Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 24 februarie 2015  privind obţinerea, menţinerea şi ridicarea titlurilor de clasificare şi specializare pentru personalul aeronautic din Ministerul Apărării Naţionale şi din alte instituţii sau structuri care desfăşoară activităţi aeronautice militare*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME din 24 februarie 2015 privind obţinerea, menţinerea şi ridicarea titlurilor de clasificare şi specializare pentru personalul aeronautic din Ministerul Apărării Naţionale şi din alte instituţii sau structuri care desfăşoară activităţi aeronautice militare*)

EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 229 bis din 3 aprilie 2015
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. M.15 din 24 februarie 2015, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 229 din 3 aprilie 2015.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezentele norme stabilesc condiţiile de obţinere, menţinere şi ridicare a titlurilor de clasificare sau specializare, precum şi modul de organizare şi desfăşurare a examenelor de clasificare şi specializare pentru personalul aeronautic din Ministerul Apărării Naţionale şi din alte instituţii sau structuri care, în baza calificării deţinute şi a funcţiilor pe care le îndeplineşte, desfăşoară activităţi aeronautice militare.

    ART. 2
    Titlurile de clasificare sau specializare se acordă personalului aeronautic în urma susţinerii examenului în condiţiile stabilite în prezentele norme.

    ART. 3
    Personalul aeronautic care a obţinut/menţinut un titlu de clasificare sau specializare, conform prevederilor prezentelor norme, beneficiază de drepturile băneşti corespunzătoare potrivit legislaţiei în vigoare.

    ART. 4
    Personalul aeronautic care desfăşoară activităţi aeronautice militare în cadrul altor organizaţii/instituţii în afara ţării pe durata desfăşurării unor misiuni, exerciţii, cursuri sau alte forme de învăţământ/pregătire îşi menţine titlurile de clasificare sau specializare conform criteriilor şi baremelor, în concordanţă cu prevederile prezentelor norme, pentru categoria de tehnică sau activităţile aeronautice echivalente în ţară.

    ART. 5
    Sensul unor termeni şi noţiuni este prevăzut în anexa nr. 1.

    CAP. II
    Procedura de obţinere, menţinere şi ridicare a titlurilor de clasificare şi specializare
    SECŢIUNEA 1
    Organizarea şi desfăşurarea examenelor de clasificare şi specializare
    ART. 6
    (1) Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene numeşte prin ordin de zi pe unitate comisiile de examinare a personalului aeronautic pentru obţinerea/menţinerea titlurilor de clasificare sau specializare.
    (2) Pentru personalul aeronautic care desfăşoară activităţi aeronautice militare sub coordonarea unor structuri care dispun de compartimente specializate, comisiile de examinare se compun din specialişti ai structurii respective şi se completează, la cererea acestora, cu specialişti din Statul Major al Forţelor Aeriene.

    ART. 7
    Comisiile de examinare se constituie, pe specialităţi, din personal corespunzător categoriei de personal aeronautic ce urmează a fi examinat, pe subcomisii, pentru:
    a) personal navigant de aviaţie;
    b) paraşutişti militari;
    c) personal tehnic ingineresc de aviaţie;
    d) navigatori de sol;
    e) meteorologi;
    f) personal tehnic ingineresc de comunicaţii aeronautice şi informatică şi de sisteme terestre de navigaţie aeriană şi control spaţiu aerian.


    ART. 8
    Examinarea personalului aeronautic în vederea obţinerii/menţinerii titlurilor de clasificare şi specializare constă în:
    a) verificarea teoretică şi practică;
    b) verificarea activităţii profesionale.


    ART. 9
    (1) Planificarea şi organizarea examenelor de obţinere/menţinere a titlurilor de clasificare sau specializare se face prin grija Statului Major al Forţelor Aeriene, la propunerea structurilor în care este încadrat personalul aeronautic.
    (2) Planificarea şi organizarea examenelor de obţinere/menţinere a titlurilor de clasificare sau specializare se face astfel:
    a) pentru personalul aeronavigant paraşutist din Statul Major al Forţelor Terestre, Statul Major al Forţelor Navale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază, prin grija Statului Major al Forţelor Terestre;
    b) pentru personalul operator de aeronave fără piloţi, prin grija Direcţiei informaţii militare.


    ART. 10
    (1) Personalul aeronautic trimis în misiuni în afara teritoriului statului român susţine examenul de menţinere a titlului de clasificare sau specializare în termen de 3 luni de la data întoarcerii în ţară, dacă a fost depăşită perioada de valabilitate a ultimului examen.
    (2) Atât pe timpul executării misiunii, cât şi în perioada primelor 3 luni de la întoarcerea în ţară, personalul îşi menţine titlul de clasificare sau specializare deţinut la data plecării şi beneficiază de drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare.

    ART. 11
    (1) Rezultatele verificărilor teoretice, practice şi ale activităţii profesionale se consemnează într-un proces-verbal şi în ordinul de zi pe unitate.
    (2) Procesul-verbal se semnează de membrii comisiei de examinare, se aprobă de către comandantul unităţii şi se transmite la Statul Major al Forţelor Aeriene.

    ART. 12
    (1) Şeful Direcţiei informaţii militare exercită atribuţiile stabilite de prezentele norme în sarcina şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, pentru personalul aeronavigant paraşutist din structurile Direcţiei generale de informaţii a apărării.
    (2) Planificarea şi organizarea examenelor de obţinere/menţinere a titlurilor de clasificare şi specializare, precum şi aprobarea documentelor întocmite potrivit prezentelor norme se fac de către şeful structurii prevăzute la alin. (1).

    ART. 13
    Pentru obţinerea/menţinerea titlului de clasificare sau specializare, examenele se organizează astfel:
    a) semestrial, pentru obţinerea titlului de clasificare sau specializare;
    b) anual, pentru menţinerea titlului de clasificare sau specializare deţinut.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Verificarea teoretică şi practică a personalului aeronautic
    ART. 14
    Verificarea teoretică şi practică a personalului aeronautic care obţine/menţine titluri de clasificare sau specializare se face în cadrul examenelor de clasificare sau specializare pentru fiecare categorie de personal aeronautic.

    ART. 15
    (1) Verificarea teoretică constă în susţinerea unor probe scrise şi orale la disciplinele de specialitate, conform activităţilor desfăşurate de fiecare categorie de personal aeronautic.
    (2) Testele conţin subiecte referitoare la cunoaşterea tehnicii, modul de exploatare, acţiunile personalului la apariţia unor situaţii deosebite şi cunoaşterea legislaţiei în vigoare.

    ART. 16
    Verificarea practică constă în executarea unui control/examen specific pentru fiecare categorie de personal aeronautic la tehnica pe care o exploatează.

    ART. 17
    Verificarea teoretică şi practică a personalului aeronautic pentru obţinerea/ menţinerea titlului de clasificare sau specializare se poate planifica şi organiza în cadrul examenului de atestare a calificărilor şi specializărilor personalului aeronautic.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Verificarea activităţii profesionale a personalului aeronautic
    ART. 18
    Activitatea profesională a personalului aeronautic se verifică de către comisiile de verificare a fişelor de clasificare sau specializare prin analiza îndeplinirii condiţiilor de activitate profesională a personalului aeronautic, conform condiţiilor de menţinere/obţinere prevăzute la Capitolul II, Secţiunea a 4-a din prezentele norme, pentru fiecare persoană, prin confruntarea fişei de clasificare sau specializare cu documentele de evidenţă a activităţii aeronautice şi cu criteriile stabilite prin prezentele norme, astfel:
    a) comisia unităţii din care face parte personalul verifică concordanţa dintre datele înscrise în fişele de clasificare sau specializare şi datele din documentele de evidenţă ale unităţii. Rezultatele verificării activităţii profesionale se consemnează într-un proces-verbal care se semnează de membrii comisiei de verificare a unităţii şi se înaintează spre aprobare comandantului/şefului unităţii;
    b) rezultatele verificării activităţii profesionale a personalului aeronautic se transmit pentru validare la Statul Major al Forţelor Aeriene.


    ART. 19
    În cazul structurilor care au încadrat personal aeronautic, dar nu au structuri specializate pentru verificarea fişelor de clasificare sau specializare, verificarea acestora se va face de către comisiile din cadrul unităţilor/structurilor în care personalul a desfăşurat activităţi aeronautice sau la statul major al categoriei de forţe/eşalonul superior din care face parte structura specializată, după caz.

    ART. 20
    Compunerea comisiei pentru verificarea activităţii profesionale a personalului aeronautic este prevăzută în anexa nr. 2.

    ART. 21
    Propunerile pentru acordarea titlurilor de clasificare sau specializare se fac de către comisiile de verificare a fişelor de evaluare şi a activităţii profesionale ale personalului.

    ART. 22
    Pentru obţinerea/menţinerea titlului de clasificare sau specializare, personalul aeronautic întocmeşte o fişă de clasificare sau specializare, întocmită conform modelelor prevăzute în anexele nr. 3-28, cu datele care atestă îndeplinirea condiţiilor de activitate profesională conform modelelor prevăzute în anexele nr. 29-53.

    ART. 23
    Procesele-verbale cu propunerile de acordare a titlurilor de clasificare sau specializare pentru personalul aeronautic, se înaintează spre aprobare şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, periodic, astfel:
    a) pentru obţinere - semestrial, până la data de 01 iunie sau 01 decembrie;
    b) pentru menţinere - anual, până la data de 01 decembrie.


    SECŢIUNEA a 4-a
    Condiţii de obţinere/menţinere a titlurilor de clasificare sau specializare pentru personalul aeronautic
    1. Condiţii de obţinere/menţinere a titlurilor de clasificare pentru personalul navigant de aviaţie
    ART. 24
    (1) Piloţii militari obţin/menţin titlul de Pilot militar de clasă dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi îndeplinesc condiţiile de activitate profesională specifice categoriei de aeronave pe care zboară, în concordanţă cu prevederile Programelor-cadru de instrucţie în zbor - PCIZ.
    (2) Piloţii militari obţin/menţin titlul de Pilot militar clasa a III-a după parcurgerea în totalitate a Programului pentru calificarea iniţială - Iniţial Qualification Training/IQT, după obţinerea calificării Minim Calificat pentru Aeronavă - Basic Aircraft Qualification/BAQ şi după îndeplinirea condiţiilor/baremelor de activitate profesională specifice categoriei de aeronave pe care zboară, prevăzute în anexele nr. 3-8.
    (3) Piloţii militari obţin/menţin titlul de Pilot militar clasa a II-a după parcurgerea în totalitate a Programului de instrucţie pentru misiune - Mission Qualification Training/MQT, după obţinerea calificării Minim Pregătit pentru Misiune - Basic Mission Capable/BMC şi după îndeplinirea condiţiilor/baremelor de activitate profesională specifice categoriei de aeronave pe care zboară, prevăzute în anexele nr. 3-8.
    (4) Piloţii militari obţin/menţin titlul de Pilot militar clasa I după parcurgerea în totalitate a Programului de menţinere a calificărilor pentru misiune - Ready Aircrew Program/RAP, după obţinerea calificării Pregătit pentru misiune - Mission Ready/MR/Pregătit pentru misiune de luptă - Combat Mission Ready/CMR şi după îndeplinirea condiţiilor/baremelor de activitate profesională specifice categoriei de aeronave pe care zboară, prevăzute în anexele nr. 3-8.

    ART. 25
    Piloţii de încercare din Centrul de Cercetări şi Încercări în Zbor/CCIZ - aviaţia cu reacţie subsonică - obţin/menţin titlul de Pilot militar de clasă dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi îndeplinesc condiţiile de activitate profesională specifice categoriei de aeronave pe care zboară, prevăzute în anexa nr. 9.

    ART. 26
    Cosmonauţii beneficiază de drepturi egale cu nivelul maxim, stabilit de lege, pentru piloţii clasa I de pe aeronave supersonice, pe întreaga perioadă cât desfăşoară activităţi specifice personalului aeronavigant.

    ART. 27
    (1) Navigatorii de bord obţin/menţin titlul de Navigator de bord de clasă dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi îndeplinesc condiţiile/baremele de activitate profesională specifice categoriei de aeronave pe care îşi desfăşoară activitatea, în concordanţă cu prevederile PCIZ.
    (2) Navigatorii de bord obţin/menţin titlul de Navigator de bord clasa a III-a după parcurgerea în totalitate a Programului pentru calificarea iniţială/IQT, după obţinerea calificării Minim Calificat pentru Aeronavă/BAQ şi după îndeplinirea condiţiilor/baremelor de activitate profesională specifice categoriei de aeronave pe care zboară, prevăzute în anexa nr. 10.
    (3) Navigatorii de bord obţin/menţin titlul de Navigator de bord clasa a II-a după parcurgerea în totalitate a Programului de instrucţie pentru misiune/MQT, după obţinerea calificării Minim Pregătit pentru Misiune/BMC şi după îndeplinirea condiţiilor/baremelor de activitate profesională specifice categoriei de aeronave pe care zboară, prevăzute în anexa nr. 10.
    (4) Navigatorii de bord obţin/menţin titlul de Navigator de bord clasa I după parcurgerea în totalitate a Programului de menţinere a calificărilor pentru misiune - Ready Aircrew Program/RAP, după obţinerea calificării Pregătit pentru Misiune/MR/Pregătit pentru Misiune de Luptă/CMR şi după îndeplinirea condiţiilor/baremelor de activitate profesională specifice categoriei de aeronave pe care zboară, prevăzute în anexa nr. 10.

    ART. 28
    Inginerii, subinginerii şi tehnicienii de bord obţin/menţin titlul de inginer/subinginer/tehnician de bord de clasă dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi îndeplinesc condiţiile/baremele de activitate profesională specifice categoriei de aeronave pe care îşi desfăşoară activitatea, în concordanţă cu prevederile PCIZ, prevăzute în anexa nr. 11.

    ART. 29
    (1) Radiotelegrafiştii şi fotooperatorii de bord din aviaţia de cercetare/transport obţin/menţin titlul de Radiotelegrafist/fotooperator de bord de clasă dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi îndeplinesc condiţiile/baremele de activitate profesională specifice categoriei de aeronave pe care îşi desfăşoară activitatea, în concordanţă cu prevederile PCIZ, prevăzute în anexa nr. 12.
    (2) Pentru obţinerea clasificării, radiotelegrafiştii de bord trebuie să deţină şi clasificarea corespunzătoare în specialitatea transmisionist.

    ART. 30
    Operatorii foto, video, de sisteme de comunicaţii şi achiziţii de voce şi date, de radiolocaţie şi hidrolocaţie, de sisteme de supraveghere aeriană, troliu, sarcini exterioare, pentru aparatura de încercare-testare de bord obţin/menţin titlul de Operator de bord de clasă dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi îndeplinesc condiţiile/baremele de activitate profesională specifice categoriei de aeronave pe care îşi desfăşoară activitatea, în concordanţă cu prevederile PCIZ, prevăzute în anexa nr. 13.

    ART. 31
    Specialiştii cu încărcarea şi centrajul obţin/menţin titlul de Specialist cu încărcarea şi centrajul de clasă dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi îndeplinesc condiţiile/baremele de activitate profesională specifice categoriei de aeronave pe care îşi desfăşoară activitatea, în concordanţă cu prevederile PCIZ, prevăzute în anexa nr. 14.

    ART. 32
    (1) Trăgătorii aerieni obţin/menţin titlul de Trăgător aerian de clasă dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi îndeplinesc condiţiile/baremele de activitate profesională specifice categoriei de aeronave pe care îşi desfăşoară activitatea, în concordanţă cu prevederile PCIZ, prevăzute în anexa nr. 15.
    (2) Trăgătorii aerieni care îndeplinesc şi funcţia de radiotelegrafist de bord obţin/menţin titlul de clasificare respectiv dacă deţin clasificarea corespunzătoare şi în specialitatea transmisionist.

    ART. 33
    Personalul de însoţire: însoţitorii de bord, supraveghetorii de zbor, reprezentanţii de zbor, paramedicii, medico-sanitarii, operatorii căutare, salvare-evacuare obţin/menţin titlul de Însoţitor de bord de clasă dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi îndeplinesc condiţiile/baremele de activitate profesională specifice categoriei de aeronave pe care îşi desfăşoară activitatea, în concordanţă cu prevederile PCIZ, prevăzute în anexele nr. 16-18.


    2. Condiţii de obţinere/menţinere a titlurilor de clasificare pentru paraşutiştii militari
    ART. 34
    (1) Paraşutiştii militari obţin/menţin titlul de Paraşutist militar de clasă dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi îndeplinesc condiţiile/baremele de activitate profesională specifice, prevăzute în anexa nr. 19.
    (2) Paraşutistul militar propus să obţină/menţină titlul de Paraşutist militar clasa a III-a trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    a) să fi executat numărul minim de paraşutări prevăzut în baremele din anexa nr. 19;
    b) să cunoască, în părţile ce-l privesc, prevederile regulamentelor, instrucţiunilor, manualelor, metodologiilor, ordinelor şi dispoziţiilor care reglementează activitatea specifică;
    c) să deţină atestatul de specialist pentru controlul tehnic al paraşutelor pentru personal.

    (3) Paraşutistul militar propus să obţină/menţină titlul de Paraşutist militar clasa a II-a trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    a) să fi executat numărul minim de paraşutări prevăzut în baremele din anexa nr. 19;
    b) să cunoască, în părţile ce-l privesc, prevederile regulamentelor, instrucţiunilor, manualelor, metodologiilor, ordinelor şi dispoziţiilor care reglementează activitatea specifică;
    c) ofiţerii să deţină atestatul de instructor în aeronavă, iar maiştrii militari, subofiţerii, soldaţii şi gradaţii profesionişti, precum şi personalul civil să deţină atestatul de plior pentru sisteme de paraşute de materiale/mijloace de salvare sau să fie pregătiţi pentru containerizarea materialelor, tehnicii şi armamentului subunităţii, pentru cei încadraţi la structuri care nu au în dotare sisteme de paraşute de materiale/mijloace de salvare;
    d) să deţină titlul de Paraşutist militar clasa a III-a.

    (4) Paraşutistul militar propus să obţină/menţină titlul de Paraşutist militar clasa I trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    a) să fi executat numărul minim de paraşutări prevăzut în baremele din anexa nr. 19;
    b) să cunoască, în părţile ce-l privesc, prevederile regulamentelor, instrucţiunilor, manualelor, metodologiilor, ordinelor şi dispoziţiilor care reglementează activitatea specifică;
    c) ofiţerii să deţină atestările speciale de ofiţer de serviciu la startul de paraşutare şi conducător de paraşutare, iar maiştrii militari, subofiţerii, soldaţii şi gradaţii profesionişti, precum şi personalul civil să deţină atestările speciale de ofiţer de serviciu în zona de paraşutare şi instructor în aeronavă;
    d) să deţină titlul de Paraşutist militar clasa a II-a.

    (5) În vederea obţinerii/menţinerii titlului de clasificare pentru paraşutişti sunt echivalate paraşutările executate în cadrul structurilor civile şi/sau în cadrul activităţilor desfăşurate pe timpul misiunilor în afara teritoriului statului român, în funcţie de condiţiile în care au fost executate.


