Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME DE IGIENA din 24 octombrie 2002  a produselor alimentare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME DE IGIENA din 24 octombrie 2002 a produselor alimentare

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 866 din 2 decembrie 2002
──────────
    Aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.198 din 24 octombrie 2002, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 866 din 2 decembrie 2002.
──────────
    CAP. 1
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Obiectul prezentelor norme de igiena a produselor alimentare, denumite în continuare norme, se referă la regulile generale de igiena a produselor alimentare şi la procedurile de verificare a respectării acestor reguli.

    ART. 2
    Pentru aplicarea prezentelor norme termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificatii:
    a) alimente - produse în stare naturala sau prelucrate, destinate consumului uman, inclusiv apa minerala şi guma de mestecat, din care se exclud tutunul, produsele medicinale şi substantele narcotice şi psihotrope;
    b) alimentele conforme regulilor de salubritate - alimentele proprii consumului uman, din punctul de vedere al igienei;
    c) igiena produselor alimentare, denumita în continuare igiena - toate măsurile necesare pentru garantarea securităţii şi salubritatii produselor alimentare, care acoperă toate etapele ulterioare producţiei primare, incluzând recoltarea, sacrificarea şi mulsul, adică cele din cursul pregătirii, prelucrării, fabricaţiei, ambalarii, depozitarii, transportului, distribuţiei, manipulării, vânzării sau punerii la dispoziţia consumatorului;
    d) sector alimentar - orice unitate profit sau nonprofit care exercită una ori toate activităţile următoare: preparare, prelucrare, fabricare, ambalare, depozitare, transport, distribuţie, manipulare, comercializare, punere la dispoziţia consumatorilor;
    e) spaţii alimentare - componente ale unei unităţi în care se efectuează una sau mai multe operaţiuni de preparare, prelucrare, fabricare, ambalare, depozitare, transport, distribuţie, manipulare, comercializare, punere la dispoziţia consumatorului a produselor alimentare.


    CAP. 2
    Condiţii generale de igiena a produselor alimentare
    ART. 3
    Prepararea, prelucrarea, fabricarea, ambalarea, depozitarea, transportul, distribuţia, manipularea, comercializarea şi punerea la dispoziţia consumatorilor a produselor alimentare trebuie să se desfăşoare în condiţii igienice.

    ART. 4
    Unităţile din sectorul alimentar trebuie să identifice activităţile care sunt determinante pentru securitatea alimentara şi trebuie să garanteze ca procedurile de securitate corespunzătoare sunt stabilite, implementate, menţinute şi revizuite pe baza principiilor utilizate în sistemul de analiza a riscurilor şi punctelor critice de control, abreviat HACCP:
    a) analiza riscurilor alimentare potenţiale ale unei operaţiuni din cadrul activităţii unei unităţi din sectorul alimentar;
    b) identificarea punctelor din cadrul acestor operaţiuni unde pot aparea riscuri alimentare;
    c) stabilirea punctelor identificate ca fiind critice pentru securitatea alimentelor, denumite puncte critice;
    d) identificarea şi implementarea procedurilor de control efective şi de monitorizare în aceste puncte;
    e) revizia periodică şi ori de câte ori apare o modificare în sectorul alimentar a analizei riscurilor alimentare, a punctelor critice şi a procedurilor de monitorizare.


    ART. 5
    Unităţile din sectorul alimentar trebuie să respecte regulile de igiena prevăzute în prezentele norme.

    ART. 6
    (1) Autorităţile competente încurajează elaborarea unor ghiduri de buna practica a igienei, care pot fi utilizate voluntar de unităţile din sectorul alimentar drept ghid pentru respectarea prevederilor art. 3, 4 şi 5.
    (2) Ghidurile prevăzute la alin. (1) sunt elaborate de sectoarele din domeniul alimentar şi de reprezentanţii altor părţi interesate, cum ar fi autorităţile în domeniu şi asociaţiile de consumatori, după consultarea grupurilor ale căror interese risca să fie atinse într-un mod sensibil, inclusiv a autorităţilor competente.
    (3) La elaborarea ghidurilor de buna practica a igienei trebuie să fie luate în considerare, după caz, principiile generale de igiena alimentara, codurile recomandate şi utilizate pe scara mondială în domeniul igienei, principiile generale de igiena alimentara din Codex alimentarius.
    (4) Ghidurile de buna practica a igienei sunt avizate de instituţii desemnate de Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor.

    ART. 7
    (1) Autorităţile competente efectuează controale pentru a se asigura de respectarea prevederilor art. 3 şi, acolo unde este cazul, a prevederilor art. 5.
    (2) În cadrul controalelor efectuate de autorităţile competente trebuie să se ţină seama de ghidurile pentru o buna practica a igienei, avizate de Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, în situaţia în care acestea exista.
    (3) Controalele prevăzute la alin. (1) trebuie să cuprindă o evaluare generală a riscurilor potenţiale în domeniul securităţii alimentelor, asociate activităţilor respectivului sector alimentar, acordându-se o atenţie deosebită punctelor critice identificate de sectorul alimentar, pentru a se estima dacă se efectuează în mod corespunzător operaţiunile de monitorizare şi verificare.
    (4) Inspecţia tuturor spaţiilor alimentare trebuie să fie efectuată cu o frecventa corespunzătoare riscului asociat cu locul respectiv.
    (5) Autorităţile competente trebuie să se asigure ca asupra produselor alimentare importate se efectuează un control în conformitate cu reglementările legale în vigoare pentru respectarea prevederilor art. 3, 4 şi 5 şi ale normelor microbiologice emise de Ministerul Sănătăţii şi Familiei.
    (6) În cazul în care se constată că nerespectarea prevederilor prezentelor norme ar putea determina apariţia unor riscuri legate de securitatea sau salubritatea alimentelor, autorităţile competente vor aplica măsuri care se pot extinde până la retragerea şi/sau distrugerea produselor alimentare sau la închiderea întregii unităţi ori doar a unei părţi din aceasta pe durata corespunzătoare remedierii deficienţelor constatate.
    (7) În vederea determinării riscurilor legate de securitatea produselor alimentare sau de salubritatea acestora se tine seama de natura produselor alimentare, de modul în care acestea sunt manipulate şi ambalate, de condiţiile în care sunt depozitate şi prezentate şi de orice intervenţie la care sunt supuse înainte de livrarea lor către consumatori.
    (8) Orice persoană fizica sau juridică supusă controlului efectuat de autorităţile competente are, în condiţiile legii, dreptul la contestarea măsurilor aplicate conform prevederilor legale în vigoare.

