Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 21 mai 2007  privind procedurile simplificate de vamuire    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 21 mai 2007 privind procedurile simplificate de vamuire

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR - AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA - AUTORITATEA NATIONALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 377 din 4 iunie 2007
NORME din 21 mai 2007
privind procedurile simplificate de vãmuire
EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR - AGENŢIA NAŢIONALÃ DE ADMINISTRARE FISCALÃ - AUTORITATEA NAŢIONALÃ A VÃMILOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 377 din 4 iunie 2007


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Declararea mãrfurilor la autoritatea vamalã în vederea plasãrii sub un regim vamal se poate face, prin derogare de la declararea mãrfurilor în procedurã normalã, prin utilizarea unor proceduri simplificate, dupã cum urmeazã:
a) Procedura declaraţiei incomplete - prevãzutã la art. 253 alin. (1) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 de stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului Consiliului nr. 2.913/92 de instituire a Codului vamal comunitar - permite autoritãţii vamale sã accepte, în cazuri temeinic justificate, o declaraţie care nu este însoţitã de toate documentele cerute pentru plasarea sub regimul vamal respectiv; documentele care pot lipsi sunt cele necesare pentru calculul drepturilor de import sau export aferente mãrfurilor plasate sub regimul vamal respectiv; declarantul este obligat sã prezinte ulterior biroului vamal documentele lipsã.
b) Procedura declaraţiei simplificate - prevãzutã la art. 253 alin. (2) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 - permite în cazul operaţiunilor cu caracter repetitiv ca mãrfurile sã fie plasate sub regimul vamal de punere în liberã circulaţie sau export, pe baza depunerii unei declaraţii simplificate, cu condiţia depunerii ulterioare a unei declaraţii suplimentare cu caracter global, sub forma documentului administrativ unic.
Prin operaţiuni cu caracter repetitiv se înţelege transporturile de marfã, având acelaşi destinatar şi acelaşi expeditor, care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
(i) au frecvenţã mai mare de douã transporturi pe sãptãmânã;
(ii) marfa transportatã se încadreazã la acelaşi cod tarifar;
(iii) ţara de expediţie şi ţara de destinaţie, precum şi regimul vamal şi cel tarifar aplicabile rãmân neschimbate.
Declaraţia simplificatã are forma unui document comercial convenit cu autoritatea vamalã şi trebuie însoţitã de o cerere de plasare a mãrfurilor sub regim.
c) Procedura de vãmuire la domiciliu - prevãzutã la art. 253 alin. (3) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 - permite ca plasarea mãrfurilor sub regimul vamal în cauzã sã se efectueze la sediul persoanei interesate sau în alte locuri desemnate sau aprobate de autoritãţile vamale.
ART. 2
Procedurile simplificate pot fi utilizate de orice persoanã juridicã românã, în condiţiile prezentelor norme.
ART. 3
(1) Autorizarea utilizãrii procedurilor simplificate menţionate la art. 1 lit. b) şi c) implicã efectuarea în prealabil de cãtre autoritatea vamalã a unei verificãri al cãrei obiectiv este acela de a permite cunoaşterea activitãţii şi organizãrii interne a persoanei solicitante.
(2) În cazul respingerii cererii de autorizare a utilizãrii procedurilor simplificate de vãmuire, conform art. 6 alin. (3) din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.913/92 de instituire a Codului vamal comunitar, decizia autoritãţii vamale trebuie sã facã obiectul unui rãspuns scris, în care se menţioneazã motivele acestei respingeri.
ART. 4
(1) Utilizarea procedurilor simplificate, potrivit prezentelor norme, se efectueazã cu respectarea prevederilor art. 257, ale art. 262 şi ale art. 267 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 , privind constituirea de cãtre titularul autorizaţiei a unei garanţii în favoarea biroului vamal.
(2) Este interzisã utilizarea procedurii de vãmuire la domiciliu de cãtre titularul autorizaţiei, dacã garanţia constituitã în favoarea biroului vamal nu acoperã drepturile de import care trebuie plãtite. În acest caz, titularul autorizaţiei este obligat sã prezinte mãrfurile la biroul vamal şi sã aplice procedura normalã de vãmuire.
(3) De asemenea, este interzisã utilizarea procedurilor simplificate, dacã cuantumul taxei pe valoarea adãugatã şi, dupã caz, cel al accizelor nu au fost achitate sau garantate, potrivit prevederilor <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 5
Procedurile simplificate menţionate la art. 1 pot fi utilizate pentru plasarea mãrfurilor şi încheierea regimurilor vamale prevãzute în titlul IX "Proceduri simplificate" din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 .
ART. 6
(1) Titularul poate apela, în aplicarea prevederilor art. 5 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.913/92 , la serviciile unui comisionar în vamã pentru declararea mãrfurilor în procedurile prevãzute în prezentele norme.
(2) Comisionarul în vamã poate fi mandatat de titular sã efectueze total sau parţial orice atribuţie specificã legatã de prezentarea şi declararea mãrfurilor în procedura simplificatã.
ART. 7
Pentru mãrfurile restricţionate, astfel cum acestea sunt definite la <>art. 269 alin. (2) din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, titularul este obligat sã deţinã toate documentele necesare operaţiunii de vãmuire.
ART. 8
Procedurile simplificate de vãmuire pot fi aplicate tututor mãrfurilor, cu excepţia:
a) mãrfurilor care, potrivit reglementãrilor legale, se încadreazã în categoria produselor strategice, prevãzute în <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/1999 privind regimul de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 595/2004 ;
b) mãrfurilor care intrã sub incidenţa prevederilor privind desfãşurarea în siguranţã a activitãţilor nucleare, prevãzute de <>Legea nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranţã, reglementarea, autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 552 din 27 iunie 2006;
c) mãrfurilor în cazul cãrora verificarea îndeplinirii altor condiţii stabilite prin reglementãri speciale impune prelevarea de cãtre autoritatea vamalã de eşantioane în vederea analizelor tehnice sau de laborator pentru fiecare operaţiune;
d) mãrfurilor care fac obiectul <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 129/2006 privind regimul de control al exporturilor de produse şi tehnologii cu dublã utilizare;
e) mãrfurilor care intrã sub incidenţa mãsurilor din cadrul politicii agricole comune, care, în baza unor reglementãri, stabilesc acordarea unor preferinţe tarifare, condiţionate de controlul destinaţiei finale, sau acordarea unor restituiri la export.

CAP. II
Proceduri simplificate de vãmuire pentru punerea în liberã circulaţie

SECŢIUNEA 1
Procedura declaraţiei incomplete

ART. 9
Procedura declaraţiei incomplete se considerã aprobatã de autoritatea vamalã prin acceptarea de cãtre aceasta a declaraţiei vamale incomplete.
ART. 10
(1) Declaraţia incompletã cuprinde toate datele şi informaţiile înscrise în conformitate cu normele tehnice de completare, utilizare şi tipãrire a declaraţiei sumare şi a documentului administrativ unic, aprobate prin <>Ordinul vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Aministrare Fiscalã nr. 9.988/2006 , cu modificãrile ulterioare. Datele şi informaţiile aferente documentelor lipsã au caracter provizoriu şi sunt rezultate din informaţiile pe care titularul le are la dispoziţie la momentul declarãrii.
(2) În caseta 1 a declaraţiei vamale, subdiviziunea a doua, se înscrie codul "B", conform prevederilor normelor tehnice de completare, utilizare şi tipãrire a declaraţiei sumare şi a documentului administrativ unic, cu modificãrile ulterioare.
(3) În caseta 44 a declaraţiei vamale se înscriu datele referitoare la documentele lipsã.
Aceste menţiuni au urmãtoarea formã:
Codul documentului - "DOCUMENT LIPSÃ".
ART. 11
Datele referitoare la documentele care lipsesc, precum şi termenul de prezentare a documentelor lipsã se înscriu în mod obligatoriu în borderoul documentelor anexate. Aceste menţiuni au urmãtoarea formã:
- Codul documentului - "DOCUMENT LIPSÃ" - termenul de prezentare ZZ/LL/AA, instrumentul de garantare, numãrul şi data acestuia;
- Termenul de prezentare a documentelor lipsã nu poate depãşi 30 de zile calendaristice.
ART. 12
Acordarea liberului de vamã şi constituirea garanţiei se realizeazã conform prevederilor art. 257 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 .
ART. 13
(1) Elementele de identificare ale instrumentului de garantare şi cuantumul garanţiei se înscriu în caseta B a declaraţiei vamale de cãtre agentul vamal desemnat în acest sens.
(2) La prezentarea documentului lipsã sau la expirarea termenului de prezentare al acestuia, declaraţia incompletã se rectificã în mod corespunzãtor de cãtre biroul vamal prin utilizarea funcţiei postcontrol a sistemului informatic.
ART. 14
(1) Declaraţia rectificatã, denumitã declaraţie completã, va purta în caseta 1 a declaraţiei vamale, subdiviziunea a doua, codul "X", conform normelor tehnice de completare, utilizare şi tipãrire a declaraţiei sumare şi a documentului administrativ unic, cu modificãrile ulterioare.
(2) Datele care se înscriu în casetele 8, 14, 31, 33, 34 şi 37 ale declaraţiei complete trebuie sã coincidã cu cele care au fost înscrise în declaraţia incompletã. Pentru alte date înscrise în casetele declaraţiei complete se admit diferenţe faţã de cele declarate iniţial, cu condiţia justificãrii şi aprobãrii acestora de cãtre biroul vamal.
În cazul casetelor referitoare la greutate şi valoare, aceste diferenţe nu pot fi mai mari de 10% faţã de cele declarate iniţial.
ART. 15
(1) La rectificarea declaraţiei incomplete se efectueazã, dacã este cazul, regularizarea drepturilor de import, a TVA şi a accizelor, dupã caz.
(2) Elementele de taxare luate în considerare pentru calculul drepturilor de import sunt cele în vigoare la data depunerii declaraţiei incomplete.

SECŢIUNEA a 2-a
Procedura declaraţiei simplificate

A. Condiţii de autorizare

ART. 16
(1) Procedura declaraţiei simplificate se aplicã pe baza unei autorizaţii eliberate de biroul vamal în a cãrui razã de competenţã teritorialã îşi are sediul sau punctul de lucru solicitantul.
(2) Autorizaţia pentru utilizarea procedurii declaraţiei simplificate poate fi acordatã persoanelor juridice care pe lângã condiţiile stabilite la art. 261 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 îndeplinesc şi urmãtoarele cerinţe:
a) nu înregistreazã debite faţã de autoritatea vamalã;
b) au organizate evidenţe, astfel încât acestea sã permitã biroului vamal verificarea eficientã a operaţiunilor vamale;
c) dispun de infrastructurã informaticã adecvatã.
(3) În sensul art. 261 alin. (2) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 , se considerã cã o persoanã declarã mãrfuri pentru punere în liberã circulaţie în mod ocazional, dacã a efectuat cel mult 100 de operaţiuni vamale în anul calendaristic anterior depunerii cererii de autorizare.

