Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME DE SECURITATE NUCLEARĂ din 26 aprilie 2018  privind supravegherea, întreţinerea, testarea şi inspecţiile în exploatare pentru instalaţiile nucleare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME DE SECURITATE NUCLEARĂ din 26 aprilie 2018 privind supravegherea, întreţinerea, testarea şi inspecţiile în exploatare pentru instalaţiile nucleare

EMITENT: Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 420 din 17 mai 2018
──────────
    Aprobate prin Ordinul nr. 96 din 26 aprilie 2018, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 420 din 17 mai 2018.
──────────
    CAP. I
    Domeniu, scop, definiţii
    SECŢIUNEA 1
    Domeniu şi scop
    ART. 1
    (1) Prezentele norme sunt emise în conformitate cu prevederile Legii nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Prin prezentele norme se stabilesc cerinţele generale privind supravegherea, întreţinerea, testarea şi inspecţiile în exploatare pentru instalaţiile nucleare, respectiv pentru sistemele, structurile, componentele şi echipamentele acestora, inclusiv software-ul pentru sistemele de instrumentaţie şi control, care au funcţii de securitate nucleară şi/sau sunt importante pentru funcţionarea sigură şi fiabilă a instalaţiilor nucleare.
    (3) Îndeplinirea prevederilor prezentelor norme constituie o condiţie necesară pentru autorizarea de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, denumită în continuare CNCAN, a activităţilor de punere în funcţiune şi exploatare a unei instalaţii nucleare.
    (4) Prevederile prezentelor norme se aplică atât titularilor, cât şi solicitanţilor de autorizaţie pentru fazele de punere în funcţiune şi exploatare a unei instalaţii nucleare.
    (5) Solicitanţii de autorizaţie pentru fazele de punere în funcţiune şi exploatare a unei instalaţii nucleare trebuie să asigure condiţiile pentru îndeplinirea cerinţelor prezentelor norme din fazele de proiectare, respectiv construcţie şi montaj ale instalaţiei nucleare.
    (6) Prevederile prezentelor norme se aplică activităţilor de supraveghere, întreţinere, testare şi inspecţie implementate atât în mod curent, cât şi în cadrul opririlor planificate şi neplanificate ale unei instalaţii nucleare, inclusiv la efectuarea lucrărilor de retehnologizare a sistemelor, structurilor, componentelor şi echipamentelor unei instalaţii nucleare.

    ART. 2
    Prezentele norme se aplică următoarelor categorii de instalaţii nucleare:
    a) centrale nuclearoelectrice;
    b) reactoare de cercetare, reactoare de putere zero şi ansambluri subcritice;
    c) reactoare de demonstraţie;
    d) fabrici de combustibil nuclear;
    e) instalaţii de stocare a combustibilului nuclear uzat;
    f) orice alte instalaţii nucleare pentru care CNCAN consideră necesară aplicarea, parţială sau integrală, a acestor norme şi o impune prin condiţiile din autorizaţia de punere în funcţiune sau de exploatare.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Definiţii
    ART. 3
    (1) Termenii utilizaţi în prezentele norme sunt definiţi în anexa nr. 1, cu excepţia acelora ale căror definiţii se regăsesc în textul prezentelor norme.
    (2) Abrevierea SSCE se utilizează pentru a face referire în mod generic la sistemele, structurile, componentele şi echipamentele unei instalaţii nucleare, inclusiv software-ul pentru sistemele de instrumentaţie şi control.
    (3) Abrevierea LCTO se utilizează pentru a face referire la limitele şi condiţiile tehnice de operare pentru instalaţia nucleară.
    (4) Funcţionarea de probă, funcţionarea propriu-zisă, întreţinerea, repararea, modificarea şi conservarea instalaţiei nucleare sunt considerate componente ale fazei de exploatare.

    CAP. II
    Cerinţe generale privind supravegherea, întreţinerea, testarea şi inspecţiile în exploatare
    SECŢIUNEA 1
    Prevederi generale
    ART. 4
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să stabilească, să documenteze şi să implementeze programele de supraveghere, întreţinere, testare şi inspecţie în exploatare a SSCE, precum şi programe adecvate de management al duratei de viaţă pentru SSCE, pentru a se asigura că disponibilitatea, fiabilitatea şi funcţionalitatea lor rămân în conformitate cu bazele de proiectare pentru toată durata de viaţă a instalaţiei nucleare.
    (2) Programele prevăzute la alin. (1) trebuie să includă inspecţii periodice şi teste ale SSCE, cu scopul de a stabili dacă acestea sunt acceptabile pentru a continua funcţionarea instalaţiei nucleare în condiţii de securitate nucleară sau dacă sunt necesare acţiuni corective.
    (3) Programele prevăzute la alin. (1) trebuie să ia în considerare LCTO şi să fie reevaluate periodic ţinând cont de experienţa de exploatare.

    ART. 5
    Amploarea şi frecvenţa activităţilor de supraveghere, întreţinere, testare şi inspecţie în exploatare a SSCE trebuie determinate printr-o abordare sistematică, ţinând cont de:
    a) importanţa SSCE pentru securitatea nucleară şi pentru funcţionarea sigură şi fiabilă a instalaţiei nucleare;
    b) fiabilitatea inerentă a SSCE;
    c) potenţialul de degradare al SSCE, bazat pe experienţa de exploatare, pe recomandările proiectanţilor, respectiv ale producătorilor/fabricanţilor şi pe rezultatele programelor de cercetare;
    d) rezultatele monitorizării stării SSCE;
    e) cerinţele, specificaţiile tehnice şi recomandările stabilite de proiectanţii SSCE;
    f) cerinţele şi dispoziţiile stabilite de CNCAN.