    ART. 8
    În cazul în care pe teritoriul unei tari terţe apare o problemă de igiena care constituie un risc grav pentru sănătatea publică, sunt aplicate, în funcţie de gravitatea situaţiei, următoarele măsuri imediate:
    a) suspendarea importurilor provenite din toată ţara sau dintr-o regiune a acesteia şi, după caz, din ţara terta de tranzit;
    b) stabilirea unor condiţii speciale pentru produsele alimentare provenite din ţara implicata sau dintr-o regiune a acesteia;
    c) iniţierea şi aplicarea, în condiţiile legii, a unor măsuri temporare de protecţie privind produsele alimentare în cauza.


    CAP. 3
    Norme generale de igiena pentru spaţiile alimentare
    ART. 9
    Expresia după caz este utilizata în aceste capitole în sensul garantarii securităţii şi salubritatii produselor alimentare.

    ART. 10
    Spaţiile alimentare trebuie să fie în permanenta curate şi bine întreţinute.

    ART. 11
    Spaţiile alimentare trebuie să fie proiectate, amplasate, construite şi dimensionate astfel încât sa îndeplinească următoarele cerinţe:
    a) să permită curăţenia şi, după caz, dezinfectia corecta şi eficienta;
    b) să ofere protecţie împotriva acumularii de deşeuri, a contactului cu produse toxice, a patrunderii impuritatilor în produsele alimentare şi a formării condensului sau a igrasiei pe suprafeţe;
    c) să permită o buna practica a igienei produselor alimentare, inclusiv protecţie împotriva contaminarii incrucisate între operaţiuni şi în timpul operaţiunilor efectuate asupra produselor alimentare, echipamentelor, materialelor, surselor de aer şi apa sau a personalului, precum şi împotriva surselor externe de contaminare, ca, de exemplu, insectele şi animalele dăunătoare;
    d) să asigure, după caz, condiţiile corespunzătoare de temperatura pentru prelucrarea şi depozitarea în condiţii igienice a produselor alimentare.


    ART. 12
    (1) Spaţiile alimentare trebuie să dispună de chiuvete destinate spalarii mainilor şi de grupuri sanitare racordate la un sistem eficient de evacuare.
    (2) Numărul şi amplasarea chiuvetelor şi grupurilor sanitare trebuie să fie corespunzătoare cifrei personalului şi amplasarii locurilor de muncă.
    (3) Chiuvetele pentru spalarea mainilor trebuie să fie separate de bazinele pentru spalarea produselor alimentare.
    (4) Chiuvetele trebuie să dispună de alimentare cu apa curenta, calda şi rece şi de mijloace pentru spalarea şi uscarea igienica a mainilor.
    (5) Grupurile sanitare nu trebuie să aibă ieşire directa în încăperile în care se manipuleaza produse alimentare.

    ART. 13
    (1) Ventilarea naturala sau mecanică a spaţiilor alimentare trebuie să fie asigurată prin mijloace suficiente şi eficiente, evitandu-se pătrunderea fluxului de aer dintr-un spaţiu contaminat într-un spaţiu curat.
    (2) Sistemele de ventilaţie trebuie să fie astfel proiectate încât să permită cu usurinta accesul la filtrele sau la piesele care necesita curatare sau înlocuire.
    (3) În toate anexele sociale ale spaţiilor alimentare se va asigura ventilatia naturala sau artificiala, suficienta şi eficienta.

    ART. 14
    Spaţiile alimentare trebuie să fie dotate cu sisteme de iluminare naturala şi/sau artificiala suficienta.

    ART. 15
    Instalaţiile de evacuare a apelor uzate trebuie să fie proiectate şi construite în asa fel încât să se evite riscul contaminarii produselor alimentare.

    ART. 16
    Pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în spaţiile alimentare trebuie să fie asigurate vestiare amplasate în afară spaţiilor de producţie sau de prelucrare a alimentelor.

    CAP. 4
    Norme specifice de igiena pentru spaţiile în care se prepara, se tratează sau se prelucreaza produsele alimentare
    ART. 17
    (1) Suprafaţa pavimentului trebuie să fie intretinuta în condiţii igienice şi trebuie să fie uşor de curatat şi, după caz, de dezinfectat.
    (2) După caz, se va asigura şi o evacuare de suprafaţa adecvată spre sistemele de colectare şi evacuare a apelor uzate.
    (3) Cerinţele prevăzute la alin. (1) se realizează prin utilizarea pentru suprafaţa respectiva a unor materiale impermeabile, nonabsorbante, netoxice şi lavabile, cu excepţia situaţiilor în care unităţile din sectorul alimentar pot convinge autorităţile competente ca pot fi utilizate şi alte materiale.

    ART. 18
    (1) Suprafaţa pereţilor trebuie să fie intretinuta în condiţii igienice şi să fie uşor de curatat şi, după caz, de dezinfectat.
    (2) Suprafaţa prevăzută la alin. (1) trebuie să fie neteda şi să aibă înălţimea potrivita pentru a permite cu usurinta realizarea operaţiunilor prevăzute la acelaşi alineat.
    (3) Cerinţele prevăzute la alin. (1) şi (2) se vor realiza prin utilizarea unor materiale impermeabile, nonabsorbante, netoxice şi lavabile, cu excepţia situaţiilor în care unităţile din sectorul alimentar pot convinge autorităţile competente ca pot fi utilizate şi alte materiale.

    ART. 19
    Tavanele, tavanele false şi alte echipamente suspendate trebuie să fie proiectate, construite şi finisate astfel încât să se prevină acumularea murdariei şi să se reducă fenomenul de condens, formarea igrasiei şi acumularea prafului.