B. Dosarul de autorizare

ART. 17
(1) Autorizaţia de utilizare a procedurii declaraţiei simplificate se acordã pe baza unei cereri scrise, întocmitã potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 1.
(2) Cererea se depune la biroul vamal împreunã cu urmãtoarele documente:
a) certificatul de înregistrare a societãţii comerciale, în copie;
b) copia actului constitutiv al societãţii comerciale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã caz;
c) cazierul judiciar al persoanelor fizice care reprezintã legal societatea comercialã;
d) o declaraţie-angajament, conform modelului prevãzut în anexa nr. 2;
e) certificatul de atestare fiscalã, eliberat de autoritatea fiscalã competentã;
f) documentul comercial care urmeazã a fi utilizat;
g) declaraţie pe propria rãspundere, semnatã de cãtre reprezentantul legal al societãţii comerciale, conţinând datele prevãzute la alin. (3).
(3) Declaraţia pe propria rãspundere trebuie sã conţinã urmãtoarele precizãri:
a) numãrul şi valoarea totalã exprimatã în euro a operaţiunilor cu caracter repetitiv, desfãşurate cu ţãri terţe, realizate în anul calendaristic anterior;
b) cuantumul drepturilor de import pentru operaţiunile vamale cu caracter repetitiv, desfãşurate cu ţãri terţe în anul calendaristic anterior;
c) categoriile de mãrfuri pentru care solicitã procedura declaraţiei simplificate nu fac parte din categoriile excluse de la aceastã procedurã;
d) descrierea şi codul din Nomenclatura combinatã a mãrfurilor care fac obiectul unor reglementãri specifice, dacã este cazul.

C. Emiterea autorizaţiei

ART. 18
(1) Verificarea cererii, a documentelor anexate şi a îndeplinirii condiţiilor de autorizare se face de cãtre biroul vamal.
(2) În cazul în care condiţiile legale sunt îndeplinite, autorizaţia pentru utilizarea procedurii declaraţiei simplificate se întocmeşte în douã exemplare, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3, şi se semneazã de cãtre şeful biroului vamal. Un exemplar al autorizaţiei se predã solicitantului, iar celãlalt exemplar se pãstreazã în evidenţa biroului vamal, care transmite câte o copie direcţiei regionale vamale în a cãrei razã de competenţã funcţioneazã, precum şi Autoritãţii Naţionale a Vãmilor.
(3) Numãrul autorizaţiei se acordã, în ordine cronologicã, din registrul de evidenţã a autorizaţiilor, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 4. Pe autorizaţie numãrul se înscrie sub forma "DS/xxxxxxxx/yyyy", unde "xxxxxxxx" reprezintã codul biroului vamal emitent, iar "yyyy" reprezintã numãrul de ordine al autorizaţiei din registrul de evidenţã a autorizaţiilor.
ART. 19
(1) În situaţia în care titularul solicitã modificarea şi/sau completarea autorizaţiei, acesta întocmeşte şi depune la biroul vamal care a emis autorizaţia o cerere întocmitã potrivit art. 17.
(2) Modificãrile şi/sau completãrile autorizaţiei se fac de cãtre biroul vamal pe un nou formular de autorizaţie, care devine anexã la autorizaţia emisã iniţial. Biroul vamal transmite câte o copie direcţiei regionale vamale în a cãrei razã de competenţã funcţioneazã, precum şi Autoritãţii Naţionale a Vãmilor.
ART. 20
În autorizaţia de utilizare a procedurii declaraţiei simplificate se înscriu elementele precizate la art. 262 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 .

D. Suspendarea şi revocarea autorizaţiei

ART. 21
(1) Biroul vamal suspendã autorizaţia în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) una sau mai multe dintre condiţiile ce au stat la baza emiterii nu mai sunt îndeplinite;
b) nu sunt respectate condiţiile privind organizarea, de cãtre persoana autorizatã, a unor evidenţe ale operaţiunilor comerciale, astfel încât sã permitã autoritãţii vamale sã efectueze un control eficient.
(2) Biroul vamal revocã autorizaţia în unul dintre urmãtoarele cazuri:
a) emiterea ei s-a fãcut pe baza unor date incorecte sau incomplete, iar solicitantul avea cunoştinţã sau trebuia sã aibã cunoştinţã de acest fapt;
b) titularul solicitã;
c) persoana autorizatã sau reprezentantul legal al acesteia a sãvârşit o încãlcare gravã sau încãlcãri repetate ale reglementãrilor vamale;
d) autorizaţia a fost suspendatã pentru o perioadã mai mare de 6 luni;
e) titularul declarã mãrfurile numai în mod ocazional.
(3) Revocarea sau suspendarea autorizaţiei se realizeazã în baza deciziei şefului biroului vamal emitent şi conţine data de la care mãsura intervine, precum şi motivul emiterii acesteia. Decizia este notificatã de biroul vamal titularului şi comunicatã direcţiei regionale vamale în a cãrei razã de competenţã funcţioneazã, precum şi Autoritãţii Naţionale a Vãmilor.
ART. 22
În cazul în care autorizaţia a fost suspendatã, decizia de încetare a suspendãrii poate fi luatã numai dupã remedierea sau înlãturarea cauzelor care au dus la suspendarea autorizaţiei.

E. Etape ale procedurii declaraţiei simplificate

ART. 23
(1) Pentru derularea procedurii declaraţiei simplificate se parcurg urmãtoarele etape:
a) constituirea unei garanţii în favoarea biroului vamal, potrivit prevederilor art. 189-200 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.913/92 ;
b) prezentarea şi declararea mãrfurilor la biroul vamal, prin prezentarea cererii de plasare a mãrfurilor sub regim şi a documentului comercial în douã exemplare, dintre care unul este destinat biroului vamal, iar celãlalt se pãstreazã de cãtre titular;
c) plata taxei pe valoarea adãugatã şi a accizelor, dupã caz;
d) depunerea declaraţiei suplimentare cu caracter global întocmite pe formularul documentului administrativ unic într-un termen care nu poate depãşi a cincea zi a lunii urmãtoare celei în care s-au depus declaraţiile simplificate;
e) plata drepturilor de import în maximum a 16-a zi a lunii urmãtoare celei în care s-a depus declaraţia simplificatã.
(2) Formula de calcul a cuantumului garanţiei este urmãtoarea:


drepturi (termenul de depunere
cuantumul garanţiei = ──────── x a declaraţiei vamale +
365 15 zile),



unde prin drepturi se înţelege cuantumul drepturilor vamale convenţionale, conform Tarifului vamal comun, în vigoare la data depunerii cererii de autorizare, calculat pentru operaţiunile cu caracter repetitiv desfãşurate cu ţãri terţe, realizate în ultimul an calendaristic, iar prin termenul de depunere a declaraţiei vamale se înţelege termenul de prezentare a declaraţiei suplimentare stabilit în autorizaţia de utilizare a procedurii simplificate de vãmuire, care este de maximum 30 de zile calendaristice.
ART. 24
Dupã parcurgerea etapelor de vãmuire, potrivit legii, se acordã liber de vamã. În acest caz, titularul are dreptul de a dispune de mãrfuri înainte de depunerea declaraţiei suplimentare cu caracter global şi de plata drepturilor de import.
ART. 25
Documentul comercial autorizat în prealabil de cãtre biroul vamal conţine cel puţin urmãtoarele elemente:
a) numãrul autorizaţiei;
b) expeditorul şi ţara de expediţie a mãrfii;
c) destinatarul;
d) descrierea comercialã şi cantitatea mãrfii;
e) valoarea şi codul TARIC ale mãrfii;
f) numãrul, felul şi mãrcile coletelor, dupã caz.
ART. 26
Plata drepturilor de import şi regularizarea plãţii taxei pe valoarea adãugatã şi a accizelor, dupã caz, se fac odatã cu depunerea declaraţiei suplimentare cu caracter global, ţinându-se seama de elementele de taxare aplicabile în momentul depunerii documentului comercial.
ART. 27
Declaraţia suplimentarã cu caracter global, întocmitã pe formularul documentului administrativ unic, va purta în caseta 1, subdiviziunea a doua, codul "Y", conform normelor tehnice de completare, utilizare şi tipãrire a declaraţiei sumare şi a documentului administrativ unic, cu modificãrile ulterioare.
ART. 28
La caseta 44 din declaraţia suplimentarã cu caracter global se menţioneazã perioada pentru care aceasta se întocmeşte şi datele de referinţã ale documentelor comerciale.
ART. 29
La depunerea declaraţiei suplimentare cu caracter global se efectueazã controlul concordanţei dintre datele cuprinse în aceasta cu cele din documentele comerciale.

SECŢIUNEA a 3-a
Procedura de vãmuire la domiciliu

A. Definiţii

ART. 30
În aplicarea dispoziţiilor prezentei secţiuni, prin noţiunile de mai jos se înţelege:
a) înscrierea în evidenţe - înscrierea mãrfurilor în evidenţa contabilã a titularului autorizaţiei;
b) agent vamal desemnat - lucrãtorul vamal desemnat prin ordin de serviciu de cãtre şeful biroului vamal, însãrcinat cu urmãrirea utilizãrii procedurii de vãmuire la domiciliu;
c) aviz de sosire - documentul prin care titularul notificã biroului vamal sosirea mijlocului de transport încãrcat cu mãrfuri la locul de descãrcare sau alt loc aprobat de autoritatea vamalã. Avizul poate fi completat pentru mijloacele de transport ce urmeazã sã soseascã într-o perioadã de maximum 72 de ore, calculatã de la momentul transmiterii. În acest caz, pentru fiecare mijloc de transport se vor preciza data şi ora sosirii, prevederile privind dreptul de intervenţie, prevãzute în prezenta secţiune, aplicându-se în mod corespunzãtor. În cazul mãrfurilor ce urmeazã a fi plasate în depozit temporar, avizul de sosire constituie declaraţia sumarã, conform art. 44 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.913/92 ;
d) declaraţie vamalã suplimentarã - declaraţia vamalã depusã pentru fiecare înscriere în evidenţe într-un termen care nu poate depãşi a cincea zi a lunii urmãtoarea celei în care s-a efectuat înscrierea contabilã;
e) declaraţie vamalã recapitulativã - declaraţia vamalã depusã pentru mai multe înscrieri contabile, cu condiţia ca respectivele înscrieri contabile sã facã obiectul aceluiaşi regim vamal şi pentru care furnizorul, ţara de expediţie, moneda facturatã şi natura tranzacţiei sunt aceleaşi. Termenul de prezentare nu poate depãşi a cincea zi a lunii urmãtoare celei în care s-au efectuat înscrierile contabile.

