Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 13 august 2008  privind participarea cadrelor militare din Armata Romaniei la studii de perfectionare a pregatirii profesionale organizate in tara    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 13 august 2008 privind participarea cadrelor militare din Armata Romaniei la studii de perfectionare a pregatirii profesionale organizate in tara

EMITENT: MINISTERUL APARARII NATIONALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 632 din 1 septembrie 2008


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) lit. c) din Ghidul carierei militare, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 582/2001 , promovarea în funcţie şi înaintarea în grad a cadrelor militare în activitate, precum şi trecerea maiştrilor militari şi subofiţerilor în corpul ofiţerilor sunt condiţionate de absolvirea cursului de carierã necesar în vederea îndeplinirii atribuţiilor noii funcţii.
ART. 2
Obiectivul fundamental al procesului de perfecţionare a pregãtirii profesionale a cadrelor militare este formarea şi dezvoltarea unor competenţe corespunzãtoare cerinţelor fiecãrui tip de funcţie.
ART. 3
În conformitate cu principiile de acces şi evoluţie în carierã a cadrelor militare în activitate, gestionarea procesului de perfecţionare a pregãtirii profesionale trebuie sã asigure:
a) utilizarea unui sistem de selecţionare şi motivare, care sã reţinã cadrele militare în activitate cu cel mai bun potenţial, pentru promovarea pe treptele superioare ale ierarhiei militare;
b) reabilitarea carierei militare, ca model şi practicã, în acord cu teoria privind managementul resurselor umane şi experienţa armatelor moderne în acest domeniu;
c) pãstrarea unei structuri echilibrate a corpurilor de cadre militare în activitate, pe grade şi vârste corespunzãtoare modelului teoretic piramidal.
ART. 4
Cadrele militare în activitate pot frecventa un curs de carierã, prin concurs, începând cu ultimii 2 ani de stagiu minim în grad, dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele criterii generale:
a) au fost evaluate prin aprecierile de serviciu din ultimii 3 ani cu calificativul cel puţin "Foarte bun";
b) sunt apte medical grupa a IV-a pentru serviciul militar, concluzie consemnatã în fişa ultimului control medical periodic.
ART. 5
(1) În scopul îmbunãtãţirii pregãtirii, în raport cu nevoile de performanţã profesionalã, cadrele militare în activitate care sunt evaluate prin aprecierile de serviciu din ultimii 2 ani cu calificativul cel puţin "Bun" pot frecventa diferite cursuri de perfecţionare, specializare şi stagii de practicã, altele decât cursurile de carierã, la un interval de cel puţin 2 ani de la absolvirea ultimei forme de pregãtire.
(2) Fac excepţie de la regulile prevãzute la alin. (1) cadrele militare care au fost evaluate prin aprecierea de serviciu din ultimul an cu calificativul cel puţin "Bun" şi care au participat la un curs intensiv de învãţare a unei limbi strãine şi cadrele didactice care, prin natura şi conţinutul disciplinei pe care o predau, au nevoie de achiziţii cognitive sau psihomotorii specifice domeniului/obiectivelor formei de pregãtire.
ART. 6
Ofiţerii care dovedesc aptitudinile necesare pot frecventa prin concurs cursul de pregãtire în vederea îndeplinirii unei misiuni de reprezentant militar în strãinãtate pe orice treaptã a carierei militare, pe baza hotãrârii comisiei de selecţie, dacã îndeplinesc, cumulativ, urmãtoarele criterii:
a) au fost evaluaţi prin aprecierile de serviciu din ultimii 2 ani cu calificativul "Foarte bun";
b) sunt apţi medical grupa a IV-a, concluzie consemnatã în fişa ultimului control medical periodic;
c) nu au probleme deosebite - probleme familiale, probleme de serviciu sau de altã naturã care pot constitui factori de risc în privinţa trimiterii în strãinãtate -, care ar putea influenţa negativ activitatea pe care o vor desfãşura în strãinãtate;
d) alte criterii impuse de cerinţele funcţiilor pe care le vor îndeplini în strãinãtate.

CAP. II
Participarea ofiţerilor în activitate la cursuri de carierã

SECŢIUNEA 1
Cursul avansat - similar
ART. 7
Cursul avansat - similar poate fi frecventat de ofiţerii de arme, de logisticã - serviciul administrativ, transporturi militare şi tehnico-ingineresc - ingineri şi subingineri -, precum şi de cei care îşi desfãşoarã activitatea în domeniul informaţiilor şi siguranţei militare, care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevãzute la art. 4 şi urmãtoarele criterii specifice:
a) au gradul de locotenent;
b) au vârsta de cel mult 37 de ani în anul în care urmeazã cursul;
c) au perspective sã fie promovaţi în funcţii prevãzute cu gradul de cãpitan, corespunzãtoare armelor/specialitãţilor în care sunt confirmaţi.
ART. 8
Ofiţerii ingineri din serviciul tehnico-ingineresc şi administrativ, numiţi în instituţii de cercetare-proiectare ale armatei, precum şi cei din învãţãmântul militar care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 7 vor absolvi studii aprofundate în domeniul lor de activitate în locul cursului avansat de logisticã.