    3. Condiţii de obţinere/menţinere a titlurilor de clasificare sau specializare pentru personalul nenavigant (de sol)
    ART. 35
    (1) Personalul tehnic-ingineresc de aviaţie cuprinzând inginerii, subinginerii şi tehnicienii de aviaţie, calificaţi într-una din specialităţile prevăzute la art. 13 din Statut, obţine/menţine titlul de Specialist aeronautic în specialitatea inginer/subinginer/tehnic de aviaţie dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi îndeplineşte condiţiile de activitate profesională prevăzute la art. 36 şi 37.
    (2) Personalul tehnic-ingineresc de aviaţie trebuie să desfăşoare cel puţin una din următoarele activităţi specifice:
    a) organizarea, conducerea, controlul, monitorizarea, planificarea sau execuţia activităţilor logistice de aviaţie;
    b) încercare, proiectare şi inginerie tehnologică, elaborare şi managementul documentaţiei tehnice;
    c) fabricare, asimilare, cercetare, modernizare, reparare, testare şi exploatare a aeronavelor, simulatoarelor de aviaţie, mijloacelor tehnice pentru deservirea acestora;
    d) prevenirea şi investigarea tehnică a evenimentelor de aviaţie produse cu aeronave militare;
    e) asigurare şi achiziţie de tehnică aeronautică militară, armament, muniţii şi materiale tehnice de aviaţie, precum şi depozitarea acestora;
    f) asigurare a siguranţei aeronautice;
    g) activităţi din domeniul asigurării calităţii şi metrologiei;
    h) instruirea, şcolarizarea, perfecţionarea şi specializarea tehnică în vederea exploatării la sol şi în zbor a tehnicii aeronautice;
    i) desfăşurarea de activităţi teoretice şi practice de laborator şi pregătirea studenţilor/elevilor/cursanţilor militari în/din arma aviaţie, în cadrul sistemului de învăţământ militar;
    j) managementul resurselor materiale;
    k) mişcarea şi transportul;
    l) sprijinul naţiunii gazdă - HNS;
    m) logistica de producţie şi logistica de consum;
    n) codificarea materialelor tehnice de aviaţie, valorificarea şi casarea bunurilor materiale tehnice de aviaţie, delaborarea muniţiilor şi distrugerea materialelor specifice de aviaţie.


    ART. 36
    (1) Inginerii şi subinginerii de aviaţie propuşi să obţină/menţină titlul de specializare inginer/subinginer de aviaţie specialist clasa a III-a trebuie să promoveze verificarea teoretică şi practică şi să îndeplinească următoarele condiţii de activitate profesională:
    a) să aibă o vechime în activitatea de asigurare a zborului de minimum 1 an de la data promovării examenului de admitere la exploatarea tehnicii de aviaţie, conform prevederilor art. 35 alin. (2);
    b) să fie atestat în specialitatea tehnică de aviaţie deţinută pentru desfăşurarea activităţilor de asigurare a zborului pentru un tip de aeronavă.

    (2) Inginerii şi subinginerii de aviaţie propuşi să obţină/menţină titlul de specializare inginer/subinginer de aviaţie specialist clasa a II-a trebuie să promoveze verificarea teoretică şi practică şi să îndeplinească următoarele condiţii de activitate profesională:
    a) să aibă o vechime în activitatea de asigurare a zborului de minimum 3 ani, conform prevederilor art. 35 alin. (2);
    b) să fie atestat în specialitatea tehnică de aviaţie deţinută pentru desfăşurarea de asigurare a zborului pentru 1-2 tipuri/variante de aeronave.

    (3) Inginerii şi subinginerii de aviaţie propuşi să obţină/menţină titlul de specializare inginer/subinginer de aviaţie specialist clasa I, trebuie să promoveze verificarea teoretică şi practică şi să îndeplinească următoarele condiţii de activitate profesională:
    a) să aibă o vechime în activitatea de asigurare a zborului de minimum 5 ani, conform prevederilor art. 35 alin. (2);
    b) să fie atestat în specialitatea tehnică de aviaţie deţinută pentru desfăşurarea activităţilor de asigurare a zborului pentru 1-2 tipuri/variante de aeronave.

    (4) Pentru toate clasele de specializare este obligatorie desfăşurarea de activităţi specifice, din cele prevăzute la art. 35 alin. (2), în volum de minimum 40% din timpul afectat anual acestor activităţi prin programul unităţii unde este încadrat.

    ART. 37
    (1) Tehnicienii de aviaţie: ofiţerii tehnici, maiştrii militari şi subofiţerii de aviaţie, soldaţii şi gradaţii profesionişti, militarii în termen şi personal civil, calificaţi într-una din specialităţile prevăzute la art. 13 din Statut obţin/menţin titlul de clasificare dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi îndeplinesc condiţiile de activitate profesională prevăzute la alineatele (2)-(4).
    (2) Tehnicienii de aviaţie propuşi să obţină/menţină titlul de Tehnician de aviaţie clasa a III-a trebuie să promoveze verificarea teoretică şi practică şi să îndeplinească următoarele condiţii de activitate profesională:
    a) să aibă o vechime în activitatea de asigurare a zborului de minimum 2 ani;
    b) să fie atestat în specialitatea tehnică de aviaţie deţinută pentru executarea activităţilor de asigurare a zborului, conform art. 35 alin. (2) şi să deţină minimum nivelul 3 de autorizare;
    c) să desfăşoare activităţi de asigurare tehnică, specifice specialităţii şi funcţiei în volum de minimum 80 zile în ultimele 12 luni pentru obţinere, respectiv 60 de zile pentru menţinere;
    d) să promoveze verificările periodice ale pregătirii tehnice de specialitate prevăzute în instrucţiunile pentru mentenanţa tehnicii de aviaţie.

    (3) Tehnicienii de aviaţie propuşi să obţină/menţină titlul de Tehnician de aviaţie clasa a II-a, trebuie să promoveze verificarea teoretică şi practică şi să îndeplinească următoarele condiţii de activitate profesională:
    a) să aibă o vechime în activitatea de asigurare a zborului de minimum 4 ani;
    b) să fie atestat în specialitatea tehnică de aviaţie deţinută pentru executarea activităţilor de asigurare a zborului, conform art. 35 alin. (2) şi să deţină minimum nivelul 2 de autorizare;
    c) să desfăşoare activităţi de asigurare tehnică, specifice specialităţii şi funcţiei deţinute în volum de minimum 90 de zile în ultimele 12 luni pentru obţinere şi 60 de zile pentru menţinere;
    d) să promoveze verificările periodice ale pregătirii tehnice de specialitate prevăzute în instrucţiunile pentru mentenanţa tehnicii de aviaţie.

    (4) Tehnicienii de aviaţie propuşi să obţină/menţină titlul de Tehnician de aviaţie clasa I trebuie să promoveze verificarea teoretică şi practică şi să îndeplinească următoarele condiţii de activitate profesională:
    a) să aibă o vechime în activitatea de asigurare a zborului de minimum 6 ani;
    b) să fie atestat în specialitatea tehnică de aviaţie deţinută pentru executarea activităţilor de asigurare a zborului, conform art. 35 alin. (2) şi să deţină minim nivelul 1 de autorizare;
    c) să desfăşoare activităţi de asigurare tehnică, specifice specialităţii şi funcţiei deţinute, în volum de minimum 100 zile în ultimele 12 luni pentru obţinere şi 60 zile pentru menţinere;
    d) să promoveze verificările periodice ale pregătirii tehnice de specialitate prevăzute în instrucţiunile pentru mentenanţa tehnicii de aviaţie.

    (5) Nivelurile de autorizare privind executarea activităţilor tehnice aeronautice, precum şi modul de organizare şi desfăşurare a pregătirii şi verificării tehnicienilor de aviaţie în vederea obţinerii unui anumit nivel de autorizare se stabilesc de către fiecare structură pentru tehnica din înzestrare. Nivelul de autorizare se stabileşte în funcţie de complexitatea lucrărilor de specialitate specifice funcţiei, de nivelul de pregătire de specialitate, de participarea la activităţi complexe şi de rezolvarea unor probleme de exploatare cu grad mare de dificultate.

    ART. 38
    Navigatorii de sol obţin/menţin titlul de Navigator de sol de clasă în funcţie de tipul de serviciu aeronautic asigurat, nivelul de autorizare obţinut şi tipul de calificare deţinută conform anexei nr. 20, dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi îndeplinesc condiţiile/baremele de activitate profesională specifice categoriei prevăzute la anexele nr. 21-24.

    ART. 39
    (1) Din categoria personalului navigator de sol operator extern/intern de aeronave fără pilot face parte personalul militar şi civil care, potrivit atribuţiilor funcţionale, execută, prin staţiile terestre de control, conducerea în zbor şi pe suprafeţele de manevră a aeronavelor fără pilot, planificarea sau coordonarea activităţii de zbor, calificat în specialitatea operator extern pentru aeronave fără pilot sau operator intern pentru aeronave fără pilot.
    (2) Personalul operator de aeronave fără pilot obţin/menţin titlul de Operator extern pentru aeronave fără pilot dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi îndeplineşte condiţiile/ baremele de activitate profesională prevăzute în anexa nr. 25.
    (3) Personalul operator de aeronave fără pilot obţin/menţin titlul de Operator intern pentru aeronave fără pilot dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi îndeplineşte condiţiile/ baremele de activitate profesională prevăzute în anexa nr. 26.

    ART. 40
    (1) Din categoria personalului meteorologic aeronautic face parte personalul militar şi civil care, potrivit atribuţiilor funcţionale, execută asigurarea meteorologică a activităţilor aeronautice ale structurii în care este încadrat sau unde îşi desfăşoară activitatea, precum şi reglementarea, certificarea, planificarea, organizarea, coordonarea şi controlul asigurării meteorologice din structura în care este încadrat sau unde îşi desfăşoară activitatea şi deţine una din următoarele calificări/certificări/atestări meteorologice aeronautice:
    a) meteorolog aeronautic stagiar;
    b) meteorolog aeronautic;
    c) specialist meteo aeronautic stagiar;
    d) specialist meteo aeronautic.

    (2) Personalul meteorologic aeronautic obţine/menţine titlul de Meteorolog de clasă dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi îndeplineşte condiţiile/baremele de activitate profesională conform anexei nr. 27.

    ART. 41
    (1) Personalul tehnic-ingineresc de comunicaţii aeronautice şi informatică şi de sisteme terestre de navigaţie aeriană, calificat sau specializat în una din specialităţile comunicaţii şi informatică sau electromecanic, prevăzute la art. 16 din Statut, obţine/menţine titlul de Specialist de comunicaţii aeronautice şi informatică sau inginer, subinginer, tehnician specialist pentru sisteme terestre de navigaţie aeriană prevăzute la art. 31 din Statut, dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi îndeplineşte condiţiile de activitate profesională prevăzute la alin. (2)-(6).
    (2) Personalul tehnic-ingineresc de comunicaţii aeronautice şi informatică şi de sisteme terestre de navigaţie aeriană propus să obţină/menţină titlul de Specialist de comunicaţii aeronautice şi informatică clasa a III-a sau inginer, subinginer, tehnician specialist pentru sisteme terestre de navigaţie aeriană clasa a III-a trebuie să promoveze verificarea teoretică şi practică şi să îndeplinească următoarele condiţii de activitate profesională:
    a) să aibă o vechime în activitatea aeronautică de minimum 2 ani de la examenul de atestare ca personal aeronautic;
    b) să fie atestat în una din următoarele specialităţi: specialist în comunicaţii aeronautice şi informatică sau inginer, subinginer, tehnician pentru sisteme terestre de navigaţie aeriană;
    c) să execute cel puţin una din următoarele activităţi: de planificare, organizare, conducere, control, operare, mentenanţă, proiectare, încercare, fabricare, modernizare, reparare şi testare a tehnicii de comunicaţii aeronautice şi a sistemelor terestre de navigaţie aeriană, pentru o categorie de tehnică/aplicaţie informatică;
    d) să desfăşoare activităţi aeronautice în volum de minimum 100 zile anual;
    e) să promoveze verificările periodice la pregătirea tehnică de specialitate prevăzute în planul de pregătire a personalului de comunicaţii aeronautice şi sisteme terestre de navigaţie aeriană.

    (3) Personalul tehnic-ingineresc de comunicaţii aeronautice şi informatică şi de sisteme terestre de navigaţie aeriană propus să obţină/menţină titlul de Specialist de comunicaţii aeronautice şi informatică clasa a II-a sau inginer, subinginer, tehnician specialist pentru sisteme terestre de navigaţie aeriană clasa a II-a trebuie să promoveze verificarea teoretică şi practică şi să îndeplinească următoarele condiţii de activitate profesională:
    a) să aibă o vechime în activitatea aeronautică de minimum 4 ani;
    b) să deţină titlul de clasificare sau specializare clasa a III-a;
    c) să execute activităţi de planificare, organizare, conducere, control, operare, mentenanţă, proiectare, încercare, fabricare, modernizare, reparare şi testare a tehnicii de comunicaţii aeronautice şi a sistemelor terestre de navigaţie aeriană, pentru o categorie de tehnică sau aplicaţie informatică;
    d) să desfăşoare activităţi aeronautice minimum 110 zile anual;
    e) să promoveze verificările periodice la pregătirea tehnică de specialitate prevăzute în planul de pregătire a personalului de comunicaţii aeronautice şi sisteme terestre de navigaţie aeriană.

    (4) Personalul tehnic-ingineresc de comunicaţii aeronautice şi informatică şi de sisteme terestre de navigaţie aeriană, propus să obţină/menţină titlul de Specialist de comunicaţii aeronautice şi informatică clasa I sau Inginer, subinginer, tehnician specialist pentru sisteme terestre de navigaţie aeriană clasa I trebuie să promoveze verificarea teoretică şi practică şi să îndeplinească următoarele condiţii de activitate profesională:
    a) să aibă o vechime în activitatea aeronautică de minimum 6 ani;
    b) să deţină titlul de clasificare sau specializare clasa a II-a;
    c) să execute activităţi de planificare, organizare, conducere, control, operare, mentenanţă, proiectare, încercare, fabricare, modernizare, reparare şi testare a tehnicii de comunicaţii aeronautice şi a sistemelor terestre de navigaţie aeriană, pentru o categorie de tehnică/aplicaţie informatică;
    d) să desfăşoare activităţi aeronautice minim 120 zile anual;
    e) să promoveze verificările periodice la pregătirea tehnică de specialitate prevăzute în planul de pregătire a personalului de comunicaţii aeronautice şi sisteme terestre de navigaţie aeriană.

    (5) Personalul de comunicaţii aeronautice şi informatică şi de sisteme terestre de navigaţie aeriană obţine sau menţine titlul de clasificare sau specializare pentru personal aeronautic dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi dacă obţine rezultatele stabilite prin procedurile specifice elaborate de către Statul Major al Forţelor Aeriene.

    ART. 42
    (1) Personalul de radiolocaţie, calificat într-una din specialităţile prevăzute la art. 16 din Statut obţine/menţine titlul de specialist aeronautic de clasă dacă promovează examenul teoretic şi practic şi îndeplineşte condiţiile/baremele de activitate profesională prevăzute în anexa nr. 28.
    (2) Personalul de radiolocaţie poate obţine următoarele titluri de clasificare:
    a) radiolocatorist supraveghere spaţiu aerian;
    b) radiolocatorist mentenanţă tehnică de radiolocaţie;
    c) operator şi tehnician radare de supraveghere şi control spaţiu aerian;
    d) operator radar sau operator sisteme de producere a imaginii aeriene.


    ART. 43
    (1) Ofiţerii arma aviaţie specialitatea aviaţie nenaviganţi şi subofiţerii arma aviaţie specialitatea aviaţie obţin/menţin titlul de clasificare aviaţie nenaviganţi/aviaţie clasa a III-a dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi îndeplinesc următoarele condiţii de activitate profesională:
    a) să aibă o vechime în activitatea aeronautică de minimum 2 ani;
    b) să fie atestat pentru desfăşurarea activităţilor aeronautice şi să desfăşoare activităţi de organizare, planificare şi management al instrucţiei şi operaţiilor aeriene în volum de minimum 100 zile anual/echivalent ore lucrate;
    c) să promoveze verificările periodice la pregătirea de specialitate prevăzute în planul de pregătire a personalului, cu rezultate cel puţin bune.

    (2) Ofiţerii arma aviaţie specialitatea aviaţie nenaviganţi şi subofiţerii arma aviaţie specialitatea aviaţie, obţin/menţin titlul de clasificare aviaţie nenaviganţi/aviaţie clasa a II-a dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi îndeplinesc următoarele condiţii de activitate profesională:
    a) să aibă o vechime în activitatea aeronautică de minimum 4 ani;
    b) să fie atestat pentru desfăşurarea activităţilor aeronautice şi să desfăşoare activităţi de organizare, planificare şi management al instrucţiei şi operaţiilor aeriene în volum de minimum 110 zile anual/echivalent ore lucrate;
    c) să promoveze verificările periodice la pregătirea de specialitate prevăzute în planul de pregătire a personalului cu rezultate bune şi foarte bune.

    (3) Ofiţerii arma aviaţie specialitatea aviaţie nenaviganţi şi subofiţerii arma aviaţie specialitatea aviaţie obţin/menţin titlul de clasificare aviaţie nenaviganţi/aviaţie clasa I dacă promovează verificarea teoretică şi practică şi îndeplinesc următoarele condiţii de activitate profesională:
    a) să aibă o vechime în activitatea aeronautică de minimum 6 ani;
    b) să fie atestat pentru desfăşurarea activităţilor aeronautice şi să desfăşoare activităţi de organizare, planificare şi management al instrucţiei şi operaţiilor aeriene în volum de minimum 120 zile anual/echivalent ore lucrate;
    c) să promoveze verificările periodice la pregătirea de specialitate prevăzute în planul de pregătire a personalului cu rezultate foarte bune.



    SECŢIUNEA a 5-a
    Ridicarea titlurilor de clasificare sau specializare şi a primelor corespunzătoare acestora
    ART. 44
    Personalul aeronautic care, din motive imputabile, nu îndeplineşte condiţiile prevăzute pentru menţinerea titlului de clasificare sau specializare deţinut se trece la un titlu inferior pentru care îndeplineşte baremele, cu drept de primă de clasificare sau specializare corespunzătoare titlului pentru care îndeplineşte condiţiile/baremele.

    ART. 45
    Redobândirea titlului de clasificare sau specializare se realizează după promovarea verificărilor teoretice şi practice şi îndeplinirea baremelor/condiţiilor impuse pentru titlul respectiv.

    CAP. III
    Dispoziţii finale
    ART. 46
    (1) În cadrul verificării condiţiilor de activitate profesională pentru personalul aeronautic se va lua în considerare activitatea desfăşurată de acesta după data brevetării/atestării.
    (2) Pentru personalul aeronavigant paraşutist verificarea activităţii profesionale se va face cu luarea în considerare a întregii activităţi desfăşurate în domeniul de specialitate.

    ART. 47
    Pentru obţinerea unui titlu de clasificare sau specializare trebuie îndeplinite baremele şi condiţiile prevăzute în prezentele norme iar în ultimele 12 luni să fie îndeplinite minim baremele de menţinere prevăzute pentru titlul de clasificare pe care îl obţine.

    ART. 48
    (1) Personalul aeronautic detaşat în afara Ministerului Apărării Naţionale obţine, menţine ori pierde titlurile de clasificare sau specializare în condiţiile prevăzute de prezentele norme.
    (2) Pentru piloţii de încercare din industria aeronautică se pot aplica fie condiţiile prevăzute pentru categoria sau tipul respectiv de aeronavă, fie cerinţele specifice activităţii acestora, prevăzute în anexele nr. 4 şi 9.

    ART. 49
    Titlurile de clasificare sau specializare deţinute de personalul aeronautic la data intrării în vigoare a prezentelor norme se reconfirmă pe durata unui an calendaristic, prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Aeriene.

    ART. 50
    Personalul aeronautic care schimbă specialitatea, tipul sau categoria de tehnică pe care o exploatează beneficiază de titlul de clasificare sau specializare şi de drepturile corespunzătoare deţinute la data schimbării, până la atingerea nivelului deţinut în momentul schimbării, dacă schimbarea s-a produs din motive neimputabile acestuia.

    ART. 51
    Acordarea drepturilor prevăzute la art. 49-50 se face conform legislaţiei în vigoare, în baza proceselor verbale elaborate de comisiile nominalizate în acest scop.

    ART. 52
    Personalului din Ministerul Apărării Naţionale care deţine titlul de specialist de clasă potrivit prevederilor art. 33 din anexa nr. VII la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu i se acordă titlul de clasificare/specializare în sensul prezentelor norme.

    ART. 53
    (1) Evidenţa titlurilor de clasificare sau specializare pentru personalul aeronautic se ţine nominal, pe arme, specialităţi şi clase, la nivelul fiecărei structuri pentru personalul propriu şi cel din subordine.
    (2) La nivelul Statului Major al Forţelor Aeriene, evidenţa se ţine pentru tot personalul aeronautic din Ministerul Apărării Naţionale şi din alte structuri ale sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
    (3) La nivelul Direcţiei informaţii militare, evidenţa se ţine pentru personalul aeronavigant paraşutist din structurile Direcţiei generale de informaţii a apărării.

