Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 14 martie 2011  de aplicare a art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 135/2007 privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea si finalizarea masurilor ex- ISPA, pentru sectorul MEDIU*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 14 martie 2011 de aplicare a art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 135/2007 privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea si finalizarea masurilor ex- ISPA, pentru sectorul MEDIU*)

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 218 bis din 30 martie 2011


───────────
    *) Aprobate de <>Ordinul nr. 1.763/182/2011 publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 218 din 30 martie 2011.


    Avand în vedere
    Memorandumurile de finanţare privind aprobarea mãsurilor ex-ISPA, prevederile art. 28 alin. (1) din Tratatul între Regatul Belgiei, Republica Cehã, Regatul Danemarcei, Republica Federalã Germania, Republica Estonia, Republica Elenã, Regatul Spaniei, Republica Francezã, Irlanda, Republica Italianã, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungarã, Republica Malta, Regatul Ţãrilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonã, Republica Portughezã, Republica Slovenia, Republica Slovacã, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) şi Republica Bulgaria şi România privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeanã, denumit în continuare Actul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeanã, care statueazã urmãtoarele: "Mãsurile care, la data aderãrii, au fãcut obiectul unor decizii privind asistenţa în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1.267/1999 de instituire a Instrumentului pentru politici structurale de preaderare şi a cãror punere în aplicare nu a fost încheiatã la data respectivã sunt considerate ca aprobate de cãtre Comisie în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.164/94 al Consiliului din 16 mai 1994 de instituire a Fondului de Coeziune", precum şi
     Regulamentul (CE) nr. 1.386/2002 al Comisiei de stabilire a normelor de implementare a Regulamentului nr. 1.164/94 al Consiliului privind sistemele de management şi control al asistenţei financiare acordate din Fondul de Coeziune
    Ghidul CE C(2001)476 privind procedura de efectuare a corecţiilor financiare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prin care se stabileşte cadrul administrativ, legal şi tehnic conform cãruia mãsurile ex-ISPA se deruleazã în România, precum şi
    Ghidul de închidere a proiectelor Fondului de Coeziune şi ex-ISPA (2000-2006), SEC (2008)415, completat şi modificat în anul 2010
    În scopul aplicãrii prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 135/2007 privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se stabilesc urmãtoarele:

    1. Definiţii
    În sensul prezentelor norme, termenii şi expresiile de mai jos se definesc dupã cum urmeazã:
    1.1. Act juridic: manifestarea de voinţã a unui organism competent conform prezentelor norme ce poate lua forma aprobãrii unui Plan de Achiziţii al unei mãsuri ex-ISPA, semnãrii unui contract sau act adiţional la un contract de achiziţie publicã fãrã a se limita însã la acestea şi ce produce ca efect crearea unei obligaţii pe seama fondurilor de la bugetul de stat în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    1.2. Autoritatea contractantã: organismul responsabil cu atribuirea contractelor de achiziţie publicã pe parcursul procesului de implementare al unei mãsuri ex-ISPA nominalizat în Decizia de Finanţare ca organism responsabil cu implementarea sau cãruia i s-a delegat aceastã sarcinã în baza documentelor relevante care definesc sistemul interinstitu ţional de gestiune a Fondului de Coeziune/ex-ISPA
    1.3. Autoritatea de Certificare şi Platã (ACP): autoritatea responsabilã cu managementul financiar al Programului ex-ISPA constituitã la nivel de Direcţie Generalã în cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
    1.4. Autoritatea de Management Ex-ISPA (AM): autoritatea responsabilã pentru managementul general şi coordonarea operaţiunilor aferente mãsurilor ex-ISPA în baza prevederilor Regulamentului nr. 1.164/1994 , şi pentru alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA din sectorul de mediu , în baza <>OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completarile ulterioare, constituitã la nivelul Direcţiei Generale Autoritatea de Management ex-ISPA din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
    1.5. Cheltuieli eligibile: Cheltuieli care îndeplinesc toate criteriile pentru a fi rambursate de Comisia Europeanã din Fondul de Coeziune/ex-ISPA
    1.6. Contul mãsurii ex-ISPA: contul prin care se gestioneazã sumele din Fondul de Coeziune/ex-ISPA primite de la Comisia Europeanã pentru finanţarea cheltuielilor eligibile din cadrul respectivei mãsuri
    1.7. Beneficiarul Final: organismul nominalizat ca atare în Decizia de Finanţare.
    1.8. Decizia de Finanţare: decizia de acordare a asistenţei din Fondul de Coeziune în temeiul Regulamentului nr. 1.164/1994 . În conformitate cu prevederile Actului de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeanã, din data de 1 ianuarie 2007 Memorandumurile de Finanţare ISPA au devenit Decizii de Finanţare.
    1.9. Determinare: Stabilirea modului de soluţionare a unei revendicãri notificatã în cadrul unui contract de lucrãri guvernat de Condiţiile Generale de Contract FIDIC.
    1.10. Fondul de Coeziune/ex-ISPA: instrument financiar nerambursabil prin care Comunitatea Europeanã finanţeazã implementarea mãsurilor ex-ISPA, în procentul stabilit prin Deciziile de Finanţare.
    1.11. Mãsuri ex-ISPA: mãsuri care au fãcut obiectul unor decizii privind asistenţa în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1.267/1999 în perioada 2000-2006 şi care, începând cu data de 1 ianuarie 2007, sunt considerate ca aprobate de cãtre Comisia Europeanã în baza Regulamentului nr. 1.164/1994 , în conformitate cu prevederile art. 28 alin. (1) din Actul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeanã.
    1.12. Plan de achiziţii al mãsurii ex-ISPA: un tabel incluzând toate contractele de achiziţie publicã incluse în cadrul mãsurii ex-ISPA cu evidenţierea distinctã a surselor de finanţare pentru fiecare contract în parte a cãror implementare are ca scop atingerea scopului fizic şi al obiectivelor acesteia, aşa cum sunt statuate în Decizia de Finanţare.
    1.13. Revendicare: Instrumentul contractual prin care un Contractor notificã şi justificã îndreptãţirea sa la o prelungire a duratei de execuţie şi/sau la plãţi suplimentare în baza prevederilor contractuale.
    1.14. Corectii financiare: anularea întregii asistenţe sau a unei pãrţi a asistenţei alocate unui proiect ex-ISPA, în conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 1164/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale Regulamentului nr. 1386/2002 .
    1.15. Sume disponibile în cadrul deciziilor de finanţare: sume reprezentând diferenţa dintre valoarea maximã a cheltuielilor publice eligibile stabilitã în decizia de finanţare şi
    i. valoarea însumatã a contractelor din Planul de achiziţii al mãsurii ex-ISPA aflate în curs de derulare, din care se scade valoarea articolelor neeligibile incluse în acestea, dacã existã, şi în mãsura în care caracterul de eligibilitate al acestora poate fi justificat ex-ante;
    ii. sumele efectiv plãtite din conturile mãsurii ISPA aferente cheltuielilor eligibile în cadrul contractelor din Planul de achiziţii al mãsurii ex-ISPA ce au fost finalizate,
    ce pot fi luate în considerare ca bazã legalã în sensul descris de legislaţia de finanţe publice şi achiziţii publice pentru atribuirea unui contract nou sau suplimentarea bugetului unui contract din cadrul mãsurii ex-ISPA, în situaţia în care caracterul de eligibilitate al cheltuielilor aferente acestora poate fi justificat ex-ante.

    2. Responsabilitãţi instituţionale pe parcursul etapelor execuţiei bugetare
    2.1. Angajamentul legal

    2.1.1. Angajarea cheltuielilor de la bugetul de stat în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare se face prin acte juridice ale AM sau ale autoritãţilor contractante, acestea din urmã fiind condiţionate de acordul prealabil al AM.

    2.1.2. AM poate angaja cheltuieli de la bugetul de stat în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007 pentru:
    i. finanţarea unor cheltuieli deja angajate de autoritãţile contractante din sumele disponibile în cadrul Deciziei de Finanţare în cazul cãrora se considerã necesarã şi/sau oportunã schimbarea sursei de finanţare. În aceastã situaţie, autoritatea contractantã rãspunde, în continuare, pentru legalitatea actului juridic prin care a fost angajat bugetul eligibil al mãsurii ex-ISPA.
    ii. finanţarea unor contracte de servicii în cazul cãrora AM va acţiona ca autoritate contractantã ce urmeazã sã fie prestate exclusiv în scopul sau în legãturã cu mãsurile ex-ISPA în conformitate cu prevederile punctelor 3.4.1.iii şi 3.7.1.6.

    2.1.3. Angajarea de cãtre AM a cheltuielilor de la bugetul de stat în scopul descris la punctul 2.1.2.ii este condiţionatã de aprobarea de cãtre ministrul finanţelor publice a unei note vizatã de controlul financiar preventiv propriu al AM prin care se argumenteazã necesitatea şi oportunitatea cheltuielii.

    2.1.4. Acordul prealabil al AM privind angajarea cheltuielilor de la bugetul de stat în baza actelor juridice ale autoritãţilor contractante este condiţionat de îndeplinirea cumulativã a urmãtoarelor condiţii:
    i. transmiterea de cãtre autoritatea contractantã solicitantã a tuturor documentelor relevante aşa cum sunt acestea descrise la punctul 3 al prezentelor norme pentru fiecare caz specific.
    ii. obţinerea unei asigurãri documentare pe marginea:
    - legalitãţii actului juridic al autoritãţii contractante,
    - încadrãrii lucrãrilor, serviciilor sau bunurilor pentru executarea, prestarea sau furnizarea cãrora se solicitã angajarea cheltuielii în obiectul fizic al Deciziei de Finanţare, cu excepţia cazului descris la punctul 3.7.1.4.
    - contribuţiei cheltuielii a cãrei angajare este solicitatã la atingerea obiectivelor mãsurii ex-ISPA
    iii. neeligibilitatea respectivei cheltuieli sau insuficienţa sumelor disponibile în cadrul Deciziei de Finanţare;
    iv. incapacitatea autoritãţii contractante de a suplimenta valoarea fondurilor disponibile în cadrul mãsurii în situaţia în care cheltuiala a cãrei angajare este solicitatã de la bugetul de stat îndeplineşte criteriile de eligibilitate;
    v. obţinerea unei asigurãri documentare cu privire la incapacitatea autoritãţii contractante de a finanţa cheltuiala respectivã dintr-o altã sursã decât prin angajarea bugetului de stat în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007;
    vi. obţinerea avizului din partea Direcţiei Generale Juridice din cadrul MFP;
    vii. aprobarea Secretarului de stat coordonator sau a Ministrului finanţelor publice în situaţiile în care prezentele norme prevãd obligativitatea acestora.

    2.1.5. Sursele de finanţare alternative în funcţie de disponibilitatea cãrora AM va analiza posibilitatea unei autoritãţi contractante de a angaja o cheltuialã în scopul atingerii obiectivelor unei Decizii de Finanţare sunt urmãtoarele:
    i. sume neangajate din împrumuturile contractate pentru co-finanţarea mãsurilor ex-ISPA, cu obţinerea prealabilã a acordului finanţatorului, prin direcţia de specialitate/entitatea împrumutatã;
    ii. venituri obţinute în baza prevederilor <>OUG nr. 63/2007 privind regimul veniturilor încasate de autoritãţile contractante pe parcursul licitãrii şi implementãrii contractelor din cadrul proiectelor ex-ISPA şi PHARE finanţate de Uniunea Europeanã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    iii. Fondul de Întreţinere, Înlocuire şi Dezvoltare constituit conform <>OUG nr. 198/2005 privind constituirea, alimentarea şi utilizarea Fondului de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii serviciilor publice care beneficiazã de asistenţã financiarã nerambursabilã din partea Uniunii Europene cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în cazul Beneficiarilor Finali din sectorul de mediu, în limita a 10% din soldul acestuia;
    iv. bugetul propriu în cazul Beneficiarilor Finali din sectorul de mediu;
    v. bugetul de stat angajat în baza altor acte normative;
    vi. dobânda acumulatã în contul mãsurii ex-ISPA, cu respectarea prevederilor <>OUG nr. 63/2007.

    2.1.6. Cu excepţia situaţiilor specifice definite la punctul 3 al prezentelor norme, angajarea cheltuielilor de la bugetul de stat în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare se va face ulterior transmiterii de cãtre autoritatea contractantã a unor documente în mãsurã sã probeze indisponibilitatea surselor de finanţare alternative menţionate la punctul 2.1.5. În acest scop, autoritatea contractantã va transmite cãtre AM urmãtoarele informaţii şi documente:
    i. cuantumul veniturilor obţinute de autoritatea contractantã în baza prevederilor <>OUG nr. 63/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi disponibile în numerar;
    ii. Declaraţia conform <>OUG nr. 198/2005 precum şi prognoza intrãrilor respectiv ieşirilor de capital din contul aferent Fondului de Întreţinere, Înlocuire şi Dezvoltare, pentru urmãtoarele 12 luni pentru Beneficiarii Finali din sectorul de mediu;
    iii. O declaraţie pe proprie rãspundere semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante prin care acesta confirmã indisponibilitatea resurselor financiare alternative enumerate la punctul 2.1.5.

    2.1.7. AM poate refuza emiterea acordului prealabil pentru angajarea cheltuielilor de la bugetul de stat în urmãtoarele situaţii:
    i. Neîndeplinirea condiţiilor expuse la punctul 2.1.4, în afara situaţiilor punctuale definite ca excepţii în cuprinsul prezentelor norme;
    ii. lipsa unor documente-suport, aşa cum sunt acestea expuse în conţinutul prezentelor norme sau solicitate de AM în corespondenţa cu autoritatea contractantã care a înaintat solicitarea;
    iii. suma nu a fost angajatã(programatã) a se solicita de la bugetul de stat cu ocazia elaborãrii proiectului anual de buget În aceastã situaţie AM va aplica procedura de realocare între sumele angajate pentru celelalte mãsuri, pe baza unor estimãri actualizate de plãţi primite de la autoritatea contractantã , cu încadrarea în limita de cheltuieli aprobatã prin Legea bugetului de stat. AM va comunica ACP suma care depãşeşte limita de cheltuieli iniţialã în vederea solicitãrii cãtre direcţia de specialitate din MFP a suplimentãrii poziţiei bugetare cu ocazia urmãtoarei rectificãri bugetare
    iv. suma a cãrei angajare este solicitatã de la bugetul de stat a devenit necesarã pentru continuarea şi finalizarea mãsurii ex-ISPA ca urmare a unei acţiuni sau inacţiuni a Beneficiarului Final cu privire la sau aflate în legãturã cu managementul mãsurii ex-ISPA contrarã recomandãrilor anterior exprimate ale AM. În aceastã situaţie, emiterea de cãtre AM a acordului prealabil va fi condiţionatã de obţinerea aprobãrii din partea Secretarului de stat coordonator;
    v. Alte motive, justificate temeinic de AM prin argumente de ordin legal şi economic.