    ART. 6
    (1) SSCE trebuie să fie proiectate şi instalate astfel încât să poată fi testate, întreţinute, reparate şi inspectate sau monitorizate periodic, astfel încât să se asigure integritatea şi capabilitatea funcţională a acestora pe toată durata de exploatare a instalaţiei nucleare, fără a periclita securitatea lucrătorilor şi fără reducerea semnificativă a disponibilităţii SSCE, în conformitate cu codurile şi standardele aplicabile şi cerinţele rezultate din analizele de securitate nucleară, inclusiv din analizele de fiabilitate.
    (2) În cazul în care aceste prevederi nu se pot îndeplini, trebuie implementate metode alternative sau indirecte, validate prin experienţa de exploatare la nivel internaţional, prin care să se asigure că integritatea şi capabilitatea funcţională a SSCE sunt păstrate pe toată durata de exploatare a instalaţiei nucleare. Trebuie specificate şi asigurate măsurile de precauţie, relevante pentru securitatea nucleară, implementate pentru a compensa potenţialele defecte nedepistate.

    ART. 7
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să stabilească proceduri pentru activităţile de supraveghere, întreţinere, testare şi inspecţie periodică în exploatare. Aceste proceduri trebuie revizuite, validate şi actualizate periodic, în conformitate cu cerinţele sistemului de management, ţinând cont de experienţa de exploatare, de cele mai noi standarde şi bune practici aplicabile şi de dezvoltarea echipamentelor, mijloacelor şi metodelor tehnice utilizate pentru activităţile de întreţinere, testare, supraveghere şi inspecţie.
    (2) Titularul de autorizaţie trebuie să implementeze un sistem cuprinzător de planificare şi control al lucrărilor, pentru a se asigura că activităţile de supraveghere, întreţinere, testare şi inspecţie în exploatare sunt autorizate şi efectuate în conformitate cu procedurile aprobate.
    (3) Procedurile trebuie să specifice, acolo unde este aplicabil, criteriile de acceptare şi acţiunile care trebuie întreprinse ca răspuns la abaterile de la criteriile de acceptare în activităţile de supraveghere, întreţinere, testare şi inspecţie.
    (4) Procedurile trebuie să fie clare, concise şi să conţină informaţiile şi indicaţiile necesare pentru înţelegerea şi execuţia corectă a lucrării.
    (5) Titularul de autorizaţie trebuie să stabilească modul în care urmează a fi implementate procedurile de întreţinere, testare, supraveghere şi inspecţie.
    (6) Procedurile trebuie să fie la îndemâna executanţilor şi trebuie urmărite pas cu pas, acolo unde este aplicabil, în timpul efectuării activităţii, iar, atunci când procedurile sunt găsite ca inadecvate, lucrările trebuie oprite la primul pas sigur şi activităţile trebuie reluate numai după clarificarea deficienţelor semnalate.
    (7) Titularul de autorizaţie trebuie să ia măsuri ca, atunci când printr-o procedură se cere documentarea unei acţiuni sau înregistrarea de date, informaţiile necesare să fie înregistrate şi disponibile înaintea repunerii în funcţiune a SSCE, astfel încât să reflecte modul în care a fost executată lucrarea.

    ART. 8
    Datele privitoare la activităţile de supraveghere, întreţinere, testare şi inspecţie a SSCE trebuie înregistrate, colectate într-o bază de date comună, păstrate şi analizate periodic. Înregistrările trebuie verificate pentru a căuta şi identifica indicaţii cu privire la defecte incipiente şi defecte recurente, pentru a iniţia acţiuni de întreţinere corectivă şi pentru a revizui în consecinţă programele de întreţinere preventivă.

    ART. 9
    Înainte de scoaterea din funcţiune sau repunerea în serviciu a SSCE trebuie să se asigure evaluarea sistematică şi aprobarea modificării configuraţiei de exploatare, cu documentarea confirmării că noua configuraţie este corectă, precum şi cu teste funcţionale atunci când acestea sunt necesare, conform procedurilor titularului de autorizaţie privind controlul configuraţiei.

    ART. 10
    În urma oricărui eveniment, titularul de autorizaţie trebuie să demonstreze că funcţiile de securitate nucleară şi integritatea structurală şi funcţională a SSCE, care ar fi putut fi afectate de acel eveniment, sunt menţinute şi să implementeze toate acţiunile corective necesare. Acţiunile corective includ activităţi de inspecţie, testare, întreţinere şi reparaţii, după caz.

    ART. 11
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să se asigure că activităţile de supraveghere, întreţinere, testare şi inspecţie pentru SSCE şi serviciile tehnice aferente sunt efectuate de personal care deţine competenţele şi calificările necesare, inclusiv experienţă practică relevantă în aceste activităţi în instalaţia nucleară respectivă sau în instalaţii cu SSCE similare.
    (2) În cazul în care activităţile de supraveghere, întreţinere, testare şi inspecţie pentru SSCE şi serviciile tehnice aferente, inclusiv cele pentru evaluarea şi interpretarea rezultatelor inspecţiilor şi testelor, necesită expertiză tehnică de specialitate care nu este pe deplin disponibilă în cadrul organizaţiei titularului de autorizaţie, acestea trebuie implementate cu implicarea directă a proiectanţilor şi fabricanţilor originali ai SSCE sau al unor companii specializate a căror capabilitate tehnică este recunoscută oficial de proiectanţii şi fabricanţii originali ai SSCE, în măsura în care acest lucru este practic posibil.
    (3) Titularul de autorizaţie trebuie să se asigure că activităţile de întreţinere, testare, supraveghere şi inspecţie pentru SSCE şi serviciile tehnice aferente sunt efectuate utilizând proceduri, echipamente şi metode adecvate, a căror eficacitate a fost demonstrată, în conformitate cu reglementările, standardele, prescripţiile şi ghidurile tehnice aplicabile şi ţinând cont de recomandările producătorilor SSCE respective, de experienţa de exploatare internă şi internaţională, precum şi de rezultatele activităţilor de cercetare şi dezvoltare tehnologică relevante.
    (4) Aplicând conceptul de client inteligent, titularul de autorizaţie trebuie să îşi dezvolte şi să îşi menţină, în cadrul organizaţiei proprii, personal care deţine calificările, expertiza şi experienţa necesare pentru a stabili standardele şi specificaţiile tehnice, respectiv pentru a evalua şi a verifica independent, în măsura în care acest lucru este practic posibil, lucrările efectuate în beneficiul său de organizaţii externe, cu scopul de a se asigura că acestea respectă toate cerinţele aplicabile.
    (5) Activităţile desfăşurate de către personalul furnizorilor de servicii, contractanţilor şi subcontractanţilor, cu impact direct asupra SSCE, trebuie să fie autorizate şi monitorizate de către un membru competent al personalului propriu al titularului de autorizaţie, care deţine calificările, expertiza şi experienţa necesare, special desemnat.