    ART. 20
    (1) Ferestrele şi celelalte spaţii de aerisire trebuie să fie construite astfel încât să se evite acumularea murdariei.
    (2) Ferestrele şi spaţiile de aerisire care se deschid spre spaţiile exterioare trebuie să fie echipate, după caz, cu plase de protecţie împotriva insectelor, uşor de îndepărtat pentru efectuarea curăţeniei.
    (3) În situaţiile în care ferestrele deschise pot conduce la contaminarea produselor alimentare, în timpul activităţii ele vor fi închise şi fixate.

    ART. 21
    (1) Uşile trebuie să fie uşor de curatat şi, după caz, uşor de dezinfectat.
    (2) Cerinţa prevăzută la alin. (1) se va realiza prin utilizarea de suprafeţe netede, fabricate din materiale nonabsorbante, cu excepţia situaţiilor în care unităţile din sectorul alimentar pot convinge autorităţile competente ca pot fi utilizate şi alte materiale.

    ART. 22
    (1) Suprafeţele, inclusiv suprafeţele echipamentelor, care intră în contact cu produsele alimentare trebuie să fie bine întreţinute şi uşor de curatat şi, după caz, uşor de dezinfectat.
    (2) Cerinţele prevăzute la alin. (1) se vor realiza prin utilizarea de materiale netede, netoxice şi lavabile, cu excepţia situaţiilor în care unităţile din sectorul alimentar pot convinge autorităţile competente ca pot fi utilizate şi alte materiale.

    ART. 23
    (1) Pentru curatarea şi dezinfectia instrumentelor şi echipamentelor de lucru spaţiile în care se prepara, se tratează şi se prelucreaza produse alimentare trebuie să fie dotate, după caz, cu sisteme şi instalaţii fabricate din materiale rezistente la coroziune şi uşor de curatat.
    (2) Pentru realizarea operaţiunilor prevăzute la alin. (1) spaţiile respective vor dispune de alimentare curenta cu apa potabilă, calda şi rece.

    ART. 24
    (1) După caz, trebuie să se stabilească condiţii corespunzătoare pentru spalarea alimentelor.
    (2) Chiuvetele, bazinele şi orice alte instalaţii pentru spalarea alimentelor trebuie să fie racordate la alimentarea curenta cu apa potabilă, calda şi rece, şi menţinute permanent în stare de curăţenie.

    CAP. 5
    Norme specifice de igiena pentru spaţiile mobile şi/sau provizorii, corturi, tarabe, rulote, pieţe agroalimentare, spaţii cu destinaţie iniţială de locuinta particulară, spaţii utilizate ocazional pentru alimentaţie publică şi distribuitoarele automate
    ART. 25
    Spaţiile prevăzute în prezentul capitol şi distribuitoarele automate trebuie să fie proiectate, amplasate, construite şi menţinute în stare de curăţenie şi în buna stare de funcţionare, astfel încât să se evite riscul contaminarii produselor alimentare şi pătrunderea insectelor şi animalelor dăunătoare.

    ART. 26
    Pentru spaţiile alimentare prevăzute în prezentul capitol se vor asigura, după caz, următoarele dotări:
    a) instalaţii corespunzătoare pentru spalarea şi uscarea igienica a mainilor, grupuri sanitare, băi şi vestiare;
    b) instalaţii şi materiale necesare pentru curatarea şi, după caz, dezinfectia ustensilelor şi a echipamentelor de lucru, precum şi pentru curatarea alimentelor;
    c) sursa de apa potabilă, calda şi rece, în cantitate suficienta;
    d) amenajări şi/sau spaţii adecvate pentru depozitarea igienica şi evacuarea substanţelor periculoase şi/sau necomestibile, precum şi a deşeurilor lichide şi solide;
    e) instalaţii şi/sau dispozitive corespunzătoare pentru menţinerea şi monitorizarea temperaturii produselor alimentare.


    ART. 27
    (1) Suprafeţele de contact cu alimentele vor fi realizate din materiale netede, netoxice şi lavabile, cu excepţia situaţiilor în care unităţile din sectorul alimentar pot convinge autorităţile competente ca pot fi utilizate şi alte materiale.
    (2) Suprafeţele prevăzute la alin. (1) trebuie să fie bine întreţinute şi să permită cu usurinta curatarea şi, după caz, dezinfectia.
    (3) Alimentele trebuie să fie astfel aşezate încât să se evite riscul contaminarii.

    ART. 28
    (1) Pieţele agroalimentare sunt destinate numai comercializării produselor agroalimentare şi de uz gospodăresc.
    (2) Administraţia pieţelor trebuie să permită activitatea comercială libera a producătorilor numai în limita posibilităţilor de asigurare a spaţiului de vânzare.

    ART. 29
    Pieţele agroalimentare din localităţile care dispun de reţele publice de apa şi canalizare trebuie să fie prevăzute cu:
    a) platou impermeabilizat, dotat cu fantani arteziene, hidranti şi guri de canalizare;
    b) W.C. public cu compartimente separate pentru femei şi bărbaţi;
    c) boxa cu paviment şi cu pereţi din ciment sclivisit, racordata la reţeaua de apa şi canalizare, pentru păstrarea recipientelor în care se colectează deşeuri solide;
    d) bazine compartimentate pentru spalarea legumelor şi fructelor;
    e) chioscuri, baraci sau pavilioane compartimentate;
    f) vitrine, mese fixe, grupate pe categorii de alimente, prevăzute cu acoperisuri;
    g) gratare sau suprafeţe din lemn, cu o înălţime de 10-15 cm de la sol, pentru depozitarea alimentelor, nefiind permisă aşezarea acestora direct pe sol sau pe platou, chiar dacă sunt ambalate;
    h) loc de stationare a vehiculelor pentru aprovizionarea cu alimente, impermeabilizat, amplasat la cel puţin 20 m distanta de ultimul loc de desfacere a alimentelor şi supus aceluiaşi regim de întreţinere şi curăţenie ca şi restul pieţei.


    ART. 30
    Alimentarea cu apa şi eliminarea reziduurilor lichide din pieţele agroalimentare aflate în localităţile fără reţele publice de apa potabilă şi fără canalizare trebuie să fie efectuate în conformitate cu prescripţiile autorităţilor locale de sănătate publică.

