Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 14 august 2018  privind formarea profesională continuă a auditorilor financiari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME din 14 august 2018 privind formarea profesională continuă a auditorilor financiari

EMITENT: Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 752 din 31 august 2018
──────────
    Aprobate prin Ordinul nr. 90 din 14 august 2018, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 752 din 31 august 2018.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Obiectul
    (1) Prezentele norme reglementează formarea profesională continuă în activitatea de audit financiar pentru auditorii financiari autorizaţi şi înregistraţi în Registrul public electronic al auditorilor financiari şi firmelor de audit, denumit în continuare Registrul public electronic, care pot desfăşura audit statutar, precum şi cerinţele de atestare a lectorilor, în vederea asigurării unei pregătiri profesionale unitare şi de calitate a profesioniştilor din domeniul auditului financiar.
    (2) Prezentele norme au în vedere preluarea, dezvoltarea şi adaptarea cerinţelor Standardului internaţional de educaţie nr. 7 privind dezvoltarea profesională continuă (IES 7) şi Standardului internaţional nr. 8 privind competenţa profesională pentru partenerii de audit responsabili pentru auditul situaţiilor financiare (IES 8), emise de Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC).

    ART. 2
    Competenţă
    (1) În conformitate cu prevederile art. 12 alin. (2) din Legea nr. 162/2017 privind auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate şi de modificare a unor acte normative, Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar (ASPAAS) organizează programul de formare profesională continuă a auditorilor financiari (PFPC).
    (2) PFPC menţionat la alin. (1) îndeplineşte cerinţele specifice privind natura şi numărul de ore de formare necesare.

    CAP. II
    Formarea profesională continuă a auditorilor financiari
    ART. 3
    Cerinţe privind formarea continuă
    (1) Normele de formare profesională continuă se aplică tuturor auditorilor financiari autorizaţi şi înregistraţi în Registrul public electronic care pot desfăşura activitatea de audit statutar.
    (2) Îndeplinirea cerinţelor privind formarea profesională continuă constituie condiţie obligatorie pentru acordarea vizei anuale emise de ASPAAS.
    (3) Auditorii financiari înregistraţi în Registrul public electronic ca auditori activi participă la cel puţin 120 de ore de formare profesională continuă (ore FPC) într-o perioadă de referinţă de trei ani, din care 60 de ore FPC trebuie să fie ore de formare profesională continuă structurată (ore FPCS) într-o perioadă de referinţă de trei ani, cu începere de la 1 ianuarie a fiecărui an.
    (4) Numărul anual al orelor FPC este, de regulă, de 40, din care 20 de ore FPCS. Numărul de ore FPCS poate varia în cadrul perioadei de referinţă, în funcţie de necesităţile de formare generate de activitatea auditorului financiar care are obligaţia efectuării unui minim de 20 de ore FPC anual, din care 10 ore FPCS.
    (5) Pentru auditorii nou-înregistraţi, perioada de referinţă de trei ani începe la data de 1 ianuarie a anului următor în care aceştia au fost autorizaţi ca auditori financiari.
    (6) Orele de formare profesională continuă efectuate între data autorizării ca auditor financiar şi data de 31 decembrie a anului respectiv vor fi considerate ore efectuate în perioada de referinţă iniţială, adăugându-se perioadei prevăzute la alin. (5).
    (7) Auditorii financiari înregistraţi în Registrul public electronic ca auditori nonactivi au obligaţia efectuării a 50% din numărul total de ore FPC aferent auditorilor activi, respectiv cel puţin 60 de ore FPC total într-o perioadă de referinţă de trei ani, din care 30 de ore FPCS într-o perioadă de referinţă de trei ani, cu începere de la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Prevederile alin. (4) se aplică corespunzător.
    (8) Auditorii financiari au obligaţia de a transmite anual către ASPAAS, pentru activităţile de FPCS recunoscute, documente justificative din care să reiasă activităţile de formare profesională structurată efectuate, durata, conţinutul, organizatorul, precum şi certificatul de participare pentru cele 60 de ore FPCS necesare pe perioada de referinţă de trei ani, în cazul auditorilor financiari înregistraţi în Registrul public electronic ca auditori activi, respectiv pentru 30 de ore FPCS necesare pe perioada de referinţă de trei ani, în cazul auditorilor financiari înregistraţi în Registrul public electronic ca auditori nonactivi.
    (9) Auditorilor financiari înregistraţi în Registrul public electronic ca auditori activi şi care se află în perioada de suspendare a activităţii nu le sunt aplicabile prevederile alin. (1)-(8) în cazul în care suspendarea activităţii are loc pentru o perioadă mai mică de trei ani, iar ulterior revenirii la statutul de auditor financiar activ acest statut se menţine pentru cel puţin trei ani.
    (10) În cazul în care după o perioadă de suspendare a activităţii de până la trei ani urmează o altă perioadă de suspendare a activităţii care intervine într-un interval mai scurt de trei ani, auditorul este obligat să respecte cerinţele de formare profesională pe perioada suspendării ulterioare.