    2.1.8. AM are obligaţia de a informa autoritatea contractantã despre motivele unei eventuale respingeri a unei solicitãri de angajare a unor cheltuieli de la bugetul de stat în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

    2.2. Lichidarea, ordonanţarea şi plata
    Pentru autoritãţile contractante din sectorul de mediu lichidarea şi ordonanţarea obligaţiilor de platã pentru care au fost deschise credite bugetare se face de cãtre ACP pe baza avizului de oportunitate al AM, iar plata catre contractori, rambursarea cheltuielilor cãtre Beneficiarii Finali sau reîntregirea conturilor de cheltuieli eligibile ale mãsurilor ex-ISPA se efectueazã de cãtre Oficiul de Plãţi şi Contractare PHARE conform prevederilor de la cap. I, punctul 6.2 din prezentele norme.

    3. Condiţii specifice de accesare a finanţãrii pentru categoriile de cheltuieli definite în <>OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

    3.1. Finanţarea costurilor suplimentare necesare semnãrii contractelor ca urmare a depãşirii bugetelor alocate iniţial, în conformitate cu prevederile <>art. 1, alin 1, lit. a din OUG nr. 135/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

    3.1.1. Tipul de cheltuieli finanţabile
    În baza prevederilor <>art. 1 alin. 1, lit. a din OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare pot fi finanţate lucrãri, servicii sau furnizare de echipamente aflate în obiectul fizic al Deciziilor de Finanţare şi executate, prestate sau furnizate în scopul continuãrii şi finalizãrii mãsurilor ex-ISPA.

    3.1.2. Angajamentul legal
    3.1.2.1. Dacã valoarea estimatã a unui contract de achiziţie publicã din cadrul unei mãsuri ex-ISPA pentru care autoritatea contractantã intenţioneazã sã demareze procedurile de atribuire depãşeşte suma disponibilã în cadrul Deciziei de Finanţare, autoritatea contractantã solicitã AM acordul prealabil pentru finanţarea de la bugetul de stat a sumei reprezentând diferenţa între valoarea estimatã a contractului şi suma disponibilã în cadrul Deciziei de Finanţare transmiţând urmãtoarele documente suport:
    i. o propunere de modificare a Planului de achiziţii al mãsurii ex-ISPA cu evidenţierea sumei solicitate de la bugetul de stat ca diferenţã între valoarea estimatã a contractului şi suma disponibilã în cadrul Deciziei de Finanţare avizatã de controlorul financiar preventiv şi semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta în acest sens (se va anexa împuternicirea)
    ii. nota privind calculul valorii estimate a contractului de achiziţie publicã pentru care se solicitã suplimentarea de buget;
    iii. o copie a anunţului de participare, în forma în care urmeazã sã fie transmis spre publicare;
    iv. o declaraţie pe proprie rãspundere a reprezentantului legal al autoritãţii contractante prin care se certificã faptul cã obiectivele contractului pentru care se solicitã suplimentarea de buget, aşa cum au fost detaliate prin caietele de sarcini, sunt parte integrantã din obiectul fizic al Deciziei de Finanţare, se încadreazã în obiectivele acesteia şi nu sunt incuse în cadrul altor contracte;
    v. repartizarea pe ani a sumei suplimentare solicitate de la bugetul de stat;
    vi. documentele menţionate la punctul 2.1.6 prin care autoritatea contractantã face dovada indisponibilitãţii unor surse de finanţare alternative.
    3.1.2.2. Acordul prealabil al AM este condiţionat de probarea de cãtre autoritatea contractantã a indisponibilitãţii resurselor alternative de finanţare în conformitate cu prevederile de la punctul 2.1.6.
    3.1.2.3. Acordul prealabil al AM permite autoritãţii contractante sã demareze procedura de atribuire şi sã atribuie contractul în situaţia în care preţul ofertei câştigãtoare este mai mic sau egal cu valoarea estimatã a contractului de achiziţie publicã, aşa cum a fost publicatã în anunţul de participare.
    3.1.2.4. Dacã în urma procesului de evaluare a ofertelor se constatã cã toate ofertele care îndeplinesc criteriile de calificare şi cerinţele minime din caietul de sarcini depãşesc ca preţ valoarea estimatã a contractului de achiziţie publicã, comisia de evaluare poate sã declare ofertele ca fiind inacceptabile şi sã anuleze procedura de atribuire sau sã solicite conducãtorului autoritãţii contractante suplimentarea bugetului alocat în limita maximã permisã de <>art. 36 alin. 1 lit. e^1 din Hotãrârea Guvernului nr. 925/2006 cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    3.1.2.5. În baza solicitãrii comisiei de evaluare, autoritatea contractantã poate solicita AM acordul prealabil pentru suplimentarea bugetului alocat în baza prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare transmiţând o propunere de revizuire în acest sens a Planului de Achiziţii al mãsurii ex-ISPA însoţit de o notã justificativã din care sã rezulte motivele pentru care alocarea unor fonduri suplimentare faţã de suma deja angajatã se justificã din punct de vedere economic în comparaţie cu anularea procedurii de atribuire.
    3.1.2.6. Ulterior finalizãrii procedurii de atribuire, autoritatea contractantã va transmite AM urmãtoarele documente:
    i. o copie a anunţului de participare;
    ii. raportul procedurii de atribuire;
    iii. notele intermediare şi avizul consultativ emise de observatorii Unitãţii pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (UCVAP), dacã este cazul;
    iv. o variantã revizuitã a Planului de Achiziţii cuprinzând suma suplimentarã angajatã de autoritatea contractantã prin atribuirea contractului reprezentând diferenţa dintre suma disponibilã în cadrul Deciziei de Finanţare şi preţul ofertei câştigãtoare;
    v. repartizarea pe ani a sumelor suplimentare ce vor fi acoperite de la bugetul de stat.
    3.1.2.7. AM poate realoca suma reprezentând contribuţia bugetului de stat angajatã în baza prevederilor de la punctul 3.1.2 între contractele din cadrul aceleiaşi mãsuri ex-ISPA şi poate sã reducã valoarea angajamentului iniţial, prin modificarea în acest sens a Planului de Achiziţii al mãsurii ex-ISPA.
    3.1.2.8. În situaţia în care ulterior finalizãrii procedurii de achiziţie observatorii UCVAP emit un aviz consultativ, Autoritatea Naţionalã de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) va derula o acţiune de control pentru confirmarea respectiv infirmarea aspectelor sesizate în acesta.

    3.1.3. Documente necesare la momentul execuţiei bugetare
    3.1.3.1. Pentru cheltuielile angajate în baza prevederilor punctului 3.1.2 deschiderea creditelor bugetare se va face pe baza de prognozã de flux de numerar.
    3.1.3.2. În vederea obţinerii avizului de oportunitate al AM la momentul execuţiei bugetare a sumelor angajate in baza prevederilor punctului 3.1.2, autoritãţile contractante prezintã documente justificative dupã cum urmeazã:
    i. dovada încadrãrii din punct de vedere tehnic si financiar al sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
    ii. justificãri ale sumelor incluse în prognoza de flux de numerar;
    iii. la solicitarea AM, orice alte documente în mãsurã sã probeze legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumei solicitate.

    3.2. Articolele de cheltuieli, altele decât cele de la litera d), care au fost incluse în contractele din cadrul mãsurilor ex-ISPA în baza prezumţiei de eligibilitate şi au fost declarate ulterior ca neeligibile pentru rambursare rin prisma naturii cheltuielii respective;

    3.2.1. Tipul de cheltuieli finanţabile
    În baza prevederilor <>art. 1 alin. 1, lit. b) din OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare vor fi finanţate categoriile de cheltuieli pentru care procedurile de atribuire au fost demarate nu mai târziu de data intrãrii în vigoare a OMEF nr. 475/2008,:
    i. costurile echipamentelor durabile achiziţionate care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevãzute în Deciziile de Finanţare dar care au fost incluse în baza prezumţiei de eligibilitate în contractele, amendamentele la contracte şi ordinele de variaţie din Planurile de Achiziţii ale mãsurilor ex-ISPA, ; prin termenul de echipament durabil "achiziţionat" se înţelege echipamentul durabil cuprins în documentaţia de achiziţie publicã în urma cãreia a rezultat atribuirea unui contract.
    ii. costurile consumabilelor şi întreţinerii pentru echipamentele durabile de la punctul i de mai sus
    iii. sume datorate de Beneficiarii Finali pentru neplata la termenul scadent a debitelor stabilite în sarcina acestora ce se referã la categoriile de cheltuieli menţionate la punctele i şi ii.
    iv. costurile pentru oricare alte articole aprobate prin documentele de licitaţie şi şi contractare şi ulterior, declarate ca neeligibile de cãtre Comisia Europeanã /autoritãţi naţionale de audit şi control

    3.2.2. Sistemul de finanţare
    3.2.2.1. Finanţarea acestei categorii de cheltuieli poate implica:
    i. plata efectivã a articolelor de cheltuieli din cadrul contractelor legate de echipamentele durabile neeligibile care îndeplinesc condiţiile de la punctul 3.2.1
    ii. reîntregirea conturilor mãsurilor ex-ISPA în situaţia în care sumele aferente echipamentelor durabile au fost suportate parţial sau total din acestea iar debitul stabilit ca urmare a acestui fapt nu a fost încã recuperat
    iii. rambursarea sumelor efectiv plãtite de Beneficiarii Finali, în condiţiile în care aceştia au suportat cheltuielile aferente echipamentelor durabile din surse proprii sau au acoperit debitul stabilit în sarcina acestora prin titluri de creanţã.
    3.2.2.2. Cota parte a cheltuielilor de cofinanţare de la bugetul de stat reprezentând cheltuielile neeligibile prevãzute la punctul 3.2.1 se considerã în continuare eligibile faţã de contract şi se finanţeazã din contul de cofinanţare de la bugetul de stat.
    3.2.2.3. Cota parte a cheltuielilor de cofinanţare de la bugetul local sau din împrumuturi de la Instituţii Financiare Internaţionale, reprezentând cheltuielile neeligibile prevãzute la punctul 3.2.1 se considerã în continuare eligibile faţã de contract şi se finanţeazã din conturile de cofinanţare aferente.
    3.2.2.4. Autorizarea facturilor care conţin cheltuieli neeligibile prevãzute la punctele i şi ii de mai sus se face în proporţiile stabilite prin contract, defalcând cheltuielile aferente contribuţiei Comisiei Europene în cheltuieli eligibile conform Deciziei de Finanţare plãtibile din contul ex-ISPA şi cheltuieli neeligibile conform prevederilor de finanţare dar eligibile conform contractului plãtibile de la bugetul de stat conform <>art. 1, alin. 1, lit. b din OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

    3.2.3. Angajamentul legal
    3.2.3.1. Autoritãţile contractante determinã pentru fiecare proiect ex-ISPA pe care îl gestioneazã toate cheltuielile ce îndeplinesc criteriile de finanţare expuse mai sus având în vedere prevederile <>Instrucţiunii nr. 3/2007, emisã de ACP şi AM cu completãrile ulterioare precum şi recomandãrile auditorilor Comisiei Europene şi ale Autoritãţii de Audit şi ţinând cont de concluziile misiunilor de urmãrire a acestora, dupã caz şi întocmesc lista obligaţiilor de platã din cadrul contractelor pe care le gestioneazã.
    3.2.3.2. În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme, autoritãţile contractante solicitã AM acordul prealabil pentru finanţarea de la bugetul de stat a cheltuielilor de la punctul 3.2.1 şi transmite urmãtoarele documente:
    i. o propunere de modificare a Planului de Achiziţii al mãsurii ex-ISPA care sã evidenţieze aceste cheltuieli în coloana aferentã contribuţiei de la bugetul de stat în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare avizatã de controlorul financiar preventiv şi semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta în acest sens (se va anexa împuternicirea)
    ii. lista cheltuielilor prevãzute a fi suportate în baza prevederilor <>art. 1, alin. 1, lit. b din OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare, certificatã de cãtre reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta în acest sens (se va anexa împuternicirea), în privinţa legalitãţii, regularitãţii şi conformitãţii sumelor respective
    iii. documente care atestã:
    - încadrarea cheltuielilor a cãror angajare este solicitatã în categoria de cheltuieli finanţabilã conform punctului 3.2.1
    - încadrarea acestor articole de cheltuieli într-o categorie declaratã ca neeligibilã de cãtre Comisia Europeanã/autoritãţile naţionale de control şi audit;
    - obligaţia contractualã de platã a articolelor de cheltuieli neeligibile şi anume dovada faptului cã articolele de cheltuieli sunt incluse în contractele şi/sau amendamentele la contractele încheiate în cadrul mãsurilor ex-ISPA precum şi o declaraţie pe proprie rãspundere avizatã de controlorul financiar preventiv şi semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta (se va anexa împuternicirea) din care sã rezulte cã respectivele articole de cheltuieli nu au fost eliminate din contract prin acte adiţionale şi/sau ordine administrative/de variaţie
    - stadiul curent al execuţiei respectivelor cheltuieli cu defalcarea acestora în urmãtoarele categorii:
    a. sume efectiv plãtite din conturile de cheltuieli eligibile ale mãsurii, pentru care debitul nu a fost încã recuperat
    b. sume efectiv plãtite din conturile de cheltuieli eligibile ale mãsurii şi recuperate de la Beneficiarul final prin titluri de creanţã
    c. sume efectiv plãtite de Beneficiarul final din surse proprii
    d. sume ce vor mai fi plãtite în conformitate cu prevederile contractuale
    3.2.3.3. În cazul acestei categorii de cheltuieli, acordul prealabil al AM nu este condiţionat de disponibilitatea unor surse de finanţare alternative, conform prevederilor de la punctul 2.1.6, cu excepţia surselor de finanţare menţionate la punctele 2.1.5.ii şi 2.1.5.v.