    ART. 54
    Anexele nr. 1-53 fac parte integrantă din prezentele norme.

    ANEXA 1

    la norme
    GLOSAR
    1. ABREVIERI

┌─────┬──────────────┬─────────────────┐
│A/A │Air to Air │Aer-Aer │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│A/C │Aircraft │Aeronavă │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ACH │- │Controlor de zbor│
│ │ │la bordul navelor│
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│A/G │Air to Ground │Aer-Sol │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│AI │Air │Interdicţie │
│ │Interdiction │Aeriană │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Aerodrom │Radarul de │
│ASR │Superviser │supraveghere de │
│ │Radar │aerodrom │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│BAQ │Basic Aircraft│Minim calificat │
│ │Qualification │pentru aeronavă │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│BMC │Basic Mission │Minim calificat │
│ │Capable │pentru misiune │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│C/A │Close/Advisory│ │
│ │Control │ │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│C/P │Close/Positive│ │
│ │Control │ │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│CAS │Close Air │Sprijin Aerian │
│ │Support │Apropiat │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Centrul de │
│CCIZ │ │Cercetări şi │
│ │ │Încercări în Zbor│
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│CMR │Combat Mission│Pregătit pentru │
│ │Ready │misiuni de luptă │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Centrul de │
│COBA │- │Operaţii al Bazei│
│ │ │Aeriene │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│CP │Co-pilot │Copilot │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│CTR │- │Zonă de control │
│ │ │de aerodrom │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Forward Air │ │
│FAC/ │Controller/ │Controlorii │
│JTAC │Joint Terminal│aerieni în │
│ │Attack │poziţii înaintate│
│ │Controller │ │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│FDO │- │Director/Ofiţer │
│ │ │punte zbor │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│FIR │- │Spaţiul aerian │
│ │ │naţional │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│GND │Ground │Mişcare la sol │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│IFR │Instrumental │Reguli de zbor │
│ │Flying Rules │instrumental │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Instrument │Condiţii │
│IMC │Meteorological│meteorologice │
│ │Conditions │pentru zbor │
│ │ │instrumental │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Iniţial │Instrucţia pentru│
│IQT │Qualification │calificarea │
│ │Training │iniţială │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Serviciul de │
│Mil │- │Informare │
│AIS │ │Aeronautică │
│ │ │Militar │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│L/A │Loose/Advisory│ │
│ │Control │ │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│L/P │Loose/Positive│ │
│ │Control │ │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Mission │Instrucţia pentru│
│MQT │Qualification │calificarea │
│ │Training │pentru misiune │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Ministerul │
│MapN │ │Apărării │
│ │ │Naţionale │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│MR │Mission Ready │Pregătit pentru │
│ │ │misiune │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Noaptea în │
│NIMC │- │condiţii de zbor │
│ │ │instrumental │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Avize către │
│NOTAM│Notice for │controlorii de │
│ │Airman │trafic aerian şi │
│ │ │piloţi │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Noaptea în │
│NVMC │- │condiţii de zbor │
│ │ │la vedere │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Precision │Radarul de │
│PAR │Approach Radar│apropiere de │
│ │ │precizie │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│PC │- │Pilot comandant │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Program cadru │
│PCIZ │- │pentru instrucţia│
│ │ │în zbor │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│PE │- │Pilot elev │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│PI │- │Pilot instructor │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Preflight │Buletin de │
│PIB │Information │Informare pentru │
│ │Bulletin │Zbor │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│PP │- │Pilot prim │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Programul │
│RAP │Ready Aircrew │echipajului care │
│ │Program │este pregătit │
│ │ │pentru misiune │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Regiune de │
│RC │- │control (Sectoare│
│ │ │/Zone de │
│ │ │responsabilitate)│
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│SMFA │- │Statul Major al │
│ │ │Forţelor Aeriene │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│TMA │- │Zonă terminală │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ŢT │- │Ţinte terestre │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│VFR │Visual Flying │Reguli de zbor │
│ │Rules │vizual │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Visual │Condiţii │
│VMC │Meteorological│meteorologice │
│ │Conditions │pentru zborul la │
│ │ │vedere │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Ziua în condiţii │
│ZIMC │- │de zbor │
│ │ │instrumental │
├─────┼──────────────┼─────────────────┤
│ZVMC │- │Ziua în condiţii │
│ │ │de zbor la vedere│
└─────┴──────────────┴─────────────────┘


    2. TERMENI ŞI DEFINIŢII
    Calificare Iniţial - Fiecare membru al echipajului de zbor implicat în pregătire trebuie să fie calificat pentru îndatoriri de baza în cadrul echipajului într-o funcţie desemnată pentru o anume aeronavă, fără referire la misiunea operativă a unităţii.
    Minim Calificat pentru Aeronav - Membrii echipajului care au încheiat pregătirea cu rezultate satisfăcătoare impuse pentru menţinerea abilităţilor necesare pentru a efectua sarcini de echipaj în aeronavă.
    Minim Calificat pentru Misiune - Membrii echipajului care au încheiat pregătirea de calificare pentru misiune cu rezultate satisfăcătoare, sunt calificaţi în anumite aspecte ale misiunii, dar nu îşi menţin statutul MR/CMR.
    Misiune specific - Misiunea de bază a subunităţii din care fac parte: misiunea de transport materiale şi/sau pasageri.
    Misiune de luptă - Misiune de cercetare aeriană/fotogrammetrică, misiune de lansare paraşutişti/containere, misiune de zbor în formaţie şi misiune de zbor la înălţimi mici.
    Motive neimputabile personalului aeronautic - Inaptitudine medicală, neasigurarea resurselor pentru îndeplinirea baremelor anuale de activitate aeronautică, participarea la pregătirea pentru misiuni, participarea la misiuni, numirea în posturi NATO/ONU/UE, cursuri, concedii pentru creşterea şi îngrijirea copilului, înzestrarea unităţii cu noi tipuri de aeronave/tehnică, mutările pe funcţii ca urmare a reorganizării, suspendarea de la desfăşurarea de activităţi aeronautice, mutări în interes de serviciu.
    Pregătit pentru misiune - Fiecare membru al echipajului care a efectuat satisfăcător pregătirea calificată pentru misiune şi menţine calificarea şi competenţa în misiunea operativă şi de comandă.
    Pilot (CP) BMC - Copilot pregătit să execute misiuni specifice în conformitate cu programele-cadru de instrucţie pe tipuri de aeronave de transport;
    Pilot (CP) MR/CMR - Copilot pregătit să execute misiuni specifice şi misiuni de luptă în conformitate cu programele-cadru de instrucţie pe tipuri de aeronave de transport;
    Pilot (PC) - Pilot comandant pregătit să execute misiuni specifice şi misiuni de luptă în conformitate cu programele-cadru de instrucţie pe tipuri de aeronave de transport;
    Servicii aeronautice de tip operaţional - Serviciile de trafic aerian asigurate aeronavelor de stat, similare serviciilor asigurate de unităţile civile de trafic aerian.
    Servicii aeronautice de tip operaţional - nivel tactic - Servicii de trafic aerian de tip operaţional asigurate traficului aerian, în timp real, din momentul pornirii aeronavei până în momentul opririi acesteia.
    Servicii aeronautice de tip tactic - Servicii de trafic aerian asigurate exclusiv aeronavelor de stat ce nu pot fi asimilate serviciilor asigurate de unităţile civile de trafic aerian.


    ANEXA 2

    la norme
    COMPUNEREA COMISIILOR DE VERIFICARE A FIŞELOR DE
    CLASIFICARE SAU SPECIALIZARE
    A. Pentru personalul navigant:
    - locţiitorul comandantului (similar);
    – instructorul şef zbor (similar).

    B. Pentru paraşutişti:
    - locţiitorul comandantului (similar);
    – instructor şef zbor (similar);
    – şef birou instrucţie (similar).

    C. Pentru personalul tehnic-ingineresc de aviaţie:
    - şeful logisticii/locţiitor tehnic al unităţii (subunităţii independente) sau echivalent pentru alte structuri din afara MApN;
    – 2 ingineri/subingineri de aviaţie din serviciul tehnic al unităţii (subunităţii).

    D. Pentru navigatorii de sol:
    - locţiitorul/şeful de stat major al unităţii (subunităţii independente);
    – instructor şef zbor cu navigaţia aeriană al unităţii (subunităţii independente) sau echivalent;
    – şeful COFA al unităţii sau echivalent;

    E. Pentru personalul meteorologic:
    - locţiitorul/şeful de stat major al unităţii (subunităţii independente);
    – şeful COFA al unităţii sau echivalent;
    – şeful structurii meteorologice sau echivalent.

    F. Pentru personalul de comunicaţii aeronautice şi informatică şi de sisteme terestre de navigaţie aeriană:
    - locţiitorul/şeful de stat major al unităţii (subunităţii independente);
    – şeful comunicaţiilor şi informaticii al unităţii sau echivalent;
    – un ofiţer din statul major al unităţii (subunităţii independente) sau echivalent.

    G. Pentru personalul nenavigant de supraveghere a spaţiului aerian:
    - locţiitorul/şeful de stat major al unităţii (subunităţii independente);
    – 2 ofiţeri din structura de operaţii şi instrucţie.


    ANEXA 3

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA TITLURILOR
    DE CLASIFICARE DE CĂTRE PILOŢII DIN AVIAŢIA CU
    REACŢIE SUPERSONICĂ
    CLASA a III-a

┌─────────┬─────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MIS. SPECIFICE│
│ ├─────────┬────────┬────┬─────────┬─────────┬─────────┼─────┬────────┼─────┬────────┤
│ │ │ │ │Executare│Aterizare│Zbor de │ │În │ │În │
│ │Zbor │Zbor în │Zbor│procedure│pe alt │examinare│Total│ultimele│Total│ultimele│
│ │acrobatic│formaţie│IFR │de │aerodrom │acrobaţie│ │12 luni │ │12 luni │
│ │ │ │ │urgenţă │ │/IFR │ │ │ │ │
├─────────┼─────────┼────────┼────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────┼────────┼─────┼────────┤
│Obţinere │Da │Da │Da │Da │Da │Da │75:00│20:00 │10 │4 │
├─────────┼─────────┼────────┼────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────┼────────┼─────┼────────┤
│Menţinere│Da │- │Da │- │Da │- │- │15:00 │ │2 │
└─────────┴─────────┴────────┴────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA a II-a

┌─────────┬─────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MIS. SPECIFICE│
│ ├────┬─────────┬───────┬───────┬─────────┬────────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │ │ │ │Bomb. │Cercetare│Zbor de │ │ │ │ │
│ │ │Acrobaţie│ │şi │aeriană/ │examinare │ │În │ │În │
│ │Zbor│cu │Luptă │trageri│Aterizare│interceptare│Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │IFR │formaţia │aeriană│în ŢT/ │pe alt │individual/ │ │12 luni │ │12 luni │
│ │ │ │ │Noaptea│aerodrom │N-VMC │ │ │ │ │
│ │ │ │ │VMC │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│Obţinere │Da │Da │Da │Da │Da │Da │170:00│25:00 │40 │25 │
├─────────┼────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│Menţinere│Da │- │Da │- │Da │Da │- │15:00 │- │6 │
└─────────┴────┴─────────┴───────┴───────┴─────────┴────────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA I

┌─────────┬─────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MIS. SPECIFICE│
│ ├────┬─────────┬───────┬───────┬─────────┬────────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │ │ │ │Bomb. │Cercetare│Zbor de │ │ │ │ │
│ │ │Acrobaţie│ │şi │aeriană/ │examinare │ │În │ │În │
│ │Zbor│cu │Luptă │trageri│Aterizare│interceptare│Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │IFR │formaţia │aeriană│în ŢT/ │pe alt │cu formaţia/│ │12 luni │ │12 luni │
│ │ │ │ │Noaptea│aerodrom │N-IMC │ │ │ │ │
│ │ │ │ │IMC │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│Obţinere │Da │Da │Da │Da │Da │Da │250:00│30:00 │60 │30 │
├─────────┼────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│Menţinere│Da │Da │Da │- │Da │Da │ │15:00 │- │8 │
└─────────┴────┴─────────┴───────┴───────┴─────────┴────────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    Misiuni specifice: misiuni de întrebuinţare în luptă

    ANEXA 4

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA TITLURILOR
    DE CLASIFICARE DE CĂTRE PILOŢII DIN AVIAŢIA CU
    REACŢIE SUBSONICĂ
    CLASA a III-a

┌─────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │ │ │SPECIFICE │
│ ├─────────────┬─────────┬─────────┬────────┬─────────┬────────┼─────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor │Navigaţie│Navigaţie│Formaţii│Aterizări│Zbor de │ │În │ │În │
│ │maniabilităţi│VFR │IFR │tactice │de noapte│evaluare│Total│ultimele│Total│ultimele│
│ │/acrobaţie │ │ │ │ │IQT │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────────┼─────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │Da │Da │Da │Da │Da │51:30│20:00 │- │- │
├─────────┼─────────────┼─────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │Da │Da │- │- │- │10:00 │- │- │
└─────────┴─────────────┴─────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────┴─────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA a II-a

┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │ │ │SPECIFICE │
│ ├─────────┬────────┬───────┬───────┬────────┬────────┼─────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Navigaţie│Formaţie│Misiuni│Misiuni│Misiuni │Zbor de │ │În │ │În │
│ │IFR │IMC │A/G │A/G IMC│A/G cu │evaluare│Total│ultimele│Total│ultimele│
│ │ │ │VMC │ │formaţia│MQT │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼────────┼───────┼───────┼────────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │Da │Da │Da │Da │Da │75:00│22:30 │20 │10 │
├─────────┼─────────┼────────┼───────┼───────┼────────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │Da │Da │Da │- │- │10:00 │- │6 │
└─────────┴─────────┴────────┴───────┴───────┴────────┴────────┴─────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA I

┌─────────┬─────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │ │ │SPECIFICE │
│ ├───────┬───────┬───────┬────────────┬───────┬────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │ │Misiuni│ │Misiuni de │Misiuni│Zbor de │ │În │ │În │
│ │Misiuni│AI şi │Luptă │interceptare│A/G │evaluare│Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │A/G IMC│CAS │aeriană│şi poliţie │noaptea│MR/CMR │ │12 luni │ │12 luni │
│ │ │ │ │aeriană │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼───────┼───────┼────────────┼───────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │Da │Da │Da │Da │Da │150:00│25:00 │40 │10 │
├─────────┼───────┼───────┼───────┼────────────┼───────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │Da │Da │- │- │- │10:00 │- │6 │
└─────────┴───────┴───────┴───────┴────────────┴───────┴────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    Misiuni specifice: misiuni de întrebuinţare în luptă

    ANEXA 5

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA
    TITLURILOR DE CLASIFICARE DE CĂTRE PILOŢII
    DIN AVIAŢIA DE CERCETARE/TRANSPORT
    CLASA a III-a

┌─────────┬────────────────────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │ │ │SPECIFICE │
│ ├─────────────┬───────┬───────┬─────────┬────────┼───────┬────────┼─────┬────────┤
│ │ │Zbor pe│Zbor pe│Executare│Zbor de │ │În │ │În │
│ │Zbor │traiect│traiect│proceduri│evaluare│Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │maniabilităţi│VFR │IFR │de │IQT │carieră│12 luni │ │12 luni │
│ │ │ │ │urgenţă │ │ │ │ │ │
├─────────┼─────────────┼───────┼───────┼─────────┼────────┼───────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │Da │Da │Da │Da │100:00 │30:00 │- │- │
├─────────┼─────────────┼───────┼───────┼─────────┼────────┼───────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │Da │Da │- │- │- │20:00 │- │- │
└─────────┴─────────────┴───────┴───────┴─────────┴────────┴───────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA a II-a

┌─────────┬────────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │ │ │SPECIFICE │
│ ├─────┬─────┬───────┬───────┬────────┼───────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor │Zbor │Zbor pe│Zbor pe│ │ │ │ │ │
│ │la H │la H │traiect│traiect│Zbor de │ │În │ │În │
│ │medii│medii│H mici │pt. tp.│evaluare│Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │şi │şi │şi │mat şi │MQT │carieră│12 luni │ │12 luni │
│ │mari │mari │razante│pers │ │ │ │ │ │
│ │VFR │IFR │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼─────┼─────┼───────┼───────┼────────┼───────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │Da │Da │Da │Da │200:00 │40:00 │12 │4 │
├─────────┼─────┼─────┼───────┼───────┼────────┼───────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │Da │Da │- │- │20:00 │- │3 │
└─────────┴─────┴─────┴───────┴───────┴────────┴───────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA I

┌─────────┬─────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │ │ │SPECIFICE │
│ ├───────┬────────┬───────┬────────┼───────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor pe│ │Zbor │ │ │ │ │ │
│ │traiect│Zbor pt.│pt. │Zbor de │ │În │ │În │
│ │pt. tp.│cc aer/ │lans. │evaluare│Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │mat. şi│aerofoto│pst/ │MR/CMR │carieră│12 luni │ │12 luni │
│ │pers. │ │cc.prin│ │ │ │ │ │
│ │ │ │foto │ │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │Da │Da │Da │350:00 │50:00 │16 │6 │
├─────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│Da │Da │Da │- │- │20:00 │- │4 │
└─────────┴───────┴────────┴───────┴────────┴───────┴────────┴─────┴────────┘

    MISIUNI SPECIFICE:
    - transport materiale şi/sau personal;
    – lansări paraşutişti şi/sau containere, cercetare aeriană, evacuare aeromedicală şi zbor la înălţimi mici.


    ANEXA 6

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA TITLURILOR
    DE CLASIFICARE DE CĂTRE PILOŢII DE ELICOPTERE
    CLASA a III-a

┌─────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │ │ │SPECIFICE │
│ ├──────┬────────────┬─────────┬────────┬─────────┬────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │ │ │Proceduri│ │Aterizare│Zbor de │ │În │ │În │
│ │Zbor │Zbor │de │Zbor în │în teren │evaluare│Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │razant│instrumental│urgenţă │formaţie│nemarcat │IQT │ │12 luni │ │12 luni │
│ │ │ │ziua │ │ziua │ │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼────────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │Da │Da │Da │Da │Da │100:00│20:00 │10 │3 │
├─────────┼──────┼────────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│Da │- │Da │- │Da │- │- │20:00 │- │2 │
└─────────┴──────┴────────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA a II-a

┌─────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │ │ │SPECIFICE │
│ ├──────┬────────────┬─────────┬────────┬─────────┬────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │ │ │ │ │Aterizare│ │ │ │ │ │
│ │ │Zbor │Proceduri│ │pe alt │Zbor de │ │În │ │În │
│ │Zbor │instrumental│de │Zbor în │aerodrom/│evaluare│Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │razant│noaptea │urgenţă │formaţie│Apuntare │MQT │ │12 luni │ │12 luni │
│ │ │ │ziua │ │ziua sau │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │noaptea │ │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼────────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │Da │Da │Da │Da │Da │250:00│20:00 │20 │6 │
├─────────┼──────┼────────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │Da │Da │- │Da │- │- │20:00 │- │4 │
└─────────┴──────┴────────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA I

┌─────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │ │ │SPECIFICE │
│ ├───────┬────────┬─────────┬────────┬────────────┬────────┬────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │ │ │ │Zbor în │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │formaţie│ │ │ │ │ │ │ │
│ │Zbor pe│Zbor în │ │ta. ziua│ │Zbor │ │ │ │ │ │
│ │traiect│zonă │ │sau │Zbor │întreb. │ │ │ │ │ │
│ │pt. tp.│muntoasă│Proceduri│noaptea/│instrumental│În luptă│Zbor de │ │În │ │În │
│ │mat şi │/ │de │Zbor │ziua sau │NVIS │evaluare│Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │pers. │deasupra│urgenţă │tactic │noaptea │(pt. │MR/CMR │ │12 luni │ │12 luni │
│ │noaptea│apei │ │deasupra│ │aeronave│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │mării │ │cu NVD) │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │sub ctr.│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │navei │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼────────┼─────────┼────────┼────────────┼────────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │Da │Da │Da │Da │Da │Da │350:00│20:00 │30 │10 │
├─────────┼───────┼────────┼─────────┼────────┼────────────┼────────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│Da │Da │Da │- │- │- │- │- │20:00 │- │5 │
└─────────┴───────┴────────┴─────────┴────────┴────────────┴────────┴────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    MISIUNI SPECIFICE:
    - inserţie/extracţie;
    – în zonă montană/deasupra apei;
    – transport materiale şi/sau personal, cercetare, SAR, MEDEVAC, VERTREP (VERtical REPlenishment), ASW (Anti Submarine Warfare), ASuW (Anti Surface Warfare);
    – sprijin CAS/CCA/CSAR, interceptare, boarding.