    ART. 12
    (1) Programele de supraveghere, întreţinere, testare şi inspecţie trebuie revizuite şi actualizate, cu o frecvenţă mai mare decât cu ocazia revizuirii periodice a securităţii nucleare, pentru:
    a) a utiliza noi informaţii pe măsură ce acestea devin disponibile;
    b) a ţine cont de noi aspecte relevante pe măsură ce apar, inclusiv din experienţa de exploatare internă şi internaţională din industria nucleară în particular, precum şi din industria energetică în general;
    c) a ţine cont de cele mai noi reglementări, standarde şi bune practici aplicabile şi recunoscute la nivel naţional şi internaţional, în industria nucleară în particular, precum şi în industria energetică în general;
    d) a utiliza instrumente şi metode moderne şi mai avansate, pe măsură ce acestea devin accesibile;
    e) a evalua eficacitatea practicilor de testare, supraveghere, întreţinere şi inspecţie în exploatare luate în considerare pe durata de exploatare a instalaţiei nucleare.

    (2) Orice modificări propuse la programele de supraveghere, întreţinere, testare şi inspecţie trebuie evaluate înainte de implementare, pentru a se estima efectele lor asupra disponibilităţii SSCE, impactul lor asupra securităţii nucleare, precum şi conformitatea cu cerinţele aplicabile.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Standarde şi ghiduri
    ART. 13
    (1) Solicitantul, respectiv titularul de autorizaţie, trebuie să identifice şi să ia în considerare standardele şi bunele practici curente, recunoscute la nivel internaţional, aplicabile pentru supravegherea, întreţinerea, testarea şi inspecţiile în exploatare pentru SSCE ale instalaţiei nucleare.
    (2) Documentele de referinţă menţionate în anexa nr. 2 la prezentele norme reprezintă exemple de standarde şi ghiduri privind bune practici recunoscute pe plan internaţional şi se recomandă ca orice nouă revizie a acestora să fie luată în considerare de către titularul de autorizaţie, în vederea îmbunătăţirii procesului şi activităţilor implementate pentru supravegherea, întreţinerea, testarea şi inspecţiile în exploatare pentru SSCE ale instalaţiei nucleare.

    CAP. III
    Cerinţe privind supravegherea funcţionării instalaţiilor nucleare
    SECŢIUNEA 1
    Prevederi generale
    ART. 14
    Titularul de autorizaţie trebuie să asigure, în timp util şi la momentele oportune, monitorizarea activităţilor de exploatare, întreţinere şi testele de supraveghere pentru:
    a) a cunoaşte starea generală a instalaţiei nucleare;
    b) a verifica disponibilitatea SSCE, parametrii de funcţionare ai instalaţiei nucleare şi conformitatea cu LCTO;
    c) a evalua performanţele de exploatare ale instalaţiei nucleare;
    d) a recomanda şi iniţia modificări sau îmbunătăţiri.


    ART. 15
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să stabilească şi să implementeze un proces de supraveghere continuă a instalaţiilor nucleare şi a SSCE, pentru a verifica dacă acestea funcţionează în conformitate cu LCTO, în conformitate cu cerinţele şi condiţiile stabilite prin documentaţia de proiectare şi autorizaţiile în vigoare.
    (2) Rutinele de monitorizare ale SSCE trebuie planificate şi stabilite cu o frecvenţă care să asigure detectarea în timp util a oricărei deficienţe.

    CAP. IV
    Cerinţe privind testarea
    SECŢIUNEA 1
    Prevederi generale
    ART. 16
    Pe perioada punerii în funcţiune şi exploatării instalaţiei nucleare, titularul de autorizaţie trebuie să efectueze următoarele categorii de teste pentru SSCE:
    a) teste inaugurale, la punerea în funcţiune a SSCE;
    b) teste de supraveghere în exploatare;
    c) teste funcţionale pe perioada exploatării.


    ART. 17
    Înregistrările rezultatelor monitorizărilor şi testelor trebuie păstrate şi analizate pentru a permite o detecţie rapidă a oricăror modificări faţă de rezultatele monitorizărilor şi testelor anterioare şi de rezultatele de referinţă înregistrate în timpul punerii în funcţiune.

    ART. 18
    După testare, SSCE trebuie să fie readuse la configuraţia prevăzută în documentaţia aprobată de punere în funcţiune sau de exploatare, imediat ce s-a încheiat testul.

    ART. 19
    Toate sistemele, echipamentele şi dispozitivele folosite pentru examinări şi teste, împreună cu accesoriile lor, trebuie să fie calificate şi calibrate înainte de a fi utilizate. Titularul de autorizaţie trebuie să asigure că toate sistemele, echipamentele şi dispozitivele de examinare şi testare sunt identificate în mod corespunzător în înregistrările de calibrare şi să verifice periodic valabilitatea calibrărilor, în conformitate cu cerinţele sistemului de management.

