Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME DE SECURITATE NUCLEARĂ din 28 decembrie 2015  privind managementul îmbătrânirii pentru instalaţiile nucleare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME DE SECURITATE NUCLEARĂ din 28 decembrie 2015 privind managementul îmbătrânirii pentru instalaţiile nucleare

EMITENT: COMISIA NAŢIONALĂ PENTRU CONTROLUL ACTIVITĂŢILOR NUCLEARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 34 din 18 ianuarie 2016

    CAP. I
    Domeniu, scop, definiţii

    SECŢIUNEA 1
    Domeniu şi scop

    ART. 1
    (1) Prezentele norme sunt emise în conformitate cu prevederile Legii nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Prin prezentele norme se stabilesc cerinţele generale de securitate nucleară privind managementul îmbătrânirii pentru instalaţiile nucleare.
    (3) Prevederile prezentelor norme se aplică titularilor de autorizaţie pentru faza de exploatare a unei instalaţii nucleare.
    ART. 2
    Prezentele norme se aplică următoarelor categorii de instalaţii nucleare:
    a) centrale nuclearoelectrice;
    b) reactoare de cercetare, reactoare de putere zero şi ansambluri subcritice;
    c) reactoare de demonstraţie;
    d) fabrici de combustibil nuclear;
    e) instalaţii de stocare a combustibilului nuclear uzat;
    f) orice alte instalaţii nucleare pentru care Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) consideră necesară aplicarea, parţială sau integrală, a acestor norme şi o impune prin condiţiile din autorizaţia de exploatare.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Definiţii

    ART. 3
    (1) Termenii utilizaţi în prezentele norme sunt definiţi în anexă, cu excepţia acelora ale căror definiţii se regăsesc în textul prezentelor norme.
    (2) Abrevierea SSCE se utilizează pentru a face referire în mod generic la sistemele, structurile, componentele şi echipamentele unei instalaţii nucleare, inclusiv software-ul pentru sistemele de instrumentaţie şi control.
    (3) Funcţionarea de probă, funcţionarea propriu-zisă, întreţinerea, repararea, modificarea şi conservarea instalaţiei nucleare sunt considerate componente ale fazei de exploatare.

    CAP. II
    Cerinţe privind programul de management al îmbătrânirii

    SECŢIUNEA 1
    Scopul şi domeniul programului de management al îmbătrânirii

    ART. 4
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să implementeze un program de management al îmbătrânirii pentru SSCE importante pentru securitatea nucleară.
    (2) Prin programul prevăzut la alin. (1), titularul de autorizaţie trebuie să identifice toate mecanismele de îmbătrânire relevante şi să determine consecinţele posibile ale acestora, precum şi activităţile necesare pentru a menţine operabilitatea şi fiabilitatea tuturor SSCE importante pentru securitatea nucleară în conformitate cu cerinţele de proiectare.
    ART. 5
    (1) Programul de management al îmbătrânirii trebuie să reflecte o abordare integrată pentru identificarea, analiza/evaluarea, monitorizarea, implementarea de acţiuni corective şi preventive şi documentarea degradării SSCE datorită îmbătrânirii fizice.
    (2) Programul de management al îmbătrânirii trebuie să ia în considerare şi aspectele care ţin de obsolescenţa SSCE importante pentru securitatea nucleară.
    (3) Titularul de autorizaţie trebuie să integreze în programul de management al îmbătrânirii toate activităţile de inginerie, analize şi evaluări de securitate nucleară, suport tehnic, operare, control chimic, procurare, supraveghere, întreţinere şi reparaţii, testare şi inspecţii în funcţionare necesare pentru a controla şi a menţine în limite acceptabile degradarea SSCE datorită îmbătrânirii.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Implementarea programului de management al îmbătrânirii