    ART. 4
    Atestarea lectorilor
    (1) PFPC în domeniul auditului financiar, în sensul prezentelor norme, pot fi susţinute numai de lectori atestaţi de către ASPAAS.
    (2) Pentru susţinerea unor subiecte specifice din cadrul PFPC sau în cazul unor prelegeri specifice pot fi invitate şi persoane care nu sunt atestate ca lectori în condiţiile prezentelor norme, cu condiţia ca ponderea acestor subiecte să nu depăşească 20% din durata PFPC.
    (3) Condiţiile de atestare a lectorilor pentru PFPC în domeniul auditului financiar sunt următoarele:
    a) să fie absolvenţi cu diplomă ai unei instituţii de învăţământ superior de lungă durată din România sau din Spaţiul Economic European;
    b) să aibă o experienţă practică în profesie de cel puţin 7 ani în domeniul auditului financiar sau în alte activităţi care au implicaţii asupra acestui domeniu, în concordanţă cu prevederile art. 6.

    (4) Fac excepţie de la prevederile alin. (3) cadrele didactice din învăţământul superior, specialiştii desemnaţi de către ASPAAS, precum şi reprezentanţii unor autorităţi/instituţii, din România sau din străinătate, al căror obiect de activitate este în domeniul auditului financiar sau are implicaţii în domeniul auditului financiar, inclusiv ASPAAS.
    (5) Persoanele care doresc să fie atestate ca lectori pentru PFPC în domeniul auditului financiar depun la sediul ASPAAS un dosar conţinând următoarele documente:
    a) cerere de atestare cu indicarea domeniului/domeniilor prevăzut/prevăzute la art. 6 alin. (1) pentru care solicită atestarea;
    b) copie a cărţii de identitate sau a paşaportului, valabile la data solicitării atestării;
    c) curriculum vitae actualizat, model Europass, cu semnătura olografă, din care să reiasă experienţa profesională relevantă fie în domeniile specifice auditului financiar, fie în cadrul ASPASS, fie în mediul universitar de profil, de minimum 7 ani;
    d) copie a diplomei de absolvire a unei instituţii de învăţământ superior de lungă durată; pentru absolvenţii din Spaţiul Economic European, aceasta va fi tradusă în limba română şi legalizată;
    e) în cazul în care numele titularului înscris pe diploma prevăzută la lit. d) diferă de numele din cartea/buletinul de identitate sau din paşaport, se vor prezenta copii ale documentelor care atestă că este vorba despre una şi aceeaşi persoană;
    f) documente care să dovedească experienţa de 7 ani în domeniul auditului financiar sau în alte activităţi care au implicaţii asupra acestui domeniu (copia carnetului de muncă, adeverinţe, contracte de management etc.);
    g) declaraţia pe propria răspundere, sub semnătură olografă, din care să rezulte că nu au fost sancţionate pentru încălcarea legislaţiei în domeniul auditului financiar;
    h) suportul de curs exemplificator pe o temă din cadrul fiecărui domeniu pentru care este solicitată atestarea.

