Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 23 noiembrie 2021  privind dotarea camerelor de infirmerie, a camerelor de separare ori a camerelor de tranzit, precum şi amenajarea şi dotarea camerelor de protecţie destinate cazării individuale a persoanelor private de libertate vulnerabile    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME din 23 noiembrie 2021 privind dotarea camerelor de infirmerie, a camerelor de separare ori a camerelor de tranzit, precum şi amenajarea şi dotarea camerelor de protecţie destinate cazării individuale a persoanelor private de libertate vulnerabile

EMITENT: Administraţia Naţională a Penitenciarelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1155 din 6 decembrie 2021
──────────
    Aprobate prin DECIZIA nr. 1.066 din 23 noiembrie 2021, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1155 din 6 decembrie 2021.
──────────
    CAP. I
    Dotarea camerelor de infirmerie
    ART. 1
    (1) În sensul prezentelor norme, camerele de infirmerie pentru pacienţi, persoane private de libertate aflate în custodia locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, trebuie să respecte următoarele caracteristici:
    a) capacitate între două şi şase paturi, dispuse exclusiv la un rând, fără să existe paturi suprapuse;
    b) arie utilă minimă de 7 mp/pat;
    c) uşă metalică, la intrarea în cameră, prevăzută, în partea mediană, cu vizetă cu acoperitoare de oţel, cu lăţimea de 300 mm şi înălţimea de 110 mm şi, în partea superioară, cu vizor ce permite observarea panoramică numai spre interiorul camerei.

    (2) Camerele de infirmerie prevăzute la alin. (1) trebuie să aibă următoarele dotări minime obligatorii:
    a) corp de iluminat antivandalism;
    b) pat medical rabatabil cu saltea tip spital din material ignifug şi husă impermeabilă cu fermoar, dotat cu mecanism care să asigure schimbarea posturii pacientului, în diferite grade de înclinare, noptieră tip spital cu două compartimente sertar şi dulap, masă pentru servirea hranei la pat cu înălţime reglabilă şi sonerie, la fiecare pat;
    c) o masă cu scaune antivandalism, la fiecare cameră;
    d) cazarmament corespunzător, într-o singură culoare pentru toate paturile, respectiv albă sau albastră;
    e) spaţiu destinat activităţilor igienico-sanitare dotat cu lavoar, oglindă, duş, scaun WC, dispenser de săpun lichid, suport/dispenser de hârtie-prosop, baterie de amestecare a apei calde cu apa rece, prevăzută cu robinet manevrabil cu cotul, concepute în sistem antivandalism. Acest spaţiu este separat de restul camerei printr-un perete despărţitor şi trebuie să fie ventilat corespunzător astfel încât să se prevină umezeala şi crearea mucegaiului;
    f) senzor de fum.

    (3) Pentru asigurarea facilităţilor de cazare pentru persoanele cu dizabilităţi, infirmeriile vor dispune de următoarele facilităţi:
    a) accesul în infirmerie şi în anexele sale să poată fi realizat cu uşurinţă, inclusiv cu targa şi scaunul cu rotile;
    b) în dreptul fiecărui pat, în partea laterală, să fie montate mânere de susţinere, fixate în pardoseală cu braţ mobil;
    c) încăperea pentru igienă personală să fie dotată cu duş prevăzut cu scaun, scaun WC şi bare de susţinere antivandalism;
    d) duşul cu scaun să fie dotat cu mânere de susţinere şi scaun ortopedic;
    e) toaleta să aibă scaun WC pentru şezut pentru persoane cu dizabilităţi şi mânere de susţinere;
    f) lavoarul antivandalism să fie accesibil şi din scaunul cu rotile;
    g) paturile să fie dotate cu un cazarmament corespunzător, huse impermeabile pentru saltele şi perne, pilote lavabile, aleze lavabile şi reutilizabile, într-o singură culoare;
    h) alte dotări de dispozitive şi echipamente medicale: cadru mobil, scaun cu rotile/fotoliu rulant, baston, cârje de diferite dimensiuni, ploscă medicală, paravan medical, guler cervical, altele conform cazuisticii medicale aferente pacienţilor cazaţi;
    i) consumabile: scutece de adulţi pentru incontinenţă, pahare de unică folosinţă, produse pentru stome şi îngrijirea acestora, paie flexibile pentru băut, cutii/saci pentru deşeuri medicale, altele conform cazuisticii medicale aferente pacienţilor cazaţi.