B. Condiţii de autorizare

ART. 31
(1) Procedura de vãmuire la domiciliu se realizeazã pe baza unei autorizaţii eliberate de biroul vamal în a cãrui razã de competenţã teritorialã solicitantul îşi are sediul sau punctul de lucru.
(2) Autorizaţia pentru utilizarea procedurii de vãmuire la domiciliu poate fi acordatã agenţilor economici care, pe lângã condiţiile enumerate la art. 16 alin. (2), îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au realizat în anul calendaristic anterior operaţiuni de comerţ exterior cu ţãri terţe în valoare totalã ce depãşeşte echivalentul a 3 milioane euro;
b) dispun de amplasamente, echipamente şi personal necesare manipulãrii mãrfurilor, precum şi de infrastructurã informaticã adecvatã;
c) au realizat peste 100 de operaţiuni vamale în anul calendaristic anterior depunerii cererii de autorizare.

C. Dosarul de autorizare

ART. 32
(1) Autorizaţia de utilizare a procedurii de vãmuire la domiciliu se acordã pe baza unei cereri scrise întocmite potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 1.
(2) Cererea se depune la biroul vamal împreunã cu urmãtoarele documente:
a) certificatul de înregistrare a societãţii comerciale, în copie;
b) copia actului constitutiv al societãţii comerciale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã caz;
c) cazierul judiciar al persoanelor fizice care reprezintã legal societatea comercialã;
d) o declaraţie-angajament, conform modelului prevãzut în anexa nr. 2;
e) certificatul de atestare fiscalã, eliberat de autoritatea fiscalã competentã;
f) declaraţie pe propria rãspundere, semnatã de cãtre reprezentantul legal al societãţii comerciale, conţinând datele prevãzute la alin. (3).
(3) Declaraţia pe propria rãspundere trebuie sã conţinã urmãtoarele precizãri:
a) numãrul şi valoarea totalã a operaţiunilor de comerţ exterior cu ţãri terţe, exprimatã în euro, realizate în anul calendaristic anterior;
b) cuantumul drepturilor de import pentru operaţiunile vamale desfãşurate cu ţãri terţe în anul anterior;
c) categoriile de mãrfuri pentru care s-a solicitat procedura de vãmuire la domiciliu nu fac parte din categoriile excluse de la aceastã procedurã;
d) descrierea şi codul din Nomenclatura combinatã a mãrfurilor care fac obiectul unor reglementãri specifice, dacã este cazul;
e) descrierea şi localizarea punctelor în care se vor desfãşura operaţiunile vamale în procedurã de vãmuire la domiciliu, inclusiv anexe cuprinzând planurile clãdirii;
f) precizarea adresei la care pot fi examinate documentele şi evidenţele ce trebuie pãstrate în conformitate cu reglementãrile vamale.
ART. 33
La cererea depusã de titular, acesta anexeazã documente din care sã rezulte datele prevãzute la art. 263 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 , precum şi documentele care atestã calitatea sau îndeplinirea condiţiei de destinatar agreat pentru mãrfurile supuse regimului de tranzit; aceastã condiţie poate fi îndeplinitã şi de cãtre un comisionar în vamã care are încheiat un contract de reprezentare cu titularul operaţiunii.

D. Emiterea autorizaţiei

ART. 34
(1) Dispoziţiile art. 18 alin. (1) şi (2) şi ale art. 19 se aplicã în mod corespunzãtor şi în cazul procedurii de vãmuire la domiciliu.
(2) Numãrul autorizaţiei se acordã, în ordine cronologicã, din registrul de evidenţã a autorizaţiilor, prevãzut în anexa nr. 4. Pe autorizaţie numãrul se înscrie sub forma "VD/xxxxxxxx/yyyy", unde "xxxxxxxx" reprezintã codul biroului vamal emitent, iar "yyyy" reprezintã numãrul de ordine al autorizaţiei din registrul de evidenţã a autorizaţiilor.
ART. 35
În autorizaţia de utilizare a procedurii de vãmuire la domiciliu se înscriu elementele prevãzute la art. 267 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 , locul aprobat de biroul vamal pentru plasarea mãrfurilor sub regim, locul în care pot fi examinate evidenţele şi termenul în care biroul vamal poate interveni.

E. Suspendarea şi revocarea autorizaţiei

ART. 36
(1) Biroul vamal suspendã autorizaţia în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) una sau mai multe dintre condiţiile ce au stat la baza emiterii nu mai sunt îndeplinite;
b) nu sunt respectate condiţiile privind organizarea, de cãtre persoana autorizatã, a unor evidenţe ale operaţiunilor comerciale astfel încât sã permitã autoritãţii vamale sã efectueze un control eficient.
(2) Biroul vamal revocã autorizaţia în unul dintre urmãtoarele cazuri:
a) emiterea ei s-a fãcut pe baza unor date incorecte sau incomplete, iar solicitantul avea cunoştinţã sau trebuia sã aibã cunoştinţã de acest fapt;
b) persoana autorizatã sau reprezentantul legal al acesteia a sãvârşit o încãlcare gravã sau încãlcãri repetate ale legislaţiei vamale;
c) titularul nu mai declarã mãrfurile în procedura pentru care a fost autorizat pe o perioadã mai mare de 6 luni;
d) titularul solicitã;
e) autorizaţia a fost suspendatã pentru o perioadã mai mare de 6 luni;
f) titularul efectueazã înscrierea în evidenţe fãrã ca valoarea garanţiei constituite sã acopere datoria vamalã.
(3) Revocarea sau suspendarea autorizaţiei se realizeazã în baza deciziei şefului biroului vamal emitent şi conţine data de la care mãsura intervine, precum şi motivul emiterii acesteia. Decizia este notificatã de biroul vamal titularului şi comunicatã direcţiei regionale vamale în a cãrei razã de competenţã funcţioneazã, precum şi Autoritãţii Naţionale a Vãmilor.
ART. 37
În cazul în care autorizaţia a fost suspendatã, decizia de încetare a suspendãrii poate fi luatã numai dupã remedierea sau înlãturarea cauzelor care au dus la suspendarea autorizaţiei.

F. Etape ale procedurii de vãmuire la domiciliu

ART. 38
(1) Pentru derularea procedurii de vãmuire la domiciliu se parcurg urmãtoarele etape:
a) constituirea unei garanţii în contul biroului vamal potrivit prevederilor art. 189-200 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.913/92 . Cuantumul garanţiei se calculeazã ca fiind media drepturilor de import pe o perioadã egalã cu termenul în care declaraţia vamalã trebuie prezentatã la biroul vamal, raportatã la ultimul an calendaristic;
b) dirijarea mãrfurilor la sediul titularului sau, dupã caz, în locurile stabilite sau aprobate de autoritatea vamalã;
c) plata taxei pe valoarea adãugatã şi a accizelor, dupã caz, şi notificarea biroului vamal privind sosirea mãrfurilor în vederea obţinerii liberului de vamã;
d) înscrierea mãrfurilor în evidenţe;
e) transmiterea rãspunsului biroului vamal privind decizia de intervenţie sau neintervenţie în vederea acordãrii liberului de vamã;
f) descãrcarea şi recepţionarea mãrfurilor;
g) depunerea la biroul vamal a declaraţiilor vamale suplimentare/recapitulative;
h) plata drepturilor de import şi regularizarea taxei pe valoarea adãugatã şi a accizelor, dupã caz.
(2) Formula de calcul a cuantumului garanţiei este urmãtoarea:


drepturi (termenul de depunere
cuantumul garanţiei = ──────── x a declaraţiei vamale +
365 15 zile),



