul Teritorial de Muncă şi/sau extras după registrul electronic general de evidenţă al salariaţilor REVISAL din care să rezulte faptul că a fost angajat ca instructor auto la o şcoală de conducători auto o perioadă de minim 5 ani sau copie a autorizaţiei de instructor auto;
    e) lista cuprinzând toate vehiculele utilizate, pe fiecare categorie pentru care solicită autorizarea, pentru efectuarea instruirii practice în conducerea auto, împreună cu documentele din care să rezulte că acestea îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 6, alin. (3), lit. a).
    f) lista personalului didactic pentru care se depun următoarele documente:
    1. extras după registrul electronic general de evidenţă a salariaţilor REVISAL, pentru fiecare salariat;
    2. cazier judiciar, atestat de pregătire profesională şi avize din care să reiasă ca este apt medical şi psihologic;
    3. contractul de prestări de servicii, prevăzut la art. 6, alin. (4), lit. b);
    În cazul încheierii contractului cu o persoană fizică pentru disciplina "prim ajutor" este necesară şi prezentarea unei copii a diplomei de studii de specialitate, care să ateste pregătirea în domeniul medical.

    4. declaraţie pe proprie răspundere, în cazul instructorului auto şi a profesorului de legislaţie rutieră, în care să specifice dacă desfăşoară şi alte activităţi ca angajaţi sau în baza altor tipuri de contracte, precum şi dacă în cadrul acelor societăţi se află în vigoare contracte colective de muncă prin care nu este interzisă prestarea activităţii de instructor auto sau profesor de legislaţie rutieră.

    g) actele de proprietate, contractul de închiriere sau contractul de comodat, după caz, pentru spaţiile deţinute, precum şi ale poligonului pentru instruirea practică în conducerea auto în cazul categoriilor AM, A1, A2 sau A. Perioada de valabilitate a acestor contracte trebuie să fie de minimum un an; Dimensiunile poligonului pentru instruirea practică în conducerea auto pentru categoriile AM, A1, A2 şi A sunt prezentate în anexa nr. 4 la prezentele Norme;
    h) lista cuprinzând echipamentele şi dotările tehnico-didactice, prevăzute în anexa nr. 3 la prezentele Norme, din care să rezulte inclusiv deţinătorul acestora.

    (2) Documentele prevăzute la alin. (1), lit. b) - g) se vor prezenta în copie, ştampilate şi semnate de către persoana fizică autorizată în condiţiile O.U.G. nr. 44/2008, care solicită autorizarea, fiecare copie având înscris în mod expres: "Subsemnatul ..................., declar pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale privind falsul în declaraţii, că prezentul act este conform cu originalul".
    (3) În termen de 15 zile de la data primirii dosarului, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. analizează documentele depuse, urmând ca, în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile de autorizare, verificarea la sediul/punctul de lucru a îndeplinirii condiţiilor de autorizare să fie confirmată printr-o notă de certificare, întocmită de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.
    (4) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va elibera solicitantului autorizaţia de şcoală de conducători auto la adresa unde acesta îşi are sediul pentru categoriile solicitate pentru care îndeplineşte condiţiile prevăzute în prezentele Norme ori comunică în scris refuzul motivat, după caz, în termen de 5 zile de la data informării asupra acestui fapt de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

    ART. 9
    (1) Autorizaţia şcolii de conducători auto se acordă pe perioadă nedeterminată.
    (2) În cazul în care şcolile de conducători auto organizate conform prevederilor art. 4 lit. a) solicită autorizarea în mai multe sedii/puncte de lucru/sucursale/filiale, înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, pentru fiecare dintre acestea se va elibera câte o autorizaţie, în condiţiile prezentelor Norme.
    (3) Anual, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier la solicitarea Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. certifică printr-o notă menţinerea valabilităţii autorizaţiei fiecărei şcoli de conducători auto în funcţie de menţinerea condiţiilor de autorizare, precum şi de realizarea gradului minim de promovabilitate/categorie de 40% care reprezintă raportul dintre numărul de cursanţi care au promovat primul examen în vederea obţinerii permisului de conducere şi numărul cursanţilor care s-au prezentat pentru prima dată la examen pentru categoria respectivă, în această perioadă.
    (4) Datele privind gradul de promovabilitate al candidaţilor fiecărei şcoli de conducători auto, la primul examen susţinut, pentru anul anterior întocmirii notei de certificare sunt asigurate de către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
    (5) Eliberarea autorizaţiei, precum şi certificarea anuală în vederea menţinerii valabilităţii acesteia se face, de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., după prezentarea documentului de plată a tarifului aferent prevăzut în anaxa nr. 7 la prezentele Norme.
    (6) Modelul autorizaţiei şcolii de conducători auto este prezentat în anexa nr. 5a) respectiv 5b) la prezentele Norme.
    (7) Şcolile de conducători auto care au obţinut autorizaţia vor fi înscrise în Registrul şcolilor de conducători auto ţinut la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R, lista acestora fiind publicată pe site-ul ARR.
    (8) În cazul în care, după eliberarea autorizaţiei, şcoala de conducători auto solicită o nouă categorie, acesteia, după acordarea categoriei, i se va elibera o nouă autorizaţie, inclusiv cu categoria respectivă, după plata tarifului aferent. Acordarea categoriei solicitate se va face cu respectarea prevederilor prezentelor Norme.