    ART. 20
    Neconformităţile descoperite prin testări trebuie analizate şi corectate sistematic, înainte de punerea/repunerea în funcţiune sau în intervalele de timp specificate, în scopul restabilirii condiţiilor optime de funcţionare şi pentru a preveni recurenţa.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Testele în timpul perioadei de punere în funcţiune
    ART. 21
    (1) În timpul perioadei de punere în funcţiune, titularul de autorizaţie trebuie să efectueze testele pentru:
    a) a demonstra performanţa SSCE şi a instalaţiei nucleare în ansamblu;
    b) confirmarea sau determinarea acelor parametri şi caracteristici ai SSCE care trebuie cunoscuţi, dar care nu au putut fi determinaţi cu precizia cerută înaintea acestei faze;
    c) confirmarea că SSCE şi instalaţia nucleară în ansamblu se comportă în conformitate cu cerinţele de proiectare, inclusiv cu cerinţele de securitate nucleară;
    d) respectarea reglementărilor şi cerinţelor de testare din reglementările şi standardele aplicabile.

    (2) Rezultatele testelor inaugurale trebuie analizate şi aprobate de personal calificat pentru verificarea completitudinii testelor efectuate şi confirmarea că SSCE îndeplinesc cerinţele aplicabile. Se recomandă ca un reprezentant al autorităţii de proiectare să participe la aceste analize.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Testele de supraveghere
    ART. 22
    SSCE cu funcţii de securitate nucleară trebuie testate periodic pentru:
    a) a asigura că SSCE sunt disponibile pentru a funcţiona aşa cum este cerut prin documentaţia de proiectare;
    b) a detecta degradarea sau defectarea SSCE;
    c) a furniza datele necesare pentru confirmarea calculelor de fiabilitate pentru SSCE;
    d) a determina tendinţele necorespunzătoare pentru componentele individuale sau tipuri de componente pe perioade îndelungate;
    e) respectarea cerinţelor de testare stabilite prin reglementările şi standardele aplicabile şi prin autorizaţiile în vigoare.


    ART. 23
    (1) Frecvenţa testelor trebuie stabilită în funcţie de rezultatele analizelor de fiabilitate, de experienţa de exploatare şi de cerinţele din reglementările şi standardele aplicabile.
    (2) După reparaţii sau modificări care presupun înlocuiri majore de componente se recomandă realizarea unor teste complete de anduranţă, similare cu cele de la punerea în funcţiune a SSCE respective, pentru a demonstra nivelul de performanţă cerut prin proiect.
    (3) Frecvenţa testelor poate fi crescută sau redusă, după caz, cu aprobarea CNCAN, la apariţia unor tendinţe de degradare a SSCE, ca urmare a procesului de îmbătrânire.

    ART. 24
    (1) Rezultatele testelor trebuie să fie analizate pentru a identifica SSCE a căror performanţă este mai slabă decât cea considerată în analizele de fiabilitate.
    (2) Înregistrarea şi prezentarea rezultatelor testelor trebuie să permită compararea cu uşurinţă cu rezultatele testelor anterioare, precum şi detectarea modificărilor faţă de testele anterioare, inclusiv faţă de valorile de referinţă măsurate pe perioada punerii în funcţiune.

    ART. 25
    (1) Parametrii de funcţionare pe perioadele testărilor trebuie precizaţi în procedurile de testare.
    (2) În cazul în care, pe perioadele de testare, valorile înregistrate pentru parametrii de funcţionare se găsesc în afara domeniului normal, trebuie precizate limitele admisibile în procedurile de testare.
    (3) Procedurile de testare trebuie să precizeze criteriile de acceptare pentru performanţa SSCE în cadrul testelor respective.

    ART. 26
    Valorile parametrilor de tipul sensului de rotaţie, temperatura lagărelor, vibraţii, timpii de întârziere şi capacitatea de control al funcţionării de la distanţă sau local trebuie înregistrate prin teste de supraveghere funcţionale.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Testele funcţionale pe perioada exploatării
    ART. 27
    Titularul de autorizaţie trebuie să ia măsuri pentru efectuarea de teste funcţionale pe perioada exploatării, ca urmare a efectuării unor activităţi de întreţinere, reparaţie, înlocuiri de echipamente, modificări ale SSCE sau modificări în procedurile de operare, pentru a se demonstra menţinerea performanţelor SSCE în conformitate cu cerinţele de proiectare.

    ART. 28
    În vederea efectuării testelor funcţionale trebuie asigurate următoarele:
    a) elaborarea de proceduri de testare detaliate;
    b) analiza testelor în raport cu cerinţele proiectului şi evaluările de securitate nucleară, pentru a asigura desfăşurarea testelor în limitele evaluărilor de securitate nucleară;
    c) analize independente efectuate de grupuri multidisciplinare, pentru a asigura că toate pericolele sunt identificate şi controlate corespunzător;
    d) identificarea responsabilităţilor pentru testare;
    e) instrumentaţia corespunzătoare pentru monitorizarea evoluţiei testului şi detectării oricăror deficienţe;
    f) verificarea parametrilor SSCE ca urmare a modificărilor de configuraţie constând în modificări fizice sau modificări în procedurile de exploatare;
    g) identificarea acţiunilor care trebuie întreprinse în cazul apariţiei deficienţelor;
    h) respectarea cerinţelor de testare din reglementările şi standardele aplicabile.


    ART. 29
    Pentru reactoarele nucleare, după orice oprire în cursul căreia etanşeitatea sistemului primar de răcire a reactorului ar putea să fi fost afectată, trebuie efectuate teste de scăpări înainte de reluarea exploatării sau trebuie asigurate măsuri echivalente de confirmare a etanşeităţii.

    ART. 30
    Incinta sub presiune a circuitului primar de răcire al reactorului trebuie supusă unui test de rezistenţă la presiune la finalul fiecărui interval major de inspecţie, dacă este necesar, în conformitate cu standardele tehnice aplicabile.

    CAP. V
    Cerinţe privind inspecţiile în exploatare
    SECŢIUNEA 1
    Prevederi generale
    ART. 31
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să implementeze un program de inspecţie periodică în exploatare în conformitate cu reglementările, codurile şi standardele aplicabile.
    (2) În programarea activităţilor de exploatare trebuie incluse prevederi care să permită efectuarea inspecţiilor periodice.

