Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 14 august 2018  privind buna reputaţie a stagiarilor în activitatea de audit financiar, a auditorilor financiari şi a firmelor de audit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME din 14 august 2018 privind buna reputaţie a stagiarilor în activitatea de audit financiar, a auditorilor financiari şi a firmelor de audit

EMITENT: Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 733 din 24 august 2018
──────────
    Aprobate prin Ordinul nr. 89 din 14 august 2018, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 733 din 24 august 2018.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Prezentele norme reglementează buna reputaţie a stagiarilor în activitatea de audit financiar, a auditorilor financiari şi a firmelor de audit şi stabilesc criteriile privind buna reputaţie.
    (2) Prezentele norme sunt emise în aplicarea prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea nr. 162/2017 privind auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate şi de modificare a unor acte normative.

    ART. 2
    Prezentele norme se aplică:
    a) persoanelor fizice care solicită înscrierea la stagiul în activitatea de audit financiar;
    b) stagiarilor în activitatea de audit financiar;
    c) auditorilor financiari, inclusiv partenerilor-cheie de audit şi auditorilor financiari care efectuează audit în numele unei firme de audit;
    d) firmelor de audit.


    ART. 3
    (1) Buna reputaţie reprezintă o condiţie pentru accesul la stagiul în activitatea de audit financiar, pentru desfăşurarea efectivă a stagiului, precum şi pentru dobândirea şi menţinerea autorizării ca auditor financiar sau a autorizării ca firmă de audit, după caz.
    (2) Condiţia de bună reputaţie trebuie îndeplinită de următoarele persoane fizice sau juridice, după caz:
    a) persoanele fizice care solicită înscrierea la testul de verificare a cunoştinţelor pentru accesul la efectuarea stagiului în activitatea de audit financiar;
    b) persoanele fizice care se află în perioada de stagiu în activitatea de audit financiar sau au finalizat stagiul şi solicită înscrierea la examenul de competenţă profesională în vederea dobândirii calităţii de auditor financiar, după caz;
    c) persoanele juridice care solicită autorizarea ca firmă de audit;
    d) auditorii financiari, pe perioada deţinerii acestei calităţi;
    e) firmele de audit, pe perioada autorizării/existenţei;
    f) membrii organului administrativ sau de conducere al firmei de audit care sunt auditori financiari.


    CAP. II
    Criteriile de bună reputaţie
    ART. 4
    (1) Buna reputaţie are în vedere un comportament adecvat, cu respectarea cerinţelor Codului etic emis de Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC) şi adoptat de Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar (ASPAAS).
    (2) Buna reputaţie a persoanei fizice şi a firmei de audit se analizează prin raportare la îndeplinirea următoarelor criterii:
    a) persoana fizică sau firma de audit nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţie;
    b) faţă de persoana fizică nu a fost luată o măsură preventivă privativă sau restrictivă de libertate în cadrul unui proces penal, în cazul în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii unei infracţiuni cu intenţie;
    c) persoanei fizice nu i-a fost aplicată pedeapsa complementară şi/sau pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării activităţii de audit financiar;
    d) persoanei fizice nu i-a fost aplicată măsura de siguranţă prin care i s-a interzis exercitarea profesiei de auditor financiar;
    e) persoana fizică sau firma de audit nu a fost sancţionată disciplinar sau administrativ de către alte autorităţi, instituţii sau organisme române ori străine din domeniul financiar-contabil, pentru aspecte de natură profesională;
    f) persoanei fizice sau firmei de audit nu i-au fost aplicate restricţii pentru a desfăşura activităţi în domeniul financiar-contabil de către autorităţi, instituţii sau organisme române sau străine din domeniul financiar-contabil.

    (3) Sancţiunile disciplinare sau administrative aplicate auditorului financiar de către alte autorităţi, instituţii sau organisme române ori străine din domeniul financiar-contabil cuprind acele sancţiuni aplicate ca urmare a săvârşirii unor abateri/fapte de natură a aduce atingere exercitării unei activităţi din punct de vedere profesional.

