Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 2 octombrie 2009  privind autorizarea scolilor de conducatori auto*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 2 octombrie 2009 privind autorizarea scolilor de conducatori auto*)

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 684 bis din 12 octombrie 2009
-------------
*) Aprobate de <>Ordinul nr. 1.019 din 2 octombrie 2009 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 684 din 12 octombrie 2009.


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Şcolile de conducãtori auto fac parte din cadrul instituţional naţional în domeniul siguranţei rutiere, care asigurã pregãtirea persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere.
ART. 2
Şcolile de conducãtori auto îşi desfãşoarã activitatea în baza unei autorizaţii eliberate de cãtre Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R., în condiţiile prezentelor norme.
ART. 3
(1) În cadrul şcolii de conducãtori auto se predau disciplinele necesare obţinerii permisului de conducere.
(2) Şcoala funcţioneazã într-o locaţie unicã care cuprinde salã/sãli de pregãtire teoreticã, salã folositã ca secretariat şi arhivã, grup sanitar, necesare bunei desfãşurãri a procesului de învãţãmânt. În cazul în care şcoala de conducãtori auto solicitã autorizarea pentru efectuarea pregãtirii în vederea obţinerii permisului de conducere pentru categoriile/subcategoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E, şi Tr, aceasta trebuie sã deţinã, în aceeaşi locaţie, o sala pentru desfãşurarea cursurilor de cunoaştere a automobilului. În cazul în care şcoala de conducãtori auto solicitã autorizarea pentru efectuarea pregãtirii în vederea obţinerii permisului de conducere pentru categoriile/subcategoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E, şi Tr, aceasta trebuie sã deţinã spaţiu de garare pentru vehiculele necesare efectuãrii pregãtirii practice pentru categoriile/subcategoriile solicitate.
(3) Şcoala de conducãtori auto nu poate funcţiona în spaţii destinate prin construcţie locuirii, situate în blocuri cu mai multe etaje. Se excepteazã spaţiile situate la parterul sau mezaninul acestora care prin construcţie au avut destinaţie comercialã.
ART. 4
Pregãtirea practicã a unui cursant în vederea obţinerii permisului de conducere auto poate începe numai dupã ce acesta a finalizat pregãtirea teoreticã în cadrul unei şcoli de conducãtori auto autorizate.

CAP. II
Condiţii de autorizare a şcolilor de conducãtori auto

ART. 5
Şcolile de conducãtori auto sunt:
a) şcoli de conducãtori auto aparţinând sistemului învãţãmântului de stat sau unitãţi din sistemul de învãţãmânt particular, care şcolarizeazã numai elevii sau studenţii înmatriculaţi în sistemul propriu de învãţãmânt;
b) şcoli de conducãtori auto care funcţioneazã în cadrul unor societãţi comerciale sau regii autonome.
ART. 6
(1) Autorizarea şcolilor de conducãtori auto, se face de cãtre Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R., numai dacã sunt îndeplinite, cumulativ, urmãtoarele condiţii referitoare la:
a) onorabilitate;
b) bazã materialã;
c) competenţã profesionalã.
(2) Se considera îndeplinitã condiţia prevãzutã la alin. (1) lit. a), dacã persoana care conduce şi organizeazã activitatea şcolii de conducãtori auto, reprezentând şcoala în relaţia cu autoritãţile:
a) nu a fost condamnatã pentru infracţiuni care o fac incompatibilã cu aceastã activitate;
b) nu a fost declaratã inaptã de cãtre Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R.; o persoanã fizicã este declaratã inaptã pentru a conduce activitatea dacã a îndeplinit aceastã funcţie la o şcoalã de conducãtori auto cãreia i-a fost anulatã autorizaţia, din vina acesteia.
(3) Se considerã îndeplinitã condiţia prevãzutã la alin. (1) lit. b), dacã solicitantul face dovada cã:
a) deţine cu drept de proprietate sau cu contract de leasing un numãr minim de 2 vehicule pentru categoria B, cu excepţia şcolilor de conducãtori auto prevãzute la art. 5 lit. a), care pot deţine un singur vehicul pentru categoria B; în cazul în care solicitã autorizarea şi pentru alte categorii, trebuie sã deţinã minim un vehicul pentru fiecare categorie/subcategorie. Vehiculele utilizate la pregãtirea practicã trebuie sã îndeplineascã condiţiile şi sã aibã dotarea minimã necesarã prevãzute în anexele nr. 1a şi nr. 1b la prezentele norme, sã fie agreate conform reglementãrilor în vigoare, având inspecţia tehnicã periodicã efectuatã în condiţiile legii, şi sã fie asigurate pentru daune cauzate terţilor, inclusiv persoanelor care se aflã în interiorul acestora cu ocazia pregãtirii practice în vederea obţinerii permisului de conducere.
b) deţine în folosinţã exclusivã şi permanentã, în proprietate sau cu contract de închiriere, spaţii adecvate procesului de învãţãmânt, care îndeplinesc condiţiile minime prevãzute în anexa nr. 2 la prezentele norme, precum şi spaţiul necesar garãrii vehiculelor, conform prevederilor art. 3. În cazul în care, spaţiul necesar desfãşurãrii cursurilor este deţinut în proprietate de cãtre asociatul unic sau unul dintre asociaţii şcolii de conducãtori auto, acest spaţiu poate fi transmis spre folosinţã şcolii de conducãtori auto şi printr-un contract de comodat. Spaţiile deţinute în folosinţã exclusivã şi permanentã menţionate anterior, vor fi folosite numai în scop didactic.
c) are echipamentele şi dotarea tehnico-didacticã proprii, corespunzãtoare conţinutului programelor şcolare de pregãtire teoreticã şi instruire practicã în conducerea auto, prevãzute în raportul de evaluare al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 3 la prezentele norme.
(4) Se considerã îndeplinitã condiţia prevãzutã la alin. (1) lit. c), dacã şcoala face dovada cã:
a) are angajaţi, cu contract de muncã pe o perioadã nedeterminatã, cu normã întreagã, minim 2 instructori auto, şi un profesor de legislaţie rutierã atestat; unul dintre instructorii auto sau unul dintre profesorii de legislaţie rutierã poate fi şi desemnat sã conducã şi sã organizeze activitatea şcolii de conducãtori auto;
b) are încheiat un contract de prestãri servicii cu o unitate medicalã, unitãţi de cruce roşie sau cabinet medical individual care va asigura personal didactic cu studii de specialitate sau are un contract încheiat în condiţiile legii cu o persoanã fizicã cu studii de specialitate, pentru disciplina "prim ajutor".