    ART. 32
    Inspecţiile în exploatare pentru SSCE trebuie efectuate la intervale alese în baza unor ipoteze conservative, astfel încât să se asigure că orice deteriorare a celei mai expuse componente este detectată înainte să conducă la o defectare.

    ART. 33
    Orice proces de inspecţie în exploatare trebuie să fie calificat în ceea ce priveşte ariile supuse inspecţiei, metodele de control nedistructiv, defectele care sunt urmărite şi cerinţele privind eficacitatea activităţilor de inspecţie. Această calificare presupune o demonstraţie că ansamblul de echipamente, proceduri de inspecţie şi personal calificat este adecvat pentru o anumită arie de inspecţie, conform specificaţiilor tehnice.

    ART. 34
    Atunci când rezultatele inspecţiei indică un defect care nu respectă criteriile de acceptare, trebuie efectuate examinări suplimentare pentru a investiga problema respectivă, inclusiv prin inspecţia şi analiza mai multor componente sau arii similare. Amploarea examinărilor suplimentare se stabileşte ţinând cont de natura defectului şi de măsura în care aceasta afectează evaluările de securitate nucleară pentru instalaţia respectivă, de consecinţele potenţiale, precum şi de standardele tehnice aplicabile.

    CAP. VI
    Cerinţe specifice privind supravegherea, testarea şi inspecţiile pentru instalaţiile nucleare dotate cu anvelopă de protecţie a reactorului
    SECŢIUNEA 1
    Supravegherea, testarea şi inspecţiile pentru instalaţiile nucleare dotate cu anvelopă de protecţie a reactorului
    ART. 35
    Pentru instalaţiile nucleare dotate cu anvelopă de protecţie a reactorului, măsurile de supraveghere, testare şi inspecţie necesare pentru a verifica funcţionarea anvelopei în conformitate cu cerinţele de proiectare trebuie să includă cel puţin următoarele:
    a) teste de rezistenţă la presiune, înainte de atingerea primei criticităţi a reactorului nuclear şi după orice modificare semnificativă a anvelopei reactorului sau după ce sistemul anvelopei a fost supus la presiuni diferenţiale ridicate ca urmare a unui accident sau la orice alte condiţii severe de mediu;
    b) teste de determinare a ratei de scăpări, înainte de atingerea primei criticităţi a reactorului nuclear şi la intervale de testare justificate corespunzător, luând în calcul rezultatele testelor anterioare, inclusiv cel preoperaţional; suplimentar faţă de testele de rutină trebuie efectuat un test de determinare a ratei de scăpări la presiunea de proiectare de fiecare dată când este efectuat un test de rezistenţă la presiune;
    c) teste ale penetraţiilor şi ale dispozitivelor de izolare, cum ar fi ecluzele şi vanele care sunt parte din sistemul anvelopei, pentru demonstrarea etanşeităţii acestora şi a operabilităţii, acolo unde este necesar;
    d) inspecţii pentru evaluarea integrităţii structurale, cum ar fi cele necesare pentru verificarea tendoanelor de pretensionare, verificarea deformaţiilor structurilor şi cele pentru verificarea căptuşelii anvelopei;
    e) monitorizarea condiţiilor din anvelopa reactorului, inclusiv a temperaturii, presiunii şi compoziţiei atmosferei.


    CAP. VII
    Cerinţe privind întreţinerea
    SECŢIUNEA 1
    Cerinţe generale privind întreţinerea
    ART. 36
    Titularul de autorizaţie trebuie să ia măsuri pentru menţinerea SSCE în condiţii corespunzătoare de funcţionare, astfel încât:
    a) scurgerile fluidelor din sisteme să fie minimizate şi controlate;
    b) SSCE să fie protejate împotriva condiţiilor adverse de mediu;
    c) în timpul perioadelor de nefuncţionare prelungite să fie luate măsuri de protecţie şi conservare adecvate pentru a preveni deteriorarea SSCE;
    d) instrumentaţia şi dispozitivele de comandă să fie menţinute în funcţiune şi calibrată.


    ART. 37
    Activităţile de întreţinere trebuie evaluate din punctul de vedere al securităţii nucleare înainte de efectuarea acestora.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Planificarea activităţilor de întreţinere
    ART. 38
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să planifice activităţile de întreţinere.
    (2) Planificarea activităţilor de întreţinere şi controlul lor trebuie să includă:
    a) identificarea lucrărilor necesare pentru operarea şi menţinerea instalaţiei în stare corespunzătoare de funcţionare;
    b) identificarea şi integrarea metodelor, resurselor, secvenţelor şi aprobărilor necesare desfăşurării activităţilor;
    c) estimarea cerinţelor privind efectivele de personal şi pregătirea şi calificarea personalului;
    d) identificarea cerinţelor specifice ale proceselor de execuţie, cum ar fi aspectele de securitatea muncii, de protecţie împotriva radiaţiilor ionizante, protecţie la incendiu, izolări de echipamente;
    e) identificarea activităţilor care afectează SSCE;
    f) starea SSCE, mecanismele de degradare a acestora şi deficienţele cu impact potenţial asupra securităţii nucleare;
    g) punctele de control al calităţii/verificarea conformităţii cu cerinţele aplicabile;
    h) identificarea cerinţelor de verificare în instalaţii şi de raportare a stadiului realizării verificării;
    i) cerinţele de testare după finalizarea activităţilor de întreţinere şi înainte de repunerea echipamentului în exploatare.


    SECŢIUNEA a 3-a
    Întreţinerea corectivă
    ART. 39
    Reparaţiile SSCE trebuie planificate, autorizate şi efectuate în cel mai scurt timp practic posibil. Priorităţile trebuie stabilite ţinând cont, în primul rând, de impactul defectării SSCE respective asupra securităţii nucleare.

