Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME DE SECURITATE NUCLEARĂ din 27 octombrie 2021  privind managementul îmbătrânirii pentru instalaţiile nucleare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME DE SECURITATE NUCLEARĂ din 27 octombrie 2021 privind managementul îmbătrânirii pentru instalaţiile nucleare

EMITENT: Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1090 din 15 noiembrie 2021
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 174 din 27 octombrie 2021, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1090 din 15 noiembrie 2021.
──────────
    CAP. I
    Domeniu, scop, definiţii
    SECŢIUNEA 1
    Domeniu şi scop
    ART. 1
    (1) Prezentele norme sunt emise în conformitate cu prevederile Legii nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Prin prezentele norme se stabilesc cerinţele generale de securitate nucleară privind managementul îmbătrânirii pentru instalaţiile nucleare, pentru întreaga durată de viaţă a unei instalaţii nucleare, începând cu faza de proiectare.
    (3) Prevederile prezentelor norme se aplică atât titularilor, cât şi solicitanţilor de autorizaţie pentru fazele de construcţie şi montaj, punere în funcţiune, exploatare şi dezafectare ale unei instalaţii nucleare.

    ART. 2
    Prezentele norme se aplică următoarelor categorii de instalaţii nucleare:
    a) centrale nuclearoelectrice, inclusiv cele echipate cu reactoare modulare;
    b) reactoare nucleare de cercetare, reactoare nucleare de testare, reactoare de putere zero şi ansambluri subcritice;
    c) reactoare de demonstraţie;
    d) fabrici de combustibil nuclear;
    e) instalaţii de stocare a combustibilului nuclear uzat;
    f) reactoare nucleare pentru producerea de energie şi izotopi pentru scopuri medicale;
    g) instalaţii de îmbogăţire a uraniului;
    h) instalaţii de retratare/reprocesare a combustibilului nuclear uzat;
    i) instalaţii de depozitare intermediară sau finală a deşeurilor radioactive şi instalaţii de tratare a deşeurilor radioactive, aflate pe acelaşi amplasament şi direct legate de instalaţiile nucleare enumerate la lit. a)-h);
    j) instalaţii de detritiere, aflate pe acelaşi amplasament şi direct legate de instalaţiile nucleare echipate cu reactoare nucleare care folosesc apa ca agent de răcire;
    k) orice alte instalaţii nucleare pentru care Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, denumită în continuare CNCAN, consideră necesară aplicarea, parţială sau integrală, a acestor norme în procesul de autorizare şi o impune prin condiţiile din autorizaţiile emise.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Definiţii
    ART. 3
    (1) Termenii utilizaţi în prezentele norme sunt definiţi în anexa nr. 1, cu excepţia acelora ale căror definiţii se regăsesc în textul prezentelor norme.
    (2) Abrevierea SSCE se utilizează pentru a face referire în mod generic la sistemele, structurile, componentele şi echipamentele unei instalaţii nucleare, inclusiv software-ul pentru sistemele de instrumentaţie şi control.

    CAP. II
    Cerinţe privind programul de management al îmbătrânirii
    SECŢIUNEA 1
    Scopul şi domeniul programului de management al îmbătrânirii
    ART. 4
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să implementeze un program de management al îmbătrânirii pentru SSCE importante pentru securitatea nucleară şi pentru SSCE cu funcţii în exploatarea fiabilă a instalaţiei nucleare.
    (2) Prin programul prevăzut la alin. (1), titularul de autorizaţie trebuie să identifice, în mod sistematic, utilizând toate cunoştinţele şi informaţiile disponibile în documentaţia bază de proiectare, experienţa de exploatare şi literatura de specialitate, toate mecanismele de degradare relevante şi efectele de îmbătrânire asociate, să determine consecinţele posibile ale acestora, să stabilească şi să implementeze activităţile necesare pentru a asigura, menţine şi monitoriza disponibilitatea, operabilitatea şi fiabilitatea SSCE în conformitate cu cerinţele de proiectare, analizele de securitate nucleară şi bazele de autorizare.
    (3) Programul prevăzut la alin. (1) trebuie să includă măsurile organizatorice şi funcţionale necesare pentru managementul îmbătrânirii fizice şi al obsolescenţei tehnologice a SSCE, luând în considerare şi anticipând condiţiile de-a lungul întregului ciclu de viaţă al instalaţiei nucleare, inclusiv pentru fazele de proiectare, construcţie şi montaj, punere în funcţiune, exploatare şi dezafectare.
    (4) Prin programul de management al îmbătrânirii, titularul de autorizaţie trebuie să controleze, să atenueze şi să prevină, în măsura în care este practic posibil, efectele degradării cauzate de îmbătrânire.