    ART. 6
    Titularul de autorizaţie trebuie să evalueze SSCE importante pentru securitatea nucleară luând în considerare toate mecanismele relevante de îmbătrânire şi de uzură fizică, precum şi potenţiala degradare legată de îmbătrânire, în scopul de a asigura capabilitatea instalaţiei de a îndeplini funcţiile de securitate nucleară necesare de-a lungul întregii sale durate de viaţă în exploatare, în conformitate cu bazele de proiectare.
    ART. 7
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să identifice SSCE importante pentru securitatea nucleară care nu pot fi înlocuite şi a căror îmbătrânire limitează durata de viaţă în exploatare a instalaţiei nucleare.
    (2) Durata de viaţă a SSCE identificate conform prevederilor alin. (1) trebuie evaluată luând în considerare toate mecanismele relevante de îmbătrânire şi de uzură fizică cunoscute, rezultatele inspecţiilor în funcţionare, experienţa internă şi externă de exploatare, rezultatele activităţilor de cercetare relevante şi cele mai noi instrumente analitice disponibile. Această evaluare trebuie efectuată periodic, cel puţin o dată la fiecare 10 ani, de la începerea exploatării instalaţiei nucleare, precum şi ori de câte ori se identifică informaţii noi care indică necesitatea revizuirii ipotezelor care au stat la baza evaluării.
    ART. 8
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să identifice analizele de securitate nucleară care utilizează ipoteze legate de durata de viaţă a SSCE şi de îmbătrânirea acestora, inclusiv analizele care presupun o anumită durată estimată de exploatare a instalaţiei nucleare în ansamblu. Aceste analize includ, de exemplu, calcule de oboseală, analize care stau la baza calificării SSCE la condiţii de mediu, analize ale comportării în exploatare a structurilor şi componentelor circuitului primar al unui reactor nuclear.
    (2) Titularul de autorizaţie trebuie să revizuiască şi să revalideze periodic, cel puţin o dată la fiecare 10 ani, de la începerea exploatării instalaţiei nucleare, analizele de securitate nucleară identificate conform prevederilor alin. (1), pentru a demonstra că ipotezele acestora rămân valabile sau că efectele datorate îmbătrânirii sunt ţinute efectiv sub control, astfel încât marjele de securitate nucleară prevăzute prin proiectul instalaţiei nucleare să se păstreze pe toată durata de viaţă în exploatare a acesteia. De asemenea, titularul de autorizaţie trebuie să revizuiască şi să revalideze analizele prevăzute la alin. (1) ori de câte ori se identifică informaţii noi care indică necesitatea revizuirii ipotezelor care au stat la baza acestor analize.
    ART. 9
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să implementeze activităţi de supraveghere, monitorizare, testare, inspecţie şi prelevare de probe pentru a evalua efectele îmbătrânirii şi pentru a identifica un comportament sau o degradare neaşteptată a SSCE în timpul exploatării.
    (2) În situaţiile în care se identifică un comportament sau o degradare neaşteptată a SSCE, trebuie efectuată o analiză a cauzelor de profunzime şi trebuie implementate acţiunile corective necesare.
    (3) Titularul de autorizaţie trebuie să menţină un sistem adecvat de colectare a datelor şi de păstrare a evidenţei pentru a sprijini implementarea programului de management al îmbătrânirii şi a oferi o bază pentru deciziile privind tipul şi calendarul activităţilor din cadrul acestui program.
    ART. 10
    În programul de management al îmbătrânirii, pentru toate SSCE importante pentru securitatea nucleară, titularul de autorizaţie trebuie să ţină cont de condiţiile de mediu, condiţiile de proces tehnologic, ciclurile de funcţionare, programele de întreţinere, durata de viaţă proiectată, degradarea reală în instalaţie şi durata de viaţă în serviciu, programele de testare, supraveghere şi inspecţii, precum şi de strategia de înlocuire pentru acele SSCE care pot fi înlocuite.
    ART. 11
    Supravegherea structurilor şi componentelor majore, care nu pot fi înlocuite, cum ar fi, de exemplu, anvelopa de protecţie a unui reactor nuclear sau vasul unui reactor nuclear, după caz, trebuie efectuată pentru a detecta în timp util apariţia primelor efecte ale îmbătrânirii şi pentru a permite implementarea de acţiuni de prevenire şi de remediere în timp util.
    ART. 12
    Managementul îmbătrânirii pentru structurile şi componentele care fac parte din circuitul primar de răcire al unui reactor nuclear, precum şi pentru structurile şi componentele sistemelor auxiliare acestuia, inclusiv pentru suduri, trebuie să ia în considerare toţi factorii relevanţi, inclusiv fragilizarea, îmbătrânirea termică şi oboseala, şi să compare performanţa şi starea actuală a structurilor şi componentelor cu starea prognozată, pentru toată durata de viaţă în exploatare a instalaţiei. În situaţiile în care se constată că performanţa şi starea actuală a structurilor şi componentelor nu îndeplinesc standardele şi criteriile de acceptare, trebuie investigate cauzele şi trebuie implementate acţiunile corective necesare.
    ART. 13
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să evalueze, pentru fiecare SSCE cu funcţii de securitate nucleară, efectele cumulate ale tuturor mecanismelor de îmbătrânire şi marjele de securitate nucleară disponibile în raport cu cerinţele de performanţă minimă admisibilă pentru satisfacerea funcţiilor de securitate nucleare asociate, aşa cum au fost considerate în analizele de securitate nucleară bază de proiectare pentru instalaţia nucleară.
    (2) Titularul de autorizaţie trebuie să monitorizeze evoluţia efectelor îmbătrânirii pentru SSCE importante pentru securitatea nucleară şi să efectueze analize de tendinţe ale comportamentului/performanţelor acestora, în scopul îmbunătăţirii programului de management al îmbătrânirii.
    (3) Titularul de autorizaţie trebuie să efectueze periodic, cel puţin o dată la 10 ani, de la începerea exploatării instalaţiei nucleare, studii şi analize de estimare a duratei de viaţă restante în exploatare a instalaţiei nucleare.
    (4) Studiile şi analizele prevăzute la alin. (3) trebuie efectuate şi ori de câte ori se identifică informaţii noi care indică necesitatea revizuirii analizelor de securitate nucleară. Astfel de situaţii includ, de exemplu, identificarea unei degradări neaşteptate a SSCE sau a unor date din experienţa de exploatare şi/sau rezultate ale programelor de cercetare care indică necesitatea modificării unor ipoteze de analiză.
    (5) Studiile şi analizele prevăzute la alin. (3) şi (4) trebuie transmise la CNCAN pentru evaluare.
    ART. 14
    Revizuirea periodică a securităţii nucleare, denumită în continuare RPSN, trebuie folosită pentru a confirma că mecanismele de îmbătrânire şi uzură au fost luate în considerare în mod corect şi pentru a detecta probleme neprevăzute.
    ART. 15
    Programul de management al îmbătrânirii trebuie revizuit şi actualizat, cel puţin cu ocazia RPSN, cu scopul de a utiliza noi informaţii pe măsură ce acestea devin disponibile, pentru a ţine cont de noi aspecte relevante pe măsură ce apar, inclusiv din experienţa de exploatare, pentru a utiliza instrumente şi metode mai moderne şi mai avansate pe măsură ce acestea devin accesibile şi pentru a evalua eficacitatea practicilor de întreţinere şi inspecţie în funcţionare luate în considerare pe durata de viaţă a instalaţiei.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Documentaţia aferentă programului de management al îmbătrânirii