    CAP. V
    Dispoziţii finale şi tranzitorii
    ART. 10
    (1) În vederea creşterii calităţii actului de pregătire al cursanţilor în vederea obţinerii permisului de conducere, la un an de la data prevăzută la art. 19, procentul minim de promovabilitate al şcolilor de conducători auto va fi de 50%, corelat cu o scădere cu 30% a numărului minim obligatoriu de ore de pregătire; scăderea cu 30% a numărului minim obligatoriu de ore de pregătire nu se aplică cursanţilor care efectuează pregătirea în vederea obţinerii permisului de conducere pentru categoria B.
    (2) De la data menţionată la alin.(1) şcolile de conducători auto vor avea posibilitatea să efectueze cu cursanţii un număr suplimentar de ore de pregătire practică peste numărul minim obligatoriu, în funcţie de competenţele dovedite de cursant.

    ART. 11
    Şcolile de conducători auto autorizate pentru categoria B şi care deţin un ansamblu de vehicule a cărui masă totală maximă autorizată este mai mare de 3500 kg dar nu depăşeşte 4250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg, pot efectua şi cursul prevăzut la art. 24^1 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă Guvernului nr. 195/2002 privind circulaşia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 12
    Autorizaţiile eliberate şcolilor de conducători auto pentru una din categoriile A, B, C, CE, D sau DE sunt valabile fără plata tarifului aferent şi pentru categoriile AM, A1, A2, B1, C1, C1E, D1 sau D1E, după caz, dacă respectiva şcoală de conducători auto deţine vehicule necesare instruirii practice pentru respectivele categorii, care îndeplinesc condiţiile minime prevăzute în anexele nr. 1a) şi nr. 1b) la prezentele Norme.

    ART. 13
    Şcolile de conducători auto, autorizate pentru mai multe locaţii, pot folosi în procesul de pregătire practică un vehicul deţinut în proprietate sau în baza unui contract de leasing, doar la una din şcolile de conducători auto autorizate.

    ART. 14
    În funcţie de capacitatea sălii de clasă în care se desfăşoară pregătirea teoretică şi în conformitate cu prevederile cuprinse în anexa nr. 2 la prezentele Norme, pe autorizaţia eliberată şcolii de conducători auto se va înscrie numărul maxim de cursanţi care pot fi şcolarizaţi în acelaşi timp (grupă).

    ART. 15
    Tarifele pentru eliberarea autorizaţiei şcolii de conducători auto precum şi pentru menţinerea valabilităţii acesteia sunt cuprinse în anexa nr. 6 la prezentele Norme şi vor fi achitate Autorităţii Rutiere Române - A.R.R.

    ART. 16
    (1) Şcolile de conducători auto autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene pot desfăşura temporar activitatea de pregătire a cursanţilor pe teritoriul României, informând în acest sens Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.
    (2) Pentru ca beneficiarii serviciilor prestate de şcolile de conducători auto menţionate la alin. (1) să poată susţine examenul în vederea obţinerii permisului de conducere, şcolile de conducători auto menţionate la alin. (1) vor înscrie cursanţii în Registrul Naţional al Cursanţilor.

    ART. 17
    (1) Pierderea, sustragerea sau deteriorarea autorizaţiei se anunţă, de către titularul acesteia, la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., în termen de 5 zile de la data constatării acestui fapt.
    (2) Pierderea sau sustragerea autorizaţiei şcolii de conducători auto se publică, de către titularul acesteia, în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a. După publicare, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va elibera o nouă autorizaţie, la cererea titularului, cu plata tarifului aferent.

    ART. 18
    Autorizaţiile şcolilor de conducători auto eliberate până la data intrării în vigoare a prezentului ordin se reînnoiesc după un an şi apoi anual, până la expirarea valabilităţii lor, în condiţiile respectării prevederilor prezentelor Norme, fără plata tarifului.

    ART. 19
    Instructorii auto autorizaţi conform prevederilor Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 1019/2009 pentru aprobarea Metodologiei privind atestarea instructorilor de pregătire practică şi a profesorilor de legislaţie rutieră, a Normelor privind autorizarea şcolilor de conducători auto, a Metodologiei privind autorizarea instructorilor de pregătire practică, a Programei de şcolarizare şi a Metodologiei de organizare şi desfăşurare a cursurilor de pregătire teoretică şi practică în vederea obţinerii permisului de conducere, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 684 din 12 octombrie 2009, se vor autoriza în condiţiile respectării prevederilor prezentelor Norme în termen de maxim 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin.