CAP. III
Eliberarea autorizaţiei pentru şcolile de conducãtori auto

ART. 7
(1) În vederea obţinerii autorizaţiei de şcoalã de conducãtori auto, solicitantul depune la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. din Municipiul Bucureşti sau din judeţul în care îşi desfãşoarã activitatea un dosar care trebuie sã conţinã urmãtoarele documente:
a) cererea-tip pentru obţinerea autorizaţiei;
b) certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi actul constitutiv, pentru societãţile comerciale sau regiile autonome, ori actul doveditor în cazul şcolilor din sistemul învãţãmântului de stat sau al unitãţilor din sistemul de învãţãmânt particular, din care sã reiasã cã au ca obiect de activitate pregãtirea persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere;
c) lista cuprinzând toate vehiculele utilizate, pe fiecare categorie/subcategorie pentru care solicitã autorizarea, pentru efectuarea instruirii practice în conducerea auto, împreunã cu documentele din care sã rezulte cã acestea îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 6, alin. (3), lit. a).
d) lista întregului personal didactic împreunã cu urmãtoarele documente:
1. contractele individuale de muncã pentru instructorii auto şi profesorii de legislaţie rutierã;
2. cazier judiciar, atestatul de pregãtire profesionalã şi avize, medical şi psihologic, valabile, pentru instructorii auto şi profesorii de legislaţie rutierã;
3. contractul de prestãri de servicii, încheiat cu unitãţile medicale prevãzute la art. 6, alin. (4), lit. b) în scopul asigurãrii personalului didactic specializat pentru predarea disciplinei "prim ajutor" sau contractul încheiat în condiţiile legii cu o persoanã fizicã pentru predarea disciplinei "prim ajutor". În cazul încheierii contractului cu o persoanã fizicã este necesarã şi prezentarea unei copii a diplomei de învãţãmânt superior, care sã ateste pregãtirea în domeniu.
e) actele de proprietate, contractul de închiriere sau contractul de comodat, dupã caz, pentru spaţiile care îndeplinesc condiţiile minime prevãzute în anexa nr. 2 la prezentele norme pentru desfãşurarea cursurilor, precum şi ale poligonului pentru instruirea practicã în conducerea auto pentru categoria A şi subcategoria A1 dacã este cazul. Perioada de valabilitate a acestor contracte trebuie sã fie de minimum un an;
Schiţa cu dimensiunile poligonului pentru instruirea practicã în conducerea auto pentru categoria A şi subcategoria A1 este prezentatã în anexa nr. 4 la prezentele norme;
f) pentru persoana care conduce activitatea şcolii de conducãtori auto se vor depune: contractul individual de muncã, atestatul de pregãtire profesionalã, cazierul judiciar şi decizia de numire cuprinzând şi obligaţiile prevãzute la art. 13;
g) lista cuprinzând echipamentele şi dotãrile tehnico-didactice proprii, prevãzute în anexa nr. 3 la prezentele norme.
(2) Documentele prevãzute la alin. (1), lit. b) - f) se vor prezenta în copie, ştampilate şi semnate de cãtre administratorul şcolii de conducãtori auto, fiecare copie având înscris în mod expres: "Subsemnatul ............, declar pe propria rãspundere, sub sancţiunea legii penale privind falsul în declaraţii, cã prezentul act este conform cu originalul".
(3) Agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. analizeazã, în termen de 15 zile, dosarul şi verificã la sediul unde solicitantul îşi desfãşoarã activitatea dacã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute în prezentele norme, întocmind un raport de evaluare. În funcţie de rezultatul raportului de evaluare se propune eliberarea autorizaţiei şcolii de conducãtori auto numai pentru acele categorii sau subcategorii pentru care sunt îndeplinite condiţiile prevãzute în prezentele norme.
(4) Dupã analizarea raportului de evaluare, în termen de 15 zile de la întocmire, Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. elibereazã şcolii autorizaţia pentru categoriile sau subcategoriile solicitate pentru care îndeplineşte condiţiile prevãzute în prezentele norme ori comunicã în scris refuzul motivat, dupã caz.
ART. 8
(1) Autorizaţia şcolii de conducãtori auto se acordã, pe o perioadã de 5 ani de la data eliberãrii pentru categoriile şi/sau subcategoriile pentru care se efectueazã pregãtirea. În cazul în care solicitantul organizeazã şcoli de conducãtori auto în mai multe puncte de lucru sau sucursale, înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, pentru fiecare dintre acestea se va elibera câte o autorizaţie, în condiţiile prezentelor norme. Eliberarea acesteia se face dupã prezentarea documentului de platã a tarifului aferent.
(2) Modelul autorizaţiei este prezentat în anexa nr. 5 la prezentele norme.
(3) Tarifele pentru eliberarea autorizaţiilor pentru şcolile de conducãtori auto sunt cuprinse în anexa nr. 7 la prezentele norme.
(4) Şcolile de conducãtori auto care au obţinut autorizaţia vor fi înscrise în Registrul şcolilor de conducãtori auto ţinut la Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R, lista acestora fiind publicatã pe site-ul ARR.
(5) În cazul în care, dupã eliberarea autorizaţiei, şcoala de conducãtori auto solicitã o nouã categorie şi/sau subcategorie, acesteia, dupã acordarea categoriei şi/sau subcategoriei, i se va elibera o nouã autorizaţie cu aceeaşi valabilitate ca cea iniţialã, inclusiv cu categoria sau subcategoria respectivã, dupã plata tarifului aferent. Acordarea categoriei şi/sau subcategoriei solicitate se va face cu respectarea prevederilor prezentelor norme.
ART. 9
Pierderea, sustragerea sau deteriorarea autorizaţiei se anunţã, de cãtre titularul acesteia, la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. care a eliberat-o, în termen de 15 zile. Pierderea sau sustragerea autorizaţiei se publicã, de cãtre titularul acesteia, în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a. Dupã publicare, Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. va elibera o nouã autorizaţie, la cererea titularului, cu plata tarifelor aferente.