    ART. 31
    (1) Chioscurile şi rulotele de desfacere a alimentelor din pieţele agroalimentare trebuie să fie dotate cu chiuvete, sifoane de scurgere, recipiente pentru colectarea deşeurilor solide, dulapuri sau vestiare pentru îmbrăcămintea de protecţie sanitară a alimentelor şi pentru cea individuală, precum şi cu materialul necesar pentru întreţinerea curăţeniei.
    (2) Unităţile în care se comercializează produse alimentare de origine animala uşor perisabile trebuie să fie dotate cu utilaje frigorifice.

    ART. 32
    (1) Mesele de prezentare şi de comercializare a produselor agroalimentare din pieţele agroalimentare trebuie să fie fabricate din beton sclivisit, mozaic sau alte materiale care permit igienizarea corecta.
    (2) Mesele amplasate în exteriorul clădirilor trebuie să aibă acoperisuri care să depăşească marginile meselor astfel încât să se asigure evitarea riscului contaminarii produselor alimentare.

    ART. 33
    În pieţele agroalimentare trebuie să fie amenajate dormitoare speciale, fiind interzis oricărei persoane particulare sau oricărui angajat al pieţei sa locuiască ori sa doarma în încăperile ori pe mesele din piaţa, care sunt folosite pentru comercializarea produselor agroalimentare.

    ART. 34
    (1) Vânzătorii şi producătorii din pieţele agroalimentare trebuie să asigure întreţinerea curăţeniei, evitandu-se împrăştierea deşeurilor, a furajelor pentru animale şi răspândirea de ape uzate.
    (2) Deşeurile rezultate din activitatea comercială trebuie să fie colectate în recipiente cu capac, care să fie evacuate de către angajaţii administraţiei pieţei, pe măsura umplerii lor, în spaţiile de colectare a gunoiului pieţei.
    (3) Administraţia pieţelor trebuie să asigure îndepărtarea deşeurilor solide din zona pieţei cel puţin o dată la 24 de ore şi să asigure totodată funcţionarea în bune condiţii a instalaţiilor de apa curenta şi de canalizare, combaterea şi distrugerea insectelor şi a rozatoarelor.

    ART. 35
    Locul de comercializare a carnii crude şi a produselor de macelarie din pieţele agroalimentare trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    a) să aibă paviment impermeabilizat, uşor lavabil, prevăzut cu sifoane de pardoseala;
    b) să aibă pereţi impermeabilizati până la înălţimea de 1,80 m;
    c) să aibă racord la apa rece curenta şi la apa calda curenta;
    d) să aibă racord la canalizare;
    e) să aibă dotare cu camere sau dulapuri frigorifice;
    f) să aibă dotare cu butuci pentru transare, spalati şi dezinfectati după încetarea vânzării;
    g) să fie asigurat de către administraţia pieţelor echipamentul de protecţie pentru producători;
    h) să asigure prezentarea de către producători a dovezii controlului sanitar-veterinar pentru toate produsele, incluzând carne cruda şi produse de macelarie, înainte de comercializare.


    ART. 36
    Locul de comercializare a peştelui proaspăt din pieţele agroalimentare trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    a) să aibă amenajat un spaţiu separat cu paviment din material impermeabil şi uşor lavabil, prevăzut cu sifon de pardoseala;
    b) să aibă pereţi impermeabilizati până la înălţimea de 1,80 m;
    c) să aibă racord la apa rece curenta şi la apa calda curenta;
    d) să aibă racord la canalizare;
    e) să asigure păstrarea peştelui în vase din material uşor lavabil, inox, material plastic alimentar, acoperit cu bucăţi de gheaţa;
    f) să asigure prezentarea pentru controlul autorităţilor sanitar-veterinare din pieţe a peştelui adus spre comercializare;
    g) să fie asigurat de către administraţia pieţelor echipamentul de protecţie pentru vânzători.


    ART. 37
    Locul de desfacere a laptelui şi a derivatelor din lapte din pieţele agroalimentare trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    a) comercializarea laptelui şi a produselor lactate să fie facuta în locuri speciale, pe mese acoperite cu material impermeabil, uşor lavabil, şi prevăzute cu vitrine;
    b) ambalajele produselor lactate să fie acoperite cu tifon curat, hârtie alba, capac din metal;
    c) să se asigure prezenta asupra producătorilor a dovezii efectuării controlului sanitar-veterinar şi a carnetului de sănătate întocmit în conformitate cu reglementările Ministerului Sănătăţii şi Familiei, înainte de comercializare.


    ART. 38
    Comercializarea legumelor şi fructelor în vrac, în pieţele agroalimentare, trebuie să se facă în spaţii separate, curate, în lăzi sau în navete.

    ART. 39
    (1) Comercializarea animalelor şi a pasarilor vii în pieţele agroalimentare trebuie să se facă numai în zone special amenajate din teritoriul pieţei, separate de locul de desfacere a celorlalte produse alimentare.
    (2) Zonele prevăzute la alin. (1) trebuie să fie amenajate şi dotate astfel:
    a) solul să fie impermeabilizat şi prevăzut cu gura de captare a apelor de spalare;
    b) să fie asigurată o sursa de apa rece;
    c) sa existe pubele pentru colectarea deşeurilor şi a dejectiilor.


    ART. 40
    Pătrunderea vehiculelor cu tracţiune animala în zona de comercializare a pasarilor şi animalelor vii din pieţele agroalimentare este permisă cu condiţia sa li se asigure o zona impermeabilizata, cu posibilităţi de spalare, la o distanta de cel puţin 20 m de locuinţe sau de alte locuri de vânzare.