    ANEXA 7

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA TITLURILOR
    DE CLASIFICARE DE CĂTRE PILOŢII CARE ZBOARĂ
    PE ELICOPTERE DE ŞCOALĂ
    CLASA a III-a

┌─────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │ │ │SPECIFICE │
│ ├──────┬────────────┬─────────┬────────┬─────────┬────────┼─────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor │Zbor │Proceduri│Zbor în │Cercetare│Zbor de │ │În │ │În │
│ │razant│instrumental│de │formaţie│aeriană │evaluare│Total│ultimele│Total│ultimele│
│ │(ZIUA)│(ZIUA) │urgenţă │(ZIUA) │(ZIUA) │IQT │ │12 luni │ │12 luni │
│ │ │ │(ZIUA) │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼────────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │Da │Da │Da │Da │Da │70 │20:00 │4 │2 │
├─────────┼──────┼────────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│Da │- │Da │- │Da │- │- │10:00 │- │2 │
└─────────┴──────┴────────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────┴─────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA a II-a

┌─────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │ │ │SPECIFICE │
│ ├──────┬────────────┬─────────┬────────┬─────────┬────────┼─────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor │Zbor │Proceduri│Zbor în │Traiect │Zbor de │ │În │ │În │
│ │razant│instrumental│de │formaţie│navigaţie│evaluare│Total│ultimele│Total│ultimele│
│ │(ZIUA)│(ZIUA) │urgenţă │(ZIUA) │(NOAPTEA)│MQT │ │12 luni │ │12 luni │
│ │ │ │(ZIUA) │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼────────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │Da │Da │Da │Da │Da │150 │20:00 │20 │10 │
├─────────┼──────┼────────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │Da │Da │- │- │- │- │10:00 │- │4 │
└─────────┴──────┴────────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────┴─────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA I

┌─────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │ │ │SPECIFICE │
│ ├─────────┬────────┬─────────┬────────┬────────────┬────────┼─────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Transport│Zbor în │Proceduri│ │ │ │ │ │ │ │
│ │mat şi │zonă │de │Zbor în │Zbor │Zbor de │ │În │ │În │
│ │pers./ │muntoasă│urgenţă │formaţie│instrumental│evaluare│Total│ultimele│Total│ultimele│
│ │cercetare│(ZIUA) │(ZIUA/ │(ZIUA) │(ZIUA) │MR/CMR │ │12 luni │ │12 luni │
│ │(NOAPTEA)│ │NOAPTEA) │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼────────────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │Da │Da │Da │Da │Da │250 │20:00 │30 │6 │
├─────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼────────────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │Da │Da │- │- │- │- │10:00 │- │4 │
└─────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────┴────────────┴────────┴─────┴────────┴─────┴────────┘

    Misiuni specifice:
    - misiuni în zonă montană;
    – misiuni de inserţie/extracţie;
    – misiuni de transport, cercetare, SAR.


    ANEXA 8

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA
    TITLURILOR DE CLASIFICARE DE CĂTRE PILOŢII
    CARE ZBOARĂ PE AVIOANE DE ŞCOALĂ-LEGĂTURĂ
    CLASA a III-a

┌─────────┬─────────────────────────────────────┬──────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │ │ │SPECIFICE │
│ ├─────────┬────────┬─────────┬────────┼─────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor │Zbor în │Cercetare│Zbor de │ │În │ │În │
│ │acrobatic│formaţie│aeriană │evaluare│Total│ultimele│Total│ultimele│
│ │ │ │ │IQT │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │Da │Da │Da │75:00│30:00 │6 │3 │
├─────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│Da │- │- │- │- │10:00 │ │2 │
└─────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────┴─────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA a II-a

┌─────────┬─────────────────────────────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │ │ │SPECIFICE │
│ ├─────────┬────────┬─────────┬────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor │Zbor în │Cercetare│Zbor de │ │În │ │În │
│ │acrobatic│formaţie│aeriană │evaluare│Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │la H mici│ │ │MQT │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │Da │Da │Da │150:00│20:00 │10 │4 │
├─────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │Da │Da │- │- │10:00 │- │2 │
└─────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA I

┌─────────┬─────────────────────────────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │ │ │SPECIFICE │
│ ├─────────┬────────┬─────────┬────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor │Zbor în │Cercetare│Zbor de │ │În │ │În │
│ │acrobatic│formaţie│aeriană │evaluare│Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │la H mici│ │ │RAP │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │Da │Da │Da │200:00│30:00 │14 │4 │
├─────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│Da │Da │Da │- │- │10:00 │- │2 │
└─────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘


    ANEXA 9

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA/REDOBÂNDIREA
    TITLURILOR DE CLASIFICARE DE CĂTRE PILOŢII DE ÎNCERCARE
    DIN CCIZ (REACŢIE SUBSONICĂ)
                                     CLASA a III-a

┌───────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │VERIFICĂRI │
│ │ │ │AERONAVE │
│ ├───────────┬───────────┬──────────┬──────────┬───────────┬─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor pentru│Zbor pentru│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │verificarea│verificarea│ │ │Zbor de │Zbor de │ │ │ │ │
│ │avionului │avionului │Executarea│Executarea│examinare │examinare│ │ │ │ │
│ │şi │şi │zborurilor│zborurilor│performanţe│calităţi │ │În │ │În │
│ │sistemelor │sistemelor │de casă*1)│de casă*2)│de zbor │de zbor │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │în tur de │la plafonul│(CASĂ 1- │(CASĂ 2- │(ZTH 14- │(ZTH 23- │ │12 luni │ │12 luni │
│ │pistă (ZTH │practic │ZTH 24) │ZTH 25) │EXAM) │EXAM) │ │ │ │ │
│ │01-VAV1) │(ZTH │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │02-VAV2) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere /│Da │Da │- │- │- │- │600:00│25:00 │- │2 │
│redobândire│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────┴───────────┴───────────┴──────────┴──────────┴───────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

        Clasa a III-a se poate redobândi/menţine dacă în ultimele 12 luni, pilotul de încercare îndeplineşte cumulat:
    - condiţia de executare a exerciţiilor conform PCIZ;
    – condiţia de executare a verificărilor aeronavelor.

                                      CLASA a II-a

┌───────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │VERIFICĂRI │
│ │ │ │AERONAVE │
│ ├───────────┬───────────┬──────────┬──────────┬───────────┬─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor pentru│Zbor pentru│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │verificarea│verificarea│ │ │Zbor de │Zbor de │ │ │ │ │
│ │avionului │avionului │Executarea│Executarea│examinare │examinare│ │ │ │ │
│ │şi │şi │zborurilor│zborurilor│performanţe│calităţi │ │În │ │În │
│ │sistemelor │sistemelor │de casă*1)│de casă*2)│de zbor │de zbor │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │în tur de │la plafonul│(CASĂ 1- │(CASĂ 2- │(ZTH 14- │(ZTH 23- │ │12 luni │ │12 luni │
│ │pistă (ZTH │practic │ZTH 24) │ZTH 25) │EXAM) │EXAM) │ │ │ │ │
│ │01-VAV1) │(ZTH │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │02-VAV2) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere /│Da │Da │Da │Da │- │- │600:00│25:00 │- │2 │
│redobândire│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────┴───────────┴───────────┴──────────┴──────────┴───────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

        Clasa a II-a se poate redobândi/menţine în dacă în ultimele 12 luni pilotul de încercare îndeplineşte cumulat:
    - condiţia de executare a exerciţiilor conform PCIZ;
    – condiţia de executare a verificărilor aeronavelor.

                                        CLASA I

┌───────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │ │ │SPECIFICE*) │
│ ├───────────┬───────────┬──────────┬──────────┬───────────┬─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor pentru│Zbor pentru│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │verificarea│verificarea│ │ │Zbor de │Zbor de │ │ │ │ │
│ │avionului │avionului │Executarea│Executarea│examinare │examinare│ │ │ │ │
│ │şi │şi │zborurilor│zborurilor│performanţe│calităţi │ │În │ │În │
│ │sistemelor │sistemelor │de casă*1)│de casă*2)│de zbor │de zbor │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │în tur de │la plafonul│(CASĂ │(CASĂ │(ZTH │(ZTH 23- │ │12 luni │ │12 luni │
│ │pistă (ZTH │practic │1-ZTH 24) │2-ZTH 25) │14-EXAM) │EXAM) │ │ │ │ │
│ │01-VAV1) │(ZTH │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │02-VAV2) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere*3/│Da/Da │Da/Da │Da/Da │Da/Da │Da/- │Da/- │600:00│50:00/ │6/4 │6/4 │
│redobândire│ │ │ │ │ │ │ │30:00 │ │ │
├───────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere │Da │Da │Da │Da │- │- │- │30:00 │4 │4 │
└───────────┴───────────┴───────────┴──────────┴──────────┴───────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    A. *1) Antrenament pentru verificarea comportării avionului în zbor la V(max) şi V(min), pilotarea cu SMHR decuplat şi în zbor acrobatic.
    B. *2) Antrenament pentru încercarea sistemelor de avionică şi armament în modul aer-sol (A/G).
    C. *3) Calificarea de pilot de încercare şi titlul de pilot de încercare clasa I se obţine după pregătirea iniţială pentru obţinerea calificării de Pilot de încercare, prin parcurgerea unui curs teoretic finalizat printr-o verificare, urmat de parcurgerea unui program de zbor pentru formarea şi pregătirea piloţilor în vederea executării zborurilor de încercare, cu condiţia ca aceştia să deţină titlul de Pilot militar clasa I pe avion cu reacţie de luptă/şcoală.
    Autorizarea personalului navigant pentru executarea zborurilor de încercare se face de către şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, prin acordarea calificării de pilot de încercare. După obţinerea calificării de Pilot de încercare se pot executa misiuni specifice.
    Titlul de clasificare Pilot de încercare clasa I se redobândeşte dacă în ultimele 12 luni pilotul de încercare îndeplineşte cumulat:
    - condiţia de executare a exerciţiilor conform PCIZ;
    – condiţia de număr minim de misiuni specifice;

    Titlul de clasificare Pilot de încercare clasa I se menţine dacă în ultimele 12 luni pilotul de încercare îndeplineşte:
    - doar condiţia de executare a exerciţiilor conform PCIZ;
    – doar condiţia de număr minim de misiuni specifice;
    – un număr de 4 (patru) misiuni de zbor, prin cumulul celor doua condiţii.

    Misiuni specifice:
    1. Zboruri de încercare aeronave în scopul*):
    - omologării şi testării aeronavelor prototip;
    – admiterii la zbor a aeronavelor nou construite, modernizate, modificate sau reparate de societăţile aeronautice;
    – omologării echipamentelor de aviaţie: armament, muniţii, aparatură de bord, motoare, mijloace de paraşutare etc., realizate în economia naţională.

    2. Zboruri de încercare pentru determinarea performanţelor de zbor.
    3. Zboruri de încercare pentru determinarea calităţilor de zbor.
    4. Zboruri de încercare sisteme şi echipamente noi de aviaţie.

    Legendă: *) - Atunci când se execută zborul nr. 1 al unei aeronave prototip sau de serie nou construită, celelalte condiţii de menţinere a titlului de clasificare Pilot de încercare clasa I nu mai sunt obligatorii.

    ANEXA 10

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA TITLURILOR
    DE CLASIFICARE DE CĂTRE NAVIGATORII DE BORD
    CLASA a III-a

┌─────────┬────────────────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │ │ │SPECIFICE │
│ ├─────────┬───────┬───────┬─────────┬────────┼───────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor │Zbor pe│Zbor pe│Executare│Zbor de │ │În │ │În │
│ │proceduri│traiect│traiect│proceduri│evaluare│Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │navigaţie│VFR │IFR │de │IQT │carieră│12 luni │ │12 luni │
│ │estimată │ │ │urgenţă │ │ │ │ │ │
├─────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────┼───────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │Da │Da │Da │Da │200:00 │30:00 │- │- │
├─────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────┼───────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │Da │Da │- │- │- │20:00 │- │- │
└─────────┴─────────┴───────┴───────┴─────────┴────────┴───────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA a II-a

┌─────────┬────────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │ │ │SPECIFICE │
│ ├─────┬─────┬───────┬───────┬────────┼───────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor │Zbor │Zbor pe│Zbor pe│ │ │ │ │ │
│ │la H │la H │traiect│traiect│Zbor de │ │În │ │În │
│ │medii│medii│H mici │pt. tp.│evaluare│Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │şi │şi │şi │mat şi │MQT │carieră│12 luni │ │12 luni │
│ │mari │mari │razante│pers │ │ │ │ │ │
│ │VFR │IFR │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼─────┼─────┼───────┼───────┼────────┼───────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │Da │Da │Da │Da │350:00 │40:00 │12 │4 │
├─────────┼─────┼─────┼───────┼───────┼────────┼───────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │Da │Da │- │- │20:00 │- │3 │
└─────────┴─────┴─────┴───────┴───────┴────────┴───────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA I

┌─────────┬──────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII CONFORM PCIZ │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │ │ │SPECIFICE │
│ ├───────┬────────┬────────┬────────┼───────┬────────┼─────┬────────┤
│ │ │ │Zbor pt.│ │ │ │ │ │
│ │Zbor pe│ │lans pst│ │ │ │ │ │
│ │traiect│Zbor pt.│/ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │pt. tp.│cc aer/ │formaţie│evaluare│Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │mat. şi│aerofoto│de │MR/CMR │carieră│12 luni │ │12 luni │
│ │pers. │ │aeronave│ │ │ │ │ │
│ │ │ │/cc prin│ │ │ │ │ │
│ │ │ │foto │ │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │Da │Da │Da │500:00 │50:00 │16 │6 │
├─────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│Da │Da │Da │- │- │20:00 │- │4 │
└─────────┴───────┴────────┴────────┴────────┴───────┴────────┴─────┴────────┘

    MISIUNI SPECIFICE:
    - transport materiale şi/sau personal;
    – lansări paraşutişti şi/sau containere, cercetare aeriană, evacuare aeromedicală şi zbor la înălţimi mici.


    ANEXA 11

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA TITLURILOR DE
    CLASIFICARE DE CĂTRE INGINERII/SUBINGINERII/TEHNICIENII DE BORD
    CLASA a III-a

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │ │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │ATERIZĂRI │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │IQT │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │200:00│30:00 │300 │40 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │20:00 │- │20 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA a II-a

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │ │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │ATERIZĂRI │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │MQT │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │400:00│30:00 │400 │40 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │20:00 │- │20 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA I

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │ │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │ATERIZĂRI │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │MR/CMR │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │600:00│30:00 │500 │40 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │20:00 │- │20 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘


    ANEXA 12

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA TITLURILOR
    DE CLASIFICARE DE CĂTRE FOTOOPERATORII ŞI RADIOTELEGRAFIŞTII
    DE BORD DIN AVIAŢIA DE CERCETARE ŞI TRANSPORT
    CLASA a III-a

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │ │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │ATERIZĂRI │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │IQT │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │200:00│30:00 │300 │30 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │20:00 │- │20 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA a II-a

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │ │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │ATERIZĂRI │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │MQT │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │400:00│30:00 │400 │40 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │20:00 │- │20 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA I

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │ │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │ATERIZĂRI │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │MR/CMR │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │600:00│30:00 │500 │40 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │20:00 │- │20 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘


    ANEXA 13

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA TITLURILOR
    DE CLASIFICARE DE CĂTRE OPERATORI FOTO, VIDEO, DE SISTEME
    DE COMUNICAŢII ŞI ACHIZIŢII DE VOCE ŞI DATE, DE RADIOLOCAŢIE ŞI
    HIDROLOCAŢIE, DE SISTEME DE SUPRAVEGHERE AERIANĂ,
    TROLIU, SARCINI EXTERIOARE
    CLASA a III-a

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │MISIUNI │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │CONFORM PCIZ │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │IQT │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │100:00│30:00 │80 │30 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │20:00 │- │20 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA a II-a

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │MISIUNI │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │CONFORM PCIZ │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │MQT │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │200:00│30:00 │120 │30 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │20:00 │- │20 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA I

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │MISIUNI │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │CONFORM PCIZ │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │MR/CMR │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │300:00│30:00 │200 │30 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │20:00 │- │20 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘



    ANEXA 14

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA TITLURILOR
    DE CLASIFICARE DE CĂTRE SPECIALIŞTII CU CENTRAJUL
    CLASA a III-a

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │ │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │ATERIZĂRI │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │IQT │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │200:00│30:00 │300 │40 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │20:00 │- │20 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA a II-a

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │ │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │ATERIZĂRI │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │MQT │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │400:00│30:00 │400 │40 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │20:00 │- │20 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA I

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │ │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │ATERIZĂRI │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │MR/CMR │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │600:00│30:00 │500 │40 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │20:00 │- │20 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘


    ANEXA 15

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA TITLURILOR
    DE CLASIFICARE DE CĂTRE TRĂGĂTORII AERIENI
    CLASA a III-a

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │ │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │IQT │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │200:00│30:00 │80 │40 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │20:00 │- │20 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA a II-a

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │ │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │MQT │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │400:00│30:00 │120 │40 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │20:00 │- │20 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA I

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │ │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │MISIUNI │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │MR/CMR │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │600:00│30:00 │220 │40 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │20:00 │- │20 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘


    ANEXA 16

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA TITLURILOR
    DE CLASIFICARE DE CĂTRE PERSONALUL DE ÎNSOŢIRE - ÎNSOŢITOR
    DE BORD/SUPRAVEGHETOR DE ZBOR/REPREZENTANT DE ZBOR
    CLASA a III-a

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │MISIUNI │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │CONFORM PCIZ │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │IQT │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │200:00│30:00 │30 │30 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │20:00 │- │20 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA a II-a

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │MISIUNI │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │CONFORM PCIZ │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │MQT │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │350:00│30:00 │100 │40 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │20:00 │- │20 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA I

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │MISIUNI │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │CONFORM PCIZ │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │MR/CMR │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │500:00│30:00 │220 │40 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │20:00 │- │20 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘


    ANEXA 17

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA TITLURILOR
    DE CLASIFICARE DE CĂTRE PERSONALUL DE ÎNSOŢIRE -
    PARAMEDIC/MEDICO-SANITAR
    CLASA a III-a

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │MISIUNI │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │CONFORM PCIZ │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │IQT │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │100:00│30:00 │30 │10 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │15:00 │- │10 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA a II-a

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │MISIUNI │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │CONFORM PCIZ │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │MQT │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │200:00│30:00 │70 │15 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │15:00 │- │15 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA I

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │MISIUNI │
│ │ONFORM │ORE ZBOR │CONFORM PCIZ │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │MR/CMR │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │300:00│30:00 │120 │15 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │15:00 │- │15 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘


    ANEXA 18

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA TITLURILOR DE CLASIFICARE
    DE CĂTRE PERSONALUL DE ÎNSOŢIRE - OPERATORI CĂUTARE, SALVARE-EVACUARE
    CLASA a III-a

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │MISIUNI │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │CONFORM PCIZ │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │IQT │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │100:00│20:00 │30 │10 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │15:00 │- │10 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA a II-a

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │MISIUNI │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │CONFORM PCIZ │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │MQT │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │200:00│30:00 │70 │15 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │15:00 │- │15 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    CLASA I

┌─────────┬─────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │EXERCIŢII│ │MISIUNI │
│ │CONFORM │ORE ZBOR │CONFORM PCIZ │
│ │PCIZ │ │ │
│ ├─────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │Zbor de │ │În │ │În │
│ │evaluare │Total │ultimele│Total│ultimele│
│ │MR/CMR │ │12 luni │ │12 luni │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│obţinere │Da │300:00│30:00 │170 │15 │
├─────────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│menţinere│- │- │15:00 │- │15 │
└─────────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘


    ANEXA 19

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA TITLURILOR
    DE CLASIFICARE DE CĂTRE PARAŞUTIŞTII MILITARI

┌────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ │Clasa a III-a │Clasa a II-a │Clasa I │
│ ├──────────────────┬──────────────────┼──────────────────┬──────────────────┼──────────────────┬──────────────────┤
│Condiţii de paraşutare │Paraşute rotunde │Paraşute aripă │Paraşute rotunde │Paraşute aripă │Paraşute rotunde │Paraşute aripă │
│ ├────────┬─────────┼────────┬─────────┼────────┬─────────┼────────┬─────────┼────────┬─────────┼────────┬─────────┤
│ │obţinere│menţinere│obţinere│menţinere│obţinere│menţinere│obţinere│menţinere│obţinere│menţinere│obţinere│menţinere│
├──────────────┬─────────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┤
│ │Medie │4 │1 │- │- │6 │1 │- │- │8 │1 │- │- │
│ │(151-760 m) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┤
│Înălţime de │Mare │- │- │10 │4 │- │- │22 │5 │- │- │30 │5 │
│paraşutare │(761-3660 m) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┤
│ │Foarte mare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │(peste 3660 │- │- │2 │- │- │- │5 │1 │- │- │12 │2 │
│ │m) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┤
│ │Condiţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │meteorologice│3 │1 │5 │1 │6 │1 │10 │- │8 │1 │15 │3 │
│ │normale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Ziua ├─────────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┤
│ │Condiţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │meteorologice│4 │1 │5 │4 │6 │1 │10 │5 │8 │1 │15 │5 │
│ │grele │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┤
│ │Condiţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │meteorologice│- │- │- │- │3 │1 │5 │2 │6 │1 │10 │2 │
│ │normale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Noaptea*) ├─────────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┤
│ │Condiţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │meteorologice│- │- │- │- │3 │- │- │- │6 │- │6 │1 │
│ │grele │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┤
│ │Teren plat │4 │- │5 │- │6 │- │10 │- │8 │- │12 │- │
│Caracteristici├─────────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┤
│topografice │Teren │4 │1 │5 │5 │6 │1 │10 │5 │8 │1 │15 │5 │
│ale zonei de │accidentat │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│aterizare ├─────────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┤
│ │Pe apă*) │- │- │- │- │- │- │- │- │4 │1 │2 │1 │
├──────────────┴─────────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┤
│Alte condiţii │1 │1 │8 │1 │4 │1 │8 │2 │4 │1 │3 │1 │
├────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┤
│Total │20 │5 │40 │15 │40 │6 │80 │20 │60 │7 │120 │25 │
└────────────────────────────┴────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────┴─────────┘

    *) Notă: Paraşutările de noapte şi pe apă se execută după parcurgerea unei convocări de specialitate şi promovarea verificării teoretice asupra cunoaşterii particularităţilor de executare a paraşutărilor de noapte şi pe apă şi practice: operaţiuni de aterizare pe timp de noapte şi amerizare, folosirea surselor de iluminare şi înot cu vestă de salvare.

