Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 18 octombrie 2006  privind întocmirea, emiterea şi utilizarea dovezilor de onorabilitate şi moralitate profesională ale medicilor, medicilor dentişti şi ale farmaciştilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME din 18 octombrie 2006 privind întocmirea, emiterea şi utilizarea dovezilor de onorabilitate şi moralitate profesională ale medicilor, medicilor dentişti şi ale farmaciştilor

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 874 din 25 octombrie 2006
──────────
    *) Aprobate prin HOTĂRÂREA nr. 1.464 din 18 octombrie 2006, publicată în Monitorul Oficial nr. 874 din 25 octombrie 2006.
──────────
    ART. 1
    (1) În sensul prezentelor norme, prin certificat profesional curent se înţelege documentul cuprinzând datele personale relevante cu privire la onorabilitate şi moralitate, inclusiv la competenţa cu care medicii, medicii dentişti şi farmaciştii îşi exercită profesia.
    (2) Certificatul profesional curent se emite de către organizaţia profesională de profil abilitată prin lege cu controlul şi monitorizarea profesiei posesorului, în scopul garantării calităţii serviciilor furnizate şi a siguranţei pacienţilor aflaţi în relaţie cu acesta.

    ART. 2
    (1) Întocmirea şi emiterea certificatului profesional curent se fac cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare, şi a prevederilor Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, cu completările ulterioare.
    (2) La cererea medicului, medicului dentist sau a farmacistului interesat ori la cererea autorităţii competente omoloage dintr-un alt stat, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România şi, respectiv, Colegiul Farmaciştilor din România eliberează certificatul prevăzut la art. 1, în termen de 30 de zile de la înregistrarea solicitării.
    (3) Certificatul profesional curent este valabil pe o durată de 3 luni de la data emiterii.

    ART. 3
    Medicii, medicii dentişti şi, respectiv, farmaciştii au obligaţia să solicite eliberarea documentului prevăzut la art. 1, în vederea:
    a) întocmirii dosarului de înscriere la orice examen de promovare profesională sau concurs de ocupare a unui post vacant de medic, de medic dentist şi, respectiv, de farmacist;
    b) înfiinţării cabinetelor medicale/de medicină dentară, în cazul medicilor, respectiv al medicilor dentişti;
    c) exercitării profesiei în afara graniţelor României.


    ART. 4
    Certificatul profesional curent trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii obligatorii privind medicul, medicul dentist şi farmacistul în cauză:
    a) numele şi prenumele;
    b) cetăţenia, inclusiv dubla cetăţenie, şi, după caz, detalii cu privire la modificările care privesc acest aspect;
    c) codul numeric personal şi numărul de identificare profesională;
    d) sexul;
    e) data naşterii, respectiv ziua, luna, anul, localitatea, ţara;
    f) descrierea calificării primare în profesie: data obţinerii, instituţia de învăţământ superior absolvită, denumirea acesteia, localitatea, diploma, seria, numărul, denumirea calificării sau, după caz, a calificărilor relevante obţinute; de la data aderării României la Uniunea Europeană descrierea calificării primare în profesie cuprinde, de asemenea: titlul oficial de calificare, listat pentru România de Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, precum şi titulatura completă a acestei directive;
    g) date cu privire la formele de învăţământ postuniversitar absolvite, respectiv: specialitatea sau specialităţile şi atestatele de studii complementare dobândite, gradul profesional, înregistrate în baza de date a organizaţiei profesionale emitente a certificatului profesional curent, cu precizarea datei obţinerii şi a denumirii calificării sau, după caz, a calificărilor obţinute. De la data aderării României la Uniunea Europeană, datele cu privire la specialităţile dobândite cuprind, de asemenea: titlul oficial de calificare al specialităţii, listat pentru România de Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, precum şi titulatura completă a acestei directive;
    h) adresa locului de muncă, iar în absenţa acestuia, adresa domiciliului sau, după caz, a reşedinţei, cu acordul expres al medicului, medicului dentist şi, respectiv, al farmacistului în cauză;
    i) date privind dreptul de exercitare a profesiei, fără restricţii constând în suspendarea ori interdicţia temporară sau definitivă a dreptului de exercitare a profesiei, inclusiv a unor anumite activităţi medicale. În cazurile de suspendare sau interdicţie a dreptului de exercitare a profesiei, se menţionează durata şi motivele care au condus la aplicarea măsurii respective. Menţiunea se face în condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1).


    ART. 5
    Certificatul profesional curent trebuie să conţină următoarele caracteristici obligatorii de redactare:
    a) antetul organizaţiei profesionale emitente cuprinzând denumirea, sediul, precum şi coordonatele de contact telefon, fax, adresă e-mail;
    b) denumirea şi sediul destinatarului;
    c) seria şi numărul de înregistrare;
    d) data emiterii;
    e) semnătura în original a persoanei oficial abilitate;
    f) ştampila organizaţiei profesionale emitente.


    ART. 6
    Certificatul profesional curent se redactează în limba română, iar atunci când este emis în vederea exercitării profesiei în afara graniţelor României sau la solicitarea autorităţilor competente omoloage dintr-un stat membru al Uniunii Europene, dintr-un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau din Confederaţia Elveţiană, se redactează şi în una din limbile de circulaţie din Uniunea Europeană. În toate cazurile, certificatul profesional curent trebuie să cuprindă categoriile de informaţii prevăzute la art. 4.