    ART. 5
    (1) Programul de management al îmbătrânirii trebuie să reflecte o abordare integrată pentru identificarea, analiza/evaluarea, monitorizarea, implementarea de acţiuni corective şi preventive şi documentarea degradării SSCE datorită îmbătrânirii fizice.
    (2) Programul de management al îmbătrânirii trebuie să ia în considerare şi aspectele care ţin de obsolescenţa SSCE importante pentru securitatea nucleară, respectiv pentru exploatarea fiabilă a instalaţiei nucleare.
    (3) Titularul de autorizaţie trebuie să integreze în programul de management al îmbătrânirii toate activităţile de proiectare, analize şi evaluări de securitate nucleară, suport tehnic, operare, control chimic, procurare, supraveghere, întreţinere şi reparaţii, testare şi inspecţii în funcţionare necesare pentru a controla şi a menţine în limite acceptabile degradarea SSCE datorită îmbătrânirii.
    (4) Programul de management al îmbătrânirii face parte din sistemul integrat de management al titularului de autorizaţie.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Implementarea programului de management al îmbătrânirii
    ART. 6
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să evalueze SSCE importante pentru securitatea nucleară, respectiv SSCE importante pentru exploatarea fiabilă, luând în considerare toate mecanismele relevante de îmbătrânire şi de uzură fizică, precum şi potenţiala degradare legată de îmbătrânire, în scopul de a asigura capabilitatea instalaţiei de a îndeplini funcţiile de securitate nucleară necesare de-a lungul întregii sale durate de viaţă în exploatare, în conformitate cu bazele de proiectare.
    (2) Documentaţia bază de proiectare pentru SSCE trebuie să includă informaţiile necesare privind toate mecanismele relevante de îmbătrânire şi de uzură fizică cunoscute, efectele acestora, precum şi măsurile şi sistemele de supraveghere, inspecţie, testare, prelevare de probe şi întreţinere stabilite pentru detectarea, urmărirea şi ţinerea sub control a efectelor îmbătrânirii pe toată durata de viaţă în exploatare estimată pentru instalaţia nucleară. Trebuie identificate condiţiile de funcţionare importante, limitele şi condiţiile tehnice de operare şi orice alţi parametri care trebuie monitorizaţi şi/sau controlaţi din punctul de vedere al impactului asupra analizelor de securitate nucleară sau asupra cerinţelor de calificare la condiţii de mediu. Pentru componente, echipamente şi piese de schimb, trebuie identificate şi specificate şi condiţiile de depozitare, precum şi durata de viaţă în condiţii de depozitare, după cum este aplicabil, pentru managementul îmbătrânirii.
    (3) Pentru instalaţiile nucleare aflate în faza de exploatare, pentru care informaţiile prevăzute la alin. (2) nu se regăsesc explicit în manualele şi specificaţiile de proiectare pentru SSCE deja instalate, aceste informaţii trebuie incluse în documentaţia specifică aferentă programelor de supraveghere a funcţionării acestor SSCE, respectiv în programele specifice de management al îmbătrânirii pentru aceste SSCE.
    (4) Titularul de autorizaţie trebuie să asigure managementul îmbătrânirii şi în situaţiile în care faza de construcţie şi montaj a instalaţiei nucleare se extinde pentru o perioadă îndelungată de timp. Trebuie identificate mecanismele de îmbătrânire şi uzură relevante şi trebuie implementate măsuri adecvate pentru a controla orice efecte adverse incipiente cauzate de îmbătrânire sau de alte condiţii. Pentru instalaţiile nucleare pentru care se sistează activităţile de construcţie şi montaj, cu intenţia reluării acestora, titularul de autorizaţie trebuie să elaboreze, să implementeze şi să transmită pentru evaluare la CNCAN un plan de măsuri specifice pentru managementul îmbătrânirii.
    (5) Pentru situaţiile în care instalaţia nucleară necesită o oprire de lungă durată, titularul de autorizaţie trebuie să identifice mecanismele de îmbătrânire şi uzură relevante şi trebuie să implementeze măsuri adecvate pentru a controla orice efecte adverse incipiente cauzate de îmbătrânire sau de alte condiţii. Titularul de autorizaţie trebuie să elaboreze, să implementeze şi să transmită pentru evaluare la CNCAN un plan de măsuri specifice pentru managementul îmbătrânirii în opririle cu o durată mai mare decât opririle planificate de rutină, inclusiv în opririle pentru implementarea unor lucrări de retehnologizare complexe şi în perioadele de conservare în vederea reluării funcţionării sau în vederea dezafectării, după caz.