    (6) În cazul persoanelor prevăzute la alin. (4), în vederea atestării ca lectori, se depune numai copia documentului care atestă acordarea titlului didactic, pentru cadrele didactice din învăţământul superior, respectiv adresa de desemnare din partea conducerii autorităţii/instituţiei, pentru celelalte persoane.
    (7) Dosarul prevăzut la alin. (5) este analizat de către personalul ASPAAS din cadrul Biroului reglementare, autorizare, înregistrare şi formare continuă (BRAIFC). Pentru evaluarea calităţii suportului de curs exemplificator se poate apela la specialişti care să îl evalueze în sistem blind peer-review (evaluare colegială pe bază de anonimat). Evaluatorii vor emite o opinie referitoare la calitatea cursului. După verificarea documentelor, ţinând cont de opinia referitoare la calitatea cursului, se elaborează de către personalul BRAIFC un raport care este înaintat preşedintelui ASPAAS cu propunerea de aprobare sau respingere a cererii de atestare ca lector, după caz.
    (8) În cazul propunerii de respingere a cererilor de atestare, ASPAAS comunică solicitanţilor acest fapt, precum şi motivarea respingerii.
    (9) În cazul aprobării cererii de atestare se va emite, în două exemplare, un ordin al preşedintelui ASPAAS privind atestarea ca lector, din care un exemplar se arhivează la nivelul instituţiei conform reglementărilor legale, iar cel de-al doilea exemplar original se comunică lectorului.
    (10) Ordinul preşedintelui ASPAAS prevăzut la alin. (9) se emite în termen de 30 de zile de la data depunerii dosarului complet potrivit prevederilor alin. (5).
    (11) Persoanele atestate ca lectori în domeniul auditului financiar sunt înregistrate în Registrul lectorilor, care este un registru public în format electronic (conform anexei nr. 2), întocmit şi actualizat de către ASPAAS şi publicat pe site-ul propriu.
    (12) Radierea unui lector din registrul prevăzut la alin. (11) se dispune de către ASPAAS şi poate avea loc în următoarele situaţii:
    a) la solicitarea acestuia;
    b) în cazul unor sancţiuni pentru încălcarea legislaţiei în domeniul auditului financiar;
    c) nerespectarea obligaţiilor privind asigurarea calităţii activităţii de formare, dovedite conform art. 10.


    ART. 5
    Programul de formare profesională continuă
    (1) Formarea profesională continuă a auditorilor financiari se realizează prin PFPC.
    (2) PFPC, inclusiv modificările ulterioare, se aprobă de către preşedintele ASPAAS.

    ART. 6
    Corelarea activităţilor de formare cu exercitarea profesiei
    (1) Activităţile de formare profesională continuă necesare menţinerii la un nivel înalt a competenţelor practice şi valorilor profesionale ale auditorilor financiari, precum şi dezvoltării cunoştinţelor teoretice pentru exercitarea profesiei de auditor financiar acoperă, pe perioada de referinţă de trei ani, următoarele domenii de studii:
    A. Competenţe tehnice:
    A.1. Audit
    A.2. Contabilitate:
    A.2.1. Contabilitatea financiară şi raportare; Standardele Internaţionale de Raportare Financiară - IFRS
    A.2.2. Contabilitatea costurilor şi managerială

    A.3. Guvernanţa corporativă, managementul riscului
    A.4. Mediul de afaceri - sectoare specializate (de exemplu, sector bancar, energetic, chimic etc.)
    A.5. Fiscalitate
    A.6. Tehnologia informaţiei şi statistică
    A.7. Drept civil şi legislaţie de afaceri
    A.8. Finanţe şi management financiar

    B. Abilităţi profesionale:
    B.1. Comunicare şi marketing
    B.2. Dezvoltare personală

    C. Valori, etică şi atitudine profesională:
    C.1. ISQC
    C.2. Codul etic
    C.3. Comportament etic (behavioral ethics)


    (2) Auditorii financiari înregistraţi în Registrul public electronic ca auditori activi respectă următoarele cerinţe minime pe perioada de referinţă de trei ani în activitatea de formare profesională continuă:
    a) activităţile de formare în domeniile audit şi contabilitate sunt obligatorii, fiind necesar să se aloce un număr de ore FPC de minimum 40% din cele 60 de ore de FPC structurată;
    b) activităţile de formare din categoria valori, etică şi atitudine profesională sunt obligatorii, fiind necesar să se aloce un număr de 4 ore FPC structurată;
    c) auditorii financiari care efectuează auditul statutar al situaţiilor financiare consolidate pentru societăţi ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată trebuie să efectueze minimum 12 ore FPC structurată din cele 60 de ore FPC, repartizate astfel:
    1. audit statutar al grupurilor de entităţi;
    2. reglementări privind societăţile ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată;

    d) auditorii financiari care efectuează auditul statutar al situaţiilor financiare pentru societăţi ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată trebuie să efectueze minimum 10 ore FPC structurată din cele 60 de ore de FPC repartizate astfel:
    1. audit statutar;
    2. reglementări privind societăţile ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată;

    e) auditorii financiari care efectuează auditul statutar al situaţiilor financiare consolidate trebuie să efectueze minimum 8 ore FPC structurată în domeniul auditului statutar al grupurilor de entităţi;
    f) activităţile de formare în celelalte domenii decât cele specificate la pct. A şi B sunt opţionale, în condiţiile respectării prevederilor art. 3 alin. (3).