SECŢIUNEA a 2-a
Cursul pentru medici-şefi de unitate - similar
ART. 9
Cursul pentru medici-şefi de unitate - similar poate fi frecventat de ofiţerii de logisticã - serviciul medical şi sanitarveterinar -, care nu se aflã în pregãtire pentru rezidenţiat, care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevãzute la art. 4 şi urmãtoarele criterii specifice:
a) au gradul de locotenent;
b) au vârsta de cel mult 37 de ani în anul în care urmeazã cursul;
c) au perspective sã fie promovaţi în funcţii prevãzute cu gradul de cãpitan, corespunzãtoare serviciului medical sau sanitar-veterinar în care sunt confirmaţi.
ART. 10
Ofiţerii aflaţi în pregãtire prin rezidenţiat nu sunt obligaţi sã frecventeze cursul pentru medici şefi de unitate.

SECŢIUNEA a 3-a
Cursul de stat major - similar
ART. 11
Cursul de stat major - similar poate fi frecventat de ofiţerii de arme şi de logisticã - serviciul administrativ, transporturi militare - şi de ofiţerii specialişti, dacã îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevãzute la art. 4 şi urmãtoarele criterii specifice:
a) au gradul de cãpitan;
b) au vârsta de cel mult 41 de ani în anul în care urmeazã cursul;
c) au perspective sã fie promovaţi în funcţii prevãzute cu gradul de maior/locotenent-comandor, corespunzãtoare armelor/specialitãţilor în care sunt confirmaţi.

SECŢIUNEA a 4-a
Cursul de management al sistemelor tehnice - similar
ART. 12
Cursul de management al sistemelor tehnice similar poate fi frecventat de ofiţerii de logisticã sau de arme care ocupã funcţii în specialitãţile serviciului transporturi militare şi în specialitatea construcţii-cazare, precum şi în serviciul tehnico-ingineresc - ingineri şi subingineri -, care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevãzute la art. 4 şi urmãtoarele criterii specifice:
a) au gradul de cãpitan;
b) au vârsta de cel mult 41 de ani în anul în care urmeazã cursul;
c) au perspective sã fie promovaţi în funcţii prevãzute cu gradul de maior/locotenent-comandor, corespunzãtoare armelor/specialitãţilor în care sunt confirmaţi.
ART. 13
Ofiţerii ingineri din serviciul tehnico-ingineresc şi administrativ, numiţi în institute de cercetare-proiectare ale armatei, precum şi cei din învãţãmântul militar care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 12 poate sã absolve o formã de învãţãmânt postuniversitar, alta decât studii aprofundate, în locul cursului de management al sistemelor tehnice.

SECŢIUNEA a 5-a
Cursul pentru medici-şefi de mare unitate - similar
ART. 14
Cursul pentru medici-şefi de mare unitate similar poate fi frecventat de ofiţerii de logisticã - serviciul medical şi sanitar-veterinar, specialitãţile medicinã generalã, stomatologie şi farmacie, care nu se aflã în pregãtire pentru rezidenţiat, dacã îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevãzute la art. 4 şi urmãtoarele criterii specifice:
a) au gradul de cãpitan;
b) au vârsta de cel mult 41 de ani în anul în care urmeazã cursul;
c) au perspective sã fie promovaţi în funcţii prevãzute cu gradul de maior, corespunzãtoare serviciului medical sau sanitar-veterinar în care sunt confirmaţi.
ART. 15
Ofiţerii aflaţi în pregãtire prin rezidenţiat şi medicii specialişti nu sunt obligaţi sã frecventeze cursul pentru medicişefi de mare unitate - similar.

SECŢIUNEA a 6-a
Cursul interarme
ART. 16
Cursul interarme ce se organizeazã în Universitatea Naţionalã de Apãrare "Carol I" asigurã perfecţionarea pregãtirii interarme şi aprofundarea pregãtirii intercategorii ale forţelor armate şi poate fi frecventat, prin concurs, de ofiţerii de comandã şi stat major care îndeplinesc, cumulativ, urmãtoarele criterii:
a) au absolvit o instituţie militarã de învãţãmânt pentru formarea ofiţerilor cu durata de 3 ani - pentru ofiţerii care urmeazã Facultatea interarme ce se finalizeazã cu diplomã de studii universitare de lungã duratã - sau cu durata de cel puţin 4 ani - pentru ofiţerii absolvenţi ai unei instituţii de învãţãmânt superior de nivel universitar de lungã duratã;
b) au gradul de maior/locotenent-comandor şi au un stagiu de minimum 3 ani în acest grad în anul începerii studiilor;
c) au vârsta de cel mult 42 de ani în anul începerii studiilor;
d) au absolvit cursul de stat major - similar;
e) au îndeplinit timp de minimum 2 ani funcţii prevãzute cu gradul de maior/locotenent-comandor sau superior, la eşalon tip batalion/divizion, regiment, brigadã, bazã aerianã, instituţii militare de învãţãmânt şi similare sau funcţii în domeniul informaţiilor, contrainformaţiilor şi securitate militarã pânã în anul în care încep studiile;
f) au fost evaluaţi în aprecierile de serviciu pe ultimii 3 ani premergãtori selecţiei cu calificativul cel puţin "Foarte bun" şi au fost propuşi prin acestea sã susţinã concursul de admitere. Ofiţerii apreciaţi în anul premergãtor concursului cu calificative inferioare celui de "Foarte bun" nu vor fi trimişi la concurs;
g) au potenţial de dezvoltare care sã le permitã accesul la funcţii din statele majore ale marilor unitãţi şi comandamentele superioare acestora sau în funcţii de comandanţi de unitãţi ori formaţiuni militare, corespunzãtoare gradului de locotenentcolonel/ cãpitan-comandor;
h) au fost declaraţi reuşiţi la testarea psihologicã organizatã în acest scop;
i) sunt apţi medical grupa a IV-a, concluzie consemnatã în urma efectuãrii controlului medical pentru concursul de admitere.