    ART. 7
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să identifice SSCE importante pentru securitatea nucleară, respectiv SSCE importante pentru exploatarea fiabilă, care nu pot fi înlocuite şi a căror îmbătrânire limitează durata de viaţă în exploatare a instalaţiei nucleare.
    (2) Durata de viaţă a SSCE identificate conform prevederilor alin. (1) trebuie evaluată luând în considerare toate mecanismele relevante de îmbătrânire şi de uzură fizică cunoscute, rezultatele inspecţiilor în funcţionare, experienţa internă şi externă de exploatare, rezultatele activităţilor de cercetare relevante şi cele mai noi instrumente analitice disponibile. Această evaluare trebuie efectuată periodic, cel puţin o dată la fiecare 10 ani, de la începerea exploatării instalaţiei nucleare, precum şi ori de câte ori se identifică informaţii noi care indică necesitatea revizuirii ipotezelor care au stat la baza evaluării.

    ART. 8
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să identifice analizele de securitate nucleară care utilizează ipoteze legate de durata de viaţă a SSCE şi de îmbătrânirea acestora, inclusiv analizele care presupun o anumită durată estimată de exploatare a instalaţiei nucleare în ansamblu. Aceste analize care utilizează ipoteze legate de timp relevante pentru managementul îmbătrânirii instalaţiilor nucleare includ, de exemplu, calcule de oboseală, analize care stau la baza calificării SSCE la condiţii de mediu, analize ale comportării în exploatare a structurilor şi componentelor circuitului primar al unui reactor nuclear.
    (2) Trebuie considerate analize care utilizează ipoteze legate de timp relevante pentru managementul îmbătrânirii instalaţiilor nucleare acele calcule şi analize care îndeplinesc simultan următoarele condiţii:
    a) implică SSCE cu funcţii de securitate nucleară, SSCE a căror defectare poate afecta o funcţie de securitate nucleară sau alte SSCE care îndeplinesc funcţii necesare pentru asigurarea conformităţii cu normele CNCAN de securitate nucleară;
    b) iau în considerare efectele îmbătrânirii;
    c) implică utilizarea unor ipoteze legate de timp sau a căror validitate este condiţionată/limitată de un anumit timp, exprimat în zile sau ore de funcţionare, durată de viaţă a SSCE în instalaţie, un număr de cicluri de funcţionare sau durată estimată de exploatare a instalaţiei nucleare în ansamblu;
    d) au fost identificate ca fiind relevante pentru demonstrarea unor cerinţe de securitate nucleară conform normelor şi standardelor aplicabile;
    e) furnizează baza pentru demonstrarea capabilităţii SSCE sau includ concluzii privind capabilitatea SSCE de a-şi îndeplini funcţiile de securitate nucleară;
    f) sunt incluse direct sau prin referinţe în bazele de autorizare curente.

    (3) Titularul de autorizaţie trebuie să revizuiască şi să revalideze periodic, cel puţin o dată la fiecare 10 ani, de la începerea exploatării instalaţiei nucleare, analizele care utilizează ipoteze legate de timp relevante pentru managementul îmbătrânirii instalaţiilor nucleare, pentru a demonstra că ipotezele acestora rămân valabile sau că efectele datorate îmbătrânirii sunt ţinute efectiv sub control, astfel încât marjele de securitate nucleară prevăzute prin proiectul instalaţiei nucleare să se păstreze pe toată durata de viaţă în exploatare a acesteia. De asemenea, titularul de autorizaţie trebuie să revizuiască şi să revalideze analizele care utilizează ipoteze legate de timp relevante pentru managementul îmbătrânirii instalaţiilor nucleare ori de câte ori se identifică informaţii noi care indică necesitatea revizuirii ipotezelor care au stat la baza acestor analize. Astfel de informaţii noi pot proveni din experienţa de exploatare şi/sau din rezultatele programelor de cercetare relevante.