CAP. IV
Obligaţiile şcolilor de conducãtori auto

ART. 10
Şcoala de conducãtori auto are obligaţia sã deţinã la sediul sãu toate documentele aferente pregãtirii cursanţilor.
ART. 11
(1) Şcoala de conducãtori auto are obligaţia sã punã la dispoziţia organelor de control documentele aferente pregãtirii cursanţilor.
(2) La cererea personalului cu atribuţii de control, şcoala de conducãtori auto are obligaţia sã furnizeze acestuia documentele referitoare la pregãtirea cursanţilor, inclusiv documentele arhivate, indiferent de forma de arhivare a acestora.
ART. 12
(1) În cadrul procesului de pregãtire a cursanţilor în vederea obţinerii permisului de conducere, şcoala de conducãtori auto are urmãtoarele obligaţii:
a) sã încheie contract în vederea pregãtirii teoretice şi practice cu fiecare dintre persoanele care solicitã pregãtirea, care vor fi înregistraţi în registrul unic de evidenţã a cursanţilor;
b) sã respecte planul de învãţãmânt prevãzut de legislaţia în vigoare;
c) sã respecte programa de învãţãmânt prevãzutã de legislaţia în vigoare;
d) sã respecte orarul stabilit;
e) sã asigure efectuarea disciplinelor aferente pregãtirii teoretice, cuprinse în planul de învãţãmânt, numai de cãtre persoane care au calitatea corespunzãtoare, cu care s-a încheiat contract în acest sens;
f) sã asigure efectuarea pregãtiri practice, cuprinsã în planul de învãţãmânt, numai de cãtre instructori auto, cu care s-a încheiat contract în acest sens;
g) sã întocmeascã programul de efectuare a pregãtirii teoretice şi practice de cãtre profesorii de legislaţie rutierã respectiv de instructorii auto, astfel încât sã se respecte prevederile privind timpul de lucru prevãzut în Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
h) sã deţinã la sediu documentele şcolare completate la zi, arhivate cel puţin 3 ani, şi anume: registrele de evidenţã a cursanţilor, copiile fişelor de şcolarizare, cataloagele, foile zilnice de parcurs, contractele de şcolarizare încheiate cu cursanţii, contractele de prestãri servicii încheiate cu instructorii auto autorizaţi precum şi celelalte documente şcolare privind evidenţa şi verificarea cunoştinţelor cursanţilor.
i) sã efectueze pregãtirea practicã a persoanelor numai dupã finalizarea pregãtirii teoretice;
j) sã elibereze zilnic foile de parcurs pentru instructori auto din cadrul şcolii de conducãtori auto;
k) sã permitã efectuarea controlului, la sediul şcolii de conducãtori auto sau în trafic, privind respectarea prevederilor prezentelor norme;
l) sã asigure existenţa la sediu a copiilor dupã actele de identitate, permisele de conducere, avizele medicale şi psihologice, atestatele profesorilor de legislaţie rutierã şi ale instructorilor auto care îşi desfãşoarã activitatea în cadrul şcolii de conducãtori auto ca instructor auto, profesor de legislaţie rutierã sau ca instructor auto autorizat, actualizate.
m) sã utilizeze în procesul de pregãtire practicã doar vehiculele ale cãror documente au fost depuse în dosarul de autorizare sau cele care au fost ulterior adãugate sau schimbate la acel dosar prin înştiinţarea scrisã la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R în raza cãreia şcoala de conducãtori auto îşi desfãşoarã activitatea;
n) sã utilizeze în procesul de pregãtire practicã numai vehicule deţinute în proprietate sau prin contract de leasing.
o) sã utilizeze în procesul de pregãtire practicã numai vehicule agreate în acest sens, care îndeplinesc condiţiile prevãzute în anexa nr. 1a) la prezentele norme şi au dotarea minimã prevãzutã în anexa nr. 1b) la prezentele norme;
p) sã utilizeze în procesul de pregãtire practicã numai vehicule având inspecţie tehnicã periodicã efectuatã conform prevederilor în vigoare;
r) sã utilizeze în procesul de pregãtire practicã numai vehicule asigurate pentru daune cauzate terţilor, inclusiv persoanelor care se afla în interiorul acestora;
s) sã-şi desfãşoare activitatea doar în locaţii care au fost autorizate în acest sens;
ş) sã facã publicã prin afişare la sediu, semestrial pentru semestrul anterior, situaţia promovabilitãţii cursanţilor la primul examen pentru obţinerea permisului de conducere auto, pe categorii/subcategorii, precum şi pentru fiecare instructor auto şi fiecare instructor auto autorizat;
t) sã ţinã evidenţa cursanţilor cu care are contract de şcolarizare în registrul unic de evidenţã al cursanţilor, numerotat, sigilat şi înregistrat la Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R sau în format electronic, în condiţiile stabilite de Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. Numãrul de ordine din registru va fi înscris pe toate celelalte documente şcolare.
ţ) sã facã public prin afişare la sediu: orarul dupã care se desfãşoarã pregãtirea teoreticã şi practicã, planul de învãţãmânt, programele de şcolarizare precum şi tarifele pentru serviciile prestate;
u) sã respecte durata zilnicã de pregãtire aferentã unei persoane;
v) sã nu permitã începerea pregãtirii teoretice sau practice cu profesori de legislaţie rutierã sau instructori auto care nu au fost înregistraţi la Agenţia Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. în raza cãreia respectiva şcoalã de conducãtori îşi desfãşoarã activitatea.
ART. 13
Persoana care conduce activitatea şcolii de conducãtori auto şi care poate fi unul dintre instructorii auto sau profesorii de legislaţie rutierã angajaţi ai şcolii de conducãtori auto, rãspunde de asigurarea condiţiilor de pregãtire teoreticã şi practicã în conducerea auto a cursanţilor şi are urmãtoarele obligaţii:
1) sã respecte prevederile metodologiei de organizare şi desfãşurare a cursurilor în vederea obţinerii permisului de conducere;
2) sã îmbunãtãţeascã baza materialã de pregãtire teoreticã şi instruire practicã în conducerea auto;
3) sã promoveze în activitatea de învãţãmânt metode, procedee şi mijloace moderne;
4) sã verifice, prin instructorii auto, comportamentul cursanţilor, hotãrând, dacã este cazul, întreruperea pregãtirii celor care prezintã manifestãri incompatibile cu calitatea de conducãtor auto;
5) sã organizeze şi sã controleze desfãşurarea procesului de pregãtire a cursanţilor;
6) sã menţinã în permanenţã funcţionalitatea bazei tehnico-didactice de pregãtire şi instruire;
7) sã elibereze fişa de şcolarizare numai cursanţilor care au finalizat cursurile de pregãtire şi au dobândit cunoştinţele teoretice şi practice necesare;
8) sã anunţe, în termen de cel mult 15 zile, la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. pe a cãrei raza teritorialã şcoala de conducãtori auto îşi desfãşoarã activitatea, orice modificare faţã de condiţiile care au stat la baza acordãrii autorizaţiei de funcţionare;
9) sã asigure arhivarea registrelor de evidenţã a cursanţilor, copiile fişelor de şcolarizare, cataloagelor, caietelor cursanţilor, contractelor încheiate cu cursanţii, a documentelor şcolare privind evidenţa şi verificarea cunoştinţelor acestora, precum şi a dovezilor efectuãrii pregãtirii practice, furnizate de tahograful analogic/digital în cazul vehiculelor dotate cu tahograf analogic/digital potrivit reglementãrilor specifice în vigoare.
10) sã asigure completarea bazei de date informatice, privind pregãtirea cursanţilor, precum şi transferul datelor cãtre sistemul informatic al Autoritãţii Rutiere române-A.R.R.
11) sã asigure înscrierea în registrul unic de evidenţã a cursanţilor a tuturor persoanelor cu care au încheiat contracte de şcolarizare;
12) sã verifice activitatea instructorilor auto, precum şi condiţiile în care aceştia desfãşoarã activitatea de pregãtire practicã.
ART. 14
Şcolile de conducãtori auto au obligaţia ca, în decurs de 30 zile de la data obţinerii autorizaţiei de şcoalã de conducãtori auto sã inscripţioneze vehiculele cu care se efectueazã pregãtirea practicã, pe pãrţile laterale, cu autocolante al cãror model este prezentat în anexa nr. 6) la prezentele norme, autocolante pe care trebuie sã se regãseascã denumirea şcolii de conducãtori auto, numãrul autorizaţiei şi categoriile pentru care este valabilã autorizaţia.

