Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 14 iunie 2002  privind alimentele cu destinaţie nutriţională specială    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME din 14 iunie 2002 privind alimentele cu destinaţie nutriţională specială

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 926 din 18 decembrie 2002

    CAP. 1
    Prevederi generale

    ART. 1
    (1) Prezentele norme se referă la produsele alimentare destinate unei alimentaţii speciale.
    (2) Produsele alimentare destinate unei alimentaţii speciale sunt produse alimentare care, datorită compoziţiei lor speciale sau procesului de fabricaţie, se disting net de produsele alimentare de consum curent şi corespund unor scopuri nutritive speciale, fiind comercializate într-o forma care indica faptul că ele corespund acestui obiectiv.
    (3) Se considera alimentaţie specială alimentaţia care răspunde unor cerinţe nutritive speciale ale:
    a) anumitor categorii de persoane al căror metabolism sau procese de asimilare sunt perturbate; sau
    b) anumitor categorii de persoane care sunt într-o stare fiziologică specială şi care pot obţine un avantaj deosebit din consumul controlat al unor substanţe din alimente; sau
    c) sugarilor ori copiilor de vârsta mica sănătoşi.
    ART. 2
    (1) Produsele menţionate la art. 1 alin. (3) pot fi caracterizate ca produse dietetice sau produse pentru uz dietetic.
    (2) În momentul etichetării, prezentării şi publicităţii alimentelor destinate consumului normal se va interzice folosirea expresiilor dietetice sau pentru uz dietetic ori alte prezentări care ar putea da impresia că este vorba despre unul dintre produsele alimentare menţionate la art. 1.
    (3) Produsele alimentare de consum curent, dacă sunt adecvate şi unei utilizări nutritive speciale, pot indica aceasta conform cerinţelor pentru produsele destinate unei alimentaţii speciale, după caz.
    ART. 3
    (1) Natura sau compoziţia produselor menţionate la art. 1 trebuie să corespundă cu utilizările nutritive speciale intenţionate.
    (2) Produsele menţionate la art. 1 trebuie, de asemenea, să respecte toate prevederile obligatorii aplicabile alimentelor destinate consumului normal, cu excepţia modificărilor făcute pentru a se asigura conformitatea acestora cu definiţiile prevăzute la art. 1.
    ART. 4
    (1) Etichetarea şi metodele de etichetare utilizate, prezentarea şi publicitatea produselor menţionate la art. 1 nu vor atribui acestor produse proprietăţi legate de prevenirea, tratamentul sau vindecarea bolilor umane ori nu vor implica existenta acestor proprietăţi.
    (2) Aplicarea prevederilor alin. (1) nu va împiedica circularea informaţiilor utile sau a recomandărilor destinate în exclusivitate persoanelor cu calificare în medicina, nutriţie sau farmacie.
    ART. 5
    (1) Reglementările naţionale privind etichetarea, prezentarea şi publicitatea pentru alimente se aplica şi produselor la care se face referire în prezentele norme.
    (2) Denumirea sub care este vândut produsul va fi însoţită de o indicaţie a proprietăţilor sale nutritive speciale; în cazul produselor menţionate la art. 1 alin. (3) lit. c), aceasta indicaţie se înlocuieşte de o precizare a scopului căruia îi sunt destinate aceste produse.
    (3) Eticheta produselor pentru care nu s-a adoptat nici o reglementare specifica trebuie să includă şi:
    a) elementele particulare ale compoziţiei calitative şi cantitative sau procesul specific de fabricaţie care conferă produsului caracteristicile sale nutritive speciale;
    b) valoarea energetica disponibilă, exprimată în kJ şi kcal, şi conţinutul de glucide, proteine şi lipide per 100 g sau 100 ml de produs sub forma comercializată şi, acolo unde este cazul, per cantitatea specificată a produsului propus pentru consumaţie. Dacă totuşi valoarea energetica este mai mica de 50 kJ (12 kcal) per 100 g sau 100 ml de produs sub forma comercializată, aceste menţiuni pot fi înlocuite fie prin cuvintele valoarea energetica mai mica de 50 kJ (12 kcal) per 100 g sau valoarea energetica mai mica de 50 kJ (12 kcal) per 100 ml.
    ART. 6
    Produsele menţionate la art. 1 pot fi comercializate pe piaţa vânzărilor cu amănuntul numai în forma preambalată, iar ambalajul va acoperi complet produsele respective.
    ART. 7
    Pentru a se permite monitorizarea oficială eficienta a alimentelor cu destinaţie nutriţională specială care nu aparţin nici unei grupe dintre cele prezentate în aceste norme, se vor aplica următoarele prevederi specifice:
    1. În cazul în care un produs dintre cele menţionate mai sus este scos pe piaţa pentru prima data, producătorul sau, în cazurile în care un produs este fabricat într-o ţara terţă, importatorul va informa Ministerul Sănătăţii şi Familiei prin depunerea unui model de eticheta utilizat pentru acesta.
    2. Dacă considera necesar, Ministerul Sănătăţii şi Familiei poate solicita producătorului sau, după caz, importatorului predarea lucrărilor ştiinţifice şi a datelor care dovedesc conformitatea produsului cu prevederile art. 1 alin. (2) împreună cu informaţiile prevăzute la art. 5 alin. (3) lit. a).

    CAP. 2
    Cerinţe privind compoziţia şi etichetarea preparatelor pentru sugari şi pentru copii până la vârsta de 1 an

    ART. 8
    În sensul prezentelor norme se definesc:
    1. sugari - copiii sub vârsta de 12 luni;
    2. copii de vârsta mica - copiii cu vârsta cuprinsă între 1 an şi 3 ani;
    3. preparate pentru sugari - alimentele destinate sugarilor în primele 4-6 luni de viaţa şi care satisfac prin ele însele cerinţele nutritive ale acestei categorii de persoane;
    4. preparatele pentru copii cu vârsta până la 1 an - alimentele destinate copiilor cu vârsta mai mare de 4 luni şi care constituie principalul element lichid al dietei diversificate progresiv a acestei categorii de persoane;
    5. reziduu de pesticid - reziduul unui produs utilizat pentru protecţia plantelor din preparatele pentru sugari şi preparatele pentru copii cu vârsta până la 1 an, inclusiv metaboliţii săi şi produsele rezultate din degradarea sau reacţia sa.
    ART. 9
    Produsele menţionate la art. 8 pct. 3 şi 4 pot fi comercializate numai dacă sunt în conformitate cu definiţiile şi regulile stabilite prin prezentele norme. Nici un alt produs diferit de preparatele pentru sugari nu va putea fi comercializat sau reprezentat astfel încât să apară corespunzător condiţiei de satisfacere prin el însuşi a cerinţelor nutritive ale copiilor normali şi sănătoşi în timpul primelor 4-6 luni de viaţa.
    ART. 10
    (1) Preparatele pentru sugari se obţin, după caz, din sursele de proteine definite în anexe şi din alte ingrediente alimentare pentru care s-a demonstrat, prin date ştiinţifice general admise, că sunt convenabile alimentaţiei particulare a sugarilor începând de la naştere.
    (2) Preparatele pentru copii cu vârsta până la 1 an se obţin, după caz, din sursele de proteine definite în anexele la prezentele norme şi din alte ingrediente alimentare pentru care s-a demonstrat, prin date ştiinţifice general admise, că sunt convenabile alimentaţiei particulare a sugarilor cu vârsta mai mare de 4 luni.
    (3) Se vor respecta interdicţiile şi limitările utilizărilor ingredientelor alimentare prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezentele norme.
    ART. 11
    (1) Preparatele pentru sugari trebuie să respecte criteriile privind compoziţia, specificate în anexa nr. 1 la prezentele norme.
    (2) Preparatele pentru copii cu vârsta până la 1 an trebuie să respecte criteriile privind compoziţia, specificate în anexa nr. 2 la prezentele norme.
    (3) Pentru că preparatele pentru sugari şi preparatele pentru copii cu vârsta până la 1 an să fie gata de utilizare, după caz, este necesar doar să se adauge apa.
    ART. 12
    (1) Doar substanţele enumerate în anexa nr. 3 la prezentele norme pot fi utilizate la producerea preparatelor pentru sugari şi a preparatelor pentru copii cu vârsta până la 1 an, deoarece ele satisfac cerinţele privind:
    - elementele minerale;
    - vitaminele;
    - aminoacizii şi alţi compuşi cu azot;
    - alte substanţe cu scop nutritiv special.
    (2) Prevederile privind utilizarea aditivilor la fabricarea preparatelor pentru sugari şi a preparatelor pentru copii cu vârsta până la 1 an fac obiectul unui act normativ special.
    ART. 13
    (1) Preparatele pentru sugari şi preparatele pentru copii cu vârsta până la 1 an nu trebuie să conţină nici o substanţă în cantităţi care ar putea să pună în pericol sănătatea sugarilor şi a copiilor de vârsta mica.
    (2) Preparatele pentru sugari şi preparatele pentru copii cu vârsta până la 1 an nu trebuie să conţină reziduuri de pesticide individuale în concentraţii care depăşesc 0,01 mg/kg în produsul gata pentru consum sau reconstituit conform instrucţiunilor producătorului. Metodele analitice pentru determinarea concentraţiilor de reziduuri de pesticide vor fi metodele standard general acceptate.
    (3) Lista cuprinzând pesticidele care nu trebuie utilizate în produsele agricole destinate fabricării preparatelor pentru sugari şi pentru copii cu vârsta până la 1 an se stabileşte de Ministerul Sănătăţii şi Familiei, prin ordin al ministrului, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 90 de zile de la data publicării prezentelor norme.
    (4) Criteriile microbiologice pe care trebuie să le îndeplinească preparatele pentru sugari şi pentru copii cu vârsta până la 1 an se stabilesc de Ministerul Sănătăţii şi Familiei, prin ordin al ministrului, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 90 de zile de la data publicării prezentelor norme.
    ART. 14
    (1) Denumirile sub care vor fi vândute produsele descrise la art. 8 sunt: preparate pentru sugari şi preparate pentru copii cu vârsta până la 1 an.
    (2) Etichetarea trebuie să cuprindă, în afară cerinţelor privind etichetarea produselor alimentare, următoarele menţiuni obligatorii:
    a) în cazul preparatelor pentru sugari, o menţiune care să indice că produsul este adecvat alimentaţiei particulare a sugarilor de la naştere, dacă nu sunt alăptaţi;
    b) în cazul preparatelor pentru sugari, neîmbogăţite în fier, o menţiune care să indice faptul că, dacă produsul este administrat sugarilor mai mari de 4 luni, cerinţele lor totale de fier trebuie suplimentate şi din alte surse;
    c) în cazul preparatelor pentru copii în vârsta de până la 1 an, o menţiune care să indice că produsul este adecvat doar pentru alimentaţia particulară a sugarilor mai mari de 4 luni, că el nu poate fi decât o parte a alimentaţiei diversificate şi că nu poate fi folosit ca substituent al laptelui matern în timpul primelor 4 luni de viaţa;
    d) în cazul preparatelor pentru sugari şi al preparatelor pentru copii în vârsta de până la 1 an, valoarea energetica disponibilă exprimată în kJ şi în kcal, precum şi conţinutul în proteine, glucide şi lipide, exprimate sub forma numerică, pentru 100 ml de produs gata pentru utilizare;
    e) în cazul preparatelor pentru sugari şi al preparatelor pentru copii în vârsta de până la 1 an, cantitatea medie a fiecărui element mineral şi a fiecărei vitamine menţionate în anexa nr. 1, respectiv în anexa nr. 2, şi, acolo unde este cazul, a colinei, inozitolului, carnitinei şi taurinei exprimate sub forma numerică, pentru 100 ml de produs gata pentru utilizare;
    f) în cazul preparatelor pentru sugari şi al preparatelor pentru copii în vârsta de până la 1 an, instrucţiuni pentru prepararea corespunzătoare a produselor şi un avertisment privind riscurile pentru sănătate ce pot apărea în urma preparării necorespunzătoare.
    (3) Eticheta mai poate conţine indicaţiile următoare:
    a) cantitatea medie a substanţelor nutritive (nutrienţilor) menţionate în anexa nr. 3, când aceasta indicaţie nu este acoperită de prevederile alin. (2) lit. e), exprimată sub forma numerică, pentru 100 ml de produs gata pentru utilizare;
    b) în cazul preparatelor pentru copii cu vârsta până la 1 an, în afară de informaţiile numerice, informaţii despre vitaminele şi mineralele prevăzute în anexa nr. 8 la prezentele norme, exprimate ca procent al valorilor de referinţa nutriţională, pentru 100 ml de produs gata pentru utilizare; cantităţile prevăzute trebuie să fie cel puţin egale cu 15% din valorile de referinţa.
    (4) Etichetarea preparatelor pentru sugari şi a preparatelor pentru copii cu vârsta de până la 1 an va fi astfel concepută încât să furnizeze informaţiile necesare despre utilizarea corespunzătoare a produselor, fără a descuraja alăptarea. Se interzice utilizarea termenilor umanizat, maternizat şi al altor termeni similari. Termenul adaptat poate fi utilizat doar în conformitate cu prevederile pct. 1 din anexa nr. 4 la prezentele norme.
    (5) Eticheta preparatelor pentru sugari conţine în plus următoarele menţiuni obligatorii, precedate de cuvintele observaţie importanta sau de alta expresie similară:
    a) o menţiune privind superioritatea alăptării;
    b) o menţiune care recomanda ca produsul să fie utilizat doar la recomandarea persoanelor calificate în medicina, nutriţie sau farmacie şi a altor profesionişti responsabili cu îngrijirea mamei şi a copilului.
    (6) Etichetele preparatelor pentru sugari nu trebuie să conţină fotografii de sugari sau alte fotografii ori texte care pot idealiza utilizarea produsului. Ele pot conţine totuşi reprezentaţii grafice pentru identificarea uşoară a produsului şi pentru ilustrarea metodelor de preparare.
    (7) Etichetele pot prevedea referiri privind compoziţia specială a unui produs pentru sugari doar în cazurile enumerate în anexa nr. 4 şi în conformitate cu condiţiile stabilite în aceasta.
    (8) Cerinţele, interdicţiile şi restricţiile menţionate la alin. (3)-(6) se aplica şi:
    a) prezentării produselor în cauza, în special formei, aspectului sau ambalajului lor, materialelor de ambalare utilizate, modului în care sunt aranjate şi locului în care sunt expuse;
    b) publicităţii.
    ART. 15
    (1) Publicitatea preparatelor pentru sugari trebuie să fie restrânsă doar la publicaţiile specializate în îngrijirea copiilor şi la publicaţiile ştiinţifice. Aceste reclame privind preparatele pentru sugari trebuie să respecte condiţiile prevăzute la art. 14 alin. (3), (4), (5), (6) şi (7) şi să conţină doar informaţii de natura ştiinţifică şi faptică. Aceste informaţii nu trebuie să presupună sau să creeze impresia să alimentaţia cu biberonul este echivalenta sau superioară alăptării.
    (2) Se interzice reclama la locul de vânzare, nu se oferă mostre şi nu se aplica nici un fel de alte metode promoţionale care ar determina vânzarea preparatelor pentru sugari direct către consumator în standul vânzării cu amănuntul, ca de exemplu prezentările speciale, cupoanele de reduceri, primele, vânzările speciale, articolele vândute în paguba şi vânzările în combinaţie.
    (3) Producătorii şi distribuitorii preparatelor pentru sugari nu trebuie să furnizeze publicului sau femeilor însărcinate, mamelor ori membrilor familiilor lor produse gratuite sau la preţuri reduse, mostre ori alte cadouri promoţionale, fie direct, fie indirect prin sistemul de îngrijire a sănătăţii ori prin lucrătorii din acest domeniu.
    ART. 16
    (1) Materialele informaţionale şi educaţionale, scrise sau audiovizuale, care se referă la hrănirea sugarilor şi sunt destinate femeilor gravide şi mamelor de sugari sau de copii de vârsta mica, includ informaţii clare privind următoarele:
    a) avantajele şi superioritatea alăptării;
    b) hrănirea maternă şi pregătirea pentru alăptare, precum şi continuarea sa;
    c) efectele negative posibile asupra alăptării la introducerea hrănirii parţiale cu biberonul;
    d) dificultatea de a se reveni asupra deciziei de a nu mai alăpta;
    e) dacă este cazul, utilizarea corespunzătoare a preparatelor pentru sugari, indiferent dacă sunt preparate acasă sau sunt fabricate pe cale industriala.
    Atunci când aceste materiale conţin informaţii despre utilizarea preparatelor pentru sugari, ele vor include şi implicaţiile sociale şi financiare ale utilizării lor, riscurile legate de sănătate ale alimentelor sau metodelor de alimentare necorespunzătoare şi, în special, riscurile legate de sănătate ale utilizării necorespunzătoare a preparatelor pentru sugari.
    (2) Donaţiile de echipamente sau materiale informaţionale ori educaţionale, efectuate de producători sau distribuitori, se fac doar la cererea şi cu aprobarea scrisă a Ministerului Sănătăţii şi Familiei ori conform recomandărilor date de Ministerul Sănătăţii şi Familiei în acest scop. Aceste echipamente pot purta numele sau sigla societăţii donatoare, dar nu trebuie să facă referire la o marca comercială specială a preparatelor pentru sugari, şi se distribuie doar prin sistemul de îngrijire a sănătăţii.
    (3) Donaţiile sau vânzările la preţuri reduse de preparate pentru sugari către instituţii ori organizaţii, indiferent dacă sunt destinate consumului în acele instituţii sau distribuţiei în afară lor, se utilizează ori se distribuie doar către sugarii care au nevoie să fie hrăniţi cu preparate pentru sugari şi doar atât timp cât este nevoie.