    ART. 9
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să implementeze activităţi de supraveghere, monitorizare, testare, întreţinere, inspecţie şi prelevare de probe pentru a evalua efectele îmbătrânirii şi pentru a detecta, în timp util, un comportament sau simptome de degradare neaşteptate ale SSCE în timpul exploatării. Titularul de autorizaţie trebuie să stabilească criteriile de acceptare faţă de care se evaluează necesitatea acţiunilor corective. Criteriile de acceptare trebuie stabilite în baza cerinţelor şi recomandărilor din standardele, normele, ghidurile, manualele şi specificaţiile de proiectare şi de operare aplicabile, luând în considerare şi informaţiile relevante din experienţa de exploatare şi programele de cercetare.
    (2) În situaţiile în care se identifică un comportament sau o degradare neaşteptată a SSCE, trebuie efectuată o analiză a cauzelor de profunzime şi trebuie implementate acţiunile corective necesare, în timp util, cu o prioritate bazată pe importanţa pentru securitatea nucleară.
    (3) Titularul de autorizaţie trebuie să menţină un sistem adecvat de colectare a datelor şi de păstrare a evidenţei pentru a sprijini implementarea programului de management al îmbătrânirii şi a oferi o bază pentru deciziile privind tipul şi calendarul activităţilor din cadrul acestui program.

    ART. 10
    În programul de management al îmbătrânirii, în ansamblu, precum şi în programele specifice pentru SSCE importante pentru securitatea nucleară, respectiv pentru SSCE importante pentru exploatarea fiabilă a instalaţiei nucleare, titularul de autorizaţie trebuie să ţină cont de bazele de proiectare, caracteristicile de fabricaţie, condiţiile de mediu, condiţiile de proces tehnologic, ciclurile de funcţionare, programele de întreţinere, durata de viaţă proiectată, degradarea reală în instalaţie şi durata de viaţă în serviciu, programele de testare, supraveghere şi inspecţii, rezultatele evaluării/revizuirii/revalidării analizelor care utilizează ipoteze legate de timp, de strategia de înlocuire pentru acele SSCE care pot fi înlocuite, de experienţa internă şi externă de exploatare, de rezultatele activităţilor de cercetare relevante, precum şi de rezultatele revizuirilor periodice ale securităţii nucleare, denumite în continuare RPSN. Trebuie luate în considerare rezultatele proceselor de calificare la condiţii de mediu şi la alte condiţii relevante pentru durata de viaţă în serviciu a SSCE.

    ART. 11
    Supravegherea structurilor şi componentelor majore, care nu pot fi înlocuite, cum ar fi, de exemplu, anvelopa de protecţie a unui reactor nuclear sau vasul unui reactor nuclear, după caz, trebuie efectuată pentru a detecta în timp util apariţia primelor efecte ale îmbătrânirii şi pentru a permite implementarea de acţiuni de prevenire şi de remediere în timp util.

    ART. 12
    Managementul îmbătrânirii pentru structurile şi componentele care fac parte din circuitul primar de răcire al unui reactor nuclear, precum şi pentru structurile şi componentele sistemelor auxiliare acestuia, inclusiv pentru suduri, trebuie să ia în considerare toţi factorii relevanţi, inclusiv fragilizarea, îmbătrânirea termică şi oboseala şi să compare performanţa şi starea actuală a structurilor şi componentelor cu starea prognozată, pentru toată durata de viaţă în exploatare a instalaţiei. În situaţiile în care se constată că performanţa şi starea actuală a structurilor şi componentelor nu îndeplinesc standardele şi criteriile de acceptare, trebuie investigate cauzele şi trebuie implementate acţiunile corective necesare.