    (3) Pentru fiecare activitate de formare din PFCP lectorul trebuie să pună la dispoziţie, în prealabil, următoarele informaţii:
    a) obiective de învăţare;
    b) rezultatele învăţării (learning outcomes);
    c) metode de furnizare de instruire;
    d) număr de ore FPC şi domeniul recomandat de studiu;
    e) cerinţe preliminare;
    f) suportul de curs.

    (4) Activităţile de formare trebuie să se bazeze pe obiective şi rezultate de învăţare relevante care evidenţiază în mod clar competenţa profesională care trebuie dobândită de participanţii la activităţile de învăţare.
    (5) Activităţile de formare şi materialele-suport trebuie să fie dezvoltate de persoane sau echipe care au experienţă în domeniu. Expertiza poate fi demonstrată prin experienţă practică şi/sau educaţie.
    (6) Pentru a se asigura că activităţile de formare şi materialele-suport sunt corecte din punct de vedere tehnic, sunt actuale şi abordează obiectivele de învăţare declarate, ASPAAS poate solicita:
    a) revizuirea acestora de către persoane calificate, altele decât cele care le-au elaborat. Astfel de revizuiri trebuie să aibă loc înainte de prima prezentare a acestor materiale; sau
    b) efectuarea unui test-pilot. În situaţia în care activităţile de formare şi materialele-suport nu corespund din punct de vedere calitativ, acestea nu vor fi acceptate în PFPC.

    (7) Cerinţele minime stabilite la alin. (2) pot fi completate cu activităţi de formare care răspund cel mai bine nevoilor auditorilor financiari şi care sunt direct legate de domeniile în care aceştia profesează.

    ART. 7
    Modalităţi de formare profesională continuă
    (1) Formarea profesională continuă a auditorilor financiari se realizează astfel:
    a) FPCS, respectiv componenta verificabilă, presupune dobândirea de competenţe profesionale pe cale formală. Prin cale formală se înţelege parcurgerea unei activităţi de formare organizate sau recunoscute de către ASPAAS, având obiective clare de învăţare, iar participarea cursantului este întotdeauna intenţionată, având ca obiectiv explicit acela de a dobândi noi cunoştinţe, abilităţi şi/sau competenţe;
    b) formarea profesională continuă nestructurată (FPCN), respectiv componenta neverificabilă, presupune dobândirea de competenţe profesionale pe cale nonformală şi/sau informală. Prin cale nonformală se înţelege participarea la activităţi de formare organizate de un furnizor de formare profesională continuă nerecunoscut de ASPAAS, practicarea unor activităţi specifice direct la locul de muncă sau autoinstruire, aceasta fiind mai degrabă organizată şi poate avea obiective de învăţare. Prin cale informală se înţeleg modalităţile de formare profesională neinstituţionalizate, nestructurate şi neintenţionate - contact nesistematic cu diferite surse ale câmpului socio-educaţional, familie, societate sau mediu profesional, aceasta nefiind organizată şi neavând obiective de învăţare.

    (2) FPCS se efectuează anual, pentru numărul de ore de pregătire profesională prevăzut la art. 3 alin. (4) sau (7), şi se realizează prin participarea la cursurile obligatorii anuale organizate sau recunoscute de către ASPAAS. Auditorilor financiari formatori în cadrul PFPC structurată li se va echivala numărul de ore de predare cu ore FPCS.
    (3) FPCN se realizează, printre altele, prin una sau mai multe dintre activităţile prevăzute la lit. a)-i) prin echivalarea numărului de ore alocat respectivelor activităţi:
    a) participarea la studii postuniversitare în domeniu organizate de către universităţi sau instituţii specializate;
    b) participarea la colocvii, seminare sau conferinţe direct legate de exercitarea profesiei;
    c) participarea la o formare profesională organizată la locul de muncă;
    d) participarea la congrese sau conferinţe organizate de către organisme sau instituţii profesionale din domeniu pe plan naţional sau internaţional;
    e) redactarea articolelor sau lucrărilor publicate în legătură cu exercitarea profesiei;
    f) participarea la sesiuni de formare profesională, organizate de un furnizor de formare profesională continuă nerecunoscut de ASPAAS, în măsura în care conţinutul acestora este în principal legat de activităţile profesiei;
    g) susţinerea de cursuri în domeniu;
    h) publicarea unei cărţi în domeniu;
    i) alte activităţi relevante pentru dezvoltarea profesională continuă.