    ART. 20
    Condiţiile privind îndeplinirea procentului minim de promovabilitate şi a menţinerii condiţiilor anuale de autorizare, prevăzute la art. 9 alin. 3 din prezentele Norme, precum şi privind dotarea cu sistemul tehnic prevăzut la art. 5 alin. (3) pct. iiiii) respectiv art. 6 alin.(3) pct. iiiii) intră în vigoare în termen de 6 luni de la data publicării prezentului Ordin.

    ART. 21
    Anexele 1-6 fac parte integrantă din prezentele Norme.

    ANEXA 1a)

    la Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto
    Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele
    destinate instruirii practice în conducerea auto în
    vederea obţinerii permisului de conducere
    Categoria AM - vehicul, cu două, trei sau patru roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h dar nu depăşeşte 45 km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric. Este asimilat mopedului cvadriciclul uşor sau triciclul cu motor care păstrează caracteristicile acestuia.
    Categoria A1 - motociclete din categoria A1 fără ataş, cu o putere a motorului de maximum 11 kw şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kw/kg, care poate atinge o viteză de cel puţin 90 km/h;
    Dacă motocicleta este acţionată de un motor cu ardere internă, capacitatea cilindrică a motorului trebuie să fie de cel puţin 115 cmc.
    Dacă motocicleta este acţionată cu un motor electric, raportul putere/greutate al vehiculului trebuie să fie de cel puţin 0,08 kw/kg;

    Categoria A2 - motociclete fără ataş, cu o putere a motorului de cel puţin 20 kw, dar de maximum 35 kw şi cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kw/kg;
    Dacă motocicleta este acţionată de un motor cu ardere internă, capacitatea cilindrică a motorului trebuie să fie de cel puţin 395 cmc.
    Dacă motocicleta este acţionată cu un motor electric, raportul putere/greutate al vehiculului trebuie să fie de cel puţin 0,15 kw/kg;

    Categoria A - motociclete fără ataş, a cărei masă fără încărcătură este mai mare de 175 kg, cu o putere a motorului de cel puţin 50 kw.
    Dacă motocicleta este acţionată de un motor cu ardere internă, capacitatea cilindrică a motorului trebuie să fie de cel puţin 595 cmc.
    Dacă motocicleta este acţionată cu un motor electric, raportul putere/greutate al vehiculului trebuie să fie de cel puţin 0,25 kw/kg;

