Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 11 noiembrie 2015  privind pregătirea şi atestarea profesională a managerilor de transport (Anexa nr. 1)*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME din 11 noiembrie 2015 privind pregătirea şi atestarea profesională a managerilor de transport (Anexa nr. 1)*)

EMITENT: Ministerul Transporturilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 903 bis din 4 decembrie 2015
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 1.214 din 11 noiembrie 2015, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 903 din 4 decembrie 2015.
──────────

    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Prezentele norme creează cadrul necesar pregătirii şi atestării profesionale a managerilor de transport prevăzuţi în cuprinsul Regulamentului (CE) nr. 1071/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme comune privind condiţiile care trebuie îndeplinite pentru exercitarea ocupaţiei de operator de transport rutier şi de abrogare a Directivei 96/26/CE a Consiliului, denumit în continuare Regulament, şi în cuprinsul Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transportul rutier, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Managerii de transport se definesc în conformitate cu prevederile art. 2 punctul 5 din Regulament.
    (3) Pot avea acces la pregătirea şi atestarea profesională prevăzute la art. 2 persoanele absolvente de liceu şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute de art. 8 alin. (2) din Regulament.


    Pregătirea profesională iniţială şi atestarea managerilor de transport
    ART. 2
    (1) Pregătirea profesională în vederea obţinerii certificatului de manager de transport se realizează numai în centrele de pregătire şi perfecţionare profesională autorizate în acest scop de Ministerul Transporturilor, cu scopul de a transmite candidaţilor cunoştinţele şi competenţele specifice enunţate în Anexa I punctul I la Regulament.
    (2) În vederea participării la cursurile de pregătire profesională iniţială a managerilor de transport, candidaţii se înscriu la un centru de pregătire şi perfecţionare profesională autorizat de Ministerul Transporturilor, completând în acest scop o cerere şi depunând în acest sens un dosar cu următoarele documente:
    a) cerere,
    b) actul de identitate, în copie,
    c) actele care demonstrează îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 1 alin. (3), în copie.

    (3) Documentele prevăzute la alin. (2) literele b) şi c) se certifică de către solicitant pentru conformitate cu originalul prin înscrisul "Subsemnatul ................., declar pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale privind falsul în declaraţii, ca prezentul act este conform cu originalul" şi semnare.
    (4) Cursurile de pregătire profesională iniţială a managerilor de transport se desfăşoară în baza programelor de pregătire prevăzută în Anexa 1a) la prezentele norme şi sunt susţinute de lectori atestaţi de Ministerul Transporturilor. Centrele de pregătire şi perfecţionare profesională autorizate de Ministerul Transporturilor întocmesc suporturile de curs astfel încât candidaţii să poată obţine cunoştinţele menţionate în Lista materiilor prevăzute la Partea I din Anexa I punctul I la Regulament.
    (5) Candidaţii care doresc să obţină atât certificatul de manager pentru transportul rutier de marfă cât şi certificatul de manager pentru transportul rutier de persoane pot să urmeze părţile comune ale cursurilor specifice o singură dată.
    (6) Pot participa la examenul pentru obţinerea certificatului de competenţă profesională doar candidaţii care au absolvit cursul de pregătire profesională, în termen de maxim 12 luni de la data absolvirii. Candidaţii care nu au promovat examenul în acest termen trebuie să urmeze un nou curs de pregătire profesională iniţială.
    (7) Certificatul de competenţă profesională se obţine în urma promovării de către candidaţi a unui examen scris, care, conform prevederilor Părţii II din Anexa I la Regulament, constă din următoarele probe:
    a) o probă cu durata de două ore, cuprinzând 100 de întrebări cu 4 variante de răspuns din care una corectă şi
    b) o probă cu durata de două ore, cuprinzând un studiu de caz cu 20 de întrebări.

    (8) Pentru promovarea examenului, candidaţii trebuie să obţină de cel puţin 60% din totalul punctelor acordate per total la cele două probe, fără ca procentajul punctelor obţinute la fiecare probă să fie mai mic de 50% din punctele posibile.
    (9) Examinarea pentru obţinerea certificatului pentru manageri de transport se face conform Normelor prevăzute în Anexa nr. 8 la ordin.
    (10) Certificatele de competenţă profesională ale managerilor de transport, valabile pentru transport rutier de mărfuri sau pentru transport rutier de persoane, sunt eliberate persoanelor care au promovat examenul prevăzut la alin. (7) de către Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.
    (11) În vederea eliberării certificatului de competenţă profesională, solicitantul depune la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R următoarele documente:
    a) cerere,
    b) copia actului de identitate în termen de valabilitate,
    c) actele care demonstrează îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 1 alin. (3), în copie,
    d) dovada achitării tarifului de eliberare.

    (12) Documentele prevăzute la alin. (11) literele b) şi c) se certifică de către solicitant pentru conformitate cu originalul prin înscrisul "Subsemnatul ..........., declar pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale privind falsul în declaraţii, că prezentul act este conform cu originalul" şi semnare.
    (13) Certificatul de competenţă profesională se eliberează în termen de maxim 10 zile de la data înregistrării cererii la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.
    (14) Certificatului de competenţă profesională al cărui model este prevăzut în Anexa 1b) la prezentele norme are elemente de siguranţă conform prevederilor Anexei II la Regulament.
    (15) Cu ocazia depunerii documentelor prevăzute la alin. (11), Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează deponentului o dovadă înlocuitoare a certificatului de competenţă profesională, valabilă doar pe teritoriul României, cu valabilitate de 10 de zile calendaristice de la data depunerii şi pe care apare menţiunea "Valid only in România".
    (17) În cazul pierderii, furtului sau deteriorării certificatului de competenţă profesională deţinătorul acestuia are obligaţia de a solicita Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. înlocuirea certificatului deţinut care se face cu plata tarifului aferent imprimatului.


    Pregătirea profesională periodică şi evaluare actualizării cunoştinţelor
    ART. 3
    (1) Pentru a beneficia de drepturile conferite de certificatul de competenţă profesională, managerii de transport trebuie să-şi actualizeze periodic cunoştinţele necesare exercitării profesiei.
    (2) În vederea actualizării cunoştinţelor, managerii de transport au obligaţia de a urma cursuri pentru pregătirea profesională periodică în domeniile enumerate în Anexa I la Regulament, care se finalizează printr-o evaluare privind actualizarea cunoştinţelor:
    a) la intervale de cel mult 10 ani, dacă nu au avut întreruperi în exercitarea profesiei mai mari de 5 ani, sau
    b) în vederea reluării exercitării profesiei după o întrerupere mai mare de 5 ani.