SECŢIUNEA a 7-a
Cursul postuniversitar corespunzãtor domeniului de activitate al funcţiei - similar
ART. 17
Cursul postuniversitar corespunzãtor domeniului de activitate al funcţiei - similar poate fi frecventat de ofiţerii cu un potenţial de dezvoltare care sã le permitã accesul la funcţii fãrã atribuţii de conducere, care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevãzute la art. 4 şi urmãtoarele criterii specifice:
a) au gradul de locotenent-colonel/cãpitan-comandor;
b) au vârsta de cel mult 50 de ani în anul în care urmeazã cursul;
c) au perspective sã fie promovaţi în funcţii prevãzute cu gradul de colonel/comandor.

SECŢIUNEA a 8-a
Cursul postuniversitar de conducere corespunzãtor domeniului de activitate al funcţiei - similar
ART. 18
Cursul postuniversitar de conducere corespunzãtor domeniului de activitate al funcţiei - similar poate fi frecventat de ofiţerii performanţi care se propun sã fie numiţi în funcţii cu atribuţii de conducere, care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevãzute la art. 4 şi urmãtoarele criterii specifice:
a) au gradul de cel puţin locotenent-colonel/cãpitan-comandor;
b) au vârsta de cel mult 50 de ani în anul în care urmeazã cursul;
c) au perspective sã fie promovaţi în funcţii prevãzute cu gradul de colonel/comandor.

SECŢIUNEA a 9-a
Cursul postuniversitar de conducere strategicã şi cursurile Colegiului Naţional de Apãrare
ART. 19
Cursul postuniversitar de conducere strategicã şi cursurile Colegiului Naţional de Apãrare pot fi frecventate prin concurs - colocviu - de ofiţerii care dovedesc aptitudini deosebite pentru a fi propuşi sã fie promovaţi în funcţii prevãzute cu gradul de general de brigadã - similare şi superioare acestuia, care îndeplinesc, cumulativ, urmãtoarele criterii:
a) au gradul de colonel/comandor şi superioare acestuia;
b) au vârsta de cel mult 52 de ani coloneii sau comandorii şi de cel mult 54 de ani generalii, în anul în care urmeazã cursurile;
c) au absolvit o instituţie de învãţãmânt superior de lungã duratã şi un curs postuniversitar de conducere în ţarã sau în strãinãtate;
d) au îndeplinit timp de cel puţin un an funcţii prevãzute cu gradul de colonel/comandor;
e) au fost evaluaţi prin aprecierile de serviciu din ultimii 3 ani cu calificativul cel puţin "Foarte bun";
f) sunt apţi medical grupa a IV-a pentru serviciul militar, concluzie consemnatã în fişa ultimului control medical periodic.

CAP. III
Participarea maiştrilor militari/subofiţerilor în activitate la cursuri de carierã

SECŢIUNEA 1
Cursul de instructori - similar
ART. 20
Cursul de instructori - similar poate fi frecventat de maiştri militari/subofiţeri luptãtori şi specialişti, care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevãzute la art. 4 şi urmãtoarele criterii specifice:
a) au gradul de maistru militar clasa a IV-a/sergent-major;
b) au îndeplinit timp de minimum 2 ani o funcţie de comandant de grupã - similare - şi au perspective sã fie promovaţi într-o funcţie de instructor - similare -, prevãzutã cu gradul de maistru militar clasa a III-a/plutonier;
c) au vârsta de cel mult 37 de ani în anul în care urmeazã cursul.

SECŢIUNEA a 2-a
Cursul de comandant/locţiitor de pluton - similar
ART. 21
Cursul de comandant/locţiitor de pluton - similar poate fi frecventat de maiştri militari/subofiţeri luptãtori şi specialişti, care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevãzute la art. 4 şi urmãtoarele criterii specifice:
a) au gradul de maistru militar clasa a IV-a/sergent-major;
b) au îndeplinit timp de minimum 2 ani o funcţie de comandant de grupã - similare - şi au perspective sã fie promovaţi într-o funcţie de comandant/locţiitor de pluton similare - prevãzutã cu gradul de maistru militar clasa a III-a/ plutonier;
c) au vârsta de cel mult 37 de ani în anul în care urmeazã cursul.

SECŢIUNEA a 3-a
Cursul de stat major - similar
ART. 22
Cursul de stat major - similar poate fi frecventat de maiştri militari/subofiţeri luptãtori, specialişti şi instructori care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevãzute la art. 4 şi urmãtoarele criterii specifice:
a) au gradul de maistru militar clasa a III-a/plutonier;
b) au îndeplinit timp de cel puţin 3 ani o funcţie de comandant pluton ori locţiitor sau de instructor în baze de instrucţie şi în alte instituţii similare - maiştri militari/subofiţeri luptãtori - sau o funcţie de specialist din structura unitãţilor şi formaţiunilor pânã la regiment - similare - inclusiv - maiştri militari/subofiţeri specialişti - şi au perspective sã fie promovaţi în comandamente de batalion şi superioare acestora, în toate domeniile activitãţii de stat major, precum şi funcţii de consilieri ai comandanţilor/şefilor prevãzute cu gradul de maistru militar clasa a II-a/plutonier major;
c) au vârsta de cel mult 41 de ani în anul în care urmeazã cursul.