    ART. 16
    Titularul de autorizaţie trebuie să descrie programul de management al îmbătrânirii într-un document de sine stătător, pentru fiecare instalaţie nucleară în parte. Pentru instalaţiile nucleare aflate pe acelaşi amplasament şi sub controlul aceluiaşi titular de autorizaţie, programele de management al îmbătrânirii pot fi descrise într-un singur document, cu secţiuni specifice dedicate fiecărei instalaţii în parte.
    ART. 17
    Documentul care descrie programul de management al îmbătrânirii trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
    a) filosofia, strategia, obiectivele, aspectele organizatorice şi resursele alocate programului de management al îmbătrânirii, precum şi modul în care acesta integrează activităţile relevante pentru managementul îmbătrânirii SSCE din cadrul altor programe şi procese implementate de titularul de autorizaţie;
    b) metodologia de identificare şi criteriile de includere a SSCE în programul de management al îmbătrânirii;
    c) lista SSCE incluse în programul de management al îmbătrânirii şi înregistrările privind starea de îmbătrânire a SSCE respective;
    d) analizele de securitate nucleară care utilizează ipoteze legate de durata de viaţă a SSCE şi de îmbătrânirea acestora;
    e) analizele şi documentaţia privitoare la degradarea datorată îmbătrânirii care are potenţialul de a afecta funcţiile de securitate ale SSCE, inclusiv analiza variaţiei/tendinţei ratelor de defectare a SSCE datorită îmbătrânirii;
    f) principalele mecanisme de îmbătrânire a SSCE şi efectele acestora;
    g) disponibilitatea datelor necesare pentru evaluarea degradării datorate îmbătrânirii SSCE;
    h) eficienţa programelor de operare şi de întreţinere în managementul îmbătrânirii componentelor care pot fi înlocuite;
    i) criteriile de acceptare şi marjele de securitate impuse pentru SSCE conform cerinţelor de proiectare;
    j) măsurile prevăzute pentru urmărirea evoluţiei mecanismelor de îmbătrânire şi pentru atenuarea efectelor acestora, în special pentru SSCE importante pentru securitatea nucleară care nu pot fi înlocuite şi a căror îmbătrânire limitează durata de viaţă în exploatare a instalaţiei nucleare;
    k) informaţiile privind starea fizică a SSCE, inclusiv marjele de securitate actuale, precum şi orice caracteristici care ar putea limita durata lor de serviciu;
    l) istoricul activităţilor de inspecţie, supraveghere, testare şi întreţinere a SSCE;
    m) acţiunile preventive implementate sau planificate pentru a reduce la minimum şi a controla degradarea asociată îmbătrânirii SSCE;
    n) acţiunile corective pentru a preveni avariile conexe fenomenului de îmbătrânire a SSCE şi stabilirea criteriilor de acceptare faţă de care este evaluată necesitatea unor acţiuni corective;
    o) utilizarea programelor de cercetare şi de schimb de experienţă la nivel naţional şi internaţional din care titularul de autorizaţie obţine informaţii relevante pentru optimizarea programului de management al îmbătrânirii;
    p) utilizarea experienţei interne şi externe de exploatare, relevantă pentru managementul îmbătrânirii SSCE, inclusiv a lecţiilor învăţate la nivel internaţional în domeniul managementului îmbătrânirii;
    q) măsurile prevăzute pentru rezolvarea aspectelor ce ţin de obsolescenţa SSCE;
    r) lista de coduri, standarde şi ghiduri utilizate de titularul de autorizaţie pentru stabilirea cerinţelor şi procedurilor programului de management al îmbătrânirii, conform bunelor practici recunoscute la nivel internaţional în acest domeniu.
    ART. 18
    Titularul de autorizaţie trebuie să transmită la CNCAN pentru evaluare prima ediţie a documentului care descrie programul de management al îmbătrânirii cel mai târziu la un an după obţinerea autorizaţiei de exploatare. Reviziile succesive ale acestui document trebuie elaborate periodic, cel puţin cu ocazia efectuării RPSN. Orice nouă revizie a documentului care descrie programul de management al îmbătrânirii trebuie transmisă la CNCAN pentru evaluare.