    ART. 2
    (1) Camerele de infirmerie trebuie să fie organizate numeric astfel încât să asigure supravegherea medicală pentru persoanele private de libertate cu afecţiuni medicale acute, cronice reacutizate, infectocontagioase, aflate sub tratament antituberculos sau în refuz de hrană. Pe lângă camerele de infirmerie se amenajează cel puţin două camere pentru izolare respiratorie.
    (2) În camerele de infirmerie destinate izolării respiratorii nu se va interna mai mult de o persoană într-o perioadă, iar pentru respectarea normelor epidemiologice de separare, camera de izolare respiratorie va fi dotată obligatoriu cu instalaţii sanitare pentru efectuarea îmbăierii şi lămpi UV fixe montate pe perete, cu întrerupătorul în afara camerei.

    ART. 3
    Se interzice fumatul în toate spaţiile închise în care se acordă asistenţă medicală, precum şi în încăperile în care sunt depozitate substanţe sau materiale uşor inflamabile. Acest tip de materiale este depozitat într-un spaţiu special amenajat, cu acces separat. Substanţele toxice sunt păstrate în recipiente etanşe, etichetate şi depozitate în condiţii sigure, conform normelor în vigoare.

    ART. 4
    (1) Toate camerele sunt vopsite cu vopsea lavabilă. Pavimentul depozitului trebuie să nu prezinte crăpături şi să fie realizat din materiale antiderapante, rezistente la compresiune, şocuri şi uzură, înclinat şi cu o hidroizolaţie bună.
    (2) Finisajele încăperilor în care staţionează sau se deplasează bolnavii ori în care se desfăşoară activităţi medicale trebuie să aibă următoarele caracteristici:
    a) să fie lavabile;
    b) să fie rezistente la dezinfectante;
    c) să nu aibă asperităţi care să reţină praful;
    d) să nu fie generatoare de fibre sau particule care pot rămâne suspendate în aer.

    (3) Nu este permisă folosirea materialelor de finisaj care, prin alcătuirea lor sau prin modul de punere în operă, pot favoriza dezvoltarea de organisme parazite sau de substanţe nocive ce pot periclita sănătatea omului.
    (4) Nu este permisă amenajarea de tavane false în spaţiile frecventate de bolnavi. Zona de intersecţie dintre pardoseală şi pereţi trebuie să fie concavă, de tip scafă. Nu este permisă mochetarea pardoselilor.
    (5) În încăperile pentru bolnavi, instalaţiile şi corpurile de iluminat sunt amplasate în aşa fel încât să asigure funcţionarea corespunzătoare a următoarelor sisteme de iluminat normal:
    a) iluminat general antivandalism;
    b) iluminat local la pat antivandalism, pentru examinarea şi îngrijirea bolnavilor;
    c) iluminat pentru supraveghere în timpul nopţii antivandalism.

    (6) Fiecare cabinet de consultaţie sau sală de tratamente este prevăzut/prevăzută cu lavoar amplasat cât mai aproape de intrarea în încăpere; lavoarul este suficient de mare pentru a preveni stropirea şi este prevăzut cu următoarele caracteristici:
    a) baterie de amestecare a apei calde cu apa rece, prevăzută cu robinet manevrabil cu cotul;
    b) dispenser de săpun lichid;
    c) suport/dispenser de hârtie-prosop.


    ART. 5
    Pentru amenajarea camerelor de infirmerie se au în vedere şi următoarele criterii:
    a) paturile să fie aşezate paralel cu frontul ferestrei şi accesibile pe ambele laturi lungi;
    b) distanţa dintre două paturi să fie mai mare de 0,70 m;
    c) distanţa dintre pat şi peretele exterior să fie de cel puţin 0,80 m;
    d) distanţa dintre pat şi peretele paralel, pe care se află lavoarul, să fie de minimum 1,30 m;
    e) pentru cel puţin un pat dintr-un salon, circulaţia liberă aferentă să permită staţionarea şi deplasarea în cărucior pentru persoanele cu handicap.