    3.2.4. Documente necesare la momentul execuţiei bugetare
    3.2.4.1. Pentru cheltuielile angajate in baza prevederilor punctului 3.2.1 deschiderea creditelor bugetare se face pe baza de obligaţii certe de platã.
    3.2.4.2. În vederea obţinerii avizului de oportunitate al AM la momentul execuţiei bugetare a sumelor de la punctul 3.2.1, autoritãţile contractante prezintã documente justificative specifice pentru fiecare din cazurile prezentate la punctul 3.2.2.1.
    3.2.4.2.1. Pentru întregirea contului ISPA în situaţia în care cheltuielile au fost efectuate din surse eligibile, documente prin care se face dovada:
    i. încadrãrii din punct de vedere tehnic şi financiar al sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
    ii. includerii în facturi (certificate de platã) a cheltuielilor cu echipamentele durabile din cadrul contractelor, cu defalcarea articolului contractual plãtit;
    iii. efectuãrii plãţilor cãtre contractori (inclusiv a majorãrilor de întârziere, dacã este cazul) din contul mãsurii ex-ISPA în vederea reîntregirii acestui cont cu sumele respective;
    iv. orice alte documente justificative în mãsurã sã confirme legalitatea, regularitatea şi conformitatea sumelor solicitate.
    3.2.4.2.2. Pentru rambursarea cãtre Beneficiarii Finali a cheltuielilor efectuate de aceştia din surse proprii, documente care sã ateste:
    i. încadrãrii din punct de vedere tehnic şi financiar al sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
    ii. includerii în facturi (certificate de platã) a cheltuielilor cu echipamentele durabile din cadrul contractelor, cu defalcarea articolului contractual plãtit;
    iii. efectuãrii plãţilor cãtre contractori (inclusiv a majorãrilor de întârziere, dacã este cazul) din sursele proprii ale Beneficiarului Final sau ale unitãţii administrativ teritoriale;
    iv. orice alte documente justificative în mãsurã sã confirme legalitatea, regularitatea şi conformitatea sumelor solicitate;
    v. informaţii privitoare la contul Beneficiarului Final în care urmeazã sã se facã plata.
    3.2.4.2.3. Pentru rambursarea cãtre Beneficiarii Finali a sumelor recuperate de la aceştia prin note de debit, documente prin care se face dovada:
    i. încadrãrii din punct de vedere tehnic şi financiar al sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
    ii. includerii în facturi (certificate de platã) a cheltuielilor cu echipamentele durabile din cadrul contractelor, cu defalcarea articolului contractual plãtit;
    iii. efectuãrii plãţilor cãtre contractori din contul mãsurii ex-ISPA;
    iv. recuperãrii totale sau parţiale (inclusiv a majorãrilor de întârziere) a debitelor stabilite de la Beneficiarii Finali din fondurile proprii ale acestora;
    v. orice alte documente justificative în mãsurã sã confirme legalitatea, regularitatea şi conformitatea sumelor solicitate;
    vi. informaţii privitoare la contul Beneficiarului Final în care urmeazã sã se facã plata
    3.2.4.2.4. Pentru plata facturilor cãtre contractori, documente prin care se face dovada:
    i. încadrãrii din punct de vedere tehnic şi financiar al sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
    ii. obligaţiei contractuale de platã a cheltuielilor cu echipamentele durabile neeligibile (facturã sau certificat intermediar de platã care sã le includã);
    iii. declaraţia pe propria rãspundere prin care se certificã faptul cã sumele solicitate prin nota de fundamentare nu au fost încã plãtite, în vederea suportãrii acestor plãţi de la bugetul de stat, avizatã de controlorul financiar preventiv şi semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta;
    iv. orice alte documente justificative în mãsurã sã confirme legalitatea, regularitatea şi conformitatea sumelor solicitate.

    3.3. Revendicãri ale contractorilor în baza prevederilor contractuale, aprobate de autoritatea contractantã sau stabilite de comisia de adjudecare a disputelor, instanţa de arbitraj sau instanţa de judecatã

    3.3.1. Tipul de cheltuieli finanţabile
    În baza prevederilor <>art. 1 alin. (1) lit. c) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare vor fi acoperite de la bugetul de stat cheltuieli suplimentare faţã de sumele angajate în cadrul contractelor de lucrãri (excluzând sumele alocate pentru cheltuieli neprevãzute) datorate de autoritãţile contractante în urma procesului de soluţionare a revendicãrilor contractual, cu excepţia cheltuielilor aferente unui proces de soluţionare iniţiat ulterior datei de finalizare a Memorandumului de finanţare.

    3.3.2. Mecanismul contractual de determinare al costurilor definite la punctul 3.3.1
    3.3.2.1. În conformitate cu condiţiile generale aplicabile pentru contractele de lucrãri finanţate prin Fondul de Coeziune/ex-ISPA, revendicãrile reprezintã instrumentul contractual care stã la baza justificãrii şi determinãrii ulterioare a extinderii perioadei de execuţie şi/sau a compensaţiilor financiare la care un Contractor poate fi îndreptãţit potrivit prevederilor contractului.
    3.3.2.2. Cuantumul financiar asociat unei revendicãri presupune parcurgerea urmãtoarelor etape:
    i. înaintarea unei revendicãri de cãtre Contractor, detaliatã corespunzãtor şi susţinutã cu documente justificative;
    ii. stabilirea modului de soluţionare a acesteia pe palierele de mediere şi decizie constituite conform contractului.
    3.3.2.3. Modul de soluţionare a unei revendicãri, inclusiv cuantumul financiar asociat acesteia, poate fi stabilit prin:
    i. Determinare a Inginerului supervizor
    ii. Decizie a Comisiei de Adjudecare a Disputelor (CAD)
    iii. Hotãrâre a instanţei de arbitraj sau de judecatã
    iv. Negociere directã pe marginea aspectelor aflate în litigiu.
    3.3.2.4. Autoritatea contractantã nu se va angaja într-o negociere pe marginea cuantumului financiar a unei revendicãri a Contractorului decât în baza unei determinãri a Inginerului sau a unei decizii a Comisiei de Adjudecare a Disputelor/Instanţei de Arbitraj care sã certifice admisibilitatea şi meritele acesteia.
    3.3.2.5. Autoritatea contractantã îşi asumã în întregime decizia legatã de cuantumul plãţilor compensatorii stabilite prin determinare a Inginerului sau decizie a Comisiei de Adjudecare a Disputelor în condiţiile în care le-a acceptat ca fiind juste şi nu a apelat la urmãtorul palier de mediere şi decizie sau la negocierea directã cu Contractorul pentru revizuirea acestora.

    3.3.3. Angajamentul legal
    Autoritatea contractantã va solicita AM acordul prealabil pentru angajarea sumelor descrise la punctul 3.3.1. de la bugetul de stat anterior creãrii obligaţiei contractuale de platã pentru sumele respective (în situaţia în care crearea obligaţiei de platã este sub controlul autoritãţii contractante).
    3.3.3.1. În situaţia în care angajarea sumelor care fac obiectul revendicãrii nu conduce la depãşirea Valorii de Contract Acceptatã, autoritatea contractantã va transmite în sprijinul solicitãrii sale urmãtoarele documente suport:
    i. o propunere de modificare a Planului de Achiziţii a Mãsurii ex-ISPA care sã evidenţieze contribuţia propusã a sumelor de la bugetul de stat în cadrul contractului în care a apãrut cheltuiala, diminuarea corespunzãtoare a sumei reprezentând contribuţia comunitarã aferentã respectivului contract şi angajarea sumei astfel disponibilizatã pentru finanţarea de cheltuieli potenţial eligibile în cadrul altor contracte (dacã acest lucru este posibil) sau evidenţierea acesteia ca economie din bugetul eligibil al Deciziei de Finanţare; Planul de Achiziţii al mãsurii ex-ISPA va fi avizat de controlorul financiar preventiv şi semnat de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta în acest sens (se va anexa împuternicirea)
    ii. documente în mãsurã sã probeze incapacitatea autoritãţii contractante de a acoperi cheltuiala dintr-o sursã alternativã în conformitate cu prevederile de la punctul 2.1.6
    iii. documentele suport necesare în funcţie de modul de determinare a cuantumului financiar asociat revendicãrii conform prevederilor de la punctul 3.3.4
    iv. repartizarea pe ani a fondurilor solicitate de la bugetul de stat
    3.3.3.2. În situaţia în care sumele solicitate de autoritãţile contractante depãşesc Valoarea de Contract Acceptatã, autoritatea contractantã va solicita AM acordul prealabil pentru angajarea cheltuielii de la bugetul de stat şi va transmite urmãtoarele documente suport:
    i. copia actului adiţional ce vizeazã suplimentarea Valorii de Contract Acceptatã anterior semnãrii acestuia şi nota justificativã;
    ii. o propunere de modificare a Planului de Achiziţii a Mãsurii ex-ISPA care sã evidenţieze contribuţia propusã a sumelor de la bugetul de stat în cadrul contractului în care a apãrut cheltuiala, diminuarea corespunzãtoare a sumei reprezentând contribuţia comunitarã aferentã acestui contract şi angajarea sumei astfel disponibilizatã pentru finanţarea de cheltuieli potenţial eligibile în cadrul altor contracte (dacã acest lucru este posibil) sau evidenţierea acesteia ca economie din bugetul eligibil al deciziei de finanţare (dacã este cazul); Planul de Achiziţii al mãsurii ex-ISPA va fi avizat de controlorul financiar preventiv şi semnat de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta în acest sens (se va anexa împuternicirea)
    iii. documentele suport în mãsurã sã probeze incapacitatea autoritãţii contractante de a acoperi cheltuiala dintr-o sursã alternativã în conformitate cu prevederile de la punctul 2.1.6;
    iv. documentele suport necesare în funcţie de modul de determinare a cuantumului financiar asociat revendicãrii conform prevederilor de la punctul 3.3.4;
    v. repartizarea pe ani a fondurilor solicitate de la bugetul de stat
    3.3.3.3. În cazul revendicãrilor notificate în cadrul contractelor de lucrãri din sectorul de mediu ce au la bazã un eveniment de risc care a survenit înainte ca Beneficiarii Finali sã preia rolul de autoritãţi contractante în conformitate cu prevederile OMEF nr. 475/2008, AM nu va condiţiona aprobarea finanţãrii de disponibilitatea surselor alternative conform prevederilor de la punctul 2.1.6, cu excepţia surselor de finanţare menţionate la punctele 2.1.5.ii şi 2.1.5.v.

    3.3.4. Documente necesare pentru obţinerea acordului prealabil conform prevederilor de punctele 3.3.3.1.iii respectiv 3.3.3.2.iv
    În vederea obţinerii acordului prealabil al AM la momentul angajãrii sumelor solicitate, autoritãţile contractante prezintã documente justificative specifice în funcţie de modul în care a fost determinat cuantumul financiar asociat revendicãrii.
    3.3.4.1. Dacã sumele au fost stabilite prin Determinare a Inginerului supervizor, vor fi transmise urmãtoarele documente:
    i. notificarea de revendicare transmisã de Contractor;
    ii. lista acţiunilor preventive întreprinse de autoritatea contractantã pentru eliminarea evenimentului de risc notificat şi minimizarea efectelor acestuia;
    iii. revendicarea Contractorului însoţitã de documentele justificative;
    iv. Determinarea Inginerului supervizor justificatã corespunzãtor pe baza analizãrii admisibilitãţii, meritelor şi cuantumului asociat revendicãrii;
    v. o notã justificativã semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante prin care sã se argumenteze de ce acceptarea Determinãrii Inginerului este de preferat apelului la urmãtoarea instanţã de mediere şi/sau decizie prevãzutã în contract;
    vi. o declaraţie pe proprie rãspundere semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante şi avizatã de controlorul financiar preventiv prin care sã se confirme legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumei solicitate;
    vii. repartizarea pe ani a sumei suplimentare solicitate de la bugetul de stat;
    viii. documentele menţionate la punctul 2.1.6 de mai sus prin care autoritatea contractantã sã facã dovada indisponibilitãţii unor surse de finanţare alternative;
    ix. la solicitarea AM, orice alte documente în mãsurã sã probeze legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumei solicitate.
    3.3.4.2. Dacã sumele au fost stabilite prin decizie CAD, vor fi transmise urmãtoarele documente:
    i. notificarea de revendicare transmisã de Contractor;
    ii. lista acţiunilor preventive întreprinse de autoritatea contractantã pentru eliminarea evenimentului de risc notificat şi minimizarea efectelor acestuia;
    iii. revendicarea Contractorului însoţitã de documentele justificative;
    iv. determinarea Inginerului supervizor justificatã corespunzãtor pe baza analizãrii admisibilitãţii, meritelor şi cuantumului asociat revendicãrii;
    v. notificarea de disputã transmisã de cãtre Partea nemulţumitã de rezultatul Determinãrii Inginerului;
    vi. acordul tripartit de adjudecare a disputelor;
    vii. corespondenţa dintre Pãrţile contractuale şi CAD;
    viii. expunerea/expunerile de caz a Contactorului şi rãspunsul/rãspunsurile autoritãţii contractante;
    ix. decizia CAD;
    x. o notã justificativã semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante prin care sã se argumenteze de ce acceptarea deciziei CAD este de preferat apelului la urmãtoarea instanţã prevãzutã în contract sau de ce plata sumelor stabilite prin decizia CAD este necesarã în paralel cu apelul la urmãtoarea instanţã competentã;
    xi. repartizarea pe ani a sumei suplimentare solicitate de la bugetul de stat;
    xii. documentele menţionate la punctul 2.1.6 de mai sus prin care autoritatea contractantã sã facã dovada indisponibilitãţii unor surse de finanţare alternative;
    xiii. la solicitarea AM, orice alte documente în mãsurã sã probeze legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumei solicitate;
    3.3.4.3. Dacã sumele au fost stabilite prin hotãrâre a instanţei de arbitraj sau de judecatã, vor fi transmise urmãtoarele documente:
    i. notificarea de revendicare transmisã de Contractor;
    ii. lista acţiunilor preventive întreprinse de autoritatea contractantã pentru eliminarea evenimentului de risc notificat şi minimizarea efectelor acestuia;
    iii. revendicarea Contractorului însoţitã de documentele justificative;
    iv. Determinarea Inginerului supervizor justificatã corespunzãtor pe baza analizãrii admisibilitãţii, meritelor şi cuantumului asociat revendicãrii;
    v. Notificarea de disputã transmisã de cãtre Partea nemulţumitã de rezultatul Determinãrii Inginerului;
    vi. Acordul tripartit de adjudecare a disputelor;
    vii. corespondenţa dintre Pãrţile contractuale şi CAD;
    viii. expunerea/expunerile de caz a Contactorului şi rãspunsul/rãspunsurile autoritãţii contractante;
    ix. decizia CAD;
    x. înştiinţarea/înştiinţãrile de nemulţumire notificate de pãrţile contractuale;
    xi. cererea de deschidere a arbitrajului;
    xii. termenii de referinţã pentru arbitraj;
    xiii. expunerea de caz şi cererea reconvenţionalã (dacã existã);
    xiv. hotãrârea instanţei de arbitraj sau de judecatã;
    xv. repartizarea pe ani a sumei suplimentare solicitate de la bugetul de stat;
    xvi. documentele menţionate la punctul 2.1.6 de mai sus prin care autoritatea contractantã sã facã dovada indisponibilitãţii unor surse de finanţare alternative.
    3.3.4.4. Dacã sumele au fost stabilite prin negociere între Pãrţile contractuale, vor fi transmise urmãtoarele documente:
    i. notificarea de revendicare transmisã de Contractor;
    ii. lista acţiunilor preventive întreprinse de autoritatea contractantã pentru eliminarea evenimentului de risc notificat şi minimizarea efectelor acestuia;
    iii. revendicarea Contractorului însoţitã de documentele justificative;
    iv. determinarea Inginerului, decizia CAD sau Hotãrârea Instanţei de arbitraj sau judecatã, dacã este cazul, prin care se stabilesc admisibilitatea şi meritele asociate revendicãrii împreunã cu documentele asociate, aşa cum au fost enumerate la punctele 3.3.4.1, 3.3.4.2 şi 3.3.4.3;
    v. un raport al Inginerului supervizor pe marginea cuantumului financiar estimat al revendicãrii şi metodei de calcul al acestuia;
    vi. procesul verbal al şedinţei de negociere semnat de ambele Pãrţi din care sã rezulte cuantumul financiar negociat al revendicãrii; intrarea în vigoare a condiţiilor negociate şi expuse în procesul verbal va fi condiţionatã de semnarea unui act adiţional la contract care sã le includã;
    vii. O notã justificativã semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante prin care sã se argumenteze de ce negocierea directã pe marginea aspectelor aflate în litigiu este de preferat apelului la instanţele de mediere şi/sau decizie prevãzute în contract;
    viii. O declaraţie pe proprie rãspundere semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante şi avizatã de controlorul financiar preventiv prin care sã se confirme legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumei solicitate;
    ix. repartizarea pe ani a sumei suplimentare solicitate de la bugetul de stat;
    x. documentele menţionate la punctul 2.1.6 de mai sus prin care autoritatea contractantã sã facã dovada indisponibilitãţii unor surse de finanţare alternative.