    (3) Cursurile pentru pregătirea profesională periodică se desfăşoară conform programelor de pregătire prevăzute în Anexa 1a), numai în centrele de pregătire şi perfecţionare profesională autorizate de Ministerul Transporturilor, cu scopul de a actualiza cunoştinţele şi competenţele specifice ale candidaţilor cu privire la subiectele prevăzute în Anexa I punctul I la Regulament.
    (4) În vederea participării la cursurile de pregătire profesională periodică, candidaţii se înscriu la un centru de pregătire şi perfecţionare profesională autorizat de Ministerul Transporturilor, completând în acest scop o cerere şi depunând în acest sens un dosar cu următoarele documente:
    a) cerere,
    b) actul de identitate, în copie,
    c) certificatul de manager de transport eliberat de o autoritate competentă dintr-un Stat Membru al Uniunii Europene, în copie.

    (5) Documentele prevăzute la alin. (2)literele b) şi c) se certifică de către solicitant pentru conformitate cu originalul prin înscrisul "Subsemnatul ..........., declar pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale privind falsul în declaraţii, ca prezentul act este conform cu originalul" şi semnare.
    (6) Candidaţii care urmează cursuri de pregătire profesională periodică atât pentru transportul rutier de marfă cât şi pentru transportul rutier de persoane, pot să urmeze părţile comune ale cursurilor specifice o singură dată.
    (7) Evaluarea actualizării cunoştinţelor prevăzute la alin. (1) constă în analiza răspunsurilor date de candidatul evaluat la întrebările din studii de caz, şi se face conform Normelor prevăzute în Anexa nr. 8 la ordin.
    (8) În urma evaluării, comisia prevăzută în Anexa nr. 8 la ordin eliberează candidatului o notă de constatare conform modelului prevăzut în Anexa nr. 1c) la prezentele norme, în care se consemnează actualizarea/neactualizarea cunoştinţelor. Comisia prevăzută în Anexa nr. 8 la ordin reţine un exemplar original fişei de evaluare, pe care candidatul a semnat pentru luarea la cunoştinţă privind conţinutul.
    (9) În cazul în care în urma evaluării s-a consemnat reactualizarea cunoştinţelor, managerul de transport se poate prezenta la o nouă evaluare, fără a fi obligatorie urmarea unui nou curs de pregătire profesională periodică.


    Obligaţiile centrelor de pregătire şi perfecţionare
    ART. 4
    Centrele de pregătire şi perfecţionare profesională autorizate de Ministerul Transporturilor care desfăşoară cursuri de pregătire profesională iniţială şi periodică a managerilor de transport, au obligaţia:
    a) să înscrie la cursuri şi să efectueze pregătirea numai pentru persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute de reglementările legale pentru admiterea la cursuri, verificând în acest sens documentele şi valabilitatea acestora;
    b) să organizeze şi să desfăşoare cursurile de pregătire profesională iniţială şi periodică, în conformitate cu reglementările în vigoare;
    c) să efectueze pregătirea profesională periodică a candidaţilor în conformitate cu programele prevăzute în Anexa nr. 1a);
    d) să utilizeze la pregătire lectori atestaţi conform reglementărilor în vigoare,
    e) să ţină evidenţa cursanţilor care urmează cursurile de pregătire profesională iniţială şi periodică,
    f) să păstreze la sediul unde s-au desfăşurat cursurile, pentru o perioadă de minimum 10 ani, dosarele prevăzute la art. 2 alin. (2) şi la art. 3 alin. (4).



    Dispoziţii finale şi tranzitorii
    ART. 5
    Certificatele de manager de transport şi certificatele de persoană desemnată să conducă permanent şi efectiv activitatea de transport eliberate după data de 01 ianuarie 2007 până la data intrării în vigoare a prezentelor norme rămân valabile, fiindu-le aplicabile prevederile prezentelor norme.

    ART. 6
    (1) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R ţine evidenţa certificatelor de manager de transport eliberate, a documentelor privitoare la susţinerea probelor examenelor prevăzute la art. 2 alin. (10) şi a notelor de constatare prevăzute la art. 3 alin. (8).
    (2) Certificatele de manager de transport emise de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. şi notele de constatare prevăzute la art. 3 alin. (8) devin nule dacă pentru obţinerea lor au fost prezentate documente conţinând informaţii false sau eronate, ori au fost eludate orice prevederi legale aplicabile.
    (3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), măsura de anulare a certificatelor de manager de transport se aplică de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R.

    ART. 7
    Anexele nr. 1a)-1c) fac parte integrantă din prezentele norme.

    ANEXA 1a)

    Programul de pregătire profesională a
    managerilor de transport rutier de marfă
    Notă: Subiectele comune la care fac referire art. 2 alin. (5) şi art. 3 alin. (6) din Norme sunt marcate cu "(*)"