SECŢIUNEA a 4-a
Cursul de administraţie - similar
ART. 23
Cursul de administraţie - similar poate fi frecventat de maiştri militari/subofiţeri luptãtori, specialişti şi instructori, care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevãzute la art. 4 şi urmãtoarele criterii specifice:
a) au gradul de maistru militar clasa a III-a/plutonier;
b) au îndeplinit timp de minimum 3 ani o funcţie de comandant de pluton ori locţiitor sau de instructor în baze de instrucţie şi în alte instituţii similare - maiştri militari/subofiţeri luptãtori - sau o funcţie de specialist din structura unitãţilor şi formaţiunilor pânã la regiment - similare - inclusiv - maiştri militari/subofiţeri specialişti - şi au perspective sã fie promovaţi în funcţii din domeniile: gestiune materialã, financiarã, administrare, cazãrmi şi altele asemenea, prevãzute cu gradul de maistru militar clasa a II-a/plutonier major;
c) au vârsta de cel mult 41 de ani în anul în care urmeazã cursul.

SECŢIUNEA a 5-a
Cursul de conducere structuri tehnice - similar
ART. 24
Cursul de conducere structuri tehnice - similar poate fi frecventat de maiştri militari/subofiţeri specialişti care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevãzute la art. 4 şi urmãtoarele criterii specifice:
a) au gradul de maistru militar clasa a III-a/plutonier;
b) au îndeplinit timp de minimum 3 ani funcţii de specialist în exploatarea, întreţinerea şi repararea tehnicii de luptã -- din structura unitãţilor şi formaţiunilor pânã la regiment - similare - inclusiv şi au perspective sã fie promovaţi în funcţii de specialitate în structuri tehnice prevãzute cu gradul de maistru militar clasa a II-a/plutonier-major;
c) au vârsta de cel mult 41 de ani în anul în care urmeazã cursul.

SECŢIUNEA a 6-a
Cursul de maiştri militari clasa I sau subofiţeri adjutanţi similar
ART. 25
Cursul de maiştri militari clasa I sau subofiţeri adjutanţi - similar poate fi frecventat de maiştri militari/subofiţeri care îndeplinesc, cumulativ, criteriile generale prevãzute la art. 4 şi urmãtoarele criterii specifice:
a) au gradul de maistru militar clasa a II-a/plutonier-major;
b) au îndeplinit timp de minimum 3 ani funcţii în unul dintre domeniile stat major, administraţie sau conducere a structurilor tehnice şi au perspective sã fie promovaţi în funcţii prevãzute cu gradul de maistru militar clasa I/plutonier-adjutant în structuri superioare batalionului/similare - pentru maiştri militari/subofiţeri de stat major; depozite aflate în subordinea nemijlocitã a statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei/similare - pentru maiştri militari/subofiţeri de administraţie; ateliere baze de reparaţii - pentru maiştri militari/subofiţeri specialişti;
c) au vârsta de cel mult 46 de ani în anul în care urmeazã cursul.

CAP. IV
Participarea maiştrilor militari şi subofiţerilor în activitate la cursul de formare a ofiţerilor

ART. 26
Cursul de formare a ofiţerilor poate fi frecventat, prin concurs, de maiştri militari/subofiţeri care îndeplinesc, cumulativ, urmãtoarele criterii:
a) au absolvit o instituţie de învãţãmânt superior de nivel universitar de lungã duratã, cu diplomã de licenţã/absolvire, în specialitãţi echivalente armelor/specialitãţilor militare;
b) se aflã în perioada stagiilor în gradele de maistru militar clasa a IV-a/sergent-major şi maistru militar clasa a III-a/ plutonier;
c) au o vechime minimã de 5 ani ca maistru militar/subofiţer;
d) au fost evaluaţi prin aprecierile de serviciu din ultimii 3 ani cu calificativul cel puţin "Foarte bun"; au perspective sã li se acorde gradul de locotenent şi sã fie promovaţi în funcţie prevãzutã cu gradul de locotenent în armele/specialitãţile militare echivalente studiilor universitare de lungã duratã absolvite;
e) au îndeplinit funcţii astfel: maiştri militari/subofiţeri luptãtori - minimum 5 ani funcţii în structuri de tip batalion similare, din care cel puţin 2 ani funcţii de comandant grupã similare; maiştri militari/subofiţeri specialişti - minimum 5 ani funcţii în structuri de tip batalion - similare;
f) sunt apţi medical grupa a IV-a pentru serviciul militar, concluzie consemnatã în fişa ultimului control medical;
g) au fost evaluaţi la nivelul pregãtirii fizice la ultima verificare din ultimul an cu calificativul cel puţin "Satisfãcãtor" sau minimum 160 de puncte;
h) sunt evaluaţi cel puţin la nivelul 1 conform STANAG 6001 pentru fiecare dintre cele patru deprinderi, în una dintre limbile englezã, francezã sau germanã;
i) au vârsta de cel mult 30 de ani la data începerii cursului;
j) au încheiat cu Ministerul Apãrãrii contract cu durata de 4 ani la data începerii cursului de formare a ofiţerilor, organizat în acest sens.