    ART. 13
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să evalueze, pentru fiecare SSCE cu funcţii de securitate nucleară, efectele cumulate ale tuturor mecanismelor de îmbătrânire şi marjele de securitate nucleară disponibile în raport cu cerinţele de performanţă minimă admisibilă pentru satisfacerea funcţiilor de securitate nucleare asociate, aşa cum au fost considerate în analizele de securitate nucleară bază de proiectare pentru instalaţia nucleară.
    (2) Titularul de autorizaţie trebuie să monitorizeze evoluţia efectelor îmbătrânirii pentru SSCE importante pentru securitatea nucleară şi să efectueze analize de tendinţe ale comportamentului/ performanţelor acestora, în scopul îmbunătăţirii programului de management al îmbătrânirii.
    (3) Titularul de autorizaţie trebuie să efectueze periodic, cel puţin o dată la 10 ani, de la începerea exploatării instalaţiei nucleare, o evaluare a managementului îmbătrânirii pentru SSCE importante pentru securitatea nucleară, care să includă studii şi analize de estimare a duratei de viaţă restante în exploatare a instalaţiei nucleare, luând în considerare revizuirea şi revalidarea analizelor care utilizează ipoteze legate de timp.
    (4) Studiile şi analizele prevăzute la alin. (3) trebuie efectuate şi ori de câte ori se identifică informaţii noi care indică necesitatea revizuirii analizelor de securitate nucleară. Astfel de situaţii includ, de exemplu, identificarea unei degradări neaşteptate a SSCE sau a unor date din experienţa de exploatare şi/sau rezultate ale programelor de cercetare care indică necesitatea modificării unor ipoteze de analiză.
    (5) Studiile şi analizele prevăzute la alin. (3) şi (4) trebuie transmise la CNCAN pentru evaluare.

    ART. 14
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să dezvolte şi să implementeze un program de management al obsolescenţei pentru SSCE importante pentru securitatea nucleară şi pentru SSCE cu funcţii în exploatarea fiabilă a instalaţiei nucleare. Programul de management al obsolescenţei poate fi integrat în programul de management al îmbătrânirii.
    (2) În cadrul programului de management al obsolescenţei, titularul de autorizaţie trebuie să identifice şi să stabilească o listă cu SSCE a căror disponibilitate şi fiabilitate pot fi afectate negativ de obsolescenţă şi să planifice măsurile de asigurare a pieselor de schimb şi a activităţilor de întreţinere pentru aceste SSCE, precum şi măsurile de înlocuire, după cum este necesar.
    (3) Titularul de autorizaţie va stabili o strategie pentru a asigura că identifică şi implementează soluţii adecvate pentru managementul obsolescenţei în timp util, acordând prioritate SSCE în funcţie de importanţa pentru securitatea nucleară, respectiv pentru exploatarea în condiţii de fiabilitate a instalaţiei nucleare.
    (4) Lista SSCE susceptibile de a fi afectate de obsolescenţă şi măsurile preventive şi corective planificate pentru rezolvarea problemelor de obsolescenţă trebuie revizuite şi actualizate cel puţin anual.

    ART. 15
    (1) Pentru implementarea programului de management al îmbătrânirii, titularul de autorizaţie trebuie să îşi menţină şi să îşi dezvolte atât capabilităţile tehnice şi resursele materiale şi de personal proprii, cât şi accesul permanent la asistenţă tehnică de specialitate şi stocuri suficiente de piese de schimb, componente şi echipamente, din partea proiectanţilor şi fabricanţilor originali ai SSCE instalate sau a unor companii specializate a căror capabilitate tehnică este recunoscută oficial de proiectanţii şi fabricanţii originali ai SSCE şi care deţin experienţă practică relevantă în instalaţia nucleară respectivă sau în instalaţii cu SSCE similare, pentru menţinerea proiectului aprobat/autorizat, în conformitate cu cerinţele privind controlul configuraţiei de proiectare, precum şi pentru evitarea produselor contrafăcute, frauduloase sau suspecte.
    (2) Pentru actualizarea şi îmbunătăţirea continuă a programului de management al îmbătrânirii, titularul de autorizaţie trebuie să aibă acces la experienţa de exploatare internă şi externă, la standardele tehnice, publicaţiile de specialitate şi la rezultatele activităţilor de cercetare şi dezvoltare direct relevante pentru proiectul instalaţiei nucleare şi SSCE aferente acesteia, precum şi la cele mai noi instrumente analitice validate disponibile, prin afilierea la organizaţii internaţionale şi prin participarea la programe de cercetare specifice, la nivel naţional şi internaţional, în domeniul nuclear.