CAP. V
Suspendarea şi anularea autorizaţiei şcolilor de conducãtori auto

ART. 15
(1) Suspendarea autorizaţiei şcolilor de conducãtori auto se face de cãtre Autoritatea Rutierã Romanã - A.R.R., în urmãtoarele cazuri:
a) când şcoala de conducãtori auto nu mai îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 6, care au stat la baza acordãrii autorizaţiei;
b) când se constatã cã se efectueazã pregãtirea şi pentru alte categorii de vehicule decât cele pentru care este autorizatã şcoala de conducãtori auto;
c) la a treia încãlcare a metodologiei de organizare şi desfãşurare a cursurilor în vederea obţinerii permisului de conducere, consemnatã în urma unor controale ale Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. sau ale altor instituţii abilitate;
d) la a treia încãlcare a obligaţiilor ce îi revin persoanei care conduce activitatea şcolii de conducãtori auto, conform prevederilor art. 13;
e) la a treia încãlcare a obligaţiilor instructorilor auto soldate cu suspendarea atestatelor pentru instructorii auto angajaţi sau cu suspendarea autorizaţiilor instructorilor auto cu care şcoala de conducãtori auto are contract de prestãri servicii;
f) nerespectarea prevederilor privind evidenţa cursanţilor şi arhivarea documentelor şcolare prevãzute de legislaţia în vigoare.
g) nerespectarea a cel puţin uneia dintre prevederile art. 12, lit. a), n), s) şi t);
(2) Autorizaţia suspendatã se poate reacorda, la cererea titularului, astfel:
a) în cazul primei suspendãri, dupã o lunã;
b) în cazul celei de-a doua suspendãri, dupã 3 luni.
(3) Restituirea autorizaţiei se face, la cerere, dupã ce titularul acesteia face dovada cã au fost remediate cauzele care au stat la baza suspendãrii.
ART. 16
Anularea autorizaţiei şcolii de conducãtori auto, se face de cãtre Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. la a treia suspendare, precum şi în urmãtoarele cazuri:
a) când s-au falsificat documentele şcolare, sau au fost eliberate fişe de şcolarizare unor persoane care nu au finalizat sau nu au urmat cursurile şcolii de conducãtori auto;
b) când se constatã cã şcoala de conducãtori auto a furnizat documente conţinând informaţii eronate cu ocazia solicitãrii eliberãrii autorizaţiei;
c) când se constatã cã titularul autorizaţiei şi-a încetat activitatea sau la cererea acestuia.
ART. 17
(1) Suspendarea sau anularea autorizaţiei şcolilor de conducãtori auto opereazã efectiv dupã terminarea perioadei de pregãtire (seriei) cu durata cea mai lungã, în curs de desfãşurare. Între data comunicãrii deciziei de suspendare sau anulare a autorizaţiei şi data la care aceasta devine efectivã şcoala de conducãtori auto nu mai are dreptul de a începe alte serii de pregãtire a cursanţilor.
ART. 18
În cazul luãrii mãsurii de anulare a autorizaţiei şcolilor de conducãtori auto, se va proceda la radierea poziţiei respective din Registrul şcolilor de conducãtori auto, iar dacã aceastã anulare survine ca urmare a uneia din prevederile art. 16 lit. a) şi lit. b) solicitantul nu mai poate solicita o nouã autorizaţie decât dupã o perioadã de minim 1 an de la data anulãrii.