    3.3.5. Documente necesare la momentul execuţiei bugetare
    3.3.5.1. Pentru cheltuielile angajate în conformitate cu prevederile de la punctul 3.3.3 deschiderea creditelor bugetare se face pe bazã de prognozã de flux de numerar.
    3.3.5.2. În vederea obţinerii avizului de oportunitate al AM la momentul execuţiei bugetare a sumelor de la punctul 3.3.1, autoritãţile contractante prezintã documente justificative dupã cum urmeazã:
    i. Dovada încadrãrii din punct de vedere tehnic şi financiar a sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
    ii. Justificarea sumelor incluse în prognoza de flux de numerar;
    iii. La solicitarea AM, orice alte documente în mãsurã sã probeze legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumelor solicitate.

    3.4. Costurile de asistenţã şi expertizã juridicã şi tehnica, costuri de arbitraj şi/sau judecatã

    3.4.1. Tipul de cheltuieli finanţabile
    În baza prevederilor <>art. 1 alin 1 lit. d) din OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare se vor acoperi de la bugetul de stat urmãtoarele categorii de cheltuieli:
    i. articole de cheltuieli legate de medierea şi adjudecarea disputelor contractuale incluse în contractele din cadrul mãsurilor ex-ISPA şi care au intrat sub incidenţa <>OUG nr. 8/2008 pentru completarea <>art. 5 alin. (11) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 63/1999 cu privire la gestionarea fondurilor nerambursabile alocate României de cãtre Comunitatea Europeanã, precum şi a fondurilor de cofinanţare aferente acestora,
    ii. sume aferente plãţii serviciilor de mediere şi adjudecare a disputelor în relaţie exclusivã cu contractele din planurile de achiziţii ale mãsurilor ex-ISPA;
    iii. sume aferente unor contracte de servicii vizând acordarea de asistenţã şi expertizã juridicã şi/sau tehnicã de specialitate pentru autoritãţile contractante în relaţie exclusivã cu implementarea contractelor din planurile de achiziţii ale mãsurilor ex-ISPA;
    iv. sume aferente cheltuielilor de judecatã şi/sau arbitraj, în conformitate cu deciziile în acest sens ale instanţelor de judecatã, respectiv regulile aplicabile de arbitraj.

    3.4.2. Angajamentul legal
    3.4.2.1. Autoritatea contractantã solicitã AM acordul prealabil pentru finanţarea de la bugetul de stat a cheltuielilor de la punctul 3.4.1.i şi transmite o serie de documente suport, detaliate la punctele 3.4.2.1.1 şi 3.4.2.1.2.
    3.4.2.1.1. În situaţia în care cheltuiala a cãrei finanţare este solicitatã de la bugetul de stat a fost deja angajatã la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme în baza prezumţiei de eligibilitate sau în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi <>OMEF nr. 2003/2008:
    i. o propunere de modificare a Planului de Achiziţii al mãsurii ex-ISPA care sã evidenţieze cheltuiala în coloana aferentã contribuţiei de la bugetul de stat în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare avizatã de controlorul financiar preventiv şi semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta în acest sens (se va anexa împuternicirea);
    ii. Lista cheltuielilor încadrabile la art. 3.4.1.i, certificatã de cãtre reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta în acest sens (se va anexa împuternicirea), în privinţa legalitãţii, regularitãţii şi conformitãţii sumelor aferente;
    iii. Documente care atestã:
    - Includerea sumei solicitate în prevederile specifice de la punctul 3.4.1.i;
    - includerea articolelor de cheltuieli în contractele încheiate în cadrul mãsurilor ex-ISPA precum şi o declaraţie pe proprie rãspundere avizatã de controlorul financiar preventiv si semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta (se va anexa împuternicirea) din care sã rezulte cã respectivele articole de cheltuieli nu au fost eliminate din contract prin acte adiţionale şi/sau ordine de variaţie;
    - existenţa unui acord tripartit de adjudecare a disputelor aferente respectivului contract semnat de toate pãrţile implicate;
    - stadiul curent al execuţiei respectivelor cheltuieli cu defalcarea acestora în urmãtoarele categorii:
    a. sume efectiv plãtite din conturile de cheltuieli eligibile ale mãsurii, pentru care debitul nu a fost încã recuperat;
    b. sume efectiv plãtite din conturile de cheltuieli eligibile ale mãsurii şi recuperate de la Beneficiarul final prin titluri de creanţã;
    c. sume efectiv plãtite de Beneficiarul final din surse proprii;
    d. sume ce vor mai fi plãtite în conformitate cu prevederile contractuale.
    iv. repartizarea pe ani a sumei solicitate de la bugetul de stat.
    3.4.2.1.2. În situaţia în care autoritatea contractantã doreşte sã includã în bugetul unui contract de lucrãri inclus în Planul de Achiziţii al mãsurii ex-ISPA un articol de cheltuieli care intrã sub incidenţa prevederilor de la punctul 3.4.1.i, anterior momentului demarãrii procedurilor de atribuire autoritatea contractantã va transmite AM:
    i. o propunere de modificare a Planului de Achiziţii al mãsurii ex-ISPA care sã evidenţieze cheltuiala în coloana aferentã contribuţiei de la bugetul de stat în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007 avizatã de controlorul financiar preventiv şi semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta în acest sens (se va anexa împuternicirea);
    ii. O copie a listelor de cantitãţi/listelor de preţuri ale contractului cu evidenţierea articolului de cheltuieli a cãrui finanţare este solicitatã de la bugetul de stat
    iii. Justificarea valorii sumei solicitate;
    iv. O notã justificativã din care sã rezulte oportunitatea utilizãrii acestui mecanism de soluţionare a disputelor contractuale în raport cu costurile presupuse.
    v. repartizarea pe ani a sumei suplimentare solicitate de la bugetul de stat;
    vi. documentele menţionate la punctul 2.1.6 de mai sus prin care autoritatea contractantã sã facã dovada indisponibilitãţii unor surse de finanţare alternative.
    3.4.2.2. Autoritatea contractantã va solicita AM acordul prealabil pentru angajarea cheltuielilor de la punctul 3.4.1.ii şi va transmite urmãtoarele documente suport:
    i. copie a condiţiilor speciale şi a listelor de cantitãţi/listelor de preţuri a contractului de lucrãri în legãturã cu care se va semna acordul tripartit de adjudecare a disputelor;
    ii. copie a acordului tripartit de adjudecare a disputelor anterior semnãrii acestuia de cãtre Pãrţi;
    iii. O notã justificativã din care sã rezulte necesitatea şi oportunitatea intrãrii întrun acord de mediere şi adjudecare a disputelor faţã de varianta soluţionãrii acestora prin alte mijloace contractuale;
    iv. O declaraţie pe proprie rãspundere avizatã de controlorul financiar preventiv si semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta (se va anexa împuternicirea) din care sã rezulte cã nicio cheltuialã având acelaşi scop cu cea a cãrei finanţare de la bugetul de stat este solicitatã nu a fost angajatã în cadrul contractului prin adãugarea unui articol de cheltuieli dedicat prin acte adiţionale şi/sau ordine de variaţie.
    v. repartizarea pe ani a sumei solicitate de la bugetul de stat.
    3.4.2.3. În situaţia în care angajarea cheltuielilor de la punctul 3.4.1.iii se face de cãtre o autoritate contractantã, aceasta va solicita AM un acord prealabil anterior demarãrii procedurii de atribuire şi va transmite urmãtoarele documente suport:
    i. nota privind calculul valorii estimate a contractului de asistenţã juridicã;
    ii. caietul de sarcini;
    iii. Lista contractelor din cadrul mãsurilor ex-ISPA în relaţie cu care vor fi prestate servicii de asistenţã juridicã şi tehnicã;
    iv. o declaraţie pe proprie rãspundere a reprezentantului legal al autoritãţii contractante prin care se certificã faptul cã serviciile pentru care se solicitã finanţare vor fi prestate pe toatã durata acestora exclusiv în relaţie cu contracte din cadrul mãsurilor ex-ISPA aflate în curs implementare.
    v. documentele menţionate la punctul 2.1.6 prin care autoritatea contractantã sã facã dovada indisponibilitãţii unor surse de finanţare alternative.
    vi. repartizarea pe ani a sumei solicitate de la bugetul de stat.
    3.4.2.4. În situaţia în care angajarea cheltuielilor de la punctul 3.4.1.iii se face de cãtre AM în conformitate cu prevederile de la punctul 2.1.2. (ii), AM va avea urmãtoarele responsabilitãţi:
    i. pregãtirea notei justificative, obţinerea avizelor interne necesare în cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi înaintarea ei cãtre Ministrul finanţelor publice pentru aprobarea oportunitãţii achiziţiei;
    ii. realizarea demersurilor necesare pentru includerea contractului in Planul Anual de Achiziţii al Ministerului Finanţelor Publice;
    iii. pregãtirea caietului de sarcini şi derularea procedurilor de atribuire;
    iv. gestionarea tehnicã a contractului de servicii.
    3.4.2.5. Pentru angajarea de la bugetul de stat a cheltuielilor de la punctul 3.4.1.iv, autoritatea contractanta va transmite AM:
    i. istoricul relevant al disputei si informaţii despre stadiul acesteia la momentul solicitãrii;
    ii. regulile procedurale aplicabile pentru soluţionarea disputei de cãtre instanţa de judecatã sau arbitraj relevantã;
    iii. o justificare a costurilor ce urmeazã sa fie suportate in relaţie cu aceastã categorie de cheltuieli;
    iv. repartizarea pe ani a sumei solicitate de la bugetul de stat.
    3.4.2.6. În cazul prezentat la punctul 3.4.2.1.1, AM nu va condiţiona aprobarea finanţãrii de disponibilitatea surselor alternative conform prevederilor de la punctul 2.1.6, cu excepţia surselor de finanţare menţionate la punctele 2.1.5.ii şi 2.1.5.v.
    3.4.2.7. În cazurile prezentate la punctele 3.4.2.1.2 si 3.4.2.3 acordul prealabil al AM este condiţionat de obţinerea aprobãrii Secretarului de stat coordonator.

    3.4.3. Documente necesare la momentul execuţiei bugetare
    3.4.3.1. Pentru cheltuielile angajate in baza prevederilor punctului 3.4.2 deschiderea creditelor bugetare se face pe baza de obligaţii certe de platã.
    3.4.3.2. În vederea obţinerii avizului de oportunitate al AM la momentul execuţiei bugetare a sumelor de la punctul 3.4.3, autoritãţile contractante prezintã documente justificative dupã cum urmeazã:
    i. dovada încadrãrii din punct de vedere tehnic si financiar al sumelor solicitate in limitele pentru care AM si-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
    ii. Obligaţia contractualã de platã a sumelor solicitate;
    iii. La solicitarea AM, orice alte documente în mãsurã sã probeze legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumelor solicitate.