    CAP. III
    Recunoaşterea formării profesionale continue
    ART. 8
    Recunoaşterea formării profesionale continue
    (1) Formarea profesională continuă structurată poate fi recunoscută de ASPAAS dacă aceasta este organizată de către Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR), în cazul delegării activităţii, de către un alt organism profesional din domeniu pe plan naţional sau internaţional ori de către un furnizor de formare profesională continuă.
    (2) Recunoaşterea se poate face numai dacă există un protocol încheiat între ASPAAS şi organismul profesional, cu excepţia CAFR în cazul delegării activităţii, sau furnizorul de formare profesională continuă.

    CAP. IV
    Monitorizarea formării profesionale continuă
    ART. 9
    Monitorizarea îndeplinirii cerinţelor de formare profesionale continue
    (1) ASPAAS monitorizează modul de îndeplinire de către auditorii financiari a cerinţelor de formare profesională continuă impuse de prezentele norme.
    (2) În vederea demonstrării îndeplinirii obligaţiilor prevăzute de lege şi de prezentele norme cu privire la formarea profesională continuă, auditorii financiari păstrează o evidenţă proprie detaliată a activităţilor de formare la care au participat, cel puţin pentru ultimii trei ani.
    (3) Personalul BRAIFC din cadrul ASPAAS analizează şi verifică declaraţiile anuale privind formarea profesională continuă transmise de auditorii financiari şi, prin sondaj, documentele însoţitoare şi întocmeşte un raport care conţine concluziile analizei, inclusiv constatarea privind îndeplinirea sau neîndeplinirea cerinţelor de formare profesională continuă de către auditorii financiari.

    ART. 10
    Monitorizarea programelor de formare profesională
    (1) În vederea monitorizării calităţii cursurilor din cadrul PFPC, ASPAAS poate efectua controale la locul de desfăşurare a acestora.
    (2) În vederea monitorizării calităţii cursurilor din cadrul PFPC, ASPAAS va efectua sondaje în rândul cursanţilor şi va evalua gradul de satisfacţie a acestora în legătură cu tematica, conţinutul şi lectorul cursului.
    (3) ASPAAS colaborează cu membri ai profesiei pentru a identifica necesitatea dezvoltării unor noi competenţe specifice şi modificarea în consecinţă a programului şi tematicii propuse.

    ART. 11
    Obligaţii şi sancţiuni
    (1) Auditorii financiari au obligaţia de a transmite anual către ASPAAS, până la data de 31 ianuarie, pentru obţinerea vizei anuale, declaraţia privind formarea profesională continuă, conform anexei nr. 1 la prezentele norme.
    (2) Declaraţia completată de către auditorii financiari trebuie însoţită de documente justificative care să ateste îndeplinirea cerinţelor de FPCS atât în anul precedent, cât şi pentru perioada de referinţă de trei ani anteriori celui depunerii cererii.
    (3) Exercitarea activităţii de audit financiar fără viza anuală eliberată de ASPAAS constituie contravenţie conform art. 44 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 162/2017.
    (4) Nerespectarea cerinţelor privind formarea profesională continuă, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (3) din Legea nr. 162/2017, constituie abatere administrativă şi se sancţionează conform prevederilor art. 40 alin. (4) din aceeaşi lege.
    (5) În cazul în care în urma analizei efectuate de personalul BRAIFC din cadrul ASPAAS se constată nerespectarea prezentelor norme, raportul prevăzut la art. 9 alin. (3) se înaintează Comisiei de disciplină a ASPAAS.