unde prin drepturi se înţelege cuantumul drepturilor vamale convenţionale, conform Tarifului vamal comun, în vigoare la data depunerii cererii de autorizare, calculat pentru operaţiunile de comerţ exterior cu ţãri terţe, realizate în ultimul an calendaristic, iar prin termenul de depunere a declaraţiei vamale se înţelege termenul de prezentare a declaraţiei suplimentare sau recapitulative, stabilit în autorizaţia de utilizare a procedurii simplificate de vãmuire, care este de maximum 30 de zile calendaristice.
Dirijarea mãrfurilor
ART. 39
Mãrfurile destinate plasãrii sub regimul vamal de punere în liberã circulaţie sunt dirijate direct la locul aprobat pentru descãrcare, stabilit în autorizaţia pentru utilizarea procedurii de vãmuire la domiciliu de biroul vamal, sub acoperirea unui titlu de tranzit, şi se îndeplinesc toate formalitãţile corespunzãtoare încheierii regimului vamal de tranzit.
Notificarea biroului vamal privind sosirea mãrfurilor şi înscrierea acestora în evidenţe
ART. 40
(1) Sosirea mijlocului de transport se notificã de titular biroului vamal pe baza unui aviz de sosire, întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 5, cu scopul de a permite acestuia efectuarea, dacã se considerã necesar, a controlului sigiliilor şi al mãrfurilor.
(2) Avizul de sosire se transmite biroului vamal prin fax, pe cale electronicã sau în orice alt mod agreat de biroul vamal de comun acord cu titularul, imediat dupã sosirea efectivã a mijlocului de transport, atunci când aceasta are loc în timpul orelor de program al biroului vamal. Titularul este obligat sã verifice transmiterea corectã a faxului conţinând avizul de sosire (menţionatã în mod automat pe şuşa confirmãrii de transmitere de cãtre aparat prin menţiunea "OK"), respectiv confirmarea transmisiei efectuate pe cale electronicã sau prin orice alt mod acceptat de biroul vamal.
Modalitatea de transmitere a avizului de sosire trebuie sã asigure titularului transmiterea sau eliberarea unei confirmãri a transmiterii avizului de sosire, în care sã fie indicate data, ora şi minutul primirii de cãtre biroul vamal a acestuia.
În cazul în care din cauza unor defecţiuni tehnice sau din alte cauze titularul nu poate transmite avizul de sosire, acesta este obligat sã îl predea cât mai curând posibil, personal, agentului vamal desemnat. Acesta înscrie data, ora şi minutul primirii.
(3) Concomitent cu transmiterea avizului de sosire se transmite şi documentul cu care s-a efectuat plata taxei pe valoarea adãugatã şi a accizelor, dupã caz.
(4) La primirea avizului, agentul vamal desemnat opereazã în registrul de evidenţã a avizelor, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 6, îl înştiinţeazã pe şeful biroului vamal sau pe înlocuitorul legal al acestuia, pentru luarea deciziei privind intervenţia sau neintervenţia în vederea efectuãrii controlului vamal al mãrfurilor.
(5) În urma analizei de risc şeful biroului vamal poate lua decizia suspendãrii procedurii de vãmuire la domiciliu pentru operaţiunea în cauzã.
(6) De la primirea avizului de sosire biroul vamal dispune de un termen de maximum 3 ore, în cursul cãruia lucrãtorii vamali se pot deplasa pentru efectuarea controlului. Termenul se calculeazã începând cu ora şi minutul înscrise automat prin modalitãţile menţionate la alin. (2) sau, dupã caz, începând cu ora şi minutul înscrise de agentul vamal desemnat pe avizul de sosire primit personal.
(7) Termenul menţionat la alin. (6) este cel prevãzut în autorizaţia de destinatar agreat.
ART. 41
În cazul în care sosirea mãrfurilor are loc în afara orelor de program sau cu maximum 30 de minute înainte de ora de încheiere a programului biroului vamal, termenul menţionat la art. 40 curge începând cu prima orã de program a zilei urmãtoare de lucru. Dacã biroul vamal nu intervine în acest termen, titularul poate sã rupã sigiliile şi sã descarce mãrfurile.
ART. 42
Avizul de sosire poate fi transmis şi în afara programului de lucru al biroului vamal, atunci când acesta şi titularul au convenit asupra prelungirii programului.
ART. 43
(1) Plasarea mãrfurilor sub regim vamal se realizeazã prin înscrierea în evidenţa contabilã, indicând data înscrierii mãrfurilor.
(2) Concomitent cu înscrierea în evidenţa contabilã se realizeazã şi înscrierea în registrul înscrierilor în evidenţã a mãrfurilor, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 8, a urmãtoarelor informaţii privind mãrfurile: data înscrierii, nr. şi data facturii, nr. de colete, descrierea mãrfurilor, origine, preferinţe tarifare, codul din Nomenclatura combinatã, valoarea facturatã şi codul monedei, condiţii de livrare, valoarea în vamã, regim vamal, greutatea netã, calculul estimat al drepturilor de import, cuantumul accizelor, dupã caz, cuantumul taxei pe valoarea adãugatã şi intervenţia biroului vamal (prin înscrierea numãrului procesului-verbal).
Transmiterea rãspunsului de cãtre biroul vamal privind decizia de intervenţie sau neintervenţie în vederea acordãrii liberului de vamã
ART. 44
Dupã primirea avizului de sosire, agentul vamal desemnat completeazã rubrica "Decizia şefului biroului vamal cu privire la intervenţie sau neintervenţie" cu menţiunea "Intervenţie" sau "Neintervenţie", dupã caz.
ART. 45
(1) Rãspunsul biroului vamal privind decizia de intervenţie sau neintervenţie se transmite titularului autorizaţiei prin fax, pe cale electronicã sau în orice alt mod agreat de biroul vamal de comun acord cu titularul autorizaţiei.
(2) În situaţia în care pe rãspuns este înscrisã menţiunea "Intervenţie", titularul are obligaţia sã aştepte lucrãtorul vamal care se prezintã la locul aprobat în termenul precizat la art. 40.
(3) În situaţia în care pe rãspuns este înscrisã menţiunea "Neintervenţie", se considerã cã liberul de vamã a fost acordat.
ART. 46
În cazul transportului de mãrfuri având mai mulţi destinatari se aplicã procedura normalã de vãmuire, fiind necesarã prezentarea mãrfurilor la biroul vamal.
ART. 47
În situaţia în care mãrfurile sosesc la locul de descãrcare în afara programului de lucru sau în zile nelucrãtoare, utilizarea procedurii de vãmuire la domiciliu se reia în prima zi lucrãtoare care urmeazã celei în care acestea au sosit la destinaţie.
ART. 48
Evidenţa avizelor de sosire se ţine atât de titular, cât şi de biroul vamal prin intermediul registrului de evidenţã a avizelor. Acest registru se înfiinţeazã de fiecare titular şi este ţinut în formã identicã cu cel al biroului vamal.
Descãrcarea şi recepţionarea mãrfurilor
ART. 49
(1) Efectuarea operaţiunilor prealabile declarãrii mãrfurilor revine titularului în situaţia în care biroul vamal transmite rãspunsul cu menţiunea "Neintervenţie". Aceste operaţiuni prealabile declarãrii mãrfurilor constau în ruperea sigiliilor, descãrcarea mãrfurilor din mijlocul de transport, identificarea mãrfurilor şi recepţionarea acestora.
(2) Dacã biroul vamal transmite rãspunsul cu menţiunea "Intervenţie" agentul vamal are obligaţia sã se prezinte la locul aprobat în cadrul termenului menţionat la art. 40.
ART. 50
(1) Conform art. 266 alin. (1) lit. a) (ii) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 , titularul are dreptul ca înainte de plasarea sub regimul vamal de punere în liberã circulaţie sã introducã mãrfurile în depozit temporar la sediul sãu ori la punctul de lucru aprobat, notificând biroului vamal aceastã situaţie prin avizul de sosire. Dispoziţiile prevãzute în Codul vamal comunitar şi în regulamentul de aplicare a acestuia privind depozitul temporar se aplicã în mod corespunzãtor. În acest caz avizul de sosire este asimilat cu declaraţia sumarã.
(2) Titularul este obligat sã înregistreze mãrfurile în registrul de evidenţã a mãrfurilor intrate în depozit temporar, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 7.
ART. 51
Scoaterea mãrfurilor din depozitul temporar se va face prin transmiterea la biroul vamal a unui nou aviz de sosire completat corespunzãtor, iar procedura de vãmuire la domiciliu se deruleazã conform prevederilor prezentelor norme.
ART. 52
(1) Dacã agentul vamal nu se prezintã, iar titularul constatã în timpul descãrcãrii mãrfurilor diferenţe între datele înscrise în titlul de tranzit şi mãrfurile descãrcate, acesta este obligat sã întrerupã imediat operaţiunile aflate în derulare şi sã informeze imediat biroul vamal.
În aceastã situaţie biroul vamal procedeazã astfel:
a) dacã informarea se face în timpul orelor de program, agentul vamal desemnat se deplaseazã imediat la locul de descãrcare a mãrfurilor, efectuând controlul vamal;
b) dacã informarea se face în afara orelor de program, agentul vamal desemnat se deplaseazã în ziua lucrãtoare urmãtoare la locul de descãrcare a mãrfurilor, efectuând controlul vamal.
(2) Pe baza constatãrilor rezultate în urma controlului se întocmeşte un proces-verbal ce se anexeazã la titlul de tranzit, iar numãrul procesului-verbal se menţioneazã la rubrica "Intervenţia biroului vamal" din registrul prevãzut în anexa nr. 8. O copie a procesului-verbal se pãstreazã de cãtre titular pentru a fi anexatã la declaraţia vamalã suplimentarã/recapitulativã.
În acelaşi mod se procedeazã şi în cazul în care se constatã diferenţe între datele conţinute în avizul de sosire şi cele cuprinse în titlul de tranzit şi în documentele însoţitoare.
ART. 53
Predarea titlului de tranzit şi confirmarea acestuia se fac potrivit normelor stabilite pentru regimul vamal de tranzit.
Depunerea declaraţiei vamale
ART. 54
(1) Declaraţia vamalã suplimentarã sau, dupã caz, recapitulativã se depune la biroul vamal împreunã cu setul de documente care include în mod obligatoriu şi documentele speciale cerute în conformitate cu prevederile <>art. 269 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 86/2006 . Termenul de depunere nu poate depãşi a cincea zi a lunii urmãtoare celei în care s-a efectuat înscrierea în evidenţe.
(2) Titularul completeazã declaraţiile vamale corespunzãtor regimului vamal acordat, în conformitate cu Normele tehnice de completare, utilizare şi tipãrire a declaraţiei sumare şi a documentului administrativ unic, specificând în caseta 1, subdiviziunea a doua codul "Z". În caseta 44 se menţioneazã numãrul autorizaţiei de vãmuire la domiciliu, iar în caseta 40 se înscriu numãrul şi data înscrierilor în evidenţe care fac obiectul declaraţiei vamale respective, sub urmãtoarea formã:

"Y - CLE-llzz-nr. înregistrãrii".

Exemplu: înregistrarea mãrfurilor a fost fãcutã pe data de 14 mai 2007. Codul este în acest caz "Y- CLE-20070514-7" ("Y" pentru a informa cã a existat o declaraţie iniţialã, "CLE" pentru "înregistrarea", "20070514" reprezintã data înregistrãrii, anul este "2007", luna, "05", ziua, "14" şi "7" este numãrul de identificare al înregistrãrii).
ART. 55
Agentul vamal desemnat pentru acordarea liberului de vamã înscrie în caseta "C" a declaraţiei vamale menţiunea "L.V. - art. 247 pct. (4) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 ", certificând cele înscrise prin aplicarea semnãturii şi ştampilei personale.
ART. 56
Drepturile de import se achitã în maximum a 16-a zi a lunii urmãtoare celei în care s-a efectuat înscrierea în evidenţe, potrivit art. 227 alin. (3) din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.913/92 .

CAP. III
Proceduri simplificate de vãmuire pentru regimul de antrepozitare vamalã

SECŢIUNEA 1
Procedura declaraţiei incomplete

ART. 57
Prevederile art. 9-15 se aplicã, dupã caz, în mod corespunzãtor pentru regimul de antrepozitare vamalã.

SECŢIUNEA a 2-a
Procedura declarãrii simplificate

ART. 58
Este interzisã utilizarea procedurii declarãrii simplificate în cazul mãrfurilor plasate în regimul vamal de antrepozitare vamalã.

SECŢIUNEA a 3-a
Procedura de vãmuire la domiciliu

ART. 59
(1) Autorizaţia pentru vãmuirea la domiciliu se acordã cu condiţia deţinerii de cãtre solicitant a autorizaţiei de antrepozitare vamalã.
(2) Pentru aplicarea procedurii de vãmuire la domiciliu în cazul regimului de antrepozitare titularul va solicita implicit autorizaţie de expeditor şi destinatar agreat.
ART. 60
Prevederile art. 30-53 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de antrepozit.
ART. 61
În cazul mãrfurilor supuse accizelor, garanţia instituitã în favoarea biroului vamal conţine şi cuantumul accizelor datorate.
Completarea şi depunerea declaraţiei vamale
ART. 62
Dispoziţiile art. 54-55 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de antrepozit.

CAP. IV
Proceduri simplificate de vãmuire pentru regimurile de perfecţionare activã, transformare sub control vamal şi admitere temporarã

SECŢIUNEA 1
Procedura declaraţiei incomplete

ART. 63
Dispoziţiile prevãzute la art. 9-15 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimurile vamale de perfecţionare activã, transformare sub control vamal şi admitere temporarã.