    ANEXA 20

    la norme
    NIVELUL DE AUTORIZARE OBŢINUT ŞI TIPUL DE CALIFICARE DEŢINUTĂ
    PENTRU NAVIGATORII DE SOL - CONTROLORII DE TRAFIC AERIAN

┌────────────┬──────────┬──────────┬──────────┐
│ │ │ │Unităţi │
│Tip serviciu│Niveluri │ │furnizoare│
│aeronautic │de │Tip │de │
│asigurat │autorizare│calificare│servicii │
│ │ │ │de trafic │
│ │ │ │aerian │
├────────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│OPERAŢIONAL - nivel tactic │
├────────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ │ │ │MTWR, │
│ │ │ │MAPP, │
│Dirijare │GND/CTR, │Radar/ │BAPP, │
│trafic │TMA, RC, │Non-radar │MACC, │
│aerian │FIR │ │BACC, CRC/│
│ │ │ │AOC sau │
│ │ │ │similar │
├────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │MTWR, │
│ │ │ │MAPP, │
│ │ │ │BAPP, │
│Coordonare │GND/CTR, │Radar/ │MACC, │
│trafic │TMA, RC, │Non-radar │BACC, CRC/│
│aerian │FIR │ │AOC, OC/ │
│ │ │ │COFA, OC/ │
│ │ │ │AOC sau │
│ │ │ │similare │
├────────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│OPERAŢIONAL - nivel pre-tactic │
├────────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│Coordonare │ │ │ │
│pre-tactică │FIR │Non-radar │AMC sau │
│spaţiu │ │ │similar │
│aerian │ │ │ │
├────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│Planificare/│ │ │OC/COFA, │
│programare │RC, FIR │Non-radar │FDEx/AOC │
│trafic │ │ │sau │
│aerian │ │ │similare │
├────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│Informare │RC, FIR │Non-radar │COFA, SMFA│
│aeronautică │ │ │ │
├────────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│TACTIC │
├────────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│Interceptare│FIR │Radar │CRC/AOC │
├────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │Specifice,│
│Dirijare - │RC │Radar │din │
│ACH │ │ │structura │
│ │ │ │SMFN │
├────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │Specifice,│
│Dirijare - │Punte de │Non-radar │din │
│FDO │zbor │ │structura │
│ │ │ │SMFN │
├────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│Dirijare - │FIR │Non-radar │FAC/JTAC │
│FAC/JTAC │ │ │ │
└────────────┴──────────┴──────────┴──────────┘


    ANEXA 21

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA TITLURILOR
    DE CLASIFICARE DE CĂTRE CONTROLORII AERIENI
    ÎN POZIŢII ÎNAINTATE FAC/JTAC
    CLASA a III-a

┌─────────┬───────┬─────────┬─────────┬────┐
│ │ │ │Total │ │
│ │ │Total │controale│ │
│ │Vechime│controale│/dirijări│OBS │
│ │(ani) │/dirijări│în │ │
│ │ │reuşite │ultimile │ │
│ │ │ │12 luni │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼────┤
│obţinere │2 │50 │12 │Curs│
│ │ │ │ │FAC │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼────┤
│menţinere│- │- │10 │ │
└─────────┴───────┴─────────┴─────────┴────┘

    CLASA a II-a

┌─────────┬───────┬─────────┬─────────┬────┐
│ │ │ │Total │ │
│ │ │Total │controale│ │
│ │Vechime│controale│/dirijări│OBS │
│ │(ani) │/dirijări│în │ │
│ │ │reuşite │ultimile │ │
│ │ │ │12 luni │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼────┤
│obţinere │4 │100 │12 │Curs│
│ │ │ │ │FAC │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼────┤
│menţinere│- │- │10 │ │
└─────────┴───────┴─────────┴─────────┴────┘

    CLASA I

┌─────────┬───────┬─────────┬─────────┬────┐
│ │ │ │Total │ │
│ │ │Total │controale│ │
│ │Vechime│controale│/dirijări│OBS │
│ │(ani) │/dirijări│în │ │
│ │ │reuşite │ultimile │ │
│ │ │ │12 luni │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼────┤
│obţinere │6 │150 │12 │Curs│
│ │ │ │ │FAC │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼────┤
│menţinere│- │- │10 │ │
└─────────┴───────┴─────────┴─────────┴────┘


    ANEXA 22

    la norme
    CONDIŢII DE COMPETENŢĂ PENTRU NAVIGATORII DE SOL - CONTROLORII
    DE TRAFIC AERIAN CE ASIGURĂ SERVICII DE TRAFIC DE TIP OPERAŢIONAL

┌───────────┬──────────────────────────────────────────────────────┐
│ │CONDIŢII DE COMPETENŢĂ │
│ ├─────┬────────────────────────────────────────────────┤
│ │Clasa│Nivel de autorizare │
│ ├─────┼─────┬─────┬───────────┬───────────┬────────────┤
│ │ │GND/ │ │ │ │ │
│ │ │CTR │TMA │RC │FIR │Obs. │
│ │ │*1, │ │ │ │ │
│ │ │*2) │ │ │ │ │
├───────────┼─────┴─────┴─────┴───────────┴───────────┴────────────┤
│ │Dirijare (număr de aeronave/formaţii, simultan) │
│ ├─────┬─────┬─────┬───────────┬───────────┬────────────┤
│ │ │Max. │Max. │ │ │ │
│ │a │3 av.│2 av.│Max. 2 av./│- │ │
│ │III-a│/ │/ │form. │ │ │
│ │ │form.│form.│ │ │ │
│ ├─────┼─────┼─────┼───────────┼───────────┤ │
│ │ │Max. │Max. │ │ │ │
│ │a │5 av.│3 av.│Max. 3 av./│- │ │
│ │II-a │/ │/ │form. │ │ │
│ │ │form.│form.│ │ │ │
│ ├─────┼─────┼─────┼───────────┼───────────┤ │
│ │ │Min. │Min. │ │ │ │
│ │I │7 av.│4 av.│Min. 4 av./│- │ │
│ │ │/ │/ │form. │ │ │
│ │ │form.│form.│ │ │ │
│ ├─────┴─────┴─────┴───────────┴───────────┴────────────┤
│ │Coordonare trafic aerian - nivel tactic (număr de │
│ │aeronave/formaţii, simultan) │
│ ├─────┬─────┬─────┬───────────┬───────────┬────────────┤
│ │ │Max. │Max. │ │ │Pentru │
│ │a │3 av.│2 av.│Max. 2 av./│Max. 2 av./│nivelurile │
│ │III-a│/ │/ │form. │form. │de │
│ │ │form.│form.│ │ │autorizare │
│ │ │ │ │ │ │TMA, RC şi │
│ ├─────┼─────┼─────┼───────────┼───────────┤FIR, │
│ │ │Max. │Max. │ │ │îndeplinirea│
│ │a │5 av.│3 av.│Max. 3 av./│Max. 3 av./│condiţiilor │
│ │II-a │/ │/ │form. │form. │de │
│ │ │form.│form.│ │ │competenţă │
│ │ │ │ │ │ │presupune şi│
│ ├─────┼─────┼─────┼───────────┼───────────┤activarea │
│ │ │Min. │Min. │ │ │zonelor │
│ │ │7 av.│4 av.│Min. 4 av./│Min. 4 av./│rezervate │
│ │I │/ │/ │form. │form. │asociate │
│ │ │form.│form.│ │ │traficului │
│ │ │ │ │ │ │coordonat │
│ ├─────┴─────┴─────┴───────────┴───────────┴────────────┤
│ │Coordonare spaţiu aerian - nivel pre-tactic (număr de │
│Tip │volume de spaţiu aerian, simultan) │
│serviciu ├─────┬─────┬─────┬───────────┬───────────┬────────────┤
│aeronautic │a │- │- │- │Max. 4 vol.│Vechime min.│
│asigurat - │III-a│ │ │ │ │1 an │
│OPERAŢIONAL├─────┼─────┼─────┼───────────┼───────────┼────────────┤
│ │a │- │- │- │Max. 6 vol.│Vechime min.│
│ │II-a │ │ │ │ │2 ani │
│ ├─────┼─────┼─────┼───────────┼───────────┼────────────┤
│ │I │- │- │- │Min. 8 vol.│Vechime min.│
│ │ │ │ │ │ │3 ani │
│ ├─────┴─────┴─────┴───────────┴───────────┴────────────┤
│ │Programare/planificare trafic aerian - nivel │
│ │pre-tactic (număr aeronave/operatori aerieni, │
│ │simultan) │
│ ├─────┬─────┬─────┬───────────┬───────────┬────────────┤
│ │ │ │ │ │Max. 4 │ │
│ │a │- │- │Max. 4 │operatori │Vechime min.│
│ │III-a│ │ │aeronave │şi max. 4 │1 an │
│ │ │ │ │ │aeronave │ │
│ ├─────┼─────┼─────┼───────────┼───────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Max. 6 │ │
│ │a │- │- │Max. 6 │operatori │Vechime min.│
│ │II-a │ │ │aeronave │şi max. 6 │2 ani │
│ │ │ │ │ │aeronave │ │
│ ├─────┼─────┼─────┼───────────┼───────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Min. 8 │ │
│ │I │- │- │Min. 8 │operatori │Vechime min.│
│ │ │ │ │aeronave │şi min. 8 │3 ani │
│ │ │ │ │ │aeronave │ │
│ ├─────┴─────┴─────┴───────────┴───────────┴────────────┤
│ │Informare aeronautică (documente specifice întocmite) │
│ ├─────┬─────┬─────┬───────────┬───────────┬────────────┤
│ │ │ │ │ │Să fie în │ │
│ │a │- │- │ │măsură să │Vechime min.│
│ │III-a│ │ │ │întocmească│1 an │
│ │ │ │ │Să fie în │NOTAM, │ │
│ ├─────┼─────┼─────┤măsură să │respective ├────────────┤
│ │ │ │ │întocmească│amendamente│ │
│ │a │- │- │baze Mil │/suplimente│ │
│ │II-a │ │ │AIS şi │Mil AIP şi │ │
│ │ │ │ │PIB │circulare │ │
│ ├─────┼─────┼─────┤ │de ├────────────┤
│ │ │ │ │ │informare │ │
│ │I │- │- │ │aeronautică│ │
│ │ │ │ │ │ │ │
└───────────┴─────┴─────┴─────┴───────────┴───────────┴────────────┘

    *1) Pentru controlorii de trafic aerian - navigatorii de sol din Forţele Navale cu nivel de autorizare GND/CTR ce asigură serviciile de dirijare, respectiv coordonare trafic aerian, condiţiile de competenţă sunt următoarele: Clasa a III-a - o aeronavă, Clasa a II-a - 2 aeronave, Clasa I - min. 3 aeronave.
    *2) Pentru controlorii de trafic aerian - navigatorii de sol ce asigură servicii de dirijare şi coordonare de la sistemele de control al apropierii, condiţiile de competenţă se referă la numărul de aeronave cărora li se asigură simultan servicii de trafic, astfel: Clasa a III-a - max. 3 ASR+1 PAR, Clasa a II-a - max. 5 ASR+1 PAR, Clasa I - min. 7 ASR+ 1 PAR.

    ANEXA 23

    la norme
    CONDIŢII DE COMPETENŢĂ PENTRU NAVIGATORII DE SOL -
    CONTROLORII DE TRAFIC AERIAN CE ASIGURĂ SERVICII
    DE TRAFIC DE TIP TACTIC

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│CONDIŢII DE COMPETENŢĂ │
├─────────────────┬───────┬─────────────┬─────────────────────────┤
│ │ │Tip serviciu │ │
│Nivel de │Clasa │aeronautic │Condiţii specifice │
│autorizare │ │asigurat - │suplimentare │
│ │ │TACTIC │ │
├─────────────────┴───────┴─────────────┴─────────────────────────┤
│Interceptare - IC (Controlor cu interceptarea) număr de aeronave │
│dirijate simultan, în regim real sau simulat, prin metode de │
│control specifice │
├─────────────────┬───────┬─────────────┬─────────────────────────┤
│ │ │1 - CLOSE │ │
│ │ │CONTROL │ │
│ │ │Min. 5 - │ │
│ │a III-a│BROADCAST │ │
│ │ │CONTROL │ │
│ │ │Max. 4 - │ │
│ │ │LOOSE CONTROL│ │
│ ├───────┼─────────────┤ │
│ │ │Max. 4 - │ │
│ │ │CLOSE CONTROL│Este pregătit să dirijeze│
│FIR (spaţiul │ │Min. 5 - │toată gama de misiuni │
│aerian naţional) │a II-a │BROADCAST │aeriene specifice │
│ │ │CONTROL │unităţii de trafic aerian│
│ │ │Max. 4 - │din care face parte. │
│ │ │LOOSE CONTROL│ │
│ ├───────┼─────────────┤ │
│ │ │Max. 4 - │ │
│ │ │CLOSE CONTROL│ │
│ │ │Min. 5 - │ │
│ │I │BROADCAST │ │
│ │ │CONTROL │ │
│ │ │Min. 5 - │ │
│ │ │LOOSE CONTROL│ │
├─────────────────┴───────┴─────────────┴─────────────────────────┤
│Dirijare - ACH (Controlor de zbor la bordul navelor) - număr de │
│aeronave dirijate simultan, prin metode de control specifice │
├─────────────────┬─────┬───────────────┬───────────────┬─────────┤
│ │ │Ziua │Noaptea │Vechime │
│ │ ├─────┬─────────┼───────┬───────┤ACH │
│ │ │VMC │IMC │VMC │IMC │calificat│
│ ├─────┼─┬─┬─┼─┬─┬─┬─┬─┼─┬─┬─┬─┼─┬─┬─┬─┼─────────┤
│ │ │C│C│L│L│C│C│L│L│C│C│L│L│C│C│L│L│ │
│ │ │/│/│/│/│/│/│/│/│/│/│/│/│/│/│/│/│ │
│ │ │P│A│P│A│P│A│P│A│P│A│P│A│P│A│P│A│ │
│ ├─────┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─────────┤
│ │Elicoptere echipate radar │
│ ├─────┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─────────┤
│ │a │2│2│3│3│-│-│-│-│1│1│1│3│-│-│-│-│Min. 1 an│
│ │III-a│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│RC – Regiune de ├─────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─────────┤
│control (sectoare│a │2│2│3│3│1│1│1│3│1│1│1│3│1│1│1│3│Min. 2 │
│/zone de │II-a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ani │
│responsabilitate)├─────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─────────┤
│ │I │2│2│3│3│-│-│-│-│1│1│1│3│-│-│-│-│Min. 2 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ani │
│ ├─────┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─────────┤
│ │Elicoptere neechipate radar │
│ ├─────┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─────────┤
│ │a │2│2│3│3│-│-│-│-│-│-│-│3│-│-│-│-│Min. 1 an│
│ │III-a│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─────────┤
│ │a │2│2│3│3│-│-│-│-│2│2│3│3│1│-│-│-│Min. 2 │
│ │II-a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ani │
│ ├─────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─────────┤
│ │I │2│2│3│3│2│-│-│-│2│2│3│3│2│-│-│-│Min. 2 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ani │
└─────────────────┴─────┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─────────┘


┌────────────────────────────────────────┐
│CONDIŢII DE COMPETENŢĂ │
├──────────┬─────┬──────────┬────────────┤
│ │ │Tip │ │
│Nivel de │ │serviciu │Condiţii │
│autorizare│Clasa│aeronautic│specifice │
│ │ │asigurat -│suplimentare│
│ │ │TACTIC │ │
├──────────┴─────┴──────────┼────────────┤
│Dirijare - FDO (Ofiţer │ │
│punte zbor) număr de │Vechime FDO │
│aeronave dirijate simultan,│calificat │
│prin metode de control │ │
│specifice │ │
├──────────┬─────┬──────────┼────────────┤
│ │ │O aeronavă│ │
│ │a │în │ │
│ │III-a│condiţii │Min. 1 an │
│ │ │VMC, ziua │ │
│ │ │şi noaptea│ │
│ ├─────┼──────────┼────────────┤
│ │ │O aeronavă│ │
│ │ │în │ │
│ │a │condiţii │ │
│Punte de │II-a │VMC, ziua │Min. 2 ani │
│zbor │ │şi noaptea│ │
│ │ │şi IMC │ │
│ │ │ziua │ │
│ ├─────┼──────────┼────────────┤
│ │ │O aeronavă│ │
│ │ │în │ │
│ │I │condiţii │Min. 2 ani │
│ │ │VMC şi │ │
│ │ │IMC, ziua │ │
│ │ │şi noaptea│ │
├──────────┴─────┴──────────┼────────────┤
│Dirijare - FAC/JTAC │Vechime FAC/│
│(Controlor în poziţii │JTAC │
│înaintate) │calificat │
├──────────┬─────┬──────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
│ │ │Să fie │ │
│ │a │pregătit │ │
│ │III-a│să │Min. 1 an │
│ │ │dirijeze │ │
│ │ │1-2 │ │
│ │ │aeronave/ │ │
│ ├─────┤formaţii, ├────────────┤
│ │ │ziua şi │ │
│FIR │ │noaptea, │ │
│(spaţiul │a │asupra mai│ │
│aerian │II-a │multor │Min. 2 ani │
│naţional) │ │tipuri de │ │
│ │ │ţinte, pe │ │
│ │ │minim 2 │ │
│ ├─────┤profiluri ├────────────┤
│ │ │de atac şi│ │
│ │ │din │ │
│ │I │diferite │Min. 3 ani │
│ │ │poziţii de│ │
│ │ │control │ │
│ │ │ │ │
└──────────┴─────┴──────────┴────────────┘