    Categoria B1 - cvadriciclu cu motor, care poate atinge o viteză de cel puţin 60 km/h.
    Categoria B - vehicule din categoria B, cu 4 roţi, care pot atinge o viteză de cel puţin 100 km/h.
    Categoria BE - ansamblu format dintr-un vehicul de examen din categoria B şi dintr-o remorcă cu masă maximă autorizată de cel puţin 1000 kg, care atinge o viteză de cel puţin 100 km/h şi care nu intră în categoria B; compartimentul de marfă al remorcii constă dintr-un corp închis care este cel puţin tot atât de lat şi înalt ca şi autovehiculul; corpul închis poate fi şi uşor mai puţin lat decât vehiculul cu condiţia ca vizibilitatea spre spate să nu fie posibilă decât cu ajutorul oglinzilor retrovizoare exterioare ale autovehiculului; remorca trebuie să aibă o masă reală totală * de minimum 800 kg.
    Categoria C1 - vehicul din categoria C1 a cărui masă maximă autorizată este de cel puţin 4000 kg, care are o lungime de cel puţin 5 m, care atinge o viteză de cel puţin 80 km/h şi care este echipat cu ABS şi un dispozitiv de înregistrare a vitezei; compartimentul pentru mărfuri trebuie să consiste dintr-o caroserie de tip închis cel puţin la fel de lată şi de înaltă ca şi cabina.
    Categoria C1E - ansamblu format dintr-un vehicul de examen din categoria C1 şi dintr-o remorcă a cărei masă maximă autorizată este de cel puţin 1250 kg; acest ansamblu trebuie să aibă o lungime de cel puţin 8 m şi să atingă o viteză de cel puţin 80 km/h; compartimentul de marfă al remorcii constă dintr-un corp închis care este cel puţin tot atât de lat şi înalt ca şi cabina; corpul închis poate să fie puţin mai îngust decât cabina cu condiţia ca vizibilitatea în spate să fie posibilă doar prin utilizarea oglinzilor retrovizoare exterioare ale autovehiculului; remorca trebuie să aibă o masă reală totală de cel puţin 800 kg;
    Categoria C - vehicul din categoria C a cărui masă maximă autorizată este de cel puţin 12.000 kg, care are lungimea de cel puţin 8 metri, lăţimea de cel puţin 2,4 m şi care atinge o viteză de cel puţin 80 km/h, este echipat cu sistem de prevenire a blocării roţilor în timpul frânării (ABS) şi cu un sistem de transmisie care presupune o selecţie manuală a vitezelor de către conducătorul auto şi cu un dispozitiv de înregistrare definit conform Regulamentului (CEE) nr. 3821/85 ; compartimentul de marfă constă dintr-un corp închis care este cel puţin tot atât de lat şi de înalt ca şi cabina; vehiculul trebuie să aibă o masă reală totală de minimum 10.000 kg.
    Categoria CE - vehicul articulat sau un ansamblu format dintr-un vehicul de examen din categoria C şi o remorcă cu lungimea de cel puţin 7,5 m; atât vehiculul articulat cât şi ansamblul trebuie să aibă o masă totală maximă autorizată de cel puţin 20.000 kg, o lungime de cel puţin 14 m şi o lăţime de cel puţin 2,4 m, să atingă o viteză de cel puţin 80 km/h, să fie echipate cu sistem de prevenire a blocării roţilor în timpul frânării (ABS) şi să fie echipate cu un sistem de transmisie care presupune o selecţie manuală a vitezelor de către conducătorul auto şi cu un dispozitiv de înregistrare definit conform Regulamentului (CEE) nr. 3821/85 ; compartimentul pentru mărfuri al remorcii constă dintr-un corp închis care este cel puţin tot atât de lat şi de înalt ca şi cabina; atât vehiculul articulat, cât şi ansamblul trebuie să aibă o masă reală totală de minimum 15.000 kg.
    Categoria D1 - vehicul din categoria D1 a cărui masă maximă autorizată este de cel puţin 4000 kg, care are o lungime de cel puţin 5 m şi care poate atinge o viteză de cel puţin 80 km/h, echipat cu ABS şi cu un dispozitiv de înregistrare a vitezei.
    Categoria D1E - ansamblu format dintr-un vehicul de examen din categoria D1 şi dintr-o remorcă a cărei masă maximă autorizată este de cel puţin 1250 kg şi care atinge o viteză de cel puţin 80 km/h; compartimentul pentru mărfuri al remorcii constă dintr-un corp închis care are cel puţin o lăţime o înălţime de 2 m; remorca trebuie să aibă o masă reală totală minimă de 800 kg.
    Categoria D - vehicul din categoria D care are o lungime de cel puţin 10 m, o lăţime de cel puţin 2,4 m şi care poate atinge o viteză de cel puţin 80 km/h, echipat cu ABS şi cu un dispozitiv de înregistrare a vitezei.
    Categoria DE - ansamblu format dintr-un vehicul de examen din categoria D şi dintr-o remorcă a cărei masă maximă autorizată este de cel puţin 1250 kg, lăţimea de cel puţin 2,4 m şi care este capabil să atingă o viteză de cel puţin 80 km/h; compartimentul pentru mărfuri al remorcii constă dintr-un corp închis de o lăţime şi o înălţime de cel puţin 2 m; remorca trebuie să aibă o masă reală totală de cel puţin 800 kg.
    Categoria Tr - ansamblu format dintr-un tractor rutier şi o remorcă; remorca are o masă maximă autorizată de cel puţin 3500 kg.
    NOTĂ:
    1. Prin masă reală totală se înţelege masa proprie a vehiculului la care se adaugă, pe timpul instruirii practice, încărcătură.
    2. Vehiculele corespunzătoare categoriilor permisului de conducere C, C1, D, D1 vor fi dotate cu echipament de înregistrare conform Regulamentului 3.821/85/CE privind aparatele de înregistrare în transportul rutier (tahograf).
    3. Caracteristicile tehnice ale vehiculelor destinate instruirii practice în conducerea auto (viteza maximă constructivă, capacitatea cilindrică, masa proprie, masa maximă autorizată sau masa reală) pentru categoriile care au provenit din alte categorii (Ex: categoriile A1, C1, D1) nu trebuie să depăşească, ca valori efective, caracteristicile tehnice minime ale vehiculelor din categoria din care provin (Ex: categoriile A, C, D)


    ANEXA 1b)

    la Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto
    DOTAREA MINIMĂ
    a autovehiculelor şi vehiculelor
    destinate instruirii practice în conducerea auto
    a) Motociclete:
    - dispozitiv cu dublă comandă minim pentru frâna de serviciu;
    – două oglinzi retrovizoare exterioare;
    – o plăcuţă cu inscripţia ŞCOALĂ de culoare galben portocalie, având dimensiunile L*l = 300*200 [mm], montată deasupra numărului de înmatriculare.

    b) Autoturisme:
    - dispozitiv cu dublă comandă pentru ambreiaj şi frână de serviciu, iar în cazul echipării cu transmisie automată, dispozitiv cu dublă comandă minim pentru frâna de serviciu; opţional dispozitiv cu dublă comandă pentru acceleraţie;
    – două oglinzi retrovizoare interioare şi două oglinzi retrovizoare exterioare;
    – centuri de siguranţă;
    – o casetă cu inscripţia ŞCOALĂ, de culoare galben portocalie, cu posibilităţi de iluminare din interior, fixată transversal pe acoperiş, care este prezentată mai jos, având dimensiunile L*I*h = 420*380*120 [mm].