    CAP. 3
    Alimente pe baza de cereale prelucrate şi alimente pentru sugari şi copii de vârsta mica

    ART. 17
    (1) Alimentele cu destinaţie nutriţională specială care îndeplinesc cerinţele speciale ale sugarilor şi copiilor de vârsta mica sănătoşi şi sunt destinate utilizării la sugari în momentul în care sunt înţărcaţi şi la copiii de vârsta mica, ca supliment la dieta şi/sau pentru adaptarea lor treptată la alimentaţia obişnuită, sunt următoarele:
    1. alimentele pe baza de cereale prelucrate care sunt împărţite în următoarele 4 categorii:
    a) cereale simple care sunt sau este nevoie să fie reconstituite cu lapte ori cu alte lichide nutritive corespunzătoare;
    b) cereale cu adaos de alimente cu conţinut mare de proteine care sunt sau care este nevoie să fie reconstituite cu apa ori cu alte lichide fără proteine;
    c) paste care vor fi folosite după ce au fiert în apa sau în alte lichide corespunzătoare;
    d) pesmeţi şi biscuiţi care se utilizează ca atare sau, după mărunţire, cu adaos de apa, lapte sau alte lichide corespunzătoare;
    2. alimentele pentru copii, diferite de alimentele pe baza de cereale prelucrate.
    (2) Prevederile prezentului capitol nu se aplica tipurilor de lapte destinate copiilor de vârsta mica.
    ART. 18
    Alimentele pe baza de cereale prelucrate şi alimentele pentru copii se produc din ingredinetele a căror conformare la cerinţele nutritive speciale ale sugarilor şi copiilor de vârsta mica a fost dovedită prin date ştiinţifice general acceptate.
    ART. 19
    (1) Alimentele pe baza de cereale prelucrate vor respecta criteriile compoziţionale specificate în anexa nr. 9 la prezentele norme.
    (2) Alimentele pentru copii descrise în anexa nr. 10 la prezentele norme vor respecta criteriile compoziţionale specificate în aceasta.
    ART. 20
    La producerea alimentelor pe baza de cereale prelucrate şi a alimentelor pentru copii pot fi adăugate doar substanţele nutritive enumerate în anexa nr. 3.
    ART. 21
    Limitele maxime aplicabile vitaminelor şi elementelor minerale, dacă au fost adăugate în alimentele pe baza de cereale prelucrate şi în preparatele pentru sugari şi pentru copii cu vârsta până la 1 an, sunt prezentate în anexa nr. 11 la prezentele norme.
    ART. 22
    (1) Alimentele pe baza de cereale prelucrate şi alimentele pentru copii nu trebuie să conţină nici o substanţă în cantităţi ce ar putea pune în pericol sănătatea sugarilor şi a copiilor de vârsta mica.
    (2) Alimentele pe baza de cereale prelucrate şi alimentele pentru copii nu trebuie să conţină reziduuri de pesticide individuale în concentraţii care depăşesc 0,01 mg/kg. Aceste concentraţii se aplica alimentelor pe baza de cereale prelucrate şi alimentelor pentru copii gata pentru consum sau reconstituite conform instrucţiunilor fabricantului. Metodele de analiza pentru determinarea concentraţiilor de reziduuri de pesticide sunt metodele standardizate general acceptate.
    (3) Criteriile microbiologice ale alimentelor pe baza de cereale prelucrate şi ale alimentelor pentru copii se stabilesc de Ministerul Sănătăţii şi Familiei, prin ordin al ministrului, conform art. 13 alin. (4).
    ART. 23
    (1) Etichetele alimentelor pe baza de cereale prelucrate şi ale alimentelor pentru copii trebuie să conţină, în plus faţă de menţiunile stabilite prin reglementările pentru etichetarea produselor alimentare, următoarele menţiuni obligatorii:
    a) o menţiune asupra vârstei adecvate la care trebuie folosit produsul respectiv, luându-se în considerare compoziţia sa, textura şi alte proprietăţi speciale. Vârsta menţionată nu va fi mai mica de 4 luni pentru nici un produs. Produsele recomandate să fie utilizate începând cu vârsta de 4 luni pot conţine o indicaţie asupra faptului că se pot utiliza începând cu aceasta vârsta, cu excepţia cazurilor în care persoane neutre care deţin calificări în medicina, nutriţie sau farmacie ori alţi specialişti responsabili cu îngrijirea mamei şi copilului recomanda altfel;
    b) informaţii legate de prezenta sau absenta glutenului, dacă vârsta indicată pentru utilizarea acelui produs începe înainte de 6 luni;
    c) valoarea energetica disponibilă, exprimată în kJ şi kcal, precum şi conţinutul de proteine, glucide şi lipide, exprimat în forma numerică, per 100 g sau 100 ml de produs în forma vândută şi, acolo unde este cazul, per cantitatea specificată de produs propus pentru consumaţie;
    d) cantitatea medie a fiecărei substanţe minerale şi a fiecărei vitamine care respecta nivelul specific prevăzut în anexa nr. 9 şi, respectiv, din anexa nr. 10, exprimată în forma numerică, per 100 g sau 100 ml de produs vândut şi, dacă este cazul, per cantitatea specificată de produs propus pentru consum;
    e) instrucţiuni pentru prepararea corecta, iar când este cazul, şi o menţiune legată de importanta respectării acestor instrucţiuni.
    (2) Etichetele pot include:
    a) cantitatea medie a elementelor nutritive stabilite în anexa nr. 3, dacă aceasta menţiune nu este inclusă în prevederile alin. (1) lit. d), exprimată sub forma numerică, per 100 g sau 100 ml de produs vândut şi, unde este cazul, per cantitatea specificată de produs propus pentru consum;
    b) în afară de informaţiile numerice, informaţiile despre vitaminele şi mineralele prezentate în anexa nr. 8, exprimate ca procent al valorilor de referinţa menţionate aici, per 100 g sau 100 ml de produs vândut şi, dacă este cazul, per cantitatea specificată a produsului propus pentru consum, cu condiţia să fie prezentate în cantităţi cel puţin egale cu 15% din valorile de referinţa.