    3.5. Suplimentarea bugetelor contractelor de asistenţã tehnicã şi supervizare sau contracte noi necesare finalizãrii mãsurilor ex-ISPA

    3.5.1. Tipul de cheltuieli finanţabile
    În baza prevederilor <>art. 1 alin. (1) lit. e) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare vor fi acoperite de la bugetul de stat servicii aflate în obiectul mãsurilor ex-ISPA şi prestate în scopul atingerii obiectivelor acestora atribuite prin suplimentãri ale bugetelor contractelor existente sau prin contracte noi incluse în Planurile de achiziţii ale mãsurilor ex-ISPA şi finanţate exclusiv de la bugetul de stat în urmãtoarele condiţii:
    i. încadrarea în prevederile regulilor aplicabile de achiziţie publicã;
    ii. neeligibilitatea la rambursare din bugetul eligibil al deciziilor de finanţare din Fondul de Coeziune/ex-ISPA a acestor sume sau insuficienţa resurselor financiare alocate în acest sens prin deciziile de finanţare;
    iii. imposibilitatea autoritãţii contractante de a suplimenta valoarea fondurilor disponibile în cadrul mãsurii.
    iv. imposibilitatea obiectivã a autoritãţii contractante de a finanţa cheltuiala respectivã dintr-o altã sursã decât bugetul de stat in conformitate cu prevederile de la punctul 2.1.6.
    v. respectarea prevederilor contractuale şi a principiului cheltuirii eficiente a fondurilor publice în determinarea cuantumului suplimentãrilor de buget.

    3.5.2. Angajamentul legal
    3.5.2.1. În sensul prezentelor norme, prin suplimentarea bugetului unui contract de servicii se înţelege atât semnarea unui act adiţional la contractul iniţial care conduce la acest rezultat cât şi atribuirea prin procedura de negociere fãrã publicarea unui anunţ de participare a unui contract nou vizând prestarea de servicii adiţionale sau complementare celor care fac subiectul unui contract existent, indiferent de regulile de achiziţie care guverneazã aceste acte juridice.
    3.5.2.2. În cazul în care sumele solicitate sunt aferente unei suplimentãri a bugetului unui contract de servicii, autoritatea contractanta va solicita AM un acord prealabil anterior angajãrii acestora transmiţând o serie de documente suport, dupã cum urmeazã:
    i. O copie a actului adiţional/contractului nou şi a notei explicative prin care se certificã necesitatea şi oportunitatea semnãrii acestuia, ca şi justificarea alegerii procedurii de atribuire;
    ii. opinia ANRMAP pe marginea îndeplinirii condiţiilor legale care permit aplicarea unei proceduri negociate, în cazul in care aceasta este guvernatã de legislaţia naţionalã de achiziţii publice;
    iii. Fundamentarea cuantumului suplimentarii de buget;
    iv. O declaraţie pe proprie rãspundere a reprezentantului legal al autoritãţii contractante vizatã de controlul financiar preventiv al autoritãţii contractante prin care se certificã legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumelor solicitate;
    v. O declaraţie pe proprie rãspundere a reprezentantului legal al autoritãţii contractante prin care se certificã faptul cã obiectivele contractului pentru care se solicitã suplimentarea de buget, aşa cum urmeazã sa fie modificate prin actul adiţional/contractul nou, sunt parte integrantã din obiectul fizic al Deciziei de Finanţare, se încadreazã în obiectivele acesteia şi nu sunt incluse în cadrul altor contracte;
    vi. repartizarea pe ani a sumei suplimentare solicitate de la bugetul de stat;
    vii. documentele menţionate la punctul 2.1.6 de mai sus prin care autoritatea contractantã sã facã dovada indisponibilitãţii unor surse de finanţare alternative;
    3.5.2.3. Autoritatea contractanta rãspunde de oportunitatea deciziei de suplimentare a bugetului unui contract si de legalitatea aplicãrii procedurii negociate, în conformitate cu prevederile legale.
    3.5.2.4. În cazul în care sumele solicitate sunt aferente unui contract nou de servicii finanţat exclusiv de la bugetul de stat, angajamentul bugetar se va face în condiţiile expuse la punctul 3.1.2.

    3.5.3. Documente necesare la momentul execuţiei bugetare
    3.5.3.1. Pentru cheltuielile angajate in baza prevederilor punctului 3.5.2 deschiderea creditelor bugetare se va face pe bazã de prognozã de flux de numerar.
    3.5.3.2. În vederea obţinerii avizului de oportunitate al AM la momentul execuţiei bugetare a sumelor de la punctul 3.4.1, autoritãţile contractante prezintã documente justificative dupã cum urmeazã:
    i. dovada încadrãrii din punct de vedere tehnic si financiar a sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
    ii. Justificãri ale sumelor incluse în prognoza de flux de numerar;
    iii. La solicitarea AM, orice alte documente în mãsurã sã probeze legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumelor solicitate.

    3.6. Întârzieri justificate la plata facturilor

    3.6.1. Tipul de cheltuieli finanţabile
    3.6.1.1. În baza prevederilor <>art. 1 alin. (1) lit. f) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare vor fi acoperite de la bugetul de stat penalitãţile datorate de autoritãţile contractante cãtre Contractori ca urmare a achitãrii cu întârziere în raport cu prevederile contractuale relevante a facturilor emise de aceştia pe parcursul execuţiei contractelor din cadrul mãsurilor ex-ISPA.
    3.6.1.2. Întârzierile vor fi considerate "justificate" dacã au drept cauzã indisponibilitãţi temporare de numerar în conturile bancare din care se efectueazã plãţile sau alte motive ce nu pot fi atribuite unei acţiuni sau inacţiuni a Beneficiarului Final şi care vor fi justificate de la caz la caz de acesta.

    3.6.2. Sistemul de finanţare
    Finanţarea acestei categorii de cheltuieli poate implica:
    i. plata efectivã a penalitãţilor de întârziere cãtre Contractori
    ii. rambursarea sumelor efectiv plãtite de Beneficiarii Finali, în condiţiile în care aceştia au suportat penalitãţile de întârziere din fonduri proprii

    3.6.3. Angajamentul legal
    3.6.3.1. Autoritatea contractantã va solicita AM acordul prealabil pentru angajarea cheltuielilor respective de la bugetul de stat şi va transmite urmãtoarele documente suport:
    i. Extrase relevante din contractul în execuţia cãruia a survenit cheltuiala din care sã rezulte:
    - obligaţia autoritãţii contractante de a plãti Contractorului penalitãţi în situaţia depãşirii termenului de scadenţã al facturilor şi modul de calcul al acestora
    - perioada alocatã Inginerului pentru emiterea unui certificat de platã (în cazul contactelor de lucrãri)
    - perioada alocatã pentru plata facturii aferente certificatului de platã
    ii. explicaţia întârzierii plãţii
    iii. Extras relevant din contractul de servicii cu Inginerul supervizor din care sã rezulte timpul alocat acestuia pentru emiterea unui certificat de platã (în cazul contractelor de lucrãri)
    iv. Pentru fiecare facturã în plata cãrora s-au înregistrat întârzieri, informaţii şi documente din care sã rezulte:
    - Data depunerii situaţiei de lucrãri (în cazul contractelor de lucrãri)
    - Data emiterii certificatului de platã de cãtre Inginer (în cazul contractelor de lucrãri)
    - Data emiterii facturii de cãtre Contractor
    - Data de scadenţã a facturii
    - Data autorizãrii la platã a facturii de cãtre Beneficiarul Final (pentru mãsurile ex-ISPA din sectorul de mediu)
    - Data înregistrãrii facturii de cãtre OPCP (pentru mãsurile ex-ISPA din sectorul de mediu)
    - Data efectuãrii plãţii
    v. dovada respectãrii de cãtre Beneficiarul Final a termenelor de transmitere a facturilor/documentelor de platã în conformitate cu prevederile Instrucţiunii nr. 3/2008 emisã de AM
    vi. O declaraţie pe proprie rãspundere a reprezentantului legal al autoritãţii contractante vizata de controlul financiar preventiv al autoritãţii contractante prin care se certificã legalitatea, conformitatea si regularitatea sumelor solicitate.
    vii. repartizarea pe ani a sumei solicitate de la bugetul de stat
    3.6.3.2. Cu excepţia cazurilor în care contractele în execuţia cãrora au survenit cheltuielile prevãd explicit altfel, prin data efectuãrii plãţii se va înţelege data debitãrii contului din care se efectueazã plata.
    3.6.3.3. În cazul cheltuielilor de la punctul 3.6.1.1, AM nu va condiţiona aprobarea finanţãrii de disponibilitatea surselor alternative conform prevederilor de la punctul 2.1.6, cu excepţia surselor de finanţare menţionate la punctele 2.1.5.ii şi 2.1.5.v.
    3.6.3.4. AM poate refuza emiterea acordului prealabil în urmãtoarele situaţii:
    i. contractul în execuţia cãruia au survenit cheltuielile este finanţat de Banca Europeanã de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi gestionat direct de Beneficiarul Final
    ii. penalitãţile sunt aferente întârzierii la platã a sumei reprezentând co-finanţarea eligibilã plãtibilã direct de cãtre Beneficiarul Final, autoritatea localã, KfW sau Banca Europeanã de Reconstrucţie şi Dezvoltare
    iii. întârzierea în plata facturii este atribuibilã unei acţiuni sau inacţiuni a Beneficiarului Final

    3.6.4. Documente necesare la momentul execuţiei bugetare
    3.6.4.1. Pentru cheltuielile angajate in baza prevederilor punctului 3.6.3 deschiderea creditelor bugetare se face pe baza de obligaţii certe de platã.
    3.6.4.2. În vederea obţinerii avizului de oportunitate al AM la momentul execuţiei bugetare a sumelor angajate în conformitate cu prevederile de la punctul 3.6.3, autoritãţile contractante prezintã documente justificative specifice pentru fiecare din cazurile prezentate la punctul 3.6.2.
    3.6.4.2.1. Pentru rambursarea cãtre Beneficiarii Finali a cheltuielilor efectuate de aceştia din surse proprii, documente care sã ateste:
    i. încadrarea din punct de vedere tehnic si financiar al sumelor solicitate în limitele pentru care AM si-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
    ii. efectuarea plãţilor cãtre contractori din sursele proprii ale Beneficiarului Final sau ale unitãţii administrativ teritoriale;
    iii. orice alte documente justificative în mãsurã sã confirme legalitatea, regularitatea şi conformitatea sumelor solicitate;
    iv. informaţii privitoare la contul Beneficiarului Final în care urmeazã sã se facã plata.
    3.6.4.2.2. Pentru plata facturilor cãtre contractori, documente prin care se face dovada:
    i. încadrãrii din punct de vedere tehnic şi financiar al sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
    ii. obligaţiei contractuale de platã a penalitãţilor de întârziere;
    iii. declaraţia pe propria rãspundere prin care se certificã faptul cã sumele solicitate prin nota de fundamentare nu au fost încã plãtite, în vederea suportãrii acestor plãţi de la bugetul de stat, avizatã de controlorul financiar preventiv si semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta;
    iv. orice alte documente justificative în mãsurã sã confirme legalitatea, regularitatea şi conformitatea sumelor solicitate.

    3.7. Alte sume necesare pentru continuãrii şi finalizãrii proiectelor ex-ISPA

    3.7.1. Tipul de cheltuieli finanţabile
    În baza prevederilor <>art. 1 alin. (1) lit. g) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare vor fi acoperite de la bugetul de stat alte sume necesare continuãrii şi finalizãrii proiectelor ex-ISPA, expuse în continuare dupã cum urmeazã:
    3.7.1.1. Cheltuieli necesare ducerii la îndeplinire a angajamentelor legale ale autoritãţilor contractante în situaţia în care cuantumul contribuţiei din Fondul de Coeziune (ex-ISPA) alocat în cadrul unui contract este redus proporţional sau anulat prin aplicarea unei corecţii financiare de cãtre autoritãţile în drept ca urmare a derulãrii unei proceduri de achiziţie publicã aferentã acestuia.
    3.7.1.2. Cheltuieli necesare reîntregirii contului masurii ex-ISPA, în situaţia în care cuantumul contribuţiei din Fondul de Coeziune (ex-ISPA) alocat în cadrul unui contract este redus proporţional sau anulat prin aplicarea unei corecţii financiare de cãtre autoritãţile în drept ca urmare a derulãrii unei proceduri de achiziţie publicã aferentã acestuia.
    3.7.1.3. Cheltuieli aferente unor contracte noi de lucrãri sau de furnizare echipamente în condiţiile în care acestea se încadreazã în obiectul fizic al Deciziilor de Finanţare şi conduc la atingerea obiectivelor acestora.
    3.7.1.4. Cheltuieli aferente suplimentãrii bugetelor contractelor de lucrãri care nu se încadreazã în prevederile de la punctul 3.3.
    3.7.1.5. Cheltuieli aferente unor contracte noi de servicii, lucrãri sau furnizare echipamente care nu se încadreazã în obiectul fizic al deciziilor de finanţare dar a cãror îndeplinire este strict necesarã pentru atingerea obiectivelor acestora.
    3.7.1.6. Alte cheltuieli legale, conforme necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, justificate de la caz la caz de autoritãţile contractante dacã cheltuielile sunt angajate de acestea sau de AM în situaţia descrisã la punctul 2.1.2.ii.