┌──────────────┬──────────────────┬────────────┬────────────┐
│ │ │Pregătire │Pregătire │
│ │ │profesională│profesională│
│ │ │iniţială │periodică │
│Domeniul │Tema │Total 90 de │Total 30 de │
│ │ │ore din care│ore din care│
│ │ ├────────────┼────────────┤
│ │ │nr. ore │nr. ore │
├──────────────┼──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Principalele │ │ │
│ │tipuri de │ │ │
│ │contracte │ │ │
│ │utilizate în │ │ │
│ │activităţile de │ │ │
│ │transport rutier, │2 │0,67 │
│ │precum şi │ │ │
│ │drepturile │ │ │
│ │şi obligaţiile │ │ │
│ │care decurg din │ │ │
│ │acestea │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Negocierea unui │ │ │
│ │contract cu │ │ │
│ │valabilitate │ │ │
│ │legală în ceea │2 │0,67 │
│ │ce priveşte │ │ │
│ │condiţiile de │ │ │
│ │transport │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Analiza │ │ │
│ │reclamaţiilor │ │ │
│ │referitoare la │ │ │
│A. Elemente de│daunele rezultând │ │ │
│drept civil │fie din pierderile│ │ │
│ │sau avariile │ │ │
│ │survenite în │ │ │
│ │legătură cu │ │ │
│ │mărfurile în │1 │0,33 │
│ │cursul │ │ │
│ │transportului, fie│ │ │
│ │din întârzierea │ │ │
│ │la livrare, precum│ │ │
│ │şi efectele │ │ │
│ │acestor reclamaţii│ │ │
│ │asupra │ │ │
│ │răspunderii sale │ │ │
│ │contractuale │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Normele şi │ │ │
│ │obligaţiile care │ │ │
│ │decurg din │ │ │
│ │convenţia CMR │ │ │
│ │referitoare la │1 │0,33 │
│ │contractul de │ │ │
│ │transport │ │ │
│ │internaţional │ │ │
│ │rutier de marfă │ │ │
├──────────────┼──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Condiţii şi │ │ │
│ │formalităţi pentru│ │ │
│ │exercitarea │ │ │
│ │comerţului, │ │ │
│ │obligaţiile │ │ │
│ │generale ale │ │ │
│ │comercianţilor │1 │0,33 │
│ │(înmatriculare, │ │ │
│ │registre │ │ │
│B. Elemente de│comerciale etc.) │ │ │
│drept │şi │ │ │
│comercial │consecinţele │ │ │
│ │falimentului │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Forme de │ │ │
│ │organizare │ │ │
│ │juridică a │ │ │
│ │operatorilor │1 │0,33 │
│ │economici. │ │ │
│ │Condiţii de │ │ │
│ │înfiinţare şi │ │ │
│ │funcţionare. │ │ │
├──────────────┼──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Polul şi │ │ │
│ │funcţionarea │ │ │
│ │diferitelor │ │ │
│ │instituţii sociale│ │ │
│ │care intervin în │ │ │
│ │sectorul │ │ │
│ │transportului │ │ │
│ │rutier │ │ │
│ │(ministere, │1 │0,33 │
│ │agenţii, │ │ │
│ │inspectorate, │ │ │
│ │sindicate, │ │ │
│ │comitete │ │ │
│ │de întreprindere, │ │ │
│ │delegaţi ai │ │ │
│ │personalului, │ │ │
│ │inspectori │ │ │
│ │ai muncii etc.) │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Obligaţiile │ │ │
│ │angajatorilor în │ │ │
│ │ceea ce priveşte │1 │0,33 │
│ │securitatea │ │ │
│ │socială │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Regulile │ │ │
│ │aplicabile │ │ │
│ │contractelor de │ │ │
│ │muncă │ │ │
│ │referitoare la │ │ │
│ │diferitele │ │ │
│ │categorii de │ │ │
│ │muncitori ai │ │ │
│ │întreprinderilor │ │ │
│ │de transport │ │ │
│ │rutier (forma │2 │0,67 │
│ │contractelor, │ │ │
│ │obligaţiile │ │ │
│ │părţilor, │ │ │
│C. Elemente de│condiţiile şi │ │ │
│drept social │durata │ │ │
│ │muncii, concediile│ │ │
│ │plătite, │ │ │
│ │remuneraţia, │ │ │
│ │desfacerea │ │ │
│ │contractului) │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Normele │ │ │
│ │aplicabile în ceea│ │ │
│ │ce priveşte │ │ │
│ │perioadele de │ │ │
│ │conducere, │ │ │
│ │perioadele de │ │ │
│ │repaus şi timpul │ │ │
│ │de lucru, în │ │ │
│ │special │5 │1,67 │
│ │dispoziţiile │ │ │
│ │Regulamentului │ │ │
│ │(UE) nr. 165/2014,│ │ │
│ │ale Regulamentului│ │ │
│ │(CE) nr. 561/2006,│ │ │
│ │ale legislaţiei │ │ │
│ │care transpune │ │ │
│ │Directiva 2002/15/│ │ │
│ │CE │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Normele │ │ │
│ │aplicabile în │ │ │
│ │materie de │ │ │
│ │calificare │ │ │
│ │iniţială │ │ │
│ │şi formare │ │ │
│ │continuă a │1 │0,33 │
│ │conducătorilor │ │ │
│ │auto, în special │ │ │
│ │cele care decurg │ │ │
│ │din legislaţia │ │ │
│ │care transpune │ │ │
│ │Directiva │ │ │
│ │2003/59/CE │ │ │
├──────────────┼──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Taxa pe │ │ │
│ │valoare adăugată │ │ │
│ │(TVA) pentru │1 │0,33 │
│ │serviciile de │ │ │
│ │transport │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Impozitarea │1 │0,33 │
│ │vehiculelor │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Taxele asupra │ │ │
│D. Elemente de│anumitor vehicule │ │ │
│drept fiscal │utilizate pentru │ │ │
│ │transportul rutier│ │ │
│ │de marfă, precum │ │ │
│ │şi la taxele de │1 │0,33 │
│ │trecere şi taxele │ │ │
│ │de utilizare │ │ │
│ │pentru folosirea │ │ │
│ │anumitor │ │ │
│ │infrastructuri │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Impozitul pe │1 │0,33 │
│ │venit. │ │ │
├──────────────┼──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Dispoziţiile │ │ │
│ │legale şi │ │ │