    c) Autocamioane şi tractoare:
    - dispozitiv cu dublă comandă minim pentru ambreiaj şi frână de serviciu;
    – două oglinzi retrovizoare exterioare;
    – centuri de siguranţă, în cazul autocamioanelor;
    – o casetă cu inscripţia ŞCOALĂ, de culoare galben portocalie, cu posibilităţi de iluminare din interior, fixată transversal pe acoperiş, care este prezentată mai jos, având dimensiunile L*I*h = 840*760*240 [mm];
    – o placă cu inscripţia ŞCOALĂ, de culoare galben portocalie, având dimensiunile L*I = 840*240 [mm], aplicată pe partea din spate.

    d) Autobuze, troleibuze şi tramvaie:
    - dispozitiv cu dublă comandă minim pentru frână de serviciu şi, după caz, ambreiaj;
    – două oglinzi retrovizoare exterioare;
    – o placă cu inscripţia ŞCOALĂ, de culoare galben portocalie, având dimensiunile L*I = 840*240 [mm], care este prezentată mai jos, aplicată pe părţile laterale, în faţă şi în spate.

    e) Remorci şi semiremorci:
    - o placă de culoare galben portocalie, montată pe oblonul din spate, perpendicular pe planul longitudinal al autovehiculului, având dimensiunile L*I = 840*240 [mm], prezentată mai jos. (a se vedea imaginea asociată)


    Notă: Dimensiunea înscrisului "ŞCOALĂ" de pe casetă este de L*l = 300*90 [mm] iar dimensiunea înscrisului "ŞCOALĂ" de pe placă este de L*l = 600*180 [mm];

    ANEXA 2

    la Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto
    CONDIŢII MINIME
    pentru spaţiile folosite în procesul de învăţământ
    Şcoala trebuie să dispună de cel puţin o sală de pregătire teoretică dotată cu mijloace de învăţământ şi cu materiale didactice pentru predarea disciplinelor teoretice prevăzute în planul de învăţământ prevăzute în anexa nr. 3 la prezentele Norme.
    Sala de clasă trebuie să fie astfel dimensionată, în funcţie de numărul maxim de cursanţi înscrişi într-o grupă de pregătire, astfel încât să se asigure un volum de 5 mc şi o suprafaţă efectivă de minim 2 m\'fd pentru fiecare cursant.
    În funcţie de numărul maxim de cursanţi înscrişi într-o grupă de pregătire, sala de clasă va avea dotări suficiente pentru desfăşurarea în bune condiţii a pregătirii teoretice şi prezentarea tuturor subiectelor prevăzute în programa de învăţământ.
    În cazul şcolilor care efectuează pregătirea pentru categoriile C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E, DE, Tr, Tb, Tv, acestea vor dispune suplimentar de o altă sală de clasă în care se va asigura un volum de 5 mc şi o suprafaţă efectivă de minim 2 m\'fd pentru fiecare cursant şi în care va fi predată disciplina "cunoaşterea vehiculelor", având dotarea minimă necesară corespunzătoare prevăzută în anexa nr. 3 la prezentele Norme.

    ANEXA 3

    la Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto
    Ministerul Transporturilor
    Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier
    Nr: ............. Data: ...../.... /.............
    NOTĂ DE CERTIFICARE
    Anul ............ luna ............... ziua ........... localitatea .......................
    Echipa de certificare, formată din:
    - d-nul (d-na) ...................................................
    – d-nul (d-na) ...................................................

    a procedat la verificarea şcolii .............................. , cu sediul în ......................., str. .................., nr......., bl..... , et....., ap......, sector....... având ca obiect de activitate pregătirea persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, reprezentată de dl./dna ............................... în calitate de ................................., unde a constatat următoarele:
    Punctul de lucru/filiala/sucursala se află în........................................ , str. ........................ nr........, bl......, et......, ap......., sector ...... telefon .............., funcţionează în baza actului legal de înfiinţare ............................ cu nr......... din ................. şi urmează să pregătească persoane în vederea obţinerii permisului de conducere pentru categoriile: .................................
    Mijloace specifice necesare procesului de pregătire:
    1) personal încadrat ........................., din care: instructori auto atestaţi.................. şi profesori de legislaţie rutieră atestaţi............................
    2) poligon pentru cel puţin una din categoriile AM, A1, A2 sau A: [ DA ][ NU ]
    3) spaţiu necesar garării vehiculelor (se completează, după caz) [ DA ][ NU ]
    Observaţii .....................................................

