Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 21 mai 2021  privind stabilirea unor măsuri de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în centrele de agrement/bazele turistice aflate în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, prin direcţiile judeţene pentru sport şi tineret    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME din 21 mai 2021 privind stabilirea unor măsuri de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în centrele de agrement/bazele turistice aflate în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, prin direcţiile judeţene pentru sport şi tineret

EMITENT: Ministerul Tineretului şi Sportului
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 559 din 31 mai 2021
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 317 din 21 mai 2021, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 559 din 31 mai 2021.
──────────
    1. Cadrul general
    Prezentele norme reprezintă măsurile care trebuie îndeplinite de către centrele de agrement/bazele turistice aflate în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, prin direcţiile judeţene pentru sport şi tineret, pentru reluarea activităţilor şi diminuarea riscului de infecţie cu virusul SARS-CoV-2.
    Aplicarea prezentelor norme contribuie la diminuarea riscului de infecţie cu virusul SARS-CoV-2, dar nu garantează eliminarea acestuia în contextul pandemiei.
    Direcţiile judeţene pentru sport şi tineret, denumite în continuare DJST, colaborează cu direcţiile de sănătate publică judeţene în vederea instituirii măsurilor de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor în centrele de agrement/bazele turistice pe care le administrează. În acest sens, DJST au obligaţia de a desemna o persoană responsabilă în menţinerea legăturii permanente cu direcţia de sănătate publică judeţeană.
    DJST răspund de implementarea acţiunilor şi măsurilor de prevenire şi combatere a infectării cu virusul SARS-CoV-2. Măsurile vor viza următoarele aspecte: cazarea, serviciile conexe (alimentaţie, curăţenie), interacţiunile specifice activităţilor (interacţiunile dintre copii, tineri, însoţitori, animatori, personalul angajat al structurii).
    DJST vor instrui, sub semnătură, personalul lucrător cu privire la regulile stricte de igienă ce trebuie respectate la nivelul centrului de agrement/bazei turistice pentru prevenirea, combaterea şi diminuarea riscului îmbolnăvirilor, inclusiv asupra măsurilor suplimentare necesare prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2.
    Persoanele care pot intra în centrele de agrement/bazele turistice sunt copiii/tinerii beneficiari ai taberelor sau ai altor activităţi cu caracter recreativ sau sportiv, însoţitorii acestora care pot fi cadre didactice, antrenori, instructori sau animatori, personalul angajat al structurii de cazare şi masă şi cadrele medicale (medic şi asistent) care sunt delegate în unitatea respectivă.
    Direcţiile judeţene pentru sport şi tineret au obligaţia de a lua măsuri pentru organizarea activităţii în cadrul centrelor de agrement/bazelor turistice pe care le administrează.

    2. Măsuri de prevenire, combatere şi diminuare a riscului de infectare cu virusul SARS-CoV-2
    - Centrele de agrement/Bazele turistice vor funcţiona la capacitatea prevăzută de reglementările legale în vigoare, limitând, dacă este cazul, numărul de persoane cu care participanţii intră în contact în scopul diminuării riscului de răspândire a virusului.
    – Centrele de agrement/Bazele turistice vor avea amenajată o cameră, denumită izolator, pentru persoanele care au simptome specifice infecţiei cu SARS-CoV-2. Aceasta nu va putea fi folosită în alt scop decât pentru izolarea persoanelor mai sus menţionate.
    – Afişarea la loc vizibil a mesajelor de informare cu privire la normele igienico-sanitare şi de prevenire a infectării cu SARSCoV2
    – Efectuarea unui triaj epidemiologic zilnic al tuturor persoanelor care se află în incinta structurilor de mai sus
    – În situaţia în care o persoană prezintă simptome sau există suspiciunea că starea sa de sănătate este precară, aceasta este izolată şi se va proceda la testarea ei, iar DJST informează direcţiile de sănătate publică judeţene, prin persoana desemnată. În acest sens fiecare centru de agrement/bază turistică este obligat(ă) să deţină unul sau mai multe seturi de teste SARS-CoV-2. Totodată, se realizează operaţiuni de dezinfecţie a încăperilor respective, de către unităţi autorizate. Comunicarea se desfăşoară după cum urmează:
    Minor → însoţitor → cadru medical → reprezentant DJST în relaţia cu Direcţia de sănătate publică (DSP) → DSP.