    ART. 16
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să utilizeze RPSN pentru a confirma că mecanismele de îmbătrânire şi uzură au fost luate în considerare în mod corect şi pentru a detecta probleme neprevăzute.
    (2) Programul de management al îmbătrânirii, în ansamblu, precum şi programele specifice aferente SSCE trebuie revizuite şi actualizate, cel puţin cu ocazia RPSN, cu scopul de a utiliza noi informaţii pe măsură ce acestea devin disponibile, pentru a ţine cont de noi aspecte relevante pe măsură ce apar, inclusiv din experienţa de exploatare, pentru a utiliza instrumente şi metode mai moderne şi mai avansate pe măsură ce acestea devin accesibile şi pentru a evalua eficacitatea practicilor de întreţinere şi inspecţie în funcţionare luate în considerare pe durata de viaţă a instalaţiei nucleare.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Documentaţia aferentă programului de management al îmbătrânirii
    ART. 17
    Titularul de autorizaţie trebuie să descrie programul de management al îmbătrânirii, în ansamblu, într-un document de sine stătător, pentru fiecare instalaţie nucleară în parte. Pentru instalaţiile nucleare aflate pe acelaşi amplasament şi sub controlul aceluiaşi titular de autorizaţie, programele de management al îmbătrânirii pot fi descrise într-un singur document, cu secţiuni specifice dedicate fiecărei instalaţii în parte.

    ART. 18
    (1) Documentul care descrie, în ansamblu, programul de management al îmbătrânirii trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii, făcând referire, după cum este necesar, la documentele care detaliază aspectele specifice managementului îmbătrânirii pentru sistemele şi structurile majore şi pentru categoriile principale de componente şi echipamente:
    a) filosofia, strategia, obiectivele, aspectele organizatorice şi resursele materiale şi de personal alocate programului de management al îmbătrânirii, precum şi modul în care acesta integrează activităţile relevante pentru managementul îmbătrânirii SSCE din cadrul altor programe şi procese implementate de titularul de autorizaţie;
    b) metodologia de identificare şi criteriile de includere a SSCE în programul de management al îmbătrânirii;
    c) lista SSCE incluse în programul de management al îmbătrânirii şi înregistrările privind starea de îmbătrânire a SSCE respective;
    d) analizele care utilizează ipoteze legate de timp relevante pentru managementul îmbătrânirii; măsurile stabilite pentru a confirma că ipotezele utilizate în analizele de securitate nucleară rămân valide şi criteriile de acceptare asociate acestora continuă să fie îndeplinite;
    e) analizele şi documentaţia privitoare la degradarea datorată îmbătrânirii care are potenţialul de a afecta funcţiile de securitate ale SSCE, inclusiv analiza variaţiei/tendinţei ratelor de defectare a SSCE datorită îmbătrânirii;
    f) principalele mecanisme de îmbătrânire a SSCE şi efectele acestora;
    g) colectarea şi disponibilitatea datelor necesare pentru evaluarea degradării datorate îmbătrânirii SSCE;
    h) eficienţa programelor de operare şi de întreţinere în managementul îmbătrânirii componentelor care pot fi înlocuite;
    i) criteriile de acceptare şi marjele de securitate impuse pentru SSCE conform cerinţelor de proiectare;
    j) măsurile prevăzute pentru urmărirea evoluţiei mecanismelor de îmbătrânire şi pentru atenuarea efectelor acestora, în special pentru SSCE importante pentru securitatea nucleară, respectiv pentru SSCE importante pentru exploatarea fiabilă, care nu pot fi înlocuite şi a căror îmbătrânire limitează durata de viaţă în exploatare a instalaţiei nucleare;
    k) informaţiile privind starea fizică a SSCE, inclusiv marjele de securitate actuale, precum şi orice caracteristici care ar putea limita durata lor de serviciu;
    l) istoricul activităţilor de inspecţie, supraveghere, testare şi întreţinere a SSCE;
    m) acţiunile preventive implementate sau planificate pentru a reduce la minimum şi a controla degradarea asociată îmbătrânirii SSCE;
    n) acţiunile corective pentru a preveni avariile conexe fenomenului de îmbătrânire a SSCE şi stabilirea criteriilor de acceptare faţă de care este evaluată necesitatea unor acţiuni corective;
    o) utilizarea programelor de cercetare şi de schimb de experienţă la nivel naţional şi internaţional din care titularul de autorizaţie poate obţine informaţii relevante pentru optimizarea programului de management al îmbătrânirii;
    p) utilizarea experienţei interne şi externe de exploatare, relevantă pentru managementul îmbătrânirii SSCE, inclusiv a lecţiilor învăţate la nivel internaţional în domeniul managementului îmbătrânirii;
    q) măsurile prevăzute pentru rezolvarea aspectelor ce ţin de obsolescenţa SSCE;
    r) lista de coduri, standarde şi ghiduri utilizate de titularul de autorizaţie pentru stabilirea cerinţelor şi procedurilor programului de management al îmbătrânirii, conform bunelor practici recunoscute la nivel internaţional în acest domeniu.