│ │practicile privind│ │ │
│ │utilizarea │ │ │
│ │cecurilor, a │ │ │
│ │cambiilor, a │2 │0,67 │
│ │biletelor la │ │ │
│ │ordin, a cărţilor │ │ │
│ │de credit şi a │ │ │
│ │altor mijloace sau│ │ │
│ │metode de plată │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Forme de │ │ │
│ │credit (bancare, │ │ │
│ │documentare, │ │ │
│ │depozite de │ │ │
│ │garantare, │ │ │
│ │ipoteci, leasing, │2 │0,67 │
│ │de închiriere, │ │ │
│ │factoring │ │ │
│ │etc.); sarcinile │ │ │
│ │şi obligaţiile │ │ │
│ │care decurg din │ │ │
│ │acesta │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Bilanţul │ │ │
│ │contabil şi │2 │0,67 │
│ │interpretarea lui │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Contul de │ │ │
│ │profit şi pierderi│2 │0,67 │
│ │şi interpretarea │ │ │
│ │lui │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Analiza │ │ │
│ │situaţiei │ │ │
│ │financiare şi a │ │ │
│ │rentabilităţii │2 │0,67 │
│ │întreprinderii, pe│ │ │
│ │baza indicatorilor│ │ │
│ │financiari │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Bugetul │ │ │
│ │întreprinderii de │2 │0,67 │
│ │transport │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Preţul de cost│ │ │
│ │al întreprinderii │ │ │
│ │(costuri fixe, │ │ │
│ │costuri variabile,│ │ │
│ │fondul de │ │ │
│ │exploatare, │ │ │
│ │amortismente │2 │0,67 │
│ │etc.). Calculul │ │ │
│ │preţului de cost │ │ │
│ │pentru fiecare │ │ │
│E. Gestiunea │vehicul, │ │ │
│comercială şi │kilometru, │ │ │
│financiară a │călătorie sau tonă│ │ │
│întreprinderii├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Organigrama │ │ │
│ │personalului │ │ │
│ │întreprinderii. │2 │0,67 │
│ │Planuri de │ │ │
│ │lucru │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Principiile │ │ │
│ │marketingului, ale│ │ │
│ │publicităţii şi │ │ │
│ │ale │ │ │
│ │relaţiilor │ │ │
│ │publice, inclusiv │ │ │
│ │ale serviciilor de│3 │1 │
│ │transport, ale │ │ │
│ │promovării │ │ │
│ │vânzărilor şi ale │ │ │
│ │elaborării │ │ │
│ │fişierelor de │ │ │
│ │clienţi etc. │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Aplicaţiile │ │ │
│ │electronice de │ │ │
│ │transmitere de │ │ │
│ │date în │1 │0,33 │
│ │domeniul │ │ │
│ │transportului │ │ │
│ │rutier │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Tipuri de │ │ │
│ │asigurări proprii │ │ │
│ │transporturilor │ │ │
│ │rutiere │ │ │
│ │(asigurări de │ │ │
│ │răspundere, de │2 │0,67 │
│ │viaţă, asigurarea │ │ │
│ │bunurilor), precum│ │ │
│ │şi garanţiile şi │ │ │
│ │obligaţiile care │ │ │
│ │decurg din acestea│ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Regulile │ │ │
│ │referitoare la │ │ │
│ │facturarea │ │ │
│ │serviciilor de │ │ │
│ │transport rutier │2 │0,67 │
│ │de marfă. │ │ │
│ │Semnificaţia şi │ │ │
│ │efectele │ │ │
│ │Incoterms │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Categorii de │ │ │
│ │servicii auxiliare│ │ │
│ │transportului │2 │0,67 │
│ │rutier. │ │ │
│ │Rolul, funcţiile │ │ │
│ │şi statutul lor │ │ │
├──────────────┼──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Reglementările │ │ │
│ │profesionale │ │ │
│ │pentru │ │ │
│ │transporturile │ │ │
│ │rutiere pentru │ │ │
│ │terţi, pentru │ │ │
│ │locaţia │ │ │
│ │vehiculelor │ │ │
│ │industriale, │ │ │
│ │pentru │ │ │
│ │subcontractare. │ │ │
│ │Normele │ │ │
│ │referitoare la │5 │1,67 │
│ │organizarea │ │ │
│ │oficială a │ │ │
│ │profesiei, la │ │ │
│ │accesul la │ │ │
│ │profesie, la │ │ │
│ │autorizaţiile │ │ │
│ │pentru │ │ │
│ │transporturile │ │ │
│ │rutiere │ │ │
│ │intracomunitare şi│ │ │
│ │extracomunitare şi│ │ │
│ │la control şi │ │ │
│ │sancţiuni │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Reglementările│ │ │
│ │referitoare la │ │ │
│ │înfiinţarea unei │1 │0,33 │
│ │întreprinderi de │ │ │
│ │transport rutier │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Documente cerute │ │ │
│ │pentru executarea │ │ │
│ │serviciilor de │ │ │
│ │transport rutier. │ │ │
│ │Procedee de │ │ │
│F. Accesul la │verificare pentru │ │ │
│piaţă │a │ │ │
│ │asigura prezenţa, │ │ │
│ │atât în │ │ │
│ │întreprindere, cât│ │ │
│ │şi la │ │ │
│ │bordul │3 │1 │
│ │vehiculelor, a │ │ │
│ │documentelor │ │ │
│ │corespunzătoare │ │ │
│ │privind fiecare │ │ │
│ │transport │ │ │
│ │efectuat, şi anume│ │ │
│ │a │ │ │
│ │documentelor │ │ │
│ │referitoare la │ │ │
│ │vehicul, la │ │ │
│ │conducătorul │ │ │
│ │auto, la marfă │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Organizarea pieţei│ │ │
│ │transporturilor │ │ │
│ │rutiere de │ │ │
│ │mărfuri, │1 │0,33 │
│ │casele de │ │ │
│ │expediţie, │ │ │
│ │logistică │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Formalităţile de │ │ │
│ │trecere a │ │ │
│ │frontierelor, │ │ │
│ │rolul şi sfera │ │ │
│ │de acţiune a │ │ │
│ │documentelor T şi │ │ │
│ │carnetelor TIR, │2 │0,67 │
│ │precum şi │ │ │
│ │obligaţiile şi │ │ │
│ │responsabilităţile│ │ │
│ │care decurg din │ │ │
│ │utilizarea │ │ │
│ │acestora │ │ │