CAP. VI
Controlul şcolilor de conducãtori auto

ART. 19
(1) Efectuarea controlului respectãrii reglementãrilor specifice privind activitatea şcolilor de conducãtori auto se face de cãtre inspectorii sau inspectorii de trafic ai Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R., împuterniciţi în acest scop, atât la sediul şcolii de conducãtori auto cât şi în trafic.
(2) Tematica minimã de control vizeazã verificarea urmãtoarelor aspecte:
a) menţinerea condiţiilor iniţiale care au stat la baza acordãrii autorizaţiei şcolii de conducãtori auto sau a autorizaţiei instructorului auto, dupã caz;
b) respectarea metodologiei de organizare şi desfãşurare a cursurilor în vederea obţinerii permisului de conducere;
c) respectarea programelor de şcolarizare aprobate de Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R.;
d) modul de desfãşurare a procesului de pregãtire a cursanţilor;
e) respectarea obligaţiilor ce-i revin persoanei care conduce activitatea şcolii de conducãtori auto;
f) respectarea prevederilor privind evidenţa cursanţilor şi arhivarea documentelor şcolare;
g) modul în care s-au eliberat fişele de şcolarizare;
h) existenţa şi conformitatea documentelor şcolare;
i) modul de rezolvare a reclamaţiilor, adresate în scris şcolii, din partea cursanţilor sau a instituţiilor publice abilitate.
(3) Controlul desfãşurãrii procesului de pregãtire practicã, al respectãrii metodologiei de organizare şi desfãşurare a cursurilor şi a programelor de şcolarizare, în trafic, este efectuat de inspectorii de trafic ai Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R.
(4) Tariful practicat de şcolile de conducãtori auto trebuie sã reflecte costurile aferente instruirii cursantului. In cazul unor sesizãri, Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. poate înştiinţa instituţiile care au competenţe legale în acest sens.
ART. 20
În vederea stabilirii mãsurilor şi soluţiilor pentru creşterea nivelului de pregãtire şi educaţie rutierã a persoanelor care efectueazã pregãtire în vederea obţinerii permisului de conducere, agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R., împreunã cu alte instituţii având responsabilitãţi în domeniu, analizeazã semestrial activitatea şcolilor de conducãtori auto din raza lor de competenţã, pe baza rezultatelor înregistrate la examenele din perioada de referinţã.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 21
Şcolile de conducãtori auto, autorizate pentru mai multe locaţii, pot folosi în procesul de pregãtire practicã un vehicul deţinut în proprietate sau pe baza unui contract de leasing doar la una din şcolile de conducãtori auto autorizate.
ART. 22
(1) Persoanele cu handicap pot efectua pregãtire practicã cu vehicule aflate în proprietatea acestora.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1), persoana cu handicap trebuie sã prezinte şcolii de conducãtori auto cu care încheie contract de şcolarizare, pe lângã celelalte documente prevãzute de legislaţia în vigoare, un certificat medical care sã certifice respectivul handicap, precum şi documentele vehiculului cu care efectueazã pregãtirea practicã care sã ateste admiterea acestuia în circulaţie pe drumurile publice, precum şi Certificatul de Agreare eliberat de Regia Autonomã Registrul Auto Român.
ART. 23
În funcţie de capacitatea sãlii de clasã în care se desfãşoarã pregãtirea teoreticã şi în conformitate cu prevederile cuprinse în anexa nr. 2 la prezentele norme, pe autorizaţia eliberatã şcolii de conducãtori auto se va înscrie numãrul maxim de cursanţi care pot fi şcolarizaţi în acelaşi timp (serie).
ART. 24
Şcolile de conducãtori auto autorizate pânã la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme trebuie sã îndeplineascã condiţiile prevãzute de acestea pânã cel târziu la data de 31.12.2009.
ART. 25
Autorizaţiile emise şcolilor de conducãtori auto pânã la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme rãmân valabile în condiţiile respectãrii prevederilor art. 24, în caz contrar acestea se anuleazã.
ART. 26
Cererile de autorizare ca şcoalã de conducãtori auto, depuse la agenţiile teritoriale ale Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. de cãtre solicitanţi, şi nesoluţionate înainte de intrarea în vigoare a prezentelor norme, vor fi soluţionate în conformitate cu prevederile în vigoare la data depunerii cererii, beneficiind de prevederile art. 24
ART. 27
Anexele nr. 1 - 7 fac parte integrantã din prezentele norme.


ANEXA 1a
--------
la Normele privind autorizarea
------------------------------
şcolilor de conducãtori auto
----------------------------


Condiţiile pe care trebuie sã le îndeplineascã vehiculele
destinate instruirii practice în conducerea auto în vederea
obţinerii permisului de conducere


Categoria A - accesul progresiv: motocicleta fãrã ataş, cu o capacitate cilindricã mai mare de 120 cmc şi care atinge o vitezã de cel puţin 100 km/h;
- accesul direct: motocicleta fãrã ataş cu o putere de cel puţin 35 kW.
Subcategoria A1 - motocicletã fãrã ataş cu o capacitate cilindricã de cel puţin 75 cmc.
Categoria B - vehicul cu 4 roţi şi care trebuie sã atingã o vitezã minimã de 100 km/h.
Subcategoria B1 - autovehicul cu 3 sau 4 roţi, care poate atinge o vitezã de cel puţin 60 km/h.
Categoria BE - ansamblu format dintr-un vehicul de examen din categoria B şi dintr-o remorcã cu masã maximã autorizatã de cel puţin 1000 kg, care atinge o vitezã de cel puţin 100 km/h şi care nu intrã în categoria B; compartimentul pentru mãrfuri al remorcii trebuie sã consiste dintr-o caroserie de tip închis cel puţin la fel de latã şi de înaltã ca şi vehiculul; caroseria închisã poate fi şi uşor mai puţin latã decât vehiculul cu condiţia ca vizibilitatea spre spate sã nu fie posibilã decât cu ajutorul oglinzilor retrovizoare exterioare ale autovehiculului; remorca trebuie sã aibã o masã realã totalã * de minimum 800 kg.
Categoria C - vehicul a cãrui masã maximã autorizatã este de cel puţin 12 000 kg, lungimea de cel puţin 8 metri, lãţimea de cel puţin 2,40 m şi care atinge o vitezã de cel puţin 80 km/h, este echipat cu ABS şi cu o cutie de viteze cu cel puţin 8 rapoarte de mers înainte şi cu un dispozitiv de înregistrare a vitezei; compartimentul pentru mãrfuri trebuie sã consiste dintr-o caroserie de tip închis cel puţin la fel de largã şi de înaltã ca şi cabina; vehiculul trebuie sã aibã o masã realã totalã de minimum 10 000 kg.
Subcategoria C1 - vehicul a cãrui masã maximã este de cel puţin 4 000 kg, care are o lungime de cel puţin 5 m, care atinge o vitezã de cel puţin 80 km/h şi care este echipat cu ABS şi un dispozitiv de înregistrare a vitezei; compartimentul pentru mãrfuri trebuie sã consiste dintr-o caroserie de tip închis cel puţin la fel de latã şi de înaltã ca şi cabina.
Categoria CE - vehicul articulat sau un ansamblu format dintr-un vehicul de examen din categoria C şi o remorcã cu lungimea de cel puţin 7,5 m; vehiculul articulat şi ansamblul trebuie sã aibã împreunã o masã maximã totalã autorizatã de cel puţin 20000 kg, o lungime de cel puţin 14 m şi o lãţime de cel puţin 2,4 m, sã atingã o vitezã de cel puţin 80 km/h, sã fie echipate cu ABS şi sã aibã o cutie de viteze cu cel puţin 8 rapoarte pentru mers înainte şi un dispozitiv de înregistrare a vitezei; compartimentul pentru mãrfuri trebuie sa fie o caroserie închisã, cel puţin la fel de latã şi de înaltã ca şi cabina; atât vehiculul, cât şi ansamblul trebuie sã aibã o masã realã totalã de minimum 15.000 kg.
Subcategoria C1E - ansamblu format dintr-un vehicul de examen din subcategoria C1 şi dintr-o remorcã a cãrei masã maximã autorizatã este de cel puţin 1 250 kg; acest ansamblu trebuie sã aibã o lungime de cel puţin 8 m şi sã atingã o vitezã de cel puţin 80 km/h; compartimentul de mãrfuri al remorcii trebuie sã consiste dintr-o caroserie de tip închis cel puţin la fel de latã şi de înaltã ca şi cabina; caroseria de tip închis poate sã fie şi puţin mai îngustã decât autovehiculul cu condiţia ca vizibilitatea în spate sã nu fie posibilã decât prin folosirea retrovizoarelor exterioare ale autovehiculului; remorca trebuie sã aibã o masã realã totalã de cel puţin 800 kg;
Categoria D - vehicul care are o lungime de cel puţin 10 m, o lãţime de cel puţin 2,40 m şi care poate atinge o vitezã de cel puţin 80 km/h, echipat cu ABS şi cu un dispozitiv de înregistrare a vitezei.
Subcategoria D1 - vehicul a cãrei masã maximã autorizatã este de cel puţin 4 000 kg, care are o lungime de cel puţin 5 m şi care poate atinge o vitezã de cel puţin 80 km/h, echipat cu ABS şi cu un dispozitiv de înregistrare a vitezei.
Categoria DE - ansamblu format dintr-un vehicul de examen din categoria D şi dintr-o remorcã a cãrei masã maximã autorizatã este de cel puţin 1 250 kg, lãţimea de cel puţin 2,40 m şi care este capabil sã atingã o vitezã de cel puţin 80 km/h; compartimentul pentru mãrfuri al remorcii trebuie sã consiste dintr-o caroserie de tip închis de o lãţime şi de o înãlţime de cel puţin 2 m; remorca trebuie sã aibã o masã realã totalã de cel puţin 800 kg.
Subcategoria D1E - ansamblu format dintr-un vehicul de examen din subcategoria D1 şi dintr-o remorcã a cãrei masã maximã autorizatã este de cel puţin 1 250 kg şi care atinge o vitezã de cel puţin 80 km/h; compartimentul pentru mãrfuri al remorcii trebuie sã consiste dintr-o caroserie de tip închis de o lãţime şi de o înãlţime de cel puţin 2 m; remorca trebuie sã aibã o masã realã totalã minimã de 800 kg.