    CAP. II
    Dotarea şi amenajarea camerelor de tranzit sau a camerelor de separare
    ART. 6
    Camerele de tranzit sau camerele de separare din locurile de deţinere aflate în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sunt prevăzute cu următoarele caracteristici:
    a) uşa camerei este metalică şi prevăzută, în partea mediană, cu vizetă cu acoperitoare de oţel, cu lăţimea de 300 mm şi înălţimea de 110 mm şi, în partea superioară, cu vizor ce permite observarea panoramică numai spre interiorul camerei. De asemenea, este prevăzută cu încuietoare autoblocantă. Dispozitivul de închidere-asigurare este prevăzut cu sistem de ancorare în minimum 3 puncte, format din tije de oţel cu duritate mare;
    b) uşa este dublată de un grilaj. Grilajul este construit, prin sudură, din elemente orizontale de oţel cu secţiune dreptunghiulară şi elemente verticale de oţel cu secţiune rotundă, dispuse într-un cadru cu ochiuri cu lăţimea de 100 mm şi înălţimea de 250 mm;
    c) în partea mediană, grilajul este prevăzut cu un gol cu dimensiuni identice cu cele ale vizetei practicate în uşă. Grilajul se montează într-un cadru metalic cu balamale pivotante acoperite şi se fixează în tocul comun cu uşa. Tocul ansamblului format din uşă şi grilaj se fixează în perete prin ancore chimice. Grilajul este prevăzut cu broască îngropată cu oprire totală;
    d) oţelul folosit trebuie să aibă duritate mare şi să prezinte înaltă rezistenţă la tăiere;
    e) uşa de acces în cameră şi grilajul se deschid numai spre holul secţiei de deţinere şi asigură un nivel ridicat de securitate al camerei de deţinere.


    ART. 7
    (1) Pentru pat se urmăresc cel puţin următoarele specificaţii:
    a) dimensiunile de construcţie ale acestuia, de regulă, nu depăşesc: 900 mm lăţime şi 2.000 mm lungime;
    b) este de formă tip cuşetă şi se fixează în consolă, direct în perete, utilizând bolţuri rezistente la deformare şi rupere;
    c) este confecţionat din oţel cu aceleaşi caracteristici ca cele ale oţelului folosit la confecţionarea grilajului uşii;
    d) suprafaţa utilă a patului este confecţionată din foaie perforată de oţel, cu margini de siguranţă rotunjite în jurul perimetrului pe muchiile frontale şi laterale;
    e) primul pat se poziţionează la 550 mm, cel de-al doilea la 1.625 mm, ambele distanţe fiind calculate de la pardoseală;
    f) accesul la cel de-al doilea pat se face cu ajutorul unei scări metalice, fixată prin îmbinări nedemontabile de ambele paturi.

    (2) Salteaua din dotarea patului este confecţionată din materiale rezistente la uzură şi ignifuge.

    ART. 8
    (1) Masa se amplasează la baza ferestrei.
    (2) Pentru masă se urmăresc cel puţin următoarele specificaţii:
    a) să fie confecţionată prin turnare, din beton armat;
    b) să fie de tip consolă;
    c) să aibă lăţimea de 400 mm şi lungimea de 1.000 mm;
    d) să fie poziţionată la 750 mm-800 mm faţă de pardoseală.

    (3) Masa se completează cu două scaune metalice, fără spătar, încastrate în pardoseală.

    ART. 9
    (1) Spaţiul destinat activităţii igienico-sanitare cuprinde duşul, cada de duş, modulul chiuvetă - vas WC şi oglinda, toate în construcţie antivandalism. Instalaţiile sanitare se amplasează pe latura opusă patului. Spaţiul destinat activităţii igienico-sanitare este separat de restul camerei printr-un perete despărţitor. Trebuie să fie ventilat corespunzător, astfel încât să se prevină umezeala şi crearea mucegaiului.
    (2) La intrarea în acest spaţiu, pentru asigurarea intimităţii se montează perdele care să permită vizualizarea persoanei private de libertate la nivelul gleznelor, al umărului şi capului.
    (3) Pereţii şi pardoseala spaţiului destinat activităţii igienico-sanitare se construiesc din materiale rezistente la uzură şi acţiunea apei.