    CAP. III
    Dispoziţii tranzitorii şi finale

    ART. 19
    În termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme, titularii de autorizaţie pentru instalaţiile nucleare aflate în faza de exploatare trebuie să transmită la CNCAN spre evaluare un raport care să prezinte analiza conformităţii cu cerinţele prezentelor norme şi un plan de acţiuni pentru implementarea integrală a cerinţelor. Planul de acţiuni trebuie supus aprobării CNCAN.
    ART. 20
    Anexa face parte integrantă din prezentele norme.


    ANEXĂ
    la norme

                                  DEFINIŢII

    Funcţie de securitate nucleară - un scop specific care trebuie îndeplinit pentru asigurarea securităţii nucleare. Funcţiile generale de securitate nucleară sunt următoarele:
    a) controlul reactivităţii; pentru un reactor nuclear, această funcţie se referă inclusiv la oprirea reactorului şi menţinerea acestuia într-o stare de oprire sigură pentru o perioadă de timp nedeterminată;
    b) răcirea combustibilului nuclear;
    c) reţinerea materialelor radioactive, inclusiv menţinerea barierelor fizice în calea eliberării acestora în mediul înconjurător;
    d) monitorizarea stării instalaţiei nucleare şi furnizarea serviciilor-suport necesare pentru menţinerea funcţiilor prevăzute la lit. a), b) şi c).
    Îmbătrânire - procesul complex prin care caracteristicile structurilor, sistemelor, componentelor şi echipamentelor unei instalaţii nucleare se modifică treptat în timp sau în funcţie de gradul de utilizare.
    Managementul îmbătrânirii - ansamblul de activităţi şi măsuri implementate de titularul de autorizaţie pentru a controla şi a menţine în limite acceptabile degradarea structurilor, sistemelor, componentelor şi echipamentelor unei instalaţii nucleare datorită îmbătrânirii.
    Obsolescenţă - declasare tehnologică a structurilor, sistemelor, componentelor şi echipamentelor unei instalaţii nucleare în comparaţie cu nivelul standardelor curente, tehnologiei moderne şi cunoştinţelor actuale; uzură morală.
    SSCE cu funcţii de securitate nucleară - acele SSCE care contribuie, direct sau indirect, în condiţii de operare normală, în cazul evenimentelor anticipate în exploatare şi/sau în condiţii de accident, la îndeplinirea funcţiilor generale de securitate nucleară; acestea includ SSCE a căror defectare poate avea un impact advers asupra îndeplinirii unei funcţii de securitate nucleară.
    SSCE importante pentru securitatea nucleară - SSCE cu funcţii de securitate nucleară.

                                   ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016