SECŢIUNEA a 2-a
Procedura declaraţiei simplificate şi de vãmuire la domiciliu

ART. 64
Este interzisã utilizarea procedurii declaraţiei simplificate în cazul mãrfurilor plasate în regimurile vamale de perfecţionare activã, transformare sub control vamal şi admitere temporarã.
ART. 65
(1) Autorizaţia pentru vãmuirea la domiciliu se acordã cu condiţia deţinerii de cãtre solicitant a autorizaţiei pentru regimul sau regimurile economice pentru care urmeazã sã se aplice procedura de vãmuire la domiciliu.
(2) Prevederile art. 30-55 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimurile vamale de perfecţionare activã, transformare sub control vamal şi admitere temporarã.
(3) În cazul mãrfurilor supuse accizelor, garanţia instituitã în favoarea biroului vamal conţine şi cuantumul accizelor datorate.

CAP. V
Proceduri simplificate de vãmuire pentru regimul de perfecţionare pasivã

ART. 66
(1) În cazul punerii în liberã circulaţie a mãrfurilor care au fost anterior plasate sub regimul de perfecţionare pasivã pot fi aplicate procedura declaraţiei incomplete şi procedura de vãmuire la domiciliu referitoare la punerea în liberã circulaţie a mãrfurilor.
(2) Este interzisã utilizarea procedurii declarãrii simplificate în cazul mãrfurilor plasate în regimul vamal de perfecţionare pasivã.

CAP. VI
Proceduri simplificate de vãmuire la export

SECŢIUNEA 1
Procedura de declarare incompletã

ART. 67
Dispoziţiile art. 9-15 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de export.
ART. 68
Data determinantã pentru aplicarea altor dispoziţii ce reglementeazã exportul este data înregistrãrii declaraţiei incomplete.
ART. 69
În caseta 44 a declaraţiei vamale se înscrie menţiunea "export simplificat".

SECŢIUNEA a 2-a
Procedura declarãrii simplificate

ART. 70
Dispoziţiile art. 16-22 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de export.
ART. 71
Procedura declaraţiei simplificate la export poate fi utilizatã atunci când mãrfurile nu au restricţii la export, când biroul vamal de ieşire a mãrfurilor din teritoriul vamal al Comunitãţii este un birou vamal din România, iar regimul vamal este cel de export definitiv şi nu presupune regimuri vamale economice.
Etape ale procedurii declaraţiei simplificate
ART. 72
Pentru derularea procedurii declaraţiei simplificate se parcurg urmãtoarele etape:
a) prezentarea şi declararea mãrfurilor la biroul vamal prin prezentarea documentului comercial în 3 exemplare, dintre care unul este destinat biroului vamal, cel de-al doilea se pãstreazã de cãtre titular, iar cel de-al treilea exemplar însoţeşte marfa pânã la biroul vamal de ieşire din Comunitate în vederea vizãrii de cãtre acesta;
b) depunerea declaraţiei suplimentare cu caracter global completatã pe formularul documentului administrativ unic.
ART. 73
Dupã parcurgerea etapelor de vãmuire, potrivit legii, se acordã liber de vamã. În acest caz titularul are dreptul de a dispune de mãrfuri înainte de depunerea declaraţiei suplimentare cu caracter global.
ART. 74
Documentul comercial autorizat de cãtre biroul vamal emitent al autorizaţiei constituie dovada ieşirii de pe teritoriul vamal comunitar doar în cazul în care acesta este vizat de cãtre biroul vamal de ieşire din Comunitate. Acesta conţine cel puţin urmãtoarele elemente:
a) numãrul autorizaţiei;
b) destinatarul şi ţara de destinaţie a mãrfii;
c) expeditorul;
d) descrierea comercialã şi cantitatea mãrfii;
e) valoarea şi codul TARIC al mãrfii;
f) numãrul, felul şi mãrcile coletelor, dupã caz.
ART. 75
Dispoziţiile art. 27-29 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de export.

SECŢIUNEA a 3-a
Procedura de vãmuire la domiciliu

ART. 76
În cadrul procedurii de vãmuire la domiciliu autoritatea vamalã acordã dreptul titularului operaţiunilor de a aplica sigilii vamale la mijloacele de transport încãrcate cu mãrfuri pentru export, cu respectarea instrucţiunilor de aplicare, pãstrare şi evidenţã a acestora.

A. Definiţii

ART. 77
În aplicarea dispoziţiilor prezentei secţiuni, prin noţiunile de mai jos se înţelege:
a) declaraţii vamale preautentificate - exemplarele documentului administrativ unic completate parţial, semnate şi ştampilate în caseta A de agentul vamal desemnat, puse la dispoziţia titularului periodic, anterior efectuãrii formalitãţilor vamale de plasare sub regim.
Completarea parţialã constã în înscrierea manualã
(i) la caseta "C - BIROU DE PLECARE" a declaraţiei vamale se înscrie numãrul din Registrul de evidenţã a declaraţiilor vamale preautentificate, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 9;
(ii) la rubrica "D - CONTROLAT LA BIROUL DE PLECARE" - se înscrie menţiunea "VÃMUIRE LA DOMICILIU", precum şi numãrul din Registrul de evidenţã a declaraţiilor vamale preautentificate şi numãrul autorizaţiei, însoţite de semnãtura şi ştampila personalã;
b) agent vamal desemnat - lucrãtorul vamal desemnat prin ordin de serviciu de cãtre şeful biroului vamal însãrcinat cu preautentificarea, eliberarea, evidenţa şi verificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate, precum şi cu eliberarea, evidenţa şi verificarea utilizãrii sigiliilor vamale;
c) informarea de încãrcare - documentul prin care titularul notificã biroul vamal cã este pregãtit sã înceapã operaţiunea de încãrcare a mãrfurilor la locul de încãrcare sau în alt loc aprobat de autoritatea vamalã;
d) perioada de justificare - termenul stabilit de biroul vamal pentru justificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate, precum şi a sigiliilor vamale, care nu poate depãşi 30 de zile de la data punerii la dispoziţie a declaraţiilor vamale preautentificate şi a eliberãrii sigiliilor;
e) documentul comercial - documentul acceptat de autoritatea vamalã care permite, în cazul operaţiunilor cu caracter repetitiv, ca mãrfurile sã fie plasate sub regimul vamal de export, cu condiţia depunerii ulterioare a unei declaraţii suplimentare cu caracter global. Documentul comercial trebuie preautentificat de cãtre exportatorul autorizat, prin aplicarea ştampilei speciale prevãzute în anexa nr. 62 la Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 , în colţul din dreapta sus al documentului. Aceastã ştampilã specialã se confecţioneazã numai cu aprobarea prealabilã emisã de direcţia regionalã vamalã în a cãrei arie teritorialã de competenţã titularul autorizaţiei îşi deruleazã activitatea.
f) operaţiuni cu caracter repetitiv - transporturile de marfã, având acelaşi destinatar şi acelaşi expeditor, care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
(i) au frecvenţã mai mare de douã transporturi pe sãptãmânã;
(ii) marfa transportatã se încadreazã la acelaşi cod tarifar;
(iii) ţara de expediţie şi ţara de destinaţie, precum şi regimul vamal şi cel tarifar aplicabile rãmân neschimbate;
g) declaraţie suplimentarã cu caracter global - declaraţia vamalã depusã pentru documentele comerciale pe baza cãrora s-a efectuat exportul într-un termen de maximum 5 zile dupã începerea lunii urmãtoare celei în care s-a efectuat exportul.

B. Condiţii de autorizare

ART. 78
Prevederile art. 31 se aplicã în mod corespunzãtor şi pentru regimul vamal de export.

C. Dosarul de autorizare

ART. 79
Prevederile art. 32 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de export.

D. Emiterea autorizaţiei

ART. 80
(1) Prevederile art. 34 şi 35 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de export.
(2) Titularul autorizaţiei de vãmuire la domiciliu poate solicita autoritãţii vamale urmãtoarele autorizaţii:
a) expeditor agreat;
b) exportator autorizat.