    ART. 10
    Modulul chiuvetă - vas WC este de tip monobloc, construit în sistem antivandalism. Modulul este construit dintr-o singură piesă, fără îmbinări demontabile sau fisuri, din oţel inoxidabil, brut, tratat şi prevăzut cu fixări pentru pardoseală şi perete, mascate şi rezistente la smulgere şi rupere.

    ART. 11
    Pentru modulul chiuvetă - vas WC se au în vedere următoarele specificaţii:
    a) suprafaţa expusă a chiuvetei este şlefuită până ajunge la un aspect satinat;
    b) chiuveta este prevăzută cu cep captiv şi cu unul sau două robinete acţionate manual, prin împingere, printr-un buton din oţel inoxidabil şi cu regulator de timp hidromecanic/electronic încorporate;
    c) permite alimentarea cu apă direct, fără ca persoana privată de libertate să aibă acces la conducte;
    d) vasul WC este prevăzut cu evacuare verticală sau orizontală;
    e) suprafaţa exterioară a bolului vasului WC este şlefuită până la un aspect satinat;
    f) partea superioară este şlefuită pentru a asigura o suprafaţă cu caracteristicile necesare instalaţiilor sanitare, cu o formă care asigură curgerea apei în flux circular;
    g) este prevăzut cu mecanism de spălare, acţionat manual printr-un buton, prin împingere;
    h) permite alimentarea cu apă direct, fără ca persoana privată de libertate să aibă acces la conducte.


    ART. 12
    Deasupra modulului chiuvetă - vas WC se poate monta o poliţă pentru care se au în vedere următoarele specificaţii:
    a) este construită dintr-o singură bucată, fără îmbinări sau crăpături;
    b) este realizată din material compozit (extrem de dur) sau inox;
    c) suprafaţa este finisată, astfel încât să permită menţinerea igienei şi să fie uşor de curăţat, rezistentă la foc şi depuneri;
    d) prinderea în perete se face cu bolţuri securizate;
    e) dimensiunea nu depăşeşte 300 mm x 125 mm.


    ART. 13
    (1) Oglinda se poziţionează deasupra modulului chiuvetă - vas WC.
    (2) Pentru oglindă se au în vedere următoarele specificaţii:
    a) este plată, din oţel inoxidabil, cu finisare lucioasă şi înalt reflectantă, rezistentă la zgâriere, cojiri şi depuneri;
    b) este prevăzută cu şuruburi de prindere rezistente la rupere, smulgere şi tăiere;
    c) dimensiunea nu depăşeşte 300 mm x 300 mm;
    d) are finisare lucioasă pe toate suprafeţele exterioare.


    ART. 14
    (1) Spaţiul destinat îmbăierii cuprinde duşul şi cada de duş care se amplasează lângă modulul chiuvetă - vas WC, fiind separat de acesta printr-un element constructiv despărţitor cu înălţimea maximă de 2.000 mm.
    (2) Pentru duş se urmăresc cel puţin următoarele specificaţii:
    a) este construit din oţel inoxidabil;
    b) capul de duş este fixat în perete şi este realizat din oţel inoxidabil, iar piesele din interiorul lui sunt realizate dintr-un material ce nu permite depunerea calcarului;
    c) butonul de pornire-oprire cu regulator de temperatură şi cantitate a apei este realizat din oţel inoxidabil şi regulator de timp hidromecanic/electronic încorporate;
    d) permite un flux de 8-12 l/min., cu posibilitate de reglare a unghiului de cădere.

    (3) Pentru cada de duş se au în vedere următoarele specificaţii:
    a) este rezistentă la uzură şi lovituri;
    b) este construită dintr-o singură piesă, fără îmbinări sau fisuri;
    c) suprafaţa exterioară este şlefuită;
    d) nu depăşeşte dimensiunea de 750 mm X 750 mm;
    e) este realizată din tablă ambutisată, tabla fiind din inox sau din oţel care se emailează.