    ART. 7
    (1) În cazul unei înţelegeri prealabile cu autoritatea competentă omoloagă din unul dintre statele prevăzute la art. 6, certificatul profesional curent poate fi redactat şi în format electronic.
    (2) În cazul prevăzut la alin. (1), documentul conţine următoarele caracteristici obligatorii de redactare:
    a) logoul, sediul şi coordonatele de contact ale organizaţiei profesionale emitente;
    b) denumirea şi sediul destinatarului;
    c) seria şi numărul de înregistrare;
    d) data emiterii;
    e) semnătura electronică a persoanei oficial abilitate.


    ART. 8
    La întocmirea certificatului profesional curent, organizaţiile profesionale emitente au obligaţia să aplice măsuri de siguranţă adecvate în vederea reducerii posibilităţilor de fraudare a documentului.

    ART. 9
    (1) Emiterea certificatului profesional curent nu exclude schimbul de informaţii detaliate dintre organizaţiile profesionale prevăzute la art. 1 alin. (2), în calitate de emitente sau destinatare ale acestui document, şi autorităţile competente omoloage din statele prevăzute la art. 6, cu privire la datele conţinute sau în scopul completării acestora.
    (2) În vederea continuării, în condiţii optime, a procedurii de înregistrare a medicilor, medicilor dentişti şi farmaciştilor cetăţeni români sau care provin din România la o autoritate competentă din unul dintre statele prevăzute la art. 6, în scopul exercitării profesiei în acel stat, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România şi Colegiul Farmaciştilor din România transmit, în intervalul stabilit de comun acord cu autoritatea respectivă, datele solicitate de aceasta cu privire la certificatul profesional curent.

    ART. 10
    (1) Schimbul activ de informaţii are loc cu precădere:
    a) în caz de suspendare sau de interdicţie a dreptului de exercitare a profesiei de medic, de medic dentist sau de farmacist;
    b) în caz de suspiciune asupra autenticităţii documentului prevăzut la art. 1, care a produs deja efecte sau care ar putea produce efecte în viitor.

    (2) În cazurile prevăzute la alin. (1), organizaţiile profesionale prevăzute la art. 1 alin. (2) anunţă, în regim de urgenţă, statul de origine sau de provenienţă al posesorului, precum şi autorităţile competente omoloage din statul membru al Uniunii Europene, din statul aparţinând Spaţiului Economic European sau din Confederaţia Elveţiană în care acesta a fost ori este înregistrat sau în care se presupune, pe baza unor motive obiective, că urmează să solicite înregistrarea.

    ART. 11
    În situaţiile de suspendare sau de interzicere a dreptului de exercitare a profesiei de medic, de medic dentist sau de farmacist, inclusiv de interzicere a unor anumite activităţi medicale, schimbul de informaţii dintre organizaţiile profesionale prevăzute la art. 1 alin. (2) şi autorităţile competente omoloage din unul dintre statele prevăzute la art. 6, cu privire la faptele relevante care au condus la aplicarea măsurii restricţionării, se face cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 506/2004, cu completările ulterioare.

    ART. 12
    (1) În cazurile privind interzicerea sau suspendarea dreptului de exercitare a profesiei de medic, de medic dentist sau de farmacist, informaţiile includ cel puţin următoarele categorii:
    a) fapte sancţionate de legea penală;
    b) fapte ce constituie abateri deontologice;
    c) motive ce ţin de starea de sănătate necorespunzătoare exercitării profesiei;
    d) informaţii suplimentare, în cazul în care se constată diferenţe în legislaţia sau practica celor două state, care ar putea conduce la un rezultat diferit.

    (2) În cazul suspendării dreptului de exercitare a profesiei pentru motivele prevăzute la alin. (1) lit. c), care se menţionează în certificatul profesional curent, nu se solicită autorităţii competente emitente informaţii suplimentare.

    ART. 13
    Până la soluţionarea definitivă a cauzei, organizaţiile profesionale care emit documentul prevăzut la art. 1 sunt abilitate să solicite sau să transmită autorităţilor competente omoloage din unul dintre statele prevăzute la art. 6 informaţii cu privire la fiecare caz de suspendare sau de interdicţie temporară a dreptului de exercitare a profesiei pentru fapte care pun în pericol siguranţa pacienţilor şi a sistemului sanitar.

    ART. 14
    Analizând informaţiile transmise cu privire la faptele relevante care au condus la suspendarea sau interdicţia dreptului de exercitare a profesiei de medic, de medic dentist şi, respectiv, de farmacist pe teritoriul unuia dintre statele prevăzute la art. 6, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România şi Colegiul Farmaciştilor din România decid, în baza legii, de la caz la caz, asupra acordării dreptului de exercitare a profesiei în România.

    ART. 15
    În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România şi Colegiul Farmaciştilor din România vor desemna structurile abilitate cu întocmirea şi eliberarea certificatului profesional curent.

    ART. 16
    În vederea asigurării continuităţii furnizării serviciilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice, pentru o perioadă de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, la întocmirea dosarului de înscriere la examenele de promovare profesională sau concursurile de ocupare a posturilor vacante de medic, de medic dentist şi, respectiv, de farmacist, precum şi la întocmirea dosarelor de înfiinţare a cabinetelor medicale/de medicină dentară, certificatul profesional curent se înlocuieşte cu certificatul de membru al organizaţiilor profesionale prevăzute la art. 15, în copie, însoţit de adeverinţa privind conduita profesională a deţinătorului, eliberată, după caz, de Colegiul Medicilor din România, de Colegiul Medicilor Dentişti din România sau de Colegiul Farmaciştilor din România.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016