CAP. V
Participarea cadrelor militare la cursuri de perfecţionare, specializare şi stagii de practicã - altele decât cursurile de carierã - şi cursuri de limbi strãine

ART. 27
Pregãtirea prin cursuri de perfecţionare, specializare şi stagii de practicã - altele decât cursurile de carierã - şi prin cursuri de limbi strãine asigurã îmbunãtãţirea pregãtirii cadrelor militare în activitate în raport cu nevoile de performanţã profesionalã, îndeplinirea atribuţiilor funcţionale şi evoluţia în carierã şi vizeazã dobândirea unor noi capacitãţi şi abilitãţi impuse de perspectiva realã a promovãrii într-o funcţie ce solicitã competenţe ce se dobândesc prin aceste studii.
ART. 28
Tipurile de studii la care participã cadrele militare în activitate se stabilesc în strictã concordanţã cu capacitãţile solicitate de atribuţiile funcţiei, evitându-se situaţiile de insuficienţã sau exces în pregãtire.
ART. 29
Pentru participarea la cursurile de perfecţionare, specializare - altele decât cursurile de carierã - şi stagiile de practicã, precum şi la cursurile de limbi strãine finanţate de Ministerul Apãrãrii, cadrele militare în activitate trebuie sã îndeplineascã, cumulativ, urmãtoarele criterii:
a) au o vechime de cel puţin 2 ani de cadru militar în activitate, în anul în care urmeazã cursul;
b) sunt încadrate sau au perspective sã fie promovate în funcţii ale cãror cerinţe impun perfecţionarea pregãtirii în domeniu;
c) au cel puţin 2 ani de la absolvirea ultimei forme de pregãtire cu durata de cel puţin o lunã; excepţie fac cele care participã la un curs de învãţare a unei limbi strãine şi cadrele didactice care, periodic, urmeazã diferite forme succesive de perfecţionare;
d) în anul în care urmeazã cursul au vârsta mai micã cu cel puţin 2 ani faţã de limita de vârstã în gradul deţinut, pânã la care pot fi menţinute în activitate;
e) au fost evaluate în aprecierile de serviciu din ultimii 2 ani cu calificativul cel puţin "Bun";
f) sunt apte medical grupa a IV-a pentru serviciul militar, concluzie consemnatã în fişa ultimului control medical periodic.

CAP. VI
Succesiunea activitãţilor specifice privind stabilirea nevoilor de şcolarizare şi a prioritãţilor de perfecţionare a pregãtirii profesionale a cadrelor militare în activitate prin studii organizate în ţarã

ART. 30
Structurile centrale ale Ministerului Apãrãrii trimit Direcţiei management resurse umane, anual, pânã la data de 1 martie, pentru viitorul an de învãţãmânt, propunerile privind nevoile de pregãtire a cadrelor militare prin cursuri/stagii care se organizeazã în ţarã.
ART. 31
Direcţia management resurse umane, anual, pânã la data de 1 aprilie, pe baza solicitãrilor primite de la structurile centrale şi în raport cu numãrul funcţiilor ce urmeazã sã fie încadrate în limitele prevederilor legale, fundamenteazã propunerile privind nevoile de pregãtire a cadrelor militare prin cursuri/stagii care se organizeazã în ţarã.
ART. 32
Planurile cu formele de perfecţionare a pregãtirii profesionale a cadrelor militare, perioadele de desfãşurare şi numãrul de locuri se aprobã în funcţie de posibilitãţile de şcolarizare şi nevoile de pregãtire, anual, pânã la data de 1 mai, pentru viitorul an de învãţãmânt, de cãtre ministrul apãrãrii, la propunerea şefului Direcţiei management resurse umane.
ART. 33
Structurile militare care gestioneazã studiile de perfecţionare a pregãtirii profesionale în ţarã, anual, pânã la data de 1 iunie, publicã în Buletinul Informativ al Armatei şi comunicã structurilor beneficiare cifrele aprobate pentru astfel de forme de pregãtire ce se organizeazã în viitorul an de învãţãmânt.