E. Suspendarea şi revocarea autorizaţiei

ART. 81
Prevederile art. 36 şi 37 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de export.
F1. Etape ale procedurii de vãmuire la domiciliu cu utilizarea declaraţiilor vamale preautentificate
ART. 82
(1) Pentru derularea procedurii de vãmuire la domiciliu se parcurg urmãtoarele etape:
a) obţinerea şi evidenţa declaraţiilor preautentificate şi a sigiliilor vamale;
b) completarea declaraţiilor vamale preautentificate, transmiterea la biroul vamal a notificãrii de încãrcare şi înscrierea mãrfurilor în evidenţe;
c) transmiterea rãspunsului biroului vamal privind decizia de intervenţie sau neintervenţie în vederea acordãrii liberului de vamã;
d) încãrcarea, sigilarea mijlocului de transport;
e) justificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate şi a sigiliilor vamale.
(2) Exportul temporar sau reexportul mãrfurilor în procedura de vãmuire la domiciliu se realizeazã cu respectarea etapelor prevãzute la alin. (1).
Obţinerea şi evidenţa declaraţiilor vamale preautentificate şi a sigiliilor vamale
ART. 83
(1) Titularul solicitã în scris birourilor vamale, sub semnãtura persoanei care angajeazã rãspunderea juridicã a societãţii comerciale, preautentificarea unui numãr de declaraţii vamale corespunzãtor nevoilor estimate pentru o perioadã de justificare.
(2) Pentru operaţiunile de export, titularul solicitã punerea la dispoziţie de cãtre biroul vamal a unui numãr de sigilii vamale estimat a fi necesar pentru o perioadã de justificare.
(3) Declaraţiile vamale preautentificate şi sigiliile vamale se predau pe baza procesului-verbal de predare-primire, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 10.
ART. 84
Declaraţiile preautentificate se înregistreazã, în ordinea eliberãrii lor, în Registrul de evidenţã a declaraţiilor vamale preautentificate. Acest registru se înfiinţeazã de fiecare titular şi este ţinut în formã identicã cu cea a biroului vamal.
ART. 85
Sigiliile vamale se înregistreazã, în ordinea eliberãrii lor, în Registrul de evidenţã a sigiliilor vamale al biroului vamal, conform prevederilor legale în vigoare. Titularul este obligat sã înregistreze sigiliile vamale primite într-un registru identic şi sã ţinã evidenţa utilizãrii acestora, cu menţiunea cã la rubrica "Numele şi prenumele agenţilor vamali care au primit sau utilizat sigiliile vamale" se înscriu datele persoanei care a fost desemnatã de titular sã gestioneze şi sã utilizeze sigiliile.
Completarea declaraţiilor vamale preautentificate, transmiterea la biroul vamal a notificãrii de încãrcare şi înscrierea mãrfurilor în evidenţe
ART. 86
Titularul completeazã declaraţia vamalã preautentificatã, potrivit normelor tehnice de completare, utilizare şi tipãrire a declaraţiei sumare şi a documentului administrativ unic, cu modificãrile ulterioare. Casetele menţionate mai jos se completeazã astfel:
a) la caseta "A - BIROU DE EXPEDIERE/DE EXPORT" se înscriu codul şi denumirea biroului vamal, precum şi numãrul şi data înregistrãrii declaraţiei vamale;
b) la caseta "B - INFORMAŢII CONTABILE" se înscriu numãrul şi data validãrii;
c) la caseta 44 se înscriu numãrul autorizaţiei de vãmuire la domiciliu, precum şi menţiunea "export simplificat";
d) caseta "54 - LOCUL ŞI DATA" se completeazã, dupã tipãrirea declaraţiei vamale, cu data, numele, prenumele şi semnãtura persoanei împuternicite de titular sau de comisionarul în vamã, dupã caz, aplicându-se ştampila.
ART. 87
(1) Notificarea sosirii mijlocului de transport pentru încãrcare trebuie anunţatã de titular biroului vamal pe baza informãrii de încãrcare, cu scopul de a permite acestuia efectuarea, dacã se considerã necesar, a controlului mãrfurilor şi a aplicãrii sigiliilor.
(2) Informarea de încãrcare, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 5, se transmite biroului vamal prin fax, pe cale electronicã sau în orice alt mod acceptat de biroul vamal, imediat dupã sosirea pentru încãrcare a mijlocului de transport, atunci când aceasta are loc în timpul orelor de program al biroului vamal. Titularul este obligat sã verifice transmiterea corectã a faxului conţinând informarea de încãrcare (menţionatã în mod automat pe şuşa confirmãrii de transmitere de cãtre aparat prin menţiunea "OK"), respectiv confirmarea transmisiei efectuate pe cale electronicã sau prin orice alt mod acceptat de biroul vamal. Modalitatea de transmitere a informãrii de încãrcare trebuie sã asigure titularului transmiterea sau eliberarea unei confirmãri a transmiterii informãrii de încãrcare, în care sã fie indicate data, ora şi minutul primirii de cãtre biroul vamal a acesteia. În cazul în care, din cauza unor defecţiuni tehnice sau din alte cauze, titularul nu poate transmite informarea de încãrcare, acesta este obligat sã o predea cât mai curând posibil, personal, agentului vamal desemnat. Acesta înscrie data, ora şi minutul primirii.
(3) La primirea informãrii, agentul vamal desemnat îl înştiinţeazã pe şeful biroului vamal sau pe înlocuitorul legal al acestuia, pentru luarea deciziei privind intervenţia sau neintervenţia în vederea efectuãrii controlului vamal.
(4) În urma analizei de risc şeful biroului vamal poate lua decizia suspendãrii procedurii de vãmuire la domiciliu pentru operaţiunea în cauzã.
(5) De la primirea informãrii de încãrcare biroul vamal dispune de un termen de maximum 3 ore, în cursul cãruia lucrãtorii vamali se pot deplasa pentru efectuarea controlului. Termenul se calculeazã începând cu ora şi minutul înscrise automat prin modalitãţile menţionate la alin. (2) sau, dupã caz, începând cu ora şi minutul înscrise de agentul vamal desemnat pe informarea de încãrcare primitã personal.
(6) Dacã mãrfurile care se exportã se plaseazã şi în regimul vamal de tranzit, termenul menţionat la alin. (5) este cel prevãzut în autorizaţia de expeditor agreat acordatã exportatorului.
ART. 88
În cazul în care încãrcarea mãrfurilor se realizeazã în afara orelor de program sau cu maximum 30 de minute înainte de ora de închidere a biroului vamal, termenul menţionat la art. 87 curge începând cu prima orã de program a zilei urmãtoare de lucru. Dacã biroul vamal nu intervine în acest termen, titularul procedeazã la încãrcarea mãrfurilor şi la sigilarea mijlocului de transport.
ART. 89
Informarea de încãrcare poate fi transmisã şi în afara programului de lucru al biroului vamal, atunci când acesta şi titularul convin asupra prelungirii programului de lucru.
ART. 90
Dupã transmiterea informãrii de încãrcare ieşirea mãrfurilor se înscrie în evidenţa titularului.
Transmiterea rãspunsului biroului vamal şi acordarea liberului de vamã
ART. 91
(1) Dupã primirea informãrii de încãrcare, agentul vamal desemnat completeazã rubrica "Decizia şefului biroului vamal cu privire la intervenţie sau neintervenţie", cu menţiunea "Intervenţie" sau "Neintervenţie", dupã caz.
(2) Rãspunsul biroului vamal privind decizia de intervenţie sau neintervenţie se transmite prin fax titularului autorizaţiei.
(3) În situaţia în care pe rãspuns este înscrisã menţiunea "Intervenţie", titularul are obligaţia sã aştepte lucrãtorul vamal care se prezintã la locul aprobat în termenul precizat la art. 87.
(4) În situaţia în care pe rãspuns este înscrisã menţiunea "Neintervenţie", se considerã cã liberul de vamã a fost acordat.
ART. 92
(1) Dupã completarea casetelor declaraţiei vamale şi primirea rãspunsului biroului vamal privind decizia de "Neintervenţie" se obţin numãrul şi data de înregistrare ale declaraţiei vamale, de forma: "Ixxxxxxxx/zz/II/", evidenţiate la nivelul casetei A, numãrul şi data de validare, de forma: "V xxxxxxxx-zz/II/", evidenţiate la nivelul casetei B, şi numãrul borderoului contabil.
(2) Tipãrirea se face de cãtre titular pe formularele declaraţiilor vamale preautentificate din setul corespunzãtor. Exemplarele pentru vamã cu documentele care au stat la baza emiterii declaraţiei vamale vor fi depuse la biroul vamal la sfârşitul perioadei de justificare.
ART. 93
Pentru exporturile de mãrfuri de grupaj se utilizeazã procedura normalã de vãmuire, mãrfurile urmând a fi prezentate la biroul vamal.
ART. 94
În cazul în care şeful biroului vamal ia decizia de intervenţie, agentul vamal desemnat efectueazã controlul vamal al mijlocului de transport şi al mãrfurilor, dupã care sigileazã mijlocul de transport şi completeazã în mod corespunzãtor rubricile destinate autoritãţii vamale din titlul de tranzit, în situaţia în care pentru exportul acelor mãrfuri este obligatorie şi plasarea în regim de tranzit.
ART. 95
Dacã biroul vamal nu intervine în termenul prevãzut, titularul procedeazã la:
a) completarea declaraţiei vamale preautentificate;
b) încãrcarea mãrfurilor;
c) sigilarea mijlocului de transport, efectuatã de persoana desemnatã de titular, potrivit art. 85.
ART. 96
Procedura simplificatã la export nu se aplicã dacã mãrfurile circulã în continuare în tranzit sub acoperirea unui carnet TIR.
Justificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate şi a sigiliilor vamale
ART. 97
(1) Titularul este obligat ca, în termenul aprobat de biroul vamal, sã justifice utilizarea declaraţiilor vamale preautentificate, precum şi a sigiliilor vamale, dupã caz, prin prezentarea cãtre agentul vamal desemnat a declaraţiilor vamale împreunã cu setul de documente aferent acestora, pentru fiecare operaţiune derulatã. Setul de documente include în mod obligatoriu şi documentele speciale cerute în conformitate cu prevederile <>art. 269 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 86/2006 .
(2) Titularul este obligat sã predea inclusiv declaraţiile vamale preautentificate care au fost completate greşit sau care nu au putut fi utilizate în mod corespunzãtor, respectiv sigiliile vamale deteriorate, însoţite de registrul de evidenţã a sigiliilor, precum şi o notã din care sã rezulte cauzele ce au condus la imposibilitatea utilizãrii lor. Declaraţiile vamale în cauzã sunt distruse în prezenţa agentului vamal desemnat şi a persoanei împuternicite de titular şi sunt scãzute din evidenţã pe baza notei menţionate mai sus, datatã, semnatã şi ştampilatã; sigiliile vamale sunt scãzute din evidenţe şi pãstrate în gestiunea biroului vamal pânã la distrugerea lor conform normelor legale.
ART. 98
Agentul vamal desemnat opereazã în registrele de evidenţã a declaraţiilor vamale preautentificate şi a sigiliilor vamale ale titularilor justificarea utilizãrii acestora, urmând ca biroul vamal sã dispunã mãsurile prevãzute de legislaţia vamalã în vigoare, pentru eventualele abateri constatate.
F2. Etape ale procedurii de vãmuire la domiciliu cu utilizarea documentului comercial
ART. 99
Documentul comercial poate fi folosit în locul documentului administrativ unic numai în cazurile în care biroul vamal de ieşire a mãrfurilor din teritoriul vamal al Comunitãţii este un birou vamal din România.
ART. 100
Pentru derularea procedurii de vãmuire la domiciliu se parcurg urmãtoarele etape:
a) obţinerea sigiliilor vamale;
b) completarea documentului comercial preautentificat, transmiterea la biroul vamal a notificãrii de încãrcare şi înscrierea mãrfurilor în evidenţa contabilã şi în registrul prevãzut în anexa nr. 8;
c) transmiterea rãspunsului biroului vamal privind decizia de intervenţie sau neintervenţie în vederea acordãrii liberului de vamã;
d) încãrcarea, sigilarea mijlocului de transport;
e) depunerea declaraţiei suplimentare întocmite pe formularul documentului administrativ unic în primele 5 zile ale lunii urmãtoare celei în care s-au înscris în evidenţe mãrfurile;
f) justificarea utilizãrii sigiliilor vamale.
ART. 101
Documentul comercial autorizat în prealabil de cãtre biroul vamal conţine cel puţin urmãtoarele elemente:
a) numãrul autorizaţiei;
b) destinatarul şi ţara de destinaţie a mãrfii;
c) expeditorul;
d) descrierea comercialã şi cantitatea mãrfii;
e) valoarea şi codul TARIC ale mãrfii;
f) numãrul, felul şi mãrcile coletelor, dupã caz.
ART. 102
(1) Pentru operaţiunile de export titularul solicitã punerea la dispoziţie de cãtre biroul vamal a unui numãr de sigilii vamale estimat a fi necesar pentru o perioadã de justificare.
(2) Sigiliile vamale se predau pe baza procesului-verbal de predare-primire, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 10.
ART. 103
Prevederile art. 85 şi ale art. 87-91 se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 104
Înscrierea mãrfurilor în evidenţa contabilã şi în registrul prevãzut în anexa nr. 8 se efectueazã potrivit art. 43.
ART. 105
(1) Declaraţia suplimentarã va purta în caseta 1, subdiviziunea a doua, codul "Z", conform normelor tehnice de completare, utilizare şi tipãrire a declaraţiei sumare şi a documentului administrativ unic, cu modificãrile ulterioare.
(2) La caseta 44 din declaraţia suplimentarã se menţioneazã perioada pentru care aceasta se întocmeşte, datele de referinţã ale documentelor comerciale şi menţiunea "export simplificat".
ART. 106
La depunerea declaraţiei suplimentare cu caracter global se efectueazã controlul concordanţei dintre datele cuprinse în aceasta cu cele din documentele comerciale.
ART. 107
(1) Titularul este obligat ca, în termenul aprobat de biroul vamal, sã justifice sigiliile vamale, prin prezentarea cãtre agentul vamal desemnat a declaraţiilor vamale împreunã cu setul de documente aferent acestora, pentru fiecare operaţiune derulatã. Setul de documente include în mod obligatoriu şi documentele speciale cerute în conformitate cu prevederile <>art. 269 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 86/2006 .
(2) Titularul este obligat sã predea sigiliile vamale deteriorate, însoţite de registrul de evidenţã a sigiliilor, precum şi o notã din care sã rezulte cauzele ce au condus la imposibilitatea utilizãrii lor. Sigiliile vamale sunt scãzute din evidenţe şi pãstrate în gestiunea biroului vamal pânã la distrugerea lor conform normelor legale.