    CAP. 4
    Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale

    ART. 24
    (1) În sensul prezentelor norme, alimentele dietetice pentru scopuri medicale speciale reprezintă o categorie de alimente cu destinaţie nutriţională specială, prelucrate sau formulate special şi folosite în regimul dietetic al pacienţilor care sunt sub supraveghere medicală. Ele sunt destinate alimentaţiei exclusive sau parţiale a pacienţilor cu capacitate limitată, slăbită ori dereglată de a prelua, digera, absorbi, metaboliza sau excreta alimentele obişnuite ori nutrienţii sau metaboliţii acestora, pe care acestea le conţin, ori a pacienţilor cu alte cerinţe nutritive determinate medical, al căror regim dietetic nu poate fi realizat doar prin modificarea dietei normale sau prin utilizarea altor alimente cu destinaţie nutriţională specială ori printr-o contribuţie a acestora doua.
    (2) Alimentele dietetice pentru scopuri medicale speciale sunt clasificate în următoarele trei categorii:
    a) alimentele complete nutriţional, cu o formula nutritivă standard care, utilizate în conformitate cu instrucţiunile fabricantului, pot constitui singura sursa de alimentaţie pentru persoanele cărora le sunt destinate;
    b) alimentele complete nutriţional, cu o formula nutritivă adaptată, specifica unor anumite boli, dereglări sau condiţii medicale, care, utilizate în conformitate cu instrucţiunile fabricantului, pot constitui singura sursa de alimentaţie pentru persoanele cărora le sunt destinate;
    c) alimentele incomplete nutriţional, cu o formula nutritivă standard sau o formula nutritivă adaptată, specifica unei boli, dereglări sau condiţii medicale, care nu sunt adecvate pentru utilizare ca singura sursa de alimentaţie.
    (3) Alimentele menţionate la alin. (2) lit. b) şi c) pot fi utilizate ca înlocuitori parţiali sau ca suplimente la dieta pacientului.
    ART. 25
    Formula alimentelor dietetice pentru scopuri medicale speciale trebuie să pornească de la principii medicale şi nutritive corecte. Utilizarea lor, în conformitate cu instrucţiunile fabricantului, trebuie să fie sigură, benefică şi eficienta în satisfacerea cerinţelor nutritive speciale ale persoanelor cărora le sunt destinate, conform celor demonstrate de datele ştiinţifice general acceptate. Formula acestor elemente trebuie să respecte criteriile compoziţionale specificate în anexa nr. 12.
    ART. 26
    (1). Produsele definite la art. 24 se comercializează sub denumirea alimente dietetice destinate scopurilor medicale speciale.
    (2) Etichetele trebuie să conţină, în afară de menţiunile stabilite prin reglementările pentru etichetarea produselor alimentare, următoarele menţiuni speciale:
    a) valoarea energetica, exprimată în kJ şi kcal, conţinutul de proteine, glucide şi lipide, exprimat în forma numerică, per 100 g sau per 100 ml din produsul comercializat şi, la nevoie, per 100 g sau 100 ml de produs gata de utilizare, în conformitate cu instrucţiunile producătorului. Aceste informaţii trebuie furnizate, de asemenea, per doza cuantificată pe eticheta sau per porţie, cu condiţia ca numărul de porţii conţinut de pachetul respectiv să fie menţionat;
    b) cantitatea medie din fiecare element mineral şi vitamina prezente în produs, menţionate în anexa nr. 12, exprimată în forma numerică per 100 g sau per 100 ml de produs comercializat ori, la nevoie, per 100 g sau per 100 ml de produs gata de utilizare, în conformitate cu instrucţiunile producătorului. Aceste informaţii trebuie furnizate, de asemenea, per doza cuantificată pe eticheta sau per porţie, cu condiţia ca numărul de porţii conţinut de pachetul respectiv să fie menţionat;
    c) selectiv, conţinutul componentelor de proteine, glucide şi lipide şi/sau de alţi nutrienţi şi componentele lor care trebuie declarate pentru utilizarea intenţionată corespunzătoare, exprimat în forma numerică per 100 g sau 100 ml de produs comercializat ori, la nevoie, per 100 g sau 100 ml de produs gata de utilizare, în conformitate cu instrucţiunile producătorului. Aceste informaţii trebuie furnizate, de asemenea, per doza cuantificată pe eticheta sau per porţie, cu condiţia ca numărul de porţii conţinut de pachetul respectiv să fie menţionat;
    d) informaţii despre osmolalitatea sau osmolaritatea produsului, dacă este cazul;
    e) informaţii asupra originii şi naturii proteinelor şi/sau hidrolizatelor de proteine conţinute de produs.
    (3) Etichetarea trebuie să conţină în plus următoarele menţiuni speciale, precedate de cuvintele observaţii importante sau echivalentul lor:
    a) o menţiune care precizează că produsul trebuie utilizat sub supraveghere medicală;
    b) o menţiune care precizează dacă produsul este sau nu propriu utilizării ca unica sursa de alimentaţie;
    c) o menţiune care precizează că produsul este destinat unei grupe de vârsta specifice, dacă este cazul;
    d) la nevoie, o menţiune care precizează că produsul prezintă un risc pentru sănătate dacă este consumat de către o persoana care nu are boala, dereglarea sau condiţia medicală pentru care este destinat produsul.
    (4) Eticheta mai trebuie să conţină:
    a) menţiunea pentru regimul dietetic al..., unde spaţiile albe trebuie completate cu bolile, dereglările sau starea medicală pentru care este destinat produsul;
    b) la nevoie, o menţiune care se referă la măsurile de precauţie necesare şi la contraindicaţii;
    c) o descriere a proprietăţilor şi/sau a caracteristicilor care fac produsul util în special, după caz, referitor la nutrienţii care au fost măriţi, reduşi, eliminaţi sau altfel modificaţi şi utilizarea raţională a acestui produs;
    d) la nevoie, un avertisment că produsul nu este indicat utilizării parenterale.
    (5) Eticheta trebuie să conţină instrucţiuni privind prepararea adecvată, utilizarea şi păstrarea produsului după deschiderea recipientului, după caz.

    CAP. 5
    Alimente utilizate în dietele cu valoare energetica redusă pentru scăderea greutăţii

    ART. 27
    Alimentele utilizate în dietele cu valoare energetica redusă pentru scăderea greutăţii sunt alimente special formulate care, dacă sunt folosite conform instrucţiunilor producătorului, înlocuiesc în totalitate sau parţial dieta zilnica totală. Ele sunt împărţite în doua categorii:
    a) produse prezentate ca înlocuitori ai unei diete zilnice complete;
    b) produse prezentate ca înlocuitori ai uneia sau mai multor mese dintr-o dieta zilnica.
    ART. 28
    Alimentele descrise la art. 27 trebuie să respecte criteriile compoziţionale specificate în anexa nr. 13 la prezentele norme.
    ART. 29
    Toate componentele individuale care intra în compoziţia produselor menţionate la art. 27 lit. a) se introduc în acelaşi ambalaj în momentul în care sunt comercializate.
    ART. 30
    (1) Denumirea sub care se comercializează produsul este:
    a) pentru produsele descrise la art. 27 lit. a), înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutăţii:
    b) pentru produsele descrise la art. 27 lit. b), înlocuitorii unei mese pentru controlul greutăţii.
    (2) Eticheta acestor produse include, în afară de menţiunile stabilite prin reglementările pentru etichetarea produselor alimentare, următoarele menţiuni obligatorii:
    a) valoarea energetica disponibilă exprimată în kJ şi kcal şi conţinutul de proteine, glucide şi lipide, exprimat în forma numerică, per cantitate specificată de produs gata pentru utilizare, sub forma propusă pentru consum;
    b) cantitatea medie a fiecărui element mineral şi a fiecărei vitamine pentru care au fost stipulate prevederi obligatorii la pct. 5 din anexa nr. 13, exprimată în forma numerică per cantitate specificată de produs gata pentru utilizare, sub forma propusă pentru consum. În plus, pentru produsele menţionate la art. 27 lit. b) informaţiile despre vitaminele şi mineralele enumerate în tabelul de la pct. 5 din anexa nr. 13 vor fi exprimate şi ca procentaj din valorile definite;
    c) instrucţiunile pentru prepararea corespunzătoare şi, atunci când este necesar, o menţiune asupra importantei respectării acestor instrucţiuni;
    d) dacă un produs care este utilizat conform instrucţiunilor fabricantului conţine o porţie zilnica de polioli mai mare de 20 g, va exista o menţiune care va specifica faptul că alimentul poate avea efect laxativ;
    e) o menţiune care să specifice importanta consumului corespunzător zilnic de lichide;
    f) pentru produsele menţionate la art. 27 lit. a):
    - o menţiune care să specifice că produsul asigura cantităţile zilnice corespunzătoare de elemente nutritive;
    - o menţiune care să specifice că produsul nu trebuie folosit mai mult de 3 săptămâni fără avizul medicului;
    g) pentru produsele menţionate la art. 27 lit. b), o menţiune care să specifice că produsele sunt destinate să fie utilizate numai ca parte a unei diete cu valoare energetica redusă şi ca şi alte alimente constituie componente necesare ale unei astfel de diete.
    (3) Etichetarea, publicitatea şi prezentarea produselor în cauza nu trebuie să facă nici o referire la rata pierderii în greutate determinate de utilizarea lor, la reducerea senzaţiei de foame sau la creşterea senzaţiei de saţietate.


    ANEXA 1
    la norme

                                COMPOZIŢIA DE BAZĂ
            a preparatelor pentru sugari, care vor fi reconstituite
                     conform instrucţiunilor producătorului

    NOTA:
    Valorile se referă la produsul gata de utilizare.

    1. Valori energetice

             Minim Maxim
         250 kJ/100 ml 315 kJ/100 ml
       (60 kcal/100 ml) (75 kcal/100 ml)


    2. Proteine
    Conţinutul de proteine = conţinutul de azot x 6,38 (pentru proteinele din laptele de vacă)
    Conţinutul de proteine = conţinutul de azot x 6,25 (pentru izolatele proteice din soia şi hidrolizatele parţiale ale proteinelor)
    Indicele chimic reprezintă cel mai mic raport dintre cantitatea fiecărui aminoacid esenţial din proteina considerată şi cantitatea fiecărui aminoacid corespunzător din proteina de referinţa.
    2.1. Preparate produse din proteinele din laptele de vacă

             Minim Maxim
          0,56 g/100 kJ 0,7 g/100 kJ
         (2,25 g/100 kcal) (3 g/100 kcal)


    Pentru o valoare energetica egala preparatul trebuie să conţină o cantitate corespunzătoare din fiecare aminoacid esenţial şi semiesenţial care să fie cel puţin egala cu cantitatea conţinută de proteina de referinţa (lapte matern, conform definiţiei din anexa nr. 5); totuşi, din motive de calcul, concentraţiile de metionina şi cistina pot fi luate împreună.
    2.2. Preparate produse din hidrolizatele parţiale ale proteinelor

              Minim Maxim
           0,45 g/100 kJ 0,7 g/100 kJ
          (1,8 g/100 kcal) (3 g/100 kcal)


    Pentru o valoare energetica egala preparatul trebuie să conţină o cantitate corespunzătoare din fiecare aminoacid esenţial şi semiesenţial care să fie cel puţin egala cu cantitatea conţinută de proteina de referinţa (lapte matern, conform definiţiei din anexa nr. 5); totuşi, din motive de calcul, concentraţiile de metionina şi cistina trebuie adunate împreună.
    Coeficientul de eficienta al proteinelor (CEP) şi utilizarea netă a proteinelor (UNP) trebuie să fie cel puţin egale cu cele ale cazeinei.
    Conţinutul de taurină trebuie să fie cel puţin egal cu 10 (mu)moli/10 kJ [42 (mu)moli/100 kcal], iar conţinutul de L-carnitina trebuie să fie cel puţin egal cu 1,8 (mu)moli/100 kJ [7,5 (mu)moli/100 kcal].
    2.3. Preparatele produse din izolatele proteice de soia, singure sau în amestec cu proteinele din laptele de vacă

             Minim Maxim
        0,56 g/100 kJ 0,7 g/100 kJ
       (2,25 g/100 kcal) (3 g/100 kcal)


    La fabricarea acestor preparate trebuie folosite doar izolatele proteice de soia. Indicele chimic va fi cel puţin egal cu 80% din cel al proteinei de referinţa (lapte matern, definit în anexa nr. 6).
    Pentru o valoare energetica egala preparatul trebuie să conţină o cantitate disponibilă de metionina cel puţin egala cu cea conţinută în proteina de referinţa (lapte matern, definit în anexa nr. 5).
    Conţinutul de L-carnitina trebuie să fie cel puţin egal cu 1,8 (mu)moli/100 kJ [7,5 (mu)moli/100 kcal].
    2.4. În toate cazurile se permite adăugarea de aminoacizi doar în scopul îmbunătăţirii valorii nutritive a proteinelor şi doar în proporţiile necesare atingerii acestui scop.
    3. Lipide

              Minim Maxim
         1,05 g/100 kJ 1,5 g/100 kJ
        (4,4 g/100 kcal) (6,5 g/100 kcal)


    3.1. Se interzice utilizarea următoarelor substanţe:
         - ulei din seminţe de susan;
         - ulei din seminţe de bumbac.