    CAP. V
    Dispoziţii tranzitorii şi finale
    ART. 12
    Dispoziţii tranzitorii şi finale
    (1) ASPAAS recunoaşte formarea profesională continuă efectuată pe parcursul anului 2018 până la data intrării în vigoare a prezentelor norme, în condiţiile respectării cerinţelor specifice în vigoare la data organizării acestora.
    (2) Prin excepţie de la prevederile art. 3 alin. (4) şi (7), obligaţiile minime de formare profesională în ceea ce priveşte componenta FPCS nu se aplică pentru anul 2018.
    (3) Prin excepţie de la prevederile art. 3 alin. (2), pentru obţinerea vizei anuale emise de ASPAAS pentru anii 2019, 2020 şi 20121, prevederile art. 3 alin. (2) se aplică coroborat cu cele ale alin. (2) al prezentului articol.
    (4) Prin excepţie de la prevederile art. 11 alin. (2), pentru declaraţiile depuse în anii 2019, 2020 şi 2021 conform anexei nr. 1 nu se completează şi perioada de referinţă de trei ani, primul an în care aceasta se va completa fiind 2022.
    (5) Prima perioadă de referinţă de trei ani, pentru auditorii financiari înregistraţi în Registrul public electronic la data intrării în vigoare a prezentelor norme, începe de la 1 ianuarie 2019 şi se va încheia la 31 decembrie 2021.
    (6) Toate documentele/certificatele care atestă formarea profesională efectuată anterior intrării în vigoare a prezentelor norme îşi păstrează valabilitatea maximum 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentelor norme, pentru scopul prezentelor norme, cu excepţia cazurilor în care acestea îşi pierd valabilitatea în termenul menţionat.

    ART. 13
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele norme.

    ANEXA 1

    la norme




    Declaraţie anuală privind formarea profesională continuă
    1. Toţi membrii trebuie să completeze această secţiune.
    \u-3985? Declar că mi-am îndeplinit obligaţia privind pregătirea profesională continuă structurată pentru anul .........* şi pentru perioada de referinţă de trei ani .........................**, conform documentelor justificative anexate.
    * Anul precedent depunerii declaraţiei.
    ** Perioada de referinţă de trei ani anteriori depunerii declaraţiei.

    Modalitatea prin care mi-am îndeplinit cerinţele de pregătire profesională:
    [] prin participarea la programe de formare profesională organizate de către ASPAAS/CAFR în cazul delegării, am îndeplinit cerinţa de a efectua numărul de ........... ore FPCS;
    [] prin participarea la programe de formare profesională recunoscute de către ASPAAS, am îndeplinit cerinţa de a efectua numărul de .......... ore FPCS.
    [] Declar că mi-am îndeplinit obligaţia privind pregătirea profesională continuă nestructurată.
    [] Declar că nu mi-am îndeplinit obligaţia privind pregătirea profesională continuă pentru anul .......... .

    Am înţeles că pregătirea profesională continuă este o obligaţie pentru a-mi putea păstra calitatea de auditor financiar. Prin prezenta îmi asum răspunderea că în termen de 12 luni de la data depunerii declaraţiei îmi voi îndeplini obligaţia şi voi transmite declaraţia completată.

    2. Completaţi această secţiune a formularului numai dacă vi se aplică.
    [] Declar că am efectuat audit statutar al situaţiilor financiare consolidate pentru societăţi ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată şi am parcurs ........ ore FPC structurată în:
    • auditul statutar al grupurilor de entităţi;
    • reglementări privind societăţile ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată.

    [] Declar că am efectuat audit statutar al situaţiilor financiare pentru societăţi ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată şi am parcurs ........ ore FPC structurată în:
    • reglementări privind societăţile ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată.

    [] Declar că am efectuat audit statutar al situaţiilor financiare consolidate şi am parcurs ........ ore FPC structurată în:
    • auditul statutar al grupurilor de entităţi.


    Numele şi prenumele .........................................
    Semnătura ...................................
    Nr. de înregistrare în Registrul public electronic .................................
    Data .....................

    ANEXA 2

    la norme




    Registrul lectorilor

┌──────┬─────────────┬─────────┬─────────┬────────┬────────┬──────────┬────────┐
│ │ │ │ │Datele │ │ │ │
│Codul │ │ │ │de │ │ │ │
│unic │Data │Numele şi│Codul │contact │ │ │Data │
│alocat│înregistrării│prenumele│numeric │(adresă,│Domeniul│Observaţii│radierii│
│de │ │ │personal*│telefon,│ │ │ │
│ASPAAS│ │ │ │fax, │ │ │ │
│ │ │ │ │e-mail) │ │ │ │
├──────┼─────────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┼──────────┼────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │
└──────┴─────────────┴─────────┴─────────┴────────┴────────┴──────────┴────────┘


    * Aceste informaţii nu vor fi publicate pe site-ul instituţiei în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (11) din Normele privind formarea profesională continuă a auditorilor financiari, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar nr. 90/2018.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016