    CAP. 6
    Norme specifice de igiena pentru transportul produselor alimentare
    ART. 41
    (1) Recipientele din vehiculele şi/sau containerele utilizate pentru transportul alimentelor trebuie să fie menţinute curate şi în buna stare, în scopul evitării contaminarii alimentelor.
    (2) Pentru eliminarea oricărei posibilităţi de contaminare a alimentelor recipientele prevăzute la alin. (1) vor fi, după caz, proiectate şi construite astfel încât să permită curatarea şi/sau dezinfectia corecta şi eficienta şi vor fi utilizate numai pentru transportul alimentelor.
    (3) Alimentele în vrac sub forma solida, granulara sau pudra trebuie să fie transportate în recipiente şi/sau containere/rezervoare speciale, marcate vizibil şi lizibil în limba română sau în una ori mai multe limbi comunitare, pentru a se arata ca sunt utilizate pentru transportul produselor alimentare, sau pot fi marcate cu menţiunea "doar pentru alimente".
    (4) În cazul în care recipientele din vehicule sunt utilizate şi pentru transportul altor produse sau pentru transportul mai multor alimente în acelaşi timp trebuie să fie efectuată o separare eficienta a produselor în vederea evitării riscului contaminarii.
    (5) În cazul în care recipientele din vehicule şi/sau containere au fost utilizate pentru transportul unor alimente diferite, acestea trebuie să fie riguros igienizate între doua transporturi.
    (6) Produsele alimentare din recipiente şi/sau containere trebuie să fie astfel aşezate şi protejate încât să se evite riscul contaminarii.
    (7) Recipientele din vehicule şi/sau containerele utilizate la transportul produselor alimentare trebuie să fie dotate, după caz, cu instalaţiile necesare menţinerii acestora la temperaturile recomandate şi înscrise pe eticheta sau/şi pe documentele de însoţire a produselor alimentare, precum şi cu sisteme de monitorizare a temperaturii.
    (8) Temperatura alimentelor congelate trebuie să fie stabilă şi va fi menţinută în timpul transportului în toate punctele în care se afla produsul la valoarea de -18°C sau mai mica, cu posibile variatii ascendente de scurta durata de maximum 3°C.
    (9) Produsele alimentare care sunt refrigerate trebuie să fie transportate cu vehicule capabile sa menţină alimentele la o temperatura situata între 0°C şi +4°C. Temperatura interioară a vehiculelor, monitorizata în tot timpul transportului, trebuie să fie situata între 0°C şi +8°C, în conformitate cu documentele de însoţire corespunzătoare şi în condiţiile dispoziţiilor legale.

    CAP. 7
    Norme specifice de igiena pentru articolele, instalaţiile şi echipamentele care vin în contact cu alimentele
    ART. 42
    Articolele, instalaţiile şi echipamentele care vin în contact cu alimentele trebuie să fie menţinute curate şi sa îndeplinească următoarele condiţii:
    a) să fie construite şi să aibă în componenta lor materiale care să permită menţinerea în stare de funcţionare, în ordine şi în buna stare, astfel încât să se minimalizeze riscul contaminarii alimentelor;
    b) să fie astfel construite şi din astfel de materiale încât să poată fi păstrate curate în întregime şi, după caz, dezinfectate, în măsura scopurilor predestinate;
    c) să fie instalate astfel încât să permită curatarea corespunzătoare a spaţiilor din vecinătate.


    CAP. 8
    Norme specifice de igiena privind deşeurile alimentare
    ART. 43
    (1) În spaţiile alimentare nu este permisă acumularea deşeurilor alimentare şi a altor deşeuri, cu excepţia celor care nu pot fi evitate pentru funcţionarea unităţii.
    (2) Deşeurile alimentare şi alte deşeuri trebuie să fie colectate şi depozitate temporar în containere închise ermetic, cu excepţia situaţiilor în care unităţile din sectorul alimentar pot convinge autorităţile competente ca pot fi utilizate şi alte tipuri de containere.
    (3) Containerele prevăzute la alin. (2) trebuie să fie menţinute în buna stare de funcţionare şi să permită cu usurinta igienizarea şi dezinfectia.
    (4) Spaţiile pentru colectarea şi depozitarea temporară a deşeurilor trebuie să fie proiectate şi administrate astfel încât să poată fi menţinute curate şi să fie protejate împotriva insectelor şi animalelor dăunătoare, precum şi împotriva contaminarii alimentelor, apei potabile, echipamentelor şi spaţiilor alimentare.

    CAP. 9
    Norme specifice de igiena privind alimentarea cu apa în sectorul alimentar
    ART. 44
    (1) În unităţile din sectorul alimentar trebuie să se asigure o sursa de apa potabilă în cantitate suficienta şi conform prevederilor legislaţiei în vigoare privind calitatea apei.
    (2) Apa potabilă provenită din sursa prevăzută la alin. (1) va fi utilizata ori de câte ori va fi necesar, în scopul evitării contaminarii alimentelor.
    (3) Apa potabilă poate fi transformata, în funcţie de necesitaţi, în gheaţa şi utilizata ori de câte ori este nevoie pentru a se asigura necontaminarea alimentelor.
    (4) Gheaţa trebuie să fie fabricata, manipulata şi depozitata în condiţii care să îi asigure protecţia faţă de sursele de contaminare.
    (5) Aburul care intră în contact direct cu alimentele nu trebuie să conţină substanţe care reprezintă un pericol pentru sănătate sau care pot contamina produsele alimentare.

    ART. 45
    Apa nepotabila utilizata pentru producerea aburului, refrigerare şi controlul incendiilor, precum şi în alte scopuri nealimentare trebuie dirijata prin sisteme separate, uşor identificabile şi prin care să fie evitata pătrunderea în circuitul de apa potabilă.

    CAP. 10
    Norme specifice privind igiena individuală a personalului unităţilor din sectorul alimentar
    ART. 46
    (1) Toate persoanele care lucrează într-un spaţiu în care se manipuleaza alimente trebuie să efectueze în mod obligatoriu controlul medical, la angajare şi periodic, stabilit prin reglementările Ministerului Sănătăţii şi Familiei.
    (2) Persoanele care prezintă o boala sau suspiciunea unei boli ce poate fi transmisă prin alimente, care sunt purtătoare de agenţi patogeni sau care prezintă plagi infectate, infectii cutanate, eczeme sau boala diareica acuta nu vor fi autorizate pentru activitate în spaţii în care se manipuleaza alimente, datorită riscului ridicat de contaminare directa sau indirecta a produselor alimentare.
    (3) Toate persoanele care lucrează într-un spaţiu în care se manipuleaza alimente trebuie să se prezinte la medicul de familie sau la medicul care asigura asistenţa medicală a unităţii în care lucrează, pentru orice afectiune digestiva sau cutanata.
    (4) Conducătorii unităţilor din sectorul alimentar trebuie să asigure prezentarea persoanelor care lucrează într-un spaţiu în care se manipuleaza alimente la controlul medical periodic şi trebuie să organizeze zilnic, la începerea programului, controlul stării de sănătate şi de igiena personală.
    (5) Toate persoanele care lucrează într-un spaţiu în care se manipuleaza alimente, inclusiv studenţii şi elevii care efectuează orele de practica, trebuie să utilizeze, în funcţie de specificul locului de muncă, echipament de protecţie sanitară a alimentelor, care să îndeplinească următoarele condiţii:
    a) sa acopere îmbrăcămintea şi parul capului;
    b) să fie confectionat din material alb sau de culoare deschisă;
    c) să fie impermeabil în părţile care vin în contact cu umezeala.