    (2) Pentru fiecare SSCE sau categorie de SSCE cu funcţii de securitate nucleară, respectiv cu funcţii în exploatarea fiabilă a instalaţiei nucleare, trebuie documentate în detaliu programele specifice de management al îmbătrânirii. Informaţii succinte privind aceste programe specifice trebuie incluse în rapoartele de securitate nucleară care fac parte din documentaţia bază de autorizare.

    ART. 19
    (1) Prima ediţie a documentului care descrie programul de management al îmbătrânirii trebuie elaborată şi transmisă la CNCAN pentru evaluare ca parte a documentaţiei bază de autorizare pentru faza de construcţie şi montaj al instalaţiei nucleare.
    (2) Programul de management al îmbătrânirii trebuie revizuit, completat şi actualizat pe parcursul fazelor de construcţie şi montaj, respectiv de punere în funcţiune a instalaţiei nucleare, iar ediţia actualizată trebuie inclusă în documentaţia bază de autorizare pentru faza de exploatare.
    (3) Pentru o instalaţie nucleară în faza de exploatare, reviziile succesive ale acestui document trebuie elaborate periodic, cel puţin cu ocazia efectuării RPSN.
    (4) Orice nouă revizie a documentului care descrie programul de management al îmbătrânirii trebuie transmisă la CNCAN pentru evaluare.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Standarde şi ghiduri
    ART. 20
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să identifice şi să ia în considerare standardele, ghidurile şi bunele practici curente, recunoscute la nivel internaţional, aplicabile pentru managementul îmbătrânirii pentru instalaţiile nucleare.
    (2) Documentele de referinţă menţionate în anexa nr. 2 la prezentele norme reprezintă exemple de standarde, ghiduri şi colecţii de bune practici recunoscute pe plan internaţional. Se recomandă ca acestea, precum şi orice nouă revizie a acestora să fie luate în considerare de către titularul de autorizaţie, în vederea îmbunătăţirii programului de management al îmbătrânirii, precum şi în pregătirea personalului de specialitate implicat în dezvoltarea, evaluarea şi implementarea acestui program.

    CAP. III
    Dispoziţii tranzitorii şi finale
    ART. 21
    În termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme, titularii de autorizaţie pentru instalaţiile nucleare aflate în faza de exploatare trebuie să transmită la CNCAN spre evaluare un raport care să prezinte analiza conformităţii cu cerinţele prezentelor norme şi un plan de acţiuni pentru implementarea integrală a cerinţelor. Planul de acţiuni trebuie supus aprobării CNCAN.

    ART. 22
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele norme.