CAP. VII
Dispoziţii finale

ART. 34
(1) Cadrele militare care se propun sã participe la concurs în vederea frecventãrii cursurilor de carierã sunt analizate de comisiile de selecţie care au în responsabilitate funcţiile în care au perspectivã sã fie promovate dupã absolvirea cursurilor, iar concluziile se înainteazã structurilor centrale din care fac parte şi structurilor care gestioneazã astfel de studii.
(2) La cursul postuniversitar de specializare în domeniul planificãrii acţiunilor NATO pot participa ofiţeri care au gradul de cãpitan-colonel, vârsta de cel mult 50 de ani, apreciaţi în ultimii 3 ani cu calificativul "Foarte bun".
ART. 35
Propunerile de candidaţi pentru concursul de admitere la cursul interarme din Universitatea Naţionalã de Apãrare "Carol I" se analizeazã de comisiile de selecţie care au în responsabilitate funcţiile de locotenent-colonel/cãpitancomandor, iar concluziile rezultate se înainteazã Direcţiei management resurse umane.
ART. 36
(1) Candidaţii selecţionaţi pentru cursurile de limbi strãine care se desfãşoarã în instituţii ale Ministerului Apãrãrii sunt testaţi privind nivelul iniţial de cunoştinţe lingvistice de cãtre instituţiile organizatoare care, în funcţie de rezultatele obţinute de aceştia şi de posibilitãţile de şcolarizare, propun Direcţiei management resurse umane numãrul de cursanţi, durata, obiectivele şi perioada de desfãşurare a cursurilor.
(2) Cadrele militare selecţionate sã frecventeze cursurile de învãţare a unei limbi strãine trebuie sã îndeplineascã, cumulativ, criteriile prevãzute la art. 29 lit. a)-c), e) şi f) şi sã aibã vârsta de cel mult 47 de ani în anul în care urmeazã cursul.
(3) Ofiţerii cu grad de colonel şi general, care participã la cursurile de învãţare a limbilor strãine în ţarã, pot sã aibã vârsta de cel mult 52 de ani, respectiv 54 de ani.
ART. 37
În scopul realizãrii la nivelul armatei a unei baze de selecţie, alcãtuitã din cadre militare în activitate care pot fi trimise la studii de perfecţionare a pregãtirii profesionale, la eşaloanele brigadã - similare - şi superioare se constituie evidenţe nominale cu toate cele care îndeplinesc criteriile prevãzute în prezentele norme. Aceastã bazã de selecţie se actualizeazã anual, pânã la data de 1 aprilie, şi modelul este prevãzut în anexa nr. 1.
ART. 38
Metodologia selecţionãrii cadrelor militare în vederea participãrii la studii de perfecţionare a pregãtirii profesionale organizate în ţarã este prevãzutã în anexa nr. 2.
ART. 39
În scopul valorificãrii cunoştinţelor acumulate la studiile de perfecţionare a pregãtirii profesionale, comandanţii/şefii au obligaţia sã urmãreascã evoluţia în carierã a cadrelor militare în activitate şi, pe baza rezultatelor obţinute şi a experienţei în domeniul lor de activitate, se numesc în funcţii corespunzãtoare sau se propun eşaloanelor superioare, potrivit competenţelor.
ART. 40
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme.


ANEXA 1
la norme


SECRET DE SERVICIU
- dupã completare -

Aprob*)
..........
(funcţia)
.........
(gradul)
......................
(prenumele şi numele)

BAZĂ DE SELECŢIE
a cadrelor militare în activitate care se propun sã fie
trimise la studii de perfecţionare a pregãtirii profesionale
┌────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬───────────┐
│Nr. │- Gradul, arma│- Studii │- Forma de │Funcţia şi │Limba │
│crt.│- Vechimea în │absolvite │învãţãmânt pe │unitatea │strãinã │
│ │grad │- Aprecierile │care se pro- │(prevederile │şi nivelul │
│ │- Numele şi │de serviciu pe│pune sã o │de stat) în │de │
│ │prenumele │ultimii 3 ani │urmeze**) │care urmeazã │cunoaştere │
│ │- Data │ │- Anul în care│a fi numit │conform │
│ │naşterii │ │se planificã │dupã │STANAG 6001│
│ │- Funcţia │ │sã fie trimis │absolvirea │ │
│ │îndeplinitã - │ │la studii │studiilor │ │
│ │gradul func- │ │ │ │ │
│ │ţiei din stat-│ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴───────────┘
Şeful .................***)
.........
(gradul)
......................
(prenumele şi numele)
___________
*) Baza de selecţie se aprobã de cãtre şeful structurii prevãzute la art. 36.
**) Formele de învãţãmânt sunt cele comunicate structurilor beneficiare şi
publicate în fiecare an în Buletinul Informativ al Armatei, conform art. 33.
***) Denumirea compartimentului de gestiune resurse umane.




ANEXA 2
la norme

METODOLOGIA
selecţionãrii cadrelor militare în
vederea participãrii la studii de perfecţionare
a pregãtirii profesionale organizate în ţarã

Metodologia stabileşte activitãţile referitoare la selecţionarea cadrelor militare în activitate pentru a urma studii de perfecţionare a pregãtirii profesionale care vor fi organizate şi desfãşurate de structurile de gestiune resurse umane de la toate eşaloanele din armatã, comisiile de selecţie, instituţiile de învãţãmânt şi structurile care gestioneazã cursuri/stagii, precum şi documentele pe care le întocmesc şi le prezintã spre aprobare.
I. Selecţionarea ofiţerilor în activitate în vederea participãrii la concursul de admitere la Cursul Interarme/Facultatea Interarme din Universitatea naţionalã de Apãrare "Carol I"
Selecţionarea se efectueazã în perioada 15 februarie - 10 iunie a anului premergãtor celui în care se organizeazã concursul şi cuprinde:
a) prezentarea, pânã la data de 1 martie, a rapoartelor scrise adresate comandanţilor/şefilor unitãţilor de cãtre ofiţerii care îndeplinesc criteriile şi sunt propuşi prin aprecierile de serviciu sã participe la concursul de admitere. În conţinutul raportului se menţioneazã limba strãinã la care solicitantul doreşte sã fie examinat;
b) examinarea medicalã, pânã la data de 15 martie, a ofiţerilor care au acordul comandanţilor/şefilor unitãţilor din care fac parte. Aceasta se efectueazã numai în spitalele militare la care sunt arondate unitãţile respective, iar rezultatele se consemneazã în "Fişa de examinare medicalã"-tip (anexa nr. 8 din Ordinul general nr. O.G. 25/1993*), cu modificãrile ulterioare), în finalul cãreia se concluzioneazã asupra aptitudinii sau inaptitudinii candidatului pentru a urma cursurile instituţiei;
________
*) Ordinul general nr. O.G. 25/1993 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, deoarece avea ca obiect reglementãri din sectorul de apãrare a ţãrii şi securitate naţionalã.