    (6) Toate persoanele care lucrează într-un spaţiu în care se manipuleaza alimente trebuie să aibă unghiile tăiate, sa nu poarte bijuterii pe degete, exclusiv verigheta, să aibă parul strâns sub boneta, să îşi spele mâinile cu apa şi sapun înainte de începerea programului şi ori de câte ori este nevoie şi să respecte un nivel ridicat de igiena personală.
    (7) Toate persoanele care lucrează într-un spaţiu în care se manipuleaza alimente sunt obligate să îşi însuşească notiuni de igiena individuală şi a locului de muncă.
    (8) În unităţile din sectorul alimentar trebuie să se asigure supravegherea şi instruirea şi/sau perfecţionarea în materie de igiena a persoanelor care manipuleaza alimentele, în funcţie de activitatea pe care acestea o desfăşoară.

    CAP. 11
    Norme specifice de igiena aplicabile produselor alimentare
    ART. 47
    (1) Unităţile din sectorul alimentar nu trebuie să accepte materii prime sau ingrediente care sunt contaminate sau suspecte de contaminare cu microorganisme patogene, paraziti şi oua de paraziti, substanţe toxice sau substanţe străine descompuse, produse care, chiar după sortarea normală şi/sau după preparare ori prelucrare în condiţii igienice în sectorul alimentar, rămân improprii pentru consumul uman.
    (2) Condiţiile de păstrare a materiilor prime şi a ingredientelor depozitate în spaţiile alimentare trebuie să fie astfel create încât sa prevină alterarea, sa protejeze aceste produse împotriva contaminarii şi să asigure păstrarea şi comercializarea lor în condiţiile de temperatura recomandate şi înscrise pe eticheta sau pe documentele de însoţire a produsului.
    (3) Toate produsele alimentare manipulate, depozitate, ambalate, expuse şi transportate trebuie să fie protejate împotriva oricărei forme de contaminare susceptibilă de a le face improprii pentru consumul uman şi periculoase pentru sănătatea umană sau împotriva contaminarilor care conduc la imposibilitatea consumarii alimentelor aflate în acea stare.
    (4) În mod special, produsele alimentare trebuie să fie astfel amplasate şi/sau protejate încât sa reducă la minimum orice risc de contaminare, impunandu-se totodată procedurile necesare pentru asigurarea combaterii dăunătorilor.
    (5) Materiile prime, ingredientele, produsele semifabricate şi finite care pot favoriza dezvoltarea microorganismelor patogene sau formarea toxinelor vor fi păstrate la temperaturi adecvate astfel încât să se evite riscul imbolnavirilor.
    (6) În ceea ce priveşte securitatea alimentara se permite ca pe anumite perioade limitate să fie anulat controlul temperaturii, şi anume atunci când se desfăşoară activităţile practice de manipulare din timpul preparării, transportului, depozitarii, expunerii şi servirii alimentelor.
    (7) În cazul în care produsele alimentare urmează să fie păstrate sau servite la temperaturi scăzute, acestea trebuie să fie racite cat mai repede posibil, la o temperatura care nu prezintă nici un risc pentru sănătate, după ultimul tratament termic sau, în lipsa tratamentului termic, după faza finala de preparare.

    ART. 48
    Substantele periculoase şi/sau necomestibile, inclusiv produsele alimentare pentru animale, trebuie să fie etichetate în conformitate cu reglementările legale în vigoare şi să fie depozitate separat în containere separate şi sigure.

    CAP. 12
    Norme specifice de igiena privind transportul maritim al uleiurilor sau grasimilor lichide în vrac
    ART. 49
    (1) Transportul maritim al uleiurilor sau grasimilor lichide în vrac care trebuie să fie supuse prelucrării şi care sunt destinate consumului uman sau pot fi utilizate în acest scop, este autorizat în rezervoare care nu sunt destinate în exclusivitate transportului produselor alimentare, în următoarele condiţii:
    a) în cazul în care uleiul sau grasimea se transporta într-un rezervor de oţel inoxidabil sau într-un rezervor captusit cu rasini epoxidice ori cu un echivalent tehnic al acestora, incarcatura imediat anterioară transportată în acel rezervor trebuie să fie un produs alimentar care să facă parte din lista de incarcaturi anterioare acceptate, după cum urmează:

    ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
              Substanta Nr. C.A.S.
    ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Acid acetic 64-19-7
    Acetona-acetona; 2-propanona 67-64-1
    Uleiuri acide şi acizi grasi distilati - din uleiuri
    si grăsimi vegetale si/sau amestecuri ale 1336-21-6
    acestora şi din grăsimi şi uleiuri animale şi marine
    Hidroxid de amoniu - (hidrat de amoniu; soluţie de
    amoniac; amoniac apos)
    Uleiuri şi grăsimi animale, marine şi vegetale
    (cu excepţia anacardului şi a uleiului de tal brut)
    Ceara de albine 8012-89-3
    Alcool benzilic (doar NF şi reactivi) 100-51-6
    Acetat de butil (n-; sec-; terţ-;) 123-86-4
                                                                           105-46-4
                                                                           540-88-5
    Soluţie de clorura de calciu 10043-52-4
    Lignosulfonat de calciu
    Ceara de candelilla 8006-44-8
    Ceara de Carnauba (Ceara de Brazilia) 8015-86-9
    Ciclohexan -(hexametilena; hexanaftena; hexahidrobenzen) 110-82-7
    Ciclohexanol (hexahidrofenol) 108-93-0
    Ulei de soia epoxidat (cu un conţinut de minimum 7% 8013-07-8
    de oxigen oxiran)
    Etanol (alcool etilic) 64-17-5
    Acetat de etil - (eter acetic, ester acetic, nafta
    de oţet) 141-78-6
    2-Etil hexanol - (2-etilhexil alcool) 104-76-7
    Acizi grasi:
    Acid butiric - (n acid butiric normal; acid butanoic; 107-92-6
    acid etil acetic; acid propil-formic)
    Acid valeric (acid n-pentanoic; acid valerianic) 109-52-4
    Acid caproic (acid n-hexanoic) 142-62-1
    Acid heptoic (acid n-heptanoic) 11-14-8
    Acid caprilic - (acid n-octanoic) 124-07-2
    Acid pelargonic (acid n-nonanoic) 112-05-0
    Acid capric (acid n-decanoic) 334-48-5
    Acid lauric (acid n-dodecanoic) 143-07-7
    Acid lauroleic (acid dodecanoic) 4998-71-4
    Acid miristic (acid n-tetradecanoic) 544-63-8
    Acid miristotelic (acid n-tetradecenoic) 544-64-9
    Acid palmitic (acid n-hexadecanoic) 57-10-3
    Acid palmitotelic (acid cis-9-hexadecenoic) 373-49-9
    Acid stearic (acid n-octadecanoic) 57-11-4
    Acid ricinoleic (acid cis-12-hidroxi octadec-9 enoic;
    acid din ulei de ricin) 141-22-0
    Acid oleic - (acid n-octadecenoic) 112-80-1
    Acid linoleic (9, 12-acid octadecadienoic) 60-33-3
    Acid linoleic (9, 12, 15-acid octadecatrienoic) 463-40-1
    Acid arahidic (acid eicosanoic) 506-30-9
    Acid behenic (acid docosanoic) 112-85-6
    Acid erucic (acid cis 13-docosenoic) 112-86-7
    Alcooli grasi - alcooli naturali
    Alcool butilic - (1- butanol; alcool butiric) 71-36-3
    Alcool caproil - (l-hexanol; hexil alcool) 111-27-3
    Alcool enantil - (l-heptanol; heptil alcool) 110-70-6
    Alcool capril - (l-n-octanol) 111-87-5
    Nonil alcool - (l-nonanol; alcool pelargonic; octil
    carbinol) 143-08-8
    Decil alcool - (l-decanol) 112-30-1
    Alcool lauril - (n-dodecanol; dodecil alcool) 112-53-8
    Tridecil alcool - (1-tridecanol) 27458-92-0
    Miristil alcool - (tetradecanol; tetradecanol) 112-72-1
    Alcool cetilic - (alcool C-16 1-hexadecanol; alcool
    cetilic;
    Alcool palmitil: alcool n-primar hexadecil) 36653-82-4
    Alcool stearic - (1-octadecanol) 112-92-5
    Alcool oleic - (octadecenol) 143-28-2
    Alcool lauril miristilic - (amestec C12-C14)
    Alcool cetil-stearic - (amestec C16-C18)
    Esterii acizilor grasi - orice ester obţinut prin
    combinarea oricăruia dintre acizii grasi listati cu oricare
    dintre alcoolii grasi listati mai sus
    (Exemple: miristat butil, palmitat oleic şi stearatul cetilic)
    Acid gras - esteri metilici
    Laurat metilic (dodecanoat metilic) 111-82-0
    Palmitat metilic - (hexadecanoat metilic) 112-39-0
    Stearat metilic - (octadecanoat metilic) 112-61-8
    Oleat metilic - (octadecenoat metilic) 112-62-9
    Acid formic - (acid metanoic; acid carboxilic hidrogenat) 64-18-6
    Glicerina - (glicerina; glicerin) 56-81-5
    Glicoli
    Butanediol - (1,3-butilen-glicol; 1,3-butanediol;
    1,4-butilen-glicol; 107-88-0
    1,4-butanediol; 2,3-butilen glicol; 2,3-butanediol; 110-63-4
    butile-glicol) 513-85-9
    Polipropilen-glicol - (greutatea moleculara mai
    mare de 400) 25322-69-4
    Propilen glicol - (1,2 propilen glicol;
    1,2-propanediol; 57-55-6
    1,2-dihidroxipropan; monopropilen glicol (MPG);
    metil glicol)
    1,3-propilen glicol - (trimetilen glicol;
    1,3 propanediol) 504-63-2
    n-heptan- 142-82-5
    n-hexan (tehnic) 110-54-3
                                                                     64742-49-0
    Izo-butanol - (2-metil-1-propanol;) 78-83-1
    Acetat izo-butilic 110-19-0
    Izo-decanol (alcool izodecilic) 25339-17-7
    Izo-nonal (alcool izononilic) 27458-94-2
    Izo-octanol (alcool izooctilic) 26952-21-6
    Izo-propanol - (alcool izopropilic; IPA) 67-63-0
    Limonene-(dipenten) 138-86-3
    Soluţie de clorura de magneziu 7786-30-3
    Metanol- (alcool metilic) 67-56-1
    Cetona metil-etilica - (2-butanon) 78-93-3
    Cetona metilizobutilica - (4-metil-2-pentanon) 108-10-1
    Eter metil tertiar butilic (MTBE) 1634-04-4
    Micro silica 7631-86-9
    Melasa 57-50-1
    Ceara montană 8002-53-7
    Nonan 111-84-2
    Parafina (sorturi comestibile)
    Pentan- 109-66-0
    Acid fosforic - (acid orto fosforic) 7664-38-2
    Apa potabilă este acceptată ca încărcătura
    anterioară doar dacă încărcătura imediat anterioară
    apei se afla în aceasta lista
    Hidroxid de potasiu (carbonat de potasiu caustic) 1310-58-3
    Acetat n-propilic 109-60-4
    Hidroxid de sodiu (soda caustica, lesii) 1310-73-2
    Sorbitol (d-sorbitol; alcool hexahidric; d-Sorte) 50-70-4
    Acid ifuric 7664-93-9
    Soluţie de nitrat de amoniu ureic - (UAN)
    Drojdie de vin (Vinasses, vinaccia, argol, vini,
    argil arcilla, weinstein, tartrat acid de potasiu
    brut, biturat de potasiu brut) 868-14-4
    ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    b) în cazul în care uleiul sau grasimea se transporta în rezervoare fabricate din alte materiale decât cele menţionate la lit. a), se stabileşte ca trei incarcaturi anterioare transportate în rezervoarele respective să fie reprezentate de produse alimentare sau de produse care fac parte din lista de incarcaturi anterioare acceptate, prevăzute la lit. a).