    ART. 5
    (1) În vederea verificării îndeplinirii criteriilor de bună reputaţie prevăzute la art. 4 alin. (2), persoanele fizice şi firmele de audit depun anual, până la data de 31 martie, la sediul ASPAAS o declaraţie pe propria răspundere, conform anexei la prezentele norme.
    (2) Îndeplinirea criteriilor de bună reputaţie prevăzute la art. 4 alin. (2) este o condiţie pentru obţinerea vizei anuale emise de ASPAAS de către persoanele fizice şi firmele de audit.
    (3) Exercitarea activităţii de audit financiar fără viza anuală emisă de ASPAAS constituie contravenţie, în conformitate cu prevederile art. 44 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 162/2017.
    (4) În situaţia în care o persoană fizică sau o firmă de audit nu îndeplineşte oricare dintre criteriile de bună reputaţie prevăzute la art. 4 alin. (2), în declaraţia pe propria răspundere este indicat/sunt indicate criteriul/criteriile care nu este îndeplinit/ nu sunt îndeplinite.
    (5) Persoana fizică sau firma de audit care nu îndeplineşte oricare dintre criteriile de bună reputaţie prevăzute la art. 4 alin. (2) este obligată să furnizeze orice informaţii şi/sau să comunice orice documente suplimentare solicitate de ASPAAS şi care au legătură cu situaţia de compromitere a bunei reputaţii.
    (6) Declaraţia pe propria răspundere prevăzută la alin. (1) se completează avându-se în vedere prevederile art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 6
    (1) Persoanele fizice care solicită accesul la efectuarea stagiului în activitatea de audit financiar şi cele care solicită înscrierea la examenul de competenţă profesională în vederea dobândirii calităţii de auditor financiar au obligaţia de a depune declaraţia pe propria răspundere prevăzută la art. 5 alin. (1).
    (2) Auditorii financiari şi firmele de audit au obligaţia de a transmite anual ASPAAS, până la data de 31 martie, declaraţia pe propria răspundere prevăzută la art. 5 alin. (1).
    (3) Stagiarii în activitatea de audit financiar, auditorii financiari şi firmele de audit au obligaţia să notifice ASPAAS dacă nu mai îndeplinesc vreunul dintre criteriile prevăzute la art. 4 alin. (2), în termen de 15 zile de la data luării la cunoştinţă despre încălcarea condiţiei de bună reputaţie.
    (4) În situaţia în care o persoană fizică a formulat o cerere de înscriere la testul de verificare a cunoştinţelor pentru accesul la stagiu sau la examenul de competenţă profesională, după caz, aceasta are obligaţia să notifice ASPAAS dacă nu mai îndeplineşte oricare dintre criteriile prevăzute la art. 4 alin. (2), în termen de 48 de ore de la data luării la cunoştinţă de situaţia respectivă.

    CAP. III
    Compromiterea serioasă a bunei reputaţii
    ART. 7
    (1) Buna reputaţie este serios compromisă în cazul în care o persoană fizică sau o firmă de audit nu îndeplineşte oricare dintre criteriile prevăzute la art. 4 alin. (2), situaţie care va conduce la:
    a) respingerea cererii persoanei fizice de înscriere la testul de verificare a cunoştinţelor pentru accesul la stagiu;
    b) pierderea dreptului persoanei fizice de a efectua/continua stagiul în activitatea de audit financiar şi, dacă este cazul, respingerea cererii de înscriere la examenul de competenţă profesională;
    c) retragerea autorizării auditorului financiar sau firmei de audit, după caz.

    (2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. a) ASPAAS comunică persoanei acest fapt, inclusiv prin mijloace electronice, precum şi motivarea respingerii.
    (3) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b) preşedintele ASPAAS emite un ordin, în două exemplare, din care un exemplar se comunică persoanei în cauză.
    (4) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c) preşedintele ASPAAS emite un ordin privind retragerea autorizării, în trei exemplare, din care un exemplar se arhivează la nivelul instituţiei conform reglementărilor legale, un exemplar se comunică auditorului financiar, iar cel de-al treilea exemplar se transmite Camerei Auditorilor Financiari din România, denumită în continuare CAFR.
    (5) Ordinul preşedintelui ASPAAS prevăzut la alin. (3) şi (4) se emite, de regulă, în termen de 30 de zile de la data convocării prevăzute la art. 8 alin. (4).