    ART. 40
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să determine prompt, să evalueze şi să înregistreze cauzele funcţionării defectuoase a SSCE şi trebuie să întreprindă acţiunile necesare pentru remedierea deficienţelor.
    (2) Rezultatele evaluării trebuie să fie utilizate pentru a determina dacă este necesară sau nu intervenţia asupra altor SSCE de acelaşi tip, pentru a preveni defectarea lor.
    (3) În cazul în care evaluarea indică componente identice/similare, aparţinând mai multor SSCE, care funcţionează nesatisfăcător, trebuie dispuse acţiuni corective în vederea înlocuirii, reparării sau modificării tuturor componentelor identice/similare.
    (4) În cazul în care un echipament găsit defect poate afecta funcţionarea sigură şi fiabilă a instalaţiei nucleare, deficienţa trebuie să fie imediat adusă la cunoştinţa persoanei cu autoritate de decizie asupra continuării exploatării.
    (5) Titularul de autorizaţie trebuie să asigure că prin efectuarea înlocuirilor, reparaţiilor sau modificărilor nu se introduc deficienţe noi sistematice.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Întreţinerea preventivă
    ART. 41
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să dezvolte şi să implementeze programe de întreţinere preventivă care să includă:
    a) frecvenţa şi tipul activităţilor de întreţinere preventivă care trebuie să menţină disponibilitatea SSCE;
    b) analiza periodică a eficacităţii programului de întreţinere preventivă.

    (2) Pentru o centrală nuclearoelectrică, programul de întreţinere preventivă trebuie să fie stabilit înaintea atingerii primei criticităţi a reactorului nuclear.

    ART. 42
    Acolo unde este practic posibil, se recomandă ca titularul de autorizaţie să implementeze activităţi de întreţinere bazate pe fiabilitate, cu scopul de a optimiza întreţinerea preventivă a SSCE.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Întreţinerea predictivă
    ART. 43
    Acolo unde este practic posibil, se recomandă ca titularul de autorizaţie să utilizeze tehnici de întreţinere predictivă, cum ar fi analiza vibraţiilor, analize spectrale, urmărirea temperaturii lagărelor, urmărirea impurităţilor metalice din uleiurile de ungere, monitorizarea echipamentelor cu elemente rotative, termografie, înregistrarea curbei efortului de deplasare pentru monitorizarea integrităţii mecanice în cazul armăturilor acţionate cu motor, utilizarea sistemelor acustice pentru detectarea regimurilor de funcţionare anormale, monitorizarea rezistenţei cablurilor electrice, testarea eşantioanelor de cabluri electrice etc.

    SECŢIUNEA a 6-a
    Asigurarea pieselor de schimb, a materialelor consumabile şi a serviciilor
    ART. 44
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să identifice componentele şi piesele de schimb şi materialele consumabile necesare funcţionării în condiţii de siguranţă a instalaţiei nucleare, să stabilească minimul şi maximul cantităţii pieselor de rezervă şi materialelor consumabile necesare şi să menţină nivelul stocului pieselor de rezervă şi materialelor respective în aceste limite.
    (2) Trebuie asigurată aprovizionarea corespunzătoare cu piese de schimb şi materiale consumabile, în timp util, pentru a preveni situaţiile în care activităţile de întreţinere sunt amânate din cauza lipsei acestora.
    (3) Limitele de minim şi maxim pentru stocul de componente, piese de schimb şi materiale consumabile trebuie analizate periodic şi ajustate în funcţie de utilizare, experienţa de exploatare, perioadele de timp necesare de la întocmirea comenzilor până la recepţie şi perioadele de timp avute în vedere la planificarea activităţilor de întreţinere preventivă.
    (4) Calitatea componentelor, pieselor de schimb şi materialelor consumabile necesare pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiei nucleare trebuie să fie conformă cu reglementările, codurile şi standardele aplicabile, cu specificaţiile tehnice ale proiectanţilor SSCE în care se utilizează piesele şi materialele respective şi să respecte cerinţele rezultate din analizele şi evaluările de securitate nucleară şi de fiabilitate, inclusiv din evaluările experienţei de exploatare relevante.
    (5) Titularul de autorizaţie trebuie să asigure procurarea de componente şi piese de schimb pentru SSCE direct de la producătorii/fabricanţii originali ai acestora sau de la furnizorii agreaţi de aceştia, în măsura în care este practic posibil, în baza specificaţiilor tehnice originale, pentru menţinerea proiectului aprobat, în conformitate cu cerinţele privind controlul configuraţiei de proiectare.
    (6) În situaţia în care cerinţele de la alin. (5) nu se pot respecta din cauza obsolescenţei sau a indisponibilităţii din alte motive întemeiate a pieselor de schimb de la producătorii originali ai SSCE, titularul de autorizaţie trebuie să asigure produse echivalente, pentru conformitatea cu specificaţiile şi intenţia de proiectare. Utilizarea componentelor şi pieselor de schimb instalate temporar trebuie menţinută la minimum şi controlată şi în conformitate cu cerinţele privind controlul configuraţiei de proiectare.
    (7) Titularul de autorizaţie trebuie să asigure păstrarea în bune condiţii a componentelor, pieselor de schimb şi materialelor consumabile procurate, pentru a preveni degradarea acestora înainte de utilizare.

    ART. 45
    Titularul de autorizaţie trebuie să stabilească măsurile necesare pentru asigurarea în regim de urgenţă, inclusiv în afara orelor de program normal de zi, a componentelor, pieselor de schimb şi a materialelor consumabile, precum şi a serviciilor specializate de supraveghere, testare, inspecţie, întreţinere şi asistenţă tehnică aferentă, pentru situaţiile care nu pot fi anticipate şi în care este necesară remedierea în cel mai scurt timp a unor defecţiuni care îndeplinesc una sau mai multe din următoarele criterii:
    a) pot afecta funcţionarea în condiţii optime a instalaţiei nucleare;
    b) pot cauza indisponibilităţi ale SSCE cu funcţii de securitate nucleară;
    c) pot cauza deviaţii de la LCTO;
    d) pot duce la încălcări ale limitelor şi condiţiilor din autorizaţiile în vigoare.