c) completarea de cãtre şeful compartimentului de gestiune resurse umane a fişei-propunere - al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 1 la prezenta metodologie - pentru ofiţerii care îndeplinesc în totalitate criteriile şi constituirea, pânã la data de 30 martie, a dosarelor de candidat, care conţin raportul ofiţerului, copii/xerocopii/ fotocopii de pe diploma de bacalaureat şi de pe diploma de absolvire - licenţã - a instituţiei militare de învãţãmânt pentru formarea ofiţerilor şi fişa de examinare medicalã. Copiile/xerocopiile/fotocopiile de pe documentele de studii menţionate se certificã de cãtre şeful structurii de gestiune resurse umane unde se constituie dosarul de candidat;
d) înaintarea ierarhic, de cãtre unitãţi, la comisiile de selecţie care au în responsabilitate funcţiile de locotenentcolonel/ cãpitan-comandor a documentelor de participare la concurs - fişa-propunere, dosarul de candidat şi memoriul original - pentru analiza propunerilor pe baza criteriilor prevãzute la art. 16 din norme, pânã la data de 5 aprilie. Secretariatele tehnice ale comisiilor de selecţie centralizeazã concluziile şi le trimit însoţite de celelalte documente, astfel încât acestea sã fie primite la Direcţia management resurse umane pânã la data de 30 aprilie;
e) avizarea propunerilor de candidaţi de cãtre Direcţia management resurse umane şi comunicarea rezultatelor la structurile centrale ale Ministerului Apãrãrii şi Universitãţii Naţionale de Apãrare "Carol I" pânã la data de 20 mai;
f) aducerea la cunoştinţa ofiţerilor a aprobãrii de participare la concurs, pânã la 10 iunie, de cãtre comandanţii/şefii unitãţilor din care aceştia fac parte;
g) comunicarea de cãtre Universitatea Naţionalã de Apãrare "Carol I" a rezultatelor obţinute de candidaţi la concursul de admitere, în termen de o zi de la afişarea rezultatelor, la unitãţile din care fac parte candidaţii şi la Direcţia management resurse umane.
II. Selecţionarea cadrelor militare în vederea participãrii la studii de perfecţionare a pregãtirii profesionale organizate în ţarã
Activitãţile de selecţionare a cadrelor militare încep cu 90 de zile înainte de data trimiterii la cursuri şi constau în:
a) prezentarea, în termen de cel mult 10 zile de la transmiterea cifrelor de şcolarizare la studiile de perfecţionare a pregãtirii profesionale, a rapoartelor cadrelor militare care îndeplinesc criteriile şi sunt propuse prin aprecierile de serviciu sã participe la concurs în vederea trimiterii la astfel de forme de pregãtire;
b) analizarea, în termen de cel mult 15 zile de la primirea cifrelor de şcolarizare la formele de perfecţionare a pregãtirii profesionale, a situaţiei cadrelor militare în activitate care îndeplinesc criteriile şi sunt propuse prin aprecierile de serviciu sã urmeze astfel de forme de pregãtire de cãtre comandanţii/şefii unitãţilor din care acestea fac parte;
c) înaintarea ierarhic, de cãtre unitãţi, a propunerilor cu candidaţii selecţionaţi. Acestea se vor înscrie într-un tabel - al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 2 la prezenta metodologie -, la care se anexeazã fişele cu principalele date întocmite conform modelului prezentat în anexa nr. 3 la prezenta metodologie şi fişele ultimului control medical periodic şi se trimit în termen de cel mult 30 de zile de la transmiterea cifrelor de şcolarizare la comisiile de selecţie care au în responsabilitate funcţiile în care au perspectivã sã fie promovate cadrele militare dupã absolvirea cursurilor la care se propun sã fie trimise;
d) analizarea propunerilor, în termen de cel puţin 45 de zile înainte de data începerii formelor de pregãtire, în comisiile de selecţie care au în responsabilitate funcţiile în care au perspective sã fie promovate cadrele militare dupã absolvirea cursurilor la care se propun sã fie trimise, iar concluziile rezultate se trimit structurilor centrale din care fac parte candidaţii;
e) trimiterea, de cãtre structurile centrale din care fac parte cadrele militare, instituţiilor de învãţãmânt organizatoare, a listelor cu candidaţii avizaţi de cãtre comisiile de selecţie, cu cel puţin 35 de zile înainte de data începerii cursurilor;
f) organizarea concursului de admitere la aceste forme de pregãtire, de cãtre instituţiile la care se desfãşoarã cursurile de perfecţionare a pregãtirii profesionale, cu 30 de zile înainte de data începerii acestora;
g) prezentarea cadrelor militare propuse de comisiile de selecţie sã participe la concurs, la instituţiile la care se desfãşoarã cursurile de perfecţionare a pregãtirii profesionale, cu o zi înainte de data anunţatã pentru începerea concursului, pe baza ordinului de serviciu şi a ordinului de zi pe unitate;
h) transmiterea, de cãtre instituţiile la care se desfãşoarã cursurile de perfecţionare a pregãtirii profesionale a cadrelor militare, unitãţilor din care fac parte candidaţii şi structurilor care gestioneazã programele de pregãtire, a rezultatelor obţinute la concurs de cãtre aceştia, dupã 5 zile de la afişarea rezultatelor;
i) prezentarea cadrelor militare la unitãţile din care fac parte, dupã susţinerea concursului de admitere, având consemnate în ordinele de serviciu data şi ora plecãrii din instituţie. Cadrele militare declarate admise la concurs se prezintã la cursuri în ziua dinaintea începerii studiilor, pe baza ordinului de zi pe unitate şi a ordinului de serviciu;
j) înaintarea situaţiei cu cei admişi de cãtre unitãţile militare din care fac parte aceştia, în termen de cel mult 3 zile de la primirea rezultatelor, la structurile care, potrivit competenţelor, emit ordinele de detaşare la cursuri, astfel încât ordinele sã ajungã la instituţiile la care se desfãşoarã studiile pânã la data începerii acestora.