    ANEXA 24

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA
    TITLURILOR DE CLASIFICARE DE CĂTRE NAVIGATORII DE SOL

┌────────────┬──────────┬─────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ │Nivel de autorizare │
│ │ │ ├───────────────┬──────────────┬───────────────┬──────────────┤
│Tip serviciu│Tip │ │GND/CTR/Punte │TMA │RC │FIR │
│aeronautic │calificare│Clasa│zbor │ │ │ │
│asigurat │ │ ├──────┬────────┼─────┬────────┼──────┬────────┼─────┬────────┤
│ │ │ │Total │Ultimele│Total│Ultimele│Total │Ultimele│Total│Ultimele│
│ │ │ │ │12 luni │ │12 luni │ │12 luni │ │12 luni │
├────────────┼──────────┼─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │a │300*)/│100*)/ │100 │25 │100 │25 │- │- │
│ │ │III-a│150**)│50**) │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │Radar*) │a │600*)/│100*)/ │200 │20 │200 │20 │- │- │
│ │ │II-a │200**)│50**) │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │I │900*)/│100*)/ │300 │15 │300 │15 │- │- │
│Dirijare │ │ │300**)│0**) │ │ │ │ │ │ │
│ ├──────────┼─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │a │300 │100 │- │- │200 │50 │- │- │
│ │ │III-a│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │Non-Radar │a │600 │100 │- │- │400 │50 │- │- │
│ │ │II-a │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │I │900 │100 │- │- │600 │50 │- │- │
├────────────┼──────────┼─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │a │300 │100 │100 │25 │100 │25 │100 │25 │
│ │ │III-a│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │Radar │a │600 │100 │200 │20 │200 │20 │200 │20 │
│ │ │II-a │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Coordonare │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│trafic │ │I │900 │100 │300 │15 │300 │15 │300 │15 │
│aerian ├──────────┼─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│(survol) │ │a │300 │100 │- │- │200 │50 │200 │50 │
│ │ │III-a│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │Non-Radar │a │600 │100 │- │- │400 │50 │400 │50 │
│ │ │II-a │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │I │900 │100 │- │- │600 │50 │600 │50 │
├────────────┼──────────┼─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │a │- │- │- │- │- │- │100 │25 │
│ │ │III-a│ │ │ │ │ │ │ │ │
│Coordonare │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│spaţiu │Non-radar │a │- │- │- │- │- │- │200 │20 │
│aerian │ │II-a │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │I │- │- │- │- │- │- │300 │15 │
├────────────┼──────────┼─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │a │- │- │- │- │100 │25 │100 │25 │
│Programare/ │ │III-a│ │ │ │ │ │ │ │ │
│planificare │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│trafic │Non-radar │a │- │- │- │- │200 │20 │200 │20 │
│aerian │ │II-a │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │I │- │- │- │- │300 │15 │300 │15 │
├────────────┼──────────┼─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │a │- │- │- │- │40+30 │10+10 │20/60│5/10 │
│ │ │III-a│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│Informare │Non-radar │a │- │- │- │- │80+60 │10+10 │40/ │5/10 │
│aeronautică │ │II-a │ │ │ │ │ │ │120 │ │
│ │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │I │- │- │- │- │120+90│10+10 │60/ │5/10 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │180 │ │
├────────────┼──────────┼─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │a │- │- │- │- │- │- │50 │5/1 │
│ │ │III-a│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│Interceptare│Radar │a │- │- │- │- │- │- │75 │10/10 │
│ │ │II-a │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │I │- │- │- │- │- │- │200 │20/20 │
├────────────┼──────────┼─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │a │- │- │- │- │40 │12 │- │- │
│ │ │III-a│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│Dirijare-ACH│Radar │a │- │- │- │- │80 │12 │- │- │
│ │ │II-a │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │I │- │- │- │- │120 │12 │- │- │
├────────────┼──────────┼─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │a │30 │25 │- │- │- │- │- │- │
│ │ │III-a│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│Dirijare-FDO│Non-Radar │a │50 │25 │- │- │- │- │- │- │
│ │ │II-a │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │I │75 │25 │- │- │- │- │- │- │
├────────────┼──────────┼─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │a │- │- │- │- │- │- │50 │12 │
│ │ │III-a│ │ │ │ │ │ │ │ │
│Dirijare - │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│FAC/JTAC │Non-Radar │a │- │- │- │- │- │- │100 │12 │
│ │ │II-a │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────┼──────┼────────┼─────┼────────┼──────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │I │- │- │- │- │- │- │150 │12 │
└────────────┴──────────┴─────┴──────┴────────┴─────┴────────┴──────┴────────┴─────┴────────┘

    *) Bareme pentru controlorii de trafic aerian - navigatorii de sol ce asigură servicii de dirijare, folosind mijloace radar, de la TWR/GND
    **) Bareme pentru controlorii de trafic aerian - navigatorii de sol ce asigură servicii de dirijare de la sistemele de control al apropierii
    a) Pentru navigatorii din unităţile care nu au în dotare staţii de radiolocaţie nu se impune dirijarea de la IOC;
    b) Pentru obţinerea (menţinerea) clasificării nu se iau în considerare dirijările executate în dublă comandă.


    ANEXA 25

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA
    TITLURILOR DE CLASIFICARE DE CĂTRE
    OPERATORII EXTERNI PENTRU AERONAVE FĂRĂ PILOT
    CLASA a III-a

┌─────────┬────────────────┬───────────┐
│ │Total ore zbor │Total │
│ │în misiuni │misiuni │
│ │specifice │specifice │
├─────────┼────────────────┼───────────┤
│Obţinere │4 │15 │
├─────────┼────────────────┼───────────┤
│Menţinere│1 │5 │
└─────────┴────────────────┴───────────┘

    CLASA a II-a

┌─────────┬────────────────┬───────────┐
│ │Total ore zbor │Total │
│ │în misiuni │misiuni │
│ │specifice │specifice │
├─────────┼────────────────┼───────────┤
│Obţinere │7 │25 │
├─────────┼────────────────┼───────────┤
│Menţinere│1 │5 │
└─────────┴────────────────┴───────────┘

    CLASA I

┌─────────┬────────────────┬───────────┐
│ │Total ore zbor │Total │
│ │în misiuni │misiuni │
│ │specifice │specifice │
├─────────┼────────────────┼───────────┤
│Obţinere │10 │45 │
├─────────┼────────────────┼───────────┤
│Menţinere│1 │5 │
└─────────┴────────────────┴───────────┘


    ANEXA 26

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA
    TITLURILOR DE CLASIFICARE DE CĂTRE
    OPERATORII INTERNI PENTRU AERONAVE FĂRĂ PILOT
    CLASA a III-a

┌─────────┬────────────────────────────┐
│ │Total ore zbor în misiuni │
│ │specifice │
├─────────┼────────────────────────────┤
│obţinere │80 │
├─────────┼────────────────────────────┤
│menţinere│20 │
└─────────┴────────────────────────────┘

    CLASA a II-a

┌─────────┬────────────────────────────┐
│ │Total ore zbor în misiuni │
│ │specifice │
├─────────┼────────────────────────────┤
│obţinere │150 │
├─────────┼────────────────────────────┤
│menţinere│20 │
└─────────┴────────────────────────────┘

    CLASA I

┌─────────┬────────────────────────────┐
│ │Total ore zbor în misiuni │
│ │specifice │
├─────────┼────────────────────────────┤
│obţinere │250 │
├─────────┼────────────────────────────┤
│menţinere│20 │
└─────────┴────────────────────────────┘


    ANEXA 27

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA
    TITLURILOR DE CLASIFICARE DE CĂTRE METEOROLOGI
    CLASA a III-a

┌─────────┬─────────────┬─────────────┬────────────┬─────────────┐
│ │ │Desfăşoară │ │ │
│ │Atestat │activităţi │ │ │
│ │pentru │aeronautice │Evaluare la │Vechime în │
│ │executarea │specifice │verificările│procesul de │
│ │activităţilor│specialităţii│periodice la│asigurare │
│ │de asigurare │şi funcţiei │pregătirea │meteorologică│
│ │meteorologică│deţinute (nr.│de │(ani) │
│ │specifice │zile/an sau │specialitate│ │
│ │ │echivalent │ │ │
│ │ │ore lucrate) │ │ │
├─────────┼─────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │ │100 zile/an │ │ │
│obţinere │Da │sau │Da │2 │
│ │ │34 ture de 24│ │ │
│ │ │ore/an │ │ │
├─────────┼─────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │ │100 zile/an │ │ │
│menţinere│Da │sau │Da │- │
│ │ │34 ture de 24│ │ │
│ │ │ore/an │ │ │
└─────────┴─────────────┴─────────────┴────────────┴─────────────┘

    CLASA a II-a

┌─────────┬─────────────┬─────────────┬────────────┬─────────────┐
│ │ │Desfăşoară │ │ │
│ │Atestat │activităţi │ │ │
│ │pentru │aeronautice │Evaluare la │Vechime în │
│ │executarea │specifice │verificările│procesul de │
│ │activităţilor│specialităţii│periodice la│asigurare │
│ │de asigurare │şi funcţiei │pregătirea │meteorologică│
│ │meteorologică│deţinute (nr.│de │(ani) │
│ │specifice │zile/an sau │specialitate│ │
│ │ │echivalent │ │ │
│ │ │ore lucrate) │ │ │
├─────────┼─────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │ │110 zile/an │ │ │
│obţinere │Da │sau │Da │4 │
│ │ │37 ture de 24│ │ │
│ │ │ore/an │ │ │
├─────────┼─────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │ │110 zile/an │ │ │
│menţinere│Da │sau │Da │- │
│ │ │37 ture de 24│ │ │
│ │ │ore/an │ │ │
└─────────┴─────────────┴─────────────┴────────────┴─────────────┘

    CLASA I

┌─────────┬─────────────┬─────────────┬────────────┬─────────────┐
│ │ │Desfăşoară │ │ │
│ │Atestat │activităţi │ │ │
│ │pentru │aeronautice │Evaluare la │Vechime în │
│ │executarea │specifice │verificările│procesul de │
│ │activităţilor│specialităţii│periodice la│asigurare │
│ │de asigurare │şi funcţiei │pregătirea │meteorologică│
│ │meteorologică│deţinute (nr.│de │(ani) │
│ │specifice │zile/an sau │specialitate│ │
│ │ │echivalent │ │ │
│ │ │ore lucrate) │ │ │
├─────────┼─────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │ │120 zile/an │ │ │
│obţinere │Da │sau │Da │6 │
│ │ │40 ture de 24│ │ │
│ │ │ore/an │ │ │
├─────────┼─────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │ │110 zile/an │ │ │
│menţinere│Da │sau │Da │- │
│ │ │40 ture de 24│ │ │
│ │ │ore/an │ │ │
└─────────┴─────────────┴─────────────┴────────────┴─────────────┘


    ANEXA 28

    la norme
    CONDIŢII/BAREME PENTRU OBŢINEREA/MENŢINEREA TITLURILOR DE
    CLASIFICARE DE CĂTRE PERSONALUL DE
    SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL SPAŢIU AERIAN
    A Radiolocatorist supraveghere spaţiu aerian
    B Radiolocatorist mentenanţă tehnică de radiolocaţie
    C Operator şi tehnician radare de supraveghere şi control spaţiu aerian
    D Operator radar sau operator sisteme de producere a imaginii aeriene
    CLASA a III-a

┌─────────┬─────────────┬──────────────┬────────────┬───────────┐
│ │ │Desfăşoară │ │ │
│ │ │activităţi de │ │ │
│ │ │sprijin │ │ │
│ │ │informaţional │ │ │
│ │ │cu date radar │ │ │
│ │ │al │ │ │
│ │ │activităţilor │ │ │
│ │ │de zbor, de │ │ │
│ │ │supraveghere │ │ │
│ │ │şi control │ │ │
│ │ │spaţiu aerian,│ │ │
│ │Atestat │planificare, │ │ │
│ │pentru │conducere, │Promovare │ │
│ │executarea │coordonare, │verificări │Vechime în │
│ │activităţilor│instruire, │periodice la│activitatea│
│ │de │operare, │pregătirea │aeronautică│
│ │supraveghere │mentenanţă şi │de │(ani) │
│ │şi control │reparare a │specialitate│ │
│ │spaţiu aerian│tehnicii │ │ │
│ │ │specifice*), │ │ │
│ │ │operare │ │ │
│ │ │sisteme │ │ │
│ │ │automatizate │ │ │
│ │ │şi │ │ │
│ │ │neautomatizate│ │ │
│ │ │de producere a│ │ │
│ │ │imaginii │ │ │
│ │ │aeriene (nr. │ │ │
│ │ │zile/an sau │ │ │
│ │ │echivalent ore│ │ │
│ │ │lucrate) │ │ │
├─────────┼─────────────┼──────────────┼────────────┼───────────┤
│ │ │min. 24 zile/ │ │ │
│obţinere │Da │an sau 8 ture │Da │2 │
│ │ │de 24 ore/an │ │ │
├─────────┼─────────────┼──────────────┼────────────┼───────────┤
│ │ │min. 24 zile/ │ │ │
│menţinere│Da │an sau 8 ture │Da │- │
│ │ │de 24 ore/an │ │ │
└─────────┴─────────────┴──────────────┴────────────┴───────────┘

    CLASA a II-a

┌─────────┬─────────────┬──────────────┬────────────┬───────────┐
│ │ │Desfăşoară │ │ │
│ │ │activităţi de │ │ │
│ │ │sprijin │ │ │
│ │ │informational │ │ │
│ │ │cu date radar │ │ │
│ │ │al │ │ │
│ │ │activităţilor │ │ │
│ │ │de zbor, de │ │ │
│ │ │supraveghere │ │ │
│ │ │şi control │ │ │
│ │ │spaţiu aerian,│ │ │
│ │Atestat │planificare, │ │ │
│ │pentru │conducere, │Promovare │ │
│ │executarea │coordonare, │verificări │Vechime în │
│ │activităţilor│instruire, │periodice la│activitatea│
│ │de │operare, │Pregătirea │aeronautică│
│ │supraveghere │mentenanţă şi │de │(ani) │
│ │şi control │reparare a │specialitate│ │
│ │spaţiu aerian│tehnicii │ │ │
│ │ │specifice*), │ │ │
│ │ │operare │ │ │
│ │ │sisteme │ │ │
│ │ │automatizate │ │ │
│ │ │şi │ │ │
│ │ │neautomatizate│ │ │
│ │ │de producere a│ │ │
│ │ │imaginii │ │ │
│ │ │aeriene (nr. │ │ │
│ │ │zile/an sau │ │ │
│ │ │echivalent ore│ │ │
│ │ │lucrate) │ │ │
├─────────┼─────────────┼──────────────┼────────────┼───────────┤
│ │ │30 zile/an sau│ │ │
│obţinere │Da │10 ture de 24 │Da │4 │
│ │ │ore/an │ │ │
├─────────┼─────────────┼──────────────┼────────────┼───────────┤
│ │ │30 zile/an sau│ │ │
│menţinere│Da │10 ture de 24 │Da │- │
│ │ │ore/an │ │ │
└─────────┴─────────────┴──────────────┴────────────┴───────────┘

    CLASA I

┌─────────┬─────────────┬──────────────┬────────────┬───────────┐
│ │ │Desfăşoară │ │ │
│ │ │activităţi de │ │ │
│ │ │sprijin │ │ │
│ │ │informational │ │ │
│ │ │cu date radar │ │ │
│ │ │al │ │ │
│ │ │activităţilor │ │ │
│ │ │de zbor, de │ │ │
│ │ │supraveghere │ │ │
│ │ │şi control │ │ │
│ │ │spaţiu aerian,│ │ │
│ │Atestat │planificare, │ │ │
│ │pentru │conducere, │Promovare │ │
│ │executarea │coordonare, │verificări │Vechime în │
│ │activităţilor│instruire, │periodice │activitatea│
│ │de │operare, │la │aeronautică│
│ │supraveghere │mentenanţă şi │pregătirea │(ani) │
│ │şi control │reparare a │de │ │
│ │spaţiu aerian│tehnicii │specialitate│ │
│ │ │specifice*), │ │ │
│ │ │operare │ │ │
│ │ │sisteme │ │ │
│ │ │automatizate │ │ │
│ │ │şi │ │ │
│ │ │neautomatizate│ │ │
│ │ │de producere a│ │ │
│ │ │imaginii │ │ │
│ │ │aeriene (nr. │ │ │
│ │ │zile/an sau │ │ │
│ │ │echivalent ore│ │ │
│ │ │lucrate) │ │ │
├─────────┼─────────────┼──────────────┼────────────┼───────────┤
│ │ │36 zile/an sau│ │ │
│obţinere │Da │12 ture de 24 │Da │6 │
│ │ │ore/an │ │ │
├─────────┼─────────────┼──────────────┼────────────┼───────────┤
│ │ │36 zile/an sau│ │ │
│menţinere│Da │12 ture de 24 │Da │- │
│ │ │ore/an │ │ │
└─────────┴─────────────┴──────────────┴────────────┴───────────┘

    *) Din tehnica de supraveghere şi control spaţiu aerian, fac parte următoarele categorii:
    a) radare de descoperire la înălţimi mici;
    b) radare de descoperire la distanţe mari;
    c) radare de determinare a înălţimii radioaltimetre;
    d) radare tridimensionale 3D;
    e) radare secundare, IFF;
    f) echipamente de centralizare, prelucrare şi distribuţie a informaţiilor despre situaţia aeriană/imaginii aeriene în sistem manual şi/sau informatizat/automatizat.


    ANEXA 29

    la norme
                                       - MODEL -
                                                         La data întocmirii fişei pilotul deţine clasa ....
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                   pentru piloţii din aviaţia cu reacţie supersonică,
                            în clasa ..... pe avionul ......
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele ........
        Funcţia ..........
        Data întocmirii....... .......
        Data brevetării ca pilot ...........
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ...... numărul procesului-verbal ........

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    2.1. Total ore de zbor:

┌───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Pe aeronave de instrucţie/luptă │
├───────────────┬───────────────┬───────────────┬───────────────┤
│Simplă Comandă │Pilot Secund │Dublă comandă │Pilot │
│(Pilot Prim) │ │(Pilot Elev) │Instructor │
├─────┬────┬────┼─────┬────┬────┼─────┬────┬────┼─────┬────┬────┤
│ │ │În │ │ │În │ │ │În │ │ │În │
│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│
│aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │
│ │ │luni│ │ │luni│ │ │luni│ │ │luni│
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│Total│ │ │Total│ │ │Total│ │ │Total│ │ │
└─────┴────┴────┴─────┴────┴────┴─────┴────┴────┴─────┴────┴────┘

        Pilotul execută trecerea pe avionul ..........

    2.2. Îndeplinirea condiţiilor de zbor pentru obţinerea/menţinerea clasificării:
        Zbor acrobatic ........ PCIZ (aeronava), data .......
        Zbor în formaţie .......PCIZ (aeronava), data .......
        Zbor IFR ......... PCIZ (aeronava), data .......
        Executare proceduri de urgenţă ......... PCIZ (aeronava), data .......
        Zbor de examinare-acrobaţie/zbor IFR ......... PCIZ (aeronava), data ......
        Acrobaţie cu formaţia .......... PCIZ (aeronava), data .......
        Luptă aeriană ............. PCIZ (aeronava), data ........
        Bombardament şi trageri în ţintă terestră ........ PCIZ (aeronava), data
        Zbor noaptea VMC ............ PCIZ (aeronava), data ........
        Cercetare aeriană ............. PCIZ (aeronava), data .......
        Zbor de examinare-interceptare individual/noaptea VMC ... PCIZ (aeronava), data ......
        Zbor noaptea IMC .............. PCIZ (aeronava), data ......
        Aterizare pe alt aerodrom ............. PCIZ (aeronava), data ......
        Zbor de examinare-interceptare cu formaţia/noaptea IMC ..... PCIZ (aeronava), data .......