    SECŢIUNEA a 7-a
    Calibrarea instrumentaţiei din instalaţia nucleară
    ART. 46
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să asigure întreţinerea instrumentaţiei din instalaţia nucleară astfel încât să garanteze funcţionarea SSCE în conformitate cu LCTO.
    (2) Bazele, metodele şi frecvenţa de calibrare trebuie să fie definite.
    (3) Pentru calibrarea instrumentaţiei instalate trebuie folosite echipamente de măsură şi control adecvate.

    ART. 47
    (1) Pentru SSCE în care instrumentaţia instalată este găsită în afara limitelor de calibrare, trebuie analizate şi evaluate consecinţele asupra funcţionării SSCE.
    (2) Calibrarea şi verificarea instrumentaţiei trebuie să fie realizate utilizând echipamente conforme cu un standard recunoscut la nivel naţional sau internaţional.
    (3) Când asemenea standarde naţionale sau internaţionale nu există, baza pentru calibrare trebuie să fie documentată.

    SECŢIUNEA a 8-a
    Echipamentele de măsurare şi încercare
    ART. 48
    (1) Echipamentele de măsurare şi încercare trebuie să fie de tipul, din domeniul, cu starea şi precizia corespunzătoare pentru a permite măsurarea reală a valorilor parametrilor SSCE.
    (2) Echipamentele de măsurare şi încercare trebuie etalonate şi verificate faţă de mijloace de măsurare certificate prin standarde naţionale sau internaţionale, recunoscute de CNCAN.
    (3) Unde nu există etaloane naţionale sau internaţionale aplicabile, bazele utilizate pentru etalonare sau verificare trebuie fundamentate şi documentate.
    (4) Metoda şi frecvenţa verificărilor şi calibrării trebuie să fie stabilite având la bază precizia cerută/eroarea admisă, tipul echipamentului, caracteristicile de stabilitate şi fiabilitate, precum şi alţi factori relevanţi.
    (5) Titularul de autorizaţie trebuie să păstreze evidenţa echipamentelor de măsurare şi încercare şi înregistrările privind reglarea, întreţinerea, verificarea, calibrarea şi verificarea metrologică.
    (6) Echipamentele de măsurare şi încercare trebuie marcate corespunzător; acolo unde marcarea nu este posibilă, se vor utiliza alte mijloace pentru a da posibilitatea utilizatorului să identifice în mod facil stadiul de calibrare/verificare.
    (7) Dacă precizia oricărui echipament de măsură şi testare devine incertă, acesta trebuie verificat.
    (8) Când sunt identificate abateri de la limitele de precizie prescrise, trebuie evaluate validitatea şi acceptabilitatea citirilor măsurătorilor sau încercărilor anterioare începând cu data ultimei calibrări/verificări.
    (9) Echipamentele de măsurare şi încercare trebuie să fie depozitate într-un mod care să asigure protecţia împotriva pierderii, deteriorării sau distrugerii.
    (10) Echipamentele de măsurare şi încercare a căror perioadă de valabilitate a verificării metrologice a expirat sau sunt defecte trebuie izolate fizic sau trebuie utilizate alte metode pentru a împiedica utilizarea inadvertentă a acestora.

    SECŢIUNEA a 9-a
    Excluderea materialelor străine
    ART. 49
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să stabilească şi să implementeze măsurile necesare pentru excluderea oricăror materiale şi obiecte străine care ar putea pătrunde accidental în SSCE ale instalaţiei nucleare şi care ar putea afecta negativ funcţionarea acestora.
    (2) Programele de pregătire pentru tot personalul care desfăşoară activităţi cu impact direct asupra instalaţiei nucleare trebuie să includă informaţii cu privire la consecinţele potenţiale ale materialelor şi obiectelor străine asupra instalaţiei, precum şi procedurile pentru excluderea acestora.

    CAP. VIII
    Cerinţe privind înregistrarea istoriei activităţilor de supraveghere, întreţinere, testare şi inspecţie în exploatare pentru instalaţiile nucleare
    SECŢIUNEA 1
    Prevederi generale
    ART. 50
    (1) Titularul de autorizaţie trebuie să asigure înregistrarea istoriei activităţilor de exploatare a instalaţiei nucleare.
    (2) Istoria exploatării instalaţiei nucleare trebuie să conţină date din următoarele domenii:
    a) performanţele în funcţionarea instalaţiei nucleare, inclusiv indicatorii de performanţă;
    b) înregistrările istoriei activităţilor de întreţinere;
    c) teste şi inspecţii;
    d) protecţia împotriva radiaţiilor ionizante;
    e) efluenţii şi deşeurile radioactive produse de instalaţia nucleară;
    f) componentele, piesele de schimb şi materialele aprovizionate.


    ART. 51
    (1) Sistemul de înregistrare a istoriei exploatării instalaţiei trebuie să identifice şi să includă SSCE pentru care este necesară colectarea datelor.
    (2) Sistemul de înregistrare a istoriei exploatării instalaţiei trebuie să definească şi să includă tipurile de date care trebuie colectate şi înregistrate.
    (3) Datele colectate trebuie stocate într-o bază de date care să permită regăsirea cu uşurinţă a informaţiilor privind denumirea şi numărul unic de identificare a SSCE, proiectantul/producătorul, înregistrările realizate pe parcursul execuţiei SSCE, modelul, numărul de serie şi alte date de pe plăcuţele de identificare, date privind activităţile de întreţinere, manualele şi desenele producătorului aplicabile, numerele de referinţă ale pieselor de schimb şi echipamentele comune/similare.

    ART. 52
    (1) Înregistrările completate trebuie analizate din punctul de vedere al îndeplinirii cerinţelor de păstrare şi utilizare a datelor corespunzătoare în programul de înregistrare a istoriei exploatării instalaţiei nucleare. Trebuie luate măsurile necesare pentru menţinerea unei copii actualizate a datelor înregistrate, în conformitate cu cerinţele aplicabile din sistemul de management.
    (2) Orice eroare aparentă, inconsistenţă sau omisiune a detaliilor trebuie tratată ca o neconformitate şi rezolvată corespunzător.