    3.2. Acid lauric
               Minim Maxim
                - 15% din conţinutul
                                  total de grăsimi
    3.3. Acidul miristic

               Minim Maxim
                 - 15% din conţinutul
                                 total de grăsimi
    3.4. Acidul linoleic (sub forma de gliceride = linoleati)
               Minim Maxim
            70 mg/100 kJ 285 mg/100 kJ
           (300 mg/100 kcal) (1.200 mg/100 kcal)


    3.5. Conţinutul de acid alfa-linolenic nu va fi mai mic de 12 mg/100 kJ (50 mg/100 kcal).
    Raportul acid linoleic/acid alfa-linolenic nu va fi mai mic de 5 şi mai mare de 15.
    3.6. Conţinutul de izomeri trans- ai acizilor graşi nu va depăşi 4% din conţinutul total de grăsimi.
    3.7. Conţinutul de acid erucic nu va depăşi 1% din conţinutul total de grăsimi.
    3.8. Se pot adauga acizi graşi polinesaturaţi (AGP) cu catena lungă (20 şi 22 atomi de carbon). În acest caz conţinutul acestora nu va depăşi:
    - 1% din conţinutul total de grăsimi pentru n-3-AGP; şi
    - 2% din conţinutul total de grăsimi pentru n-6-AGP (1% din conţinutul total de grăsimi pentru acidul arahidonic).
    Conţinutul de acid eicosapentaenoic(20:5 n-3) nu va depăşi conţinutul de acid docosahexaenoic (22:6 n-3).
    4. Glucide

              Minim Maxim
          1,7 g/100 kJ 3,4 g/100 kJ
          (7 g/100 kcal) (14 g/100 kcal)


    4.1. Se vor utiliza doar următoarele glucide:

         - lactoza;
         - maltoza;
         - zaharoza;
         - maltodextrinele;
         - siropul de glucoza sau siropul de glucoza deshidratat;
         - amidonul pretratat termic ┐
                                          │ Fără gluten
         - amidonul gelatinizat natural ┘


    4.2. Lactoza

              Minim Maxim
            0,85 g/100 kJ -
            (3,5 g/100 kcal) -


    Această prevedere nu se aplică preparatelor în care proteinele din soia reprezintă mai mult de 50% din conţinutul total de proteine.
    4.3. Zaharoza

              Minim Maxim
               - 20% din conţinutul
                               total de glucide


    4.4. Amidonul pretratat termic şi/sau amidonul gelatinizat

              Minim Maxim
               - 2 g/100 ml şi 30%
                             din conţinutul total
                                de glucide


    5. Elemente minerale
    5.1. Preparatele produse din proteinele din lapte de vacă per 100 kJ/ 100 kcal

┌────────────────────────────┬───────────────────┬────────────────────┐
│ │ Per 100 kJ │ Per 100 kcal │
│ ├────────┬──────────┼─────────┬──────────┤
│ │ Minim│ Maxim │ Minim │ Maxim │
├────────────────────────────┼────────┼──────────┼─────────┼──────────┤
│ Seleniu*1) [(mu)g] │ - │ 0,7 │ - │ 3 │
├────────────────────────────┼────────┼──────────┼─────────┼──────────┤
│ Sodiu (mg) │ 5 │ 14 │ 20 │ 60 │
├────────────────────────────┼────────┼──────────┼─────────┼──────────┤
│ Potasiu (mg) │ 15 │ 35 │ 60 │ 145 │
├────────────────────────────┼────────┼──────────┼─────────┼──────────┤
│ Clor (mg) │ 12 │ 29 │ 50 │ 125 │
├────────────────────────────┼────────┼──────────┼─────────┼──────────┤
│ Calciu (mg) │ 12 │ - │ 50 │ - │
├────────────────────────────┼────────┼──────────┼─────────┼──────────┤
│ Fosfor (mg) │ 6 │ 22 │ 25 │ 90 │
├────────────────────────────┼────────┼──────────┼─────────┼──────────┤
│ Magneziu (mg) │ 1,2 │ 3,6 │ 5 │ 15 │
├────────────────────────────┼────────┼──────────┼─────────┼──────────┤
│ Fier (mg)*2) │ 0,12 │ 0,36 │ 0,5 │ 1,5 │
├────────────────────────────┼────────┼──────────┼─────────┼──────────┤
│ Zinc (mg) │ 0,12 │ 0,36 │ 0,5 │ 1,5 │
├────────────────────────────┼────────┼──────────┼─────────┼──────────┤
│ Cupru [(mu)g] │ 4,8 │ 19 │ 20 │ 80 │
├────────────────────────────┼────────┼──────────┼─────────┼──────────┤
│ Iod [(mu)g] │ 1,2 │ - │ 5 │ - │
└────────────────────────────┴────────┴──────────┴─────────┴──────────┘

──────────
    *1) Limita este aplicabilă preparatelor cu adaos de seleniu.
    *2) Limita este aplicabilă preparatelor cu adaos de fier.
──────────

    Raportul calciu/fosfor va fi de cel puţin 1,2 şi de cel mult 2,0.
    5.2. Preparatele produse din proteine de soia, singure sau în amestec cu proteine din lapte de vacă
    Se aplica toate cerinţele menţionate în paragraful 5.1. din prezenta anexa, cu excepţia celor privind fierul şi zincul, care sunt:

┌────────────────────────────┬───────────────────┬────────────────────┐
│ │ Per 100 kJ │ Per 100 kcal │
│ ├─────────┬─────────┼──────────┬─────────┤
│ │ Minim │ Maxim │ Minim │ Maxim │
├────────────────────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ Fier (mg) │ 0,25 │ 0,5 │ 1 │ 2 │
├────────────────────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ Zinc (mg) │ 0,18 │ 0,6 │ 0,75 │ 2,4 │
└────────────────────────────┴─────────┴─────────┴──────────┴─────────┘


    6. Vitamine

┌──────────────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┐
│ │ Per 100 kJ │ Per 100 kcal │
│ ├───────────────────┬─────┼───────────────────┬─────┤
│ │ Minim │Maxim│ Minim │Maxim│
├──────────────────────────┼───────────────────┼─────┼───────────────────┼─────┤
│ Vitamina A │ 14 │ 43 │ 60 │ 180 │
│ [(mu)g - RE]*1) │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼───────────────────┼─────┼───────────────────┼─────┤
│ Vitamina D [(mu)g]*2) │ 0,25 │0,65 │ 1 │ 2,5 │
├──────────────────────────┼───────────────────┼─────┼───────────────────┼─────┤
│ Tiamina [(mu)g] │ 10 │ - │ 40 │ - │
├──────────────────────────┼───────────────────┼─────┼───────────────────┼─────┤
│ Riboflavina [(mu)g] │ 14 │ - │ 60 │ - │
├──────────────────────────┼───────────────────┼─────┼───────────────────┼─────┤
│ Niacina*3) │ 0,2 │ - │ 0,8 │ - │
│ (mg - NE) │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼───────────────────┼─────┼───────────────────┼─────┤
│ Acidul pantotenic [(mu)g]│ 70 │ - │ 300 │ - │
├──────────────────────────┼───────────────────┼─────┼───────────────────┼─────┤
│ Vitamina B6 [(mu)g] │ 9 │ - │ 35 │ - │
├──────────────────────────┼───────────────────┼─────┼───────────────────┼─────┤
│ Biotina [(mu)g] │ 0,4 │ - │ 1,5 │ - │
├──────────────────────────┼───────────────────┼─────┼───────────────────┼─────┤
│ Acidul folic [(mu)g] │ 1 │ - │ 4 │ - │
├──────────────────────────┼───────────────────┼─────┼───────────────────┼─────┤
│ Vitamina B12 [(mu)g] │ 0,025 │ - │ 0,1 │ - │
├──────────────────────────┼───────────────────┼─────┼───────────────────┼─────┤
│ Vitamina C [(mu)g] │ 1,9 │ - │ 8 │ - │
├──────────────────────────┼───────────────────┼─────┼───────────────────┼─────┤
│ Vitamina K [(mu)g] │ 1 │ - │ 4 │ - │
├──────────────────────────┼───────────────────┼─────┼───────────────────┼─────┤
│ Vitamina E │ 0,5/g de acizi │ - │ 0,5/g acizi graşi │ - │
│ (mg alfa-TE)*4) │ graşi polinesatu- │ │ polinesaturaţi │ │
│ │ raţi exprimaţi ca │ │exprimaţi ca acid │ │
│ │ acid linoleic, dar│ │linoleic, dar în │ │
│ │ în nici un caz mai│ │ nici un caz mai │ │
│ │ puţin de 0,1 mg │ │ puţin de 0,5 mg │ │
│ │ per 100 kJ │ │ per 100 kcal │ │
│ │ disponibili │ │ disponibile │ │
└──────────────────────────┴───────────────────┴─────┴───────────────────┴─────┘

──────────
    *1) RE = toţi echivalenţii transretinolului.
    *2) Sub forma colecalciferolului, din care 10 (mu)g = 400 i.u. de vitamina D.
    *3) NE = echivalentul niacinei = mg acid nicotinic + 60 mg triptofan.
    *4) alfa-TE = echivalent delta-alfa - tocoferol.
──────────

    7. Se pot adăuga următoarele nucleotide:

┌────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│ │ Maxim*1) │
│ ├────────────────┬────────────────┤
│ │ (mg/100 kJ) │ (mg/100 kcal) │
├────────────────────────────────────────┼────────────────┼────────────────┤
│Citidina 5' - monofosfat │ 0,60 │ 2,50 │
├────────────────────────────────────────┼────────────────┼────────────────┤
│Uridina 5' - monofosfat │ 0,42 │ 1,75 │
├────────────────────────────────────────┼────────────────┼────────────────┤
│Adenozina 5' - monofosfat │ 0,36 │ 1,50 │
├────────────────────────────────────────┼────────────────┼────────────────┤
│Guanozina 5' - monofosfat │ 0,12 │ 0,50 │
├────────────────────────────────────────┼────────────────┼────────────────┤
│Inozina 5' - monofosfat │ 0,24 │ 1,00 │
└────────────────────────────────────────┴────────────────┴────────────────┘



    ANEXA 2
    la norme

                             COMPOZIŢIA DE BAZĂ
            a preparatelor pentru copii cu vârsta până la un an când
           sunt reconstituite conform instrucţiunilor producătorului

    NOTA: Valorile se referă la produsul gata pentru utilizare.
    1. Valoarea energetică

           Minim Maxim
      250 kJ/100 ml 335 kJ/100 ml
      (60 kcal/100 ml) (80 kcal/100 ml)


    2. Proteine
    Conţinut de proteine = conţinut de azot x 6,38 (pentru proteinele din lapte de vacă)
    Conţinut de proteine = conţinut de azot x 6,25 (pentru izolatele proteice de soia)

            Minim Maxim
         0,5 g/100 kJ 1 g/100 kJ
       (2,25 g/100 kcal) (4,5 g/100 kcal)


    Indicele chimic al proteinelor prezente va fi cel puţin egal cu 80% din cel al proteinei de referinţa (cazeina sau laptele matern, conform anexei nr. 6).
    Indicele chimic reprezintă cel mai mic raport dintre cantitatea din fiecare aminoacid esenţial al proteinei considerate şi cantitatea din fiecare aminoacid corespondent al proteinei de referinţa.
    În ceea ce priveşte preparatele pentru copii cu vârsta până la 1 an, produse din proteine de soia, singure sau în amestec cu proteinele din laptele de vacă, se pot utiliza doar izolatele proteice de soia. În preparatele pentru copii cu vârsta până la 1 an pot fi adăugaţi aminoacizi, în scopul îmbunătăţirii valorii nutritive a proteinelor, în proporţiile necesare realizării acestui scop.
    Pentru o valoare energetica egala aceste preparate trebuie să conţină o cantitate corespunzătoare de metionina care să fie cel puţin egala cu cea conţinută de laptele matern, conform menţiunilor din anexa nr. 5.
    3. Lipide

             Minim Maxim
          0,8 g/100 kJ 1,5 g/100 kJ
        (3,3 g/100 kcal) (6,5 g/100 kcal)


    3.1. Se interzice utilizarea următoarelor substanţe:
         - ulei din seminţe de susan;
         - ulei din seminţe de bumbac.