    3.7.2. Angajamentul legal
    3.7.2.1. În situaţia în care aplicarea unei corecţii financiare are ca rezultat lipsa sursei de finanţare pentru un angajament legal în conformitate cu prevederile de la punctul 3.7.1.1, autoritatea contractantã solicitã AM acordul prealabil pentru angajarea cheltuielilor respective de la bugetul de stat şi transmite urmãtoarele documente suport:
    i. O propunere de modificare a Planului de Achiziţii a Mãsurii ex-ISPA care sã evidenţieze contribuţia propusã a sumelor de la bugetul de stat în cadrul contractului în care a fost aplicatã corecţia
    ii. Actul de constatare al organismului de audit şi/sau control naţional sau comunitar în baza cãruia a fost stabilitã corecţia financiarã
    iii. Defalcarea pe exerciţii bugetare anuale a sumelor solicitate de la bugetul de stat
    3.7.2.2. La primirea unei solicitãri în conformitate cu prevederile de la punctul 3.7.2.1 AM va solicita organismelor de control abilitate care pot fi reprezentate, dupã caz, de UCVAP, ANRMAP, structurile de control stabilite în vederea constatãrii creanţelor bugetare în conformitate cu OG 79/2003, direcţii de audit intern etc. verificarea modului în care autoritatea contractantã a desfãşurat procedura de atribuire.
    3.7.2.3. Cu excepţia cazului prezentat la punctul 3.7.2.5, în situaţia în care concluziile raportului de control indicã un debitor responsabil cu acoperirea sumelor reprezentând corecţia financiarã, acesta va avea obligaţia de a angaja resurse proprii începând cu urmãtorul exerciţiu bugetar anual pentru a asigura atât sumele necesare pentru ducerea la îndeplinire a angajamentului legal respectiv cât şi returnarea sumelor angajate de la bugetul de stat în conformitate cu prevederile de la punctul 3.7.2.2 şi efectiv plãtite pânã la finalul exerciţiului bugetar anual în curs la care se va adãuga dobânda legalã.
    3.7.2.4. În situaţia în care raportul de control este contestat pe cale judecãtoreascã de debitorul nominalizat, dezangajarea şi recuperarea sumelor de la bugetul de stat se vor face doar dupã finalizarea acţiunii în instanţã (dacã va fi cazul) în baza unei hotãrâri judecãtoreşti definitive şi irevocabile.
    3.7.2.5. AM nu va condiţiona emiterea acordului prealabil pentru angajarea cheltuielilor de la punctul 3.7.1.1 si 3.7.1.2. de acţiunile menţionate la punctul 3.7.2.1.ii si 3.7.2.2 în urmãtoarele situaţii:
    i. Dacã corecţia financiarã a fost aplicatã ca urmare a utilizãrii criteriului experienţei în procesul de selecţie a ofertelor în cazul contractelor atribuite în conformitate cu prevederile DIS (Decentralised Implementation System) şi PRAG (Practical Guide to contract procedures for EU external actions) sau contractelor atribuite în conformitate cu <>OUG nr. 34/2006 pânã la momentul intrãrii în vigoare a <>HG nr. 834/2009 privind modificarea si completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 925/2006, AM va aproba angajarea integralã de la bugetul de stat a sumei necesare pentru ducerea la îndeplinire a contractului respectiv şi, de asemenea, nu va solicita verificarea condiţiilor care au condus la aplicarea corecţiei financiare.
    ii. Dacã procedurile de atribuire au fost avizate ex-ante de Delegaţia Comisiei Europene în România, AM va aproba angajarea integralã de la bugetul de stat a sumei necesare pentru ducerea la îndeplinire a contractului respectiv.
    iii. Dacã corecţia financiarã a fost aplicatã ca urmare a unei neconcordanţe sau interpretãri diferite ale autoritãţilor competente între legislaţia naţionalã în domeniul achiziţiilor publice şi legislaţia comunitarã relevantã, AM va aproba angajarea integralã de la bugetul de stat a sumei necesare pentru ducerea la îndeplinire a contractului respectiv.
    iv. Dacã corecţia financiarã a fost aplicatã ca urmare a unei neconcordanţe între prevederile PRAG şi dispoziţiile ulterioare ale Comisie Europene referitoare la modalitatea de interpretare a prevederilor PRAG, AM va aproba angajarea integralã de la bugetul de stat a sumei necesare pentru ducerea la îndeplinire a contractului respectiv.
    3.7.2.6. În cazul cheltuielilor de la punctul 3.7.1.3 şi 3.7.1.4 angajamentul legal se va face în condiţiile descrise la punctul 3.1.2
    3.7.2.7. În cazul cheltuielilor de la punctul 3.7.1.5, declaraţia pe propria rãspundere a reprezentantului legal al autoritãţii contractante prin care se certificã faptul cã obiectivele contractului, aşa cum au fost detaliate prin caietele de sarcini, sunt parte integrantã din obiectul fizic al Deciziei de Finanţare, se încadreazã în obiectivele acesteia şi nu sunt incluse în alte contracte va fi înlocuitã cu o declaraţie datã în aceleaşi condiţii prin care se certificã faptul cã lucrãrile, serviciile sau echipamentele a cãror execuţie, prestare sau achiziţionare este doritã sunt absolut necesare pentru atingerea obiectivelor Deciziei de Finanţare şi nu sunt incluse în alte contracte.
    3.7.2.8. În cazul cheltuielilor de la punctul 3.7.1.5, acordul prealabil al AM este condiţionat de aprobarea ministrului finanţelor publice.
    3.7.2.9. În cazul cheltuielilor de la punctul 3.7.1.4, angajamentul legal se va face în condiţiile expuse la punctul 3.5.2.2.
    3.7.2.10. În cazul cheltuielilor de la punctul 3.7.1.6, angajamentul legal se va face în condiţiile expuse la punctul 3.2.
    3.7.2.11. În cazul cheltuielilor de la punctul 3.7.1.7, autoritatea contractantã va solicita AM acordul prealabil, justificând în mod temeinic şi fundamentat necesitatea şi oportunitatea angajãrii acestora de la bugetul de stat.
    3.7.2.12. În cazul cheltuielilor de la punctul 3.7.1.7, acordul prealabil al AM este condiţionat de îndeplinirea aspectelor de la punctul 2.1.4 precum şi de aprobarea de cãtre ministrul finanţelor publice a angajãrii fondurilor de la bugetul de stat.

    3.7.3. Documente necesare la momentul execuţiei bugetare
    3.7.3.1. Pentru cheltuielile de la punctele 3.7.1.1, 3.7.1.2, 3.7.1.3, 3.7.1.4 si 3.7.1.5. deschiderea creditelor bugetare se va face pe baza de prognozã de flux de numerar.
    3.7.3.2. Pentru cheltuielile de la punctele 3.7.1.6 execuţia bugetarã se va face în condiţiile expuse la punctul 3.2.4.
    3.7.3.3. Pentru cheltuielile de la punctul 3.7.1.7 deschiderea creditelor bugetare se va face pe bazã de obligaţii certe de platã.
    3.7.3.4. În vederea obţinerii avizului de oportunitate al AM la momentul execuţiei bugetare a sumelor de la punctul 3.4.1, autoritãţile contractante prezintã documente justificative dupã cum urmeazã:
    i. dovada încadrãrii din punct de vedere tehnic si financiar al sumelor solicitate in limitele pentru care AM si-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
    ii. Obligaţia contractualã de platã a sumelor solicitate sau justificarea sumelor incluse în prognoza de flux de numerar, dupã caz;
    iii. La solicitarea AM, orice alte documente în mãsurã sã probeze legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumelor solicitate.

    3.8. Sume pentru acoperirea plãţii TVA aferente livrãrilor de bunuri, prestãrilor de servicii şi execuţiei de lucrãri, finanţate din contribuţia financiarã a Uniunii Europene prin Programul ex-ISPA şi din cofinanţarea aferentã, ai cãror beneficiari sunt operatorii de apã-canal

    3.8.1. Tipul de cheltuieli finanţabile
    În baza prevederilor <>art. 1 alin 1. lit. h) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 135/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare vor fi acoperite de la bugetul de stat sume pentru plata TVA aferente livrãrilor de bunuri, prestãrilor de servicii şi execuţiei de lucrãri, finanţate din contribuţia financiarã a Uniunii Europene prin Programul ex-ISPA şi din cofinanţarea aferentã ai cãror beneficiari sunt operatori de apã-canal.

    3.8.2. Angajamentul legal
    3.8.2.1. Beneficiarii Finali organizaţi ca operatori de apã şi canalizare care doresc acoperirea TVA aferent cheltuielilor eligibile de la bugetul de stat solicitã AM acordul prealabil în acest sens şi transmit urmãtoarele documente suport:
    i. estimarea sumelor ce vor deveni necesare pentru acoperirea plãţii TVA pânã la sfârşitul anului bugetar fiscal pe baza prognozei fluxului de numerar pentru cheltuielile eligibile;
    ii. sursele de finanţare din care a fost acoperitã plata TVA pânã la momentul transmiterii solicitãrii;
    iii. un tabel cuprinzând lista facturilor emise pânã în prezent în cadrul contractelor ce nu beneficiazã de scutire de TVA, datele de scadenţã ale acestora, datele la care au fost plãtite sumele reprezentând cheltuielile eligibile şi datele la care au fost achitate integral;
    iv. documentele listate la punctul 2.1.6 prin care Beneficiarul Final sã dovedeascã incapacitatea sa de a suporta cheltuielile din alte surse de finanţare.
    3.8.2.2. Acordul prealabil al AM pentru angajarea cheltuielilor de la punctul 3.8.1 este condiţionat de indisponibilitatea surselor de finanţare alternative precum şi de aprobarea secretarului de stat coordonator.
    3.8.2.3. AM poate aproba finanţarea plãţii TVA de la bugetul de stat pentru o perioadã mai scurtã decât cea solicitatã de Beneficiarul Final, pânã la disponibilizarea surselor de finanţare pe plan local.

    3.8.3. Documente necesare la momentul execuţiei bugetare
    3.8.3.1. Pentru cheltuielile angajate in baza prevederilor punctului 3.8.2 deschiderea creditelor bugetare se va face pe bazã de prognozã de flux de numerar;
    3.8.3.2. În vederea obţinerii avizului de oportunitate al AM la momentul execuţiei bugetare a sumelor de la punctul 3.8.1, autoritãţile contractante prezintã documente justificative dupã cum urmeazã:
    i. dovada încadrãrii din punct de vedere tehnic si financiar al sumelor solicitate in limitele pentru care AM si-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
    ii. Justificãri ale sumelor incluse în prognoza de flux de numerar;
    iii. La solicitarea AM, orice alte documente în mãsurã sã probeze legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumelor solicitate.

    3.9. Sumele pentru acoperirea plãţii TVA aferente sumelor de la punctele 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.5 şi 3.7 se angajeazã, ordonanţeazã, lichideazã şi plãtesc în aceleaşi condiţii ca acestea.

    3.10. Sume necesare pentru pre-finanţarea proiectelor ex-ISPA transferate, cu acordul Comisiei Europene, în cadrul Programelor Operaţionale Sectoriale, pânã la momentul aprobãrii aplicaţiei de cãtre autoritãţile române sau Comisia Europeanã, în conformitate cu Regulamentul nr. 1083/2006

    3.10.1. Tipul de cheltuieli finanţabile
    În baza prevederilor <>art. 1 alin (1). lit. j) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 135/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru respectarea angajamentelor autoritãţilor române asumate prin Tratatul de aderare vor fi acoperite de la bugetul de stat cheltuielile necesare pentru pre-finanţarea proiectelor ex-ISPA, transferate, cu acordul Comisiei Europene, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu), pânã la momentul aprobãrii aplicaţiei de cãtre autoritãţile române sau CE, în conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 1083/2006 , în urmãtoarele condiţii:
    i. încadrarea în prevederile regulilor aplicabile de achiziţie publicã;
    ii. imposibilitatea autoritãţii contractante de a pre-finanţa proiectele ex-ISPA transferate în cadrul POS Mediu dintr-o altã sursã decât bugetul de stat în conformitate cu prevederile de la punctul 2.1.6;

    3.10.2. Angajamentul legal
    3.10.2.1. Beneficiarii Finali care doresc pre-finanţarea proiectelor ex-ISPA de la bugetul de stat solicitã AM acordul prealabil în acest sens şi transmit urmãtoarele documente:
    i. nota privind calculul valorii estimate a contractului de achiziţie publicã pentru care se solicitã pre-finanţarea de la buget, precum si alte documente in mãsura sa justifice cuantumul solicitat;
    ii. o copie a anunţului de participare, în forma în care urmeazã sã fie transmis spre publicare;
    iii. o declaraţie pe proprie rãspundere a reprezentantului legal al autoritãţii contractante prin care se certificã faptul cã obiectivele contractului pentru care se solicitã pre-finanţarea de la buget, aşa cum au fost detaliate prin caietele de sarcini, sunt parte integrantã din obiectul fizic al aplicaţiei ce urmeazã a fi transmisã spre aprobare din POS Mediu şi parte din ele se regãsesc în obiectul fizic al Deciziilor de Finanţare ex-ISPA din care au fost excluse şi nu sunt incuse în cadrul altor contracte;
    iv. repartizarea pe ani a sumei suplimentare solicitate de la bugetul de stat;
    v. documentele menţionate la punctul 2.1.6 prin care autoritatea contractantã face dovada indisponibilitãţii unor surse de finanţare alternative.
    3.10.2.2. Acordul prealabil al AM este condiţionat de obţinerea unui angajament din partea ministrului coordonator al POS Mediu privind includerea componentelor/proiectelor transferate în cadrul POS Mediu.

    3.10.3. Documente necesare la momentul execuţiei bugetare
    3.10.3.1. Pentru cheltuielile angajate în baza prevederilor punctului 3.10.2 deschiderea creditelor bugetare se va face pe baza de prognozã de flux de numerar.
    3.10.3.2. În vederea obţinerii avizului de oportunitate al AM la momentul execuţiei bugetare a sumelor angajate în baza prevederilor punctului 3.10.2, autoritãţile contractante prezintã documente justificative dupã cum urmeazã:
    i. dovada încadrãrii din punct de vedere tehnic si financiar al sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
    ii. justificãri ale sumelor incluse în prognoza de flux de numerar;
    iii. la solicitarea AM, orice alte documente în mãsurã sã probeze legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumei solicitate.

    3.10.4. Recuperarea sumelor aferente proiectelor ex-ISPA, pre-finanţate de la bugetul de stat în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, transferate în cadrul POS Mediu
    3.10.4.1. Beneficiarii Finali ale cãror proiecte ex-ISPA au fost pre-finanţate de la bugetul de stat in baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vor solicita, dupã aprobarea aplicaţiei de cãtre autoritãţile române sau Comisia Europeanã, rambursarea sumelor plãtite de la bugetul de stat POS Mediu în conformitate cu mecanismele de rambursare prevãzute de acest program şi în limita sumelor alocate pentru finanţare din Fondul de Coeziune.
    3.10.4.2. Sumele recuperate vor fi virate de cãtre instituţiile care gestioneazã POS Mediu pe mãsura ce acestea vor fi rambursate de Comisie in contul din care au fost efectuate plãţile respectiv contul 50.94 "disponibil din fonduri de la bugetul de stat aferente mãsurilor ex-ISPA" .