                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 30

    la norme
                                       - MODEL -
                                                        La data întocmirii fişei pilotul deţine clasa ....
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                    pentru piloţii din aviaţia cu reacţie subsonică,
                           în clasa ..... pe avionul .......
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele ...............
        Funcţia ......................
        Data întocmirii ........ .........
        Data brevetării ca pilot ...........
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ........ numărul procesului-verbal ...........

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    2.1. Total ore de zbor:

┌───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Pe aeronave de instrucţie/luptă │
├───────────────┬───────────────┬───────────────┬───────────────┤
│Simplă comandă │Pilot Secund │Dublă comandă │Pilot │
│(Pilot Prim) │ │(Pilot Elev) │Instructor │
├─────┬────┬────┼─────┬────┬────┼─────┬────┬────┼─────┬────┬────┤
│ │ │În │ │ │În │ │ │În │ │ │În │
│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│
│aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │
│ │ │luni│ │ │luni│ │ │luni│ │ │luni│
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│Total│ │ │Total│ │ │Total│ │ │Total│ │ │
└─────┴────┴────┴─────┴────┴────┴─────┴────┴────┴─────┴────┴────┘

        Pilotul execută trecerea pe avionul .............

    2.2. Îndeplinirea condiţiilor de zbor pentru obţinerea/menţinerea clasificării:
        Zbor maniabilităţi ......... PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor acrobatic ............. PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor navigaţie VFR ......... PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor navigaţie IFR ......... PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor în formaţii tactice ....... PCIZ (aeronava), data .........
        Aterizare noaptea .............. PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor de evaluare IQT ........... PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor în formaţie IMC ........... PCIZ (aeronava), data .........
        Misiuni A/G VMC ................ PCIZ (aeronava), data .........
        Misiuni A/G IMC ................ PCIZ (aeronava), data .........
        Misiuni A/G cu formaţia ........ PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor de evaluare MQT ........... PCIZ (aeronava), data .........
        Misiuni AI şi CAS .............. PCIZ (aeronava), data .........
        Luptă aeriană .................. PCIZ (aeronava), data .........
        Misiuni de interceptare şi poliţie aeriană ...... PCIZ (aeronava), data .........
        Misiuni A/G noaptea ............ PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor de evaluare MR/CMR ........ PCIZ (aeronava), data .........


                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 31

    la norme
                                        -MODEL -
                                                   La data întocmirii fişei pilotul deţine clasa ....
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                   pentru piloţii din aviaţia de cercetare/transport,
                          în clasa ...... pe avionul ........
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele ..................
        Funcţia ...............
        Data întocmirii ....... .......
        Data brevetării ca pilot .........
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ...... numărul procesului-verbal ..............

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    2.1. Total ore de zbor:

┌───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Pe aeronave de instrucţie/luptă │
├───────────────┬───────────────┬───────────────┬───────────────┤
│Simplă comandă │Pilot Secund │Dublă comandă │Pilot │
│(Pilot Prim) │ │(Pilot Elev) │Instructor │
├─────┬────┬────┼─────┬────┬────┼─────┬────┬────┼─────┬────┬────┤
│ │ │În │ │ │În │ │ │În │ │ │În │
│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│
│aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │
│ │ │luni│ │ │luni│ │ │luni│ │ │luni│
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│Total│ │ │Total│ │ │Total│ │ │Total│ │ │
└─────┴────┴────┴─────┴────┴────┴─────┴────┴────┴─────┴────┴────┘

        Pilotul execută trecerea pe avionul ..............

    2.2. Îndeplinirea condiţiilor de zbor pentru obţinerea/menţinerea clasificării:
        Zbor maniabilităţi .............. PCIZ (aeronava), data ..........
        Zbor navigaţie VFR .............. PCIZ (aeronava), data ..........
        Zbor navigaţie IFR .............. PCIZ (aeronava), data ..........
        Executare proceduri de urgenţă .......... PCIZ (aeronava), data ..........
        Zbor de evaluare IQT ............ PCIZ (aeronava), data ..........
        Zbor la H medii şi mari VFR ......... PCIZ (aeronava), data ..........
        Zbor la H medii şi mari IFR ......... PCIZ (aeronava), data ..........
        Zbor pe traiect H mici şi razante ....... PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor pe traiect pt. tp. mat şi pers. ....... PCIZ (aeronava), data ........
        Zbor de evaluare MQT ............ PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor pt. cercetare aeriană/aerofoto ....... PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor pt. lansare paraşutişti/cc. prin foto ....... PCIZ (aeronava), data ..........
        Zbor de evaluare MR/CMR ......... PCIZ (aeronava), data ............


                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 32

    la norme
                                    -MODEL -
                                                    La data întocmirii fişei pilotul deţine clasa ....
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                             pentru piloţii de elicoptere,
                          în clasa ..... pe elicopterul ......
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele ..............
        Funcţia .................
        Data întocmirii ........ ........
        Data brevetării ca pilot ...............
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ........ numărul procesului-verbal .............

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    2.1. Total ore de zbor:

┌───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Pe aeronave de instrucţie/luptă │
├───────────────┬───────────────┬───────────────┬───────────────┤
│Simplă comandă │Pilot Secund │Dublă comandă │Pilot │
│(Pilot Prim) │ │(Pilot Elev) │Instructor │
├─────┬────┬────┼─────┬────┬────┼─────┬────┬────┼─────┬────┬────┤
│ │ │În │ │ │În │ │ │În │ │ │În │
│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│
│aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │
│ │ │luni│ │ │luni│ │ │luni│ │ │luni│
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│Total│ │ │Total│ │ │Total│ │ │Total│ │ │
└─────┴────┴────┴─────┴────┴────┴─────┴────┴────┴─────┴────┴────┘

        Pilotul execută trecerea pe avionul ..............

    2.2. Îndeplinirea condiţiilor de zbor pentru obţinerea/menţinerea clasificării:
        Zbor razant ............ PCIZ (aeronava), data .............
        Zbor instrumental .......... PCIZ (aeronava), data .............
        Executare proceduri de urgenţă ziua ....... PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor în formaţie ....... PCIZ (aeronava), data ........
        Aterizare în teren nemarcat ziua ........ PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor de evaluare IQT .................... PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor instrumental noaptea ............... PCIZ (aeronava), data .........
        Proceduri de urgenţă ziua ............... PCIZ (aeronava), data .........
        Aterizare pe alt aerodrom/apuntare - ziua sau noaptea .... PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor de evaluare MQT .......... PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor pe traiect pt. tp. mat şi pers. noaptea ........ PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor în zonă muntoasă/deasupra apei ....... PCIZ (aeronava), data ........
        Zbor în formaţie tactică ziua sau noaptea/zbor tactic
        deasupra mării sub controlul navei ..... PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor instrumental ziua sau noaptea ..... PCIZ (aeronava), data .........
        Întrebuinţare în luptă NVIS (doar pt. aeron. cu NVD) .... PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor de evaluare MR/CMR ....... PCIZ (aeronava), data .........


                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 33

    la norme
                                    -MODEL -
                                                 La data întocmirii fişei pilotul deţine clasa .....
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                        pentru piloţii de elicoptere de şcoală,
                         în clasa ..... pe elicopterul .......
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele .............
        Funcţia ................
        Data întocmirii ......... ........
        Data brevetării ca pilot ...........
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ........ numărul procesului-verbal ............

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    2.1. Total ore de zbor:

┌───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Pe aeronave de instrucţie/luptă │
├───────────────┬───────────────┬───────────────┬───────────────┤
│Simplă comandă │Pilot Secund │Dublă comandă │Pilot │
│(Pilot Prim) │ │(Pilot Elev) │Instructor │
├─────┬────┬────┼─────┬────┬────┼─────┬────┬────┼─────┬────┬────┤
│ │ │În │ │ │În │ │ │În │ │ │În │
│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│
│aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │
│ │ │luni│ │ │luni│ │ │luni│ │ │luni│
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│Total│ │ │Total│ │ │Total│ │ │Total│ │ │
└─────┴────┴────┴─────┴────┴────┴─────┴────┴────┴─────┴────┴────┘

        Pilotul execută trecerea pe avionul ............

    2.2. Îndeplinirea condiţiilor de zbor pentru obţinerea/menţinerea clasificării:
        Zbor razant-ziua ............... PCIZ (aeronava), data ........
        Zbor instrumental-ziua ......... PCIZ (aeronava), data ........
        Proceduri de urgenţă-ziua ...... PCIZ (aeronava), data ........
        Zbor în formaţie-ziua .......... PCIZ (aeronava), data ........
        Cercetare aeriană-ziua ......... PCIZ (aeronava), data ........
        Zbor de evaluare IQT ........... PCIZ (aeronava), data ........
        Zbor pe traiect-noaptea ........ PCIZ (aeronava), data ........
        Zbor de evaluare MQT ........... PCIZ (aeronava), data ........
        Zbor de. tp. mat şi pers./cercetare aeriană - noaptea ... PCIZ (aeronava), data .......
        Zbor în zonă muntoasă - ziua ........ PCIZ (aeronava), data ........
        Executare proceduri de urgenţă - noaptea ...... PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor de evaluare MR/CMR ......... PCIZ (aeronava), data ........


                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 34

    la norme
                                    -MODEL -
                                                   La data întocmirii fişei pilotul deţine clasa .....
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                     pentru piloţii pe avioane de şcoală-legătură,
                           în clasa ...... pe avionul .......
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele ...............
        Funcţia .................
        Data întocmirii ........ .........
        Data brevetării ca pilot ..........
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ....... numărul procesului-verbal ..........

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    2.1. Total ore de zbor:

┌───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Pe aeronave de instrucţie/luptă │
├───────────────┬───────────────┬───────────────┬───────────────┤
│Simplă comandă │Pilot Secund │Dublă comandă │Pilot │
│(Pilot Prim) │ │(Pilot Elev) │Instructor │
├─────┬────┬────┼─────┬────┬────┼─────┬────┬────┼─────┬────┬────┤
│ │ │În │ │ │În │ │ │În │ │ │În │
│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│
│aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │
│ │ │luni│ │ │luni│ │ │luni│ │ │luni│
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│Total│ │ │Total│ │ │Total│ │ │Total│ │ │
└─────┴────┴────┴─────┴────┴────┴─────┴────┴────┴─────┴────┴────┘

        Pilotul execută trecerea pe avionul ............

    2.2. Îndeplinirea condiţiilor de zbor pentru obţinerea/menţinerea clasificării:
        Zbor acrobatic .............. PCIZ (aeronava), data ..........
        Zbor în formaţie ............ PCIZ (aeronava), data ..........
        Cercetare aeriană ........... PCIZ (aeronava), data ..........
        Zbor de evaluare IQT ........ PCIZ (aeronava), data ..........
        Zbor acrobatic la H mici ......... PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor de evaluare MQT ............. PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor de evaluare RAP ............. PCIZ (aeronava), data .........


                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 35

    la norme
                                        -MODEL -
                                                     La data întocmirii fişei pilotul deţine clasa .....
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
               pentru piloţii de încercare din CCIZ (reacţie subsonică),
                           în clasa ...... pe avionul .......
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele ...............
        Funcţia ..............
        Data întocmirii .......... ........
        Data brevetării ca pilot .............
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ........ numărul procesului-verbal ...........

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    2.1. Total ore de zbor:

┌───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Pe aeronave de instrucţie/luptă │
├───────────────┬───────────────┬───────────────┬───────────────┤
│Simplă comandă │Pilot Secund │Dublă comandă │Pilot │
│(Pilot Prim) │ │(Pilot Elev) │Instructor │
├─────┬────┬────┼─────┬────┬────┼─────┬────┬────┼─────┬────┬────┤
│ │ │În │ │ │În │ │ │În │ │ │În │
│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│
│aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │
│ │ │luni│ │ │luni│ │ │luni│ │ │luni│
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│Total│ │ │Total│ │ │Total│ │ │Total│ │ │
└─────┴────┴────┴─────┴────┴────┴─────┴────┴────┴─────┴────┴────┘

        Pilotul execută trecerea pe avionul ...............

    2.2. Îndeplinirea condiţiilor de zbor pentru obţinerea/menţinerea clasificării:
    2.2.1. Executarea exerciţiilor conform PCIZ:
        Zbor maniabilităţi ............... PCIZ (aeronava), data ..............
        Zbor acrobatic ................... PCIZ (aeronava), data ..............
        Zbor navigaţie VFR ............... PCIZ (aeronava), data ..............
        Zbor navigaţie IFR ............... PCIZ (aeronava), data ..............
        Zbor în formaţii tactice ......... PCIZ (aeronava), data ..............
        Aterizare noaptea ................ PCIZ (aeronava), data ..............
        Zbor de evaluare IQT ............. PCIZ (aeronava), data ..............
        Zbor în formaţie IMC ............. PCIZ (aeronava), data ..............
        Misiuni A/G VMC .................. PCIZ (aeronava), data ..............
        Misiuni A/G IMC .................. PCIZ (aeronava), data ..............
        Misiuni A/G cu formaţia .......... PCIZ (aeronava), data ..............
        Zbor de evaluare MQT ............. PCIZ (aeronava), data ..............
        Misiuni AI şi CAS ................ PCIZ (aeronava), data ..............
        Luptă aeriană .................... PCIZ (aeronava), data ..............
        Misiuni de interceptare şi poliţie aeriană ..... PCIZ (aeronava), data ....
        Misiuni A/G noaptea .......... PCIZ (aeronava), data ........
        Zbor de evaluare MR/CMR ........... PCIZ (aeronava), data ..........

    2.2.2. Executare a verificărilor aeronavelor:
        Zbor pentru verificarea avionului şi sistemelor în tur de pistă (ZTH 01-VAV1) .... data .....
        Zbor pentru verificarea avionului şi sistemelor la plafonul practic (ZTH 02-VAV2) ... data .....
        Executarea zborurilor de casă (CASĂ 1-ZTH 24) ........... data .......
        Executarea zborurilor de casă (CASĂ 2-ZTH 25) ........... data .......
        Zbor de examinare performanţe de zbor (ZTH 14-EXAM) ......... data ......



                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 36

    la norme
                                        -MODEL -
                                                     La data întocmirii fişei navigatorul de bord deţine clasa ...
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                              pentru navigatorii de bord,
                           în clasa ...... pe avionul ......
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele .............
        Funcţia ..............
        Data întocmirii ...... .......
        Data brevetării ca navigator de bord ..........
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ....... numărul procesului-verbal .........

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    2.1. Total ore de zbor:

┌───────────────────────────────────────────────┐
│Pe aeronave de instrucţie/luptă │
├───────────────┬───────────────┬───────────────┤
│navigator │navigator elev │navigator │
│ │ │instructor │
├─────┬────┬────┼─────┬────┬────┼─────┬────┬────┤
│ │ │În │ │ │În │ │ │În │
│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│Tip │Tot.│ult.│
│aer. │Ore │12 │aer. │ore │12 │aer. │ore │12 │
│ │ │luni│ │ │luni│ │ │luni│
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────┼─────┼────┼────┼─────┼────┼────┤
│Total│ │ │Total│ │ │Total│ │ │
└─────┴────┴────┴─────┴────┴────┴─────┴────┴────┘

        Navigatorul de bord execută trecerea pe avionul ..............

    2.2. Îndeplinirea condiţiilor de zbor pentru obţinerea/menţinerea clasificării:
        Zbor proceduri navigaţie estimată ....... PCIZ (aeronava), data .......
        Zbor pe traiect VFR .......... PCIZ (aeronava), data .........
        Zbor pe traiect IFR .......... PCIZ (aeronava), data .........
        Executare proceduri de urgenţă ......... PCIZ (aeronava), data ........
        Zbor de evaluare IQT ........ PCIZ (aeronava), data ..........
        Zbor la H medii şi mari VFR ........ PCIZ (aeronava), data ..........
        Zbor la H medii şi mari IFR ........ PCIZ (aeronava), data ..........
        Zbor pe traiect H mici şi razante ....... PCIZ (aeronava), data ........
        Zbor pe traiect pt. tp. mat şi pers. ...... PCIZ (aeronava), data .......
        Zbor de evaluare MQT ...... PCIZ (aeronava), data .......
        Zbor pt. cercetare aeriană/aerofoto ...... PCIZ (aeronava), data ......
        Zbor pt. lansare paraşutişti/cc. prin foto ...... PCIZ (aeronava), data .......
        Zbor de evaluare MR/CMR ....... PCIZ (aeronava), data ........


                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 37

    la norme
                                       - MODEL -
                                                    La data întocmirii fişei
                                                  inginerul/subinginerul/tehnicul
                                                    de bord deţine clasa ....

                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                      pentru ingineri/subingineri/tehnici de bord,
                           în clasa ..... pe avionul .......
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele ............
        Funcţia ...............
        Data întocmirii ........ ........
        Data brevetării ca inginer/subinginer/tehnic de bord .........
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ...... numărul procesului-verbal ..........

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    2.1. Total ore de zbor:

┌────────┬─────┬────────┬──────────────┐
│ │ │ │Din care în │
│Tip │Total│Total │ultimele 12 │
│aeronavă│ore │aterizat│luni │
│ │ │ ├───┬──────────┤
│ │ │ │Ore│Aterizări │
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
│Total │ │ │ │ │
└────────┴─────┴────────┴───┴──────────┘

        Inginerul/subinginerul/tehnicul de bord execută trecerea pe avionul .......

    2.2. Îndeplinirea condiţiilor de zbor pentru obţinerea/menţinerea clasificării:
        Zbor de evaluare IQT ......... PCIZ (aeronava), data ..........
        Zbor de evaluare MQT ......... PCIZ (aeronava), data ..........
        Zbor de evaluare MR/CMR ...... PCIZ (aeronava), data ..........


                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 38

    la norme
                                       - MODEL -
                                                        La data întocmirii fişei
                                                 fotooperatorul/radiotelegrafistul
                                                       de bord deţine clasa .....
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                     pentru fotooperatori/radiotelegrafişti de bord
                          în clasa ....... pe avionul ........
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele ..................
        Funcţia ...............
        Data întocmirii ....... .......
        Data brevetării ca fotooperator/radiotelegrafist de bord .........
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ....... numărul procesului-verbal ............

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    2.1. Total ore de zbor:

┌────────┬─────┬────────┬──────────────┐
│ │ │ │Din care în │
│Tip │Total│Total │ultimele 12 │
│aeronavă│ore │aterizat│luni │
│ │ │ ├───┬──────────┤
│ │ │ │Ore│Aterizări │
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
│Total │ │ │ │ │
└────────┴─────┴────────┴───┴──────────┘

        Fotooperatorul/radiotelegrafistul de bord execută trecerea pe avionul ..........

    2.2. Îndeplinirea condiţiilor de zbor pentru obţinerea/menţinerea clasificării:
        Zbor de evaluare IQT ........... PCIZ (aeronava), data .............
        Zbor de evaluare MQT ........... PCIZ (aeronava), data .............
        Zbor de evaluare MR/CMR ........ PCIZ (aeronava), data .............


                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 39

    la norme
                                       - MODEL -
                                                   La data întocmirii fişei
                                               operatorul de bord deţine clasa ....
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                               pentru operatorii de bord
                           în clasa ...... pe avionul .......
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele ..............
        Funcţia ................
        Data întocmirii ........ ........
        Data brevetării ca fotooperator/radiotelegrafist de bord .........
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ....... numărul procesului-verbal .............

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    2.1. Total ore de zbor:

┌────────┬─────┬────────┬──────────────┐
│ │ │ │Din care în │
│Tip │Total│Total │ultimele 12 │
│aeronavă│ore │aterizat│luni │
│ │ │ ├───┬──────────┤
│ │ │ │Ore│Aterizări │
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
│Total │ │ │ │ │
└────────┴─────┴────────┴───┴──────────┘

        Fotooperatorul/radiotelegrafistul de bord execută trecerea pe avionul ......

    2.2. Îndeplinirea condiţiilor de zbor pentru obţinerea/menţinerea clasificării:
        Zbor de evaluare IQT ......... PCIZ (aeronava), data ...........
        Zbor de evaluare MQT ......... PCIZ (aeronava), data ...........
        Zbor de evaluare MR/CMR ...... PCIZ (aeronava), data ...........