CAP. VII
Dispoziţii finale

ART. 108
(1) În cazul în care se solicitã extinderea utilizãrii unei proceduri şi la alt birou vamal, titularul va adresa biroului vamal emitent al autorizaţiei o cerere, conform modelului prevãzut în anexa nr. 1. În acest caz, la rubrica 4 din cerere se va menţiona, pe lângã adresa sediului sau punctului de lucru unde se solicitã extinderea, şi denumirea biroului vamal în a cãrui razã de competenţã se aflã aceste locuri.
(2) Biroul vamal care a emis autorizaţia, dupã înregistrarea noii cereri, va transmite operativ cererea împreunã cu documentele anexate biroului vamal suplimentar, în vederea verificãrii îndeplinirii condiţiilor de autorizare, potrivit prevederilor prezentelor norme.
(3) Biroul vamal suplimentar va transmite biroului vamal care a emis autorizaţia, dupã efectuarea verificãrilor privind respectarea condiţiilor stabilite în prezentele norme, un aviz care va cuprinde toate datele şi informaţiile cerute pentru autorizare. Avizul se va transmite pe formularul de autorizaţie conform anexei nr. 3. Formularul-aviz nu va fi completat la rubrica "Nr. ..... din .....". Aceastã rubricã va fi completatã de biroul vamal emitent cu numãrul autorizaţiei iniţiale, dar cu data aprobãrii extinderii. De asemenea, aceasta va purta menţiunea "Autorizaţie-anexã nr. .........", precum şi ştampila biroului vamal emitent pe lângã cea a biroului vamal suplimentar.
(4) Extinderea utilizãrii procedurii devine efectivã prin aprobarea şi transmiterea de cãtre biroul vamal emitent a "Autorizaţiei-anexã nr. ...." la biroul vamal suplimentar.
(5) Autorizaţia-anexã va fi emisã în douã exemplare care vor fi distribuite astfel:
(i) un exemplar pentru biroul vamal emitent;
(ii) un exemplar pentru titular.
De asemenea, biroul vamal emitent transmite o copie a autorizaţiei-anexã biroului vamal suplimentar, respectiv Autoritãţii Naţionale a Vãmilor şi direcţiei regionale vamale în a cãrei razã de competenţã se aflã biroul vamal suplimentar.
ART. 109
Operaţiunile vamale derulate potrivit prezentelor norme sunt supuse controlului ulterior cel puţin o datã pe trimestru, efectuându-se cu aceastã ocazie şi controlul garanţiei.
ART. 110
Orice modificare intervenitã în datele de identificare ale titularului vor fi aduse la cunoştinţa biroului vamal competent, în scris, în termen de 24 de ore de la producerea lor. Dacã modificãrile sunt legate de condiţiile prevãzute în autorizaţie, biroul vamal le va menţiona pe cele douã exemplare (pe verso) ale acesteia. Modificãrile vor purta numãrul de înregistrare, data, semnãtura şi ştampila persoanei care le-a operat. O copie a autorizaţiei astfel modificate se transmite operativ direcţiei regionale vamale.
ART. 111
Registrele prevãzute în anexele nr. 6, 7, 8 şi 9 pot fi ţinute pe suport informatic, cu aprobarea biroului vamal care a emis autorizaţia pentru utilizarea procedurii simplificate de vãmuire.
ART. 112
Autoritatea Naţionalã a Vãmilor aprobã, în cazuri justificate economic, utilizarea procedurilor simplificate de vãmuire pentru unele categorii de mãrfuri care, potrivit reglementãrilor legale, se încadreazã în categoria produselor cu dublã utilizare.
ART. 113
(1) Autoritatea vamalã poate aproba ca o persoanã juridicã românã, care este autorizatã potrivit prezentelor norme, sã utilizeze procedurile simplificate de vãmuire, sã acţioneze în cadrul acestor proceduri şi în calitate de reprezentant indirect al unei singure persoane stabilite în alt stat membru al Uniunii Europene.
(2) În situaţiile prevãzute la alin. (1), prevederile art. 36 alin. (2) lit. c) se aplicã în mod corespunzãtor.
(3) Aprobarea prevãzutã la alin. (1) se solicitã biroului vamal care a emis autorizaţia de cãtre persoana juridicã românã şi se menţioneazã pe autorizaţie.
(4) Evidenţele stabilite conform prezentelor norme se ţin separat pentru operaţiunile menţionate la alin. (1).
(5) În situaţiile prevãzute la alin. (1), prevederile art. 6 nu se aplicã.
ART. 114
Autorizaţiile pentru utilizarea procedurilor simplificate de vãmuire emise anterior prezentelor norme îşi înceteazã valabilitatea la data de 1 iulie 2007.
ART. 115
Dispoziţiile prezentelor norme se completeazã cu prevederile Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 2.913/92 , Regulamentului Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 , <>Legii nr. 86/2006 şi <>Hotãrârii Guvernului nr. 707/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României.
ART. 116
Anexele nr. 1-10 fac parte integrantã din prezentele norme.


ANEXA 1
-------
la norme
--------


Nr. ..... din .......
Cãtre biroul vamal .........

CERERE DE AUTORIZARE
pentru procedurã simplificatã de vãmuire

1. Societatea comercialã ........., CUI ......., cu sediul în .......,
2. Solicitãm autorizarea pentru procedura*):

DECLARAŢIEI SIMPLIFICATE VÃMUIRE LA DOMICILIU
┌──┐ ┌───┬───┬───┐
│DC│ │ │ ÎE│ DP│DC │
└──┘ └───┴───┴───┘
3. Pentru regimurile*):

punere în liberã ┌───┐ │ ┌───┬───┬───┐
circulaţie │ │ │ │ │ │ │
export ├───┤ │ ├───┼───┼───┤
antrepozitare │ │ │ │ │ │ │
vamalã ├───┤ │ ├───┼───┼───┤
perfecţionare │ │ │ │ │ │ │
activã ├───┤ │ ├───┼───┼───┤
admitere │ │ │ │ │ │ │
temporarã ├───┤ │ ├───┼───┼───┤
perfecţionare │ │ │ │ │ │ │
pasivã ├───┤ │ ├───┼───┼───┤
transformare │ │ │ │ │ │ │
sub ├───┤ │ ├───┼───┼───┤
control vamal │ │ │ │ │ │ │
└───┘ │ └───┴───┴───┘

4. Solicitãm ca, pentru procedura de vãmuire la domiciliu, vãmuirea
sã se efectueze la adresa/adresele punctului/punctelor de lucru
...............................................................
Biroul vamal suplimentar ......................................
5. Locul evidenţelor ..........................................
6. Procedura simplificatã de vãmuire pentru care solicitãm autorizarea
va fi aplicatã mãrfurilor clasificate la urmãtoarele poziţii tarifare
din Tariful vamal comun, conform tabelului anexat.**)
7. Denumirea documentului comercial***)
8. Documente anexã ...............................................

Numele şi prenumele reprezentantului legal
...........................................

Semnãtura şi ştampila
.....................


*) Se bifeazã cãsuţa corespunzãtoare.
**) În tabel se menţioneazã distinct mãrfurile pentru care se solicitã
procedura declaraţiei simplificate/sau de vãmuire la domiciliu. Tabelul
se semneazã şi se ştampileazã de cãtre titular.
***) Se completeazã numai dacã se utilizeazã un document comercial.
DC - document comercial; ÎE - înscriere în evidenţe; DP - declaraţie
preautentificatã pentru regimul vamal de export.


ANEXA 2
-------
la norme
--------

DECLARAŢIE-ANGAJAMENT
Nr. ..../data .......

Societatea comercialã ............, CUI ........., reprezentatã legal prin ........., având funcţia de ........., se angajeazã:
a) sã respecte reglementãrile vamale şi condiţiile privind derularea procedurii declaraţiei simplificate/procedurii de vãmuire la domiciliu*);
b) sã ţinã evidenţa operaţiunilor de vãmuire astfel încât aceasta sã permitã verificarea lor de cãtre autoritatea vamalã;
c) sã pãstreze şi sã punã la dispoziţia autoritãţii vamale toate documentele vizând mãrfurile vãmuite prin procedura simplificatã de vãmuire, precum şi evidenţa operaţiunilor;
d) sã permitã autoritãţii vamale accesul necondiţionat, în orice moment, la mãrfurile ce fac obiectul procedurii simplificate de vãmuire;
e) sã respecte termenul de depunere a declaraţiei suplimentare cu caracter global, în cazul procedurii declaraţiei simplificate;
f) sã respecte perioada de justificare, în cazul procedurii de vãmuire la domiciliu;
g) sã respecte obligaţiile care îi revin din prevederile privind termenul de intervenţie, în cazul procedurii de vãmuire la domiciliu.
Declarãm pe propria rãspundere cã nu am comis infracţiuni sau, dupã caz, încãlcãri repetate ale legislaţiei vamale şi nu avem debite faţã de autoritatea vamalã.

Numele, prenumele şi funcţia
............................
Semnãtura şi ştampila
..........................
--------------
*) Se anuleazã cu o linie continuã menţiunea care nu este necesarã.


ANEXA 3
-------
la norme
--------


AUTORITATEA NAŢIONALÃ A VÃMILOR
Biroul Vamal ..................