    4. Sistemul de conturi
    SECTORUL MEDIU
    În scopul gestionãrii fondurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor exISPA, OPCP, deschide urmãtoarele conturi:

    4.1. La Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti contul 50.94 "disponibil din fonduri de la bugetul de stat aferente mãsurilor ex-ISPA" şi contul 50.94.02 "disponibil din fonduri de la bugetul de stat aferente plãţii contravalorii TVA recuperabilã de la Beneficiarii Finali în baza prevederilor <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare".
    4.1.1. Contul 50.94 se crediteazã cu:
    - Sumele de la bugetul de stat alocate pentru finanţarea costurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, TVA aferentã acestora în cazul sumelor datorate Beneficiarilor Finali care nu se încadreazã în prevederile <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi diferenţele nefavorabile de curs valutar practicat de societatea bancarã faţã de cursul leu/euro al Bãncii Naţionale a României utilizat la deschiderea creditelor bugetare, în cuantum de 5%, transferate din contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale", titlul 55 "Alte transferuri", deschis la Trezoreria Operativã Centralã (cod IBAN RO19TREZ99923540155XXXXX), deschis, în cazul mãsurilor din domeniul mediului;
    - sumele de la bugetul de stat folosite pentru finanţarea costurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, rãmase neutilizate în urma schimbului valutar returnate din conturile de disponibil în lei 264xxx ale fiecãrei mãsuri ex-ISPA;
    - dobânda bonificatã de societatea bancarã la conturile de disponibil 264xxx pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA ale fiecãrei mãsuri ex-ISPA;
    şi se debiteazã cu:
    - Sumele de la bugetul de stat alocate pentru finanţarea costurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, TVA aferentã acestora în cazul sumelor datorate Beneficiarilor Finali care nu se încadreazã în prevederile <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi diferenţele de curs valutar practicat de societatea bancarã faţã de cursul leu/euro al Bãncii Centrale Europene utilizat la deschiderea creditelor bugetare, în cuantum de 5%, transferate în conturile de disponibil în lei 264xxx pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA ale fiecãrei mãsuri ex-ISPA;
    - sumele de la bugetul de stat/TVA aferentã rãmase neutilizate la sfârşitul Programului ex-ISPA, care provin din finanţarea bugetarã a anului curent, returnate de OPCP în contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale", titlul 55 "Alte transferuri" deschis la Trezoreria Operativã Centralã (cod IBAN RO19TREZ99923540155XXXXX)
    - sumele de la bugetul de stat/TVA aferentã rãmase neutilizate la sfârşitul Programului ex-ISPA care provin din finanţarea bugetara a anilor precedenţi, returnate în conturile corespunzãtoare de cheltuieli bugetare, potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.199/2008 privind normele metodologice de aplicare a prevederilor <>art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor mãsuri financiare în domeniul bugetar.

    4.1.2. Contul 50.94.02 se crediteazã cu:
    - sume reprezentând TVA aferent sumelor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA şi sume pentru acoperirea plãţii TVA aferente livrãrilor de bunuri, prestãrilor de servicii şi execuţiei de lucrãri, finanţate din contribuţia financiarã a Uniunii Europene prin Programul ex-ISPA şi din cofinanţarea aferentã datorate Beneficiarilor Finali care se încadreazã în prevederile <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    - sume plãtite de Beneficiarii Finali în conformitate cu prevederile <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    şi se debiteazã cu:
    - sume reprezentând TVA aferent sumelor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA şi sume pentru acoperirea plãţii TVA aferente livrãrilor de bunuri, prestãrilor de servicii şi execuţiei de lucrãri, finanţate din contribuţia financiarã a Uniunii Europene prin Programul ex-ISPA şi din cofinanţarea aferentã, datorate Beneficiarilor Finali care se încadreazã în prevederile <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    - sumele rãmase neutilizate la sfârşitul Programului ex-ISPA, care provin din finanţarea bugetarã a anului curent, returnate de OPCP în contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale", titlul 55 "Alte transferuri" deschis la Trezoreria Operativã Centralã (cod IBAN RO19TREZ99923540155XXXXX)
    - sumele de la bugetul de stat rãmase neutilizate la sfârşitul Programului ex-ISPA care provin din finanţarea bugetara a anilor precedenţi, returnate în conturile corespunzãtoare de cheltuieli bugetare, potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.199/2008 privind normele metodologice de aplicare a prevederilor <>art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor mãsuri financiare în domeniul bugetar.

    4.2. La societatea bancarã:
    i. câte un cont 264xxx, denominat în lei şi euro de "disponibil din fonduri de la bugetul de stat pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA" pentru fiecare mãsurã ex-ISPA
    Contul în lei 264xxx de "disponibil în lei din fonduri de la bugetul de stat pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA" se crediteazã cu:
    - Sumele alocate de la bugetul de stat pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor exISPA şi diferenţele de curs valutar practicat de societatea bancarã faţã de cursul leu/euro al BNR utilizat la deschiderea creditelor bugetare, în cuantum de 5%, transferate din contul de disponibil 50.94;
    - dobânda bonificatã de societatea bancarã la disponibilitãţile din cont;
    şi se debiteazã cu:
    - sumele în lei care se transferã contractorilor sau beneficiarilor finali;
    - sumele în lei supuse schimbului valutar pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA şi diferenţele de curs valutar practicat de societatea bancarã faţã de cursul leu/euro al Bãncii Naţionale a României utilizat la deschiderea creditelor bugetare, în cuantum de 5%, transferate în contul 264xxx de "disponibil în euro din fonduri de la bugetul de stat pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA";
    - sumele în lei neutilizate, care se transferã în contul 50.94;
    - dobânda bonificatã de societatea bancarã care se transferã în contul 50.94.
    Contul în euro 264xxx de "disponibil în euro din fonduri de la bugetul de stat pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA" se crediteazã cu:
    - sumele în euro, reprezentând sumele rezultate în urma schimbului valutar din contul în lei 264xxx pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA şi diferenţele de curs valutar practicat de societatea bancarã faţã de cursul leu/euro al Bãncii Naţionale a României utilizat la deschiderea creditelor bugetare, în cuantum de 5%;
    - dobânda bonificatã de societatea bancarã la disponibilitãţile din cont;
    şi se debiteazã cu:
    - sumele în euro rezultate în urma schimbului valutar al sumelor din contul 264xxx în lei alocate de la bugetul de stat pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA şi diferenţele de curs valutar practicat de societatea bancarã faţã de cursul leu/euro al Bãncii Naţionale a României utilizat la deschiderea creditelor bugetare, în cuantum de 5%, care se transferã contractorilor, Beneficiarilor Finali sau în conturile de cheltuieli eligibile ale mãsurii ex-ISPA;
    - dobânda bonificatã de societatea bancarã care se transferã în contul în lei 264xxx;
    ii. un cont 264 RD, denominat în lei şi euro:
    Contul în euro 264 RD de "recuperãri debite în euro" se crediteazã cu:
    - sumele în euro reprezentând debite recuperate aferente sumelor prevãzute la punctul 3
    şi se debiteazã cu:
    - sumele în euro rezultate în urma schimbului valutar a debitelor recuperate aferente sumelor prevãzute la punctul 3 din contul în euro 264RD, care se transferã în contul în lei 264RD;
    Contul în lei 264 RD se crediteazã cu:
    - sumele în lei rezultate în urma schimbului valutar al debitelor recuperate aferente sumelor prevãzute la punctul 3 din contul în euro 264RD;
    - sumele în lei reprezentând debite recuperate aferente sumelor prevãzute la punctul 3
    şi se debiteazã cu:
    - sumele provenite din finanţarea anului curent, rezultate în urma schimbului valutar al debitelor recuperate aferente sumelor prevãzute la punctul 3, care se transferã în contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", în cazul mãsurilor din domeniul transporturilor;
    - sumele provenite din finanţarea anului curent, rezultate în urma schimbului valutar al debitelor recuperate aferente sumelor prevãzute la punctul 3, care se transferã în contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale", titlul 55 "Alte transferuri", deschis la Trezoreria Operativã Centralã (cod IBAN RO19TREZ 99923540155XXXXX), în cazul mãsurilor din domeniul mediului;
    - sumele provenite din finanţarea anilor precedenţi, rezultate în urma schimbului valutar al debitelor recuperate aferente sumelor prevãzute punctul 3, care se transferã în conturile corespunzãtoare de cheltuieli bugetare, potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.199/2008.
    - sumele provenite din dobânzile/penalizãrile aferente debitelor recuperate din sumele prevãzute la punctul 3 în contul 20.36.01.50 "Alte venituri".

    5. Programarea bugetarã a fondurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA mediu

    5.1. Autoritãţile contractante din domeniul mediului completeazã şi transmit la AM formularul de fundamentare a fondurilor de preaderare, inclusiv cu sumele necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA/TVA aferentã acestora, precum şi TVA aferentã costurilor eligibile în cazul operatorilor de apã, potrivit metodologiei elaborate anual de Ministerul Finanţelor Publice în vederea elaborãrii proiectului anual de buget. Fondurile vor fi fundamentate pe baza unei prognoze de flux financiar pe fiecare mãsurã ex-ISPA.

    5.2. AM verificã formularele de fundamentare transmise de autoritãţile contractante din domeniul mediului conform responabilitãţilor AM de la punctul 2, adaugã sumele angajate sau ce urmeazã sã fie angajate în conformitate cu prevederile de la punctul 2.1.2.ii, si stabileşte detaliat pe fiecare mãsura ISPA situaţia privind estimarea sumelor aferente costurilor in baza <>OUG nr. 135/2007, care se vor suporta de la bugetul de stat.

    5.3. AM va transmite ACP, la solicitarea acesteia situaţia privind estimarea sumelor aferente costurilor in baza <>OUG nr. 135/2007 care se vor suporta de la bugetul de stat, în vederea cuprinderii la poziţia bugetarã Fondul Naţional de Preaderare a propunerii de cheltuieli, cu ocazia elaborãrii proiectului de buget, sau/şi de rectificare bugetarã.

    6. Execuţia bugetarã a fondurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA mediu
    Accesarea sumelor asigurate de la bugetul de stat reprezentând fonduri necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA inclusiv TVA aferent acestora, precum şi TVA aferentã costurilor eligibile în cazul operatorilor de apã-canal prevãzute în bugetul Ministerului Finanţelor Publice - Acţiuni generale în poziţia globalã "Fondul Naţional de Preaderare" gestionatã de cãtre Autoritatea de Certificare şi Platã, se realizeazã astfel:

    6.1. Autoritãţile contractante îşi stabilesc temeinic şi fundamentat necesitãţile de sume, inlusiv TVA, necesare acoperirii de la bugetul de stat a plãţii sumelor pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, bazate pe previziunile fluxului de numerar aferente fiecãrei mãsuri ex-ISPA şi pe previziuni privind evoluţia cursului leu/euro al societãţii bancare şi prezintã AM o Notã justificativã - anexa nr. 1, însoţitã de anexa nr. 2 "Prognoza fluxului de numerar aferentã sumelor pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA pentru perioada..." - la prezentele norme, pânã la data de 15 a lunii anterioare celei pentru care se solicitã sumele. Nota justificativã se supune controlului financiar preventiv al autoritãţii contractante.

    6..2. AM se asigurã cã sumele solicitate se încadreazã în prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare, centralizeazã informaţiile primite de la autoritãţile contractante, sub forma unei note justificative - anexa nr. 1, însoţitã de anexa nr. 2 - "Prognoza fluxului de numerar aferentã sumelor pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA pentru perioada...." -, acordã avizul de oportunitate şi le transmite ACP vizate de controlul financiar preventiv propriu pânã la data de 20 a lunii anterioare celei pentru care se solicitã sumele cu menţionarea conturilor în care se va efectua deschiderea de credite bugetare.

    6..3. Pe baza documentelor justificative primite de la AM, ACP întocmeşte urmãtoarele documente: cererea de deschidere de credite bugetare necesare finanţãrii, de la bugetul de stat, a sumelor necesare pentru continuarea si finalizarea masurilor ex-ISPA, inclusiv TVA aferent acestora, cu încadrarea în limitele alocaţiilor bugetare anuale aprobate pentru anul curent şi ţinând cont de soldul contului OPCP şi angajamentul bugetar, propunerea de angajare, nota de lichidare, însoţite de ordonanţarea de platã. Documentele se supun vizei de control financiar preventiv şi se prezintã spre aprobare, pânã la data de 25 a lunii anterioare celei pentru care se solicitã sumele, - ordonatorului principal de credite - pentru finanţarea din poziţia bugetarã globalã "Fondul Naţional de Preaderare".

    6..4. ACP transmite documentaţia prevãzutã la punctul 6.3 la Direcţia generalã trezorerie şi contabilitate publicã pentru a efectua deschiderea creditelor bugetare de la capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale", subcapitolul 04 "Fondul Naţional de Preaderare", articolul 55.01 "Transferuri interne", alineatul 14 "Fondul Naţional de Preaderare", conform metodologiei în vigoare, pânã la data de întâi a lunii pentru care se solicitã deschiderea creditelor şi emite ordinul de platã pentru transferul sumelor din contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale", titlul 55 "Alte transferuri" deschis la Trezoreria Operativã Centralã (cod IBAN RO19TREZ 99923540155XXXXX) în contul 50.94 de disponibil ale OPCP sau în contul 50.94.02, în conformitate cu solicitarea AM.

    6.5. OPCP transferã fondurile din contul de disponibil 50.94.02 cãtre Contractori şi din contul de disponibil 50.94 în contul bancar 264xxx în lei, aferent fiecãrei mãsuri exISPA, realizeazã schimbul valutar în contul bancar 264xxx în euro şi transferã fondurile cãtre contractori, în contul de cheltuieli eligibile ale mãsurii sau în conturile autoritãţii contractante, dupã caz, şi în funcţie de obligaţiile de platã ale autoritãţii contractante.