                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 40

    la norme
                                       - MODEL -
                                                    La data întocmirii fişei
                                                inginerul/subinginerul/tehnicul
                                                    de bord deţine clasa ....
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                           pentru specialiştii cu centrajul,
                           în clasa ..... pe avionul .......
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele ...................
        Funcţia ...............
        Data întocmirii ........ .........
        Data brevetării ca specialist cu centrajul ...........
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ......... numărul procesului-verbal ..........

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    2.1. Total ore de zbor:

┌────────┬─────┬────────┬──────────────┐
│ │ │ │Din care în │
│Tip │Total│Total │ultimele 12 │
│aeronavă│ore │aterizat│luni │
│ │ │ ├───┬──────────┤
│ │ │ │Ore│Aterizări │
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
├────────┼─────┼────────┼───┼──────────┤
│Total │ │ │ │ │
└────────┴─────┴────────┴───┴──────────┘

        Specialistul cu centrajul execută trecerea pe avionul ..........

    2.2. Îndeplinirea condiţiilor de zbor pentru obţinerea/menţinerea clasificării:
        Zbor de evaluare IQT ........ PCIZ (aeronava), data ..........
        Zbor de evaluare MQT ........ PCIZ (aeronava), data ..........
        Zbor de evaluare MR/CMR ......... PCIZ (aeronava), data ..........


                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 41

    la norme
                                       - MODEL -
                                                    La data întocmirii fişei
                                                trăgătorul aerian deţine clasa ....
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                               pentru trăgătorii aerieni,
                            în clasa ..... pe avionul .....
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele .................
        Funcţia ....................
        Data întocmirii ......... .........
        Data brevetării ca trăgător aerian .............
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ........ numărul procesului-verbal ............

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    2.1. Total ore de zbor:

┌────────┬─────┬───────┬───────────────┐
│ │ │ │Din care în │
│Tip │Total│Total │ultimele 12 │
│aeronavă│ore │misiuni│luni │
│ │ │ ├────┬──────────┤
│ │ │ │Ore │Misiuni │
├────────┼─────┼───────┼────┼──────────┤
├────────┼─────┼───────┼────┼──────────┤
├────────┼─────┼───────┼────┼──────────┤
├────────┼─────┼───────┼────┼──────────┤
├────────┼─────┼───────┼────┼──────────┤
├────────┼─────┼───────┼────┼──────────┤
├────────┼─────┼───────┼────┼──────────┤
├────────┼─────┼───────┼────┼──────────┤
│Total │ │ │ │ │
└────────┴─────┴───────┴────┴──────────┘

        Trăgătorul aerian execută trecerea pe avionul ..........

    2.2. Îndeplinirea condiţiilor de zbor pentru obţinerea/menţinerea clasificării:
        Zbor de evaluare IQT ......... PCIZ (aeronava), data ........
        Zbor de evaluare MQT ......... PCIZ (aeronava), data ........
        Zbor de evaluare MR/CMR ......... PCIZ (aeronava), data .........


                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 42

    la norme
                                       - MODEL -
                                                  La data întocmirii fişei
                                                   personalul de însoţire
                                                     deţine clasa .....
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                             pentru personalul de însoţire,
                           în clasa ...... pe avionul .......
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele .............
        Funcţia ..............
        Data întocmirii ........ .......
        Data brevetării ca personal de însoţire ..........
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ......... numărul procesului-verbal ...........

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    2.1. Total ore de zbor:

┌────────┬─────┬───────┬───────────────┐
│ │ │ │Din care în │
│Tip │Total│Total │ultimele 12 │
│aeronavă│ore │misiuni│luni │
│ │ │ ├────┬──────────┤
│ │ │ │Ore │Misiuni │
├────────┼─────┼───────┼────┼──────────┤
├────────┼─────┼───────┼────┼──────────┤
├────────┼─────┼───────┼────┼──────────┤
├────────┼─────┼───────┼────┼──────────┤
├────────┼─────┼───────┼────┼──────────┤
│Total │ │ │ │ │
└────────┴─────┴───────┴────┴──────────┘

        Personalul de însoţire execută trecerea pe avionul ............

    2.2. Îndeplinirea condiţiilor de zbor pentru obţinerea/menţinerea clasificării:
        Zbor de evaluare IQT ......... PCIZ (aeronava), data ..........
        Zbor de evaluare MQT ......... PCIZ (aeronava), data ..........
        Zbor de evaluare MR/CMR ......... PCIZ (aeronava), data ........


                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 43

    la norme
                                        -MODEL -
                                                     La data întocmirii fişei
                                                    paraşutistul deţine clasa ....
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A SPECIALIZĂRII
                             pentru paraşutiştii militari,
                           în clasa ..... pe paraşuta .......
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele ..............
        Funcţia ..............
        Data întocmirii ........ ........
        Data brevetării ca paraşutist ...........
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ....... numărul procesului-verbal ...........

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    2.1. Total paraşutări:
    2.2. Îndeplinirea condiţiilor de clasificare:

┌──────────────────────────────┬─────┬────────┐
│ │ │În │
│Condiţii de paraşutare │Total│ultimele│
│ │ │12 luni │
├────────────────┬─────────────┼─────┼────────┤
│ │Medie │ │ │
│ │(151-760 m) │ │ │
│ ├─────────────┼─────┼────────┤
│Înălţimea de │Mare │ │ │
│paraşutare │(761-3660 m) │ │ │
│ ├─────────────┼─────┼────────┤
│ │Foarte mare │ │ │
│ │(peste 3660 │ │ │
│ │m) │ │ │
├────────────────┼─────────────┼─────┼────────┤
│ │Condiţii │ │ │
│ │meteorologice│ │ │
│ │normale │ │ │
│Ziua ├─────────────┼─────┼────────┤
│ │Condiţii │ │ │
│ │meteorologice│ │ │
│ │grele │ │ │
├────────────────┼─────────────┼─────┼────────┤
│ │Condiţii │ │ │
│ │meteorologice│ │ │
│ │normale │ │ │
│Noaptea ├─────────────┼─────┼────────┤
│ │Condiţii │ │ │
│ │meteorologice│ │ │
│ │grele │ │ │
├────────────────┼─────────────┼─────┼────────┤
│ │Teren plat │ │ │
│Caracteristicile├─────────────┼─────┼────────┤
│topografice ale │Teren │ │ │
│zonei de │accidentat │ │ │
│aterizare ├─────────────┼─────┼────────┤
│ │Pe apă │ │ │
├────────────────┴─────────────┼─────┼────────┤
│Alte condiţii │ │ │
└──────────────────────────────┴─────┴────────┘



                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 44

    la norme
                                        -MODEL -
                                                      La data întocmirii fişei
                                                  inginerul/subinginerul de aviaţie
                                                         deţine clasa .....
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A SPECIALIZĂRII
                        pentru ingineri/subingineri de aviaţie,
                                  în clasa .......
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele .............
        Funcţia ..............
        Data întocmirii ..............
        Data certificării ..............
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ......... numărul procesului-verbal ........

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    a) vechime în activitatea de asigurare a zborului .... ani;
    b) atestarea în specialitatea tehnică de aviaţie deţinută pentru desfăşurarea activităţilor de asigurare a zborului;
          Data ...... numărul procesului-verbal .......;

    c) tipul/variante de aeronave pentru care este atestat ..........;
    d) timpul efectiv (anual) desfăşurat în activităţile tehnice aeronautice ...% din timpul afectat anual acestor activităţi prin programul unităţii.

                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 45

    la norme
                                        -MODEL -
                                                     La data întocmirii fişei
                                                       tehnicul de aviaţie
                                                         deţine clasa ...
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                             pentru tehnicieni de aviaţie,
                                   în clasa .........
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele ..............
        Funcţia ..............
        Data întocmirii .............
        Data certificării ..........
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ....... numărul procesului-verbal ..........

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    a) Vechimea în activitatea de asigurare a zborului ... ani
    b) Atestarea în specialitatea tehnică de aviaţie
             Data ....... numărul procesului-verbal ............

    c) Tipul (variantele) de aeronave pentru care este atestat ..............
    d) desfăşurarea activităţii de asigurare tehnică, specifică specialităţii şi funcţiei ...... zile/an
    e) nivelul minim de autorizare ......
    f) timpul efectiv (anual) desfăşurat în activităţile tehnice aeronautice ....% din timpul afectat anual acestor activităţi prin programul unităţii.

                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 46

    la norme
                                        -MODEL -
                                                        La data întocmirii fişei
                                                          navigatorul de sol
                                                           deţine clasa ...
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                        pentru navigatori de sol - controlori de
                            trafic aerian, în clasa .......
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele .................
        Funcţia ..................
        Data întocmirii ....... .......
        Data certificării ca navigator de sol .........
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ....... numărul procesului-verbal ...........

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    2.1. Total dirijări (coordonări, controale) ....... din care:

┌──────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┐
│De la TWR │De la APP │De la IOC │Coordonări │Altă aparatură│
│ │ │ │ │de dirijare │
├─────┬────────┼─────┬────────┼─────┬────────┼─────┬────────┼─────┬────────┤
│ │În │ │În │ │În │ │În │ │În │
│Total│ultimele│Total│ultimele│Total│ultimele│Total│ultimele│Total│ultimele│
│ │12 luni │ │12 luni │ │12 luni │ │12 luni │ │12 luni │
├─────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────┴────────┴─────┴────────┴─────┴────────┴─────┴────────┴─────┴────────┘


    2.2. Îndeplinirea condiţiilor de dirijare (coordonare, control) pentru obţinerea (menţinerea) clasificării:
    a) Misiuni de întrebuinţare în luptă pentru obţinerea clasei:
    - examen în executarea dirijării la TWR:
            Ex. ...... CPL ....... Data .......
            Ex. ...... CPL ....... Data .......

    – examen în executarea dirijării de la APP:
            Ex. ...... CPL ....... Data .......
            Ex. ...... CPL ....... Data .......

    – examen în executarea dirijării de la IOC (scoaterea la obiectiv):
            Ex. ...... CPL ....... Data .......
            Ex. ...... CPL ....... Data .......

    – examen în coordonarea (controlul) zborurilor:
            Ex. ...... CPL ....... Data .......
            Ex. ...... CPL ....... Data .......


    b) Misiuni de întrebuinţare în luptă pentru menţinerea clasei:
    - examen în executarea dirijării la TWR:
            Ex. ...... CPL ....... Data .......
            Ex. ...... CPL ....... Data .......

    – examen în executarea dirijării de la APP:
            Ex. ...... CPL ....... Data .......
            Ex. ...... CPL ....... Data .......

    – examen în executarea dirijării de la IOC (scoaterea la obiectiv):
            Ex. ...... CPL ....... Data .......
            Ex. ...... CPL ....... Data .......

    – examen în coordonarea (controlul) zborurilor:
            Ex. ...... CPL ....... Data .......
            Ex. ...... CPL ....... Data .......




                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 47

    la norme
                                       - MODEL -
                                                  La data întocmirii fişei
                                              navigatorul de sol deţine clasa .....
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                      pentru navigatori de sol-controlori tactici
                   (Intercept Controller IC, Flight Deck Officer FDO,
                              Area Control Helicopter ACH,
             Forward Air Controller FAC/Joint Terminal Attack Controller )
                                  în clasa .......
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele ..................
        Funcţia .................
        Data întocmirii ........ ........
        Data certificării ca navigator de sol ...........
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ....... numărul procesului-verbal ...........

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    2.1. Total dirijări (coordonări, controale) ...... din care:

┌──────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┐
│IC │FDO │ACH │FAC/JTAC │Alte │
│ │ │ │ │specializări │
├─────┬────────┼─────┬────────┼─────┬────────┼─────┬────────┼─────┬────────┤
│ │În │ │În │ │În │ │În │ │În │
│Total│ultimele│Total│ultimele│Total│ultimele│Total│ultimele│Total│ultimele│
│ │12 luni │ │12 luni │ │12 luni │ │12 luni │ │12 luni │
├─────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┼─────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────┴────────┴─────┴────────┴─────┴────────┴─────┴────────┴─────┴────────┘


    2.2. Îndeplinirea condiţiilor de dirijare (coordonare, control) pentru obţinerea (menţinerea) clasificării:
    a) Misiuni de întrebuinţare în luptă pentru obţinerea clasei:
    - examen în executarea dirijării IC:
            Ex. ...... CPL ....... Data .......
            Ex. ...... CPL ....... Data .......

    – examen în executarea dirijării FDO:
            Ex. ...... CPL ....... Data .......
            Ex. ...... CPL ....... Data .......

    – examen în executarea dirijării ACH:
            Ex. ...... CPL ....... Data .......
            Ex. ...... CPL ....... Data .......

    – examen în executarea dirijării FAC/JTAC:
            Ex. ...... CPL ....... Data .......
            Ex. ...... CPL ....... Data .......


    b) Misiuni de întrebuinţare în luptă pentru menţinerea clasei:
    - examen în executarea dirijării IC:
            Ex. ...... CPL ....... Data .......
            Ex. ...... CPL ....... Data .......

    – examen în executarea dirijării FDO:
            Ex. ...... CPL ....... Data .......
            Ex. ...... CPL ....... Data .......

    – examen în executarea dirijării ACH:
            Ex. ...... CPL ....... Data .......
            Ex. ...... CPL ....... Data .......

    – examen în executarea dirijării FAC/JTAC:
            Ex. ...... CPL ....... Data .......
            Ex. ...... CPL ....... Data .......




                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 48

    la norme
                                       - MODEL -
                                                    La data întocmirii fişei
                                                   specialistul în comunicaţii
                                                    aeronautice şi informatică
                                                       deţine clasa .....
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                     pentru specialişti în comunicaţii aeronautice
                           şi informatică, în clasa .........
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele ...............
        Funcţia ................
        Data întocmirii ...................
        Data certificării ca specialist în comunicaţii aeronautice şi
        informatică .............
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ........... numărul procesului-verbal .............

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    a) vechimea în activitatea de asigurare de comunicaţii aeronautice şi informatică ..... ani;
    b) atestarea (confirmarea) pentru executarea activităţii de comunicaţii aeronautice şi informatică (se defineşte domeniul în care e a testat): ................;
           Data ........ numărul procesului-verbal ..........;

    c) timpul efectiv lucrat în activitatea de asigurare de comunicaţii aeronautice şi informatică în perioada ultimului an ..... zile;
    d) activităţi de comunicaţii aeronautice şi informatică executate în ultimul an ...............;
    e) ultima verificare periodică a pregătirii de specialitate, la data de .....; nr. O.Z.U. sau al procesului-verbal ......; rezultatul obţinut ..........

                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 49

    la norme
                                       - MODEL -
                                                   La data întocmirii fişei
                                               inginerul/subinginerul/tehnicianul
                                              pentru sisteme terestre de navigaţie
                                                   aeriană deţine clasa .....
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                 pentru ingineri/subingineri/tehnicieni pentru sisteme
                     terestre de navigaţie aeriană, în clasa ......
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele ...................
        Funcţia .....................
        Data întocmirii ......... ........
        Data certificării ca inginer/subinginer/tehnician pentru sisteme terestre
        de navigaţie aeriană .........
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ........ numărul procesului-verbal ............

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    a) vechimea în activitatea de asigurare pentru sistemele terestre de navigaţie aeriană ..... ani;
    b) atestarea (confirmarea) pentru operarea sistemelor terestre de navigaţie aeriană (se defineşte domeniul în care e atestat): ...........;
           Data ........ numărul procesului-verbal ........;

    c) timpul efectiv lucrat în activitatea de asigurare terestră de navigaţie aeriană în perioada ultimului an ..... zile;
    d) activităţi terestre de navigaţie aeriană executate în ultimul an ......;
    e) ultima verificare periodică a pregătirii de specialitate, la data de .....; nr. O.Z.U. sau al procesului-verbal ......; rezultatul obţinut ....... .

                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 50

    la norme
                                       - MODEL -
                                                 La data întocmirii fişei
                                               meteorologul deţine clasa ...
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                                   pentru meteorologi
                                    în clasa .......
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele .............
        Data întocmirii ................
        Certificarea/calificarea deţinută ................
        Data certificării ca personal meteorologic ............
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ...... numărul procesului-verbal ............

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    a) vechimea în procesul de asigurare meteorologică .... ani;
    b) desfăşurarea activităţilor aeronautice specifice specialităţii şi funcţiei deţinute (nr. zile/an sau echivalent ore lucrate) ......;
    c) ultima verificare periodică a pregătirii de specialitate, la data de .....; nr. O.Z.U. sau al procesului verbal ......; rezultatul obţinut ........ .

                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 51

    la norme
                                       - MODEL -
                                                        La data întocmirii fişei
                                                     radiolocatoristul supraveghere
                                                           spaţiu aerian/
                                               radiolocatoristul mentenanţă tehnică
                                                          de radiolocaţie/
                                                  operatorul/tehnicianul radar de
                                              supraveghere şi control spaţiu aerian
                                                          deţine clasa ....
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                   pentru radiolocatorist supraveghere spaţiu aerian/
                  radiolocatorist mentenanţă tehnică de radiolocaţie/
                    operator şi tehnician radare de supraveghere şi
                          control spaţiu aerian în clasa .....
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele ................
        Funcţia ..................
        Data întocmirii ................
        Data certificării ca ................
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ........ numărul procesului-verbal ..............

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    a) vechimea în activitatea aeronautică ..... ani;
    b) atestarea (confirmarea) pentru executarea activităţilor de supraveghere şi control spaţiu aerian (se defineşte domeniul în care e atestat): ........;
    c) timpul efectiv lucrat în activitatea de sprijin informaţional cu date radar al activităţii de zbor şi supraveghere şi control spaţiu aerian în ultimul an: ..... zile;
    d) ultima verificare periodică a pregătirii de specialitate, la data de .....; nr. O.Z.U. sau al procesului verbal .......; rezultatul obţinut ...... .

                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 52

    la norme
                                       - MODEL -
                                                      La data întocmirii fişei
                                                  operatorul control spaţiu aerian
                                                            deţine clasa .....
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                         pentru operator control spaţiu aerian
                                     clasa ........
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele ..................
        Funcţia ................
        Data întocmirii ....... ........
        Data certificării ca operator control spaţiu aerian ............
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ........ numărul procesului-verbal ............

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    a) vechimea în activitatea aeronautică ...... ani;
    b) atestarea (confirmarea) pentru executarea activităţilor de supraveghere şi control spaţiu aerian (se defineşte domeniul în care e atestat): ......;
    c) timpul efectiv lucrat în activitatea de sprijin informaţional cu date radar al activităţii de zbor şi supraveghere şi control spaţiu aerian în ultimul an: ..... zile;
    d) ultima verificare periodică a pregătirii de specialitate, la data de .....; nr. O.Z.U. sau al procesului verbal ......; rezultatul obţinut ....... .

                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    ANEXA 53

    la norme
                                       - MODEL -
                                                   La data întocmirii fişei
                                                     ofiţerul/subofiţerul
                                                        deţine clasa ....
                       FIŞA DE OBŢINERE/MENŢINERE A CLASIFICĂRII
                          pentru personalul din specialitatea
                              aviaţie/aviaţie nenaviganţi,
                                    în clasa .......
        Gradul, numele, prenumele tatălui şi prenumele .............
        Funcţia ...............
        Data întocmirii ....... .......
        Data certificării în specialitatea aviaţie/aviaţie nenaviganţi .........
    1. ULTIMUL EXAMEN PROMOVAT:
        Data ........ numărul procesului-verbal ...........

    2. ACTIVITATEA PRACTICĂ PROFESIONALĂ:
    a) vechimea în activitatea aeronautică ...... ani;
    b) atestarea (confirmarea) pentru executarea activităţii aeronautice (se defineşte domeniul în care e atestat): ...........;
    c) timpul efectiv lucrat în activităţi aeronautice în ultimul an .... zile;
    d) ultima verificare periodică a pregătirii de specialitate, la data de .....; nr. O.Z.U. sau al procesului verbal ......; rezultatul obţinut ...... .

                PREŞEDINTELE COMISIEI DE VERIFICARE
                ......
               (grad)
                L.S. .........................
                       (nume, prenume, semnătură)
                                                 Întocmit:
                                       ......
                                       (grad)
                                           .....................
                                        (nume, prenume, semnătură)

    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016