NOTĂ:
1. Prin masã realã totalã se înţelege masa proprie a vehiculului la care se adaugã, pe timpul instruirii practice, încãrcãturã.
2. Vehiculele corespunzãtoare categoriilor/subcategoriilor permisului de conducere C, C1, D, D1 vor fi dotate cu echipament de înregistrare conform Regulamentului 3.821/85/CE privind aparatele de înregistrare în transportul rutier (tahograf).
3. Caracteristicile tehnice ale vehiculelor destinate instruirii practice în conducerea auto (viteza maximã constructivã, capacitatea cilindricã, masa proprie, masa maximã autorizatã sau masa realã) pentru subcategorii, nu trebuie sã depãşeascã, ca valori efective, caracteristicile tehnice minime ale vehiculelor din categoria aferentã respectivei subcategorii.


ANEXA 1b
--------
la Normele privind autorizarea
------------------------------
şcolilor de conducãtori auto
----------------------------

DOTAREA MINIMĂ
a autovehiculelor şi vehiculelor destinate instruirii
practice în conducerea auto

a) Autoturisme:
- dispozitiv cu dublã comandã pentru ambreiaj şi frânã de serviciu;
- douã oglinzi retrovizoare interioare şi douã oglinzi retrovizoare exterioare;
- centuri de siguranţã;
- o casetã cu inscripţia ŞCOALĂ, de culoare portocalie, cu posibilitãţi de iluminare din interior, fixatã transversal pe acoperiş, care este prezentatã mai jos, având dimensiunile L*I*h = 420*380*120.
b) Autocamioane şi tractoare:
- dispozitiv cu dublã comandã pentru ambreiaj şi frânã de serviciu;
- douã oglinzi retrovizoare exterioare;
- centuri de siguranţã, în cazul autocamioanelor;
- o casetã cu inscripţia ŞCOALĂ, de culoare portocalie, cu posibilitãţi de iluminare din interior, fixatã transversal pe acoperiş, care este prezentatã mai jos, având dimensiunile L*I*h = 840*760*240;
- o placã cu inscripţia ŞCOALĂ, având dimensiunile L*I = 840*240, aplicatã pe partea din spate.
c) Autobuze, troleibuze şi tramvaie:
- dispozitiv cu dublã comandã pentru frânã de serviciu şi, dupã caz, ambreiaj;
- douã oglinzi retrovizoare exterioare;
- o placã cu inscripţia ŞCOALĂ, având dimensiunile L*I = 840*240, care este prezentatã mai jos, aplicatã pe pãrţile laterale, în faţã şi în spate.
d) Remorci şi semiremorci:
- o placã de culoare portocalie, montatã pe oblonul din spate, perpendicular pe planul longitudinal al autovehiculului, având dimensiunile L*I = 840*240, prezentatã mai jos.

--------------
NOTĂ(CTCE)
Reprezentarea graficã a casetei cu inscripţia ŞCOALĂ se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 684 bis din 12 octombrie 2009, la pagina 23 (a se vedea imaginea asociatã).


ANEXA 2
-------
la Normele privind autorizarea
------------------------------
şcolilor de conducãtori auto
----------------------------


CONDIŢII MINIME
pentru spaţiile folosite în procesul de învãţãmânt

Şcoala trebuie sã dispunã de cel puţin o salã de pregãtire teoreticã dotatã cu mijloace de învãţãmânt şi cu materiale didactice pentru predarea disciplinelor teoretice prevãzute în planul de învãţãmânt prevãzute în anexa nr. 3 la prezentele norme.
Sala de clasã trebuie sã fie astfel dimensionatã, în funcţie de numãrul maxim de cursanţi înscrişi într-o grupã de pregãtire, astfel încât sã se asigure un volum de 5 mc pentru fiecare cursant.
În funcţie de numãrul maxim de cursanţi înscrişi într-o grupã de pregãtire, sala de clasã va avea dotãri suficiente pentru desfãşurarea în bune condiţii a pregãtirii teoretice şi prezentarea tuturor subiectelor prevãzute în programa de învãţãmânt.
În cazul şcolilor care efectueazã pregãtirea pentru categoriile sau subcategoriile C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E, DE, Tr, Tb, Tv, acestea vor dispune suplimentar de o altã salã de clasã în care va fi predatã disciplina "cunoaşterea vehiculelor", având dotarea minimã necesarã corespunzãtoare prevãzutã în anexa nr. 3 la prezentele norme.