    ANEXA 1

    la norme
    DEFINIŢII
    Funcţie de securitate nucleară - un scop specific care trebuie îndeplinit pentru asigurarea securităţii nucleare. Funcţiile generale de securitate nucleară sunt următoarele:
    a) controlul reactivităţii; pentru un reactor nuclear, această funcţie se referă inclusiv la reducerea puterii, oprirea reactorului şi menţinerea acestuia într-o stare de oprire sigură pentru o perioadă de timp nedeterminată, cât şi la prevenirea criticităţii în instalaţiile de depozitare a combustibilului nuclear uzat;
    b) răcirea combustibilului nuclear; pentru un reactor nuclear, această funcţie se referă atât la răcirea combustibilului din reactor, cât şi la răcirea combustibilului uzat din instalaţiile de depozitare aferente;
    c) reţinerea materialelor radioactive, inclusiv menţinerea barierelor fizice în calea eliberării acestora în mediul înconjurător;
    d) monitorizarea stării instalaţiei nucleare şi furnizarea serviciilor-suport necesare pentru menţinerea funcţiilor prevăzute la lit. a)-c); serviciile-suport menţionate includ furnizarea de energie electrică, agent de răcire, aer instrumental, gaze şi alte fluide tehnice, după cum este necesar pentru buna funcţionare a SSCE cu funcţii de securitate nucleară.

    Îmbătrânire - procesul complex prin care caracteristicile structurilor, sistemelor, componentelor şi echipamentelor unei instalaţii nucleare se modifică treptat în timp sau în funcţie de gradul de utilizare; îmbătrânirea este cauzată de mecanisme de degradare de natură fizică, chimică, biologică sau de o combinaţie a acestora.
    Managementul îmbătrânirii - ansamblul de activităţi şi măsuri implementate de titularul de autorizaţie pentru a controla şi a menţine în limite acceptabile degradarea structurilor, sistemelor, componentelor şi echipamentelor unei instalaţii nucleare datorită îmbătrânirii.
    Obsolescenţă - declasare tehnologică a structurilor, sistemelor, componentelor şi echipamentelor unei instalaţii nucleare în comparaţie cu nivelul standardelor curente, tehnologiei moderne şi cunoştinţelor actuale; uzură morală.
    SSCE cu funcţii de securitate nucleară - acele SSCE care contribuie, direct sau indirect, în condiţii de operare normală, în cazul condiţiilor de operare anormală şi/sau în condiţii de accident, la îndeplinirea funcţiilor generale de securitate nucleară; acestea includ SSCE a căror defectare poate avea un impact advers asupra îndeplinirii unei funcţii de securitate nucleară; de asemenea, sunt incluse SSCE utilizate pentru răspunsul la condiţii de extindere a bazelor de proiectare; se mai numesc şi SSCE importante pentru securitate nucleară.
    SSCE cu funcţii în exploatarea fiabilă a instalaţiei nucleare - acele SSCE care asigură funcţionarea instalaţiei nucleare în bune condiţii, la parametrii nominali, şi a căror defectare poate cauza condiţii de operare anormală, tranzienţi, opriri neplanificate şi/sau acţionarea intempestivă a sistemelor cu funcţii de securitate nucleară; aceste SSCE contribuie la implementarea primului nivel de protecţie în adâncime pentru asigurarea securităţii nucleare, respectiv la prevenirea defectărilor şi a condiţiilor de operare anormală; se mai numesc şi SSCE importante pentru exploatarea fiabilă.

    ANEXA 2

    la norme
    Documente de referinţă
    1. Ageing Management and Development of a Programme for Long Term Operation of Nuclear Power Plants, IAEA Safety Standards Series, Specific Safety Guide, No. SSG-48, International Atomic Energy Agency, Viena, 2018
    2. Handbook on Ageing Management for Nuclear Power Plants, IAEA Nuclear Energy Series, No. NP-T-3.24, International Atomic Energy Agency, Viena, 2017
    3. Ageing Management for Nuclear Power Plants: International Generic Ageing Lessons Learned (IGALL), IAEA Safety Reports Series, No. 82 (Rev. 1), International Atomic Energy Agency, Viena, 2020
    4. Approaches to Ageing Management for Nuclear Power Plants: International Generic Ageing Lessons Learned (IGALL), Final Report, IAEA TECDOC Series, No. 1736, International Atomic Energy Agency, Viena, 2014
    5. WENRA Reactor Safety Reference Levels for Existing Reactors 2020, Issue I - Ageing Management, Western European Nuclear Regulators’ Association, 2021
    6. Ageing Management of Nuclear Power Plants during Delayed Construction Periods, Extended Shutdown and Permanent Shutdown prior to Decommissioning, IAEA TECDOC series, No. 1957, International Atomic Energy Agency, Viena, 2021
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016