ANEXA 1
la metodologie


SECRET DE SERVICIU
- dupã completare -

FIŞĂ - PROPUNERE
de participare la concursul de admitere
la Cursul interarme/Facultatea Interarme
din Universitatea Naţionalã de Apãrare "CAROL I"

Specialitatea ............. în anul ..........
┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│- Gradul, arma │ │
│- Vechimea în grad │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│- Numele şi prenumele (codul) │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│- Funcţia şi unitatea │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│- Prevederea de grad a funcţiei │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│- Data numirii în funcţie │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│- Data şi locul naşterii │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│- Starea civilã, copii │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│- Studii militare - inclusiv │ │
│cursurile -, durata şi anul absolvirii│ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│- Data de când este ofiţer în │ │
│activitate │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│- Funcţii îndeplinite, perioada şi │ │
│prevederea de grad a acestora │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│- Limba strãinã la care doreşte sã fie│ │
│examinat │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│- Aprecierile de serviciu pe ultimii │ │
│3 an │ │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘





┌─────────────────────┬──────────────┬───────────────────────────────────────┐
│Confirmarea de cãtre │Propunerile │ │
│comandanţii/şefii │comandanţilor/│ │
│ierarhici a faptului │şefilor │ │
│cã ofiţerul are │structurilor │ │
│potenţial de │ierarhice ├───────────────────────────────────────┤
│dezvoltare care sã │ │ │
│îi permitã accesul │ │ │
│la funcţii care │ │ │
│necesitã specializare│ ├───────────────────────────────────────┤
│interarme şi │ │ │
│propunerea acestora │ │ │
│privind participarea │ │ │
│la concurs │ │ │
│ ├──────────────┴───────────────────────────────────────┤
│ │ Concluzia comisiei de selecţie │
│ │ │
│ │ Preşedintele comisiei de selecţie │
│ │ ............................... │
│ │ (gradul) │
│ │ │
│ │ ...................... │
│ │ (numele şi prenumele) │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ │ Avizul Direcţiei management resurse umane │
│ │ │
└─────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 2
la metodologie


SECRET DE SERVICIU
- dupã completare -

TABEL
cu propuneri privind trimiterea cadrelor militare
la studii de perfecţionare
a pregãtirii profesionale organizate
în ţarã în perioada ..................
┌────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬───────────┐
│Nr. │- Gradul, arma│- Funcţia şi │Studii şi anul│Aprecierile de│Utilizarea │
│crt.│- Vechimea în │unitatea │absolvirii*) │serviciu pe │ulterioarã │
│ │grad │- Data numirii│ │ultimii 2 ani │-funcţia în│
│ │- Numele şi │în funcţie │ │ │care va fi │
│ │prenumele │ │ │ │numit- │
│ │(codul) │ │ │ │ │
│ │- Data │ │ │ │ │
│ │naşterii │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴───────────┘
*) Inclusiv cursurile absolvite.




ANEXA 3
la metodologie

SECRET DE SERVICIU
- dupã completare

FIŞĂ
cu principalele date/pentru cadrele militare în activitate

- model -

Colonel (I.) POPESCU ION GHEORGHE
- Şef secţie operaţii la Corpul 12 Armatã -

● Vechimea în grad: 01.12.1995
● Data şi locul naşterii: 1 aprilie 1948, Ioneşti, judeţul Dâmboviţa
● Starea civilã: cãsãtorit, soţia profesoarã, are un fiu în vârstã de 24 de ani
● Limbi strãine: englezã, foarte bine
● Studii: - Şcoala Militarã Ofiţeri Infanterie, cu media 9,45, clasificat al 10-lea din 82 de absolvenţi, 1970;
- Academia Militarã, secţia arme întrunite, cu media 9,56, clasificat al 2-lea din 24 de absolvenţi, 1977;
- Curs postacademic, profil unic pentru toate armele, anul 1982;
- Curs de limba englezã, în Canada, 5 luni, anul 1993.
● Funcţii îndeplinite:
- 1970-1973, comandant pluton la Regimentul 12 Mecanizat;
- 1973-1975, comandant companie la Regimentul 30 Mecanizat;
- 1977-1978, ofiţer 3 - la şeful cercetãrii - la Divizia 4 Mecanizatã;
- 1978-1980, comandant batalion infanterie la Regimentul 14 Mecanizat;
- 1980-1984, şef birou operaţii şi pregãtire pentru luptã la Divizia 4 Mecanizatã;
- 1988-1992, comandant al Regimentului 17 Mecanizat.
- De la 29.11.1992 îndeplineşte funcţia actualã;
● Aprecierile de serviciu pe ultimii 3 ani: foarte bun; 22

----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016