ANEXA 3
-------
la Normele privind autorizarea
------------------------------
şcolilor de conducãtori auto
----------------------------

RAPORT DE EVALUARE

Anul ......... luna ............ ziua ....... localitatea ...............
Comisia, formatã din:
- şeful agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R., dl ...........
- inspectorul din cadrul agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R., dl. .............., a procedat la verificarea şcolii ................., cu sediul în ............... având ca obiect de activitate pregãtirea persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, reprezentatã de dl./dna. .................. în calitate de .................., unde a constatat urmãtoarele:
Punctul de lucru/sucursala se aflã în .................., str. .............. nr. ......, bl. ....., et. ...., ap. ...., telefon ..........., funcţioneazã în baza actului legal de înfiinţare ............... cu nr. ........ din ............ şi urmeazã sã pregãteascã persoane în vederea obţinerii permisului de conducere pentru categoriile/subcategoriile: .......................
Mijloace specifice necesare procesului de pregãtire:
1) personal încadrat ..............., din care: instructori auto atestaţi .............. şi profesori de legislaţie rutierã atestaţi ..................
2) laborator psihologic autorizat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii [DA] [NU]
3) poligon pentru categoria A şi subcategoria A1: [DA] [NU]
Observaţii ............................................................
Pentru desfãşurarea procesului de învãţãmânt are în dotare urmãtoarele:
a) salã de legislaţie rutierã:
- sala are o capacitate de ....... mc, cu dimensiunile ......*.......*...... (L*l*h) rezultând un nr. de ............ cursanţi/grupã.





┌───────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────┬──────┐
│ Nr. │ │Cantitatea│ │ │
│ crt. │ Denumirea materialului didactic │ necesarã │ DA │ NU │
│ │ │ (buc) │ │ │
└───────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────┴──────┘
1. Panouri cu indicatoare rutiere
┌──────┬──────┐
1.1. Indicatoare de avertizare 1 │ │ │
├──────┼──────┤
1.2. Indicatoare de reglementare 1 │ │ │
├──────┼──────┤
1.2.1. Indicatoare de prioritate 1 │ │ │
├──────┼──────┤
1.2.2. Indicatoare de interzicere sau restricţie 1 │ │ │
├──────┼──────┤
1.2.3. Indicatoare de obligare 1 │ │ │
├──────┼──────┤
1.3. Indicatoare de orientare şi informare 1 │ │ │
├──────┼──────┤
1.3.1. Indicatoare de orientare 1 │ │ │
├──────┼──────┤
1.3.2. Indicatoare de informare 1 │ │ │
├──────┼──────┤
1.4. Panouri adiţionale 1 │ │ │
└──────┴──────┘
2. Panouri cu marcaje
┌──────┬──────┐
2.1. Marcaje longitudinale 1 │ │ │
├──────┼──────┤
2.2. Marcaje transversale 1 │ │ │
├──────┼──────┤
2.3. Marcaje laterale 1 │ │ │
├──────┼──────┤
2.4. Marcaje diverse 1 │ │ │
├──────┼──────┤
3. Panouri cu semnalele agentului de circulaţie 1 │ │ │
├──────┼──────┤
4. Vehicule diferite în miniaturã 20 │ │ │
├──────┼──────┤
5. Triunghiuri reflectorizante 1 │ │ │
├──────┼──────┤
6. Machetã reţea stradalã 1 │ │ │
├──────┼──────┤
7. Trusã sanitarã 1 │ │ │
└──────┴──────┘
8. Aparate audiovizuale
┌──────┬──────┐
8.1. Retroproiector 1 │ │ │
├──────┼──────┤
8.2. Aparaturã video cu monitor 1 │ │ │
├──────┼──────┤
8.3. Video-casete/CD cu filme având tematicã specificã pregãtirii 5 │ │ │
teoretice în disciplina legislaţie rutierã │ │ │
├──────┼──────┤
8.4. Camerã video 1 │ │ │
├──────┼──────┤
8.5. Calculator cu video proiector şi ecran de proiecţie sau reţea de │ │ │
calculatoare, pe care sã ruleze cel puţin un soft didactic, al │ │ │
cãrui conţinut va fi stabilit de Autoritatea Rutierã Românã - │ │ │
A.R.R., specific pregãtirii teoretice în disciplina legislaţie │ │ │
rutierã şi conducere preventivã │ │ │
├──────┼──────┤
9. Altele │ │ │
└──────┴──────┘



Observaţii:
.........................................................................
.........................................................................
.........................................................................

NOTĂ:
Materialele didactice prevãzute la pct. 8.1. - 8.4. sunt alternative celor prevãzute la pct. 1-3.
b) cabinet de cunoaştere a autovehiculului
- sala are o capacitate de ....... mc, cu dimensiunile .......*.......*........ (L*l*h) rezultând un nr. de .......... cursanţi/grupã.





┌───────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────┬──────┐
│ Nr. │ │Cantitatea│ │ │
│ crt. │ Denumirea materialului didactic │ necesarã │ DA │ NU │
│ │ │ (buc) │ │ │
└───────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────┴──────┘
1. Planşe cu ansambluri, subansambluri şi scheme
1.1. Motor
┌──────┬──────┐
1.1.1. Mecanismul motor 1 │ │ │
├──────┼──────┤
1.1.2. Mecanismul de distribuie 1 │ │ │
├──────┼──────┤
1.1.3 Instalaţie de alimentare a motorului cu aprindere prin scânteie 2 │ │ │
(MAS) şi a motorului cu aprindere prin comprimare (MAC) │ │ │
├──────┼──────┤
1.1.4. Instalaţie de aprindere 1 │ │ │
├──────┼──────┤
1.1.5. Instalaţie de rãcire 1 │ │ │
├──────┼──────┤
1.1.6. Instalaţie de ungere 2 │ │ │
├──────┼──────┤
1.2. Transmisia autovehiculului 2 │ │ │
├──────┼──────┤
1.2.1. Ambreiajul 1 │ │ │
├──────┼──────┤
1.2.2. Schimbãtorul de viteze 1 │ │ │
├──────┼──────┤
1.2.3. Transmisia longitudinalã 2 │ │ │
├──────┼──────┤
1.2.4. Puntea din spate 2 │ │ │
├──────┼──────┤
1.2.5. Puntea din faţã 2 │ │ │
├──────┼──────┤
1.3. Sistemul de direcţie 2 │ │ │
├──────┼──────┤
1.4. Sistemul de frânare 3 │ │ │
├──────┼──────┤
1.5. Sistemul de rulare 3 │ │ │
├──────┼──────┤
1.6. Suspensia autovehiculului 3 │ │ │
├──────┼──────┤
1.7. Echipamentul electric 2 │ │ │
└──────┴──────┘