    – Curăţarea şi dezinfectarea zilnică a pardoselilor, a obiectelor, a clanţei uşii, a cremonului de la geamuri, a pervazului ferestrei, prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide
    – Masca de protecţie este obligatorie pe toată perioada şederii în centrul de agrement/baza turistică (conform normativelor în vigoare)
    – Personalul angajat şi cadrele medicale vor purta măşti şi mănuşi de protecţie pe toată perioada prestării serviciilor în centrele de agrement/bazele turistice.
    – Dezinfectarea zilnică cu substanţe biocide a intrărilor/ieşirilor, coridoarelor/holurilor şi grupurilor sanitare
    – Asigurarea permanentă a săpunului, prosoapelor de hârtie, dispenserelor cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar, astfel încât persoanele din interiorul structurii să îşi poată igieniza în mod regulat mâinile cu substanţe dezinfectante sau cu săpun
    – Colectarea măştilor purtate se va face în locuri special amenajate, semnalizate corespunzător.
    – Însoţitorii/Cadrele didactice şi angajaţii DJST vor supraveghea respectarea cu stricteţe a măsurilor de distanţare fizică şi măsurilor igienico-sanitare de prevenire a infecţiei cu SARS-CoV-2.
    – Aerisirea regulată a spaţiilor, cel puţin 30 de minute, de minimum trei ori pe zi
    – Servirea mesei se va realiza în condiţii de siguranţă, păstrând distanţa menţionată de reglementările legale în vigoare.

    3. Pregătirea spaţiilor de cazare şi amenajare a mesei
    - Dezinfectarea suprafeţelor expuse
    – Implementarea măsurii de distanţare fizică conform reglementărilor legale în vigoare la momentul desfăşurării taberei. De asemenea, împărţirea pe camere se va realiza respectând grupurile deja formate.
    – Asigurarea materialelor de igienă şi de protecţie sanitară necesare participanţilor în centrele de agrement/bazele turistice
    – Asigurarea unei ventilaţii adecvate a tuturor încăperilor

    4. Accesul în centrele de agrement/bazele turistice
    - Este interzis accesul altor persoane decât cele prevăzute mai sus.
    – Sosirea în tabără se poate face fie cu mijloc de transport în comun, cu respectarea normelor de distanţare socială, fie reprezentanţii legali ai copiilor/tinerilor îi vor însoţi pe aceştia până la intrarea în incinta structurilor de mai sus.
    – Se va evita sosirea tuturor participanţilor la aceeaşi oră, pentru a elimina riscul formării cozilor la intrarea în centrul de agrement/baza turistică. În acest sens se recomandă realizarea unui program orar de sosire a grupurilor.
    – În bagaje participanţii vor avea: măşti, mănuşi şi dezinfectant de mâini.
    – De la intrare, copiii/tinerii minori vor fi preluaţi de către însoţitori. Fiecare însoţitor îşi va asuma răspunderea, luând în grijă cel mult 10 copii/tineri.
    – La intrarea în incinta centrului de agrement/bazei turistice:
    • participanţii vor fi informaţi şi instruiţi cu privire la normele şi rigorile pe care vor fi obligaţi să le respecte pe tot parcursul desfăşurării taberei;
    • minorii vor prezenta o declaraţie pe propria răspundere a reprezentaţilor legali (părinţi, tutori etc.) care va conţine informaţii cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2, conform formularului nr. 1, prevăzut în anexa nr. 1;
    • însoţitorii vor completa o declaraţie pe propria răspundere care va conţine informaţii cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, conform formularului nr. 2, prevăzut în anexa nr. 2;
    • participanţii tineri majori vor completa o declaraţie pe propria răspundere care va conţine informaţii cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2, conform formularului nr. 3, prevăzut în anexa nr. 3;
    • participanţii vor prezenta o adeverinţă medicală (aceasta va fi eliberată cu una sau maximum două zile înainte de plecarea în tabără), din care să reiasă starea actuală de sănătate şi eventual antecedentele personale legate de boli cronice şi, respectiv, de infectarea cu virusul SARS-CoV-2;
    • personalul medical delegat în centrul de agrement/baza turistică va efectua un control medical (triaj epidemiologic) în urma căruia ar putea fi depistată prezenţa virusului în organism.

    – DJST informează direcţiile de sănătate publică judeţene despre depistarea unor cazuri suspecte de infecţie la persoanele din cadrul centrelor de agrement/bazelor turistice, indiferent dacă sunt copii/tineri, însoţitori/cadre didactice sau angajaţi.