    7. Recuperarea debitelor şi a dobânzilor/penalitãţilor aferente plãţilor efectuate în mod necuvenit de la bugetul de stat în baza <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru mãsurile ex-ISPA mediu

    7.1. Sumele primite în baza prezentelor norme şi utilizate fãrã respectarea prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare sunt considerate nereguli şi se recupereazã în contul 264RD pentru a fi transferate la bugetul de stat în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 79/2003, privind controlul şi recuperarea fondurilor comunitare, precum şi a fondurilor de cofinanţare aferente utilizate necorespunzãtor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 529/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

    7.2. În acest scop se stabileşte urmãtoarea procedurã:
    7.2.1. OPCP, are obligaţia de a determina sumele din debitele recuperate, inclusiv dobânzile/penalitãţile de întârziere aferente acestora, cuvenite sumelor acordate de la bugetul de stat, de a întocmi şi transmite societãţii bancare dispoziţia de schimb valutar al sumelor astfel determinate, cu care societatea bancarã va debita contul în euro 264RD de recuperare a debitelor şi va credita contul în lei 264RD de recuperare a debitelor. Dispoziţia de schimb valutar se supune vizei de control preventiv propriu.
    7.2.2. OPCP întocmeşte şi transmite societãţii bancare ordinele de platã a acestor sume din contul în lei 264RD de recuperare a debitelor, astfel:
    vi. cota cuvenitã bugetului de stat din debitele recuperate, aferente sumelor pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, care provin din finanţarea bugetarã a anului curent;
    - în contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale", titlul 55 "Alte transferuri", deschis la Trezoreria Operativã Centralã (cod IBAN RO19TREZ99923540155XXXXX), în cazul mãsurilor din domeniul mediului;
    vii. cota cuvenitã bugetului de stat din debitele recuperate, care provin din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi, în conturile corespunzãtoare de cheltuieli bugetare, potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.199/2008;
    viii. cota cuvenitã bugetului de stat din dobânzile/penalizãrile aferente debitelor recuperate care provin din finanţarea de la bugetul de stat, în contul 20.36.01.50 "Alte venituri".
    7.2.3. Dobânda bonificatã de societatea bancarã la sumele din debite recuperate, cuvenite bugetului de stat, tranzitate în conturile în euro şi în lei 264RD de recuperare a debitelor, se transferã periodic odatã cu transferul sumelor reprezentând dobânzi/ penalitãţi de cãtre OPCP pentru mãsurile ISPA din domeniul mediului în contul 20.36.01.50 "Alte venituri".

    8. Gestionarea sumelor rãmase neutilizate pentru proiectele ex-ISPA mediu

    8.1. Sumele rãmase neutilizate în conturile de disponibil 50.94 al OPCP la sfârşitul anului se reporteazã în anul urmãtor, având aceeaşi destinaţie.

    8.2. Sumele rãmase neutilizate la sfârşitul Programului ex-ISPA se transferã din conturile 50.94 la bugetul de stat, astfel:
    i. cota cuvenitã bugetului de stat care provine din finanţarea bugetarã a anului curent:
    - în contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale", titlul 55 "Alte transferuri" deschis la Trezoreria Operativã Centralã (cod IBAN RO19TREZ 99923540155XXXXX), în cazul mãsurilor din domeniul mediului;
    ii. cota cuvenitã bugetului de stat, care provine din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi în conturile corespunzãtoare de cheltuieli bugetare, potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.199/2008.

    9. Recuperarea sumelor plãtite de la bugetul de stat în baza prevederilor <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare de la operatorii economici din sectorul de mediu

    9.1. Operatorii economici menţionaţi la <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare vor rambursa sumele reprezentând TVA dedusã, a cãrei contravaloare a fost plãtitã de la bugetul de stat în conformitate cu acest act normativ în contul 50.94.02, dupã cum urmeazã:
    i. pentru sumele plãtite de la bugetul de stat din momentul intrãrii în vigoare a <>OUG nr. 47/2009 pânã la intrarea în vigoare a prezentelor norme în termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme.
    ii. Pentru sumele plãtite de la bugetul de stat dupã intrarea în vigoare a prezentelor norme:
    - în termen de 60 de zile calendaristice de la data depunerii decontului de TVA cu sume pozitive sau a decontului fãrã opţiune de rambursare prin care a fost exercitat dreptul de deducere a TVA aferent cheltuielilor eligibile
    - în termen de 5 zile de la data soluţionãrii decontului cu sume negative cu opţiune de rambursare prin care a fost exercitat dreptul de deducere a TVA aferent cheltuielilor eligibile

    9.2. Operatorii economici menţionaţi la <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare informeazã în scris OPCP cu privire la rambursarea sumelor în conformitate cu prevederile de la punctul 9.1 şi trimit copia ordinului de platã.

    9.3. În situaţia depãşirii termenelor scadente menţionate la punctul 9.1, la suma datoratã se vor calcula accesorii, în conformitate cu prevederile <>OG nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã.

    9.4. OPCP informeazã AM cu privire la situaţia sumelor plãtite şi încasate de la Beneficiarii Finali în contul 50.94.02 pânã pe data de 25 a fiecãrei luni pentru luna precedentã celei în care se face raportarea.

    9.5. AM transmite trimestrial Direcţiei Generale de Control Financiar din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã lista operatorilor economici de la <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sumele reprezentând TVA plãtite acestora în conformitate cu prevederile acestui act normativ şi sumele rambursate de aceştia în conformitate cu prevederile de la punctul 9.1.

    9.6. Sumele identificate de controalele şi inspecţiile fiscale ca fiind datorate de operatorii economici menţionaţi la <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 ca urmare a nerespectãrii prevederilor de la punctul 9.1 se recupereazã în conformitate cu prevederile <>OG nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã.

    9.7. Direcţia Generalã de Control Financiar va emite un titlu de creanţã în care se vor individualiza sumele plãtite de la bugetul de stat în baza prevederilor <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, inclusiv accesoriile aferente acestora precum şi data pânã la care acestea au fost calculate, precum şi contul în care acestea se vor vira potrivit prevederilor de la punctul 9.11.

    9.8. Titlul de creanţã prevãzut la punctul 9.7 va cuprinde toate elementele prevãzute de art. 43, alin (2) din Codul de procedurã fiscalã.

    9.9. Pentru sumele plãtite de la bugetul de stat în baza prevederilor <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare individualizate în titlul de creanţã prevãzut la punctul 9.7 termenele de platã se stabilesc astfel:
    i. dacã data comunicãrii este cuprinsã în intervalul 1 - 15 din lunã, termenul de platã este pânã la data de 5 a lunii urmãtoare;
    ii. dacã data comunicãrii este cuprinsã în intervalul 16 - 31 din lunã, termenul de platã este pânã la data de 20 a lunii urmãtoare.

    9.10. Titlul de creanţã emis de cãtre Direcţia Generalã de Control Financiar se va transmite organelor fiscale competente în administrare însoţite de dovada confirmãrii primirii acestora de cãtre debitor în vederea recuperãrii lor conform Codului de procedurã fiscalã.

    9.11. Sumele individualizate în titlurile de creanţã emise potrivit prevederilor de la punctul 9.7. se vor vira în contul 50.86.06 " Disponibil din recuperarea sumelor plãtite de la bugetul de stat în baza prevederilor <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007, individualizate în titlurile de creanţã" deschis pe codul de identificare fiscalã al plãtitorului la unitatea de trezorerie a statului din cadrul organului fiscal competent în administrarea acestui..

    9.12. Organele fiscale competente vor solicita în scris, în cel mult 5 zile de la încasarea sumelor potrivit pct-ului 9.11., unitãţii trezoreriei statului virarea acestora în contul 50.94.02. "Disponibil din fonduri de la bugetul de stat aferente plãţii contravalorii TVA recuperabilã de la Beneficiarii Finali în baza prevederilor <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 cu modificãrile şi completãrile ulterioare" deschis pe seama OPCP la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti.

    10. Prevederi finale
    10.1. Autoritãţile contractante sunt responsabile, în condiţiile legii, de legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumelor solicitate de la bugetul de stat conform <>Ordonanţei de Urgenţã a Guvernului nr. 135 /2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    10.2. Anexele nr. 1, 2, 4 fac parte integrantã din prezentele norme.

    ANEXA 1

                   NOTA JUSTIFICATIVÃ
           privind solicitarea sumelor pentru
               continuarea şi finalizarea
         mãsurilor ex-ISPA din domeniul Mediului
             pe luna........anul..........

    Va transmitem necesitãţile de fonduri de la bugetul de stat, pentru suma de .........(euro) aferente:
    - sumelor pentru continuarea şi finalizarea mãsurii ex-ISPA...... (de precizat si tipul de cheltuiala in conformitate cu prevederile <>art. 1, din Ordonanţa de Urgenta nr. 135/2007), pe baza Prognozei fluxului de numerar in suma de ....... (euro);
    - sumelor destinate finanţãrii costurilor bancare si diferenţei cursului de schimb lei/euro practicat de societatea bancara fata de cursul lei/euro al BNR(5%) in suma de .......(euro).
    Suma totala menţionata se va diminua cu soldul conturilor: 50xxx, lei 264xxx (echivalentul in EURO la curs BNR), euro 264xxx, in suma de........(euro).
    Ca urmare a celor prezentate mai sus, va rugãm a dispune alimentarea contului nr. 50xxx de "Disponibil...." cu echivalentul in Ron al sumei...., la cursul BNR, la data întocmirii situaţiei.
    Anexam la prezenta, Anexa 4 "Prognoza fluxului de numerar aferenta pentru continuarea si finalizarea masurilor ex-ISPA"





    Autoritatea contractantã Avizat CFP
    (semnatura autorizata si stampila) (semnatura autorizata si stampila)



    ANEXA 2

    Autoritatea contractanta/AM EX-ISPA

          Prognoza fluxului de numerar aferenta sumelor
           pentru continuarea si finalizarea masurilor
                  ex-ISPA pentru perioada




┌──────────┬───────┬─────────────────┬─────┬─────────────┬─────────────────────────────────────────────┐
│Masura/ │Bugetul│ Valoarea │Con- │Plãţi cumula-│ Prognoza pentru 12 luni │
│Contract │alocat │ contractului │trac-│tive pânã la ├───────────────┬─────────┬─────────┬─────────┤
│ │mãsurii│ sau valoarea │tor │ sfârşitul │ Luna │Urmãtoa- │ ---- │ ----- │
├────┬─────┼───────┤ estimatã a │ │ lunii │ curentã │ rea │ │ │
│ Cod│Titlu│ │ contractului │ │ anterioare │ │ lunã │ │ │
├────┼─────┼───────┼─────┬───────────┼─────┼────┬────────┼─────┬────┬────┼────┬────┼────┬────┼────┬────┤
│ │ │ │ │din care: │ │Euro│Mii lei/│Nr. │Euro│Mii │Euro│Tlei│Euro│Tlei│Euro│Tlei│
│ │ │ │Total│sume pentru│ │ │ Tlei │fac- │ │lei/│ │/ │ │/Mii│ │ │
│ │ │ │MEuro│continuarea│ │ │ │tura/│ │Tlei│ │Mii │ │ │ │ │
│ │ │ │ │şi finali- │ │ │ │data │ │ │ │lei │ │ │ │ │
│ │ │ │ │zarea mãsu-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │rilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ex-ISPA │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼───────┤ ├─────┬─────┼─────┼────┼────────┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┤
│ │ │ │ │MEuro│Mil. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │lei │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┼────────┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │ 17 │ 18 │
├────┼─────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┼────────┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┼────────┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┼────────┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────┴───────┴─────┴─────┴─────┴─────┴────┴────────┴─────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┘
    Autoritatea contractanta/AM-ex ISPA




    ANEXA 3

                              NOTA DE FUNDAMENTARE

         privind solicitarea sumelor pentru continuarea şi finalizarea
                 mãsurilor ex-ISPA din domeniul transporturilor
                     pe trimestrul........ anul ..........


 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                                              Valoare
                                                     mii EURO mii lei*
 1. Titlul şi codul mãsurii

 2. Autoritatea de implementare

 3. Bugetul alocat mãsurii

 4. Sume pentru continuarea şi finalizarea
    mãsurilor ex-ISPA suplimentate anterior

 5. Plãţi efectuate cumulat din sumele
    suplimentate anterior
    (la sfârşitul lunii a doua a
    trimestrului curent)

 6. Disponibilitãţi (3-4)

 7. Sume contractate şi care necesitã a fi
    plãtite în trimestrul urmãtor (Inclusiv
    sumele preliminate pe ultima lunã a
    trimestrului curent)

 8. Sume necesare a fi suplimentate
    pe trimestrul ..........(6-5)

 9. Sume destinate finanţãrii costurilor
    bancare si diferenţei cursului de schimb
    lei/euro practicat de societatea bancarã
    faţã de cursul lei/euro al BNR(5%)

 10. Sume solicitate pentru trimestrul
     urmãtor
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                        Ordonator principal de credite,

           MTI - DGRFE Autoritatea contractantã
    Avizat pentru regularitate, Avizat CFP
    legalitate şi oportunitate

  (semnãtura autorizatã şi ştampila) (semnãtura autorizatã şi ştampila)



    Notã: Punctul 3 si 6 nu se calculeazã valoarea in euro


    ANEXA 4
                               PLAN DE ACHIZIŢII

    Masura (cod, nume):



 ┌─────────┬─────────────────────┬──────────┬──────────┬───────────────┬────────┬─────────────────────────────┬────────────────┬──────────┐
 │ │ │Tipul con-│Data esti-│Bugetul conform│Valoarea│ Cheltuieli eligibile │ Cheltuieli │ Rata de │
 │ │ │tractului │mativã de │Memorandumului │totalã/ │ │ neeligibile │rambursare│
 │ │ │(lucrãri, │lansare a │de finanţare │valoarea├─────────┬─────────┬─────────┼───────┬────────┤a cheltu- │
 │ │ │achiziţii │licitaţiei│(dacã în MF se │estimatã│Finanţare│Co finan-│Co-finan-│Bugetul│Surse │ielilor │
 │Licitaţia│Descrierea lucrãrilor│sau ser- │(lunã/an) │regãseşte esti-│a con- │ ISPA │ţare au- │ţare IFI │de stat│proprii │eligibile │
 │ nr. │şi a serviciilor │vicii) │ │marea bugetului│trac- │ │toritãţi │ │conform│ale │ │
 │ │ │ │ │pe contracte*) │tului**)│ │naţionale│ │OUG nr.│Benefi- │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │135/ │ciarului│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │2007***│final/ │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Buget de│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │stat │ │
 ├─────────┼─────────────────────┼──────────┼──────────┼───────────────┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────────┼─────────────────────┼──────────┼──────────┼───────────────┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────────┼─────────────────────┼──────────┼──────────┼───────────────┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────────┼─────────────────────┼──────────┼──────────┼───────────────┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┤
 │ │TOTAL (taxele nu sunt│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │incluse) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────────┼─────────────────────┴──────────┴──────────┴───────────────┴────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────┴────────┴──────────┤
 │ │Rata totalã (%) │/////////│/////////│/////////│ │
 │ │ │/////////│/////////│/////////│ │
 └─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┴─────────┴─────────┴───────────────────────────┘


__________
    *) dacã nu, se va preciza bugetul total al mãsurii, prevazut în MF
    **) Se va menţiona valoarea contractului pentru contractele semnate şi bugetul estimat pentru contractele ce urmeazã a fi licitate.
    ***) Orice creştere a acestor valori se va realiza în acord cu prevederile <>OUG nr. 135/2007

                                      ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016