    ART. 53
    Personalul care efectuează planificarea activităţilor de supraveghere, testare, inspecţie şi întreţinere, coordonatorii, responsabilii de activităţi şi lucrătorii trebuie să utilizeze regulat istoria exploatării înregistrată, pentru planificarea activităţilor, pentru a prelua date privind lucrările şi rezultatele activităţilor anterioare, dispozitivele speciale necesare, tipul şi cantitatea de materiale necesare, forţa de muncă şi timpul necesar, informarea participanţilor la lucrări şi utilizarea procedurilor sau instrucţiunilor necesare.

    ART. 54
    (1) Activitatea de înregistrare a istoriei exploatării instalaţiei nucleare poate fi realizată manual sau cu tehnici de analiză automată.
    (2) Deficienţele legate de SSCE care persistă sau se repetă trebuie raportate responsabililor pentru activitatea de întreţinere şi/sau celor care asigură suportul tehnic pentru iniţierea acţiunilor corective.
    (3) Datele provenite din înregistrarea istoriei exploatării instalaţiei nucleare trebuie utilizate pentru:
    a) analiza defectărilor;
    b) evaluarea activităţii de întreţinere;
    c) întreţinerea preventivă;
    d) managementul opririlor planificate şi neplanificate;
    e) programul de reducere a expunerilor la radiaţii ionizante;
    f) analiza experienţei industriale şi a informaţiilor furnizorilor;
    g) extinderea duratei de exploatare a instalaţiei nucleare;
    h) analizele şi evaluările periodice ale securităţii nucleare.

    (4) Aceste analize pot ajuta la identificarea domeniilor în care este posibilă reducerea eforturilor privind întreţinerea.

    CAP. IX
    Dispoziţii tranzitorii şi finale
    ART. 55
    În termen de un an de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme, titularii de autorizaţie pentru instalaţiile nucleare aflate în faza de exploatare trebuie să transmită la CNCAN spre evaluare un raport care să prezinte analiza conformităţii cu cerinţele prezentelor norme şi un plan de acţiuni pentru implementarea integrală a cerinţelor. Planul de acţiuni trebuie supus aprobării CNCAN.

    ART. 56
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele norme.

    ANEXA 1

    la norme
    Definiţii
    Întreţinere corectivă - ansamblu al lucrărilor de întreţinere neplanificate, care se execută după defectare sau după o întrerupere voită, pentru evitarea producerii unui defect a cărui apariţie este iminentă, în scopul readucerii SSCE în starea necesară pentru a-şi putea îndeplini funcţiile pentru care au fost proiectate
    Întreţinere bazată pe fiabilitate - ansamblu de acţiuni şi măsuri prin care se stabilesc cerinţe de întreţinere preventivă pentru SSCE cu funcţii de securitate nucleară cu scopul de a preveni defectarea acestora sau de a identifica modurile de defectare; conceptul de „întreţinere bazată pe fiabilitate“ este ilustrat de un arbore logic de decizie prin care se identifică cerinţele de întreţinere, ţinând cont de impactul operaţional şi de securitate nucleară al fiecărui defect, precum şi de mecanismul de degradare ce a condus la defect.
    Întreţinere predictivă - ansamblu al lucrărilor de întreţinere preventivă prin care se monitorizează, se stabileşte tendinţa de evoluţie şi se analizează parametrii caracteristici de performanţă sau proprietăţile SSCE care dau indicii privind reducerea performanţelor sau apariţia iminentă a defectelor
    Întreţinere preventivă - ansamblu al lucrărilor de întreţinere planificate, cu caracter profilactic, executate pentru prevenirea defectelor, respectiv pentru reducerea probabilităţii de defectare sau degradare a SSCE; lucrările de întreţinere preventivă constau în lucrări care se efectuează la intervale de timp predeterminate, în vederea prevenirii defectării unor elemente componente ale SSCE sau pentru reducerea probabilităţii de evoluţie în timp a unor defecţiuni ale acestora.
    Funcţie de securitate nucleară - un scop specific care trebuie îndeplinit pentru asigurarea securităţii nucleare. Funcţiile generale de securitate nucleară sunt următoarele:
    a) controlul reactivităţii; pentru un reactor nuclear, această funcţie se referă inclusiv la oprirea reactorului şi menţinerea acestuia într-o stare de oprire sigură pentru o perioadă de timp nedeterminată;
    b) răcirea combustibilului nuclear;
    c) reţinerea materialelor radioactive, inclusiv menţinerea barierelor fizice în calea eliberării acestora în mediul înconjurător;
    d) monitorizarea stării instalaţiei nucleare şi furnizarea serviciilor-suport necesare pentru menţinerea funcţiilor prevăzute la lit. a), b) şi c).

    SSCE - sistemele, structurile, componentele şi echipamentele instalaţiei nucleare, inclusiv software-ul pentru sistemele de instrumentaţie şi control
    SSCE cu funcţii de securitate nucleară - sunt acele SSCE care contribuie, direct sau indirect, în condiţii de operare normală, în cazul evenimentelor anticipate în exploatare şi/sau în condiţii de accident, la îndeplinirea funcţiilor generale de securitate nucleară; acestea includ SSCE a căror defectare poate avea un impact advers asupra îndeplinirii unei funcţii de securitate nucleară.

    ANEXA 2

    la norme
    Documente de referinţă
    1. Maintenance, Surveillance and In-Service Inspection in Nuclear Power Plants, Safety Guide, IAEA Safety Standards Series No. NS-G-2.6, International Atomic Energy Agency, Vienna, 2002
    2. WENRA Reactor Safety Reference Levels, Western European Nuclear Regulators’ Association, 2014
    3. Operation and Maintenance of Nuclear Power Plants, ASME OM - 2017, American Society of Mechanical Engineers
    4. Maintenance, Periodic Testing and Inspection of Research Reactors, Safety Guide, IAEA Safety Standards Series No. NS-G-4.2, International Atomic Energy Agency, Vienna, 2006

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016