    (2) Transportul maritim al uleiurilor şi grasimilor lichide în vrac, care nu sunt supuse prelucrării şi care sunt destinate consumului uman sau pot fi utilizate în acest scop, este autorizat în rezervoare care nu sunt destinate în exclusivitate transportului alimentelor, în următoarele condiţii:
    a) rezervoarele trebuie să fie fabricate din oţel inoxidabil sau trebuie să fie captusite cu rasini epoxidice ori cu un echivalent tehnic al acestora;
    b) trei incarcaturi anterioare transportate în acele rezervoare trebuie să fie constituite din produse alimentare.

    (3) Capitanul navei maritime care transporta în rezervoare uleiuri şi grăsimi lichide în vrac, destinate consumului uman sau care pot fi utilizate în acest scop, păstrează documentele pentru cele trei incarcaturi anterioare efectuate în rezervoarele respective şi pentru dovedirea eficientei operaţiunilor de curatare efectuate între aceste incarcaturi.
    (4) În situaţia transbordarii încărcăturii, capitanul vasului primitor păstrează, în afară de documentele prevăzute la alin. (3), şi documentele care atesta ca transportul uleiurilor şi grasimilor lichide în vrac a respectat în timpul transportului anterior prevederile alin. (1) şi (2), precum şi documentele care atesta eficienta operaţiunilor de curatare efectuate pe celălalt vas între incarcaturi.
    (5) La cerere, capitanul vasului prezintă autorităţilor competente documentele prevăzute la alin. (3) şi (4).

    CAP. 13
    Norme specifice de igiena privind transportul maritim al zahărului brut în vrac
    ART. 50
    (1) Transportul maritim al zahărului brut în vrac, ce va fi utilizat ca aliment sau ca ingredient alimentar numai după rafinare completa şi eficienta, este permis în recipiente şi/sau containere/rezervoare care nu sunt folosite în exclusivitate la transportul alimentelor.
    (2) Recipientele şi/sau containerele prevăzute la alin. (1) trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    a) înainte de încărcarea zahărului brut recipientele şi/sau containerele/rezervoarele trebuie să fie foarte bine curatate pentru înlăturarea reziduurilor rămase de la transportul anterior sau a altor depuneri şi trebuie să fie inspectate pentru verificarea eficientei inlaturarii acestor reziduuri;
    b) nu este permisă încărcarea zahărului brut în recipiente şi/sau rezervoare/containere în situaţia în care incarcatura anterioară a fost un produs lichid în vrac.


    ART. 51
    (1) Agentul desemnat de sectorul alimentar ca fiind responsabil cu transportul maritim al zahărului brut trebuie să ţină evidenta documentelor care descriu cu precizie şi detaliat transportul efectuat anterior în recipientele şi/sau containerele/rezervoarele în cauza, precum şi tipul şi eficienta operaţiunilor prealabile de curatare.
    (2) Documentele prevăzute la alin. (1) trebuie să însoţească marfa în toate etapele de transport către rafinarie, iar copiile acestora sunt reţinute la rafinarie.
    (3) Documentele prevăzute la alin. (1) trebuie să fie marcate vizibil şi clar, în limba română şi eventual într-o limbă a unui stat membru al Comunităţii Europene, cu următoarea inscripţie: "Acest produs trebuie rafinat înainte de a fi utilizat pentru consumul uman".
    (4) Agentul desemnat de sectorul alimentar ca responsabil pentru transportul zahărului brut şi/sau pentru procesul de rafinare va prezenta, la cererea autorităţilor competente, documentele prevăzute la alin. (1).
    (5) Zahărul brut care a fost transportat pe cale maritima în recipiente şi/sau containere/rezervoare care nu sunt destinate în exclusivitate transportului alimentar este supus unui proces de rafinare complet şi eficient înainte de a fi considerat corespunzător pentru utilizare ca aliment sau ingredient alimentar.
    (6) Agenţii desemnaţi de sectorul alimentar ca responsabili cu transportul şi cu procesul de rafinare trebuie să acorde o deosebită importanţa operaţiunilor de curatare efectuate înainte de încărcarea zahărului brut, acestea având rol determinant în menţinerea securităţii şi salubritatii zahărului rafinat, în conformitate cu dispoziţiile alin. (3) şi (4).

    CAP. 14
    Dispoziţii finale
    ART. 52
    Controlul respectării prezentelor norme se exercită de către autorităţile competente abilitate prin lege pentru controlul oficial al produselor alimentare.

    ART. 53
    Nerespectarea prezentelor norme constituie contravenţii şi sunt sancţionate de către reprezentanţii autorităţilor competente, conform legii.

    ART. 54
    În scopul evitării oricăror riscuri pentru sănătatea populaţiei, autorităţile competente prevăzute la art. 52 pot solicita sectorului alimentar amenajări, proceduri sau dotări suplimentare.

    ART. 55
    (1) În scopul prevenirii bolilor prin nerespectarea normelor de igiena, autorităţile competente vor recolta periodic din unităţile care produc, prepara, servesc, depozitează, transporta şi comercializează alimente teste de salubritate de pe suprafeţele de lucru, utilaje, ustensile, ambalaje, de pe mâini şi de pe echipamentul de lucru al personalului care manipuleaza alimente şi din aerul din încăperile de lucru.
    (2) Testele de salubritate prevăzute la alin. (1) se recolteaza şi în caz de suspiciune de contaminare a produselor alimentare, dar mai ales în cazul toxiinfectiilor alimentare.
    (3) Rezultatele testelor de salubritate trebuie să se încadreze în normele microbiologice emise de Ministerul Sănătăţii şi Familiei.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016