AUTORIZAŢIE
pentru utilizarea procedurii simplificate
Nr. ..... din .....

1. Denumirea şi sediul solicitantului ...........................
2. Procedurile simplificate şi regimurile vamale pentru care
se emite autorizaţia*):

DECLARAŢIEI SIMPLIFICATE VÃMUIRE LA DOMICILIU
┌──┐ ┌───┬───┬───┐
│DC│ │ │ ÎE│ DP│DC │
└──┘ └───┴───┴───┘
Pentru regimurile*):

punere în liberã ┌───┐ │ ┌───┬───┬───┐
circulaţie │ │ │ │ │ │ │
export ├───┤ │ ├───┼───┼───┤
antrepozitare │ │ │ │ │ │ │
vamalã ├───┤ │ ├───┼───┼───┤
perfecţionare │ │ │ │ │ │ │
activã ├───┤ │ ├───┼───┼───┤
admitere │ │ │ │ │ │ │
temporarã ├───┤ │ ├───┼───┼───┤
perfecţionare │ │ │ │ │ │ │
pasivã ├───┤ │ ├───┼───┼───┤
transformare │ │ │ │ │ │ │
sub ├───┤ │ ├───┼───┼───┤
control vamal │ │ │ │ │ │ │
└───┘ │ └───┴───┴───┘

3. Poziţiile tarifare ale mãrfurilor din Tariful vamal comun pentru care
se autorizeazã procedura simplificatã, conform tabelului anexat**)
4. Cuantumul garanţiei instituite ..............................
5. Termenul de prezentare a declaraţiei suplimentare, exprimat în zile
.................................................................
6. Adresa locului/locurilor aprobat/aprobate pentru utilizarea procedurii
de vãmuire la domiciliu ....................................
7. Locul evidenţelor ..................................................
8. Perioada de justificare a declaraţiilor vamale preautentificate,
exprimatã în zile ..................................................
9. Denumirea documentului comercial***) ............................
10. Termenul în care biroul vamal poate interveni, în cazul procedurii
de vãmuire la domiciliu, cu începere din momentul primirii avizului de
sosire/informãrii de încãrcare, este de ....... ore.
11. Reprezentant indirect al firmei ........, cu sediul în statul membru
......, cod de identificare fiscalã ......., adresa ...........****)

Şeful biroului vamal,
.........................


-------------
*) Se bifeazã cãsuţa corespunzãtoare.
**) În tabel se menţioneazã distinct mãrfurile pentru care se solicitã procedura declaraţiei simplificate sau de vãmuire la domiciliu. Tabelul se vizeazã de cãtre autoritatea vamalã.
***) Se completeazã numai dacã se utilizeazã un document comercial.
****) Se completeazã dacã acţioneazã ca reprezentant indirect al unei persoane stabilite în alt stat membru.
DC - document comercial; ÎE - înscriere în evidenţe; DP - declaraţie preautentificatã pentru regimul vamal de export.


ANEXA 4
-------
la norme
--------


Biroul Vamal ..............................

REGISTRUL DE EVIDENŢÃ
a autorizaţiilor pentru utilizarea procedurii
simplificate/procedurii de vãmuire la domiciliu

┌───────────────┬──────────────────┬───────────────────────────┬──────────────┐
│ Nr. şi data │ Denumirea S.C. │ Denumirea comisionarului │ Observaţii │
│ autorizaţiei │ │ vamal │ │
│ │ │ (dacã este cazul) │ │
├───────────────┼──────────────────┼───────────────────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │
├───────────────┼──────────────────┼───────────────────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │
├───────────────┼──────────────────┼───────────────────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │
├───────────────┼──────────────────┼───────────────────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │
├───────────────┼──────────────────┼───────────────────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │
└───────────────┴──────────────────┴───────────────────────────┴──────────────┘



ANEXA 5
-------
la norme
--------

Cãtre Biroul Vamal .............................

AVIZ DE SOSIRE/INFORMARE DE ÎNCÃRCARE


Denumirea titularului ......................................................
Numãrul/data - registrul de evidenţã a avizelor ┌──────────────────────────┐
└──────────────────────────┘
Locul aprobat de biroul vamal ..............................................
Regimul vamal*) ┌─────────┐
└─────────┘
Depozit temporar**) ┌─────────┐
└─────────┘
Instrument de garantare (nr./datã) ┌──────────────────────────┐
└──────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Data şi ora sosirii/plecãrii .................................................│
│Felul titlului de tranzit şi numãrul acestuia ................................│
│Identitatea mijlocului de transport ..........................................│
│Denumirea comercialã a mãrfurilor şi poziţia tarifarã ........................│
│Originea mãrfurilor ..........................................................│
│Valoarea din facturã (în valutã) .............................................│
│Numãrul autorizaţiei de plasare sub regim ....................................│
│Ţara de expediţie ............................................................│
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nr. şi natura coletelor ......................................................│
│Greutatea brutã ..............................................................│
│Sigilii (marca şi seria) .....................................................│
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Decizia şefului biroului vamal cu privire la intervenţie sau neintervenţie. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Numele, prenumele, funcţia ....................
Semnãtura şi ştampila .........................
Data ..........................


*) Se înscrie codul regimului vamal solicitat.
**) La scoaterea din depozitul temporar, la aceastã rubricã se înscrie
numãrul primului aviz de sosire.



ANEXA 6
-------
la norme
--------

REGISTRUL DE EVIDENŢÃ
a avizelor de sosire/informãrilor de încãrcare


┌───────────────────────────┬────────────────────────┬────────────────────────┐
│Aviz de sosire/Informare │ Depozit temporar │ Declaraţie vamalã │
│ de încãrcare │ │ │
├────────────┬──────────────┼────────────┬───────────┼──────────────┬─────────┤
│ Numãrul │ Data │ Numãrul │ Data │ Numãrul │ Data │
├────────────┼──────────────┼────────────┼───────────┼──────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──────────────┼────────────┼───────────┼──────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──────────────┼────────────┼───────────┼──────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──────────────┼────────────┼───────────┼──────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │
└────────────┴──────────────┴────────────┴───────────┴──────────────┴─────────┘




ANEXA 7
-------
la norme
--------


REGISTRU DE EVIDENŢÃ
al mãrfurilor intrate în depozit temporar
┌────┬─────────┬───────┬──────────┬──────────┬─────────┬──────────┬────────────┐
│Nr. │Numarul │Data si│Felul si │Numarul si│Greutatea│Denumirea │Numarul/data│
│crt.│avizului │ora de │numarul │natura co-│neta │comerciala│declaratiei │
│ │de sosi- │intrare│de identi-│letelor │ │a marfuri-│ vamale │
│ │re/infor-│in │ficare a │ │ │lor │ │
│ │marii de │depozit│titlului │ │ │ │ │
│ │incarcare│tempo- │de tranzit│ │ │ │ │
│ │ │rar │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────┴───────┴──────────┴──────────┴─────────┴──────────┴────────────┘

Semnãtura şi ştampila
.....................................



ANEXA 8
-------
la norme
--------


REGISTRUL
înscrierilor în evidenţã a mãrfurilor
──────┬─────┬───┬────┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬────────────┬─────┬──────┐
Nr │ Nr │Nr │Des │Ori│Pre│Co │Va │Con│Cod│Va │Re │Calculul │ │Inter │
si │ si │co │cri │gi │fe │dul│loa│di │mo │loa│gi │estimat al │Greu │ventia│
data │data │le │erea│nea│rin│NC │rea│tii│ne │rea│mul│drepturilor │tatea│biro │
inscri│fac │te │mar │ │te │ │fac│de │da │in │va ├────┬───┬───┤neta │ului │
erii │turii│lor│furi│ │ta │ │tu │li │fac│va │mal│im │TVA│ac │ │vamal │
│ │ │lor │ │ri │ │rii│vra│tu │ma │ │port│ │ci │ │ │
│ │ │ │ │fa │ │ │re │ra │ │ │ │ │ze │ │ │
│ │ │ │ │re │ │ │ │re │ │ │ │ │ │ │ │
──────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼─────┼──────┤
──────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼─────┼──────┤
──────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼─────┼──────┤
──────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───┼─────┼──────┤
──────┴─────┴───┴────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴────┴───┴───┴─────┴──────┘




ANEXA 9
-------
la norme
--------


REGISTRUL
de evidenţã a declaraţiilor vamale preautentificate

┌───────────┬─────────────┬────────────────┬───────────────────────────────────┐
│ │PROCES-VERBAL│ TITULAR │ JUSTIFICARE │
│ NUMÃR │ DE PREDARE │ │ │
│DECLARAŢIE ├─────┬───────┼────┬───────────┼──────────────────┬────────────────┤
│ │Numãr│ Datã │Denu│Autorizaţie│Declaraţii vamale │ NOTÃ*) │
│ │ │ │mire│ │ prezentate │ │
│ │ │ │ ├──────┬────┼─────┬────┬───────┼─────────┬──────┤
│ │ │ │ │ Numãr│Datã│Numãr│Datã│Regim │ Numãr │ Datã │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ vamal │ │ │
├───────────┼─────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┼────┼───────┼─────────┼──────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │
├───────────┼─────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┼────┼───────┼─────────┼──────┤
├───────────┼─────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┼────┼───────┼─────────┼──────┤
├───────────┼─────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┼────┼───────┼─────────┼──────┤
├───────────┼─────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┼────┼───────┼─────────┼──────┤
├───────────┼─────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┼────┼───────┼─────────┼──────┤
└───────────┴─────┴───────┴────┴──────┴────┴─────┴────┴───────┴─────────┴──────┘


---------
*) Se înregistreazã în registrul de corespondenţã şi se completeazã doar în dreptul declaraţiei distruse.


ANEXA 10
--------
la norme
--------


DIRECŢIA REGIONALÃ VAMALÃ .......................
Birou Vamal .....................................

TITULARUL .........................
Numãrul autorizaţiei ...............

PROCES-VERBAL*)
Nr. ...../data ......

În vederea utilizãrii procedurii de vãmuire la domiciliu, s-a procedat
la predarea/primirea declaraţiilor vamale preautentificate şi sigiliilor
vamale**), în urmãtoarele exemplare/cantitãţi:
- ...............................................
- ...............................................
- ...............................................

Am predat (lucrãtorul vamal) Am primit

Numele şi prenumele Numele şi prenumele
.................... ......................
Semnãtura Semnãtura
............. ................

Ştampila Ştampila
................. ..................


*) Se menţioneazã la rubricile nr. 1 şi 2 din Registrul de evidenţã a
declaraţiilor vamale preautentificate.
**) Se completeazã numai în cazul operaţiunilor de export şi se înscrie
seria sigiliilor vamale.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016