2. Aparate audiovizuale
┌──────┬──────┐
2.1. Retroproiector 1 │ │ │
├──────┼──────┤
2.2. Aparaturã video cu monitor 1 │ │ │
├──────┼──────┤
2.3. Videocasete/CD cu filme având tematicã specificã pregãtirii 5 │ │ │
teoretice în disciplina cunoaşterea autovehiculului │ │ │
├──────┼──────┤
2.4. Camerã video 1 │ │ │
├──────┼──────┤
2.5. Calculator cu video proiector şi ecran de proiecţie sau reţea │ │ │
de calculatoare, pe care sã ruleze cel puţin un soft didactic, │ │ │
al cãrui conţinut va fi stabilit de Autoritatea Rutierã Românã - │ │ │
A.R.R., specific pregãtirii teoretice în disciplina cunoaşterea │ │ │
autovehiculului │ │ │
├──────┼──────┤
2.6. Altele │ │ │
└──────┴──────┘



Observaţii:
.........................................................................
.........................................................................
.........................................................................

Pentru instruirea practicã în conducerea auto a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere existã în dotare ................. autoturisme, ............ autobuze, ..................... autocamioane şi alte vehicule..............................
- Vehiculele sunt agreate şi dotate în conformitate cu prezentele norme: [DA] [NU]
- Vehiculele au efectuatã inspecţia tehnicã periodicã: [DA] [NU]
- Vehiculele sunt asigurate pentru daune cauzate terţilor şi persoanelor aflate în interiorul acestora: [DA] [NU]
- Evidenţa persoanelor care se pregãtesc în vederea obţinerii permisului de conducere se ţine pe baza registrului unic de evidenţã a cursanţilor [DA] [NU]

Observaţii:
.........................................................................
.........................................................................
.........................................................................

c) salã folositã ca spaţiu administrativ şi arhivã, alta decât sala/sãlile de pregãtire teoreticã, dar în aceeaşi locaţie cu acestea: [DA] [NU]
Alte evidenţe ...........................................................
.........................................................................
Antecedente în activitatea şcolii:
.........................................................................
Observaţii: .............................................................
.........................................................................
.........................................................................
Comisia propune eliberarea autorizaţiei: [DA] [NU]
Comisia:
1. Şeful agenţiei: .........................................
2. .........................................................
NOTĂ:
În cazul în care existã opţiunea DA/NU, se certificã prin încercuire varianta corectã;


ANEXA 4
-------
la Normele privind autorizarea
------------------------------
şcolilor de conducãtori auto
----------------------------


SCHIŢA
cu dimensiunile poligonului pentru instruirea practicã
în conducerea auto pentru categoria A şi subcategoria A1


--------------
NOTĂ(CTCE)
SCHIŢA se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 684 bis din 12 octombrie 2009, la pagina 28 (a se vedea imaginea asociatã).


ANEXA 5
-------
la Normele privind autorizarea
------------------------------
şcolilor de conducãtori auto
----------------------------

(faţã)

ROMÂNIA
MINISTERUL TRANSPORTURILOR ŞI INFRASTRUCTURII

AUTORIZAŢIE
ŞCOLI DE CONDUCĂTORI AUTO

Şcoala .................................,
adresa .................................,
este abilitatã sã organizeze şi sã desfãşoare activitate
de pregãtire a persoanelor în vederea obţinerii permisului
de conducere a vehiculelor pentru categoriile, subcategoriile: ......... .
Şcoala poate efectua pregãtirea a maximum ......... cursanţi într-o serie.

Emitent:
AUTORITATEA RUTIERĂ ROMÂNĂ - A.R.R.

Valabilã de la data de: ..............
pânã la data de: ..................... Semnãtura şi ştampila
Data emiterii: .......................
Seria: A.S. nr. ...........
..........................................................................

(verso)
Menţiuni speciale:

Seria: A.S. nr. ...........


ANEXA 6
-------
la Normele privind autorizarea
------------------------------
şcolilor de conducãtori auto
----------------------------



400 mm
◄───────────────────────────────────────────────────────────►
┌───────────────────────────────────────────────────────────┐ ▲
│ ŞCOALA DE CONDUCĂTORI AUTO │ │
│...........................................................│ │
│AS Nr. ......... Categorii: ...............................│ │ 200 mm
│ │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────┘ ▼




ANEXA 7
-------
la Normele privind autorizarea
------------------------------
şcolilor de conducãtori auto
----------------------------

Tarife pentru eliberarea autorizaţiilor pentru
şcolile de conducãtori auto

I.
a) pentru eliberarea primei categorii/subcategorii (tarif pe 5 ani) ................................... 1200 lei;
b) pentru fiecare dintre categoriile/subcategoriile acordate suplimentar (tarif pe 5 ani) .............. 600 lei;
c) pentru fiecare categorie/subcategorie solicitatã ulterior eliberãrii autorizaţiei ................... 600 lei;
II.
1. În cazul în care şcoala de conducãtori auto deţine autorizaţie pentru categoria A sau subcategoria A1 şi solicitã autorizarea pentru subcategoria A1, respectiv pentru categoria A, eliberarea autorizaţiei pentru subcategoria/categoria solicitatã se face fãrã perceperea unui tarif.
2. În cazul în care şcoala de conducãtori auto deţine autorizaţie pentru categoria B sau subcategoria B1 şi solicitã autorizarea pentru subcategoria B1, respectiv pentru categoria B, eliberarea autorizaţiei pentru subcategoria/categoria solicitatã se face fãrã perceperea unui tarif.
3. În cazul în care şcoala de conducãtori auto deţine autorizaţie pentru categoria C sau subcategoria C1 şi solicitã autorizarea pentru subcategoria C1, respectiv pentru categoria C, eliberarea autorizaţiei pentru subcategoria/categoria solicitatã se face fãrã perceperea unui tarif.
4. În cazul în care şcoala de conducãtori auto deţine autorizaţie pentru categoria D sau subcategoria D1 şi solicitã autorizarea pentru subcategoria D1, respectiv pentru categoria D, eliberarea autorizaţiei pentru subcategoria/categoria solicitatã se face fãrã perceperea unui tarif.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


dada
04 Ianuarie 2017
da
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016