├──────────────┼──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Regulile │ │ │
│ │referitoare la │ │ │
│ │masele şi │ │ │
│ │dimensiunile │ │ │
│ │vehiculelor │ │ │
│ │aplicabile în │ │ │
│ │statele membre ale│ │ │
│ │Uniunii │2 │0,67 │
│ │Europene, precum │ │ │
│ │şi procedurile │ │ │
│ │referitoare la │ │ │
│ │transporturile │ │ │
│ │excepţionale care │ │ │
│ │derogă de la │ │ │
│ │aceste │ │ │
│ │reguli │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Tipuri │ │ │
│ │constructive de │ │ │
│ │vehicule în │ │ │
│ │funcţie de │ │ │
│ │destinaţie │ │ │
│ │şi elementele │ │ │
│ │caracteristice │2 │0,67 │
│ │acestora (şasiu, │ │ │
│ │motor, │ │ │
│ │sisteme de │ │ │
│ │transmisie, │ │ │
│ │sisteme de frânare│ │ │
│ │etc.) │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Formalităţile │ │ │
│ │referitoare la │ │ │
│ │omologarea de tip,│1 │0,33 │
│ │înmatricularea şi │ │ │
│ │inspecţia tehnică │ │ │
│ │a vehiculelor │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Măsurile care │ │ │
│ │trebuie luate │ │ │
│ │împotriva poluării│ │ │
│ │aerului cu │ │ │
│ │emisiile │1 │0,33 │
│ │autovehiculelor, │ │ │
│ │precum şi │ │ │
│ │împotriva │ │ │
│ │poluării sonore │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Elaborarea │ │ │
│ │planurilor de │ │ │
│ │mentenanţă │ │ │
│ │periodică a │2 │0,67 │
│ │vehiculelor şi a │ │ │
│ │echipamentelor │ │ │
│ │acestora │ │ │
│G. Standarde ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│tehnice şi │Sisteme de │ │ │
│aspecte │manevrare şi de │ │ │
│tehnice ale │încărcare a │ │ │
│funcţionării │mărfurilor │ │ │
│ │(haioane, │ │ │
│ │containere, paleţi│ │ │
│ │etc.). Procedee şi│ │ │
│ │dispoziţii │ │ │
│ │referitoare la │2 │0,67 │
│ │operaţiunile de │ │ │
│ │încărcare şi │ │ │
│ │descărcare a │ │ │
│ │mărfurilor │ │ │
│ │(repartizarea │ │ │
│ │încărcăturii, │ │ │
│ │legare, fixare, │ │ │
│ │calare etc.) │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Transportul │ │ │
│ │multimodal şi cel │2 │0,67 │
│ │combinat │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Proceduri necesare│ │ │
│ │pentru respectarea│ │ │
│ │normelor │ │ │
│ │referitoare la │ │ │
│ │transportul de │ │ │
│ │mărfuri │ │ │
│ │periculoase şi al │4 │1,33 │
│ │deşeurilor, │ │ │
│ │conform │ │ │
│ │legislaţiei care │ │ │
│ │transpune │ │ │
│ │Directiva │ │ │
│ │2008/68/CE │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Proceduri necesare│ │ │
│ │pentru respectarea│ │ │
│ │normelor privind │ │ │
│ │transportul de │ │ │
│ │alimente │ │ │
│ │perisabile, în │ │ │
│ │special a celor │ │ │
│ │prevăzute în │1 │0,33 │
│ │acordul referitor │ │ │
│ │la transporturile │ │ │
│ │internaţionale de │ │ │
│ │alimente │ │ │
│ │perisabile cu │ │ │
│ │maşini speciale │ │ │
│ │destinate acestor │ │ │
│ │transporturi (ATP)│ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Proceduri necesare│ │ │
│ │pentru respectarea│ │ │
│ │regulamentelor │1 │0,33 │
│ │privind │ │ │
│ │transporturile de │ │ │
│ │animale vii │ │ │
├──────────────┼──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Condiţii │ │ │
│ │pentru │ │ │
│ │conducătorii auto │ │ │
│ │(permis de │ │ │
│ │conducere, avize │ │ │
│ │medicale şi │2 │0,67 │
│ │psihologice, │ │ │
│ │certificate şi │ │ │
│ │atestate │ │ │
│ │profesionale, │ │ │
│ │etc.) │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Măsurile │ │ │
│ │necesare pentru │ │ │
│ │asigurarea │ │ │
│ │faptului că toţi │ │ │
│ │conducătorii auto │ │ │
│ │respectă regulile,│ │ │
│ │interdicţiile şi │ │ │
│ │restricţiile de │ │ │
│ │circulaţie în │ │ │
│ │vigoare în │ │ │
│ │diferite state │2 │0,67 │
│ │membre (limitări │ │ │
│ │de viteză, │ │ │
│ │acordarea │ │ │
│ │priorităţii, │ │ │
│ │oprire şi │ │ │
│ │staţionare, │ │ │
│ │folosirea │ │ │
│ │farurilor, │ │ │
│ │semnalizarea │ │ │
│ │rutieră etc.) │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Dispoziţii │ │ │
│ │destinate │ │ │
│ │conducătorilor │ │ │
│H. Siguranţa │auto privind │ │ │
│rutieră │verificarea │ │ │
│ │normelor de │ │ │
│ │siguranţă │ │ │
│ │referitoare, pe de│ │ │
│ │o │2 │0,67 │
│ │parte, la starea │ │ │
│ │vehiculului, a │ │ │
│ │echipamentului său│ │ │
│ │şi a │ │ │
│ │încărcăturii şi, │ │ │
│ │pe de altă parte, │ │ │
│ │la conducerea │ │ │
│ │preventivă │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Elaborarea şi │ │ │
│ │punerea în │ │ │
│ │aplicare a │ │ │
│ │procedurilor de │ │ │
│ │conduită în caz de│ │ │
│ │accident şi a │ │ │
│ │procedurilor │3 │1 │
│ │corespunzătoare │ │ │
│ │pentru a evita │ │ │
│ │repetarea │ │ │
│ │accidentelor │ │ │
│ │sau a încălcărilor│ │ │
│ │grave ale │ │ │
│ │legislaţiei │ │ │
│ ├──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Punerea în │ │ │
│ │aplicare │ │ │
│ │procedurile │ │ │
│ │necesare pentru │ │ │
│ │arimarea │3 │1 │
│ │în siguranţă a │ │ │
│ │mărfii Echipamente│ │ │
│ │şi tehnici │ │ │
│ │corespunzătoare │ │ │
└──────────────┴──────────────────┴────────────┴────────────┘