    ART. 8
    (1) În oricare din cazurile de compromitere serioasă a bunei reputaţii ASPAAS poate fi sesizată de orice persoană sau se poate autosesiza prin personalul Biroului reglementare, autorizare, înregistrare şi formare continuă (BRAIFC) din cadrul ASPAAS, după caz.
    (2) Cazurile de compromitere serioasă a bunei reputaţii sunt analizate de către personalul ASPAAS din cadrul BRAIFC.
    (3) ASPAAS înştiinţează persoana în cauză, prin poştă sau e-mail, cu privire la rezultatele analizei situaţiei de compromitere serioasă a bunei reputaţii şi aceasta este obligată să transmită ASPAAS toate informaţiile sau documentele solicitate de autoritate, în termen de 15 zile de la transmiterea solicitării.
    (4) Dacă personalul ASPAAS din cadrul BRAIFC consideră că sunt necesare lămuriri suplimentare, persoana în cauză este convocată la sediul ASPAAS. Convocarea se realizează în scris, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin orice alt mijloc de comunicare care asigură confirmarea primirii, astfel încât să fie comunicată către persoana în cauză cu cel puţin 15 zile înainte de data stabilită pentru convocare/întâlnire.
    (5) În cazul în care scrisoarea menţionată la alin. (4) nu este primită de destinatar, ASPAAS publică convocarea pe site-ul propriu şi o afişează la sediul său.
    (6) În cazul în care persoana în cauză, convocată la sediul ASPAAS, conform alin. (4) şi (5), nu dă curs convocării, ASPAAS hotărăşte în lipsa acesteia.
    (7) După analizarea documentelor depuse şi a eventualelor declaraţii ale persoanelor în cauză, personalul ASPAAS din cadrul BRAIFC întocmeşte un raport adresat preşedintelui ASPAAS, care conţine concluzia analizei privind compromiterea serioasă a bunei reputaţii.
    (8) În urma sesizării sau autosesizării prevăzute la alin. (1), în cazul în care se constată că buna reputaţie a fost serios compromisă, raportat la criteriile de bună reputaţie prevăzute la art. 4 alin. (2), preşedintele ASPAAS va hotărî în conformitate cu prevederile art. 7.
    (9) În urma sesizării sau autosesizării prevăzute la alin. (1), în cazul în care se constată că sunt îndeplinite criteriile de bună reputaţie prevăzute la art. 4 alin. (2), personalul ASPAAS din cadrul BRAIFC înştiinţează prin poştă sau mijloace electronice atât persoana în cauză, cât şi persoana care a făcut sesizarea, după caz, cu privire la rezultatele analizei situaţiei de compromitere a bunei reputaţii.

    CAP. IV
    Dispoziţii tranzitorii şi finale
    ART. 9
    ASPAAS recunoaşte declaraţiile pe propria răspundere privind respectarea criteriilor de bună reputaţie depuse de către auditorii financiari şi firmele de audit în anul 2018 la CAFR.

    ANEXA 1

    la norme
    DECLARAŢIE
    privind respectarea criteriilor de bună reputaţie
    Subsemnatul/Subsemnat ...................., domiciliat(ă) în ................................
    ....................................................................................
    ..............................................................................^1),
    ^1) Se va încercui una din literele a)-d) în funcţie de calitatea pe care o deţine persoana care completează prezenta declaraţie.

    a) în calitate de persoană fizică care solicită înscrierea la testul de verificare a cunoştinţelor pentru accesul la stagiu;
    b) în calitate de persoană fizică, stagiar in activitatea de audit financiar, care solicită înscrierea la examenul de competenţă profesională;
    c) în calitate de auditor financiar, autorizat prin …………, număr autorizaţie ...................................;
    d) în calitate de reprezentant legal al firmei de audit ......................................, autorizată prin .................... număr autorizaţie ........................,
    declar pe propria răspundere următoarele^2):
    ^2) Se va completa în funcţie de criteriul de bună reputaţie aplicabil persoanei fizice sau firmei de audit, după caz. Pentru auditorii financiari sunt aplicabile criteriile prevăzute la pct. 1-6. Pentru firma de audit sunt aplicabile criteriile prevăzute la pct. 1, 5, 6 şi 7.
    1. nu sunt condamnat(ă)/nu s-a dispus o condamnare penală împotriva firmei de audit pe care o reprezint, pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţie;
    2. nu s-a dispus faţă de persoana mea o măsură preventivă privativă sau restrictivă de libertate în cadrul unui proces penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii unei infracţiuni cu intenţie;
    3. nu mi-a fost aplicată pedeapsa complementară şi/sau pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării activităţii de audit financiar;
    4. nu mi-a fost aplicată măsura de siguranţă prin care mi s-a interzis exercitarea profesiei de auditor financiar;
    5. nu am fost sancţionat(ă) disciplinar sau administrativ/nu a fost sancţionată disciplinar firma de audit pe care o reprezint de către alte autorităţi, instituţii sau organisme române ori străine din domeniul financiar-contabil, pentru aspecte de natură profesională;
    6. nu mi-au fost aplicate restricţii/nu i s-au aplicat restricţii firmei de audit pe care o reprezint pentru a desfăşura activităţi în domeniul financiar-contabil de către autorităţi, instituţii sau organisme române ori străine din domeniul financiar-contabil;
    7. membrii organului administrativ sau de conducere al firmei de audit care sunt auditori financiari îndeplinesc criteriile de bună reputaţie prevăzute la pct. 1-6.

    Prezenta declaraţie este conformă cu realitatea şi este dată cunoscând prevederile art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.
    Data .....................
    Semnătura .......................
    În situaţia în care o persoană fizică sau firma de audit nu îndeplineşte oricare din criteriile de bună reputaţie prevăzute la pct. 1-7, se menţionează expres criteriul/criteriile care nu este îndeplinit /nu sunt îndeplinite.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016