    3.2. Acid lauric
            Minim Maxim
             - 15% din conţinutul
                                total de grăsimi
    3.3. Acid miristic
            Minim Maxim
              - 15% din conţinutul
                               total de grăsimi

    3.4. Acidul linoleic (sub forma de gliceride = linoleati)
             Minim Maxim
           70 mg/100 kJ -
         (300 mg/100 kcal):
     aceasta limită se aplică
     doar preparatelor pentru
       copii cu vârsta până
       la 1 an, care conţin
         uleiuri vegetale


    3.5. Conţinutul de izomeri trans- ai acizilor graşi nu va depăşi 4% din conţinutul total de grăsimi
    3.6. Conţinutul de acid erucic nu va depăşi 1% din conţinutul total de grăsimi.
    4. Glucide

               Minim Maxim
           1,7 g/100 kJ 3,4 g/100 kJ
           (7 g/100 kcal) (14 g/100 kcal)


    4.1. Se interzice utilizarea ingredientelor care conţin gluten.
    4.2. Lactoza

               Minim Maxim
            0,45 g/100 kJ -
           (1,8 g/100 kcal)


    Aceasta prevedere nu se aplică preparatelor pentru copii cu vârsta până la 1 an în care izolatele proteice de soia reprezintă mai mult de 50% din conţinutul total de proteine.
    4.3. Zaharoza, fructoza, mierea

               Minim Maxim
                 - Separat sau total:
                                20% din conţinutul
                                 total de glucide


    5. Elemente minerale
    5.1.

┌─────────────────────────────┬──────────────────┬───────────────────┐
│ │ Per 100 kJ │ Per 100 kcal │
│ ├────────┬─────────┼──────────┬────────┤
│ │ Minim │ Maxim │ Minim │ Maxim │
├─────────────────────────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────┤
│ Fier (mg) │ 0,25 │ 0,5 │ 1 │ 2 │
├─────────────────────────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────┤
│ Iod [(mu)g] │ 1,2 │ - │ 5 │ - │
└─────────────────────────────┴────────┴─────────┴──────────┴────────┘


    5.2. Zinc
    5.2.1. Preparatele pentru copii cu vârsta până la 1 an, obţinute în exclusivitate din lapte de vacă

               Minim Maxim
           0,12 mg/100 kJ -
          (0,5 mg/100 kcal)


    5.2.2. Preparatele pentru copii cu vârsta până la 1 an, care conţin izolate proteice de soia singure sau amestecate cu lapte de vacă

               Minim Maxim
            0,18 mg/100 kJ -
           (0,75 mg/100 kcal)


    5.3. Alte elemente minerale
    Concentraţiile vor fi cel puţin egale cu cele găsite în mod normal în proteinele din laptele de vacă, micşorate, când este cazul, în aceeaşi proporţie cu raportul dintre concentraţiile de proteine din preparatele pentru copii cu vârsta până la 1 an ş
i cele din laptele de vacă. Compoziţia-tip a laptelui de vacă este data, cu titlu indicativ, în anexa nr. 7.
    5.4. Raportul calciu/fosfor nu trebuie să depăşească valoarea 2,0.
    6. Vitamine

┌─────────────────────┬────────────────────────────┬───────────────────────────┐
│ │ Per 100 kJ │ Per 100 kcal │
│ ├──────────────────────┬─────┼─────────────────────┬─────┤
│ │ Minim │Maxim│ Minim │Maxim│
├─────────────────────┼──────────────────────┼─────┼─────────────────────┼─────┤
│Vitamina A │ 14 │ 43 │ 60 │ 180 │
│[(mu)g-ER]*1) │ │ │ │ │
├─────────────────────┼──────────────────────┼─────┼─────────────────────┼─────┤
│Vitamina D [(mu)g]*2)│ 0,25 │ 0,75│ 1 │ 3 │
├─────────────────────┼──────────────────────┼─────┼─────────────────────┼─────┤
│Vitamina C [(mu)g] │ 1,9 │ - │ 8 │ - │
├─────────────────────┼──────────────────────┼─────┼─────────────────────┼─────┤
│Vitamina E │ 0,5/g de acizi │ - │ 0,5/g acizi │ - │
│(mg alfa-TE)*3) │ graşi polinesaturaţi,│ │graşi polinesaturaţi,│ │
│ │ exprimaţi ca acid │ │exprimaţi ca acid │ │
│ │ linoleic, dar în │ │linoleic, dar în │ │
│ │ nici un caz mai │ │ nici un caz mai │ │
│ │ puţin de 0,1 mg │ │ puţin de 0,5 mg │ │
│ │ per 100 kJ │ │ per 100 kcal │ │
│ │ disponibili │ - │ disponibile │ │
└─────────────────────┴──────────────────────┴─────┴─────────────────────┴─────┘

──────────
    *1) RE = toţi echivalenţii transretinolului.
    *2) Sub forma colecalciferolului, din care 10 (mu)g = 400 i.u. de vitamina D.
    *3) alfa-TE = echivalent delta-alfa - tocoferol.
──────────

    7. Se pot adauga următoarele nucleotide:

┌─────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────┐
│ │ Maxim*1) │
│ ├───────────────┬────────────────┤
│ │ (mg/100 kJ) │ (mg/100 kcal) │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────┤
│ Citidina 5' - monofosfat │ 0,60 │ 2,50 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────┤
│ Uridina 5' - monofosfat │ 0,42 │ 1,75 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────┤
│ Adenozina 5' - monofosfat │ 0,36 │ 1,50 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────┤
│ Guanozina 5' - monofosfat │ 0,12 │ 0,50 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────┤
│ Inozina 5' - monofosfat │ 0,24 │ 1,00 │
└─────────────────────────────────────────┴───────────────┴────────────────┘

──────────
    *1) Concentraţia totală de nucleotide nu trebuie să depăşească 1,2 mg/100 kJ (5 mg/100 kcal).
──────────


    ANEXA 3
    la norme

                         SUBSTANŢE NUTRITIVE

    1. Vitamine
┌──────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ Vitamina │ Denumirea chimică │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ Vitamina A │Acetat de retinol │
│ │Palmitat de retinol │
│ │Betacaroten │
│ │Retinol │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ Vitamina D │Vitamina D2 (ergocalciferol) │
│ │Vitamina D3 (colecalciferol) │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ Vitamina B1 │Clorhidrat de tiamina │
│ │Mononitrat de tiamina │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ Vitamina B2 │Riboflavina │
│ │Riboflavina -5' - fosfat de sodiu │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ Niacina │Nicotinamida │
│ │Acid nicotinic │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ Vitamina B6 │Clorhidrat de piridoxina │
│ │Piridoxina -5' - fosfat │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ Folat │Acid folic │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ Acid pantotenic│D-pantotenat de calciu │
│ │D-pantotenat de sodiu │
│ │Pantotenol │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ Vitamina B12 │Ciancobalamina │
│ │Hidroxicobalamina │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ Biotina │D-biotina │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ Vitamina C │Acid L-ascorbic │
│ │L-ascorbat de sodiu │
│ │L-ascorbat de calciu │
│ │Acid 6-palmitil-L ascorbic (palmitat de ascorbil) │
│ │Ascorbat de potasiu │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ Vitamina E │D-alfa tocoferol │
│ │DL-alfa tocoferol │
│ │Acetat de D-alfa tocoferol │
│ │Acetat de DL-alfa tocoferol │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ Vitamina K │Filochinona (Fitomenadiona) │
└──────────────────┴───────────────────────────────────────────────────┘

    2. Elemente minerale
┌─────────────────────┬────────────────────────────────────────────────┐
│Elemente minerale │ Săruri permise │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ Seleniu │Selenat de sodiu │
│ │Selenit de sodiu │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ Calciu (Ca) │Carbonat de calciu │
│ │Clorura de calciu │
│ │Sărurile de calciu ale acidului citric │
│ │Gluconat de calciu │
│ │Glicerofosfat de calciu │
│ │Lactat de calciu │
│ │Sărurile de calciu ale acidului ortofosforic │
│ │Hidroxid de calciu │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ Magneziu (Mg) │Carbonat de magneziu │
│ │Clorura de magneziu │
│ │Oxid de magneziu │
│ │Sărurile de magneziu ale acidului ortofosforic │
│ │Sulfat de magneziu │
│ │Gluconat de magneziu │
│ │Hidroxid de magneziu │
│ │Sărurile de magneziu ale acidului citric │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ Fier (Fe) │Citrat feros │
│ │Gluconat de fier │
│ │Lactat de fier │
│ │Sulfat de fier │
│ │Citrat feric de amoniu │
│ │Fumarat de fier │
│ │Difosfat de fier (pirofosfat de fier) │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ Cupru (Cu) │Citrat cupric │
│ │Gluconat cupric │
│ │Sulfat cupric │
│ │Complexul cupru-lizina │
│ │Carbonat cupric │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ Iod (I) │Iodura de potasiu │
│ │Iodura de sodiu │
│ │Iodat de potasiu │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ Zinc (Zn) │Acetat de zinc │
│ │Clorura de zinc │
│ │Lactat de zinc │
│ │Sulfat de zinc │
│ │Citrat de zinc │
│ │Gluconat de zinc │
│ │Oxid de zinc │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ Mangan (Mn) │Carbonat de mangan │
│ │Clorura de mangan │
│ │Citrat de mangan │
│ │Sulfat de mangan │
│ │Gluconat de mangan │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ Sodiu (Na) │Bicarbonat de sodiu │
│ │Clorura de sodiu │
│ │Citrat de sodiu │
│ │Gluconat de sodiu │
│ │Carbonat de sodiu │
│ │Lactat de sodiu │
│ │Sărurile de sodiu ale acidului ortofosforic │
│ │Hidroxid de sodiu │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ Potasiu (K) │Bicarbonat de potasiu │
│ │Carbonat de potasiu │
│ │Clorura de potasiu │
│ │Sărurile de potasiu ale acidului citric │
│ │Gluconat de potasiu │
│ │Lactat de potasiu │
│ │Sărurile de potasiu ale acidului ortofosforic │
│ │Hidroxid de potasiu │
└─────────────────────┴────────────────────────────────────────────────┘


    3. Aminoacizii şi alţi compuşi cu azot
    L-arginina şi clorhidratul sau
    L-histidina şi clorhidratul sau
    L-izoleucina şi clorhidratul sau
    L-leucina şi clorhidratul sau
    L-cistina şi clorhidratul sau
    L-cisteina şi clorhidratul sau
    L-metionina
    L-fenilalanina
    L-treonina
    L-triptofan
    L-tirozina
    L-valina
    L-carnitina şi clorhidratul sau
    Taurina
    4. Altele
    Colina
    Clorura de colina
    Citrat de colina
    Bitartratul de colina
    Inozitol
    Citidina 5' - monofosfat şi sarea sa de sodiu
    Uridina 5' - monofosfat şi sarea sa de sodiu
    Adenozina 5' - monofosfat şi sarea sa de sodiu
    Guanozina 5' - monofosfat şi sarea sa de sodiu
    Inozina 5' - monofosfat şi sarea sa de sodiu.


    ANEXA 4
    la norme

                   CRITERIILE COMPOZIŢIONALE
    privind preparatele pentru sugari care îndeplinesc o condiţie impusă

┌──────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ Criterii compoziţionale │ Condiţii de îndeplinire │
├──────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│1. Proteine adaptate │Conţinutul de proteine este mai mic de 0,6 g/100 kJ│
│ │(2,5 g/100 kcal), iar raportul proteine din zer/ │
│ │cazeine nu trebuie să fie mai mic de 1,0. │
├──────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│2. Conţinut scăzut │Conţinutul de sodiu trebuie să fie mai mic de │
│ de sodiu │9 mg/100 kJ (39 mg/100 kcal). │
├──────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│3. Lipsa zaharozei │Nu exista zaharoză. │
├──────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│4. Numai lactoza │Lactoza este singurul glucid prezent. │
├──────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│5. Lipsa lactozei │Nu există lactoză*1). │
├──────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│6. Îmbogăţit în fier │Se adaugă fier. │
├──────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│7. Reducerea riscului la │a) Formula va satisface prevederile secţiunii │
│ alergii la proteinele │ 2.2 din anexa nr. 1, iar cantitatea de │
│ din lapte. │ proteina imunoreactivă, măsurată cu metodele │
│ Aceasta cerinţa ar │ general acceptate ca fiind corespunzătoare, │
│ putea include termeni │ va fi mai mica de 1% în conţinutul │
│ ce fac referire la │ de substanţe conţinând azot din formula. │
│ proprietăţile de │ │
│ alergen redus al │ │
│ antigenului redus │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────┤
│ │b) Eticheta va indica faptul că produsul nu │
│ │ trebuie consumat de sugari alergici la │
│ │ proteinele intacte din care este produs doar │
│ │ dacă teste clinice general acceptate dovedesc │
│ │ toleranta formulei la mai mult de 90% │
│ │ (interval de siguranţa 95%) din sugarii │
│ │ hipersensibili la proteina din care este │
│ │ făcut hidrolizatul. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────┤
│ │c) Formula administrată oral nu va induce o │
│ │ sensibilizare la animale de la proteina │
│ │ intactă din care este derivata formula. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────┤
│ │d) Date verificate ştiinţific şi obiectiv că │
│ │ dovada că proprietăţile cerute trebuie să │
│ │ fie disponibile. │
└──────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────┘

──────────
    *1) În cazul în care este determinata printr-o metoda ale carei limite de detecţie vor fi stabilite ulterior.
──────────


    ANEXA 5
    la norme

       AMINOACIZII ESENŢIALI ŞI SEMIESENŢIALI DIN LAPTELE MATERN


    În scopul acestui raport, aminoacizii esenţiali şi semiesenţiali din laptele matern, exprimaţi în mg per 100 kJ şi 100 kcal, sunt următorii:

┌────────────────────────┬───────────────────┬──────────────────┐
│ │ Per 100 kJ*1) │ Per 100 kcal │
├────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ Arginina │ 16 │ 69 │
├────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ Cistina │ 6 │ 24 │
├────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ Histidina │ 11 │ 45 │
├────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ Izoleucina │ 17 │ 72 │
├────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ Leucina │ 37 │ 156 │
├────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ Lizina │ 29 │ 122 │
├────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ Metionina │ 7 │ 29 │
├────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ Fenilalanina │ 15 │ 62 │
├────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ Treonina │ 19 │ 80 │
├────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ Triptofan │ 7 │ 30 │
├────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ Tirozina │ 14 │ 59 │
├────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ Valina │ 19 │ 80 │
└────────────────────────┴───────────────────┴──────────────────┘

──────────
    *1) 1 kJ = 0,239 kcal.
──────────


    ANEXA 6
    la norme

                               COMPOZIŢIA
      în aminoacizi a cazeinei şi a proteinelor din laptele matern


    Compoziţia în aminoacizi a cazeinei şi a proteinelor din laptele matern (în g/100 g proteine)

┌───────────────────┬────────────────────┬──────────────────────┐
│ │ Cazeina*1) │ Lapte matern*1) │
├───────────────────┼────────────────────┼──────────────────────┤
│ Arginina │ 3,7 │ 3,8 │
├───────────────────┼────────────────────┼──────────────────────┤
│ Cistina │ 0,3 │ 1,3 │
├───────────────────┼────────────────────┼──────────────────────┤
│ Histidina │ 2,9 │ 2,5 │
├───────────────────┼────────────────────┼──────────────────────┤
│ Izoleucina │ 5,4 │ 4,0 │
├───────────────────┼────────────────────┼──────────────────────┤
│ Leucina │ 9,5 │ 8,5 │
├───────────────────┼────────────────────┼──────────────────────┤
│ Lizina │ 8,1 │ 6,7 │
├───────────────────┼────────────────────┼──────────────────────┤
│ Metionina │ 2,8 │ 1,6 │
├───────────────────┼────────────────────┼──────────────────────┤
│ Fenilalanina │ 5,2 │ 3,4 │
├───────────────────┼────────────────────┼──────────────────────┤
│ Treonina │ 4,7 │ 4,4 │
├───────────────────┼────────────────────┼──────────────────────┤
│ Triptofan │ 1,6 │ 1,7 │
├───────────────────┼────────────────────┼──────────────────────┤
│ Tirozina │ 5,8 │ 3,2 │
├───────────────────┼────────────────────┼──────────────────────┤
│ Valina │ 6,7 │ 4,5 │
└───────────────────┴────────────────────┴──────────────────────┘

──────────
    *1) Conţinutul în aminoacizi al alimentelor şi informaţiile biologice asupra proteinelor. FAO Nutriţional Studies, nr. 24, Roma, 1970, numerele 375 şi 383.
──────────


    ANEXA 7
    la norme

            ELEMENTELE MINERALE DIN LAPTELE DE VACĂ

    Ca referinţe, conţinutul de elemente minerale din laptele de vacă, exprimat per 100 g de substanţă uscată fără grăsime şi per g de proteine, este următorul:

┌──────────────────────────┬──────────────────┬──────────────────┐
│ │ Per 100 g SUN*1) │ Per g de proteine│
├──────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│Sodiu (mg) │ 550 │ 15 │
├──────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│Potasiu (mg) │ 1.680 │ 43 │
├──────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│Clor (mg) │ 1.050 │ 28 │
├──────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│Calciu (mg) │ 1.350 │ 35 │
├──────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│Fosfor (mg) │ 1.070 │ 28 │
├──────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│Magneziu (mg) │ 135 │ 3,5 │
├──────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│Cupru [(mu)g] │ 225 │ 6 │
├──────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│Iod │ NS*2) │ NS │
└──────────────────────────┴──────────────────┴──────────────────┘

──────────
    *1) SUN: substanţă uscată negrasă.
    *2) NS: nespecificat, variază mult în funcţie de sezon şi de condiţiile de depozitare a produselor agricole.
──────────


    ANEXA 8
    la norme

                      VALORI DE REFERINŢĂ
           pentru etichetarea valorii nutritive a
   alimentelor destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică

┌───────────────────────────────┬───────────────────────────────┐
│ Nutrientul │ Valoarea de referinţa │
│ │ a etichetării │
├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Vitamina A │ [(mu)g)] 400 │
├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Vitamina D │ [(mu)g)] 10 │
├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Vitamina C │ (mg) 25 │
├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Tiamina │ (mg) 0,5 │
├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Riboflavina │ (mg) 0,8 │
├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Echivalenţi niacinici │ (mg) 9 │
├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Vitamina B6 │ (mg) 0,7 │
├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Folat │ [(mu)g)] 100 │
├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Vitamina B12 │ [(mu)g)] 0,7 │
├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Calciu │ (mg) 400 │
├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Fier │ (mg) 6 │
├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Zinc │ (mg) 4 │
├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Iod │ [(mu)g)] 70 │
├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Seleniu │ [(mu)g)] 10 │
├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Cupru │ (mg) 0,4 │
└───────────────────────────────┴───────────────────────────────┘



    ANEXA 9
    la norme

                               COMPOZIŢIA ESENŢIALĂ
                  a alimentelor pe baza de cereale prelucrate
                 destinate sugarilor şi copiilor de vârsta mica

    Cerinţele privind elementele nutritive se referă la produsele gata pentru utilizare, comercializate ca atare sau reconstituite conform instrucţiunilor producătorului.
    1. Conţinutul de cereale
    Alimentele pe baza de cereale prelucrate sunt obţinute în primul rând din unul sau mai multe cereale măcinate şi/sau din leguminoase amidonoase.
    Cantitatea de cereale şi/sau leguminoase amidonoase nu va reprezenta mai puţin de 25% din amestecul final exprimat pe baza de substanţă uscată.
    2. Proteinele
    2.1. În cazul produselor menţionate la art. 17 alin. (1) lit. b) şi d) din norme, conţinutul de proteine nu va depăşi 1,3 g/100 kJ (5,5 g/100 kcal).
    2.2. În cazul produselor menţionate la art. 17 alin. (1) lit. b) din norme, proteinele adăugate vor reprezenta cel puţin 0,48 g/100 kJ (2 g/100 kcal).
    2.3. În cazul biscuiţilor menţionaţi la art. 17 alin. (1) lit. d) din norme, fabricaţi cu adaos de alimente bogate în proteine şi prezentate ca atare, proteinele adăugate trebuie să fie cel puţin 0,36 g/100 kJ (1,5 g/100 kcal).
    2.4. Indicele chimic al proteinelor adăugate trebuie să fie cel puţin egal cu 80% din cel al proteinei de referinţa (cazeina, conform definiţiei din anexa nr. 6) sau raportul energetic proteic (PER) al proteinelor din amestec trebuie să fie cel puţin egal cu 70% din cel al proteinei de referinţa.
    În toate cazurile adăugarea de aminoacizi va fi permisă doar în scopul îmbunătăţirii valorii nutritive a amestecului de proteine şi doar în proporţiile necesare acestui scop.
    3. Glucidele
    3.1. În cazurile în care la produsele menţionate la art. 17 alin. (1) lit. a) şi d) din norme se adauga zaharoza, fructoza, glucoza, siropuri de glucoza şi miere, atunci:
    - cantitatea de glucide adăugate din aceste surse nu va depăşi 1,8 g/100 kJ (7,5 g/100 kcal);
    - cantitatea de fructoza adăugată nu va depăşi 0,9 g/100 kJ (3,75 g/100 kcal).
    3.2. În cazurile în care la produsele menţionate la art. 17 alin. (1) lit. b) din norme se adauga zaharoza, fructoza, siropuri de glucoza sau miere, atunci:
    - cantitatea de glucide adăugate din acele surse nu va depăşi 1,2 g/100 kJ (5 g/100 kcal);
    - cantitatea de fructoza adăugată nu va depăşi 0,6 g/100 kJ (2,5 g/100 kcal).
    4. Lipidele
    4.1. În cazul produselor menţionate la art. 17 alin. (1) lit. a) şi d) din norme, conţinutul de lipide nu va trebui să depăşească 0,8 g/100 kJ (3,3 g/100 kcal).
    4.2. În cazul produselor menţionate la art. 17 alin. (1) lit. b) din norme, conţinutul de lipide nu trebuie să depăşească 1,2 g/100 kJ (4,5 g/100 kcal). În cazul în care conţinutul de lipide depăşeşte 0,8 g/100 kJ (3,3 g/100 kcal):
    a) cantitatea de acid lauric nu va depăşi 15% din conţinutul total de lipide;
    b) cantitatea de acid miristic nu va depăşi 15% din conţinutul total de lipide;
    c) cantitatea de acid linoleic (în forma de gliceride = linoleati) va fi de cel puţin 70 mg/100 kJ (300 mg/100 kcal) şi nu trebuie să depăşească 285 mg/100 kJ (1.200 mg/100 kcal).
    5. Mineralele
    5.1. Sodiul
    - sărurile de sodiu pot fi adăugate la alimentele pe baza de cereale prelucrate doar în scopuri tehnologice;
    - conţinutul de sodiu al alimentelor pe baza de cereale prelucrate nu trebuie să depăşească 25 mg/100 kJ (100 mg/100 kcal).
    5.2. Calciul
    5.2.1. În cazul produselor menţionate la art. 17 alin. (1) lit. b) din norme, cantitatea de calciu va fi de cel puţin 20 mg/100 kJ (80 mg/100 kcal).
    5.2.2. În cazul produselor menţionate la art. 17 alin. (1) lit. d) din norme, fabricate cu adaos de lapte (biscuiţi cu lapte) şi prezentate ca atare, cantitatea de calciu trebuie să fie de cel puţin 12 mg/100 kJ (50 mg/100 kcal).
    6. Vitaminele
    6.1. În cazul alimentelor pe baza de cereale prelucrate, cantitatea de tiamina trebuie să fie de cel puţin 25 (mu)g/100 kJ [100 (mu)g/100 kcal].
    6.2. În cazul produselor menţionate la art. 17 alin. (1) lit. b) din norme:

┌───────────────────────────┬──────────────────────┬──────────────────────┐
│ │ Per 100 kJ │ Per 10 kcal │
│ ├───────────┬──────────┼────────────┬─────────┤
│ │ Minim │ Maxim │ Minim │ Maxim │
├───────────────────────────┼───────────┼──────────┼────────────┼─────────┤
│Vitamina A [(mu)g RE*1)] │ 14 │ 43 │ 60 │ 180 │
├───────────────────────────┼───────────┼──────────┼────────────┼─────────┤
│Vitamina D [(mu)g*2)] │ 0,25 │ 0,75 │ 1 │ 3 │
└───────────────────────────┴───────────┴──────────┴────────────┴─────────┘

──────────
    *1) RE = toţi echivalenţii transretinolului
    *2) În forma colecalciferol, din care 10 (mu)g = 400 i.u. de vitamina D
──────────

    Aceste limite vor fi aplicabile dacă vitaminele A şi D se adauga şi la alte alimente pe baza de cereale prelucrate.


    ANEXA 10
    la norme

                               COMPOZIŢIA ESENŢIALĂ
           a alimentelor destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică

    Cerinţele referitoare la elementele nutritive se referă la produsele gata pentru utilizare, comercializate ca atare sau reconstituite conform instrucţiunilor producătorului.
    1. Proteinele
    1.1. În cazul în care carnea, carnea de pasare, peştele, măruntaiele sau alte surse tradiţionale de proteine constituie singurele ingrediente menţionate în denumirea produsului, atunci:
    - acea carne, carne de pasare, peste, măruntaie sau alte surse tradiţionale de proteine menţionate nu vor constitui în total mai puţin de 40% din greutatea produsului total;
    - fiecare dintre cantităţile de carne, carne de pasare, peste, măruntaie sau alte surse tradiţionale de proteine menţionate va constitui cel puţin 25% greutate din sursele totale de proteine menţionate;
    - proteinele totale din sursele menţionate vor constitui cel puţin 1,7 g/100 kJ (7 g/100 kcal).
    1.2. În cazul în care carnea, carnea de pasare, peştele, măruntaiele sau alte surse tradiţionale de proteine, singure sau în combinaţie, sunt menţionate primele în denumirea unui produs, indiferent dacă produsul este sau nu este prezentat ca o masa individuală, atunci:
    - carnea, carnea de pasare, peştele, măruntaiele sau alte surse tradiţionale de proteine menţionate, per total, vor constitui cel puţin 10% din greutatea produsului total;
    - fiecare dintre cantităţile de carne, carne de pasare, peste, măruntaie sau alte surse tradiţionale de proteine menţionate va constitui cel puţin 25% din greutatea surselor totale de proteine menţionate;
    - proteinele din sursele menţionate vor constitui cel puţin 1 g/100 kJ (4 g/100 kcal).
    1.3. În cazul în care carnea, carnea de pasare, peştele, măruntaiele sau alte surse tradiţionale de proteine, singure sau în combinaţie, sunt menţionate în denumirea unui produs, dar nu primele, indiferent dacă produsul este sau nu este prezentat ca o masa individuală, atunci:
    - carnea, carnea de pasare, peştele, măruntaiele sau alte surse tradiţionale de proteine menţionate, per total, vor constitui cel puţin 8% din greutatea produsului total;
    - fiecare cantitate de carne, carne de pasare, peste, măruntaie sau alte surse tradiţionale de proteine menţionate va constitui cel puţin 25% din greutatea surselor totale de proteine menţionate;
    - proteinele din sursele menţionate vor constitui cel puţin 0,5 g/100 kJ (2,2 g/100 kcal);
    - proteinele totale ale produsului din toate sursele vor constitui cel puţin 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).
    1.3. a) În cazul în care brânza este menţionată împreună cu alte ingrediente în denumirea unui produs neîndulcit, indiferent dacă produsul respectiv este sau nu este prezentat ca masa individuală, atunci:
    - proteinele din sursele lactate nu vor fi mai mici de 0,5 g/100 kJ (2,2 g/100 kcal);
    - proteinele totale din produs, provenite din toate sursele, nu vor fi mai mici de 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).
    1.4. Dacă pe eticheta produsului se indica faptul că acesta este un fel de mâncare, dar în denumirea produsului nu se menţionează carnea, carnea de pasare, peştele, măruntaiele sau alte surse tradiţionale de proteine, atunci:
    - proteinele totale ale produsului din toate sursele vor constitui cel puţin 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).
    1.4. a) Sosurile prezentate ca accesoriu la o mâncare sunt scutite de respectarea cerinţelor incluse în secţiunile 1.1-1.4 inclusiv.
    1.4. b) Felurile de mâncare dulci în a căror denumire se menţionează ca prim sau unic ingredient produsele lactate vor conţine cel puţin 2,2 g proteine lactate/100 kcal. Celelalte feluri de mâncare dulci sunt scutite de respectarea cerinţelor incluse în paragrafele 1.1-1.4 din prezenta anexa.
    1.5. Adăugarea de aminoacizi este permisă doar în scopul îmbunătăţirii valorii nutritive a proteinelor prezente şi doar în proporţiile necesare acestui scop.
    2. Glucidele
    Cantităţile de glucide totale prezente în sucurile şi nectarele de fructe şi legume, în felurile de mâncare bazate în exclusivitate pe fructe şi în deserturi şi budinci nu vor depăşi:
    - 10 g/100 ml în cazul sucurilor de legume şi al băuturilor pe baza de legume;
    - 15 g/100 ml în cazul sucurilor şi nectarelor de fructe şi al băuturilor pe baza de fructe;
    - 20 g/100 g pentru felurile de mâncare bazate în exclusivitate pe fructe;
    - 25 g/100 g în cazul deserturilor şi budincilor;
    - 5 g/100 ml în cazul altor băuturi care nu sunt pe baza de lapte.
    3. Grăsimile
    3.1. În cazul produselor menţionate la pct. 1:
    - în cazul în care carnea sau brânza este unicul ingredient sau este menţionată prima în denumirea unui produs, atunci grăsimile totale din produs din toate sursele nu trebuie să depăşească 1,4 g/100 kJ (6 g/100 kcal).
    3.2. În cazul celorlalte produse grăsimile totale din produs din toate sursele nu trebuie să depăşească 1,1 g/100 kJ (4,5 g/100 kcal).
    4. Sodiul
    1.1. Conţinutul final de sodiu din produs nu trebuie să depăşească 48 mg/100 kJ (200 mg/100 kcal) sau 200 mg per 100 g. Totuşi, dacă în denumirea produsului singurul ingredient menţionat este brânza, conţinutul final de sodiu nu trebuie să depăşească 70 mg/100 kJ (300 mg/100 kcal).
    1.2. Sărurile de sodiu nu vor putea fi adăugate produselor pe baza de fructe, deserturilor sau budincilor decât în scopuri tehnologice.
    5. Vitaminele
    Vitamina C
    În sucurile şi nectarele de fructe sau în sucurile de legume, conţinutul final de vitamina C din produs trebuie să fie de cel puţin 6 mg/100 kJ (25 mg/100 kcal) sau de cel puţin 25 mg per 100 g.
    Vitamina A
    În sucurile de legume, conţinutul final de vitamina A din produs trebuie să fie de cel puţin 25 (mu)g RE/100 kJ [100 (mu)g RE/100 kcal]*1).
    Vitamina A nu se adauga la alte alimente pentru copii.
    Vitamina D
    Vitamina D nu se adauga la alimentele pentru copii.
──────────
    *1) RE = toţi echivalenţii transretinolului.
──────────


    ANEXA 11
    la norme

                               LIMITELE MAXIME
            aplicabile vitaminelor şi elementelor minerale, dacă au
          fost adăugate, din alimentele pe baza de cereale prelucrate
    şi din preparatele pentru sugari şi pentru copii cu vârsta până la 1 an

    Cerinţele privind elementele nutritive se referă la produsele gata pentru utilizare, comercializate ca atare sau reconstituite conform instrucţiunilor producătorului, cu excepţia potasiului şi calciului pentru care cerinţele se referă la produsul vândut.

┌────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────┐
│ Nutrienţi │ Maxim pe 100 kcal │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Vitamina A [(mu)g RE] │ 180*1) │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Vitamina E (mg alfa-TE) │ 3 │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Vitamina C (mg) │ 12,5/25*2)/125*3) │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Tiamina (mg) │ 0,25/0,5*4) │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Riboflavina (mg) │ 0,4 │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Niacina (mg NE) │ 4,5 │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Vitamina B6 (mg) │ 0,35 │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Acid folic [(mu)g] │ 50 │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Vitamina B12 [(mu)g] │ 0,35 │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Acid pantotenic (mg) │ 1,5 │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Biotina [(mu)g] │ 10 │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Potasiu (mg) │ 160 │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Calciu (mg) │ 80/160*5)/100*6) │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Magneziu (mg) │ 40 │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Fier (mg) │ 3 │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Zinc (mg) │ 2 │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Cupru [(mu)g] │ 40 │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Iod [(mu)g] │ 35 │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Mangan (mg) │ 0,6 │
└────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────┘

──────────
    *1) În concordanta cu prevederile anexelor nr. 9 şi 10.
    *2) Limita aplicabilă produselor fortificate cu fier.
    *3) Limita aplicabilă mâncărurilor pe baza de fructe, sucurilor de fructe, nectarurilor şi sucurilor vegetale.
    *4) Limita aplicabilă alimentelor pe baza de cereale procesate.
    *5) Limita aplicabilă produselor menţionate la art. 17 alin. (1) lit. a) şi b) din norme.
    *6) Limita aplicabilă produselor menţionate la art. 17 alin. (1) lit. d) din norme.
──────────


    ANEXA 12
    la norme

                           COMPOZIŢIA ESENŢIALĂ
         a alimentelor destinate utilizărilor medicale speciale

    Specificaţiile se referă la produsele gata de utilizare, comercializate ca atare sau reconstituite conform instrucţiunilor fabricantului.

    1. Produsele menţionate în art. 24 alin. (2) lit. a) din norme, destinate în mod special sugarilor, vor conţine vitaminele şi elementele minerale specificate în tabelul 1.
    2. Produsele menţionate în art. 24 alin. (2) lit. b) din norme, destinate în mod special sugarilor, vor conţine vitaminele şi elementele minerale specificate în tabelul 1, fără a aduce prejudicii modificărilor făcute unuia sau mai multora dintre aceşti nutrienţi, care sunt considerate necesare pentru utilizarea intenţionată a acestor produse.
    3. Concentraţiile maxime de vitamine şi de elemente minerale prezente în produsele menţionate la art. 24 alin. (2) lit. c) din norme, destinate în mod special sugarilor, nu trebuie să le depăşească pe cele menţionate în tabelul 1, fără a aduce prejudicii modificărilor făcute unuia sau mai multora dintre aceşti nutrienţi, care sunt considerate necesare pentru utilizarea intenţionată a acestor produse.
    4. Dacă nu contrazic cerinţele dictate de utilizarea destinată, alimentele pentru scopuri medicale speciale, destinate în mod special sugarilor, trebuie să respecte prevederile referitoare la ceilalţi nutrienţi, aplicabile preparatelor pentru sugari şi preparatelor pentru copiii mai mici de un an, după caz, enunţate în cap. II.
    5. Produsele menţionate în art. 24 alin. (2) lit. a) din norme, diferite de cele destinate în mod special sugarilor, vor conţine vitaminele şi elementele minerale specificate în tabelul 2.
    6. Produsele menţionate în art. 24 alin. (2) lit. b) din norme, diferite de cele destinate în mod special sugarilor, vor conţine vitaminele şi elementele minerale specificate în tabelul 2, fără a aduce prejudicii modificărilor făcute unuia sau mai multora dintre aceşti nutrienţi, care sunt considerate necesare pentru utilizarea intenţionată a acestor produse.
    7. Concentraţiile maxime de vitamine şi elemente minerale prezente în produsele menţionate în art. 24 alin. (2) lit. c) din norme, diferite de cele destinate în mod special sugarilor, nu trebuie să le depăşească pe cele precizate în tabelul 2, fără a aduce prejudicii modificărilor făcute unuia sau mai multora dintre aceşti nutrienţi, care sunt considerate necesare pentru utilizarea intenţionată a acestor produse.

    Tabelul 1

                                     VALORILE
                  pentru vitaminele şi elementele minerale din
               alimentele complete din punct de vedere nutritiv,
                         destinate utilizării la sugari

                                    Vitamine
┌──────────────────────┬────────────────────────────┬──────────────────────────┐
│ │ Per 100 kJ │ Per 100 kcal │
│ ├────────────────────┬───────┼────────────────────┬─────┤
│ │ Minim │Maxim │ Minim │Maxim│
├──────────────────────┼────────────────────┼───────┼────────────────────┼─────┤
│Vitamina A [(mu)g RE] │ 14 │ 43 │ 60 │ 180 │
├──────────────────────┼────────────────────┼───────┼────────────────────┼─────┤
│Vitamina D [(mu)g] │ 0,25 │ 0,75 │ 1 │ 3 │
├──────────────────────┼────────────────────┼───────┼────────────────────┼─────┤
│Vitamina K [(mu)g] │ 1 │ 5 │ 4 │ 20 │
├──────────────────────┼────────────────────┼───────┼────────────────────┼─────┤
│Vitamina C (mg) │ 1,9 │ 6 │ 8 │ 25 │
├──────────────────────┼────────────────────┼───────┼────────────────────┼─────┤
│Tiamina (mg) │ 0,01 │ 0,075 │ 0,04 │ 0,3 │
├──────────────────────┼────────────────────┼───────┼────────────────────┼─────┤
│Riboflavina (mg) │ 0,014 │ 0,1 │ 0,06 │ 0,45│
├──────────────────────┼────────────────────┼───────┼────────────────────┼─────┤
│Vitamina B6 (mg) │ 0,009 │ 0,075 │ 0,035 │ 0,3 │
├──────────────────────┼────────────────────┼───────┼────────────────────┼─────┤
│Niacina (mg NE) │ 0,2 │ 0,75 │ 0,8 │ 3 │
├──────────────────────┼────────────────────┼───────┼────────────────────┼─────┤
│Acid folic [(mu)g] │ 1 │ 6 │ 4 │ 25 │
├──────────────────────┼────────────────────┼───────┼────────────────────┼─────┤
│Vitamina B12 [(mu)g] │ 0,025 │ 0,12 │ 0,1 │ 0,5 │
├──────────────────────┼────────────────────┼───────┼────────────────────┼─────┤
│Acid pantotenic (mg) │ 0,07 │ 0,5 │ 0,3 │ 2 │
├──────────────────────┼────────────────────┼───────┼────────────────────┼─────┤
│Biotina [(mu)g] │ 0,4 │ 5 │ 1,5 │ 20 │
├──────────────────────┼────────────────────┼───────┼────────────────────┼─────┤
│Vitamina E │ 0,5/g de acizi │ 0,75 │ 0,5/g de acizi │ 3 │
│(mg alfa-TE) │graşi polinesaturaţi│ │graşi polinesaturaţi│ │
│ │ exprimaţi ca acid │ │ exprimaţi ca acid │ │
│ │ linoleic, dar în │ │ linoleic, dar în │ │
│ │ nici un caz mai │ │ nici un caz mai │ │
│ │ puţin de 0,1 mg │ │ puţin de 0,5 mg │ │
│ │ per 100 kJ │ │ per 100 kcal │ │
│ │ disponibili │ │ disponibile │ │
└──────────────────────┴────────────────────┴───────┴────────────────────┴─────┘