    Program de pregătire profesională a managerilor
    de transport rutier de persoane
    Notă: Subiectele comune la care fac referire art. 2 alin. (6) şi art. 3 alin. (7) din Norme sunt marcate cu "(*)"

┌──────────────┬─────────────────┬────────────┬────────────┐
│ │ │Pregătire │Pregătire │
│ │ │profesională│profesională│
│ │ │iniţială │periodică │
│Domeniul │Tema │Total 90 de │Total 30 de │
│ │ │ore din care│ore din care│
│ │ ├────────────┼────────────┤
│ │ │nr. ore │nr. ore │
├──────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Principalele │ │ │
│ │tipuri de │ │ │
│ │contracte │ │ │
│ │utilizate în │ │ │
│ │activităţile de │ │ │
│ │transport rutier,│2 │0,67 │
│ │precum şi │ │ │
│ │drepturile │ │ │
│ │şi obligaţiile │ │ │
│ │care decurg din │ │ │
│ │acestea │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Negocierea unui │ │ │
│ │contract cu │ │ │
│ │valabilitate │ │ │
│ │legală în ceea │2 │0,67 │
│ │ce priveşte │ │ │
│ │condiţiile de │ │ │
│ │transport │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│A. Elemente de│Analiza │ │ │
│drept civil │reclamaţiilor │ │ │
│ │referitoare la │ │ │
│ │daunele produse │ │ │
│ │persoanelor sau │ │ │
│ │bagajelor │ │ │
│ │acestora în │ │ │
│ │timpul unui │ │ │
│ │accident survenit│ │ │
│ │în cursul │ │ │
│ │transportului sau│2 │0,67 │
│ │referitor │ │ │
│ │la daunele │ │ │
│ │datorate │ │ │
│ │întârzierii, │ │ │
│ │precum şi │ │ │
│ │efectele │ │ │
│ │acestei │ │ │
│ │reclamaţii asupra│ │ │
│ │responsabilităţii│ │ │
│ │sale │ │ │
│ │contractuale │ │ │
├──────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Condiţii şi │ │ │
│ │formalităţi │ │ │
│ │pentru │ │ │
│ │exercitarea │ │ │
│ │comerţului, │ │ │
│ │obligaţiile │ │ │
│ │generale ale │1 │0,33 │
│ │comercianţilor │ │ │
│ │(înmatriculare, │ │ │
│ │registre │ │ │
│B. Elemente de│comerciale etc.) │ │ │
│drept │şi │ │ │
│comercial │consecinţele │ │ │
│ │falimentului │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Forme de │ │ │
│ │organizare │ │ │
│ │juridică a │ │ │
│ │operatorilor │1 │0,33 │
│ │economici. │ │ │
│ │Condiţii de │ │ │
│ │înfiinţare şi │ │ │
│ │funcţionare. │ │ │
├──────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Rolul şi │ │ │
│ │funcţionarea │ │ │
│ │diferitelor │ │ │
│ │instituţii │ │ │
│ │sociale │ │ │
│ │care intervin în │ │ │
│ │sectorul │ │ │
│ │transportului │ │ │
│ │rutier │ │ │
│ │(ministere, │1 │0,33 │
│ │agenţii, │ │ │
│ │inspectorate, │ │ │
│ │sindicate, │ │ │
│ │comitete │ │ │
│ │de întreprindere,│ │ │
│ │delegaţi ai │ │ │
│ │personalului, │ │ │
│ │inspectori │ │ │
│ │ai muncii etc.) │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Obligaţiile │ │ │
│ │angajatorilor în │ │ │
│ │ceea ce priveşte │1 │0,33 │
│ │securitatea │ │ │
│ │socială │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Regulile │ │ │
│ │aplicabile │ │ │
│ │contractelor de │ │ │
│ │muncă │ │ │
│ │referitoare la │ │ │
│ │diferitele │ │ │
│ │categorii de │ │ │
│ │muncitori ai │ │ │
│ │întreprinderilor │ │ │
│ │de transport │ │ │
│ │rutier (forma │2 │0,67 │
│ │contractelor, │ │ │
│ │obligaţiile │ │ │
│ │părţilor, │ │ │
│ │condiţiile şi │ │ │
│C. Elemente de│durata │ │ │
│drept social │muncii, │ │ │
│ │concediile │ │ │
│ │plătite, │ │ │
│ │remuneraţia, │ │ │
│ │desfacerea │ │ │
│ │contractului) │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Normele │ │ │
│ │aplicabile în │ │ │
│ │ceea ce priveşte │ │ │
│ │perioadele de │ │ │
│ │conducere, │ │ │
│ │perioadele de │ │ │
│ │repaus şi timpul │ │ │
│ │de lucru, în │ │ │
│ │special │ │ │
│ │dispoziţiile │ │ │
│ │Regulamentului │5 │1,67 │
│ │(UE) nr. 165/ │ │ │
│ │2014, │ │ │
│ │ale │ │ │
│ │Regulamentului │ │ │
│ │(CE) nr. 561/ │ │ │
│ │2006, ale │ │ │
│ │legislaţiei │ │ │
│ │care transpune │ │ │
│ │Directiva 2002/15│ │ │
│ │/CE │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Normele │ │ │
│ │aplicabile în │ │ │
│ │materie de │ │ │
│ │calificare │ │ │
│ │iniţială │ │ │
│ │şi formare │ │ │
│ │continuă a │1 │0,33 │
│ │conducătorilor │ │ │
│ │auto, în special │ │ │
│ │cele care decurg │ │ │
│ │din legislaţia │ │ │
│ │care transpune │ │ │
│ │Directiva │ │ │
│ │2003/59/CE │ │ │
├──────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Taxa pe │ │ │
│ │valoare adăugată │ │ │
│ │(TVA) pentru │1 │0,33 │
│ │serviciile de │ │ │
│ │transport │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Impozitarea │1 │0,33 │
│ │vehiculelor │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Taxele asupra│ │ │
│ │anumitor vehicule│ │ │
│D. Elemente de│utilizate pentru │ │ │
│drept fiscal │transportul │ │ │
│ │rutier de marfă, │ │ │
│ │precum şi la │1 │0,33 │
│ │taxele de │ │ │
│ │trecere şi taxele│ │ │
│ │de utilizare │ │ │
│ │pentru folosirea │ │ │
│ │anumitor │ │ │
│ │infrastructuri │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Impozitul pe │1 │0,33 │
│ │venit. │ │ │
├──────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Dispoziţiile │ │ │
│ │legale şi │ │ │
│ │practicile │ │ │
│ │privind │ │ │
│ │utilizarea │ │ │
│ │cecurilor, a │ │ │
│ │cambiilor, a │2 │0,67 │
│ │biletelor la │ │ │
│ │ordin, │ │ │
│ │a cărţilor de │ │ │
│ │credit şi a altor│ │ │
│ │mijloace sau │ │ │
│ │metode de │ │ │
│ │plată │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Forme de │ │ │
│ │credit (bancare, │ │ │
│ │documentare, │ │ │
│ │depozite de │ │ │
│ │garantare, │ │ │
│ │ipoteci, leasing,│2 │0,67 │
│ │de închiriere, │ │ │
│ │factoring │ │ │
│ │etc.); sarcinile │ │ │
│ │şi obligaţiile │ │ │
│ │care decurg din │ │ │
│ │acestea │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Bilanţul │ │ │
│ │contabil şi │2 │0,67 │
│ │interpretarea lui│ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Contul de │ │ │
│ │profit şi │2 │0,67 │
│ │pierderi şi │ │ │
│ │interpretarea lui│ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Analiza │ │ │
│ │situaţiei │ │ │
│ │financiare şi a │ │ │
│ │rentabilităţii │2 │0,67 │
│ │întreprinderii, │ │ │
│ │pe baza │ │ │
│ │indicatorilor │ │ │
│ │financiari │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Bugetul │ │ │
│ │întreprinderii de│2 │0,67 │
│ │transport │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Preţul de │ │ │
│ │cost al │ │ │
│ │întreprinderii │ │ │
│ │(costuri fixe, │ │ │
│ │costuri │ │ │
│ │variabile, │ │ │
│ │fonduri de │ │ │
│ │exploatare, │2 │0,67 │
│ │amortismente │ │ │
│ │etc.). Calculul │ │ │
│ │preţului de cost │ │ │
│E. Gestiunea │pentru fiecare │ │ │
│comercială şi │vehicul, │ │ │
│financiară a │kilometru, │ │ │
│întreprinderii│călătorie sau │ │ │
│ │tonă │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Organigrama │ │ │
│ │personalului │ │ │
│ │întreprinderii. │2 │0,67 │
│ │Planuri de │ │ │
│ │lucru │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Principiile │ │ │
│ │marketingului, │ │ │