    5. Desfăşurarea activităţilor în centrele de agrement/ bazele turistice
    - Programul activităţilor va fi anunţat din prima zi, pentru toată perioada taberei, astfel încât personalul angajat să poată asigura igiena spaţiilor.
    – Participanţii vor fi separaţi în grupuri mai mici, în care îşi vor desfăşura toate activităţile. Prin această măsură se urmăreşte limitarea numărului de persoane cu care fiecare intră în contact şi se reduce posibilitatea de transmitere a virusului.
    – Se vor amenaja, dacă nu există deja, spaţii de activităţi în aer liber şi se evită activităţile care implică un grad ridicat de contact.
    – Doar în zilele în care starea vremii nu permite desfăşurarea activităţilor în aer liber, acestea vor avea loc în spaţii interioare special amenajate. În acest caz, participanţii vor avea obligaţia de a purta mască.
    – Se limitează durata activităţilor în spaţii închise astfel încât să se poată stabili un orar clar pentru aerisirea riguroasă a sălii.
    – În cazul în care participanţii sunt implicaţi în activităţi sportive care implică un efort fizic susţinut, distanţa dintre două persoane trebuie să fie suficient de mare, minimum 2 metri, de exemplu, 5 m pentru plimbare rapidă şi 10 m pentru alergare sau mers cu bicicleta.
    – Participanţii la activităţile de tabără vor fi instruiţi să îşi spele mâinile înainte şi după terminarea activităţilor şi să evite atingerea feţei cu mâinile neigienizate.
    – Obiectele utilizate vor fi dezinfectate înainte şi după utilizare.
    – Este interzisă folosirea în comun a duşurilor, a saunei (dacă este cazul) şi a altor zone cu risc mare de transmitere a virusului.
    – Pe timpul desfăşurării taberelor, participanţii vor fi nevoiţi să evite să bată palma sau să se îmbrăţişeze, dar pot identifica alte modalităţi de a se bucura, fără a necesita contact direct cu zonele vulnerabile, de exemplu, atingerea coatelor sau atingerea vârfului încălţămintei etc.
    – Participanţii vor fi obligaţi sau nu să poarte măşti sau alte echipamente de protecţie pe perioada desfăşurării taberei în funcţie de natura activităţii desfăşurate şi de legislaţia în vigoare.
    – Participanţilor le este interzisă părăsirea centrelor de agrement/bazelor turistice, cu excepţia cazurilor în care specificul taberei implică excursii, drumeţii sau plajă în afara structurii de cazare, cu obligaţia limitării contactului cu persoane din exterior şi respectarea legislaţiei în vigoare.

    6. Menţiuni
    - Prezentele norme pot fi modificate şi completate în funcţie de evoluţia pandemiei cu virusul SARS-CoV-2.
    – Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentele norme.

    ANEXA 1

    Formularul nr. 1
    Declaraţia reprezentantului legal
    Declaraţie de sănătate - SARS-CoV-2
    Centrul de agrement/Baza turistică ................................................
    Subsemnatul, ............................, părinte/reprezentant legal al minorului ......................, având vârsta de ........ ani, din localitatea ..............................., telefon ............................., e-mail ..........................., declar următoarele:
    - Sunt de acord ca minorul .................................................................. să participe la tabăra care se va desfăşura în Centrul de agrement/Baza turistică .........................................................................................
    – Nu am fost/călătorit în ultimele 3 săptămâni în ţări sau zone cu grad ridicat de risc de infectare cu virusul SARS-CoV2.
    – Nu am luat contact cu persoane infectate sau purtătoare de acest virus în ultimele 3 săptămâni.
    – Nu am prezentat eu sau minorul simptomele îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2 în ultimele 3 săptămâni.
    – Nu am fost depistat pozitiv cu SARS-CoV-2 eu sau minorul în ultimele 3 săptămâni.
    – Sunt de acord cu purtarea măştii de către minor atunci când activitatea desfăşurată o impune.
    – Sunt de acord cu efectuarea triajului epidemiologic la intrarea în centrul de agrement/baza turistică.
    – Sunt de acord cu efectuarea zilnică a controlului medical primar în vederea depistării eventualelor simptome de SARSCoV-2.
    – Înţeleg şi iau cunoştinţă de faptul că există un minim risc de infectare cu acest virus, în ciuda tuturor măsurilor de precauţie luate.
    – Înţeleg că, în cazul în care minorul contactează acest virus pe perioada şederii în tabără, DJST nu se va face vinovată de acest lucru şi nu voi considera Centrul de agrement/Baza turistică ................................................................................... responsabil/ă de acest lucru.
    – Înţeleg că voi răspunde în faţa organelor abilitate pentru eventualele prejudicii/daune cauzate de declaraţiile mele în cazul în care sunt neconforme cu realitatea.

    La momentul plecării de acasă, minorul nu a prezentat simptomele vreunei boli, iar temperatura corpului a fost de ..........ºC.
    Data
    ...........................................
    (Se va completa în data plecării.)
    Semnătura
    ..........................