                                 Elemente minerale
┌────────────────────────────┬───────────────────────┬─────────────────────┐
│ │ Per 100 kJ │ Per 100 kcal │
│ ├───────────┬───────────┼──────────┬──────────┤
│ │ Minim │ Maxim │ Minim │ Maxim │
├────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│Sodiu (mg) │ 5 │ 14 │ 20 │ 60 │
├────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│Clor (mg) │ 12 │ 29 │ 90 │ 125 │
├────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│Potasiu (mg) │ 15 │ 25 │ 60 │ 145 │
├────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│Calciu (mg) │ 12 │ 60 │ 50 │ 250 │
├────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│Fosfor (mg)*) │ 9 │ 29 │ 25 │ 90 │
├────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│Magneziu (mg) │ 1,2 │ 3,6 │ 5 │ 15 │
├────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│Fier (mg) │ 0,12 │ 0,5 │ 0,5 │ 2 │
├────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│Zinc (mg) │ 0,12 │ 0,6 │ 0,5 │ 2,4 │
├────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│Cupru [(mu)g] │ 4,8 │ 29 │ 20 │ 120 │
├────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│Iod [(mu)g] │ 1,2 │ 8,4 │ 5 │ 35 │
├────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│Seleniu [(mu)g] │ 0,25 │ 0,7 │ 1 │ 3 │
├────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│Mangan [(mu)g] │ 0,012 │ 0,05 │ 0,05 │ 0,2 │
├────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│Crom [(mu)g] │ - │ 2,5 │ - │ 10 │
├────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│Molibden [(mu)g] │ - │ 2,5 │ - │ 10 │
├────────────────────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
│Fluor (mg) │ - │ 0,05 │ - │ 0,2 │
└────────────────────────────┴───────────┴───────────┴──────────┴──────────┘

──────────
    *) Raportul calciu/fosfor nu trebuie să fie mai mic de 1,2 sau mai mare de 2,0.
──────────

    Tabelul 2

                                  VALORILE
          pentru vitaminele, elementele minerale şi oligoelementele
            din alimentele complete din punct de vedere nutritiv,
              altele decât cele destinate utilizării la sugari

                                 Vitamine
┌──────────────────────┬─────────────────────────────┬─────────────────────────┐
│ │ Per 100 kJ │ Per 100 kcal │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┬───────┤
│ │ Minim │ Maxim │ Minim │Maxim │
├──────────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────────┼───────┤
│Vitamina A [(mu)g RE)]│ 8,4 │ 43 │ 35 │ 180 │
├──────────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────────┼───────┤
│Vitamina D [(mu)g] │ 0,12 │0,65/0,75*)│ 0,5 │2,5/3*)│
├──────────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────────┼───────┤
│Vitamina K [(mu)g] │ 0,85 │ 5 │ 3,5 │ 20 │
├──────────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────────┼───────┤
│Vitamina C (mg) │ 0,54 │ 5,25 │ 2,25 │ 22 │
├──────────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────────┼───────┤
│Tiamina (mg) │ 0,015 │ 0,12 │ 0,06 │ 0,5 │
├──────────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────────┼───────┤
│Riboflavina (mg) │ 0,02 │ 0,12 │ 0,08 │ 0,5 │
├──────────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────────┼───────┤
│Vitamina B6 (mg) │ 0,02 │ 0,12 │ 0,08 │ 0,5 │
├──────────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────────┼───────┤
│Niacina (mg EN) │ 0,22 │ 0,75 │ 0,9 │ 3 │
├──────────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────────┼───────┤
│Acid folic [(mu)g] │ 2,5 │ 12,5 │ 10 │ 50 │
├──────────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────────┼───────┤
│Vitamina B12 [(mu)g] │ 0,017 │ 0,17 │ 0,07 │ 0,7 │
├──────────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────────┼───────┤
│Acid pantotenic (mg) │ 0,035 │ 0,35 │ 0,15 │ 1,5 │
├──────────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────────┼───────┤
│Biotina [(mu)g] │ 0,18 │ 1,8 │ 0,75 │ 7,5 │
├──────────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────────┼───────┤
│Vitamina E │ 0,5/g de acizi │ 0,75 │ 0,5/g de acizi │ 3 │
│(mg alfa-TE) │ graşi │ │ graşi │ │
│ │ polinesaturaţi │ │ polinesaturaţi │ │
│ │exprimaţi ca acid│ │exprimaţi ca acid│ │
│ │ linoleic, dar în│ │ linoleic, dar în│ │
│ │ nici un caz mai│ │ nici un caz mai│ │
│ │ puţin de 0,1 mg│ │ puţin de 0,5 mg│ │
│ │ per 100 kJ │ │ per 100 kcal │ │
│ │ disponibili │ │ disponibile │ │
└──────────────────────┴─────────────────┴───────────┴─────────────────┴───────┘

──────────
    *) Pentru produsele destinate copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 şi 10 ani.
──────────

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Elemente minerale │
├──────────────────────────┬────────────────────────┬───────────────────────┤
│ │ Per 100 kJ │ Per 100 kcal │
│ ├─────────────┬──────────┼───────────┬───────────┤
│ │ Minim │ Maxim │ Minim │ Maxim │
├──────────────────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┤
│Sodiu (mg) │ 7,2 │ 42 │ 30 │ 175 │
├──────────────────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┤
│Clor (mg) │ 7,2 │ 42 │ 30 │ 175 │
├──────────────────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┤
│Potasiu (mg) │ 19 │ 70 │ 80 │ 295 │
├──────────────────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┤
│Calciu (mg) │ 8,4/12*) │ 42/60*) │ 35/50*) │ 175/250*) │
├──────────────────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┤
│Fosfor (mg) │ 7,2 │ 19 │ 30 │ 80 │
├──────────────────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┤
│Magneziu (mg) │ 1,8 │ 6 │ 7,5 │ 25 │
├──────────────────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┤
│Fier (mg) │ 0,12 │ 0,5 │ 0,5 │ 2,0 │
├──────────────────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┤
│Zinc (mg) │ 0,12 │ 0,36 │ 0,5 │ 1,5 │
├──────────────────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┤
│Cupru [(mu)g] │ 15 │ 125 │ 60 │ 500 │
├──────────────────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┤
│Iod [(mu)g] │ 1,55 │ 8,4 │ 6,5 │ 35 │
├──────────────────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┤
│Seleniu [(mu)g] │ 0,6 │ 2,5 │ 2,5 │ 10 │
├──────────────────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┤
│Mangan (mg) │ 0,012 │ 0,12 │ 0,05 │ 0,5 │
├──────────────────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┤
│Crom [(mu)g] │ 0,3 │ 3,6 │ 1,25 │ 15 │
├──────────────────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┤
│Molibden [(mu)g] │ 0,72 │ 4,3 │ 3,5 │ 18 │
├──────────────────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┤
│Fluor (mg) │ - │ 0,05 │ - │ 0,2 │
└──────────────────────────┴─────────────┴──────────┴───────────┴───────────┘

──────────
    *) Pentru produsele destinate copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 şi 10 ani.
──────────


    ANEXA 13
    la norme

                              COMPOZIŢIA DE BAZĂ
         a alimentelor destinate dietelor cu valoare energetica redusă

    Specificaţiile se referă la produsele gata de utilizare, comercializate ca atare sau reconstituite conform instrucţiunilor producătorului.
    1. Energie
    1.1. Energia furnizată de unul dintre produsele menţionate în art. 27 lit. a) din norme nu va fi mai mica de 3.360 kJ (800 kcal) şi nu va depăşi 5.040 kJ (1.200 kcal) pentru raţia zilnica totală.
    1.2. Energia furnizată de unul dintre produsele menţionate în art. 27 lit. b) din norme nu va fi mai mica de 840 kJ (200 kcal) şi nu va depăşi 1.680 kJ (400 kcal) per masa zilnica.
    2. Proteine
    2.1. Proteinele care intra în compoziţia produselor menţionate în art. 27 lit. a) şi b) din norme vor asigura cel puţin 25% şi cel mult 50% din valoarea energetica totală a produsului. În orice caz cantitatea de proteine din produsele menţionate în art. 27 lit. a) din norme nu va depăşi 125 g.
    2.2. Prevederile privind proteinele menţionate mai sus se referă la o proteina al carei indice chimic este egal cu cel al proteinei de referinţa a FAO/OMS (1985) descrisă în anexa nr. 14. Dacă indicele chimic este mai mic de 100% din proteina de referinţa, nivelurile minime de proteine vor fi mărite corespunzător. În orice caz indicele chimic al proteinelor va fi cel puţin egal cu 80% din cel al proteinei de referinţa.
    2.3. Indicele chimic reprezintă cel mai mic raport dintre cantitatea fiecărui aminoacid esenţial din proteina de testare şi cantitatea de fiecare aminoacid din proteina de referinţa.
    2.4. În toate cazurile adăugarea aminoacizilor este permisă doar în scopul îmbunătăţirii valorii nutritive a proteinelor şi doar în proporţiile necesare atingerii acestui scop.
    3. Lipide
    3.1. Energia eliberată de lipide nu trebuie să depăşească 30% din energia totală disponibilă a produsului.
    3.2. În cazul produselor menţionate în art. 27 lit. a) din norme, acidul linoleic (sub forma de gliceride) nu va fi mai mic de 4,5 g.
    3.3. În cazul produselor menţionate în art. 27 lit. b) din norme, acidul linoleic (sub forma de gliceride) nu va fi mai mic de 1 g.
    4. Fibre dietetice
    Conţinutul de fibre dietetice din produsele menţionate în art. 27 lit. a) din norme nu va fi mai mic de 10 g şi nu va depăşi 30 g pentru raţia zilnica.
    5. Vitamine şi elemente minerale
    5.1. Produsele menţionate în art. 27 lit. a) din norme vor asigura pentru dieta zilnica completa cel puţin 100% din cantităţile de vitamine şi elemente minerale specificate în tabelul din prezenta anexa.
    5.2. Produsele menţionate în art. 27 lit. b) din norme vor asigura cel puţin 30% din cantitatea de vitamine şi elemente minerale specificată în tabelul din prezenta anexa pentru fiecare masa; totuşi cantitatea de potasiu asigurată de aceste produse pentru fiecare masa va fi de cel puţin 500 mg.

    Tabel

┌───────────────────┬──────────────────┬─────────────┐
│Vitamina A │ [(mu)g RE] │ 700 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Vitamina D │ [(mu)g] │ 5 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Vitamina E │ (mg - TE) │ 10 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Vitamina C │ (mg) │ 45 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Tiamina │ (mg) │ 1,1 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Riboflavina │ (mg) │ 1,6 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Niacina │ (mg - NE) │ 18 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Vitamina B6 │ (mg) │ 1,5 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Folate │ [(mu)g] │ 200 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Vitamina B12 │ [(mu)g] │ 1,4 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Biotina │ [(mu)g] │ 15 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Acid pantotenic │ (mg) │ 3 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Calciu │ (mg) │ 700 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Fosfor │ (mg) │ 550 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Potasiu │ (mg) │ 3.100 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Fier │ (mg) │ 16 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Zinc │ (mg) │ 9,5 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Cupru │ (mg) │ 1,1 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Iod │ [(mu)g] │ 130 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Seleniu │ [(mu)g] │ 55 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Sodiu │ [(mu)g] │ 575 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Magneziu │ (mg) │ 150 │
├───────────────────┼──────────────────┼─────────────┤
│Mangan │ [(mu)g] │ 1 │
└───────────────────┴──────────────────┴─────────────┘



    ANEXA 14
    la norme

        FORMELE CERUTE DE AMINOACIZI*1)

┌───────────────────────────────┬──────────────────┐
│ │ g/100 g proteina │
├───────────────────────────────┼──────────────────┤
│Cistina + metionina │ 1,7 │
├───────────────────────────────┼──────────────────┤
│Histidina │ 1,6 │
├───────────────────────────────┼──────────────────┤
│Isoleucina │ 1,3 │
├───────────────────────────────┼──────────────────┤
│Leucina │ 1,9 │
├───────────────────────────────┼──────────────────┤
│Lizina │ 1,6 │
├───────────────────────────────┼──────────────────┤
│Fenilalanina + tirozina │ 1,9 │
├───────────────────────────────┼──────────────────┤
│Treonina │ 0,9 │
├───────────────────────────────┼──────────────────┤
│Triptofan │ 0,5 │
├───────────────────────────────┼──────────────────┤
│Valina │ 1,3 │
└───────────────────────────────┴──────────────────┘

──────────
    *1) Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cerinţe energetice şi proteice. Raportul unei întâlniri comune FAO/OMS/UNU.
    Geneva: Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 1985 (Seriile 724 de rapoarte tehnice ale OMS).
──────────

                      -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016