    ART. 15
    (1) Spaţiile de depozitare a bunurilor şi obiectelor personale se amenajează sub forma unei nişe în perete, pe 3 niveluri, astfel încât să poată fi depozitate cele menţionate, în volum de 0,25 mc, pentru fiecare persoană privată de libertate.
    (2) Lângă spaţiile de depozitare se poate amplasa un cuier, cu cel mult 4 braţe pentru agăţat.

    ART. 16
    (1) Priza antivandalism pentru distribuirea semnalului TV se montează pe peretele cu uşa, lângă priza de alimentare cu energie electrică (220 V) antivandalism.
    (2) Pe acelaşi perete, deasupra prizelor menţionate se montează sistemul de comunicare de tip interfon şi terminalul sistemului de radioficare antivandalism.
    (3) Suportul pe care se montează aparatul TV este de tip consolă, avându-se în vedere următoarele specificaţii:
    a) este confecţionat prin turnare, din beton;
    b) permite aşezarea unui aparat TV ce are dimensiuni reglementate prin ordin al ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti;
    c) se poziţionează la 1.600 mm-1.700 mm faţă de pardoseală.


    ART. 17
    Iluminatul de veghe antivandalism, la o tensiune de 24 V, permite supravegherea pe timpul nopţii fără a perturba somnul persoanelor private de libertate.

    ART. 18
    Pentru asigurarea unei temperaturi optime se montează corpuri statice pentru încălzire, radiatoare, protejate antivandalism cu ajutorul unei măşti de protecţie.

    ART. 19
    Pentru ventilaţie, în partea superioară a peretelui, spre exterior, în imediata apropiere a spaţiului pentru îmbăiere, se pot folosi, după caz, grile din metal rezistente la coroziune.

    ART. 20
    (1) Ferestrele sunt confecţionate din aluminiu sau PVC cu geam termopan. Peste suprafaţa vitrată (interioară) se aplică folie antiefracţie.
    (2) La fereastră se montează o gratie care se amplasează pe partea exterioară a ferestrei şi se fixează pe structura de rezistenţă. Gratia are aceleaşi caracteristici ca şi grilajul de la uşa de acces în cameră.

    CAP. III
    Dotarea şi amenajarea camerelor de protecţie destinate cazării individuale a persoanelor private de libertate vulnerabile
    ART. 21
    (1) Pentru asigurarea cazării individuale în camera de protecţie, în penitenciare, sunt necesari 9 mp.
    (2) Pereţii, pardoseala şi uşa camerei se capitonează cu materiale care să împiedice vătămarea persoanei, rezistente la uzură şi acţiuni de vandalism.
    (3) Iluminatul natural se asigură printr-o fereastră din cărămidă de sticlă transparentă, aflată la o distanţă de pardoseală care să nu permită deteriorarea de către persoana cazată. Iluminatul artificial se asigură printr-o instalaţie electrică antivandalism, care este acţionată din exterior de către personalul de supraveghere.
    (4) Pentru ventilaţie, în partea superioară a peretelui, spre exterior, se vor folosi două ventilatoare cu dublu sens.
    (5) Încălzirea se realizează prin tubulatură, cu ajutorul unei surse de aer cald amplasate în exteriorul camerei, astfel încât să se asigure temperatura de confort de 19 grade Celsius.
    (6) Camera este dotată cu o saltea din material ignifug.
    (7) Butonul de panică/alarmă cu avertizare acustică şi luminoasă se montează în interiorul camerei, pe peretele cu uşa capitonată.
    (8) Capitonarea totală se va executa din PVC de culoare gri deschis, culoare parţial neutră, din material ignifug.
    (9) Pentru monitorizarea continuă a persoanei private de libertate, camera de protecţie este dotată cu o cameră de supraveghere video antivandalism, conectată cel puţin la centrul de supraveghere electronică. În funcţie de infrastructură, camera video se conectează prin interfaţă web şi la calculatoarele din birourile supraveghetorului din secţia unde este amplasată camera de protecţie, şefului secţiei, şefului serviciului regim penitenciar, directorului adjunct pentru siguranţa deţinerii şi regim penitenciar şi directorului unităţii.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016