    ANEXA 2

    Formularul nr. 2
    Declaraţia însoţitorului
    Declaraţie de sănătate - SARS-CoV-2
    Centrul de agrement/Baza turistică ........................................
    Subsemnatul, ................................., având calitatea de cadru didactic/însoţitor/animator în cadrul taberei care se desfăşoară în perioada ................................, legitimat cu ......................, telefon .........................., e-mail .........................., declar următoarele:
    - Sunt de acord să îmi asum răspunderea/să desfăşor activităţi pentru/cu minorii:
    1. ....................
    2. ....................
    3. ..................
    4. ................
    5. .....................
    6. ...................
    7. ...................
    8. ...................
    9. ...................
    10. ......................

    – Sunt de acord să respect Normele privind stabilirea unor măsuri de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în centrele de agrement/bazele turistice aflate în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, prin direcţiile judeţene pentru sport şi tineret, aprobate prin Ordinul ministrului tineretului şi sportului nr. 317/2021, să le aplic şi să urmăresc aplicarea lor de către minorii pentru care mi-am asumat răspunderea.
    – Am luat la cunoştinţă şi mi-am însuşit Recomandările privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirusului (SARS-CoV-2), publicate de Grupul de Comunicare Strategică al Ministerului Afacerilor Interne.
    – Nu am fost/călătorit în ultimele 3 săptămâni în ţări sau zone cu grad ridicat de risc de infectare cu virusul SARS-CoV2.
    – Nu am luat contact cu persoane infectate sau purtătoare de acest virus în ultimele 3 săptămâni.
    – Nu am prezentat simptomele îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2 în ultimele 3 săptămâni.
    – Nu am fost depistat pozitiv cu SARS-CoV-2 în ultimele 3 săptămâni.
    – Sunt de acord cu purtarea măştii atunci când activitatea desfăşurată o impune.
    – Sunt de acord cu efectuarea triajului epidemiologic la intrarea în centrul de agrement/baza turistică.
    – Sunt de acord cu efectuarea zilnică a controlului medical primar în vederea depistării eventualelor simptome de SARSCoV-2.
    – Înţeleg şi iau cunoştinţă de faptul că există un minim risc de infectare cu acest virus, în ciuda tuturor măsurilor de precauţie luate.
    – Înţeleg că, în cazul în care contactez acest virus pe perioada şederii în tabără, DJST nu se va face vinovată de acest lucru şi nu voi considera Centrul de agrement/Baza turistică .................................................................................... responsabil/ă de acest lucru.
    – Înţeleg că voi răspunde în faţa organelor abilitate pentru eventualele prejudicii/daune cauzate de declaraţiile mele în cazul în care sunt neconforme cu realitatea.

    La momentul plecării de acasă, nu am prezentat simptomele vreunei boli, iar temperatura corpului a fost de: .................ºC.
    Data
    ...........................................
    (Se va completa în data plecării.)
    Semnătura
    ..........................

    ANEXA 3

    Formularul nr. 3
    Declaraţie pe propria răspundere
    Declaraţie de sănătate - SARS-CoV-2
    Centrul de agrement/Baza turistică ...........................................................................
    Subsemnatul, ........................., având vârsta de ....... ani, din localitatea ..................., telefon ............................................, e-mail .............................., declar următoarele:
    - Nu am fost/călătorit în ultimele 3 săptămâni în ţări sau zone cu grad ridicat de risc de infectare cu virusul SARS-CoV2.
    – Nu am luat contact cu persoane infectate sau purtătoare de acest virus în ultimele 3 săptămâni.
    – Nu am prezentat eu sau minorul simptomele îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2 în ultimele 3 săptămâni.
    – Nu am fost depistat pozitiv cu SARS-CoV-2 în ultimele 3 săptămâni.
    – Sunt de acord cu purtarea măştii atunci când activitatea desfăşurată o impune.
    – Sunt de acord cu efectuarea triajului epidemiologic la intrarea în centrul de agrement/baza turistică.
    – Sunt de acord cu efectuarea zilnică a controlului medical primar în vederea depistării eventualelor simptome de SARSCoV-2.
    – Înţeleg şi iau cunoştinţă de faptul că există un minim risc de infectare cu acest virus, în ciuda tuturor măsurilor de precauţie luate.
    – Înţeleg că, în cazul în care contactez acest virus pe perioada şederii în tabără, DJST nu se va face vinovată de acest lucru şi nu voi considera Centrul de agrement/Baza turistică .................................................................................... responsabil/ă de acest lucru.
    – Înţeleg că voi răspunde în faţa organelor abilitate pentru eventualele prejudicii/daune cauzate de declaraţiile mele în cazul în care sunt neconforme cu realitatea.

    La momentul plecării de acasă, nu am prezentat simptomele vreunei boli, iar temperatura corpului a fost de: ........ºC.
    Data
    ...........................................
    (Se va completa în data plecării.)
    Semnătura
    ..........................

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016