│ │ale publicităţii │ │ │
│ │şi ale │ │ │
│ │relaţiilor │ │ │
│ │publice, inclusiv│ │ │
│ │ale serviciilor │3 │1 │
│ │de │ │ │
│ │transport, ale │ │ │
│ │promovării │ │ │
│ │vânzărilor şi ale│ │ │
│ │elaborării │ │ │
│ │fişierelor de │ │ │
│ │clienţi etc. │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Aplicaţiile │ │ │
│ │electronice de │ │ │
│ │transmitere de │ │ │
│ │date în │1 │0,33 │
│ │domeniul │ │ │
│ │transportului │ │ │
│ │rutier │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Tipuri de │ │ │
│ │asigurări proprii│ │ │
│ │transporturilor │ │ │
│ │rutiere │ │ │
│ │(asigurări de │ │ │
│ │răspundere, de │ │ │
│ │viaţă, asigurarea│2 │0,67 │
│ │bunurilor, a │ │ │
│ │bagajelor), │ │ │
│ │precum şi │ │ │
│ │garanţiile şi │ │ │
│ │obligaţiile care │ │ │
│ │decurg din │ │ │
│ │acestea │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Reguli │ │ │
│ │referitoare la │ │ │
│ │tarife şi │ │ │
│ │formarea │ │ │
│ │preţurilor în │2 │0,67 │
│ │transporturile │ │ │
│ │publice şi │ │ │
│ │particulare de │ │ │
│ │persoane │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Regulile │ │ │
│ │referitoare la │ │ │
│ │facturarea │2 │0,67 │
│ │serviciilor de │ │ │
│ │transport rutier │ │ │
│ │de persoane │ │ │
├──────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Reglementările │ │ │
│ │profesionale │ │ │
│ │pentru │ │ │
│ │transporturile │ │ │
│ │rutiere pentru │ │ │
│ │terţi, pentru │ │ │
│ │locaţia │ │ │
│ │vehiculelor │ │ │
│ │industriale, │ │ │
│ │pentru │ │ │
│ │subcontractare. │ │ │
│ │Normele │ │ │
│ │referitoare │ │ │
│ │la organizarea │5 │1,67 │
│ │oficială a │ │ │
│ │profesiei, la │ │ │
│ │accesul la │ │ │
│ │profesie, la │ │ │
│ │autorizaţiile │ │ │
│ │pentru │ │ │
│ │transporturile │ │ │
│ │rutiere │ │ │
│ │intracomunitare │ │ │
│ │şi │ │ │
│ │extracomunitare │ │ │
│ │şi la control şi │ │ │
│ │sancţiuni │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) │ │ │
│ │Reglementările │ │ │
│ │referitoare la │1 │0,33 │
│ │înfiinţarea unei │ │ │
│ │întreprinderi de │ │ │
│ │transport rutier │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Documente cerute │ │ │
│ │pentru executarea│ │ │
│ │serviciilor de │ │ │
│ │transport rutier.│ │ │
│ │Procedee de │ │ │
│ │verificare pentru│ │ │
│ │a │ │ │
│ │asigura prezenţa,│ │ │
│F. Accesul la │atât în │ │ │
│piaţă │întreprindere, │ │ │
│ │cât şi la │ │ │
│ │bordul │ │ │
│ │vehiculelor, a │3 │1 │
│ │documentelor │ │ │
│ │corespunzătoare │ │ │
│ │privind fiecare │ │ │
│ │transport │ │ │
│ │efectuat, şi │ │ │
│ │anume a │ │ │
│ │documentelor │ │ │
│ │referitoare la │ │ │
│ │vehicul, la │ │ │
│ │conducătorul │ │ │
│ │auto, la tipul │ │ │
│ │transportului │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Organizarea │ │ │
│ │pieţei interne a │ │ │
│ │transporturilor │3 │1 │
│ │rutiere de │ │ │
│ │persoane │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Servicii conexe │ │ │
│ │în transportul │2 │0,67 │
│ │rutier de │ │ │
│ │persoane │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Crearea │ │ │
│ │serviciilor de │ │ │
│ │transport. │4 │1,33 │
│ │Elaborarea │ │ │
│ │planurilor │ │ │
│ │de transport. │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Autorizarea şi │ │ │
│ │efectuarea │ │ │
│ │serviciilor │ │ │
│ │publice de │ │ │
│ │transport rutier │4 │1,33 │
│ │de persoane │ │ │
│ │conform │ │ │
│ │Regulamentului │ │ │
│ │(CE) │ │ │
│ │nr. 1370/2007 │ │ │
├──────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Regulile │ │ │
│ │referitoare la │ │ │
│ │masele şi │ │ │
│ │dimensiunile │ │ │
│ │vehiculelor │ │ │
│ │aplicabile în │ │ │
│ │statele membre │ │ │
│ │ale Uniunii │2 │0,67 │
│ │Europene, precum │ │ │
│ │şi procedurile │ │ │
│ │referitoare la │ │ │
│ │transporturile │ │ │
│ │excepţionale care│ │ │
│ │derogă de la │ │ │
│ │aceste │ │ │
│ │reguli │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Tipuri │ │ │
│ │constructive de │ │ │
│ │vehicule în │ │ │
│ │funcţie de │ │ │
│ │destinaţie │ │ │
│ │şi elementele │ │ │
│ │caracteristice │2 │0,67 │
│ │acestora (şasiu, │ │ │
│ │motor, │ │ │
│ │sisteme de │ │ │
│ │transmisie, │ │ │
│G. Standarde │sisteme de │ │ │
│tehnice şi │frânare etc.) │ │ │
│aspecte ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│tehnice ale │Formalităţile │ │ │
│funcţionării │referitoare la │ │ │
│ │omologarea de │ │ │
│ │tip, │1 │0,33 │
│ │înmatricularea şi│ │ │
│ │inspecţia tehnică│ │ │
│ │a vehiculelor │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Măsurile care│ │ │
│ │trebuie luate │ │ │
│ │împotriva │ │ │
│ │poluării │ │ │
│ │aerului cu │1 │0,33 │
│ │emisiile │ │ │
│ │autovehiculelor, │ │ │
│ │precum şi │ │ │
│ │împotriva │ │ │
│ │poluării sonore │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Clasificarea │ │ │
│ │vehiculelor pe │1 │0,33 │
│ │stele şi │ │ │
│ │categorii │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Elaborarea │ │ │
│ │planurilor de │ │ │
│ │mentenanţă │ │ │
│ │periodică a │2 │0,67 │
│ │vehiculelor şi a │ │ │
│ │echipamentelor │ │ │
│ │acestora │ │ │
├──────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Condiţii │ │ │
│ │pentru │ │ │
│ │conducătorii auto│ │ │
│ │(permis de │ │ │
│ │conducere, avize │2 │0,67 │
│ │medicale şi │ │ │
│ │psihologice, │ │ │
│ │certificate şi │ │ │
│ │atestate │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │(*) Măsurile │ │ │
│ │necesare pentru │ │ │
│ │asigurarea │ │ │
│ │faptului că toţi │ │ │
│ │conducătorii auto│ │ │
│ │respectă │ │ │
│ │regulile, │ │ │
│ │interdicţiile şi │ │ │
│ │restricţiile de │ │ │
│ │circulaţie în │ │ │
│ │vigoare în │2 │0,67 │
│ │diferite state │ │ │
│ │membre (limitări │ │ │
│ │de viteză, │ │ │
│ │acordarea │ │ │
│ │priorităţii, │ │ │
│ │oprire şi │ │ │
│ │staţionare, │ │ │
│ │folosirea │ │ │
│ │farurilor, │ │ │
│ │semnalizarea │ │ │
│ │rutieră etc.) │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│H. Siguranţa │Dispoziţii │ │ │
│rutieră │destinate │ │ │
│ │conducătorilor │ │ │
│ │auto privind │ │ │
│ │verificarea │ │ │
│ │normelor de │ │ │
│ │siguranţă │ │ │
│ │referitoare, pe │ │ │
│ │de o │2 │0,67 │
│ │parte, la starea │ │ │
│ │vehiculului, a │ │ │
│ │echipamentului │ │ │
│ │său şi a │ │ │
│ │încărcăturii şi, │ │ │
│ │pe de altă parte,│ │ │
│ │la conducerea │ │ │
│ │preventivă │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Elaborarea şi │ │ │
│ │punerea în │ │ │
│ │aplicare a │ │ │
│ │procedurilor de │ │ │
│ │conduită în caz │ │ │
│ │de accident şi a │ │ │
│ │procedurilor │ │ │
│ │corespunzătoare │3 │1 │
│ │pentru a evita │ │ │
│ │repetarea │ │ │
│ │accidentelor │ │ │
│ │sau a │ │ │
│ │încălcărilor │ │ │
│ │grave ale │ │ │
│ │legislaţiei │ │ │
│ ├─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Geografia rutieră│2 │0,67 │
│ │a statelor membre│ │ │
└──────────────┴─────────────────┴────────────┴────────────┘