    I. Pentru desfăşurarea procesului de învăţământ, şcoala de conducători auto funcţionează într-o locaţie unică, deţinută în baza unui

┌────────────────┬────────┬────────────┐
│Felul deţinerii │Nr. │Valabilitate│
│ │document│ │
├────────────────┼────────┼────────────┤
│Contract de │ │ │
│închiriere │ │ │
│încheiat între o│ │ │
│persoană fizică │ │ │
│şi şcoala de │ │ │
│conducători auto│ │ │
├────────────────┼────────┼────────────┤
│Contract de │ │ │
│închiriere │ │ │
│încheiat între o│ │ │
│persoană │ │ │
│juridică şi │ │ │
│şcoala de │ │ │
│conducători auto│ │ │
├────────────────┼────────┼────────────┤
│Contract de │ │ │
│comodat │ │ │
├────────────────┼────────┼────────────┤
│Act de │ │ │
│proprietate │ │ │
└────────────────┴────────┴────────────┘

    şi are în dotare următoarele:
    a) sală de legislaţie rutieră:
    - sala de legislaţie rutieră are o capacitate de ....... mc, cu dimensiunile ........ *.........*........ (L*l*h) rezultând un nr. de ............ cursanţi/grupă.

┌──────┬───────────────┬──────────┬──┬──┐
│Nr. │Denumirea │Cantitatea│ │ │
│crt. │materialului │necesară │DA│NU│
│ │didactic │(buc) │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│ │Panouri cu │ │ │ │
│1. │indicatoare │ │ │ │
│ │rutiere │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.1. │Indicatoare de │1 │ │ │
│ │avertizare │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.2. │Indicatoare de │1 │ │ │
│ │reglementare │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.2.1.│Indicatoare de │1 │ │ │
│ │prioritate │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│ │Indicatoare de │ │ │ │
│1.2.2.│interzicere sau│1 │ │ │
│ │restricţie │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.2.3.│Indicatoare de │1 │ │ │
│ │obligare │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│ │Indicatoare de │ │ │ │
│1.3. │orientare şi │1 │ │ │
│ │informare │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.3.1.│Indicatoare de │1 │ │ │
│ │orientare │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.3.2.│Indicatoare de │1 │ │ │
│ │informare │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.4. │Panouri │1 │ │ │
│ │adiţionale │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│2. │Panouri cu │ │ │ │
│ │marcaje │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│2.1. │Marcaje │1 │ │ │
│ │longitudinale │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│2.2. │Marcaje │1 │ │ │
│ │transversale │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│2.3. │Marcaje │1 │ │ │
│ │laterale │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│2.4. │Marcaje diverse│1 │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│ │Panouri cu │ │ │ │
│3. │semnalele │1 │ │ │
│ │agentului de │ │ │ │
│ │circulaţie │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│ │Vehicule │ │ │ │
│4. │diferite în │10 │ │ │
│ │miniatură │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│5. │Triunghiuri │1 │ │ │
│ │reflectorizante│ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│6. │Machetă reţea │1 │ │ │
│ │stradală │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│7. │Trusă sanitară │1 │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│8. │Aparate │ │ │ │
│ │audiovizuale │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│ │Retroproiector │ │ │ │
│ │şi/sau │ │ │ │
│8.1. │videoproiector │1 │ │ │
│ │şi/sau aparat │ │ │ │
│ │video cu │ │ │ │
│ │monitor │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│ │Video-casete/CD│ │ │ │
│ │cu filme având │ │ │ │
│ │tematică │ │ │ │
│ │specifică │ │ │ │
│8.2. │pregătirii │1 │ │ │
│ │teoretice în │ │ │ │
│ │disciplina │ │ │ │
│ │legislaţie │ │ │ │
│ │rutieră │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│ │Calculator cu │ │ │ │
│ │video proiector│ │ │ │
│ │şi ecran de │ │ │ │
│ │proiecţie sau │ │ │ │
│ │reţea de │ │ │ │
│ │calculatoare, │ │ │ │
│ │pe care să │ │ │ │
│ │ruleze cel │ │ │ │
│ │puţin un soft │ │ │ │
│ │didactic, al │ │ │ │
│ │cărui conţinut │ │ │ │
│8.3. │va fi stabilit │ │ │ │
│ │de Autoritatea │ │ │ │
│ │Rutieră Română │ │ │ │
│ │- A.R.R., │ │ │ │
│ │specific │ │ │ │
│ │pregătirii │ │ │ │
│ │teoretice în │ │ │ │
│ │disciplina │ │ │ │
│ │legislaţie │ │ │ │
│ │rutieră şi │ │ │ │
│ │conducere │ │ │ │
│ │preventivă │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│9. │Altele │ │ │ │
└──────┴───────────────┴──────────┴──┴──┘

    Observaţii: ...............................................................
    ...........................................................................

    NOTĂ: Materialele didactice prevăzute la pct. 8.1. - 8.2. sunt alternative celor prevăzute la pct. 1-3.

    b) cabinet de cunoaştere a autovehiculului
    - cabinetul are o capacitate de ....... mc, cu dimensiunile ......*...... *....... (L*l*h) rezultând un nr. de ........... cursanţi/grupă.

┌──────┬───────────────┬──────────┬──┬──┐
│Nr. │Denumirea │Cantitatea│ │ │
│crt. │materialului │necesară │DA│NU│
│ │didactic │(buc) │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│ │Planşe cu │ │ │ │
│1. │ansambluri, │ │ │ │
│ │subansambluri │ │ │ │
│ │şi scheme │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.1. │Motor │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.1.1.│Mecanismul │1 │ │ │
│ │motor │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.1.2.│Mecanismul de │1 │ │ │
│ │distribuie │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│ │Instalaţie de │ │ │ │
│ │alimentare a │ │ │ │
│ │motorului cu │ │ │ │
│ │aprindere prin │ │ │ │
│1.1.3 │scânteie (MAS) │2 │ │ │
│ │şi a motorului │ │ │ │
│ │cu aprindere │ │ │ │
│ │prin comprimare│ │ │ │
│ │(MAC) │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.1.4.│Instalaţie de │1 │ │ │
│ │aprindere │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.1.5.│Instalaţie de │1 │ │ │
│ │răcire │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.1.6.│Instalaţie de │2 │ │ │
│ │ungere │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.2. │Transmisia │2 │ │ │
│ │autovehiculului│ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.2.1.│Ambreiajul │1 │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.2.2.│Schimbătorul de│1 │ │ │
│ │viteze │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.2.3.│Transmisia │2 │ │ │
│ │longitudinală │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.2.4.│Puntea din │2 │ │ │
│ │spate │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.2.5.│Puntea din faţă│2 │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.3. │Sistemul de │2 │ │ │
│ │direcţie │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.4. │Sistemul de │3 │ │ │
│ │frânare │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.5. │Sistemul de │3 │ │ │
│ │rulare │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.6. │Suspensia │3 │ │ │
│ │autovehiculului│ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│1.7. │Echipamentul │2 │ │ │
│ │electric │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│2. │Aparate │ │ │ │
│ │audiovizuale │ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│ │Calculator cu │ │ │ │
│ │video proiector│ │ │ │
│ │şi ecran de │ │ │ │
│ │proiecţie sau │ │ │ │
│ │reţea de │ │ │ │
│ │calculatoare, │ │ │ │
│ │pe care să │ │ │ │
│ │ruleze cel │ │ │ │
│ │puţin un soft │ │ │ │
│ │didactic, al │ │ │ │
│2.1. │cărui conţinut │ │ │ │
│ │va fi stabilit │ │ │ │
│ │de Autoritatea │ │ │ │
│ │Rutieră Română │ │ │ │
│ │- A.R.R., │ │ │ │
│ │specific │ │ │ │
│ │pregătirii │ │ │ │
│ │teoretice în │ │ │ │
│ │disciplina │ │ │ │
│ │cunoaşterea │ │ │ │
│ │autovehiculului│ │ │ │
├──────┼───────────────┼──────────┼──┼──┤
│2.2. │Altele │ │ │ │
└──────┴───────────────┴──────────┴──┴──┘

    Observaţii: .............................................................
    .........................................................................

    Materialele didactice prevăzute la pct. 1 sunt opţionale.

    c) sală folosită ca spaţiu administrativ şi arhivă, alta decât sala/sălile de pregătire teoretică, dar în aceeaşi locaţie cu acestea:
    [ DA ][ NU ]


    II. Pentru pregătirea teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, şcoala de conducători auto are angajaţi un număr de: .............. profesori de legislaţie rutieră şi un număr de ................... instructori auto.

┌────────────┬─────────────┬─────────┬───────────┬──────────────┬─────────┐
│ │ │Aviz │Aviz │ │ │
│ │Atestat de │medical │psihologic │ │Cazier │
│Personal │pregătire │cu │cu │Contract de │judiciar │
│angajat │profesională │menţiunea│menţiunea │muncă │valabil │
│ │valabil │"apt" │"apt" │ │ │
│ │ │valabil │valabil │ │ │
├────┬───────┼──────┬──────┼────┬────┼─────┬─────┼──┬──┬────────┼────┬────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │durata │ │ │
│Nume│Prenume│DA │NU │DA │NU │DA │NU │DA│NU│timpului│DA │NU │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │de lucru│ │ │
├────┴───────┼──────┴──────┴────┴────┴─────┴─────┴──┴──┴────────┴────┴────┤
│Profesori de│ │
│legislaţie │ │
│rutieră │ │
├────┬───────┼──────┬──────┬────┬────┬─────┬─────┬──┬──┬────────┬────┬────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴───────┼──────┴──────┴────┴────┴─────┴─────┴──┴──┴────────┴────┴────┤
│Instructori │ │
│auto │ │
├────┬───────┼──────┬──────┬────┬────┬─────┬─────┬──┬──┬────────┬────┬────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼────┼────┼─────┼─────┼──┼──┼────────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────┴──────┴──────┴────┴────┴─────┴─────┴──┴──┴────────┴────┴────┘

        Predarea disciplinei "prim ajutor" este realizată de către: *)
    *) Se marchează cu X varianta corectă.