    ANEXA 1b)

    Model certificat de competenţă profesională
    COMUNITATEA EUROPEANĂ
    (Culoare Pantone bej 467 sau cât mai aproape posibil de această culoare,
    format DIN A4 hârtie din celuloză de 100 g/mp sau mai mult)

        ┌────────┐ ┌──────────────────────────────────────────┐
        │ │ │ MINISTERUL TRANSPORTURILOR │
        │ RO*1) │ │ AUTORITATEA RUTIERĂ ROMÂNĂ - ARR*2) │
        └────────┘ └──────────────────────────────────────────┘


    CERTIFICAT DE COMPETENŢĂ PROFESIONALĂ PENTRU TRANSPORTUL
    RUTIER DE MARFĂ/PERSOANE*3)
    Nr. ....................................................
    Subsemnaţii, ...........................................
    certificăm prin prezenta că*4) .........................
    născut(ă) la data de .................. la .............
    a susţinut cu succes probele examinării (anul: .....; sesiunea: ......)*5) necesar pentru obţinerea certificatului de competenţă profesională pentru transportul rutier de marfă/persoane*3), în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1071/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme comune privind condiţiile care trebuie îndeplinite pentru exercitarea ocupaţiei de operator de transport rutier şi de abrogare a Directivei 96/26/CE a Consiliului*6).
    Prezentul certificat constituie dovada suficientă a competenţei profesionale menţionate la art. 21 din Regulamentul (CE) nr. 1071/2009.
    Eliberat la .............., data .............*7)
──────────
    *1) Semnele distinctive ale statelor membre sunt: (B) Belgia, (BG) Bulgaria, (CZ) Republica Cehă, (DK) Danemarca, (D) Germania, (EST) Estonia, (IRL) Irlanda, (GR) Grecia, (HR) Croaţia, (E) Spania, (F) Franţa, (IRL) Irlanda, (I) Italia, (CY) Cipru, (LV) Letonia, (LT) Lituania, (L) Luxemburg, (H) Ungaria, (M) Malta, (H) Ungaria, (NL) Ţările de Jos, (A) Austria, (PL) Polonia, (P) Portugalia, (RO România, (SLO) Slovenia, (SK) Slovacia, (FIN) Finlanda, (S) Suedia, (UK) Regatul Unit.
    *2) Autoritate sau organism desemnată/desemnat în prealabil în acest scop de către fiecare stat membru al Comunităţii Europene pentru a elibera prezentul certificat.
    *3) A se elimina, după caz.
    *4) Nume şi prenume; locul şi data naşterii.
    *5) Identificarea examenului.
    *6) JO L 300, 14.11.2009, p.51
    *7) Ştampila şi semnătura autorităţii autorizate sau a organului autorizat care deliberează certificatul.
──────────

    ANEXA 1c)

    Model Notă de constatare

        ┌──────────────────┐ ┌──────────────────────────┐
        │ MINISTERUL │ │ AUTORITATEA RUTIERĂ │
        │ TRANSPORTURILOR │ │ ROMÂNĂ - ARR │
        └──────────────────┘ └──────────────────────────┘


    NOTĂ DE CONSTATARE PRIVIND ACTUALIZAREA
    CUNOŞTINŢELOR MANAGERULUI DE TRANSPORT RUTIER DE MARFĂ/PERSOANE*1)
    Nr. certificatului managerului de transport: .............................
    Subsemnaţii*2), ..........................................................
    ..........................................................................
    certificăm prin prezenta că*3) ...........................................
    născut(ă) la data de ............... la ..................................
    a fost evaluat în ceea ce priveşte actualizarea cunoştinţelor necesare desfăşurării activităţii de manager de transport rutier de marfă/persoane*4), în data de: .......; în localitatea: ............................, în baza prevederilor OG nr. 27/2011 privind transportul rutier.
    În urma evaluării am constatat următoarele: ..............................
    ..........................................................................
    ..........................................................................
    Motiv pentru care formulăm următoarele recomandări: ......................
    ..........................................................................
    Data: ...................... Localitatea: ........................
    Comisia*5): ................ Am luat la cunoştinţă*6): ...........
    ............................ .....................................
    ............................
──────────
    *1) A se elimina, după caz
    *2) Numele membrilor comisiei
    *3) Nume şi prenume; locul şi data naşterii
    *4) A se elimina, după caz
    *5) Semnăturile membrilor comisiei
    *6) Numele şi semnătura evaluatului
──────────

    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016