┌────────┬┬───────┬┬──────────┬┬────────┬┐
│ ││unitate││cabinet ││ ││
│unitate ││de ││medical ││persoană││
│medicală││cruce ││Individual││fizică ││
│ ││roşie ││ ││ ││
├────────┴┴───────┴┴──────────┴┴────────┴┤
│în baza contractului nr............. din│
│data de ....../....../............ │
└────────────────────────────────────────┘

    Observaţii:
    ...........................................................................
    ...........................................................................


    III. Pentru pregătirea a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, există în dotare ......... autoturisme, ........ autocamioane ......... autobuze şi alte vehicule ..........

┌─────────────┬───────────────────┬─────────┬───────────┬───────┬───────────┐
│ │ │ │ │ │Asigurare │
│ │ │ │ │ │pentru │
│ │ │Inspecţia│ │ │daune │
│ │ │tehnică │ │ │cauzate │
│Numărul de │Carte de identitate│periodică│Certificat │R.C.A. │terţilor şi│
│înmatriculare│ │tip │de agreare │valabil│persoanelor│
│al │ │"şcoală" │ │ │aflate în │
│vehiculului │ │valabilă │ │ │interiorul │
│ │ │ │ │ │acestora │
│ │ │ │ │ │valabilă │
│ ├───────────┬───────┼────┬────┼─────┬─────┼───┬───┼─────┬─────┤
│ │proprietate│leasing│DA │NU │DA │NU │DA │NU │DA │NU │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────┼────┼────┼─────┼─────┼───┼───┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────┴───────────┴───────┴────┴────┴─────┴─────┴───┴───┴─────┴─────┘

        Observaţii:
        ........................................................................
        ........................................................................

        Antecedente în activitatea şcolii:
        ........................................................................
        ........................................................................


┌────────────────────────────────┬──┬──┐
│Echipa de certificare precizează│ │ │
│faptul că sunt îndeplinite toate│ │ │
│condiţiile necesare eliberării │DA│NU│
│autorizaţiei/continuării │ │ │
│activităţii de şcoală de │ │ │
│conducători auto: │ │ │
└────────────────────────────────┴──┴──┘

        Echipa de certificare:
    1. ............................ Şcoala de conducători auto
    2. ............................ Semnătură şi ştampilă

    NOTĂ:
    1. În cazul în care există opţiunea DA/NU, se certifică prin încercuire varianta corectă, respectiv se marchează cu X căsuţa aferentă opţiunii DA/NU;
    2. O copie a notei de certificare se înmănează reprezentantului şcolii de conducători auto.



    ANEXA 4

    la Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto
    SCHIŢA
    cu dimensiunile poligonului pentru instruirea
    practică în conducerea auto pentru categoriile AM, A1, A2 şi A
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 5a)

    la Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto
    (faţă)
    ROMÂNIA
    MINISTERUL TRANSPORTURILOR
    AUTORIZAŢIE
    ŞCOLI DE CONDUCATORI AUTO
    Şcoala ..............................................................,
    adresa ................................................................,
    este abilitată să organizeze şi să desfăşoare activitate
    de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii permisului
    de conducere a vehiculelor pentru categoriile: ........................
    Şcoala poate efectua pregătirea a maximum ......... cursanţi într-o serie.
    Emitent:
    AUTORITATEA RUTIERĂ ROMÂNĂ - A.R.R.
    Valabilă de la data de: ..............
    Semnătura şi ştampila
    Data emiterii: .......................
    Seria: A.S. nr.......................
    .....................(verso)........................
    Menţiuni speciale:
    Seria: A.S. nr.......................

    ANEXA 5b)

    la Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto
    (faţă)
    ROMÂNIA
    MINISTERUL TRANSPORTURILOR
    AUTORIZAŢIE
    ŞCOLI DE CONDUCATORI AUTO
    - instructor auto autorizat -
    Şcoala ..............................................................,
    adresa ..............................................................,
    este abilitată să organizeze şi să desfăşoare activitate
    de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii permisului
    de conducere a vehiculelor pentru categoriile: ...........................
    Şcoala poate efectua pregătirea a maximum ......... cursanţi într-o serie.
    Emitent:
    AUTORITATEA RUTIERĂ ROMÂNĂ - A.R.R.
    Valabilă de la data de: .....................
    Semnătura şi ştampila
    Data emiterii: ...........................
    Seria: A.S. nr.......................
    .........................................................................
    (verso)
    Menţiuni speciale:
    Seria: A.S. nr.......................

    ANEXA 6

    la Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto
    Tarife pentru eliberarea autorizaţiei de şcoală de
    conducători auto şi pentru menţinerea valabilităţii acesteia
    I. Eliberare autorizaţie
    a) eliberarea primei categorii (tarif pe un an) ................................ 400 lei;
    b) fiecare dintre categoriile acordate suplimentar ............................. 200 lei;

    II. Alte tarife
    c) fiecare categorie solicitată ulterior eliberării autorizaţiei ............... 200 lei;
    d) menţinerea valabilităţii autorizaţiei pentru fiecare categorie (tarif pe un an) .................... 200 lei;


    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016